Pregled novorođenčeta "Friso"

Bol

Sažetak članka

Friso dječju hranu proizvode nizozemska tvrtka FrieslandCampina, koja je započela 1871. godine, kada su pojedini poljoprivrednici odlučili surađivati ​​u regionalnim udrugama. Isprva su bile dvije odvojene tvrtke - Friesland (regija na sjeveru Nizozemske) i Campina (regija na jugu Nizozemske). Kao rezultat njihovog spajanja 2008. godine, pojavila se FrieslandCampina, koja je danas međunarodna kooperativa poljoprivrednika. Tvrtka proizvodi široku paletu proizvoda, a jedan od vodećih brendova je Friso dječja hrana, koja je 25 godina među najpopularnijima u Rusiji.

Vrste mješavina "Friso" za zdravu djecu

Podijeljena na "Friso Gold", "Frisolac Gold", "Friso Junior" i "Frisolac". Prva dva dostupna su u metalnim posudama s neto težinom od 400 i 800 g, a druga dva u papirnatu kutiju s neto težinom od 400 g.

Sve mješavine "Friso" za zdravu djecu, ovisno o dobi djeteta, imaju tzv. Formula broj dojenačke formule, koja je označena brojevima: 1,2,3,4. Svaki broj ima svoj sastav, odabran ovisno o potrebama djeteta u hranjivim tvarima i energiji u određenom dobnom razdoblju.

Raspon dojenačkih mliječnih formula u metalnim posudama s oznakom "Zlato" uključuje proizvode kao što su:

 • suha prilagođena početna mliječna formula "Frisolac Gold New beginnings 1" za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • suha adaptirana naknadna mliječna formula "Friso Gold Prvi koraci 2" za djecu od 6 do 12 mjeseci;
 • suho mlijeko piće "Friso Gold Young Explorer 3" za djecu od jedne do tri godine;
 • Suho piće na bazi mlijeka Friso Gold Bright Star 4 za djecu stariju od tri godine i stariji.

U papirnatim kutijama postoje samo tri mješavine:

 • suhe adaptirane mliječne formule "Frisolac 1" za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • suhu mješavinu mlijeka "Frisolac 2" za djecu od 6 do 12 mjeseci;
 • mlijeko za bebe "Friso Junior 3" za djecu od jedne do tri godine.

Dizajn pakiranja smjesa s oznakom "Zlato" u 2016. godini doživjelo je značajne promjene.

 1. Osim izgleda, poklopac na staklenku se promijenio - postao je sklopiv s zasunom.
 2. Unutar se nalazi posebna plastika, nakon čega se žlica s mješavinom može lako ukloniti.
 3. Nakon uporabe mjerna žlica se stavlja na držač unutar staklenke, tako da je u budućnosti lako odvojiti od tamo, bez prljanja ruku u smjesu, što je nesumnjivo dodatak higijeni procesa kuhanja.
 4. Pakiranje mješavina postalo je živopisnije, lijepo i vidljivo.

Sada se svaka formula mješavine razlikuje ne samo u broju, već iu boji:

 • plava formula 1;
 • zelena je formula 2;
 • naranča - formula 3;
 • Violet - formula formula 4.

Sastav smjese "Friso"

Ovi proizvodi imaju dobar sastav, koji se odabiru u skladu s modernim idejama o sastavu majčino mlijeka. Osnove mješavina su proizvodi dobiveni od kravljeg mlijeka (demineralizirana sirutka, obrano mlijeko, koncentrat proteina sirutke).

protein

Početna suhe prilagodljive mliječne formule "Frisolac Gold New beginnings 1" i "Frisolac 1" imaju optimalni omjer proteina sirutke i kazein 60:40 za zrelo majčino mlijeko, u sljedećim mliječnim formulama "Friso Gold First steps 2" i "Frisolac 2" ovaj omjer je 50:50.

Proizvodi za djecu "Friso" starije dobi više nisu nadomjestak mlijeka, pa se omjer proteina sirutke i kazeina u majčinom mlijeku više ne održava i jednak je kao kod kravljeg mlijeka 20:80 i Friso Gold Bright Star 4 uopće nije ukazano.

Sastav aminokiselina proteina svih Friso smjesa obogaćen je sa taurinom aminokiselina.

Nisu sva djeca sposobna tolerirati proteini kravljeg mlijeka, koji se razlikuju od proteina ljudskog mlijeka. Za ovu djecu razvila se posebna mješavina "Frisa" s hidroliziranim proteinom ili baziranom na proteini soje.

ugljikohidrati

Sastav ugljikohidrata Friso smjesa za djecu do godinu dana zastupljen je laktozom (mliječni šećer), maltodekstrinom i oligosaharidima. Laktoza i maltodekstrin uglavnom daju bebu energiju, dok su oligosaharidi (prebiotici) potrebni za stimulaciju rasta i povećanje aktivnosti dobrih lakto- i bifidobakterija crijeva.

Jedini neprirodni sastojak za ljudsko mlijeko ovdje je maltodekstrin. Dobiva se hidrolizom škroba. Maltodekstrin je siguran ugljikohidrat, koji se koristi u dječjoj hrani, čineći mješavinu gustom i zadovoljavajućom. Ako beba često ima regurgitaciju, tada u području Frisot postoji mješavina protiv regurgitacije.

Nakon godinu dana u Friso proizvodima među ugljikohidratima su laktoza, glukoza i saharoza. Saharoza je tvar koja može pojačati djelovanje alergena hrane. U tom smislu, kada je dijete sklono alergijama, vrijedi razmišljati o posljedicama kupovine tih proizvoda.

Važno je! Prebiotici su samo u mješavinama "Frisota" označenog "zlatom".

masti

Mlijeko od kravljeg mlijeka ima drugačiji sastav u usporedbi s majčinskim mlijekom, pa je zbog toga priprema mješavina mlijeka većina proizvođača uklanja, zamjenjujući je s mastima i uljima koja sadrže esencijalne masne kiseline. Međutim, postoje mješavine u kojima mliječna mast namjerno ostavi u maloj količini, na primjer, smjese Nutrilak.

Sastav masnoće svih smjesa "Friso" uključuje biljna ulja, kao i tragove mliječne masti. Takva važna komponenta kao riblje ulje bogate polinezasićenim masnim kiselinama, kao i ulje jednostaničnih gljiva (Mortierella alpina), bogate arahidonskom kiselinom, prisutne su samo u smjesama označenim "zlatom".

Važno je! Sve "Friso" mješavine s oznakom "zlato" imaju dodatak ribljeg ulja i jednostaničnih gljiva ulja (Mortierella alpina).

Biljna ulja u mješavinama predstavljaju palmino ulje, nisko erukirajuće repice, suncokretovo ulje, a mješavine "zlata" nadopunjuju uljem palminog kernela. Tako sve Frisot mješavine sadrže palmino ulje, koje prema novijim istraživanjima mogu smanjiti apsorpciju kalcija i uzrokovati zatvor. Pročitajte više o mješavinama bez palminog ulja ovdje.

Ulje palminog kernela bogato je laurinskom kiselinom, koja je također dosta puno u kokosovom ulju, pa se jedno od tih ulja može dodati izboru proizvođača.

Mnogi roditelji često se brinu o prisutnosti uljane repice u mješavini, preplašeni takvom komponentom erukične kiseline (poznato je da toksično djeluje na srčani mišić). Friso mješavine sadrže samo ulje od uljane repice niske alerope, u kojem je koncentracija erukične kiseline minimalna i ne može naštetiti djetetu.

Ostale komponente

Svi potrebni vitamini, minerali se odabiru u mješavinama "Friso" kako bi se pružili potrebama djece svoje dobne skupine. Bez obzira na to jeste li odabrali smjesu označenu s "zlatom" ili bez nje, budite sigurni da će novorođenče dobiti bitne minerale i vitamine.

Sve formule "Friso" mlijeka, osim "Friso Junior 3", obogaćene su dodatkom pet vrsta osnovnih nukleotida majčinog mlijeka. Potreba za nukleotidima u djetinjstvu je visoka, a tijelo ih ne može sintetizirati u dovoljnoj količini, pa je potrebno dodatno unos izvana. Ti spojevi su uključeni u mnoge biokemijske procese u tijelu, dajući blagotvoran učinak na imunološki sustav i korisnu mikroflora.

Među nizom Friso mješavina, samo mješavine nakon godine sadrže okus identičan prirodnom vanilinu i soje lecitinu (E476). Tako početna i naknadna prilagođena smjesa Frisot ne sadrži ovaj aditiv za okus i hranu. Smjese bez "zlata" sadrže regulator kiselosti - limunsku kiselinu (E330).

Koristan aditiv u smjesama "Friso Gold Bright Star 4" i "Friso Gold Young Explorer 3" su probiotici - korisni lakto- i bifidobakterije (Lactobacillus paracasei, sadrže 1x105 KOE / g, Bifidobacterium BB12, sadrže 1x105KOE / g).

Početna i naknadne smjese "Friso" imaju visoku osmolalnost - 310 mOsm / kg, au mješavini "Friso Gold Bright Star 4" ta brojka doseže 442 mOsm / kg. Osmolalnost je zbroj topivih komponenti koje utječu na osmotski tlak. Visoka osmolalnost uzrokuje zadržavanje natrija u tijelu zbog smanjene sposobnosti bubrega djeteta da ga prenosi do kraja prve godine života.

Vidi također:

Koja je razlika između mješavina "Friso Gold" i ostalih "Friso" mješavina za zdravu djecu?

Dakle, sažeti, glavne razlike između tih smjesa. U tu svrhu napominjemo da nedostaju komponente u smjesama "Friso" bez oznake "Zlato".

 1. Prebiotici.
 2. Riblje ulje
 3. Ulje jednostaničnih gljiva (Mortierella alpina).
 4. Ulje palminog kernela.
 5. Probiotici.

Je li moguće bez tih komponenti? Trenutačni TR CU 033/2013 "O sigurnosti mlijeka i mliječnih proizvoda" odnosi se na neobavezno obogaćivanje mješavina mlijeka s dugolančanim masnim kiselinama. To jest, dodavanje ribljeg ulja u prilagođenu mliječnu mješavinu ostaje po vlastitom nahođenju proizvođača. Isto vrijedi i za dodavanje jednostaničnog gljiva ulja (Mortierella alpina), probiotika i prebiotika.

Međutim, dokazano je da organizam djece u prvim tjednima života, zbog svojih osobitosti, ne može sintetizirati iz linolenske kiseline eikosapentaenoične i dokozaheksanske kiseline, čiji je izvor riblje ulje. To znači da je prisutnost ovih kiselina bitno važna u smjesama za djecu do šest mjeseci.

Što se tiče ulja palminog kernela (ne treba se miješati s palminim uljem) bogatim laurinskom kiselinom, ovdje proizvođač formalno također ne razbija ništa. Regulira se samo razina laurinske kiseline s miristinskom kiselinom - ne više od 20% ukupnog sadržaja masti. Zapravo, sastav ulja navedenih na pakiranju ne može ponovno stvoriti istu sliku kvantitativne mješavine masnih kiselina kao u majčinom mlijeku. Rapese, suncokret i palmino ulje ne sadrže ili sadrže nedovoljne količine laurinske kiseline.

Možda zaključci o tome hoćete li dati dijete mješavinu "Frisolac 1", "Frisolac 2" i "Friso Junior 3" ili ne davati, to učiniti sami.

Pro sladke smjese "Friso"

Od prednosti - to je prilično moderna dječja hrana, u kojoj proizvođač nastoji slijediti moderne ideje o sastavu majčinog mlijeka i nisu najgora opcija.

kontra

 1. Nema dodataka aminokiselina triptofana, što je nedostatno u kravljeg mlijeka i proizvodima na njemu.
 2. Sadrži palmino ulje.
 3. Nema eikozapentaenska kiselina u smjesama za djecu do 6 mjeseci.
 4. U mješavinama nakon godinu dana postoji dodatak saharoze.
 5. Prebiotici, kada su prisutni u smjesi, zastupljeni su samo jednim tipom - galakto-oligosaharidima.
 6. Relativno visoka osmolalnost.
 7. Cijena smjese (oko 430 rubalja za limenu neto težinu od 400 g) nešto je precijenjena u usporedbi s njegovim kolegama, čiji su minusi manji.

Čitajte i članke o drugoj mliječnoj formuli:

Mix "Frisolak": pregled liječnika. "Frisolak hypoallergenic": recenzije

Najmlađi članovi obitelji, u pravilu, zahtijevaju najveću pažnju i brigu. U vrijeme rođenja djeteta s njim dolazi u svijet i probleme: s pažnjom, spavanjem, prehranom. Apsolutno svi liječnici smatraju da je dojenje idealna opcija za novorođenče. Međutim, nažalost, sva djeca ne odrastaju na tako prirodnoj prehrani. Stoga, problem s hranjenjem malog čovjeka dolazi do izražaja. Suvremeni raspon mliječnih proizvoda je vrlo širok. Možete odabrati za svaki ukus i novčanik. Većina proizvoda kompletna je zamjena za majčino mlijeko. Jedna od njih je i mliječna formula "Frisolak". Recenzije mladih roditelja koji ovu hranu preferiraju za svoju djecu, dopušteno je da se ova smjesa mlijeka kategorizira od najsigurnijih. Razmotrite postojeće vrste i značajke formule proizvoda.

Mliječna formula od rođenja

Za mnoge proizvođače dječjih hrane majčino mlijeko je mjerilo. Posebno je važno uzeti u obzir blizinu sastava smjese prirodnom proizvodu prilikom organiziranja hranjenja novorođenčadi. Kompletan skup elemenata koji su potrebni za razvoj mozgovnih procesa i formiranje djetetovog imuniteta, sadrži mješavinu "Frisolak".

Mišljenje roditelja, uspješno koriste ovaj beba prehrana, dovela je do zaključka da je proizvod prikladan za bebe koje su boca-hranio, i za bebe, odrastao na pomiješana svoju verziju. Omjer komponenata u sastavu ove smjese identičan je istom indikatoru, što odražava broj takvih sastojaka u majčinom mlijeku. Za djecu koja su sklona alergijskim reakcijama, posebnom mješavinom „Frisolac” hypoallergenic. „Mišljenja medicinskih stručnjaka dozvoljeno koristiti ovu formulu za bebe koje pate od preosjetljivosti na sastojke hrane. Prema zapažanjima liječnika, upotreba tog spoja je dopušteno kako bi se smanjili alergijske bolesti poput novorođenčeta, i djeca djetinjstva.

Jedinstveni sastav mliječnih proizvoda za bebe

Često roditelji beba koje se uzgajaju na umjetnoj hrani suočavaju se s problemom alergijske reakcije kod bebe na mliječne bjelančevine. Ova komponenta je uključena u većinu dojenčadi. Prehrana, u kojoj je protein kravljeg mlijeka zamijenjen hipoalergenskim proizvodom sirutke, je mješavina Frisolak.

Recenzije liječnika koji promatraju mlade pacijente doveli su do zaključka da je alergijska spremnost ove prehrane bila prilično niska. Osim sigurnih bjelančevina, Frisolak sadrži poli-zasićene masne kiseline koje utječu na stvaranje moždanih stanica i vizualnih analizatora djeteta. Važna komponenta ove mliječne formule su nukleotidi uključeni u metaboličke procese, kao i prebiotike, koji se mogu razbiti samo u donjim crijevima bebe. Jedinstven sastav smjese doprinosi dugotrajnom osjećaju sitosti u djeteta, jer se djeca dosta osjećaju dosta vremena nakon hranjenja. Takva značajka ove mliječne hrane smatra se najvažnijom u trenucima prijenosa djeteta na nove vrste hranjenja ili uvođenja dodatnog hranjenja, budući da je rizik od pretjerivanja u normi i time izazivanje osjećaja težine u želucu minimiziran.

Siguran dječji proizvod

Vrlo je važno da svaki roditelj shvati da hrana koju koristi za svoje dijete nije samo zdrava, već i apsolutno sigurna. Nažalost, sve formule za dojenčad ne mogu pohvaliti visoku razinu pouzdanosti uz dovoljnu učinkovitost. Smola, čija je sigurnost dokazana medicinskim i neovisnim ispitivanjem, Frisolac. Recenzije liječnika o ovoj prehrani potvrđuju odsutnost patogenih mikroorganizama i toksina u smjesi, kao i kristalinične saharoze. Roditelji koji odaberu Frisolak da hrane svoje bebe ne smiju brinuti o sigurnosti njihovih malih nasljednika.

Prednosti donošenja mliječne formule

Okus mlijeka mješavine "Frisolak" što je bliže prirodnom. Sadrži mali sadržaj u sastavu zaslađivača u obliku melase - maltodekstrina. Mekat i ugodan okus čini mješavinu lagano asimilirati. Proizvođači predlažu korištenje omjera 1: 7 u pripremi hrane "Frisolak". Recenzije roditelja koji su odabrali ovu formulu dopuštaju zaključak o racionalnosti pravednog takvog omjera, jer u ovom slučaju bebino mlijeko proizvodi optimalnu gustoću i lako se probavljaju bebe. Ova mješavina je također pogodna u pripremi: jednostavno ga razrijedite s kuhanim i ohladenim na 40 stupnjeva vode. Istodobno, svi su vitamini sačuvani, budući da nisu podvrgnuti toplinskoj obradi, što je vrlo važno za cijeli proces biokemijskih i energetskih procesa u dječjem tijelu. U tom smislu neophodno je mješavina "Frisolaka" s nukleotidima. Recenzije o njegovoj upotrebi potvrđuju učinkovitost ove prehrane za sve metaboličke procese u tijelu djeteta.

Problemi s spavanjem noću i Frisolak

Jedinstvenost dječje hrane "Frisolak" također leži u činjenici da su proizvođači uzeli u obzir gotovo sve probleme djetinjstva, uključujući i noćni odmor. Istraživanja na području sna i razvoj mozga djece od rođenja do jedne godine, koji već dugi niz godina bili na Institutu za pedijatriju se ogleda u jedinstvenom formulom, mješavina noći „Frisolac”. „Odgovori roditelja, isprobati formulu, obratite pažnju na ono što njihova djeca su puno mirniji spavanje nakon hranjenja. Mješavina "Frisolak" noć je zasićena posebnom aminokiselinom koja pridonosi formiranju ispravnih bioritma djeteta. U toj formuli dječje hrane sadrži dovoljnu količinu lako probavljivog škroba koja osigurava sporu i dugotrajnu opskrbu glukozom u tijelu djeteta. To doprinosi duži osjećaj sitosti nakon hranjenja dijete s mješavinom „Frisolac” noćna formula. „Odgovori roditelja potvrđuju da dijete spava puno bolje i sigurnije, jer oni ne osjećaju glad i nemir.

Visoko prilagodljiva dječja formula za novorođenčad

Dječja hrana za najmanja ne smije biti samo apsolutno sigurna, već i maksimalno prilagođena za nesavršenu probavu. S pet glavnih nukleotidi takve smjese se smatra „Frisolac” zlato „Mišljenje mame i tate novorođenčadi obratiti pozornost na činjenicu da je ova formula također pridonosi pozitivnom dinamikom rasta i razvoja nedonoščadi nukleotida u smjesi..” Frisolac „imaju sljedeći skup kolegija:

 • inhibiraju rast štetnih bakterija u crijevima;
 • potaknuti dijete da dobije dijete;
 • ojačati imunološki sustav;
 • stabilizirati odgovor cjepiva;
 • minimizira rizik od crijevnih infekcija.

Bebe koje odraste na umjetno hranjenje, osjećaju se mnogo udobnije kada se hrane mješavinom "Frisolaka". Recenzije pedijatara doveli su do zaključka normalizacije stolice i probave u novorođenčadi kada se koriste u svojoj prehrani ovog proizvoda.

Dječja hrana od 6 do 12 mjeseci

Pedijatri obraćaju pažnju roditelja na činjenicu da majčino mlijeko treba biti glavna hrana djeteta do godinu dana. U tom slučaju, rizik od razvoja i razvoja gastrointestinalnih infekcija i patoloških stanja minimiziran je. Ako postoji nedostatak ili nedostatak majčinog mlijeka, treba odabrati formulu za hranjenje ovisno o dobi djeteta.

Proizvođači mliječne hrane "Frisolak" razvili su hranu za djecu od rođenja do šest mjeseci i od šest mjeseci do godine dana. Obje ove formule su što bliže sastavu s majčinim mlijekom, uzimajući u obzir preporuke dječjih liječnika. Mješavina „Frisolac-2” zlato „se smatra visoko prilagođena mliječni proizvod, najviše obogaćena vitamina i mineralnih sastojaka, kako bi se spriječilo stanjadeficijencije i patologija. Ključni nutrijenti za normalno funkcioniranje mozga i imunološkog sustava također su uključeni u ovoj formuli je mješavina” Frisolac. „Odgovori roditelja, koristeći mliječne proizvode, obratite pažnju na dinamičan razvoj djece.

Specijalizirana dječja formula

U pozadini moderne ekologije, sve više i više beba rađaju se s rizikom od razvoja alergija na hranu. Neke bebe su netolerantne čak i za majčino mlijeko. Isto vrijedi i za najprikladnije mješavine. Pogotovo za ove djece razviti formulu „Frisolac” hypoallergenic. „Mišljenje neonatologa dopušteno široko koristiti ovu formulu za dojenčad sklonim netolerancije na određene komponente hrane. U tom slučaju, smjesa je obogaćen sa svim bitnim mineralima i vitaminima za pravilan rast i razvoj djeteta. Obično, alergijski proteini kravljeg mlijeka uzrokuju reakcije.U ovoj formuli mješavina se podvrgavaju posebnom dvostrukom liječenju, što značajno smanjuje alergijsku aktivnost proteina. stabilnost je također formirana od strane prebiotika u sastavu smjese "Frisolak GA", čija je revizija omogućila zaključak ne samo o sigurnosti ovog proizvoda, već io visokoj zaštitnoj funkciji malih potrošača.

Problemi probavnog trakta i Frisolak

Mnogi roditelji bebe do jedne godine skreću pozornost liječnika na činjenicu da njihovo dijete često ima problema s stolicom. Uglavnom se to događa u slučajevima kada djeca odraste na umjetnoj hrani. Najčešće mali pacijenti pate od konstipacije, jer pokretljivost crijeva tijekom apsorpcije prilagođenih mliječnih formula postaje neaktivna, što dovodi do povrede pravovremenog pražnjenja. Liječnici u takvim slučajevima preporučuju mijenjanje smjese hrane. Često oni nude alternativnu formulu "Frisolak". Recenzije onih roditelja koji su slijedili savjet liječnika, kažu da ovaj proizvod nježno potiče crijevnu peristaltiku, pridonosi omekšavanju stolice. Takav proces nastaje zbog prisutnosti mješavine željeza, poznatog po laksativnom učinku, kao i prebiotika koji pomažu u održavanju normalne pokretljivosti. Isti lik ima akcije i miješati „Frisolac” noćna formula. „Mišljenje pedijatri pokazalo da hranjenje po proizvodu ne dovodi do slabljenja niti pretjerano vezivanje stolica ispravan i uravnoteženom kombinacijom sastojaka.

Mješavine "Frisolak" s nukleotidima

Raznolikost formula koje postoje na tržištu suvremene dječje hrane omogućuje roditeljima da odaberu najoptimalnije i najisplative mješavine za bebu. Proizvođači "Frisolak" također su raznovali svoje proizvode. U ovom slučaju, proizvod možete kupiti ne samo u staklenku. Posebna pažnja zaslužuje mješavinu "Frisolaka" u kutiji. Recenzije onih koji koriste takav proizvod za hranjenje bebe, dopuštaju nam zaključiti da je to dobro apsorbira dječje tijelo. Međutim, neki potrošači plaćaju pozornost na činjenicu da je „Frisolac”, obogaćena nukleotida, u nekim slučajevima, za djecu koja su sklona alergijskim reakcijama, a ne mješavinu s oznakom „HA”.

Izbor hrane, u pravilu, ovisi o individualnim karakteristikama tijela djeteta. Cijena dostupnosti često govori u korist mješavine Frisolak u kartonskoj ambalaži. Ovaj mliječni proizvod gotovo je dva puta jeftiniji. Proizvođači ističu da su razlike u sastavu proizvoda pod oznakom „Frisolac” i „Frisolac” zlato „manji. Dakle, djeca mogu sigurno pretvoriti iz jednog formula u drugu. Aktivni antioksidans kompleks pomaže u zaštiti tjelesne stanice od štetnih utjecaja, što također govori u korist od visoko kvalitetne dječje hrane, koja je mješavina "Frisolak".

Recenzije liječnika o proizvodu u kartonu upućuju na to da se ova formula lako apsorbira u tijelu djeteta, bez nanošenja neželjenih učinaka i manifestacija. U pravilu, svaki proizvod iz serije Frisolak apsolutno je siguran za malu djecu. Istodobno, proizvođači su uzeli u obzir potrebe beba starijih od jedne godine. Mješavina "Frisolak-3" razvijena je posebno za kategoriju djece od 12 mjeseci. Komponente se biraju uzimajući u obzir hitne potrebe rastućeg tijela djeteta, koje im pruža dobru prehranu.

Saznajte više o Frisolac dojenčadi: kakve vrste hrane postoji i kako odabrati pravi proizvod?

Temelj zdravlja i uspješnog razvoja položen je od djetinjstva. Jedan od važnih uvjeta za to je pravilna i uravnotežena prehrana. Zato je tako važno odabrati pravu mješavinu koja će djetetu pružiti sve potrebne tvari i elemente u tragovima.

Jedan od najpopularnijih marki prilagođenih mješavina je Friso, čiji se raspon predstavlja kao smjesa za zdrave bebe i za djecu s posebnim nutricionističkim potrebama.

Informacije proizvođača

Friso infant formula proizvodi FrieslandCampina u Nizozemskoj. Prednost ove tvrtke je prisutnost vlastitih farmi, od kojih se kravlje mlijeko isporučuje za proizvodnju mješavina. Proizvođač postavlja visoke zahtjeve za zdravlje krava, uvjete njihovog smještaja i vrlo kvalitetu mlijeka.

Također treba napomenuti da ova tvrtka ima HACCP i ISO certifikate za svoj proizvod.

Suha hrana Friso se dobro podnosi zbog visoke kvalitete proteinske komponente. FrieslandCampina je započela svoje putovanje do idealnog vjeverica s potpunom kontrolom cijelog procesnog lanca, počevši od kravljeg mlijeka i završavajući s gotovim proizvodom koji roditelji kupuju za svoje dijete.

Popularne vrste

Proizvođač nudi raznolik izbor mješavina ovisno o specifičnim potrebama i dobi djeteta.

Zlato 1, 2, 3, 4

Mješavina prvog stupnja namijenjena je djeci od rođenja do 6 mjeseci, druga faza - od 6 do 12 mjeseci, treća faza - od 1 do 3 godine i četvrta faza - za djecu od 3 i više godina.

Prednosti ove dječje hrane uključuju ugodan mliječni okus, brzu topljivost i odsutnost grudica u gotovoj mješavini. Sastav smjese Friso Gold uključuje vrhunske sastojke kao što su DHA i ARA - polinezasićene masne kiseline za razvoj mozga, prebiotike za stvaranje crijevne mikroflore, 5 bazičnih nukleotida za poboljšanje imuniteta.

Prehrana Friso Gold vrhunska klasa lako se probavlja i probavlja, dobro se podnosi posebno obrađenim bjelančevinama. Ova mješavina se prodaje u limenci od 400 i 800 grama, koštati između 370 i 690 rubalja, respektivno.

Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici koja je uključena u komplet.

Frisolac 1, 2

Mješavina prve faze je namijenjena za bebe od 0 do 6 mjeseci, druga faza - od 6 do 12 mjeseci. Hrana Frisolac 2 pogodna je za uzgoj hrane komplementarne hrane. Dječja hrana Frisolak dobro se apsorbira i tolerira djeci pomoću blagih tehnoloških režima.

Temelj je demineralizirana sirutka. Osim toga, sastoji se od Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina za razvoj mozga, uravnoteženog kompleksa antioksidansa, 5 osnovnih nukleotida, minerala vitamina i minerala.

Ova mješavina se proizvodi u kartonskim kutijama težine 350 i 700 grama, a troškovi počinju od 278 i 436 rubalja.

Hrana Frisolac apsolutno nije prikladna za djecu s intolerancijom na protein kravljeg mlijeka.

Junior mlijeko za bebe

Pijenje suhog mlijeka namijenjeno je djeci do 1 godine. Sastav Friso 3 Junior uključuje prirodne karotenoide - antioksidante, kako bi se povećala otpornost tijela na učinke slobodnih radikala.

Piće daje djetetu kompleks vitamina i minerala, elemente u tragovima, polinezasićene masne kiseline za puni rast i razvoj.

Izdavanje obrazaca: kartonske kutije od 350 i 700 grama.

Cijena malog kutija kreće se od 279 rubalja, za veliku - od 479 rubalja.

Friso VOM 1, 2

Ova mješavina pripada liječenju i pripisuje se djeci s tendencijom regurgitacije, konstipacije i kolike. Prva faza prehrane namijenjena je djeci od 0 do 6 mjeseci, drugom stupnju - od 6 mjeseci do 1 godine.

Sastav uključuje prirodni zgušnjivač (guska od rogača) kako bi se uklonili probavni problemi kod djece od rođenja. Osim toga, smjesa sadrži nukleotide za održavanje imuniteta, prebiotike za stvaranje crijevne mikroflore, polinezasićenih masnih kiselina DHA / ARA za razvoj mozga, kompleks vitamina i minerala.

Smjesa Friso VOM u limenke od 400 grama. Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici koja je uključena u komplet.

Frisolac HA 1.2

Hranjiva oznaka HA je ljekovito i propisana je djeci s tendencijom razvijanja alergija na hranu. Friso HA 1 je pogodan za djecu od rođenja do 6 mjeseci, Friso HA 2 - naknadnu smjesu od 6 mjeseci do 1 godine.

Smjesa se dobiva na temelju djelomično probavljenog proteina koji smanjuje rizik od alergija i pridonosi ovisnosti o proteinima kravljeg mlijeka. Sastav također uključuje nukleotide, polinezasićene masne kiseline, prebiotike, komplekse vitamina i minerala.

Proizvedena je mješavina u limenke od 400 grama, a trošak banaka od 635 rubalja. Komplet sadrži mjernu žlicu za lako ispuštanje. Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici.

Frisosoy

Ova mješavina odnosi se na kliničku prehranu i namijenjena je djeci s simptomima nedostatka laktaze. Napravljena je smjesa na bazi soje proteinskog izolata. Osim toga, sastoji se od nukleotida, Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, kompleksa vitamina i minerala.

Razlika ove mješavine od drugih serija hrane je nedostatak podjele po koracima prema dobi - ovaj proizvod namijenjen je prehrani djece od rođenja do jedne godine. U trgovinama dječja hrana Frisosa dolazi u limenke od 400 grama.

Trošak počinje od 311 rubalja po banci.

Frisolac zlato pep

Smjese su klasificirane kao terapeutske i propisuje pedijatar za bebe s alergijama na proteine ​​kravljeg mlijeka. Pogodno za hranjenje od rođenja do jedne godine. Frisolac Gold Pep temelji se na hidrolizatu proteina sirutke, a Frisolac Gold Pep AC temelji se na dubokom kazeinskom hidrolizatu.

Sastav sadrži nukleotide, polinezasićene masne kiseline, kompleks vitamina i minerala. Za razliku od ostalih Friso miješa s prirodnim mliječnim okusom, Frisolac Gold Pep i Frisolac Gold Pep AC su gorki. Proizvedena je mješavina u limenke od 400 grama, a trošak banaka s 835 rubalja.

Komplet sadrži mjernu žlicu za lako ispuštanje. Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici.

Kako kuhati?

Prilikom pripreme smjese važno je točno slijediti upute, a dobrobit i zdravlje djeteta ovisi o tome. Ako prelazi potrebnu količinu praška, moći će biti previše gusta i teška za probavu i asimilaciju, tu može biti problema s radom probavnog trakta - zatvor. U slučaju nedovoljne količine suhog praha, dijete neće jesti dovoljno, neće moći izdržati preporučene vremenske intervale.

Za pripremu mješavine potrebna vam je bočica s odgovarajućom rupom u bradavici, kupljenoj vodi u bocama ili predfiltriranom slavinom, mjernom žlicom za ispravnu dozu i samim suhim mlijekom u prahu.

Nije potrebno kuhati vodu iz boce, ali iz slavine, vodu treba kuhati. Za pravilnu pripremu, temperatura vode bi trebala biti 50 stupnjeva, pri višim temperaturama, korisne bakterije će umrijeti.

 1. U bocu ulijte potrebnu količinu vode i ulijte odgovarajuću količinu doba suhog praha.
 2. Zatim je boca čvrsto zatvorena i sadržaj mu je potresen sve dok se grudice potpuno rastopi.
 3. Prije nego date djetetu bocu smjese, potrebno je provjeriti temperaturu gotovog napitka. Trebao bi biti blizu tjelesne temperature - 37 stupnjeva. Da biste provjerili temperaturu mlijeka, dovoljno je ispustiti nekoliko kapi na ručni zglob - smjesa se neće osjetiti. Ako je temperatura previsoka, boca se može staviti u hladnu vodu.

Za jednostavnu pripremu mješavine možete koristiti sljedeću tablicu omjera vode i mješavine prema dobi djeteta.

Pregled Friso miksa (Frisolak i Friso Gold): dojenačka formula i tablice s uputama za uporabu

Friso - prehrana za umjetno hranjenje dojenčadi, njegov raspon je prilično širok. Proizvođač nudi mješavinu za zdravu djecu i za one koji trebaju posebne proizvode. Razumjet ćemo sorte mliječne formule od Frisa, kao i njegovih sastojaka. Vi samo trebate odabrati najbolje.

O proizvođaču

Za početak ćemo dati neke informacije o proizvođaču. Friezeland Foods Corporation danas je jedna od vodećih tvrtki u proizvodnji dječje hrane, a njezin početak potječe još krajem 19. stoljeća. Nekoliko je mliječnih farmi, ujedinjeno u jednom interesu, počelo proizvoditi suhi mlijeko i kondenzirano mlijeko, a sredinom prošlog stoljeća stručnjaci tvrtke počeli su razvijati formulu za dječju hranu (vidi također: je li moguće jesti kondenzirano mlijeko tijekom dojenja?). Neko vrijeme kasnije, prodaja Frisolaka, suhi prašak za pripremu hrane za bebe prve godine života.

Friso vrste hrane

Dječja hrana Friso je podijeljena u nekoliko sorti. Navodimo osnovne proizvode:

 • Frisolak, Friso Gold i Junior - mješavine namijenjene zdravoj djeci od 0 do tri godine. Za svaki dobni jaz proizveden je zaseban proizvod - od rođenja br. 1, od 6 mjeseci br. 2, od godine 3, od 3 godine br. 4. Temelj proizvoda je proteina sirutke, obrano mlijeko i cijeli niz vitamina i minerala.
 • Frisovom - proizvod s prebiotikom, namijenjen djeci koja imaju problema s probavnim traktom. Također, u svom sastavu nalazi se guska od rogačeve gline, koja služi za sprječavanje regurgitacije.
 • Frisopep - mješavina za djecu sklona alergijama. Sadrži hidrolizirani protein koji maksimalno apsorbira tijelo bez izazivanja alergijske reakcije.
 • Frisosa je proizvod namijenjen bebama s intolerancijom na kravlje bjelančevine ili manjkom laktoze. Temelj koncentrata je protein soje.

Pregled mješavina baze Frisot

Friso osnovne mješavine namijenjene su bebama bez posebnih potreba. Ovaj je proizvod podijeljen u mješavinu "Frisolak", "Junior" - oboje u kartonskim kutijama od 400 g i "Friso Gold" - u metalnim posudama od 400 i 800 g. Kutije sadrže proizvode od tri vrste:

 • suhi prah za kuhanje hrane za bebe od rođenja - Frisolak 1;
 • koncentrat namijenjen djeci starije od pola godine - Frisolak 2;
 • Mlijeko, koja se koristi za hranjenje djece u rasponu od 1-3 godine - Junior 3.

U limenke možete kupiti proizvod označen zlatom, koji pripada premium klasi. Postoje takve vrste ovog koncentrata:

 • mix za novorođenčad i djecu do 6 mjeseci - Friso Frisolak 1 Gold;
 • za bebe od šest mjeseci do 12 mjeseci - Friso Gold 2;
 • Mlijeko za djecu 1-3 godine - zlato 3;
 • Mlijeko za prehranu djece od 3 godine - zlato 4.
Suha smjesa Friso Gold 3

Roditelji koji su već koristili mješavinu Frisolac Gold 1 i 2, primijetili su da se u novije vrijeme promijenio dizajn kapaciteta kositra. Razmotrite razlike između starih i novih paketa:

 • U novoj ambalaži poklopac se preklopi i čvrsto sjedne.
 • Od 2016. godine u staklenke se pojavio graničnik, uz pomoć kojih je prikladno ukloniti višak praha iz mjerne žlice.
 • Unutar banke je opremljen držačem na kojem je montirana mjerna žlica. Ova inovacija vam omogućuje izbjegavanje prstiju u prašak, što ima pozitivan učinak na sterilnost gotovog mlijeka.
 • Oblikovanje ambalaže postao je svjetliji i vidljiviji, može se jasno vidjeti na fotografiji.

Osim toga, spremnik s mješavinom za svaki dobni interval ima svoju boju. Koncentrirajte pod br. 1 plave boje, br. 2 - zelena, br. 3 - narančasta, a najstarijima - ljubičasto.

Koja je mješavina frisota?

Zatim ćemo razumjeti što je osnovni sastav mješavine Frisolak. Proizvodi za zdrave bebe temelje se na posebno pripremljenim proteinima mlijeka. U pravilu, to je demineralizirana sirutka, koncentrat proteina sirutke. Osim toga, u smjesi su prisutni laktoza i biljna ulja. U koncentrat također su uključeni mikroelementi i vitamini koji su potrebni za dijete u određenom dobnom intervalu.

Sastav proteina

Starter proizvodi namijenjeni novorođenčadi i djeci mlađoj od jedne godine, zastupljeni Frisolac 1 i Friso Gold 1 linije imaju omjer proteina sirutke i kazein u omjeru od 60:40. Ovaj omjer je optimalan za hranjenje djeteta u prvoj godini života. U smjesama druge faze, taj omjer je 50:50.

U proizvodima treće faze, koji su dizajnirani za djecu iz godine (Frisolak 3 smjesa), omjer proteina sirutke i kazein je različit - 20:80. Sličan sastav opažen je kod kravljeg mlijeka. U smjesama pod rednim brojem 4, za djecu od 36 mjeseci ovaj omjer uopće nije indiciran. Također je dodan prah amino kiselina - taurin.

Sastav ugljikohidrata

Ugljikohidrati u smjesama za novorođenčad i djecu mlađu od godinu dana uglavnom su laktoza i maltodekstrin. Laktoza je mliječni šećer, a maltodekstrin je kukuruzni škrob. Pomaže u proizvodnji slatko i zadovoljavajuće. U majčinom mlijeku ova tvar nije, međutim, smatra se sigurnim aditivom i često se koristi u mliječnim napicima.

Proizvodi za bebe od šest mjeseci u kvaliteti ugljikohidrata sadrže laktozu, saharozu i glukozu. Nije potpuno sigurno saharoza. Ova tvar sama po sebi nije alergen, ali može izazvati reakciju tijela na učinke drugih alergena. U tom pogledu, bebe sklone alergijama obično se preporučuju za hranjenje hipoalergenske smjese.

Sastav masnoća

Svi Friso proizvodi imaju kompleks biljnih ulja, tragovi mliječne masti. Mješavine u posudama mogu se pohvaliti dodatnim komponentama - ribljeg ulja i ulja jednostaničnih gljiva Mortierella alpina. Prva će pomoći ispuniti nedostatak polinezasićenih masnih kiselina, drugi je izvor arahidonske kiseline.

Friso Frisopep AU Mix

Kompleks biljnih masti u dječjoj hrani Friso je dlana, uljane repice, suncokretovo ulje (više detalja u članku: mliječne formule zasnovane na protein hidrolizatu). Ulje palminog kernela također je prisutno u zlatnim proizvodima. Prema istraživanjima, palmino ulje je izvor palmitinske kiseline, što može pomoći u smanjenju apsorpcije kalcija (preporučujemo čitanje: popis dobrih smjesa bez palminog ulja). Istovremeno, palmino zrno, poput kokosovih ulja, sadrži laurinsku kiselinu. U tom smislu tvrtka zadržava pravo izmjene kokosovog palminog ulja u koncentratu.

Repice ulje je zabrinutost za neke potrošače. Poznato je da jedna od njegovih komponenti, erukična kiselina, ima toksični učinak na srce. Međutim, Friso proizvodi sadrže samo ulje s malim uljem, s minimalnim sadržajem opasne tvari. Prema riječima stručnjaka, njegova prisutnost kao rezultat može se zanemariti.

Dodatne komponente

Proizvođač tvrdi da svi Friso proizvodi sadrže količinu vitamina i minerala koje dijete treba u određenoj dobi. To jest, ako hranite bebu frisolakom, dobit će točno jednaku količinu potrebnih hranjivih tvari kao dijete koje konzumira mlijeko iz limenke.

Mliječna formula Friso Frisolak "Noćna formula"

Navedemo što drugo može sadržavati tvrtke:

 • U svim smjesama, osim Juniora 3, postoji skup od pet nukleotida - tvari potrebne za rast i izgradnju stanica. Ti spojevi su uključeni u različite metaboličke procese organizma i imaju pozitivan učinak na imunološki sustav. Nukleotidi gotovo nisu proizvedeni od strane tijela, a potreba za rastućom bebom u njima je vrlo visoka.
 • Mješavine za bebe do godinu dana ne sadrže okuse, ona je prisutna samo u proizvodima namijenjenim djeci starijoj od godinu dana. Osim toga, u mlijeku za jednu godinu staru djecu i starije je soje lecitin, a smjese u kartonima sadrže limunsku kiselinu kao regulator kiselosti.
 • Prebiotici, tvari koje stvaraju povoljne uvjete za rast korisne mikroflore u crijevima, prisutne su u proizvodima Premium klase i pomažu poboljšati svoj rad. Prebiotici su oligosaharidi i frukto-oligosaharidi.
 • Probiotici su dodani smjesi zlata trećeg i četvrtog koraka. To su živi mikroorganizmi - bifidobakteri i laktobacili koji naseljavaju naše crijeva. Njihova prisutnost u tijelu omogućuje vam izbjegavanje problema s abdomena - disbiosis, zatvor, povećano stvaranje plina. Probiotici dobro funkcioniraju u tvrtki s prebiotikom.
 • Svi Frisot proizvodi imaju visoku osmolalnost - 310 mOsm / kg, a mješavina na broju 4 ima još veće parametre - 440 mOsm / kg. Ovo je pokazatelj kako je izražen utjecaj tekućih komponenti koncentrata na osmotski tlak djeteta. Što je veća osmolalnost, to je vjerojatnije da će natrij, koji je teško transportirati bubrega, zadržati u tijelu. Ta se situacija opaža kod beba prve godine života.

Razlike "Friso Gold" iz drugih vrsta mješavina

Naveli smo glavne komponente koje čine smjese u kartonima i limenke. Njihove su glavne razlike u tome što su u proizvodima premium klase dodatno prisutni:

 • probiotike i prebiotike;
 • riblje ulje;
 • palminog kernela i jednostaničnog gljiva ulja.

U ostalim vrstama proizvoda tvrtke ovi su dijelovi odsutni. Istovremeno, cijeli raspon vitamina i minerala je identičan.

Kako kuhati smjesu?

Upute za kuhanje dječje hrane Frisolak standard. Prvo morate operirati ruke, kao i sterilizirati posuđe u kojoj će se razrijediti prašak. Nakon toga trebate:

 • kuhati mlijeko za 5-7 minuta;
 • hladiti tekućinu sve dok temperatura ne bude veća od 40 ° C;
 • izmjerite potrebni volumen, ulijte u bočicu;
 • pomoću mjerne žlice, sipati u vodu pravu količinu praha, po stopi od 1 žlicu po 30 ml vode;
 • Dobro protresite bocu dok tekućina ne postane ujednačena.
 • hraniti bebu tek nakon što se mlijeko ohladi, približavajući se temperaturi tijela;
 • nemojte hraniti mrvice s mješavinom nakon 1 sata;
 • unaprijed ne možete razrijediti mlijeko, to je bolje prije hranjenja.
Hipoalergenska smjesa Friso (Frisolak)

Razmotrite dozu praha i vode za izradu mliječnog mlijeka. Opis navodi da za pripremu 100 ml proizvoda, potrebno je uzeti 90 ml vode i dodati tri mjerne žlice praha. Sve su informacije tablične.

Tablica za bebe od rođenja do šest mjeseci:

Frisolak HA: vrste, sastav, uporaba u hrani

Nakon rođenja, beba ide na samo-prehranu. Dojenje nije dovoljno za njega, a ponekad i potpuno neprimjenjivo zbog razvoja alergija na majčino mlijeko. U takvoj situaciji, profesionalne hipoalergijske smjese dolaze do spašavanja. Jedna od najčešćih tvrtki specijaliziranih za proizvodnju dječje prehrane je tvrtka "Friso" sa svojim mješavinama "Frisolak".

Tvrtka "Friso" je nizozemska proizvođač dječjih receptura za djecu mlađu od tri godine.

Svaka vrsta hrane namijenjena je određenoj dobi djeteta i uključuje cijeli neophodni popis elemenata u tragovima, vitamina i hranjivih tvari, pružajući potpunu prehranu za bebu. Dječja hrana "Frisolak" može se koristiti kao mješavina (dodatak dojenju) i potpuno umjetnu prehranu bez ugrožavanja zdravlja djeteta. Sve smjese imaju hipoalergijska svojstva i sastavljene su sukladno zahtjevima rastućeg organizma u različito vrijeme.

Kontraindikacije upotrebe smjesa "Frisolak" povećana je osjetljivost na pojedine komponente u sastavu. Prije upotrebe trebate se posavjetovati sa stručnjacima kako biste odredili željenu dozu smjese i potrebu za njegovom upotrebom.

Proizvodi "Friso" obuhvaćaju tri vrste hrane s različitim sastavom:

 • sastav 1 (Frisolak GOLD 1);
 • pripravak 2 (Frisolak HA 2);
 • pripravak 3 (Frisolak 3).

Svaka smjesa sadrži dokozaheksenoične i arahidonske kiseline, prebiotike i nukleotide. Kiseline pridonose razvoju djetetovog mozga i nužan su supstrat u prvim godinama djetetovog života zbog razvoja dječjeg živčanog sustava. Prebiotici osiguravaju normalizaciju stolice stimulirajući pokretljivost crijeva, što je važno u prevenciji crijevnih invaginiranja, kolike i zatvora. Minerali, nukleotidi, vitamini i minerali pridonose rastu i razvoju svih struktura tijela malog čovjeka.

Tablica u nastavku opisuje svrhu ovih smjesa prema dobi:

Dječja hrana "Frisolak 1": kako se uzgajati za novorođenčad

Moderne majke često moraju napustiti dojenje. To se događa iz raznih razloga, ali jedini izlaz je prebacivanje na mliječne formule. Poteškoće pri odabiru najbolje prehrane od najboljih su u različitim proizvođačima i kompozicijama, ali možete odabrati pravu smjesu samo detaljnim ispitivanjem karakteristika više od desetak. Danas ćemo se upoznati s mješavinom mlijeka "Frisolak 1" s nukleotidima za bebe od 0 do 6 mjeseci.

Sastav i proizvođač

Sastav ove mješavine je optimalno blizak sastavu majčinog mlijeka i sadrži tvari koje doprinose pravilnom razvoju mozga djeteta i izgradnji snažnog imunološkog sustava - nukleotida. Uz komplekse i minerale vitamina, proizvođač nudi sljedeći popis sastojaka koji čine Frisolac 1 smjesu:

 • obrano mlijeko;
 • demineralizirana sirutka;
 • biljna ulja (dlana, repice, suncokret);
 • laktoza, maltodekstrin;
 • kalij citrat;
 • kalcijev karbonat;
 • magnezijev klorid;
 • natrijev citrat;
 • natrij askorbat;
 • kalcijev fosfat;
 • kolin bitartarat;
 • natrijev klorid;
 • kalijev klorid;
 • taurin;
 • željezni sulfat;
 • kalcijev hidroksid;
 • cink sulfat;
 • citidin-5-monofosforna kiselina;
 • DL-a-tokoferol acetat;
 • L-askorbil palmitat;
 • dinatrijev uridin 5-monofosfat;
 • nikotinamid;
 • kalijev hidroksid;
 • adenozin-5-monofosforna kiselina;
 • dinatrium guanozin-5-monofosfat;
 • kalcij D-pantotenat;
 • dinatrij inozin 5-monofosfat;
 • bakreni sulfat;
 • limunska kiselina;
 • retinol acetat;
 • tiamin hidroklorid;
 • piridoksin hidroklorid;
 • mangan sulfat;
 • folna kiselina;
 • kalijev jodid;
 • natrijev selenit;
 • fitomenadion;
 • D-biotin;
 • kolekalciferol.

Proizvođač proizvoda "Friso" - "FrieslandCampina" - nizozemski vodeći svjetski proizvođač mliječnih proizvoda s više od stotinu godina povijesti. Tvrtka je specijalizirana za proizvodnju širokog asortimana dječje hrane.

Dobna kategorija

Ova hrana pogodna je za punu prehranu beba od rođenja do šest mjeseci. Komponente u svom sastavu pomažu rastućem tijelu da se razvije skladno, a zbog omjera proteina sirutke i kazeina 60:40, slično majčinom mlijeku, prehrana se lako apsorbira u tijelu.

Prednosti i nedostaci

Majke koje hrane s djecom s Frisolak 1 smjesom uključuju sljedeće među prehrambene koristi:

 • ne uzrokuje alergijsku reakciju;
 • potiče probavu;
 • ne čini koliku i nadutost;
 • smjesa je lako topiva;
 • dobro dijete doživljava okus;
 • niske cijene
Nedostaci smjese:

 • individualna netolerancija na sastojke hrane;
 • prisutnost palminog ulja.

Kako napraviti dječju formulu

"Frisolak 1", kao i sve formulacije za dojenčad, moraju se razrijediti bez stvaranja grudica. Za jedan obrok, morate razrijediti tri kuglice praha u 90 ml vruće vode, ohladiti na 40-50 stupnjeva. Koristite samo bocu ili posebnu vodu za pripremu dječje hrane. Žvele moraju birati bez vrha. Ulijte razrijeđeno mlijeko u bočicu.

Kako dati dijete

Rezultirajuća hrana mora biti ohlađena na tjelesnu temperaturu. Temperaturu možete provjeriti ispustivši bocu na zglob. Hrana mora biti topla, ali ne i vruća. U slučaju da dijete proguta zrak tijekom hranjenja, pričekajte nekoliko minuta i pustite ga da ga zapljusne, dok je držite vertikalno.

Bilo da su moguće negativne posljedice

Neugodne situacije, kao što su netolerancija na lijek ili teška probavljivost, mogu se pojaviti tijekom prve hranidbe i naknadnih. Stoga, prije donošenja odluke o kupnji jedne ili druge dječje hrane, potrebno je konzultirati pedijatra: moći će odabrati pravu mješavinu za bebu.

Kako pohraniti smjesu

Upute za uporabu mješavine "Frisolak 1" savjetuje da zatvoreni paket držite na suhom, tamnom mjestu na temperaturi koja ne prelazi 25 stupnjeva. Ako je banka već počela, pokušajte zadržati pohranu ne više od tri tjedna.