Placentna insuficijencija tijekom trudnoće

Zdravlje

Nažalost, sve trudnice ne uživaju u svojoj "zanimljivoj" poziciji 9 mjeseci. Neke trudnice, kako bi spasile dijete, moraju ležati na podršci ili pohađati antenatalne klinike nekoliko puta tjedno. Na primjer, s placentarnom insuficijencijom (FPN) zahtijeva stalno praćenje ginekologa, jer to stanje može izazvati gladovanje kisikom u fetusu. Detaljnije o FPI tijekom trudnoće opisat ćemo dolje.

Imajte na umu da se placentna insuficijencija dijagnosticira u različitim stupnjevima u svakoj trećoj trudnici, pa je ovaj problem vrlo aktualan. U FPN-u, trudnica tretira strukturne promjene i disfunkciju posteljice koja uzrokuje hipoksiju u fetusu i nepovoljno utječe na njegov razvoj.

Liječnici dijele placentarnu insuficijenciju u smislu gestacijske dobi, prema njihovom tečaju, ovisno o težini i vrsti oštećenja fetusa. Detaljno razmotrite svaku od kategorija.

FPP u smislu

Primarna placentna insuficijencija dijagnosticira se suprotno od vezanja i strukture placente do 4 mjeseca trudnoće. Najčešće se javlja na pozadini hormonalnih poremećaja, promjena u maternici, rani pobačaji.

Sekundarna placentna insuficijencija javlja se s potpuno formiranom placentom u razdoblju nakon 4 mjeseca. To uzrokuje da postaje placental abruption, preeclampsia, upalne promjene u strukturi posteljice u zarazne bolesti.

FPN u svom smjeru

Placentna insuficijencija može biti akutna i kronična. U prvom slučaju, prerano odstranjivanje posteljice proizlazi zbog oštrog kršenja krvotoka placente i uterusa, u drugom - promjene se odvijaju postupno.

FPN po vrsti fetalnih poremećaja razvoja

Naknadni oblik placentalne insuficijencije ne utječe nepovoljno na fetus pa se normalno razvija. Subkompensirani FPN karakterizira zaostajanje u rastu fetusa. Decompensirani FPN - fetus zaostaje za razvojem mjesec dana ili više, uočena su teška nepravilna otkucaja srca, vjerojatnost smrti djeteta je visoka.

FPN o težini kršenja

Prvi stupanj karakterizira normalni protok krvi u arterijama pupkovine, ali mogu se promatrati nepravilnosti u protoku krvi maternice. Prvi stupanj "b" označava patologiju protoka krvi u arterijama pupkovine. Drugi stupanj je dijagnosticiran u poremećajima u pupčanu vrpcu i maternice. Treće, kritične vrijednosti su postignute u pupčanim arterijama.

Uzroci FPN-a

Postoji niz faktora koji izazivaju placentarnu insuficijenciju tijekom trudnoće:

 • budućih majčinih ozbiljnih kroničnih bolesti: patologija štitnjače, bolesti srca, dijabetes, bronhijalna astma;
 • infekcije dišnih puteva, veneralne i virusne bolesti;
 • komplicirani tijek trudnoće (prijetnja pobačaja, rhesus konflikt, gestoza);
 • netočno vezanje posteljice;
 • patologija maternice (adenomija, mioma, kronični endometritis);
 • pobačaji, spontani pobačaji;
 • stres i prekovremeni rad;
 • pušenje tijekom trudnoće;

Dijagnoza i liječenje FPN-a

Placentna insuficijencija dijagnosticira se samo uz pomoć posebnih studija. Međutim, žene koje se suočavaju sa sličnom patologijom, primijetili su da je glavni simptom FPN u početku prekomjerna aktivnost bebe, a zatim i smanjenje broja njegovih pokreta.

Odsutnost trbušnog rasta u dinamici, nedosljednost u visini dna maternice do trajanja trudnoće također su znakovi FPN-a. Dijagnoza placentne insuficijencije provodi se uz pomoć ultrazvuka, kao i doppler i kardiotokograf.

Nažalost, lijekovi koji mogu odmah izliječiti FPI ne postoje. Glavni cilj terapije je poboljšati razmjenu plina, vratiti uteroplaznu cirkulaciju i normalizirati ton maternice. Curantil, Actovegin, Ginipral, kapaljka s magnezijom može se propisati lijekovima.

Teški oblici placentalne insuficijencije zahtijevaju hitan intenzivan tretman u bolnici. Liječenje se provodi u roku od mjesec dana s naknadnim promatranjem liječnika 6-8 tjedana.

Placentna insuficijencija tijekom trudnoće

Kod FPN-a fetus pati od gladovanja kisikom. Postoji kašnjenje u njegovu rastu i razvoju. Značajno povećava vjerojatnost da će nerođeno dijete patiti od intrauterinih infekcija i štetnih metaboličkih proizvoda. Kršenje hormonske funkcije placente može uzrokovati prerano rođenje i pojavu različitih abnormalnosti u radu.

Posljedice placentne insuficijencije mogu biti katastrofalne. FPN može uzrokovati smrt fetusa. Ako se dijete rodi, njegova prilagodba svijetu oko sebe bit će mnogo teža od apsolutno zdrave bebe.

Osim toga, u novorođenčadi se mogu otkriti kongenitalne anomalije (na primjer, displazija kuka, tortikuloza), encefalopatija. Bit će osjetljivije na crijevne i respiratorne infekcije.

Uzroci placentalne insuficijencije

Pojava FPN-a može biti uzrokovana različitim razlozima. Poremećaji placente se razvijaju zbog prisutnosti ekstragenitalnih bolesti u trudnici:

 • neuroendokrinalne (patologije hipotalamusa i nadbubrežne žlijezde, hiper- i hipotireoza, dijabetes melitus);
 • plućna (bronhijalna astma);
 • bubrega (zatajenje bubrega, pijelonefritis);
 • kardiovaskularnog (krvožilnog zatajenja, arterijske hipertenzije, hipotenzije, bolesti srca).

Ako trudnica pati od anemije, tada nedostatak u maternici i fetalnoj cirkulaciji nekog elementa kao što je željezo može poslužiti kao uzrok placentalne insuficijencije.

Ako postoje problemi s zgrušavanjem krvi u plućima koji su u posteljici, nastaju mikrothromboli koji ometaju protok krvi fetusa i placente.

Vrlo često, uzroci FPN-a su različite infekcije koje su akutne i pogoršavaju tijekom trudnoće. Bakterije, protozoe ili virusi mogu zaraziti posteljicu.

Nastajanje upale u prvom tromjesečju može dovesti do spontanog pobačaja. Posljedice FPN-a u kasnijim fazama trudnoće ovisit će o patogenici, ozbiljnosti lezija posteljice.

Čimbenici rizika za placentalnu insuficijenciju su i maternice patologije: malformacije organa (dvosjeda, sedlo), miometrija, hipoplazije, endometrioze. FPN se može pojaviti zbog prisutnosti fibroida maternice u trudnoj ženi, ali rizik od ovog problema je drugačiji.

Visoka rizična skupina obuhvaća primiparas fair sexa od 35 godina s velikim miomata čvorovima. Skupina s niskom rizikom uključuje mlade žene starijih od 30 godina s malim miomatoznim čvorovima.

Uzroci FPN-a također mogu biti:

Rizik se povećava u prisutnosti loših navika, kućanstava i socijalnih poremećaja, povijesti pobačaja.

Razvrstavanje placentne insuficijencije

U medicinskim udžbenicima mogu se naći razne klasifikacije FPN-a. Do vremena razvoja, razlikuju se primarna i sekundarna placentna insuficijencija.

Prva vrsta javlja se u 16-18 tjedana trudnoće. Povezan je s umanjenim procesima placentacije i implantacije. Drugi tip karakterizira činjenica da se u početku formira normalna placenta, ali iz nekog razloga njegove su funkcije uznemirene u kasnijoj fazi trudnoće.

Klinički tijek FPN može biti od 2 vrste:

Akutna insuficijencija može se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, pa čak i tijekom porođaja. Prije svega, postoji kršenje funkcije zamjene plina posteljice. Kao rezultat toga dolazi do akutne hipoksije fetusa, što može dovesti do smrti djeteta.

Akutna placentna insuficijencija najčešće je uzrokovana preuranjenom odstranjivanjem posteljice, trombozom njezinih žila, infarktom placente, krvarenjem u regionalnim sinusima.

Liječnici se suočavaju s kroničnom insuficijencijom mnogo češće nego akutnom. Tipično, ova vrsta FPI javlja se u drugom tromjesečju trudnoće i jasno se otkriva malo kasnije - od početka 3. tromjesečja.

Placenta počinje starosti prerano. Povećana količina tvari koja se zove fibrinoid pohranjena je na površini sela, koja sprječava transplacentni metabolizam. Stoga su osnova kronične placentne insuficijencije procesi povezani s pojavom cirkulacijskih poremećaja u uteroplaznom krugu.

Kronični FPN je podijeljen u 3 vrste:

 • kompenzirana;
 • dekompenziranoj;
 • subcompensated;
 • kritična.

Najpovoljnija forma je kronična nadoknađena placentna insuficijencija. Fetus ne trpi i nastavlja se normalno razvijati. Patološke promjene, koje su manje, nadoknađene su zaštitnim i adaptivnim mehanizmima koji doprinose progresiji trudnoće žene. Dijete se može roditi zdravo ako liječnik odabere adekvatnu terapiju i pravilno vodi dijete.

Deformiran oblik je karakterističan za prenapon i poremećaj kompenzacijskih mehanizama. Trudnoća se ne može normalno napredovati. Decompensirana placentna insuficijencija dovodi do patnje fetusa, koje se manifestiraju usporenim razvojem, teškim oštećenjem srca, hipoksijom. Moguća fetalna smrt djeteta.

Kada subkompensirani oblik zaštitnih i adaptivnih reakcija ne može osigurati normalni tijek trudnoće. Postoji znatno zaostajanje u razvoju fetusa. S subkompensiranom kroničnom placentalnom insuficijencijom, rizik različitih komplikacija je visok.

Kritični oblik je vrlo opasan. Obiluje ga morfofunkcionalnim promjenama u placentnom kompleksu, koji se ne može utjecati. U kritičnom obliku, smrt fetusa je neizbježna.

Ovisno o cirkulacijskom poremećaju, FPN se klasificira kako slijedi:

 • Stupanj 1a - uteroplacentalna insuficijencija. Fetalni-placentalni protok krvi, a sačuvan;
 • 1b stupanj - fetalni placentni FPN. Sačuvao se krvni tlak uteroplacental;
 • 2 stupnja placentne insuficijencije tijekom trudnoće - smanjuje se fetalni placentalni i uteroplacentalni protok krvi. Krajnji dijastolički protok krvi održava se;
 • Klasa 3 - fetalni placentalni krvni tlak kritično je oštećen, a uteroplacentalni protok krvi je oštećen ili očuvan.

Simptomi placentalne insuficijencije

Znakovi FPN-a ovise o vrsti. U kroničnom kompenziranom obliku nema simptoma placentne insuficijencije. Buduća mama osjeća se dobro. Prisutnost predstavnika FPN-a za pravi seks uči samo kroz rezultate ultrazvuka.

Simptomi su izraženije u kroničnim dekompenziranim i akutnim oblicima. Žena može primijetiti da se njezin fetus aktivno kreće kroz određeno vremensko razdoblje. Zatim aktivnost djeteta oštro se smanjuje. Valja napomenuti da trudna majka, počevši od 28. tjedna trudnoće, mora osjetiti najmanje 10 kretnji djeteta dnevno. Ako je aktivnost djeteta manja od navedenog broja, vrijedi posjetiti ginekologa. Možda je to znak problema (na primjer, FPI).

Dodatni znakovi fetoplacentne insuficijencije dekompenziranog oblika su sporiji rast ženinog trbuha, odgođeni razvoj fetusa. Neovisno identificirati te promjene gotovo je nemoguće. Samo liječnik tijekom zakazanog pregleda može to popraviti.

Najopasniji znak FPN-a je pojava krvarenja iz vagine. Uočavajući to, odmah se posavjetujte s liječnikom, jer ovaj simptom ukazuje na prerano odjeljivanje posteljice.

Dijagnoza placentalne insuficijencije

Već je spomenuto da se pojavljivanje FPN može pojaviti iz raznih razloga. Zato je dijagnoza placentne insuficijencije trebala biti sveobuhvatan pregled trudnice.

Liječnik, prikupljajući povijest, otkriva glavni čimbenik koji je pridonio nastanku ovog problema (dob, životni i profesionalni uvjeti, loše navike, prisutnost ekstragenitalnih i ginekoloških bolesti, itd.). Žena na položaju s FPN-om može se žaliti na bol u trbuhu, prisutnost krvarenja iz vagine, prekomjerna fetalna aktivnost ili odsutnost perturbacija, povećani ton maternice.

Provodeći fizički pregled prije utvrđivanja placentalne insuficijencije, ginekolog mjeri opseg trbuha trudne majke, procjenjuje položaj maternice, određuje težinu žene. Zahvaljujući dobivenim podacima moguće je saznati da li se fetus normalno razvija ili postoji odgoda u razvoju.

Prema rezultatima ginekološkog pregleda moguće je procijeniti prirodu pražnjenja, otkriti upalu i uzeti materijal za mikroskopski i bakteriološki pregled.

Ultrazvuk igra veliku ulogu u otkrivanju placentalne insuficijencije. Zahvaljujući njemu moguće je utvrditi fetometrijske indekse (dimenzije glave, udova i tijela fetusa) i usporediti ih s normalnim vrijednostima karakterističnim za određeno gestacijsko doba, izmjeriti debljinu posteljice i odrediti stupanj zrelosti.

Ako sumnjate na FPN, liječnik obavlja kardiotokografiju i fonokardiografiju kako bi procijenio srčanu aktivnost djeteta. Aritmija, bradikardija, tahikardija mogu biti znakovi hipoksije.

Dopplerografija protoka krvi maternice omogućuje procjenu cirkulacije krvnih žila u krvnim žilama maternice, pupkovine, fetalnog dijela posteljice.

Liječenje placentne insuficijencije

Budući da se pojava FPN može izazvati različitim uzrocima, ne postoji standardni tretman za placentarnu insuficijenciju. Liječnik prvenstveno nastoji eliminirati glavni etiološki čimbenik i usmjeriti sve mjere za održavanje kompenzacijskih mehanizama.

Ako se oblik nedostatka nadoknađuje i ne postoji opasnost za život fetusa, liječenje se provodi na izvanbolničkoj osnovi. Za ostale oblike potrebne su hospitalizacije i intenzivne terapijske mjere.

Ako pri niskoj placentnoj insuficijenciji postoji opasnost od prestanka trudnoće, tada liječnik propisuje lijekove koji se odnose na tocolytics. U slučaju poremećaja vaskularnog tonusa u posteljici i prisutnosti mikrokrižavajućih poremećaja trudnice, liječnik koji je pohađao propisuje antikoagulanse i antitrombocitne agense.

Kada su otkriveni hemodinamički poremećaji, propisani su lijekovi koji normaliziraju kontraktilnu funkciju miokarda, poboljšavaju perfuziju organa i imaju hipotenzivni učinak. Ako se otkrije hipertenzija miometrija, potrebno je imenovanje lijekova protiv grčeva. Za normalizaciju transportne funkcije posteljice i antioksidacijske zaštite dodjeljuju se različiti vitamini.

Buduća majka ne bi trebala, bez recepta od liječnika, uzeti lijekove na preporuku djevojaka ili drugih ljudi, jer savjet drugih ljudi može dovesti do teških posljedica. Liječnik pojedinačno određuje režim liječenja. Samo njegove preporuke treba slijediti.

Mnoge trudnice zainteresirane su za liječenje placentalnih nedostataka folklornih lijekova. Teško je savjetovati nešto specifično, jer predstavnik fer spolnog spola može koristiti određeni alat, dok će s drugom ženom, naprotiv, samo pogoršati situaciju. Zato se ne preporučuje slijediti savjete tradicionalnih iscjelitelja. Samo liječnik s medicinskim stupnjem može savjetovati nešto specifično.

Metode dostave s FPN-om

Način isporuke određuje liječnik ovisno o učinkovitosti liječenja. Uz kompenziranu formu, žena može sama roditi. Kod subkompensiranog oblika najčešće se vrši carski rez. Decompensirana insuficijencija znak je hitne kirurške dostave. Pročitajte više o carskom rezu →

Sprječavanje placentalne insuficijencije

Jedna od glavnih i vrlo važnih preventivnih mjera je planiranje trudnoće. Nažalost, mnogi parovi ne razumiju važnost ovoga. Često trudnoća dolazi neočekivano. Čak i prije začeća, očekivana majka treba proći potrebne pretrage, zbog čega će se identificirati svi čimbenici rizika. Otkriveni problemi morat će se riješiti ili smanjiti njihov utjecaj. Stoga će planiranje trudnoće zaštititi od nastanka FPN-a u budućnosti.

Potrebno je isključiti utjecaj štetnih čimbenika: pušenje, uzimanje alkohola i lijekova koji nisu propisani od strane liječnika. Prije i tijekom trudnoće potrebno je liječiti kronične bolesti kako bi se zaštitile od infekcija. S početkom "zanimljive situacije", preporučuje se da žene jedu uravnotežena ishrana i potpuno spavaju (najmanje 8 sati dnevno).

Kod 14-16 i 28-34 tjedana trudnoće mogu se propisati tečajevi preventivnih lijekova. Prevencija placentalne insuficijencije u složenim trudnoćama - povećana medicinska kontrola nad "zanimljivom situacijom", stalno praćenje fetusa i njegov razvoj.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da je FPN ozbiljan problem s kojim se suočavaju mnoge trudnice. Što je opasna placentna insuficijencija? Na ovo pitanje ne možemo nedvosmisleno odgovoriti. Posljedice ovise o mnogim čimbenicima. Dijete može biti zdravo ili s različitim problemima, ili čak može umrijeti u maternici. Kako se ne bi trčali u FPI i rodili zdravo dijete, preporučuje se unaprijed planirati trudnoću i pregledati vaš životni stil, jer je u suvremenim ženama u osnovi pogrešno.

Placentna insuficijencija

sadržaj:

Placentna insuficijencija (FPN) jedna je od najčešćih komplikacija trudnoće. U 50-77% trudnica postaje glavni uzrok pobačaja, u 32% se javlja kao posljedica preeklampsije, au 25-45% slučajeva razvija se u prisutnosti ekstragenitalne patologije nakon što je virusna ili bakterijska infekcija manifestacija u više od 60% slučajeva.

Placentarnu insuficijenciju ili placentarnu insuficijenciju (PN) karakterizira morfološka (struktura), kao i funkcionalni poremećaji u posteljici, čije napredovanje može dovesti do hipoksije, razvojnih kašnjenja, pa čak i antenatalne smrti fetusa.

Placenta je izuzetno važan organ, postaje "posrednik" u stvaranju jedinstvenog funkcionalnog sustava "majke-placente-fetus" i obavlja niz vitalnih funkcija za fetus:

 • Dišni sustav (davanje kisika, uklanjanje ugljičnog dioksida);
 • Nutricionizam fetusa i izlučivanje metaboličkih proizvoda;
 • Zaštitna (vrsta barijere i filtar koji štiti tijelo fetusa od štetnih učinaka štetnih čimbenika u organizmu: neki lijekovi, otrovne tvari, mikroorganizmi);
 • Hormonska (proizvodi hormone potrebne za normalni tijek trudnoće i razvoj fetusa).

opasno S pojavom FPI, sve ove funkcije su oslabljene, a postoji opasnost za daljnje normalno trudnoće i razvoj fetusa.

klasifikacija

Prema vremenu i mehanizmu pojavljivanja razlikuju se dvije vrste PN:

 • Primarno (do 16 tjedana) povezano je s oštećenim procesima placentacije i implantiranja;
 • Sekundarna (nakon 16 tjedana) razvija se pod utjecajem vanjskih čimbenika koji utječu na fetus i / ili majku, u već formiranoj posteljici.

Prema kliničkom tijeku PN emitiraju:

 • Akutni - najčešće se pojavljuje na pozadini odvajanja niske ili normalno smještene posteljice. Akutni PN se javlja uglavnom tijekom porođaja, ali ne isključuje njegovu pojavu u bilo kojem razdoblju trudnoće;
 • Kronično - javlja se u različitim razdobljima trudnoće. S druge strane, podijeljen je na:

Kompenzirani oblik PN - u kojem su poremećeni metabolički procesi u posteljici, ali cirkulacija krvi u sustavu majke-placente-fetus nije uznemirena. Zbog nadoknađujućih sposobnosti majčinog organizma, fetus se prilagođava tim promjenama i ne doživljava nelagodu;

Subkompensirani oblik PN - ako uzroci PN nisu eliminirani, kompenzacijski mehanizmi tijela su pod pritiskom i postupno počnu iscrpljivati, dostižući sljedeću fazu;

Decompenzirani oblik PN - napredovanje patološkog procesa dovodi do pojave hemodinamskih poremećaja u sustavu majke-placente-fetus na razini fetalne-placente i / ili uteroplacentalne cirkulacije.

Kada koristite metodu doplerometrije odredite 3 stupnja dekompenziranih oblika FPN:

 • Ja stupanj
  • FPN Ia stupanj - oštećena hemodinamika javlja se samo u uteroplacentalnoj cirkulaciji;
  • FBI Ib stupanj - kršenje se događa samo fetalni i placentni protok krvi;
  • Grade II - protok krvi poremećen je na dvije razine, ali ne postižu kritične vrijednosti;
  • Grade III - razina poremećaja u krvi fetusa i placentnog krvotoka je kritična, život fetusa je u opasnosti.

U 60% slučajeva, FPN dovodi do intrauterine retardacije rasta (SFR), tako da je također podijeljena na:

 • Placentna insuficijencija s SRP;
 • Placentna insuficijencija bez ADR-a.

razlozi

Uzroci placentne insuficijencije su višestruki.

Primarni PN nastaje kao posljedica:

 • Genetski poremećaji;
 • Nakon što su bakterijske i virusne infekcije odložene u ranoj trudnoći;
 • Endokrine patologije (hormonalni zatajenje jajnika, itd.).

Sekundarni FPN razvija se kao rezultat:

 • Primarni Mon;
 • Ginekološke oboljenja (menstruacijski poremećaji, neplodnost, preeklampsija, pobačaj, fibroidi maternice, višestruki porod, itd.);
 • Extragenitalne bolesti (dijabetes melitus, hipertenzija, bolesti krvi, pluća, bubrezi);
 • Kongenitalna i nasljedna patologija u fetusu ili majci;
 • Nepovoljni socijalni čimbenici (starost majke je preko 30 ili manja od 18 godina, psiho-emocionalni preopterećenje, teški fizički rad, štetni uvjeti rada, pušenje, alkohol i droga);
 • Učinci vanjskih čimbenika okoline (ionizirajuće zračenje, uporaba lijekova).

Najznačajniji faktori rizika za razvoj FPN-a su prisutnost ekstragenitalne patologije i gestoze, praćeno vaskularnim lezijama.

simptomi

InformacijeKompenzirani oblik kroničnog NEF najčešće se ne manifestira. Stanje žene je zadovoljavajuće, poremećaji u sustavu majke-placente-fetus mogu se odrediti samo dodatnim studijama (ultrazvuk, Doppler).

Simptomi placentne insuficijencije počinju se očitavati samo kada je dekompenzirani oblik PN. Međutim, u početku, trudnica može samo napraviti pritužbe karakteristične za ekstragenitalne i obstetrske bolesti, protiv kojih se FPN razvija, na primjer, glavobolja s hipertenzijom ili edemom tijekom preeklampsije. No paralelno s tim, ona može primijetiti da se broj fetalnih pokreta smanjio. Zapamtite da su redoviti, ali ne prečesti pokreti fetusa važan znak svog stanja!

Ako se intrauterini rast fetusa pojavi tijekom PN, tada postoji neka odstupanja između visine maternice i gestacijske dobi (neizravni znak), što se može otkriti tijekom sljedećeg posjeta antenatalnoj klinici.

Pojava krvavog vaginalnog iscjetka u različitim fazama trudnoće opasni je simptom. Kaže da je bilo prerano odjeljivanje posteljice koja može dovesti do akutnog NEF i hipoksije fetusa. U ovom slučaju, odmah se obratite liječniku.

dijagnostika

Posebna pozornost treba posvetiti ženama koje su u opasnosti za razvoj FPN-a. Stoga je potrebno trudnoće u redovitim kliničkim promatranjima. Svakim opstetrijskim pregledom liječnik treba obratiti pažnju na debljanje, mjeriti visinu maternice (WYD) i abdominalni opseg. Odstupanje između razlike u broju gestacijskih dobi i godišta mladih, smanjenom broju perturbacija, promjenom učestalosti i gluhoće tonova fetalnog srčanog ritma signal je za dodatna istraživanja.

FPN možete odrediti pomoću tri glavne metode:

 1. Ultrazvučni pregled. Ova metoda omogućuje procjenu stanja placente (debljina, položaj, stupanj zrelosti itd.) I fetusa (veličina, prisutnost malformacija, sukladnost s brzinom gestacije), kao i mjerenje količine amnionske tekućine;
 2. Doppler. Pomoću ove dijagnostičke metode istražuje se protok krvi u različitim krvnim žilama majke i fetusa koji omogućuje preciznije određivanje stupnja i razine poremećaja u sustavu majke-placente i fetusa, a također vam omogućuje odabir racionalne terapije;
 3. Ultrazvuk. Studija koja je procijenila srčanu aktivnost fetusa i neizravno procijenila njegovo stanje.

Pravodobna dijagnoza FPN-a pomaže vremenom prepoznati i odgovoriti odgovarajućim liječenjem abnormalnosti u razvoju fetusa i tijekom trudnoće.

liječenje

Uz nadoknadeni oblik FPI, dopušteno je ambulantno liječenje, uz kontinuirano praćenje (broj posjeta antenatalnim klinikama se povećava). U drugim slučajevima, hospitalizacija je neophodna. Nažalost, sve postojeće metode liječenja ne dopuštaju u potpunosti obnoviti normalne funkcije i strukturu posteljice. Oni samo pridonose stabilizaciji procesa i sprečavaju njezino daljnje napredovanje.

Osim toga, budući da je glavni uzrok razvoja ove patologije oslabljen cirkulaciju krvi u plovilima, sve radnje trebaju biti usmjerene na njihovo uklanjanje.

Stoga se FPN treba liječiti primjenom sljedećih lijekova: Trental, Curantil, Pentoxifylline, Euphyllinum. Da bi se poboljšali i poboljšali metabolički procesi u tkivu fetusa koristili su Actovegin, Troxevasin. Često, FPN je popraćen povećanim tonusom maternice, a lijekovi kao što su Ginipral, No-spa, magnezijev sulfat se koriste za smanjenje.

Sve terapeutske aktivnosti provode se isključivo u bolnici, pod strogim nadzorom liječnika i stalnim praćenjem Dopplera, ultrazvuka i CTG-a, najmanje 2 tjedna.

Rizici i posljedice

Placentna insuficijencija tijekom trudnoće često dovodi do sljedećih komplikacija:

 • pobačaj;
 • Fetalna hipoksija;
 • Odgođeno razvijanje i rast fetusa;
 • Postoji rizik od smrti fetalnog (intrauterinalnog) fetusa.

važno Prisutnost FPN-a tijekom trudnoće ne znači da će se dijete roditi prije ili prije isteka Fonda. S malim stupnjem hemodinamskih poremećaja u sustavu majke-placente-fetus, ranom otkrivanju i adekvatnom tretmanu, prognoza za trudnoću i fetus je povoljna. Naravno, s izraženim poremećajima hemodinamike, postavlja se pitanje pozitivnog ishoda bolesti.

prevencija

Prevencija NEF-a u trudnoći treba biti usmjerena na uklanjanje nepovoljnih čimbenika rizika i uključuje:

 • Održavanje zdravog načina života: potpuno odbijanje loših navika;
 • Potpuni san;
 • Racionalna i pravilna prehrana;
 • Uzimanje vitamina;
 • Uklanjanje teškog fizičkog rada, stresa;
 • Liječenje kroničnih bolesti i spolno prenosivih infekcija u fazi planiranja trudnoće.

Placentna insuficijencija

Placentna insuficijencija je kompleks morfofunkcionalnih poremećaja fetusa i posteljice, koji nastaju kao posljedica raznih ekstragenitalnih i ginekoloških patologija, kao i komplikacija trudnoće. Prisutnost insuficijencija posteljice mogu biti u pratnji prijetnjom prekid trudnoće, hipoksiju i fetalnog zastoja rasta i D. Dijagnoza insuficijencija posteljice itd. Temelji se na ultrazvuk podataka, CTG, doppler utero-posteljice protok krvi. Liječenje placentne insuficijencije zahtijeva liječenje osnovne bolesti; provođenje medicinskih tečajeva usmjerenih na poboljšanje protoka krvi maternice, korekciju fetalnih hipoksičnih poremećaja; ako je potrebno, ranu isporuku.

Placentna insuficijencija

Placentna insuficijencija služi kao faktor perinatalne fetalne smrti u više od 20% slučajeva, značajno komplicira tijek trudnoće i porođaja. Manifestacije i komplikacije insuficijencija posteljice, kao i njihove posljedice za majku i fetus zbog stupnju promjene u funkciji posteljice, gestacijsku dob, snagu i trajanje povrede, razvoj kompenzacijskih i adaptivnih mehanizama u sustavu „majka-posteljica-ploda”.

U uvjetima placentalne insuficijencije, hipoksija fetusa se razvija, njezin intrauterinski rast i razvoj kasni; povećava vjerojatnost prijevremenog rada, različite anomalije rada, ozljede rađanja fetusa. U novorođenčadi, kasnije, procesi prilagodbe su teži, češće perinatalna encefalopatija i kongenitalne anomalije (displasija zglobova kuka, flexorumbis) češće se otkrivaju; takva djeca su osjetljivija na respiratorne i crijevne infekcije.

Uzroci placentalne insuficijencije

Priroda razvoja placentne insuficijencije je multifaktorska. Morfološke i funkcionalni poremećaj placenti mogu razviti zbog trudnoj extragenital bolesti: kardiovaskularnih (srčanih bolesti, hipertenzija ili hipotenzija, zatajenje cirkulacije), bubreg (pijelonefritis, zatajenje bubrega), pulmonalni (astma), neuroendokrini (dijabetes, hipo- i hipertiroidizmatično, patologija nadbubrežnih žlijezda i hipotalamusa) itd.

S anemijom trudnica, placentalna insuficijencija je rezultat nedostatka željeza u maternici i fetalnoj cirkulaciji što dovodi do smanjenja prijenosa kisika u fetus i hipoksije. U slučaju kršenja koagulabilnosti krvi (na primjer, antifosfolipidni sindrom), mikrotitrovi se formiraju u krvnim žilama posteljice, čime se krše fetalni i placentni protok krvi.

Placentna insuficijencija često se razvija kao rezultat različitih infekcija koje su akutne ili akutne u procesu trudnoće. U tom slučaju, placentu često utječu virusi, protozoi, bakterije, što dovodi do upalnih promjena. Razne infektivne lezije (gripa, STI, itd.) Koje se javljaju u prvom tromjesečju često dovode do spontanog pobačaja. U kasnijim stadijima trudnoće infekcija može biti ograničena na lokalne promjene, čija će težina ovisiti o uzročniku i načinu širenja.

rizični faktori za tvorbu posteljice insuficijencije odnosi genitalne patologije trudne abnormalnosti maternice (bicornuate, sedla maternice), endometrioze, fibrom, kronične endocervicitis i endometrioza, ožiljak na maternicu. Uzroci placentalne insuficijencije mogu biti opstetrska patologija: Rh-sukob, placenta previa, zdjelica prezentacija fetusa, višestruka trudnoća, rana ili kasna toksikoza trudnoće (preeklampsija). S druge strane, preeklampsija ne samo da može dovesti do placentalne insuficijencije, već i pogoršati njezinu težinu, stvarajući neku vrstu začaranog kruga.

Rizici placentne insuficijencije povećavaju se razmjerno dobi trudnice; s anamnezom, otežanim abortusima, lošim navikama, ekološkim problemima, socijalnim i domaćim poremećajem. Te stanje donekle uzrok poremećaja u prvi, a zatim uteroplacentarni foetoplacental krvotok, uslijed ireverzibilne morfološke promjene i poremećaj osnovnih funkcija posteljice (izmjenu plinova, trofičkih, izlučivanje, endokrini i zaštitne et al.). U patogenezi placentalne insuficijencije obično se uklapa nekoliko etiofaktora, od kojih se ističe vodeći.

Razvrstavanje placentne insuficijencije

Prema vremenu razvoja, placentalna insuficijencija je primarna i sekundarna. Primarna insuficijencija javlja se već u ranoj fazi trudnoće (16-18 tjedana), u fazi formiranja posteljice i organogeneze pod utjecajem infektivnih, endokrinih, iatrogenih čimbenika. Sekundarna placentna insuficijencija razvija se kada je posteljica normalno nastala, u pravilu, pod utjecajem majčinih čimbenika ili komplikacija trudnoće.

Klinički tijek placentalne insuficijencije može biti akutan ili kroničan. U akutnoj insuficijenciji, koja se može razviti iu bilo kojoj fazi trudnoće i poroda, prvenstveno je smanjena funkcija zamjene plina posteljice koja je popraćena akutnom hipoksijom i fetalnom smrću. Najčešća akutna placentna insuficijencija uzrokovana je preuranjeno odjeljivanje posteljice, krvarenje u marginalnim sinusima, infarkt placente i tromboza njezinih žila.

Opstetrije i ginekologiju češće se susreće s kroničnom insuficijencijom placente. Tečaj i prognoza određeni su zaštitno-adaptivnim reakcijama, u vezi s kojima emitiraju kompenzirane, subkompensirane, dekompenzirane i kritične oblike fetoplacentne insuficijencije.

Najpovoljniji kompenzirani oblik određuje se prema Doppleru; fetus u ovom slučaju ne pati i nastavlja se razvijati. U kompenziranom obliku placentalne insuficijencije, manje patološke promjene nadoknađene su zaštitnim adaptivnim mehanizmima koji doprinose napredovanju trudnoće. Adekvatna terapija i pravilno upravljanje porođajem osiguravaju rodenje zdravog fetusa.

U slučaju subkompensiranog oblika placentne insuficijencije, zaštitno-adaptivne reakcije nisu dovoljne da se osigura normalni tijek trudnoće. U ovom obliku, fetus se odgađa u razvoju, rizik različitih komplikacija je visok.

Deformiran oblik placentne insuficijencije karakterizira pretjerivanje i slom kompenzacijskih mehanizama, nemogućnost normalnog napredovanja trudnoće. Fetalne patnje očituju se ozbiljnim srčanim poremećajima, razvojnim kašnjenjem, teškom hipoksijom; na fetalnu fetusnu smrt je isključena. Kod kritičnog oblika insuficijencije, nepovratne morfofunkcionalne promjene u placentalnom kompleksu neizbježno dovode do fetalne smrti.

Simptomi placentalne insuficijencije

Placentna insuficijencija može se očitovati u različitim kliničkim oblicima. Najčešće je to stanje popraćeno prijetnjom prestanka trudnoće, hipoksije fetusa i kašnjenja u prenatalnom razvoju. Rizik spontanog pobačaja obično se javlja u ranim fazama trudnoće i može se izraziti u razvoju prijetećeg, pobačaja ili pobačaja u tijeku. U nekim slučajevima, s placentarnom insuficijencijom, zapažena je zamrznuta trudnoća.

U drugom tromjesečju II-III, placentalna insuficijencija obično se manifestira odgođenim razvojem fetusa. Istodobno, postoji opadanje opsega abdomena trudne žene, neslaganje između visine stanja dna maternice i razdoblja trudnoće. Uz pomoć ultrazvuka otkrio je zaostajanje u razvoju fetusa. Fetalna hipoksija u placentarnoj insuficijenciji povezana je s oštećenom funkcijom transporta i izmjene plina posteljice. Ozbiljnost oštećenja fetusa određena je veličinom zahvaćene površine placente: na primjer, kada isključite krvotok s područja više od 1/3 posteljice, kršenja fetusa su kritična. Znakovi hipoksije do kojih dolazi plodom u početku su povećani neregularni tjelesni učinak, a potom i smanjenje broja fetalnih pokreta sve do njihove potpune odsutnosti.

Poremećaj intrasekretorne funkcije u placentalnoj placentnoj insuficijenciji može pridonijeti post-trudnoći ili prijevremenom radu. Zbog poremećaji ekskretorne funkcije placente označene promjene u visini amnionske tekućine - najčešće oligohidramnion, ali s nekim popratnim patologijama (dijabetes, intrauterini infekcija, hemolitička bolest fetusa) - hydramnion. Promjene u posteljici s placentarnom insuficijencijom mogu biti praćene odlaganjem kalcinata, ekspanzije intervenirajućeg prostora, placentnih cista. U pozadini smanjene hormonske funkcije posteljice i nedovoljne aktivnosti vaginalnog epitela, trudnice često razvijaju kolititis.

Dijagnoza placentalne insuficijencije

S obzirom na multifaktorsku prirodu etiopatogenih mehanizama, dijagnoza placentne insuficijencije treba uključiti sveobuhvatan dinamički pregled trudnice. Prilikom sakupljanja povijesti otkriveni su vodeći čimbenici koji doprinose razvoju fetoplaznosne insuficijencije (dob, ginekološka i ekstragenitalna bolest, operacije, navike, profesionalni i životni uvjeti, itd.). Žalbe trudnica s placentarnom insuficijencijom mogu biti na bolovima u trbuhu, povećanom tonusu maternice, krvarenja iz genitalnog trakta, aktivaciji ili suzbijanju fetalnih pokreta, krvavog pražnjenja.

Tijekom fizičkog pregleda, ginekolog mjeri opseg trbuha, procjenjuje položaj dna maternice, teži trudnoj ženi, što ukazuje na kašnjenje razvoja fetusa, visoku ili nisku razinu vode. Ginekološki pregled omogućuje procjenu prirode iscjedka, identifikaciju znakova upale, za obavljanje uzorka materijala za bakteriološko i mikroskopsko ispitivanje.

Vrijednost ultrazvuka u dijagnozi fetoplacentalne insuficijencije sastoji se u mogućnosti određivanja fetometrijskih parametara (glava, prtljažnika, fetalnih udova) i uspoređivanje s normnim pokazateljima za određeno razdoblje trudnoće. Osim toga, mjeri debljinu posteljice i određuje stupanj zrelosti. Dopplerov ultrazvuk protoka krvi maternice i fetusa procjenjuje cirkulaciju krvi u krvnim žilama, uterusu i fetalnom dijelu placente. Uz pomoć fetalnoga fonokardiografije i kardiotokografije određuje se priroda fetalne srčane aktivnosti - učestalost i ritam otkucaja srca. Znakovi hipoksije mogu poslužiti kao tahikardija, bradikardija, aritmija.

Liječenje placentne insuficijencije

Liječenje kompenziranog oblika placentalne insuficijencije, podložno pozitivnoj dinamici terapije i bez opasnosti za razvoj trudnoće, može se provoditi na izvanbolničkoj osnovi. U preostalim slučajevima ukazuje se na hitnu hospitalizaciju s intenzivnim terapijskim mjerama. S obzirom na multifaktorsku prirodu razvoja patologije, ne može postojati standardni tretman za placentarnu insuficijenciju. Glavno mjesto u liječenju placentne insuficijencije daje eliminaciju vodećeg etiološkog faktora i održavanje kompenzacijskih mehanizama za nastavak trudnoće.

U slučaju mikrokrižavajućih poremećaja i poremećaja vaskularnog tonusa u posteljici, prva linija sredstva protiv antitrombocita i antikoagulansi (pentoksifilin, dekstran, dipiridamol, heparin itd.) Su prva linija lijekova. Da bi se ispravila pothranjenost i usporava rast fetusa, koriste se otopine za zamjenu plazme i proteina. U hemodinamskim poremećajima koji prate fetoplaznu insuficijenciju, antagonisti kalcija (nifedipin, verapamil) su imenovani za poboljšanje perfuzije organa, normalizaciju kontraktilne funkcije miokarda i hipotenzivni učinak. Detekcija miometrijskog hipertona zahtijeva imenovanje lijekova protiv grčeva (drotaverin, glucosonovacinic smjesa, itd.)

U okviru normalizacije antioksidacijske zaštite i transportne funkcije posteljice propisuju se vitamini E, C i hepatoprotectors. Vitamin B6, tiamin pirofosfat, folna kiselina, glukoza, multivitamini, hemoderivata krvi teladi koriste se za metaboličku terapiju u slučaju placentalne insuficijencije. U slučaju prijetnje ranom prestanku trudnoće, preporuča se dodijeliti tocolytics (fenoterol, heksoprenalin).

Odluka o vremenu i načinu dostave vrši se uzimajući u obzir učinkovitost terapije fetoplaznosne insuficijencije. Uz kompenzirani oblik u prognozi moguće je prirodno porođaj; s subkompensiranim, izbor je napravljen u korist carski rez. S razvojem dekompenzacije, naznačena je hitna kirurška dostava.

Sprječavanje placentalne insuficijencije

Temelj preventivnih mjera - temeljita priprema žena za trudnoću. Potrebno je identificirati i ispraviti postojeće čimbenike rizika, rano otkrivanje trudnica o vjerojatnosti razvoja placentalne insuficijencije, upravljanje trudnoćom u ovoj skupini bolesnika s povećanom kontrolom.

Prevencija placentalne insuficijencije može se olakšati preventivnim lijekovima u 14-16 tjedana i 28-34 tjedna trudnoće. Trudnice s kompenziranim oblikom fetoplacentalne insuficijencije zahtijevaju stalno praćenje stanja i razvoja fetusa pomoću laboratorijskog i ultrazvučnog pregleda.

Placentna insuficijencija: prijetnja djetetu i majci tijekom trudnoće

Neke komplikacije trudnoće mogu značajno ugroziti zdravlje i život nerođenog djeteta.

Razvoj placentne insuficijencije uzrokuje pobačaj u više od polovice slučajeva abortusa.

Vrlo često FPN izaziva bolesti majke, pogoršane tijekom trudnoće. No pravovremene mjere mogu ublažiti posljedice ove opasne komplikacije.

Što je placentna insuficijencija

Funkcionalni poremećaji u sustavu majke-placente-fetus, koji se očituju kombinacijom simptoma koji proizlaze iz raznih razloga i uzrokuju patološke promjene u stanju fetusa, a potom novorođenčad, definiraju se kao fetoplacentna insuficijencija (FPN).

Posljedice FPN-a mogu biti kašnjenje u razvoju budućeg djeteta, teške komplikacije tijekom rada i novorođenčad - odstupanja u tjelesnom i mentalnom razvoju, osjetljivost na bolesti različitih vrsta

Kliničke manifestacije FPN-a, težina posljedica za buduću majku i dijete posljedica su trudnoće u kojem se razvio ovo patološko stanje, razlozi koji su ga uzrokovali i sposobnosti majčinog posteljice-fetus da mobiliziraju svoje resurse i kompenziraju funkcije oštećenih područja placente kako bi zaštitile fetus,

Naravno, placentna insuficijencija se ne razvija iz plave boje, uz apsolutno zdravlje i dobrobit buduće majke i normalni razvoj fetusa.

Uzroci FPN-a

Razlozi razvoja FPN-a mogu biti posve različiti čimbenici koji se odnose na stanje majke i fetus u razvoju.

Često izazivaju FPN odjednom iz nekoliko razloga zbog kojih je moguće dodijeliti glavnu.

Somatske bolesti žena

 • Neuroendokrina.

To može uključivati ​​dijabetes, poremećaje u štitnjači i druge organe odgovorne za zdrave hormone žene. Zbog hormonalnih poremećaja, oba zaštitna i propusnost posteljice se smanjuju.

 • kronične zarazne bolesti.

Infekcije dovode do infekcije placente s razvojem upalnih procesa u njemu s istodobnim promjenama.

 • bolesti unutarnjih organa.

Bolesti jetre, bubrega, pluća i kardiovaskularnih sustava dovode do opijenosti tijela budućih majki i utječu na kvalitetu i brzinu opskrbe krvlju fetusu.

Komplikacije i značajke trenutačne trudnoće

 • Preeklampsija.

Preeklampsija, kako ranih tako i kasnih, u kojima je uznemirena normalna cirkulacija krvi u tijelu, uključujući i uteroplacentalni protok krvi.

Starena posteljica gubi sposobnost hranjenja fetusa na odgovarajućoj razini;

Majčin organizam može imati poteškoće u adekvatnom pružanju potreba nekoliko zametaka.

 • Anomalije posteljice.

To su hipotrofija, nepravilna privrženost itd., Što sprječava normalan razvoj sustava krvnih žila placente;

 • Anomalije razvoja pupkovine (kratka pupčana vrpca).
 • Anemija.

Zbog niske razine hemoglobina, kvaliteta opskrbe krvlju placente i fetusa pogoršava se;

 • Povećana zgrušavanje krvi.

Ova patologija nepovoljno utječe na brzinu cirkulacije krvi u placentnom kompleksu, osim toga, postoji rizik nastanka vaskularnih krvnih ugrušaka;

Tek kada je rezus negativan - u majci, pozitivan - u fetusu. U ovom slučaju, protutijela koja proizvodi imunološki sustav žene, osim štetnog utjecaja na stanice fetusa, uzrokuju patološke promjene u posteljici koja krši njezine funkcije.

Često su praćene i drugim komplikacijama trudnoće, koje zajedno uzrokuju slabljenje protoka krvi iz uterusa.

 • Opterećena opstetarska i ginekološka povijest.
 • Uobičajeni pobačaj.
 • Smrt fetusa u maternici.
 • Mrtvorođenče.
 • Pobačaj.

Oni dovode do različitih poremećaja u ženskom tijelu: od hormonalnih do upalnih i traumatskih, što utječe na stvaranje posteljice, njegovu privrženost i, kao rezultat toga, obavljanje njegovih funkcija;

Tumorske bolesti maternice (uključujući velike fibroide), malformacije maternice (dvije rogaste, sedlo, itd.), Ožiljak na maternici itd.

Klasifikacija FPN-a

Neke bolesti majke, posebice one koje se odnose na ginekološko polje, hormonalni poremećaji i drugi patološki uvjeti uzrokuju neispravno stvaranje i vezanje placente, izazivajući primarnu placentarnu insuficijenciju.

Komplikacije trudnoće nastale ili pogoršane nakon nastanka posteljice, od drugog tromjesečja, mogu uzrokovati razvoj sekundarne placentarne insuficijencije. U rijetkim slučajevima sekundarni NEF posljedica je primarne patologije posteljice.

Ovisno o brzini patoloških promjena u placentnom kompleksu, FPI obrasci se klasificiraju:

Karakterizira ga naglo smanjenje funkcije zamjene plinova posteljice, čiji je razvoj popraćen pilingom posteljice, smrću njegovih dijelova i prijeti preuranjenom prestanku trudnoće sa smrću fetusa.

Ona napreduje tijekom trudnoće, au početnoj fazi ona se ne manifestira simptomatski, međutim, dugoročna placentna insuficijencija je opasna po tome što može dovesti do usporavanja rasta intrauterine.

Ovisno o sposobnosti posteljice u ovoj fazi razvoja kroničnog oblika FPN da zadovolji potrebe fetusa, aktivirajući njegove zaštitne i adaptivne mehanizme, razlikujemo sljedeće faze.

Patološke promjene u radu placentnog kompleksa su male i nemaju negativan utjecaj na fetalni život i tijekom trudnoće.

Istodobno, funkcioniranje placente zbog aktivacije kompenzacijskih sposobnosti događa se u "hitnom načinu", ali uz pravilno odabranu medicinsku taktiku, moguće je sigurno provesti i roditi zdravo dijete;

Adaptivni resursi placentnog kompleksa nisu u stanju održavati životnu potporu fetusa na normalnoj razini; povećava se rizik nepovoljnih promjena u razvoju fetusa i zdravlju novorođenčeta.

Funkcije placentnog sustava su duboko oštećene, zaštitni kompenzacijski mehanizmi iscrpili su svoje resurse, tako da je daljnji intrauterni razvoj fetusa nemoguć.

Ekstremni stupanj - disfunkcija placentnog sustava, ispunjena fetalnom smrću.

Stupnjevi FPN

Ovisno o tome koja je veza sustava majke-placente-fetus podvrgnuta hemodinamičkim poremećajima, FPI je klasificiran po stupnjevima.

1 stupanj

Zabilježeni su poremećaji protoka krvi:

 • bilo samo u maternici (ne izaziva ozbiljne probleme, već zahtijeva redovito praćenje);
 • ili samo u arterijama pupkovine (zahtijeva terapijsku intervenciju i strogu kontrolu u dinamici).

2 stupnja

Hemodinamski poremećaji su fiksni u uteroplacentalnim i fetalnim-placentnim vezama, ali, naravno, dijastolički protok krvi je podržan kompenzacijskim mogućnostima fetoplacentalnog sustava.

3 stupnja

Hemodinamski poremećaji u fetalni i placentni poveznici dosegli su kritičnu razinu (sa očuvanim ili oštećenim protokom krvi u maternici), rizik smrti fetusa je visok.

simptomi

Placentalna insuficijencija fetusa je podmukao jer se s početnim kroničnim oblikom ne može otkriti kroz stanje zdravlja žene i fetusa.

Međutim, moguće je predložiti njegovu pojavu u slučaju pogoršanja simptoma glavnih bolesti žene, na primjer, boli, nelagode, kolike u organima navedenim u povijesti, edemu, hipertenziji itd.

Osim toga, trudnica bi trebala obratiti pažnju na iznenadno ispuštanje iz genitalija, napetosti maternice itd.

Očekujuća majka trebala bi pomno pratiti ponašanje fetusa tijekom cijelog razdoblja od trenutka prvih pokreta do rođenja.

Promjene fetalnog ponašanja mogu značiti postizanje dekompenziranog oblika kronične placentne insuficijencije ili razvoja akutnog FPN.

Ako je istodobno žena počela krvariti iz genitalnog trakta, to znači da je počelo placentalno nasilje, što ugrožava zdravlje i život majke i fetusa.

Što je opasno FPN za fetus

Placentna insuficijencija, prije svega, pogoršava kvalitetu fetalnog života i, s nepovoljnim kretanjima, može dovesti do sljedećih posljedica.

 • Spontani pobačaj fetusa u ranoj fazi.

Pobačaj je često posljedica primarnog FPN-a. Često to prethodi smrt embrija.

Hipoksija, zauzvrat, dovodi do višestrukih kršenja u intrauterini formiranju i razvoju dječjih organa. Produljena ili akutna hipoksija uzrokuje fetalnu smrt.

Drugi je način intrauterine retardacije rasta. Zbog nedostatka hranjivih tvari i kisika dobivenog kroz placentu, fetus ne može rasti i razvijati se u skladu sa svojim godinama.

Sve to dovodi do zaostajanja u razvoju djeteta nakon porođaja.

Fetalna smrt u uteri - može biti rezultat patoloških stanja koja su se razvila zbog akutnog ili dekompenziranog FPN-a.

To može biti i uzrok i posljedica FPN-a i opasno je za fetus jer ga prati akutna hipoksija, a za majku - opsežan gubitak krvi. Za oboje, ovo stanje može biti kobno.

Dijagnoza i otkrivanje simptoma

Pravodobna dijagnoza placentne insuficijencije omogućuje vremenu da se poduzmu terapijske mjere za stabilizaciju pacijenta i fetusa.

Budući da se razvoj kroničnog oblika FPI u žena može pojaviti asimptomatski, stanje placente i fetusa treba redovito procijeniti u trudnim majkama koje su izložene riziku.

Osim toga, tijekom recepcije, liječnik sluša fetusno otkucaje srca kroz trbušni zid žene, procjenjujući njihovu učestalost i jasnoću.

Sva se mjerenja uspoređuju sa standardima za svako razdoblje trudnoće, a zaostajanje u njima je razlog detaljnijeg pregleda:

 • hormonska krvna ispitivanja.

U skladu s fazama razvoja FPN-a, postoji promjena razine hormona u ženskom tijelu, koje se mogu otkriti testom krvi;

Omogućuje vam da procijenite stupanj zrelosti placente, njegovu strukturu, veličinu i stanje fetusa. Preuranjeno starenje posteljice može biti znak FPN-a.

Kvaliteta života fetusa ultrazvukom procjenjuje se za 5 parametara svog biofizičkog profila:

 1. Kretanje dišnog sustava - proučite učestalost pokreta dišnih puteva u minuti, trajanje i broj epizoda disanja tijekom studija.
 2. Učestalost dišnog sustava fetusa izračunava se na temelju procjene pokreta disanja.
 3. Motor (mišićna) aktivnost fetusa - procjeni broj kretanja fetusa tijekom studije.
 4. Volumen amnionske tekućine.
 5. Fetalna srčana aktivnost - s CTG-om (ne-stres test).
 • Ultrazvuk.

Ova metoda pomaže identificirati znakove hipoksije fetusa kroz registraciju brzine otkucaja srca i njezinu ovisnost o aktivnostima buduće kontrakcije djeteta i maternice;

Ultrasonografija pomoću Doppler senzora omogućuje karakterizaciju stanja cirkulacije krvi u placentarnom sustavu, kao i otkrivanje znakova patnje fetusa.

Ako liječnik koji promatra ženu u trudnoći ima sumnju na fetoplaznu insuficijenciju u svom odjelu, tada će mu biti naređeno da prođe skup dijagnostičkih mjera, koji uključuje sve gore opisane postupke. Budući da rezultat samo jednog istraživanja može biti lažan.

Kako liječiti FPI

Prije početka liječenja, zapravo, FPN-a, potrebno je utvrditi koji je razlog provokator njegove pojave i poduzeti mjere kako bi se uklonio ovaj uzrok.

Paralelno s liječenjem bolesti koja je uzrokovala kršenje cirkulacije krvi u sustavu majke-placente-fetus, medicinska taktika za FPN usmjerena je na održavanje kompenzacijskih sposobnosti posteljice i sprečavanje napredovanja patologije.

Terapijske mjere za FPI započinju, u pravilu, u stacionarnim uvjetima i samo s ne progresivnim kompenziranim oblikom insuficijencije, podložnim učinkovitosti terapije i povoljnom prognozom za stanje žene i fetusa, može li se buduća majka otpustiti za ambulantno liječenje.

Istovremeno, trebala bi redovito pratiti stanje placentnog kompleksa. Ako se propadanje ne dogodi, tada mumija može biti dopuštena u prirodnom porođaju u razdoblju koje je odredila priroda.

Odabir lijekova koji se koriste za liječenje FPN-a, doziranja i režima ovisi o individualnim karakteristikama svakog pojedinog slučaja: lokaciji poremećaja protoka krvi, trajanju trudnoće, mogućim učincima liječenja na majku i fetus, kao i težini patologije.

Dakle, s kompenziranim oblikom FPN, vitaminska terapija i hormonska terapija mogu biti dovoljni.

Medicinski učinci s subkompensiranim FPN-om usmjereni su na poboljšanje kvalitete cirkulacije krvi u maternici-placente-fetusni sustav s lijekovima:

Normalizacija funkcionalne aktivnosti placente (na primjer uz pomoć vitamina i sl.), Uklanjanje tonusa maternice (droga no-shpa, ginipral, magnezijev sulfat itd.)

Treba imati na umu da uzimanje lijekova može biti popraćeno vrlo neugodnim nuspojavama koje treba neutralizirati.

Liječenje s FPN obično je dugačko: od 2 do 8 tjedana. Ona također uključuje uravnoteženu prehranu i odgovarajući odmor.

U takvim okolnostima mjesto operacije treba biti bolnica s perinatalnim centrom, s mogućnošću ponovnog oživljavanja novorođenčadi.

prevencija

Prevencija razvoja trudnoće majke FPN-a trebala bi se rješavati u fazi planiranja trudnoće:

 • liječenje zaraznih bolesti, dovodeći kronične bolesti u korak naknade;
 • opće poboljšanje tijela: poštivanje pravila i pravila zdravog načina života, uzimanje vitamina i minerala.

U razdoblju nošenja bebe, kako bi se spriječio FFN, trudnica također treba slijediti upute:

 • promatrati na neki način karantenu kako bi zaštitili svoje tijelo od infekcije: izbjegavajte prepun mjesta, aktivnosti, pažljivo promatrati osobnu higijenu itd.;
 • ograničiti teške tjelesne i psihoemocionalne opterećenja.

Važna točka u prevenciji komplikacija trudnoće je psihološki stav buduće majke.

Dijagnoza placentne insuficijencije nije razlog za paniku i preranu tugu. S pravodobnim otkrivanjem i liječenjem ovog stanja, FPN neće štetiti zdravlju majke niti stanju djeteta.