Za zdravlje budućih majki: vježbe na fitballu trudnica u trećem tromjesečju

Bol

Tijekom trudnoće, ne samo da tijelo mijenja, nego i psiho-emocionalno stanje žene. Želim biti lijepa i poželjna, nemojte dobiti više kilograma.

To će vam pomoći u ovom setu vježbi na fitballu. Može se izvesti do rođenja, tj. Treći je trimestar optimalno vrijeme za pripremu mišića za nadolazeće događaje.

Umjerena vježba je jednostavno potrebna u bilo kojoj fazi trudnoće, a još više u posljednjem razdoblju.

Je li moguće provesti nastavu s loptom u posljednjem terminu?

Stoga se preporučuju mnoge žene koje nemaju komplikacija trudnoće i kroničnih bolesti za fitilne vježbe. Ovo je najbolja opcija tjelesne aktivnosti, što ne podrazumijeva trening snage i prekomjeran stres.

Od 27. tjedna trudnoće treba obratiti pozornost na Kegelov kompleks vježbe na lopti, jer mu je zahvaljujući da su mišići pripremljeni za porođaj i da će se izbjeći suzenje ili epiziotomija. Štoviše, fitball se aktivno koristi u generičkom procesu u fazi kontrakcija.

Pravilno izvedene vježbe pomažu ublažavanju boli u donjem dijelu leđa, što je najčešća pojava kod žena u radu.

I mekani skokovi pomažu vratu maternice da se otvore povećanjem cirkulacije krvi u zdjeličnim organima.

Koja je upotreba?

Prednosti za buduće majčino tijelo iz vježbi na lopti su kako slijedi:

 • mišići leđa se opustite;
 • poboljšava protok krvi u organima;
 • jača mišiće abdominalnog zida;
 • metabolizam se ubrzava;
 • obučen je vestibularni aparat;
 • Vježba pomaže da se izbjegne dobivanje dodatnih kilograma;
 • tonirani kardiovaskularni sustav;
 • punjenje ublažava stres;
 • mišići zdjelice postaju jači.

Fitball vježbe za dijete također će biti korisne:

 • povećava se cirkulacija krvi u zdjeličnim organima, zbog čega dijete dobiva više kisika;
 • dobro raspoloženje majke povoljno utječe na stanje zdravlja fetusa.

Moguće štete

Pogotovo ako žena nema napredni sportski trening i samo je u posljednjem tromjesečju odlučio napraviti gimnastiku.

Kako bi se smanjila mogućnost pada iz fitballa, potrebno je pravilno odabrati loptu. Lopta mora biti oblikovana za težinu trudnoće i podudarnu u visini. Fitball vježbe mogu naštetiti očekivanoj majci samo ako ne slijedi sigurnosne postupke i sama izvire vježbe.

Kada pada, možete dobiti hematom, dislokaciju ili frakturu udova, ako padne bez grupiranja (i to je gotovo nemoguće to učiniti s dovoljno velikim trbuhom). S gledišta štete od fitballa za dijete - ne može biti, ako se majka ne ozlijedi.

kontraindikacije

Unatoč činjenici da je fitball siguran oblik gimnastike, postoji niz kontraindikacija za vježbanje na njemu:

 • prvih tjedana trudnoće;
 • povećan ton maternice;
 • insuficijencija istok-cerviksa, prisutnost opstetrijske pesnice na cerviksu;
 • pogrešno prikazivanje fetusa - zdjelica, poprečno;
 • prijetnja prijevremenom porođaju;
 • pobačaj i antenatalnu smrt fetusa u povijesti.

Prije nego što počnete trenirati na loptu, vrijedi konzultirajte s ginekologom kako bi izbjegli negativne posljedice.

ograničenja

Nema posebnih ograničenja za vježbanje na lopti. Samo se prisjetite svoje trudnoće, nemojte se naslanjati na trbuh.

Vješanje na kugli treba biti učinjeno s niskom amplituda i vrlo sporo, jer je mjerenje glavni princip bilo koje gimnastike tijekom trudnoće.

U slučaju bilo kakvih neudobnosti, trebali biste odmah prestati s vježbanjem (ako u donjem trbuhu ima bolova, bolovi u leđima ili uočavanje). Ovi simptomi mogu biti početak rada, pa je bolje nazvati hitnu pomoć i otići u maternicu.

Vježbe s loptom, koje uključuju produženo ležište na leđima, kontraindicirane su u trećem tromjesečju, jer može komprimirati venu cavu. U ovom slučaju dijete ne dobiva dodatni kisik, a očekivana majka ima vrtoglavicu. Ako se takva situacija pojavi, kako biste ublažili stanje, trebali biste uključiti lijevu stranu i leći na njemu 10 minuta.

Gimnastika kod kuće

Prije porođaja vrijedi dati malo opterećenje ne samo mišićima zdjelice već i svemu ostalome - ruke, noge, struk i trbušne mišiće. Tijelo mora biti prikladno, tako da se proces rođenja odvija bez odgađanja. Kompleks je dizajniran za pola sata, maksimalno 40 minuta.

To bi trebao biti izveden dva puta tjedno na gladan (ali ne i prazan) trbuh. Najbolje vrijeme za sport je prije ručka, u prvom poluvremenu zabilježen je val energije i energije. Zamislite niz vježbi na loptu od 27 do 40 tjedana trudnoće:

 1. Za ruku: sjedite na fitball, noge razmaknuti od ramena, leđa treba biti ravna - s krunom prema gore. U ruke možete uzeti male tegleće vode ili boce s vodom - svaka od 500 g. Ruke moraju biti savijene i odvojene od laktova, to možete učiniti istodobno ili naizmjence. Broj ponavljanja - 5-6 puta.
 2. Za prsa: bez mijenjanja početne pozicije, trebate saviti ruke s dumbbells na prsima razini ispred vas. Razrijedite udove, vratite se na početak vježbe. Ponovite 8 puta.
 3. Za stražnjicu: ležite na gimnastiku, savijte lijevu nogu na koljenu, stavite ga na loptu. Desna stopala trebala bi ostati potpuno na nogama. Morate lagano poravnati lijevu nogu, gurnuti loptu naprijed. Učinite istu vježbu na drugoj nozi. Ponovite 15 puta.
 4. Za leđa: potrebno je stajati u položaju koljena, leđa treba zaobljena, a na objema rukama nositi loptu, glava može biti nagnuta prema rukama. Stajati 5 minuta.
 5. Za ravnotežu: sjedenje na kugli trebalo bi lagano kretati lijevo-desno i naprijed-nazad, ne morate skinuti stražnjicu iz fitballa! Bit će dovoljno 15 puta na svakoj strani.
 6. Za mišiće dna zdjelice - Kegelove vježbe: morate sjediti na loptu, širiti noge širokim, ali morate imati potporu na nogama.

Polako opustite i smanjite mišiće, kao da ih pritiskate u fitball. Ponovite 5-10 puta.

Svaka lekcija treba biti dovršena vježbama disanja. Udisanje treba biti duboko i sporo, a izdisanje treba postupno. Da biste poboljšali cirkulaciju krvi, podignite ruke dok hvatate zrak i smanjite izdisaj.

Tako je prsa izravnana i dijete ima dodatni prostor. Tijekom vježbanja disanja treba držati držanje - leđa treba biti ravna, ali ne i zbijena.

Ako se tijekom vježbanja pojavi mučnina, zamračena u očima ili vrtoglavicu, trebali biste odbiti vježbati na loptu i posavjetovati se sa svojim ginekologom.

Korisni videozapis

Nudimo gledanje videozapisa koji sadrži niz vježbi za trudnicu tijekom tromjesečja trudnoće:

zaključak

Fitball trening u posljednjem tromjesečju nije samo dobar način da se drži fit, već i izvrsna priprema za porođaj. Vježbe na lopti olakšavaju napetost od leđa, pripremaju cerviks za otkrivanje, poboljšavaju raspoloženje.

Osim toga, žena koja se susrela s fitballom tijekom trudnoće znat će kako pravilno uzeti udoban i najudobniji položaj tijekom rada. A ovo je neprocjenjivo dobro za olakšavanje procesa rođenja.

Fitball dolazi u spašavanje

Sposobnost opuštanja u porođaju od posebne je važnosti za cijeli proces rađanja. Opuštanje ublažava umor i napetost mišića, smanjuje kontrakcije, dok maternica, a zauzvrat dijete, dobiva maksimalnu količinu kisika. Do danas, fitball dolazi pomoći u porodu - velika gimnastička lopta.

U našem vremenu fitball je nužno prisutan u majčinim jedinicama Sjedinjenih Država i Zapadne Europe, kao iu mnogim rodilištima u Rusiji i Ukrajini.

Zašto trebamo fitball u porodu

Velika gimnastička kugla olakšava proces rođenja, omogućuje vam ublažavanje napetosti u mišićima dna zdjelice. Vješanje na kugli omogućuje uspostavljanje pravilnog disanja, kao i apstrahiranje od boli. Posebno se preporučuje da ga upotrijebite u prvoj polovici rada, kako bi se olakšala dilatacija vrata maternice.

Odabir lopte

Čak i ako je imovinska komora opremljena fitballom, preporučujem da kupujete vlastitu. Prvo, zajamčeno je da ste s loptom u radu, drugo, savršeno će vam odgovarati u veličini, i treće, to će biti puno higijenskije. Poželjno je da se suprug u rođenju, onda će netko pumpati loptu.

Prilikom odabira lopte najprije pazite na veličinu. Ako ste visoki (iznad 170 cm), morate kupiti loptu promjera 75-80 cm, visine 160-170 cm - 65 cm, a za minijaturne mumije 55-60 centimetara kuglica će učiniti. Prevelika lopta povećava opterećenje na zglobovima, što je vrlo nepoželjno tijekom trudnoće i porođaja. Kriterij za ispravnu veličinu kugle je položaj kada, dok sjedite na kugli, bokovi su paralelni s podom.

Boja kugle je također vrlo važna. Slušajte svoje želje, jer je u porođaju unutarnji osjećaj udobnosti izuzetno nužan.

Fitball mora biti dovoljno jak da izdrži opterećenje od najmanje 150-200 kg.

Pozicije na fitballu tijekom rada

Glavna polazna mjesta na fitballu tijekom porođaja sjedaju na lopti, stojeći na svim četveronožama i leže na lopti.

Vježbe koje sjedi na lopti treniraju mišiće dna zdjelice. Vježbe na svim četvrtinama poboljšavaju uteroplaznu cirkulaciju, smanjuju opterećenje na kralježnici i stoga su jedna od metoda ublažavanja boli tijekom porođaja. Slično tome, ležanje na lopti pomaže osloboditi bolove u leđima i opustiti se.

Da biste koristili fitball tijekom poroda, osobito u prvom razdoblju, preporuča se "sprijateljiti" s loptom čak i za vrijeme trudnoće, naviknuti se i isprobati sve odredbe koje se koriste u kontrakcijama. Ali glavna stvar je ne pretjerivati! Na primjer, vježbe koje se koriste u porođaju, ne mogu se uvijek dopustiti tijekom trudnoće, osobito u nekim patologijama trudnoće, kao mogućoj prijetnji. Da biste to učinili, postoje posebni tečajevi za pripremu žena u radu, gdje se aktivno koristi fitball.

Što učiniti na loptu

Prije svega, sama žena intuitivno odabire položaj u porodu. Od samog početka borbi na fitballu zgodno je sjesti, skočiti, okretati se naprijed-nazad, "nacrtati" visine. Na lopti je prikladno regulirati duboko dijafragmalno disanje, kao i masažu abdomena, sacruma i donjeg dijela leđa.

Fitball pronalazi vrlo dobru upotrebu u partnerskom radu, kada je u položaju "stoji na svim četveronošcima" muž daje ženu masažu.

Klasični "sjedenje na loptu", prije svega, stimulira generičku aktivnost, dok "položaj na sva četiri", naprotiv, omogućuje vam da se opustite i odmorite.

Iluzija ili pravi pomagač

To je samo za vas da se "čudo loptu" u dostavu ili ne - to je do vas! Reći ću jedno, u suvremenom svijetu postoji mnogo načina da se olakša generički proces. Postoje sigurna sredstva, postoje nuspojave. Fitball je došao u pomoć porođaju kao sredstvo bez kontraindikacija i nuspojava. Njegova je učinkovitost različita za različite žene. Nije glavni sudionik u porodu, ali vaš pomoćnik, sve, improvizirani lijek koji pomaže opuštanju, poboljšanju disanja, stimuliranju procesa rađanja i anestezijom prirodnih bolova u trudnoći.

Vježbe na loptu prije rođenja

Gimnastika za trudnice na fitballu je učinkovit način pripreme tijela za nadolazeću radnu aktivnost. U trećem tromjesečju, mnoge žene se žale na povećanu umor, bol u leđima, problemi sa spavanjem. Da biste smanjili intenzitet svih problema, liječnici preporučuju sportske aktivnosti. Pravilna vježba će pomoći ženi poboljšati opće dobro.

Sport je važan za dijete. Ako se žena umori u razdoblju trudnoće, beba vodi aktivan životni stil. U 3 trimestra, fetus se pomiče u zdjelicu, okreće glavu na stidnu kost i priprema se za rođenje. Pomažući mu u tome može unaprijediti pripremu tijela.

Potreba za kasnim sportom

Postoji pogrešno mišljenje da vježbanje s loptom za trudnice u trećem tromjesečju može biti štetno. Nije. Štetu može prouzročiti nepravilna obuka i nepoštivanje preporuka liječnika.

Stručnjaci savjetuju pacijente da se uključe u fitball iz sljedećih razloga:

 • povećati elastičnost mišićnog okvira do porođaja;
 • povećana cirkulacija krvi u zdjelici;
 • davanje djeteta u ispravnom položaju;
 • dišni trening;
 • smanjenje rizika od praznina tijekom prirodnog poroaja;
 • podrška tjelesnoj težini;
 • brzo oporavak tijela nakon porođaja.

Glavni cilj gimnastike na fitballu je povećanje elastičnosti mišićnog okvira. Prije isporuke, kosti zdjelice počinju se pomicati. Ovaj proces je olakšano omekšavanjem hrskavice. Ako mišići nisu dovoljno pripremljeni, porođaj će biti teško. Da bi se olakšao ovaj proces, stručnjaci savjetuju da se unaprijed vježba na fitball unaprijed. Vježba pomaže povećati elastičnost svih mišića uključenih u porođaj.

Gimnastika na fitballu vam omogućuje da ubrzate cirkulaciju krvi u zdjelici. Tekućina je uključena u mnoge važne procese tijekom trudnoće. Krv nosi kisik u šupljinu maternice i fetus. Kisik je neophodan za pravilan razvoj djeteta. Također, tvar koja je potrebna za normalizaciju metaboličkih procesa. Ovi procesi sastoje se u formiranju zdravih stanica uključenih u izgradnju tkiva. Izvođenje vježbi na fitballu omogućuje povećanje opskrbe hranjivih tvari reproduktivnim organima i posteljici.

Na kraju trećeg tromjesečja dijete mora preuzeti određenu poziciju. Za uspješan završetak rada, fetus mora biti smješten u zdjelicu. Ali ne uvijek dijete uzima željenu poziciju. Da bi se beba dobro naselila, stručnjaci savjetuju pacijente da izvrše posebne vježbe. Pomaže u uklanjanju uplitanja maternice i promjene položaja djeteta.

U trećem tromjesečju trudnica mora naučiti pravilno disati. Tehnologija dišnog sustava poučava se u raznim školama za trudnice. Pravilno disanje omogućuje održavanje tjelesne aktivnosti tijekom rada i smanjuje bol. Također disanje pomaže ženi da gurne bez ozljede.

Dodatna pogodnost

Mnoge trudnice se bore od suza i posjekotina tijekom rada. Raskuni se javljaju iz raznih razloga. Ozljede se pojavljuju uz nisku elastičnost mišića, visoku težinu fetusa i snažan rad. No, sve žene ne znaju da se može izbjeći suzenje. Pomaže vježbanju gimnastike na fitballu. Ovu kvalitetu koriste klinike. U bolnicama za vrijeme trudova predlaže se sjediti na lopti.

Također, svi liječnici ne pozdravljaju oštar set tjelesne težine u trećem tromjesečju. Velika težina komplicira tijek rada. Održavanje težine je neophodno za ublažavanje stanja djeteta u maternici. Gimnastika je potrebna za gubitak težine. Poboljšati učinak sportova omogućuje pravilnu prehranu. Liječnik daje sve ove preporuke na početku trećeg tromjesečja trudnoće.

Nakon poroda, pacijent treba brzo oporaviti. Ubrzanje ovog procesa pridonosi dobrom tjelovježbi. Povratak oblika maternice i pooštravanje tkiva trbušne šupljine javlja se samo uz pravilnu kontrakciju mišićnog okvira. Ako trudnica ne sudjeluje u gimnastici i ne pohađa nastavu, povratak starih oblika postaje nemoguć. Sačuvana je slabašnost tkiva.

Zabrane za sport pri prijevozu

Neke trudnice ne smiju obavljati gimnastičke komplekse. Postoje razne kontraindikacije.

Vježba za trudnice na lopti je zabranjena u prisutnosti sljedećih problema:

 • niska lokacija fetusa u maternici;
 • razvoj kroničnih patologija u povijesti;
 • razvoj gestoze tijela;
 • teško nositi;
 • prethodnih pobačaja ili pobačaja.

Gimnastika na fitballu zabranjena je na niskom mjestu fetusa u maternici. Nisko mjesto zbog netočne formiranja posteljice. Ovu značajku često se opaža kod pacijenata koji nose djevojke. Djevojka trudnoće može se pojaviti u bilo kojoj fazi plodne faze. U tom slučaju jaje se može pomaknuti na donji dio maternice. Pričvršćivanje fetusa na dno šupljine je opasno po zdravlje. Svako povećano fizičko naprezanje može uzrokovati odstranjivanje tkiva. Kako bi izbjegli prerano rođenje, bolesniku s ovom značajkom zabranjeno je sudjelovanje u gimnastici.

Apsolutna kontraindikacija na korištenje fitballa za trudnice je povijest kroničnih patologija. Niz bolesti zahtijevaju kontinuirano liječenje i promatranje. Takve bolesti ne dopuštaju dodatnu obuku uz uporabu lopte. U nekim slučajevima stručnjaci savjetuju odvojeno pohađati škole za buduće roditelje. Nastavnici ponuditi tim pacijentima vježbe za normalizaciju disanja.

Opasan je problem tijekom trudnoće preeklampsija. Ova lezija se smatra kasnim oblikom toksemije. Uz preeklampsiju zabranjuju se sve vrste tjelesnih aktivnosti. Trudnica s gestozom je hitno potrebna za hospitalizaciju. Problem je opasno sačuvati održivost fetusa.

Trudnoća ne ide uvijek dobro i završava porođajem. Postoje opasnosti kao što je rano izbijanje trudnoće, spontani pobačaj, kasna intrauterinska smrt fetusa. Ako imate povijest takvih komplikacija, liječnici ne preporučuju gimnastiku. Pretjerana tjelesna aktivnost može dovesti do ponavljanja neugodne situacije. Ovi problemi zahtijevaju pažljivo praćenje stanja djeteta od strane liječnika.

Fitball se ne preporučuje kod nošenja više djece. Višestruka trudnoća često završava 35-36 tjedana. Da bi žena došla do određenog vremena, morate promatrati fizički mir i odustati od aktivnog načina života.

Razlozi za prestanak treniranja

U nekim slučajevima potrebno je prestati vježbati tijekom samog treninga. Odbijanje daljnje implementacije kompleksa je pojava sljedećih patoloških pojava:

 • iznenadna bol u perineumu ili donjem abdomenu;
 • pogoršanje općeg blagostanja;
 • izgled krvi u cervikalnoj sluzi;
 • neobičan ponašanje djeteta u maternici.

Ne biste trebali provoditi dodatnu obuku u slučaju iznenadne boli u perineumu ili donjem dijelu trbuha. Simptom se može pojaviti kada veličina fitballa nije pravilno odabrana. Također, može doći do boli s iznenadnim pokretima. Njuškanje ne bi trebalo pratiti daljnja gimnastika. Morate napustiti vježbe.

Potrebno je zaustaviti treniranje s općim bolestima. Glavobolje, tinitus se javlja s povišenim krvnim tlakom. Ako gimnastika dovodi do razvoja hipertenzije, potrebno ga je napustiti. Visoki krvni tlak je opasan tijekom prirodnog rada.

Posebnu pozornost treba posvetiti vratima cerviksa. U 1 trimestrima, sekrecija mijenja svoje karakteristike. Volumen pražnjenja postaje manji. Tajna se zgusne. Ova kvaliteta sluzi omogućuje vam pravilno i brzo oblikovanje pluta koji sprečava curenje vode i uzrokuje infekcije. Do trećeg trimestra vaginalni iscjedak postaje minimalan. Oni su bijele boje.

Tijekom gimnastike može se povećati količina izlučenih tajni. Ovo se ne smatra patologijom. Zbog ubrzanja cirkulacije krvi, sekretorne žlijezde počinju intenzivnije raditi. No, postoji opasni simptom. Otkrivanje krvi ili smeđih vlakana u sluzi ukazuje na razvoj patološkog procesa. Krv u pražnjenju može biti znak početnog prijevremenog rada ili pobačaja. Kada se krv pojavljuje u vaginalnim sekretima, potrebno je prestati trenirati i konzultirati stručnjaka.

Svako dijete ima ponašanje u majčinom trbuhu. Ženska pozornost treba privući nedostatak kretanja ili prekomjerna aktivnost bebe tijekom gimnastike. Razlog za promjenu aktivnosti fetusa može biti manjak kisika. Gladnja kisika, koja se razvija tijekom gimnastike, razvija se iz raznih razloga. Mala količina kisika može uzrokovati razvoj različitih zdravstvenih problema za dijete. Postoji opasnost od smrti. Ako se dijete u gimnastici počinje ponašati neuobičajeno, morate napustiti vježbu na fitballu.

Značajke kasnog treninga

Vježbe na fitball za trudnice 3 trimestra treba biti u stanju ispravno obavljati. Tijekom vježbanja morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • izbjegavati iznenadne pokrete;
 • odbijaju se vježbati u ležećem položaju;
 • pratiti broj otkucaja srca;
 • promatrajte trajanje vježbanja;
 • budite oprezni za izvođenje kompleksa za istezanje mišićnog okvira.

Glavni uvjet tijekom gimnastike na fitballu je odsutnost oštrih pokreta. Također je zabranjeno savijati i ljuljati udove. Sve bolesne radnje treba obavljati glatko. To će izbjeći ozljede i razvoj ranog rada.

U trećem tromjesečju, dijete počinje dobiti masu. To dovodi do povećanog pritiska na unutarnje organe. Rast djeteta popraćen je promjenom položaja želuca, mokraćnog mjehura, jetre i pluća. Usvajanje recidiva prati povećani pritisak. Zbog toga liječnici preporučuju kasno trudnoću da preferiraju vježbe u sjedećem ili stojećem položaju. Fitball u ovom slučaju smanjuje snagu tlaka i olakšava prijenos učionica u gimnastiku.

Potrebno je pažljivo pratiti brzinu otkucaja srca. Normalno, gimnastika dovodi do povećanja pulsa do 145 otkucaja u minuti. Ako puls prelazi dozvoljenu brzinu, to dovodi do oštećenja miokarda. Mnogi treneri preporučuju obavljanje kardio kompleksa za fitball u trećem tromjesečju. Ova gimnastika ne prati snažno povećanje krvnog tlaka. Kako bi se olakšao proces praćenja impulsa pomaže posebni uređaj koji se može kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Na kraju trudnoće, produljeno vježbanje je zabranjeno. Od trećeg trimestra potrebno je smanjiti vježbanje na 20-30 minuta. Time će se izbjeći preveliki rad i razvoj negativnih posljedica. Ako pacijent nema dovoljno vremena, između pristupa stajalištu morate se odmoriti. Pauza može biti praćena tehnikama disanja ili slušanjem opuštajuće glazbe.

Vježba nosila treba biti oprezan. Dva mjeseca prije rođenja pojavljuje se omekšavanje hrskavičnih pregrada. Ova kvaliteta hrskavice omogućuje kosti zdjelice postupno pomicanje. Ali nepravilno istezanje mišića je ispunjeno lomom mekog hrskavice. U ovom slučaju, žena je smještena u bolnicu. Daljnji oporavak može se provesti u roku od nekoliko mjeseci.

Odabir kugle za treniranje

Pozitivan rezultat ovisi o pravilnom izboru fitballa za gimnastiku. Ako se trenira u teretani, trener odabire fitball.

Da biste vježbali na kuglu morate razmotriti sljedeće značajke:

Kada kupujete fitball, morate pregledati priloženu etiketu. Svi proizvođači propisuju maksimalnu dopuštenu težinu i veličinu prilikom napuhavanja lopte. Ti se podaci ne smiju zanemariti. Fitball je izrađen od silikonskog materijala, koji se podvrgava određenom istezanju. Ako težina bolesnika ne zadovoljava maksimalnu dopuštenu razinu, fitball može prasnuti.

Promjer lopte također je važan. U sjedećem položaju, leđa trudne žene bi trebala zauzeti ravno mjesto. Noge u savijenom stanju trebale bi oblikovati pravi kut. Nepodudarnost između ovih značajki dovodi do neodgovarajućeg usavršavanja. Opasno je ozlijediti. Ako žena ne može samostalno izabrati fitball, treba stručne savjete. Prodavatelj će detaljno reći o značajkama svake loptice.

Treći trimestar je posljednja faza trudnoće. Tijekom tog razdoblja, očekivana majka treba se pripremiti za predstojeću isporuku. Dobar pomoćnik će se igrati. Ako je gimnastika uspješna, lopta se može odvesti u bolnicu.

Kontrakcije pri rođenju: kako prepoznati, tehnika disanja, frekvencija

Ovdje dolazi kraj razdoblja trudnoće, žena čeka, kada, konačno, vidi njezino dijete. Kontrakcije i razdoblje porođaja najvažniji su stupanj u kojem se očekuje majka koja mora biti spremna i potpuno naoružana. Razumijevanje fiziologije procesa koji se javljaju u maternici i drugim organima reproduktivnog sustava pomaže mnogima da prođu kroz ovu fazu uz minimalnu nelagodu.

Kontrakcije kod rođenja povezane su s boli, ali se može značajno smanjiti slijedeći nekoliko jednostavnih pravila. Tehnike masaže, sposobnosti da se opustite i opustite u razdobljima mirnoće, mijenjanju poza i drugih tehnika uvelike će olakšati vašu dobrobit. Ali prvo, o tome koji znakovi trudova prije porođaja mogu biti trudni.

Znakovi stvarnih kontrakcija

Kontrakcije se mogu podijeliti na trening i istinite. Kontrakcije vježbe uterusa javljaju se gotovo od samog početka trudnoće, no osjećaju se tek od 20. tjedna. S vještim izlaganjem može se smanjiti intenzitet (tehnike opuštanja, masaža, topla kupka, promjena aktivnosti ili držanje tijela). Nemaju jasnu frekvenciju, mogu se smetati nekoliko puta dnevno ili tjedno. Interval između grčeva ne smanjuje se.

Istinite kontrakcije su izraženije, uz boli. Žena ne može utjecati na njihov intenzitet i trajanje (nema metoda ne dovodi do opuštanja mišića maternice). Važna značajka generičkih kontrakcija je njihova učestalost.

Prvi znakovi trudova prije porođaja mogu podsjećati na osjećaj povlačenja u lumbalnu regiju, prelazeći na donji trbuh, s vremenom povećava bol. Napadi kontrakcija postaju dulji i češće se promatraju. Interval između kontrakcija u prvoj fazi može doseći do 15 minuta, kasnije se svodi na nekoliko minuta. Općenito, postoji nekoliko znakova koji određuju početak stvarnih kontrakcija maternice, što signalizira početak radne aktivnosti:

 1. Borbe se pojavljuju s određenom frekvencijom.
 2. Tijekom vremena, interval između napada smanjuje se.
 3. Povećava trajanje smanjenja.
 4. Povećana bol sindrom.

Na pregledu, opstetričar određuje postupno otvaranje cerviksa, a ispuštanje vode može se promatrati paralelno.

Provesti tijekom kontrakcija

Početak rada je svakako vrlo uzbudljivo razdoblje za trudnicu, ali je potrebno koncentrirati što je moguće više i zabilježiti svaku kontrakciju maternice, trajanje kontrakcije i trajanje razdoblja opuštanja. Između kontrakcija, pokušajte se opustiti, duboko disati, kako biste maksimalno isporučili mišiće kisikom.

Ne biste odmah trebali nazvati hitnu pomoć i otići u rodilište - kontrakcije mogu trajati do 13-15 sati i bolje je provesti dio tog vremena kod kuće s bliskim ljudima, a ne u bolničkom odjelu. Kućanstva mogu podupirati i prilagoditi se pozitivnom, muž može dati rame i pomoći u pronalaženju najudobnije držanje.

Udoban stav da pričekate razdoblje rada

Kod kuće možete potražiti udobno držanje koje vam omogućuje jednostavno čekanje razdoblja kontrakcije mišića maternice. Ovdje su najudobnije posture za ovo razdoblje:

 1. Okomita pozicija Možete nagnuti ruke na zid, naslonjaču, stolicu i držati svoje tijelo uspravno tijekom borbe.
 2. Sjedi na stolici. Potrebno je staviti jastuk pod stražnjicu i sjediti na stolcu okrenutom prema natrag. Tijekom razdoblja kontrakcije, ruke bi trebale biti prekinute na stražnjoj strani stolca, a glavu treba spustiti u rukama. Može se koristiti samo u početnom razdoblju, kada je dijete još uvijek prilično visoka.
 3. Oslanjanje na njezin suprug. Trudnica može staviti ruke na rame suprugu (oba partnera stoje), tijekom trudnoće žena se naginje naprijed i lukava joj leđa. Muža masira donji dio leđa i ramena.
 4. Na koljenima i laktovima. Uzmite sva četiri i opustite sve svoje mišiće.
 5. Na fitball ili WC. Trudnice se ne preporučuju da sjednu za vrijeme trudova, a dijete se postupno kreće duž rodnog kanala, a tvrda površina može otežati taj proces. Stoga, fitball (sportska kugla na kojoj sjedi) je nezaobilazna stvar tijekom borbi). U njegovoj odsutnosti, možete sjediti na toaletu.
 6. Leži na strani. Ženama je često lakše izdržati kontrakcije kada leži. U ovom slučaju, bolje je ležati na stranu, ispod bokova i glave jaki jastuci.

Ostali trikovi za čekanje borbe

Pitanje kako olakšati porođaj i rad brine svaku ženu. Postoji nekoliko tehnika za postizanje željenog učinka.

hodanje

Nema potrebe za ležanjem u pauzama. Za generičke aktivnosti, to je korisnije ako je trudna majka u pokretu (ne treba pretjerivati ​​- hodanje na umjeren tempo će biti prilično dovoljno). Dok hodate, dijete, s težinom, stavit će pritisak na mišiće cerviksa i potaknuti njegovo otvaranje. Da ne ometate bebu, bolje je držati leđa što je moguće ravni (nemojte se naginjati). To može pomoći pete, pronaći najviši mogući (kontrakcije i porođaj - ovo je jedino razdoblje trudnoće kada se može i treba čak nositi). Primijetili smo da žene koje su u pokretu tijekom kontrakcija rada rađaju brže i lakše.

Usredotočujući se na stavku treće strane.

Tijekom rezanja, pogled na objekt u razini očiju (vaza, slika ili bilo što drugo). Razvrstavanje može donijeti olakšanje od rada. Možete pjevati (čak i ako nema apsolutno sluha i glas).

Omjer kontrakcija i procesa koji se javljaju u tijelu, metode neovisne psihološke obuke

Preživjeti svaku borbu odvojeno, pokušajte ne misliti da će sljedeća uskoro doći. Povezujte bol s nekim pozitivnim memorijama. Možeš zamisliti da je to val koji se vrti na obalu i onda nestaje. Korekcija redukcije s cvjetnim pupoljkom, koji cvjeta sve više i više od svakog napada, a u središtu je dugo očekivana beba. Neke žene pomažu svjesnost procesa koji se u ovom trenutku javljaju u tijelu. Smatrate da ta bol nije trauma, već samo reakcija tijela na otvaranje vrata maternice i napetost maternice. Razmislite o djetetu, što više bolete, to je lakše za njega biti rođen.

masaža

Pokušajte sami masažne tehnike:

 1. Pritisnite tijekom perioda napetosti mišića na točki koja je u najizraženijem području kosti zdjelice. Tlak treba biti dovoljno jak da uzrokuje nelagodu i laganu bol.
 2. Udahnite stranu trbuha dlanovima. To možete učiniti odozdo prema gore, a odozgo prema dolje.
 3. Kružnim potezima središta trbuha možete izvesti uz pomoć ruku, također će smanjiti bol.
 4. Povucite donji dio leđa šakama (zglobovi). Pokreti bi trebali biti vertikalni, a ruke bi trebale biti približno na razini sakralnih rupica.

Utjecaj na biološki aktivne točke

Iskušajte načine distrakcije i utjecaja na druga područja tijela kako biste ublažili bol. Neki možda ne vide vezu između udarnih točaka i mišića tijekom kontrakcija, ali praktično je dokazano da takva veza postoji.

 1. Utjecaj na kožu čela - izjednačavanje pokreta od svog središta do područja hramova. Tlak ne smije biti jak.
 2. Koristite prste kako biste izbjeljivali lagane kretnje s krila nosa na hramove, to će vam omogućiti i opuštanje.
 3. Napravite punking pokreta u donjem dijelu lica u brada području.
 4. Utjecaj na točku između prstiju i palca na bilo kojoj ruci. Pokret bi trebao pulsirati. U slučaju svoje ispravne odluke kao odgovor na pritisak, osjetit ćete bol.

Vježbe za disanje

Disanje se razlikuje ovisno o fazi kontrakcija. Ukupno ima 3 faze:

 1. Početno, također se zove latentna ili skrivena.
 2. Aktivan.
 3. Prijelaz.

Nakon prolaska kroz sve faze, istjerivanje fetusa počinje odmah. Dah tijekom rada i porođaja ima svoje razlike. Razmotrite svaku fazu rada, porođaja i disanja tijekom ovih razdoblja.

Disanje tijekom početne i aktivne faze kontrakcija

Trajanje početne faze može trajati od 7 do 8 sati, a tijekom tog perioda kontrakcije maternice se redovito događaju svakih 5 minuta, sama borba traje od pola minute do 45 sekundi. Otvaranje vrata prati se do 3 cm.

Nadalje, dolazi do povećanja napadaja i započinje aktivna faza. Traje do 5-7 sati. Intervali između napada boli smanjuju se na 2 minute i njihovo trajanje doseže 60 sekundi. Vrat se nastavlja razvijati, a veličina grla dosegne 7 cm.

Tijekom tih razdoblja, žena bi trebala izmjenjivati ​​razdoblja dubokog i plitkog disanja.

Kada dođe do kontrakcije, potrebno je udisati i izdahnuti kroz usta ubrzanim tempiranjem (poput psa), za vrijeme urušavanja potrebno je duboko i ravnomjerno disati, stvarajući ulaz kroz nos i izdišući kroz usta.

Disanje u prijelaznoj fazi kontrakcija

Zatim dolazi razdoblje usporavanja (prijelazna faza). Po svojoj duljini, ovo razdoblje rijetko traje više od jednog i pol sata. Kontrakcije traju do jedne i pol minute, a interval između napada - od pola minute do minute. Vrata tijekom tog vremena trebala bi se otvoriti maksimalno (10 cm) kako bi propustili dijete. Često se trudna osjeća dobro, vrtoglavica, zimica, mučnina. Za ženu je ovo najteža faza, pokušaji se već osjećaju i moraju se suzdržati sve dok vam opstetričar ne dopušta guranje. Inače, može se pojaviti edem i svrbež vrata maternice.

Disanje tijekom ovog razdoblja može pomoći u zadržavanju pokušaja. Da biste to učinili, trebate disati u ovom slijedu: prva dva kratka udisaja, a zatim dugo izdisanje.

Duh izdaha

Nakon potpunog otkrivanja maternice, žena bi trebala pomoći bebi i početi gurati. Kontrakcije u tom razdoblju zamjenjuju se samo kratkim intervalima opuštanja mišića, ali općenito su manje bolne.

Disanje bi trebalo maksimalizirati kisikove mišiće. Da biste to učinili, tijekom pokušaja potrebno je duboko udahnuti, zadržati dah i snažno napregnuti sve abdominalne mišiće. Ako jedan dah nije dovoljan, onda žena treba izdisati, udisati duboko 2 puta, a zatim ponovno zadržati dah i napregnuti sve mišiće. Kada borba prođe, morate disati glatko i mirno.

Nakon rođenja djeteta, majčin posao ne prestaje, postoji još jedna važna faza - rođenje placente. Proces je gotovo isti kao i rođenje djeteta, samo mnogo brže i nije tako bolno. Liječnik može dodatno ubrizgati oxytocin intravenozno, što će roditi placentu u doslovno jedan potuga.

Nemojte se bojati da će, čak i nakon rođenja djeteta, žena doživjeti kontrakcije maternice - to je normalni proces koji vam omogućuje da zaustavite krvarenje i značajno smanjite veličinu maternice.

S pravim psihološkim stajalištem prilično su tolerirani neophodni znanja o procesu rađanja, određenu količinu pomoći domaćinstava i medicinskog osoblja, osjećaje tijekom kontrakcija rada i tijekom porođaja. Kombinirajući tehnike disanja i druge opuštajuće tehnike možete smanjiti bol na nelagodu. Mnoge žene opisuju odgodu rada kao što je ovaj: "Nisam čekao tešku bol"; "Mislio sam da će biti gore."

Prava pozicija tijekom rada

Da bi ublažio bol i pomogao bebi, žena može odabrati položaj tijela. Potrebno je unaprijed znati kako se ne bi izgubili tijekom porođaja oko kojeg se poze bolje poduzimaju tijekom rada i pokušaja i kakav učinak mogu imati.

Nina Abzalova
Opstetričar-ginekolog, Cand. med. Sciences, Altai State Medical University, Barnaul

Aktivno porođaj

Promjena položaja tijela, usvajanje prijateljskih pozicija, hodanje po odjelu i ostale varijante aktivnog ponašanja majki tijekom poroda je sastavni dio koncepta slobodnog ponašanja u porodu, to je naširoko koristi u suvremenim opstetricije, te je zaradio podršku oba opstetričara i na porodu. U prošlosti, instalacija u upravljanju radom bila je nedvosmislena: žena je ležala u prvoj fazi rada - kad je cerviks otvorio, a drugo - kada je fetus bio protjeran. S uvođenjem slobodnog ponašanja u porođaja, kao i razne liječenje ne-droga boli je bila značajno manje slučajeva dugotrajan tijek generičkih procesa, koji se može vrlo negativno utjecati na tijek postnatalni period položaj fetusa i novorođenčeta povećava rizik od postporođajne krvarenja i tako dalje. N. U trudnica, meni držanje, skraćivanje trajanja porođaja, olakšanje boli u porodu i čak poboljšanje stanja djeteta pri rođenju, što je postalo poticaj za aktivni univerzalni Vizija ovog koncepta.

Prednosti slobodnog ponašanja tijekom poroda su sljedeće:

 • Kada se kreće, usvajanje različitih položaja tijela, poboljšava se opskrba krvlju mišića maternice koja stvara povoljne uvjete za normalnu kontraktilnu aktivnost i sprečava razvoj komplikacija, kao što je slabost rada, pridonoseći dobroj stopi cervikalne dilatacije.
 • Jedan od najvažnijih pozitivnih učinaka slobodnog ponašanja tijekom poroda je izražen analgetski učinak. To je zbog nekoliko mehanizama. Glavna komponenta koja određuje težinu boli jest zasićenje krvi s kisikom, koja se konzumira tijekom moćnog rada mišića maternice tijekom rada. Ako je žena u fiksnom položaju - leži na krevetu bez pomicanja - tada se opskrba krvlju do mišića maternice smanjuje, osiguravajući da stanice s osnovnim energetskim gorivom postanu nedovoljne. To dovodi do razvoja hipoksije - gladovanja kisika tkiva, restrukturiranja biokemijskih procesa kontrakcije mišićnih vlakana, što uvelike povećava bol.
 • Poboljšanje opskrbe krvlju maternice, promatrano s slobodnim ponašanjem majke, pridonosi ne samo optimizaciji rada, već i poboljšanju uteroplaznog krvotoka i, prema tome, fetalnom intrauterinskom stanju.
 • Kroz različite poze koje donose poroda, može se podesiti unutar generičkog procesa - za ubrzavanje ili, alternativno, sporo isporuku, potrebno je, na primjer, pretjerano burna rada ili prijevremenog poroda, kada kako bi se spriječilo traumatizacije preranog fetusa mogućnosti oprezni, postupno otvaranje maternica i sporog napretka bebe.
 • Vertikalni pozivi pomažu ubrzanju napretka fetusa kroz rodni kanal, dobro se istezaju, što skraćuje i olakšava proces djeteta.
 • Ova metoda upravljanja radom praktički ne zahtijeva gotovinske investicije; rasprostranjena dostupnost i odsutnost štetnih utjecaja na fetus pridonose širokoj distribuciji slobodnog ponašanja u porođaju.

Pripremite se unaprijed

Pametan potez za buduće majke će pripremiti za porođaj unaprijed praksu u izradi raznih poza, koje ona će se tijekom procesa rada, u korist da je sada gotovo svi tečajevi za trudnice uključuju sjednice na ponašanje u slobodnim radnim i ne-droga metoda boli.

Prednosti unapređenja položaja u porođaju ne sumnjaju:

Izrada položaja pomoći će ženi da shvati što su joj stavovi prikladni, budući da postoje mnoge mogućnosti, i što će ova žena odlučiti, ovisi o svojstvima njezine tjelesne strukture, veličine abdomena, tjelesnoj kondiciji itd.

Buduća majka će znati i praktično prakticirati položaje koji se preferiraju ovisno o različitim karakteristikama tijeka rada jer je teško unaprijed znati kako će njezin rad napredovati - brzo ili, obrnuto, s slabom radnom snagom.

Žena će moći izraditi ispravne opcije za radna mjesta, dovodeći ih do automatizma, jer tijekom rada nema vremena ni prilike da nauče ispravno usvajanje poza. To će pomoći da se trudna majka ne bi zbunila tijekom poroda i osjećala se samouvjereno.

Podnijeti tijekom rada

Pozadina u prvoj fazi rada - pri otvaranju cerviksa - vrlo su raznovrsna. Oni se mogu podijeliti u vertikalnu, vodoravnu - ležeći na svojoj strani, kao i držanje pomoću fitballa - velika gimnastička lopta na napuhavanje, široko korištena u bolnicama za majčinstvo kako bi se olakšala kontrakcija i potezanje.

Treba imati na umu da ako se poroda nastavi bez ikakvih komplikacija, izbor udobnih položaja ostaje u potpunosti samo za ženu koja radi: ona se može ponašati slobodno u radnoj snazi. Ako postoje poremećaji tijekom rođenja, ginekolog, glavni roditelj, će dati preporuke o položaju tijela koje je poželjno poduzeti kako ne bi naštetile ženi ili bebi.

Okomita pozicija

U pravilu, imajući slobodu izbora, većina žena u radnoj snazi ​​u prvoj fazi rada instinktivno odabire vertikalne pozicije, osjećajući se olakšanom upravo u tom položaju. To je zbog činjenice da je glava fetusa i fetusa mjehura je dovoljno jak pritisak na vrat maternice, što pomaže da se bolje i manje bolan njegov opis, a ne trudna maternica obloge glavne žile, što pridonosi dobro za bebu kisika i hranjivih tvari u porodu. Uz to, uzdužna os maternice i fetusa su jednaka: gravitacija pomaže pravilnom umetanju glave u zdjelicu.

Na početku razdoblja otkrivanja, kada kontrakcije nisu jako jake i česte, možete stajati i šetati po odjelu.

Važno je zapamtiti da, kako bi se postiglo djelotvorno, potrebno je ne smrzavati se u statičnom položaju, već kreirati kretnje - kružiti ili rotirati zdjelicom, kao da crtanje krugova ili krakova, pomaknuti s jedne noge na drugu, plitko čučati ili plesati. Sve to pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i stoga ima blagotvoran učinak na proces cervikalne dilatacije i fetalnog intrauterinog stanja.

U početnim fazama porođaja možete sjediti na stolcu okrenutoj leđima, naslonjenom i naslanjanom u smjeru leđa u vrijeme borbe ili sjediti u lotusu ili u turskom položaju. S aktivnim kontrakcijama i cervikalnom dilatacijom više od 4-5 cm, nemoguće je sjediti na tvrdu površinu, jer to sprječava pravilno umetanje i napredovanje glave fetusa kroz rodni kanal. Ako želite sjediti, a zatim u porodu, za to se koristi fitball - napuhana gimnastička lopta ili posuda postavljena na nisku stolicu; U nekim domovima za majčinstvo, postoje posebne stolice s okruglom rupom izrezanom u projekciji čarobnog dijela fetusa kako bi se uklonio pritisak na nju.

Kada kontrakcije postanu aktivnije, donose olakšanje iz držanja tijela s nagibom tijela naprijed: možete se nasloniti na prozorsko krilo, zid, naslonjaču, klečati i usredotočiti se na rub kreveta. Ne možete samo osloniti ruke na nosač, već staviti i gornji dio tijela - prsa, ruku, glava: u tom položaju, zbog odstupanja trbuha na prednjem dijelu, opterećenje na kralježnici je dobro smanjeno, što vam omogućuje da se opustite i odmorite između kontrakcija.

Ako rađate s partnerom, on može pružiti neprocjenjivu pomoć u stvaranju udobnih položaja tijela. Možeš stajati uz leđa pomoćniku, a tada će u vrijeme borbe moći masirati želudac u smjeru kazaljke na satu. Možete se okrenuti prema partneru i uhvatiti mu vrat, "objesiti" na nju dok smanjujete maternicu.

Kada se razdoblje grlića maternice dolazi do kraja, razne opcije su zgodan položaj u čučanj (valja napomenuti da je ovaj položaj prikazuje se samo kad cephalice), kao što je široko uzgaja u strani noge doprinose fiziološkoj kuta nagiba zdjelice i ispravnog umetanja glave fetusa. Možete se ustručavati na kolicima, naslonjenoj na rub kreveta ili stolice. Kada se sjedni partner može vratiti k njemu, naslonivši se na koljena. Varijanta položaja čučanja je karate pozicija: žena u radnom čučnjaku s koljenima razdvaja i naslanja se na ispružene ruke, dok su joj ruke stisnute šakama.

Negativna točka skakutne poze je brz umor mišića nogu, stoga, kako bi se olakšala slična poza, neke maternice bolnice imaju posebne visoke stolice s otvorom za glavu fetusa ili je predloženo da se na brod postavljen na nisku stolicu.

Također, mogućnost vertikalnih pozicija predstavljaju na vašim koljenima širom noge, s tijelom nagnuto naprijed i fokusiranjem na stolicu ili krevet, možete se nagnuti s narezanim rukama na podu. Slične pozicije, kao i čučnjevi, doprinose dovoljnoj ekspanziji rađanja kanala; Osim toga, gravitacija pomaže djetetu da se brže kreće kroz rodni kanal.

Vodoravne pozicije

Ptice u kojima je os kralježnice paralelna s podom su, u pravilu, nužne u slučajevima kada žene u radu žele gurati niskom glavom fetusa, ali to se ne može učiniti, budući da grlić maternice nije potpuno otvoren i može se pojaviti njezino puknuće. U takvim situacijama, na sve četveronošci dolaze do spašavanja, u kojem se možete nasloniti na jastuk ili presavijene ruke, tako da se glava nalazi ispod zdjelice - to učinkovito smanjuje pritisak glave fetusa i smanjuje potrebu za probanjem.

Jedna varijanta vodoravnog položaja je položaj žene koja leži. Treba napomenuti da je tijekom trudnoće vrlo nepoželjno ležati na leđima, jer to dovodi do kompresije velikog maternice, aorte i inferiornog vena cave iza nje, do trudne maternice. Oštro smanjenje protoka krvi u takvim velikim posudama smanjuje protok krvi u gornji dio tijela, što dovodi do nesvjestice.

Imajući to na umu, optimalan položaj za trudnice je ležao na bočnom položaju, a to je najbolje ležati na strani gdje su lica ostatak fetusa, jer to pomaže da se poboljša dotok krvi u fetus eliminirajući kompresiju posteljica i pupčana vrpca žila. Ako je dijete u položaju na zadak, položaj ležeći na strani odgovara položaju fetusa, je prevencija odgođeno puknuća membrane, a time pomaže da se izbjegne takve štetne komplikacije kao što ispadanja moždine i malih dijelova voća, kao što su noge. Laganje na strani ne samo da poboljšava opskrbu krvlju fetusu zbog nepostojanja kompresije velikih krvnih žila, već i smanjuje učestalost i intenzitet kontrakcija te zbog činjenice da dio fetusa ne vrši znatan pritisak na živčani pleksus zdjelice glatko i polako.

U nekim situacijama, babica preporučeno da ostanu u ovom položaju, kako bi se eventualno spriječilo brzo tijek rada, a ne na silu snižavanje prezentira dio, koliko god je moguće zaštititi plod od nedostatka kisika - hipoksiju, što neminovno se razvija kada pretjerano aktivan rad.

Indikacije za ležanje držanja su sljedeće situacije:
Isporuke u zdjelici prezasićenosti fetusa - kako bi se spriječile petlje pupčane vrpce i male dijelove fetusa - ruke, noge - od pada nakon spontanog ispuštanja amnionske tekućine. Gubitak pupčane petlje može dovesti do kompresije između kosti zdjelice i temeljnog dijela, označene redukcije ili potpunog prestanka opskrbe fetalnim krvlju, što je opasno zbog razvoja akutne hipoksije - gladovanja kisika - pa čak i smrti fetusa. Gubitak malih dijelova fetusa (s djetetovom prezentacijom postoji rizik od ispadanja djetetove noge ili nogu) može uzrokovati infekciju da uđe u šupljinu maternice. Zbog činjenice da ispuštena noga ne dopušta da veliki dio prikaza bude dobro učvršćen na ulazu u zdjelicu, pupčani kabel može ispasti.

Preranog rada ili porođaja s intrauternim usporenjem rasta - kako bi se osiguralo oslabljeno fetalno tijelo od prekomjerno aktivnog rada i hipoksije.

Brza i brza isporuka - pokušati ublažiti brze kontrakcije maternice i spriječiti puknuće mekih tkiva ramenoga kanala, uz brz napredak fetusa.

Izraženi polihidramniosi su kako bi se izbjeglo spontano pražnjenje velike količine amnionske tekućine, uz koju se može pasti pupka pupkovine i mali dijelovi fetusa. Osim toga, zbog oštrog smanjenja maternice povećava se rizik od abrupcija placente. Nakon što se voda povukla, a predloženi dio je dobro pritisnut prema ulazu u bazen, žena je dopušteno da se ponaša slobodno.

Epiduralna anestezija je metoda ublažavanja boli u kojoj je blokirana osjetljivost boli donje polovice tijela koja se postiže ubrizgavanjem anestetičkog lijeka u kralježnicu. U takvoj situaciji postoji mogućnost smanjenja krvnog tlaka kada se ustaje. Osim toga, iako moderni lijekovi ne blokiraju sposobnost motora donjih ekstremiteta, postoji rizik od slabosti mišića u nogama, stoga, kako bi se izbjeglo pada i traumatiziranje, žena se preporučuje da leći.

Leži na vašoj strani, možete prihvatiti takozvani "trkački pozi" - gornja noga je savijena na koljenu, možete staviti jastuk između nogu, što će ga dovoljno ugodno. Ne treba ležati - u vrijeme kontrakcije možete smanjiti i širiti koljena, udarati ili proljeće na krevetu, premjestiti zdjelicu, jer će to imati točno pozitivne učinke slobodnog ponašanja tijekom porođaja.

Koristite fitball

Danas se upotreba velikog gimnastičkog kugle za napuhavanje - fitball, koji se koristi za gimnastiku tijekom trudnoće, sve više priznaje, jer pridonosi dobrom podizanju tereta na kralježnici, a također se koristi tijekom rada - da se udobnije i masira, uzimajući vrijedno mjesto kao jedna od komponenata kontrakcija anestezije bez lijekova.
Potrebno je još jednom istaknuti da je za učinkovitu uporabu fitballa tijekom porođaja potrebno poznavati opcije za njegovu uporabu unaprijed, tijekom trudnoće, jer kod rođenja možda nemate vremena i želja za proučavanjem mogućnosti fitballa u praksi.

Tijekom borbi, možete sjesti na loptu, koljena širok apart. Pokvarene kretnje zdjelice, valjanje ili opruge, kao da se odbijaju, pokreti u trenutku kontrakcije maternice daju dobar omamljujući učinak. Takvi pokreti oslobađaju napetost i opuštaju mišiće dna zdjelice, pripremajući ih za promicanje bebe. Dobra relaksacija i bolja opskrba krvlju, promatrana u fitball položaju, doprinose normalnom tijeku rada.

Da biste se odvojili, morate klečati i spustiti prsima i glavu na fitball: ova pozicija značajno smanjuje opterećenje na kralježnici, omogućujući vam da se opustite što je više moguće, da biste stekli snage prije sljedeće borbe.

Treba napomenuti da, kako bi se fitball koristio u porođaju, ne smije se jako napuhati. U tom je obliku to biti dovoljno mekano i elastično, što će mu omogućiti da bude u sjedećem položaju, kao i slobodno naslanjanje, ne riskirajući da pretjerano pritisne maternicu, posteljicu i fetus.

Postavlja tijekom pokušaja

Govoreći o položaju tijekom razdoblja protjerivanja, potrebno je podijeliti ovu fazu u dvije faze. Prva je glava fetusa još uvijek visoka, a liječnik ili primalja ne moraju kontrolirati razinu stanja prezentiranog dijela fetusa. Druga faza je trenutak rođenja djeteta.

Na početku druge etape rada, kada je cerviks potpuno otvoren i postoji želja za guranjem, najudobniji položaji su vertikalni: stajanje, čučanje, sjedenje na fitballu ili posudu postavljenu na nisku stolicu - jer na tim pozicijama sila gravitacije pomaže fetusu da brzo pada pored rodnog kanala i širi ih.

Kada je glava fetusa pala dovoljno niska, tradicionalno držanje leži ili leži (s podignutim glavom) na stolici za rođenje, jer ima niz značajnih prednosti. Prije svega, takvo držanje dopušta osoblju majki da slijedi napredak glave i pruža opstetričke prednosti - niz tehnika koje obavlja primalja pri rođenju i usmjerena je na pažljivo uklanjanje glave fetusa i sprječavanje pucanja mekog porodnog kanala. Pored toga, položaj isušene žene na leđima otvara dobar pristup za slušanje otkucaja srca fetusa od strane stomatoskopskog ili kardiotokografskog aparata (CTG), što je osobito važno u teškom razdoblju, budući da je praćenje aktivnosti fetusa srca potrebno nakon svakog pokušaja.

Sljedeće držanje je najučinkovitije: prilikom pokušaja podizanja glave i prebacivanja brade na prsa, istodobno da se noge razmaknu, držeći ruke ispod koljena ili gležnjeva, a držite li stolicu za isporuku držite li posebne ručke i povucite ih prema sebi. To vam omogućuje da maksimalno povećavate svoje trbušne mišiće i opustite prepone, što pridonosi dobrom kretanju fetusa kroz rodni kanal. Opcija pozicije za porođaj je stav koji se naslanja na napola napuhan fitball: kombinira praktičnost vodoravnog položaja, što omogućuje liječniku i primalju da prate stanje perineuma žene i vertikalnom položaju gornjeg dijela tijela, što pomaže fetusu da se spusti.

Besplatno ponašanje majke, usvajanje različitih položaja igra važnu ulogu u povoljnom ishodu porođaja, jer pomaže u smanjenju boli tijekom proširenja vrata maternice, povećava učinkovitost kontrakcija maternice, ako postoji potreba - zaustavljanje ili, obrnuto, jačanje pokušaja. Buduća majka u fazi pripreme za porođaj, nakon što je dobila informacije o mogućnostima pozicije i pokušavajući ih u praksi, moći će značajno pomoći sebi i budućem djetetu.

Vertikalna isporuka

Alternativna opcija za rodenje u horizontalnom položaju je takozvano vertikalno rođenje, u kojem je majka u uspravnom položaju, ne samo početkom pokušaja, već i u trenutku rođenja fetusa. Vertikalna dostava zahtijeva obuku i medicinskog osoblja i žena u radu, tako da se prakticiraju samo u pojedinim bolnicama za majčinstvo koje su licencirane za primjenu takvih poroda.

Najčešći položaj za vertikalni porod je na koljenima s naglaskom na stražnjem dijelu kreveta, koji se podiže u vertikalni položaj za primanje porođaja. Majka diže na krevet i drži ruke na leđima. Opcija držanja za vertikalnu dostavu je skloni položaj: promovira najbrži mogući pomak fetusa kroz rodni kanal, ali je neprikladno za primalju da kontrolira stanje perineuma pa stoga postoji rizik od perinealne rupture.

Ako pri uzimanju okomitog rođenja postoje naznake za pružanje bilo kakve koristi, žena koja je u radnom odnosu prenesena na tradicionalni položaj - leži na leđima.