Fiziološki refleksi novorođenčadi i njihovo značenje

Rođenja

Čak i iz školskog programa, znamo da su svi refleksi uvjetni i bezuvjetni.

Njihova odsutnost u novorođenčadi dokaz je patologija, tako da mladi roditelji moraju biti svjesni njih i moći provjeriti prisutnost određenih refleksa.

Dakle, razgovarajmo o značajkama bezuvjetnih refleksa kod djece, od kojih su najpoznatiji, kao i dobi njihovog pojavljivanja i nestanka.

Koji su kongenitalni refleksi?

Potrebni su za malog čovjeka kako bi se prilagodili ovom još novom svijetu. Njihova prisutnost ukazuje na pravilan razvoj djeteta.

Znanstvenici imaju oko 17 važnih tipova refleksa. U zdravom djetetu, oni bi trebali imati svojstvo simetrije, tj. Reakcija na poticaj treba biti jednaka desno i lijevo.

Kongenitalni refleksi su bezuvjetni refleksi, ali razvoj novorođenčeta nadopunjuje sve složenije kondicionirane reflekse koji se stječu.

U procesu individualnog razvoja djeteta, bezuvjetni refleksi postupno se zamjenjuju i dopunjuju uvjetovanim, mnogo kompleksnijim.

bezuslovan

Refleksije ove vrste slične su nekim automatskim postupcima koji se javljaju kada živčani sustav beba ispravno radi. Neki urođeni refleksi zaustavljaju se nakon nekoliko mjeseci, neki nakon godinu dana, a neki ostaju za život.

S obzirom na njihovu semiotičku značajnost, svi ti refleksi su podijeljeni u dvije vrste: segmentalni motor i kralježnicu.

Prva su opremljena radnim segmentima debla (usmeni bezuvjetni refleksi), a potonji su zbog funkcioniranja leđne moždine (motor).

Za usmeni automatizam uključuju sljedeće: pretraživanje, proboscis, sisanje, reflekse usta i ruku, itd.

Spinalna (motorna) su: prehensili, obrambeni refleksi, automatski krakovi, Moro, Bauer, Galant, Perezovi refleksi, podržava i sl.

slučajan

Od rođenja, nijedna beba nije uvjetovala reflekse, priroda ga je obdarila jedino bezuvjetnom, a prvi su ih svi pribavili u procesu individualnog razvoja, tijekom cijelog života.

Ti refleksi pridonose izvršenju bilo kakve akcije osobe bez razmišljanja.

Na primjer, osoba koja je dulje vrijeme bila uključena u borilačke vježbe tijekom napada bez oklijevanja, iskoristit će ovu tehniku. Ili osoba koja je ikad okusila zelenu kiselu jabuku u očima njega tijekom gladi, osjetit će salivaciju.

Svaka osoba ima svoj individualni skup uvjetovanih refleksa, što ovisi o njegovu životnom iskustvu.

Mogu li koristiti trbušni sok tijekom trudnoće? Saznajte odmah u članku naše stranice!

Prednosti i štete viburnuma za trudnice mogu se naći u ovom članku.

Najpoznatiji refleksi novorođenčadi

nos

Možete ga nazvati brzo i lagano dodirivanje gornje usne bebe. Kao odgovor, on je osobito izvadi svoje usne u obliku "proboscis", to jest, bit će smanjenje mišića lica.

Tražilica

Prilikom dodirivanja prsta uglova usta od strane novorođenčeta primjećuje se sljedeća reakcija. On spušta donju usnicu, lice usta i okreće glavu prema izlaznom udaru.

Potrebno je dotaknuti kutove usta, jer u suprotnom može doći do proboscisa. Dodira treba biti oprezna, ne uzrokujući nelagodu, u suprotnom dijete će se preokrenuti u drugom smjeru i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Tu je refleks za pretraživanje kako bi se tražili majčinu dojku. Zatim je to komplicirano vizualnim refleksom: u očima boce dijete postaje animirano.

Ako traje duže nego što bi trebalo biti, to može biti znak patologije mozga i trebate se posavjetovati s liječnikom.

koji sisa

Promatra se u interakciji usta, usana i jezika s takvim iritansima kao majčina bradavica, lutka, prst. Kao odgovor, dijete čini ritmičke pokrete za sisanje i razvrstava kroz jezik i usne.

Postoji refleks u svim pravilno razvijenim novorođenčadi i pokazatelj zrelosti. Kada je beba puna, refleks "zaspati", ali nakon pola sata ili sata ponovno se aktivira.

Ovaj refleks koristan je ne samo djetetu (pridonosi prehrani) već i roditeljima, jer ima smirujući učinak. Zato se bradavica stvara.

Vjeruje se da ako dijete nedostaje dojenčadi, tada se u kasnijem dobu ovaj refleks pretvara u činjenicu da dijete sisanje krajevima kose, prstiju, ugrize nokte, što može zahtijevati pomoć neurologa ili psihoterapeuta.

Babkina usta i usta refleks

Još jedan refleks koji promiče ishranu djeteta. Sastoji se od pritiska odrasle osobe s vrhovima prstiju na dlan djeteta, koji odmah otvara usta i malo povlači glavu naprijed.

Ako je refleks odsutan, traje duže od tri mjeseca ili je asimetričan, to može ukazivati ​​na patologiju živčanog sustava. Naročito se često pojavljuju takve abnormalnosti kod ozljeda vrata maternice.

prihvatan

S laganim dodirom dlana novorođenčeta, promatran je savijanje prstiju i kompresiju bregaste osovine. To je najizraženija kada je glad ili hranjenje (možete promatrati periodičnu kompresiju kamere).

Reflex Moro

Može se testirati na dva načina: udaranjem površine djetetove glave oko 15 centimetara iznad dlana ili podizanjem donjeg dijela tijela novorođenčeta ravnim nogama.

Reakcija djeteta odvija se u dvije faze. Prvo, on brzo povlači dršku u različite smjerove, a zatim, kao da se zagrli s njima.

Zdravo dijete reagira na ove podražaje od rođenja.

Babinski Reflex

Kako bi se utvrdilo da se reakcija provodi s vrhom prsta na dnu bebe u smjeru od pete do prstiju. Zdravo dijete će podići prste. Ovaj proces je također popraćen savijanjem nogu u zglobovima.

Refleks podrške

Objavljeno u slučaju da novorođenče treba podnijeti za pazuha. Dijete u ovom slučaju nagnječuje noge na zglobovima koljena i kuka. Ako ste ga stavili, uspravlja noge i podiže stopalo na površinu stola ili poda oko 10 sekundi.

Uobičajena situacija u kojoj se refleks održava do dobi od 6 tjedana, a zatim nestaje.

Automatski refleks hoda

Ako je dijete stavljeno na noge i malo pomaknuto naprijed, prebacujući težište tijela, on će odmah početi koračati nogama. To se naziva automatsko hodanje.

Neka djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Bauerov indeksni indeks

Da biste procijenili prisutnost ovog refleksa u bebi, trebate ga staviti na trbuh. Norma će biti puzanje djeteta. Ako stavite dlanove na noge novorođenčeta, on će ga gurnuti prema naprijed.

Naranče tijekom trudnoće: može ili ne bi trebao? Odgovor na pitanje, pogledajte ovaj članak.

Ovdje se radi o masaži http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/massazh.html i njegovim tehnikama tijekom trudnoće.

Doba izgleda

Neodređeni refleksi obično se pojavljuju neposredno nakon rođenja, ali postoje iznimke.

Nakon rođenja, postoje:

 • proboscis reflex;
 • refleks za pretraživanje;
 • usisni refleks;
 • Babkinov refleks usta;
 • shvatiti refleks;
 • Moro refleks;
 • Babinski refleks;
 • refleks podrške;
 • automatski refleks hoda.

Godina izumiranja

Bezuvjetni refleksi nestaju u različitim razdobljima života djeteta.

Norma je prestanak refleksa:

 • proboscis u dobi od 3 mjeseca;
 • tražilica u dobi od 3-5 mjeseci;
 • sisanje u dobi od 3-4 godine;
 • Babkinov refleks dlanova - 2-3 mjeseca života;
 • shvatiti - do 3-4 (onda ga zamjenjuje jednostavnim uhvatljanjem objekata);
 • Moreau bi trebao nestati za 3-4 mjeseca;
 • Babinsky - 12-14 mjeseci;
 • podržava - do dobi od 6 tjedana;
 • automatsko hodanje odlazi do 3. mjeseca;
 • Bower se puze u dobi od 4 mjeseca.

Što bih trebao obratiti pozornost?

Odsutnost bilo kojeg refleksa ili njihovo pojačavanje može biti alarmantan znak, zbog čega ih liječnici i roditelji, koji nisu ravnodušni prema razvoju i zdravlju djeteta, pregledavaju.

Jačanje može biti povezano s abnormalnostima u tonusu mišića, patologijom živčanog sustava, infektivnim bolestima itd. Povećani refleksi često ukazuju na povećanu nervoznu ekscitabilnost.

Međutim, pri procjeni odgovora djeteta, morate uzeti u obzir činjenicu da o nekom ozbiljnom odstupanju možete razgovarati samo ako postoje neki drugi simptomi.

Razmotrite nekoliko primjera mogućih odstupanja.

jačanje

Kada proučavate reakciju na refleks podrume, odstupanje od norme je situacija u kojoj dijete leži na površini stola s čarapama ili križi noge. To može biti dokaz patologije motoričkog sustava, intrakranijalne ozljede, asfiksije rođenja, nasljednih bolesti neuromuskularnog sustava.

Što se tiče refleksnog automatskog hoda, mnoga djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Ako dijete ima neku bolest središnjeg živčanog sustava, tada refleks za puzanje traje do jedne godine.

easing

Kod djece s inhibiranim živčanim sustavom, reakcija na hvataljku refleks je mnogo slabija, u uzbudljivim, naprotiv, jača. Slabljenje hvatnog refleksa može biti posljedica gušenja pri rođenju ili ozljede vratne kralježnice.

Moroov slab refleks može biti posljedica intrakranijalne ozljede. Asimetrično se može pojaviti kada se ozljeda vrata maternice.

Babinski refleks nije opažen u slučaju ozljede kralježnične moždine na razini struka.

Pukotinski refleks je oslabljen ili asimetričan u slučaju intrakranijalnih krvarenja (kod onih koji su rođeni asfiksirani).

Zapamtite, ako vam je nešto stavilo na čuvanje pri ispitivanju refleksa djeteta, odmah se posavjetujte s liječnikom. Budite pažljivi na razvoj bebe i budite zdravi!

Što je korisno (i koliko korisno?) Pecivo sjeme tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Sve o rendgenskim zrakama tijekom trudnoće će reći ovaj članak.

Kongenitalni fiziološki refleksi

Kongenitalni fiziološki refleksi

Glavni bezuvjetni refleksi novorođenčeta i djeteta podijeljeni su u dvije skupine:

segmentalni automatizmi

leđne kralježnice - koje pružaju segmenti kičmene moždine

usmeno - s segmentima moždanog stabla

supozegmentalni pototonički automatizam

myeencefalski pozotonični refleksi - koje pružaju središta središnjeg oblongata

Segmentalni motorni automatizam

Automatizmi kralješnice

Zaštitni refleks novorođenčeta

Ako je novorođenče postavljeno na trbuh, tada se refleksna glava okreće na stranu. Ovaj refleks izražava se od prvih sati života.

Refleksna podrška i automatsko hod novorođenčadi

Novorođenče nema spremnosti za stajanje, ali je sposobna podržati reakciju. Ako držite dijete uspravno na težini, onda savije noge u svim zglobovima. Dijete stavlja na potporu izravnava tijelo i stoji na polu-savijene noge u punoj stopi. Pozitivna reakcija potpora donjih ekstremiteta je priprema za kretanje koraka. Ako je novorođenče lagano nagnuto prema naprijed, to čini koračni pokret (automatski hod novorođenčadi).

Reagirajuća reakcija i automatski hod su fiziološki za 1-1,5 mjeseci, zatim su inhibirani i nastaje fiziološka astasia-abatija. Samo do kraja 1 godine života pojavljuje se sposobnost samostalnog stajanja i hoda, što se smatra kondicioniranim refleksom i za njegovu primjenu zahtijeva normalnu funkciju moždanog korteksa.

Pomični refleks (Bauer) i spontani puzanje

Novorođenče se postavlja na trbuh (glava u sredini). U tom položaju kreće pokreće - spontano puzanje. Ako stavite dlan na noge, onda dijete refleksno gura noge od nje i povećava se puzanje. U položaju na bočnoj strani i na leđima, ti se pokreti ne pojavljuju. Ne prati se koordinacija pokreta za ruke i noge. Pokretanje pokreta u novorođenčadi postaje izraženo 3. - 4. dan života. Refleks je fiziološki do 4 mjeseca života, a onda odumire. Samozavaravanje je preteča budućih lokomotornog djela.

Pojavljuje se u novorođenčadi s pritiskom na dlanu. Ponekad je novorođenče tako čvrsto omotano oko prstiju da se može podići (Robinsonov refleks). Ovaj refleks je filogenetski prastar. Novorođenčad majmuni se drže na majčinu kosu tako što su uhvatili četke.

Refleks je fiziološki do 3 - 4 mjeseca, kasnije, na temelju refraksa hvatanja, postupno se stvara proizvoljna hvatanja subjekta.

Isti povratni refleks može biti pokrenut od donjih ekstremiteta. Guranje palca na podnožju uzrokuje plantarnu fleksiju nožnih prstiju. Ako se, međutim, prstom nanosi nadražaj moždanog udara na potplat stopala, tada se pojavljuje dorzalna savijanja stopala i divergencija prstiju u obliku ventilatora (BABINSKI FIZIOLOŠKI REFLEX).

Kada je leđa koža nadražena paravertebralno duž kralježnice, novorođenče se savijanje leđa, formira luk, otvoren na stranu poticaja. Noga na odgovarajućoj strani često nepovezuje na zglobovima kuka i koljena. Ovaj refleks dobro je prouzročen 5. - 6. dan života. Refleks je fiziološki do 3. - 4. mjeseca života.

Ako držite prste, lagano pritisnete dolje, na spinous procesima kralježnice iz tailbone do vrata, dijete vrišti, podiže glavu, proteže tijelo, savijanje gornji i donji udovi. Ovaj refleks uzrokuje negativnu emocionalnu reakciju u novorođenčadi. Refleks je fiziološki do 3. - 4. mjeseca života.

Pozivaju se različitim metodama: udaranjem površine na kojoj dijete leži, na udaljenosti od 15 cm od njegove glave, podizanjem nogu i zdjelice iznad kreveta, iznenadnim pasivnim produžetkom donjih udova. Novorođenče pomiče ruke prema stranama i otvara kamere - prvu fazu refleksa Moreau. Nakon nekoliko sekundi, ruke se vraćaju u prvobitni položaj - drugu fazu Moro reflexa. Refleks se izražava odmah nakon rođenja, može se promatrati manipulacijom opstetričara. U zdravih djece, refleks je dobro izražen do četvrtog i petog mjeseca, a zatim počinje blijedjeti; nakon 5. mjeseca možete vidjeti samo neke od njegovih komponenti

Oralni segmentalni automatizam uključuje

Uvođenjem indeksnog prsta u usta za 3-4 cm dijete čini ritmičke pokrete usisavanja. Refleks je označen unutar jedne godine života.

Reflex za pretraživanje (Kussmaul reflex)

Kada se miluje u području kuta usta, pojavljuje se spuštanje usnice, odstupanje jezika i okretanje glave prema poticaju. Pritisak na sredini gornje usne uzrokuje otvaranje usta i produžetak glave. Prilikom pritiskanja sredine donje usne, donja vilica se spušta i glava je savijena. Ovaj refleks posebno je izražen 30 minuta prije hranjenja. Obratite pozornost na simetriju refleksa na obje strane. Refleks za pretraživanje se promatra do 3-4 mjeseca, a onda odumire.

Brzi hit na usnama uzrokuje da se usnice izvuku prema naprijed. Ovaj refleks traje do 2-3 mjeseca.

Reflektirajuća usta (Babkin refleks)

Kada pritisnete palac na dlan novorođenčeta, bliže stražaru, otvarajući usta i savijanjem glave. Refleksija izražena u novorođenčadi je normalna. Nakon 2 mjeseca ona nestaje za 3 mjeseca. nestaje.

Potporonički automatizmi Meenhefalski Pozotonski refleksi

Asimetrični tonik refluks cerviksa (Magnus - Klein)

Ako okrenete glavu novorođenčeta koja leži na leđima, tako da je donja čeljust na razini ramena, tada će se ekstremiteti istegnuti na koje se okrenula lica i suprotne su savijene. Reakcija gornjih ekstremiteta je više konstanta: ruka na koju se lice okrene ravnomjerno (ton ekstenzora ramena, podlaktice, zgloba povećava - "vještak" poza, au mišićima ruku na koju se stražnja strana glave povećava, povećava se fleksibilni ton.

Simetrični tonalni cervikalni refleksi

Prilikom savijanja glave novorođenčeta povećava se mišićni ton žlijeba gornjih ekstremiteta i ekstenzora donjih ekstremiteta; s produžetkom glave povećava se mišićni ton ekstenzora krakova i savitljivih nogu. U novorođenčadi stalno se promatraju asimetrični i simetrični refleksiji cerviksa.

Tonski refleks labirinta

U leđnom položaju povećava se mišićni ton ekstenzora vrata, leđa i nogu; pod utjecajem istog refleksa, u položaju na abdomenu, dijete preuzima položaj embrija (glava se dovodi u prsa ili se baca natrag, ruke su savijene, a također se dovode u prsa, ruke su postavljene u kamere, noge su savijene i dovedene su u želudac).

Refleksije novorođenčeta

Kako bi novorođeno dijete preživjelo nakon poroda i brzo se prilagodilo novim uvjetima života, priroda je dala bebe refleksije. Takozvane reakcije na bilo koje podražaje, kako djeluju na bebu izvana, tako i na unutarnje. U isto vrijeme, novorođenče ima puno refleksa koje mu treba samo u prvim mjesecima života. Testiranje i vrednovanje pomaže u određivanju je li beba zdrava.

Osnovni refleksi i njihove vrste

Kongenitalni refleksi, koji se nazivaju i bezuvjetni, iznimno su važni za opstanak novorođenčeta. Zahvaljujući njima, dijete može uzeti prvi dah, naći majčinu dojku, sisati mlijeko, ili dograbiti na majku ako osjeća pad. To su fiziološki refleksi koji moraju biti prisutni u svim zdravim bebama. Mnogi od njih nestaju i potpuno nestanu za 3-4 mjeseca starosti.

Ako ostanu u dobi kada bi trebali biti odsutni davno, to će biti patološki refleksi. Međutim, postoje mnogi bezuvjetni refleksi koji ne nestanu. Na primjer, važni fiziološki refleksi koji ostaju u djetetu čak i nakon neonatalnog razdoblja, prikazani su povraćanjem, rožnicom, gutanjem i drugim refleksima.

Nadalje, kako dijete raste, u životu se pojavljuju novi refleksi, zasnovani na iskustvu malih. Oni su pozvani uvjetno, jer je njihova proizvodnja zahtijeva određene uvjete, na primjer, ako je majka doji dijete u određenom položaju, a onda, kad je stavio bebu u tom položaju, beba će se odmah početi zarađivati ​​sisanče pokrete. Uvjetni refleksi koji su važni za mrvice prve godine života uključuju grabbing objekata s rukama, žvakanje i neovisno hodanje.

Svi urođeni refleksiji pedijatri podijeljeni su u skupine ovisno o njihovu fokusu. Oslobađaju refleks da:

 • Osigurati život. Beba neće moći živjeti bez sisa, gutanja i disanja reflekse i bez kralješnice refleksa (tzv reakcije povezane s mišićno-koštanog stanju sustava djeteta).
 • Zaštitite dijete od vanjskih nadražujućih sredstava. Takvi nadražaji mogu biti toplina, hladnoća, sjajna svjetlost i drugi čimbenici.
 • Trebate bebu privremeno. Primjer takvih refleksa može se nazvati zadržavanjem daha, kada se mrvica pomiče duž rođendana, kao i guranje refleksa, zbog čega je dijete zaštićeno od uzimanja čvrste hrane do određene dobi (tako da dijete ne guši).

Neodređeni refleksi novorođenčadi, koji su uzrokovani izlaganjem ili blizu usta, nazivaju se usmeni. Ova skupina refleksa uključuje sisanje, proboscis, gutanje, pretraživanje (također se zove i Kussmaulov refleks), Babkinov refleks i drugi. Refleksije za koje je odgovorna leđna moždina nazivaju se kralježnicom. To uključuje reflekse Moreau, Galant, Bauer, podržava, hvataljke, zaštitne i druge reflekse.

Osnovni refleksi novorođenčadi: bezuvjetni i uvjetovani refleksi

Dvadeset i osam dana - upravo je razdoblje novorođenčad, tijekom kojeg se djetetovo tijelo doživljava prilagodbom sada potpuno izvanzemaljskom životu, zbog čega su reflektori novorođenčeta ovdje važni.

reflekse novorođenčeta

To se objašnjava činjenicom da je novorođenče beba još uvijek lišena mnogih korisnih vještina - priroda se brine za to.

Osnovni refleksi

U ovom razdoblju dijete je razvilo samo neobuzdane reflekse - tj. One koji su položeni kao po defaultu. Postupno, neki od njih nestaju, poničući uvjet.

Kondicijski refleksi mogu se još uvijek nazvati "osobnim iskustvom" djeteta, budući da se stječu u procesu daljnjeg razvoja i sazrijevanja mozga.

Što su bezuvjetni (urođeni) refleksi?

Postoji čak petnaest klinički značajnih bezuvjetnih refleksa u bebi - a njihova "sudbina" vrlo je različita: neki su potrebni samo da bi preživjeli teški proces rođenja (stoga brzo nestaju nakon rođenja), drugi će dati poticaj razvoju novih i treći ostaje za život.

Pedijatrijski neonatolozi dijele kongenitalne reflekse novorođenčeta u nekoliko skupina:

 • Pružanje opće normalne vitalne aktivnosti (dišni, sisati, gutanje, kao i spinalni refleksi)
 • Namijenjen zaštiti djetetova tijela od vanjskih utjecaja jakog svjetla, hladnoće, topline i drugih iritansa
 • "Privremeni" refleksi - na primjer, refleks koji drži dah, koji je neophodan za napredak kroz majčin rođeni kanal.
Kliknite za uvećanje (Osnovni refleksi)

Oralni refleksi

Sposobnost sisanja majčinske dojke ili bradavice na bocu s umjetnom hranom naziva se refleks sisanja, a sposobnost gutanja hrane koju jede gubi se.

Reflektirajuće usne se javljaju u prvim godinama života i traju do godinu dana: beba omotava bradavice usnama, bocu boca i ritmno sisanja - nešto poput normalnog procesa hranjenja izgleda kao fiziologija. Pojedinosti o refleksu sisanja

Gutanje refleksa ostaje za cijeli život.

Refleks proboscis je još jedan tip usmene reflekse. Ako je lako dotaknuti usne djeteta, smiješno se ispupčavaju u cijev - baš kao i prtljažnik slonovog djeteta, jer se u ovom trenutku kružni mišić usta nehotice smanjuje. Refrak proboscisa nestaje za dva do tri mjeseca.

Babkinov refleks (morska usta) je mješoviti tip dječje reakcije u kojem otvara usta, ako istovremeno lagano pritisne palce na obje dlanove. To je najbolje izraženo u prva dva mjeseca života, treći počinje nestajati, a onda potpuno nestaje.

Kussmaul reflex (pretraživanje) - pokušaj da pronađete hranu: ako dodirnete kutak djetetovih usta, on okrene glavu na nadražujuće tijelo. Nestaje dovoljno brzo - tri ili četiri mjeseca nakon rođenja. U budućnosti, potraga za hranom pojavljuje se vizualno - dijete vidi grudi ili bocu.

Spinalni refleksi. Ispitivanje bebe neposredno nakon rođenja i tijekom cijelog razdoblja novorođenčadi, pedijatar također privlači pažnju na kralješnične reflekse - skup reakcija odgovornih za stanje mišićnog sustava.

Gornji zaštitni refleks. Jedan od najvažnijih bezuvjetnih refleksa, započet u prvih sati života, je gornji zaštitni refleks. Ona se očituje ako je novorođenče stavljeno na trbuh: odmah se glava okreće na stranu, a dijete ga pokušava podići. To je zaštita od eventualnog zatajenja dišnog sustava: dijete tako vraća pristup zraku u dišni sustav. Reflex nestaje jedan i pol mjeseca nakon rođenja.

Uhvati reflekse

Refleksije Janiszewski i Robinson u novorođenom djetetu pojavljuju se kada čvrsto drži ruke majčinim (liječničkim) prstima i može ih držati tako čvrsto da se on čak može podići na ovaj način. Izražavaju se do tri do četiri mjeseca, a zatim se oslabe. Očuvanje tih refleksa u kasnijoj dobi je dokaz postojećih neuroloških problema.

Babinskiov refleks - naziva se i plantarni refleks: lagano udaranje rubova podnožja izvana uzrokuje otvaranje prstiju u obliku ventilatora, a noge se zavlače na leđa. Kriteriji za procjenu su energija i posebno simetrija pokreta. Jedan od najdugovječnijih urođenih refleksa - slavi se do dvije godine.

Ostali motorički refleksi

Moro refleks je dvofazna reakcija u kojoj dijete reagira na prilično glasno kucanje na stol za presvlačenje ili bilo koji drugi oštar zvuk.

 • Prva faza - beba širi ruke na strane i otvara prste, dok ravnanje noge.
 • Druga faza je povratak na prethodnu poziciju. Ponekad se dijete čak i vole zagrliti - tako da Moro refleks ima drugo ime - "zagrljaj refleks".

Izgovorena do dobi od pet mjeseci beba.

Kernigov refleks - reakcija zglobova kuka i koljena u pokušaju da ih se slegnu nakon fleksije. Normalno, to se ne može učiniti. Nakon četiri mjeseca potpuno nestaje.

"Automatski" hodni refleks, koji je prilično zabavan, sastoji se u pokušajima novorođenčeta da hoda pravim putem ako se podigne i tijelo lagano nagne naprijed. Kriterij procjene je stupanj cjelovitosti potpore kod hoda po cijeloj nozi. Oslanjanje na prste i prianjanje stopala jedni za druge znak su kršenja koje zahtijevaju promatranje pedijatrijskog neurologa.

Refleksija za podršku je pokušaj djeteta da stoji na nogama kad se nježno drži i stavi na ravnu površinu (na stolu, na primjer). Ovo je dvofazni refleks: prvo, beba, osjećajući dodir potpore, oštro zavoja noge na koljenima, a zatim postaje oba stopala i čvrsto pritisne potplati na stol. Dobro označeni refleksi potpore i "automatsko" hodanje traju još jedan i pol mjeseci.

Bauerov refleks (spontani puzanje) može se promatrati stavljanjem djeteta na trbuh i stavljanjem dlanova na noge: počinje puzati, gurajući se od stvorene potpore i pomažući mu rukama. Nastajanje 3-4 dana, ovaj refleks nestaje nakon 3-4 mjeseca.

Galantov refleks - reakcija kralježnice na vanjsku nadražujuću. Ako držite prst preko duljine grebena, dijete luka natrag, dok je savijanje nogu sa strane poticaja.

Tu su i pozotonicheskie refleksi novorođenčadi - pokušaje redistribucije mišićnog tonusa kad se mijenja položaj tijela u odsustvu sposobnosti da se drži glave, sjedne i hoda.

Magnus-Klein refleks je reakcija ekstenzorskih i fleksibilnih mišića ramena, podlaktice i ruku, pri čemu dijete preuzima "pozornicu za vješanje". To se događa ako se glava bebe okrene na stranu. Možete promatrati kako se ruka i noga poravnavaju sa strane gdje je dječje lice. Na suprotnoj strani, naprotiv, oni se zavlače. Ovaj refleks traje do dva mjeseca.

Slab refleksi ili kad trebate zvuk alarma

Tako se događa da neki od refleksa u bebi okrenu kasno ili se ne pojavljuju vrlo jasno. To može biti posljedica traume primljenih tijekom porođaja, u slučaju bolesti, ali i individualnog odgovora na određene lijekove.

Također, slabost usmenih i kralježničnih reakcija obično se opaža kod preranih beba i kod onih koji su rođeni s blagom asfiksijom.

Zanimljivo je da slabi refleksi u novorođenom djetetu, povezanoj s traženjem hrane i njegovom apsorpcijom (sisanje i gutanje), može objasniti samo činjenica da beba jednostavno nije gladna. Najjasnije se pojavljuju prije hranjenja.

Najstrašnija je situacija kad uopće nema refleksa. Potpun odsutnost refleksa u novorođenom djetetu razlog je neposredne reanimacije, koju bi trebali provoditi samo stručnjaci.

Razlozi za to su različiti - intrauterine malformacije, ozbiljne ozljede u trudnoći, duboka asfikicija (gušenja pupčane vrpce).

Ipak, trebalo bi se prisjetiti: zalihe dječjeg tijela su ogromne pa je u mnogim slučajevima vrlo uspješno obnovljeno, a beba raste zdrava.

Ažurirano:

Postavlja se pitanje često: što su rudimentarni refleksi? To su refleksi koji nestaju s vremenom (do jedne godine života), tj. to su: Refleksija za hvataljke, Reflex Moro, Reflex podrška, Automatski hodni refleks, Refleksni indeks, Galant refleks, Refleks za usisavanje, Refleks za pretraživanje, Refleks trunk, Reflex usta.

Što bi trebalo biti normalni refleks novorođenčeta

Rođenje djeteta je veliki stres za svoje tijelo, koji se počinje aktivno prilagoditi životu od prvih minuta rođenja. Posebno važna prilagodba mrvica su prva 28 dana - neonatalno razdoblje. Tijekom prva četiri tjedna, reflekse novorođenčeta smatraju se važnim kriterijem za procjenu normalnog razvoja djeteta, čime pedijatru donosi zaključke o stanju živčanog sustava djeteta.

Čak iu rodilištu, liječnik provodi niz manipulacija s djetetom: prebacuje ga s leđa u trbuščić, daje djetetu svoje prste u ručkama, dodiruje noge. Sve to omogućava nam da procijenimo razvoj dječjeg živčanog sustava, da primijetimo bilo kakvu povredu. Zato je važno da roditelji znaju zašto su potrebni refleksi, što se očituje njihovom odsustvom i u kojoj dobi bi trebali izblijedjeti.

Osnovni refleksi

Refleksiji su odgovor tijela na djelovanje bilo kojeg vanjskog podražaja. Njihova je važnost izuzetno važna za normalan život.

U medicinskoj praksi glavni refleksi mogu se podijeliti u dvije skupine:

 • Bezuvjetno. Oni su urođeni odgovori organizma koji su formirani u procesu evolucije. Neodloženi refleksi smatraju se relativno konstantnim, njihova se pojava provodi uz sudjelovanje svih dijelova središnjeg živčanog sustava. Neki od njih izblijede neko vrijeme nakon rođenja.
 • Kontingenta. To su takozvane pojedinačne reakcije reakcije koje se javljaju uz pomoć cerebralnog korteksa. Kondicionirani refleksi formirani su u procesu vitalne aktivnosti. Jedna od najvažnijih vrijednosti jest prilagodba osobe na promjene u uvjetima postojanja.

Valja napomenuti da su samo bezuvjetni refleksi dobro razvijeni u djetetu u prvim mjesecima života. S njima se rodi beba. Neki ostaju za život: gutanje, tetiva (kontrakcija mišića prilikom igranja tetive - ova tehnika koriste neurolozi, uzrokujući lagane udarce na koljeno), rožnar. Potonji karakterizira refleksno zatvaranje kapaka prilikom dodirivanja rožnice. Uvjetovan je oblik s razvojem mrvica.

Što su bezuvjetni refleksi?

Tijekom prvog mjeseca nakon rođenja, djeca se smatraju bespomoćnom, jer je prilagodba novim životnim uvjetima ogroman stres za dijete. Stoga, bezuvjetni refleksi imaju važnu ulogu u prilagodbi mrvica postojanju izvan majčinog organizma.

Pedijatri vjeruju da su njihove glavne funkcije:

 • Zaštita djetetovog tijela, još uvijek nije navikla na nove uvjete života.
 • Neki od njih su neophodni za naknadnu zamjenu uvjetovanih koji su proizvedeni u starijoj dobi.
 • Osiguravanje normalnog postojanja djeteta u okolišu.

Važno je znati da je glavna vrijednost svih bezuvjetnih refleksa novorođenčeta pomoći tijelu da se prilagodi životu tijekom prvih mjeseci nakon rođenja. Zato je odsutnost ili slabljenje nekih odgovora alarmantni liječnici.

Oralni refleksi

Važnu ulogu u razvoju novorođenčadi igraju usmeni refleksi. Zahvaljujući njima, beba je sposobna sisati majčinu dojku. Roditelji trebaju znati kakvi su oralni fiziološki refleksi, jer njihova odsutnost može dovesti do ozbiljnih poremećaja u normalnoj vitalnoj aktivnosti.

Jedan od najvažnijih u prvim mjesecima života (pored usmene) je i gornji zaštitni refleks. Ona se manifestira okretanjem glave na stranu istodobnim pokušajima da se podigne kad se dijete uključi u trbuščić. Tako se mrvica pruža normalnim dišnim putovima.

Spinalni refleksi

Od velike dijagnostičke važnosti spinalni refleksi su djeteta. Oni se nazivaju i automatskim automatizmima, koji omogućuju procjenu stanja mišićnog sustava djeteta. Spinalni refleksi uključuju prehensile, kao i druge vrste odgovora.

Valja napomenuti da postoje i takozvani posotonički refleksi. Oni se sastoje od određene preraspodjele mišićnog tonusa pri mijenjanju položaja djeteta. Jedan od postotonskih refleksa je Magnus-Klein. Sastoji se od prihvaćanja određenog držanja kad dijete okreće glavu na stranu: ruka, koju dijete gleda, nepristupačno, a suprotno se savija. Ovo je tzv. "Oklada". Ovaj refleks pojavljuje se u prvim tjednima beba života i obično odumire od 4-5 mjeseci.

Kako samostalno provjeriti prisutnost refleksa u djetetu?

Mnogi su roditelji zainteresirani za ono što reflektira dijete u prvom mjesecu života i je li moguće provjeriti njihovu prisutnost samostalno. Uobičajeno, stanje živčanog i mišićnog sustava bebe procjenjuje pedijatar tijekom ispitivanja. Međutim, u nazočnosti bilo koje patologije, izuzetno je važno konzultirati se s liječnikom na vrijeme, stoga mame i tate mogu povremeno provjeravati prisutnost nekih djetetovih reakcija tijela kod kuće.

To je prilično jednostavno to učiniti:

 • Mama može provjeriti usmene reflekse prije svake bebe hrane. Prije nego što djetetu dajte bradavicu dojke ili boca, možete dodirnuti obraz ili gornju usnicu. Kao odgovor, novorođenče će brzo tražiti nadražujuće djelovanje, otvarajući usta. Mnoge majke to prije hranjenja pomažu djetetu, čak i ne sumnjajući da time provjeravaju brojne usmene bezuvjetne reflekse.
 • Mnogi roditelji stavljaju prste ili igračke na dlan vlastitih mrvica, iznenađeni su što ih je u dobi od 1-2 mjeseca beba čvrsto stisnula. Međutim, novorođenče to nesvjesno. Ova manifestacija nije ništa drugo nego hvatajući refleks. Da biste provjerili dovoljno je staviti indeks prstiju u dlanove mrvica. U tom slučaju, majka treba procijeniti snagu kompresije, simetrije, te u prisustvu kršenja konzultirajte s pedijatrom.
 • Okrenuvši dijete na trbuh, roditelji će primijetiti kako odmah okreće glavu na stranu. Ovo je očitovanje gornjeg zaštitnog refleksa. Zatim možete staviti ruku do stopala bebe i primijetit ćete kako aktivno počinje gurati, pokušavajući puzati. Provjera ovog refleksa je čak korisna, to je vrsta gimnastike za malu.
 • Nježno klizite prstom po stoparskoj strani stopala novorođenčeta, promatrajući kako mu se prsti privlače.
 • Svaki put, oblačenje bebe, možete provjeriti reflekse potpore i automatsko hodanje. Važno je držati leđa i glavu djeteta.

Nemojte zaboraviti da tijekom prvih mjeseci života dijete zahtijeva posebnu pažnju i brigu od majke i tate. Čak i samo oblačenje djeteta, lako ga je ozlijediti. Stoga je najbolje da prisutnost refleksa odredi liječnik.

Ili roditelji mogu pitati pedijatra, koji je od bezuvjetan odgovora mogu provjeriti sami, bez štete malo jedan, i kako to učiniti, okreće proces u korisne vježbe, razvijanje svrhovito motoričku aktivnost djeteta u budućnosti.

Što ako su refleksi slabi?

Neki odraz novorođenčadi se ne pojavljuju odmah nakon rođenja ili se ne pojavljuju dovoljno. Razlozi za to mogu biti mnogi: ozljede kod poroda, razvojni poremećaji dječjeg živčanog sustava, preuranentnost, spinalna patologija (osobito vratne kralježnice), asfiksija. Važno je znati da slabljenje nekih refleksa ne označava uvijek bolest. Na primjer, kada beba nije gladna, pokreti usisavanja ne smiju se pojaviti kada se bradavica nalazi u majčinoj dojci.

U dijagnozi patologija središnjeg živčanog sustava, prisutnost reflektora kralježnice ima veliku dijagnostičku važnost.

Uopće mogu oslabiti ili se ne pojaviti s najozbiljnijim kršenjima, tako da mame i tate trebaju obratiti pozornost na sljedeće točke:

 • Simetrija osjetljivog refleksa. Ako dijete squeezes majčin prst samo s jedne strane, to može ukazivati ​​cerebralna paraliza, paresis, cerebralna krvarenja.
 • Uzgajanje ruku vašeg djeteta na stranu (Moro reflex). Ako postoji samo jedno povlačenje ručice, to može biti znak slomljenog ključa, pareze.
 • Slabljenje refleksa za puzanje često ukazuje na ozljede leđne moždine.
 • "Automatsko hodanje" odsutno je s parezom, smanjenim tonusom mišića, cerebralnom paralizom. Takvi razlozi dovode do slabljenja referentnog refleksa.

Važno je pratiti položaj glave novorođenčeta prilikom okretanja na trbuščić. Odsutnost ili slabljenje zaštitnog refleksa smatra se jednim od prvih simptoma cerebralne paralize. Ako je majka primijetila takve kršenja u svojoj bebi, hitno se posavjetovati s liječnikom. Nema potrebe za panikom: možda su se roditelji pogrešno provjeravali za neka neizvjesna refleksa.

Zanemarite probleme s kojima se susrećete, odgađajući posjet pedijatru za kasnije, a ne isplati. Zapamtite: samo kvalificirani stručnjak može procijeniti stanje živčanih i mišićnih sustava.

Važna je točka znanja mame i tate, sve do doba koje dijete ima bezuvjetnih refleksa. Ako 5-6 mjeseci izblijedjeti od mnogih od njih se ne poštuje, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Jačanje ili prisutnost nekondiciranih refleksa u starijoj dobi nastaje s povećanom nervnom uzbudljivošću, mišićnom hipertonom.

Nakon što saznaju kakvi bi refleksi trebali biti u novorođenčadi, kao i njihovu važnost u razvoju djeteta, majke i očevi moći će pažljivo pratiti zdravlje svoje bebe. Važno je zapamtiti da često zbog njihove odsutnosti ili slabljenja mogu se odrediti patologije živčanih, mišićnih i koštanih sustava. Sve što je potrebno od roditelja je pozornost, koja je sastavni dio ne samo u odgoju, već i očuvanju zdravlja djeteta.

Što su refleksi u novorođenčadi?

Kada je rođen mali čovjek, priroda ne ga ostaviti potpuno bez obrane i nagrađuje cijeli niz bitnih vještina koje pomažu mu da se brzo prilagoditi novom svijetu, učiti, rasti. Na primjer, uvjetovani i bezuvjetni refleksi, zahvaljujući kojima beba započinje svoje prve dane, pedijatar može lako procijeniti koliko dobro je novorođenče razvijeno, bilo da postoje bilo kakve patologije ili abnormalnosti. Neki refleksi novorođenčadi smanjuju se u dobi od tri ili četiri mjeseca. Ostatak će pratiti dijete ostatak svog života.

Kondicijski refleksi u novorođenčadi

Kondicionirani refleksi su one koje dijete već stječe u procesu stjecanja znanja, vještina i života. Nije priroda koja im daje, ali sam dijete, pojedinačno, stječe ih i razvija sve godine sljedećeg života. Oni su složeniji od bezuvjetne, i pojavljuju se na podsvjesnoj razini, čak ni prisiljavajući dijete da razmišlja o tome. Apsolutno svaka osoba ima takve reflekse, jer će životno iskustvo jednog čovjeka biti potpuno individualno i drugačije od druge. Razmislite o nekima od njih:

 • Mama hrani bebu na strogo definiranim vrijeme hranjenja (svaka tri sata), budući da se u dojenčadi tijekom prvih pet do sedam dana razvija povratnu uzbuđenje od gladi, dijete počinje plakati i pitati tamo.
 • Ako majka neprestano hrani novorođenče na jednom mjestu, u roku od dva tjedna dijete će imati takav uvjetovani refleks položaja ispod dojke. To je izraženo na ovaj način: ako ste uzeli dijete u svoje ruke i stavili ga u uobičajenu poziciju za hranjenje, odmah će početi proizvoditi pokrete za sisanje.

Gore navedeni refleksi su živopisni primjer prvih individualnih stečenih vještina nastalih pod utjecajem određenih uvjeta u životu određenog djeteta. To izravno pokazuje uvjetovanu refleksnu sposobnost aktivnosti cerebralne korteksa, koja uspostavlja vezu između pojedinačnih događaja.

Neodređeni refleksi

Novorođenče ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, pokrete samo kad se rodi, jer mozak nije potpuno formiran i ne može izvesti sve potrebno funkcioniranje života. Stoga, bezuvjetni refleksi (oni su također nazvani urođenim) daju bebi, koji u prvoj fazi pružaju mu sve životne procese. Ti takozvani automatizam, koji kontroliraju primitivni centri mozga i leđne moždine, nastaju u procesu ispravnog funkcioniranja živčanog sustava.

Ako je sve u redu, beba je zdrava i pokazatelji razvoja su normalni, onda bi trebao imati čitav niz takvih automatizama koji ne mogu biti odsutni u njegovoj reakciji. Za tri ili četiri mjeseca, neki bi trebali nestati, a drugi - u godinu dana, ali njihova odsutnost pokazuje stručnjacima da je moguće patologije u razvoju djeteta. Ostatak urođenih refleksa ostaje tijekom cijelog života.

Svi ovi urođeni vještina, znanost dijeli na segmentnim motor ili oralni bezuvjetno (koje se javljaju tijekom rada cijevi), i leđne ili motorom (koji je nastao kao posljedica funkcioniranja leđne moždine).

Prvi refleksi usmene klasifikacije uključuju usisavanje automatizma, istraživačke, palmarsko-usmene, proboscis i druge bezuvjetne vještine. Spinal uključuju: hvatanje automatizma, obrambeni, automatski, refleks Moro, Bauer, automatizam Galant, podržava i druge. Sve ove vještine novorođenčadi detaljnije su prikazane u tablici.

Tablica osnovnih refleksa u novorođenčadi

Određeno mišićnim tonovima djeteta, stanje živčanog sustava, na primjer, pretjerano uzbuđenje. Potrebno je kao zaštitni refleks, ako je dijete u opasnosti od pada.

Određuje stupanj zrelosti vaše bebe, ima smirujući učinak. U životu, osigurava mu da bude uvijek spreman za novu prehranu.

Određuje stupanj razvoja živčanog sustava i aktivnosti bebe. Prema tom refleksu određuje se koliko je beba uzbuđena.

Određuje mišićni tonus i postojanost djeteta. Zatim se zamjenjuje razvojem fine ručne vještine. Dobio je našu generaciju od primitivnih ljudi, ne odnosi se na ljudski razvoj.

Ispiranje ili oponašanje mišića novorođenčeta provjerava se, trebao bi izbaciti usne, imitirajući proboscis kao odgovor na nadražujuće.

Babkina usta i usta refleks

Pokazuje koliko se živčani sustav razvija. To je jedan od najstarijih mehanizama preživljavanja u novorođenčadi. Radi po analogiji: da pomogne pronaći i pružiti tijelu hranu na bilo koji način.

Galantov spinalni automatizam

Dopušta liječniku da utvrdi funkcioniranje kičmene moždine, da li je sve u redu s centralnim živčanim sustavom i da li dijete nije primilo nikakve ozljede tijekom poroda.

Koračni ili automatski refleks za hodanje

Na taj način provjerava se sumnja i prisutnost cerebralne paralize u dojenčadi.

Još jedan zaštitni refleks koji sprečava da se dijete utapaju u ekstremnim uvjetima.

Probijeni refleks, provjerava mišićni ton bebe, stanje leđne moždine.

Kussmaulov refleks za pretraživanje

Potrebno je da dijete pronađe dojku svoje majke, također osigurava spremnost za novu vrstu hrane.

Kako samostalno provjeriti prisutnost refleksa u djetetu

Svaki od gore spomenutih automatizma je vitalan i nužan za novorođenče, pomažući mu da preživi u ekstremnim uvjetima. Njihova prisutnost pokazuje uobičajeni razvoj djeteta, daju signal ako nešto iznenada propao. Upoznajte se s karakteristikama refleksa koje će vam pomoći da odredite razinu razvoja i zdravlja svoje voljene bebe:

 • Auto Moro. Provjerite, glasno ispustite bilo koji predmet na glavi djeteta (beba treba lagati) ili iznenada podignite dijete za noge, vidjet ćete kako su obje ručke savijene na koljena razbacane na strane, prsti se šire, a zatim se kretanje leđa, beba kao bi se zagrlio, uzimajući uzorak embrija. Ovaj refleks se vrlo dobro izražava, isto za obje ručke, mora biti prisutna simetrija. Važno je obratiti pozornost na to, jer inače može ukazivati ​​na ozljede kralježnične moždine vratne kralježnice tijekom porođaja, loš ton, a ako dijete to radi bez razloga, to je odstupanje od živčanog sustava i odmah se obratite svom pedijatru. -nevropatologu. Ovaj automatizam u novorođenčadi trebao bi umrijeti 4-5 mjeseci.
 • Sisa. Usisavanje je složen proces koji uključuje pet para kranijalnih živaca. S ovim refleksom, liječnici određuju kako je zrelo prerano dijete. Vrlo je lako provjeriti: dovesti prsa do djetetovih usta, dotaknuti obraz s čašom, odmah će se okrenuti u smjeru objekta, a nakon što je osjetio to će početi brzo, ritmično gutanje pokretima usta, spužve, jezika. On će sisati sve što će pasti na udaljenosti blizu usta. Ako završite s procesom hranjenja, aktivnost ovog automatizma se smanjuje, a doslovno za pola sata ili sat opet se diže. Važno je zadovoljiti refleks sisanja bebe, prerano je ne oduzeti bradavicu, pokušati hraniti samo dojku novorođenčeta. To je važno jer prvo sisanje je smirujući učinak, a drugo, ne zadovoljavajući njegovu potrebu, mladunčad će potom usaditi na strane predmete (vrh pelene, morsku kosu, prst i ugristi marigold). Suckanje sklonosti početi slabiti u novorođenčadi do prve godine života, i potpuno otići za jednu i pol godina.
 • Hvatalo. Provjerite stavljanjem prsta u dlan vaše bebe. Mora se saviti prstima, pričvrstiti šakom, ponekad je toliko snažan i snažan da može objesiti na svoju ruku. Ako je beba gladna, onda će grabbing biti izraženiji. Pogledajte kako se proces grabbinga događa: normalno, aktivno ili slabo. U prvom slučaju, živčani sustav je previše uzbuđen, dok u drugom, naprotiv, zaostaje. Obje opcije zahtijevaju da djetetu pokažete liječniku. Slijeđenje se događa do tri do četiri mjeseca, a samovoljno shvaćanje dolazi do promjene (vidio sam objekt - uzeo sam ga).
 • Robinzonski automatizam. Različito se zove prianjanje, no testirano je na sličan način kao u prethodnom slučaju: dodirujte dlan novorođenčeta - i taj će pokret uzrokovati nevjerojatnu hvatajući reakciju, poput majmuna. Ponekad je čak i teško saviti prste. Zamjenjuje ga svjesna akcija u budućnosti: držanje i grabbing objekata. Ova refleksna reakcija trebala bi nestati u dobi od četiri mjeseca.
 • Nos. Stavljanje novorođenčeta na stražnjoj strani, dodirnite svjetlo, trzajno kretanje bradavice ili prst na gornju spužvu bebe. On mora povući cijev u usta, nešto kao „nos”, u ovom slučaju, postoji automatski smanjenje sisanja mišića (orbicularis oris mišića). Treba izblijediti do dobi od dva do tri mjeseca. Inače, to može značiti organsku patologiju na dijelu mozga, pokazati dijete neurologu.
 • Babkinov palmar-usmeni automatizam. Da biste to provjerili, nježno gurnite ruku u središte dlana djeteta. Vidjet ćete kako otvara usta, podiže glavu u vašem smjeru. Ako je dijete gladno, automatski će se uočiti automatizam Babkina. U slučaju da nema, ne postoji simetrija u pokretima. Kada ova situacija traje duže od tri mjeseca, postoji razlog za sumnju na patologije živčanog sustava bebe. Možda je to posljedica procesa rađanja i ozljede vratne kralježnice za vrijeme. Palmar-usmeni automatizam nestaje u dobi od tri do četiri mjeseca novorođenčadi.
 • Spinalni galant. Provjereno na ovaj način: Stavite bebu na trbuh lagano, bez pritiska, prijeđite prstom duž jedne strane kralježnice (natrag dolje kralježnice oko 1 cm). Ako ste to učinili s lijeve strane, onda će dijete zakloniti leđa u suprotnom smjeru i savijati lijevu nogu. Provjerite obje strane: reakcija je normalna ako su svi pokreti isti. To doktori provjeravaju ispravnost razvoja živčanog sustava novorođenčeta. Automatizam Galant bi trebao nestati u dobi od šest mjeseci.
 • Koračni ili automatski refleks za hodanje. Pažljivo uzmite dijete za ručice (pod rukama), podignite uspravno iznad poda, na primjer, neka lagano dodirne površinu svojim nogama. Nagnite područje zdjelice naprijed - mora izvesti nekoliko koraka, kao da ide, a djeca djeca oponašaju kretanje po stepenicama. Neke bebe mogu prijeći noge u donjem dijelu nogu - što je normalno tijekom prvih šest tjedana. Ako je ovaj automatizam odsutan ili je asimetričan, onda govori o patologijama u lumbalnoj kralježnici ili dijelu živčanog sustava. Također, u prisutnosti cerebralne paralize, automatizacija potpore i hodanja je odgođena i istegnuta na vrijeme. Obično se ovi refleksni pokreti trebaju smanjiti u dobi od jednog i pol mjeseca.
 • Plivanje. Provjerite stavljajući dijete na vodu: on će se početi prevrtati, pokušavajući ostati na površini neko vrijeme dok mama ne podiže dijete. Ovaj automatizam još nije potpuno razumljiv. Vjeruje se da se dijete mora naučiti od tako male dobi da pliva i zaroni. Međutim, mnogi znanstvenici ne govore vrlo dobro o ovoj metodi, jer ostavljajući dijete u vodi, stvara uvjete potencijalne opasnosti, a dijete dobiva puno stresa. On može dodatno atrofirati strah i instinkt samoodržanja, a ova metoda ne utječe na vestibularni aparat na najbolji način. Isto tako, ako počnete naučiti plivanje za bebu tako rano, nesvjesni automatizam će nestati, a vještine plivanja morat će se ponovno razvijati.
 • Bauer. Da biste testirali ovaj automatizam, položite dijete na trbuh, stavite ruku ili bilo koji predmet na stopalo i vidjet ćete kako beba pokušava odgurnuti i izvoditi pokrete za puzanje. Takav puzanje nakon tri ili četiri dana od rođenja, i izblijedi do četiri mjeseca. Tu su i spontani refleksni indeksi koji se javljaju bez podrške, stoga trebate biti pažljivi i ne ostavljati djetetu sama na visokim površinama jer postoji veliki rizik od pada. Obratite pažnju na kretanje malih (oni bi trebali biti asimetrični), njegovu aktivnost, ako nisu odsutni, vrijedno je provjeriti znakove središnjeg živčanog sustava, ozljede kralježnične moždine i intrakranijalnih krvarenja.
 • Automatizacija traženja Kussmaula. Provjerite da bi ovaj usmeni refleks trebao biti ovako: lagano, milujući prst u kut usana. Vidjet ćete kako će početi tražiti pokrete majčine dojke: donja spužva će pasti, koja se proteže u vašem smjeru uz jezik. Samo nemoj dodirivati ​​usne novorođenčeta - ovako se provjerava još jedan refleks. Ovaj automatizam se očituje u prvih 3-5 mjeseci beba života.

Provjerite sve automatizme s bebom, pazite, nježne, lagane kretnje, ne stvarajući najmanju nelagodu. Ako se novorođenče odmah odmakne od vas, ne samo da nećete dobiti rezultat, već ćete vidjeti prvo nezadovoljstvo mrvica uzrokovanih neugodnim manipulacijama s njom. Dijete će plakati i neće biti vremena za provjeru prisutnosti određenih refleksa.

Video: Fiziološki refleksi u dojenčadi

Bilo koja majka brine o zdravlju njezinih potomaka, pogotovo ako je to vrlo mala i bespomoćna beba. Želio bih pokriti sve, odmah saznati sve korisne i neophodne informacije o tome kako provjeriti određene reflekse novorođenčadi, što učiniti ako se automatizam ne očituje, što je ispunjeno i koje posljedice treba očekivati ​​u budućnosti. Pogledajte videozapis o temi fizioloških refleksa u bebama, u kojem ćete dobiti odgovore na mnoga pitanja koja vas zanimaju: