Koristeći gel za omekšavanje cerviksa

Bol

Proces prirodnog poroda je složen mehanizam, koji uključuje pokretanje promjene nekoliko temeljnih sustava ženskog tijela: posteljice, hipotalamusa - hipofize i izravno maternice homeostaze. Cerviks trudnice nije uvijek spreman za porod, unatoč vremenu kad je dijete rođeno.

Cerviks je anatomska struktura ženske genitalne sfere koja služi kao prepreka maternici. Tijekom prve faze rada, protjerivanje fetusa potpuno se određuje stupnjem otvaranja vrata maternice. Tijekom posljednjih mjeseci trudnoće u drugom stanju je proces priprema za rođenje reproduktivnih organa, s rezultatom da je 38 do 42 tjedan počinje kaskadu hormonalne reakcije koje dovode do pot kontrakcija maternice. Ali to nije uvijek slučaj. Cerviks ne mora biti spreman za rad, što može zahtijevati carski rez.

Prije porođaja cerviks se omekšava i skraćuje, a kad se unutarnji grlo otvori, zauzima središnji položaj. Ti čimbenici imaju ozbiljnu kliničku ulogu liječnika, prema kojima stručnjaci određuju način isporuke. Počevši od 38. tjedna, provode se rutinski pregled vrata maternice kako bi provjerili omekšavanje. Kad je spremna za porod, govori o njezinoj zrelosti. Ali samo ginekolog na zakazanom pregledu može to odrediti.

Ponekad se omekšavanje događa vrlo brzo prije samog rođenja. Kada nema potrebne dinamike, ginekolog može savjetovati pacijenta kako nastaviti ubrzati proces.

Pravovremeno ublažavanje grlića maternice izbjeći će pretrpljenost. Kada je vrat nezreo, povećava se rizik od rupture. Najpopularnije i najčešće korištene pripreme za omekšavanje cerviksa su gelovi. Omogućuju brzo i bezbolno ublažavanje.

važan

Trenutačno, gel koji omekšava cerviks smatra se najlakšom metodom poticanja rada. Gel koji je uveden u vaginu osigurava umjetne pre-natalne hormone. Kao dio tih gelova za omekšavanje, postoje prostaglandini - tvari koje u tijelu trudnice počinju započeti proces porođaja. Oni pridonose izglađivanju i otkrivanju cerviksa. Nakon primjene lijeka, rad može započeti unutar četiri sata. Određeno vrijeme nastupanja rada odgovara individualnim karakteristikama trudnice.

Za normalno rođenje, otkrivanje bi trebalo biti do 10 cm. Prostaglandini su korišteni u praksi za porodništvo 20 godina. Pokazali su se visoko učinkoviti lijekovi koji oponašaju prirodnu generičku aktivnost.

Prostaglandini su korišteni u praksi porodništva 20 godina. Pokazali su se visoko učinkoviti lijekovi koji oponašaju prirodnu generičku aktivnost.

Prostaglandin gelovi

Moderna opstetrika preferira gelove koji omekšavaju cerviks na temelju prostaglandina. Oni su upravo isti kao i struktura aktivnih tvari koje se proizvode u majčinom tijelu prije i tijekom porođaja. Uz glavni učinak gela na stimulaciju, to pomaže da se brzo omekša cerviks, čime pridonosi razvoju mekših kontrakcija bez spastičnih komponenti. Za razliku od oksitocina, prostaglandini ne interferiraju s uteroplaznim protokom krvi.

Emulgirajući gelovi su sterilni proizvodi od 2,5 mg. Za uvođenje žene leži na leđima, a gel se uvodi u stražnji ovarija vagine. Liječnik neprestano prati proces upravljanja uz pomoć ginekoloških zrcala.

Nakon uvođenja gela stanje pacijenta se procjenjuje nakon svakih 6 sati. Ako se ne pojavi pozitivna dinamika u proširenju cerviksa, onda se gel ponovno ubrizgava. Vrat bi trebao otvoriti najmanje 3 cm u 4 sata. Maksimalna doza je 3 mg.

Odluku o ponovnom uvođenju donosi samo liječnik nakon procjene stanja.

Doza gela određuje željeni rezultat:

 • 1 mg se primjenjuje s slabom radnom aktivnošću.
 • 2 mg se uvode u potpunom odsustvu radne aktivnosti nakon jedne injekcije.

Treći put kada se gel ne koristi, a na pozadini prva dva primjena, pacijentu se stalno vrednuje stanje zdravlja, kontraktilna aktivnost maternice i stanje djeteta.

Indikacije i kontraindikacije

Nemojte zaboraviti da svaka umjetna stimulacija porođaja ima rizike, tako da liječnici koriste ekstremne slučajeve u ovom i drugim metodama, u skladu s indikacijama.

Uz pravu dozu i profesionalno uvođenje gela, to ne uzrokuje nuspojave u usporedbi s drugim lijekovima i metodama (oksitocin, Foley kateter).

Kontraindikacije uključuju:

 • nepodudarnost između veličine djetetove glave i zdjelice žene
 • pogoršanje fetalnog CTG, potvrđeno na srčanom monitoru;
 • zdjelice i druge vrste patoloških prikaza fetusa u maternici;
 • kontraindikacije prirodnog rada;
 • prisutnost placentalnog poremećaja;
 • placenta previa - blizina unutarnjeg grla;
 • mjesto plovila za pupak ispod glave djeteta;
 • prisutnost nazubljenog ožiljka na maternici;
 • veliki plod;

Samoobjavljivanje gela strogo je zabranjeno, jer u nekim slučajevima i dalje uzrokuje nuspojave, i to:

 • snažno povećanje tonusa maternice, do tetanusa, kada se pojavi placentalni poremećaj i dijete umre;
 • ponekad s uvođenjem gela postoji rizik od intrauterinalne hipoksije fetusa, a za pravovremeno otkrivanje takvih komplikacija potrebna je redovita kontrola kardioma;
 • Gel može izvršiti sistemski učinak na tijelo, a to je izazvati pogoršanje bronhospazma u prisutnosti žene s bronhijalne astme ili kronične opstruktivne bronhitis obliku.

Ta odstupanja ukazuju da se lijeku dopušta ulaziti samo u stacionarnim uvjetima. Za trudnice i djecu potrebno je stalno praćenje dinamičkog liječnika.

Moguće nuspojave

Samo liječnik odlučuje o upotrebi gela. U trudnica, lijek može izazvati nuspojave:

 • hipertonija maternice;
 • mučnina, povraćanje;
 • ruptura maternice;
 • porast temperature;
 • alergijske reakcije.

Nuspojave se mogu pojaviti u fetusu:

 • kršenje brzine otkucaja srca;
 • pogoršanje procjene stanja djeteta odmah nakon rođenja na Apgarovoj skali;
 • manifestacija sindroma distresa;
 • u rijetkim slučajevima - mrtvorođenost.

Dugo je vremena pomoću gela omekšala maternicu maternice, dokazala se pozitivnom zbog njegove jednostavnosti upotrebe, malog broja kontraindikacija i dobrih rezultata. Gel aktivira i normalizira generičku aktivnost, proizvodnju endogenog oksitocina.

Prepidil mehanizam djelovanja

Mehanizam djelovanja gela je da stimulira omekšavanje i zrelost cerviksa.

Aktivna tvar sadržana u pripravku je nezasićena masna kiselina. Takve tvari se sintetiziraju pod fiziološkim uvjetima.

Specifičnost Prepidil gela je poboljšati opskrbu krvlju cerviksa, što uvelike ubrzava njezino sazrijevanje - omekšava, zaglađuje i otvara. Svi ovi pokazatelji karakteriziraju normalnu generičku aktivnost, smanjuju stupanj otpornosti cerviksa, pojačavaju kontraktilne sposobnosti mijcometrija i dovode do uspješne prirodne primjene.

Nemojte se bojati gela, osmišljenog da omekša cerviks. Liječnik nužno proučava povijest trudnoće i sukladno individualnim karakteristikama žene odabire taktiku rađanja. Važno je potpuno povjeriti stručnjacima - tada će i stimulacija i rođenje biti uspješni.

Ubrzana priprema cerviksa za porođaj pomoću paridilnog vaginalnog gela

Poznato je da je za uspješan početak i daljnji razvoj normalnog rada jedan od najvažnijih uvjeta prisutnost "zrelog" cerviksa.

U obdukcijskoj praksi, kako u našoj zemlji tako iu inozemstvu, razvijene su razne metode za pripremu cerviksa za rad, uključujući mehaničku, enzimatsku i hormonsku. Kao što su daljnje studije pokazale, utjecaj ovih metoda na pripremu maternice za rad je rezultat odgovora sinteze odgovora endogenih prostaglandina, koji izravno utječu na promjenu strukture tkiva. Najviše fiziološki zdravi način pripreme tijela za porođaj je uporaba prostaglandina.

Potvrdio je PGE2 to se proizvodi u većim količinama od strane cervikalnih tkiva i pomaže smanjiti količinu kolagena u svojoj strukturi. Osim toga, PGE2 je dominantna na početku porođaja u usporedbi s PGR-om, što povećava i održava kontraktilnu aktivnost maternice.

Dakle, najučinkovitiji i prikladniji za pripravu cerviksa i indukciju rada je uporaba lijekova PGE2.

Uvođenje PGE2 vodi i do "sazrijevanja" grlića maternice, i spontane redukcije myometrijuma, što je pokretački faktor u razvoju rada.

Dakle, kada koristite PGE2 moguće je postići sinkrono djelovanje između "sazrijevanja" cerviksa i stupnja njegove "zrelosti", s jedne strane, te stimulacije maternalne kontraktilne aktivnosti, s druge strane.

Oblik doziranja vagidnog prepidila je prozirni sterilni gel koji sadrži 0.5 mg dinoprostona u volumenu od 2.5 ml (3 g) u jednokratnoj štrcaljki s kateterom za endokervikalnu primjenu. Vaginalni prepidil gel registriran je u Rusiji i dopušten je za upotrebu.

Da bi se postigao uspjeh i spriječio moguće komplikacije prilikom korištenja lijeka treba promatrati niz uvjeta, kao i pridržavati se odgovarajućih indikacija i kontraindikacija.

Prepidil gel se koristi za pripremu grlića maternice kod žena s gotovo punim ili trajnim trudnoćama u odsutnosti biološke spremnosti organizma za porođaj, kada postoje indikacije za dostavu: produljena trudnoća, preeklampsija, placentalna insuficijencija itd.

Lijek se ne preporučuje za upotrebu ako je rođenje rođenim kanalima nemoguće ili nepraktično:

• prisutnost ožiljka na maternici;

• kršenje integriteta fetalnih membrana;

• alergijski na prostaglandine ili preosjetljivost na njih;

• akutne somatske bolesti.

Prepidil gel se koristi samo u bolnici pod sljedećim uvjetima:

• kod skoro pune ili trajne trudnoće;

• "nezrelost" cerviksa;

• cijeli fetalni mjehur;

Prije upotrebe lijeka potrebno je utvrditi stanje grlića maternice, puls i disanje, krvni tlak, kao i procijeniti stanje fetusa i kontraktilnu aktivnost maternice.

Zbog činjenice da se lijek treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 ° C prije upotrebe, treba ga prirodno ugrijati na sobnu temperaturu prije davanja. Nemojte gurati grijanje toplom vodom ili drugim sredstvima.

Za primjenu lijeka uklonite zaštitnu kapicu s vrha štrcaljke s gelom i uklonite zaštitni sloj s drugog kraja štrcaljke. U štrcaljku je umetnuta zaštitna kapica, koja se koristi kao klip. Pod aseptičkim uvjetima, željeni kateter se uklanja iz pakiranja i stavlja na vrh šprice sve dok se ne pojavi karakterističan klik za zaključavanje. U bolesnika s dugim cerviksa koristi se kateter dužine 20 mm, s skraćenim cerviksom koristi se kateter dužine 10 mm. Pritiskom na klip, kateter se napuni gelom.

U položaju žene na leđima pod kontrolom zrcala, vrh šprice se umetne u cervikalni kanal u unutarnji os. Polagano izvlačeći kateter, cijeli gel se istiskuje iz štrcaljke pritiskom na klip. U slučaju da još neka količina gela ostaje u štrcaljki, kateter se ponovno uvodi u unutarnji os i postupak se ponavlja.

Kako bi se spriječilo da gel izljevi iz cervikalnog kanala, žena ostaje u ležećem položaju tijekom 30 minuta.

Gelu treba izbjegavati u oku, jer to može dovesti do prekomjerene kontraktilne aktivnosti maternice.

Glavna svrha lijeka je postizanje "sazrijevanja" cerviksa, ali u odnosu na ovu pozadinu najčešće se javlja razvoj spontanog rada.

U procesu praćenja pacijenta pratiti kontrolu. Procijenite stanje cerviksa (svaka 2-3 sata), puls, krvni tlak i stopu disanja.

Nakon postizanja dovoljnog stupnja "zrelosti" cerviksa nastaje amniotomija. Ako je potrebno, možete koristiti oksitocin (otvaranje grkljana maternice 6 cm ili više), ali ne ranije od 6 sati od trenutka primjene prepidilnog gela.

U pravilu, nakon primjene gela, prepidila u prvih 3 sata u više od polovice bolesnika, zabilježene su promjene stanja cerviksa. Vrata maternice skraćenje javlja na 1-0.5 cm, tkanina omekšavanje s prijelaznom području glatke unutarnje os u donjem segmentu.

Nakon 6 sati nakon uvođenja gela, "zreli" vrat je zabilježen u 80%, a nakon 9-10 sati razvija se spontana radna aktivnost.

Ako nema učinka, lijek se ponovo primjenjuje u istoj dozi u 6-12 sati.

Kada prenatalni ili rano iscjedak amnionske tekućine gel za davanje prepidil kontraindiciran i dalje generacije ovisno o ginekološkoj situaciji.

Općenito, nakon nanošenja aktivnost prepidil maternice gel koordinira fiziološka u prirodi, to se ne promatra promjene u krvnom tlaku i brzini otkucaja srca u majke, kao i dokaze o kršenju fetusa.

Ovako:

▲ Endokervikalni prepidilni gel omogućuje brzu pripremu cerviksa za porođaj i pridonosi naknadnoj indukciji rada.

▲ Broj injekcija gelova za prepidil gel radi postizanja pozitivnog učinka kako bi se pripremio cerviks za porođaj je obrnuto proporcionalan stupnju zrelosti.

▲ S jednako dobar učinak prepidil gel izaziva grlića maternice i razvoj spontanog rada u žena s post-term trudnoće, s teškim krajem preeklampsije, hipertenzije, pijelonefritisa i u nazočnosti insuficijencija posteljice.

▲ Korištenje prepidilnog gela smanjuje rizik od slabog rada i dugotrajnog rada.

▲ Lijek ne uzrokuje povećanje krvnog tlaka, čak i ako je došlo do početne hipertenzije. Osim toga, lijek ne pogoršava stanje fetusa.

Kada vam je potrebna pomoć: medicinska priprema cerviksa za porođaj

Prema stupnju zrelosti, maternica prije porođaja može biti zrela, a zatim ne bi trebalo provoditi aktivnosti, kao i nedovoljno zrele (zrenje) i nezrele. U posljednja dva slučaja koristi se medicinska priprema cerviksa za porođaj.

U punoj trudnoći, a posebice pod uvjetima retinike, važno je da maternica bude dovoljno zrela, može aktivno otvoriti bez suza, a rad se može odvijati bez komplikacija. Priprema cerviksa za porođaj je zbog aktivne proizvodnje prostaglandina od strane tijela. S manjkom, vrat do vremena isporuke ne doseže potrebni stupanj zrelosti, što ne daje potrebnu elastičnost i sposobnost aktivnog otvaranja.

Ulje za pripremu intimnog područja za porođaj

Prije rođenja, vrat bi trebao biti mekan, ostavljajući vrh liječnika prst. U posljednja dva do četiri tjedna, kako bi se stimuliralo zrenje maternice, primjenjuju se takve metode utjecaja na njega kao prijem večernjeg jaglaca ulja u kapsulama, prema shemi oslikanoj od strane liječnika, kao i ulje od lanenog sjemena za pripremu perineuma za porođaj. S njom se obavlja redovita perinealna masaža radi povećanja elastičnosti tkiva. Također će preporučiti redoviti seks sa supružnikom bez kondoma. Muška sperma sadrži veliku količinu prostaglandina i blago i nježno priprema cerviks i rodnicu za porođaj.

Tablete za pripremu cerviksa za porođaj

U uvjetima porodničke bolnice s nedovoljnom zrelosti cerviksa prije poroda, primjenjuju se posebni medicinski pripravci za pripremu cerviksa za porođaj. Ovi lijekovi mogu imati različite učinke - papaverin ili shpa za pripremu cerviksa za porođaj imaju antispazmodijski učinak, opuštajuće glatke mišiće i omekšavanje cerviksa. Ovo je jedan od najpopularnijih i najlakših načina za poticanje.

U posebnim slučajevima, kada je trudnoća sklona perenashivaniya, a vrat je još nezreo, također se prikazuje sintetički analog prostaglandina - "Mifepriston" namijenjen pripravi cerviksa za porođaj. Lijek se propisuje u tabletama u dozi od 200 mg jednom dnevno, nakon druge doze lijeka, nakon oko dva ili tri dana, procjenjuje se stanje ramenoga kanala. Ne uvijek uzimanje ovog lijeka dovodi do brzog sazrijevanja maternice.

Svijeće za pripremu cerviksa za porođaj

Svijeće s antispazmodicima mogu se koristiti za pripremu maternice za rad. To uključuje pripremu buscopana, svijeće s belladonna, papaverinom ili kolposeptinom. Svijeće zbog lokalnog djelovanja izravno utječu na cerviks, opuštaju i dopuštaju mu omekšavanje i otvorenost. Propisuju se nekoliko dana prije isporuke na savjet liječnika.

Za stimulaciju maternice sazrijevaju se pripravci za pripremu morske trake - posebni štapići se umetaju u područje grlića maternice, gdje se nabrekle, uzrokujući da se lagano otvori i potiče njegovo sazrijevanje.

Gelovi za pripremu cerviksa za porođaj

Ne manje popularna sredstva za pripremu grlića maternice mogu se nazvati uvođenjem posebnog gela s sintetskim prostaglandinima E2. Uvođenje prostaglandina u cervikalni kanal potiče aktivno i brzo sazrijevanje cerviksa tijekom trajanja ili nakon trudnoće. Koristite takve lijekove samo u bolnici, pod strogim nadzorom liječnika i samo ako postoje strogi pokazatelji.

Tko je dobio gel za omekšavanje cerviksa prije poroda?

Djevojke, stvarno trebam tvoju pomoć! Zastupnikom je 30. prosinca sada 41. tjedan. Pluto je otišao, dijete je ispalo glavu u zdjelicu, ali porođaj ne počinje. Danas, na pregledu u rodilištu, rekli su da vrat uopće nije bio spreman, bilo je dugo i samo je jedan prst nedostajao. U ponedjeljak, navodno morate ići u krevet, ubacit će neku vrstu gela kako bi ublažio vrat. Prestrašena post-trudnoća.
Ja sam sve u nedoumici, ne želim unaprijed ići u krevet. Prvo, mogli su pogriješiti s pojmom: Imam ciklus od 33 dana, pa je datum isporuke 4. siječnja. Drugo, čini se da se do 42 tjedna smatra normalnim hodanjem. Zamolio sam da napravim ultrazvuk kako bih vidio kako je dijete tamo, i hoću li ili ne ja pereryashivayu, ali ultrazvuk nije. A kako se možete usredotočiti samo na tužitelja? Treće, cijenio sam da od svih ovih gelova počinju brzo i tako bolno porođaj.
Recite mi, tko je imao sličnu situaciju, vrijedi li slušati liječnike i pristati na ubrizgavanje gela? Ili dok to možete biti i ne idite u krevet unaprijed?

Ušao sam unaprijed u krevet. Napravili su ultrazvuk. Prema rezultatima, već je odlučeno hoće li nešto učiniti ili ne.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Nanesite na CNTI.
Bio sam tamo 7 dana. do 42 tjedna. Dali su samo pilule.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

prije rođenja sam bio ubrizgavan gel, rođen je junak

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

A koliko je dugo? I koliko dugo je počeo kontrakcije gela?

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

41 tjedan, ja sam hipertenzivna, ušao u 8 sati, kontrakcije počele bliže večeri oko 11 / 30-12

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Ja sam, također, stavljen na kašnjenje, i ja sam također sumnjao u smislu, ali sam morao ići unaprijed, samo u slučaju (imam RH minus). Za ultrazvuk općenito, iz nekog razloga, VZRP je postavljen, nešto se nije smatralo, iako je cijelo razdoblje bilo normalno. Liječnik je sve savjetovao da uđe u gel, povjerio sam se i složio se - nije se žalio. Kontrakcije su "dulje vrijeme" naginjale, ali onda je sve bilo u redu. o teškim bolovima - nisam imao, možda zato što sam se pripremala, a ja sam znao kako se opet podešava, moja yoga mi je pomogla. Ali prva stvar koju sam razmišljao jest da ako je sve tako jednostavno, možda nakon drugog možete odmah. O pojmu - moja prva polovica vode bila je normalna, a druga je već bila zelenkasta, pa je dobro da sam je isporučila na vrijeme (to je činjenica da sam sagriješio o liječnicima, koji su poremetili uvjete). Zato je na vama koliko sretna. Puskin je rođen.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

A kada ste ušli u gel? Borbe su odmah počele?

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

prema medicinskim kalkulacijama, završio 41. tjedan, kontrakcije - ne odmah, ali brzo, napokon sam otišao rađati u 12 sati, ako ne i više.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Kad sam ležao na CSTI, tri djevojke u odjeljenju su bile ubrizgane gelom. Nitko od rođenja nije započeo. Završio carski. Štoviše, davan je 2 puta. Svi pojedinačno. koji su im poslani krajem 41 tjedna.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Bok, imao sam to ovako. Otišao sam u bolnicu gotovo 22. rujna, dok je DA 24. rujna. 27. rujna stavili su mi gel, jer je vrat bio otvoren na dva prsta nekoliko tjedana i nije sazrio. Kao rezultat toga, trbuh mi se trudio, ali nije bilo kontrakcija. 29. rujna bio sam proboden s mjehurićem, čekao trudove i nije čekao. Stavili su kapaljku s oksitocinom u 10 sati ujutro, a nakon 3 sata sam rodila zdravog dječaka.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Oh, ne želiš nikakvu stimulaciju. Ali ja također ne želim pererany, već snage istječu

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Predstavili su me do prvog rođenja: bilo je 43 tjedna, a rezus je bio negativan, ali ciklus je bio izrazito nepravilan. Od gela do borbe oko 2 sata, u početku nerazumljiva, pa čak i tada prilično tolerantna. Prije dva mjeseca sam rodila drugu, imam nešto za usporedbu, nisu ništa ušli. Bol je isti, prva su čak i manje bolna, dijete je bilo manje, jedno vrijeme u samo 5,5 sati, ali prvi su bili ocijenjeni tako brzo da sam imao isti liječnik, pitao bih hoće li to biti teže ili ne, rekao je da ovisi o boli prag, ali šanse za preostalih više. I to je točno da ni prvi niti drugi put nisu šivanja bilo gdje. Znam da su dvije djevojke ubijene, tvrde da je to vrlo bolno. Općenito, potrebno je aktivno povezati muža, jer. sperma je također tvar omekšavanje vrata 100%, 3-4 puta će biti dovoljno + piti biljno ulje, maslinovo ulje, bilo koji., Uspješno vam je porod.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Hvala vam toliko! Muzheterapiya već nestaje, kako se pluta premjestila prije tjedan dana, a počeo je i pljusak

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

Ja, također, nisam imao vrat kad sam rođen.
Čep je izašao u 12 sati, odmah otišao u bolnicu u hitnoj pomoći, pregledao ga i flusnuo, a zatim smo ga poslali u Prenatal!
Imala sam plaćenog liječnika, dogovorili smo se unaprijed s liječnikom i svim porođajima koje mi je napukla, zahvaljujem na tome, ona me mučila sve do 9 sati navečer, svi su liječnici stajali pred tobom, rekli su mi da ih trebam izrezati.
Strah koji se dogodio, samo strašno, ništa mi nije pomoglo, dok je moj liječnik skoro cijeli dan preuzeo sve borbe u mojoj ruci, zabrinut sam zbog djeteta, još uvijek je bila isprepletena, no vrat mi je bio otvoren do 21 sat i rodio se u 10:30.
Nisam dobio dijete, zbog nedostatka zraka sam rođen s povećanim tremorom.
Gotovo mjesec dana, nakon što su rođeni, ležali su u bolnici, a onda je sve u redu. gotovo 5 godina)))
No, bilo je vrlo zastrašujuće (((i zahvaljujući svom liječniku ako to nije bilo za nju, ona joj nije bila sigurna.

 • Prijavite se ili registrirajte za objavljivanje komentara.

perenashivanie sam bio PDR 12. rujna rodila (odnosno prokesarili ukupno) 2. listopada, nered s vremena nije mogao, sve je ispravno. Otišao sam roditi 3 puta (vikendom sam bio ispražnjen), prvo su umetnuli palice na alge i gel, bez uspjeha, dijete je potonulo, ali vrat nije otvorio 1 prst, a zatim gel, također nema reakcije, bilo je malo krvarenja, sve je podignuto (ispričavam se za izraz, ali ne možete ga drugačije opisati), nakon gela maternica se otvori s 2 prsta, ukratko, to je svejedno, sada mi je žao što se nisam složio s carevima odmah, a agoniju bi bilo manje i dijete ne bi bilo mnogo rođeno. perehazhivat tako je dobro, bebina koža je vrlo tanka slaziet svega, trebate jako dobro pobrinuti iz bolnice na desnoj pelene dermatitis i čireva, ribanog. Moram reći da se liječnik dogovorio unaprijed, a ipak. Naravno, sve se situacije razlikuju, ali osobno se jako žalim zbog toga što sam sebe i dijete mučila na ovaj način sa svim tim stimulansima. Ako imate priliku odmah se pripremiti, bolje je to učiniti jer se maternica ne može otvoriti dalje, kao što sam, na primjer, i provodit ćete više nelagode, bolove i živce, a tko još zna kako beba osjeća kad su svi ti postupci učinjeni?,

Što i zašto su gelovi propisani za poticanje porođaja: 6 tipova i 6 razloga

Gel za poticanje rađanja propisano u slučaju slabog rada Ponekad se taj proces odgađa, a stručnjaci su prisiljeni koristiti gel za stimuliranje porođaja, tako da je maleni uskoro rođen. Ovaj alat smatra se najučinkovitijim i sigurnijim.

Zašto mi treba gel za poticanje rada?

U tijelu buduće majke krajem devet mjeseci došlo je do dovoljnih promjena. Za početak rada, maternica mora zrasti, omekšati, postati kraća i malo otvorena. U nekim se slučajevima taj proces ne počinje neovisno. Zatim se opstetričari pribjegavaju posebnim lijekovima za indukciju rada, pomažući u otvaranju vrata maternice.

Indikacije za poticanje rada:

 • Trudnoće 43 tjedna;
 • Slaba aktivnost generičkih organa;
 • Visoki krvni tlak;
 • Patološka bolest bubrega;
 • Ispuštanje amnionske tekućine bez kontinuiranih kontrakcija;
 • Rješavanje hitnih slučajeva u patološkim uvjetima fetusa.

Postoji nekoliko pokazatelja za poticanje rada

Postoji nekoliko metoda isporuke. To je proboj amnionskog mjehura, uvođenje droge "oksitocin", što izaziva kontrakcije. No, liječnici smatraju sigurnijem radu pomoću gelova i supozitorija kako bi bili najsigurnija metoda.

Sastav gela uključuje prostaglandine, koji pripremaju i otvaraju vrata maternice. Nakon uvođenja kontrakcija može započeti nakon sat vremena, pa se postupak provodi samo u bolnici.

Rođenje uzrokovano na ovaj način je normalno, ali bol je mnogo manji, budući da droga dobro omekšava maternicu.

"Prostin" ili "Prepidil": gel za poticanje porođaja

Prostaglandinski gelovi imaju prednosti nad drugim načinima ubrzavanja procesa razlučivanja. Apsolutno su bezopasne za bebu, nemojte ometati kretanje, dok dropperi prisiljavaju ženu da bude na leđima, što je kompliciralo porođaj. Postupak nema nikakvih nuspojava i kontraindikacija. Rođenja se odvijaju na prirodan način.

Ovi alati uključuju:

 • "Prepidil";
 • "Prostin".

Gelovi "Prepidil" i "Prostin E2" namijenjeni su samo vaginalnoj primjeni. Lijekovi se injektiraju špricom u cervikalni kanal maternice, ispod unutarnjeg os. Postupak se provodi na ginekološkoj stolici i stazi pomoću zrcala. Nakon uvođenja lijekova, žena treba neko vrijeme lagati, tako da lijek ne propušta.

Ako se unutar 6 sati maternica ne otvori za 3 cm, lijek se ponovno ubrizgava kako bi se ubrzali kontrakcije. Ukupna doza je 3 mg. Za normalni rad, vrat cerviksa trebao bi se otvoriti do 10 cm.

Gelovi su namijenjeni samo vaginalnoj primjeni.

Prostin E2 je također dostupan u tabletama. Povećava ton maternice, doprinosi njegovom sazrijevanju i generičkom procesu. Tableta sadrži 0,5 mg. dinoproston za jednokratnu uporabu.

Upute za uporabu sadrže kontraindikacije.

Stimulansi se ne mogu koristiti u sljedećim uvjetima:

 • Uska zdjelica žene koja radi, glava fetusa veća od veličine zdjelice;
 • Kritično stanje fetusa;
 • Pogrešan raspored djeteta;
 • Indikacije za carski rez, zdravlje majke, starost.

Uz pravilnu uporabu i dobre specijalističke nuspojave može se izbjeći.

Žena bi trebala znati kako stimulirati porođaj

Uvođenje gela je neophodno za omekšavanje i otkrivanje cerviksa. Kada se koristi, liječnici sinkroniziraju 2 akcije: sazrijevanje i stimuliranje kontrakcija.

Prije upotrebe lijeka, liječnik procjenjuje stanje cerviksa, mjesto fetusa, mjeri puls i krvni pritisak majke.

Prije uvođenja gela se u prirodnim uvjetima grije na sobnu temperaturu. Nakon postupka, stručnjak promatra ženu koja radi svakih 2 sata. U pravilu, sazrijevanje maternice prati prirodna radna aktivnost.

Buduće mame su često zabrinute zbog pitanja: nakon koliko će vremena nastupiti izazov porođaja? U većini slučajeva, prve promjene počinju unutar 3 sata. Maternica se skraćuje, a 85 posto žena postane zrelo. Nakon nekoliko sati započinje spontani rad.

Ako se lijek primijeni, ali učinak je odsutan, ponovite dozu koju kontrolira liječnik.

U procesu stimulacije, maternica počinje s kontrakcijom, postupak je prirodan i nema negativan učinak na fetus.

Uvođenje gela je neophodno za omekšavanje i otkrivanje cerviksa.

Prednosti korištenja gelova:

 • Brzo stimulirajući učinak za pripremu za porođaj;
 • Smanjuje rizik od dugotrajnog rada;
 • Količina gela ubrizgava se koliko je otvora maternice;
 • Pozivatelj nema štetnog učinka na fetus;
 • Lijek ne uzrokuje povećanje tlaka;
 • Jednako vrijedi i za post-trudnoću, hipertenziju, kod žena s bubrežnom insuficijencijom.

Za dugu kliničku praksu, vaginalni gel se pokazao od najboljih strana. Komponente za otvaranje maternice, u većini slučajeva, dovode do prirodne dostave.

Medicinska povratna informacija o poticanju rada

Mnogo važnih procjena liječnika za određeni lijek. Gotovo svi stručnjaci imaju pozitivan stav prema upotrebi stimulirajućih gelova. Iako bilježe nuspojave.

Nedostaci droga:

 • Hypertonus uterusa;
 • U nekim slučajevima, glavobolje i zimice;
 • Pacijenti su se žalili na mučninu i poremećaje gastrointestinalnog trakta;
 • Kršenje cirkulacijskog sustava.

Pa ipak, stručnjaci često koriste stimulirajuće gelove, smatrajući ih najsigurnijim sredstvima.

Povratne informacije od trudnica uglavnom su pozitivne. Oni bilježe brz učinak i rijetko pate od nuspojava.

Gel pogađa žene u radu različito. Neki su zabilježili brzu akciju i brzu dostavu, dok su drugi koristili dodatne lijekove za otvaranje maternice i pozivanje na proces.

Moms-to-biti su zainteresirani: koliko je uvođenje gela u kanalu maternice ozlijeđeno? Prema većini žena, postupak je bezbolan. U medicinskoj praksi koriste se analogi "Prepidila" i "Prostina".

Stručnjaci često koriste stimulirajuće gelove, smatrajući ih najsigurnijim sredstvima.

Naziv lijekova za poticanje rada:

Kako bi se olakšalo porođaj, s vaginalnom suhoćom i nakon traume nastanka, koriste se Ginodek gel i svijeće. Oni pomažu vratiti perineum i imati antibakterijski i antivirusni učinak.

Kako koristiti gel za stimuliranje porođaja (video)

Umjetna stimulacija rada je nužna za pomaganje majci i djetetu. Ovisno o stanju žene u radnom odnosu, stručnjak će propisati uporabu lijekova koji potiču rad. U usporedbi s drugim metodama, početak rada pomoću gelova smatra se najhumanijim i prirodnijim.

Brzo pripremanje cerviksa za porođaj

Meko, tanko tkivo tijela, rad je brži. Nedovoljno zrelo stanje ukazuje na nedostupnost, postupak će se provesti s medicinskom intervencijom. U većini slučajeva slabo otvaranje obavlja se carski rez. Liječnik-ginekolog preporučuje pripremu cerviksa za porođaj, ako je kod 39 tjedana čvrst, dug, krut, čvrsto zatvoren.

Spremnost organa

Cerviks igra važnu ulogu u procesu rađanja. Tijekom trudnoće tijelo je zatvoreno, štiti dijete od štetnih vanjskih utjecaja, prodora infekcije. Bliže početku rada, cerviks mijenja strukturu, ponekad otvara nekoliko centimetara 1-2 tjedna prije početka procesa.

Spremnost pokazuje kako sve ide, bezbolno ili žena u radu će patiti za dugo vremena. Stoga liječnik savjetuje da se uključe u gimnastiku, s ciljem omekšavanja vrata nakon 36 tjedana.

3 kategorije spremnosti:

 1. nezreo;
 2. ne dovoljno zreo;
 3. spreman je.

Prostaglandini su odgovorni za pripremu za porođaj. Nedostatni broj ukazuje na nezrelost organa. Tijekom rada, žena će doživjeti jaku bol. Potrebno je omekšati vrat. Tijekom razdoblja trudnoće to se ne može učiniti, prerano će se otkriti.

Koliko dana se maternica priprema za rad? Pripremite genitalni organ neposredno prije početka procesa. Za nekoliko dana pojavljuju se prekursori. Glava je zgusnuta, razrijeđena, zajedno s vagom tvori jedan kanal za prolaz bebe.

Majka je cijelo razdoblje trudnoće pod nadzorom opstetričara-ginekologa. Kada liječnik pregleda vaginalni pregled da u roku od 37 do 38 tjedana rodni kanal nije spreman za porod, on će propisati potrebne postupke i lijekove.

Što to znači da je cerviks spreman za porod:

 • struktura se promijenila;
 • duljina je postala kraća;
 • cervikalni kanal se lagano otvara.

Obrada rođenja djeteta je otišla bez komplikacija, vrat mora zrasti. Tijelo će izgledati labavo, kratko. U cervikalnom kanalu pojavit će se lumen.

Zašto je potrebna obuka

Samo se žensko tijelo priprema za rad. Međutim, to se događa u tjednu 39 da nema znakova otvaranja vrata. Preostali simptomi također su odsutni. Postoji potreba za posebnim osposobljavanjem.

Kako pripremiti cerviks za porođaj u bolnici:

 • ispraviti hormonsku pozadinu žene koja radi s pripravcima estrogena;
 • primjena prostaglandina;
 • masaža maternice;
 • ubrizgana morska trava.
 • replaniranje fetusa;
 • potrebno je roditi zbog medicinskih razloga;
 • radna aktivnost počinje, uterus nije spreman za to.

Medicinske indikacije su preeklampsija, bolest srca, hipoksija fetusa. Ako nastavite trudnoću s kasnošću "toksično", postoji opasnost za zdravlje majke. U ženi se povećava rad bubrega, cerebralnih žila i arterijskog tlaka.

Tijekom hipoksije fetusa javlja se nedovoljna količina kisika u posteljicu. To se događa kao rezultat patologija koje se javljaju u tijelu. Ako se hipoksija pojavi na kraju posljednjeg tromjesečja, morate brzo pripremiti vrat za otkrivanje i porođaj.

Kada započne rad i putovi nisu spremni za otkrivanje, dijete može biti ozlijeđeno. Često postoje jake pauze. Ako je proces plodnosti odgođen, primjenjuje se carski rez.

Kako opustiti vrat cerviksa prije poroda:

 1. uvesti antispasmodske lijekove;
 2. nanijeti gel;
 3. koristite morsku travu.

Omekšivanjem vrat postaje kratak, savitljiv, što znači da je rođeni kanal spreman za porod. Tijelo će se brzo otvoriti kada proces počne. Uspješna pojava bebe neće se miješati.

Metode pripreme

Za pripremu vrata za generički proces moguće je na nekoliko načina. Metode se primjenjuju uz dopuštenje liječnika koji se rodio od početka do kraja trudnoće, te je odgovoran za zdravlje djeteta, majke.

Kako ubrzati maternicu zrenja prije poroda:

 • provoditi obuku o drogama;
 • napraviti masažu;
 • primijeniti akupunkturu;
 • stimulirati bradavice;
 • koristite narodne lijekove.

Zašto cerviks nije spreman za porod:

 • nedovoljno elastična tkanina;
 • napetih mišića.

Metode za pripremu cerviksa dijele se na medicinsku, narodnu. Prvi uključuju prostaglandine, morsku travu, pregled, antispazmodike. Druga skupina uključuje seks, bilje, tjelesnu aktivnost.

Prostaglandini omekšavaju tijelo. Nabavite ih, nadražujte maternicu, manipulirajte masažom. Ponekad se ubrizgava poseban gel u cervikalni kanal. Laminaria su tanke štapiće alge. Pod njihovim utjecajem, vrat brzo sazrijeva, omekšava. Postoje boli, počinju lažne kontrakcije.

Objavljivanje se ubrzava nakon pregleda liječnika. Ponekad se koriste antispasmodic, beta-blokatori. Pripreme za pripremu cerviksa za porođaj i injekcije ubrzavaju "sazrijevanje".

Seks prije porođaja je mehanička stimulacija. Muška sperma sadrži mnoge prostaglandine koji ulaze u tijelo žene kroz seksa. Također je važno dobiti orgazam, koji izaziva radnu aktivnost.

Za pripremu grudi za vrat. U tu svrhu koristite divlju ružu, jagode. Povećajte tjelesnu aktivnost, nemojte dugo ostati u pasivnom položaju. Ustani, spusti se stubama, nemojte koristiti dizalo. Očistiti sobe čučanje.

Nezreli vrat

Pojam se koristi kada započne rad i tijelo nije spremno. Spremnost se provjerava tijekom pregleda u svakom posjetu 3 tromjesečja. Neodrživ se vrat smatra abnormalnim. Trebalo bi se početi mijenjati nekoliko tjedana prije rođenja. Ako se to ne dogodi, proces će biti bolan.

Kako razumjeti da se tijelo priprema za porođaj:

 1. lažne kontrakcije;
 2. spuštanje trbuha;
 3. smanjenje težine;
 4. mijenjati stolicu;
 5. nedostatak apetita;
 6. mijenjanje emocionalnog stanja;
 7. pojavljuje se nelagoda;
 8. čep od sluzi ispada.

Nedostaci nezrelosti organa za reprodukciju su tvrdoća, gustoća, zatvaranje kanala. Nečasnost je dijagnoza. U tom stanju, vrat će spriječiti uspješno rođenje djeteta. Bilo je beskorisno provesti stimulaciju uoči, nezrelog cerviksa treba unaprijed pripremiti za porođaj. Učinkovitost kontrakcija je nedostatna, žena u radu je iscrpljena, generički proces će trajati jedan dan.

Dugotrajna mučenja za fetus, pati od nedostatka kisika, ozlijeđena je. Za ženu, nespremnost organa prijeti da se razbije. Maternica ugovara s nedovoljnim otkrivanjem.

Da bi saznali da je vrijeme za pripremu za porođaj može biti na početku rada, dijete se kreće naprijed. Pomoć liječnika je neizbježna.

Kontraindikacije kliničkog protokola za pripremu cerviksa za rad anatomski su uske zdjelice, abnormalne fetalne lokacije, zdjelice, abnormalni razvoj placente. S ovom dijagnozom koristi se samo carski rez.

Medicinske metode

Vrat reproduktivnog organa obavlja ulogu čuvanja fetusa nakon začeća. To je zbijen, što je moguće zatvoriti tijekom tog razdoblja. Do kraja izraza mijenja se oblik. Proces počinje nekoliko tjedana prije rođenja.

Kada je vrijeme za isporuku, ali tijelo nije spremno, koriste se medicinske metode. Oni ubrzavaju proces. Trening je dozvoljen pod nadzorom opstetričara i ginekologa u bolnici. Injekcijski lijekovi mogu izazvati rad prije određenog vremena. Ginekolog izvodi redoviti pregled, procjenjuje stanje maternice.

Najčešća metoda liječenja je stvaranje hormonskih razina. Za to se koriste pripravci estrogena. Najviše se koriste Sinestrol, Papaverine, Prostin, Prepidil.

Synestrol poboljšava slabu radnu aktivnost. Ako je potrebno, hitno potiče. Lijek se primjenjuje intramuskularnom injekcijom, 2 puta dnevno 2 do 12 dana. Papaverine se koristi u obliku čepića, pilula, aktivno se apsorbira, ne iritira želučanu mukozu. Lijek je izvrstan antispasmod.

Prostaglandini se intravenski koriste ako su otopine i unutar cervikalnog kanala kada se koriste gelovi. Prostin se ubrizgava endovaginalno s jednokratnom štrcaljkom. Preporuča se da se "leže" 30 minuta, tako da lijek ne propušta. Stanje žene, fetus se stalno prati. Krvni tlak, puls, mjereno disanje.

Prepidil je jasan gel. Prije uvođenja lijeka, ginekolog pregledava ženu u radu, analizira kako se cervix počinje pripremati za porođaj i procjenjuje stupanj pripravnosti. Nadalje, smatraju se vitalni znakovi djeteta, maternica kontraktilna aktivnost. Nakon pregleda, gel se ubrizgava. Ponovljena uporaba je moguća tek nakon 6 sati.

Prirodni razvoj prostaglandina doprinosi cervikalnoj masaži prije porođaja. To sprema majku od suza, strija. Efekti fizičke masaže mogu se provesti na zidovima vagine, perineuma.

Često koristite svijeće prije isporuke od pauze. Uz izravno odredište lijeka su prevencija infekcija. Radnja se odnosi na cijelo tijelo. Po vlastitom nahođenju, ne mogu se koristiti, trebaju savjetovanje ginekologa.

Često, Foley kateter se koristi za poticanje rada. Uređaj je cijev s posudom. Ušao je u bolnicu. Kod kuće je uporaba strogo zabranjena.

Folk metode

Najpouzdaniji izvor proizvodnje prostaglandina smatra se muškom spermom. U nedostatku kontraindikacija seksualnog odnosa u posljednjim tjednima nošenja bebe, bavite se seksualnim odnosom bez kondoma. Među svim metodama pripreme ovo je najbolje.

Orgazam može potaknuti početak procesa rađanja. Utječući na kontrakciju maternice, stimulira isporuku. Koristite opisanu metodu tek nakon savjetovanja s liječnikom, jer postoji kontraindikacija - placenta previa. Imajući takvu dijagnozu, nepoželjno je imati seks.

Tradicionalna medicina savjetuje korištenje biljnih infuzija, sirupa. Brodovi divlje ruže, sv. Ivana, glog, kadulja, malina ostavljaju dobrobit budućem majku. Kuhajte s pažnjom. Mnoge biljke su alergeni koji mogu izazvati odgovarajuću reakciju.
Jedite puno masnih riba. Pijte riblje ulje. Jedite sirovo biljno ulje.

Izvršite nježne rukovanje bradavicama 5 - 10 minuta 2 - 3 puta dnevno. Ova akcija doprinosi oslobađanju oksitocina, što pomaže uterusu da se ugovori. Masirajte prepone. Dizajnirana tkanina će eliminirati suze.

Upotrijebite ulje večere jabučica, koja se prodaje u kapsulama. Kao dio sredstava su masne kiseline, oni proizvode prostaglandine. Uzmi, počevši od 34 tjedna, svakodnevno. Prvo, 1 kapsula, postupno povećavajući dozu.

Folk lijekovi pomažu otkrivanju reproduktivnog organa. Generička aktivnost je brža, bez boli. Međutim, prije nego što koristite bilo koju metodu, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kegel vježbe

Priprema cerviksa za porođaj kod kuće također je u gimnastici. Svi pokreti trebaju biti usmjereni na poboljšanje elastičnosti, istezanje mišićne mase. Posebno su učinkovite vježbe za proširenje vrata maternice. Bit djelovanja leži u napetim mišićima vagine.

 • sjedi na stolici. Nagnite tijelo lagano naprijed. Stisnite, rastavite mišićnu masu vagine. 10 - 12 akcija ponoviti 2 - 3 puta dnevno;
 • u "laganju" razrijediti donji udovi na strane, savijen na koljenima. Pritegnite mišićnu masu vagine, ostanite 5 - 10 minuta. Sojak se izmjenjuje s mirovanjem. Po prvi put, dovoljno je 8 ponavljanja. Postupno opterećenje komplicira do 30 akcija;
 • uzeti sjedeći položaj. Zadrži dah. Izbacuju vanjski mišići vagine, nježno se drže. Udahni, napipajte se. Nakon kratkog odmora, ponovite manipulaciju;
 • Najteža je vježba dizalo. Izvodi se u "stoji" položaju. Stegnite intimne mišiće, polako povećavajući snagu kompresije. Ostanite na svakom "katu". Ustajte do posljednjeg, nježno se spustite.

Ako se cervix priprema za rad dugo vremena, vježbe Kegel se izvode prije početka rada. Tijelo se počinje pripremati za rad od trenutka začeća.

Tijekom 9 mjeseci, organi se mijenjaju kako bi se osiguralo da će žena imati bebu na prirodan način. Cerviks počinje mijenjati strukturu 4 do 6 tjedana prije isporuke. Zatrudnjena joj kaže o spremnosti rođenja djeteta. Pripremnost za proces rođenja vrlo je važna za uspješnu isporuku.

Gel za otvaranje vrata maternice prije porođaja

Proširenje vrata maternice

Prije samog rođenja, cerviks se dramatično mijenja. Trudnica ne osjeća ove promjene, ali budućno dijete dobiva priliku da se rodi prirodno. Pa kako se točno mijenja ovaj genitalni organ i kada je potrebna medicinska pomoć za poboljšanje otvora maternice? Tražimo odgovore na ova i druga slična pitanja.

Savršen vrat prije porođaja

Parametri koji karakteriziraju stanje maternice prije porođaja su njegovo mjesto u zdjelici, stanje mekoće i duljine. Omekšani cerviks u stanje kada može proći 1-2 prsta liječnika iznutra, govori o spremnosti rodnog kanala na proces isporuke. Takve promjene su praćene pražnjenjem sluznice. To jest, ranije se vrat počeo otvarati, prije što je žena u radu primijetila taj znak nastupa kontrakcija.

Prije rođenja maternica se skraćuje. Prema medicinskoj statistici, njezina duljina je oko jedan centimetar. Ako govorimo o lokaciji, ona postaje u središtu zdjelice, dok se tijekom trudnoće vrat cerviksa odbacuje.

Svi navedeni parametri vrednuju liječnici na skali od pet točaka. 5 zarađenih bodova pokazuju idealnu spremnost maternice za porođaj. Ovo stanje se naziva zrelo maternice.

Stimulacija otvora maternice

Gore vrijedi za izvrsne parametre za prenatalne aktivnosti. Ali u praksi to nije uvijek slučaj, a liječnici pribjegavaju stimuliranju procesa proširenja vrata maternice.

Ako je medicinski pregled pokazao da maternica nije zrela, a uskoro morate roditi, onda je prihvatljivo ubrzati taj proces i potaknuti stimulaciju. Ne koristite to ponekad znači propast dijete do anoksije, s obzirom da je prije poroda posteljica je „starenje”, a ne mogu nositi sa svojim funkcijama kao i prije.

U praksi, stimulacija se provodi na četiri načina, ponekad s njihovom kombinacijom:

 1. Injekcije sinestrona intramuskularno. Lijek čini vrat zreli, ali ne utječe na kontrakcije.
 • Uvođenje štapića morske trave u cerviks. Takvi štapići dugi 5 cm smješteni su u cervikalni kanal. Nakon nekoliko sati, oni se nabrekle pod djelovanjem vlage i otvaraju cervikalni kanal.
 • Uvođenje prostaglandin gela u cervikalni kanal. Ovaj gel radi brzo - i vrat se otkriva za 2-3 sata.
 • Intravenska primjena Enzaprosa. Ovaj lijek također sadrži prostaglandine. Dakle, vrijeme kontrakcija se smanjuje u vremenu.
 • Ponekad žene koriste samostalnu stimulaciju rada.

  1. Klistir. Nakon toga, čep mucusa ispadne i cerviks postaje zrelija. Postupak se može primijeniti samo na žene koje su već došle na datum rođenja, odnosno punopravno dijete.
  2. Topla kupka se ne preporuča za polijetanje pluta i vode. Opasni postupak za žene s visokim krvnim tlakom.
  3. Seks djeluje kao medicinski stimulans. jer sperma sadrži prostaglandine. To znači da doprinosi zrelosti maternice. Ali ne možete imati seks s trudnicama koje su već izgubile pluto. Uostalom, postoji prilika da "uhvatimo" infekciju u maternici.
 • Tjelesna aktivnost To može biti šetnja bržim tempom, mopingom, čišćenjem. Uz ove metode ne treba pretjerati žene s hipertenzijom.
 • Ali takve metode mogu biti ispunjene opasnim posljedicama.

  Faze proširenja vrata maternice

  Cervix prije porođaja prolazi kroz nekoliko faza otkrivanja. Prvo se naziva latentnim ili sporim. Traje 4-6 sati s otkrivanjem do 4 cm. U isto vrijeme, kontrakcije se javljaju svakih 6-7 minuta.

  Druga faza naziva se aktivna ili brza. Svaki sat, vrat se širi do 1 cm, a to traje do 10 cm, a kontrakcije se događaju svake minute.

  Treća faza je potpuno objavljivanje. Opisuje proces početka rada. Ponekad je cervikalna dilatacija preuranjena. To je dokaz patologija i, bez liječenja, može uzrokovati preuranjeni rad ili pobačaj.

  Trudnica treba zapamtiti da se u razdoblju prije porođaja mora pripremiti za činjenicu da će porođaj početi ranije. Ako se osjećate loše ili druge simptome, odmah se obratite svom liječniku.

  Mir i zdravlje za vas!

  Pogotovo za beremennost.net Elena TOLOCHIK

  Gel za stimulaciju

  Rođenje djeteta za ženu uvijek je uzbudljiv trenutak. Također bliski tjeskobu osjećaju bliski ljudi žene u radnoj snazi. Najčešće, porođaj počinje pravodobno, djetetu sam zahtijeva rođenje. Međutim, u nekim slučajevima, liječnik koji rađa, prisiljen je koristiti posebne alate koji ubrzavaju radnu aktivnost. Jedan od tih alata, koji se uspješno koristi u opstetričkoj praksi, je gel koji stimulira rad.

  Postoji mnogo čimbenika koji pridonose nastanku poslijeratne trudnoće. Na ovaj proces utječu različite endokrine bolesti, prekomjerna tjelesna težina trudnice, poremećaj središnjeg živčanog sustava. Vrlo često se dijete ne može roditi na vrijeme zbog kasne trudnoće, kada žena rodi nakon 30 godina.

  Potreba se javlja u indukciji poroda kod trudnoće, 42 tjedana ili više, slab rad, nepotpuno objavljivanje vrata maternice, bez borbe, kada je amnionska tekućina giba. Također, ovaj postupak može biti potreban kada stanje fetusa može dovesti do njegove smrti.

  Uvođenje posebnog gela u cerviks za stimuliranje hormonalnih razina smatra se najslabijim načinom njezine ubrzane pripreme za porođaj. Sastav ovog lijeka uključuje prostaglandine - biološki aktivne tvari koje imaju sposobnost otvaranja vrata maternice. Nakon uvođenja gela, ovisno o individualnim karakteristikama ženskog tijela, trud može početi vrlo brzo, doslovno u roku od 40 - 50 minuta ili duže razdoblje: 4 - 6 sati. Treba napomenuti: da je porođaj normalan, cerviks se mora potpuno otvoriti do 10 centimetara.

  U posljednjih 20-30 godina, prostaglandini koji su dio gela, prilično se aktivno koriste u suvremenim opstetrima. Njihova visoka učinkovitost u procesu poticanja rada već je poznata i stoga ne zahtijeva dodatnu potvrdu. Obično, prostaglandini E2, koji su slični strukturi visoko aktivnih tvari žene i fetusa, koriste se u pripravcima za generičku pobudu. Zbog oslobađanja endogenog oksitocin, prostaglandini omekšati cerviks, stimulira kontrakciju glatkih mišića, doprinosi koordinirano borbe i njene brze implementacije.

  Gel Prostin E2, dizajniran za poticanje rada, uveden je endovaginalno pomoću štrcaljke. Glavni aktivni sastojak lijeka je dinoproston. Gel je umetnut u stražnji vaginalni rezervoar. Ne preporučuje se ubrizgavanje lijeka izravno u cervikalni kanal, jer postoji opasnost od hiperstimulacije maternice.

  Kada stimulira rad s gelom, trudnica uvijek treba biti pod nadzorom liječnika koji kontrolira njezino stanje. Najprije unesite 1 miligram gela. Ako nakon 6 sati nema pozitivne dinamike, tj. Vrata maternice nisu otvorena najmanje 3 centimetra, ubrizgavaju se još 2 miligrama lijeka. Dopuštena ukupna doza gela iznosi 3 miligrama.

  Naravno, postoji određeni rizik umjetne stimulacije porođaja. Stoga je od najveće važnosti da liječnik ima potrebna znanja i iskustvo, ispravnu dozu i pravilnu primjenu lijeka. Potrebno je razmotriti kontraindikacije korištenja ove metode stimulacije radne aktivnosti. To uključuje neprimjereno mjesto fetusa, klinički usku zdjelicu trudne žene, pogoršanje fetusa, otkriveno na srčanom monitoru, problemi sa zdravljem žene, a ne davanje prilika da prirodno rađaju. U potonjem slučaju medicinski stručnjaci dolaze do zaključka da je potreban carski rez.

  Pravilnom upotrebom gela za poticanje porođaja ne uzrokuje nuspojave. Stoga se ovaj lijek pokazao od najboljih strana. Lako je koristiti i ima dobar klinički učinak. Naravno, najbolje je izbjegavati umjetnu stimulaciju i roditi dijete prirodno. No, ako je potrebno koristiti stimulirajući gel, ostaje se oslanjati na iskustvo medicinskog osoblja. Pazite na sebe!

  Prethodni članak Sljedeći članak

  Otvaranje vrata maternice s 1 ili 2 prsta prije porođaja

  Normalna i pravovremena dostava nikada ne počinje naglo i nasilno. Uoči rođenja, žena doživljava svoje preteče, a maternica i vrat pripremaju se za proces rođenja. Konkretno, cerviks počinje "zrasti" i širi, tj. Prelazi u fazu otvaranja maternice. Dostava je složen i dugotrajan proces i velikim dijelom ovisi o interakciji maternice, cerviksa i stanju hormonalnih razina, što određuje njihov uspješan završetak.

  Cerviks je...

  Donji dio maternice naziva se vratom, koji izgleda kao uski cilindar i spaja maternicu s vagom. Izravno u vratu maternice razlikuju vaginalni - vidljivi dio, koji se izdaje u vagini ispod njegovih lukova. I također postoji supravaginalna - gornji dio, koji se nalazi iznad lukova. U vratu maternice nalazi se cervikalni kanal (cervikalni kanal), gornji dio naziva se unutarnja grla, donji kraj je vanjski. Tijekom trudnoće, cervikalni kanal nalazi se u cervikalnom kanalu, čija je funkcija sprječavanje prodora infekcije iz vagine u utornu šupljinu.

  Maternica je ženski genitalni čija je glavna svrha nositi fetus (voćarstvo). Maternica se sastoji od 3 sloja: unutarnja je predstavljena endometrijom, srednjim mišićnim tkivom i vanjskom seroznom membranom. Glavna masa maternice je mišićni sloj koji je hipertrofiran i raste tijekom trudnoće. Mijelometrija maternice ima kontraktilnu funkciju, zbog čega dolazi do kontrakcija, otvara se vrata maternice (maternica), a fetus je izbačen iz utorne šupljine u procesu rada.

  Razdoblja rođenja

  Generički proces traje dugo, a obično kod primarnih žena, to je 10 do 12 sati, dok za multiparous traje oko 6 do 8 sati. Sam rođenje uključuje tri razdoblja:

  • I razdoblje - razdoblje kontrakcija (otvaranje grla maternice);
  • II period se naziva razdobljem pokušaja (razdoblje protjerivanja fetusa);
  • Razdoblje III je razdoblje odvajanja i izbacivanja djetetovog mjesta (potomstvo), stoga se zove razdoblje sukcesije.

  Najduža faza rada je razdoblje otvaranja grla maternice. To je uzrokovano kontrakcijama maternice, tijekom kojih se formira fetalni mjehur, glava fetusa pomiče prsni prsten i dolazi do otvaranja vrata maternice.

  Razdoblje rada

  Prvo razdoblje porođaja najdulje je, a kod primarnih žena to je duže i traje 8 do 10 sati u prosjeku. U žena koje ponovno rađaju, razdoblje rada traje 6 - 7 sati. Proces "otvaranja" maternice sastoji se od dvije faze: latentne i aktivne. Latentna faza traje prosječno 5-6 sati od cijelog razdoblja kontrakcija i nastavlja bezbolno ili s manje bolnim senzacijama (više o kontrakcijama tijekom porođaja).

  Prvo, borbe se javljaju i postavljaju - ne više od 2 u 10 minuta. Štoviše, trajanje kontrakcije maternice doseže 30 - 40 sekundi, a opuštanje maternice 80 - 120 sekundi. Dugo opuštanje maternice kontrakcija mišića nakon svakog prelaska daje cerviksa u donjoj strukturi segmenta maternice, pri čemu smanjena vidljivi dio duljine vrata (skraćivanje to događa), i donji dio maternice je izravno rastegnuta i izdužena.

  Kao rezultat procesa koji se odvijaju, predloženi dio fetusa (u pravilu, glava) je fiksiran na ulazu u zdjelicu, odvajajući amnionsku tekućinu, kao rezultat toga, formiraju se prednje i stražnje vode. Formiran je fetalni mjehur (sadrži prednju vodu), koji djeluje kao hidraulični klin, klinovi u unutarnje usta, otvarajući je.

  U "pervorodoku", latentna faza otkrivanja je uvijek duža od onih žena koje rađaju drugi put, što uzrokuje duži rok isporuke. Završetak latentne faze je obilježena potpunim ili gotovo potpunim izglađivanjem vrata.

  Aktivna faza započinje s 4 cm cervikalnog otkrivanja i traje do 8 cm. Istodobno, kontrakcije povećavaju učestalost i broj njih doseže 3-5 u 10 minuta, razdoblja kontrakcije i opuštanja maternice izjednačavaju i čine 60-90 sekundi. Aktivna faza se nastavlja u prvobitnom i višekratnom 3-4 sata. Tijekom aktivne faze radna aktivnost postaje intenzivna, a maternica brzo raste. Glava fetusa kreće se kroz rođeni kanal, cerviks se potpuno prenosi na donji dio maternice (spojen je s njom), do kraja aktivne faze, otvor otvora maternice je potpuna ili skoro potpuna (unutar 8-10 cm).

  Na kraju aktivne faze nalazi se otvor membrane membrana i izlijevanje vode. Ako je otvor grla dosegla 8 - 10 cm i voda je izbio - radi se o pravovremeno ispuštanje izlijevanje vode vode na ulazu 7 cm naziva ranije, amniotomija (membrane postupak disekcija) prikazan na 10 cm i ždrijela opis naziva kasno kila vode.

  terminologija

  Cervikalna dilatacija nema nikakvih simptoma, samo ga liječnik može odrediti nakon vaginalnog pregleda.

  Da bismo shvatili kako napreduje proces omekšavanja, skraćenja i izravnavanja cerviksa, potrebno je odlučiti o opstetričkim uvjetima. U nedavnoj prošlosti, opstetričari su odredili otvaranje usta maternice u prstima. Grubo govoreći, koliko prsti propušta maternicu, to je otkriće. U prosjeku, širina "prstnog prsta" iznosi 2 cm, ali, kao što znate, svi prsti razlikuju se, stoga se mjera otvaranja u cm smatra točnijom.

  • ako se na prstu otvori vrata maternice, onda kažu oko otvora od 2 do 3 cm;
  • ako je otvaranje maternice maternice dosegla 3-4 cm - to je ekvivalentno otvaranju cerviksa na 2 prsta, koja se obično dijagnosticira već na početku redovite radne aktivnosti (najmanje 3 kontrakcije u 10 minuta);
  • skoro potpuni otvor je označen otvaranjem vrata na 8 cm ili 4 prsta;
  • cijelo otkriće je fiksna, kad je grlo izglađen u potpunosti (tanki rub) i prolazan 5 prstiju ili 10 cm (spustio glavu na karlice okreće swept šav izravno veličina pojavljuje neodoljivu potrebu za guranje - vrijeme u generičkom sobnoj rođenja bebe - početak drugog razdoblja isporuke).

  Kao što maternica sazrijeva

  Nastupni prekursori porođaja ukazuju na neposredan početak rada (od oko 2 tjedna do 2 sata):

  • dno maternice se smanjuje (za 2-3 tjedna prije pojave kontrakcija), što je objašnjeno pritiskom prileženog dijela fetusa na zdjelicu, žena osjeća simptom koji olakšava disanje;
  • pritisak glave fetusa stavlja pritisak na zdjelice (mjehur, crijeva), što dovodi do čestih uriniranja i zatvora;
  • povećana ekscitacija maternice (maternica "postaje kamen" kada se fetus kreće, naglo kretanje žene ili kad se trese trbuh);
  • moguća je pojava lažnih (treninga) kontrakcija - one su nepravilne i rijetke, povlačenjem i kratkim;
  • cerviks počinje "sazrijevati" - omekšava, preskače vrh prsta, skraćuje i "centri".

  Proširenost grlića maternice prije porođaja polako i postupno napreduje tijekom mjeseca, a povećava se zadnji dan, dva dana prije rođenja. U prvorazrednim ženama otvaranje cervikalnog kanala iznosi oko 2 cm, dok je za višeparousne žene otvaranje veće od 2 cm.

  Da biste utvrdili zrelost cerviksa, koristite ljestvicu koju je izradio biskup, a uključuje procjenu sljedećih kriterija:

  • dosljednost (gustoća) maternice: ako je gusta - to se smatra 0 bodova, a omekšavanje duž periferije, ali s gustom unutarnjom grlom - 1 bod, mekom od iznutra i izvana - 2 boda;
  • duljina vrata (postupak skraćivanja) - ako prelazi 2 cm - 0 bodova duljina dostiže 1 do 2 cm - rezultat je 1 bod, vrat se skrati i ne doseže duljinu od 1 cm - 2 boda;
  • cervikalnom kanalu prohodnost unutarnji vanjski usta ili preskače prsta - rezultat 0 bodova, prolazi kroz cervikalni kanal za unutarnje os kompaktnosti - procjenjuje se na 1 bod, a ako je kanal emitira jedan ili dva prsta za interne OS - procijenjene na 2 boda;
  • kako je vrat postavljen relativno prema žici osi zdjelice: usmjeren poslije - 0 bodova, pomaknut anteriorly - 1 bod, nalazi se srednje ili "centrirano" - 2 boda.

  Sumeći rezultate, procjenjuje se zrelost cerviksa. Razmatra se nezreli vrat kada je broj 0 - 2 boda, 3 do 4 boda smatra se nedovoljno zrelim ili sazrijevanjem vrata, a kod 5 do 8 boda govori o zrelom vratu.

  Vaginalni pregled

  Da bi se utvrdio stupanj spremnosti cerviksa, a ne samo, liječnik obavlja obvezni vaginalni pregled (po prijmu u rodilište i 38 - 39 tjedana na recepciji pri antenatalnoj klinici).

  Ako je žena već u dvorani, vaginalni pregled razjašnjava proces otvaranja usne šupljine svakih 4 do 6 sati ili iz sigurnosnih razloga:

  • ispuštanje amnionske tekućine;
  • provođenje moguće amniotomije (slabost radne sile, visoka voda ili ravna mjehur);
  • s razvojem anomalija radne snage (klinički uska zdjelica, pretjeranog rada, diskriminacije);
  • prije regionalne anestezije (EDA, SMA) kako bi se odredio uzrok bolnih kontrakcija;
  • pojava iscjetka krvi iz genitalnog trakta;
  • u slučaju utvrđene redovite radne aktivnosti (preliminarni period, koji je prerastao u rad).

  Pri provođenju vaginalnog pregleda, opstetričar ocjenjuje stanje cerviksa: njegov stupanj otvaranja, izglađivanje, debljina i rastezljivost cervikalne margine, kao i prisutnost ožiljaka na mekim tkivima genitalnog trakta. Osim toga, procjenjuje se kapacitet zdjelice, koji predstavlja dio fetusa i njegovo umetanje (lokalizacija šavova na glavi i oprugama), napredovanje temeljnog dijela, prisutnost deformacija kostiju i egzostaza su opipljivi. Obavezno procijenite fetalni mjehur (integritet, funkcionalnost).

  Prema subjektivnim obilježjima otkrivanja i podacima vaginalnog pregleda sastavlja se i održava partogram rada. Subjektivni znakovi porođaja, posebice otvaranje grla maternice, su kontrakcije. Kriteriji za procjenu kontrakcija uključuju njihovo trajanje i učestalost, težinu i uterinsku aktivnost (potonji se određuje instrumentalno). Partogram rada vam omogućuje da vizualno popravite dinamiku otvaranja maternice. Izrađen je grafikon, vodoravno o kojem govori trajanje rada u satima i okomito otvaranje vrata u cm. Na temelju partografa može se razlikovati latentna i aktivna faza rada. Strmi uspon krivulje ukazuje na učinkovitost generičkog čina.

  Ako se grlić maternice rano raspada

  Dijateracija vrata maternice tijekom trudnoće, tj. Dugog rada, naziva se cervikalna insuficijencija. Ova patologija karakterizira činjenica da i cerviks i isthmus ne obavljaju svoju glavnu funkciju u procesu trudnoće - obturatorom. U tom slučaju, vrat se omekšava, skraćuje i smekšava, što ne dopušta zadržavanje fetusa u fetusu i dovodi do spontanog pobačaja. Pobačaj obično javlja u 2 do 3 tromjesečja. Činjenica da je skraćivanje na 25 mm i manje na 20-30 tjedana trudnoće govori o neuspjehu cerviksa.

  Cervikalna insuficijencija je organska i funkcionalna. Organski oblik patologije razvija se kao posljedica raznih ozljeda cerviksa - umjetnih pobačaja (vidi učinke pobačaja), rupture cerviksa tijekom poroda i operativne metode liječenja bolesti cerviksa. Funkcionalni oblik bolesti uzrokovan je hormonskom neravnotežom ili povećanom opterećenju vratu i vratu tijekom trudnoće (višestruka trudnoća, višak vode ili veliki fetus).

  Kako zadržati trudnoću kada otvarate vrat

  Ali čak i kod proširenja vrata maternice za 1-2 prsta u trajanju od 28 tjedana ili više, prilično je moguće zadržati trudnoću, ili barem produžiti do rođenja potpuno egzaktnog fetusa. U takvim slučajevima imenuje:

  • ležaj u krevetu;
  • emocionalni odmor;
  • sedative;
  • antispasmodici (Magne-B6, no-shpa, papaverin);
  • tocolytics (ginipral, partusisten).

  Obavezno podvrgnite terapiji usmjerenu na proizvodnju tenzida u plućima fetusa (propisani su glukokortikoidi). što ubrzava njihovo sazrijevanje.

  Osim toga, liječenje i prevencija daljnjeg prijevremenog otkrivanja cerviksa vrši se kirurški - šavovi se stavljaju na vrat, koji se uklanjaju 37 tjedana.

  Cerviks je nezreo - što onda?

  Obratna situacija je moguća kada je vrat "nije spreman" za porođaj. To znači da je došao sat X (procijenjeni datum isporuke), pa čak i nekoliko dana prošlo - tjedana, ali nema strukturnih promjena u vratu, ostaje dugo, gusta, odbačena unatrag ili unatrag, a unutarnja ždrijelo je neprohodna ili prolazi vrh prsta. Što liječnici rade u ovom slučaju?

  Sve metode utjecaja na vrat, što dovodi do njezinog sazrijevanja, podijeljene su na lijekove i ne-lijekove. Medicinske metode uključuju uvođenje u vaginu ili u cerviks posebnih gelova i supozitorija s prostaglandinima. Prostaglandini su hormoni koji ubrzavaju proces zrenja cerviksa, povećavaju ekscitabilnost maternice, a kod rada, intravenska primjena prakticira se u slučaju slabosti radne snage. Topikalna primjena prostaglandina nema sustavni učinak (nema nuspojava) i doprinosi skraćenju i zaglađivanju vrata.

  Iz metoda bez lijekova za stimulaciju proširenja vrata maternice:

  Štapići - morska trava

  Štapovi su izrađeni od suhih algama morske trave, koje su visoko higroskopne (apsorbiraju vodu). Broj štapića se umetne u cervikalni kanal tako da ga pune čvrsto. Kako tekućina apsorbira štapiće, oni nabubre i protežu cerviks, uzrokujući da se otvori.

  Foley kateter

  Kateter za otvaranje cerviksa predstavlja fleksibilna cijev s balonom pričvršćenom na jedan kraj. Kateter s balonom na kraju umetne od strane liječnika u cervikalni kanal, balon se napuni zrakom i ostavi u vratu 24 sata. Mehanički učinak na vrat potiče njegovo otvaranje, kao i proizvodnju prostaglandina. Metoda je vrlo bolna i povećava rizik od infekcije ramenoga kanala.

  Čišćenje klistir

  Nažalost, u nekim rodilištima, odbili su provoditi čišćenje klizme ženi koja je došla roditi, ali uzalud. Slobodni crijevo, kao i njegova peristaltika u procesu defekacije, povećava ekscitabilnost maternice, povećava ton, i time ubrzava proces otvaranja vrata maternice.

  Pitanje odgovor

  Kako možete ubrzati cervikalnu dilataciju kod kuće?

  Postoji nekoliko preporuka, u skladu s kojima priprema vrat za generički čin:

  • produženi vanjski blagdani povećavaju ekscitabilnost maternice i proizvodnju prostaglandina, a predočeni dio bebe fiksiran je na ulazu u zdjelicu, dodatno potiče otvaranje vrata maternice;
  • gledajte mokraćni mjehur i crijeva, izbjegavajte zatvor i dugotrajnu apstinenciju od uriniranja;
  • jesti više salata od svježeg povrća, začinjeno biljnim uljem;
  • uzeti izvarak od malina ostavlja;
  • stimuliraju bradavice (kada su nadražene, otpušta se oksitocin, što uzrokuje kontrakcije maternice).
  • Postoje li posebne vježbe za otvaranje vrata?

  Kod kuće, ubrzava zrenja maternice, stepenice, plivanje i ronjenje, savijanje i okretanje tijela. Također se preporučuje da se topla kupka, masaža uho i mali prst, vježbe disanja i vježbe za jačanje perinealne mišiće, joga. U rodilištima postoje posebne gimnastičke kugle, sjedalo i skokovi na kojima tijekom radnog razdoblja ubrzavaju otvaranje usta maternice.

  Da li seks stvarno pomaže pripremiti vrat za porođaj?

  Da, seks u posljednjim danima i tjednima trudnoće (uz pretpostavku integriteta fetalnog mjehura i prisutnosti sluznice u cervikalni kanal) pridonosi sazrijevanju cerviksa. Prvo, tijekom orgazma oslobađa se oksitocin koji stimulira uterinsku aktivnost. Drugo, prostaglandini su uključeni u spermu, što blagotvorno djeluje na proces zrenja cerviksa.

  Na kakvom se objavljivanju počinju pokušaji?

  Pokušaji su proizvoljna kontrakcija trbušnih mišića. Žudnja za stiskanjem pojavljuje se kod žena koje su već dulje od 8 cm, dok se vrat ne otvori (10 cm), a glava ne potone na dno zdjelice (tj. Može se osjetiti liječnik primjenom pritiska na usne), nemoguće je gurati.