Kako ispravno masažu novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskoga?

Zasnivanje

Masaža novorođenčadi pomaže normalizaciji mišićnog tonusa i potiče razvoj pokretljivosti. Kandidat medicinskih znanosti, doktor Komarovsky, preporučuje dnevnu opću jačanje masaže dojenčadi.

Pediatricka savjetuje da se masaža provode od strane roditelja, bez potrebe za specijalističkim uslugama. Što se tiče dojenčadi, taktilni kontakt s roditeljima je iznimno važan. Jednostavna tehnika za svladavanje bilo koje osobe.

Opće preporuke

Masaža novorođenčadi počinje raditi čim umbilikalna rana iscjeljuje, tada možete početi svakodnevno kupati. Prema preporukama Komarovsvja, prije liječenja vodom treba obaviti wellness masažu s gimnastikom. Postupak se izvodi u dobro prozračenom prostoru, na ravnoj površini, prekrivena ručnikom ili tankim pokrivačem.

Temperatura u prostoriji u kojoj će se masaža održavati ne smije biti manja od 20 º. Prije masaže, dijete ne bi trebalo biti gladno, postupak bi trebao početi pola sata nakon hranjenja. Vrlo je važno stvoriti opuštajuću atmosferu, majke trebaju razgovarati s djetetom za vrijeme sesije ili biti u neposrednoj blizini djeteta, ako masažu izvodi netko drugi.

Tijekom postupka potrebno je pratiti djetetovu reakciju, ako dijete izražava nezadovoljstvo, pritisne noge, stisne šake, namršti, a još više plače, tada se masaža treba zaustaviti.

Dr. Komarovsky predlaže sljedeću sekvencu: masažu, nakon čega slijedi kupanje, zatim hranjenje i spavanje.

Masaža prema Komarsky metodi:

 1. Sastoji se od udaraca, gnječenja i jednostavne gimnastike.
 2. U budućnosti tehnika masaže može se pridružiti tresti, lagano udarajući prstima.
 3. Kretanja masaža trebala bi biti načinjena od periferije do središta, od stopala do prepona, od prstiju do ramena.
 4. Budite sigurni da kontrolirate silu kompresije i hvatanje ruku i stopala djeteta.
 5. Potrebno je pažljivo rukovati glavom i udovima novorođenčadi, kako ne bi oštetio aparat za ligature.

Tehnika korak-po-korak kod kuće

Ovisno o tome što se ciljevi traže, bit će drugačije i tehnike masaže.

Prije hranjenja

Ako je dijete zabrinuto zbog kolike, dr. Komarovsky preporučuje da masažu trbuh sat vremena prije hranjenja, osim noćnog hranjenja.

 1. Dijete je smješteno na stražnjoj strani, a toplim rukama udara trbuščić u smjeru kazaljke na satu.
 2. Zatim se obje dlanove stave na trbuh, šireći prste, pomaknu iz središta trbuha na strane, opisujući male krugove prstima.
 3. Nakon masaže, dijete se pretvori na trbuščić i neko vrijeme leži na toj poziciji.

Prije kupanja

Dijete je postavljeno na leđima, umirujući pokretima milovanja i pripremajući se za mišićnu masažu. Stroking je najvažniji element tehnike masaže Doktora Komarovskog. Mekani i nježni pokreti smiruju i opuštaju novorođenče.

tehnika:

 1. Podignite dječju ručku jednom rukom, a drugom, naizmjenično udarite unutarnju i vanjsku površinu ruku. Pokreti masaže izrađeni su od prstiju do ramena. Dakle, obje su ruke pomiješane nekoliko puta. Također možete držati istodobno hvataljka, u kojoj palac masira unutrašnjost ruke, a drugi prsti udaraju na vanjsku površinu.
 2. Zatim masirati noge. Položite nogu na dlan jedne ruke, a drugi počnite milovati, krećući se od stopala do bedara. Ubacivanje unutarnjeg i vanjskog dijela nogu, bez utjecaja na područje koljena. Kao i kod ručne masaže, može se primijeniti istodobna masaža omatanja.
 3. Trbuh se pomiluje prstima u smjeru kazaljke na satu, zaobilazeći pravi hipokondrij, gdje se nalazi jetra. Potom se izvode masažni pokreti protiv kolike.
 4. Dječja prsa su pomiješana s suprotnim kružnim pokretima. Ako se desna ruka pomjeri u smjeru kazaljke na satu, lijeva bi se trebala udariti u suprotnom smjeru.
 5. Dijete je uključeno na trbuhu i natopljeno. Slijetanje se šalje iz stražnjice duž kralježnice do ramena. Samo se kralježnica ne preporuča utjecati.

Nakon što ste završili s milovanjem, nastavite gnječiti mišiće:

 1. Lagano dodirujući vrhove prstiju, krećući se od stopala do donjeg dijela leđa, masirajući cijelu površinu nogu. Zatim se stopalo masira laganim pritiskom u kružnom gibanju palca, a stopalo se masira. Možete nacrtati prst osam, na dječju nogu.
 2. Alternativno, uzmite prstom na podnožju podnožja, lagano se počnite povlačiti. U tom slučaju, prsti jedne odrasle osobe trebali bi kliznuti dječjim prstima.
 3. Na isti način, oba prsta su masirani.
 4. Natrag se masira s vrhovima prstiju, čineći male kružne pokrete s laganim pritiskom. Pokreti masaža, bez dodirivanja kralježnice, usmjereni su od struka do stražnjeg dijela glave i dolje.
 5. Prsa se masirati postavljanjem obje dlanove u sredinu, a zatim malo pritisnuvši dolje, dlanovi se raširuju. Dlanovi opisuju krug na bočnoj strani djeteta i vraćaju se u centar.

Preporuča se zagrijavanje za završetak milovanja.

Tumija s kolikom

Kolik u novorođenčadi prepoznat je kao uobičajen. U majčinoj utrobi beba je hranila kroz pupak. Nakon rođenja, probavni trakt se prilagođava novim uvjetima, prilagodba u gotovo svim bebama popraćena je kolikom. Masiranje trbuha s kolikom olakšava stanje. Pokreti masaže se izvode na slijedeći način:

 1. baza dlana leži na pubis, palac ostaje stacionarna;
 2. četiri prsta čine meke pokrete oko pupka;
 3. dalje, cijeli stražnji dio ruke mora biti pomaknut trbuščić u smjeru kazaljke na satu;
 4. pritisnite koljena na trbuh, naizmjenično savijanje nogu.

Kako bi izbjegao koliku bolest, Dr. Komarovsky preporučuje da počnete hraniti prije nego što dijete postane jako gladno. U tom slučaju dijete neće trčati i progutati zrak tijekom hranjenja. Nakon hranjenja dijete treba držati uspravno. Zatim lagano povucite prema sebi, dajući bebu priliku da zapuše.

Dojenčad od 1 mjeseca

Kada masirate bebe koje su dosegle 1 mjesec, koriste se samo pokreta milovanja.

 1. Ručke se pomiču od prstiju do ramena, noge se također masirati, od pete do prepona.
 2. Počnite udariti stražnjom stranom kose, usmjeravajući se na stražnju stranu glave, možete i masažirati u kružnom gibanju, želudac se glačati u smjeru kazaljke na satu.

Pokret bi trebao biti mekan, bez pritiska.

Komarovsky savjetuje dopuniti masažu vježbama s embrijom.

 1. za to, jedna ruka uhvati bebe dlanove i noge;
 2. druga ruka je omotana oko glave;
 3. zatim nježno nagnite na trbuščić.

Poznati pozi kao i svi djeca.

Prve sesije masaže trebale bi trajati najviše pet minuta, a trajanje se može postepeno povećavati. Polazni masažni tretmani trebaju biti jednostavni pomaknuti pokret, omogućujući djetetu navikavanje na dodir. Nakon 2 tjedna liječenja masaža, vrijeme sjednice može biti 7 minuta.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža nije poželjna:

 • Ne biste trebali početi s masažom ako je dijete loše raspoloženje i on je nestašan. To bi trebalo odvratiti dijete, smiriti se i tek onda nastaviti s postupkom.
 • Postupci masaže se ne provode pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U akutnoj diatezi, masaža se ne preporučuje. Ako su osip kože manji, može se izvesti lagana masaža.
 • Pokreti za masažu ne bi trebali dirati samu kralježnicu.
 • Kada massaging abdomen, ne bi trebalo vršiti snažan pritisak na području jetre, samo je lagano površno milovanje dopušteno.
 • Kontraindikacije za masažu su akutne infektivne bolesti, pupčana kila, kongenitalna srčana bolest.
 • Ako dijete spava tijekom masaže, postupak se prekida, djeci koja spavaju ne dobivaju masažu.

Masaža, kao terapijska i zdravstvena tehnika, preporučuje se za svu djecu. Mjeriteljski postupci za novorođenčad Komarovskyja dobar su način jačanja mišićnog tonusa djeteta i poboljšanja procesa cirkulacije krvi. Masaža ima blagotvoran učinak na sveukupno stanje djeteta, poboljšava imunitet djeteta i pomaže u jačanju emocionalnog kontakta s roditeljima.

Organizacija postupka i priprema djeteta.

Prvo kupanje u velikoj kupki odvija se nakon ozdravljenja pupčane rane u dobi od 10-14 dana.

Kupanje treba obaviti svakodnevno!

Kakav god vam trud potreban. Vjerujte mi, bolje je provesti jedan sat na dan plivajući, a ne mjeseci lutanja kroz bolnice. Jasno je da vruća voda može nestati u kući, uopće nema vode - "mi jednostavno nećemo imati ništa" [1]. No, potrebno je jako, vrlo mnogo pokušati - donijeti, zagrijati, možda, a ne potpuno punu kupku, barem pola.

Posebno pitanje: kada (u koje doba dana) kupati? Treba napomenuti da su neke od djece - oni su malo (ne više od 10%) - nakon kupanja uzbuđeni ne želi spavati, hirovita, cviljenje, trzati noge, i tako dalje i tako dalje Kupajte ih trebate jutro ili popodne da nije odgovarala.... svoje koncerte noću. Srećom, postoji nekoliko takvih "umjetnika", i da budem iskren, uopće nema. Samo je voda, koju roditelji smatraju dobrim, toplo za dijete - odmarao se dok je kupao, opušten, a zatim počeo pjevati.

Idealno vrijeme za kupanje je prije posljednjeg hranjenja, odnosno od 23 do 24 sata. Ako sve dobro poduzmete, dijete će se jako umoriti, malo se zamrznuti, jako gladiti, nakon kupanja će jesti s apetitom i spavati bez buđenja (!) Za 5-6 sati, iako sam upoznao djecu koja su noću spavala 6-8 sati bez želje za komunikacijom s mamom.

Možete li zamisliti mamu koja prvih 5-8 sati zaredom spava noću? Ne mogu. Pa, postanite ovakvi... Moram li još jednom objasniti značenje dobrog sna za ženu koja doji?

Priprema bebe za kupanje sastoji se od obavljanja masaže i gimnastike. Jasno je da je kupanje opterećenje na tijelu [3]. I nije loše napraviti malo zagrijavanje. Odmah vas obavještavam da nije potrebno završiti tečaj masažnih terapeuta. Razumjeti principe i sve će biti u redu. A ako nešto izmiješate, to će koštati: nije dobra masaža bolja od nedostatka vrlo dobre masaže.

Do vremena masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Gurnimo dijete na leđa i započnemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje. Prvo, želimo. To jest, samo držite ruku na koži djeteta bez puno pritiska. Sekvenca je sljedeća: noge (stopala, stopica, bedro), ruke (ruka, podlaktica, ramena); okrenuo se na trbuh, zatim stražnjicu (stražnjicu), natrag; opet okrenuo trbuh, masaža trbuha, prsa, vrat, glavu. Nakon svih poteza, ponavljamo u istom slijedu, ali sada mi istezavamo mišiće.

Od posebne važnosti je masaža trbuha. Najvjerojatnije će nam to trebati ne samo prije kupanja, jer bebe koje nikad ne boluju od bolova u trbuhu ne postoje, a masaža u ovom slučaju vrlo brzo donosi olakšanje. četka baza staviti dijete na pubis, nakon čega se želudac se masira kružnim pokretima desne ruke četiri prsta (osim palca) u smjeru kazaljke na satu, tj. npr. duž debelog crijeva.

Nakon završetka masaže počinjemo gimnastiku. Njegova se suština sastoji u nenasilnim pokušajima savijanja svih onih zavoja.

Slijed odgovara gore navedenom, ali mi se uglavnom zanima zglobova. Jednom rukom uzmemo šin, a drugi - palac i malo po malo uvijamo, savijamo, zavojemo u različitim smjerovima. Završeno gležanjima (nemojte zaboraviti da ih ima dva), zauzimamo koljeno. Akcije su slični - s jedne strane uzeti bedro, drugi za potkoljenice i zavoja (twist, naravno, neće raditi), a zatim kukovi - s obje ruke na djetetovu nogu i počiniti fleksionog gibanje (istovremeni rad na koljena i kukova), pokret sličan jahanje na biciklu, kružno kretanje. I učini isto s rukama.

Nakon što su masaža i gimnastika završeni, nastavite s tekućim kupanjem. Nosimo bebu u kupaonicu, on je gol i kupka je, naravno, spremna.

Roditelji su obično podijeljena između dužnosti - dok je jedna priprema dijete (masaže i gimnastike), drugi se priprema kadu (pranje, zaliti vodom, dodati infuzija od sukcesije, mjeri temperaturu, stavljajući sat, stolica, priprema pelene namijenjen za brisanje) [4]. Nažalost, prisutnost oba roditelja nije uvijek moguća, ali s pravilnom organizacijom i jedna osoba može se dobro nositi. Prvo pripremamo kupelj - temperatura vode je jedan ili dva stupnja veća od planiranog (izmjena činjenice da se hladi za pola sata, što je potrebno za masažu i gimnastiku), nakon čega se dijete uzima.

[1] Izraz nije moj, ali M. M. Zhvanetsky.

[2] Naravno, mogu priznati da postoje ljudi koji uživaju noćnu komunikaciju s djetetom svakih pola sata. Lako je to postići: uključite grijač u sobi, stavite dva dječja kapa i dva prsluka, zamotajte u dvije pelene, prekrivajte pokrivač na vrhu. Voda s kuhanom vodom, a od mjesec dana imamo više voćnih sokova. U toploj vodi (37 ° C) ne ostavljajte više od 5 minuta. Njegova redovita noćna plač i jednako redovito noćno bdjenje su zajamčeni. Podsjećam vas da je, s medicinskog položaj, osoba koja uzrokuje patnju na sebe, naziva mazohista, i uzrokovati patnju drugih (vlastito dijete, na primjer) - sadist.

[3] Za djeda koji je pretrpio srčani udar, opterećenje može biti loše, ali za dijete to je vrlo dobro.

[4] I u ovom broju možemo vidjeti uvjerljivo i kasno kupanje - u 23-24 sata. Normalan otac, bez obzira koliko velik i odgovoran radnik, mora doći s posla do 23.00.

Masaža i gimnastika bebe. Osnovna pravila. Popis vježbi za Komarovsky.

Počeli smo raditi masažu, čim se počnemo okupati, a za oko 2 tjedna smo dodali vježbe gimnastike i fitil. Ispod je niz vježbi koje sam učinio sa svojom kćerkom, a sada to radim sa svojim sinom. Nadam se da će netko biti korisno.

Masaža i gimnastika

Masaža i gimnastika vrlo su popularni načini oporavka i razvoj ranog djeteta. Naravno, to se ne radi o "odrasloj" masaži i gimnastickim vježbama, nego o posebnim sustavima za djecu prve godine života. Kombinacija masaže i gimnastike opravdava činjenica da u oba slučaja dijete ne obavlja aktivne svjesne pokrete, on je pasivan; sve manipulacije (dodirivanje, stroking, savijanje-nepokolebljivi udovi, itd.) dolaze od odrasle osobe.

Što se razvija uz pomoć masaže i gimnastike?

Muskuloskeletni sustav. Kao rezultat sustavne masaže i gimnastike, dječji mišići postaju snažni i elastični: kada se mišići ugovore na mjestima vezanosti, javlja se iritacija periostuma, koja stimulira rast kostiju, postaju gušći, širi i jači.

Cirkulacijski sustav. Radni mišić troši sedam puta više kisika i tri puta više hranjivih tvari nego u praznom hodu. To znači da se tijekom vježbanja mišićno tkivo obilno isporučuje s krvlju; povećava se količina krvi koju srce gura u posudama; također je poboljšana plućna ventilacija, tj. zasićenje kisikom u krvi.

Limfni sustav. Masaža izravno utječe na limfni sustav, smješten blizu kože. Limfni tok se ubrzava, čime se olakšava oslobađanje tkiva od metaboličkih proizvoda. Normalizirano za metaboličke procese u tijelu.

Živčani sustav Tijekom mišićnog opterećenja, procesi uzbude i inhibicije normaliziraju. Osim toga, dodir majčinih ruku tijekom masaže i gimnastike pomaže stvoriti atmosferu emocionalnog blagostanja u djeteta.

Probavni sustav. S bolestima kolike i abdomena, masaža donosi značajno olakšanje djetetu, otpušta plin i dopušta bebi da isprazni crijeva.

Kako to učiniti?

Možete početi s masažom i gimnastikom u prvim tjednima nakon rođenja. Potrebno je pridržavati se načela postupnosti, krećući se od najjednostavnijih vježbi do više

Gdje i s kim treba obaviti masažu i gimnastiku?

U ovom slučaju postoje dva suprotna gledišta. Neki liječnici i roditelji vjeruju da samo trenirani stručnjaci koji su završili strukovne tečajeve koji poznaju strukturu dječjeg tijela, smjer krvne i limfne i druge suptilnosti mogu napraviti masažu i gimnastiku s djetetom prve godine života. Zagovornici ovog stajališta vole pozvati masazne terapeute u kuću ili ih posjetiti u dječjim klinikama, zdravstvenim centrima. Obično, tijekom prve godine života, dijete dobiva 4-5 tečajeva masaže i gimnastike za 10-12 sesija. Tečajevi se održavaju jednom svaka 2-3 mjeseca, svaka sesija traje 30-40 minuta.

Drugi doktori i roditelji vjeruju da nitko ne osjeća majku bolji od tijela djeteta, a sama masaža nije tako složena znanost koju obična žena ne može svladati. Pored toga, komunikacija s neznancem jeste snažan emocionalni stres za malu djecu. Zagovornici ovog pristupa sami se bave masažom i gimnastikom s djetetom, obično dva puta dnevno - ujutro (umjesto "odrasle" punjenja) i navečer, prije kupanja.

Kako se pripremiti za masažu i gimnastiku?

Pripremite tablicu (pogledajte preporuke u nastavku), osigurajte svjež zrak (na primjer, otvoreni prozori). U toploj sezoni moguće je provoditi nastavu na otvorenom. Dijete bi trebalo biti ogoljelo. Ruke klasa koje provode odrasle trebaju biti čiste, suhe, meke i tople, s kratkim obrezanim noktima. Sati, prstenovi u vrijeme klase treba ukloniti. Neki stručnjaci savjetuju prije masaže da podmazuju ruke odrasle osobe i tijelo djeteta s uljem - za mekoću. Međutim, postoje i prigovori protiv toga: ulja i kreme povećavaju klizanje, a talk i prašci trebaju se koristiti samo uz prekomjerno znojenje ruku.

Kako napraviti masažu i gimnastiku?

Osnovna pravila za masažu i gimnastiku.

1. Masaža i gimnastika ne smiju se provoditi ako je dijete gladno, samo je pojelo ili se samo probudio.

2. Vježbe bi trebale pružiti zadovoljstvo djeteta. Biti se s bebom plače neprihvatljivo.

3. Potrebno je izmijeniti vježbe za različite skupine mišića, poštujući princip

4. Strog slijed držanja - prva masaža, a zatim gimnastika.

Preporučuje se izvršiti gimnastičke vježbe s određenom površinom tijela odmah nakon što se masaža ovog područja dovrši.

5. Obično, oba postupka traju 20-30 minuta: 10-15 minuta traje masažu i isti iznos - gimnastika.

Opcije za ogromnu masažu. Mi ćemo opisati dvije opcije dostupne svima - najjednostavnije i malo složenije. Najvažnije je razumjeti osnovna načela i staviti ih u praksu.

Priprema bebe za kupanje sastoji se od obavljanja masaže i gimnastike. Jasno je da je kupanje teret na tijelu. I nije loše napraviti malo zagrijavanje. Odmah vas obavještavam da nije potrebno završiti tijek masažnih terapeuta. Razumjeti principe i sve će biti u redu. A ako nešto izmiješate, to će koštati: nije dobra masaža bolja od nedostatka vrlo dobre masaže.

Do vremena masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Gurnimo dijete na leđa i započnemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje.

Masaža i gimnastika E. Komarovskog

Stroking - najjednostavnija akcija: odrasla osoba drži ruku na koži djeteta bez velikog pritiska. Sekvenca: dijete leži na leđima - odrasla osoba potiče noge (stopalo, stopalo, bedro), ruke (ruka, podlaktica, ramena). Dijete je okrenuto na trbuh, milujući stražnjicu, natrag. Tada se dijete opet vraća - trčeći trbuh, prsa, vrat, glavu.

Nakon završetka stroking faze u istom slijedu, odrasla osoba klemama mišića, to jest, drži svoju ruku i malo pritisne na tijelo djeteta. Kada masirate trbuh, bazu ruke stavlja se na pubis djeteta, nakon čega se četiri prsta desne ruke (osim velikih) masiraju trbuh u smjeru kazaljke na satu.

Nakon završetka masaže održava se gimnastika čija je suština savijanje udova.

Jednom rukom držite dijete za trbuščić ili bedro, a drugi s velikim prstom. Twist, savijati, savijati zglob gležanj u različitim smjerovima. Ponovite isto s drugom nogom.

Jednom rukom držite dijete za kuk, a drugu za gležanj ili šindru. Savijte u različitim smjerovima. Ponovite isto s drugom nogom.

Uz obje ruke, uzmite dijete s obje noge i izvodite fleksibilne pokrete slične vožnji biciklom, kao i kružnim pokretima. Istodobno su uključeni i zglobovi koljena i kuka.

Jednom rukom zgrabite ruku djeteta neposredno ispod lakta, a druga - prstima. Obratite se, savijte, savijte ruku oko zapešća. Ponovite isto s drugom rukom.

Stavite palac svoje ruke u dlan djeteta, uhvatite njegov zglob. Obujmljujte njegovu ruku u lakat.

Objema rukama držite dijete objema rukama, stavljajući palac u ruku i uhvatite druge prste zglobom. Sa rukama izvodite savijanje i kružne pokrete. Prekrižite ruke na trbuh i ponovno rastrgnite prema stranama.

Dr. Komarovsky o masaži

Većina roditelja vjeruje da su sva djeca, bez izuzetka, korisna i trebaju masažu. Ali što i kada - samo malo zna. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori o tome koje vrste masaže su dostupne, zašto i kako su učinili, i da li je to moguće nositi se s tim zadatkom

Što je to?

Masaža je liječenje i terapeutski postupak osmišljen za aktiviranje fizioloških procesa u tkivima i mišićima, poboljšanje opskrbe krvlju. Ovu metodu liječenja opisali su drevni liječnici Avicenna i Hipokrat. I danas je teško zamisliti sveobuhvatan tretman bez preporuka liječnika da se izvrši masaža. Ovo je osobito korisno i ugodno postupanje prikazano djeci. Za različite bolesti kod bebe koriste se različite vrste masaže.

Vrste masaže

Masaža, ovisno o razlozima zbog kojih je imenovan, drugačija je:

 • preventivno;
 • kozmetički;
 • terapija;
 • intenzivno liječenje;
 • Opuštanje.

Svi tipovi masaže, prema Dr. Komarovsky, temelje se na tri metode izloženosti - udaranje (trenje), pritisak, vibracije.

Kada se masaža ozlijedila?

Yevgeny Komarovsky prima tisuće pisama u kojima roditelji pišu da je njihov odgojni pedijatar snažno preporučio masažu za dijete do godinu dana starosti, pa čak i savjetovao određenu masazu. Mame i tate se ne žale zbog činjenice da su usluge takve maserice vrlo skupe, već zbog činjenice da dijete cijeli masaža vrišti svaki dan. Naravno, malo će koristi od takvih "wellness" postupaka, kaže Yevgeny Komarovsky.

Dijete plače jer mu je dojam nekog autsajdera neugodan za njega, možda ga donose ne samo psihičku nelagodu nego i prilično opipljivu bol. Hoće li se takva masaža dodatno poduzeti ili ne, roditelji su, ali zdrav razum nalaže da nema potrebe nastaviti mučenje.

Ako pedijatar propisuje masažu, a morate otići do klinike u njemu, sjediti u redu s djetetom, staviti ga u opasnost od ugovaranja virusnih i drugih infekcija - također je bolje odbiti takvu masažu. Cijeli zdravstveni učinak postupaka otkazat će prva akutna respiratorna virusna infekcija.

Najbolja masaža je postupak koji majka izvodi vlastitim rukama. Dodirni kontakt s majkom vrlo je važan za dijete prve godine života, posebno ako je dijete na umjetnom hranjenju. Stoga je važno da roditelji nauče kako napraviti vlastite zdravstvene postupke (gimnastika, masaža).

Od infantilne kolike

Prema riječima dr. Komarovskog, ovo je vrlo učinkovit način za ublažavanje djetetovog stanja s colikom u vrlo ranoj dobi. Masaža trbuščić bebe treba biti striktno u smjeru kazaljke na satu, bez jakog tlaka, uglavnom laganim potezima oko pupka.

Nakon masaže, preporuča se postavljanje bebe na trbuhu nekoliko minuta kako bi se olakšalo ekstrakciju plina. Masaža treba biti topla ruka. Broj sesija dnevno nije ograničen, to možete učiniti prije svakog hranjenja.

Kada kašlja

Uz mokro kašalj, kao i na posljednjoj fazi bolesti povezane s pojavom kašlja, kada je važno da dijete brzo oslobodi grlo, Yevgeny Komarovsky preporučuje vibrirajuću masažu. Temelji se na udaraljkama - udarcima. Trbuščić za bebu stavlja se na ruku jedne odrasle osobe, a savjeti prstiju druge ruke nježno kucaju leđa oko bronha, a zatim ponovite iste pokrete na prsima.

Starije dijete treba staviti na koljena, licem prema dolje, tako da je glava jedna razina niža od svećenika. Najprije prstima dodirnite prstima prstima, a zatim prsa. Nakon toga dijete se traži da se uspravi i kašlja.

Masaža odvodnje nije učinjena u akutnom razdoblju bolesti, a dijete ima groznicu. Komarovsky preporučuje da napravi udarnu masažu najranije petog dana nakon nastupa bolesti.

Tonic za dobar san

Evgeny Komarovsky preporučuje pokretanje takve bebe masaže odmah nakon povratka iz bolnice. Temelji se na potezima. Dijete je lijepo i korisno. Počevši od 2-3 mjeseca, moždani udar može dodati mišiće mišića na rukama, nogama i leđima, a za 4 mjeseca djetetu treba primati punu masažu svaki dan prije kupanja, u kojem će se kombinirati sva tri tipa učinaka. Ako majka nije lijena i provest će takav postupak svaki dan 15-25 minuta, dijete će moći dobro spavati, imati će manje problema s njegovim apetitom i raspoloženjem.

Za smanjenje hipertonije mišića

Takva masaža često je propisana, najmanje 9 od 10 djece, nakon obaveznog pregleda neurologa od 3 mjeseca, dobije takvu preporuku. Yevgeny Komarovsky kaže da je hipertus nogu i ruku neobično za svu djecu, bez iznimke, obično prolazi bez ikakvih posebnih manipulacija za 4-5 mjeseci. Stoga, da masaža ili ne - pitanje koje ostaje na diskreciju roditelja. Potrebno je to učiniti hipertonično samo kada liječnik nije samo rekao da dijete ima povećani ton, već je nazvao i određenu neurološku dijagnozu. Sam ton nije takva dijagnoza.

Uz cerebralnu paralizu i druge slične bolesti, majke bi svakako trebale naučiti tehnike terapijske masaže. Oni su različiti, a ovisno o dijagnozi (torticollis, cerebralna paraliza, ravnih stopala i drugih stopala), liječnik će propisati različite tehnike i različite trajanje postupaka.

S opstrukcijom suzni kanal

Uz ovu prilično čestu bolest kod djece (dacryocystitis), masaža je glavna metoda konzervativnog liječenja. Da bi to učinili, majka treba svojim indeksnim prstima potapati tuberobu između mosta nosa i oka. Lagano pritisnite dolje na lacrimal sac (tubercle) i spustiti prst dolje na nos s vibrirajućim gibanjem. Takva drenažna masaža doprinosi odvajanju tekućine suznih tekućina i postupnom potpunom oporavku djeteta.

Savjet

Izmjerite snagu pritiska, nemojte povrijediti dijete. Komarovsky savjetuje da testirate svoju snagu na vrlo jednostavan način - stavite prst na vlastitu očne jabučice i počnite gurati. Kako postaje bolno - to je krajnja snaga pritiska na kožu bebe.

Suho trljanje, ako se ulje ili krema za bebe ne koriste tijekom manipulacije, mogu postati zasebni uzrok plačanja djeteta tijekom postupka. Komarovsky savjetuje nužno korištenje posebnih alata koji će utjecaj na kožu bebe učiniti ugodnim. Važno je da ulje za djecu do jedne godine starosti bude jestivo i bez mirisa. Maslinovo ulje i breskve ulje su najprikladnija za tu svrhu.

Ako dijete izlazi, pokuša prevrnuti, plače ili zaspe uopće tijekom masaže, postupak treba zaustaviti.

Ako želite koristiti usluge profesionalnog masera, važno je da ne padnete u ruke scammera.

Ako vam je potrebna medicinska pomoć, dijete ima određenu dijagnozu, svakako se obratite stručnjaku koji će vas naučiti pravilno izvršiti sve trikove.

Ako je potrebna masaža za opće jačanje, Komarovsky savjetuje da se ne obraćaju maserima za oglas, budući da je svaka majka sama sposobna za takve manipulacije.

Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije? Sva ta pitanja će odgovoriti Dr. Komarovsky u video ispod.

Gimnastika i masaža za bebe za prve dane života: kompleks dinamičkih vježbi u 1, 2 i 3 mjeseca

Novorođeno dijete provodi većinu svog vremena u stanju spavanja, buđenje samo u određeno vrijeme od gladnih ili neugodnih. U međuvremenu, mora se fizički razvijati od prve godine života. Gimnastika za novorođenčad bi trebala postati obvezna režimska stavka.

O prednostima gimnastike

Iako ne vrijedi uvjeriti bilo koju od prednosti gimnastike, s obzirom na dojenčad to ima poseban učinak:

 1. Taktički kontakt s majkom ima blagotvoran učinak na mentalno stanje. Dijete spava duže i tiho.
 2. Dječak zna svoje tijelo i navikne se na to. Razvija potrebne reflekse, mišiće i zglobove, razvija koordinaciju pokreta.
 3. U procesu obuke poboljšava metabolizam, rad nadbubrežnih žlijezda, ubrzava cirkulaciju krvi. Punjenje pruža snažnu kvrgu mišića i kostiju.
Zahvaljujući gimnazijskim vježbama, dijete uči da se bolje osjeća prema tijelu, a poboljšava se i rad živčanog sustava koji prati impulse od mozga do mišića.

Prema pedijatru O. Komarovskyu, stanje njihova zdravlja u budućnosti ovisi o tome koliko je dobro organiziran razvoj djece iz dobi djece. Gimnastičke vježbe trebaju biti odgovarajuće za dob. U kombinaciji s masažom, aktivna tjelovježba ima blagotvoran učinak ne samo na fizički nego i na mentalni razvoj novorođenčeta.

Najizloženija i najčešća jutarnja vježba koja se može primijeniti nakon izbacivanja iz bolnice - rano postavljanje malog djeteta na trbuščić. U početku, dijete će nagonski okrenuti glavu na stranu, jer je lakše disati u tom položaju. Kasnije će početi podići glavu i pokušati ga držati nekoliko sekundi.

Vježba jača mišiće vrata, leđa, ramena, kralježnice. Nakon nekoliko tjedana djeteta se dugo drži glavom, a zatim počinje podići ramena, a zatim će se nasloniti na laktove i podići tijelo.

O načelima vježbanja

Dnevna rutina novorođenčeta strogo je regulirana pa se preporučuje odabir posebnog vremena za obavljanje tjelesnih vježbi. Bolje je da će biti prva polovica dana. Ako se ispostavlja da istovremeno izvodi vježbe, onda će razviti refleks, u ovom trenutku beba neće biti hirovita. Neki od uvjeta koji se moraju slijediti tijekom vježbe:

 • Mama prije početka gimnastike ili masaže novorođenčadi treba temeljito oprati i tople ruke. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti 20 stupnjeva. Prije početka jutarnje gimnastike potrebno je ugrijati mišiće djeteta laganom masažom.
 • Punjenje treba provesti sat vremena prije hranjenja. Ukupno trajanje vježbe iznosi 15 minuta.
 • Trebate razgovarati tijekom gimnastike s mjesečnim novorođenčadi. Ako dijete počne djelovati, vježba bi se trebala zaustaviti.

Ponekad se događa da su djeca kontraindicirana za dinamičke vježbe. U tom slučaju, možete se ograničiti na jednostavno ubacivanje tijela preko cijele površine.

Tijekom punjenja morate razgovarati sa svojim djetetom: na taj će način biti sretan što će biti angažiran i cijeli će proces proći bez negativnih emocija i iskustava.

Kako razviti bebu fizički?

U prvih mjeseci života posebno je važno promatrati određene osobine ponašanja djeteta, njegovo tjelesno stanje. Kao što je napomenuo poznati pedijatar O. Komarovsky, najkarakterističniji od njih u ovom razdoblju je regurgitacija, trbušni grčevi i zatvor. Iz ovih manifestacija postoji 2 načina za zaštitu - pravilnu prehranu i dovoljno fizičkog napora.

U vrijeme kada je dijete još uvijek nekoliko tjedana, potrebno je zakazati doziranje dnevnih fizičkih vježbi, postepeno povećavajući intenzitet, kombinirajući ih s masažom. U ovom dobu svi mišići bebe su u hipertoniji, pa vježbe trebaju biti usmjerene na opuštanje (preporučujemo čitanje: simptomi hipertonije kod dojenčadi). Izmjena akcija usmjerenih na ublažavanje napetosti mišića uključuje masažu i posebne gimnastičke vježbe:

 • Masaža - može se izvesti bez čekanja na imenovanje liječnika. Potrebno je naučiti tehnike elementarne masaže za bebe, u dogovoru s pedijatrijskim masažnim terapeutom i početi ga sami izvesti.
 • Gimnastika - jutarnji set vježbi za bebe, usmjeren na razvoj nekoliko mišićnih skupina. Svi pokreti malih trebaju biti bliski prirodnoj.

Klasična gimnastika od rođenja do 2 mjeseca

Dijete u djetinjstvu ne posjeduje tijelo, jedino što može učiniti je nesvjesno ljuljanje ruke i noge, pa je nužno pojednostaviti njegove pokrete. Jer ovo je najosnovnija, ali vrlo učinkovita jutarnja tjelovježba. U dobi od 2 mjeseca možete izvršiti iste vježbe, ali povećati njihovo trajanje:

 1. Penjanje - dijete treba biti uključeno na trbuhu, s nogama savijenima na koljenima. Palm mora biti odmarao na nogama. Refleksivno se odmakne od nje i krene naprijed. Dijete može izvršiti ovu akciju nekoliko puta, ali ne biste trebali zloupotrijebiti njegovo strpljenje.
 2. Embrio - treba vratiti bebu. Ručke se nose na prsima, noge se povlače do trbuha. Glava beba treba pažljivo voditi do prsa i držati ga neko vrijeme.
 3. Pješačenje - drži dijete pod rukama, stavlja noge na površinu stola, lagano naginje tijelu naprijed. Instinktivno počinje dodirivati ​​noge, lagano odmarajući se na površini.
 4. Bicikl je tradicionalna klasična vježba (preporučujemo da pročitate: kako brzo naučiti dijete da vozi bicikl?). Dijete leži na leđima, noge savijene na koljenima, moraju se naizmjenično stegnuti do trbuha, simulirajući napetost pedala.
 5. Nemojte se bojati svladati loptu za fitness. Stavimo dijete na trbuh s rukama i nogama proširenim na strane. Lopta mora biti udarena na malom razmaku, pobrinuvši se da se mrvica ne sklizne.
Vježbe na fitballu - izvrsna opcija za djecu od 1 mjeseca i starije. Jedino caveat - moja majka će morati biti vrlo oprezna da mrvica nije padala s lopte

Preporuča se klasična gimnastika za novorođenčad za djecu od 1 mjeseca, a zatim vježbe fizičkog razvoja mogu se prenijeti na težu razinu. Trajanje punjenja - 10-15 minuta.

Klasična gimnastika u dobi od 3 mjeseca

Do dobi od 3 mjeseca beba je već dovoljno osposobljena, tako da možete unijeti nove elemente u kompleks jutarnjih vježbi u razrede. Kada beba ima 3 mjeseca, vježbe koje su već svladale za 2 mjeseca mogu se nadopuniti sljedećim elementima:

 • Uključivanje trbuha - mama uzima dijete po jednoj olovci. Uz svoju drugu ruku, njezina majka zgrabi obje noge u donjem dijelu nogu. Okretanje na stranu počinje s nogama, a zatim podignite ruku dok se ne okrene.
 • Nepotpuno sjedenje - dijete na leđima mora dati veliki palac tako da ih čvrsto stisne. S ostalim prstima, uhvatite dlan i podignite ga, a ne stavljajte ga na sjedeći položaj. Kao rezultat toga, treniraju se abdominalni mišići, vrat i kralježnica.
 • Klizne noge - položite dijete na leđima, zgrabite noge ispod, polako poravnajte jednu nogu, što ga čini kliznim pokretom. Tada se vježba ponavlja za drugu nogu.
 • Plivač - dijete leži na trbuhu, majka stavlja ruku pod trbuh i prsa, držeći noge drugom rukom. Treba ga podići nekoliko sekundi na dlanu, a noge bi trebale biti nešto više od glave. Ova vježba je dovoljna za ponavljanje 1 puta.
Vježbe s nogama i nogama su vrlo važne, jer postoji veliki broj vitalnih bodova. Osim toga, to su mišići nogu koji su odgovorni za daljnju tjelesnu aktivnost djeteta.

Kako su klasi u dinamičnoj gimnastici?

Dinamička gimnastika smatra se jednim od tipova intenzivnih razvojnih vježbi. Oni se razlikuju u toj vježbi povećava razinu težine. Glavni pokreti su rotacija, koji dijete diže glave, gore ili dolje, a roditelji se ne trebaju bojati jer se s odgovarajućom obukom i podrškom instruktora to može učiniti bez ikakvog oštećenja zdravlja djeteta.

Za one roditelje koji se žele baviti dinamičnom gimnastikom s djetetom, ne biste ga trebali započeti bez prethodnog prolaska s liječnikom. Kao i kod vježbi za djecu, postoje određene kontraindikacije za njihovu ranu primjenu: povećana napetost mišića, abnormalni razvoj zglobova kuka ili povećana mobilnost.

Dinamičke vježbe

Dinamička gimnastika provodi se u posebno organiziranim skupinama pod vodstvom instruktora. Zatim, nakon stjecanja iskustva, možete sami izvesti ove vježbe:

 1. Dijete leži na trbuhu. Jednom rukom uzmite ručicu u području zgloba, a drugu - na području tele. Morate je podignuti nekoliko puta. Zatim vježba se izvodi slično na drugoj strani.
 2. Dijete leži na leđima. Njegova potreba za rukama gležnja, podignite noge, tresti minimalnom amplitudom od tri puta.
 3. Stavite dijete natrag na krevetić, majčin palac u dlanovima, a ostatak prstiju pričvrsti zapešća. Nježno ga izvucite iz kreveta, a zatim morate baciti dijete tako da su mu ruke bile odvojene od strane. Ponovite 3 puta.

Ove vježbe se smatraju osnovnim, s njima možete postupno vježbati vježbe dinamične gimnastike. Postoji mnoštvo vježbi u dinamičnoj gimnastici, što se može naučiti od instruktora pisanjem individualnog programa za dijete. Također možete gledati kompleks na videu kako biste bili sigurni da su vježbe za dijete sigurne, ako se to ispravno provede.

Prije započinjanja nastave, potrebno je konzultirati se s stručnjacima. Roditelji trebaju znati da dinamična gimnastika može biti traumatska za djecu. Potrebna je dobra teorijska i praktična priprema roditelja i nedostatak kontraindikacija djeci.

Oni roditelji koji ne podržavaju pristaše dinamične gimnastike tvrde da je traumatičan. Roditelji koji prakticiraju dinamičnu gimnastiku u praksi vjeruju da tjelovježba jača bebu, ispravlja mišićni ton, razvija vestibularni aparat, a također jača psihološki kontakt s roditeljima.

Dinamička gimnastika za malu djecu može se intenzivno vježbati od jednog mjeseca ili od jedne i pol godine. Po ovom dobu, dojenčad se već postupno razvija iz ranog autističnog stadija razvoja i aktivnije reagira na one oko sebe. Ako je prije toga učinio samo da leži na jednoj poziciji, zahvaljujući gimnastici upoznat će svijet oko sebe.

Masaža i gimnastika novorođenčadi prema tehnici dr. Komarovskog

Najvažniji postupak skrbi novorođenčeta je dnevna masaža.

To ima blagotvoran učinak na opću dobrobit bebe, a također oblikuje i jača svoj emocionalni kontakt s roditeljima.

Dr. Komarovsky je uvjeren da je masaža važna za zdravlje djeteta.

Tko je Komarovsky

Komarovsky Evgenij Olegovich - pedijatar vrhunske kategorije, doktorat u medicinskim znanostima, domaćin vlastitog televizijskog projekta "Škola doktora Komarovskog", kao i tvorac mreže "Klub Komarovsky".

Njegov rodni grad je Kharkov, Ukrajina. Otac i majka Jevgenija Olegovicha radili su cijeli svoj život kao inženjeri u tvornici, pa je njegova strast za lijekom bila iznenađenje svima.

Obrazovni je liječnik primio na Medicinskom institutu Kharkov, na pedijatrijskom fakultetu.

Komarovsky prakticira više od dvadeset godina. Objavio je mnoge znanstvene članke i knjige o zdravlju i obrazovanju djece.

Komarovski filmovi stekli su neusporediv autoritet među roditeljima. Oni su gledani, slušani su, pouzdani su.

Komarovsky je stekao ugled kao izvrstan stručnjak koji ima svu svoju originalnu točku gledišta.

Masaža za novorođenčad kod kuće je vrlo udobna procedura. S pravilnom pripremom i posjedovanjem potrebnih znanja lako je provesti postupak.

Tehnika masaže novorođenčeta prema Komarovskom

Liječnik preporučuje da započne dnevni postupak masaže s dva mjeseca života djeteta.

Komarovsky vjeruje da novorođenče treba masirati svaki dan. To jača imunitet djeteta, pozitivno utječe na stanje njegovog zdravlja.

Prije početka postupka masaže prema Komarovskom, potrebno je pravilno pripremiti dijete kako bi stvorili potrebne uvjete:

 • Soba u kojoj će se postupak provesti mora biti čist i dobro prozračen. Optimalna temperatura za masažu novorođenčeta je dvadeset i dva stupnja.
 • U zimskoj sezoni, novorođenčad tijekom postupka treba pokriti pokrivačem, može se otvoriti samo masažni dio tijela.
 • Feed beba trebao bi biti sat prije postupka. Dijete ne smije biti gladan.
  Da biste prilagodili mrvice na posao, trebate uspostaviti emocionalni kontakt s njim.
 • To će vam pomoći u ovoj igri, ljubaznom razgovoru ili taktilnoj komunikaciji.
 • Osigurajte da je novorođenče u dobrom raspoloženju. Ako je dijete nestašno i pokazuje nezadovoljstvo, masaža treba odgoditi.

Važno mjesto u liječničkom savjetu daje kombinaciji pripremnih vježbi. U tom slučaju masaža postaje učinkovitija.

Masaža novorođenčeta prema Komarovskom trebala bi početi postupno, bez iznenadnih pokreta. Prvi bi trebao biti vježbe za lagano udaranje.

Takve nježno dodirivanje ne iritira nježnu kožu djeteta i priprema je za energetskije djelovanje.

Da biste učinkovito dobili osloboditi od nadutosti, grčeva u želucu ili zatvoru, možete i trebate koristiti tehniku ​​trbušne masaže - ovo je vrlo koristan postupak.

Stroking poboljšava cirkulaciju krvi, smiruje središnji živčani sustav. Postupak se izvodi stražnjom rukom ili dlanom.

Zatim možete otići do vibracija i trljanja malog tijela od struka do vrata duž kralježnice, od prstiju na rukama do ramena, od stopala do stražnjice.

U ovom slučaju, roditelji moraju pratiti silu kompresije, kako ne bi naštetili krhkom zglobovima mrvica. Te radnje pomažu djetetu da se riješi hipertonije.

Što ne možete:

 • Nemoguće je izvršiti manipulacije na području jetre i kralježnice.
 • Tijekom masaže nije potrebno dodirnuti genitalije djeteta.
 • Nemojte prekoračiti preporučeno trajanje postupka. Prema metodi Komarovskoga, to je 7 minuta. Prva sesija traje pet minuta.
 • Strogo je zabranjeno masaža djeteta koje ima pogoršani oblik bolesti.
 • Sljedeće bolesti su također zabranjene: infekcija, umbilikalna kila, dispepsija (probavne smetnje), zatajenje srca, bolesti krvi.

Zatim možete pogledati uvodni videozapis o tome kako je učinjena masaža novorođenčadi od strane Komarovskog i kakve su značajke.

Gimnastika. Zagrijte

Najpopularnija vježba koju liječnik savjetuje za izvođenje je "Embrij".

Jedna ruka masera stezne istodobno noge i dlanove novorođenčeta, a druga ruka nježno zavlači glavu na prsa.

Djeca jako vole ovu vježbu, osjeća se kao da ih podsjeća na intrauterini položaj.

Klase s nogama čine mrvice noge jake i jake. Komarovsky tvrdi da vježbe na nogama ne bi trebale biti teške.

U jednoj ruci morate uzeti malu nogu i nježno nacrtati lik osam s drugom rukom. Osam osoba mora uhvatiti peta i prste na dnu djeteta. Ponovite vježbu 5 puta.

Kada beba ima dva mjeseca, treba nastaviti tečajeve masaže kako bi se opustili mišiće i smanjili rizik crijevne kolike.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Yevgeny O. u svojim lekcijama preporučuje roditeljima da zadrže novorođenčad prije masaže.

Trajanje ovog postupka traje pola sata. Kompleks zanimanja prije vodenih postupaka sastoji se od masaže i gimnastičkih elemenata. Održavaju se na posebnom stolu.

Kakva je masaža prije kupanja:

 1. Milovati. Stražnji dio četkice ili ruke lagano potiče kožu bebe.
 2. Miješenje. Trebao bi početi s nogama, nakon čega se prijelaz na gornje udove i trbuh. Konačna manipulacija će biti gnječenje stražnjice.
 3. Gimnastičke vježbe. Gimnastika pruža zglobove za gnječenje. Maser se u desnoj ruci nalazi djetetovu nogu, lijevu ruku - veliki nožni prst noge. Dalje, osjetljivi pokreti su savijeni zglobovima nogu, zakrivljeni u različitim smjerovima. Gimnastička olovka nalazi se u kuglu zglobova lakta.

Ispod je vizualni video za vas od liječnika o tome kako da kupaju bebe. Vrlo korisne informacije za mlade roditelje.

zaključak

Masaža novorođenčadi prema Komarovskvu zasluženo je primila ljubav tisuća roditelja, jer pomoću svoje pomoći možete ojačati mišiće bebe i vratiti cirkulaciju krvi.

Osim toga, to je najbolji način za uspostavljanje snažne emocionalne veze s djetetom koji treba pažnju i miluju.

To se posebno odnosi na prve mjesece života, kada se beba tek počinje upoznavati s vanjskim svijetom.

Dinamička gimnastika za dojenčad: korisne vježbe ili rizični elementi

Za novorođenčad i dojenčad u prvoj godini života, tjelesni razvoj igra važnu ulogu. Uostalom, mrvica postupno uči kontrolirati svoje tijelo, uči vještine i sposobnosti koje će pomoći prilagoditi se životu u novom svijetu za to. I svi roditelji žele da beba bude zdrava. I mnogi stručnjaci inzistiraju da je sport od ranog doba vrlo koristan za razvoj djece. Jedna od metoda tjelesne obuke beba je dinamična gimnastika. Iako mnogi liječnici imaju negativan stav prema ovoj vrsti vježbe, ova gimnastika je dugo poznata. Kada trebate početi vježbati i kako zaštititi bebu od ozljeda tijekom vježbanja?

Načelo dinamične gimnastike: što je značenje

Od trenutka rođenja djeteta, pedijatri preporučuju dnevnu masažu i gimnastiku. To su obvezni postupci za jačanje mišića cijelog tijela. Samo normalni tjelesni razvoj jamči da će beba naučiti držati glavu, zatim sjediti, puzati, ustati i hodati. No, neki roditelji vole više energičnih vježbi - dinamičnu gimnastiku.

Dinamička gimnastika uključuje niz vježbi, tijekom kojih će mišići djeteta ojačati i razvijati. I također pridonosi treningu vestibularnog aparata.

Tijekom treninga instruktor ili roditelji ljuljaju, rotiraju i bacaju dijete

Vježbe koje odrasli rade s bebama više su poput akrobatskih etida, tako da se mnogi pitaju kako možete vježbati s djecom mlađoj od jedne godine kada kralježnica i kosti djeteta tako krhkaju da se mogu lako oštetiti. Stručnjaci u dinamičnoj gimnastici upozoravaju da se svi roditelji ne mogu samostalno baviti djecom. Prvi put se preporučuje da pohađate nastavu s instruktorom ili ga pozovite u kuću.

Nepravilne tehnike vježbanja mogu dovesti do različitih ozljeda novorođenčeta. Stoga bi roditelji trebali biti vrlo pažljivi kada se bave raspadanjem dinamičkog naboja.

Takva gimnastika uključuje nekoliko vrsta vježbi koje se moraju izvoditi u kompleksu:

 • stvrdnjavanje: to ne znači da bebe iz rođenja počinju sipati hladnu vodu, apsolutno ne. Načelo otvrdnjavanja je u laganoj odjeći kod kuće, mrvica troši puno vremena bez odjeće, uzimajući zračne kupke. Starije bebe hodaju po podu bez čarapa. Svake večeri dijete treba uzeti hladnu kupku, ali dijete će se trenirati da postupno smanji temperaturu vode;
 • klase u zraku: to je ova faza koja uzrokuje najveću kontroverzu roditelja i liječnika;
 • Masaža: pomaže jačanju i opuštanju mišića cijelog tijela;
 • fitball vježbe: nedavno su klase na ovu vrstu simulatora vrlo popularne. Žene se počinju baviti više tijekom trudnoće, a zatim se prilagoditi takvim aktivnostima i njihovom djetetu. Liječnici pozitivno govore o vježbi na fitballu, jer tijekom nastave, mišići vrat i leđa su ojačani, a vestibularni aparat također je obučen.

Pozitivni aspekti: što je dobro za bebe i novorođene bebe

 1. To pozitivno utječe ne samo na tjelesni razvoj djece nego i na psiho-emocionalno stanje.
 2. Zahvaljujući snažnoj vježbi u bebama pri ubrzanom ritmu, mišići su ojačani, zglobovi udova razvijeni, a fleksibilnost cijelog organizma također je razvijena.
 3. Bliski odnos s roditeljima omogućuje da mrvice bolje razumiju svijet oko sebe, jer dijete osjeća blizinu najdražih ljudi i vjeruje u sve.
 4. Djeca uče da se brže usmjeravaju u prostoru. To je zbog činjenice da tijekom vježbe beba vidi objekte iz različitih kutova.
 5. Pozitivan učinak na tonus mišića: ojačao i povećavao njihovu aktivnost.
 6. Jača obranu tijela, jača imunitet.
 7. Ona igra važnu ulogu u razvoju djetetovog živčanog sustava.
 8. Poboljšava koordinaciju kretanja djece.
 9. Pomaže u ispravljanju tortikulije, normalizira rad probavnog sustava.
 10. Aktivira sve metaboličke procese u tijelu djeteta. Djeca koja se bave dinamičnom gimnastikom mogu se pohvaliti divnim apetitom.
 11. Na temelju iskustva roditelja, djeca koja su aktivno uključena u ovu vrstu gimnastike dobro spavaju, manje su nestašna i potpuno ne iritiraju.

Fitball vježba nije samo korisna, nego i zabavna

Stručnjaci u dinamičnoj gimnastici vjeruju da je posebno takav skup vježbi koristan za djecu rođenu s carskim rezom. Doista, u vrijeme rođenja, bebe ne prolaze kroz rodni kanal, koji pruža priroda. Tijekom vježbe dolazi do vrste naknade za nedostatak općeg iskustva. Dakle, mehanizmi prilagodbe djeteta u okolnom svijetu pokreću se brže.

Dr. Komarovsky pozitivno reagira na potragu za dinamičnom gimnastikom s dojenčadi. Međutim, posebnu pažnju posvećuje poštivanju svih pravila za sigurnu vježbu, kao i samo na zahtjev djeteta. Ako se mrvica boji, plače i ne želi trenirati u ovom trenutku ili općenito, ne biste ga trebali prisiliti. Sve se klase trebaju održati na razigran način za bebu da se osjeća ugodno i sigurno. Isto vrijedi i za roditelje: ako odrasli nisu sigurni u sebe, svoje znanje i vještine, nije potrebno započeti. Bolje je ući u instruktor ili odabrati potpuno različite vježbe za bebu.

Ako se osobno bojite - nemojte se prisiljavati. Na kraju, pomicanje i okretanje - apsolutno nije potrebno. tj Ja sam za gimnastiku, ali bez ekstremizma.

Komarovsky E. O., pedijatar

http://www.komarovskiy.net/faq/dinamicheskaya-gimnastika.html

Što mogu biti opasne vježbe takve vrste

 1. Prvi argument protiv dinamične gimnastike pružaju liječnici: mnogi od njih smatraju da su takve vježbe ogroman stres za dojenčad. Dijete se tek počinje upoznati sa vanjskim svijetom, novim ljudima i objektima. Čak i sposobnost dobivanja hrane i njezina percipiranja zahtijeva malo truda, jer su svi organi i sustavi mrvica prilagođeni novom životnom okolišu. I tijekom takvih energetskih aktivnosti postoji ogromno oslobađanje hormona stresa. Stručnjaci sugeriraju da ova situacija može uzrokovati hiperaktivnost u starijoj dobi.
 2. Nisu svi roditelji stručnjaci u nizu vježbi. Stoga, pogreške tijekom nastave mogu uzrokovati ozljede kralježnice, uganuća kod bebe, mikrotrauma zglobova, kao i poremećaji cirkulacije.
 3. Neki psiholozi predlažu teoriju s kojom se slažu mnogi roditelji. Njezino značenje je da su djeca navikla od rođenja do osjećaja leta, brzine, ali ne pada, jer uvijek ih drži ruku odrasle osobe. U tom smislu djeca se ne boje strahova, tako da djeci iste dobi mogu uzrokovati različite vrste ozljeda.

Video: Dinamička gimnastika za novorođenče prve godine života

Autorova metoda dinamičke gimnastike

Početkom devedesetih knjiga Ekologija djetinjstva. Prva godina. Autori ove publikacije bili su instruktori plivanja i otvrdnjavanja, kao i baby yoga Mikhail Trunov i Leonid Kitayev. Knjiga je dvosmislen dojam među mladim roditeljima i liječnicima, jer na svojim stranicama su opisane vrlo ekstremne vježbe s novorođenčadi.

Autori metode dinamične gimnastike naglašavaju da nisu otkrili nešto novo, već se samo oslanjaju na povijesne podatke. U drevnim vremenima, žene nisu mogle priuštiti da samo sjednu kod kuće s novorođenim djetetom. Trendovi i tempo života prisilili su ih da se bave fizičkim radom gotovo odmah nakon rođenja. Stoga su nastojali prilagoditi bebu što je ranije moguće i prilagoditi ga novom svijetu, gdje je velika pažnja posvećena fizičkom razvoju.

Dinamička gimnastika usmjerena je na brzi razvoj fizičkih podataka djeteta.

Bit tehnike je razvoj fizičkog potencijala djeteta u prvoj godini života. I tek nakon toga roditelji mogu početi razvijati intelektualne sposobnosti bebe. U svojoj knjizi autori su opisali više od 400 različitih vježbi, u procesu izvođenja roditelja koji bacaju dijete vrlo aktivnim tempom, ljuljaju se i okreću. Držeći mrvice za jednu ili dvije ruke, noge, kao i rotirajući dijete oko tijela.

Prema ovoj metodi, potrebno je započeti studiranje s bebama od prvog mjeseca života i nastaviti sve dok roditelji ne mogu držati dijete i vježbati s njom. Ali treba obratiti pažnju: ako niste počeli studirati sa svojim djetetom sve do šest mjeseci kasnije, to ne možete učiniti kasnije. Činjenica je da mišići mrvica nisu pripremljeni za ove vrste vježbi, a vježbe mogu uzrokovati napadi i ozljede.

Jedno od glavnih pravila dinamične gimnastike, prema autorima, je pravilno organiziran prostor za nastavu:

 • soba mora biti dobro prozračena neposredno prije vježbe;
 • hladan unutarnji zrak;
 • beba mora biti potpuno gola.

Mnogi roditelji ne koriste cijeli niz vježbi, već samo odabiru dijelove. Fitball vježbe su najpopularnije jer oni ne zahtijevaju mnogo treninga i posebnih znanja od roditelja.

Video: Dinamička gimnastička klasa s trogodišnjim bebom

Kada i gdje početi

Mišljenja stručnjaka o optimalnoj dobi iz koje se možete početi baviti dinamičkim vježbama s djetetom razlikuju se:

 • neki od njih tvrde da se prve klase može održati već dva tjedna nakon pojave djeteta. Oni tvrde da je njihova pozicija činjenica da je u ovom slučaju beba zaštićena od napetosti tetiva i ozljeda zglobova;
 • Mnogi pedijatri preporučuju da počnu vježbati u dobi od mjesec dana, kada će mrvica dobiti nešto jači. Što prije započnete nastavu, bolje se dijete prilagođava novom okruženju zbog njegovog bliskog kontakta sa svojim roditeljima;
 • Međutim, postoje liječnici koji inzistiraju na tome da je bolje vježbati dinamičnu gimnastiku ne prije nego što dijete navrši tri mjeseca. No, autori metodologije tvrde da je to vrlo kasno.

Većina stručnjaka smatra da je potrebno početi podučavati bebu vježbama s dinamičnom gimnastikom četiri tjedna nakon rođenja.

Video: Početak rada Dinamička gimnastika

Osnovna pravila za provođenje nastave

 1. Prije početka uvođenja djeteta na te vrste vježbi, trebate se posavjetovati s liječnikom. Ako pedijatar i neurolog ne smeta, pokušajte se početi baviti bebom.
 2. Na početku preporučuje se pozvati iskusnog stručnjaka koji će pokazati i objasniti kako ispravno izvesti različite vježbe.
 3. Prve klase ne bi trebale trajati dulje od 8-10 minuta, tako da dijete nije umorno, a ne prestrašeno.
 4. Važno je zapamtiti da aktivne vježbe u zraku trebaju biti učinjene tek nakon masaže, tako da se mišići i ligamenti zagriju i pripremaju za daljnje vježbe. Inače, možete izvaditi tetive u djeteta.
 5. Preporuča se svakodnevno izvoditi nastavu, postupno povećavajući vrijeme rada od 10 do 20 minuta. Ne preporučuje se da se bavi bebama više nego ovaj put.
 6. Ne možete odmah nakon obroka: trebat će barem sat i pol prije početka vježbanja. Također se ne preporučuje da se uključi u dinamičnu gimnastiku prije spavanja: navečer mrvica mora biti mirna i opuštena.
 7. U toploj sezoni, kada je temperatura zraka 20-25 ° C vani, bolje je gimnastika izvana.
 8. Tijekom nastave na djetetu ne smije biti odjeća ili nešto vrlo lagano: gaćice i majica, tijelo ili pelene.
 9. Ako se dijete ne želi uključiti, nestašno ili plače, nemoj ga prisiljavati. Bolje je odgoditi vježbu još jedanput ili dan. Učite dijete da postupno vježba, tako da je počeo shvaćati to kao neku vrstu obveznog rituala.

Autori i sljedbenici metodologije zabilježili su obvezujući pozitivan emocionalni stav djeteta tijekom vježbanja. Roditelji trebaju mirno razgovarati s djetetom tijekom masaže, milujući je toplim rukama, tako da se dijete ne boji. U prvoj fazi uspostavlja se povjerljivi kontakt između djeteta i roditelja. Dakle, tijekom izvođenja takvih aktivnih elemenata gimnastike, djeca se apsolutno ne boje i spremna su povjeriti odraslima sa svime.

Ne možete započeti nastavu odmah s aktivnim dijelom: bebu treba pripremiti masažom i razgovorom

Kako izbjeći ozljede i negativne emocije: sigurnost

 1. Unatoč činjenici da su sve vježbe prilično aktivne, preporučuje se da ih se izvede pod jednim ritmom i glatko, tako da se dijete ne plaši iznenadnim pokretima i ne odlazi iz poznatog ritma.
 2. Preporuča se postavljanje prostirki na pod, a klase treba držati u slobodnoj prostoriji ili prostoriji u kojoj nema oštrih kutova i drugih predmeta o kojima mrvica može udariti.
 3. Učitelji uvijek preporučuju nastavu samo s onim vježbama koje dijete voli, a potom prelazeći u nove ili one koje dijete ne uzima vrlo dobro.
 4. Ako se beba uplašila tijekom nastave, roditelji bi trebali odmah prestati s vježbom i odvratiti bebu. Možete se kretati na loptu, ili mu pokazati igračku, opustite bebu laganim pokretima. Zatim glatko izvodite nekoliko vježbi koje dijete lako i sa zadovoljstvom percipira. No, sljedeći dan, preporuča se pokušati ponovno zadatak koji djetetu nije volio.
 5. Često se tijekom izvršavanja nekih elemenata u djetetovim klikovima jasno čuju u zglobovima ruku ili nogu. To ne bi trebalo biti tako da se lekcija mora zaustaviti i provjeriti je li sve u redu s djetetom: možete savijati udove, ako dijete ne reagira s plakanjem, to znači da je sve u redu. U slučaju kad je raspoloženje mrvica dobra i da ništa ne povrijedi, vježba se može nastaviti, ali trebate paziti da nema klikova i ne stavljajte teška opterećenja na zglobove koji su kliknuli.

Video: Kako držati dijete

U nekim slučajevima, klase dinamične gimnastike su kontraindicirane.

Takve vježbe mogu biti korisne samo ako se uzmu u obzir kontraindikacije. U nekim slučajevima, stručnjak može kategoricno zabraniti roditeljima da prakticiraju dinamičnu gimnastiku s djetetom. Stoga djeca koja imaju sljedeće dijagnoze ne mogu prakticirati ove vrste aktivnih aktivnosti i vježbi:

 • displazija kuka;
 • kongenitalne patologije mišićno-koštanog sustava;
 • povećani intrakranijski tlak;
 • lezija i poremećaja u živčanom sustavu;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • dijete staro šest mjeseci i stariji za početak nastave.

Kako se nositi s novorođenčadi

Kao što smo ranije rekli, dinamična gimnastika sastoji se od nekoliko faza. Za novorođenčad možete izvesti samo masažu i vježbu na fitballu. Najaktivniji skup vježbi - klase u zraku, dopušteno je započeti ne prije nego što će beba imati mjesec dana. I u prvom mjesecu života potrebno je ojačati mišiće tijela i fizički razviti dijete uz pomoć masaže i punjenja. Prvi korak je masaža i zagrijavanje mrvica, priprema tijela za aktivnije vježbe u zraku:

 • položaj na leđima, brišući pokreti od vrha do dna, drži se na rukama i nogama djeteta, na trbuhu;
 • onda biste trebali izvesti laganu masažu prstiju mrvica. Može se koristiti gumene kuglice;
 • masaža stopala i nožnih prstiju. Obratite nogu u jednu i na drugu stranu;
 • naizmjenično zavoja stopala bebe;
 • uhvatite djetetove koljena rukama i razmaknite noge;
 • u položaju na abdomenu, širite noge na stranu: položaj "žaba";
 • izvodite strastvena gibanja na leđima, nogama i rukama bebe.

Fitball vježbe trebaju se izvoditi nakon zagrijavanja i aktivnih vježbi u zraku.