Složena tjelovježba nakon porođaja, povratak na stare obrasce!

Hrana

Nakon poroda, svaka mama želi vratiti svoju bivšu figuru što je prije moguće, kako bi se riješila prekomjerna viseća koža, koja se pojavila tijekom trudnoće.

A posebna gimnastika u ranoj postpartum razdoblju savršeno vam može pomoći da se oporavim. Ali isti tip vježbi, iscrpljujući tijelo, uzrokuje suprotnu reakciju.

Trebam li započeti vježbu odmah nakon poroda?

Mnogi mladi roditelji su neodlučni za početak vježbi u prvih tjedana nakon porođaja, jer se boje da će naštetiti tijelu koje još nije pronašlo.

Međutim, doktori su dokazali da nije moguće samo jednostavne vježbe u prvim tjednima nakon rođenja. Jednostavna gimnastika će vam omogućiti:

 • poboljšati raspoloženje, jer fizička aktivnost povećava razinu kemijskih spojeva koji su odgovorni za dobrobit;
 • dobiti bivši lik i izgubiti one dodatne kilograma;
 • povećati vitalnost i poboljšati tjelesno stanje, što će uvelike olakšati skrb o djeci.

Kada početi vježbati, ako mama ima carski rez?

Vježbe koje nudimo su sigurne za majke koje su prolazile kroz prirodni porod i preživjele carski rez. Međutim, bolje je započeti s najjednostavnijim vježbama usmjerenim na trbušne mišiće, koji su u stanju pomoći vašim mišićima da se oporave nakon operacije.

Gdje početi?

Kao što ne iznenađuje, ali stručnjaci preporučuju da počnu s vježbama Kegela nakon porođaja. Ako ih počnete izvršiti odmah nakon rođenja, perineum i vagina će se oporaviti mnogo brže.

Oni se sastoje od kontrakcije mišića zdjelice koji podupiru vaginu. Tipično, ti mišići ugovaraju kada žena stisne vaginu ili prestane mokrenje.

Tijekom vježbanja, mišići se napune jednu do dvije sekunde, a zatim se opustite. Da bi se postigao optimalan učinak, vrijedi ih ponavljati od 5 do 30 puta.

Vježba broj 1

Potrebno je izmjenjivati ​​mišićne kontrakcije vagine i međice, s 10 sekundi opuštanje, a 10 sekundi naprezanje.

Preporuča se da se ova aktivnost daje 5 minuta dnevno. A oko jedne minute za brzo smanjenje od 1 sekunde, mišići su opušteni, 1 sekunda je napeta.

Vježba broj 2

Ova vježba se također naziva "lift", kako bi se to moglo izvršiti, trebate ugovoriti mišiće ("1. kat") za 3-5 sekundi, potom ugovorite mišiće ("2. kat") i držite se.

Dakle, potrebno je doći do 4-5. Kat, potrebno je i opuštanje unatrag, u fazama. Te vježbe mogu se izvoditi bilo gdje iu bilo kojem položaju.

U ovom članku ćete čitati: kako začeti blizanke djevojaka.

A ovdje se govori o duphastonu pri planiranju trudnoće.

Skup vježbi za tisak, prsa i leđa

Trbušni mišići bi trebali biti trenirani iz donjeg dijela, jer se tamo nalazi transverzalni mišić, koji, zajedno s mišićima zdjelice, podupire zdjelicu i leđa.

Izvođenjem ovih jednostavnih vježbi možete vratiti ravni trbuh koji ste imali prije trudnoće.

Da biste to učinili, leći na leđima ili strani i savijati koljena. Udahnite, dok izdahnete, naprsujte mišiće zdjelice. Da biste lakše izvršili ovu vježbu, možete zamisliti da držite mokrenje.

Kada budete sigurni da su vam mišići napeti, počnite polagano povlačiti pupak u zrak i osjetiti kako se mišići trbuha zatežu.

U tom položaju, potrebno je zadržati 10 sekundi, disanje nije potrebno. Zatim opustite mišiće. Pričekajte 5-10 sekundi i ponovite. Nemojte pomicati leđa i nemojte gnjaviti gornje trbušne mišiće.

To će biti sasvim normalno, ako u prvim danima uspijete istegnuti mišiće samo 2-3 sekunde. Vježbajte svoje tijelo, i vrlo brzo ćete moći podnijeti 10-15 sekundi.

Da biste to učinili, ležite na krevetu, stavite jastuk pod glavu, savijte koljena. Počnite truditi zdjelicu i povlačite donje trbušne mišiće dok ne dođete do kreveta.

Potrebno je zadržati u ovom stanju 3 sekunde, stoga možete savijati leđa lukom. Ponovite 10 puta.

Sjednite na stolicu ili stolicu, ostavite noge na podu. Sada počnite iscijediti donje trbušne mišiće, a zatim smanjite leđa i savijte ga tako da se prsa i zdjelica skaču prema gore.

Vježbe bi trebale biti glatke, pružite mi leđa u oba smjera.

Vježbe za gornji dio leđa su neophodne osobito za mumije koji se često slažu i stalno borave u neugodnom položaju. Da biste to učinili, samo protežu leđa.

Sjednite ravno, ruke prekrižene na prsima, naizmjenično okrećući lijevo i desno, ponovite ovu vježbu 10 puta. Zatim, sjesti, pridružite se rukama na vratu odostraga i okrenite se u različitim smjerovima. Zatim se pridružite dlanovima ispred vas, podignite ruke gore iznad glave što je više moguće, ostanite na toj poziciji 3 sekunde, a zatim polako spustite ruke.

Potrebno je vježbati 3-4 puta tjedno za 6-8 ponavljanja za svaku vježbu.

 1. Ustani ravno, spoji dlanove ispred vas na prsima. Istodobno, pritišćite jednom rukom s druge, tako da se mišići prsišta zatežu. Spustite ruke i opustite se. Kako biste ovu vježbu olakšali, možete stisnuti tenisku kuglu između dlanova.
 2. Ustani ravno, pričvrstite ruke u bravu i pokušajte razbiti ovo "zaključavanje". Nemojte vježbati s jakim naporima, bolje je izmijeniti akcije.
 3. Naslonite se na zid i naslonite se na nju, s rukama na ramenu. Zatim gurnite prema dolje na zid kao da ga želite gurnuti. Opustite se. Ponovite oko 8 puta.
 4. Ustajte ravno i pratite kretanje ramena naprijed i natrag. Stavite noge širine ramena, rastavljene ruke, ali na ramenu i izvodite kružne pokrete naprijed-natrag.

A ovdje se govori o povoljnim danima za začeće.

Fitball vježbe

Fitball je jednostavna gimnastička lopta koja se s pravom može nazvati čarobnom jer pomaže ženi da se boli s boli, ne samo za vrijeme porođaja, već i da se nakon njih probudi problematično područje.

Izraditi tijelo lijepo s njim će biti zadovoljstvo. Jednostavne vježbe na lopti nakon porođaja svakako će podići vaše duhove i neće zahtijevati mnogo napora.

 1. Sjednite na fitball i proljeće na njoj što je brže moguće. Nakon nekog vremena, malo zamršiti svoj zadatak, alternativni - proljeće jednom, zategnite koljena na prsa drugi put. Kada je proljeće, pokušajte napraviti više oštrih skretanja na stranu.
 2. Leći na loptu s trbuščićem, podignite noge točno iznad poda paralelno s tijelom. Sada počnite pješačiti na svojim rukama na takav način da lopta pada kroz vaše tijelo od sjenica do prsa.
 3. Opet leći na loptu, protežu noge i ruke, s nožnim prstima i dlanovima odmora na podu. Pokušajte povećati pritisak na loptu s trbuščićem, zadržavajući ravnotežu i podignite noge s poda. Podignite ih što je više moguće, a zatim držite 5 sekundi.
 4. Stavite loptu pod lopatice ramena i počnite podizati zdjelicu, a noge ne trebaju biti rastrgane s poda, tako da ojačate torakalnu kralješnicu i učvrstite mišiće zdjelice.
 5. Naslonite se na loptu s leđima, a lopta treba biti ispod struka, ruke iza glave, zdjelica nije pokretna, noge čvrsto na podu, sada počinju izvoditi okretaje po tijelu.
 6. Lagano se naslonite na pod, stavite loptu ispod savijenih koljena. Pokušajte rastvoriti zdjelicu s poda bez pomicanja lopte. Stoga ojačavate mišiće zdjelice i nogu.
 7. Lezi na stranu lopte. Jedna noga mora ostati na podu, a drugo treba izravnati i produžiti prema gore, zakrećući vašu stopu gore i dolje najmanje 50 puta.
 8. Spustite se na koljena, s loptom treba biti ispod prsa i trbuha, a ruke na podu. Vaš zadatak je da istodobno podignete suprotnu nogu i ruku na leđa, zadržavajući ravnotežu.
 9. Naslonili smo se na loptu, savijali noge na koljenima, pritisnuli noge na pod, prekrižili ruke iza glave i podigli ramena što je više moguće bez dodirivanja područja lakta na loptu.

Što trebate znati!

Dobivanje vježbi za oporavak nakon porođaja najvažnije je slušati vaše tijelo. Nema potrebe da se dovedete do točke iscrpljenosti i pretjerati. Dakle, samo se povrijedite.

U početku ćete osjetiti val energije i emocionalni val, a potom zbog iscrpljujućih vježbi možete postati depresivni ili melankolični zbog činjenice da ste iscrpili sve snage snage.

Ovdje ćete saznati što se čisti nakon porođaja.

A ovdje možete naučiti kako začeti djevojku.

Restaurativna gimnastika nakon poroda - 14 jednostavnih vježbi

Nositi dijete i njegovo rođenje u svijet, iako su prirodni fiziološki procesi, ali ne prolazi za organizam bez traga. Nakon porođaja, tijelo mora nužno biti obnovljeno, jer povećano opterećenje smanjuje ton abdominalnih mišića, perineum, a problemi s vene koje počinju tijekom trudnoće mogu napredovati. Vježba nakon porođaja je neophodna za potpuno i učinkovito oporavak tijela. Brže će se početi, brži i bolji učinak oporavka bit će.

Ako u rođenju nije bilo nategnih prekida ili rezova, vrlo brzo možete započeti nastavu, praktički sljedeći dan kada se dijete pojavi, u slučaju kada to osjetite. Ako se primjenjuju šavovi, onda je apsolutno neophodno čekati dok se ne liječe, potrebno je oko 2 mjeseca.

Pet minuta dnevno za vraćanje trbuha

Restorativna gimnastika nakon porođaja uključuje različite skupine vježbi. Možda je najproblematičnije mjesto trbuh. Prošireni trbušni mišići podrazumijevaju niz neugodnosti koje želim brzo eliminirati. To je uglavnom nedostatak želje za mokrenjem i odmrzavanjem, što je ispunjeno različitim problemima, pa čak i neugodnostima.

Gimnastika za želudac također pomaže u obnovi lika. I vrlo je važno izvršiti vježbe, a ne ograničavajući se na nošenje zavoja. Vezica samo popravlja mišiće, ali ih ne prisiljava na ugovaranje i stoga ne dovodi do oporavka.

Za vraćanje trbušnih mišića prilično redovito obavljaju nekoliko vrlo jednostavnih vježbi. Takva gimnastika neće trajati dulje od 5 minuta, ali s dobrom i stalnom izvedbom daju primjetan učinak.

Vježba 1. Povucite trbuh

Ležimo na leđima, savijamo noge na koljenima, noge su temeljito pritisnute na pod, dlanove na trbuhu.

Udišite, snažno udahnite trbuh i podesite ovaj položaj 4-5 sekundi. Zatim uzeti duboko usporiti dah i ponovite vježbu. U jednom pristupu možete ponavljati 8-10 ponavljanja.

Vježba 2. Napravite "most"

Prihvaćamo isti položaj kao u prvoj vježbi. Nakon izdaha, podignite zdjelicu, napete stražnjicu i povlačite u želudac. Istodobno podignite glavu i pritisnite bradu na prsa.

Ova vježba nije jednostavna pa na početku može doći do poteškoća u provedbi. Ništa krivo s tim, tijekom vremena, mišići će dobiti ton i snagu, a broj ponavljanja može se povećati.

Integrirani pristup

Vrlo je malo žena čije je jedino problematično područje nakon poroda trbuh. U većini slučajeva, cijelo tijelo treba vratiti i tonirati mišiće. To znači da se na sveobuhvatan način trebate nositi s poremećajima nakon poroda, tj. Obavljati različite vježbe i koristiti sve dijelove tijela.

Ako dojite, bolje vježbajte nakon hranjenja. Za nastavu trebat će vam udobna odjeća, mali jastuk i veselo raspoloženje. Svi pokreti tijekom gimnastike moraju biti glatki i pažljivo izvedeni.

Vježbe kako bi se spriječili učinci proširenih vena

Vježba 3

Ležimo, licem prema gore. Noge bi trebale biti savijene na koljenima, noge se trebaju spojiti i čvrsto pritiskati na pod. Ruke se protežu duž tijela, dlanovi se odbijaju. Ispravite noge, a ne dijelite koljena, a 10 puta silom stisnite prste (kao da povlačimo kandže). Onda vratimo noge na njihovu bivšu poziciju.

Vježba 4

Bez mijenjanja položaja, podignemo jednu nogu, izravnavamo ga u koljenu i povucimo čarapu prema nama i dalje od nas. Pokreti stopala moraju biti napravljeni 10 puta i uz veliku amplitudu. Tada izvršavamo iste akcije s drugom nogom.

Vježbe za trening trbušnih mišića

Vježba 5

Ležimo na leđima, savijamo koljena, malo podignemo noge, stavljamo ruke na trbuh s dlanovima dolje. Polagano udahnemo, potom izdahnimo mirno kao da izgovaramo zvuk "haaaaaa". Dok izdahnete, povucite trbuh, malo pomažite svojim rukama. Ne morate pritisnuti rukama, to bi trebalo biti milovanje u smjeru od pubisa do pupka. Tjelovježba treba ponoviti 10 puta. (Slika iz vježbe 1)

Vježba 6

Sad smo položili na stranu. Da ne biste posvetili pažnju na nelagodu i neugodnosti, možete staviti malu podlogu ispod vrata. Osim početne pozicije, ova vježba se ne razlikuje od prethodnog: samo privući trbuh na uzdisati uz zvuk "haaaaa" i pomoći s rukama. Obavljamo vježbu na svakoj strani, čineći 10 ponavljanja.

Vježba 7

Prebacujemo se na trbuh, ispod donjeg trbuha stavili smo mali jastučić, tjelesnu podršku - na laktove. Udahnite i udahnite kretnjom zdjelice naprijed. Na udisaj uzimamo izvorni položaj. Vježba se izvodi 10-12 puta. Tijekom vježbe važno je izbjegavati pritisak na prsa, tako da sam prsni koš nije prepun.

Video kako vratiti želudac nakon porođaja

Vježbe za jačanje mišića perineuma

Vježba 8

Polazna pozicija - sjedenje ili ležanje. Nastojimo istodobno naprezati mišiće vagine i anusa. Ova vježba zahtijeva trening, jer svaki put kada se čini da se isti mišići sklapaju. Kada je razdvajanje jasno, možete pokušati nacrtati "val" rezova iz anusa u pubis. Pravilno obavljanje ove vježbe pomoći će opuštanju usnica, mišića usta i kontrole disanja.

Ova vježba je vrlo slična poznatim Kegelovim vježbama, koje se sastoje upravo u kontrakciji mišića perineuma u različitom ritmu. Takva gimnastika će biti korisna i prije i poslije poroda.

Video vježbe kegel za jačanje mišića zdjelice

Vježba 9

Ležali smo na strani. Glava, ramena i kukovi čine pravu liniju, noge savijene na koljenima. Donja ruka mora biti smještena ispod glave, gornja ruka je savijena i počiva na površini šakom ili dlanom pored pupka. Dok u ovom položaju, dok izdahnete, podignite zdjelicu (odmarajući se na gornjoj ruci), dok udisate - spustite ga. Ponovite 8-10 puta na obje strane.

Vježba 10

Zauzeti smo ležeći položaj s licem prema gore, savijamo noge na koljenima, noge se oslanjaju na pod, a ruke leže uz tijelo. Na izdahnuti, izvlačimo čarape na sebe i pokušavamo lići lijevo lijevom nogom, udišemo - vraćamo se na polaznu poziciju, izdahnemo - ponavljamo vježbu, ali mi s desne strane već dosežemo desnu nogu. Izvršavamo 5-6 ponavljanja na desnoj i lijevoj strani.

Vježba 11

Ustajemo na sva četiri. Glava, ramena i zdjelica nalaze se na istoj visini, a koljena su poredane oko širine ramena. Udišemo, privlačimo u trbuhu, udahnemo lijevu dlan i desnu nogu s površine, udahnimo - vraćamo se na početni položaj, izdahnemo - ponavljamo vježbu, mijenjajući "dijagonalu". Mi obavljamo 10-12 puta.

Vježba 12

Nastavljamo prakticirati, stojeći na sva četiri. Ovaj put, odmarajući se na dlanovima i podizanjem stopala. Na izdahnuti, podižemo zdjelicu, ravnanje koljena i raspodjelu težine na dlanovima i podizanje stopala. Na udisaj uzimamo izvorni položaj. Izvršite 10-12 ponavljanja.

Vježba 13

Ponovno ležemo na svojoj strani. Donja ruka je izravnana i postavljena pod pravim kutom tijela, naglasak na dlanu. Gornja ruka se proteže duž tijela. Na izdahnuti, odstraniti zdjelicu s površine i lagano podići. Po inspiraciji prihvaćamo početno držanje. Izvršite 8-10 ponavljanja na svakoj strani.

Vježba za mišiće leđa i trbuha

Vježba 14

Postali smo lice prema zidu. Sa dlanovima i podlakticama naslonimo se na zid, noge malo savijene i razmaknute širine ramena. Mi ugovaramo trbušne mišiće, kao da pokušavamo donijeti desnom lakom bliže suprotnom koljenu, a zatim - naprotiv, lijevi koljeno do desnog koljena. Zapravo, taj se pokret ne izvodi, samo trbušni mišići su napete.

Kažemo zbogom onim višim kilogramima

Nažalost, težina trudnice povećava se ne samo zbog rasta fetusa, posteljice, amnionske tekućine i povećane količine cirkulirajuće krvi. Vlastiti ekstra kilograma, koji su se pojavili tijekom trudnoće, "staviti" na novorazvijenu mamu i ostati s njom nakon rođenja. Budući da se nemoguće ograničiti u prehrani nakon poroda, najbolja opcija je gimnastika za gubitak težine.

Čitamo na temu:

Cindy Crawford tehnika

Vrlo su popularne za ovu svrhu vježbe Cindyja Crawforda nakon rođenja. Ovaj set vježbi razvijen je na temelju osobnog iskustva i uključuje tri skupine vježbi: A - osnovne vježbe koje se mogu izvoditi bilo gdje iu bilo koje vrijeme, B - vježbe usmjerene posebno na jačanje mišića, C - intenzivne vježbe za spaljivanje masti. Video vježbe mogu se naći u javnoj domeni, oni su također poznati kao kompleks vježbi u novoj dimenziji. Rad s virtualnim trenerom je vrlo povoljno. S redovitim razredima rezultati su vidljivi nakon 2 tjedna.

Terapijska gimnastika odmah nakon poroda

Fizička aktivnost je korisna i za vrijeme trudnoće i u postpartum periodu. Postoji terapeutska gimnastika, koja se može prakticirati sljedećeg dana nakon porođaja (pod uvjetom da nema komplikacija i žena se osjeća dobro). Vježbe nakon porođaja pridonose liječenju šavova perineuma, pomažu maternici da se vrati u normalu, vraća mišiće perineuma i dna zdjelice, poboljšava stolicu i mokrenje (jedan od najčešćih problema u postpartum periodu). Omogućuje dobru odljev lochia, iscjedak ne ostaje u maternici, čime se smanjuje rizik od komplikacija povezanih s stagnacijom krvarenja (što može rezultirati čišćenjem). Osim toga, ove jednostavne vježbe za zdrave osobe zatežu abdominalni zid i ubrzavaju konvergenciju tzv. Bijele linije trbuha (dijeli želuca u dvije polovice, dijeli se tijekom trudnoće, omogućujući želudac da "raste"). U nekim domovima za majčinstvo, takve vježbe su obavezne za žene nakon oporavka i liječnici ne preporučuju, već zahtijevaju njihovu provedbu.

Svetlana: "Nakon dostave beba je odvedena u dječji odjel i tamo je držala gotovo do izbijanja (bilo je problema s fiziološkom žuticom novorođenčadi). Nisam imala što raditi, ležao sam u krevetu, čitajući knjigu, ustajući samo kad sam morao posjetiti dijete ili jesti. Jednom je medicinska sestra stigla u odjel i strogo je upitala da radim vježbe navedene na vratima mog odjeljenja. Na moje riječi o tome što ne radim i općenito imam epiziotomiju, također je strogo odgovorila da, ako nisam htio ići na curetage nakon kontrolnog ultrazvuka, trebao bih vježbati. Rude, ali učinkovit. Ultrazvuk je pokazao da je sve normalno. Ali moj prijatelj iz sljedeće komore nije uspio izbjeći, ali nije obavljao nikakve vježbe, iako sam joj rekao o njima. Čak i ne znam što bi bilo da radim ove vježbe, ali sigurno me nisu spriječile. "

Sljedeći primjer je skup vježbi koje se mogu izvesti već drugi dan nakon rođenja. Počnite vježbu postupno. Prvi dan izvodite dvije vrste (napravite ih nekoliko puta dnevno). Zatim dodajte jedan ili tri. Počnite s vježbama u skloni položaj. Slušaj se. Ako niste ugodno - nemojte obavljati ovu vježbu. Ako se vrtite vrtoglavo dok hodate na prstima, nemojte hodati na prstima. Vježbe na skloni položaj obavljaju bez izlaska iz kreveta.

 1. Ležeći Ruke na tijelu. Udahnite i udahnite i opustite se
 2. Ležeći Noge su savijene na koljenima. Na izlazu, zdjelica se diže. Inspiracija ide dolje.
 3. Ležeći Ruke po tijelu, držite se uz rub kreveta. Noge su savijene na koljenima, noge pritisnute na površinu. Na izdahnuti, skrenite koljena na strane, dok se leđa ne odvaja s površine. Istodobno koljena su u kontaktu jedni s drugima. Ponovite kretanje u drugom smjeru.
 4. Ležeći Ruke na strane. Tijekom udisanja, prsa se podižu, lopatice se smanjuju, a glava i krvni žig su pritisnuti na površinu. Na uzdisanje je uključeno u izvornu poziciju.
 5. Ležeći Noge su savijene na koljenima. Udišite, podignite nogu, udahnite da se vratite na prvobitni položaj. Učinite isto s drugom nogu.
 6. Leži na trbuhu. Alternativno, savijte se na koljenoj prvoj nozi, zatim drugom. Učinite ovu vježbu 10 puta s jednom nogom i drugom. Zatim ostanite u skloni položaju još 5-7 minuta (to ima blagotvoran učinak na maternicu i povratak u normalu).
 7. Svatko zna vježbu "Bicikl". Samo se ne opterećujte, "pedal" u zadovoljstvu!
 8. Stalni položaj Ruke na pojasu. Pješačenje na čarapama na minutu.
 9. Stalni položaj Ruke na pojasu. Na izljev, nagib u jednom smjeru, udahnite da biste se vratili u prvobitni položaj. Učinite isto u drugom smjeru.
 10. Stalni položaj Ruke na tijelu. Dok izdahnete, nagnuti naprijed, s prekriženim rukama. Udahnite da se vratite na svoj prvobitni položaj.

Nije tajna da tjelesna aktivnost doprinosi razvoju "hormona sreće" - endorfina. Mnoge žene se žale na depresivno raspoloženje u bolnici. Ipak - umor, nova situacija (često nije ugodno i udobno), stres osjećaja u novoj ulozi (odnosi se prvorotke)... Ovaj set vježbi može biti vrlo korisno!

Victoria: "U rodilištu sam bila jako tužna, stvarno sam htjela otići kući, mojem mužu, u svoje kuće. Ne znam što je to povezano s depresijom, možda s postpartumnom depresijom. Od dosade sam počeo raditi vježbe, pronašao sam letke s uputama u predvorju našeg odjela. Prvo sam se počeo osjećati bolje, činilo se da se moje tijelo nakon bučenja probudilo, a drugo, vrijeme se nije toliko boljelo, a treće nije bilo dosadno. Nije bilo tragova ispuštanja iz suza i lošeg raspoloženja. "

Osim toga, tjelesna aktivnost poboljšava apetit i normalizira san. Unatoč činjenici da gore navedeni kompleks postpartumnih vježbi čini previše jednostavan, to je upravo ono što tijelo treba oslabiti trudnoću i porođaj. Nemojte biti lijeni, započeti put do zdravog načina života i odmah se formirati!

Gimnastika nakon porođaja

Tijekom trudnoće opterećenje na svim sustavima tijela se povećava, hormonska prilagodba odvija i povećava se težina žene. U postpartum razdoblju stvarno želim brzo oporaviti, da ponovno dobijem svoju težinu, koja je bila prije trudnoće. Gimnastika dolazi do spašavanja. Vježbe u postpartum periodu bolje je započeti tek nakon savjetovanja s liječnikom i njegovim preporukama.
Vježbanje u razdoblju poslije poroda je namijenjen za vraćanje držanje i hod, normalizirati tonus mišića trbušne mišiće i prsni kat, ubrzati obrnutim kontrakcija maternice (nakon poroda involucije), vratiti u normalan položaj trbušnih organa i zdjelice, poboljšava cirkulaciju i disanje, i normalizirati živčani sustav.

Fiziologija postpartum razdoblja

Postpartum razdoblje je važna faza u životu puerperala, to je razdoblje fizičke i emocionalne prilagodbe. Postpartum razdoblje traje 6-8 tjedana, tijekom kojeg se reproduktivni organi vraćaju u prenatalno stanje. Tijekom oporavka ženskog tijela, liječnik posvećuje pozornost na temperaturu, puls i disanje, prirodu i količinu lochia i kontrakciju maternice.
Lochia (postpartum discharge) je odbijanje maternice zbog ozdravljenja površine rane koja je nastala nakon porođaja. U prvom tjednu, lochia podsjeća na menstrualni krvarenje, zatim postaje sukcin, a zatim žućkasto siva. Veličina maternice se vraća na početak postupno, prvo se maternica osjeća na razini pupka, a zatim ispod pupka sve dok ne nestane iza krila. Masaža i položaj na trbuhu pridonose dobrom kontrakcijom maternice. U prvom tjednu nakon rođenja, temperatura može porasti na subfebrile brojeve (37-38 stupnjeva). To je odgovor tijela na apsorpciju produkata razgradnje nastalih tijekom zacjeljivanja površine rane u maternici. Mišići vagine vraćaju svoj ton, ali sama vagine će ostati širi. Konačna formacija cerviksa završava u 13-14 tjedana, ali cervikalni kanal ostaje nešto povećan, a vanjsko ždrijelo postaje prorez. Labiči postaju tamni i široki nakon poroda. Možda smanjenje krvnog tlaka, koje treba uzeti u obzir prilikom vježbanja terapije u postpartum razdoblju.

Pravila za vježbe u postpartum periodu

• važno je promatrati stopu povećanja opterećenja, pokušati primijeniti različite vježbe (iste i dosadne vježbe mogu uzrokovati suprotan učinak);
• obavljati gimnastiku redovito, prvo dnevno, a zatim nekoliko puta tjedno;
• obavlja kretnje polako, glatko, uz prekide za vraćanje disanja;
• gimnastika treba izvoditi u dobro prozračenom prostoru, na podu i udobnom, ne-restriktivnom kretanju odjeće;
• prije početka gimnastike potrebno je isprazniti crijeva i mjehur;
• bolje je započeti vježbe za 1-1,5 sati, a hrana nakon hranjenja (tijekom vježbanja, oslobađanje mliječne kiseline koja utječe na okus mlijeka, također je moguće smanjiti proizvodnju mlijeka);
• da količina mlijeka ne smanji, tijekom vježbanja i nakon toga, konzumira više tekućine.

Vježbe u postpartum periodu - primjeri

Paketi vježbanja u postpartum periodu

7 seta vježbi za oporavak nakon poroda

Rođenje djeteta je nova faza u životu žene. Mlada majka posvećena je brinuti i brinuti o djetetu, ostavljajući gotovo nijednom vremenu za sebe. Ali želite brzo ući u svoje omiljene "pre-trudne" traperice.

Kada možete vježbati nakon porođaja?

Tijekom trudnoće i poroda, tijelo je izloženo ogromnom stresu. Promjena oblika, u pravilu, nije za bolje. Prekomjerna tjelesna težina trbuha ne dodaje optimizam mladoj majci i tako je dan prije mnogo stresa. Nemojte paničariti. Problem prekomjerne tjelesne težine se ne riješi, ali to može pridonijeti.

Kada početi vježbati nakon porođaja, samo vam ginekolog može reći. Ako je rođenje bilo prirodno, bez pauze, šivanje perineuma, tada se lagana vježba može izvesti gotovo odmah nakon rođenja.

Dakle, kada možete početi vježbati nakon porođaja? Neke majke počinju s gimnastikom već u dječjem odjelu. Ako to ne postoji kontraindikacija liječnika, ništa ne ugrožava zdravlje žene. Naprotiv, lagane tjelesne vježbe pridonose brzoj kontrakciji maternice, dovodeći trbušne mišiće u tonus, protok mlijeka i gubitak težine.

Ako postoje komplikacije ili carski rez, gimnastika odmah nakon porođaja je kontraindicirana, kada početi, samo liječnik može reći nakon pregleda.

Prvo, izvesti gimnastika, po mogućnosti na tvrdom krevetu u dobro prozračenom prostoru. Ako je beba dojena, bolje je početi s vježbanjem nakon sesije hranjenja beba. Ne zaboravite da sljedeći put kada hranite svoje mlijeko, može se smanjiti. To može biti uzrokovano gubitkom tekućine tijekom vježbanja, stoga je važno pratiti ravnotežu vode i piti vodu za vrijeme ili nakon klase.

Važno je uvođenje opterećenja postupno. Zatim neće utjecati na kvalitetu mlijeka. Intenzivna obuka može uzrokovati proizvodnju mliječne kiseline koja prodire u majčino mlijeko i mijenja svoj okus.

Koliko dugo možete obavljati trbušne vježbe nakon poroda? Nakon dva do tri mjeseca. Prije isteka tog razdoblja trčanje se također ne preporučuje.

Koje se vježbe mogu obaviti nakon poroda?

Svjetlosna gimnastika može početi raditi dan nakon rođenja djeteta. Glavno pravilo sporta je postupnost. Nemojte odmah započeti intenzivne vježbe. To može naškoditi već oslabljenom tijelu i mijenjati okus mlijeka, što može uzrokovati da dijete odbije od dojke.

Ako ste još uvijek u rodilištu, možete se posavjetovati sa svojim ginekologom koji će vas savjetovati o tome koje fizičke vježbe možete učiniti nakon poroda posebno u vašem slučaju. Prilikom vježbanja, budite vrlo pažljivi, čak i ako ste radili bez operacije.

U nastavku ćemo opisati koje se vježbe mogu obaviti odmah nakon porođaja. Predlažemo da razmotrimo vježbe za različite skupine mišića koji će pomoći ne samo vraćanju bivših oblika, već i pridonijeti brzom obnavljanju unutarnjih organa zdjeličnih organa i organizma u cjelini.

Koje vježbe trebaju biti učinjene nakon poroda:

 1. za oporavak;
 2. gubitak težine;
 3. ojačati trbušne mišiće;
 4. dojke;
 5. kontrakcije maternice;
 6. leđne i mišićne kralježnice;
 7. vježbe disanja.

Izvođenje tih kompleksa nekoliko puta tjedno brzo ćete se vratiti na obrazac i možda ćete postati još vitkiji nego prije trudnoće.

Kompleksne vježbe za oporavak nakon porođaja

U postpartum razdoblju počinje ozbiljno restrukturiranje u djevojčino tijelo: hormonska pozadina se mijenja, maternica ugovara, a postupno unutarnji organi postaju "na mjestu". Ovaj proces traje neko vrijeme - od 2 do 6 tjedana. Osjećajući nelagodu (bol u leđima i perineumu, povlačenjem bolova u donjem dijelu trbuha) mlađa se majka želi oporaviti što je prije moguće nakon poroda. Restorativna gimnastika pomoći će poboljšati kvalitetu života i pomoći vašem tijelu u posljedicama. Kompleks jednostavnih i sigurnih vježbi neće dugo trajati i truditi se. Može se izvoditi kod kuće u bilo kojem slobodnom vremenu.

Već od drugog dana nakon rođenja, preporučuje se izvršiti vježbe oporavka za perineum. Takve se vježbe mogu izvesti s gimnastičkom lopticom, stisnuvši koljena.

Polazna pozicija: ležeći, koljena savijena, razmaknute noge. Pokušajte premjestiti koljena, trudite se, dok će vaš pomoćnik (lopta) odoljeti.

Još jedna jednostavna vježba za žene koja će biti učinkovita za oporavak nakon porođaja. Morate leći na leđima i napregnuti prepone. Provedite najmanje pet puta.

Ove jednostavne vježbe pomoći će ubrzati proces oporavka nakon porođaja.

Skup vježbi za gubitak težine nakon porođaja

Kako izgubiti trbuh nakon porođaja? Možda najžešća pitanja mladih majki. Trudnoća, hormonalne promjene koje prate, poveća apetit i sjedeći način života nepovoljno utječu na lik. Nakon porođaja, pomoći će vam jednostavni niz vježbi za vraćanje likova koji imaju za cilj poboljšanje metaboličkih procesa, poboljšanje protoka krvi u mišićima i tkivima.

Budući da nakon poroda nije preporučljivo intenzivno izraditi trbušne mišiće, možete napraviti sljedeće vježbe za mršavljenje:

Stavite položaj koji leži na vašoj strani, savijte koljena. Stavite dlan donje ruke ispod glave, s gornjom rukom na krevet na razini pupka. Iz ovog položaja pokušajte podići zdjelicu, naslonjenu na dlan. Izvršite 3 do 10 ponavljanja na svakoj strani.

Lezite na leđima, savijte koljena. Ruke su se protezale duž tijela. Prilikom izvođenja vježbe, naizmjence biste trebali rastegnuti ruke kliznim pokretom duž površine kreveta, bilo desno ili lijevom nogom. Učinite 5-10 ponavljanja u svakom smjeru.

Stojeći na sve četiri, podignite lijevu dlan i desni koljeno tijekom udisanja, a zatim promijenite dijagonalu. Izvođenje od 3 do 10 ponavljanja.

Majku koja doji za obavljanje vježbi za gubitak težine nakon poroda, po mogućnosti nakon hranjenja. Kako ne bi smanjili količinu mlijeka, važno je pratiti gubitak tekućine.

Koje druge vježbe možete prilagoditi struk i ukloniti želudac nakon poroda, vaš liječnik će vam reći.

Skup vježbi za jačanje trbušnih mišića nakon porođaja

Preporučuje se vježbe za tisak najranije šest tjedana nakon isporuke. Bolje je početi s vježbanjem od 6-8 tjedana nakon prirodnog porođaja i 2-3 mjeseca nakon cezariannog dijela. Ako je opterećenje na ovoj skupini mišića dano ranije, tada se šavovi mogu raspršiti, intrauterinski se tlak može povećati. Postoji i rizik od izostanka vaginalnih zidova.

Prvo trebate odabrati vježbe za stezanje trbuha Pilates ili yoge koja će biti sigurna za žensko tijelo nakon porođaja.

Ako imate diastasis nakon poroda, klasične vježbe za jačanje mišića trbuha su kontraindicirane za vas.

Vježbe za vraćanje dojke nakon porođaja

Ako iz nekog razloga ne planirate na dojenje, vježbe dojki mogu se izvesti već 2 tjedna nakon isporuke. Ako dojite, u ovom slučaju možete početi niz vježbi nakon što prestanete hraniti.

Klasične vježbe za izradu prsnih mišića nakon poroda:

Polazna pozicija: koljena podignuta na ramenu, dlanovi dodiruju. Stisnite dlanove nekoliko sekundi, zatim spustite laktove. Pokreni 10 puta.

Polazni položaj: ruke podignute na ramenu i razmaknute. Vratite ruke natrag, a zatim spustite. Ponovite 10 puta.

Vježbe za smanjenje maternice nakon poroda

Proces invrucije (kontrakcija maternice) može trajati od 6 do 8 tjedana. Tijekom tog razdoblja, tijelo pada na svoje mjesto i dobiva istu veličinu. Osim dojenja, nosi postpartum zavoj, posebna gimnastika za smanjenje maternice, koja služi za sprječavanje stagnacije krvi u maternici, pomoći će ubrzati ovaj proces nakon porođaja što pridonosi njegovom brzom liječenju.

Vježbe za vraćanje maternice mogu se početi izvoditi neposredno nakon poroda i trajati 10-12 tjedana. Kompleks može uključivati ​​vježbe Kegel, trbuh, dijafragmu, itd.

Prije izvođenja vježbi za perineum i uterus nakon poroda, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Vježbe za jačanje leđa nakon poroda

Često, žene koje su rodile imaju snažnu bol u lumbalnom području. To je zbog restrukturiranja tijela, posebice, kralježnice. Vježbe za leđima olakšavaju napetost u paravertebralnim mišićima nakon poroda i ublažavaju nelagodu.

Asane iz yoga će biti vrlo učinkovite - uvijanje i istezanje vježbi.

Vježbe dišnog sustava nakon poroda

Za vraćanje tijela nakon porođaja također preporučuje vježbe disanja. Njegova akcija je usmjerena na poboljšanje cirkulacije krvi, ubrzavajući metaboličke procese u tijelu. Vježbe za disanje također će pomoći u jačanju trbušnih mišića nakon porođaja.

Gimnastika se izvodi na sljedeći način: stavite ruke na rebra ispod prsnog koša, uzmite hitan i dubok dah kroz nos, dok napuhate trbuh. Zatim izdišite usta kroz usta, crtom u pupak. Držite ramena još uvijek.

Fitball vježba nakon porođaja

Fitness fitball je također angažiran tijekom trudnoće. Možete izvesti iste vježbe na loptu nakon poroda, postupno povećavajući opterećenje. Ali prije toga, obavezno se posavjetujte s liječnikom koji vas promatra.

Vježbe na fitballu za mršavljenje nakon porođaja su različite vrste istezanja, uvijanja, wigglinga. Učinkovitost treninga s gimnastičkom loptom je vrlo visoka. Osim toga, mogu se izvoditi zajedno s djetetom. Na primjer, sjedi na opruzi kugle, dok se vrši skretanje desno-lijevo. Dijete se u ovom trenutku može držati na rukama.

Kegel vježba nakon porođaja

Kegelova gimnastika, nazvana po američkom ginekologu, djelotvorna je iu trudnoći i nakon porođaja. Jednostavne vježbe mogu ojačati duboke mišiće dna zdjelice, pridonijeti brzom smanjenju maternice, poboljšati cirkulaciju krvi u unutarnjim organima, ozdravljenje perineuma. Nakon rođenja, možete vježbati Kegel već kada ste u postpartum odjelu. Morate ih nastaviti izvoditi 10 tjedana kod kuće. Vježbe su naprezanje i opuštanje dubokih mišića prsnog poda.

Da biste razumjeli kako vježbati Kegel nakon porođaja, pokušajte zaustaviti protok mlaza tijekom mokrenja. Zapamtite, to su mi mišići uključeni u ovo.

Nakon koliko je nakon porođaja moguće izvršiti vježbe Kegel, ako imate epiziotomiju, provjerite sa svojim ginekologom. Ne preporučuje se da počnete s takvim gimnastikom ranije nego tjedan dana.

Koje fizičke vježbe pomoći će vratiti lik nakon porođaja

Vježba je vrlo važna za zdravlje bilo koje osobe. Vježbe pomažu u borbi s stresom, napunite baterije i dovedite svoje tijelo u red. Posebno je važno igrati se sportom u postpartum periodu. Danas smo pokazali da majke koje rade dnevne vježbe, manje skloni post-stvoriti depresije, a mnogo brže oporavi od trudnoće i porođaja.

Kada mogu početi s nastave?

Nakon što je beba rođena, svaka žena želi se vratiti na svoj oblik što je brže moguće. Međutim, stručnjaci ne preporučuju previše žurbe. U prvim mjesecima bolje je ograničiti lagana opterećenja i samo ako nemate kontraindikacije.

Nekoliko dana nakon rođenja djeteta, ako je porođaj prošao bez komplikacija, majka može početi raditi prvi set vježbi nakon rođenja kako bi se izvukao u abdomen i brzo sklopio maternicu.

Kasnije, nakon 2-3 mjeseca, možete napraviti teže vježbe nakon porođaja za opterećenje svih mišićnih skupina.

Prve vježbe

Prve vježbe uključuju Kegelovu gimnastiku, vježbe disanja, vježbe leđa i prsa.

Vježbe za disanje

 • Čak iu rodilištu, ako je vaš porod bio prirodan i nije kompliciran, trebali biste početi vježbati vaše trbušne mišiće. Konvencionalni drill press rodilišta slučajeva, naravno, neće raditi, ali vježbe disanja može biti odličan izbor za brz oporavak figure. Da biste to učinili, leći na leđima, savijati noge i staviti na krevet, u punoj stopi. Duboko udahnite nosom dok povlačite abdomen. Držite dah 3-5 sekundi. Udahnite oštro usta, pušite se u trbuh i zadržite dah. Opustite se, odmorite. Potrebno je započeti takvu gimnastiku s 5-6 ponavljanja, svaki dan povećavajući broj vježbi.
 • Nakon što ste savladali prvu vježbu i postao vam previše lagan, možete unijeti sljedeći element naplate. Sada, kada se inhalira, potrebno je ne samo privući u želudac, već i podići stražnjicu. Pazite da dok leđa ne izađe iz površine. Počnite s uvođenjem novih stavki postupno, s 2-5 vježbi. Svakodnevno povećavajte broj vježbi za 1-2.

Kegel vježbe

Ova gimnastika nakon poroda dopušta ne samo stezanje likova, nego i vraćanje tonusa na mišiće zdjelice i vagine, što je vrlo važno za zdravlje žene.

Flaccidni mišići na ovom području mogu uzrokovati bolesti poput urinarne inkontinencije ili prolapsa maternice.

Slabiji mišići vagine također mogu dovesti do gubitka seksualne želje i zadovoljstva, a to je pravi način seksualnog neslaganja između supružnika.

 • Za one koji nisu upoznati s ovim kompleksom, trebate započeti nastavu s najjednostavnijom vježbom. Na bilo kojem mjestu i na bilo kojem mjestu, iscijedite vaginalne mišiće i ostanite na tom mjestu 3-5 sekundi. Ponovite vježbu 20-30 puta. Na dan morate obaviti 8-10 pristupa. Da biste razumjeli točno koji mišići trebate komprimirati, napravite mali test. Kada idete u WC, pokušajte zaustaviti mokrenje, a zatim nastaviti. Tijekom testiranja jasno ćete osjetiti kako pravilno izvršiti ovu vježbu.
 • Naprednije žene mogu učiniti teže vježbe. Jedan od najučinkovitijih je vježba "ljestve". Da biste izvršili ovu vježbu, morate dobro posjedovati mišiće vagine. Prvo stegnuti donji dio mišića, zatim sredinu i na kraju gornjeg dijela. Kao da idete gore. Držite držač nekoliko sekundi, a zatim opustite mišiće obrnutim redoslijedom.

Punjenje dojke

Punjenje za prsa može se obaviti u bilo kojem slobodnom trenutku. Vježbe će vam omogućiti zadržavanje oblika dojke nakon zaustavljanja dojenja. Te vježbe mogu započeti odmah nakon rođenja.

 • Sjednite ravno, pazite na držanje. Držite ruke čvrsto ispred vašeg prsa, laktovi bi trebali biti usmjereni na stranu. Stisnite ruke naporom. Na vrhuncu napora, ostanite nekoliko minuta, otpustite bravu. Ponovite vježbu 10-20 puta.
 • Push-upove sa zida. Ova vježba je vrlo jednostavna i ne zahtjeva puno vremena. Suzite se zidom i nagnite se rukama. Ruke moraju biti razmaknute od ramena. Iskopali su se, promatrajući laktove i pogledao dolje. Push-up se može izvoditi tijekom dana u bilo koje slobodno vrijeme.

Napuniti natrag

Za žene koje se bave fitnessom prije trudnoće, možete izvoditi vježbe poput uvijanja ili super uvijanja, a oni koji nisu upoznati s takvim vježbama mogu se zamijeniti okretanjem tijela u različitim smjerovima, savijanjem i čučnjom. Opterećenje na leđima mora biti posebno odabrano.

Bolje je započeti s osnovnim vježbama kako se ne bi stezali leđa mišića.

Kasnije, kada se potpuno oporavite od poroda, možete sami odabrati pojedinačni raspored nastave. Možete vježbati fitness, jogu, jogging ili otići u teretanu.

Što trebate znati

Kada odlučite preuzeti svoju figuru, nakon rođenja morate razumjeti da klase moraju biti svjesne i ugodne. Samo u ovom slučaju, obuka će donijeti ne samo korist, nego i pravi užitak.

Da biste postigli maksimalne rezultate, morate slijediti ova pravila:

 1. Odaberite određeno vrijeme za dnevne aktivnosti, kada možete posvetiti 30-40 minuta za ovu aktivnost bez ometanja drugih stvari.
 2. Radite u prozračnoj prostoriji ili na otvorenom.
 3. Nemojte se žuriti, vježbajte sve vježbe polako i namjerno.
 4. Nemojte se truditi odmah početi s velikim opterećenjima, morate povećati intenzitet postupno i glatko.
 5. Dišite ispravno, slobodno i lako.

U koliko sati

Vjerojatno je svaka mlađa majka primijetila da joj je u određeno doba dana fizički posao lakše dano, a ponekad i ista aktivnost donosi samo umor i umor. Dakle, prema rezultatima istraživanja, znanstvenici su otkrili da je najbolje vrijeme za fizičku aktivnost za osobu ujutro od 10.00 do 12.00 i navečer od 16.00 do 19.00. U ovom trenutku tijelo je spremno za tjelesnu aktivnost, što znači da nastava neće donijeti umor i lošeg zdravlja, ali će dati snagu i snagu. Ovo otkriće uspješno koristi profesionalni sportaši koji čine ovu raspored treninga na umu.

Također, ne zaboravite da se u večernjim satima možete vježbati samo za opuštanje i istezanje, a trening snage treba ostaviti ujutro.

Kako kombinirati obrazovanje djeteta s tjelesnom aktivnošću

Mnoge se majke žale da dijete traje previše vremena, a ponekad nema snage ni želje za punjenjem. U tom slučaju možete jednostavno kombinirati vježbe s brižljivošću za bebu.

Pješačka. Odustani od kolica i u toploj sezoni stavite dijete u tanak ili klokan i idite planinarenje! Pješaštenje gori velik broj kalorija, a dodatno opterećenje u obliku djeteta pomoći će u stezanju mišića trbuha, nogu i stražnjice, kao i jačanje mišića leđa.

Igre. Igrajte još igara s djetetom. S djetetom u rukama možete čučati, rotirati tijelo i napraviti zavoje. U ovom slučaju dijete će biti zabavno, a takve će vam igre donijeti mnoge prednosti.

Kako kombinirati vježbe s domaćim zadaćama

Kućarstvo vam pruža mnoge mogućnosti za stalnu tjelesnu aktivnost. Gledajte oko sebe, pogledajte smeće na tepihu, savijte se i podignite, pazite da vam noge ne budu savijene na koljenima, takvi zavoji brzo će ukloniti želudac tijekom dana i pružiti vam odlično izdvajanje.

Izbjegavajte upotrebu grimase. Operite poda na padini. Također doprinosi brzom oporavku broja nakon porođaja.

Još jedan trik koji koriste mlade majke je odbijanje TV kontrolne ploče. Sakrij ga, i češće ustati i premjestiti kad želite promijeniti opremu.

Svaka žena nakon poroda želi se oporaviti što je prije moguće i vratiti se na prethodne oblike. Međutim, tjelesna aktivnost nije važna samo za vizualnu privlačnost. Sport će dati snagu i spasiti će od mnogih bolesti, što je vrlo važno za potpunu brigu o djetetu. Uostalom, samo zdrava, snažna i vesela majka može dati svojoj bebi potrebnu količinu ljubavi i njege.

Vježbe za oporavak nakon trudnoće i poroda

Trudnoća i porod je velika radost u životu svake žene. Ali ovo i one dodatne funti, što je prirodno. Riješite se trbuha i prekomjernu težinu, vratite se na bivše oblike koji će vam pomoći u fitnessu nakon poroda.

Trebam li fitness nakon poroda

Nakon nekog vremena nakon rođenja, novootkrivene mame počnu obraćati pažnju na njihovu figuru. Dogodilo se da se dobiveni kilogrami ne odlaze sami, a to uzrokuje puno nevolja i nelagode. Od nekog dijela prekomjerne tjelesne težine može se riješiti tijekom poroda, ali preostala masnoća uzrokuje brojne neugodnosti.

Koliko brzo se žena može nositi s dodatnim kilogramima i vratiti stare oblike ovisi o organizaciji hrane i skupu vježbi nakon porođaja.

Dopušteno je započeti pojednostavljeni gimnastički kompleks vježbi za ženu odmah nakon pojave djeteta. Poseban skup fizičkih vježbi ima za cilj:

 • liječenje šavova;
 • popravak maternice;
 • normalizacija mokrenja i stolice;
 • oporavak mišića perineuma, zdjelice;
 • lik obnove;
 • aktivacija metaboličkih procesa;
 • mobilizacija tijela;
 • održavanje lijepog oblika dojke;
 • raspoloženje.

Vježba nakon porođaja pridonosi boljem povlačenju lochia, što znači da je rizik od razvoja komplikacija minimaliziran, jer se iscjedak ne zadržava u šupljini maternice.

Važno: fizički oblik može biti doveden u dobro stanje samo sa sustavnim sportom.

Izvođenje vježbi za oporavak nakon porođaja pomaže jačanju vaginalnih zidova, trbušnih mišića, smanjuje volumen bokova.

Kada se preporuča započeti

Mnoge nove mumije zainteresirane su za informacije o tome koliko dugo treba započeti, kada počinju izvršavati ove vježbe.

U slučaju da žena rađa neovisno i da nije bilo komplikacija, onda samo jedan dan nakon rođenja mrvica, sretna mama može početi obavljati najjednostavnije fizičke vježbe. Ali, trebali bi biti s oprezom. Svrha takve gimnastike je povećati raspoloženje, povećati vitalnost i pripremiti tijelo za opterećenje znatnije plana. Glavno načelo svake okupacije je postupni porast opterećenja.

Opće preporuke za vježbe

Ako je žena odlučila da treba vježbe za vraćanje oblika nakon porođaja, najprije se posavjetujte s liječnikom kada se možete baviti. Posebnost postpartum razdoblja također se očituje u činjenici da intenzivan dolazak mlijeka, povlačenjem abdominalnih mišića, maternica se brzo smanjuje.

Da bi se postigle maksimalne koristi od gimnastike treba voditi neki važni savjeti. Pohađanje teretane nije potrebno. Mnoge vježbe su lako izvesti u kućnom okruženju.

 • Ako vam liječnik dopusti, možete započeti nastavu prvog dana nakon rođenja.
 • Nastava treba održavati svaki dan. Ako snaga i prilika dopuštaju, kompleks se može izvesti čak 2-3 puta dnevno.
 • Potrebna je ravna površina za vježbanje.
 • Sve vježbe moraju biti glatke, izbjegavajte iznenadne kretnje.
 • Soba u kojoj se održavaju nastave mora biti temeljito prosijan. Dopuštena temperatura u sobi bi trebala biti 18-20 stupnjeva.
 • Odjeća za gimnastiku treba podići udobne, ne ograničavajuće pokrete.
 • Prije nego što se uključite u fitness, preporučljivo je posjetiti WC.
 • Nastaviti s provedbom kompleksa treba biti tek nakon hranjenja mrvica.

Ako ne zanemarite ova jednostavna pravila, željeni rezultat iz treninga nakon isporuke može se postići što je prije moguće.

kontraindikacije

Međutim, skup vježbi nakon porođaja nije dopušten svima. Fitness nije preporučljivo:

 • Nakon carskog dijela. Možete sudjelovati u nastavi samo uz dopuštenje liječnika i najranije mjesec dana nakon rada.
 • Ako je došlo do puknuća perineuma. U takvoj situaciji morat ćete pričekati da se šavovi potpuno izliječi, jer se s intenzivnom vježbom mogu raspršiti.
 • U slučaju žene raznih ozljeda koje mogu pogoršati u obavljanju tjelesne aktivnosti.
 • U nazočnosti kroničnih bolesti.
 • U slučaju da je nakon porođaja tijelo teško iscrpljeno.

Prisutnost bilo kojeg čimbenika iz popisa koji je naveden je ozbiljan razlog za razmišljanje o prikladnosti kondicije u tom razdoblju. Gimnastika kompleks nakon porođaja svaka žena trebala odabrati sami, u razgovoru sa svojim liječnikom ili fitness instruktor, koji bi trebao omogućiti izvršenje.

Kegel vježbe

Jačanje mišića zdjelice doprinosi kompleksu Kegel. Temelji se na pokretima komprimiranjem mišića perineuma, zahvaljujući kojima su zategnuti i ojačani. Takva gimnastika također može ukloniti takvu neugodnu patologiju kao i urinarna inkontinencija. Taj se problem suočava s mnogim mladim mama.

Kontrakcija mišića se mora postupno provoditi kako bi se izbjegle moguće ozljede. Ako je, kao rezultat obavljanja takvih vježbi, došlo do osjećaja nelagode, nastava se ne može nastaviti.

Kegelov kompleks uključuje vježbu kompresije i opuštanja mišića perineuma i anusa. Izvođenje takvih akcija se preporučuje mnogo puta za redom. S vremenom bi nastava trebala biti duža.

Takve akcije ne samo da pomažu vratiti tijelo nakon porođaja, nego i da dovedu nešto u intimne odnose.

Fitball (gimnastička lopta)

Za one koji ne znaju što vježbe mogu biti učinjeno nakon porođaja, ima smisla odlučiti se za korištenje fitballa. Kompleks s korištenjem ovog projektila uključuje jednostavne i ugodne vježbe, vraćajući oblik i trenira mišiće međice.

 • Uvijanje. Potrebno je sjesti na loptu, držeći ruke na okcipitalnom području. Noge na koljenima su savijene. U usponu, morate okrenuti tijelo.
 • Uvijanje s ponderiranjem. Sjednite na loptu i okrećite se istodobno s podizanjem i snižavanjem tegova za vješanje težine od 1,5 kilograma svaki.
 • Žena koja sjedi na lopti mora se okretati tako da je lopta ispod leđa. Tijelo je uvrnuto, istodobno se podiže i rameni pojas.
 • Koristan most kroz ovaj projektil.
 • Lezi na pod i baci noge na loptu. Sagnuti leđa, podignite torzo gore.
 • Lezi na loptu licem prema dolje tako da su čarape tek dospjele do poda. Ruke su savijene na laktovima, spojene iza glave. Dok podižete ramena, zavijte se natrag. Trebate izbjegavati naprezanje vrata.

Gimnastičke vježbe na lopti, možete odabrati bilo koji. Ako je to ispravno, to može donijeti neke prednosti tijelu.

Vježbe prsnog koša

Dok doji majci, ovaj dio tijela često sags. Kompleks vježbi koja se lako izvodi kod kuće pomoći će vratiti stare oblike i lijepe obrise.

 • Normalno se gura od poda.
 • Naslonite se na zid, nagnuti se u nju s rukama savijenim u laktovima. Potrebno je gurati zid što je moguće više. Ako je sve ispravno, moći ćete osjetiti napetost u mišićima prsne regije.
 • Podignite ruke tako da su ravne s ramenima. Desna ruka bi trebala držati lijevi lakat. S glave nagnute prema naprijed, nemojte samo odmarati svoje sklopljene ruke, već pritisnite čelo.
 • Stalni položaj, noge postavljene na širinu ramena. Ruke za izvođenje pokreta u krugu.

Trbušne vježbe

Tijekom trudnoće, mišići peritoneuma su rastegnuti. Ako ste zabrinuti zbog nedostatka tiska, onda je potrebno njegovo obnavljanje. Za vraćanje izgubljene elastičnosti i postati vlasnik divnog struka pomoći će posebnom gimnastičkom kompleksu.

 • "Mačji dah". Biti na svim četveronožama, saviti se natrag i izvodite u ovom položaju dijafragmu disanja (2 ciklusa). Nadalje, stopala se spuštaju, ali morate osigurati da nema izbočenja trbuha. Držite položaj 2 ciklusa disanja. Napravite najmanje 10 puta.
 • Planck. Iz sklona mjesta staviti naglasak na prste i podlaktice. U trbuhu je ugurana. Pobrinite se da bedra ne porastu. Imajući ovu situaciju, držite se za 10 dišnih ciklusa.
 • Podignite noge. Da biste izvršili ovu vježbu, preporučljivo je sjediti na samom rubu stolice. Želuca se povuče. Potrebno je podići na noge, koja bi trebala biti unaprijed savijene u koljenima, i pokušati to učiniti tako da ne savijati lumbalne kralježnice. Želudac također ne bi trebao izblijedjeti. U trenutku kad napon dosegne najvišu točku, treba ga pričvrstiti na 10 respiratornih ciklusa.

Nakon što je ovaj kompleks obnove neke figure uspio, moguće je proširiti i drugim vježbama.

Kompleks mršavljenja

Jedan od glavnih problema koji zabrinjava žene nakon poroda je prekomjerna tjelesna težina. Da izgubi težinu, netko voli posebnu prehranu, ali ova metoda je neprihvatljiva za mlade mame.

Nastava za aktivne sportove dopuštena je najranije mjesec dana nakon značajnog događaja. I kod kuće, oporavak tijela moguće je kroz raspoloživo fizičko naprezanje. Neposredno nakon poroda, vježbe bi trebale biti približno kako slijedi:

 • Ležeći na leđima, noge bi trebale biti savijene na koljenima. Dlan jedne ruke staviti pod glavu, drugi morate sjediti na podu. Polako podignite zdjelicu, a cijela masa tijela treba pasti na dlan. Ovu vježbu treba ponoviti 3-10 puta za svaku ruku.
 • Lezi na leđima, noge savijene na koljenima. Ili jedan ili drugi s druge strane pokušava doprijeti i zgrabite gležanj. Ponovite 10 puta.
 • Ustani na sva četiri. Istodobno podignite ispruženu ruku i nogu s lijeve strane, a zatim s desne strane. Ponovite 10 puta.

Takva vježba nakon porođaja poboljšava kretanje krvi u mišićima, a to ima blagotvoran učinak na gubitak težine.

Vježbe za kralježnicu

 • Sjedi ravno s preklopljenim rukama. Napravite 10 okretaja torza desno i lijevo.
 • U sjedećem položaju ruku za spajanje na bravu iza vrata. Napravite 10 okretaja torza desno i lijevo.
 • U sjedećem položaju ruke su ispružene ispred njih i pridružene su. Bez rastavljanja ruku podignite ih iznad glave na maksimalnu dopuštenu visinu. Držite se 10 sekundi.

Dojenje i restaurativna gimnastika prilično su prihvatljive stvari. Ali prije nastavka provedbe kompleksa, potrebno je konzultirati se s liječnikom o tome što se vježbe mogu obaviti i koje ne mogu. Redovito vježbajte 10 minuta dnevno, a uskoro ćete izgubiti težinu i potpuno vratiti lik.