Prednosti i štete sporta u ranoj trudnoći. Savjeti za vježbanje za trudnicu

Zasnivanje

Prvi trimestar trudnoće jedan je od najzanimljivijih faza "zanimljive situacije" žene koja ne opterećuje trudnu majku zaobljenim trbuščićem, ali nadahnjuje mislima o neposrednom pojavljivanju djeteta.

Osim toga, u tom su razdoblju postavljeni i formirani vitalni organi budućeg djeteta. Aktivni stil života i sport s razumnim pristupom mogu najbolje utjecati na ovaj ključni proces.

Jesu li sportske aktivnosti dopuštene u ranim fazama?

Prije je došlo do zablude o činjenici da je trudnoća razdoblje života kad se žena "što više brine za sebe", a to jest, voditi horizontalnu poziciju i bez posebne potrebe "ne tresti" buduće dijete. U posljednjim desetljećima mišljenje liječnika i znanstvenika se slažu da aktivni način života i kretanje ne samo da nisu kontraindicirani, već su i potrebni za trudnicu.

Umjerena tjelesna aktivnost pridonosi uobičajenom intrauternom razvoju nerođenog djeteta i pomaže u održavanju zdravlja majke u dobrom stanju, istodobno pripremi svoje tijelo za djetetov rodni proces.

Tijekom tog razdoblja dolazi do formiranja posteljice, javlja se nasilna hormonska prilagodba, žena se počinje suočavati s očiglednijim znakovima njezine "zanimljive pozicije": povećanje mliječnih žlijezda, manifestacija toksikoze.

Od 8. tjedna bolje je potpuno odustati od intenzivnih opterećenja iz više razloga:

 • smanjiti opterećenje na oslabljenom tijelu žene općenito;
 • za sprječavanje padova i udaraca koji su iznimno nepoželjni ne samo u ovoj fazi, već i tijekom cijele trudnoće;
 • za smanjenje opterećenja na kardiovaskularnim, imunološkim sustavima.

Od 8. do 12. tjedna, prednost je bolje davati prednost umjerenom fizičkom naporu: hodanju, posebnim yogama i Pilates kompleksima, aerobikom umjerenog intenziteta.

Gdje je bolje studirati u ovom trenutku - u dvorani ili kod kuće?

Prednosti za sport:

 • Ako buduća majka ima iskustvo u sportu prije razdoblja trudnoće, ona je u stanju samostalno kontrolirati svoje terete i biti spremnija za različite vježbe. U takvim slučajevima, žena obično daje prednost prethodno odabranoj vrsti aktivnosti, bilo da se radi o klasi u dvorani ili kod kuće, u skladu s stupnjem stresa s zdravstvenim i tjelesnim uvjetima.
 • Ako žena nije prethodno vodila aktivan način života, tijekom trudnoće vrijedi najviše poštovanja prema vrsti tjelesne aktivnosti. U takvoj situaciji, bolje je kontaktirati iskusnog instruktora nakon prethodnog pregleda liječnika kako bi izradio optimalni program obuke.

Činjenica je da u prvom tromjesečju trudnoće u žena zaštitne barijere tijela slabe, nakon čega trudna majka postaje osjetljivija na viruse i infekcije. Osim toga, liječenje tijekom "zanimljive situacije" mnogo je teže provesti, budući da je vrlo nepoželjno primiti odgovarajuće lijekove, posebno antibiotike.

Što je korisno tjelesno obrazovanje?

Adekvatna vježba tijekom ovog razdoblja trudnoće može imati blagotvoran učinak.

Za trudnicu

Za zdravlje žene, sport nudi sljedeće prednosti:

 • održavanje mišića tijela u tonu;
 • obuku kardiovaskularnog sustava i normalizaciju cirkulacije krvi;
 • obogaćivanje tijela kisikom;
 • minimiziranje ili čak potpuni reljef iz vrtoglavice, bol u donjem trbuhu, mučnina;
 • poboljšanje raspoloženja i energije proizvodnjom hormona radosti od igranja sportova;
 • ubrzava metabolizam, sprečava debljanje;
 • poboljšanje probave, posebno smanjenje rizika od zatvora;
 • osposobljavanje dišnog sustava (što je najvažnije, istezanje i jačanje dijafragme) i to zauzvrat može značajno pojednostaviti proces porođaja u budućnosti.

Za dijete

Tijekom trudnoće, umjerena vježba će imati koristi od bebe:

 • Poboljšanje cirkulacije krvi ženskog tijela pomaže poboljšanju dostupnosti hranjivih tvari kroz posteljicu;
 • pravilno opskrba kisikom majčinom tijelu utječe optimalno na uspostavu vitalnih organskih sustava, smanjuje rizik od raznih infekcija i razvoj toksičnih procesa;
 • sport također osposobljava buduće bebe jer je već u fazi intrauterinog razvoja uključen u proces aktivnosti koji će u budućnosti imati pozitivan učinak na razvoj zaštitnih i adaptivnih sustava tijela.

Moguće štete

Svaka medalja ima dvije strane, pa stoga fizička aktivnost u prvom tromjesečju ima neosporne prednosti i određene nedostatke.

Za buduću majku

U prvom tromjesečju rizik od prijevremenog prestanka trudnoće je izuzetno visok nakon:

 • intenzivna kardiovaskularna vježba (npr. brzo i / ili dugo trčanje);
 • dizanje utega;
 • pada i štrajkova (posebno tijekom kickboxinga ili roller klizanja);
 • dugi boravak u okomitom položaju;
 • igranje sportova tijekom pogoršanja toksikoze, s osjećajem boli, u nazočnosti bolova u trbuhu.

Za bebu

Gore navedeni čimbenici mogu negativno utjecati na stanje embrija, budući da su prva tri mjeseca trudnoće najvažniji korak u polaganju svih vitalnih organa i sustava. Trimestar 1 je stupanj formiranja i vezanja posteljice koja igra ključnu ulogu u zasićenju embrija s hranjivim tvarima i optimalno intrauterini razvoj općenito.

Čak i minimalni neuspjeh u tijelu buduće majke, pretjerano revnog tjelesnom naporu, može izazvati neuspjeh u razvoju djeteta, odnosno kasnije dovesti do nastanka patologija ili čak uzrokovati prijevremeni prestanak trudnoće.

Ograničenja i zabrane

 1. Ni u kojem slučaju ne može se koristiti nepravilne vježbe, osobito u prvom tromjesečju. Opterećenje mora biti ne samo umjereno nego i sustavno. Optimalno - 3 puta tjedno.
 2. U ranoj fazi trudnoće, preporuča se napuštanje visokih intenziteta kardio opterećenja, zamjenjujući ih umjerenim pješačkim ili različitim setovima vježbi.
 3. Nemojte izvoditi vježbe skakanja.
 4. Treba se suzdržati od dugotrajnih tijela u uspravnom i sjedenom položaju (stoga se ne preporučuje biciklizam i jahanje).
 5. Vježbe za disanje će biti korisne samo uz odbijanje dugotrajnih i dubokih zakašnjenja daha.
 6. Ni u kom slučaju se ne bi trebalo pribjeći treningu snage s dizanjem utega, čak i ako je žena prethodno redovito pribjegao ovakvoj vrsti tereta. Ove vježbe, ovisno o opažanju liječnika, mogu se vratiti u drugom tromjesečju.
 7. U vrijeme prvog tromjesečja treba se suzdržati od treninga tiska, što može nepovoljno utjecati na formiranje posteljice.
 8. Nije potrebno pribjeći vježbama i asanama koje uključuju istezanje i napetost trbuha, kao i boravak.
 9. Najbolje je napraviti nakon 1,5-2 sata nakon posljednjeg obroka.
 10. Izuzetno je važno ne pregrijavati tijelo tijekom vježbanja, pa morate piti vodu između vježbi.

kontraindikacije

U slučajevima u nastavku, bolje je potpuno napustiti sport ako liječnik ne dođe do drugačijeg zaključka. kontraindikacije:

 • anemija;
 • endokrine bolesti;
 • dijabetes melitus;
 • aritmija;
 • prisutnost prethodno provedenih tri ili više pobačaja;
 • povijest majki koje imaju pobačaja tijekom prethodnih trudnoća;
 • povećani rizik od pobačaja, što je indicirano povećanim tonusom maternice, prisutnost krvarenja iz genitalnog trakta;
 • prisutnost krvarenja tijekom trudnoće;
 • povećanje ili smanjenje krvnog tlaka uzrokovano trudnoćom;
 • trajne bolove u trbuhu i donjem dijelu leđa;
 • izražena toksikoza.

zaključak

Pokret je život. Tjelesna aktivnost buduće majke, posebice u ranim fazama trudnoće, s odgovarajućim pristupom može imati plodonosan utjecaj na zdravlje same žene i na optimalni fetalni razvoj embrija. Istodobno, odabir odgovarajuće tjelesne aktivnosti treba provesti uzimajući u obzir preporuke liječnika i uzimajući u obzir osobitosti vlastitog tijela.

Trudnoća i sport prvog tromjesečja

Trudnoća i sport - gdje početi?

Sportske aktivnosti neće utjecati na razvoj i rast fetusa ili fiziološki tijek trudnoće. Ali samo pod uvjetom da nemate kontraindikacije za sport!

MOJ PREGNANOST: 1 trimestr

Program obuke za trudnicu trebao bi uključivati ​​ne samo opće razvojne vježbe, već i posebne vježbe za jačanje mišića kralježnice, kao i neke vježbe disanja. Također je vrijedno zapamtiti da redovite šetnje olakšavaju proces poroda, pa se tijekom trudnoće preporučuje hodati više.

Prije nego što se krene na sport, trudnica mora podvrgnuti fizičkom pregledu kako bi saznala moguće kontraindikacije brojnim fizičkim aktivnostima. Kontraindikacije mogu biti opće i posebne.

Opća kontraindikacija:

 • Decompenziranje funkcije bilo kojeg tijela sustava
 • Teške opće stanje
 • fetalna slabljenja tijekom prethodnih trudnoća;
 • prethodno prenosi prijevremeni rad;
 • krvarenje.

Dakle, u nedostatku gore navedenih kontraindikacija, trudnoća i kondicija su prilično kompatibilne stvari. Međutim, razvoj nastave treba se odvijati prema individualnim karakteristikama vašeg tijela i prirodi tijeka trudnoće.

Kako su fitness klase tijekom trudnoće

Nakon što se odlučila angažirati, vrijedi prisjetiti se pravila koja će lekcije učiniti korisnim. Prije svega, obratite pozornost na intenzitet treninga. Svaki trening ne bi trebao završiti s dispneom, sve bi trebalo biti umjereno.

Vrijedno je zapamtiti zabranjene pokrete: nagle kretnje, snažne zavoje leđa, ljuljanje nogu, skokovi i istezanje.

Sport je okupacija koja ne oprašta duge pauze. To se posebno odnosi na sportove tijekom trudnoće. Nepravilno vježbanje može biti jednostavno beskorisno, u najboljem slučaju ili nepovoljno utjecati na tijek trudnoće.

Klase se mora odgovoriti odgovorno. Prvo, pratite vlastito blagostanje za vrijeme i nakon vježbanja. Bilo koja nelagoda je razlog za prestanak vježbanja. Također biste trebali popiti dovoljno tekućine da biste izbjegli dehidraciju.

Pregrijavanje tijekom vježbanja može negativno utjecati na fetus, stoga ga treba izbjegavati. Ljeti, primjerice, nemojte se uključiti u toplinu, već to rano ujutro ili navečer. I zimi odabrati cool sobe za zapošljavanje. Budući da je protok krvi tijekom trudnoće puno jači i tijelo se intenzivnije zagrijava.

Prilikom odabira programa za obuku, ne zaboravite obavijestiti trenera ako ste prije bili uključeni u sport ili ako ste početnik. Ova činjenica zahtijeva drugačija rješenja pri izradi pojedinog programa.

Sve vaše aktivnosti trebale bi početi zagrijavanjem i zagrijavanjem mišića. Prije nego počnete paziti na puls. Normalno, to bi trebalo biti 12-16 otkucaja u 10 sekundi nakon vježbe, ova oznaka se povećava na 18 otkucaja.

Fitness prvog tromjesečja

Prvi trimestar je razdoblje polaganja svih vitalnih organa djeteta. Sport u ovoj fazi treba smanjiti na minimum. Nemojte misliti da želudac još nije narastao, sve dok se možete opteretiti u punoj snazi. Prekomjerna opterećenja mogu dovesti do pobačaja jer sprječavaju približavanje embrija na zidove maternice.

Fitness u ranim fazama može biti usmjereno na jačanje bokova. Također vježbe disanja i jačanje prsnih mišića nisu kontraindicirane.

Stručnjaci opisuju ovo prvo tromjesečno vježbanje - jednostavno, ali učinkovito.

Trenutak drugog trimestra

Trudnoća normalno napreduje, veličina fetusa ne ometa vježbu. Nakon 12 tjedana trudnoće može se lagano povećati opterećenje. Sada možete obratiti pozornost na područje zdjelice i tisak. Sve klase u ovoj fazi, poželjno je obaviti u zavoju kako bi se smanjio opterećenje na kralježnici. Također, sve vježbe koje su prethodno bile izvedene na leđima zamijenjene su vježbama sa strane. Položaj na leđima sprječava protok kisika u fetus.

Fitness u kasnim fazama

Mnogi ljudi misle da je želudac velika i da bi sport u zadnjem tromjesečju trebao biti odložen do kasnije. Ali nije. U ovom trenutku posebna pažnja može se posvetiti rukama, grudima i bedrima. Razmislite o vježbama koje su dizajnirane za opuštanje leđa i smanjenje opterećenja na kralježnici. U ovom slučaju vježbe na fitballu bit će korisne. U posljednjem tromjesečju postoji velika vjerojatnost povećanja tonus maternice. Stoga, u najmanju ruku ili povećanu brzinu otkucaja srca tijekom vježbanja, treba ga zaustaviti i posavjetovati se s liječnikom.

S datumom približavanja rada, žene često razmišljaju o vježbama koje stimuliraju rad. Da, takve vježbe postoje. Ali im je potrebno pažljivo pristupiti i tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Fitness tijekom trudnoće bi trebalo biti vaše zadovoljstvo. Plivanje, koje je dopušteno u bilo kojem tromjesečju, može biti koristan i ugodan razonoda. Za vježbe trudnica i na vodi razvijen je niz vježbi, među kojima će vam sigurno biti prikladni.

Nakon što ste saznali da ste trudni, ne biste se trebali osuditi 9 mjeseci u krevetu. Prošećite, okružite se bliskim ljudima i ugodnim osjećajima, pronađite dobar trener i igrajte se sportom. Učinite sve u umjerenim količinama, a beba će vam zahvaliti tako što ćete s unutarnje strane kucati ručku ili peta.

Upute za fitness za trudnice (video)

 • prisutnost bolesti srca ili pluća;
 • visoki krvni tlak.

Ako nema kontraindikacija, trudnica može igrati sport i odabrati umjereno opterećenje. Međutim, kada se pojave sljedeći znakovi, aktivnost mora biti zaustavljena:

 • grčevi ili napetost u abdomenu;
 • bol u lumbalnoj regiji ili zdjelici;
 • pojava kratkoće daha;
 • krvarenja;
 • smanjenje fetalnog kretanja.

Nisu sve aktivnosti prihvatljive tijekom trudnoće. Postoje sportovi koje trudnice ne bi trebale sudjelovati zbog velikih opasnosti od ozljeda. U tom smislu, trudnice trebaju izbjegavati:

 • vožnja biciklom;
 • skokovi i trčanje na daljinu;
 • dizanje utega;
 • plivanje u dubokom moru;
 • jahanje

Sve te aktivnosti mogu dovesti do pada, povezane s trese, visokog opterećenja na kardiovaskularni sustav. To stvara nepotrebne rizike i prijetnje trudnoći.

Sport u različitim razdobljima trudnoće

Sportovi u različitim razdobljima trudnoće imaju svoje osobine. Ono što je korisno u prvom tromjesečju, može biti vrlo teško i nije sigurno za buduću majku bliže kraju trudnoće.

Najbolje razdoblje za sportsko opterećenje je drugi trimestar.

Do trenutka pojavljivanja tijela se već prilagođava ležaju djeteta, hormonska pozadina je konačno obnovljena, stanje zdravlja poboljšava i rizici prijetnje bebi značajno se smanjuju.

Za razliku od drugog, prvi trimestar ima mnogo više ograničenja za igranje sportova. Ovo razdoblje je općenito kritično za trudnoću, jer se u prvom tromjesečju najčešće pojavljuju problemi s gestacijom i prijetnjom prestanka, kao i postavljanje glavnih organa i sustava. U prvom je tromjesečju potaknuta fiziološka promjena u tijelu, što često dovodi do bolesti, lošeg zdravlja i toksemije.

Sport prvog tromjesečja

Oni koji odluče početi vježbati odmah nakon utvrđivanja dvije trake na testu, trebaju uzeti u obzir neke nijanse igranja sportova u prvom tromjesečju.

 1. Ozbiljna srčana opterećenja u prvom tromjesečju neprihvatljiva su. Tijekom tog razdoblja, kardiovaskularni sustav već djeluje naporno, prilagođavajući se porastu količine cirkulirajuće krvi.
 2. Vrijedno je izbjegavati vježbe istezanja jer se u prvom tromjesečju povećava količina hormona, što uzrokuje opuštanje mišića i ligamenata. Klase pod djelovanjem ovog hormona mogu dovesti do ozljede ili istezanja.
 3. Skakanje i fizička aktivnost povezana s rizikom pada potpuno su neprihvatljivi. U drugom tromjesečju, kada su amniotski mjehur i placenta već formirani, dijete jednostavno ne primjećuje mnoge pada zbog efekta ublažavanja "kuće". No, u prvom tromjesečju, kada je fetus jedva pričvršćen, bilo kakve bumps i pada mogu postati kritični.
 4. Odabir fizičkog opterećenja, morate se usredotočiti na zdravlje. Kada se vježba mučnine i vrtoglavice bolje odgodi, kako ne bi pogoršala situaciju.

Sport drugog tromjesečja

Uz siguran tijek trudnoće, drugi trimestar je optimalno razdoblje za sport. Mnoge žene u drugom tromjesečju osjećaju se dobro i osjećaju val čvrstoće. Trbuh se već pojavljuje, ali ne uzrokuje nikakve neugodnosti. Kao iu prvom tromjesečju, tu su i nijanse.

 1. U drugom tromjesečju preporučljivo je započinjati vježbu za vježbanje disanja tijekom rada, tako da je umjerena aerobna tjelovježba prihvatljiva.
 2. Veliki sport u drugom tromjesečju pliva. Pomaže osloboditi leđa i kralježnicu, vlakovi disanje i izdržljivost.
 3. Potrebno je izbjeći vježbe vezane uz opterećenje na trbušnim mišićima, skokovima, tresti.
 4. Svaka vježba najbolje je obaviti u zavoju kako bi se spriječila pojava strija.

Sport u trećem tromjesečju

U trećem tromjesečju karakterizira znatno povećana trbuh, problemi s venskom cirkulacijom i povećano opterećenje na mišićno-koštanom sustavu. Tjelesna aktivnost nije kontraindicirana, već bi trebala biti usmjerena na normalizaciju cirkulacije krvi i pripreme za porođaj: opuštanje, pravilno disanje, priprema mišića zdjelice.

Željeni sportovi

Kao što smo ranije rekli, trudnica je gotovo neograničena u izboru aktivnosti, osim iznimno traumatskih sportova. Netko nastavlja vježbanje, započeo prije trudnoće, netko mijenja sportsku orijentaciju. Međutim, stručnjaci već dugo nazivaju takve tjelesne aktivnosti koje su najpoželjnije i učinkovitije tijekom trudnoće. To uključuje plivanje, gimnastiku, pilates i jogu.

Aktivnosti u vodi tijekom trudnoće

Aktivnosti na vodi, osobito plivanje, vrlo su česte među trudnicama. Plivanje pruža ravnomjerno raspoređeno opterećenje na svim skupinama mišića. Trudnica, čija je težina u drugom tromjesečju već značajno povećana, osjeća se vrlo ugodno u vodi.

Tijekom plivanja, kralježnica se opušta savršeno, "umorna" povećane vertikalne opterećenja. Osim toga, plivanje pomaže u jačanju kardiovaskularnih i respiratornih sustava.

Ako idete na bazen na zanimljivom mjestu, trebate pojasniti hoće li ova ustanova zahtijevati potvrdu od ginekologa. U nekim bazenima takva je dozvola za trudnice obavezna.

Vrijeme sesija je bolje odabrati tako da pjesme budu besplatne. Također je bolje smanjiti opterećenje, a ne pokušati postaviti rekord, jedrenje dugim udaljenostima neko vrijeme. Liječnici preporučuju da trudnice čak i smanjiti vrijeme sjednice na 20-30 minuta, tako da se prekovremeni rad ne dogodi.

Ako vam plivanje izgleda dosadno i monotono, možete odabrati drugu vrstu vodenih aktivnosti - aqua aerobika. Sve vježbe u vodi za obavljanje vrlo lako, jer se ne osjeća težina vlastitog tijela. Voda aerobika uklanja postojeće napetosti mišića i pomaže održavanju tijela u dobroj formi. U nekim slučajevima, takve vježbe na vodi čak i pomoći bebu da se prevrće s pogrešnom prezentacijom.

Posebnu pažnju prilikom dolaska u bazen treba obratiti na osobnu higijenu. To će vam pomoći zaštititi sebe od mogućih kožnih i zaraznih bolesti, koje u trudnoći ne zauzimaju ništa.

Gimnastika tijekom trudnoće

Časno mjesto među različitim vrstama fitnesa za trudnice je gimnastika. To može biti niz vježbi za trudnice, klase fitball, vježbe snage. Ovisno o trajanju trudnoće, vježbe mogu biti različite. Možete stvoriti zasebne vježbe za različite mišićne skupine, kako biste se opustili. Posebno mjesto u gimnastici za trudnice zauzima vježbe s ciljem pripreme za porođaj. Radi se o treniranju mišića dna zdjelice. To može uključivati ​​neke fitilne vježbe i vježbe Kegel koje svaka trudnica zna.

Gimnastika, morate se usredotočiti na pravilnu primjenu svih vježbi i na pridržavanje sigurnosnih propisa. Sve vježbe bi se trebale izvoditi glatko, bez iznenadnih pokreta. Opterećenje se bolje određuje na temelju vlastite države i blagostanja. Za klase morate odabrati udoban oblik odjeće koji neće ometati kretanje.

Pilates za trudnice

Pilates vježbe tijekom trudnoće su vrlo učinkovite i sigurne. Takve vježbe poboljšavaju fleksibilnost tijela, rade male mišiće korzeta, zbog čega se leđa mnogo umora. Uz pomoć Pilates vlakova dijafragmatično disanje. Kombinacija fizičkog napora i disanja utječe ne samo na stanje tijela, već i na emocije i raspoloženje.

Glavni učinak Pilatesa je istezanje i opuštanje. Opterećenje na zglobovima je minimalno, tako da za trudnice takve klase ne predstavljaju prijetnju. Opuštajući učinak Pilatesa može ukloniti čak i ton maternice.

Doing Pilates se preporučuje 3-4 puta tjedno. Sve vježbe se izvode polagano i vrlo glatko. Nakon poroda može se nastaviti nastava, uz njihovu pomoć, brzo se vratiti na svoje prethodne oblike.

Yoga za buduće majke

Za trudnice, postoji poseban skup joge klase, čije je stvaranje uzela u obzir sve fiziološke značajke tog razdoblja. Joga je cijeli sustav psihofizičke samoregulacije, tako da svaka izvršena vježba ima učinak ne samo na fizičkoj razini nego i na emocionalnoj razini. Među pozitivnim učincima yoge može se zabilježiti povećani imunitet, poboljšana cirkulacija krvi, što znači da je yoga dobra prevencija hipoksije fetusa i varikoznih vena.

Osnovno pravilo sigurnosti na radu je izbjegavanje izvedbe vježbi koje stvaraju napetost u trbuhu i stoje na glavi. Oni koji su već sudjelovali u yogi trebali bi obavijestiti instruktora o svojoj trudnoći u prvim tjednima, a svaka vježba bi se trebala koordinirati pojedinačno. Ako ste novi u yogi, bolje se ograničiti na poseban skup vježbi za žene s trbuščićem.

Alternativno za fitness klubove

Danas trudnice imaju puno mogućnosti za vježbanje. U većini fitness klubova postoje skupine za trudnice, a kućni tečajevi na diskovima mogu biti alternativa odlasku u teretanu. Ako je teško odrediti smjer aktivnosti, možete lakše raditi i odabrati najobičniji hod. Pješačenje za trudnice je najlakši i ne skupi način da se zadrži. Sve što trebate je udobna odjeća i obuća, zavoj i svjež zrak.

Konzultacije s liječnikom

Bez obzira kakav sport se odlučite učiniti, mora se koordinirati s vašim liječnikom. Najbolje od svega, ako detaljno obavijestite liječnika o programu treninga i intenzitetu opterećenja. Poznavajući povijest, procjenu trenutnog tijeka trudnoće i svih rizika, liječnik može dopustiti ili zabraniti određene tjelesne aktivnosti, dati preporuke o organizaciji nastave. Konzultacije s liječnikom nužne su ne samo prije početka nastave već iu procesu ukoliko nastanu pitanja. Nositi dijete je vrlo odgovoran proces, u kojem je bolje vježbati pretjeranu budnost nego da ne primijetite znakove upozorenja.

Igranje sportova tijekom trudnoće odličan je način da izgledate dobro i osjećate se dobro. Najvažnije je izabrati sport koji se sviđa, dobiti dozvolu liječnika i postupanje s poštivanjem sigurnosnih postupaka. Ova tri jednostavna pravila - obećanje da će sportsko opterećenje trudnice samo imati koristi.

Zanimljivo je na web mjestu

Trudnoća i sport

Trudnoća je vrlo lijepo vrijeme, ali istodobno teško, za mamu i za nju "puzozhitel". U tom razdoblju mama i beba su usko povezani, imajući ovisnost jedni o drugima. Žena se mijenja, ne samo izvan, nego i psihološki. Promjena navika, svjetonazor, način života. Neki vrlo lako mogu preživjeti ove promjene, dok drugi, naprotiv, teško je nositi se s tim promjenama. Gdje igrate ulogu raznih iskustava: „Kako ću izgledati, rađanje djeteta” „Kako će rad”, „? Formi biti dijete”, „Je li dovoljno vremena za mene da se vrati njihov sklad?” A s druge strane, druga, ostalo... Rješavanje nekolicine tih problema pomoći će sportu. Prvo, sport će poboljšati ukupnu emocionalnu pozadinu. Da, to si dobro pročitao. Činjenica je da tijekom tjelesnih vježbi tijelo počinje proizvoditi endorfin, poznato u kući kao "hormon sreće", hrani krv koja uzrokuje val radosti i snage. Drugo, tijekom rada na posebnom programu za trudnice, razvijate svoje mišiće, jačate ih, posebno mišiće zdjelice, što će sigurno imati pozitivan učinak na proces poroda. Treće, vježbanje će vam pomoći da zadržite svoje tijelo u formi i, nakon rođenja djeteta, nećete morati mnogo vremena posvetiti vraćanju slabosti i ljepote. Ali prva stvar koju treba započeti je razgovarati sa svojim liječnikom, saznati za kontraindikacije, ako postoje i preporuke. Dakle, ako vam liječnik kaže da je tvrtka "da", onda idi naprijed!

Prvo tromjesečje i sport

U prvom tromjesečju povećava se krvni tlak i povećava otkucaje srca, pa je kardio trening kontraindiciran. U ovom trenutku, vaš najbolji prijatelj će biti joga. Njezini glatki mjereni pokreti ojačat će vaše mišiće, učiniti ih elastičnijima, a naglasak na disanju će vas voditi u stanju mira i mira. Naravno, svi vam pokreti u yogi neće biti korisni, stoga je najbolje pronaći iskusan majstor koji već godinama radi s trudnicama i savjetuje se s njim o izboru vježbi.

Drugi trimestar i sport

Drugi trimestar je izvrstan za fitnes. Najveći pozitivni učinak na tijelo u ovom trenutku ima kombinaciju aerobnih vježbi sa snagom. Rezultirajući učinak trenira vaš kardiovaskularni sustav. Osim toga, aerobna vježba u vodi također će biti najbolja opcija za drugi trimestar. Ali zapamtite da trening treba biti nježan, a najbolje je raditi s grupom pod nadzorom iskusnog trenera kako bi se izbjegle ozljede i razne komplikacije.

Treći trimestar i sport

Treći trimestar sam po sebi sličan maratonu: oteklina i varikozne vene, kratkoća daha, nelagoda ili čak bol u leđima, nesanica... Pa, što je sport ovdje? No, u međuvremenu, sport je nešto što će vam lakše preživjeti treći trimestar. A tu se i kondicija spasila. Normalizira vaš pritisak, ublažava natečenost, jača leđa, pomaže da ne postane prekomjerna tjelesna težina, a također će staviti red u stanje mirovanja. Treba imati na umu da tijekom trećeg trimestra ligamenti sinfize postaju mekani, pa ne biste trebali naglasiti istezanje. Osim toga, morate pažljivo razmotriti svoje disanje, kao i učiniti kardio opterećenje nježnije. Vrijedno je obratiti pažnju na trening snage, vježbe s laganim utezima, kao i za šetnju. Osim toga, tu je i poseban skup vježbi koje će pripremiti vaše tijelo za porođaj. U ovom trenutku, važni su udobni uvjeti pa je bolje raditi kod kuće, ali nakon savjetovanja s specijalistom o vježbama.

Bez obzira na vremensko ograničenje, postoji nekoliko preporuka koje treba uzeti u obzir pri igranju sportova:

 • tjelovježba ne bi trebala izazvati nelagodu u zglobovima;
 • ne zlorabe intenzitet treninga;

Sport tijekom trudnoće: prvi trimestar

Zapravo, pojam "ne tresti dijete" već je zastario. Suvremene studije dokazuju da razumna opterećenja tijekom trudnoće (a ne bodybuilding, naravno) olakšavaju nošenje djeteta i imaju blagotvoran učinak na zdravlje oba sudionika u procesu. Štoviše, pozitivan učinak je samo poboljšan ako aktivno živite od samog početka.

Važan Studija Sveučilišta Queen kanadskom u 2011. godini, pokazala je da žene koje redovito sudjeluju u fitness iz prvog tromjesečja trudnoće značajno smanjuje rizik od preeklampsije (vrlo teška i česta komplikacija) u kasnijim fazama. Osim toga, u fizički aktivnim ženama, porođaj je brži za oko 30%, a djeca gotovo ne pate od hipoksije i usporenog otkucaja srca. "Tijekom prvih 12 tjedana obično ćete umrijeti od slabosti i samosažaljenja", objašnjava Melinda Nicci, prenatalni fitnes trener i kreator programa Prima Baby. - Sport tijekom trudnoće daje snagu i doprinosi proizvodnji endorfina, hormona radosti, koji su tako nužni u ovom razdoblju. Osim toga, to je bolje vaše tjelesno stanje, manje viška težine koju dobivate. "

Ali nemojte žuriti da se odmah trčite u teretanu nakon što vidite ove dvije trake. Evo što trebate uzeti u obzir.

Sport tijekom trudnoće: glavna pravila

- U prvom tromjesečju puls se povećava, a pritisak raste, pa su ozbiljne kardiopulmonarne kontraindikacije kontraindicirane - srce već radi u dvostrukom volumenu.

- Pod djelovanjem relaxina, ligamenti omekšaju i protežu, stoga nemojte zlostavljati vježbe istezanja - mogu dovesti do teških ozljeda.

- Nemojte pregrijavati: krši opskrbu krvlju fetusu. Sport tijekom trudnoće treba promišljati u svakom pogledu: vježbajte na suhom i suhom mjestu, popijte dovoljno vode i odaberite dobar oblik disanja.

- Nemojte se oslanjati na svoje dobro, bez obzira na to koliko je čudno zvuk. U prvom tromjesečju često se javljaju opasni uvjeti u kojima se trudna majka ne osjeća negativnim promjenama. Bolje igrati na sigurnom: odgodite sport dok ne odete na prvi posjet liječniku, proći testove i obaviti ultrazvuk.

- S anemijom, višestrukom trudnoćom, prijetnjom abortusom, krvarenjem, bolovima u donjem dijelu trbuha, bilo koji opterećenje tijekom trudnoće je kontraindicirano.

- Iskoristite najbolje od sebe: nemojte prevladavati u uličnim vježbama, nemojte ići u teretanu tijekom epidemije gripe. U prvom tromjesečju drastično se smanjuje imunitet, a bolesti nepovoljno utječu na razvoj fetusa. Osim toga, arsenal lijekova koji su vam dostupni doslovce je smanjen na jedan ili dva. Dakle, najbolja opcija za vas je fitness kod kuće.

- Izbjegavajte tjelesnu aktivnost s visokim rizikom od ozljede i padova - košarku, spust, jahanje, snowboarding.

- Odaberite liječnika koji bezuvjetno vjerujete i posavjetujte se s njim o bilo kakvom stresu. Dobar stručnjak neće se reosigurati i pomno objasniti kakav je sport tijekom trudnoće prikazan ili kontraindiciran za vas.

Ako niste učinili fitness prije trudnoće

Nemate namjeru da zadržite idealni "pre-trudni" oblik i tjelesnu kondiciju što je više moguće, pa se usredotočite na najljepšu stvar: skladnu pripremu vašeg tijela za trudnoću i porođaj. "Za žene koje nisu trenirale prije, u prvom tromjesečju najbolje je vježbati tri puta tjedno pola sata", objašnjava Melinda Nichi. "Češći i intenzivniji sportovi tijekom trudnoće bit će dodatni stres za organizam obnove". Trening broj jedan - hodanje, po mogućnosti u parku, ali treadmill je također vrlo prikladan. Prvo, svakako se zagrijavajte: lagano istezanje za ruke i noge, kao i rotacijska kretanja glave i torza sa strane na drugu. Dokazano je da trideset minuta hoda po umjerenom ritmu savršeno pomaže nositi se s mučninom, planirati trening za najneugodnije jutarnje vrijeme. Pokušajte kupiti ili posuditi monitor srca i pažljivo pratiti puls: ne smije prelaziti 120-130 otkucaja u minuti.

Još jedna sjajna mogućnost je plivanje. Prema američkoj udruzi za trudnoću, ovo je najsigurniji sport tijekom trudnoće, a od toga ima puno koristi: cirkulacija krvi, bol u leđima i vrtoglavica nestaju. U prvom tromjesečju možete plivati ​​i vodeni aerobik 40-50 minuta (opet, uključujući zagrijavanje). I zapamtite da ne postoji niti jedna studija koja potvrđuje rizik od plivanja u kloriranoj vodi. Ali ljetno jezero ili ribnjak mogu biti opasni.

Konačno, posebna yoga ili gimnastika za trudnice mogu i trebaju započeti u prvom tromjesečju. U pravilu, to je vrlo blaga skupina vježbi usmjerenih na ublažavanje neugodnih simptoma i postupno priprema tijela za porođaj. Veliki primjer je "Gimnastika za trudnice" s Svetlana Litvinova.

Ako ste bili uključeni u fitness prije trudnoće

Dobra vijest: prvi trimestar je savršeno vrijeme za vas. Većina profesionalnih sportaša trenira sport tijekom trudnoće kao i obično do četvrtog mjeseca, tj. Dok fetus ne postane relativno velik, a time i trbuh. Međutim, prva stvar koju trebate učiniti je prijaviti trudnoću vašem instruktoru. To će vam pomoći ispravno prilagoditi opterećenje.

Intenzivne aerobne vježbe - plesanje, oblikovanje, koračni aerobik - obično se mogu nastaviti istim ritmom. Povećavaju protok krvi u maternicu (a time i opskrbu krvlju u fetusu), pomažu u sprečavanju hemoroida i venskih čvorova u kasnijim razdobljima. Ako ste sudjelovali u borilačkim vještinama, prebacite ih na format bez kontakata kako biste izbjegli ozljede. Elemente koji zahtijevaju balansiranje (na primjer, piroete u plesovima) treba preskočiti.

Od vježbanja snage dva ili tri puta tjedno ne možete odbiti, ali ćete je morati mijenjati malo. Odaberite manje utege i uklonite opterećenje na tiskaru. Sport tijekom trudnoće može uključivati ​​vježbe abdomena, ali samo pod nadzorom trenera. Usredotočite se na mišiće leđa: oni će biti posebno važni za duže razdoblje. Nemojte zaboraviti raditi gornji dio tijela, kao i unutarnji i vanjski bedrima. Glavno pravilo - nemojte se dovoditi do kratkog daha i nemojte zadržati dah. Sve to uzrokuje hipoksiju u fetusu.

Yoga se obično smatra idealnom vježbom za trudnice, ali to nije uvijek slučaj: mnoge asane i smjernice (na primjer, ashtanga) zabranjene su. Možete nastaviti Iyengar yoga - ima poseban prenatalni kompleks - hatha yoga i kundalini yoga, kao i qigong i kinesku gimnastiku. Zamolite instruktora da odabere asane za otvaranje zdjelice i vježbi disanja radi potpunog opuštanja: to je osobito korisno tijekom rada.

Odabir sporta tijekom trudnoće?

Također u našoj online trgovini možete kupiti DVD s klasama "Gimnastika za trudnice" sa Svetlana Litvinova.

Prema američkoj udruzi za trudnoću, plivanje je najsigurniji sport tijekom trudnoće, a ima i mnogo koristi od toga: cirkulacija cirkulacije poboljšava, bol u leđima i vrtoglavica nestaju.

Rana trudnoća i kondicija

Ako je došlo trudnoće, tada nije nužno odustati od sportske obuke i započeti lijen ležaj. Fitness u prvom tromjesečju trudnoće pruža mamcima izvrsno raspoloženje i izvrsno zdravlje, jer sportski trening izaziva oslobađanje endorfina ili "hormona sreće". Redovite nastave pomoći će mami da zadrži svoje tijelo u nužnom tonu i da će spasiti od dobivanja prekomjernog tjelesne težine, što se trudne i novo rođene žene tako često žale.

Prednosti fitnesa kod nošenja

Ginekolozi, zajedno s fitnetičkim instruktorima, razvili su puno gimnastičkih kompleksa koji na početku trudnoće poboljšavaju opće stanje pacijenta i razvijaju mišićne skupine, pripremajući se za aktivnost dostave. Budući da se u trudnoći bave trudnoćom u trudnoći, mama će podupirati njezine grudi, noge, ruke i kralježnicu u pravom tonu.

 • Posebnu važnost treba dati press. Izvođenje vježbi na crpki apsolutno je neprihvatljivo na svim gestacijskim uvjetima.
 • Samo kvalificirani elementi pomoći će normalizirati cirkulaciju krvi i opustiti kralježnicu.
 • Poboljšanje cirkulacije krvi ima blagotvoran učinak na opskrbu kisikom fetusa.
 • Štoviše, trening na fitnesu ojačat će mišiće kralježnice i ublažiti naglašenu bol u leđima u budućnosti, kada se želuca rastu i gravitacijski centar pomiče.
 • Prednosti fitnesa tijekom trudnoće bit će nakon porođaja. Na primjer, ako žena redovito izvodi vježbe za jačanje mišića zdjelice, tada će nakon izbora izbjeći probleme s urinarnom inkontinencijom.
 • Ginekolozi snažno preporučuju trudnice da se uključe u vježbe disanja i joge, koje vlak mamac pravilnu tehniku ​​disanja, pridonose istezanju tkiva, u budućnosti sudjeluju u dišnim i radnim procesima.
 • Trudnoća i fitnes zajedno sa svojim kombinacijama pomažu pripremiti se za rodne procese majke, pa čak i fetus. Dijete, dok živi u utrobi, osjeća sve. Ako mama voli obuku i otvrdnu, a za njim nakon isporuke, prilagodba novom, vanjskom svijetu lako će proći.
 • Osim toga, trening sprečava razvoj konstipacije i pojave strija, osigurava energiju i poboljšava probavne procese.

Jedino je potrebno liječiti trening ne kao metoda postizanja idealnih razmjera, to možete učiniti nakon pojave djeteta. Sada je fitness tijekom trudnoće potrebna za održavanje tijela u potrebnom tonu i kako se pripremiti za odgovoran događaj - porod. Ali s umjerenim treningom mama smanjuje vjerojatnost dobivanja dodatnih kilograma.

Tko je kontraindiciran za trening

Stanje kategorije ne može se izjednačiti s bolnim, jer ginekolozi ne preporučuju da mame hodaju pješice, osobito na svježem zraku. Nitko nije otkazao niti sportski trening. Samo tijekom trudnoće 1 i sljedećih trimestara, potrebno je biti vrlo pažljiv prema opterećenju. Osim toga, neophodno je ispitati i navesti kontraindikacije, koje se također ne mogu zanemariti.

Stručnjaci prepoznaju relativne i apsolutne kontraindikacije. Potonja kategorija isključuje bilo kakvo opterećenje, a ponekad i ostatak ležajeva propisano je pacijentima. Za apsolutne kontraindikacije za sport u trudnica uključuju visoki rizik prekida, rupture membrane fetusa, plavog previa ili višestrukih trudnoća. Također, fitness je kontraindicirana kod trudnica koji su prethodno imali više od tri pobačaja ili su već izgubili dijete zbog spontanog pobačaja.

Relativne kontraindikacije uključuju povišeni tlak i endokrine patologije, aritmiju i anemiju, dijabetes, krvarenje ili fluktuacije tjelesne težine. Fitness je također relativno kontraindiciran kod pacijenata koji imaju povijest propuštenih trudnoća ili prijevremenih poroda. U nedostatku kontraindikacija, vježbe su u potpunosti kompatibilne sa porođajem, ali stručnjak bi trebao biti uključen u odabir klasa sigurno za mamu, pojedinačno.

Kako provesti nastavu u prvom tromjesečju

Ako je mama odlučila napraviti gimnastiku, onda je bolje ako slijedi preporuke liječnika, a zatim će trening biti što korisniji. Prije svega, obratite posebnu pozornost na intenzitet vježbi. Svaka sesija ne bi trebala završiti s kratkom daha i malo disanja brže. U svemu je potrebno poštivati ​​mjeru, osobito u tjelesnoj aktivnosti tijekom trudnoće.

Pod zabranom, oštri elementi, skokovi i zavoje na leđima. Kako bi korist bila očigledna, trening mora biti redovito izveden, inače će biti jednostavno beskorisni i čak može negativno utjecati na tijek trudnoće. Nužno je odgovorno pristupiti treningu i stalno pratiti stanje zdravlja tijekom i nakon gimnastike. Ako iznenada majka osjeti laganu nejasnoću, odmah trebate prestati trenirati.

Prvi trimestar je vrijeme glavne knjižne oznake svih intraorganiziranih struktura budućeg djeteta, pa bi obuka trebala biti minimizirana. Mišljenje da trbuh još nije narastao može se pogrešno puniti. Povećana tjelovježba može dovesti do pobačaja, jer će spriječiti potpunu fiksiranost fetusa u maternicu.

gimnastika

Gimnastika u prvih tjedana trudnoće će nježno i bez stresa proći kroz sve faze gestacije. Odabirom gimnastike pacijenti trebaju zaustaviti izbor na dinamičnim vježbama, ali ne i statičkim elementima. Takve vježbe trebale bi podučiti trudnicu da se opusti i napuni potrebno mišićno tkivo, te pravilno disati, što je vrlo korisno tijekom isporuke. Jednako važno je i istezanje, koje osigurava gimnastiku.

Uz trudnoću povećava se intrauterinski pritisak, tako da mama mora naučiti kako ga obuzdati uz pomoć napetosti u mišićima peritoneuma i prsnog podu. Vježbe disanja uz pomoć membranskog mišićnog tkiva, koje se izvode kod kuće, pomažu u tome. Usput, s takvim disanjem stimulira se isporuka hranjivih tvari i komponenti kisika u fetus.

pilates

Nije loše za trudnice i pilates. Ova vrsta sportske obuke ima mnoge prednosti. Zapravo, pilates za njegu nije samo obična vježba u teretani - to je učinkovita tehnika za postizanje sklada između tijela i duše. Pilates pomaže mumijama da zadrže željeni oblik, jačaju mišiće zdjelice i kormilar, upoznaju odgovarajuće tehnike disanja, itd. Osim toga, Pilates ima blagotvoran učinak na dišni sustav i poboljšava fleksibilnost kralježnice.

Ova vrsta obuke ima puno prednosti. Prvo, Pilates pomaže opustiti i smanjiti bol u mišićima kralježnice. Izvođenje vježbi u sporom i glatkom ritmu je optimalno za pripremu mišićnog tkiva trbuha za nadolazeću isporuku. Tu je i poboljšanje cirkulacije krvi u nogama, što je izvrsno za sprečavanje proširenih vena.

Kada vježbate Pilates, metabolički procesi crijeva ubrzavaju se i održava savršeno držanje. Da, i vježbe disanja smatraju se jednim od najvažnijih pilates tehnika koje podučavaju mame da pravilno diše. Vježbe kao što su "mačke", nagib glave, okretaji tijela, vježbe disanja itd. Savršeno se uklapaju u Pilates program.

Voda aerobika

Nevjerojatno korisna aqua aerobika za budućnu mamu. Oni su sigurni, poboljšavaju emocionalni stav pacijenata i dopušteni su gotovo svim trudnicama, ako nema kontraindikacija. Nedvojbena prednost aqua aerobike jest činjenica da je dopuštena u većini slučajeva kada su druga opterećenja kontraindicirana. Prednosti aerobika u vodi su:

 1. Sposobnost izrade tjelesnih mišića i abdominalaca, koji bi trebali biti u formi kako bi se olakšala isporuka;
 2. Pacijenti u procesu obuke nauče kontrolirati i kontrolirati njihovo disanje;
 3. Svaka vježba u vodi ublažava pritisak od udova i poboljšava cirkulaciju krvi u njima, sprječavajući venske proširene vene;
 4. Ako redovito vježbate aerobik u vodi, tada će skup dodatnih kilograma biti minimalan, što znači da će se nakon poroda mama brzo vratiti na stare obrasce;
 5. Aerobna vježba u vodi pomaže uspješno nositi se sa stresom, pomaže opuštanju, ublažava stres od kralješnjaka;
 6. Štoviše, učinak vode poboljšava procese razmjene tvari, potiče renalnu aktivnost i rad drugih intraorganskih struktura;
 7. Aerobik u bazenu pomaže u borbi s hiperflowom.

Posjet bazenu tijekom nošenja pomaže u očvršćivanju tijela i pomaže u jačanju imune barijere. Ali prije vježbanja morate se upoznati s kontraindikacijama aqua aerobika. To uključuje tešku toksemiju, prijetnju prekidima, prisutnost pobačaja u prošlosti, pogoršanje kroničnih patologija, prisutnost gljivičnih bolesti itd. Također morate napustiti aerobik u vodi za bolesti gripe ili dišnog sustava.

Yoga za trudnice

Moms vole prakticirati yogu, čak postoji posebno dizajniran kompleks za trudnice. Ove vježbe pomažu bolesnicima da se opuste, daju učinak psiho-emocionalnog olakšanja i pridonose rješavanju mnogih unutarnjih problema. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da je uporaba joge samo modni trend, ali to nije. Ova tehnika je poznata iz antike, vrlo je učinkovita i kod trudnica je zaradila puno pozitivnih povratnih informacija.

Majke koje prakticiraju yoga tijekom trudnoće, nakon poroda, nikada nemaju postpartumne depresije, a njihova psihološka stanja uvijek su normalna. Trening pomaže u poboljšanju probavnih procesa i disanja, pridonose brzom uklanjanju toksina i poboljšavaju cirkulaciju krvi. U prvom tromjesečju, yoga će spriječiti konstipaciju i varikozne vene, migrene, mučninu ujutro i druge neugodne simptome.

U prvom tromjesečju dopuštena je tehnika poput ujjayi, chandra bhedana ili surya bhedana. Možete čak stajati na glavi, ali tek nakon toga mama ne bi smjela imati ikakvih negativnih simptoma i nelagode. Potrebno je isključiti iz popisa dopuštenih asana koje podrazumijevaju stiskanje trbuha, skakanje, produženi stres.

Korisne vježbe

Postoje mnogi posebno dizajnirani programi za trudnice, ali čak i obavljanje minimalne skup sigurne i učinkovite vježbe pomoći će pripremiti tijelo za nadolazeće djelo. Nevjerojatno korisna prilikom nošenja hoda. Razvija fleksibilnost i jača kardiovaskularne strukture, povećava opskrbu mišića krvi, sprečava vensku patologiju.

Mama mora napustiti trening vezan uz skakanje ili tehnički teške vježbe. Samo žena sa svojom izvedbom može izgubiti ravnotežu i pasti, što je izuzetno nepoželjno pri obavljanju. U mnogim medicinskim centrima otvorene grupe za trudnice, gdje se ne možete baviti sami, već u kombinaciji s drugim mama. Oni koji nisu zadovoljni ovom situacijom mogu vježbati jogu kod kuće sami, ali je potrebno konzultirati liječnika prije vježbanja.

Pravila klase

Trening tijekom trudnoće postao je najučinkovitiji, morate slijediti neka pravila:

 • U treningu je bolje koristiti najudobnije cipele. Sportske tenisice će raditi, ali samo trebaju biti veličine veće, jer često se nose edemi.
 • Također se preporučuje nositi podizni grudnjak, udobne cipele, odjeću bez odjeće.
 • Pretjerano opterećenje uzrokuje opći pregrijavanje mrvica. Kada mama izvodi gimnastiku, puls djeteta ubrzava. Stoga trening zahtijeva određeni odmor.

Kako ne bi komplicirali stanje bolesnika, potrebno je napustiti nagle kretnje, snažne i složene strijele, itd. Mama je preporučljivo pratiti opterećenje, promatrati režim pića. Također biste trebali pratiti stopu miokardijalnih kontrakcija. Točno odrediti je li moguće da trudnica učini fitness, može samo liječnik koji prati trudnicu. Svaki organizam je individualan, pa je terapija odabrana posebno za svaku djevojku, uključujući i fitnes.

Glavna stvar, nakon saznanja o zanimljivoj situaciji, jest da ne morate staviti križ na sebe i zadržati sjedilački način života tijekom nadolazećeg gestacijskog doba. Pokušajte hodati više, idite na fitness, uživajte u promjenama koje se događaju u vašem tijelu zbog trudnoće itd.

Mogu li vježbati tijekom trudnoće?

Mogu li vježbati tijekom trudnoće?

Trudnoća je dar sudbine za svaku ženu, a ne bolest u kojoj liječnici propisuju odmor u krevetu. Stoga, fitness tijekom trudnoće nije samo moguće, već vrlo korisno. Trudnice se preporučuju za vježbanje tijekom trudnoće, jer ispravni i kompetentni pristup treningu samo poboljšava opće stanje mlade majke i pozitivno će utjecati na nerođeno dijete. Stoga će fitness tijekom trudnoće imati koristi samo za majku i za bebu. Ali koliko često možete učiniti fitness? Koje vrste kondicije preporučuju? I koliko dugo možete raditi fitness za trudnice? Na sva ta pitanja odgovorit ću u ovom članku.

Opterećenja tijekom trudnoće

Kada govorimo o dopuštenim opterećenjima tijekom trudnoće, potrebno je razjasniti u kojem je trenutku žena trudna i, ne odgađajući trenutak, upozoriti svog liječnika i trenera o vašem položaju i želji da nastavi kondiciju tijekom trudnoće. Liječnik, na temelju vaših zdravstvenih i vremenskih pokazatelja, mora vam dati "zeleno" svjetlo za trening, a trener, ako je potrebno, trebao vam dati izmijenjene vježbe.

Ako vježbate u teretani, treba odabrati težinu kako ne bi naštetila nerođenom djetetu. Čak i ako ste navikli na teške utege, morat ćete smanjiti opterećenje. Prije svega, trebate zapamtiti da bi sport tijekom trudnoće trebao imati koristi vašem budućem djetetu i održavati svoje mišiće u dobroj formi, ali ni u kojem slučaju ne bi trebao biti usmjeren na poboljšanje atletske izvedbe ili gubitak težine.

Pravila za fitness tijekom trudnoće

 1. Izbjegavajte pregrijavanje. Tijekom trudnoće, morate se uključiti u ventiliranu, umjereno hladnu sobu kako biste izbjegli pregrijavanje tijela i pojavu kratkog daha, jer to narušava dotok krvi u fetus.
 2. Strogo je zabranjeno sudjelovati u: aerobiku visokog intenziteta, konopcu za skakanje, vježbanjem joge, klizanju i skijanju, jahanju, snowboardingu i drugim aktivnim sportovima, gdje postoji velika mogućnost ozljede.
 3. Nemojte dizati velike utege i ne raditi s velikim utezima u hodniku.
 4. Budite oprezni s trbušnim vježbama, oni moraju biti uklonjeni u potpunosti ili samo one vježbe koje će vaš trener omogućiti da to učinite.
 5. U kasnijim fazama trudnoće, promijenite svoju regularnu fitness grupu specijaliziranu za trudnice, jer će posebno obučeni treneri bolje razvijati proces obuke, uzimajući u obzir vaše medicinske pokazatelje i osobine karoserije.
 6. Nezavisno bavljenje kondicijom kod kuće nije poželjno. Bolje je to učiniti pod nadzorom stručnjaka.
 7. Pulsi tijekom vježbanja ne smiju premašiti 130-140 otkucaja u minuti.
 8. U sportu tijekom trudnoće preporučuje se do kraja od 8 mjeseci. Prošli mjesec morate potpuno dati tijelu da se pripremi za nadolazeće rađanje i opuštanje

Prednosti kondicije tijekom trudnoće

Ako vam, drage djevojke, još uvijek sumnjate možete li vježbati tijekom trudnoće ili ne, sad ćete imati sve sumnje u vezi toga, budući da ćemo govoriti o prednostima igranja sportova u trudnoći.

 • Čuvanje cijelog tijela i mišića u tonu

Fitness klase tijekom trudnoće smanjuju vjerojatnost dobivanja prekomjernog tjelesnog težine, a uzrokuju oslobađanje hormona sreće endorfina, što znači da vam fitnes čini čak i sretnijim.

 • Poboljšanje protoka krvi u svim organima, normalizacija metabolizma i krvi

Kada svi sustavi u tijelu glatko funkcioniraju, a protok krvi normalno, kisik kroz krv ide do fetusa nesmetano, što znači da budućno dijete dobiva dovoljno kisika za svoj normalni razvoj.

 • Neutralizacija i ublažavanje bolova u leđima

Fitness tijekom trudnoće pomaže jačanju mišića leđa, a time i ublažava bolove u leđima koja se javljaju u trudnica zbog različitih vrsta štipanja.

 • Prilagodba djeteta u vanjski svijet

Kad buduća majka ne zanemaruje klase fitnesa, a ona uživa i sve drugo, vjerojatnost da beba rodi zdrava i jaka raste nekoliko puta. Sada nije prošlo stoljeće, i hvala Bogu, kada su roditelji i djedovi baka zabranili trudno "dijete" bilo kakvu tjelesnu aktivnost, bojeći se štete zdravlju bebe i same majke. Ova vremena su nestala, srećom za sve nas. Fitness tijekom trudnoće otežava ne samo majku, već i samu bebu. U svim fazama razvoja on je, on osjeća sve i već se trudi na zdrav način života svoje majke. Dakle, možete postati primjer za bebu bez čekanja da odraste, a sada možete početi od trenutka trudnoće.

 • Čišćenje tijela toksina i otpada

Fitnes klase poboljšavaju cirkulaciju krvi i potiču eliminaciju toksina i toksina iz tijela, koji se svakodnevno pohranjuju u našim mišićima i organima, što zauzvrat može negativno utjecati na razvoj fetusa.

Ostale pogodnosti fitnessa uključuju:

 • Smanjenje edema
 • Smanjen carski rez
 • Smanjenje strijama na abdomenu
 • Unaprijediti imunološki sustav majke i djeteta
 • Normalizacija probave itd.

Fitness u različitim fazama trudnoće

Morate shvatiti da fitnes tijekom trudnoće ima svoje nijanse i puno njih. Najvažnija takva nijansa je trajanje trudnoće. Koje se mjesece smatra najsigurnijim za dijete, a koje su suprotne?

Prvo tromjesečje

Ako ste u početnoj fazi trudnoće, u prvom tromjesečju, nemojte misliti da možete nastaviti studirati na uobičajen način. Ovo razdoblje smatra se najneposrednijim za fetus. Aktivni sportovi mogu dovesti do pobačaja, jer razni skokovi na stepama i drugi mobilni oblici tjelesne kondicije mogu spriječiti da embrij postaje fiksiran na zidove maternice. Stoga, u prvom tromjesečju trebate biti što pažljiviji i eliminirati vježbe s visokim intenzitetom.

Drugo tromjesečje

Fitness za vrijeme drugog trimestra preporučuje se svima. U ovoj fazi trudnoće možete polako povećati opterećenje, jer veličina fetusa omogućuje izvođenje velikog broja vježbi i što je najvažnije bez rizika za zdravlje djeteta. No, vježbe koje se izvode na leđima moraju biti izmijenjene i izvedene sa strane, jer u poziciji na leđima kisik ne dopire do fetusa.

Treći trimestar

U ovoj fazi, ne morate odustati od kondicije. Iako je veličina abdomen i ometati neke vježbe, uvijek možete promijeniti pristup treningu. U ovoj fazi pokušajte vježbati fitball, podignite vježbe kako biste opuštali leđa, ojačali prsa i ruke. Tako ćete ostati aktivni bez odustajanja od nastave i osjećat ćete se mnogo bolje.

Dakle, otkrili smo da je fitnes tijekom trudnoće moguć, a još više korisno za majku i njezino nerođeno dijete. Ali prije nego što se odlučite za vježbanje u bilo kojem trenutku, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom i trenerom. Odaberite opušteni oblik kondicije: yoga, pilates, vježbe disanja, plivanje i redovno hodanje na svježem zraku. Tada će sama trudnoća i fitnes tijekom trudnoće biti vaša radost i zadovoljstvo! Vodite brigu o sebi, idite na fitness i rodite zdravu djecu)