Prirodno porođaj s epiduralnom anestezijom

Zasnivanje

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

nije pregovarala, učinila, kada je objavljivanje bilo 4-5 cm, besplatno, pokušajem, osjećao sam da nema posljedica

kad su postavljena 4 prsta, epidural je prošao potpunu objavu i rodio u svim bojama)

posljedica - bol u leđima prvih šest mjeseci, ali je neizbježan zlo u svim mama zbog konstantnog nošenja djeteta u naručju

liječnik je predložio da su tijekom igranja na 4 prsta nakon sat vremena napravili dodatak, pokušaji bili dobri, bez posljedica, ali u svakoj rodilištima sve je drukčije, imamo jednu maternicu gdje nećete zatražiti epidurale za bilo koji novac, pa mislim da je vrijedno raspravljati od liječnika unaprijed

stavite na 4 prsta! nije ništa osjetio! jedan pokušaj prošao je kad je glava otišla! ništa više chuvtvovala! Rekli su kada treba gurati! nije bilo posljedica!

Za mene, epiduralna je bila poput mrtve usta, uopće nisam anestezirao. Drugi će se roditi bez nje. Pokušaji se osjećali, nisu pristali unaprijed, oni su sami ponudili.

Nisam željela anesteziju, ali bez njega je bilo nemoguće, imao sam visok pritisak. Rođenje je prouzročilo probijanje mokraćnog mjehura i reklo liječniku da čeka neizdrživo bolne borbe, a zatim nazvati anesteziolog će doći. Tako se to dogodilo, ali zapravo, za mene, anestezija se pokazala prilično zastrašujućom procedurom kontrakcije u svemu i ne morate se pomaknuti jer Kolja u kralješcima i vrlo zastrašujuće sve. Ubode probnu dozu, pitaju kako se osjećate i odlaze, zatim, opet, počnete osjećati bol, dolaze i dodaju dozu. U mom rođenju, sve je pošlo po zlu, dijete je zaglavilo, a liječnik je rekao, anestezija više nije moguća, a posljednjih je 1,5 sati osjetio sve u cijelosti. Tako je iz anestezije, dvostruki dojam. I da, mjesta ubrizgavanja ponekad su bolna do točke do sada (1,4 prošlo)

Ja pomoymu na 3 učinio za otkrivanje Colli 3 puta, i nije uzeti! Najgora stvar koju sam napravila nakon ubrizgavanja na pokušaj leži na mojoj strani, a barem mi se nije dopušteno da se okrenem. Dijete je pritisnulo kost i bol je bio paklen, a bilo je i borbi! Kao rezultat toga, dječja lump maknula je veliku, otpustili smo samo 6. dan, a gruda je bila ispumpana velikom špricom.

Zašto trebate epidural s 3m? Kad sam rodila, sa mnom rodila sam nekoliko mama, koji imaju 3 i 4 rođenja. Sve je brzo. Ali oni su vikali da žele anesteziju.

Treći put je još gore, a ja mogu imati carski... želim pitati za porođaj... A ako išta ide, onda EX s epidurals

Epiduralna anestezija: recenzije. Pacijent s epiduralnom anestezijom. Kompleksi epiduralne anestezije

Mnogi ljudi moraju se posvetiti upotrebi anestetika. To je potrebno tijekom raznih kirurških operacija, kao iu slučaju teške boli. Postoji nekoliko načina da zanijemiti ljudsko tijelo. Ovaj članak će raspravljati o tome kako napraviti epiduralnu anesteziju. Naučit ćete pro i kontra ove procedure, kao i upoznati se sa posljedicama.

Sve ove informacije jednostavno su potrebne za osobu kojoj je potrebna bilo kakva operacija ili porođaj.

Anestezija: Opći opis i vrste

Za početak je vrijedno reći da postoji nekoliko načina anestezije ljudskog tijela.

Anestezija može biti uobičajena. U tom slučaju pacijent je uronjen u duboki san i ne osjeća što se događa s njim. Osoba vraća svijest samo kad liječnik završi sve manipulacije.

Tu je i lokalna anestezija. Koristi se za lagane i brze kirurške zahvate uz minimalan gubitak krvi. Tijekom postupka, osoba ne spava, ali njegov um je zamagljen i ne osjeća bol. Nakon postupka, osoba može jasno zapamtiti sve što mu se dogodilo. Postoje i vremena kad memorija nedostaje. Sve ovisi o dozi anestetike i njegovom tipu.

Suvremeni način ublažavanja boli je epiduralna anestezija. Odgovori da je ovaj postupak pozitivan u usporedbi s prethodnicima. Vrijedi još govoriti o ovoj metodi anestezije.

Epiduralna anestezija

Recenzije ove anestezije su pozitivne. Uvođenjem anestetika, pozornost se posvećuje određenom dijelu tijela. Pacijent je svjestan tijekom operacije i razumije sve.

Ako se opća i lokalna anestezija izvodi injiciranjem lijeka u krv, leđnu moždinu utječe epiduralna anestezija. Važno je napomenuti da uvođenje anestetika treba obaviti stručnjak koji ima iskustva u ovom pitanju.

Ova vrsta anestezije može se koristiti za različite kirurške intervencije, ali najčešće se koristi u procesu porođaja.

Proces anestezije

Recenzije epiduralne anestezije pozitivne su samo kada je proces anestezije pravilno izveden. Važno je napomenuti da je ova manipulacija vrlo rizična jer je zahvaćena hrptena moždina.

Prije umetanja igle u stražnji dio, liječnik temeljito dezinficira područje. U tu svrhu koriste se različite otopine joda i alkohola. Nakon toga pacijentu je zamoljen da sjedne leđima anesteziolozima. Specijalistički gropes za područje koje mu je potrebno i počinje postupno uvesti dugu iglu-kateter. Cilj liječnika je ući u epiduralni prostor. Budući da se anestetik ne može ubrizgati nigdje, provjeriti točnu lokaciju igle pomoću normalne otopine soli.

Štrcaljka napunjena otopinom natrijevog klorida pričvršćena je na iglu. Anesteziolog polako umetne iglu dok pokušava pritisnuti klip. Ako se otopina susreće s otporom, igla još nije postigla svoj cilj. Čim lijek počne slobodno napustiti štrcaljku, igla se nalazi u epiduralnom prostoru.

U ovom trenutku je povezan kateter s iglom, u kojem se nalazi anestetik. Djelovanje lijeka dolazi gotovo u istoj sekundi. Živčani impulsi u kralježničnoj moždini blokirani su, a žena ne osjeća niže udove.

Na sličan način može se provesti anestezija gornjeg trbuha, ruku i glave, ali takva anestezija se rijetko koristi. Ako je potrebno, operacija na gornjim dijelovima tijela često odabire opću anesteziju.

Carski rez

Važno je napomenuti da je cezar u epiduralnoj anesteziji ima samo pozitivne kritike. Ako se, kada se koristi opća anestezija, žena ne sjeća ničega, a nakon "epiduralne" ona vidi proces rođenja djeteta.

Svaka žena ima pravo samostalno odabrati koja će metoda biti korištena za anesteziju tijela. Ako ste propisani carski rez, epiduralna anestezija (ženski pregled to više potvrđuje) je najbolja opcija. Dame kažu da vole biti svjesni takvog važnog životnog događaja. Također je lijepo da beba bude smještena na majčinu dojku odmah nakon pojave. To je način povezan s prirodnim porođajem.

Još je jednom napomenuto da je carski epiduralni anestezija imao samo pozitivne povratne informacije. Kada koristite ovu metodu, žena ne osjeća niži dio trbušne šupljine. U slučaju opće anestezije, mnoge se žene žale da anestezija nije bila dovoljno jaka i osjetila je bol tijekom operacije.

Nakon operacije, kateter može dugo ostati u epiduralnom prostoru. Ako se komplikacija pojavi u procesu dostave carskim rezom, liječnik može dopustiti ženi da bude pod anestezijom još nekoliko dana. To se ne može dopustiti pri korištenju opće anestezije.

Prirodno porođaj s epiduralnom anestezijom

Recenzije ovog postupka također imaju pozitivan učinak. Važno je napomenuti da nisu sve žene koriste sličnu metodu anestezije. Ali ako ste izrazili takvu želju u procesu borbe, onda nemate pravo odbiti.

Također, indikacija za uporabu ove anestezije je povišeni krvni tlak, mladi dob, višestruke trudnoće i niski prag boli.

Tijekom rada, epiduralna anestezija (ukazuje na to) ne primjenjuje se odmah. Isprva, žena u radu osjeća sve kontrakcije, a samo kada najjače bolne sile počnu koristiti anestetiku. Ako se proširenje vrata maternice brzo pojavi, liječnik opovrgava očekivanu majku takvu anesteziju.

Pozitivni pregled epiduralne anestezije

Postoji mnogo više dobrih recenzija o ovom postupku nego loše. Ako ćete uskoro morati koristiti anestetiku, trebate saznati više o manipulaciji.

Nema utjecaja na dijete

Uz opću anesteziju tijela, dio anestetika ulazi u djetetovo tijelo kroz majčinu krv. Ovo je veliki nedostatak ove vrste anestezije.

Tijekom epiduralne anestezije, ljekovita tvar ne dolazi do djeteta, jer ulazi u majčino tijelo ne kroz krv, već kroz kičmena moždina. Ovo je definitivan plus ove anestezije.

Gubitak osjeta i svijesti

Druga prednost koju žene u radu govore je potpuno gubitak boli, ali istodobno i očuvanje svijesti i pamćenja. Možete vidjeti kako se dijete rodi, čuti njegov prvi krik. U tom će slučaju donji dio tijela biti potpuno anesteziran.

Sposobnost utvrđivanja dojenja

Ako nakon opće anestezije liječnici daju neko vrijeme dojilje, onda je to moguće s epiduralnom anestezijom. Zbog činjenice da droga ne ulazi u krvotok, njezin učinak prestaje točno na drugom kateteru. Odmah nakon toga, mrvica se može nanijeti na prsa.

Jedine iznimke su slučajevi u kojima je izvršen carski rez, a pacijentu je potreban tijek terapije antibioticima.

Opći pozitivni učinak na tijelo

Pored činjenice da ova vrsta anestezije blokira bilo koju bol, ona također ima pozitivan učinak na žensko tijelo. Anestetik smanjuje razinu adrenalina u krvi. Postupak porođaja postaje sve bolji, žena koja se ponaša ponaša se mirnije i pouzdanije.

Također, ljekovita supstanca koja ulazi u epiduralnu regiju, može donekle smanjiti pritisak. Zbog toga se plovila ne šire, ali su u normalnom stanju. Ovo je jedna od važnih razloga zašto ima dobre epiduralne preglede. Varikozne vene vjerojatno nisu u normalnom stanju plovila. To se ne može reći o isporuci koja prolazi bez anestezije.

Komplikacije anestezije i posljedice

Komplikacije epiduralne anestezije nisu vrlo česte, ali postoje mjesta za biti. Zato je, složenjem s takvom anestezijom, potrebno poznavati sve svoje minuse. Epiduralna anestezija tijekom poroda može imati vrlo različite posljedice. Neki od njih su potpuno nevidljivi i ne utječu na kvalitetu života, dok su drugi vrlo opasni.

invalidnost

Najgore posljedice nakon epiduralne anestezije su oštećenja kralježnične moždine i svih živčanih završetaka. Taj se fenomen pojavljuje vrlo rijetko, ali nitko nije imun na njega. Ne znate kako učinak anestetika može utjecati na kralješnice. Možda će se blokiranje boli dogoditi tijekom ostatka vašeg života i nikada nećete moći osjetiti donji dio tijela. U tom slučaju osoba ostaje onemogućena.

glavobolje

Glavobolje nakon epiduralne anestezije vrlo su česte. Oni nastaju zbog činjenice da je tijekom pucanja igla oštećuje vezikule s cerebrospinalnom tekućinom. Neki od tih spojeva propuštaju i uzrokuju bol u glavi.

Takvi impulsi mogu se pojaviti zbog uporabe neprimjerenog anestetika. Takve komplikacije epiduralne anestezije nestaju u roku od mjesec dana, a žena sigurno zaboravlja na njih.

Bol u leđima

Epiduralna anestezija tijekom poroda može imati nelagodu u leđima. Ako je probijanje izvorno pogrešno napravljeno ili tvar nije bila ubrizgana tamo gdje je bila namjeravana, tada žena može osjećati bol u leđima.

Takvi osjećaji su vrlo različiti od bolova u mišićima. Oni su više nalik takozvanom lumbago. Ako se žena obrati liječnicima s takvim pritužbama, predviđa primanje lijekova protiv bolova, koji su dopušteni tijekom dojenja. Bol u leđima nakon epiduralne anestezije nestaje u roku od jednog do dva tjedna.

Smanjenje krvnog tlaka tijekom poroda

Epiduralna anestezija (pregled liječnika u tom smislu jednoglasno) može uvelike smanjiti arterijski tlak majke. Ako postane vrlo niska, tada očekivačka majka ne može samostalno rađati. Jednostavno nema dovoljno snage tijekom pokušaja.

Zato liječnici koriste malu količinu anestetika za prirodno porođaj i privremeno ga ubrizgavaju.

Produljena isporuka

Koje su posljedice epiduralne anestezije? Recenzije pokazuju da se prilikom korištenja ove anestezije u procesu prirodne dostave može produžiti porođaj. Zbog činjenice da trudna majka više ne osjeća snagu kontrakcija, ona ne može kontrolirati proces pokretanja pokušaja. Žena se mora potpuno osloniti na liječnika i opstetričara.

Rezultat tih događaja je produženi rad s epiduralnom anestezijom. Recenzije stručnjaka pokazuju da to ne utječe na zdravlje neke žene, ali fetus pati od gladi od kisika.

Nedovoljno olakšanje boli

Ako niste prethodno koristili anesteziju, aktivna tvar jednostavno se ne može anestetizirati. Najčešće se ta komplikacija javlja tijekom isporuke carskim rezom. Uostalom, tijekom ove operacije liječnici moraju potpuno anestezirati donji dio tijela.

Ako anestetik ne radi kako se očekuje, žena može osjećati bol u procesu otvaranja peritoneuma. U ovom slučaju se daje dvostruka doza lijeka ili se injektira slični anestetik. Obavijestite svog liječnika o mogućoj reakciji tijela, ako to znate. To će pomoći u izbjegavanju komplikacija tijekom operacije.

zaključak

Ako morate odabrati metodu anestezije tijela tijekom porođaja, onda, naravno, prednost se daje epiduralnoj anesteziji. Međutim, zapamtite sve komplikacije i posljedice koje mogu nastati.

Budite pažljivi prema vašim osjećajima i, ako je potrebno, obavijestite svog liječnika o svemu što osjećate. Mnoge žene preferiraju odbijanje boli tijekom prirodnog porođaja. Možda je to točno. Uostalom, žena u radu može kontrolirati cijeli proces. Izmjerite prednosti i nedostatke i napravite pravu odluku.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: pregled majke, posljedice

Nije poželjno da se trudnica odmori, slušajući ove priče, ako je moguće izbjegavati. Što je smirena majka, brže je porođaj. Fizička senzacija koju žena doživljava tijekom porođaja nije ugodna. Oni pomažu ostvariti rođenje novog života. Epiduralna anestezija tijekom poroda omogućava ublažavanje patnje majke. S njom, žena može lakše podnijeti trudove i bolove u trudovima.

Što je epiduralna anestezija?

U lumbalnoj kralježnici, naime, u epiduralnom prostoru postoje spinalni korijeni kroz koji se prenose svi živčani impulsi iz zdjelice. Uvođenje lijekova protiv bolova blokira protok bolnih impulsa u mozak, zahvaljujući kojoj žena prestaje osjećati kontrakcije. Epiduralna anestezija tijekom poroda omogućuje da trudna majka bude potpuno svjesna.

Valja napomenuti da epiduralna anestezija tijekom vaginalne dostave samo utječe na vrijeme kontrakcija za cervikalnu dilataciju, pokušaji se izvode bez anestezije. Takva anestezija ima za cilj dati ženu u radu odmora prije samih pokušaja. Stručnjaci bi trebali točno izračunati primijenjenu dozu. Pokušaji i prenatalni sati žene rađaju bez anestezije kako bi se smanjio negativan utjecaj na zdravlje majke i djeteta.

Je li anestezija neophodna?

Majka samostalno odluči učiniti epiduralnu anesteziju tijekom poroda ili ne. Posebne indikacije za njegovo uvođenje ne postoje, tako da trudnica mora unaprijed odlučiti hoće li koristiti ovu vrstu anestezije ili ne. Obično, ova anestezija se stavlja u slučaju teških bolnih kontrakcija tijekom prirodne dostave. Također, epiduralna anestezija uspješno se koristi za carski, umjesto opće anestezije. Bolje je ako se operacija odvija u potpunoj svijesti majke, bez ikakvih teških boli.

Osim ublažavanja bolova u grčevima, epiduralna anestezija tijekom poroda skraćuje razdoblje otvaranja maternice. Sastav ne utječe na novorođenče, jer prodire u krv u zanemarivo malim dozama.

Mnoge su žene, panike uznemirene boli, pokušavale anestezirati porođaj u ranoj fazi. Može se reći da je to njihov smisao, ali stručnjaci kažu da ako se mama boji nadolazećeg rođenja, malo boli može uzrokovati teške stres ne samo za nju nego i za nerođeno dijete. Stresni tok rada ne donosi ništa dobro, tako da stručnjaci ne odvraćaju takve mame.

Žene koje su rodile dijete kroz epiduralnu anesteziju ne razlikuju se od drugih. Osjećali su minimalnu bol tijekom kontrakcija, ovo je ogroman plus jer imaju samo lijepe uspomene iz procesa rođenja. Prema mnogim psihologima, žene imaju veću vjerojatnost odlaska na drugo rođenje nakon epiduralne anestezije.

Glavne razlike epiduralne anestezije iz kralježnice

Spiralne i epiduralne forme anestezije vrlo su slične u spektru učinaka na tijelo, samo se spinalna anestezija injektira duboko u kralježničnu moždinu. Djeluje malo drugačije, reakcija pacijenta s njim je drugačija. Ove vrste anestezije se razlikuju u stupnju utjecaja i trajanja učinka. Epiduralna anestezija tijekom porođaja prepoznata je kao jedna od najsigurnijih i štedljivijih metoda za smanjenje boli tijekom rada. Trošak primijenjenih lijekova je isti. Ako žena rađa u jednostavnoj bolnici, besplatno joj je epiduralna anestezija.

Koliko košta epiduralna anestezija tijekom poroda u privatnim klinikama? Ako se u privatnom poretku, ili na zahtjev žene u radnom životu, pojavi epiduralna anestezija tijekom poroda, cijena ove usluge kreće se od 3 do 5 tisuća rubalja.

Postupak uvodenja

Kako bi se uvela epiduralna anestezija, žena koja je u radnom odnosu stavljena je na stranu, leđa je savijena, kao u pozi, pa se pažljivo uvodi anestetik. Točka probijanja može se dodatno anestetizirati ili utrljati s alkoholom. Kako bi ženama žedanima olakšalo provođenje kontrakcija tijekom rada, kateter se umetne u leđa kako bi postupno hranio anestetik.

Ako se tijekom umetanja katetera, trudna majka počinje osjećati snažne kontrakcije, bolje je ne miješati se u prirodni proces, neka sve to čini sama. Tijekom početne primjene lijeka pacijent može doživjeti različite nuspojave, kao što su mučnina, ukočenost donjeg dijela tijela, vrtoglavica. Ako se ti učinci promatraju, odmah obavijestite nadzornog liječnika.

Nemojte se brinuti o učincima anestezije za dijete, jer praktički ne ulazi u krv. Jedini neugodan osjećaj za ženu je nekoliko sekundi umetanja katetera u leđa, a zatim, nakon 20 minuta, lijek počinje djelovati. Manji učinci epiduralne anestezije nakon porođaja čekaju samo ženu. Činjenica je da žena nakon anestezije nije u stanju kontrolirati njezinu bol i prirodne senzacije tijekom poroda. Važno je zapamtiti da ovaj oblik anestezije nije prikladan za sve žene.

Glavne kontraindikacije za epiduralnu anesteziju

Ova vrsta anestezije ima mnoge kontraindikacije koje treba uzeti u obzir kada je propisana, inače postoji opasnost da se pogorša stanje žene u radu.

Anestezija je kontraindicirana u prisutnosti slijedećih dijagnoza u trudnica:

 • Prisutnost problema s zgrušavanjem krvi;
 • Razni krvarenja;
 • Prisutnost lezija kože na mjestu ubrizgavanja;
 • Srčana aritmija;
 • Tetovaža ili infekcija na mjestu ulaska;
 • Povećana tjelesna temperatura;
 • Alergija na anestetik;
 • Oštećenja srca;
 • Intestinalna opstrukcija;
 • Bolesti leđne moždine.

Mlade dobne žene u radnoj snazi, pretilosti i niskog krvnog tlaka također su kontraindikacije za uvođenje ovog lijeka. Epiduralna anestezija tijekom porođaja je također zabranjena ako postoje neke vrste krivudavih krivulja.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: indikacije

Epiduralna anestezija tijekom porođaja koristi se u sljedećim slučajevima:

 1. Uvedena je u slučaju prerane trudnoće, uvođenje određene doze ovog lijeka pomaže ubrzanju opuštanja mišića zdjelice, zbog čega žena u radu ne doživljava pretjeranu bol jer njeno tijelo nije imalo vremena pripremiti se za porod;
 2. Tijekom abnormalnog tijeka rada, kada se duboki pokušaji iniciraju s manjim kontrakcijama maternice, lijek će pomoći aktivirati mišiće;
 3. Ako žena ima visoku razinu krvnog tlaka, anestetik pomaže normalizaciji i održavanju tijekom čitavog procesa rada;
 4. Aktivno se koristi ako postoje nepredviđene komplikacije, na primjer, s velikim fetusom ili tijekom višestruke trudnoće;
 5. Teško ili dugotrajni rad ne može bez ovog anestetika. Ovaj lijek će vam pomoći u ubrzavanju prirodnog otvaranja maternice.

Sve ove situacije su indikacije za primjenu epiduralne anestezije.

Vjerojatne posljedice

Što može rezultirati epiduralnom anestezijom tijekom porođaja? Posljedice njegovog uvođenja mogu biti različite za žene u radnoj snazi:

 • Anestetik može prodrijeti u bilo koji venski kanal, uzrokujući mučninu i ukočenost jezika;
 • Tijekom početne primjene mogu se pojaviti razne alergijske reakcije. Da bi se smanjila vjerojatnost nuspojava, prvo se primjenjuje mala doza lijeka;
 • Postoji nekoliko poteškoća s disanjem povezanim s djelovanjem anestetika na živce;
 • Glava i bol u kralježnici. Postoje bolni osjećaji na mjestima probijanja, zbog čega malu količinu cerebrospinalne tekućine prodire u epiduralni prostor. U nekim situacijama bol se eliminira sekundarnom bušenjem točke umetanja katetera;
 • Razina krvnog tlaka također može naglo pasti, kako bi to spriječili, anesteziolozi ubrizgavaju lijek s kapaljkom, nakon probijanja i instalacije katetera, preporučljivo je lagati.

Neuspješna injekcija anestezije

Prema službenim statistikama, u 5% slučajeva uvođenje anestetika uopće ne funkcionira, tj. Anestezija se ne pojavljuje, au 15% to se događa samo djelomično. To je zbog činjenice da je vrlo teško doći do epiduralnog prostora, neiskustvo anesteziologa, punina žene i razne anomalije kralježnice mogu biti razlozi za neuspješnu anesteziju. Ako se bol dijela osjeća djelomično, na određenom mjestu, onda je najbolje napraviti još jedan punkture. Ovu činjenicu nedostatka anestezije treba prijaviti anesteziologu, povećat će dozu lijekova i napraviti dodatnu bušotinu.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: Pro i kontra

Što epiduralna anestezija daje u porođaju, žena bi trebala proučavati prednosti i nedostatke ovog anestetika prije testiranja novog lijeka za sebe. Tijekom otkrivanja prednosti ovog oblika anestezije, nije potrebno usporediti ga s drugim tipovima anestezije, potrebno je utvrditi njegove prednosti u usporedbi s prirodnim porođajem bez medicinske pomoći. Epiduralna anestezija tijekom porođaja ima sljedeće prednosti nad prirodnim procesom:

 1. Mogućnost anestezije rada, transformacija procesa porođaja u ugodnijem vremenu, bez teške boli;
 2. Mogućnost odmora tijekom produženog porođaja;
 3. Uklanjanje rizika povećanja tlaka kod žena u radnoj skupini koja je izložena riziku zbog visokog krvnog tlaka.

Kao nedostatci ovog postupka trebalo bi primijetiti sljedeće:

 • Vjerojatno komplikacije nakon poroda;
 • Neočekivani učinci nakon epiduralne anestezije;
 • Različite generičke komplikacije;
 • Kršenje psiho-emocionalnog kontakta s djetetom, ta nevidljiva veza, koja se najviše osjeća tijekom porođaja bez lijekova;
 • Moguće je lagano trnce u leđima;
 • Shaking all over;
 • Teškoće s mokrenjem uslijed mišićne hipotonije;
 • Može doći do produljene glavobolje koja u nekim slučajevima traje do 3 mjeseca nakon isporuke;
 • Moguća bol u lumbalnoj regiji.

Ovaj oblik anestezije ima svoje stvarne pro i kontra. To stvarno pomaže u olakšavanju procesa porođaja, ako se tijelo ne može nositi s tim osjećajima sami. Neke kratkotrajne komplikacije nakon anestezije lako se mogu dobiti pomoću medicinskih metoda.

Teorija emocionalne povezanosti majke i djeteta tijekom porođaja

Neki stručnjaci smatraju da je uvođenje dodatnih anestetika tijekom vaginalne dostave neprihvatljivo. No, neke majke koje su uspješno rodile dijete s uvođenjem anestezije, ne pridaju važnost ovoj teoriji koja ima mnoge pozitivne kritike.

Činjenica je da su tijekom poroda majka i dijete podložni jakom stresu. Ako je mama u ovom trenutku u ugodnom okruženju, dijete će znati svijet. Tijekom procesa rođenja, ova dva čovjeka su neraskidivo povezana zajedničkim bolovima koji povezuju majku i bebu.

Stručnjaci savjetuju mame kako bi se prilagodili laganom porođaju na druge načine, na primjer, prisustvovati vježbama disanja za trudnice, vježbati, naučiti pravilno disanje i vratiti nježni odnos s bebom. Mnoge mumije unaprijed se slažu s njihovim mrvicama da će sve ići dobro i bez posljedica. Formiranje takvog stava pomaže ženi u radu lakše prenijeti sva mučenja rađanja djeteta.

Bilo koja bol, uključujući generičku bol, uzrokuje oslobađanje endorfina u krvotok, koji su odgovorni za osjećaj sreće i reljefa. Nakon što sam prolazi kroz bol, žena osjeća neusporedivu sreću i emocionalno podizanje. A ako praktički nema boli, tada žena neće osjetiti radost na kraju rada.

Pravi pacijenti

Koje su posljedice epiduralne anestezije tijekom porođaja? Pregled pacijenata koji su pokušali ovu anesteziju pružit će Vam cjelovitu sliku onoga što žena osjeća kada koristi epiduralnu anesteziju. Ovdje su najsvjetlije od njih:

 1. Elena G., 25 godina: "Prvi rođaci su bili pod epiduralnom anestezijom, jer se strašno bojim boli. Kada je anestetik bio ponuđen, odmah se složio, dostava je bila jednostavna, bez komplikacija. Bol se gotovo nije osjećala, tolerira se. Dakle, mumije, koje se boje boli i prvog rođenja, prolaze kroz epiduralnu ";
 2. Anastasia, 32 godina: "Imala sam carski rez prema indikacijama, stavila epiduralnu anesteziju, nisam osjetila bol tijekom operacije, jedina negativna stvar bila je mučnina kad je šav bio šav. Još uvijek postoje neugodne, povlačenje bolova ";
 3. Alain, 23 godina: "Dobila sam epiduralnu anesteziju kad je moja kćer rodila, bol je nemoguća, liječnik se sažalio i stavio na anesteziju. Prije nego što sam odlučio o anesteziji, pročitao sam puno literature o ovoj temi, procjenjivao sam sve argumente u korist postupka i protiv njega. Odlučio se na anesteziju. Sve se odmah zaustavilo i otišlo kako treba. Drugo rođenje također će biti preneseno s epiduralnom anestezijom. U vrijeme pokušaja ublažavanja boli ne primjenjuje se, to se mora sjetiti, i tako je sjajan način olakšavanja procesa porođaja.

Ukratko

Naravno, postoje neke povratne informacije i posljedice epiduralne anestezije tijekom porođaja, zahvaljujući njoj da žena prestaje osjećati bol. Ova vrsta anestezije je ozbiljan napredak u području anesteziologije. No postoji određena kategorija ljudi koji nisu spremni prihvatiti sve inovacije, uključujući medicinu.

Kao i svaki drugi postupak, epidurali imaju svoje pro i kontra. Pomaže li anestezija s bolovima tijekom poroda? Naravno, olakšava stanje žene koja radi. Učinak se javlja 20 minuta nakon izravne injekcije anestetika.

Pacijentica ostaje potpuno svjesna, samo donji dio tijela postaje umobljen.

Ovaj postupak također ima svoje kontraindikacije, pri čemu je prisutnost ovog anestetika zabranjena. Uvođenjem je potrebno procijeniti vjerojatnu opasnost za majku, jer ne dolazi do bebe kroz placentu, nema rizika za dijete, ne biste se trebali bojati za to. Prije nego što odlučite o ovom ozbiljnom postupku tijekom porođaja, trebali biste se posavjetovati s ginekologom, promatrajući tijek trudnoće.

Preporučljivo je da se što više prilagodite pozitivnim emocijama tijekom poroda. Primjena epiduralne anestezije je bolja na temelju dokaza, nakon savjetovanja sa specijalistom. Ako mislite da možete ići sami, onda je bolje da to rade bez ovog lijeka.

Sakrament rođenja je test koji majka osjeća s djetetom, kvalitetna anestezija pomoći će osloboditi žene u radu, stvarajući osjećaj ugode tijekom porođaja, omogućujući vam da se opustite i steknete snagu za odgovoran proboj u vašem životu. Sve su to mogućnosti koje moderna anestezija daje majci, a svaka žena odlučuje hoće li koristiti epiduralnu anesteziju tijekom porođaja. Glavna stvar je procijeniti sve rizike prirodnog porođaja bez medicinske pomoći i porođaja anestezijom. Pozitivan stav prije rođenja može stvoriti pravo čudo, zapamtite ovo.

Pacijent s epiduralnom anestezijom

Još 5 članaka na temu: Anestezija rađanja: vrste i rizici

Još 6 članaka na temu: Dojenje bez boli: ono što trebate znati

Pacijent s epiduralnom anestezijom

Epiduralna anestezija u rukama iskusnog liječnika je sigurna i praktički bezbolna. To vam omogućuje uklanjanje ili značajno ublažavanje bolova tijekom rada i poboljšanje dilatacije vrata maternice.

Kako funkcionira epiduralna anestezija?

Bit epiduralne anestezije je da se anestetik (lijek protiv bolova) unosi u prostor između kralježaka i čvrstog tijela kralježnične moždine. Zatim se dobiva na korijenima živaca i anestezira ih, isključujući osjetljivost kroz cijelu dužinu živca iz same kralježničke moždine.

Osjetljivost čitavog donjeg dijela tijela je izgubljena od djelovanja anestetika, ali kontrakcije su sačuvane i cerviks se normalno otvara.

Ovisno o primijenjenoj dozi anestetika, također se razvija učinak: od lakše anestezije, koja olakšava kontrakcije, do kojega se može izvršiti carski rez. Jasnoća svijesti nije uopće uznemirena, ali noge postaju stranci kao "par kobasica".

Kako se izvodi epiduralna anestezija

Epiduralnu anesteziju izvodi samo anesteziolog pod sterilnim radnim uvjetima. Tijekom cijelog postupka, koji traje od 15 minuta ili više, pacijent treba sjediti s nogama s kauča, u fiksnom položaju s leđima u obliku luka.

Unatoč bolnim kontrakcijama, nemoguće se kretati i trzati, također je zabranjeno vikati i pokazati nezadovoljstvo na bilo koji način kako se ne bi ometalo liječnika, jer uspjeh i moguće komplikacije ovise o jasnoći svojih postupaka.

Liječnik probija kožu iglom iznad kralježnice u lumbalnom području. Zatim se kroz iglu umetne tanki plastični tubul (kateter) u prostor iznad trajne mater. Dalje, igla se izvadi, a na leđima je samo mekani kateter, kroz koji anestetički agent polako teče.

Nakon postavljanja katetera i uspostavljanja protoka anestetika, trudna majka može leći i opustiti se. S vremena na vrijeme možete unijeti dodatne doze lijekova ili ih stalno unositi kap po kap.

Učinak epiduralne anestezije počinje nakon 15-30 minuta. Za otprilike svakih dvadesetog bolesnika, anestezija ne radi dovoljno ili uopće ne radi.

Koji lijekovi se koriste?

Normalni lidokain se koristi za anesteziju kože na leđima, tako da se osjeća samo prva injekcija. Nadalje, kroz kateter, liječnik može ubrizgati bilo isti lidokain ili njegove suvremene kolege: marcain, bupivacaine, itd., Koji se nazivaju općenitom riječju "lokalni anestetici".

U mnogim zemljama, osim lokalnih anestetika, koriste se analozi morfina, kao što su fentanil, sufentanil, promedol, kao i umirujuće i druge tvari. U Rusiji nije dopuštena upotreba morfijskih supstanci za epiduralnu anesteziju.

Lijekove za bol porođaja ubrizgava se u epiduralni prostor u dozama nekoliko puta manjim nego u venu. Stoga, oni imaju malo utjecaja na dijete (osim slučajeva carskog reza, gdje su dane veće).

Ljudi koji su alergični na "koin" (lidokain, novokain i drugi), njihova uporaba je zabranjena. Stoga, ako se prije vas pokaže alergiju, na primjer, u ordinaciji, preporučuje se odabrati lijek prije rođenja, za koje ćete biti sigurni. Pomoć pri analizi treba pokazati liječniku koji će provesti anesteziju. (Analiza: Test leukocitne lize)

Može li epiduralna anestezija oštetiti kralježničnu moždinu?

To nije moguće ako je postupak obavio kvalificirani tehničar. Prvo, igla ne dopire do kičmene moždine, a lijek prelazi u prostor između tvrde, iza kojega leđne moždine i ligamenta kralježnice.

Drugo, ubrizgavanje se vrši na mjestu gdje se kabel kralježnične moždine već završava, iako se u rijetkim slučajevima može oštetiti njegova tvrda ljuska, uzrokujući posljedice u obliku glavobolje. Nakon nekog vremena, te bolovi, u pravilu, prolaze sami.

Je li postupak ubacivanja katetera bolan?

Obično je točka umetanja igle za kateter pre-anestezirana s lidokainom, tako da se bol gotovo da ne osjeća. U trenutku umetanja igle i katetera, izuzetno je važno održavati nepokretnost: pristup kralježnici ne bi trebao biti teško zbog bolnih osjeta kod kontrakcija.

Kontraindikacije epiduralnoj anesteziji

Kontraindikacije su uglavnom povezane s bolestima kralježnice na mjestu gdje se injekcija daje, ili s upalnim bolestima kože leđa:

 • Ozbiljna zakrivljenost kralježnice;
 • Herniirani disk u lumbalnom području;
 • Veliki masni sloj na leđima;
 • Akne i akne na leđima, osobito u lumbalnom području;

Osim toga, epiduralna anestezija kontraindicirana je u nesvijesti, povećanom intrakranijalnom pritisku, eklampsiji, poremećajima krvarenja i alergijama na lokalne anestetike (lidokain, markain, itd.)

Koje komplikacije mogu nastati nakon epiduralne anestezije?

Reći da je epiduralna anestezija potpuno sigurna, to je nemoguće. Štoviše, mnogo ovisi o vještini liječnika i njegovim kvalifikacijama.

Najčešće komplikacije su glavobolje i bolovi u leđima, koji obično odlaze nakon nekoliko dana. U vrlo rijetkim slučajevima, bol može ostati nekoliko mjeseci ili čak godina.

Nedovoljna analgezija također je često slučaj: u jednom slučaju od 20, bol se i dalje odvija u određenoj mjeri unatoč primjeni anestetika.

Osim toga, postoje komplikacije povezane s nepravilnom tehnikom postupka. Igla s nekvalificiranim ili pogrešnim postupcima liječnika može probušiti izdržljivost, što dovodi do glavobolje i bolova u leđima.

Također, ako igla prodire dublje nego što je potrebno, anestetik može ući u cerebrospinalnu tekućinu u velikim količinama, što može dovesti do "visokog bloka": začepljenja dišnih i drugih vitalnih živaca, respiratornih i srčanih bolesti. To su ozbiljne komplikacije koje su vrlo rijetke.

Dugoročni učinci uključuju različite tipove neuroloških poremećaja; u rijetkim slučajevima postoji privremeni gubitak osjetljivosti u donjem dijelu tijela. Takve komplikacije su izuzetno rijetke.

Kako epiduralna anestezija utječe na dijete?

Doze korištene za epiduralnu anesteziju značajno su manje od intravenskog i one korištene za operaciju. Doista, kod porođaja dovoljno je olakšati bol kontrakcija, nije potrebno potpuno isključiti osjetljivost. Zbog toga anestetika praktički ne ulazi u dječju krv i ne utječe izravno na njega.

Postoji mišljenje da epiduralna anestezija može utjecati na kvalitetu tijeka generičkog procesa, smanjujući reakcije tijela i žene, a također utječu na razdoblje prilagodbe u bebi: može uzrokovati poteškoće u sisanju, promjenama u mikrokriženju i formiranju termoregulacije.

Spinalna anestezija

Spinalna anestezija je vrlo slična u izvedbi na epiduralnu, tako da ne-stručnjak ne može razlikovati između njih. Razlika leži u činjenici da se lijek ne ubrizgava u epiduralni prostor, već u samu kralježničnu tekućinu.

Igla se mora umetnuti dublje i probušiti izdržljivost, za koju se koristi razrjeđivač igle. Kateter obično nije instaliran, sve završava jednim ubrizgavanjem anestetika. Doza je još manja nego kod epiduralne anestezije.

Spinalna anestezija počinje djelovati brže nego epiduralno - nakon otprilike 5 minuta, ali je trajanje kraće. Da bi se postigao dugotrajni učinak, liječnik može također instalirati epiduralni kateter, i po potrebi ubrizgati lijekove.

Epiduralna anestezija - pregled

Prirodno porođaj s epiduralnom anestezijom. Izgubio sam nogu u tom procesu. Kako je sve završilo?

Poštovane, drage buduće majke.

Danas vam želim reći o epiduralnoj anesteziji i mojem iskustvu rada s njom.

Prije nešto više od dvije godine postao sam mlada mama: imao sam sina, Ilya! Ja sam rođen u Moskvi rodilištu u GKB broj 15 nazvan po OM Filatov u listopadu 2013. Do samog rođenja, bio sam čvrsto uvjeren da će rođenje biti lako, rađam brzo, jer moja zdjelica je široka, cijela trudnoća puzala i sve je bolje ne događa. Istina je već prošli mjesec osjećala kao konj (Nadam se da nisam jedini?)

Dakle, za početak, želim vam reći što je epiduralni.

Anestetički lijek unosi se u prostor koji okružuje tvrdu ljusku kralježnične moždine. Na taj način blokiraju se impulsi koji se šalju s donjeg dijela tijela kroz leđnu moždinu do mozga. Anesteziolog vrši spinalnu bušotinu (imao sam ga negdje ispod lopatica), dok je uveden fleksibilan kateter. Kroz ovaj kateter anestetički lijek se daje jednom određenom vremenu. Mislila sam da je to bila jednokratna injekcija, ali ne, sve je složenije. Možete pročitati detaljnije informacije u specijaliziranim člancima ili pitati svog liječnika.

Kateter je pričvršćen na leđima, a cijev ide u kap, kroz koju se anestetički lijek isporučuje.

Kako se dogodilo da trebam epiduralnu anesteziju?

Rodila sam točno dan: od trenutka početka rada, prije nego što je dijete rođeno. Poslali su me u zakonsku sobu sata u 9:00, ležem tiho, a kontrakcije idu dalje. susjedi vikali. I mislio sam: "Zašto vikati takvo nešto? Nije tako ozbiljno." Oh, kako sam bila kriva. Kontrakcije su bile jače i jače, a ja još uvijek nemam i nema otkrivanja vrata. Večeras je već slučaj, ali nema otkrivanja i postaje nemoguće izdržati kontrakcije. Tada mi je misao nastala: "Ne bih li ja?" Liječnik je došao, pregledao i rekao: "Trebam li epiduralku?" Pogledao sam ga kao bog.

Na kraju, kao što se ispostavilo, epiduralnu anesteziju Postignut sam prema svjedočenju, nakon što je stavljen, otvaranje vrata maternice je otišao kao sat.

Koliko traje epiduralna anestezija?

Dane su mi anestezije oko 11:00 sati, odnijeli su je u 4 sata prije rođenja. 5 sati ležao sam s njom.

Je li epiduralna anestezija povrijeđena?

Ne bih rekao da je to jako teško, bilo je vrlo neugodno. Čim su mi napravili bušotinu, moja lijeva noga "pucala", očito je dodirnula moje živce. A za mene je bilo čudno što su je učinili u sjedećem položaju.

Nakon koliko ste bolovi imali iz kontrakcija?

Kontrakcije 2-3 i dalje sam osjetio, onda je bol otišao i to je bio blaženstvo i dosade, tj Nakon 5 minuta nisam osjetila bol.

Je li bilo bolno tijekom i poslije?

Nisam osjećao bol tijekom pokušaja. Osim toga, bio sam slab, ali osjetio sam da me muči. Bio sam više usredotočen na opstetričare, rekli su kad trebam gurati. Bacio sam ukupno 10-15 minuta, 5 pokušaja, čini se, bilo je. Zatim je napravljena epiziotomija, a moj sin rođen je u 4,20.

Uzeli su potomstvo i zagrlili me, pod utjecajem epiduralne. Nisam ništa osjetio! Drago mi je ovoga trenutka. Kako mogu zamisliti da bih se zaradila za profit (prema pričama mojih prijatelja), Već se osjećam loše. Usput, uzeo je urin s kateterom, i nisam osjetio ništa.

Koliko je trajala epiduralna anestezija?

Epidural je bio isključen u 4:00 i po 7:00, već sam počeo osjećati sve "ljepotu" postpartum države.

Je li bilo kakvih nuspojava iz epiduralne anestezije?

DA! Cijelo vrijeme dok sam ležala pod anestezijom, lijeva mi je noga bila povučena, isti onaj koji sam "pucao" tijekom bušenja! Nisam je osjećala, nisam je mogla pomaknuti, nisam mogla ni pomaknuti prste, kao da nije moja. I bojala sam se da će ostati tako. Istodobno, s desne noge, sve je bilo u redu. Zatim, kako je epiduralna akcija otišla, sve je otišlo, počela sam osjetiti nogu i premjestiti ga. Tada sam s vremena na vrijeme dobio malo bolne točke na leđima, gdje je obavljena bušilica.

Plaćena je epiduralna anestezija?

Nisam platio porod i epiduralni denar! Sve je bilo besplatno.

Sretan kraj?

Nakon dva mjeseca nosio sam malog sina u remen, podigao ga stubama u teškom kolijevku, a zatim u kolica. Nije bilo posljedica s nogu i leđima, nadam se da neće.

Prošlo je nakon rođenja 2 godine i 3 mjeseca, a svaki dan mi je Ilya sretna. Za to vrijeme nije bio ozbiljno bolestan, spavao je poput slona i aktivno jeo mlijeko mlijeko.

Djevojke, reći ću vam ovo: "Slušajte sebe i svoje tijelo!". Ako ne možete poduzeti takvu intervenciju kao i epiduralnu anesteziju, onda to nije potrebno, jer je rizik i dalje velik, nikada ne znate što. I ako iznenada moram ponovno rađati, neću pristati na anesteziju sve do nedavno! Općenito, zbog takvih lapatulechova, možete trpjeti i bol i epiduralnu, ako vam iznenada treba:

Jednostavno porođaj bez anestezije, draga moja, i nemoj se bojati ničega, uspjet ćete! Vjerujte!

Hvala na pozornosti, nadam se da vam je recenzija korisno za vas.

Proračun i visokokvalitetne pelene u krizi.

Ovo je bio moj sinov jarbol.

Sprječavanje ravnih stopala i lošeg raspoloženja.

Sve o epiduralnoj anesteziji tijekom poroda

Vjerojatno, bez iznimke, prvorazredne buduće majke boje se nadolazećeg rođenja. Znatan udio horornih priča koje prijatelji dijele i zasljepljuju online forume su priče o tome kako bolno trudnoće i porođaj su bolni.

Naravno, osjećaji koje žena doživljava tijekom truda teško se mogu nazvati ugodnim, ali pomažu u razumijevanju i ostvarenju rođenja novog života. Međutim, danas je moguće zaobići prirodne mehanizme i značajno pojednostaviti život žene u radu, koristeći epiduralnu anesteziju tijekom porođaja.

Što je epiduralna anestezija?

U lumbalnoj kralježnici, u epiduralnom prostoru (unutar kralježnične moždine, između vanjskog zida i tvrde ljuske leđne moždine), spinalni korijeni izlaze. Na njima se javlja prijenos živčanih impulsa iz organa malog zdjelice, uključujući maternicu.

Ubrizgani lijekovi protiv bolova blokiraju prijenos impulsa boli u mozak, čime ženama koja trudi ne osjećati kontrakcije. Međutim, doza je izračunata tako da žena u radu nije osjetila ništa ispod pojasa, ali se mogla kretati neovisno. Epiduralna anestezija tijekom poroda omogućuje ženi da bude potpuno svjesna.

Važno je napomenuti da učinak epiduralne anestezije, ako nema posebnih indikacija, odnosi se samo na kontrakcije tijekom perioda cervikalne dilatacije. Razdoblje pokušaja i porođaja, žena prolazi bez anestezije.

Epiduralna i spinalna anestezija: koja je razlika?

Ponekad su ove dvije vrste anestezije zbunjene, što nije iznenađujuće jer su izgledaju vrlo slične. Razlika između spinalne anestezije je što se koristi više igle, a anestetik se ubrizgava u leđnu moždinu ispod razine leđne moždine, pa je mehanizam djelovanja lijekova nešto drugačiji od epiduralne anestezije. Osim toga, ovaj se drugi smatra sigurnijim u odnosu na komplikacije.

Trošak

Ako se anestezija izvodi iz medicinskih razloga, to je učinjeno besplatno. U slučaju kada žena sama odluči rađati epiduralnu anesteziju, cijena ove manipulacije će biti oko 3.000-5.000 rubalja, ovisno o rodilištu.

Kako?

1. Da biste probušili, žena mora sjediti, savijati leđima, leći na njezinoj strani i saviti se. Drugim riječima - osigurati maksimalan pristup kralježnici. I trebate se zaista pokušati ne kretati - stati na poziciju koju anesteziolog može utvrditi i biti spreman za činjenicu da ćete osjetiti neku kratkotrajnu nelagodu (u ovom trenutku važno je da se ne vratite liječniku). Što više imate nepomičan, to je manji rizik od komplikacija nakon epiduralne anestezije.

2. Područje probijanja temeljito se tretira antiseptičkom otopinom.

3. Uobičajena anestetička injekcija se provodi kako bi se uklonila osjetljivost kože i potkožnog masnog tkiva na mjestu predstojeće bušenja.

4. Anesteziolog probija i ubacuje iglu u epiduralni prostor kralješnice dok ne dođe do tvrde mater.

Ako smatrate da tijekom manipulacije borbom treba započeti - obavezno obavijestite anesteziolog o tome, on će zaustaviti. Zapamtite: vaš glavni zadatak nije da se pomaknete!

Također, javite svom anesteziologu ako osjetite promjene u vašem stanju. To mogu biti: utrnulost u nozi ili jeziku, vrtoglavica, mučnina, itd. Normalno, ništa takve vrste ne bi trebalo biti, a ako nešto pođe krivo, trebali biste odmah obavijestiti liječnika, jer je najlakše ispraviti situaciju u ovoj fazi.

5. Igla se koristi za držanje tanke silikonske cijevi - kateter - kroz koji lijekovi protiv bolova ulaze u epiduralni prostor. Kateter ostaje u leđima sve dok je potreban analgetski učinak. S njim se žena može slobodno kretati, ali izbjegavati iznenadne pokrete. Tijekom samog rođenja kateter će također biti u pozadini žene koja radi.

Tijekom ulaska u kateter, osjećate "bol u leđima" u nozi ili natrag. To je normalno - to znači da cijev dotakne korijen živaca.

6. Igla se ukloni i cijev katetera se lijepi na stražnju stranu ljepljivom trakom.

7. Ispitivanje male količine anestezije provodi se kako bi se utvrdile neadekvatne reakcije tijela.

8. Nakon isporuke, kateter uklanja stražnju stranu sretne majke, mjesto za probijanje je zapečaćeno ljepljivom vrpcom i preporučuje da žena ostane u sklonoj poziciji već neko vrijeme, što je neophodno kako bi se smanjio rizik mogućih komplikacija nakon epiduralne anestezije.

Probijanje i ugradnja katetera traje oko 10 minuta. Lijekovi se obično počinju unutar 20 minuta nakon primjene. Mnoge se žene bore zbog mogućnosti manipulacije kralježnicom, u pravilu, svi se pitaju je li epiduralna anestezija bolna. Požurimo da vam odmor, rozhanitsa osjećaju prilično podnošljivu nelagodu koja će trajati samo nekoliko sekundi. Nakon toga, čak i kad se kreće, kateter se ne osjeća.

Uvođenje lijekova protiv boli moguće je u dva načina:

 • kontinuirano, u kratkim intervalima - u malim dozama;
 • jednom, s ponavljanjem ako je potrebno nakon 2 sata - dok lijekovi rade, žena se preporučuje da leći, jer se žile nogu šire i krv izljev za njih može dovesti do gubitka svijesti ako žena ustaje.

Koji lijekovi se koriste za epiduralnu anesteziju?

Najčešće korišteni lijekovi koji ne mogu prodrijeti u posteljicu: Lidokain, Bupivacaine, Novocain.

Da li epiduralna anestezija utječe na zdravlje i rad djece?

U ovom trenutku većina stručnjaka vjeruje da epiduralna anestezija koja se koristi tijekom porođaja ne utječe na dijete. Injektirane anestetike ne prodiru u posteljicu i ne apsorbiraju se u djetetovu krv.

Što se tiče generičke aktivnosti, mišljenja se ovdje razlikuju. Neki anesteziolozi tvrde da anestezija ne utječe na tijek rada, uključujući brzinu otkrivanja, netko kaže da se brzina prvog razdoblja rada (povećanje grlića maternice) povećava, ali pokušaji postaju manje izraženi. U svakom slučaju, ako anestezija utječe na rad, to je beznačajno.

Upozorenja za uporabu

 1. Preuranjena trudnoća. U tom slučaju, koristeći epiduralnu anesteziju tijekom poroda, mišići zdjelice majke se opuštaju. To znači da će dijete tijekom prolaska kroz rodni kanal biti manje otporno.
 2. Diskriminacija rada. Taj se fenomen javlja kada postoji kontrakcija, ali ne donosi željeni učinak: mišići uterusa neispravno, a ne istodobno, ne javljaju se otkrivanje cerviksa.
 3. Krvni tlak je iznad normalnog. Anestezija pomaže smanjiti i normalizirati razine tlaka.
 4. Potreba za operacijom (višestruke trudnoće, prevelika dijete) ili nemogućnost obavljanja opće anestezije.
 5. Dugo i bolno porođaj.

U zapadnim klinikama, epiduralna anestezija tijekom porođaja često se provodi bez znakova, jednostavno tako da žena koja dijete daje rođendan doživljava što manje nelagode. Međutim, mišljenja stručnjaka o ovom pitanju su dijametralno suprotna.

kontraindikacije

Kao i kod bilo kakve medicinske intervencije, epiduralna anestezija tijekom rada ima nekoliko kontraindikacija:

 • anomalije tlaka: niska arterijska ili povišena lubina;
 • spinalna deformacija i teški pristup za umetanje katetera;
 • upala na području potencijalne bušenja;
 • poremećaj koagulacije, nizak broj trombocita ili infekcija krvi;
 • mogućnost obstetrijskog krvarenja;
 • netrpeljivost prema drogama;
 • neuropsihijatrijske bolesti ili nesvjesnog stanja žene u radnoj snazi;
 • određene bolesti srca ili krvnih žila; u ovom slučaju, mogućnost epiduralne anestezije se smatra pojedinačno;
 • neuspjeh žene zbog boli.

Posljedice i komplikacije nakon epiduralne anestezije tijekom porođaja

Prolaz penetracije anestetika u venski krevet. U epiduralnom prostoru ima prilično mnogo vena, što stvara prijetnju prodiranju lijekova u krvotok. Ako se to dogodi, žena će osjetiti slabost, vrtoglavicu, mučninu, neobičan miris, ukočenost jezika. O tome smo pisali i već smo rekli da je u slučaju bilo kakvih odstupanja u blagostanju hitno obavijestiti anesteziolog o tome.

Alergijske reakcije. Ako žena nije doživjela razne anestetike (lijek protiv bolova) prije isporuke, tijekom anestezije može se ustanoviti da je sklona alergijama na jedan ili drugi lijek, što zauzvrat ispunjava razvoj anafilaktičkog šoka (poremećaj vitalnih sustava i organa), Da bi se uklonio snažan napad alergije, najprije se daje minimalni udio anestetika.

Teškoće s disanjem postaju vrlo rijetke, ali se javljaju nakon komplikacija epiduralne anestezije. Komplikacija nastaje zbog učinaka anestetika na živce koji vode do međukostnih mišića.

Glavobolja i bol u leđima. Ponekad se žene žale da imaju bol u leđima nakon epiduralne anestezije. Postoji bol kao posljedica bušenja tvrde materice s iglom i ulaska određene količine cerebrospinalne tekućine u epiduralni prostor. Bol u leđima nakon anestezije se javlja, obično unutar jednog dana, ali postoje slučajevi kada traje mjesecima, isto se može reći i za glavobolje. Obično se ova komplikacija liječi medicinskom metodom ili ponavljanjem bušenja i uvođenjem male količine žene vlastite krvi u "propuštanje" mjesta za pečenje bušenja.

Pada krvni tlak i, kao rezultat toga, "leti" u očima, oštar napad mučnine ili povraćanja. Kako bi se spriječila ova posljedica uporabe epiduralne anestezije tijekom poroda, obično je potrebno staviti kapaljku i preporučiti laganje neko vrijeme nakon probijanja i instalacije katetera.

Hipotonija mišića mokraćnog mjehura i poteškoća s mokrenjem.

Što je još opasna epiduralna anestezija? Ne bih željela uplašiti buduće mame koji čekaju epiduralnu anesteziju tijekom porođaja, ali još uvijek treba spomenuti da vrlo rijetko postoje takve komplikacije nakon anestezije kao paralize donjih ekstremiteta.

Neuspješna epiduralna anestezija

Prema statistikama, u 5% slučajeva epiduralne anestezije tijekom trudnoće, anestezija se uopće ne pojavljuje, au 15% slučajeva djelomično se javlja.

Zašto se to događa? Prvo, nije uvijek moguće ući u epiduralni prostor. Razlog za to može biti neiskustvo anesteziologa (iako obično mladi liječnici obavljaju manipulacije u prisustvu iskusnijih kolega), prekomjerna potpunost anomalije žene ili kralježnice.

Drugo, žena ne može osjećati bol na desnoj ili lijevoj strani. Takozvana anestezija mozaika pojavljuje se ako spajanje zidova u epiduralnom prostoru spriječi širenje anestetika. U tom slučaju, potrebno je obavijestiti anesteziolog, povećati koncentraciju lijekova, savjetovati se da se uključi na strani gdje anestezija nije uspjela ili će napraviti još jednu šupljinu.

Epiduralna anestezija: pro i kontra

Dakle, ako nemate nikakvih indikacija ili kontraindikacija za epiduralnu anesteziju tijekom rada, a tu opciju smatrate udobnijim, pažljivo izmjerite sve pozitivne i negativne aspekte.

Treba pojasniti da ne preuzimamo prednosti i nedostatke epiduralne anestezije tijekom rada prije drugih anestezija, ali ćemo ga pokušati analizirati u odnosu na prirodno porođaj bez medicinske intervencije.

Prednosti epiduralne anestezije

 • sposobnost anesteziranja radne aktivnosti, kako bi se rodni proces učinio što ugodnijim za majku;
 • mogućnost da se "odmori", odmori ili čak spava ako dostava traje vrlo dugo;
 • olakšavajući rizik od povećanog pritiska kod žena koje pate od hipertenzije.

Nedostaci epiduralne anestezije

 • rizik od komplikacija različitih težine
 • oštar pad tlaka kod hipotoničnih žena;
 • gubitak emocionalnog kontakta s djetetom; Ova stavka uzrokuje mnogo kontroverzi - često mame, kod kojih je rad s epiduralnom anestezijom bio uspješan, slični su izjavi s mnogo cinizma, ali pokušajmo to pogledati izvana.

Tijekom poroda, ne samo da majka doživljava ogroman stres, ali barem je u uobičajenim uvjetima, ali beba mora svladati posve novi svijet. Nije ni čudo da prolazak djeteta kroz rodni kanal zove se "izgnanstvo". Dječak je podvrgnut najsnažnijem stresu, priprema i napušta najsigurnije mjesto, uranjajući se u potpuno nepoznat i na mnogo načina neprijateljski okoliš.

Kada i majka i dijete dožive bol, veže ih i snažno ih sjedinjuje. Vjerojatno je bilo koja majka čije je dijete bilo bolesno rado podijeliti svoju patnju, jer je za nju neizdržljivo gledati s bolešću za mučenje njezine bebe.

Isto se događa i kod porođaja, iako ne vidimo državu u kojoj se dijete rodi, to nije razlog da ga ostavimo u tako teškom trenutku. Bolje se pripremiti za porođaj, naučiti tehnike pravilnog disanja i opuštanja i pokušati pomoći ne samo sebe, nego i dijete na prirodan način.

Osim toga, poznato je da bol izaziva otpuštanje endorfina - hormona sreće i užitka. U novorođenčadi proizvodnja ovog hormona nije moguća, pa se tijekom porođaja dobiva od majke. A ako majka ne osjeća bol, onda nema potrebe za hormonom - žensko tijelo ne proizvodi ni za sebe ni za dijete koje ga još treba.

Dakle, ako se epiduralna anestezija prikaže ženi, onda nema smisla govoriti o svrhovitosti njegove uporabe. Ako je žena doslovno "luda" od nepodnošljive boli (obično se događa ako postoje bilo kakve vidljive ili implicitne komplikacije), anestezija je također nužna.

Međutim, ako ništa ne spriječi normalni tijek, očekivana majka treba pažljivo vagati prednosti i nedostatke korištenja epiduralne anestezije tijekom porođaja.

Možda je vrijedno prolaziti kroz proces koji je odredila priroda da osjeća sadašnje jedinstvo s djetetom, potpuno dijeli čudo rođenja s njom i, u konačnici, u potpunosti eliminira rizike povezane s medicinskom intervencijom u takvom tankom sustavu kao kralježnice.