Gestoza tijekom znakova trudnoće

Zdravlje

Gestoza je jedna od najtežih komplikacija druge polovice trudnoće. Nažalost, gotovo je nemoguće predvidjeti pojavu ovog stanja, i nema zajamčenih načina za sprečavanje razvoja preeklampsije danas.

Jedini učinkovit način da se "liječi" preeklampsija je završavanje trudnoće u bilo koje vrijeme. Poznato je da je temelj preeklampsije masivan vazospazam koji prijeti životu majke i bebe. Pokušajmo shvatiti što je preeklampsija i zašto je tako opasno.

Sadržaj: (sakrij)

Što je gestoza?

Spazam (ili sužavanje) krvnih žila dovodi do povećanja krvnog tlaka, što sama po sebi može dramatično pogoršati stanje žene. No, glavni problem je da krvna kriza događa istovremeno u mnogim organima i ozbiljno narušava njihov rad.

Najveća opasnost u preeklampsiji je nemogućnost bubrega da obavljaju svoj glavni posao - uklanjanje metaboličkih proizvoda iz ženskog tijela.

To dovodi do akumulacije u tijelu trudnih nepotrebnih, otpadnih (zapravo - otrovnih) supstanci. Naravno, te tvari dospijevaju na bebu.

S druge strane, vaskularni spazam u posteljici značajno narušava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima djetetu.

Ponekad se sužavanje plovila trenutačno događa i stanje buduće majke doslovce se pogoršava "pred našim očima". Ponekad je to "pokriven" proces koji se proteže u vremenu, gotovo neprimjetan niti za budućnost, niti za medicinske radnike.

U posljednjem slučaju, dijete je više-manje dugo proživljavao gladovanje kisikom, nedostatak prehrane, "napad" s toksičnim metaboličkim proizvodima, stoga njegov rast i razvoj usporavaju.

Postoje neki izuzetno problematični trenuci preeklampsije. U suženim krvnim žilama, cirkulacija krvi usporava, mogu nastati krvni ugrušci koji konačno "isključuju" brod s posla. Ovisno o položaju blokirane posude na određenom području (površini) tijela, poremećena je opskrba krvlju.

U medicinskom jeziku to se zove "ishemični moždani udar". Najozbiljnije manifestacije ishemičnog moždanog udara su konvulzije i gubitak svijesti. Po prirodi, ljudsko tijelo je samoregulirajući sustav. Stoga, čim se krvni ugrušci počnu stvarati u suženim posudama, "rad" - antikoagulacijski sustav - uključena je u "zaštitu". Viskozitet krvi se smanjuje, krv postaje više tekućina i prestaje koagulirati. U ovoj fazi razvoja preeklampsije, rizik teškog krvarenja naglo se povećava.

Teško je neophodno da netko objasni da je masivan krvarenje izravna prijetnja za život neke osobe.

S obzirom na podmuklost preeklampsije, od trenutka kada je dijagnoza došla sve dok ženska dostava ne bi trebala trajati najviše tri dana. U slučaju gestoze, isporuka se vrši u bilo kojoj fazi trudnoće. Čak i ako je očekivani datum rođenja još uvijek daleko, u uvjetima preeklampsije, život i zdravlje djeteta pod izravnim su prijetnjama. Stoga je bolje "odnijeti dijete" iz agresivnog okoliša materinog organizma i izlaziti u kapuljaču.

Ponovno ističemo da kada je riječ o životu majke i djeteta, nije važno trajanje trudnoće u vrijeme isporuke. U modernim uvjetima, čak i vrlo mala djeca imaju priliku biti zdravi, a njihove majke - sretne. U pravilu, razvoj preeklampsije pada na prilično dugo razdoblje trudnoće - nakon 30-32 tjedana. Ali sigurno postoje iznimke.

Što se više gestoze razvija u ranijem gestacijskom razdoblju, to je teže, a više rehabilitacijskih mjera bit će prikazano i majci i djetetu.

Gestoza tijekom trudnoće. Tko je u opasnosti?

Kao što je zapažanje stručnjaka pokazalo, gestoza se češće javlja u proljeće ili jesen. Moguće je da promjene u atmosferskom tlaku, nedostatku vitamina proljeće ili jesenskoj tendenciji nekih žena na depresivnu percepciju života igraju ulogu.

Naravno, kako bi se smanjio broj slučajeva manifestacije preeklampsije, liječnici pokušavaju identificirati takozvanu "skupinu rizika" za razvoj preeklampsije. Zbog toga, stručnjaci, doslovce od prvog savjetovanja na antenatalnoj klinici, nastoje "nacrtati portret" buduće majke, postavljajući joj puno pitanja o svom zdravlju i načinu života.

Veći rizik u usporedbi s ostalim trudnicama imaju:

 • prekomjerne ili pretile žene;
 • žene s početnim visokim krvnim tlakom ili hipertenzivnom bolesti;
 • žene s bubrezima;
 • buduće majke koje pate od dijabetesa (uključujući gestacijski dijabetes) ili druge bolesti endokrinog sustava;
 • žene s autoimunim bolestima (antifosfolipidni sindrom, sistemski eritematozni lupus, reumatske bolesti, bolesti vezivnog tkiva itd.)
 • žene s labilnom psihi, poremećaji u živčanom sustavu;
 • single buduće mame i buduće mame starijih godina;
 • žene čiji su neposredni krvni rođaci imali udarce, srčane udarce, trombozu;
 • prije žena koje su imale veliku djecu ili mrtvorođenče. Također one žene koje su imale gestoze u prethodnim trudnoćama;
 • žene koje su imale spontani pobačaj (pogotovo nekoliko).

Ali ta "rizična skupina" vrlo je uvjetovana. Većina žena s navedenim problemima, s potpunim ispitivanjem i pravilnim liječenjem osnovne bolesti (po mogućnosti prije planirane trudnoće!), Sigurno podnosite svoju djecu i nikad ne znaju što je preeklampsija. S druge strane, ova opasna komplikacija može se razviti u početku apsolutno zdravih žena koja nema nikakvih čimbenika rizika.

Ovo još jednom naglašava nepredvidljivost i lukavost preeklampsije.

Kako odrediti početak gestoze tijekom trudnoće?

Postavlja izgled kasne toksikoze samo liječnika. On može dijagnosticirati početak bolesti za opasni simptom - prisutnost proteina u testovima urina.

Toksikoza tijekom trudnoće

Nemojte zaboraviti da se analiza urina treba pravilno sakupiti, jer bi iscjedak iz vagine mogao pokazati lažnu prisutnost proteina u mokraći.

Za rezultat je točan, morate prati prepone, a zatim zatvoriti ulaz u vaginu s pamuk obrisak i prikupiti srednji dio urina. Pribor za analizu trebao bi biti čist (možete kuhati 2-3 minute), pa čak i bolje kupiti u sterilnom staklu apoteke.

Također, tijekom svakog posjeta liječniku, mjerenja krvnog tlaka su uzaludna. Indikatori iznad 130/80 mm. također ukazuju na početak gestoze.

Dva važnija simptoma koji se ne smiju zanemarivati ​​jaki su porast tjelesne težine i pojave edema. No, svaki otok nije dijagnosticiran kao preeklampsija. Uvećano uterus stavlja pritisak na sve unutarnje organe, uključujući i krvne žile. Naravno, zbog prekomjernog tlaka, ovaj proces potiče zadržavanje tekućine u tijelu. No, ako se edem pojavi naglo i počinje napredovati, to može ukazivati ​​na stvarni početak gestoze.

Morate se sjetiti da se s vremenom ne dijagnosticira preeklampsija uzrokuje sljedeće komplikacije:

 • prijevremeno udaljavanje posteljice i krvarenja maternice;
 • krvarenje tijekom porođaja uzrokovano kršenjem koagulacijskog sustava;
 • retinalna odvajanja;
 • insuficijencija kisika fetusa, razvojno zaostajanje.

28 tjedana trudnoće, razvoja fetusa, preeklampsije, Rh faktora, preeklampsije

Znakovi gestoze tijekom trudnoće

Ukratko, sve glavne znakove preeklampsije su:

 • pojava proteina u urinu,
 • abnormalno povećanje težine
 • oštra pojava edema.

Simptomi se mogu pojaviti odjednom ili u različitim sekvencama, ovisno o tome koji unutarnji organ žene najviše pati. "Nije vrijedno izmisliti preeklampsiju", ali bilo koji od gore navedenih znakova je morati imati razlog za razgovor s liječnikom.

Liječenje preeklampsije u ranoj trudnoći

Kao što smo već rekli, jedini tretman za istinsku gestozu je hitna dostava. Činjenica da liječnici preporučuju u ranoj fazi mogu se smatrati prevencijom nastanka gestoze. Prije svega, stručnjaci savjetuju pregledati prehranu trudnice, a posebno:

 • primijeniti dijetu bogatu proteinima.
 • izuzeti prženu, začinjenu i slana jela.
 • ako je na početku trudnoće žena patila od rane toksikoze, a kasnije treba ukloniti proizvode koji prethodno uzrokuju povraćanje iz prehrane.
 • Zamijenite koncentrirane juhe s laganim juhama od povrća.
 • promatrati ravnotežu vode. To ne znači da morate piti malo, a ne, takva apstinencija, naprotiv, uzrokuje još veću stagnaciju tekućine. 30 ml za svaki kilogram mase - smatra se dovoljnom normom. Morate pratiti rad izlučnih sustava tijela i monitora, tako da količina tekućine koju pijete nije niža od odabranog. Pitanje koliko piti, što piti, kako piti, i tako dalje, je prilično opsežan, pa je prikazan u zasebnom članku Koliko piti za trudnice.

Nažalost, ako testovi koje obavlja trudnica ne pokazuju poboljšanje tijekom vremena, ona je hospitalizirana u bolnicu.

Posljedice gestoze tijekom trudnoće

Gestoza uzrokuje vrlo opasno stanje trudnice, koja se u medicini zove eklampsia. Eklampsiju karakterizira kritično povećanje krvnog tlaka i pojava konvulzivnog napadaja koji počinje trzanjem mišića lica. Onda se javljaju konvulzije cijelog tijela, bubrenje mozga i pluća, javlja se koma. Žena riskira umiranje od cerebralne krvarenja i dijete s nedostatkom kisika.

Kada dijagnosticiraju eklampsiju, liječnici hitno šalju ženu u bolnicu i obavljaju ranu dostavu (hitnu carski rez) kako bi spasili majku i bebu.

Komplikacije preeklampsije koje mogu naškoditi djetetu.

Napisali smo puno o tome kako su manifestacije kasne toksikoze - gestoze opasne za trudnicu, ali to ne znači da dijete ne trpi. U tom slučaju, najvažniji sustav ne uspijeva: Majka - Placenta - beba.

Gestoza uzrokuje grčevu malu posudu svih organa, što rezultira suženjem količine krvi koja nosi hranjive tvari djetetu. Funkcija placente također se pogoršava, postaje tanji, povećava područje, pojavljuju se područja s krvarenjem. U takvoj situaciji placenta više ne može zaštititi fetus od negativnih utjecaja i osigurati ga kisikom.

Dječak postaje ranjiv, njegovi sustavi i unutarnji organi počinju zaostajati u razvoju. U teškim slučajevima, preeklampsija uzrokuje preuranjeni rad, au kritičnim situacijama - fetalna smrt.

Tijekom trudnoće, trebali biste se sjetiti da je sada ti i dijete jedna cjelina, pa kad otkrijete kasnu gestozu, zadržite mirno, slijedite sve preporuke liječnika i ne odbijte hospitalizaciju. Ima dosta primjera gdje, čak i kada je takva složena i opasna dijagnoza kao kasna toksikoza, nakon isporuke i majka i dijete osjećali su se potpuno zdravi.

Maria Shatokhina na Googleu + 23. rujna 2013

Gestoza kod trudnica

preeklampsija

Često na pitanje: "Koliko može i treba težinu trudnoće žena?" Mnogi odgovore točno, oko 10-12 kg. Ali to se događa, tako da neki dodaju 20 kg ili više. Žene su ogorčene: "Zašto se stalno vagamo u antenatalnoj klinici? Koja razlika ima liječnik, što će biti moj lik nakon poroda? I općenito, žena tijekom trudnoće treba jesti sve što želi. A onda dijete neće dobiti potrebne hranjive tvari. " Zato se često mora objasniti liječnicima da je patološki dobitak težine jedan od najstarijih simptoma ozbiljne patologije nazvane "preeklampsija".

Što je gestoza?

Gestoza je bolest koja se pojavljuje samo u trudnica i obično odlazi nekoliko dana nakon rođenja. Oko trećine trudnih majki pate od preeklampsije. O tome kako je ova bolest strašna, kaže statistika: već dugi niz godina to je čvrsto među tri glavna uzroka smrtnosti majke u Rusiji.

Preeklampsija počinje tek nakon 16-20. Tjedna trudnoće, a najčešće je otkrivena u trećem tromjesečju (nakon 28 tjedana). To se događa zbog promjena u tijelu trudne žene, zbog čega nastaju tvari u posteljici koja može napraviti mikrojažne otvore u posudama. Kroz ove "rupe" plazma proteina i tekućina prodiru iz krvi u tkiva, pa se formira oteklina. Oni su, u početku, još uvijek nevidljivi za oči i mogu se otkriti nakon vaganja.

"Rupa" se formiraju u posudama bubrega, pa kroz njih proteina ulazi u urin. Više "rupa", više žena gubi protein, to je ozbiljnija bolest. Stoga često liječnik propisuje potpunu urinarnu analizu za očekivanu majku. To vam omogućuje da napravite dijagnozu i početi liječenje što je prije moguće.

Budući da je tekućina nestala iz krvnih žila, tijelo mora povećati krvni tlak da pumpa preostalu tekućinu kroz tijelo. Pojavljuje se treći simptom preeklampsije - visoki krvni tlak. Zbog zadebljanja krvi povećava se zgrušavanje, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Lukavost. Žena se osjeća jako zdravo za dugo vremena. Pa, razmislite o tome, steknete veću težinu, pronašli protein u mokraći, iz nekog razloga, porastao je pritisak. Ali glava ne ozlijedi, a bubrezi se ne smiju ni zamarati. Znači, sve je u redu? Ali zapravo nije. Uostalom, ne samo ruke, noge, lice, nego i placentu (što dovodi do nedostatka kisika u fetusu), a konačno - mozak (koji može dovesti do napadaja), nabubri.

Istodobno, simptomi (glavobolja, mučnina, treperenje "muha" pred očima, pospanost, letargija, bol u području želuca) pojavljuju se nekoliko sati, a ponekad i nekoliko minuta prije pojave napadaja koje mogu ubiti i majku i bebu.

Ovo stanje se naziva preeklampsija, a grčevito se naziva eklampsia. Opasnost je da se na pozadini takvog konvulzivnog stanja razviju srčani udar, moždani udar, plućni edem, placentni i retinalni odvajanje, bubrežni i jetreni neuspjeh. I sve to je vrlo brzo i - na naizgled zdrave i mlade žene.

Zato liječnici ženskih klinika posvećuju toliko vremena za prevenciju i pravovremenu dijagnozu gestoze u trudnica.

Izrađujemo dijagnozu: preeklampsiju

Uz veliki porast težine i odsutnost vidljivog edema, liječnik može predložiti da stavite Maclura-Aldrich test (ICE test): unesite otopinu slane otopine subkutano i zabilježite vrijeme koje je potrebno da se papula riješi. Ako je brže od 35 minuta, onda imate skrivene otekline. Usput, ako vam je postalo teško savijati prste, oni postaju zacrnjeni, prstenovi se ne uklapaju - to je samo oticanje ruku.

Ako ste otkrili tek neznatno oticanje nogu, liječnik će propisati ambulantno liječenje. Imaju li vaše ruke i lice nadut, a osim toga proteina u mokraći je došla na vidjelo, pritisak je porastao? Moramo hitno otići u bolnicu! Ponekad se stanje budućih majki može pogoršati za nekoliko dana. Nemojte sami lijekirati. Ponekad lijekovi koje poduzimaju mame mogu samo pogoršati situaciju. To se posebno odnosi na diuretike (diuretike).

Mnoge žene misle da će u prisutnosti edema, diuretici pomoći ukloniti višak tekućine iz tijela. Ali, zapravo, u posudama i vrlo malo tekućine, ona je ušla u tkaninu! U ovom slučaju, diuretička primjena uvelike pogoršava tijek bolesti.

Kako identificirati preeklampsiju?

Vaganje žene, pregledavanje, mjerenje krvnog tlaka i otkrivanje bjelančevina u mokraći (u drugoj polovici trudnoće ona se daje prije svake pojave na antenatalnoj klinici). Istina, s preeklampsijom, sva tri simptoma neće nužno biti prisutna, jedan ili dva su mnogo češća.

Sprječavanje gestoze

 • Žene koje će po prvi put biti majke;
 • čeka blizanke;
 • Mame s kroničnim bolestima (vaskularna distonija, pretilost, dijabetes, hipertenzija ili kronični pijelonefritis);
 • seksualno prenosivih infekcija (klamidija, mikoplazmoza, ureaplazmoza).

Kako možete odoljeti predeklampsiji?

Jasno je da trudnica treba dobiti odgovarajuću prehranu. Međutim, mnoge žene tumače tu istinu na sljedeći način: "Možete jesti sve što želite". Čak i najstornija i uvijek promatrajući lik započinje, postoji sve i na neograničenim količinama, iskreno vjerujući da bi bilo bolje za dijete. No, kao rezultat toga, sve završava pretilosti i gestoze.

Najvažnija stvar koju rastuće dijete treba je protein koji je neophodan za izgradnju stanica njegovog tijela. Budući da će osnova buduće mame prehrane biti hrana bogata proteinima: mršavih sorti mesa (teletina, govedina i piletina), riba, sir, jaja.

Ako se već pojavila preeklampsija, potreba za unosom proteina postaje još važnija, jer, kao što smo već objasnili, kroz "rupice" u krvnim žilama, bjelančevina ostavlja krv u tkivu i također je izgubljena urinom.

Ali slatko mora biti ograničeno - preporučljivo je da ne jedete pecivo, bombon, sladoled na sve. Bolje je dati prednost plodu, budući da su dostupni tijekom cijele godine. Ne zaboravite na vlakna. Osjećaj punine je zbog punjenja gastrointestinalnog trakta. Rafinirana hrana ne sadrži dovoljno vlakana koja ispunjava želudac, ali se ne apsorbira.

Još jedna pozitivna točka: vlakno je izvrsna prevencija zatvora. Većina se nalazi u povrću (repa, mrkvi), voće i suho voće, gljive (bolje od trgovine, a ne bere u obližnjoj šumi), mora kelj, mekinje, zelje. Postoje također i farmaceutski pripravci, poput mikroceluloze.

Koliko može trudna majka dobiti težinu?

 • Počevši od 28 tjedana trudnoće, trudnica bi trebala oporaviti prosječno 350 g, ali ne više od 500 g tjedno.
 • Do kraja trudnoće, dobitak težine ne smije prelaziti 12 kg.
 • Iznimke su žene s početnim težinskim deficitom, na primjer, s visinom od 170 cm i vaganjem od 53 kg. Te mame mogu dodati 2-3 kg više od normalne, bez štete zdravlju.
 • Žene s početnom težinom, naprotiv, ne smiju dodavati više od 10 kg.
Nemojte se nositi s tekućinom i solom.

Ako dobijete puno težine, nemojte se naslanjati na krastavce, haringa i kiseli kupus. U ovom slučaju, tekućina bi trebala biti ograničena na 1-1,5 litara dnevno, uključujući juhu i sočne plodove.

Jeste li primijetili da se pune žene dobne dobi sve manje? Sada, porođaj ne može biti izgovor: "Postala sam mast jer sam rodila." Svaka žena zna da bi trebala biti u dobroj formi potrebna samo vaša želja, pravilna uravnotežena prehrana i umjerena vježba. Najbolje vrste tjelesne aktivnosti za trudnice su duge šetnje, plivanje, pilates i joge.

Vjeruje se da kršenje protoka urina također doprinosi razvoju preeklampsije. Činjenica je da u stojećem položaju maternica istiskuje uretere, a izlijevanje urina je uznemireno. Kako bi se to spriječilo, liječnici preporučuju da se mama uzme položaj koljena 3-4 puta dnevno tijekom 10 minuta. Zbog praktičnosti možete staviti jastuk ispod prsa i čitati knjigu ili časopis na tom mjestu. Time se poboljšava protok mokraće iz bubrega.

prikladni bubrežni čaj, brežuljak, listovi breskve, medvjeđe, sok od brusnice. Ovi fondovi imaju slab diuretski učinak. Ako kupite lijek za bubreg u apoteku, obratite pažnju na to da li sadrži pola opekline (ervice vunu). Činjenica je da je u stanju uništiti kamenje u bubrezima, jetri, ali istodobno i zubima. Zbog toga bi takva kolekcija trebala biti pijana kroz slamu, a zatim isperite usta.

Biljni lijekovi mogu biti alternativa biljnim čajevima: kananephron, ciston, cisthenal. Mnogi liječnici u antenatalnim klinikama propisuju različite lijekove za prevenciju i liječenje edema, poput magnezija (Magne-B6, Magnerot), vitamina E i lipoične kiseline (sprječavaju formiranje "rupa" u krvnim žilama), hofitol (pomaže jetri da inaktiviraju tvari koje uništavaju krvne žile) ), zvonjenja (ne samo da poboljšava cirkulaciju krvi u posteljici, nego također doprinosi prevenciji preeklampsije, pa čak i... gripi).

U bolnici

Žene s edemom, blage do umjerene gestoze tretiraju se u odjelu patologije trudnica. Ako je preeklampsija ozbiljna, a još više postoje znakovi preeklampsije (prethodno konvulzivna stanja) ili je pacijent pretrpio eklakticki (konvulzivni) napad, tada se liječenje provodi u jedinici intenzivne njege intenzivne njege. Plan istraživanja obično uključuje:

 • testovi krvi (općenito, biokemijski, koagulogram - definicija koagulabilnosti;
 • testovi urina (ukupni, dnevni gubitak bjelančevina, Zimnitsky test);
 • procjena fetusa (ultrazvuk, kardiotokografija i Doppler);
 • Obavezno savjetovanje terapeuta, oculista, s teškim oblicima preeklampsije - neurologa.

Liječenje se sastoji u upotrebi infuzijske terapije (droppers) čija je svrha ispuniti nedostatak tekućine u vaskularnom krevetu i izvesti je iz tkiva, kao i nadoknaditi gubitak proteina. Ako je pritisak povišen, odabrani su prikladni antihipertenzivni lijekovi.

Trajanje liječenja pacijenata ovisi o težini preeklampsije. S edemom - oko tjedan dana, s blagom preeklampsijom do dva. Najbolji tretman za preeklampsiju je isporuka jer je trudnoća, odnosno placenta koja uzrokuje njegov razvoj.

Stoga, ako je tretman neučinkovit 3 dana s teškom preeklampsijom i 3 sata s preeklampsijom (ako se pojave simptomi), trudnica je prolazila kroz carski rez.

Gestoza u kasnoj trudnoći: simptomi i liječenje

Gestoza u trudnica odnosi se na stanje neispravnosti pojedinih vitalnih organa, koje se uglavnom pojavljuju u kasnom terminu u 2-3. Tromjesečju. Što učiniti kada se pojavi, uzroci, simptomi i preventivne mjere bit će razmotreni u članku

Što je gestoza?

Gestoza tijekom trudnoće odgovara nizu manifestacija, znajući da najprije možete dijagnosticirati poremećaj:

 • Postojanje implicitnog i vidljivog edema na rukama, nogama, u području lica
 • Povećani sadržaj bjelančevina u mokraći, zove proteinurija
 • Povećani krvni tlak (hipertenzija)

Razvoj preeklampsije nepovoljno utječe na rad srca, krvnih žila, štitnjače, središnji živčani sustav. Kao rezultat toga, čak i promjenu sastava krvi. Uobičajeni uvjeti bolesti su 18-27 tjedana, što se odnosi na kasni datum.

Trudnoća s preeklampsijom događa se u gotovo 30% žena. Ponekad to dovodi do smrti novorođenčeta ili trudnice, pa je potrebno ozbiljno uzeti bolest.

Kako bi se prepoznalo preeklampsiju u vremenu, potrebno je pratiti njegove karakteristične manifestacije koje se pojavljuju sukcesivno tijekom prve polovice trudnoće. U tom razdoblju, očekivana majka stalno doživljava mučninu, želju za povraćanjem, ima povećane sline. Važno je razumjeti opseg tih simptoma, budući da su znakovi "normalne toksikoze" standard za trudnice.

Kasnije, manifestacije se nadopunjuju nefropatijom (renalna lezija), kapi, preeklampsiji i eklampsiji. Posljednje dvije točke su ozbiljni oblici toksemije. Prisutnost takvih unutarnjih poremećaja očituje se van - koža je pogođena, osim toga postoje odstupanja na živčanom tlu.

Kombinirana gesticija se naziva situacija manifestacije znakova hipertenzivne bolesti, abnormalnosti u endokrinom sustavu, oštećenoj funkciji izlijevanja žuči i izlučivanju urina. Nakon rođenja, preeklampsija u potpunosti nestaje.

Uzroci preeklampsije

Bolest još nije u potpunosti proučena, nisu točno identificirani precizni razlozi prisutnosti preeklampsije u ranoj i kasnoj fazi trudnoće. Međutim, postoji niz hipoteza koje pomažu razumjeti ga i kako izbjeći neugodne osjećaje i fatalne posljedice.

Prva hipoteza naziva se Cortico-Visceral. Ona tvrdi da zbog nepotpune međusobne povezanosti korteksa i subkortikalnog tkiva u mozgu trudnica stvara neurozu koja utječe na neke refleksne funkcije. Mnoge praktične studije potvrđuju ovu točku gledišta, jer je pojava preeklampsije često povezana s jakim živčanim prekomjerama.

Druga točka gledišta naziva se imunološki. Sudeći prema njoj, jaki hormonski šokovi koje je žena doživjela tijekom trudnoće dovele su do pojave imunološkog sukoba između organizama fetusa i majke. Zbog toga, posude su djelomično podvrgnute grčevima, što dovodi do povećanja krvnog tlaka iznad norme i smanjuje sposobnost da se stanice tijela opskrbi krvlju.

Treći stav smatra preeklampsiju s genetskog stajališta. Na temelju toga, komplikacija se često javlja kod trudnica koje imaju majku koja pati od pre-eklampsije. Ovaj poremećaj dovodi do nedostatka vitamina B i ostalih elemenata u tragovima, što se izražava povećanom tvorbom tromba.

Kao rezultat toga, nastaje stvaranje vaskularnih rupica, kroz koje ulaze plazma proteinski spojevi u krv. Endotel - unutarnji obod vaskularne stijenke - postaje propusan, što uzrokuje ispuštanje tekućina u strukture tkiva. To dovodi do zadebljanja krvi, što povećava zgrušavanje zbog prekomjerne tvorbe tromba.

Plazma koja prodire u krvne žile stagnira u njima, stvarajući edem, povećavajući krvni tlak i tako dalje. U početnim fazama razvoja preeklampsije ti su simptomi nevidljivi, no tijekom vremena, nakon drugog tromjesečja ili ranije, počinju se pojavljivati.

Vaskularne stijenke bubrega također pate od stvaranja mikro-otvora opisanih gore. Kroz njih urin je zasićen proteinima, koji se mogu identificirati provođenjem odgovarajuće analize. Istodobno, jedan od prvih znakova je smanjenje učestalosti dolaska u WC za maleno dijete.

Kod preeklampsije dolazi do povećanja funkcioniranja mozga, kao što je posljedica ugrušaka krvi i malih krvarenja, povećanja intrakranijskog tlaka i nedostatka živčanog tkiva.

Prvi znakovi

Gestoza u ranom razvoju jedva je primjetna, sa svojim znakovima vrlo je slična uobičajenoj slabosti koja tijekom trudnoće nije neuobičajena. Moguće je pratiti patologiju periodički provjeravajući pritisak (malo se povećava). Među ostalim znakovima glavobolja kod žena, stanje slabosti, želja za povraćanjem.

Rano gestoze kod trudnica imaju sljedeće znakove:

 • Analiza urina otkriva povećani sadržaj bjelančevina. Stopa rasta u budućnosti znači napredak bolesti.
 • Povišeni krvni tlak iznad 140 do 90
 • Prve manifestacije edema

Simptomi gestoze tijekom trudnoće

U kasnijem razdoblju utječe značajan dio unutarnjih organa, zbog čega slika simptoma postaje jasnija i raznovrsnija. Gestoza utječe na bubrege, jetru, kardiovaskularni i središnji živčani sustav. Često postoji hipoksija, zbog čega se fetus razvija nepotpuno u uvjetima nedostatka kisika.

Kod preeklampsije (toksično djelovanje), prvo što treba učiniti jest povraćanje, ponavljanje nekoliko puta dnevno. Zbog periodične mučnine nema apetita, ali postoji tendencija da se pojede začinjeno i slano. Tjelesna težina se ne mijenja, temperatura je normalna. Postojanje tih simptoma je karakteristično za prve mjesece trudnoce, nakon cega nestaju.

Međutim, ponekad se ponekad javlja povraćanje, pretvarajući se u neprekidno (15-20 puta). Nakon toga pacijent je uvelike oslabljen, krvni tlak pada ispod norme, metak postaje filiform. Analiza urina pokazuje visok sadržaj acetona i proteina. Često se povećava temperatura i teška aritmija.


Fotografija. Simptomi gestoze kod trudnica

U trudnica u kasnoj fazi, u 2., 3. trimestru, razvoj preeklampsije je postupno. Bolest počinje padom, ide prvo do pre-eklampsije, a zatim do eklampsije. Dropsy ima simptome oteklina zbog nakupljanja tekućine u tijelu. Edemi su skriveni i vidljivi. Oni su lokalizirani na području gležnja, krećući se gore. Edem podvrgnut licu, donjem abdomenu, rukama, nogama. Tjelesna težina raste ubrzanom brzinom.

Gestoza može dovesti do bubrežne nefropatije, simptomi u ovom slučaju su isti:

Neki od simptoma mogu biti odsutni. Dropsy s nefropatijom često se nadopunjuju i povećavaju simptome. Cijela situacija prijeti nedovoljnom opskrbom kisikom fetusu.

eklampsija

Tzv. Najteža faza preeklampsije. U ovom trenutku vjerojatno će se pojaviti bolni konvulzije, akutna reakcija na jarko svjetlo i glasan zvuk u roku od 1-5 minuta. Nadalje, trudnica može izgubiti svijest, čak i komu. Jasno je da se ovo ne slaže dobro. U ekstremnim slučajevima, placenta exfoliates, unutarnji krvarenje i preranog rada razvija. Fetus je tijekom tog razdoblja u stanju manjka kisika i to je u velikoj opasnosti.

Pre-eklampsija prethodi stanju eklampsije, kada se gore navedeni simptomi preeklampsije nadopunjuju težinom u leđima glave, bolovima u trbuhu, slabljenju vida, povećanjem krvnog tlaka iznad 150/105, smanjenjem količine urina i abnormalnostima u funkcioniranju jetre.

Preeklampsija tijekom trudnoće je opasno stanje, prve simptome pokazuju malo, a općenito trudnica dobro se osjeća. Povećani edem i povećanje tlaka u kasnim razdobljima trebaju biti čuvani. Kada se pojave ti znakovi, potrebno je posjetiti ginekologa.

dijagnostika

Dijagnostika počinje s anketom. Ako je liječnik sumnjao na preeklampsiju, dijagnoza se odbacuje ili potvrđuje:

 1. Koagulogram - krvni test za zgrušavanje
 2. Biokemijska i opća analiza krvi i urina
 3. Praćenje promjena u težini i volumenu urina s obzirom na potrošenu tekućinu
 4. Provjera statusa fundusa
 5. Mjerenje krvnog tlaka u dinamici

Kako bi se razjasnilo stanje zdravlja embrija tijekom trudnoće propisati ultrazvuk i Doppler. Moguće je privući izvan liječnika, uključujući:

Liječenje gestoze

Bez obzira na pojavu preeklampsije u ranoj ili kasnijoj trudnoći, hospitalizacija je najbolja mogućnost liječenja. Samo u ovom slučaju postoji visoka vjerojatnost očuvanja funkcionalnog tijela majke i uspješne dostave. Liječenje kod kuće dozvoljeno je samo u prvoj fazi kapi. Nefropatija i pre-eklampsija zahtijevaju da trudnica bude smještena u bolnicu. Hitno prestanak trudnoće provodi se kada je život ugrožen pacijentu.

Trajanje liječenja ovisi o dubini preeklampsije. U blagom obliku, dovoljna je 12-15 dana poliklinike. S umjerenim stupnjem boravka u bolnici bit će duži. Kasna gestoza teškog oblika zahtijeva dnevno liječenje sve dok se dijete ne rodi.

Rano rođenje

Provođenje prijevremene isporuke prikazano je u situaciji:

 • Kada nije moguće poboljšati stanje, unatoč terapiji
 • Ako u slučaju reanimacijskih postupaka nakon dva sata ne postoji očekivani učinak
 • Postoje kršenja intrauterinog formiranja fetusa.
 • Povećana vjerojatnost teških posljedica

Nakon ekvivalenta trudnoće, kasna gestoza treba stalno praćenje. Neovisno rođenje dopušteno je samo u normalnim uvjetima u žena u radnoj skupini, kada nema sumnje da će za to imati dovoljno snage. Inače, za izbjegavanje rizika koristi se carski rez.

efekti

Ako se trudnice ne liječe, preeklampsiju prijeti poremećaj bubrega i srčanog mišića. Pored toga, pluća bubre, postoje unutarnja krvarenja.

Glavna opasnost za fetus je odstranjivanje placente, zbog čega dobiva manje hranjivih tvari i kisik. Čak i uz uspješno rješavanje trudnoće, to rezultira smrtonosnim razvojem.

prevencija

Ako žena ima bolesti unutarnjih organa, u drugom tromjesečju iu kasnijim razdobljima važno je da se pridržava sljedećih preventivnih mjera:

 • Dovoljno je za opuštanje i dovoljno spavanja
 • Jedite uravnotežen
 • Dobijte minimalnu motornu aktivnost
 • Svakodnevna šetnja
 • Ograničite unos soli i tekućine

Ako postoje čimbenici koji pridonose bolesti, treba se registrirati u ginekologiji u ranom razdoblju i slijediti sve upute ginekologa. Kako ne biste propustili trenutak pogoršanja situacije, potrebno je periodično podvrgavati testovima. Lijekovi na recept se javljaju pojedinačno samo uz popratne bolesti.

Autor: uređivač stranice, datum 30. siječnja 2018. godine

Gestoza tijekom trudnoće: kako prepoznati i što učiniti?

Posljedice preeklampsije tijekom trudnoće mogu biti vrlo ozbiljne: do placentalnog poremećaja i fetalne smrti. Stoga, žene koje često nose dijete moraju proći testove. Svrha ovih istraživačkih postupaka je otkrivanje znakova ozbiljnog stanja u ranoj fazi pravovremene ispravke stanja, dok patološke promjene još nisu uspjele naštetiti zdravlju majke i djeteta.

Gestoza - što je to?

Preeklampsija tijekom trudnoće je komplikacija koja uvelike povećava rizik perinatalne smrti, prijeti životu i zdravlju žene i gotovo jamči probleme u porođaju. Nedavno je dijagnosticirana oko 30% trudnih majki.

Razdoblje rođenja - neka vrsta testa stanja tijela. U ovom trenutku, nasljedne osobine i kronične bolesti, koje žena nije prethodno pogađala, mogu postati pogoršane i manifestirane. Tijelo zbog prisustva određenih nedostataka i "slabih točaka" ne pokriva opterećenje, u vitalnim organima i sustavima kršenja se razvijaju.

Obično se preeklampsija dijagnosticira u trećem tromjesečju trudnoće. Međutim, proces pojave patoloških promjena u tijelu počinje ranije - na 17-18. Tjednu.

Stručnjaci prepoznaju 2 vrste preeklampsije:

 • neto. Razvija se u budućim majkama koje nemaju povijest ozbiljnih bolesti;
 • zajedno. Dijagnoze se kod žena koje pate od hipertenzije, bolesti bubrega i jetre, različitih patologija endokrinog sustava i drugih kroničnih bolesti.

Rana gesticija tijekom trudnoće ili takozvana rana toksikoza smatra se normom, nekom vrstom prilagodbe tijela u novu državu, ali još uvijek zahtijeva posebnu kontrolu od žene i samih liječnika. Ako se patologija razvije nakon 20 tjedana, već govorimo o preeklampsiji 2 polovici trudnoće. On je taj koji izaziva najveću zabrinutost.

Uzroci preeklampsije

Postoji nekoliko mišljenja koja objašnjavaju uzroke bolesti. Još nema jednog objašnjenja. Najvjerojatnije, u svakom pojedinom slučaju, jedna od teorija ili kombinacija nekoliko verzija može biti istinita:

 • kortiko-visceralna verzija povezuje poremećaje u cirkulacijskom sustavu koji izazivaju preeklampsiju s kvarovima u regulaciji između korteksa i subkorteksa mozga uslijed ovisnosti organizma do trudnoće;
 • hormonska teorija okrivljuje pojavu stanja poremećaja u radu nadbubrežne žlijezde, odstupanja od estrogena ili hormonske insuficijencije placente;
 • imunogenetska teorija sugerira da gestoza u kasnoj trudnoći nije ništa drugo nego neodgovarajući odgovor majčinog imunološkog sustava na proteine ​​fetusa koji su mu stranci, što rezultira time da tijelo pokuša odbaciti strano tijelo na sve moguće načine. Postoji još jedna imunogenetska verzija, čiji su podržavatelji vjeruju da, naprotiv, majčin organizam, kao odgovor na antigene koji dolaze iz placente u krvožilni sloj, proizvodi nedovoljna antitijela, kao rezultat toga, inferiorni kompleksi koji imaju negativan učinak cirkuliraju u krvotoku, prvenstveno bubrezi;
 • teorija nasljeđivanja: ako majka i baka žene pretrpe od ozbiljnog stanja, vjerojatno je da ta sudbina ne bude preminula, pa stoga treba obratiti posebnu pozornost na prevenciju bolesti.

Ako stručnjaci još nisu došli do zajedničkog mišljenja o uzrocima gestoze tijekom trudnoće, oni su jednoglasni o čimbenicima rizika.

Mogućnost dijagnoze značajno povećava uvjete kao što su:

 • pretilosti;
 • endokrine patologije;
 • bolesti jetre i bubrega;
 • bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • alergijske reakcije.

Postoje posebne kategorije žena koje su u opasnosti. Pojava preeklampsije je najvjerojatnije u:

 • trudnice mlađe od 17-18 godina i stariji od 33 godine;
 • žene koje nose više od jednog djeteta;
 • žene čiji je živčani sustav iscrpljen čestim naprezanjima;
 • žene koje pate od preeklampsije tijekom prethodnih trudnoća;
 • trudnice koje zlostavljaju alkohol, pušenje i droge;
 • trudnice iz skupina socijalnih rizika koje nisu pothranjene i žive u nepovoljnim uvjetima;
 • žene, između trudnoća koje nisu prošle najmanje 2 godine;
 • žene koje često pate od pobačaja ili imaju povijest pobačaja prije začeća.


Ako trudna majka nije trpjela od preeklampsije, prenoseći prvo dijete, onda su male šanse da će se manifestirati u postojećoj trudnoći. Ako trudnica ima povijest ozbiljne bolesti ili je u opasnosti, pozornost na njezino stanje od stručnjaka treba povećati.

Gestoza: što se događa u tijelu?

Osnova pojave preeklampsije tijekom trudnoće je vaskularni spazam. Kao rezultat toga, pritisak raste, ukupni volumen krvotoka koji cirkulira u krvotoku smanjuje, nutricionizam organa i stanica je uznemiren. To dovodi do činjenice da se oni ne počinju nositi s njihovim radom.

Prije svega, moždane stanice, kao i bubrezi i jetra pate od neadekvatne opskrbe krvlju. Katastrofa je ova situacija ispala za placentu. Ne može normalno funkcionirati, što ugrožava fetus s hipoksijom i, prema tome, odgodu razvoja.

Simptomi i faze preeklampsije

Treba imati na umu da znakovi preeklampsije tijekom trudnoće mogu imati različite stupnjeve težine. Čini se da se žena osjeća dobro, ali testovi pokazuju da se stanje u kojem se prijeti njezin zdravlje i fetalni život razvija u njenom tijelu.

Postoje sljedeće faze razvoja preeklampsije:

 • kapi (ili oteklina);
 • nefropatije;
 • preeklampsija;
 • eklampsija.

Edem u preeklampsiji može biti skriven - specijalna sumnja u ovom slučaju je uzrokovana prekomjernom težinom u pacijenta. A ponekad i sama žena iznenada počinje primijetiti da se zaručnički prsten nosi s teškoćama, a elastične trake čarapa ostavljaju prilično duboke utore na gležnjevima. Više o edemu tijekom trudnoće →

Postoji jednostavna metoda otkrivanja edema - morate palcem pritisnuti kožu. Ako svijetlo staza ostaje na ovom mjestu duže vrijeme, to znači da su edeme prisutne.

Obično se gležnjeci najprije poniru. Zatim padne gore. Ponekad oteklina dobiva čak i na licu, mijenjajući njegove značajke izvan prepoznavanja.

Dropsy, ovisno o učestalosti, razvrstava se u stupnjeve:

 • Faza 1 - samo noge i noge nabubre;
 • Faza 2 - dodavanje oticanja prednjeg trbušnog zida;
 • Stadij 3 - natečene noge, abdomen, lice i ruke;
 • Stadij 4 - generalizirani edem (u cijelom tijelu).

Druga faza preeklampsije, nefropatija, manifestira se takvim znakovima kao što su:

 • bubri;
 • protein u mokraći;
 • povećanje krvnog tlaka na 130 80 i više.

Uspon, a osobito oštar fluktuacija krvnog tlaka, alarmantan je simptom gestoze tijekom trudnoće, što ukazuje na nedovoljnu opskrbu krvlju placente, što dovodi do gladovanja kisika fetusa i prijeti smrću, prijevremenom odstranjivanju i nastanku krvarenja.

Pojava proteina u urinu upućuje na napredovanje nefropatije. Bubrezi više ne opterećuju opterećenje, smanjuju diurezu. Što je razdoblje nefropatije dulje, manja je vjerojatnost uspješnog ishoda trudnoće.

U nedostatku odgovarajućeg liječenja, nefropatija se ulijeva u sljedeću fazu gestoze, koju karakterizira općeniti poremećaj opskrbe krvi CNS-u - preeklampsiji.

Simptomi ovog stanja su:

 • prednji vid ili magla;
 • proljev;
 • povraćanje;
 • bolove u glavi i abdomenu;
 • težina u stražnjem dijelu glave;
 • poremećaja spavanja i pamćenja;
 • letargija i apatije, ili, obrnuto, razdražljivost i agresivnost.

Uz to, pritisak i dalje raste (do 155/120 i više), količina proteina u mokraći se povećava, diureza se smanjuje, udio krvnih pločica u krvi se smanjuje, a pokazatelji njegove koagulabilnosti smanjuju.

Četvrta i najopasnija faza kasne gestoze tijekom trudnoće je eklampsia. Najčešće, ovo stanje manifestira konvulzije - bilo koji poticaj može ih izazvati: glasan zvuk, svjetlo i neugodan pokret.

Sve počinje trzanjem kapaka i mišića lica. Onda napadaj dobiva zamah i dosegne apogeju, kada se pacijent doslovce bori u konvulzijama, gubeći svijest. Ne-konvulzivni oblik eklampsije smatra se još opasnijim kada trudnica odjednom padne u komu zbog patoloških procesa koji se javljaju u tijelu i visokotlačnim indeksima.

Eklampsia se suočava s takvim ozbiljnim posljedicama kao:

 • moždani udar;
 • retinalna odvajanja;
 • placental abruption;
 • fetalna gušenja;
 • krvarenja u unutarnjim organima (prvenstveno u jetri i bubrezima);
 • pulmonarni i moždani edem;
 • koma i smrt.

Dijagnoza preeklampsije

Ako žena pravodobno registrira i ne propusti zakazane posjete liječniku, preeklampsija neće proći nezapaženo. Suvremena medicinska praksa omogućuje redovito testiranje i pregled bolesnika. Prema rezultatima ovih istraživačkih postupaka, identificiraju se znakovi koji ukazuju na razvoj opasnog stanja.

Dakle, mogu se pojaviti sumnje kada se otkriju odstupanja od norme tijekom takvih medicinskih događaja kao:

 • vaganje trudnice (strah uzrokuje povećanje od više od 400 grama tjedno, iako je ovdje sve individualno: trebate uzeti u obzir i trajanje trudnoće i težinu žene pri registraciji);
 • analiza urina (čak i tragovi proteina razlog su detaljnijeg ispitivanja);
 • ispitivanje fonda;
 • mjerenje krvnog tlaka;
 • analiza omjera "volumen potrošene tekućine: izlučeni urin";
 • analiza zgrušavanja krvi;
 • potpuni broj krvi.

Ako je napravljena precizna dijagnoza, potrebna je kontrola stanja fetusa, koja se provodi pomoću ultrazvuka + Doppler metode. U terminima nakon 29-30 tjedana - CTG. U isto vrijeme, žena se dodatno primjećuje u uskim specijalistima: nefrologu, neurologa i oculista.

Liječenje gestoze

Pravodobno liječenje gestoze tijekom trudnoće povećava šanse za njegov uspješan ishod i dostavu prirodnim putem. Pacijenti s nefropatijom bilo koje ozbiljnosti, preeklampsije i eklampsije smješteni su u bolnicu.

Terapeutske mjere usmjerene su na normalizaciju ravnoteže vode i soli trudnice, kao i na usklađivanje metaboličkih procesa, na aktivnost kardiovaskularnih i središnjih živčanih sustava.

Kompleks medicinskih postupaka uključuje:

 • krevet i polu-krevet;
 • isključivanje stresnih situacija;
 • vitamina obogaćena hrana;
 • fizioterapija s umirujućim učinkom;
 • liječenje lijekom, koji se provodi radi normalizacije funkcija organa i sustava trudnice i potpore fetusu koji pati od hipoksije.

U nedostatku poboljšanja na pozadini liječenja ili, osobito, progresiji opasnog stanja, govorimo o ranoj dostavi. U ovom slučaju prisutnost djeteta u maternici postaje opasnija od njegovog rođenja u svijet prerano.

Što se tiče blage preeklampsije tijekom trudnoće, uz samo edem i blage simptome, tretira se izvanbolničko. U drugim slučajevima, pacijentu je potreban nadzor nad stručnjacima, jer u svakom trenutku bolest može brzo napredovati.

Sprječavanje preeklampsije

Rijetke žene moraju posebnu pozornost posvetiti sprečavanju preeklampsije tijekom trudnoće. Moramo početi djelovati u fazi planiranja djeteta, odnosno prije začeća: ispitati kako bismo identificirali i uklonili patologije, odustali od loših navika, pili posebni kompleksi vitamina itd.

Ako se pojavi trudnoća, morate se prijaviti što je prije moguće. Kada je stanje trudnice pod kontrolom stručnjaka, mnogi se problemi mogu identificirati i ukloniti u početnim fazama. Pacijenti često moraju proći testove i pohađati antenatalne klinike, gdje ih se svaki puta vagati i izmjeriti pritisak.

Izvrsna prevencija preeklampsije su sljedeće jednostavne mjere:

 • ograničavanje količine potrošene tekućine i konzumirane soli (osobito u drugoj polovici trudnoće);
 • puni san najmanje 8 sati;
 • odgovarajuća tjelesna aktivnost;
 • hodanje na svježem zraku;
 • izbjegavanje stresa;
 • visokokvalitetna hrana bogata vitaminima i pravilnom prehranom (malo po malo, ali često).
 • masno, slano i začinjeno treba biti isključeno iz prehrane - ovo je dodatni i potpuno nepotreban teret na jetri.

Prema pojedinim pokazateljima, također se može propisati prevencija lijeka.

Gestoza je stanje koje ugrožava život i zdravlje majke i fetusa. Opasno je da vidljivi znakovi bolesti ne mogu biti. Žena se osjeća sjajnom, a u ovom trenutku u njenom tijelu postoje patološke promjene.

Srećom, pravovremeni posjet glavnoj trudnoći liječnika jamči prepoznavanje bolesti u ranoj fazi. Uz pravi pristup, trudnoća nakon liječenja preeklampsije i daljnjeg poroda nastavi bez komplikacija.

Autor: Natalia Roy,
posebno za Mama66.ru

Gestoza tijekom trudnoće: samo-liječenje je opasno po život!

Nisu sve trudnoće nastavile kako bismo željeli. Ponekad se dogode bolesti. Mama se ne bi trebala bojati, ali bolje je unaprijed saznati da može čekati i pokušati što je više moguće da je izbjegne.

Patološka stanja također se javljaju tijekom trudnoće, od kojih je jedna preeklampsija.

Što trebate znati o gestici tijekom trudnoće?

Ako ne dijeli vaše sumnje o preeklampsiji, zatražite upućivanje drugom liječniku.

Moderna medicina može smanjiti rizik komplikacija kod majke i djeteta, produljiti trudnoću do optimalnog rođenja porođaja, smanjiti stupanj preeklampsije, izvući, a potom roditi zdravu bebu.

Što smatrati gestozom?

Gestoza je patološko stanje trudnice koja se očituje u kršenju aktivnosti organa važnih za život. Ova patologija ne dopušta tijelu da osigura sigurnost djeteta, pa od svih uzroka smrti majki i beba, to je na drugom mjestu.

Uzroci bolesti

Ova patologija nije potpuno shvaćena, pa se puno raspravlja o uzrocima preeklampsije. No, glavni su oslabljeni cirkulaciju krvi, smanjeni metabolizam vode i soli, vazospazam i promjene svojstava krvi.

Budući da se oteklina javlja kod gotovo svih trudnica, ako sumnjate da imate preeklampsiju, trebali biste isključiti druge simptome bolesti. Odluka o tome da li žena ima gestozu obavlja stručnjak na temelju raspoloživih dijagnostičkih podataka i pregleda.

Kad bolest nije još, ali postoje promjene u laboratorijskim podacima. Najčešće se to događa u prvom i početku drugog tromjesečja.

Znakovi preklinickog stadija:

 • trajno smanjenje broja trombocita u krvi;
 • snižavanje razine antikoagulanata;
 • limfopenija;
 • hiperkoagulacija u plazmi i staničnoj homeostazi;
 • kršenje placentalnog protoka.

Ljudi često pitaju: kako dati Smect novorođenče? Pitali ste - mi odgovorimo.

Duphalac za novorođenčad: upute, doziranje - u ovom članku.

Mehanizam bolesti

Spazam krvnih žila krši cirkulaciju krvi, zbog toga što se povećao krvni tlak. Također utječe na unutarnji sloj krvnih žila - endotel, a to negativno utječe na zgrušavanje krvi i vaskularni ton.

Fluidnost krvi se mijenja, viskoznost se povećava. Pogoršana cirkulacija dovodi do formiranja krvnih ugrušaka, tkiva žene i djeteta nisu dovoljno opskrbljena kisikom.

Kršenje metabolizma vode i soli dovodi do edema i proteina u mokraći. Moguće akutno zatajenje bubrega.

Česte povrede jetre uzrokuju kršenje cirkulacije krvi u svojim tkivima i krvarenje.

Promjene se također javljaju u mozgu: pojavljuju se krvni ugrušci u krvnim žilama, krvarenja, promjene živčanih stanica, intrakranijalni porast tlaka i napadaji mogu nastati.

Placenta prestane normalno funkcionirati, razvila se fetoplacentna insuficijencija.

Rizične skupine za ovu bolest

 1. Trudna s bolestima srca i krvnih žila.
 2. Trudna s endokrinim bolestima.
 3. Trudna s bubrezima.
 4. Primiparar mlađi od 18 i više od 35 godina.
 5. Primiparan, koji pati od genitalnog infantilizma.
 6. Trudna s jetrenom bolešću.
 7. Trudnica s poremećenom razmjenom masti.
 8. Trudna s abnormalnostima maternice.
 9. Trudnice s visokom ili niskom vodom.
 10. Trudna, neadekvatno jede i odmara.
 11. Trudnice koje su već imale preeklampsiju tijekom prethodne trudnoće.
 12. Trudnice s rhesusom sukobljavaju se s fetusom.
 13. Trudna, negativno povezana s njihovom trudnoćom.
 14. Trudna s lošim navikama.
 15. Trudnice zaposlene na poslu s profesionalnim opasnostima.
 16. Trudnice koje su u negativnim društvenim uvjetima.

Je li yoga koristan tijekom trudnoće? Kako ne oštetiti dijete? Učimo iz ovog članka.

Kako odrediti trudnoću kod kuće bez testa, recite naš članak.

Što je opasna gesticija tijekom trudnoće?

 • oštećenja bubrega do neuspjeha rada;
 • oštećenja središnjeg živčanog sustava i stanica mozga;
 • glavobolje;
 • zamagljen vid;
 • konvulzije;
 • mučnina, povraćanje;
 • moždani udar;
 • akutni respiratorni neuspjeh;
 • nedostatnost unutarnjih organa;
 • koma.
 • hipoksija;
 • razvojna kašnjenja;
 • prerano odstranjivanje posteljice koja prijeti smrću fetusa.

Dijagnoza bolesti

Za pravodobnu dijagnozu i liječenje, potrebno je biti registrirana na vrijeme u antenatalnoj klinici, da ne propustite posjete ginekologu i drugim stručnjacima.

Preeklampsija se određuje na temelju povijesti, stanja žene i njezinih pritužbi.

Obvezni testovi i ispiti:

 • kompletan broj krvi;
 • biokemijski test krvi;
 • mokrenje,
 • ispitivanje urina prema nechyporenko;
 • biokemijska analiza urina;
 • ispitivanje zgrušavanja krvi;
 • izračunavanje potrošene i izlučene tekućine;
 • mjerenje krvnog tlaka;
 • kontrola dobitka težine;
 • provjeravanje fonda;
 • provjeravanje funkcije koncentracije bubrega;
 • ultrazvuk;
 • Doppler;
 • savjetovanje terapeuta, neurologa, nefrologa, oculista.

O otkucaja srca fetusa tijekom trudnoće može se naći - ovdje.

Liječenje i prevencija gestoze tijekom trudnoće

Liječenje mora propisati vaš ginekolog, a to je približno kako slijedi:

 • uzimanje sedativa i sedativa;
 • obnova funkcija vitalnih organa uz pomoć droga;
 • pravodobna dostava (u slučaju teške preeklampsije, isporuka se obavlja putem carskog reza);
 • teški oblici preeklampsije zahtijevaju bolničko liječenje i promatranje;
 • kompleksne terapije, smanjujući manifestaciju preeklampsije: edem, krvni tlak i koncentraciju proteina u urinu.

Preeklampsija. Program "Liječnici" od 26.06.2012

 • redovito vaganje i kontrola dobitka na težini;
 • redovito mjerenje krvnog tlaka;
 • redovne pretrage urina;
 • visoki unos vlakana i proteina;
 • ograničenje u potrošnji brašna i masti;
 • redovite šetnje;
 • maksimalno vrijeme provedeno na otvorenom.

Kako bi se trudnica što više mogla osigurati od posljedica, potrebno je hospitaliziranje i liječenje, kao i stalno praćenje liječnika.

Što uzrokuje puknuće perineuma tijekom poroda i kako ga izbjeći? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

Slabost i vrtoglavica tijekom trudnoće: normalni fenomen ili razlog za savjet liječnika? Učimo - ovdje.