Kako bi pomogla mami: gdje bolje staviti krevet za novorođenče i kako to ispraviti?

Liječenje

Rođenje djeteta najsretniji je događaj u životu svake osobe. Do ovog trenutka važno je pripremiti se ne samo emocionalno, nego i suočavati se s manjim svakodnevnim pitanjima. Naravno, jedan od najvažnijih je: gdje i kako staviti krevet za novorođenče.

Potrebno je osigurati slobodan pristup krevetiću tako da se roditelji ne moraju stisnuti u njega, umetnuti između zida, baterije ili ormara. Bez sumnje, prikladnije je pristupiti djetetu sa strane, a ne s kraja kreveta.

Potrebno je pronaći najudobnije i najsigurnije mjesto u sobi za bebu na spavanje: ne u nacrtu, a ne blizu hladnog zida kod kuće ili, naprotiv, s vrućom baterijom; nepoželjno je stavljati police s knjigama, slikama ili cvijećem iznad krevetića. Pročitajte više o ovim nijansama u našem članku.

Odabir mjesta za dječji krevet

Ako veličina apartmana dopušta, onda budući roditelji odmah imaju pitanje: je li vrijedno staviti krevetić za novorođenče u odvojenu sobu ili staviti u spavaću sobu.

Vjeruje se da će za dijete biti bolje spavati u istoj sobi s roditeljima oko godinu dana. Psiholozi čak preporučuju preuzimanje bebe u prvim mjesecima života u roditeljskom krevetu, jer je spavanje pored majke zdravije i mirnije.

Prilikom odabira mjesta za krevet treba voditi sljedećim točkama:

 1. Optimalna temperatura za dijete je 18-22 stupnja. Važno je shvatiti da je opasno ne samo prevladavati dijete nego i pregrijati. Stoga se krevet ne smije postaviti u blizini uredaja za grijanje.
 2. Ne bi trebao postojati veliki broj mekih igračaka, otključanih ormara ili police za knjige pored kreveta. Sve to akumulira puno prašine i može postati stanište za opasne mikrobe i bakterije.
 3. U idealnom slučaju, ako je soba u kojoj dijete živi, ​​nalazi se balkon. Kao što znate, svjež zrak ima blagotvoran učinak na zdravo spavanje djeteta. Također, redovite emitiranje će otvrdnuti bebu i učiniti njegovo tijelo otpornije na razne bolesti.
 4. Krevet se ne bi smio nalaziti na liniji "prozorskih vrata" jer će beba uvijek biti u nacrtu.
 5. Pedijatri preporučuju postavljanje ležaja na zid, tako da beba ima osjećaj sigurnosti.
 6. Mnogi roditelji pokušavaju izolirati dijete iz buke. Nakon toga, to može dovesti do činjenice da će se dijete probuditi od šuškanja. Bolje je naučiti da zaspi za razgovor ili buku koja dolazi s ulice; tako da možete sigurno otići u posao dok dijete spava.

Važno je ne zaboraviti na sigurnost djeteta: krevet se ne smije nalaziti u blizini električnih utičnica ili električnih aparata, police i svjetiljke ne bi smjeli objesiti iznad njega.

Negativne posljedice pogrešno odabranog prostora za spavanje:

 • Neuspjeh odabira lokacije u odnosu na prozor ili grijalice može dovesti do pregrijavanja ili katarhalnih bolesti različitih težine.
 • Nedostatak svjetla ili svježeg zraka odražava se na ponašanje djeteta: on će biti vrlo nestašan, a njegov san će biti manje mirno. Nakon toga, to može utjecati na emocionalno stanje ili razvoj djeteta.
 • Nepoštivanje sigurnosnih mjera može uzrokovati ozljede bebe.

Kako to popuniti?

Nakon što su se roditelji odlučili na mjesto za krevetić novorođenčad, potrebno ju je ispravno postaviti. Da biste to učinili, trebate pripremiti madrac, nekoliko podstavaka, 2-3 seta posteljine i dvije deke. Upute:

 1. Madrac za novorođenče je bolji izbor srednje tvrdoće i prirodnog punila. Sada madraci su često dvostrani - jedna strana je krutija (za novorođenčad), a druga je mekša (za djecu od godinu dana). To bi trebalo biti odabrano točno po veličini kreveta, tako da neće biti problema djetetove ručke ili noge koja pada u prazninu.
 2. Preporuča se staviti podlogu na madrac. Čak i ako roditelji stavljaju dijete da spava u pelenama, može propasti.
 3. List se širi na podlogu. U hladnoj sezoni je bolje koristiti bicikl, u ljeto pogodan grubo čaše.

Nudimo gledati videozapis o tome kako napuniti krevet za bebu:

preporuke

Ako se krevet ne napuni ispravno, to će negativno utjecati na beba san: često se probudi, postaje spor i djeluje puno. Sve to ne može utjecati na zdravlje djeteta. Da biste izbjegli probleme, trebali biste također zapamtiti nekoliko pravila:

 • Posteljina treba biti samo od prirodnih materijala, tako da dijete nema alergije ili iritacije.
 • Do tri mjeseca nije preporučljivo objesiti strane: oni poremetiti cirkulaciju zraka unutar krevetića.
 • Neiskusni roditelji često ne znaju treba li novorođenčad trebati jastuk. Pedijatri negativno odgovoriti na to pitanje. Mnogi čak preporučuju zaboravljanje jastuka, sve dok dijete ne navrši dvije godine. To je zbog činjenice da dječje tijelo još nije jaka, a jastuk može štetiti kralježnici.

U sovjetskim vremenima pelena je bila presavijena 4 puta i stavila dijete pod glavu. Na taj način, lagano povišena pozicija nije naškodila djetetu i također je potaknula regurgitiranje.

Zanimljivo je da je u nekim zemljama bilo uobičajeno staviti krpu lutke u krevetić za novorođenče, nakon što je na njemu posipala nekoliko kapi majčino mlijeka. Vjeruje se da će izbjeći loše raspoloženje, a beba sna će biti zdrava i smirena zbog maminske mirise. Bez sumnje jedna stvar - vrlo je važno pravilno staviti krevetić i napraviti krevet!

Gdje staviti krevetić

Raspored dječjeg krevetića

Kako organizirati krevet za dijete. Savjeti za Feng Shui

Krevet je možda najvažniji element vrtića. Uostalom, zdravlje djeteta i njegovo raspoloženje ovise o organizaciji kreveta, biti će vesel, energičan ili, naprotiv, trom i nemiran. Kreveti trebaju dati bebu osjećaj sigurnosti i mira. Da biste stvorili takvu atmosferu, potrebno ju je ispravno smjestiti i stvoriti mirnu, mirnu atmosferu u zoni spavanja. Da biste to učinili, Feng Shui ima puno suptilnosti.

Nije važno koji model kreveta odaberete. No, postoji nekoliko zahtjeva za dječji krevet koji su važni za razmatranje.

Prvo, krevet mora imati leđa i čvrstu. Polukružne i pravokutne leđa smatraju se povoljnima, a smanjuju se smanjujuće, valovite, valovite, rešetke, trokutaste, bakrene i leđne šipke.

Drugo, krevet ne bi trebao biti preuski. Djeca se vrte u snu, a ako je krevet uski, dijete može pasti.

Treće, nemojte kupovati djecu s zaobljenim krevetima i krevetima na kotačima: takvi kreveti simboliziraju nestabilnost, a dijete će nervozno i ​​nemirno.

Postavite krevetić tako da beba, koja leži na njemu, može vidjeti one koji ulaze u sobu. Najbolji položaj kreveta: u blizini bočne stijenke, uz glavu na zid i dijagonalu prostorije.

Ni u kojem slučaju ne stavljajte krevet izravno ispred vrata: položaj u snu s nogama do vrata povezan je s smrću (zapamtite izraz "stavi noge prema naprijed").

Ako izgled prostorije ne dopušta drugačiji položaj, provjerite je li stražnja strana kreveta dovoljno visoka, ili odvojite krevet od vrata s zaslonom, namještajem ili brojnim biljkama na podlozi: glavna stvar je da je improvizirana ograda iznad kreveta.

Isto treba učiniti ako je krevet podnožje ili krevet na prozoru. Položaj kreveta uz zajednički zid s WC-om također ne pridonosi dobrom snu: WC je moćan izvor negativne energije. U tom se slučaju krevet mora skinuti sa zida najmanje pola metra.

Kao dijete, moj je krevet dugo stajao na taj način, i to sam ga odvratno spavao: ponekad nisam mogao zaspati, imao sam noćne more. Moji roditelji nisu znali ništa o feng shui, u one dane takve knjige još nisu bile objavljene, pa nisu mogle pomoći. A vi - znate, što znači da možete pomoći svojoj djeci! Zapamtite glavno pravilo: ako dijete ne dobro spava u krevetiću, on vas stalno vraća noću, što znači da je potrebno preraspodjelu.

Ključno za dobrobit bebe je mjesto za vrijeme spavanja. Stoga se ovom pitanju mora približiti ozbiljno. Ako spava glavu u pravom smjeru, neće imati nikakvih zdravstvenih problema, san će biti jaka i zdrava, a snovi će biti lagani i ugodni. Inače će puno djeteta biti nesanica, strahovi, noćne more ili bolesti.

Idealno je položaj glave na sjever, jer u ovom slučaju osoba leži duž magnetskih linija Zemlje. Ova situacija pridonosi miru, dobrom zdravlju i brzom izlječenju od bolesti.

Spavaj dobro vrh prema istoku, slijedeći tijek nebeskih tijela. Dugo je vremena Istok povezan s rastom, razvojem i prosperitetom, a to je u središtu razuma i mentalnih sila. Stoga su energija ovog smjera korisna za dijete. I u ljetnoj vrućini, ova situacija daje osjećaj hladnoće.

Glavu za spavanje na zapad povećava osjetljivost, čini dijete više emocionalno, empatično. Ovo je idealno mjesto za kreativno darovitu djecu.

Ali ako se u snu dijete glave okrene prema jugu, vjerojatno će spavati loše i često biti bolesni. Ako je tijekom spavanja nemoguće mijenjati položaj (na primjer, dijete leži nogama prema vratima), pričvrstite mali zrcalo okrenut južnoj strani na dječju kreveticu na vanjskoj strani stražnjeg dijela kreveta: to će omekšati štetni učinak.

Pri odabiru smjera za spavanje, također možete voditi povoljni i nepovoljni smjerovi vašeg djeteta.

Važno je ne samo položaj kreveta u odnosu na ulazna vrata i smjer u kojem dijete spava, nego i u kojem smjeru svijeta se nalazi. Čini se da neki sektor prostorije nije energetski pogodan za određeno dijete. U takvom se mjestu ne oporavi, doživljava tešku nelagodu i kao rezultat počinje se ponašati kao "teško". Dakle, on vam pokazuje da je loš, i on ne zna kako riješiti taj problem. U tom slučaju, pokušajte napraviti permutaciju u sobi, vođeni povoljnim i nepovoljnim smjerovima. U Feng Shui, vjeruje se da ova područja počinju raditi od 10 godina, ali tko zna, možda vaše dijete je iznimka od ovog pravila. Neka sudjeluje u permutacijama i odabere mjesto za spavanje. Djeca osjećaju energetska polja i podižu signale intuicije bolje od odraslih, pa će mjesto na koje djeteta može biti uspješno.

Kako stvoriti dobro okruženje za spavanje u vrtiću

Šest "NE" za vrtić

Tako da za vrijeme spavanja dijete stvarno počiva i dobiva snagu, nije dovoljno da ispravno postavite krevet i stavite ga glavom u pravom smjeru. Ostali namještaj također igraju ulogu - i ne manje značajni. Neke stvari stvaraju stres, ne dopuštaju bebu da se opusti: treba ih ukloniti iz zone za spavanje. Postoji nekoliko tabua vezanih uz vrtić.

1. Ne bi trebalo biti ogledala u blizini kreveta. Teškoće s usnama, noćnim morama, strahovima - uzrok svih tih bolesti može biti prisutnost ogledala u prostoru za spavanje. Zrcalo, ako je u vrtiću, mora biti postavljeno tako da ne odražava krevet: kad se vidi u zrcalu, dijete se može probuditi. Općenito, sve što ima reflektirajuću površinu treba držati dalje od jasle. Može čak i štetiti televizoru. Ako je u djetetovoj sobi, obavezno pokrijte zaslon tijekom noći.

2. Prostor ispod kreveta trebao bi ostati slobodan. Nemojte stavljati kutije, kovčege, knjige, igračke. Čak ni lonac za komoru ne smije se stavljati tamo. Bilo koja stvar ispod kreveta stvara stajaću energiju, štetni učinci kojima će beba biti izložena tijekom spavanja.

3. Ne bi trebalo biti ništa iznad kreveta: bez slika, bez svjetiljki, bez zrcala, bez ormara, bez police. Oni će ometati bebu za vrijeme spavanja. To se također odnosi na ugrađeni namještaj koji tvori šuplje prostore. Šuplji prostori emitiraju negativnu energiju na pragu, stavljajući pritisak na njegovu glavu i grlo. I ovo je jamstvo nemirnog sna i živčanih poremećaja. Skrenuo sam vašu pažnju na činjenicu da neke slušalice za djecu nisu dobro planirane: kako bi se uštedio prostor, krevet je ugrađen u police ili zid namještaja, a police ili ormar visi nad dječjim spavaćim područjem. Izbjegavajte takav namještaj. Čak i dijete s stabilnom psihu može razviti fobiju, zbog nesvjesnog straha od toga da ga se slomi. Takve slušalice ne pružaju prostor za manevriranje prilikom preuređivanja namještaja. Ako se ispostavi da ovaj smjer spavanja nije dobar za dijete, teško je promijeniti.

4. Ne možete spavati ispod stropne grede i sobe s kosim stropom: ovi nacrti emitiraju destruktivnu energiju, što može prouzročiti ozbiljnu štetu zdravlju djeteta. Na primjer, greda koja prolazi preko kreveta izaziva bolesti onih dijelova tijela na kojima leži. Ako preuređivanje i promjena prostorije nije moguće, najučinkovitije rješenje bilo bi spušteni strop. U ovom slučaju, snop će doslovno nestati. No, za provedbu takvog projekta nije uvijek moguće. Alternativno rješenje je "zatvaranje" grede s puzavim biljkama ili vijenac malih igračaka, čekinja. Iako ova mjera ne eliminira energetsko opterećenje koje generira zraka, to će oslabiti protok destruktivne energije koju emitiraju rubovi zrake. Drugi način je objesiti veliko zvono s pet šupljih cijevi na gredu. Ali to će raditi samo na istočnoj i jugoistočnoj sobi. U drugim smjerovima, štetna energija greda će biti uništena par šupljih štapića bambusa vezanih crvenom niti. Šipke su obješene na rebrima grede s obje strane (dva štapića s jedne strane rebara i dva na drugoj) s rupe prema dolje pod kutom od 30-40 stupnjeva prema snopu. Crvena nit aktivira vodljiva svojstva bambusa. Prolazeći kroz štapić, neprijateljska energija dolazi iz njega već je pretvorena u pozitivnu.

5. Provjerite da nema ni oštrih kutova u blizini krevetića. Oštri kutovi ispuštaju protok negativne energije, nazvanu Feng Shui "otrovnim strelicama". Namijenjene djetetu, ne dozvoljavaju zaspati i energetski ga isključuju, što dalje dovodi do raznih bolesti.

"Otrovne strelice" ispuštaju oštre kutove komada namještaja - ormarića, noćnih ormarića, namještaja raspoređenih u obliku slova L, projekcija zidova i šiljastih predmeta. Ako se ti kutovi ne uklone iz zone mirovanja, "zatvorite ih" s biljkom za penjanje (po mogućnosti umjetnim, budući da su žive biljke blizu kreveta noću će sisati energiju iz bebe) ili zavjesu. A najbolji način je "objesiti" kutove s dragovoljcima igračaka ili zvona.

6. Poželjno je da u dječjem vrtiću nema ni televizora niti računala: ovi uređaji stvaraju štetne elektromagnetske tokove vortexa. Ako ih ne možete ukloniti, barem izvucite utikač iz utičnice za noć.

Gdje staviti dječji krevetić: preporuke za roditelje.

Čak i za vrijeme rođenja djeteta, roditelji imaju puno pitanja o daljnjoj njezi i zabrinutosti za to. Jedan od problema koji se brine za mame i tate, je mjesto krevetića.

Odvojena soba za bebu: Je li to potrebno tako rano?

Ako vaš stan omogućuje dodjeljivanje posebne sobe za bebu, pokušajte ga organizirati uzimajući u obzir buduće želje djeteta dok odrasta. Međutim, ne smijete pomicati mrvicu u odvojenu sobu odmah nakon rođenja. Krevetić u prvih nekoliko mjeseci života djeteta treba biti u sobi za roditelje. Iz tog razloga, vidjet ćemo mjesto za to.

Mnogi psiholozi kažu da je za normalni fizički i mentalni razvoj, kao i za stabilno emocionalno stanje, važno je da dijete spava s majkom. Mama, zauzvrat, trebala bi se baviti ne samo djetetu, nego i kućanskim poslovima. Osim toga, važno je da se odmara. A to je moguće samo kad dijete spava. Međutim, u prvoj godini života, dijete bi trebalo spavati noću pored majke. Iz tog razloga, potrebno je odabrati pravo mjesto za krevet.

Pravila za odabir kreveta.

1. Da se beba ne zagrije, nije potrebno staviti krevet u blizini uredaja za grijanje. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti 18-22 stupnja - samo u ovom slučaju dijete se neće bojati pregrijavanja ili prekomjerne hlađenja.

2. Soba ne smije biti sagovi i tepisi, budući da su kolektori prašine. Bolje je staviti postojeće knjige u ormare s zaključavanim vratima, tako da se sva iste prašine, koje se smatra povoljnim tla za uzgoj mikroba kao što su streptokok, stafilokok i mnogi drugi, ne podmiruju se na njima.

3. Uvjerite se da nikakav duhanski dim ne ulazi u sobu. Ako je soba u susjedstvu na balkonu, gdje tata često puši, morat će to učiniti na drugom mjestu tako da dijete ne proguta dim.

4. Soba s balkonom je idealno mjesto za dječji krevetić. Zahvaljujući svježem zraku, majka će moći otvrdnuti dijete koje će pozitivno utjecati na otpor djetetovog tijela na različite bolesti. Osim toga, često bebe spavaju na svježem zraku. Roditelji bi trebali svakodnevno zračiti sobu u kojoj je beba. Ako zbog otvorenog balkona u sobi postoje skice, potrebno je kupiti posebnu stranu tkanine za dječji krevetić.

5. Mnogi roditelji pokušavaju izdvojiti dječju sobu od buke. Međutim, ovo nije u redu, jer se zbog toga beba navikla spavati u mirnoj atmosferi pa čak i lagani šum može ga probuditi. Stoga, dok dijete mama morati mirno sjediti, stavljajući sve kućanske poslove. Potrebno je naučiti dijete zaspati na zvuk ulice, različiti zvukovi, glasovi, onda će dijete čvrsto spavati i nije ga povrijediti. A mama će moći kuhati ili čistiti dok ima slobodno vrijeme. Međutim, to ne bi trebalo tumačiti tijekom spavanja mrvice ne uključuje glasno TV, računalo ili stereo sustav, jer oni mogu negativno utjecati na živčani sustav djeteta.

Sigurnost.

1. Ni u kom slučaju nemojte postavljati krevet u blizini utičnica i električnih aparata. Također, na zidu iznad bebe ne bi smjeli objesiti slike, dekoracije i tako dalje.

2. Ako postoje biljke u sobi, pobrinite se da nisu opasne za zdravlje djeteta. Obavezno pročitajte svaku informaciju o biljci i napravite nesigurne vrste u drugoj sobi ili ih jednostavno bacite. Inače, dijete može doživjeti alergijsku reakciju ili neku drugu bolest.

3. Vrlo je važno da soba ima sjajnu rasvjetu, tako da dijete tijekom svog budnog sata može gledati objekte oko sebe.

Točan položaj krevetiće igra veliku ulogu u razvoju djeteta, stoga uzmite ovo pitanje ozbiljno i odgovorno.

Gdje staviti krevet novorođenčeta?

Dolazeći kući iz rodilišta, obvezno je pitanje roditeljima gdje staviti jasle za bebu?

Krevet mora biti postavljen na najbolje mjesto u apartmanu! Postoje roditelji koji se pridržavaju tijeka feng shui, tražeći dobru energiju u uglovima stana, energetskim greškama i drugim načinima gdje možete i gdje ne možete staviti krevet.

Ne stavljajte krevetić:

- Gdje izravna sunčeva svjetlost

- Pod svijetlim lusterom

- Tamo gdje ima mnogo žica

- Gdje postoje utičnice

Preporučujem staviti krevetić na područje gdje najmanje ljudi idu. Ako je to prolazna soba, onda je najbolje staviti krevet negdje u kut. Na samom početku, beba može spavati u istoj sobi s roditeljima tako da postoji dobra zona čujnosti.

Spavaća soba za roditelje i bebe: 10 korisnih savjeta o opremanju

Radostan događaj se dogodio u vašem životu - imate divno dijete! I zajedno s njom pojavile su se mnoge ugodne brige i zabrinutosti.

Na primjer, jedan od prvih problema koji nastaje za buduće roditelje obično je prije nego što se dijete rodi - gdje staviti jasle? Pa, kad kuća ima već obnovljenu sobu, rezerviranu za vrtić. A ako ne? Što bi mlade obitelji koje žive u jednosobnim i dvosobnim stanovima? Čak i ako postoji dječja soba, za prvih par godina djetetova života, svaka majka želi da beba spava pored nje.

Dakle, odlučili ste staviti krevetić u spavaću sobu: sada ne dva, ali tri osobe će živjeti tamo! Što trebate zapamtiti?

1. Uvjerite se da krevet nije u nacrtu

Nakon što odaberete određeno mjesto za krevet, provjerite ima li nacrta kad su prozor i vrata otvoreni. Naravno, zimi nećete ostaviti dijete da spava s otvorenim prozorom, ali ljeti ga dijete lako udahnuti i morat ćete se bježati do liječnika.

Usput, možete kupiti prekrasan krevet za bebu u trgovini Kreslashop.ru:

2. Provjerite nije li krevet preblizu bateriji.

Isto s baterijom. Dijete ne može supercool i ne može se pregrijati. Najbolja opcija je staviti krevet u sredinu sobe, tj. Između prozora i bateriju.

Veliki izbor kreveta - u trgovini "Kupistol":

3. Izbjegavajte teške tepiha i stalno uklonite prašinu.

Pokušajte ukloniti predmete koji apsorbiraju prašinu iz spavaće sobe: vuneni tepisi, police za knjige (pogotovo kada postoje mnoge knjige i nitko ih ne dotakne već godinama), krznene kape i bacaju jastuke. Velik broj "sakupljača prašine" povećava rizik od razvoja alergija.

I općenito, uzmite je zdravo za gotovo: s dolaskom djeteta, morat ćete kopati po podu i brisati policama češće nego prije.

Veliki izbor dječjeg namještaja za svaki ukus - u "First Furniture Supermarket":

Veliki izbor dječjih posteljica - u "Perina Peroni":

Posteljina "Perina Peroni" iz 1890. god

4. Objesite tkaninu ili krov

Pravilno zoniranje prostora je ključ za udobnost svih putnika u sobi. Da barem vizualno i beba i roditelji imaju svoje spavaće sobe, možete staviti mali zaslon ili objesiti zavjesu od tkanine između odrasle osobe i dječjih kreveta. Kao opcija - pričvrstiti krov nad dječjim krevetom.

Kada je soba podijeljena na dva dijela, mladi roditelji će zadržati osjećaj privatnosti, a beba će bolje spavati u omiljenom krevetu.

Vraćajući se na stavak 3, podsjećamo: bilo koja tkanina apsorbira prašinu, što znači da je potrebno prati zavjese i krovište barem jednom mjesečno.

Preporučujemo:

5. Postavite malu noćna svjetiljka ili podna svjetiljka u blizini krevetića.

Noćna svjetlost jednako je potrebna kao beba i mlada majka. Prvo, mala svjetiljka je korisna kada beba usred noći probudi mamu. Neće se morati uključiti glavno svjetlo - noćna svjetiljka ili podna svjetiljka dovoljno da hrane dijete i tresti ga. Drugo, oštro svijetlo svjetlo može uplašiti dijete: bilo je samo tamno i odjednom je postalo vrlo svijetlo. Noću je svjetlost meka i prigušena - samo za oči djeteta.

Pronašli smo slatko noćno svjetlo u trgovini Mebelion:

6. Objesite debele zavjese u sobi.

U poslijepodnevnim satima, dijete mora čvrsto spavati, pa se ništa ne smije miješati u anđeoski san, čak i na sjajnom suncu izvan prozora. Objesite u spavaću sobu debele zavjese izrađene od prirodne tkanine. Oni će štititi sobu ne samo od dnevnog svjetla, već i iz nacrta.

Nemojte zaboraviti da se zavjese treba lako ukloniti, izbrisati i objesiti natrag.

7. Uklonite sve opasne predmete unutar dosega djeteta.

Čim dijete uči da ustane u krevetiću na nogama - ovo je stražar! Želi dodirnuti sve što može doći. A ako možete gurati neke predmete u usta. Ako je slika visi iznad krevetića, onda je bolje ukloniti. Ako u blizini ima noćni stol, nemojte stavljati telefon, naočale, tablete i druge sitnice na njemu. Dijete je zainteresirano za sve.

Usput, kad spustite ili stavite noćno svjetlo, neka ga čvrsto pričvrsti na zid ili na stranu kreveta.

8. Premjestite elektroniku dalje od krevetića.

To je nepoželjan za elektroničke uređaje u blizini krevetića: TV, stereo, računalo. Rasporedite opremu tako da se nalazi u suprotnom dijelu prostorije, ali ga uklonite sve dok dijete ne stari.

Dok dijete igra u spavaćoj sobi, nemojte uključivati ​​glasnu glazbu - to može biti uzrok oštećenja sluha.

9. Ukrasite kut djeteta

Želite li imati ne samo dječji krevet u spavaćoj sobi, a kut bebe bi se isticao iz opće pozadine sobe? Nema smisla napraviti drastične promjene u spavaćoj sobi: u par godina dijete će i dalje spavati zasebno od mame i tate. Da biste započeli s popravkom, ponovno lijepljenje pozadine, preoblikovanje jedne odrasle spavaće sobe u odgoj (pod uvjetom da se nećete ni kretati nigdje) je iracionalno, zar ne?

Koristite male i jednostavne dekor elemente koji će kasnije biti lako uklonjeni. Na primjer, vinilne naljepnice u obliku stabala, ptica, životinja, crtanih likova. Možete objesiti vijenac preko kreveta ili lijepog anđela (ali samo tako da ih neobično dijete ne može doći do njih). Trebat će vremena, a samo uklonite nakit, dajući mu spavaću sobu originalni izgled.

Možete kupiti šarene naljepnice koje će vaše dijete zasigurno svidjeti na salonu Organza.

10. Nemojte nositi sve igračke u spavaćoj sobi

Ipak, spavaća soba je mjesto za opuštanje. Neka se ne napuni igračkama, neka šetači i stolice za ljuljanje ne budu čuvani tamo. U ovoj sobi dijete spava, a ostalo - probuditi i igrati. U spavaćoj sobi bi trebao biti samo sve što trebate brinuti za malog čovjeka.

Odrasla beba zanima neobičan dječji namještaj, na primjer, krevet u obliku kuće. Ovo smo pronašli u trgovini Orbit Furniture:

Želim vam sreću sa svojim malim čudom!

Kako odabrati pravo mjesto za krevetić

U fazi planiranja trudnoće, budući roditelji već sanjaju o tome gdje će vrtići biti u njihovoj kući i kako će ih čudesno organizirati.

Da biste odredili pravo mjesto za krevetić, trebate shvatiti da će u prvoj godini života beba trebati maksimalnu njegu majke, stoga bi mjesto za krevetić trebalo biti prikladno za oba roditelja i njihove mrvice.

Gdje bi kolijevka trebala stajati?

Divno je što vam životni prostor omogućuje dodjeljivanje mjesta za novorođenče, ali ne biste trebali žuriti s popravkom u vrtiću. Pedijatri i psiholozi kažu da je pravo mjesto za krevetić samo jedno.

Kako bi se dijete uspješno razvijalo, u prvoj godini života mora uvijek biti blizu roditelja.

Dijete bi trebalo spavati što je moguće bliže majci - s novorođenim vezama su još uvijek vrlo jake. To ovisi o blizini majci kako će se dijete razvijati i psihički, fizički i psihološki.

Preporuke stručnjaka su jasne, ali mlada majka, koja još nije snažno rasla nakon porođaja, poželjna je za dobar odmor. Danas može biti na prostranom bračnom krevetu s kćeri ili sina. Ovdje će biti prikladno opskrbljivati ​​bebu i preskočiti ga i igrati s njim.

Noću, majka bi trebala pokušati spavati više. Njezin san neće biti duboko, ako je dijete na njezinoj strani, bojit će mu se nanijeti štetu. Očito je da dijete treba spavati zasebno noću, ali dok je premalen, ne treba zasebnu sobu, dovoljno je imati mjesto za spavanje pored roditelja.

Potrebno je urediti mjesto za jasle uz bračni krevet. Trebao bi biti smješten tako da je briga za djecu ugodna, da osjeća blizinu majke i da je zaista siguran na ovom mjestu.

Kako odabrati mjesto za krevetić

Ispravno mjesto za krevetić svakako će zahtijevati neko preuređivanje u kući. Takvi napori su nužni, jer nakon brige o udobnosti i sigurnosti djeteta, ne brinite se da mu se nešto može dogoditi u tom trenutku kada je sam u sobi.

Želim staviti novorođenče na najljepše mjesto, ali je prikladno za dijete?

Razmotrite sve nijanse ispravnog mjesta krevetića:

 • Ne smije biti blizu uređaja za grijanje tako da dijete ne pregrije. Optimalna temperatura zraka u prostoriji gdje djeca žive je 18-22 ° C.
 • Soba ne bi trebala biti unutrašnjost predmeta, dobro skupljanje prašine - sagovi, tepisi, teške zavjese, otključani ormarići i police knjiga. Sve to može biti stanište patogenih mikroba i uzrokovati bolesti u djetinjstvu.
 • Idealno, dijete će živjeti u sobi s balkonom - stalnim izvorom svježeg zraka. To jamči stvrdnjavanje bebe, njegovu otpornost na prehlada i samo snažan, miran san. Ali to će biti vrlo loše ako odrasle osobe koje su navikle pušiti na ovom balkonu ne mijenjaju svoje prioritete.
 • Potrebno je dogovoriti mjesto tako da nema ni najmanjih nacrta i da u blizini nema TV ili glazbeni centar.
 • Iznad samog kreveta, kako bi se izbjegle nesreće, nemoguće je objesiti police, slike ili druge predmete koji krase unutrašnjost.
 • Ne bi trebalo postojati utičnice za napajanje.
 • U spavaćim sobama nepoželjno je staviti puno unutarnjih biljaka, ali jedno je sasvim prihvatljivo.

Obavezno provjerite je li odabrana biljka opasna za zdravlje djece. Poznato je da su ficus i geranium pročišćivači zraka, a zatim se mogu postaviti u spavaću sobu, ali ne i vrlo blizu kreveta.

Želite li da vaše dijete postane inteligentno, znatiželjno i inteligentno? On treba vidjeti sve što odrasli rade kako bi pokušali ponavljati sve svoje postupke što je točnije moguće. Položaj krevetića treba biti takav da beba od prvog dana života ima dobar pregled i pravilnu rasvjetu, tako da ga nikakav namještaj ne bi spriječio da gleda uokolo i analizira sve oko sebe.

Gdje staviti krevet za novorođenče

Pojavom djeteta ne mijenja se samo obiteljski identitet, već i kućni namještaj - soba ili kut za novorođenčad se smjestio, u unutrašnjosti se pojavljuju krevetići, ormarići, police za dječje stvari.

Najsjajnije nove roditelje odnose se na jasle, pitajući se istodobno pitanje - kako staviti jasle, gdje ga staviti, tako da je udoban i ugodan za sve.

Politika dječjih krevetića

Bez obzira koliko soba u apartmanu, prilikom odabira mjesta za krevetić trebate slijediti nekoliko osnovnih pravila:

1. Dječji krevetić treba postaviti daleko od uređaja za grijanje, od grijača i baterija, jer liječnici vjeruju da je bolje da se dijete diše nego da se pregrije. Ako je soba topla, 22 ° C i više, onda je nemoguće nadvladati dijete, ali da se pregrijava - u potpunosti.

2. Krevetić, osobito u prvim mjesecima djetetovog života, trebao bi se smjestiti što bliže mjestu spavanja roditelja, tako da majka uvijek može čuti njezinu bebu.

I vrlo je zgodno kada hranite majčino mlijeko noću - bez potrebe da se udaljite, mama može lako doći do djeteta.

3. Ako u sobi postoji računalo ili TV, onda je bolje zaštititi dječji krevet s malog zaslona kako bi se smanjili štetni učinci zračenja. I još jedna važna točka: dijete ne bi trebalo zaspati pod radnom televizijom.

4. Soba mora biti dobro prozračena, ali istodobno je poželjno da nema šipki oko prostorije. I krevet se ne smije nalaziti neposredno ispod prozora ili desno u blizini balkona, bolje ga je staviti malo na stranu, tako da kad se emitira sav hladni zrak, posebno zimi, ne ide na bebu. Pušači dopuštaju da puše što dalje od sobe kako ne bi došlo do pušenja duhana.

5. Pored krevetića ne bi trebalo biti prašnjavi tepisi, razne meke igračke, koje, iako lijepe, ali u ovoj dobi, dijete će vjerojatno biti povrijeđeno nego korisno.

6. Gotovo je nemoguće potpuno izolirati dječju spavaću sobu od buke. Ako je dijete uznemireno i budi se iz svake buke, prvo pokušajte smanjiti buku, govoriti tiho, ne uključiti televizor u kuhinji ili u susjednoj sobi dok spava, ali postupno dijete treba biti naviklo na pozadinu buke, to će biti bolje za roditelje i beba.

7. Mjesto gdje se nalazi krevetić treba dobro osvijetliti, a bolje je da se otvori dovoljan pregled - mala stvar je zanimljiva!

Dječji krevetić u privatnoj sobi

Nemojte žuriti da odvojite bebu od sebe i opremite ga za odgojni vrtić. U prvim mjesecima života trebao bi biti što bliži svojoj majci, a ako beba spava u zasebnom krevetu, lakše će čuti njegov poznati i poznati dah.

Stoga, sve dok dijete ne odraste, vitalno je da mu bude u blizini, tako da jaslica mora biti smještena u neposrednoj blizini roditelja.

Zajednički san

Neke majke nemaju ništa protiv ako dijete beba spava sa svojim roditeljima u istom krevetu. Psiholozi ih podržavaju, vjerujući da zajednički spavanje s roditeljima ima pozitivan učinak na zdravlje i razvoj djeteta, a također olakšava noćno hranjenje, barem u prvih šest mjeseci života bebe.

Stoga, nije potrebno žuriti odmah koristiti jasle u punoj snazi, neka beba spavati tamo samo ako je potrebno za roditelje da budu sami.

Problemi, kao da "ne spavaju dijete", riješeni su na nekoliko načina. Možete staviti dijete na zid, neka majka spava u sredini, a tata s rubom. Ili tata da se dijete odvoji od valjka i stavi dijete u sredinu kreveta.

Također možete ukloniti jednu stranu iz krevetića i gurnuti je blizu roditelja.

Ako beba nije sama

Na rođenje blizanaca postoji potreba za kupnjom prostranijeg krevetića - za blizance. Roditelji blizanaca se ne slažu o tome koji su kreveti poželjni za djecu - jedan prostrani zajednički ili dva manja kreveta.

Za jednosobni stan, bolje je kupiti zajednički krevet s pregrađivanjem barem prvih šest mjeseci, ili čak i više.

Ako je apartman dovoljno prostran, djeca se mogu "naseliti" na dva odvojena kreveta.

Ali opća pravila za postavljanje dječjih krevetića u sobu ostaju ista.

Položaj krevetića i Feng Shui

Neki obožavatelji Feng Shui smatraju da je poželjno postaviti dječji krevetić u sektoru djece i kreativnosti (na zapadnoj strani sobe) ili na obiteljima i izvorima (na istočnoj strani).

U sobi gdje je dijete, zatvorene biljke neće biti suvišne, na primjer, male kave ili citrusa ili geranija, pod uvjetom da ne uzrokuju alergijske reakcije.

Prilikom odabira mjesta za krevetić, važno je prije svega razmišljati o tome da je beba na ovom mjestu ugodna i udobna, jer će krevetić biti njegov mali dom u nadolazećim mjesecima života.

Gdje staviti dječji krevet? Važna načela za odabir mjesta

Mnoge moderne obitelji mogu priuštiti odvojenu spavaću sobu za dijete. Međutim, ne biste trebali žuriti da "dijete" iselite tamo. Sada se psiholozi slažu da dijete treba zdravlje, tjelesni i duševni razvoj spavati s majkom. Stoga je poželjno da, barem u prvih šest mjeseci ili godine života bebe, krevet se ne koristi za "punu snagu", tj. noću je bolje da dijete spava pored majke u roditeljskom krevetu.

Iako, naravno, iz ovog morate barem temeljito pristupiti odabiru mjesta krevetića. Glavno je slijediti nekoliko važnih pravila.

Kreveti trebaju biti postavljeni daleko od uređaja za grijanje: peći, grijači itd., Jer se dijete lako pregriše. Liječnici čak vjeruju da je bolje da supercool dijete nego da pregrijati. Ovdje je važno zapamtiti da je na temperaturi ispod 18 ° C gotovo nemoguće pregrijati dijete, jer prevelika toplina ostavlja u procesu disanja. Ako je temperatura iznad 22 ° C, dijete je lako pregrijati, a na toj temperaturi nije moguće nadtlaknuti. Idealna temperatura u sobi u kojoj se nalazi krevetić - od 18 do 22 ° C.

Bolje je odmah ograničiti mogućnost kontakta s dijete s alergenom: pored dječjeg krevetića ne bi trebalo biti sagova s ​​prašinom koji je gotovo nemoguće potpuno ukloniti od njih, bolje je staviti knjige u staklene ormariće. Dokazano je da mikroorganizmi s vrlo neugodnim nazivima mogu dugo trajati u izvorima kućne prašine: stafilokoke, streptokoke, salmonelu itd.

Naravno, nema duhanskog dima. Ako tata pusi na balkonu, te izlazom na balkon preko puta prostoriji u kojoj beba spava - to je bolje pitati Papa nježno pušite na stubištu.

Soba u kojoj će beba spavati mora biti dobro prozračena. U idealnom slučaju, ako soba u kojoj će se nalaziti krevetić, ima pristup balkonu. Teško je precijeniti ulogu svježeg zraka. To je element otvrdnjavanja koji povećava otpornost na prehlade. Istodobno, spavanje na svježem zraku savršeno smiruje bebu, pozitivan učinak na živčani sustav.

Svjež zrak trebao bi biti dosta, ali važno je da u sobi u kojoj se nalazi kreveti nemojte proći skice. Međutim, problem se lako rješava zakrčivanjem bočne strane krevetića s debelom krpom.

Jedna od najkontroverznijih problema je da li treba postojati soba u kojoj se nalazi krevet, potpuno izoliran od buke. Nemoguće je sa sigurnošću reći što je najbolje. Ne zato oko njega su grijani akademska rasprava, već zato što je do vas, a vi - u stvari naučiti dijete spavati u tišini, će patiti od nje i hodati na prstima za ostatak života. Ako ne izolira dijete od svih pozadinske buke i san, on će čuti tihi glas buke ulice - dijete će se naviknuti na njih, neće biti zastrašeni i da će moći spavati, a vi ćete biti u mogućnosti nastaviti svoje domaće poslove. Ali, naravno, ne govorimo o vrištanju TV-a ili radija. Mjesto krevetića mora biti mirno. Usput, pročitajte o negativnim posljedicama situacije kada dijete spava pod televizorom, u odjeljku.

Razmišljajući o lokaciji krevetića, ne zaboravite na sigurnosna pitanja. U blizini ne bi trebalo biti napajanja i električnih uređaja. Iznad krevetića je bolje ne objesiti zidne ukrase.

Neke biljke su prirodni ionizatori zraka. Na primjer, poznata svojstva fikusa i geranija imaju slična svojstva. Vrlo je dobro ako neki od tih predstavnika flore "žive" u sobi u kojoj se nalazi krevetić. Međutim, pobrinite se da vaši kućni ljubimci nisu toksični, kao što su begonija i oleandar. Također treba napomenuti da neke biljke, poput istog geranija, mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Krevetić bi trebao stajati na dobro osvijetljenom mjestu. A dobro je ako beba dobije široku recenziju - jer je sve zanimljivo za njega, ne smijete propustiti ništa, želite vidjeti sve i sve oko sebe! :)

Gdje staviti krevet za dijete?

Do djetetove dobi od 5-6 mjeseci, krevet može stajati u vašoj spavaćoj sobi. Blizina majke će smiriti dijete, i bit će vam lakše hraniti i mijenjati ga noću. No, naravno, ako glasni zvukovi koje dijete čini noću stvarno spriječavaju roditelje da spavaju, bolje je premjestiti krevetić u drugu sobu i kupiti "baby monitor". U tom slučaju, vrata u vrtić moraju ostati otvorena.

Za djecu, susjedstvo s mamom i tatom u prvih šest mjeseci života smatra se korisnim. Prema statistikama, djeca koja spavaju u istoj sobi sa svojim roditeljima, rjeđe se probuditi usred noći i općenito se ponašaju mirnije. Roditelji uspijevaju "presresti" plakanje svojih potomaka i učiniti ono što on pita, čak i ne dopuštajući mu da se konačno probudi. U neposrednoj blizini jedni druge, cijela obitelj (i mame, tate i djeca) spava jači. Osim toga, ako je krevet u krevetu pravo u spavaćoj sobi, roditeljima je prikladnije dijeliti noćne brige za dijete.

U početku, beba spava puno, ali često se budi. Spavanje štiti njegov živčani sustav od preopterećenja i iscrpljenosti, pomaže u njegovu skladnom razvoju i ispravlja sustav bioloških ritmova. Da bi spavali, novorođenčad je potrebno 19 sati dnevno, 3 - 5 mjeseci staro dijete - 17 godina, pola godine staro dijete - najmanje 15 sati.

Do oko 6 mjeseci dijete će naučiti spavati noću 6-7 sati zaredom, a da se ne probudi. U ovom trenutku može se preseliti u zasebnu sobu; Štoviše, liječnici snažno savjetuju roditelje da ne odgode prijenos bebe. Inače, stalna blizina sigurnosne mreže će se pretvoriti u naviku da dijete će biti teško dijeliti sa. Iako su sva pravila izuzetci. Dakle, ako je maleni bolestan, ništa ne sprječava roditelje da ga ostavljaju noću pod svojim krilima, a povratak u krevet u svoju spavaću sobu za sada.

Da bi beba dobro spavala, koristite savjete stručnjaka.

1) Uvijek stavite bebu u krevet u isto vrijeme.

2) U krevetiću beba bi trebala spavati na leđima bez jastuka i pokrivača.

3) Održavajte sobnu temperaturu na 18-20 ° C.

4) Pokušajte ne prigušiti dijete: kod kuće ima dovoljno prsluka i klizača (ili tijela), a na vrhu - omotnica koja odgovara veličini.

5) Zaštitite dijete od svih dosadnih zvukova: trebalo bi zaspati u ugodnoj tišini.

Gdje je bolje staviti krevet za dijete

Kada se dijete rodi, postavlja se pitanje kupnje dječjeg krevetića, a također i gdje ga staviti: u odvojenu sobu ili u roditeljsku spavaću sobu. Pokušajmo to shvatiti.

GDJE NEĆE BITI BOL

Nakon rođenja i do 5-6 mjeseci, krevetić s novorođenčetom može stajati u roditeljskoj spavaćoj sobi. Tako će majci lakše nositi se s djetetom i hraniti ga, a blizina voljene osobe će smiriti dijete.

Ali to se događa da noću beba može napraviti neugodne glasne zvukove koji ga čine jako teško zaspati. U ovom slučaju, bolje je premjestiti krevetić u drugu sobu i kupiti "baby monitor". I ostavite vrata otvorena.

BITI ZAJEDNO - KORISNA

Dokazano je da se u prvih šest mjeseci života susjedstvo roditelja i djeteta smatra korisnim. Prema statistikama, kada u ovoj dobi djeca spavaju u istoj sobi s mamom i tatom, rijetko se probude usred noći, a općenito se osjećaju smireno. Istovremeno, roditeljima je lakše čuti plač djeteta i prikladnije obavljati potrebne brige.
Postoje i informacije da je zajednički san roditelja s djecom jači.

VRIJEME NA SLEEP

U prvih tjedana i mjeseci života, beba spava puno, ali se često budi. Da bi spavali, novorođenče traje 19 sati dnevno, mrvice, koje su 3-5 mjeseci - 17 i pola godine starog beba - ne manje od 15 godina.

KAKO putuje u odvojenu sobu

Kada dijete dosegne šest mjeseci, nauči da spava 6-7 sati noću, a da se ne probudi. U tom razdoblju već se može premjestiti od roditelja u zasebnu sobu. Usput, liječnici preporučuju roditeljima da ne odgađaju preseljenje bebe jer postoji opasnost da će stalna bliskost uskoro postati navika da će dijete imati poteškoća s odstranjivanjem.

Naravno, sva pravila imaju svoje iznimke. Stoga, ako je dijete bolesno, nitko ne zabranjuje roditeljima da ga vode noću u krilo.

KORISNI SAVJETI

Da bi dijete dobro spavalo, korisno je savjetovati stručnjake:

 • Učite dijete da istodobno ode u krevet kako bi razvio režim.
 • Poželjno je da u krevetiću beba spava na leđima bez jastuka i pokrivača.
 • Temperatura u sobi bi trebala biti na 18-20 ° C.
 • Čvrsto ne omotajte dijete, tako da nije bio zagušljiv.
 • U vrijeme spavanja beba treba zaštititi od neugodnih zvukova.