Proljeće u novorođenčadi

Rođenja

Jedan od vanjskih pokazatelja uobičajenog razvoja djeteta pedijatara, neurologa i drugih pedijatrijskih stručnjaka je izvor u novorođenčadi. To je mala, meka, pulsirajuća površina na glavi djeteta, pod kojim se tkivo mozga nalazi prilično blisko. Površina opruge prekrivena je debelim filmom s malom fuzz-om.

Proljeće novorođenčeta

 • Proljeće novorođenčadi uvelike olakšava proces porođaja, kako za bebu tako i za majku. Prolazeći kroz rodni kanal, kosti lubanje su komprimirane, pa stoga glava novorođenčeta prvo izgleda izduženo nakon rođenja. Zatim se oblik glave vraća;
 • Prisutnost opruge osigurava optimalne prostorne uvjete za normalan rast mozga u toj brzini, koji je položen prirodom;
 • Rodnichok sudjeluje u procesima regulacije razmjene topline bebe i okoliša. Ako djetetova tjelesna temperatura prelazi 38 stupnjeva, a zatim kroz proljeće, tkivo mozga hladi prirodno;
 • Zbog sposobnosti kompresije fontanel može djelovati kao apsorber u slučaju slučajnog pada djeteta.
Velike i male fontane

Gdje je

Određivanje gdje je proljeće u novorođenčadi vrlo je jednostavno.

Veliki prozor u obliku dijamanta veličine 2 x 2 centimetra smješten je točno u sredini krune, ili, kao i obično, kažu - na kruni.

Malo je proljeće na stražnjoj strani glave. Veličina je oko pola centimetra.

Kada je obrasla

Veliko proljeće obraslo oko jednogodišnjeg djeteta, ponekad postoje male odstupanja od tog parametra do oko jedne i pol godine. Ali ako dijete u drugim parametrima zadovoljava dobne standarde, onda nema razloga za brigu.

Malo proljeće kod djece rođenih na vrijeme već je zatvoreno. Međutim, dogodilo se da je otkriveno nakon rođenja. Tada bi trebalo biti zatvoreno za dva ili tri mjeseca.

Brzina i vrijeme zatvaranja opruga ovisi uglavnom o tome koliko je djetetovo tijelo opremljeno kalcijem. Ako nije bilo abnormalnosti u majčinoj prehrani, opaženo je optimalno liječenje multivitamina, tada se obično pojavljuje prekomjerno rastezanje fontana.

Razvojne abnormalnosti

Poznavajući vrijeme kada je fontanel obrastao, kao i veličinu, možete vidjeti sva odstupanja, kako bi izbjegli i spriječili razvoj mnogih opasnih bolesti u novorođenčadi. Među njima je nekoliko:

 1. Rahitis. Ova bolest je gotovo najčešći uzrok kasnog zatvaranja proljeća. U pravilu, to se događa u prerane bebe, rijetko na suncu, imaju nedostatak kalcija i vitamina D. Pročitajte članak o rakom >>>;
 2. Hipotireoza. Smanjenje količine hormona štitnjače također može biti uzrok usporavanja procesa bujanja proljeća;
 3. Down sindrom. Prevelike veličine fontanela ukazuju na prisutnost ove bolesti zajedno s drugim karakteristikama;
 4. Prekomjerno rastezanje fontana unaprijed može govoriti o višku kalcija, a također ukazuju na bolesti kao što su craniostenoza, mikrocefalija;
 5. Depressivni fontanel također je ozbiljan simptom. Taj fenomen govori o akutnoj dehidraciji.

Što prevelik fontanel ili sporo (kasno zatvaranje) proljeće

Pažljivo ispitivanje djeteta od strane stručnjaka, detaljan opis roditelja o stanju bebe bit će ključ za rano otkrivanje abnormalnosti i pridonijet će pravilnom propisivanju preventivnog liječenja.

Razlozi za rano zatvaranje fontana

Previše mali fontanel ili prebrzo zatvaranje fontana

Izbočena opruga?

Najčešće se pojavljuje strši proljeće na pozadini bolesti koje prate povećanje intrakranijalnog tlaka: meningitis, encefalitis, tumore, intrakranijalno krvarenje, povećanje intrakranijskog tlaka iz nekog drugog razloga.

Ako se izbrazdana opruga može kombinirati s jednim ili više sljedećih simptoma, trebali biste što prije nazvati liječnika:

 • Jaka temperatura;
 • Ispuštanje fontana dogodilo se nakon ozljede glave, pada djeteta;
 • povraćanje;
 • Pospanost ili prekomjerna razdražljivost djeteta;
 • strabizam;
 • Konvulzije ili epileptički napadaji;
 • Gubitak svijesti;
 • Iskopavanje fontana dugo vremena bez drugih simptoma.

Umetnuta opruga?

Najčešće se opaža pad fontana zbog dehidracije djeteta na pozadini temperature, proljeva i ponovljenog povraćanja. Ako je otkriveno opaljen proljetno dijete treba imati obilje pijenja, a liječnik ga treba kontaktirati za liječenje bolesti koja je uzrokovala dehidraciju.

Strah od zla

Mnogi se vrlo boji da nekako ošteti proljeće. Sjeti se! - to je gotovo nemoguće. Unatoč izglednoj mekoći fontana, to je vrlo izdržljiv, a nemoguće ga je oštetiti uobičajenim manipulacijama (pranje, kupanje, češljanje itd.).

Glavna stvar o izvorima novorođenčeta i odgovore neonatologa na često postavljana pitanja roditelja

Dijete se nedavno pojavilo na svjetlosti. Izgleda tako malen i bespomoćan. Na glavi mrvica postoje posebne formacije - fontanelles. Novoumorni roditelji često se boje dotjerati glavu, a da ne spominje češljanje i pranje glave. Pored toga, postoje glasine da mozete ozlijediti mozak mrvica tako da nepravilno pritisnete proljeće u novorođenčadi. Mnogo razgovora i predrasuda oko ovog područja na glavi djeteta. Ali, lako je ozlijediti proljeće u novorođenčadi? Je li istina da njezina veličina i datumi zatvaranja imaju veliku ulogu u dijagnozi ozbiljnih bolesti u djeteta?

Što je izvor?

Lubanja novorođenčeta čine kosti koje su međusobno povezane šavovima. Tkivo kostiju na glavi bebe je tanak, savitljiv, bogat krvnim žilama. Neka područja na glavi ne ossify, oni su tkiva tkanica. Nalaze se na spoju nekoliko kostiju i nazivaju se fountainanelles.

Koliko izvora ima novorođenče? Za mnoge, to će biti iznenađenje saznati da je dijete rođeno s šest fontanelles.

Gdje su izvori u novorođenčadi?

Veliko proljeće u novorođenčadi najistaknutije je od fontana, smješteno na kruni između frontalnih i parijetalnih kostiju. Dobio je svoje ime iz dobrog razloga. Njegova veličina je prilično velika i prosječno je 3 cm. Oblik velikog proljeća je dijamantnog oblika, a na bližem pregledu možete vidjeti pulsiranje.

Malo proljeće u novorođenčadi smješteno je iza velikog na spoju parietalnih i okcipitalnih kostiju. Ovo proljeće izgleda kao trokut veličine oko 5 mm. Često se dijete rodi s već zatvorenim malim proljetom, a ostatak se zatvara u roku od jednog do dva mjeseca.

Dva uparena opruga mogu se naći u vremenskim područjima. To su klinasti izvori. Još jedan par šibica, mastoid, nalazi se iza uha. Svi su zatvoreni ubrzo nakon rođenja djeteta i nemaju dijagnostičku vrijednost.

Zašto je dijete rođeno s izvorima?

Sve u ljudskom tijelu nije slučajno, a dijete nije iznimka. Tijelo djeteta je složen sustav, svaki organ ima svoju jedinstvenu funkciju.

Kakva je funkcija proljeća u novorođenčadi?

 1. Rodnichok igra važnu ulogu tijekom porođaja. Zahvaljujući ovom obrazovanju, dječja glava se smanjuje i prolazi kroz rodni kanal lakše. Oblik glave djeteta, rođen prirodno rastegnut, dolichocephalic. Tijekom vremena, konfiguracija glave se mijenja, postaje obična, zaobljena.
 2. Dijete brzo raste, a zajedno s djetetovim mozga. Kosti lubanje postaju gusto, povećavaju se, a fontana raste. Prisutnost fontana i šavova lubanje stvara povoljne uvjete za rast i razvoj mozga.
 3. Springwell pomaže djetetu da održava normalnu tjelesnu temperaturu, sudjeluje u termoregulaciji. U teškim hipertermiji (više od 38 stupnjeva Celzija) fontanel pomaže da ohladi mozak i meninge.
 4. Funkcija prigušenja. Iako proljeće izgleda prilično nepouzdano i krhko, pomaže u zaštiti mozga kada dijete padne.

Kada se proljeće novorođenčadi iscjeljuje?

Razumjeti pravila i vrijeme zatvaranja izvora.

Datumi zatvaranja

Veliko proljeće u bebama obraslo je u razdoblju od šest mjeseci do jedne i pol godine.

Polovica novorođenčadi rođena je s obrastao malim proljetom. Za ostatak djece, proljeće se privlači za jedan ili dva mjeseca.

Preostali paralirani fontali rijetko se vide u novorođenčadi s punim radnim vremenom. Ako je dijete rođeno s lateralnim fontanelama, postane prerano ubrzo nakon rođenja.

Što utječe na zatvaranje fontana?

Zašto su neke bebe rođene s točkastom fontanom, koja ubrzo raste posve, dok drugi mogu imati utor do dvije godine?

 1. Nasljedna predispozicija. Veličina izvora, s kojima je beba rođena, kao i vrijeme njihova bujanja, prije svega ovisi o genetskim svojstvima. Nakon razgovora s baka i ispitivanja o fontanelima roditelja, možete predvidjeti kako beba će biti zatvorena.
 2. Gestacijsko doba u kojem je rođeno dijete. Djeca koja su prerano rođena malo su iza fizičkog razvoja od punoljetnih vršnjaka. Oko 2 - 3 godine ova je razlika izjednačena. Ali prerane bebe imaju svoje karakteristike u razvoju. Konkretno, to je duže zatvaranje fontana.
 3. Koncentracija kalcija i vitamina D u tijelu djeteta. S nedostatkom kalcija, prekomjerno nakupljanje fontana može se spriječiti, a s viškom elementa, depresija nestaje ispred vremena. Ali dječja prehrana igra ovdje sekundarnu ulogu, najčešće razlog za poremećaj metabolizma.
 4. Uzimanje lijekova tijekom trudnoće.

Također postoji veza između veličine fontana novorođenčeta i majčinog unosa kalcija i multivitamina i prehrane žene.

No, genetska predispozicija igra ključnu ulogu u veličini fontana pri rođenju.

Proljeće nije vremenom obraslo, vrijedi li ga brinuti?

Ovo pitanje odgovara Dr. Komarovsky.

Zatvaranje izvora događa se na različite načine. Neke bebe rađaju se s vrlo malim fontanelima. Za druge, velika fontana može biti obrasla samo dvije godine. Uz normalno blagostanje i razvoj djeteta, obje se situacije smatraju normalnim. Nije bitno kada je proljeće zatvoreno u novorođenčadi.

Veličina izvora može ukazivati ​​na razvoj bolesti. Ali nema patologije koja bi se očitovala samo promjenom veličine izvora. Svako rutinsko ispitivanje procjenjuje zdravlje djeteta i veličinu fontana.

Kada se brinuti?

Kod određenih bolesti novorođenčadi moguće je kasnije zatvoriti proljeće.

 1. Rahitis. Osim sporog zatvaranja fontana, parodonija se očituju za odstupanje od tjelesnog razvoja, promjena na kardiovaskularnim i mišićnim sustavima te smanjenje imuniteta. Bolest je češća kod preranih beba koje nisu primile vitamin D kao preventivnu mjeru. S bebom s punim radnim vremenom, s redovitim šetnjama i pravilnom prehranom, rizik od razvoja rakova je minimalan.
 2. Kongenitalni hipotireoza. To je kongenitalni poremećaj u kojem štitnjača ne funkcionira ispravno. Uz promjenu vremena zatvaranja fontane, hipotireoza se opaža letargija, pospanost, uporni zatvor, odstupanja u mentalnom i tjelesnom razvoju djeteta.
 3. Achondroplasia. Pokazuje se grubim kršenjima razvoja koštanog tkiva, patuljastosti, sporim stopama zatvaranja izvora.
 4. Down sindrom. Bolest povezana s patologijom kromosoma. U Downovom sindromu djeca imaju karakterističnu pojavu, razvojne teškoće.

Što može značiti rano zatvaranje izvora?

U većini slučajeva, nije bitno kada fontanel raste u bebi. To ne utječe na razvoj mozga i inteligencije. No, postoje situacije povezane s umanjenim metabolizmom kalcija, metabolizmom, u kojem je proljeće prebrzo zatvoreno.

Druge bolesti, kao što su kraniosynostosis, abnormalnosti razvoja mozga, vrlo su rijetke, imaju ozbiljne tijekove i karakteristične znakove. Ako se dijete osjeća dobro, razvija se prema kalendaru, stope zatvaranja fontana nisu važne.

Promjene fontana

Proljetno tijelo u novorođenčadi

Najčešće ispupčen fontanel prati meningitis, encefalitis, intrakranijalnu krvarenje. Sve ove bolesti karakterizirane su visokim intrakranijskim tlakom, zbog toga i izlučivanje proljeća je oteklina.

Anksiozni simptomi koji, u kombinaciji s ispupčenom proljetnom prijetnjom, ugrožavaju život djeteta:

 • visoka vrućica, koja postaje teško i uskoro se diže;
 • mučnina i povraćanje kod djeteta;
 • glasno plakati, razdražljivost ili, obrnuto, letargija, pospanost djeteta;
 • konvulzije, gubitak svijesti;
 • ako je proljeće počelo izbočiti nakon pada mrvica, ozljede;
 • pojava strabizma, simptoma oka.

Impacted fontanel

Ako je pala meka kruna - ovo je simptom dehidracije bebe. Proljeće se mijenja, padne ispod kosti lubanje i ukazuje na akutni nedostatak tekućine za bebu. Uz ponovljeno povraćanje, proljev, visoka temperatura postoji značajan gubitak tekućine. Dehidracija utječe na cijelo tijelo. Koža postaje suha, moguće je stvaranje pukotina na usnama, kršenje dobrobiti djeteta.

Što roditelji trebaju znati o izvoru? Često postavljana pitanja

 1. Proljetno dijete je vrlo veliko. Je li to rakove? Veličina izvora s rachitom uopće se ne mijenja. Moguće je promijeniti oblik glave, povećati frontalnu i parietalnu kvrgu, omekšavajući rubove fontana. S rakom, rubovi fontana postaju fleksibilni i savitljivi, ali veličina ostaje ista.
 2. Kada je mala veličina fontana nemoguće je propisati vitamin D, čak i ako se dijagnosticira rakovima? Pored vanjskih znakova rakom, za dijagnozu treba biti laboratorijska potvrda. Uz rakove, promijenjena su razina alkalne fosfataze, razina kalcija u krvi i urinu. Znakovi infekcija vidljivi su na rendgenima zglobova i cjevastih kostiju. Kada se potvrđeni rakovi dodjeljuju vitamin D i kalcij, a veličina fontana nije važna. Podudaranje u pravilnim dozama lijekova ne ubrzava zatvaranje fontana.
 3. Dugi porast proljeća može pokazati hidrocefalus kod djeteta? Hydrocephalus (hydrocephalic syndrome) pojavljuje se s povećanjem količine tekućine (cerebrospinalne tekućine) u mozgu. To dovodi do povećanja intrakranijskog tlaka i promjena u dobrobiti djeteta. On postaje nemiran, kapriciozan, poremećen san. Prilikom ispitivanja djeteta, liječnici obraćaju pozornost na razvoj djeteta, mišićni ton, povećanje opsega glave, stanje proljeća. Povećanje opsega glave u kombinaciji s povećanjem veličine fontana i promjenom stanja djeteta može ukazivati ​​na razvoj bolesti.
 4. Ako se proljeće zatvori prebrzo, mozak djeteta će prestati rasti? Rast glave nastaje ne samo zbog fontana, već i šavova, povećanja i zbijanja kostiju lubanje. Čak i ako je fontanel potpuno zatvoren, glava i dalje raste.
 5. Je li moguće oštećenje mozga bebe dodirivanjem izvora? Možete sigurno dodirnuti, poljubiti, češaljiti glavu djeteta, neće donijeti neugodne posljedice. Mozak je sigurno skriven ispod membrana i okolnih tkiva.
 6. Kako se brinuti za proljeće? Ovo područje ne zahtijeva posebnu brigu. Kao i kod ostatka kože bebe, skalp je potrebna briga. Nakon pranja s posebnim dječjim šamponom, isprati vodu s ručnikom. Ne trljati glavu, promakivaniya prilično dovoljno.
 7. Trebam li uzimati vitamin D s brzim ili sporim rastom izvora? Pitanje prikladnosti imenovanja vitamina D rješava se pojedinačno u svakom slučaju. To utječe na mnoge čimbenike, uključujući područje boravka djeteta, godišnja doba, trajanje šetnje.

Glavni zadatak roditelja je briga o pravilnoj prehrani djeteta, redovitim šetnjama i pravilnoj njezi. Ostavite stručnjaku ocjenu stanja fontana. Na svakom rutinskom pregledu liječnik treba samo nekoliko sekundi da potroši na glavu i procijeni proljeće.

Parametri kojima se procjena fontana provodi kada ga pregleda liječnik

 • da li su dječji kreperi otvoreni ili zatvoreni, odgovara li dobi djeteta;
 • koliko izvora je bilo u vrijeme rođenja i njihov broj u ovom trenutku;
 • kako se fontane mijenjaju, kako brzo padaju, da li se oblik fontana promijenio;
 • što dodirnuti rub fontana. Uobičajeno, rubovi bi trebali biti elastični, a omekšavanje je znak nedostatka kalcija i vitamina D;
 • Kako prolaz prolazi u okolna tkiva? Usporena, potonula ili napeta, ispupčena opruga uvijek je znak patologije.

Zaključimo

Rodnichki - anatomska formacija tkanine, koja se nalazi na glavi djeteta. Zbog prisutnosti fontana, glava može lako proći kroz rodni kanal, mijenjajući oblik (konfiguraciju).

Veličina i vrijeme navodnjavanja opruga pomažu pedijatru da sumnja u promjene u zdravlju mrvica. Ali čak i iskusni stručnjak ne može dijagnosticirati samo veličinu proljeća, jer svaka bolest ima niz drugih važnih simptoma.

Mnoga pitanja i zabrinutosti pojavljuju se među mladim roditeljima oko fontana. Najčešće mitovi o izvoru nisu pod zemljom i brzo ih je izbacivao pedijatar. Za skladan razvoj mrvica važno je redovito šetnje i racionalno hranjenje, ljubav i briga o mama i tate.

Gdje u izvorima novorođenčeta

Jedan od vanjskih pokazatelja uobičajenog razvoja djeteta pedijatara, neurologa i drugih pedijatrijskih stručnjaka je izvor u novorođenčadi. To je mala, meka, pulsirajuća površina na glavi djeteta, pod kojim se tkivo mozga nalazi prilično blisko. Površina opruge prekrivena je debelim filmom s malom fuzz-om.

Proljeće novorođenčeta

 • Proljeće novorođenčadi uvelike olakšava proces porođaja, kako za bebu tako i za majku. Prolazeći kroz rodni kanal, kosti lubanje su komprimirane, pa stoga glava novorođenčeta prvo izgleda izduženo nakon rođenja. Zatim se oblik glave vraća;
 • Prisutnost opruge osigurava optimalne prostorne uvjete za normalan rast mozga u toj brzini, koji je položen prirodom;
 • Rodnichok sudjeluje u procesima regulacije razmjene topline bebe i okoliša. Ako djetetova tjelesna temperatura prelazi 38 stupnjeva, a zatim kroz proljeće, tkivo mozga hladi prirodno;
 • Zbog sposobnosti kompresije fontanel može djelovati kao apsorber u slučaju slučajnog pada djeteta.

Velike i male fontane

Gdje je

Određivanje gdje je proljeće u novorođenčadi vrlo je jednostavno.

Veliki prozor u obliku dijamanta veličine 2 x 2 centimetra smješten je točno u sredini krune, ili, kao i obično, kažu - na kruni.

Malo je proljeće na stražnjoj strani glave. Veličina je oko pola centimetra.

Kada je obrasla

Veliko proljeće obraslo oko jednogodišnjeg djeteta, ponekad postoje male odstupanja od tog parametra do oko jedne i pol godine. Ali ako dijete u drugim parametrima zadovoljava dobne standarde, onda nema razloga za brigu.

Malo proljeće kod djece rođenih na vrijeme već je zatvoreno. Međutim, dogodilo se da je otkriveno nakon rođenja. Tada bi trebalo biti zatvoreno za dva ili tri mjeseca.

Brzina i vrijeme zatvaranja opruga ovisi uglavnom o tome koliko je djetetovo tijelo opremljeno kalcijem. Ako nije bilo abnormalnosti u majčinoj prehrani, opaženo je optimalno liječenje multivitamina, tada se obično pojavljuje prekomjerno rastezanje fontana.

Razvojne abnormalnosti

Poznavajući vrijeme kada je fontanel obrastao, kao i veličinu, možete vidjeti sva odstupanja, kako bi izbjegli i spriječili razvoj mnogih opasnih bolesti u novorođenčadi. Među njima je nekoliko:

 1. Rahitis. Ova bolest je gotovo najčešći uzrok kasnog zatvaranja proljeća. U pravilu, to se događa u prerane bebe, rijetko na suncu, imaju nedostatak kalcija i vitamina D. Pročitajte članak o rakom;
 2. Hipotireoza. Smanjenje količine hormona štitnjače također može biti uzrok usporavanja procesa bujanja proljeća;
 3. Down sindrom. Prevelike veličine fontanela ukazuju na prisutnost ove bolesti zajedno s drugim karakteristikama;
 4. Prekomjerno rastezanje fontana unaprijed može govoriti o višku kalcija, a također ukazuju na bolesti kao što su craniostenoza, mikrocefalija;
 5. Depressivni fontanel također je ozbiljan simptom. Taj fenomen govori o akutnoj dehidraciji.

Što prevelik fontanel ili sporo (kasno zatvaranje) proljeće

Pažljivo ispitivanje djeteta od strane stručnjaka, detaljan opis roditelja o stanju bebe bit će ključ za rano otkrivanje abnormalnosti i pridonijet će pravilnom propisivanju preventivnog liječenja.

Razlozi za rano zatvaranje fontana

Previše mali fontanel ili prebrzo zatvaranje fontana

Izbočena opruga?

Najčešće se pojavljuje strši proljeće na pozadini bolesti koje prate povećanje intrakranijalnog tlaka: meningitis, encefalitis, tumore, intrakranijalno krvarenje, povećanje intrakranijskog tlaka iz nekog drugog razloga.

Ako se izbrazdana opruga može kombinirati s jednim ili više sljedećih simptoma, trebali biste što prije nazvati liječnika:

 • Jaka temperatura;
 • Ispuštanje fontana dogodilo se nakon ozljede glave, pada djeteta;
 • povraćanje;
 • Pospanost ili prekomjerna razdražljivost djeteta;
 • strabizam;
 • Konvulzije ili epileptički napadaji;
 • Gubitak svijesti;
 • Iskopavanje fontana dugo vremena bez drugih simptoma.

Umetnuta opruga?

Najčešće se opaža pad fontana zbog dehidracije djeteta na pozadini temperature, proljeva i ponovljenog povraćanja. Ako je otkriveno opaljen proljetno dijete treba imati obilje pijenja, a liječnik ga treba kontaktirati za liječenje bolesti koja je uzrokovala dehidraciju.

Strah od zla

Mnogi se vrlo boji da nekako ošteti proljeće. Sjeti se! - to je gotovo nemoguće. Unatoč izglednoj mekoći fontana, to je vrlo izdržljiv, a nemoguće ga je oštetiti uobičajenim manipulacijama (pranje, kupanje, češljanje itd.).

video:

Proljeće u novorođenčadi je segment vezivnog tkiva koji se nalazi na spoju tri ili više kostiju lubanje. Ovi neostostižni fragmenti olakšavaju proces porođaja, jer omogućuju deformaciju lubanje, a lagano zamjenjuju rubove lubanje kostiju jedna drugoj kao što fetalna glava prolazi kroz rođeni kanal.

Nakon rođenja djeteta, vezivno membransko tkivo postupno se stvrdne, veličina pulsirajućeg interosseusa se smanjuje, fontanel se zatvara.

Roditelji bi trebali biti u stanju pronaći fontanele lubanje novorođenčeta da kontroliraju njihovo stanje. Da biste to učinili, morate znati koliko je izvora u novorođenčadi i koja je njihova lokalizacija.

Postoje šest spojnih membrana:

 • nesparen (dva) - smještena u sredini kranijalnog svoda, nazvanog prednje i stražnje strane;
 • upareni (četiri) - dva na svakoj strani, zove klinasti i mastoidni.

Obično, roditelji mogu samostalno pronaći i mjeriti samo neparni izvore, one koje se upućuju na njih su teže otkriti, manje su ili gotovo zatvorene do rođenja.

Gdje je izvor u novorođenčadi, koji je glavni i kojem se stanju kontrolira pedijatar? Nalazi se u sredini između frontalnih i parietalnih kostiju i naziva se velikim prednjim.

Malo proljeće u djece drugačije se naziva stražnjom stranom. Ovo je proljeće smješteno u sredini između parietalnih i okcipitalnih kostiju.

Dobro je da roditelji budu upoznati s oba klinastog i mastoidnog izvora. Nalaze se na bočnim površinama lubanje, dvije na svakoj strani. Membrane u obliku klinova smještene su na spoju vremenskih, frontalnih i parijetalnih kostiju, gdje su povezane s intrakranijalnom sfenoidnom kosti. Mogu se naći u hramovima djeteta. Mastoidni "prozori" nalaze se na spoju procesa istog naziva vremenske kosti s parietalnim i okcipitalnim kostima (ili iza ušiju malog djeteta).

Postoje i neprekidni izvori koji se ne nalaze u svim bebama. To uključuje nasolobni, parietalni i cerebelarni. Proljeće može biti na području šava između frontalnih kostiju.

Veličine i oblik

Što bi trebao biti prednji fontanel novorođenčeta? Oblik proljeća u novorođenčeta je romboid. Pri rođenju, veličine su u rasponu od 2,5 do 3 cm. Ponekad u nedostatku patologije, međusobna membrana može biti mala veličina - 0,5 cm. Vrijednost se izračunava dijeljenjem zbroja uzdužnih i poprečnih promjera rhombusa po dva.

Tijekom prvog mjeseca života, veličina fontane u novorođenčadi može se neznatno povećati, što je povezano s promjenom oblika lubanje nakon porođaja i aktivnim rastom mozga. Proces neizbježnog smanjenja započinje u dobi od četiri mjeseca. Pulsiranje se značajno smanjuje od 8 mjeseci, a proljeće postaje okruglo.

Uobičajeno, stražnja fontana ima oblik trokuta. Veličina je mnogo manja od prednjeg dijela i, u pravilu, ne prelazi 7 mm. U klinastim i mastoidnim proljetnim cvjetovima su male veličine, standard je 0,6-1 cm, a također podsjeća na oblik trokuta.

Kada proljeće preraste novorođenčad? Povezno tkivo se pretvara u koštano tkivo s periferije, u određenom vremenu. Promjer "prozora" se postupno smanjuje. Ne postoji točan vremenski razmak, identičan za svu djecu, recimo neko vremensko razdoblje kada proljeće raste. U ovom slučaju, najčešće se odnosi na prednji fontanel.

Proljeće je konačno zatvoreno do kraja prve godine. Te se stope mijenjaju čak i kod normalnog razvoja djeteta. Mekoću membrana vezivnog tkiva na ovom području može se održavati u zdravom djetetu čak i za 2 godine.

Natrag fontanelle obično raste tijekom prva dva mjeseca života.

Kada prolazi proklupni klin? Uglavnom, te fontane su zatvorene 2-3 mjeseca života. Ali ako je dijete već rođeno s zatvorenim klinastim oprugama, ossifikacija tih membrana javlja se u prvih šest mjeseci beba života.

Koliko vremena raste dijete dojenčadi u dojenčadi, zvanom mastoid? Vrijeme ossifikacije približno se podudara s zatvaranjem klinastih opruga. To znači 2-3 mjeseca života.

Dakle, kada fontanel bi trebao biti obrastao u djeteta, nedvojbeno je teško odgovoriti. Na mnoge načine, razdoblje ozdravljenja ovisi o genetskim svojstvima, prehrani mame tijekom trudnoće i prirodi hranjenja. Pod djeteta također utječe - prema medicinskoj statistici, kod dječaka spojna membrana zatvara mnogo brže.

No, čak i uz rano zatvaranje, rast mozga osigurava prisutnost šavova između kostiju lubanje, koja ne raste do 15-19 godina.

Razvojne abnormalnosti

Obično su roditelji zabrinuti zbog promjena u veličini spojne membrane. Tijekom pregleda i mjerenja fontanela može se sumnjiti u patološke anomalije. Da bi se identificirala patologija, dobivene su dimenzije povezane s normalnom vrijednošću koja odgovara dobi mrvica.

Fontanel novorođenčeta raste pod sljedećim patološkim okolnostima:

 • rahitis;
 • smanjena funkcija štitnjače;
 • hydrocephalus (akumulacija u mozgu prekomjerne količine cerebrospinalne tekućine), dok se proljetno dijete povećava, napinje, zatvara kasnije;
 • genetske patologije (Downov sindrom, chondrodysplasija, Apertov sindrom, klavijalna kranijalna displazija, stakleni mali sindrom).

Najčešće, velika fontana na glavi djeteta opažena je u prijevremenom radu. U prijevremenim bebama fontani se sporije sporije.

Također, izazivaju čimbenici koji doprinose formiranju velikih fontana:

 • genetska predispozicija;
 • kršenja u prehrani i načina dana buduće mame (nedostatak mliječnih proizvoda i neuravnotežena prehrana, prekovremeni rad);
 • umjetno hranjenje djeteta;
 • loša ekologija;
 • stres majke i bebe.

Vjeruje se da proljeće može biti manje od norme, ako trudnica jede previše hrane koja sadrži kalcij. U tom slučaju, "prozori" su brže zatvoreni.

Mikrofafalija karakterizira prijevremeno zatvaranje svih membranskih spojeva tijekom prvih mjeseci života. U tom slučaju, dječja proljetna proljeća može biti mala, a ostala pet može biti zatvorena pri rođenju.

Koji liječnik treba kontaktirati ako sumnjate na odstupanje

Do šest mjeseci, roditelji trebaju biti posebno oprezni da kontroliraju veličinu međusobnih membrana. Ako je od dobi od osam mjeseci spojna membrana promijenila malu veličinu od rođenja, potrebna je pedijatrijska konzultacija.

Ako su dimenzije normalne, ali proljeće je oteklina ili, obrnuto, ispod razine kostiju lubanje, potrebno je hitno kontaktirati pažljivog pedijatara. On će propisati sve potrebne testove, ispite. Ako je potrebno, dijete će se savjetovati s pedijatrijskim neurologom.

Istraživanja sumnjivih abnormalnosti

Pedijatar treba pratiti tijekom ispitivanja sljedećih točaka:

 • Konzistencija ploče vezivnog tkiva i rubova kostiju kostiju, njihovu strukturu i gustoću.
 • Veličina fontana i dinamika promjene.
 • Konture međusobnih membrana.
 • Opseg lubanje.

Dobiveni podaci trebaju biti povezani s dobi djeteta i osobitostima njegovog razvoja.

Ako proljeće ne preraste u 2 godine, potrebni su slijedeći ispiti:

 • detektiraju se pedijatri isključujući rakove (u toj bolesti, usklađenosti rubova kosti lubanje, ravnanje vrata, znojenje, zakrivljenost donjih ekstremiteta);
 • genetsko savjetovanje;
 • test krvi za sadržaj hormona štitnjače kako bi otkrio njezinu hipofunkciju.

Ako se u novorođenčadi otkrije zatvorena opruga ili se membrane počnu zatvarati tijekom prvih mjeseci života, pedijatri govore o ranom zatvaranju proljeća. To može biti zbog kongenitalne kraniostenoze, abnormalnog razvoja lubanje ili mozga, genetske bolesti, intrauterinskih infekcija.

Ako su "prozori" praktički zatvoreni, ali veličina lubanje i psihofizički razvoj odgovaraju dobnoj normi, roditelji nemaju brinuti.

Od instrumentalnih metoda koristi se ultrazvuk, magnetska rezonancija snimanja mozga.

Ripple od proljeća u dojenčadi često se brinu za roditelje. Ali u novorođenčeta proljeće pulsira s plakanjem, napetosti i anksioznosti. Također morate zapamtiti da je opruga pulsirala s tlakom, to je norma i ne bi trebala uzrokovati alarm.

Konveksna opruga u bebi je uvijek alarmantan simptom. U nazočnosti konveksnih pulsirajućih stručnjaka fontanelisa kažu o povećanju intrakranijskog tlaka.

Intrakranijalna hipertenzija može biti posljedica slijedećih patoloških okolnosti:

 • infektivni proces (encefalitis, meningitis);
 • neoplazme u mozgu;
 • ozljeda kosti lubanje, komplicirana cerebralnim edemom ili intracerebralnim krvarenjem;
 • hidrocefalus.

Zašto puls u djetetu pulsira? Ritmičke vibracije membrane odgovaraju srčanim udarima koje uzrokuju kretanje cerebrospinalne tekućine.

Ali ako dijete pulsira proljeće, a to je popraćeno kršenjem općeg stanja, pojavom konvulzivnog sindroma, gubitkom svijesti, hitno je nazvati hitnu pomoć.

Kao posljedica dehidracije uslijed crijevne infekcije, neurotoksikoze ili poremećaja u režimu konzumiranja pića može doći do povlačenja guste ploče koja pokriva prostor između kostiju djetetove lubanje. Kada ovo stanje zahtijeva obilje pijenja, uravnoteženu infuzijsku terapiju i druge simptomatske terapijske mjere.

U odsutnosti dehidracije i oštećenjem općeg stanja, ponovni ulaz interosesne membrane može se pojaviti u post-babe

Kako se brinuti za fontanel

Membrane između kostiju ne trebaju posebnu pažnju, njihov gusti tkivo pouzdano štiti djetetov mozak i teško ga je oštetiti.

Ali postoje jednostavna pravila koja slijede:

 • nemoguće je snažno pritisnuti spojnu membranu, potrebno je nježno i lagano dodirivati;
 • Neophodno je kontaktirati pedijatra ako se fontanel potone ili izboči;
 • izbjegavajte oštećenja kože na području nepovezanih šavova i fontana;
 • djeca se moraju redovito prevoziti tako da ne spavaju na jednoj strani, jer to može pogoršati deformaciju lubanje;
 • Na crvenu kožu nanesite novorođenu krema za bebe na području membrane između kostiju, a zatim lagano češaljite od pilinga korica.

Potrebno je posvetiti maksimalnu pozornost djeci: češće se nositi, staviti šešir, pokušajte izbjeći prekomjerno plač i anksioznost. Mlađe majke koje pružaju njegu važnu prehranu, obogaćene kalcijem i vitaminima. Dječji pedijatar, ako je potrebno, propisati vitamin D u dobi doza.

Rodnichki štititi mozak u razvoju od prekomjernog pritiska, pružajući priliku za rast, zaštititi od pregrijavanja, igrati ulogu amortizera za ozljede. Dinamika prekomjerne membrane između kosti do jedne godine starosti važan je pokazatelj zdravlja djeteta. Ako postoje odstupanja u stopi njihovog zatvaranja, neophodno je hitno savjetovanje pedijatru, jer to može biti znak ozbiljnih problema s zdravljem djeteta.

Korisni video o izvoru novorođenčeta

U normalnom stanju dječje pjege, on se ne smeta, ali roditelji u najmanju ruku panikuraju i sumnjaju na odstupanje od norme. Da bismo smirili bučne mumije, želimo vam reći i objasniti neke trenutke koji su posve besmisleni da se bojimo.

Fiziološke značajke fontana u dojenčadi

Kada fontanel raste u novorođenčadi, to je uznemirujuća tema, jer njezino rano ili kasno zatvaranje govori o odstupanjima. podvući NE MORA biti patološki znak razvoja djeteta. Razmotrite za početak s obilježjima i normama dječjeg proljeća. Uglavnom rupa u gornjem dijelu lubanje je dijamantnog oblika. Njegove standardne dimenzije kreću se od 50 mm do 3, 5 cm, ovisno o nasljeđivanju i općim čimbenicima razvoja bebe, uključujući i tijek rada.

Vjeruje se da u vrijeme kada dijete prolazi kroz rodni kanal, glava je spljoštena, čime mu je lakše, dijete izlazi. Saznajte više o stanju djeteta nakon rođenja ovdje.

Zapravo, mala rupa između kostiju lubanje je opasna. Zbog toga često postoje ozljede mozga ili središnjeg živčanog sustava. Povećan je intrakranijski pritisak u dojenčadi, a rastući mozak postaje malom prostorijom zbog neelastičnosti kostiju, čime se može stezati živčani završetak.

Glava novorođenčeta raste od mjeseca do mjeseca, njegova veličina, kao i razvoj novorođenčeta u cjelini, mogu se pratiti mjesečnom tablicom u nastavku.

Hematotoms često pojavljuju na glavi zbog nepravilnog prolaska kroz rodni kanal, ili zbog nedostatka elastičnosti lubanje kostiju i tankih šavova između njih, oni rijetko nose opasnost, jer su na površini koštanog tkiva i ne utječu na mozak. Obratite pozornost na pravila brige i higijene bebe nakon rođenja.

Kako je proljeće u bebi?

Glava mrvica sastoji se od mnogo krhkih kostiju, što znači da će proljeće sigurno stvoriti rupu između kranijskih kostiju. Mnogi roditelji brinu da se guranjem ili slučajnim dodirivanjem pulsirajućeg mjesta mogu oštetiti mozak.

Takve predrasude su posve beznačajne, budući da je osim kože, rupa prekrivena brtvenim koštanim tkivom. Samo je nemoguće oštetiti.

U procesu rasta lubanje i mozga, kosti su ojačane i proljeće nestaje neovisno. Èetkice u obliku krakova izgledaju ovako - to je šava koštanog tkiva koje se nalazi izmeðu prednjeg i donjeg kuta parietalnog, frontalnog, vremenskog. Obično, ovo proljeće je zatvoreno za 3 mjeseca života djeteta. Mastoidna šava nalazi se u stražnjem dijelu lubanje, ispod vremenske kosti, prerasta odmah nakon rođenja. Njihova dugotrajna prisutnost može se promatrati kod djece s preuranjenom.

Vrijeme zatvaranja fontana u novorođenčadi

Izvori lubanje novorođenčadi odgajaju se za oko dvije godine, a još rjeđe se to događa s razvojem ranog djeteta u 6 mjeseci, a čak manje od tri, ali to bi trebalo biti upozoreno.

Nakon rođenja, između 6 kosti lubanje pojavljuju se ukupno 6 rupa, a samo njih dvije mogu se vidjeti. Ostali su vrlo brzo zatvoreni ili su male veličine. Uobičajene dimenzije otvora između kosti lubanje u dojenčadi kreću se od 0,5 cm do 3,5 cm, a leđa se može oblikovati u veličinama od 0,5 do oko 7 cm.

Drugi mjesec života djeteta je posljednje razdoblje kada se natrag fontanel obično zadržava. A samo pojedinačni faktori su pokazatelj stezanja prednje rupice.

Zatvaranje fontana novorođenčeta ovisi o seksu djeteta. Često se dječaci inhaliraju nekoliko puta brže. Kao što možemo vidjeti, vrijeme zatvaranja fontana u novorođenčadi može varirati. Često, zdravlje mrvica ne ovisi o tome.

Ponekad nije vidljivo gdje je izvor u novorođenčadi, ali to nije uzrok zabrinutosti, jer struktura koštanog tkiva često utječe na takav pokazatelj. Ako je rupa vrlo sitna ili vrlo velika, ne možete odmah reći o patologiji. Liječnici kažu: postoje samo dvije vrste opasnosti, koje signalizira proljeće, ponekad povezano s nepravilnim razvojem fetusa, razmislimo o njima.

Da ne bismo bili zbunjeni u imenima proljeća u novorođenčadi, predlažemo da pogledamo gdje se svaka proljetna novorođenčad nalazi na fotografiji.

Što može proljeće u signalu bebe?

Svakog mjeseca nakon rođenja djeteta mlade mame moraju podvrgnuti mjesečnoj provjeri u pedijatru. U trenutku prijema liječnik pregledava stanje proljeća, uzimajući u obzir omjer njegovog oblika, tipa i dobi djeteta.

Često roditelji imaju prigovor da proljeće u novorođenčadi pulsira, često ovaj simptom ne ukazuje na patologiju pa liječnik preporučuje odbacivanje svih sumnji. Iz brojnih razloga često se govori o uobičajenim fiziološkim osobitostima, u pravilu nema patologije u toj situaciji. Pulsiranje šavova između kostiju lubanje karakterizira rad srčanog mišića. U trenutku pulsiranja, CSF se pomiče - to je tekućina koja okružuje kosti dječje lubanje. Ponekad postoji sporo pooštravanje granica izvora formiranog u lubanji - to obično postaje signal napredovanja nekih bolesti, i to:

 • razvija se rakij. Najčešće se ta bolest pojavljuje kod djece s jasnom preuranjenošću. Ponekad se bolest brzo povećava ako u tijelu nedostaje vitamina D. Kalcij je propisan mnogim mama tijekom trudnoće. Primanje to smanjuje rizik od kvara;
 • kongenitalni hipotireoidizam. Ova bolest je uzrokovana slabom funkcijom štitnjače u bebi, često obilježenom nedostatkom joda. Slični simptom smatra se letargija i čestog sna, raspoloženja i redovitog plakanja novorođenčeta;
 • ahondrodisplaziya. Liječenje ove bolesti nije predviđeno. Glavni je simptom nepodudarnost između veličine udova i dobi novorođenčeta. Ovaj pokazatelj je samo urođen.
 • Down sindrom. Lijepa poznata bolest. Odstupanja u ovom slučaju utječu na mentalni i tjelesni razvoj, dijete odlazi što dalje od svojih zdravih vršnjaka.

Ponekad pedijatar dijagnosticira rano zatvaranje fontana. To ne znači uvijek njegov nezdravo stanje. Brzo zatvaranje dolazi unutar tri mjeseca od mrvica. Let's vidjeti u video Komarovsky kaže o malom proljeće u novorođenčadi.

Razlozi za malu rupu ili njegovo rano zatvaranje mogu biti sljedeće bolesti:

 1. kraniosynostosis - ovu bolest karakterizira rano zatvaranje šavova i otvora lubanje u dojenčadi, a mali je opseg glave jasno vidljiv; Pogledajte donji dijagram za optimalno dimenzioniranje.
 2. patologija mozga - takva je bolest iznimno rijetka, ali ipak prilično opasna. Obično se karakterizira stiskanje živčanih završetaka zbog najbržeg prianjanja kostiju lubanje, odakle se opskrba kisikom do mozga zaustavlja, postoji rizik od onesposobljenja u bebi.

Na prvoj sumnji na abnormalni razvoj fontana ne smijte oklijevati savjetom stručnjaka.

Vrste patoloških fonta u bebama

Nisu svi izvori u novorođenčadi govore o normalnom zdravstvenom stanju bebe. Među njima možemo razlikovati šuplje i konveksno proljeće.

U slučaju da je proljeće u novorođenčadi šuplje, to se može smatrati signalom dehidracije malog organizma. Naprotiv, konveksna vrsta fontana povezana je s prisutnošću intrakranijskog tlaka.

Proljeće u novorođenčadi roditeljima predmet je stalne brige. Mnogo je pitanja i zabluda o tome, pogotovo kada pedijatar na recepciji osjeti za područje i propisuje ultrazvuk. Ovo je standardni događaj i donijet će apsolutno nikakvu štetu.

Roditelji trebaju znati što je proljeće kako ne bi trebalo nepotrebno brinuti, već razumjeti u vrijeme kad fiziološke promjene nisu vizualno tipične kako bi se spriječile moguće neugodne posljedice.

Značajke, veličine, uloga i količina

Kosti dječje lubanje rastu u izravnoj mjeri prema stopi porasta veličine mozga. Za prve dvije godine života djece, najintenzivniji je razvoj mozga karakterističan, stoga se kosti lubanje također stalno mijenjaju. Pogrešno je pogrešno shvatiti da ako postoji potpuni rasipanje izvora, to će zaustaviti rast lubanje novorođenčeta.

Proljeće u djeci igra važnu ulogu u povećanju veličine lubanje, ali ne manje važno su šavovi lubanje - oni ostaju nepokrivljeni do dobi od 18-20 godina. Glavna funkcija fontana je sposobnost prilagodbe lubanju u procesu porođaja pod veličinom male zdjelice žene. Idealni oblik dječje glave odabran je odmah tijekom kontrakcija rada. Zato se nakon rođenja bebe glava čini malo izduženom, a ne prirodnom. Međutim, zbog izvanredne elastičnosti izvora, nakon nekoliko dana, dječja glava uzima uobičajeni oblik.

Iskusni roditelji znaju da u slučaju djetetovog pada u prvih nekoliko godina života, manje ozljede glave nisu opasne, a sve zato što lubanja još uvijek ima sposobnost deformiranja. Kada je potpuno obraslo, djeca praktički nemaju pada s ozljedama glave, budući da se već pouzdano kreću, imaju dobru koordinaciju pokreta.

Proljeće novorođenčadi nije jedno, kao i mnogi roditelji vjeruju, ima samo šest, ali samo veliki prednji i mali natrag podložni su pažljivom pregledu pedijatara i neonatologa, budući da su ostala četiri beznačajno mala, u pravilu, njihovo bujanje nastaje nakon nekoliko dana. nakon rođenja.

Što bi trebalo biti fontanel novorođenčeta?

Veličine izvora djeteta izračunavaju se vrlo jednostavno, kada su zbrojeni promjeri (poprečni i uzdužni) dobiveni tijekom mjerenja, a zatim podijeljeni s 2. Rezultatni prosjek označen je kao stvarna veličina opruge. Odmah nakon rođenja djeteta, veličina stražnjeg fontana je 0,5-0,7 mm. Obično, s njim se ne pojavljuju nikakvi problemi. Ovo proljeće u novorođenčadi zatvara se nakon nekoliko mjeseci.

Sve pažnje posvećuju velikom proljeću, jer je vidljivo i opipljivo. Svi roditelji žele znati: da li sve ide u pravu, normalna veličina fontana ili ne, da li se zatvori previše polako, ili obratno, pretek raste prije.

Trebali biste znati da svako dijete ima svoje razvojne karakteristike - neke novorođenčadi mogu imati veliki font, drugi imaju mali font. Parametri ne bi trebali biti isti. I nitko ne može sigurno reći kada je proljeće potpuno zaokupljeno djecom, pa ne biste trebali brinuti bez razloga. Različita djeca imaju fontanel koji liječi u različito vrijeme, a približni datumi su vrlo uvjetovani. U svakom slučaju, ultrazvuk će vam pomoći razjasniti sve.

U pravilu, prednja fontana ima dijamantni oblik veličine 25 x 25 mm. Obično se zatvara u 12-18 mjeseci života djeteta. Prema medicinskoj statistici, ovaj proces je brži za dječake nego za djevojčice. Izravna zavisnost vremena i veličine fontana ne postoji. U svakom slučaju, postupno se zatvara. Postoji mišljenje među ljudima da bi proljeće s vremenom trebalo samo smanjiti, a njegovo povećanje izravni je dokaz nepravilnog razvoja ili bolesti djeteta. No, zbog aktivnog rasta mozga u prva tri mjeseca ponekad se opaža povećanje fontana, što uzrokuje paniku roditelja, a to je samo dječji razvoj.

Promjene fontana - što tražiti?

Ako roditelj vidi da dijete pulsira fontanel, izbočuje ili je malo pao, onda to ukazuje na puno zdravlje djeteta. Osim toga, postoji ranije zatvaranje izvora, što je navedeno samo u slučaju kada mrvice još nisu okrenule 3 mjeseca. Međutim, ta je činjenica također moguća u normalnom razvoju djeteta, ako je pedijatar procijenio veličinu glave kao normalno.

Kod zdrave djece, moguće je samo lagano izbočenje ili zamagljivanje izvora. Smatra se normalnim ako pulsuje. Međutim, vanjske promjene, a osobito drastične, mogu ukazivati ​​na razvoj bolesti u novorođenčadi. Što roditelji trebaju učiniti ako im proljeće uzrokuje strah od sljedeće prirode:

 • Pale proljeće često može ukazivati ​​na dehidraciju, osobito kada postoje simptomi kao što su proljev, povraćanje. Novorođenče treba piti s toplom prokuhanom vodom, pozovite liječnika kod kuće kako biste saznali prave uzroke dehidracije.
 • Izbočena proljeća u prisustvu napadaja zahtijeva hitan hitni poziv u kuću. Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na ozbiljnu bolest.
 • Ako nema drugih simptoma, a vanjski izgled novorođenčeta izgleda potpuno zdravi, a proljeće dulje vrijeme ispadanja, trebali biste što prije konzultirati liječnika.

Osim toga, opaža se i proljeće, koje pulsira, kada se temperatura diže, kada dijete izgubi tekućinu i dehidraciju. Često proljeće u djece pulsira kada prirodno odgađa, pa je važno biti u stanju razlikovati opasne i tipične manifestacije. Po želji, moguće je podvrgnuti ultrazvučnom pregledu, što će razjasniti sva pitanja.

Kako se brinuti za fontanel

Mala proljeća u novorođenčadi jaka je kao i velika. Oprezni sondiranje tijekom rutinskog pregleda liječnika uopće ne šteti mrvicama. Zbog toga nema posebnih mjera za zaštitu od vanjskih utjecaja. Područje glave novorođenčeta, gdje se nalazi prednji fontanel, može se prati i nježno natopiti ručnikom.

Standardne manipulacije za njegu bebe ne mogu razbiti elastičnu membranu lubanje. Stručnjaci preporučuju redovite postupke za skrb o vlasi novorođenčeta. I to nije važno, veliko proljeće ili mala, i koliko brzo raste, ne bismo smjeli zaboraviti da kora mora biti uklonjena sustavno. Imaginarne zabrinutosti zbog mogućnosti oštećenja mekog proljeća novorođenčadi, zaustavljanje nekih roditelja da ogrebotine sloj žućkasto-bijele boje iz kože glave djece.

Da biste pravilno odstranili ovu koru od vlasišta novorođenčeta, a da ne uzrokujete bilo kakvu štetu zdravlju djeteta, trebat ćete uzeti malo ulje, lagano zagrijati i nanijeti oko 1-1.5 sati prije noći za kupanje na glavi. Iznad, preporučljivo je nositi laganu kapu. Prije kupanja potrebno je lagano masirati glavu posebnim četkom od prirodnih mekih čekinja. U ovom slučaju, maleno dijete ne osjeća apsolutnu nelagodu. Onda morate kupiti dijete, a čestice kora će se pomaknuti u procesu češljanja s češlja vrlo lako.

Zašto nam je potrebno i što je izvor beba?

20/20/2017 u 21:05

Pozdrav prijatelji! S tobom Lena Žhabinskaya! Liječnici koji dolaze ispitivati ​​djecu u bolnici uvijek osjećaju glavu. Što traže tamo? Proljeće u novorođenčadi. Mala meka, pulsirajuća zona je od velikog interesa za liječnike.

Omogućuje im da neodgodivo ocjenjuju stanje zdravlja bebe odmah nakon rođenja, ali i kvalitetu prehrane te brzinu rasta i razvoja u budućnosti.

Usput, njegove funkcije ne završavaju tamo. Što je to područje i zašto je to? Razmislimo danas.

Što je to i zašto je tzv

By fontanelis znači mali prostor na glavi novorođenče, koji se nalazi na spoju lubanje. Na dodir je mekan, što je objašnjeno njegovim podrijetlom. Proljeće je ostatak formiranja, koji pokriva fetalni mozak tijekom prenatalnog razvoja.

Gdje potražiti proljeće? Većina majki koje su posjećivale puerperalne odjelnice više puta odgovorila su sigurno da su na stražnjem dijelu glave i na vrhu glave. U međuvremenu, meke površine na glavi novorođenčadi su mnogo veće. Istodobno, oni su i prostrani prostori - izravno izvori, i uski - šavovi između kosti lubanje.

Važno je napomenuti da je formacija koja pokriva ove zone je nevjerojatno elastična. Pod utjecajem intrakranijalnog tlaka, može se izbočiti ili urušiti, stalno pulsirajući. Takvo klepetanje podsjeća na udaranje vode u proljeće, zahvaljujući kojima su im ove zone dodijelile ime.

Na prvi pogled, čini se da su to vrlo ranjiva mjesta, pa se mladi roditelji boje dotaknuti glavu na područjima svog položaja. Međutim, liječnici uvjeravaju da je površina kože na ovom mjestu dovoljno jaka da zaštiti bebu od mehaničkih oštećenja.

Gdje se nalazi

Gdje je izvor? Sve ovisi o vrsti. Usput, na glavi mrvica ima 6 izvora, i to:

 • Nerazdvojni veliki. Također se naziva prednja ili frontalna, jer se nalazi samo na vrhu glave. To je dijamantni oblik i zatvara se, u pravilu, do 2 godine djetetovog života. Veličina velikog izvora u razdoblju kada je beba rođena je u prosjeku 2,2 do 3,5 cm.
 • Neparan okcipitalan. Treba ga tražiti na spoju dviju parietalnih kostiju i okcipitalne. U početku predstavlja zemljište u obliku trokuta, takav izvor obično pulsira ne više od 60 dana od trenutka rođenja djeteta, nakon čega se sigurno zatvara.
 • Pair u klinastom obliku. Prema tome, odgovor na pitanje koliko je takvih izvora očigledno. Postoje samo dva od njih i nalaze se u prednjem dijelu lubanje, gdje se susreću sphenoidni, kuglasti, parietalni i frontalni kosti. Vizualno, ta područja su gotovo na razini očiju, dok su toliko mali da su gotovo nevidljivi. Usput, njihovi datumi zatvaranja variraju. Ponekad se lutaju u prvim danima beba života, a ponekad - čak iu maternici.
 • Upareni mastoidi. Gdje se nalaze? Ovi izvori su iza ušiju, a oni se zatvaraju ubrzo nakon rođenja djeteta.

Valja napomenuti da su sve ove informacije generalizirane. Vrijeme kada se jedno ili drugo proljeće izvlači pojedinačno, stoga ne vrijedi padati u očaj s najmanjim odstupanjima. Ako imate pitanja, treba ih raspraviti s pedijatrom.

Zbog činjenice da liječnici praktički ne primjećuju kada se svaka od malih fontana zatvori, govoreći o nestabilnim područjima lubanje, podrazumijevaju iznimno veliku prednju površinu na kruni.

Zašto trebate

Čim roditelji shvate što izgleda proljeće, odmah se pitaju novo pitanje. A koje funkcije izvode? Pedijatri kažu da ih ima nekoliko:

 • Olakšati proces porođaja. Glava bebe, koja je u utrobi, je prilično velika. Da bi sigurno prolazio kroz rodni kanal, komprimiran je na mjestima gdje postoje meke zone. Usput, to je razlog zašto glava novorođenčeta izgleda malo produljena, međutim, ona se vrlo brzo oporavlja. U nedostatku problema u porođaju, takva kompresija za zdravlje mrvica prolazi bez traga.
 • Termoregulacije. Zahvaljujući takvim zonama, bebino tijelo neovisno kontrolira temperaturu svog tijela. Ako iz nekog razloga diže iznad 38 i pol stupnjeva, tada se izmjena topline odvija kroz proljeće, čime se štiti mozak i njegove membrane od pregrijavanja. Kada je izvor opasan, termoregulacija se pruža prirodno.
 • Amortizacija. Ova je značajka nevjerojatno važna, jer djeca često pada. I ne samo kada nauče hodati, već i kad se okrenu, pokušavaju sjesti. U međuvremenu, takvi pada nisu strašni za njih, budući da se čak i mali proljeće može smanjiti, štiteći glavu od ozbiljnih ozljeda.
 • Usredotočujući se na moguće probleme, bolesti. Ne samo vrijeme kada se proljeće ozdravljuje, već i njegovo stanje može svjedočiti njihovoj prisutnosti. Na primjer, s povećanim intrakranijskim tlakom, koji zahtijeva savjetovanje neurologa, može se nabubriti.

Kada je obrasla

Čudno, ali veličina izvora izravno utječe na odgovor na ovo pitanje. Oni su samo čisto pojedinačni i mogu se široko razlikovati (od 0,7 cm do 3,5 cm, a ove brojke nisu konačne).

Štoviše, veliko proljeće u prvim mjesecima života djeteta ne samo da može biti odgođeno, već i povećati. Mali obično ne utječe.

Liječnici objašnjavaju sve pojačan rast mozga, što podrazumijeva takve promjene.

Kako bi smirili roditelje, liječnici nude statistiku koja ilustrira vrijeme kada su te zone zatvorene u djece. Prema njezinim riječima:

 • u 1% novorođenčadi, veliko proljeće nestaje već 3 mjeseca;
 • 40% - u 1 god;
 • 95% - u 2 godine.

Također je zanimljivo da je proces rasta kostiju kod dječaka brži nego kod djevojčica. Kako se to objašnjava? Nepoznata. Jednostavno, ove informacije još jednom dokazuju činjenicu da su uvjeti individualni, a sva odstupanja od norme, prema roditeljima, trebaju se raspravljati s liječnikom.

Također ne vrijedi brinuti o činjenici da su veliki ili mali fontani zatvoreni ispred vremena. Tvrdnja da ozbiljno ograničava rast mozga i negativno utječe na kvalitetu života novorođenčeta nije ništa više od mitova.

Znanstvenici su dugo dokazali da se rast mozga i povećanje lubanje, kao rezultat toga, provode na štetu postojećih spojeva između kostiju i fiksne do 18 - 20 godina, pa čak i kasnije!

Trebam li paničariti i kada

Na pitanje što bi trebalo biti izvor novorođenog djeteta, praktičar reagira bez razmišljanja. Lagano konveksan i mekan. Lako ga je pronaći ispred lubanje, jer ova zona zapaža se primjetno.

Zanimljivo je da ako beba bude mirna, možete joj malo pritisnuti prstom zbog minimalne napetosti tkanine.

Vrišteći, plačući djeca imaju proljeće, proljeće je malo napeto, pa čak i ispupčenje, i to nije uzrok zabrinutosti, nego norma napisana u knjigama.

Istodobno, pretjerano konveksno proljeće u stanju ostatka mrvica, kao i onoga što je pala, odstupanje od nje. U svakom slučaju, nema potrebe za panikom, važno je samo odmah posavjetovati se s liječnikom.

Najčešće, posljednja kada zapadeniya fontaniya dijagnosticira dehidraciju. Kada se može promatrati?

 • Na povišenim temperaturama.
 • U slučaju trovanja, kada se dodatno dijagnosticira proljev ili povraćanje.
 • Kada je odgođeno u prvih tjedana života. U tom slučaju, ako nema drugih problema, ova se zona brzo vraća na normalu.

Zanimljivo je da se lagano opadano proljeće može smatrati i individualnom osobinom djeteta, na primjer, ukoliko se ne pronađe bolest.

Povećana pažnja je potrebna i ispupčenje proljeće, što se promatra na miru u mrvicama. Što može svjedočiti? Na povećanje intrakranijalnog tlaka.

U izgledu, manji problem koji je dijagnosticiran u većini djece može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest:

 • meningitis;
 • encefalitis;
 • intrakranijalno krvarenje;
 • tumori.

Najgore od svega, ako se jedan od nekoliko simptoma pridružuje ispupčenju fontana:

 • povećanje temperature;
 • povraćanje, pogotovo ako je potonja nastala nakon pada mrvica;
 • strabizam;
 • promjena stanja, kao što je pospanost ili razdražljivost;
 • konvulzije, epilepsija;
 • gubitak svijesti

U tom slučaju, trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom, kao što je to slučaj kada se te zone dulje vrijeme ispuste i bez drugih vidljivih znakova.

Koja su odstupanja

Pravovremeni posjeti stručnjacima, pregled, mjerenje veličine fontana - najvažniji čimbenici na putu smirivanja roditelja. Samo stručnjak će moći dijagnosticirati abnormalnosti i objasniti njihove posljedice.

Prevelika opruga ili ona koja polako zatvara mogu ukazivati ​​na prisutnost:

 • racije, osobito kod preranih beba, onih koji rijetko hode na suncu ili ne primaju kalcij s hranom;
 • hipotireoza (povezana je s funkcijom štitnjače i popraćena je pospanostima, lošim apetitom, edemom);
 • Downov sindrom;
 • achondrodysplasia, koja završava patuljastost.

Ništa manje katastrofalne posljedice su ranog zatvaranja proljeća:

 • kraniosynostosis - uz gubitak sluha, strabizam;
 • odstupanja u razvoju mozga.

U svakom slučaju, nemojte se žuriti na dijagnozu. Posjetite stručnjaka!

I spremite članak na zid i pretplatite se na ažuriranja na blogu! Bila je to Lena Žhabinskaya, pozdrav!