Jednostavan porod: opis kegel vježbi za trudnice i preporuke za provedbu

Bol

Kegelove vježbe ubrzano dobivaju popularnost među ženama. Ovaj jednostavan skup aktivnosti je prevencija određenih bolesti mokraćnih organa i rektuma. Među njima su: urinarna inkontinencija i izmet, hemoroidi, prolapsni zdjelični orgulje. Nepotrebno je reći da seksualni život postaje svjetliji zbog tih vježbi? Kegelova gimnastika može se izvoditi iu 1 i 2 i 3 trimestra, i kako i što vježbe učiniti, možete naučiti i pogledati fotografije u ovom članku.

Što je gimnastika?

Sredinom dvadesetog stoljeća američki ginekolog Arnold Kegel razvio je niz vježbi za muškarce i žene čija je glavna svrha jačanje mišića prsnog poda. U normalnom životu ti mišići nisu uključeni i mogu se vremenom oslabiti i izgubiti elastičnost. Zbog toga može doći do propadanja zdjelice, može doći do inkontinencije, a kvaliteta seksualnog života pogoršat će se.

Načelo kegel vježbi sastoji se u izmjeni kontrakcije i opuštanja intimnih mišića. Kako pronaći "ove najintimnije mišiće? Vrlo jednostavno - tijekom mokrenja morate pokušati obustaviti, bez upotrebe nogu.

Mogu li žene učiniti tijekom trudnoće i prije poroda?

Možda je potrebno. Kegelova gimnastika pomaže u olakšavanju rađanja, a također pridonosi brzom oporavku mišića dna zdjelice u postpartum periodu. Preporuča se da počnete vježbati od najranijih razdoblja, pa čak i bolje - prije početka trudnoće. Tako će intimni mišići biti bolje pripremljeni da daju dijete i rađaju.

Prednosti takvog usavršavanja:

 • Vježbe za trudnice pomažu u izbjegavanju nelagode i boli tijekom nošenja djeteta;
 • buduća majka će naučiti kontrolirati mišiće koji su uključeni u rad;
 • smanjuje bol i smanjuje rizik perinealnih suza tijekom poroda;
 • brza i jednostavna dostava;
 • značajno smanjen oporavak tijela u postpartum periodu.

kontraindikacije

Trudnoća je važno i presudno razdoblje u životu žene kad se sve treba približiti s krajnjim oprezom. Ali za većinu očekivanih majki nema razloga za napuštanje vježbi čuda.

Glavne kontraindikacije za trudnoću:

 • prijetnja pobačajem (ili prebacivanje ranijih pobačaja);
 • pogoršanje ginekoloških bolesti;
 • bol i nemir tijekom vježbanja;
 • onkologija;
 • teške trudnoće ili izraženo loše zdravstveno stanje trudnice.

Kako izvesti kod kuće?

Kegelove vježbe ne zahtijevaju puno truda i vremena. Osim toga, nije potrebna dodatna oprema. Možete čak i vježbati u svakodnevnom životu, stojeći na štednjaku ili sjedi ispred televizora.

Da bi se postigao željeni učinak i ne naškoditi vašem tijelu, morate znati specifičnosti obavljanja vježbi Kegel kod kuće:

 1. Zanimanja bi trebala započeti kada su mjehur i crijeva prazni.
 2. U treningu ne smije biti uključen bilo koji mišić osim mišića perineuma.
 3. Važno je da disanje bude glatko i ravnomjerno. Ne možeš zadržati dah.
 4. Morate početi vježbati u skloni položaj. S vremenom možete vježbati gimnastiku kako sjedi i stoji.
 5. U početku je uzimanje velikih opterećenja pogreška. Za početak dovoljno i 5 ponavljanja svake vježbe.
 6. Neophodni rezultat postići će se samo ako se pridržavate svakodnevnih vježbi. Štoviše, poželjno je vježbati tri puta dnevno (ujutro, poslijepodne i večer).

Postoje li vremenske granice?

Počevši od 16. tjedna trudnoće treba napustiti klase u ležećem položaju kako ne bi došlo do pretjeranog pritiska na venu cenu. Gimnastiku možete nastaviti samo sjediti ili stajati.

Opis kompleksa

Ni u kojem slučaju ne trebate pretjerivati ​​tijekom treninga. Povećajte opterećenje i složenost vježbi treba postupno.

Sjeti se da govorimo samo o ženama u situaciji koja nema medicinske kontraindikacije i dobro se osjeća.

Obratit ćemo se detaljnom opisu vježbi koje će vam pomoći u osposobljavanju i jačanju mišića dna zdjelice:

Prva i najjednostavnija vježba. Tijekom mokrenja potrebno je naizmjenično zaustaviti i otpuštati mlaz urina 4-5 puta. Da biste to učinili, trebate samo mišiće dna zdjelice. Korištenje kukova ili stražnjice nije dopušteno.

 • „Smanjenje”

  Načelo se izražava u izmjeni kontrakcije i opuštanja intimnih mišića. Trebalo bi početi s 10 ili 15 ponavljanja, postupno povećavajući njihov broj na 50. Također možete podesiti snagu i intenzitet rezova s ​​pažnjom.

 • "Hold"

  To je učinjeno isto kao i prethodno. Razlika je u tome što se mišići u stanju kontrakcije moraju držati 5 sekundi. Također je vrijedno početi s 10 ponavljanja, na kraju ih donosi do 50.

 • „Lift”

  Ova vježba bi trebala biti učinjena povezivanjem vaše mašte. Moramo pokušati zamisliti da je vagina dizalo. Ne bi trebalo biti poteškoća, budući da je sama vagine cijev koja se sastoji od prstena mišića.

  Kontrakcija vaginalnih mišića treba započinjati s donjeg prstena ("pod"), postupno se pomičući prema gore, dok se na svakom "katu" zaustavlja malo.

  Na samom vrhu morate držati napon malo duže. Zatim, na isti način, silazite, naizmjence opuštajući mišiće od vrha do dna. Ponovite 10 puta.

 • „Valovi”

  Ova vježba ne uključuje samo vaginalne mišiće, već i mišiće anusa. Mora se smanjiti i opuštati na valovit način: prvo, stezati vaginalni mišići, zatim analni mišići. Trebaju se opustiti u suprotnom smjeru. Nakon treninga, možete pokušati zadržati ugovorene mišiće u naponu od 10 sekundi ili više.

 • „Pozicioniranje”

  Nakon što su sve ove vježbe svladane, možete ih pokušati izvesti na različite položaje tijela: stajati, sjediti, ležati, na sve četiri. Možete koristiti druge pozicije, sve dok su udobne i sigurne.

 • Zatim se možete upoznati s vizualnim fotografijama najudobnijih položaja za obavljanje vježbi Kegel u 3. tromjesečju:

  Korisni videozapis

  Sljedeći je informativan videozapis o vježbama Kegel tijekom trudnoće:

  zaključak

  Kegelova gimnastika je skup jednostavnih vježbi koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje žena i muškaraca. Zbog svoje dostupnosti i dokazane učinkovitosti, takva je izobrazba vrlo korisna za prevenciju bolesti urogenitalnog područja, a preporučuje se i za trudnice i žene u postpartum periodu. Treba imati na umu da biste ih trebali upoznati sa značajkama i kontraindikacijama kako bi ih izvodili.

  Kegel vježbe tijekom trudnoće

  Kegelove vježbe za treniranje mišića kuka opetovano su dokazale njihovu učinkovitost. Zato su stekli tako široku popularnost u svim zemljama svijeta.

  Arnold Kegel - američki opstetričar-ginekolog, razvio je niz vježbi za muškarce i žene, koji su kasnije počeli koristiti za zdravlje djece. Ali danas ćemo posebno govoriti o onima koji su namijenjeni pripremi za porođaj. Trening će vam pomoći tijekom razdoblja trudnoće za aktiviranje mišića koji olakšavaju i promoviraju napredovanje djeteta ramenim kanalima, te da se opustite i "blokiraju" one koji ometaju ovaj proces.

  Te vježbe su stvarno potrebne za svaku trudnicu. Činjenica je da se u tom razdoblju mišići zdjelice prirodno opuštaju (što je povezano s promjenama koje se odvijaju unutar vas: rastuća maternica proteže se na mišićno tkivo, elastičnost se smanjuje, itd.) I to je vrlo primjetno tijekom rođenja i nakon poroda. Ako, pored toga, ti mišići nisu bili toliko jaki prije trudnoće, tada situacija postaje još negativnija.

  Ali nemojte očajavati. Redovita vježba će vam pomoći prilagoditi sve, a ne samo roditi lako, ali i poboljšati vaš intimni život i zdravlje.

  Kegel vježbe za jednostavno porođaj

  Značenje Kegelove terapije je ružno jednostavno. Učinak se temelji na alternativnoj napetosti i opuštanju mišića zdjelice, zbog čega oni "pumpaju". Samo počnite skraćivanjem intimnih mišića "natrag i naprijed" nekoliko puta za redom. Odmah vas upozoravamo na činjenicu da samo unutarnji mišići na perinealnom području - između vagine i anusa trebaju djelovati. Mišići kukova, trbuha i stražnjice nisu uključeni u proces treninga!

  Možete provjeriti koliko su opušteni mišići (i možda obrnuto). Zaustavite protok urina tijekom uriniranja. Ako to ne uspije, postoji nešto za rad. Ista se vježba može obaviti zajedno s drugima - opisana u nastavku.

  Dakle, potrebno je naučiti pravilno naprezanje i opuštanje mišića zdjelice. Cijeli kompleks Kegel izgrađen je na varijaciji ove vježbe. U početku je poželjno izvesti ga ležeći, a kasnije se prebaciti na stacionirani ili sjedili način.

  Pa, idi u praksu.

  Držite. Lezite na leđa i primiti predstavljati: ruke dolje na bokovima vašim i savijte noge u koljenima i razrijediti sa strane. Stavite ravni tanki jastučić ispod glave i natrag, opustite se. Sada zategnite mišiće u perineumu, kao da pokušavate zaustaviti uriniranje i držati ih u tom stanju 5-10 sekundi. Nakon toga opustite se, odmorite se i ponovite. Počnite s osam pristupa, postupno povećavajući broj vježbi izvodi u vrijeme do 20-30.

  Dizalo. Vježbajte s fantasijom koja zahtijeva koncentraciju. Zamislite da je vaša vagina dizalo. Uglavnom, onako kako je, jer se ovaj "tunel" sastoji od susjednih prstenova, zajedno formira vaginalnu cijev. Zato ćemo se popeti na dizalo, zadržavajući nekoliko sekundi na svakom katu prstena. Pritegnite donji - prvi kat. Bez oslobađanja, povećajte pritisak i podignite na drugi, a zatim još više - do trećeg, dok ne dođete do zadnje. Ovdje morate ostati duže. Također je potrebno spustiti se po podu, zadržavajući se na svakoj razini, sve do potpunog opuštanja. Prednosti i učinkovitost ove vježbe ne može se ni opisati!

  Valova. Ideja je opuštanje i opuštanje intimnih mišića prilično brzim tempom, ali u strogo definiranom redoslijedu: prvi vaginalni, a zatim anusni mišići, tj. Stvaranje nekog "vala". I treba se opustiti u suprotnom smjeru: od natrag do naprijed.

  Izbacivanje zdjelice. Uzmi bilo koji od sedentarnih predaka i opustite mišiće zdjelice što je više moguće. Sada zadržite dah i nježno, nježno, nježno čvrsto, kao kod pokreta crijeva, dok pokušavate istjerati vaginalne mišiće van. Stavite ruku na prepone tako da osjetite utjecaj vaših napora dodirivanjem. Zatim udišite, ugovorite svoje mišiće i nakon pauze ponovite još jedanput.

  Ova vježba je izuzetno važna u razdoblju protjerivanja fetusa, tj. Uči kako se ispravno gurati, pomažući bebu da se pomakne. Trebate samo trenirati s praznim mokraćnim mjehurom i crijevima.

  Kegel vježbe tijekom trudnoće - put do jednostavne dostave!

  Čak i sredinom prošlog stoljeća, Arnold Kegel razvili veliki raspon vježbi koje se danas naširoko koristi u različitim područjima medicine. Kegelove vježbe su namijenjene ljudima različitih dobnih skupina bez obzira na spol. Ove vježbe su prepoznate diljem svijeta, danas se koriste čak i za oporavak djece. No, u ovom članku želio bih da se usredotočite na Kegelove vježbe za žene koje čekaju rođenje malog čuda, govoriti o tome kako korisno ove vježbe buduće mame i kako oni mogu pomoći pri porodu.

  Kako odrediti prave mišiće

  Kompleks kegel vježbi za trudnice pomaže značajno ojačati mišiće i naučiti kako ih upravljati - što je jednostavno potrebno za brzu i jednostavnu dostavu. Vježbe nisu samo usmjerene na olakšavanje porođaja, već pomažu izbjeći prilično čestu generičku komplikaciju - perinealne suze. Više o pauzama →

  Mišići zdjelice tijekom trudnoće gube elastičnost, to je zbog pritiska maternice: mišićna vlakna se protežu i postaju manje fleksibilni. Jednostavna, ali istodobno vrlo učinkovita vježba Kegel dopušta mišićima da vraćaju izgubljeni ton i elastičnost.

  Kao što se čini na prvi pogled, učenje kontrole mišića dna zdjelice prilično je teško, ali to nije slučaj. Prije svega, potrebno je razumjeti i osjetiti gdje se nalaze potrebni mišići.

  Najlakši način da vam pomogne razumjeti što mišići trebaju trening je pokušati odgoditi uriniranje tijekom izleta na zahod. Sada kada ste točno shvatili koji su mišići uključeni u obuku prema Kegelovom programu, morate ih nekoliko puta pokušati naprezati i opustiti. Ako ste uspjeli to učiniti bez privlačenja mišića stražnjice, kukova i nogu, sve je ispravno učinjeno i možete započeti nastavu, no vrijedno je zapamtiti da tjelovježba ne bi trebala donijeti neugodne osjete i bol.

  Što postižete obavljanjem vježbi?

  Da biste osjetili rezultat vježbe, potrebno je svakodnevno vježbati. Redovito treniranje mišića zdjelice omogućit će vam da vidite vidljivi učinak nakon nekoliko tjedana od početka treninga. Uskoro ćete moći primijetiti da vaši mišići obavljaju potrebne akcije bez vašeg svjesnog sudjelovanja.

  Početna gimnastika je od samog početka trudnoće, obavljajući 20-30 vježbi dnevno. U početku vam se čini da niste u stanju naprezati svoje mišiće prilično snažno i dugo, ali ne biste trebali očajavati - glavna stvar je ne odustati od vježbi, a uskoro će sve djelovati! Sjetite se da ne možete odmah dati mišiće previše tereta, povećati intenzitet treninga postupno. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da je vaš zadatak kontrolirati mišiće dna zdjelice, a ne usmjeren na stres.

  Koje su prednosti vježbi Kegel tijekom trudnoće:

  1. Možete ojačati mišiće zdjelice i perineuma i naučiti ih kontrolirati, što će vam omogućiti da kompetentno iskoristite svoje resurse tijekom rada.
  2. Kegelove vježbe pomoći će u borbi s boli i smanjiti rizik od prekida u procesu porođaja.
  3. Kompleks će vam pomoći da se riješite nelagode i boli koju mnoge mame doživljavaju pri nošenju djeteta.
  4. Osposobljavanje vaših mišića tijekom trudnoće omogućit će vam da se brzo oporavite nakon isporuke.
  5. Vježbe općenito poboljšavaju fizičko stanje žene i omogućuju vam da kontrolirate proces mokrenja, što je važno u postpartum periodu.
  6. Ženino seksualno zdravlje i kvaliteta seksualnosti značajno se poboljšavaju.
  7. Kegel vježbe pomažu produljiti razdoblje spolne aktivnosti i normalizirati proizvodnju spolnih hormona.
  8. Trudnica koja redovito vježba poboljšava raspoloženje, izgled i opće blagostanje.

  Kao što se može vidjeti iz gore navedenog, klase u sustavu Kegel imaju mnoge prednosti i, nadalje, pomažu ženi da se nosi s nekim problemima u svom seksualnom životu.

  Kada su trudne kontraindicirane vježbe Kegel

  Unatoč ogromnim prednostima koje žena može dobiti od obavljanja jednostavnih vježbi, ne može svatko učiniti ovu gimnastiku, jer u nekim slučajevima vježbe umjesto očekivanih pogodnosti mogu biti štetne. Savjetovanje o tome vrijedi kod vašeg ginekologa.

  Uz prijetnju pobačaju i drugim prekršajima treba napustiti nastavu. Ako osjećate bol ili nelagodu prilikom vježbanja, to je također dobar razlog za neobuđivanje i savjetovanje s specijalistom.

  Skup vježbi

  Potrebno je započeti trening na skloni položaj za 5 ponavljanja, a s vremenom vježbati sjediti i stajati za 20-30 ponavljanja.

  1. Naslonite se na leđa, savijte koljena i lagano ih rasporedite. Vježbajte mišiće 10 sekundi, kao da držite mokrenje, a zatim se opustite. Ponovite vježbu opet.

  2. Sljedeća vježba je mnogo teža, ali istodobno djelotvornija od prethodne i za nekoliko dana nakon njezine implementacije, više se ne čini tako teško. Psihološki podijelite vaginu u "podove" i naprezajte mišiće od donje do gornje, opustite se obrnutim redoslijedom. Pokušajte ostati u napetom stanju na samom vrhu što je dulje moguće, ali nemojte pretjerati.

  3. Prilikom izvođenja ove vježbe, mišići su uključeni ne samo u vaginu već iu anusu. Stisnite vaginalne mišiće, nakon anusa, opustite se obrnutim redoslijedom da biste dobili val. Izvršite vježbe koje trebate brzo.

  4. Ali ova vježba će vam omogućiti da naučite ispravne pokušaje tijekom rada. Potrebno je izvesti s praznim crijevom i mokraćnim mjehurom. Uživajte u udobnom položaju i opustite se, pokušajte nježno gurati istodobno istezanje vaginalnih mišića. Ako je ispravno učinjeno, dlan priključen na rodnicu osjetit će kretanje mišića.

  Ukratko, Kegelove vježbe koje se izvode tijekom trudnoće pomažu brzo i jednostavno rađanje, oporavak od porođaja, izbjegavanje rupture, urinarne inkontinencije i poslijeporočne hemoroide. Štoviše, ove vježbe su korisne i žene koje su rodile da spriječe upalu organa reproduktivnog sustava i normaliziraju seksualni život.

  Kegelove vježbe tijekom trudnoće: olakšanje rađanja i sprječavanje suza

  Sredinom prošlog stoljeća američki seksolog i profesor ginekologa Arnold Kegel razvili su veliki niz specijaliziranih vježbi, danas široko korištenih u određenim područjima medicine. Kegelove vježbe su usmjerene na predstavnike potpuno različitih dobnih skupina i oba spola, ali u ovom članku pozornost će biti usmjerena na žene u zanimljivom položaju iz perspektive njihove pripreme za nadolazeće prirodno porođaj.

  Što su trudne vježbe kegel?

  Kegel vježbe za trudnice mogu im pomoći da unaprijed nauče kontrolirati prave mišiće tijekom rada, što bi uvelike olakšalo čitav proces i izbjegavao takve uobičajene komplikacije kao perinealne suze u radu.

  Kao što je poznato, mišići dna zdjelice karakteriziraju gubitak elastičnosti tijekom trudnoće zbog pritiska na značajno proširenu maternicu: mišićna vlakna su rastegnuta i gube inherentnu fleksibilnost. Jednostavne, ali učinkovite klase prema Kegelovoj metodi pomažu vratiti izgubljeni ton i elastičnost tih mišića.

  Na prvi pogled, čini se teško naučiti kako trenirati muskulaturu dna zdjelice, ali je lako svladati. Glavna stvar je razumjeti gdje se nalaze potrebni mišići. Najlakši način da to učinite tijekom takvog intimnog postupka kao i odlazak u zahod: tijekom mokrenja pokušajte oštro zaustaviti proces i osjetiti mišiće koje ste učinili - to su unutarnji mišići koji će biti uključeni u sve vježbe navedene u nastavku. Zatim pokušajte nekoliko puta za redom kako bi napetost i opuštanje detektiranih mišića perineuma. Ako uspijete to učiniti bez uključivanja drugih mišića u proces (bedra, stražnjice, noge), onda je sve ispravno i možete početi ciljane vježbe. Ne zaboravite da tijekom tjelovježbe ne biste trebali doživjeti bolne senzacije!

  Kompleks kegel vježbi za trudnice

  Sve se vježbe preporučuju da nauče raditi u različitim položajima, ne samo da sjedaju ili stoje, nego i na svim nogama i leže. To će vam pomoći postići maksimalni učinak, kao i ne bi se zbunili tijekom poroda i primijeniti naučene tehnike kada je to potrebno. Vjeruje se da je lakše započeti trening pomoću ove metode iz ležećeg položaja, 3-5 ponavljanja, dajući do 20-30 ponavljanja svake vježbe dnevno.

  Leći ili sjesti, savijati noge na koljenima i malo razmnožiti. Potrebno je opustiti, ali istovremeno koncentrirati. Za 5-10 sekundi, zategnite mišiće perineuma kao da zaustavite mokrenje, a zatim ih opustite. Nakon nekog vremena, ponovite vježbu.

  Ova vježba je tehnički mnogo teža od prethodnog, ali prednosti su mnogo više. Potrebno je mentalno zamisliti vaginu kao osovinu dizala, podijeleći ga u "podove", koliko god čudno zvuk. Počnite lagano stisnuti mišiće s samog ulaza u vaginu i gore, pokušavajući zadržati nekoliko sekundi na svakom od "kata". Na samom vrhu, zadržite malo duže, a zatim pokrenite isti fazni obrnuti kretnji dok svi mišići nisu potpuno opušteni. Nekoliko dana treninga, a ova vježba više neće izgledati tako teško.

  U ovoj vježbi morate aktivno koristiti mišiće anusa. Morate to učiniti na brzinu. Prvo, napregnite vaginalne mišiće, a zatim anus, a onda se opustite u obrnutom redoslijedu, kao da je val.

  Ova vježba može se obaviti samo na prazan crijevo i mjehur. Uživajte u udobnom položaju i opustite se što je više moguće. Zatim, zadržavajući dah, pokušajte nježno i nježno stegnuti, kao kod pokreta crijeva, koristeći mišiće vagine. U tom slučaju, možete razumjeti ispravnost vježbe, ako je dlan priključen na perineum, osjetit će kretanje mišića vagine. Dalje, trebate potpuno opustiti mišiće i ponoviti nakon kratke pauze. Ova vježba uči kako osjećati mišiće koji bi trebali raditi tijekom protjerivanja fetusa, za učinkovitost pokušaja. Vrlo često, nezaposlene žene jednostavno ne razumiju kako i gdje gurati, što dovodi do kašnjenja u procesu porođaja i perinealnih suza.

  Glavne prednosti Kegelove gimnastike

  Redovno prakticiranje Kegel vježbi najmanje mjesec dana, mnoge žene postižu sljedeće važne pokazatelje:

  • Poboljšanje tonova slabih zdjeličnih mišića.
  • Unaprijediti opću dobrobit tijekom trudnoće
  • Sposobnost kontrole pravih mišića tijekom poroda.
  • Mogućnost korištenja maksimalnih mogućnosti za mišiće perineuma.
  • Lakši i manje bolan proces isporuke.
  • Značajno smanjenje vjerojatnosti svih vrsta rođenja i drugih komplikacija.

  Osim toga, Kegel vježbe, za svu svoju učinkovitost i dostupnost, ne zahtijevaju materijalne troškove. Možete to učiniti bilo kada, bilo gdje, čak i tijekom drugih aktivnosti kod kuće ili na poslu.

  Važno je!

  Prije nego što započnete s Kegelovom gimnastikom za trudnice, morate dobiti dopuštenje od ginekologa koji je registriran. Nažalost postoje patološki uvjeti u kojima je ova tehnika potpuno zabranjena ili su dopušteni samo neki od njegovih elemenata. Na primjer, s prijetnjom pobačaja ili prijevremenog rođenja.

  Druga važna nijema je zabrana vježbanja u ležećem položaju nakon 16 tjedana kako bi se izbjegao pritisak na donju venu cavu.

  Zaključak iz svega toga je da su, u nedostatku kontraindikacija, gore navedene vježbe poželjne za svaku ženu na položaju. Redovito se bavite ovom gimnastikom, možete sami pomoći ne samo za olakšavanje porođaja, već i za ubrzavanje postnatalnog oporavka, kao i za povratak u punoj mjeri istog spola ili čak poboljšanje njegove kvalitete.

  Korisne vježbe Kegel tijekom trudnoće

  Majka se već dugo prije rođenja brine za zdravlje budućeg djeteta. Drži se pravilne prehrane, posjećuje liječnike i regulira fizičko naprezanje. Smatra se da su trudnice kontraindicirane za bilo koju aktivnost osim jednostavnog hodanja. Međutim, to nije slučaj. Pravilna opterećenja imat će samo blagotvoran učinak na tijelo buduće majke i fetusa. To se posebno odnosi na mišiće dna zdjelice, koje pomažu vježbati vježbe Kegel za trudnice.

  Što su kegel vježbe tijekom trudnoće i kako su korisne?

  Kegelove vježbe su kompleks čija je svrha jačanje mišića zdjelice i perineuma. Razvili su ga odgojno-ginekolog A. Kegel. Možete ih izvesti ženom u bilo kojoj dobi, a njihove su prednosti dokazane dugogodišnjom praksom.

  Mišići perineuma i dna zdjelice u svakodnevnom životu praktički nisu uključeni. A za žene, oni su vrlo važni jer su tijekom trudnoće i porođaja postavljeni na veliko opterećenje.

  Kegelove vježbe za trudnice pozitivno utječu ne samo na opće stanje i raspoloženje žene, već također daju sljedeće pozitivne učinke:

  • Pridonijeti pripremi mišića za rad.
  • Smanjite rizik od suza tijekom poroda.
  • Pomaže smanjiti bol tijekom trudnoće.
  • Normalizirajte proces uriniranja.
  • Normalizirajte sintezu spolnih hormona.
  • Promicati oporavak brzog mišića u postpartum periodu.

  Prednosti ovog kompleksa je da ga možete izvršiti bilo gdje, bilo kada. Trebate ići u teretanu za to, također ne trebate posebnu opremu.

  Ako lako vidimo i dotaknemo mišiće trbuha ili kuka, a zatim mišići zdjelice i perineuma, koji mogu biti ojačani Kegelovom gimnastikom tijekom trudnoće, sve nije tako očito.

  Najlakši način da shvatite što su ti mišići i gdje se nalaze je da ih pokušate pronaći. Uronite prst u vaginalni otvor i stegnite mišiće u tom položaju. Nemojte trljati trbušne mišiće, stražnjicu i unutarnju površinu nogu. Drugi način da osjetite mišiće perineuma je pokušati zaustaviti uriniranje u tom procesu.

  Glavni zadatak ovog kompleksa je vratiti ton i elastičnost mišića zdjelice izvodeći različite kontrakcije.

  Redovito trebate izvoditi gimnastiku - ovo je glavni ključ uspjeha. Učinite vježbe koje vam trebaju svaki dan. Nemojte se obeshrabriti ako u početku nećete moći držati svoje mišiće u napetosti koliko god je potrebno. Malo vježba - i sve će vam pomoći.

  Značajke vježbe u različitim fazama trudnoće

  Kegel vježbe za žene možete izvoditi tijekom trudnoće od prvog tromjesečja. U ranim fazama trbuha ima neznatne dimenzije, a na ležećem položaju, očekivana majka ne osjeća nikakvu nelagodu, pa možete učiniti cijeli kompleks. Preporuča se započeti s kratkim vježbama u trajanju od nekoliko minuta i povećati njihovo trajanje tijekom vremena. Ako svladate pravu tehniku, vježbe možete izvoditi bilo gdje, sasvim nezapaženo od strane drugih.

  U drugom i trećem tromjesečju, trbuščić raste u veličini i stavlja pritisak na unutarnje organe. U ležećem položaju taj pritisak se povećava. Stoga, kako bi se spriječili negativni učinci kegel vježbe za trudnice u 2. i 3. trimestru, bolje je izvesti u sjedećem položaju. Preporučljivo je započeti s izvođenjem vježbi dok sjedite od 18. tjedna trudnoće.

  Kompleks ima određene kontraindikacije. To uključuje bolesti koje uzrokuju vrućicu, tešku toksiciju, preeklampsiju, pojavu krvarenja maternice. Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. On će odrediti je li moguće da vježbe Kegel tijekom trudnoće konkretno u vašem slučaju.

  Kompleks kegel vježbi za trudnice

  Razumjet ćemo kako obavljati Kegelove vježbe za trudnice. Kompleks sadrži nekoliko jednostavnih koraka opisanih u nastavku.

  Vježba 1. Držite

  Ispod glave morate staviti mali jastučić. Stavite noge na pod i lagano ih pomaknite na stražnjicu. Držite koljena razdvojena. Tako ćete prihvatiti stajalište koje žena u stolici za odrasle donosi. Stegnite mišiće perineuma i pokušajte ih držati na ovoj poziciji deset sekundi. Onda se opustite i pustite da se mišići odmaraju. Pokrenite deset ponavljanja. Svakim daljnjim vježbanjem povećavajte broj ponavljanja, postupno ih dovedite do trideset.

  Vježba 2. Val

  Ova vježba pretpostavlja prisutnost fitballa. Malo je složeniji od prethodnog, ali učinkovitost je također veća. Polazna pozicija - leži na podu. Savijte noge malo na koljenima, stavite ih na fitball (možete jednostavno na kauč bez lopte). Prvo zategnite mišiće perineuma, zatim mišiće anusa i naizmjence ih opustite obrnutim redoslijedom. Nabavite takozvani "val". Morate brzo vježbati, ali prvo to možete učiniti tihim tempom, postupno povećavajući brzinu. Učinite 10-15 ponavljanja.

  Vježba 3. Dizalo

  Naša vagine je vrsta cijevi. Da biste izvršili ovu vježbu, trebate zamisliti da se dizalo kreće duž cijevi koja se zaustavlja na svakom katu. Stegnite vaginalne mišiće u smjeru odozdo prema gore, i obrnuto. U početku, to može biti teško za vas, ali s vremenom ćete naučiti vježbu, a moći ćete ga lako izvršiti i brzo i mirnim tempom. Broj ponavljanja je deset, s laganim kašnjenjima na "katovima". Tijekom vremena povećajte i broj zaustavljanja i razdoblje kašnjenja za njih.

  Vježba 4. Vratar

  Za ovu vježbu trebate uzeti lotosovo mjesto, a zatim se opustiti. Držeći dah, pokušajte malo čvršće. Zatim, dok izdahnete, opustite se. Ova vježba pomaže pripremiti mišiće za rad.

  Vježba 5. Istezanje Ahilnih tetiva

  Morate ustati, razbiti noge širine ramena, lagano širiti čarape na strane. Držite se ravno, pokušajte sjesti da noge ne padnu s poda. Ako imate dobar potez, vježba će biti jednostavna. Ako je elastičnost mišića nedostatna, moguće su neke poteškoće, ali redovne vježbe uskoro će pomoći u postizanju rezultata.

  Vježba 6. Shiva

  Polazna pozicija - leži na leđima. Stavite noge na pod i lagano ih pomaknite prema sebi. Stavite ruke po tijelo, podignite zdjelicu i ostanite na tom mjestu neko vrijeme. Tijekom zakašnjenja, morate nekoliko puta pritisnuti mišiće dna zdjelice. Zatim se opustite i spustite bazen na pod. Ponovite preporučenu vježbu deset puta.

  Vježba 7. Madonna

  Potrebno je sjediti na podu, noge se zavojiti ispod njega, stražnjica pada na pete. Uzmi dlanove natrag i odmorite se na podu. Sada morate podići bokove, napeteći trbušne mišiće. Na nekoliko sekundi, stisnite mišiće perineuma. Zatim se vratite u početnu poziciju. Ponovite vježbu petnaest puta.

  Korisne preporuke

  Da bi Kegel tijekom trudnoće vježbao maksimalne rezultate, slijedite ove preporuke:

  • Pokušajte zauzeti položaj koji je što udobniji za vas.
  • Disanje u procesu vježbi treba biti duboko i mjereno, nemojte zadržati dah.
  • Potrebno je samo napinjati mišiće koji su potrebni, ako im pomažete s drugima, a zatim smanjite učinkovitost vježbi.
  • Trudnice se ne bi trebale pretjerivati, tako da ponekad uzimaju pauze.
  • U procesu vježbi pratite stanje zdravlja i kontrolirajte potrebne mišiće.
  • Ako imate bilo kakvu nelagodu, prestanite vježbati i posavjetujte se s ginekologom.

  Da bi vježbe bile učinkovite, važno ih je obavljati redovito, svaki dan. Prve rezultate ćete primijetiti nakon 2-3 tjedna. Tijekom vremena mišići će moći vježbati refleksno i nećete trebati svjesnu kontrolu s vaše strane. Isprva, možda nećete moći napuniti mišiće s punom snagom. Ali nemojte odustati. Postupno povećajte opterećenje i nastavite se uključivati.

  Kegelove vježbe dokazale su svoju učinkovitost dugogodišnjom praksom, a stručnjaci gotovo uvijek odobravaju njihovu provedbu. Ali važno je da trudnice prisustvuju svim pravilima i uzmu u obzir kontraindikacije.

  Nudimo gledati videozapis s kegel vježbama za trudnice.

  Kegel vježba kod kuće za trudnice: kako se izvoditi u 1, 2, 3 trimestra i postoje li kontraindikacije?

  Zdravlje budućeg djeteta brine svaku majku od prvih dana trudnoće. Nastoji mu pružiti potrebne hranjive tvari, mijenjati svoju prehranu, proći testove, posjetiti liječnike. Neki vjeruju da u razdoblju nošenja djeteta treba izbjegavati sva opterećenja. Međutim, stručnjaci imaju drugačije mišljenje.

  Trudnice trebaju obavljati posebne vježbe koje imaju pozitivan učinak na njihovu dobrobit. Posebno korisne za buduće majke su Kegelove vježbe, koje su usmjerene na osposobljavanje mišića vagine i zdjelice. Ova gimnastika priprema tijelo trudne žene za porođaj, omogućava jednostavni i bezbolni proces rođenja.

  Kegel vježba: što je to, i zašto ih trudnice trebaju?

  Kegelova gimnastika je skup vježbi koje je razvio posebno za trudnice poznatih opstetričara Arnolda Kegela. Američki ginekolog je nastojao olakšati porođaj obučavanjem mišića koji su odgovorni za donošenje djeteta kroz rodni kanal.

  Tijekom cijelog razdoblja trudnoće fetusa, mišićna vlakna zdjelice padaju. To je zbog intenzivnog povećanja maternice koja se postepeno rasteže i okružuje tkivo. Do kraja trudnoće, rastegnuti i opušteni mišići postaju maksimalni, što ima vrlo negativan učinak na rad.

  Mišićne strukture smještene na prsnom podu, uključene su u guranje djeteta kroz rodni kanal. Slabost ove mišićne skupine dovodi do teške boli, suza i produženog rada. Kompleks vježbi Kegel omogućuje održavanje mišića u tonusu, tako da proces poroda u obučenim majkama ne traje dugo.

  Prednosti gimnastike

  Najvažnije prednosti Kegelovog studijskog sustava su njihova univerzalna dostupnost. Dnevni razredi ove tehnike dovode do sljedećih pozitivnih rezultata:

  • jača mišiće reproduktivnog sustava;
  • postoji složena priprema tijela za rad;
  • razvija sposobnost kontrole mišića vagine i kontrolira ih;
  • smanjena bol;
  • smanjuje se vjerojatnost prekida u procesu porođaja;
  • rođenje djeteta je brže i lakše nego što je žena nespremna;
  • nelagoda nestaje tijekom trudnoće;
  • oporavak nakon porođaja nastaje u kraćem vremenu;
  • normaliziranje produkcije spolnih hormona;
  • opće dobro stanje se poboljšava;
  • usklađen seksualni život i seksualnu aktivnost tijekom trudnoće;
  • eliminira se neugodan simptom - djelomična urinarna inkontinencija koja se može dogoditi neposredno nakon rođenja djeteta;
  • nestaje rizik od zdjelice;
  • smanjuje vjerojatnost upale kod ženskih genitalnih organa.

  Dakle, vježbe Kegel za trudnice pružaju priliku za laganu i bezbolnu isporuku. Nove klase majke koje su propisane kako bi se obnovio reproduktivni sustav. Za one koji se tek pripremaju za dijete, ova vježba također pomaže pripremiti svoje tijelo, uspješno osmisliti i provesti dijete.

  Postoje li kontraindikacije?

  Kompleks vježbi koje je razvio Kegel preporučuje se tijekom trudnoće u većini slučajeva. Međutim, ova tehnika ima neke kontraindikacije:

  • toksemija;
  • preeklampsija;
  • visoka temperatura;
  • krvarenje maternice.

  Ne biste trebali sudjelovati u ovom sustavu ako tijekom trudnoće dijagnosticiraju bilo kakve abnormalnosti ili postoji rizik od pobačaja. U takvim slučajevima, bolje je konzultirati ginekologa, koji će točno odrediti koje vježbe neće štetiti budućem zdravlju majke i razvoju fetusa.

  Kako napraviti vježbe Kegel kod kuće?

  Da biste izvršili sve vježbe u skladu s metodom, najprije morate pripremiti, isprazniti mjehur i crijeva. Ako nastava nije bila izvedena tijekom planiranja trudnoće, ali je počela samo u jednom od razdoblja nosjenja djeteta, ne biste se trudili učiniti sve u cijelosti.

  Kegelova tehnika omogućuje vam treniranje na različitim pozicijama, ali za početak vježbanja je poželjno koristiti sklon položaj. Kasnije, kada se povećava stupanj ovladavanja tehnikom, možete nastaviti s treninzima u sjedećem položaju ili vježbati stojeće vježbe.

  Opća tehnika izvršenja

  Tehnika vježbanja temelji se na alternativnom opuštanju i napetosti mišića koji se nalaze u području zdjelice. Početak nastave trebao bi biti s minimalnim opterećenjima. Postupno se povećava trajanje i intenzitet vježbanja. U obavljanju zadatka, morate se sjetiti da cilj nije da stisnuti mišiće što je više moguće, važno je naučiti osjetiti i kontrolirati procese napetosti i opuštanja.

  Osposobljavanje se obavlja svakodnevno, počevši od najranije faze trudnoće. Prve se klase najbolje rade na ležećem položaju, a nakon postizanja određene razine stručnosti u opremi, možete nastaviti studirati na sjedećem ili stojećem položaju.

  Vježbe se trebaju izvoditi u skladu s uputama u uputama. Nastava bi trebala biti redovita. U tom procesu potrebno je stalno nadzirati vaše osjećaje kako bi naučili kako kontrolirati mišiće reproduktivnog sustava.

  Korisne preporuke za trudnice za učinkovite rezultate.

  Da bi se postigao željeni učinak, redovito se preporučuje obuka. Ako svakodnevno vježbate, možete osjetiti rezultat za nekoliko tjedana. Postupno osposobljeni mišići na refleksnoj razini bez kontrole žene će se opustiti i smanjiti. Da biste postigli maksimalni rezultat, slijedite preporuke:

  • uključiti se u najudobniji položaj;
  • gledajte svoje disanje, uzmite duboke, pa čak i dahove i dahove bez da zadržite dah;
  • treba uključiti samo jednu specifičnu skupinu mišića (ako su ostali mišići uključeni u vježbu, učinkovitost će biti niska);
  • između vježbi trebate izdržati stanke kako ne biste prekomjerno radili;
  • ako dođe do nelagode, prestanite vježbati i konzultirati ginekologa.

  Značajke teretane u 1, 2, 3 trimestra

  Tijekom 2 trimestra trudnoće, dopušteno je vježbati u bilo kojem udobnom položaju. Ovo se razdoblje smatra manje opasnim i opušteno, budući da su svi organi u bebi već formirani, a trbuh trudne majke još uvijek je malen.

  U trećem tromjesečju mnogi se počnu opustiti više, izvoditi vježbe nepravilno, jer vjeruju da opterećenje u tom razdoblju negativno utječe na dijete. Ovo je zabluda, morate se baviti kao i prije, tako da je tijelo spremno za vrijeme isporuke. Jedino ograničenje odnosi se na pozi. U posljednjoj fazi nošenja djeteta, vježbe bi trebale biti izvedene na trenutak.

  Kompleks osnovnih vježbi

  Kegelova tehnika sastoji se od nekoliko vježbi koje se moraju izvoditi u fazama. Kao što svladate svaku tehniku, morate promijeniti položaj, postupno morate naučiti kako kontrolirati svoje mišiće na bilo kojem položaju: sjediti, lagati, stati na sve četiri ili uspravan. Mijenjanje položaja pomaže u izradi vještine upravljanja vašim tijelom i povećava učinkovitost treninga. Preporučuje se započeti nastavu u vodoravnom položaju. Tijekom prvih treninga, vježbe se izvode 3-5 puta, postupno povećava broj ponavljanja i doseže 20-30 ponavljanja.

  Držite i ritmičku kontrakciju

  Prva vježba je "Držite". U sklonom položaju, savijte noge na koljenima i širite ih na stranu. Stopala trebaju staviti na pod. Ova pozicija je identična onoj koju žena poduzima u procesu porođaja.

  Redoslijed izvršenja: naprsujte mišiće vagine 10 sekundi, zatim ih opustite, ponovite korake 10 puta. Postupno trebate povećati broj ponavljanja.

  Vježba "Ritmičke kontrakcije" izvodi se u vodoravnom položaju na stropu. Noge se savijaju na koljenima i razdvoje. Provjerite za 1 minutu i ritmički stisnite i dekompresionirajte mišiće perineuma. Potrebno je izvršiti 3 pristupa. Razbijanje između setova 10 sekundi. Kada se ovlada tehnikom, trebali biste povećati trajanje svakog pristupa.

  Kako raditi s fitballom?

  Fitball trening je posebno relevantan u trećem tromjesečju. Oni pomažu u jačanju trbušnih mišića, prsnog krova i vagine, koji će biti uključeni u rad.

  Preporučljivo je sudjelovati u grupi pod vodstvom instruktora koji će vam pomoći da ravnomjerno rasporedite teret tijekom treninga. Ako se nastava održava kod kuće, prije nego što započnete ne zaboravite zagrijavati mišiće.

  Vježbe "Lift" i "Wave"

  Tehnika "Dizalo" je jačanje napetosti u mišićima intimne zone u nekoliko faza. Žena treba uzeti udobnu poziciju, iscijediti mišiće vagine 3 sekunde, a zatim, bez opuštanja, povećati napetost i stisnuti ih po treći put što je više moguće. Vježba se uspoređuje s liftom. Opuštanje se također provodi u nekoliko faza. Ova vježba je osobito korisna za trudnice u zadnjim fazama nošenja bebe.

  "Valovi" se izvode pomoću fitballa. Lezi na podu, noge postavljene na loptu. S točnom lokacijom tijela možete pronaći na gornjoj slici. Prvo zategnite mišiće intimnog područja, a zatim prenijeti napetost valova na anus. Opuštanje se obavlja obrnutim redoslijedom. Učinite 10-15 ponavljanja.

  Gimnastika za akilne tetive

  Tehnika koja je usmjerena na rastezanje ahilnih tetiva izvodi se u paru. U stojećem položaju noge se postavljaju na širinu ramena. Pomoćnica sjedi na stolici iza žene. Čučanje treba obavljati glatko uz pomoć koljena partnera, leđa mora ostati ravna. Pritisnite pete na pod.

  Ako su pete još uvijek odvojene od poda, to ukazuje na malu duljinu tetiva. U ovom slučaju, u prvim razredima, možete koristiti cipele s peta, sve dok se tetive ne protežu. Ova tehnika pomaže poravnati rodni kanal. U početnom stadiju možete pristupiti 5-10, kasnije treba povećati broj ponavljanja.

  Kegel vježba za trudnicu

  Žene počinju brinuti o budućem zdravlju djeteta mnogo prije rođenja. Ona prati prehranu, pregledava stručnjaci i izbjegava ozbiljne tjelesne napore. Mnogi ljudi misle da je svaka tjelesna aktivnost kontraindicirana trudnoj ženi, osim što hoda na svježem zraku. Međutim, tijekom tog razdoblja moguće je i nužno osnažiti svoje tijelo. To se posebno odnosi na takve specifične mišiće ženskog tijela kao što su mišići zdjelice, koji se mogu obučiti uz pomoć Kegelovih vježbi.

  Što su kegel vježbe?

  Niz vježbi za trudnice (a ne samo), čija je svrha jačanje mišića zdjelice i perineuma, razvila je opstetričar-ginekolog A. Kegel. Namijenjen je ženama bilo koje dobi.

  Prednosti vježbanja, uključujući trudnice, dokazane su dugogodišnjom praksom.

  Mišići zdjelice i perineum praktički nisu uključeni u svakodnevni život, kao što su mišići nogu. Ipak, oni su od velike važnosti za ženu jer su tijekom trudnoće oni koji nose veliko opterećenje, oni su također aktivno uključeni u proces porođaja.

  Prednosti za trudnice

  Vježbe ne samo da imaju povoljan učinak na opće stanje žene i njezino raspoloženje, nego i:

  • pripremiti mišiće za rad;
  • smanjiti mogućnost suza tijekom rada;
  • pomaže smanjiti bol tijekom trudnoće;
  • pomažu u normalizaciji procesa mokrenja;
  • normalizirati proizvodnju spolnih hormona;
  • promicanje bržeg oporavka mišića nakon porođaja.

  U korist ovog skupa vježbi kaže da je to izvedivo:

  • nije potrebna posebna oprema;
  • Nema potrebe ići u teretanu.

  Značajke kompleksa

  Mi možemo lako vidjeti i čak osjetiti mišiće bedra ili trbušne mišiće. Ali kako odrediti gdje su mišići zdjelice i perineuma, što ćemo ojačati?

  Najlakši način da shvatite što su ti mišići i gdje se nalaze je da ih pokušate pronaći. Uronite prst u vaginalni otvor i pokušajte ga stegnuti u tom položaju svojim mišićima. To ne bi trebalo naprezati mišiće stražnjice, prešu ili unutarnju površinu bedra.

  Postoji još jedan način da osjetite i osjećate rad tih mišića. Prilikom mokrenja pokušajte zaustaviti taj proces.

  Tehnika Kegelovih vježbi je jednostavna i pristupačna svakoj ženi.

  Glavni cilj kompleksa je povratak elastičnosti i normalnog tonusa na mišiće dna zdjelice uslijed različitih (u vremenu i intenzitetu) kontrakcija ovih mišića.

  Važno: nemojte vježbati s punim mjehura.

  Ključ uspjeha bit će redovito provođenje ove teretane. Kao u svakom treningu, važno je ne biti lijen. Treba se angažirati svakodnevno. Nemojte očajavati ako u početku nećete moći držati mišiće u napetosti za potrebnu količinu vremena. Sve dolazi s iskustvom.

  Specifičnost gimnastike u različitim trimestrima trudnoće

  Kegelove vježbe preporučene su za izvođenje iz prvog tromjesečja trudnoće. U ovom trenutku, veličina trbuha je beznačajna. Žena ne osjeća nelagodu kad leži na leđima. Stoga, možete sigurno raditi cijeli kompleks. Započnite s kratkim vježbama nekoliko minuta dnevno, postepeno povećavajući njihovo trajanje. Kada upustite ovu tehniku, vježba će biti moguća ne samo kod kuće, već i na bilo kojem drugom mjestu, na primjer, na poslu.

  Važno: Prije početka treninga obratite se svom liječniku. Specijalist vam može zabraniti obavljanje vježbi prilikom utvrđivanja pojedinačnih kontraindikacija.

  U drugom i trećem tromjesečju povećani trbuh stavlja pritisak na unutarnje organe. Taj se pritisak povećava kada žena leži u ležećem položaju. Da biste izbjegli negativne posljedice, obavite sve vježbe dok sjedite.

  Skup vježbi

  1. Držite

  Stavite mali jastuk pod glavu. Stopala su stavljena na pod, lagano ih guraju do stražnjice. Koljena moraju biti raširena. Ovo je položaj koju žena udomljuje u stolici tijekom rada.

  Stegnite mišiće perineuma i držite ih u ovom stanju 10 sekundi. Opustite se, dajte svoje mišiće potrebni odmor. Učinite 10 ponavljanja. Svakim kasnijim vježbanjem povećajte broj ponavljanja i dovedite ih do 30.

  Držite mišiće u napetosti što je dulje moguće.

  2. Val (s fitballom)

  Vježba je malo složenija od prethodnog, ali njegova učinkovitost je također veća.

  Početni položaj: leži na podu, noge moraju biti savijene na koljenima i staviti na kauč ili fitball. Stegnite mišiće perineuma, zatim anus, opustite jedan po jedan obrnutim redoslijedom. Ispada nekakav "val". Ova vježba se izvodi brzo. Na samom početku možete se pridržavati tihog ritma, postupno povećavajući brzinu. Učinite 10-15 ponavljanja.

  Vježba vala izvodi se brzim tempom.

  3. Podignite

  Vagine je vrsta cijevi. Naš je zadatak zamisliti da se dizalo kreće duž ove cijevi, zaustavljajući se na svakom katu. Stegnite mišiće vagine u smjeru dolje i obrnuto. U početku to može biti prilično teško, ali s vremenom ćete moći obaviti ovu vježbu i na brzom i postupno i dimenzionalno. Broj ponavljanja: start sa 10 ponavljanja s laganim kašnjenjem na podu. Potrebno je povećati broj stanica (podova) i vrijeme kašnjenja za njih.

  Uzmite udobnu poziciju i izvodite vježbu "lift", napeteći mišiće perineuma u smjeru odozdo prema gore i obratno

  4. Vratar

  Uzmi položaj "lotosa". Opustite se. Držite dah i pokušajte malo gurati. Dok izdahnete, opustite se. Ova vježba priprema mišiće za rad.

  Uzmite "lotosov" položaj i zadržite dah dok zadržite dah, opustite se dok izdahnete

  5. Istezanje Ahilova tetiva

  Stajati i staviti noge razmaknute širine ramena, lagano šireći čarape na stranu. Držite se natrag, pokušajte sjesti. U tom slučaju, noge ne bi smjele s tla. S dobrim poteškoćama istezanja s provedbom ove vježbe trebalo bi se pojaviti. Ako mišići nisu dovoljno elastični, mogu postojati neke poteškoće, ali s redovitim treninzima, poboljšanja neće dugo trajati.

  Idite dolje, pokušajte preuzeti poziciju, kao što je prikazano na slici.

  6. Shiva

  Polazna pozicija: leći na leđima, staviti noge na pod, lagano ih kreće prema vama. Ruke leže uz tijelo. Podignite zdjelicu i zadržite se. U tom položaju nekoliko puta zategnite mišiće dna zdjelice. Opustite se, spustite bazen na podu. Izvršite 10 ponavljanja.

  7. Madonna

  Sjedi na tepihu, prekrije noge ispod vas, spusti stražnjicu na pete. Stavite dlanove natrag i odmarajte se na podu. Podignite kukove, napeteći trbušne mišiće. Stisnite mišiće perineuma nekoliko sekundi. Vratite se u početnu poziciju. Izvršite 15 ponavljanja.

  Uzmi sjedeći položaj, pomirajte dlanove na pod i podignite bokove, iscijedite mišiće vašeg abs i perineum

  Svakim vježbanjem morate povećati broj pristupa.

  Kako vježbati kod kuće (video)

  Video u nastavku objašnjava i jasno pokazuje tehniku ​​izvođenja vježbi Kegel.

  kontraindikacije

  Trebali biste odbiti izvršiti vježbe s:

  • jaka toksično djelovanje;
  • bolesti koje uključuju febrilne stanja;
  • preeklampsija;
  • prijetio pobačajem;
  • pojava tijekom gimnastičke boli;
  • pojedinačne kontraindikacije (dijagnosticirana od strane opstetričara).

  Trudnica mora voditi brigu ne samo o zdravlju djeteta, već i o zdravstvenom stanju. Mnoge vrste tjelesnih aktivnosti su kontraindicirane budućim mama, ali vježbe Kegel nisu uključene u ovaj popis. Štoviše, oni su u stanju značajno poboljšati stanje tijekom trudnoće i nakon poroda.