Za zdravlje budućih majki: vježbe na fitballu trudnica u trećem tromjesečju

Hrana

Tijekom trudnoće, ne samo da tijelo mijenja, nego i psiho-emocionalno stanje žene. Želim biti lijepa i poželjna, nemojte dobiti više kilograma.

To će vam pomoći u ovom setu vježbi na fitballu. Može se izvesti do rođenja, tj. Treći je trimestar optimalno vrijeme za pripremu mišića za nadolazeće događaje.

Umjerena vježba je jednostavno potrebna u bilo kojoj fazi trudnoće, a još više u posljednjem razdoblju.

Je li moguće provesti nastavu s loptom u posljednjem terminu?

Stoga se preporučuju mnoge žene koje nemaju komplikacija trudnoće i kroničnih bolesti za fitilne vježbe. Ovo je najbolja opcija tjelesne aktivnosti, što ne podrazumijeva trening snage i prekomjeran stres.

Od 27. tjedna trudnoće treba obratiti pozornost na Kegelov kompleks vježbe na lopti, jer mu je zahvaljujući da su mišići pripremljeni za porođaj i da će se izbjeći suzenje ili epiziotomija. Štoviše, fitball se aktivno koristi u generičkom procesu u fazi kontrakcija.

Pravilno izvedene vježbe pomažu ublažavanju boli u donjem dijelu leđa, što je najčešća pojava kod žena u radu.

I mekani skokovi pomažu vratu maternice da se otvore povećanjem cirkulacije krvi u zdjeličnim organima.

Koja je upotreba?

Prednosti za buduće majčino tijelo iz vježbi na lopti su kako slijedi:

 • mišići leđa se opustite;
 • poboljšava protok krvi u organima;
 • jača mišiće abdominalnog zida;
 • metabolizam se ubrzava;
 • obučen je vestibularni aparat;
 • Vježba pomaže da se izbjegne dobivanje dodatnih kilograma;
 • tonirani kardiovaskularni sustav;
 • punjenje ublažava stres;
 • mišići zdjelice postaju jači.

Fitball vježbe za dijete također će biti korisne:

 • povećava se cirkulacija krvi u zdjeličnim organima, zbog čega dijete dobiva više kisika;
 • dobro raspoloženje majke povoljno utječe na stanje zdravlja fetusa.

Moguće štete

Pogotovo ako žena nema napredni sportski trening i samo je u posljednjem tromjesečju odlučio napraviti gimnastiku.

Kako bi se smanjila mogućnost pada iz fitballa, potrebno je pravilno odabrati loptu. Lopta mora biti oblikovana za težinu trudnoće i podudarnu u visini. Fitball vježbe mogu naštetiti očekivanoj majci samo ako ne slijedi sigurnosne postupke i sama izvire vježbe.

Kada pada, možete dobiti hematom, dislokaciju ili frakturu udova, ako padne bez grupiranja (i to je gotovo nemoguće to učiniti s dovoljno velikim trbuhom). S gledišta štete od fitballa za dijete - ne može biti, ako se majka ne ozlijedi.

kontraindikacije

Unatoč činjenici da je fitball siguran oblik gimnastike, postoji niz kontraindikacija za vježbanje na njemu:

 • prvih tjedana trudnoće;
 • povećan ton maternice;
 • insuficijencija istok-cerviksa, prisutnost opstetrijske pesnice na cerviksu;
 • pogrešno prikazivanje fetusa - zdjelica, poprečno;
 • prijetnja prijevremenom porođaju;
 • pobačaj i antenatalnu smrt fetusa u povijesti.

Prije nego što počnete trenirati na loptu, vrijedi konzultirajte s ginekologom kako bi izbjegli negativne posljedice.

ograničenja

Nema posebnih ograničenja za vježbanje na lopti. Samo se prisjetite svoje trudnoće, nemojte se naslanjati na trbuh.

Vješanje na kugli treba biti učinjeno s niskom amplituda i vrlo sporo, jer je mjerenje glavni princip bilo koje gimnastike tijekom trudnoće.

U slučaju bilo kakvih neudobnosti, trebali biste odmah prestati s vježbanjem (ako u donjem trbuhu ima bolova, bolovi u leđima ili uočavanje). Ovi simptomi mogu biti početak rada, pa je bolje nazvati hitnu pomoć i otići u maternicu.

Vježbe s loptom, koje uključuju produženo ležište na leđima, kontraindicirane su u trećem tromjesečju, jer može komprimirati venu cavu. U ovom slučaju dijete ne dobiva dodatni kisik, a očekivana majka ima vrtoglavicu. Ako se takva situacija pojavi, kako biste ublažili stanje, trebali biste uključiti lijevu stranu i leći na njemu 10 minuta.

Gimnastika kod kuće

Prije porođaja vrijedi dati malo opterećenje ne samo mišićima zdjelice već i svemu ostalome - ruke, noge, struk i trbušne mišiće. Tijelo mora biti prikladno, tako da se proces rođenja odvija bez odgađanja. Kompleks je dizajniran za pola sata, maksimalno 40 minuta.

To bi trebao biti izveden dva puta tjedno na gladan (ali ne i prazan) trbuh. Najbolje vrijeme za sport je prije ručka, u prvom poluvremenu zabilježen je val energije i energije. Zamislite niz vježbi na loptu od 27 do 40 tjedana trudnoće:

 1. Za ruku: sjedite na fitball, noge razmaknuti od ramena, leđa treba biti ravna - s krunom prema gore. U ruke možete uzeti male tegleće vode ili boce s vodom - svaka od 500 g. Ruke moraju biti savijene i odvojene od laktova, to možete učiniti istodobno ili naizmjence. Broj ponavljanja - 5-6 puta.
 2. Za prsa: bez mijenjanja početne pozicije, trebate saviti ruke s dumbbells na prsima razini ispred vas. Razrijedite udove, vratite se na početak vježbe. Ponovite 8 puta.
 3. Za stražnjicu: ležite na gimnastiku, savijte lijevu nogu na koljenu, stavite ga na loptu. Desna stopala trebala bi ostati potpuno na nogama. Morate lagano poravnati lijevu nogu, gurnuti loptu naprijed. Učinite istu vježbu na drugoj nozi. Ponovite 15 puta.
 4. Za leđa: potrebno je stajati u položaju koljena, leđa treba zaobljena, a na objema rukama nositi loptu, glava može biti nagnuta prema rukama. Stajati 5 minuta.
 5. Za ravnotežu: sjedenje na kugli trebalo bi lagano kretati lijevo-desno i naprijed-nazad, ne morate skinuti stražnjicu iz fitballa! Bit će dovoljno 15 puta na svakoj strani.
 6. Za mišiće dna zdjelice - Kegelove vježbe: morate sjediti na loptu, širiti noge širokim, ali morate imati potporu na nogama.

Polako opustite i smanjite mišiće, kao da ih pritiskate u fitball. Ponovite 5-10 puta.

Svaka lekcija treba biti dovršena vježbama disanja. Udisanje treba biti duboko i sporo, a izdisanje treba postupno. Da biste poboljšali cirkulaciju krvi, podignite ruke dok hvatate zrak i smanjite izdisaj.

Tako je prsa izravnana i dijete ima dodatni prostor. Tijekom vježbanja disanja treba držati držanje - leđa treba biti ravna, ali ne i zbijena.

Ako se tijekom vježbanja pojavi mučnina, zamračena u očima ili vrtoglavicu, trebali biste odbiti vježbati na loptu i posavjetovati se sa svojim ginekologom.

Korisni videozapis

Nudimo gledanje videozapisa koji sadrži niz vježbi za trudnicu tijekom tromjesečja trudnoće:

zaključak

Fitball trening u posljednjem tromjesečju nije samo dobar način da se drži fit, već i izvrsna priprema za porođaj. Vježbe na lopti olakšavaju napetost od leđa, pripremaju cerviks za otkrivanje, poboljšavaju raspoloženje.

Osim toga, žena koja se susrela s fitballom tijekom trudnoće znat će kako pravilno uzeti udoban i najudobniji položaj tijekom rada. A ovo je neprocjenjivo dobro za olakšavanje procesa rođenja.

Priprema za porođaj: vježbe disanja i vježbe

Roditi dijete nije lagan test za žensko tijelo. Ali priprema za porođaj, koja uključuje vježbu i pravi stav, može uvelike olakšati taj proces. Osim toga, umjerena tjelesna aktivnost tijekom trudnoće pridonosi brzom povratku u svoj bivši oblik nakon rođenja djeteta.

Vježbe za buduće majke ubrzavaju metabolizam u tkivima i povećavaju cirkulaciju krvi, jačaju mišiće koje će se koristiti tijekom poroda. Preporučuje se gimnastika za trudnice od trećeg tromjesečja.

Vrste fizičke pripreme za porođaj

Vježbe za pripremu za porođaj korisne su gotovo svim trudnim majkama. Fizička tjelovježba kontraindicirana je samo za žene koje imaju pada krvnog tlaka u položaju ili postoji opasnost od početka preranog rada.

Gimnastika za trudnice, na prvom mjestu, usmjerena je na opće jačanje mišićnog sustava. Također, vježbe preporučene za buduće majke pomažu u održavanju dobrog stanja tijela, poboljšanju metabolizma i oksigenaciji tkiva, što je neophodno za rastući fetus.

Gimnastika dišnog sustava pomaže u učenju tehnike pravilnog disanja u porođaju. Njegova glavna svrha je smanjiti razinu boli u prvoj fazi rada i ublažiti bolno razdoblje. Pročitajte više o razdobljima rođenja →

Psi-poput disanja tehnika se prakticira u procesu bolnih kontrakcija, a duboki dah s namjernim zadržavanjem daha pomaže povećati snagu pokušaja.

Jednako su važne popularne vježbe Kegela. Ojačavaju dno zdjelice, čineći mišiće perineuma elastičnijim. To služi za sprečavanje prekida i omogućava ženski reproduktivni sustav da se brzo oporavi od izgleda djeteta.

Priprema za porođaj je neophodna u kompleksu. Gimnastika se može izvoditi na posebnim tečajevima za trudnice i kod kuće. Glavni pristup ovom pitanju odgovorno i pravodobno.

Vježbe za lako porođaj

Postoje mnoge vježbe za trudnice da se pripreme za porođaj. Važno je shvatiti ulogu koju igraju za majku i dijete, jer je i za generički proces ozbiljan test. Mnoge žene su neozbiljne zbog prenatalne pripreme, smatrajući da je to gubljenje vremena i pribirivanje svih nada na prirodu i medicinsko osoblje.

Nedostatak fizičke spremnosti za porođaj često dovodi do slabosti rada, krvarenja maternice, teškoća u teškom razdoblju i drugih komplikacija u dvorani.

Čak i ako se trudna majka nikada nije bavila tjelesnom aktivnošću i nije imala gimnastiku, ona može iskoristiti sve vježbe za trudnice, koje će pripremiti tijelo za nadolazeće tjelesne napore i značajno olakšati porođaj.

Ali prije nego što odaberete bilo kakvu pripremu vježbanja za porođaj, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pogotovo ako ranije buduća majka nije radila fizičke vježbe.

Navodimo klasične vježbe za pluća, što znači brzu i bezbolnu isporuku:

 1. Stojeći u stojećem položaju, polako se spustite, pokušavajući držati savijenu poziciju nogu 20 sekundi. Postupno smjestite u polusjedi položaj do minute. Ova vježba jača zid abdomena, trbušne mišiće i prsni pod.
 2. Sjednite na pod, protežite jednu nogu naprijed, a drugi - zavoj na koljenu. Uzmi veliki ručnik i, savijanje na pola, popravite preklop na peta ispružene noge. Nagnite tijelo prema naprijed, držeći ručnik i preostao na ovom mjestu 20 sekundi. Ponovite vježbu 5 puta.
 3. Lezi na leđima blizu zida, tako da su stražnjice pritisnute protiv nje. Podignite noge kako biste pojačali imaginarne korake, dodirujući zid. Nakon pojave blage umora, noge se šire što je moguće šire po stranama i tako držite 30 sekundi, bez da se suzu stražnjicu s vertikalne površine.
 4. Naslonite se na leđa, pokušajte naizmjence kako biste opustili slijedeće mišićne skupine u preporučenom redoslijedu: kukovima, nogama, stražnjici i trbuhu. Disanje bi trebalo biti mirno.

Gimnastika s prsnom prikazom

Ovaj skup vježbi je specifičan. Potrebno je samo onim trudnim majkama čija se beba nije pretvorila u fiziološku glavobolju u trećem tromjesečju trudnoće. Pročitajte više o pregledu zdjelice →

Vježbe za pripremu za porođaj počinju s 32. tjednom:

 1. Leži na vašoj strani, po mogućnosti na mjestu gdje je glava budućeg djeteta, ostati na fiksnoj poziciji 10 minuta. Onda ležite na drugoj strani. Napravite vježbe do 3 puta dnevno.
 2. Isto tako, kako bi se fetus prevrnuo, leži na leđima, stavljajući mali jastuk pod lumbalnu regiju. Istodobno je potrebno osigurati da je zdjelica najmanje 20 cm iznad razine glave. U tom položaju treba ostati 15 minuta. Obavite ga 2 puta dnevno.
 3. Kada je zdjelica prezentacija fetusa korisna za posjet bazenu, uključujući, za obavljanje aerobika u vodi za trudnice.

Vježbe za poticanje porođaja

Gimnastika, usmjerena na poticanje rada, je popularna. Uz pomoć, dijete će brzo pasti u zdjelicu, a njegov napredak će biti lakši.

Ove vrste tjelesne aktivnosti pomažu pri početku kontrakcija:

 1. Pješačka. Prirodne taktike stimulacije rada, zbog čega dijete pada i počinje pritisnuti cerviks. S druge strane, to potiče veću sintezu oksitocina i ubrzava početak rada.
 2. Uspon i spustite se stubama. Takve vježbe za pripremu za porođaj djeluju na isti način kao i hodanje, glavni uvjet je da ni u kojem slučaju ne biste previše vježbali u procesu.
 3. Plivanje.
 4. Položaj pozicije.
 5. Nagnite trup prema naprijed. Prikupljanje raspršenih šibica i podova za podmazivanje ručno su izvrsni stimulansi rada.
 6. Sex. Možda najugodnija opcija za poticanje radne aktivnosti.

Fitball vježba

Vježbe za pripremu za porođaj pomažu jačanju mišića leđa, dna zdjelice i trbuha bez opasnosti za zdravlje i dodatni napor, ako koristite fitball u tom procesu. Očekuje ih majka, počevši od trećeg trimestra.

Složene vježbe:

 1. Sjednite na loptu, nataknite stražnjicu, nježno podignite jednu nogu (koliko god je moguće) i pokušajte je zadržati u zraku 3 sekunde. Vratite se na početnu poziciju i ponovite vježbu s drugom nogu.
 2. Lopta pritisnuta natrag prema zidu, noge stavljene ispred tijela. Bez gubljenja kontakta s fitballom, polako se spušta (skočite) s loptom sve dok bokovi ne budu paralelni s podom. Ako je moguće, vježbu treba izvoditi pored voljene osobe kako bi vas mogao osigurati u slučaju gubitka ravnoteže.
 3. Naslonite se na zid, držeći fitil na ispruženim rukama i pritiskom na vertikalnu površinu. Tijelo je ravno, širina ramena stopala, polako stišćući kuglu, savijajući ruke na laktovima. Dakle, mišići prsnika treniraju se.

Kegel vježbe

Ime Arnolda Kegela poznato je mnogim ženama, zahvaljujući kompleksu vježbi za jačanje mišića perineuma kojeg je razvio. Lako je osjetiti ove mišiće - dovoljno je prekinuti mokrenje kako bi se utvrdilo gdje se nalaze.

Kegel vježbe su pogodne za pripremu za porođaj, pomažu da mišići na ovom području budu robusniji i elastičniji, tako da će rad biti lakši i bez pauze. Pročitajte više o metodama koje pomažu rađanju bez pauze →

Preporuča se proučavati metodu Kegel od 16. tjedna trudnoće. Vježbe se mogu izvoditi u bilo kojem početnom položaju - sjedenje, ležanje ili stojeći. Oni se izvode do osjećaja blagog umora mišića u perineumu. Postupno se opterećenje može povećati na 3 seta od 20 puta.

Osnovni kompleks sastoji se od sljedećih vježbi:

 1. Sporo stiskanje. Mišići perineuma polako i stisnuti i opustiti, važno je osigurati da mišići oko anusa ostanu na miru.
 2. Kata. Zamislite da su mišići perineuma podijeljeni u visinu u zasebne etaže. Započnite polako "podizati" ih, zadržavajući nekoliko sekundi na "novoj visini", a zatim ih postupno smanjivati.
 3. Treptati. Mišići su napeti i opuštaju se brzim tempom.

Vježbe za disanje

Vježbe za dišni sustav također su od velike važnosti u fazi pripreme za porođaj.

Trudnice se preporuča disati prema sljedećem postupku:

 1. Lezite na podu, stavite jastuci ispod glave i koljena. Nakon dubokog daha, zadržite dah par sekundi, a zatim počnite polako osloboditi zrak usta, dok opuštate sve mišiće. Vježba pomaže napuniti tkiva s kisikom, kako bi maksimalno opustila mišiće, smanjujući bol i umor.
 2. Disanje "poput psa" pomoći će izdržati bolne kontrakcije. Lako je naučiti ovu tehniku: u sjedećem položaju pokušajte disati često i površno koliko god možete (ne biste trebali pretjerati, naravno).

Da bi vježba bila učinkovita, trebate redovito raditi. Poželjno je izvršiti ih u pokretu, na primjer, u procesu hodanja.

Očekujuće majke moraju zapamtiti da su vježbe za pripremu za porođaj sjajan način da poboljšate tjelesnu kondiciju, poboljšate raspoloženje i ojačate zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Ne biste trebali biti angažirani dugo, sve dok iscrpljenost - trudnica nije potrebna. Strast za tjelesnim aktivnostima može učiniti više zla nego dobro.

Ali ne bismo trebali izbjegavati gimnastiku, provodeći cijeli dan čekajući isporuku na kauču. Redovita umjerena tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana i boravak na svježem zraku bit će najbolja priprema za buduću majku za nadolazeći događaj.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Fitball dolazi u spašavanje

Sposobnost opuštanja u porođaju od posebne je važnosti za cijeli proces rađanja. Opuštanje ublažava umor i napetost mišića, smanjuje kontrakcije, dok maternica, a zauzvrat dijete, dobiva maksimalnu količinu kisika. Do danas, fitball dolazi pomoći u porodu - velika gimnastička lopta.

U našem vremenu fitball je nužno prisutan u majčinim jedinicama Sjedinjenih Država i Zapadne Europe, kao iu mnogim rodilištima u Rusiji i Ukrajini.

Zašto trebamo fitball u porodu

Velika gimnastička kugla olakšava proces rođenja, omogućuje vam ublažavanje napetosti u mišićima dna zdjelice. Vješanje na kugli omogućuje uspostavljanje pravilnog disanja, kao i apstrahiranje od boli. Posebno se preporučuje da ga upotrijebite u prvoj polovici rada, kako bi se olakšala dilatacija vrata maternice.

Odabir lopte

Čak i ako je imovinska komora opremljena fitballom, preporučujem da kupujete vlastitu. Prvo, zajamčeno je da ste s loptom u radu, drugo, savršeno će vam odgovarati u veličini, i treće, to će biti puno higijenskije. Poželjno je da se suprug u rođenju, onda će netko pumpati loptu.

Prilikom odabira lopte najprije pazite na veličinu. Ako ste visoki (iznad 170 cm), morate kupiti loptu promjera 75-80 cm, visine 160-170 cm - 65 cm, a za minijaturne mumije 55-60 centimetara kuglica će učiniti. Prevelika lopta povećava opterećenje na zglobovima, što je vrlo nepoželjno tijekom trudnoće i porođaja. Kriterij za ispravnu veličinu kugle je položaj kada, dok sjedite na kugli, bokovi su paralelni s podom.

Boja kugle je također vrlo važna. Slušajte svoje želje, jer je u porođaju unutarnji osjećaj udobnosti izuzetno nužan.

Fitball mora biti dovoljno jak da izdrži opterećenje od najmanje 150-200 kg.

Pozicije na fitballu tijekom rada

Glavna polazna mjesta na fitballu tijekom porođaja sjedaju na lopti, stojeći na svim četveronožama i leže na lopti.

Vježbe koje sjedi na lopti treniraju mišiće dna zdjelice. Vježbe na svim četvrtinama poboljšavaju uteroplaznu cirkulaciju, smanjuju opterećenje na kralježnici i stoga su jedna od metoda ublažavanja boli tijekom porođaja. Slično tome, ležanje na lopti pomaže osloboditi bolove u leđima i opustiti se.

Da biste koristili fitball tijekom poroda, osobito u prvom razdoblju, preporuča se "sprijateljiti" s loptom čak i za vrijeme trudnoće, naviknuti se i isprobati sve odredbe koje se koriste u kontrakcijama. Ali glavna stvar je ne pretjerivati! Na primjer, vježbe koje se koriste u porođaju, ne mogu se uvijek dopustiti tijekom trudnoće, osobito u nekim patologijama trudnoće, kao mogućoj prijetnji. Da biste to učinili, postoje posebni tečajevi za pripremu žena u radu, gdje se aktivno koristi fitball.

Što učiniti na loptu

Prije svega, sama žena intuitivno odabire položaj u porodu. Od samog početka borbi na fitballu zgodno je sjesti, skočiti, okretati se naprijed-nazad, "nacrtati" visine. Na lopti je prikladno regulirati duboko dijafragmalno disanje, kao i masažu abdomena, sacruma i donjeg dijela leđa.

Fitball pronalazi vrlo dobru upotrebu u partnerskom radu, kada je u položaju "stoji na svim četveronošcima" muž daje ženu masažu.

Klasični "sjedenje na loptu", prije svega, stimulira generičku aktivnost, dok "položaj na sva četiri", naprotiv, omogućuje vam da se opustite i odmorite.

Iluzija ili pravi pomagač

To je samo za vas da se "čudo loptu" u dostavu ili ne - to je do vas! Reći ću jedno, u suvremenom svijetu postoji mnogo načina da se olakša generički proces. Postoje sigurna sredstva, postoje nuspojave. Fitball je došao u pomoć porođaju kao sredstvo bez kontraindikacija i nuspojava. Njegova je učinkovitost različita za različite žene. Nije glavni sudionik u porodu, ali vaš pomoćnik, sve, improvizirani lijek koji pomaže opuštanju, poboljšanju disanja, stimuliranju procesa rađanja i anestezijom prirodnih bolova u trudnoći.

Vježbe na loptu prije rođenja

Gimnastika za trudnice na fitballu je učinkovit način pripreme tijela za nadolazeću radnu aktivnost. U trećem tromjesečju, mnoge žene se žale na povećanu umor, bol u leđima, problemi sa spavanjem. Da biste smanjili intenzitet svih problema, liječnici preporučuju sportske aktivnosti. Pravilna vježba će pomoći ženi poboljšati opće dobro.

Sport je važan za dijete. Ako se žena umori u razdoblju trudnoće, beba vodi aktivan životni stil. U 3 trimestra, fetus se pomiče u zdjelicu, okreće glavu na stidnu kost i priprema se za rođenje. Pomažući mu u tome može unaprijediti pripremu tijela.

Potreba za kasnim sportom

Postoji pogrešno mišljenje da vježbanje s loptom za trudnice u trećem tromjesečju može biti štetno. Nije. Štetu može prouzročiti nepravilna obuka i nepoštivanje preporuka liječnika.

Stručnjaci savjetuju pacijente da se uključe u fitball iz sljedećih razloga:

 • povećati elastičnost mišićnog okvira do porođaja;
 • povećana cirkulacija krvi u zdjelici;
 • davanje djeteta u ispravnom položaju;
 • dišni trening;
 • smanjenje rizika od praznina tijekom prirodnog poroaja;
 • podrška tjelesnoj težini;
 • brzo oporavak tijela nakon porođaja.

Glavni cilj gimnastike na fitballu je povećanje elastičnosti mišićnog okvira. Prije isporuke, kosti zdjelice počinju se pomicati. Ovaj proces je olakšano omekšavanjem hrskavice. Ako mišići nisu dovoljno pripremljeni, porođaj će biti teško. Da bi se olakšao ovaj proces, stručnjaci savjetuju da se unaprijed vježba na fitball unaprijed. Vježba pomaže povećati elastičnost svih mišića uključenih u porođaj.

Gimnastika na fitballu vam omogućuje da ubrzate cirkulaciju krvi u zdjelici. Tekućina je uključena u mnoge važne procese tijekom trudnoće. Krv nosi kisik u šupljinu maternice i fetus. Kisik je neophodan za pravilan razvoj djeteta. Također, tvar koja je potrebna za normalizaciju metaboličkih procesa. Ovi procesi sastoje se u formiranju zdravih stanica uključenih u izgradnju tkiva. Izvođenje vježbi na fitballu omogućuje povećanje opskrbe hranjivih tvari reproduktivnim organima i posteljici.

Na kraju trećeg tromjesečja dijete mora preuzeti određenu poziciju. Za uspješan završetak rada, fetus mora biti smješten u zdjelicu. Ali ne uvijek dijete uzima željenu poziciju. Da bi se beba dobro naselila, stručnjaci savjetuju pacijente da izvrše posebne vježbe. Pomaže u uklanjanju uplitanja maternice i promjene položaja djeteta.

U trećem tromjesečju trudnica mora naučiti pravilno disati. Tehnologija dišnog sustava poučava se u raznim školama za trudnice. Pravilno disanje omogućuje održavanje tjelesne aktivnosti tijekom rada i smanjuje bol. Također disanje pomaže ženi da gurne bez ozljede.

Dodatna pogodnost

Mnoge trudnice se bore od suza i posjekotina tijekom rada. Raskuni se javljaju iz raznih razloga. Ozljede se pojavljuju uz nisku elastičnost mišića, visoku težinu fetusa i snažan rad. No, sve žene ne znaju da se može izbjeći suzenje. Pomaže vježbanju gimnastike na fitballu. Ovu kvalitetu koriste klinike. U bolnicama za vrijeme trudova predlaže se sjediti na lopti.

Također, svi liječnici ne pozdravljaju oštar set tjelesne težine u trećem tromjesečju. Velika težina komplicira tijek rada. Održavanje težine je neophodno za ublažavanje stanja djeteta u maternici. Gimnastika je potrebna za gubitak težine. Poboljšati učinak sportova omogućuje pravilnu prehranu. Liječnik daje sve ove preporuke na početku trećeg tromjesečja trudnoće.

Nakon poroda, pacijent treba brzo oporaviti. Ubrzanje ovog procesa pridonosi dobrom tjelovježbi. Povratak oblika maternice i pooštravanje tkiva trbušne šupljine javlja se samo uz pravilnu kontrakciju mišićnog okvira. Ako trudnica ne sudjeluje u gimnastici i ne pohađa nastavu, povratak starih oblika postaje nemoguć. Sačuvana je slabašnost tkiva.

Zabrane za sport pri prijevozu

Neke trudnice ne smiju obavljati gimnastičke komplekse. Postoje razne kontraindikacije.

Vježba za trudnice na lopti je zabranjena u prisutnosti sljedećih problema:

 • niska lokacija fetusa u maternici;
 • razvoj kroničnih patologija u povijesti;
 • razvoj gestoze tijela;
 • teško nositi;
 • prethodnih pobačaja ili pobačaja.

Gimnastika na fitballu zabranjena je na niskom mjestu fetusa u maternici. Nisko mjesto zbog netočne formiranja posteljice. Ovu značajku često se opaža kod pacijenata koji nose djevojke. Djevojka trudnoće može se pojaviti u bilo kojoj fazi plodne faze. U tom slučaju jaje se može pomaknuti na donji dio maternice. Pričvršćivanje fetusa na dno šupljine je opasno po zdravlje. Svako povećano fizičko naprezanje može uzrokovati odstranjivanje tkiva. Kako bi izbjegli prerano rođenje, bolesniku s ovom značajkom zabranjeno je sudjelovanje u gimnastici.

Apsolutna kontraindikacija na korištenje fitballa za trudnice je povijest kroničnih patologija. Niz bolesti zahtijevaju kontinuirano liječenje i promatranje. Takve bolesti ne dopuštaju dodatnu obuku uz uporabu lopte. U nekim slučajevima stručnjaci savjetuju odvojeno pohađati škole za buduće roditelje. Nastavnici ponuditi tim pacijentima vježbe za normalizaciju disanja.

Opasan je problem tijekom trudnoće preeklampsija. Ova lezija se smatra kasnim oblikom toksemije. Uz preeklampsiju zabranjuju se sve vrste tjelesnih aktivnosti. Trudnica s gestozom je hitno potrebna za hospitalizaciju. Problem je opasno sačuvati održivost fetusa.

Trudnoća ne ide uvijek dobro i završava porođajem. Postoje opasnosti kao što je rano izbijanje trudnoće, spontani pobačaj, kasna intrauterinska smrt fetusa. Ako imate povijest takvih komplikacija, liječnici ne preporučuju gimnastiku. Pretjerana tjelesna aktivnost može dovesti do ponavljanja neugodne situacije. Ovi problemi zahtijevaju pažljivo praćenje stanja djeteta od strane liječnika.

Fitball se ne preporučuje kod nošenja više djece. Višestruka trudnoća često završava 35-36 tjedana. Da bi žena došla do određenog vremena, morate promatrati fizički mir i odustati od aktivnog načina života.

Razlozi za prestanak treniranja

U nekim slučajevima potrebno je prestati vježbati tijekom samog treninga. Odbijanje daljnje implementacije kompleksa je pojava sljedećih patoloških pojava:

 • iznenadna bol u perineumu ili donjem abdomenu;
 • pogoršanje općeg blagostanja;
 • izgled krvi u cervikalnoj sluzi;
 • neobičan ponašanje djeteta u maternici.

Ne biste trebali provoditi dodatnu obuku u slučaju iznenadne boli u perineumu ili donjem dijelu trbuha. Simptom se može pojaviti kada veličina fitballa nije pravilno odabrana. Također, može doći do boli s iznenadnim pokretima. Njuškanje ne bi trebalo pratiti daljnja gimnastika. Morate napustiti vježbe.

Potrebno je zaustaviti treniranje s općim bolestima. Glavobolje, tinitus se javlja s povišenim krvnim tlakom. Ako gimnastika dovodi do razvoja hipertenzije, potrebno ga je napustiti. Visoki krvni tlak je opasan tijekom prirodnog rada.

Posebnu pozornost treba posvetiti vratima cerviksa. U 1 trimestrima, sekrecija mijenja svoje karakteristike. Volumen pražnjenja postaje manji. Tajna se zgusne. Ova kvaliteta sluzi omogućuje vam pravilno i brzo oblikovanje pluta koji sprečava curenje vode i uzrokuje infekcije. Do trećeg trimestra vaginalni iscjedak postaje minimalan. Oni su bijele boje.

Tijekom gimnastike može se povećati količina izlučenih tajni. Ovo se ne smatra patologijom. Zbog ubrzanja cirkulacije krvi, sekretorne žlijezde počinju intenzivnije raditi. No, postoji opasni simptom. Otkrivanje krvi ili smeđih vlakana u sluzi ukazuje na razvoj patološkog procesa. Krv u pražnjenju može biti znak početnog prijevremenog rada ili pobačaja. Kada se krv pojavljuje u vaginalnim sekretima, potrebno je prestati trenirati i konzultirati stručnjaka.

Svako dijete ima ponašanje u majčinom trbuhu. Ženska pozornost treba privući nedostatak kretanja ili prekomjerna aktivnost bebe tijekom gimnastike. Razlog za promjenu aktivnosti fetusa može biti manjak kisika. Gladnja kisika, koja se razvija tijekom gimnastike, razvija se iz raznih razloga. Mala količina kisika može uzrokovati razvoj različitih zdravstvenih problema za dijete. Postoji opasnost od smrti. Ako se dijete u gimnastici počinje ponašati neuobičajeno, morate napustiti vježbu na fitballu.

Značajke kasnog treninga

Vježbe na fitball za trudnice 3 trimestra treba biti u stanju ispravno obavljati. Tijekom vježbanja morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • izbjegavati iznenadne pokrete;
 • odbijaju se vježbati u ležećem položaju;
 • pratiti broj otkucaja srca;
 • promatrajte trajanje vježbanja;
 • budite oprezni za izvođenje kompleksa za istezanje mišićnog okvira.

Glavni uvjet tijekom gimnastike na fitballu je odsutnost oštrih pokreta. Također je zabranjeno savijati i ljuljati udove. Sve bolesne radnje treba obavljati glatko. To će izbjeći ozljede i razvoj ranog rada.

U trećem tromjesečju, dijete počinje dobiti masu. To dovodi do povećanog pritiska na unutarnje organe. Rast djeteta popraćen je promjenom položaja želuca, mokraćnog mjehura, jetre i pluća. Usvajanje recidiva prati povećani pritisak. Zbog toga liječnici preporučuju kasno trudnoću da preferiraju vježbe u sjedećem ili stojećem položaju. Fitball u ovom slučaju smanjuje snagu tlaka i olakšava prijenos učionica u gimnastiku.

Potrebno je pažljivo pratiti brzinu otkucaja srca. Normalno, gimnastika dovodi do povećanja pulsa do 145 otkucaja u minuti. Ako puls prelazi dozvoljenu brzinu, to dovodi do oštećenja miokarda. Mnogi treneri preporučuju obavljanje kardio kompleksa za fitball u trećem tromjesečju. Ova gimnastika ne prati snažno povećanje krvnog tlaka. Kako bi se olakšao proces praćenja impulsa pomaže posebni uređaj koji se može kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Na kraju trudnoće, produljeno vježbanje je zabranjeno. Od trećeg trimestra potrebno je smanjiti vježbanje na 20-30 minuta. Time će se izbjeći preveliki rad i razvoj negativnih posljedica. Ako pacijent nema dovoljno vremena, između pristupa stajalištu morate se odmoriti. Pauza može biti praćena tehnikama disanja ili slušanjem opuštajuće glazbe.

Vježba nosila treba biti oprezan. Dva mjeseca prije rođenja pojavljuje se omekšavanje hrskavičnih pregrada. Ova kvaliteta hrskavice omogućuje kosti zdjelice postupno pomicanje. Ali nepravilno istezanje mišića je ispunjeno lomom mekog hrskavice. U ovom slučaju, žena je smještena u bolnicu. Daljnji oporavak može se provesti u roku od nekoliko mjeseci.

Odabir kugle za treniranje

Pozitivan rezultat ovisi o pravilnom izboru fitballa za gimnastiku. Ako se trenira u teretani, trener odabire fitball.

Da biste vježbali na kuglu morate razmotriti sljedeće značajke:

Kada kupujete fitball, morate pregledati priloženu etiketu. Svi proizvođači propisuju maksimalnu dopuštenu težinu i veličinu prilikom napuhavanja lopte. Ti se podaci ne smiju zanemariti. Fitball je izrađen od silikonskog materijala, koji se podvrgava određenom istezanju. Ako težina bolesnika ne zadovoljava maksimalnu dopuštenu razinu, fitball može prasnuti.

Promjer lopte također je važan. U sjedećem položaju, leđa trudne žene bi trebala zauzeti ravno mjesto. Noge u savijenom stanju trebale bi oblikovati pravi kut. Nepodudarnost između ovih značajki dovodi do neodgovarajućeg usavršavanja. Opasno je ozlijediti. Ako žena ne može samostalno izabrati fitball, treba stručne savjete. Prodavatelj će detaljno reći o značajkama svake loptice.

Treći trimestar je posljednja faza trudnoće. Tijekom tog razdoblja, očekivana majka treba se pripremiti za predstojeću isporuku. Dobar pomoćnik će se igrati. Ako je gimnastika uspješna, lopta se može odvesti u bolnicu.

fitball prije rođenja!

djevojke su me kupile mužem, to je čarobna mačka, istina je prekasna)), ja sam prolazan, vrlo lijep, opuštajući! Tko ima dom? što radiš na tome? može li netko rađati brže pomoć?))) Znam da su u rodilištima... i prije rođenja, učinkovito?))

Kupio sam loptu za oko 5 mjeseci, konstantno se skočio i kružnim pokretom okrenuo, super! savršeno se opušta, zaboravio sam na bolove u leđima s njim) google vježbe za fitballs, postoji video, gledao sam i ponovio, ništa komplicirano) sad sam rolling moje dijete na trbuhu i skočiti na nju, sooooo kao što je to)

Prednosti gimnastike prije porođaja

Gimnastika prije poroda će ubrzati metabolizam i povećati cirkulaciju krvi, jačati mišiće koji će biti uključeni u rad. Također, gimnastika u kasnoj fazi trudnoće omogućit će budućem majčinom tijelu da bude spremna za nadolazeće rođenje, čime je lakše za njih što je više moguće. Bolovi mogu biti značajno smanjeni obavljanjem raznih gimnastičkih vježbi za trudnice u trećem tromjesečju.

Vježbe za lako porođaj

Sada postoji mnogo vježbi za lagano porođaj. Treba također razumjeti važnost treninga, pomagati djetetu i samome sebi, jer rođenje djeteta nije ništa manje izazov nego za njegovu majku.

Čak i ako se trudnica nije bavila tjelovježbom prije, možete podići neke jednostavne vježbe za gimnastike za trudnice koje pružaju lagano porođaj.

No, prije nego što se žena zaustavi u bilo kojem određenom skupu vježbi za brzu dostavu, najprije se savjetujte sa svojim ginekologom. Međutim, postoji određeni niz tradicionalnih vježbi za bezbolan rad:

 • Polako od stojećeg položaja spušta se dolje. U tom slučaju stopalo mora biti čvrsto na podu. Prvo, ostani ovako 15-20 sekundi. S vremenom je nužno dovesti boravak u tom položaju do minute. Takve vježbe za trudnice za lagano porođanje ojačat će trbušnu šupljinu, abdomen i zdjelicu.
 • Sjednite na pod. Jedna noga treba biti rastegnuta, a druga savijena na koljenu. Uzmi dugi ručnik. Nagnite tijelo naprijed, zadržite 20 sekundi u ovom položaju. Ispravite, ponovite ovu vježbu 5 puta.
 • Zamotajte ruke ručnikom preko glave. Koljena bi trebala biti ispod razine ramena. Držite se na ovaj način 30 sekundi. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta.
 • Potrebno je ležati na leđima stražnjice na zid, noge na korak na zidu prema gore. Tada bi noge trebale biti široko rasprostranjene. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.
 • Duboko udahnite i izdahnite dok sjedite na stolcu, na krilu ili stoje. Duboko udahnuo kroz nos, duboko udahnuo kroz usta. Potrajati 8-10 minuta.
 • Lezi na leđima. Polako opustite mišiće slijedećim redom: bedra, noge, stražnjice, trbuh. Udahnite mirno i razmišljate samo o ugodnom. Uključite opuštajuću glazbu.

Vježbe za poticanje porođaja

Mnoge trudnice primjenjuju se na radno-stimulirajuće vježbe. Vježba će omogućiti vašem djetetu da se spusti i poboljšava svoj napredak. Postoji najmanje 5 vježbi za stimuliranje porođaja koje bi mogle učiniti bilo koja trudna majka. Vježbe za otvaranje vrata maternice prije porođaja mogu ubrzati prirodni proces.

 1. Pješačenje je jedna od vježbi za ubrzavanje porođaja;
 2. Penjanje stepenicama također će biti početak za porođaj;
 3. Plivanje;
 4. čučeći;
 5. Wiggle.

Gimnastika s prsnom prikazom

Skup vježbi za djetetovo prebacivanje mora se provesti od 32. tjedna trudnoće.

 1. Lezi na onu stranu gdje je glava bebe raseljena i leži na tom položaju 3-10 minuta. Lezi na drugu stranu za istu količinu vremena. Vježba bi trebala biti učinjena 2-3 puta dnevno. Spavanje je također bolje na strani gdje se glava bebe pomakne.
 2. Da bi fetus konačno preokrenuo, potrebno je leći na leđima, stavljajući nešto ispod donjeg dijela leđa, tako da je zdjelica oko 20-30 cm iznad glave. U tom položaju morate leći 5-15 minuta. Vježba bi trebala biti izvedena dva puta dnevno.
 3. Plivanje u bazenu. Plivanje u bazenu može biti od velike pomoći pri prikazivanju zdjelice.

Fitball vježbe

Fitball za buduće majke nema kontraindikacija, a možete se nositi s njim u bilo kojoj fazi trudnoće.

Vježbe na fitballu prije rođenja pojavile su se u Švicarskoj. Zahvaljujući loptu za fitball, mnoge majke tijekom njihovog delikatnog položaja, kao i nakon porođaja počele su se osjećati sjajno.

Buduća majka može vježbati na leđima, što će ojačati leđne mišiće i press, sjediti kako bi ojačala zdjelicu ili ležala na fitballu i stala na sve četiri, što će smanjiti opterećenje na kralježnici i eliminirati bol u leđima.

 • sjednite na loptu, nagnite se rukama, održavajte ravnotežu. Kasnije to može biti učinjeno bez ruku. Počnite okretati i vikati zdjelicu natrag i naprijed;
 • Sjednite na pod, širite noge i pričvrstite loptu, a zatim ga počnite iscijepiti što je moguće više. Učinite to dok se ne osjećate umornima;
 • sjedite na fitballu, širite koljena i pružite ruke na svaku nogu naizmjence;
 • dok je također u sjedećem položaju okrenite tijelo lijevo, a zatim desno.

Kegel vježbe

Kegelove vježbe prije porođaja još je jedan od načina da očuvate zdravlje vašeg muškarca, naime, da se mišići zdjelice podignu u dobrom stanju, koji su pod velikim pritiskom tijekom nošenja djeteta.

 1. Opustite se i zategnite mišiće perineuma 10 sekundi. Zatim odvojite od 15-20 sekundi i ponovite pristup. Potrebno je napraviti 4 pristupa.
 2. Stisnite i opustite se 5 sekundi, odmori se 5 sekundi i ponovite. Potrebno je izvršiti 8-10 pristupa.
 3. Stisnite mišiće 20 sekundi, a zatim se opustite i nakon 20-30 sekundi ponovite ponovo.

Potrebno je obratiti veliku pažnju Kegelovu gimnastiku u pripremi za porođaj i stalno ga obavljati.

Vježbe za disanje

Vježbe za disanje su vrlo važne u pripremi za porođaj.

Lezite na leđima, stavite jastuk pod koljena i ispod glave. Izdahnite. Polagano udahnite nos, punite trbuh. Sada zadržite dah nekoliko sekundi i vrlo polako oslobodite zrak kroz usta dok opuštate sve mišiće.

Saznajte kako disati poput pasa. Sjedite udobno i pokušajte brzo i površno disati nekoliko minuta.

Pokušajte izvršiti prvu i drugu vježbu dok se krećete: dok čišćenje stana, dok hodate.

Dišite polako. Držite dah četiri sekunde, a zatim izdahnite, također računajući na četiri. Nemojte udisati 4 sekunde i ponoviti vježbu.

Rođenje: aktivno ponašanje. Fleksibilne kontrakcije i opuštanje u kupaonici

Isporuke partnerstva u rodilištu: što čeka ženu u radnoj snazi?

rođenja izvorno je bio prirodan proces. Također je prirodno da pacijentovo slobodno ponašanje tijekom porođaja, kada liječnici ne zabrane trudnici da hoda, stoji ili uzima druge udobne posture, visi na vodoravnoj šipci ili leži u kupaonici tijekom porođaja. Svake godine sve više i više rodilišta pružaju svojim pacijentima probnu tehniku ​​slobodnog ponašanja u porođaju.

Moderna opstetricija potječe iz Francuske XVII. Stoljeća. Zatim su po prvi put žene položene na leđima tijekom porođaja. Zanimljivo je, na francuskom, glagol "dati roditi" (acoucher) zapravo znači "lagati", a engleska riječ "opstetrična", što znači "opstetrična", dolazi od latinskog "ob" i "stare", što znači "stajati ispred ”. Tek u 70-im godinama 20. stoljeća "tehnološki" pristup procesu dojenja zamijenjen je individualnim pristupom koji je usmjeren na maksimalnu psihološku i fizičku udobnost za majku i dijete. Osobito se više pozornosti pridavalo slobodnom ponašanju žena u radnoj snazi.

Koja je upotreba aktivnog ponašanja tijekom porođaja? Ako žena koja radi u radnom odnosu u odjelu ili se kreće unutar okvira udobnog držanja, razina protoka krvi raste, stanice tijela, uključujući maternicu, bolje su dobivene kisikom. Nasuprot tome, fiksni položaj vodi ka sporijoj protoku krvi, smanjenju isporuke kisika i hranjivih tvari u stanice maternice, akumulaciju metaboličkih proizvoda u njima. Kao rezultat toga, bol se povećava. Pored toga, kretanje u radu pomaže u suzbijanju prekomjerne napetosti tijekom rada, pomaže mišićima da se opuste. Također pomaže smanjiti bol i spriječiti umor.

Buduća majka tijekom porođaja ne može dugo ostati na nogama. Kako bi se oporavila, može koristiti brojne uređaje koji nude moderne bolnice za majčinstvo, prakticirajući besplatno ponašanje pacijenata u porodu.

Preobražujući krevet omogućuje ženi da leći na počinak, uzimajući u isto vrijeme bilo koji položaj prikladan za sebe i dijete. U ovom trenutku moguće je provesti nadzor nad cardiomonitoringom (CTG), jer slobodno ponašanje tijekom porođaja ne negira potrebu praćenja stanja majke (praćenje impulsa, krvnog tlaka) i fetusa. Važno je da upotreba pregradnih kreveta omogućuje izbjegavanje položaja bolesnika na leđima, pri čemu postoji velika opasnost od kompresije velikih krvnih žila maternice, zbog čega se stanje djeteta može pogoršati. Osim toga, pogoršanje opskrbe krvlju maternice smanjuje učinkovitost kontrakcija.

Ako je supružnik prisutan pri rođenju, možete upotrijebiti različite potporne "partnere" koji dopuštaju pacijentu potpunije opuštanje između kontrakcija. A prisustvo muža pri rođenju oslobađa pacijenta i također dopušta smanjenje stresa i pomaže smanjiti bolne manifestacije.

U mnogim roditeljskim bolnicama fitball, gumena gimnastička lopta uspješno se koristi za ublažavanje porođaja. Uz pomoć fitball, možete uzeti različite poza: ljuljačka, rotirati zdjelicu, proljeće, role s jedne strane na drugu, sjedi na loptu. Okomiti položaj doprinosi boljoj dilataciji cerviksa, čime se smanjuje rizik od razvoja slabosti rada i potrebe primjene generičke stimulacije. I utjecaj na refleksne zone u kombinaciji s pokretom smanjuje bol kontrakcija.

Kupanje ili tuširanje u odjelu pomoći će i trudnici. Tijekom poroda, voda ublažava bol zbog zakona uzgona, poznatijeg kao Arhimedov zakon. Prema ovom zakonu, plutajuća sila djeluje na tijelo uronjeno u tekućinu, koja je proporcionalna volumenu tekućine koju tijelo raspršuje. Jednostavno rečeno, voda podiže ženu. Mišići kukova, leđa, trbuha i porodnog kanala opuštaju se. Međutim, imajte na umu da se voda u modernim ruskim rodilištima koristi samo za olakšavanje rada: dijete se ne rodi u vodi!

Kao što se može vidjeti, aktivno ponašanje tijekom porođaja ne zahtijeva posebnu tjelovježbu. Da bismo ga koristili, trebamo samo znanje i želju žene u radu da budu aktivni sudionici u porođaju. Zaključno, htio bih dati praktične savjete. Eksperimentirajte tijekom porođaja dok ne pronađete položaj koji će vam pomoći ublažiti bol i ojačati vaš rad. Jednostavan porod!

Fitball za trudnice

Možete koristiti fitball za vježbanje tijekom trudnoće, olakšati porođaj i nakon poroda.

Koja je razlika između fitballa za trudnice i obične teretane?

Fitball za trudnice i gimnastičku loptu su gotovo isti. Oboje su izrađene od izdržljivog materijala i otpuštene su nakon oštećenja, a ne pucanja. Neke fitilice za trudnice imaju posebnu kliznu stranu koja vam omogućuje da popravite loptu na podu.
Kada kupite takvu kuglu, pažljivo pročitajte specifikacije. Pogotovo ako je to jednostavna gimnastička lopta, a ne posebna fitball za trudnice. Treba vam kugla promjera 65 ili 75 cm.

Kako odabrati veličinu lopte za trudnice?

Prilikom odabira kugle, vodite po visini. U idealnom slučaju, ako sjedite na kugli, koljena bi trebala biti postavljena 10 cm ispod vaših bokova.
Osnovno pravilo je:

 • ako je vaša visina manja od 173 cm, trebate kuglu promjera 65 cm;
 • ako je visina 175 cm i više, trebate odabrati kuglu promjera 75 cm.

Bez obzira na visinu, fitball za trudnice može podržati vašu težinu. Takve kugle kao i jednostavne gimnastičke kugle visoke kvalitete dizajnirane su tako da izdrže težinu do 300 kg.

Koliko bi trebalo biti fitball za trudnice?

Napunite loptu čvrsto, ali tako da se lagano savijati kada se pritisne. Možete napraviti oznaku na vratima ili zidu, označavajući visinu do koje morate napuhati loptu tako da se osjećate ugodno sjedi na njemu. Na primjer, ako je vaša visina 163 cm, možda će biti prikladnije sjediti na kuglici promjera 65 cm, napuhanom brzinom do 60 cm. Kuglice se s vremenom utihnu, tako da ih treba povremeno pumpati tako da sjedite ispravno - kada su koljena niža od kukova. Nemojte previše napuhati lopticu - nećete biti neugodni da sjedite na njemu, a možda ćete i skliznuti. Možda ćete i trebati malo smanjiti loptu kako biste ga učinili mekšom. U ovom slučaju lopta će također biti stabilnija, što je neophodno pri obavljanju nekih vježbi.

Ako koristim fitball za trudnice po prvi put?

Kada prvi put sjednete na fitballu, zamolite nekoga da vas osigura i drži loptu iza sebe (pogotovo ako već imate dugo gestacijsko doba). Znači, bolje ćete naučiti kako balansirati loptu. Kada se bavite fitballom za trudnice, nemojte nositi skliskaste cipele ili čarape. Najbolje je da se bosonogi. Stavite noge na udaljenosti od oko 60 cm jedna od druge. Zatim stavite jednu ruku na stražnjicu odostraga, a zatim ga spustite i sjednite na nju. Ako ste udobni, stavite ruke na koljena i pokušajte ljuljanje zdjelice s jedne na drugu stranu ili naprijed-natrag. Onda probajte malo proljeće. Ako napravite ove pokrete, osjećate nestabilno, držite se vašem pomoćniku. Ili staviti stolac ispred sebe, prema njoj, i držati na ovom spinku.Esli želite koristiti loptu za vježbanje, pobrinite se da imate dovoljno prostora i nije ometala. Učini to polako i pažljivo. Dišite glatko i zaustavite vježbu ako osjećate bol ili nelagodu.

Kako se fitball može koristiti tijekom trudnoće?

Fitball je vrlo korisno za vas u kasnijim fazama trudnoće. Možete ga koristiti u sljedećim slučajevima:

Sjednite udobno kada radite ili se opustite
Vi svibanj naći da je sjedenje na fitball je mnogo više pogodan za vas nego na redovnoj stolici ili kauču. Lakše je sjesti na njega i lakše ustati od nje. Sjedeći na fitballu, također vježbate. Kada ljuljaš ili proljetiš na njemu, mišići leđa i trbuha rade.

Učinite jednostavne vježbe
Fitball pomaže u jačanju držanja i ravnoteže, te trenira abdominalne mišiće. Osposobljavanje trbušnih mišića pomaže u zadržavanju težine tijekom trudnoće. Također možete zaštititi leđa i pomoći vam da se vratite brže nakon poroda. Probajte sljedeće vježbe:

 • Sjednite na fitball i swing, krećući zdjelicu s jedne na drugu stranu ili naprijed-natrag.
 • Sjedeći na lopti, napravite rotacijska kretanja kukova - prvo u smjeru kazaljke na satu, a zatim protiv.
 • Na koljenima, nagnite naprijed i naslonite se na loptu. Pronađite udoban položaj, opuštajući donji dio leđa.
 • Sjedeći na teretanu, možete vježbati i jačati mišiće dna zdjelice.

Pomozite svom djetetu da uzme pravi položaj prije rođenja.

Ako je vaše dijete u leđnom položaju (leđa glave prema kralježnici), možete mu pomoći da se okrene ako obavite neke vježbe.
Pokušajte sjesti, ljuljajte se ili zavojite na fitballu tako da su koljena uvijek ispod razine bokova. To može gurnuti dijete da se okrene prednji položaj (sa leđima u trbuh). Iako beba može pravilno položiti samo prije poroda, takve će vam vježbe pomoći da ublažite bol u leđima u kasnoj trudnoći.

Praksa prije rođenja
Ako pokušate razne poze za porođaj dok ste još trudni, kasnije ćete već znati kako se osjećate u njima i koji vam se čini najudobniji.

Kako se fitil može koristiti tijekom rada?

Korištenje fitball pomoći će vam da obučite različite vertikalne pozicije koje će vam pomoći tijekom rada. Može se čak i skratiti vrijeme isporuke za oko sat vremena.
Korištenje fitballa tijekom porođaja pomaže ublažavanju boli tijekom rada. Neke primalje savjetuju ženama koje su u početnoj fazi rada kod kuće da koriste fitball kako bi ublažile bol.
Vi svibanj naći da se instinktivno kreće i swing u ritmu s kontrakcije, tako da su lakše podnosi. A fitball puno pomaže u tome.

Fitball tijekom rada može se koristiti kako slijedi:
Sjednite na loptu, razmaknuti noge i pomaknite zdjelicu s jedne na drugu stranu i naprijed-natrag.