Hipoalergenske smjese za bebe

Zasnivanje

Hipoalergenska smjesa se zove specijalizirana dječja hrana, namijenjena za prevenciju ili liječenje alergija na hranu kod djece od rođenja do jedne godine. Popis hipoalergenskih smjesa za novorođenčad prikazana u prodaji je vrlo opsežna. Prilikom odabira mješavine za bebu, potrebno je kretati se u njihovim sortama, budući da hrana s istom oznakom HA (što znači "hipoalergijsko") može biti radikalno različita u sastavu jer hrana netrpeljivost može biti uzrokovana raznovrsnom hranom u dječjoj hrani. Svaka od sorata antialergenskih smjesa daje zamjenu za određeni alergen. Stoga, prije donošenja izbora, morate se pobrinuti da dijete ima alergiju na hranu i da je alergen ispravno identificiran.

Izaberite iz cijele raznolikosti - jedina univerzalna opcija, savršena kombinacija za sve nemoguće je pronaći. Bilo bi ispravnije odrediti što je bolje za određenu bebu, uzimajući u obzir njegovu dob, intenzitet alergijskih manifestacija i, najvažnije, uzroke alergijske reakcije.

Simptomi alergija na hranu

Prije svega, trebate se pobrinuti da dijete ima alergije na hranu, a ne i druge bolesti, te da je alergija na mliječnu formulu.

Važno: Dojenje može pokazati znakove alergije na hranu. U ovom slučaju, majka bi trebala tražiti izvor problema u svojoj prehrani. Za bebe na mješovitoj hrani s alergenom, postoji svibanj biti i komponenta dodatak i proizvoda jede majke.

Nesanica hrane kod djeteta do jedne godine se očituje:

 • na koži - može biti blago crvenilo obraza ili osip cijelog tijela;
 • na dijelu probavnog sustava - upala stolica, kolika, regurgitacija;
 • rjeđe na dišnom sustavu - kratkoća daha, curenje nosa, kašalj.

Simptomi se mogu pojaviti zasebno iu kompleksu. Ako ne poduzmete korake na vrijeme, morat ćete liječiti ne samo alergije, ali i njegove posljedice (ozljede i rane na koži, disbakterija itd.).

Ako vaša beba ima znakove alergije, nemojte se trčati da biste se trčali u trgovinu za drugu mješavinu. Prije svega, trebali biste se obratiti svom pedijatru, proći potrebne testove i saznati koja je komponenta postala alergen u vašem slučaju. Liječnik će vam pomoći u određivanju izbora hipoalergenskih smjesa za novorođenčad.

Klasifikacija hranjivih alergičnih dojki djece

Sve hipoalergijske smjese mogu se razvrstati prema dobi za koju su namijenjene, prema obliku otpuštanja, prema intenzitetu terapeutskog učinka i prema supstanci koja zamjenjuje alergen.

Po dobnim skupinama, dječja hrana za bolesnike s alergijama podijeljena je na isti način kao i redovite mliječne formule:

 • S jedinicom na pakiranju, prilagođeni proizvodi za bebe proizvode se od rođenja do šest mjeseci.
 • Paketi s djelomično prilagođenim sastavom označeni su brojem "2" i namijenjeni su za bebe od 6 mjeseci do godinu dana.

U obliku otpuštanja higijenskih higijenskih dječjih hrana može se naći u obliku:

 • suhi prašak (ima veliko vrijeme skladištenja, razne pakete od malih kartonskih sanduka do kilograma limenki, zahtijeva razrjeđivanje vodom u skladu s uputama, većina smjesa se proizvodi u obliku suhog praha);
 • koncentrat za razrjeđivanje (razrijeđen vodom, lakše otapanje u usporedbi s praškom, manje pohranjeno);
 • piće za piće (samo trebate biti zagrijani prije upotrebe, ne treba razrjeđivanje s vodom, prikladno je uzeti sa sobom na cesti, ima visoku cijenu i mali asortiman).

Za bebe koje imaju samo genetsku predispoziciju za alergije, a za one s kojima se već manifestira, prehrana će biti vrlo različita. Važno je imati na umu da se mješavine za alergije razlikuju u njihovoj svrsi:

 • preventivno - pogodno za zdravu djecu koja imaju genetsku predispoziciju za alergiju hrane, beznačajne ili prve manifestacije, ili kao prijelazni stupanj od terapeutske do redovite hrane nakon dugotrajne remisije (za 3 mjeseca nema znakova netolerancije hrane);
 • medicinske - takve smjese može propisati samo liječnik, oni će vam pomoći čak i ako se zanemare alergije.

Pro i kontra specijalizirane hrane za alergije

Za mnoge roditelje, hipoalergijske smjese mogu biti pravi spas. Medicinska prehrana može ukloniti znakove alergije: očistiti kožu, normalizirati stolice. Dijete će biti veselo i veselo. Preventivne smjese će spriječiti pojavu alergija i prijeći na uobičajenu smjesu bez neugodnih posljedica. Ali ova hrana nije bez nedostataka.

Pri prebacivanju na hipoalergensku smjesu pripravi se zbog činjenice da ima specifičan, gorak okus zbog hidroliziranog proteina ili aminokiselina u pripravku. To je jedan od razloga za postupno uvođenje nove hipoalergenske smjese. Još jedno neugodno iznenađenje može biti visoka cijena takvih proizvoda, osobito terapeutskog tipa, u usporedbi s prehranom za zdrave bebe. Naravno, ne možemo isključiti mogućnost individualne reakcije organizma. Nova mješavina, čak terapeutska, može uzrokovati regurgitaciju i zatvora.

Preventivne hipoalergijske smjese

Sastav profilaktičkih smjesa za novorođenče s alergijama razlikuje se u strukturi bjelančevina. U ovoj se dijeti dijeli na manje molekule kako bi se olakšao probavni proces. Uz teške manifestacije alergije, ovaj proizvod neće pomoći, ali u remisiji ili s manje alergijske reakcije, to će učiniti.

Takve smjese proizvode mnogi proizvođači, od kojih su svi označeni kraticama HA - hipoalergenskim ili NA - niskim alergenom. Većina ih je podijeljena na potpuno (1) i djelomično (2) prilagođeno.

Ocjena najboljom hipoalergenskom profilaktičkom formulom za dojenčad, prema mišljenju potrošača, izgleda ovako:

 • Nutrilon HA s PronutriPlus kompleksom za razvoj inteligencije i imuniteta (obogaćen prebioticima, nukleotidima, biljnim uljima, ugljikohidratima predstavljaju laktozu koja je identična majčinom mlijeku);
 • NAS s proteinskom kompleksom OptiPro za rast i razvoj mrvica (sastav je obogaćen bifidobakterijama za poboljšanje mikroflore, nukleotide za razvoj živčanog sustava i masnih kiselina za imunološki sustav), prikladan je zato što se proizvodi ne samo za novorođenčad do 6 mjeseci i godinu dana, već također i za stariju djecu pod brojevima 3 (do jedne i pol godine) i 4 (od 18 mjeseci);
 • Similac HA je jedna od prvih smjesa proizvedenih bez palminog ulja, zasićene masnim kiselinama, prebiotikom i luteinom za razvoj organa vida;
 • Humana HA dostupna je kao tekućina spremna za upotrebu (brojčana oznaka 0, pogodna od rođenja) i prašak (broj 1 za do šest mjeseci, 2 za najviše 10 mjeseci, 3 za 10 mjeseci).

Osim toga, možete odabrati preventivne mješavine prikladne za djecu s nedostatkom laktoze. Uz djelomično probavljeni protein, njihov sastav također je različit po tome što ugljikohidrati u njemu predstavljaju mješavinu maltodekstrina i laktoze:

 • Frisolak HA;
 • Nutrilak HA (lutein, koji je uključen u razvoj vizualnog analizatora, dodaje se pripravku, a sadržaj laktoze se smanjuje);
 • Celia HA (smatra se manje prilagođenim, budući da se proizvodi bez dobnih ograničenja za djecu od rođenja do jedne godine).

Na raspolaganju su i mješavine bez laktoze, na primjer, Bellakt HA bjeloruske proizvodnje. Ovo je velika proračunska opcija za novorođenčad s hranom netolerancije na laktozu. Ova mješavina je također bogata probioticima i vitaminima.

Kategorija hipoalergenskih smjesa ne uključuje mješavine soje (Friso COY, Similac Isomil) i kozji mlijeko (Dadilja, MAMACO, Kabrita). Postoji mogućnost da će odgovarati djeci s netolerancijom hrane na protein kravljeg mlijeka. Ugodni su okus i ne utječu na stolac. Ali protein soje i kozji mliječni proteini također mogu uzrokovati alergije!

Hypo-alergijske terapijske smjese

Smjese s potpuno hidroliziranim bjelančevinama klasificiraju se kao terapeutski i propisuju liječnik za akutne alergijske reakcije, apsorpciju i probavu, nakon operacija na želucu i crijevima te kod davanja preuranjenih beba.

Takav proizvod se također može nazvati visoko hidroliziranim ili potpunim hidrolizom proteina. Nije podijeljen po dobnim kategorijama, izdaje se u jednom univerzalnom obliku za dojenčad od rođenja do jedne godine.

Proteinska komponenta u medicinskoj prehrani za osobe koje pate od alergija može biti zastupljena hidrolizom proteina sirutke ili kazeinom. Postoji dječja hrana i nema proteina uopće.

 • Dječja hrana koja se temelji na hidrolizatu proteina sirutke ima najvišu nutritivnu vrijednost, među ostalim terapijskim smjesama za osobe koje pate od alergije, što je posebno važno za prijevremenu i malnutrenu prehranu. Ali to je također više alergeni nego kazein. Najpopularnije među smjesama sirutke su Friso PEP zbog ugodnog slatkog okusa, Nutrilon Pepti zbog svog sastava bogatog prebiotikom i nukleotidima, te Nutrilak Pepti zbog nedostatka laktoze i niskih troškova.
 • Medicinska prehrana bazirana na kazeinskom hidrolizatu rijetko uzrokuje alergiju i preporučuje se za najteže oblike, ali ima još gorljivi ukus i nižu nutritivnu vrijednost u odnosu na sirutku. U prodaji možete pronaći dijetnu hranu za kazein pod robnim markama Nutramigen, Progestimil i Friso PEP AS. Njihovi su sastavi vrlo slični, ali Friso je više fiziološki, jer sadrži minimalnu količinu laktoze. Mješavine Nutramigen, jedino među terapijskim, podijeljene su prema stupnju prilagodbe za djecu mlađu od 6 mjeseci (1) i nakon (2).
 • Hrana koja se temelji na sintetskim aminokiselinama uopće ne uzrokuje alergiju na proteine, budući da u njemu nema proteinske strukture, kao i laktoza. Na tržištu dječjih hrane zastupljene su tvrtke Nutricia (Nutrilon Amino Acids, Neocate) i Nestlé (Alfaré Amino). Pod markom Neocate proizvodi i pije za djecu do 12 mjeseci - Neokate Edvans. Značajan nedostatak tih proizvoda je njihova cijena - od 2.000 do 5.000 rubalja po paketu. Proizvodi na bazi aminokiselina propisani su ako se tretman s visoko hidroliziranim smjesama tijekom 2 tjedna nije popravio.

Budite spremni za činjenicu da može izazvati alergijsku reakciju. Zato ne stavljajte mješavine za buduću uporabu i obratite pažnju na rok trajanja proizvoda. U slučaju dugoročne remisije, liječnik će preporučiti prebacivanje na preventivnu, a zatim na konvencionalnu umjetnu dječju hranu. To je neophodno za razvoj probavnog sustava mrvica i punu uravnoteženu prehranu.

Pri odabiru dječje hrane za alergije, postoji mnogo pitanja. Pediatri obično nude nekoliko prikladnih opcija s gotovo identičnim skladbama. Roditelji će morati odabrati najbolju kombinaciju za bebu, a to nije uvijek skup ili poznati proizvod. Prvenstveno se usredotočite na sastav proizvoda, bez obzira ispunjava li sve zahtjeve malog organizma. Povratne informacije od drugih mama također mogu biti od velike pomoći. Ipak, moguće je da će hipoalergenska prehrana biti odabrana empirijski, jer je reakcija tijela individualna.

Pro i kontra hipoalergenskih smjesa za djecu, kao i savjeti o odabiru novorođenčadi

Hypoallergenic (HA) smjese su spas za dojenčad koja je umjetno ili mješovito hranjena i koji imaju alergije na hranu.

Svake godine sve češće dolazi do alergija, što znači da je potrebno stvoriti veliki broj hipoalergenskih proizvoda. To se također odnosi na formulu za umjetno hranjenje. Mnoga novorođenčeta u prvim danima života mogu pronaći znakove alergije na hranu, što je znak za prijenos djeteta u hipoalergensku hranu (s izuzetkom djece koja su dojena), ali u suvremenoj paleti proizvoda vrlo često mladi roditelji imaju pitanje: što je bolje odabrati ? Da biste odgovorili, trebate se upoznati s popularnijim robnim markama HS i usporediti ih s drugima.

Značajke GA

Ovisno o vrsti smjese u hipoallergenim smjesama može biti odsutna:

 • proteina kravljeg mlijeka (soja, s proteinom kozjeg mlijeka, s proteinskim hidralizatom);
 • bez glutena (bez glutena);
 • sol (to je prisutno, ali njegov sadržaj je znatno smanjen u usporedbi s uobičajenim);
 • laktoza (bez laktoze).
 • Također, mješavine HA doprinose boljoj formiranju probavnog, imunološkog i ostalih sustava u preuranjenim bebama, djeci s hipotrofijom i drugim patologijama zbog sadržaja u njima:

  • omega-3 i -6 masnih kiselina;
  • antioksidansi;
  • kalcij, fosfor, vitamin D.

  klasifikacija

  Ovisno o mnogim čimbenicima, sva nutricionistička ishrana GA je svrstana u više skupina. Glavni kriteriji za podjelu u podskupine su starost bebe i konzistentnost hrane.

  Po dobi

  Po dobi su podijeljeni u tri velike skupine, od kojih svaka ima svoj redni broj, označen arapskim brojem. Dakle, dodijelite HA sa sljedećim brojevima:

  • "1" - za bebe do šest mjeseci;
  • "2" - od šest mjeseci do godine;
  • "3" - djeca starija od jedne godine.

  "1" - od rođenja do šest mjeseci

  Posebnost ove mješavine je njegova upotreba od trenutka rođenja djeteta.

  Najčešće u proizvodnji HA mješavine "1" koristi 100% protein hidrolizat.

  "2" - od 6 do 12 mjeseci

  Za razliku od GA "1", smjese od 6 mjeseci već sadrže djelomični hidrolizat proteina sirutke.

  Dva glavna cilja ostvarena pri korištenju hipoalergenske prehrane:

  1. smanjiti učinke alergijskih svojstava proteina kod djeteta zbog poboljšane aminokiselinske kompozicije;
  2. kako bi se osigurala postupna prilagodba tijela djeteta na protein mlijeka, zbog djelomične hidrolizacije.

  "3" - za djecu preko 1 godine

  Kao i HA, smjesa "2" sadrži parcijalni hidrolizirani protein. Također uključuje bifidobakterije, koje pridonose boljem funkcioniranju probavnog sustava bebe.

  dosljednost

  Ovisno o obliku otpuštanja, one su podijeljene na:

  • suho;
  • tekućina;
  • koncentrirati za uzgoj.

  suho

  Najčešći su suhi. Dostupni su u obliku praha u kutijama ili drugim kutijama. Dugo je pohranjeno. Prije upotrebe mora se razrijediti vodom u omjerima navedenim na pakiranju.

  tekući

  Tekuće mješavine se koriste za vrlo malu djecu, novorođenče ili prerane bebe. Oni su već spremni razrijeđeni mješavina, koja je potrebna samo za zagrijavanje.

  Usredotočite se na uzgoj

  To je tekući koncentrat, koji se razrjeđuje s vodom u omjeru od 1: 1. Lakše je pripremiti nego suho, jer velika količina grudica nije formirana, međutim, oni se čuvaju kratko vrijeme i također su skuplji od suhih.

  Popis vrsta

  preventivan

  Primjerice, koristi se u prisutnosti predisponirajućih čimbenika kod djeteta u razvoju alergija, ako postoji u nekom od roditelja.

  Posebnost je ta da oni ne sadrže punopravni protein, već se dijele na peptide, tj. fragmentiran u manje komade, zbog čega se bolje apsorbira i smanjuje rizik od alergijske reakcije. Također možete koristiti u djece s opomena od više od 6 mjeseci.

  Prije upotrebe hipoalergenske smjese, posebno kod djece s postojećim pojavama alergije, potrebno je konzultirati pedijatra.

  terapeutski

  Koristi se s utvrđenim alergijama kod bebe. Oni su visoko hidrolizirane smjese, tj. ne sadrže cijele proteine. Jednostavno apsorbira u prisutnosti alergija zbog sadržaja hidrolizata proteina. Značajka - nedostatak odvajanja po dobi.

  Na kozje mlijeko

  HA smjesa zasnovana na kozjem mlijeku relativna je nova mješavina. Samo ih 4 proizvođača ("Nanny", "MD Mil SP Kozochka", "Mamako", "Kabrita"). Koristi se za hranjenje bebe s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka.

  soje

  Takve mješavine HA pripadaju grupi bez mliječnih proizvoda. Oni ne sadrže protein kravljeg mlijeka. U mješavinama soje, mliječni protein je zamijenjen soje proteinom. Međutim, treba imati na umu da neke bebe mogu imati alergije na hranu soje. U tom slučaju, mješavine soje će biti kontraindicirane. Također, mogu se koristiti samo od 5-6 mjeseci starosti.

  Na bazi biljnog ulja

  Biljna ulja su odgovorna za masnu komponentu u smjesama. Osim toga, maslac ne može pružiti kompletnu zamjenu za masti koja se nalaze u majčinom mlijeku.

  Stoga proizvođači koriste različite kombinacije biljnih ulja, naime, dlan, repice, kukuruz, kokos, lan, itd.

  Svaki od njih osigurava unos određenih masnih kiselina u tijelo djeteta, na primjer, laneno ulje - omega-3 i kukuruzne omega 6 masne kiseline.

  Ne palmino ulje

  Širom svijeta, kontroverze bjesne nad palminim uljem u djetetovoj formuli. Postoje i pozitivni (visoki sadržaj vitamina, osobito E, A, približava smjesu majčinom mlijeku) i negativan (smanjuje apsorpciju kalcija) stranu primjene ovog proizvoda.

  Stoga mnogi proizvođači proizvode mješavine bez sadržaja palminog ulja. Na primjer, jedan od njih je smjesa koja se temelji na kozjem mlijeku proizvođača Nanny.

  Pro i kontra

  Pros:

  • Nakon početka primjene, znakovi alergije brzo se eliminiraju.
  • Poboljšati rad probavnog sustava bebe.
  • Pomaže u sprečavanju razvoja alergija kod djece s predispozicijom.
  • Zahvaljujući profilaktičkim smjesama, glatko se prebacujete od hipoalergenske hrane do redovitih smjesa.

  kontra:

  • Potrebno je polagano unošenje takvih smjesa.
  • Često se dijete nije naviklo na njih, jer oni imaju neugodan, gorak okus, zbog visokog sadržaja protein hidrolizata.
  • Može biti teško prevesti bebu iz jedne mješavine HA u drugu.
  • Pojedine reakcije moguće su u obliku konstipacije i česte regurgitacije.
  • Skuplji od konvencionalne mliječne formule.

  Indikacije i kontraindikacije za uporabu u slučaju alergija

  Upozorenja za uporabu smjesa HA:

  1. Nedono.
  2. Pothranjenost.
  3. Predispozicija za razvoj alergija na hranu.
  4. Pojedinačna netolerancija glutena.
  5. Alergija na protein kravljeg mlijeka.
  6. Nerazvijenost probavnog sustava u funkcionalnom smislu, na primjer, nedovoljna funkcija gušterače.

  Kontraindikacije se obično odnose na određene vrste hipoalergenskih smjesa, a posebno na komponente u njihovom sastavu.

  Kontraindikacije uporabe smjesa HA:

  1. U prisutnosti nedostatka laktaze ne može se koristiti mješavina s udjelom laktoze.
  2. Smjese soje su kontraindicirane u slučaju netolerancije na protein soje.
  3. Također, mješavine soje ne smiju koristiti djeca mlađa od 5-6 mjeseci.

  Ocjena - što je bolje?

  Kako zamijeniti GA za bebe?

  Oni se ne odnose isključivo na hipoalergensku. Jednostavno su zamijenili kravlje mlijeko s kozjim bjelančevinama, pa se smatraju manje alergičnima, inače se te mješavine ne razlikuju, ali ipak ne biste trebali eksperimentirati, koji će vam pedijatar bolje reći i odabrati optimalnu hipoalergensku mješavinu.

  Kako odabrati najbolje?

  Svaka GA mix ne bi se trebala sam odabrati. Uvijek je potrebno odabrati ga zajedno s liječnikom koji može točno odrediti alergen i odabrati pravu smjesu.

  Kriteriji za odabir GA mješavine:

  1. Dob djeteta. Kako starimo, potrebno je prenijeti dijete u mješavinu prikladnu za njegovu dob.
  2. Sastav smjese. Čak i ako je smjesa HA, to ne znači da se alergijska reakcija ne može razviti. Sve ovisi o komponentama koje čine smjesu. Na primjer, smjesa soje HA ne može se koristiti za alergije na soje.
  3. Cijena. Nije uvijek visoka cijena proizvoda - jamac kvalitete. Ako mješavine imaju isti sastav, on uopće ne znači da je potrebno preplatiti i odabrati smjesu skuplje. Postoje slučajevi kad djeca loše reagiraju na skupe mješavine, ali oni toleriraju jeftinije.
  4. Datum isteka. Jedan od najvažnijih kriterija koji biste uvijek trebali paziti. Ako se smjesa uskoro završi, ne biste ga trebali kupiti, jer jednostavno nema vremena za kraj, a vrijeme čuvanja je gotov, izgubit ćete novac u rezultatima.

  zaključak

  Alergije na hranu su česta pojava, međutim, u prisutnosti smjesa HA, ne možete se brinuti o zdravlju vaše bebe. Tržište takve hrane za bebe vrlo je raznolik, a uz gotovo svaku vrstu alergije možete pokupiti potrebnu smjesu. Glavno je zapamtiti da liječnik treba podići smjesu. Tako možete odabrati najbolju opciju za bebu i majku.

  Najbolja dječja hipoalergenska mješavina

  Dojenje je najbolja opcija za novorođenče. Međutim, nije uvijek majčino mlijeko dovoljno. U takvim slučajevima dolazi do spašavanja prilagođene mliječne formule (na primjer "Nan"). Pri odlučivanju o uvođenju komplementarne hrane roditelji ne smiju zaboraviti na alergije na hranu, koje su često osjetljive na djecu.

  Fotografija: depositphotos.com. Objavio: teresaterra.

  Alergijske manifestacije s uvođenjem komplementarne hrane su očite promjene u boji i konzistenciji stolice, osip na licu i tijelu, crvenilo i piling kože, poteškoće s disanjem, rinitis i čak i pojavu hrkanja.

  Ponekad je taj problem nasljedan. Ako bliski srodnici pate od ove bolesti, postoji mogućnost da se to može dogoditi i kod bebe. No, većina slučajeva alergija još uvijek je povezana s kršenjima u prehrani. U tom slučaju, korekcija izbornika pomoći će u zaustavljanju manifestacije neugodnih simptoma.

  O važnosti odabira

  Odabir prikladne hipoalergenske smjese, prije svega treba imati na umu da dijete treba dobiti sve potrebne hranjive tvari iz hrane. Stoga je važno točno odrediti koje tvari tijelo ne podnosi.

  Ponavljano je napravio pogrešku u odabiru gotove hrane može dovesti do akutnijih manifestacija alergije ili prijelaza bolesti u kroničnu fazu. Kako bi se to spriječilo, na prve znakove bolesti, hitno treba kontaktirati pedijatra koji će propisati liječenje i preporučiti najprikladniju opciju za hranjenje.

  Dječja hrana sadrži esencijalne vitamine i elemente u tragovima koji mogu poduprijeti imunitet djece.

  Glavna stvar je pažljivo razmotriti izbor staklenke gotove suhe hrane. Bolje je ne riskirati i dati prednost hipoalergenskim smjesama. Oni se također nazivaju hipoantigeni.

  Ovaj proizvod karakterizira minimalni sadržaj alergena. Prvi je put takav hranjenje počeo koristiti u drugoj polovici 20. stoljeća. Temelj takve prehrane je bjelančevina, posljednja predobrada - hidroliza, tijekom kojega se oslobađaju vrijedne aminokiseline i peptidi.

  Sastav mješavina je različit, a to vrijedi razumjeti.

  Ključni parametri

  1. Godine. Danas je izbor mliječne formule toliko velik da, prilikom kupnje proizvoda po prvi put, trebali biste vidjeti za koje dobi je namijenjen. Ove informacije su navedene na pakiranju. Važno je odabrati hranu koja je prikladna za bebu na dobnoj skali, jer kako dijete raste, potreba za hranjivim tvarima se preobražava. Prema tome, sadržaj smjese za različite uvjete bit će drugačiji.
  2. Sastav. Zatim pogledajte sastav. Ne smije sadržavati proizvode koji mogu izazvati alergijsku reakciju kod bebe.
  3. Cijena. Ako je izbor između jeftinog i skupog staklenka s sličnim punjenjem, ne biste trebali overpay, s obzirom da skuplji proizvod će biti više kvalitete. Mnogo je slučajeva kada djetetovo tijelo nije uzelo skupe mješavine, ali na jeftinije je reagiralo pozitivno. Stoga visoka cijena nije pokazatelj bolje kvalitete.
  4. Datum proizvodnje je važan parametar izbora. Mora biti naznačeno na kutiji. Ako se rok trajanja dječje hrane završi, ne biste ga trebali kupiti, jer otvaranjem pakiranja sve dok se smjesa potpuno ne potroši, može potrajati nekoliko tjedana. Tijekom tog vremena proizvod će istekati. Također nije potrebno kupiti novorođenčadnu formulaciju za buduću uporabu. Naprotiv, bolje je kupiti najmanju ambalažu. Uvijek postoji šansa da se hrana mora promijeniti ako se novorođenče iznenada reagira na odabrani proizvod u obliku obilne regurgitacije, prečestih stolica ili zatvora, osipa, mjehurića plina ili kolike.

  Ako, nakon uvođenja nove hrane, malo se ne osjeća dobro i nema negativnih promjena, možete sigurno zaustaviti pretraživanje.

  Alergija - fenomen gotovo nepredvidljiv. Na primjer, može se pojaviti kod proteina mlijeka. Zatim su mješavine soje bez mlijeka prikladne za hranjenje. Imaju slatki ugodan okus. Izbor je odlično:

  • ako beba ima predispoziciju za netoleranciju na kravlje mlijeko, onda su za njega namijenjene profilaktičke ne-mliječne opcije;
  • s umjerenom manifestacijom alergija - liječenja i profilaktičke;
  • u teškim slučajevima, terapeutski.

  Posljednje dvije vrste formula za dojenčad nisu kontinuirano hranjene, već samo dok se simptomi alergija ne uklone.

  asortiman

  Sojom

  Za dojenčad s netolerancijom na kravlje mlijeko stvorio je smjesu koja se temelji na soje. Prema roditeljima, najbolji u ovoj grupi su:

  • "Similac Isomil" - Danska;
  • "Nan soja" - Švicarska;
  • "Friso-Soya" (FrieslandCampina) i "Nutrilon Soy" (Nutricia) - Nizozemska;
  • Humana SL (Humana) - Njemačka;
  • Enfamil soja (Mead Johnson Nutritionals) - SAD;
  • "Bellakt Soy" - Bjelorusija;
  • "Detolact Soya" je ukrajinski brand.

  Neki ne podnose mlijeko, a drugi - soja. Oko trećine novorođenčadi ima alergije na soje. Zato je bolje konzultirati se sa stručnjakom o bilo kojoj vrsti dječje hrane unaprijed. Ako namjeravate hraniti bebu s mješavinama soje, liječnik će sigurno pitati jesu li vaši bliski srodnici alergični na mahunarke.

  Ali čak i ako se sojina smjesa uklapa u mrvice, možete ga dati ne prije 5 mjeseci. Uvesti ovu novu hranu treba postupno, naizmjenično s uobičajenim majčinskim mlijekom, povećavajući broj tijekom tjedna. Istodobno u izborniku, dojenčad ne bi trebalo biti mliječni proizvodi, kao ni sir ili maslac.

  Naravno, postoje slučajevi alergije i soje proteina - onda biste trebali razmotriti druge mogućnosti.

  S protein hidrolizatima

  Za djecu koja ne dopuštaju ishranu soje, hrana s proteinskim hidrolizatima može biti prikladna. Ovo je nova generacija smjesa s hipoalergenskim svojstvima. Oni se biraju, ako dijete ima oslabljen gastrointestinalni trakt, na primjer, postoje problemi s apsorpcijom hranjivih tvari u crijevu.

  Ponekad liječnik preporučuje hidrolizne smjese kao profilaktički protiv alergija. Takva hrana danas je vrlo popularna, a recenzije o tome uglavnom su pozitivne. Najpoznatiji:

  • Nutramigen i Pregestimil (Mead Johnson Nutritionals) - SAD;
  • Friso PEP AC (FrieslandCampina) i Nutrilon Pepti Allergy (Nutricia) - Nizozemska;
  • Alfare (Nestle) - Švicarska,
  • Humana (H.A.1, H.A.2 i H.A.3);
  • "Similac Hypoallergenic" i "Similac Alimentum";
  • "HiPP Combiotic" (HA1 i HA2, HiPP) - Austrija;
  • Nutrilak PEPTIDI STST i Tyoma 1 ili 2 H.A. (Unimilk) - Rusija.

  Ako beba ima kongenitalnu sklonost alergijama, mješavine dobivene proteinskim hidrolizatima mogu se dati u rodilištu.

  Ali imajte na umu da je njihovo uvođenje u prehranu novorođenčadi nije lako: Mumije, u pregledima na roditeljskim forumima, pišu da mješavine ovog tipa imaju specifičan gorak okus kojim se djeca postupno koriste.

  Na kozje mlijeko

  Masti i proteini kozjeg mlijeka apsorbiraju bebe bolje od krava. Štoviše, dječja hrana koja se temelji na kozjem mlijeku korisna je za apsolutno sve mrvice, bez obzira na to pate li od alergija ili ne.

  Sada ta vrsta dječje hrane sa sigurnošću preuzima vodeću poziciju. Najpopularniji proizvodi u seriji su: "Cabrita" i "Nanny".

  Marke u fokusu

  "Nan hypoallergenic" sadrži protein sirutke, podijeljen u aminokiseline. Time se eliminira mogućnost alergija. Uz to, proizvod ne uzrokuje neugodne senzacije u trbuhu djeteta, kao što je zatvor i kolik. Istinu o toj činjenici potvrđuju brojne recenzije mame i tate.

  Za djecu od 6 mjeseci, dizajnirana je "Nan-2" uz dodatak bifidobakterija. Štoviše, smjesa se može dati novorođenčadi: hrana iz staklenke označena "1" dobivena je mrvicama dok je još u bolnici, kada je majčino mlijeko još uvijek nisko. Očigledni plus: ne postoje alergijske komponente u sastavu "Nan".

  "Nutrilon" - ukusna mješavina, što je moguće bliže sastavu majčinog mlijeka. Namijenjen je za zdravu djecu, dok ne sadrži tvari koje uzrokuju negativnu reakciju sitnog organizma. Osim toga, prehrambeni brand "Nutrilon" održava ravnotežu crijevne mikroflore.

  Biljne masti uključuju dječju hranu kako bi se što je moguće bliže majčinom mlijeku. Pivo, uljane repice i sojino ulje uglavnom su korisne za mrvice, dobro se apsorbiraju u malom tijelu i doprinose razvoju mentalne aktivnosti i vida. Ova ulja sadrže Nutrilon.

  Neke majke vole kupiti mješavinu bez palminog ulja, koje danas govore puno prednosti i nedostataka, a koje još uvijek mogu djelovati kao alergeni.

  "Similac Hypoallergenic" - hrana za djecu čiji su roditelji alergični. Ova serija smjesa temelji se na hidrolizatu mliječnih proteina. Ova je opcija prikladna za bebe od rođenja do jedne godine.

  Proizvođači tvrde da dijete neće imati dermatitis, ako se hrani proizvodima robne marke "Similak". Sastav udovoljava svim potrebama potrebnim za rast i razvoj bebe. Ne sadrži palmino ulje, umjesto toga, u mješavini je poznato povrće ruskom narodu.

  Pojedinosti o hranjenju

  Fotografija: depositphotos.com. Objavio: orelphoto2.

  Upotreba hipoalergenske smjese ima svoje osobine. Prije nego što dadete svoju bebu, morate razjasniti nekoliko točaka. Konkretno, ne preporučuje se drastično prebacivanje na novi proizvod. Ovo bi trebalo postupno.

  Rezultati prijelaza na hipoalergensku infant formulaciju neće biti primjetni odmah, ali tek nakon 2-3 tjedna. Tijekom tog perioda, koža bebe vidljivo će se očistiti, ako je prethodno doživio alergije.

  Prije nego što donesete novorođenče hipoantigensku formulaciju za dojenčad, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Samo stručnjak može uzeti u obzir niz dodatnih čimbenika koji roditelji možda čak i ne sumnjaju.

  Recenzije

  Tatyana: Moja je beba imala 4 mjeseca kada se laktacija počela smanjivati. Unatoč činjenici da sam poduzimao sve moguće mjere za očuvanje dojenja, bilo je manje i manje mlijeka. Liječnik je objasnio da u našem slučaju ne smijemo bez hrane sa smjesom mlijeka.

  Odmah nakon klinike, moj sin i ja smo otišli u apoteku gdje smo kupili bocu "Nan hypoallergenic". Bila sam jako zabrinuta zbog toga kako beba bi prihvatila novu hranu, jer je prije toga stalo do majčinog mlijeka. Prvi put sam širio suhi prašak prema uputama na pakovanju.

  Ponudio sam svom sinu bocu, i na moje iznenađenje, pio je sadržaj s velikim zadovoljstvom. Sutradan sam povećao količinu hrane na razinu koju preporučuje pedijatar. Sada, zahvaljujući mješavini "Nan" mi raste i dobivamo na težini. Nema negativnih reakcija.

  1. Pokušali smo dječju hranu različitih proizvođača. Evo što mogu reći o njima.
   "Nutrilon" sin nije baš volio, jer ima gorak okus. Očite prednosti uključuju praktičnu ambalažu i jednostavnost pripreme, ali visoka cijena čini da tražite jeftinu alternativu.
  2. Volim "Similac", jer nema palmino ulje, za koje se osobno osjećam negativno. Ova mješavina ima dobre okuse, ali može uzrokovati takve neželjene reakcije kod djeteta kao i zatvor, gazik i kolik. Morala sam potražiti još jednu opciju.
  3. "Nestozhen" - jedan od najboljih. Odabrao sam ovu marku jer ne uzrokuje alergije i ima dobar učinak na rad gastrointestinalnog trakta zbog sadržaja prebiotika. Moje dijete pije "Nestozhen" sa zadovoljstvom, jer smjesa ima ugodan okus i jedinstvenu konzistenciju bez grudica. Za uzgajanje je vrlo jednostavan, a cijena je vrlo pristupačna.

  Elena: Odabrali smo hipoalergijski "Similac". Mješavina proizvedena u Danskoj je visoke kvalitete. "Similak" ima optimalni sastav za bebu. Alergije od bebe nisu bile, hrana je savršeno došla.

  Rangiranje najboljih hipoalergenskih smjesa za novorođenčad na popisu

  Mladi roditelji često traže pomoć od pedijatra kada primijetimo da dječje tijelo ne dopušta toliki ili onaj proizvod. Loša reakcija na laktozu, mlijeko ili protein soje nije problem s hipoalergenskim smjesama za novorođenčad. Posebna prehrana je dizajnirana ne samo za liječenje, već i za prevenciju bebe. S ovom hranom, možete smanjiti opterećenje lijeka na tijelu i eliminirati simptome alergija na hranu.

  Što je hipoalergenska smjesa

  Hipoalergenske smjese su hrana koja je namijenjena za hranjenje male djece. Koristi se ako je otkrivena negativna nuspojava tijela uobičajene hrane. Prilagođena sadrži sve korisne tvari koje djetetovo tijelo treba za puni rast. Od velikog broja opcija možete odabrati ono što je najprikladnije za određenu bebu.

  Indikacije za uporabu hipoalergenskih smjesa

  Koristi se u sljedećim slučajevima:

  1. Neinfektivna proljev, akutna crijevna infekcija - sindrom probave i apsorpcije hranjivih tvari.
  2. Alergijska reakcija tijela na proteine ​​koza i kravljeg mlijeka. Koristi se kao liječenje i prevencija.
  3. Za bebe koje imaju mješovitu i umjetnu hranu.
  4. Hranjenje prerano djeteta.

  Karakteristični pimples na tijelu djeteta trebaju upozoriti roditelje. Ali to ne znači da moraju sami donositi odluku o tome kako postupati u ovoj situaciji.

  Strogo je zabranjeno prebaciti se na hipoalergensku prehranu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

  Ovaj proizvod mora biti odabran prema medicinskim pokazateljima.

  Pedijatar prije imenovanja smjese treba pregledati dijete i poduzeti potrebne testove. Na osnovu rezultata dobiva se dijagnoza i odabire se hrana.

  Kako odabrati hipoalergensku smjesu

  Za učinkovito liječenje važno je odabrati pravu kompoziciju za djecu. Ima sljedeće karakteristike:

  • prisutnost lako probavljivih masti;
  • 1 litra mješavine od samo 7 g ugljikohidrata
  • udjeli proteina sirutke i kazeina trebaju biti u rasponu od 60:40 do 80:20;
  • za 1 l gotovih proizvoda iznosilo je 12 do 14 g proteina.

  Ti se podaci lako mogu provjeriti na ambalaži prije kupnje smjese. Proizvođači posebne hrane za bebe stavljaju oznaku na ambalažu - "ON" ili "GA". Obvezne komponente u sastavu - žive mikrokulture, folna kiselina, vlakna, jod i željezo. Dobre hipoalergijske smjese u potpunosti zadovoljavaju dnevnu stopu folne kiseline.

  Ocjena gornjih hipoalergenskih spojeva na čelu je nizozemski proizvođač (Nizozemska). One poboljšavaju intestinalnu mikroflora i zaštitne funkcije imunološkog sustava. Prirodni sastojci pružaju puni razvoj djetetovog tijela. Istodobno imaju nedostatke - visoku cijenu, uzrokuju zatvor, a također sadrže i palmino ulje. Nije preporučljivo u slučajevima netolerancije na laktozu.

  Sojine mješavine

  Odabir iz velikog broja posebnih namirnica treba obratiti pažnju na sojine mješavine. Oni su dobra zamjena za mješavine kravljeg i kozjeg bjelančevina. Pripravci soje su kontraindicirani u dojenčadi. Može se koristiti kada dijete ima šest mjeseci.

  U 3 od 10 djece, bilježi se alergija na protein soje. Stoga se mora paziti da ne uzrokuju dodatnu štetu umjesto koristi. Istovremeno s soje smjesom, dati maslac, tvrde sireve i sir. Ako roditelji ne znaju koji proizvođač hrane daje prednost, bolje je konzultirati se o ovom pitanju.

  Mješavine s protein hidrolizatima

  Popis dokazanih spojeva za djecu koja imaju tendenciju alergije na hranu:

  Zbog sadržaja proteinskog hidrolizata predstavljaju novu generaciju dječje hipoalergijske hrane. Prikazano je za konzumaciju s netolerancijom soje. Koristi se za prevenciju od rođenja dojenčadi. Nemojte uzrokovati probleme s apsorpcijom crijeva. Imajte specifičan gorak okus, tako da beba treba postupno koristiti.

  Mješavine mlijeka za koze

  Najpopularnije za djecu:

  Sastav uključuje proizvode koji se bolje apsorbiraju probavnim traktom u usporedbi s analognim sredstvima. U drugom slučaju, osnova proteina krava. Koristite ne samo djecu s alergijama na hranu, već i savršeno zdravo. U rijetkim slučajevima izazvati alergijsku reakciju.

  Suptilnosti hranjenja djeteta s hipoalergenskom prehranom

  Poučavanje djece o hipoalergenskoj prehrani ne dobiva se odmah. Da biste to učinili, slijedite značajke programa:

  1. Alergije na hranu možda se neće pojaviti na početku. Da bi to učinili, roditelji bi trebali znati prebaciti bebu na posebnu prehranu. Postupajte to postupno. Mala količina novog proizvoda dano je djetetu nakon običnog obroka. Ovo je obično drugo hranjenje. Svakodnevno se doziranje povećava, a jednostavna hrana zamjenjuje se hipoalergenskom smjesom.
  2. Jednostavna hrana ne smije se miješati s mliječnom hranom. Prvo, dijete mora jesti uobičajenu hranu i nakon toga medicinsku hranu. Za svaku komplementarnu hranu trebat će vam nova boca kako ne bi pomiješali komponente.
  3. Alergija na redovnu hranu odlazi nakon 2 tjedna redovitog hranjenja.
  4. Takav proizvod se ne preporučuje bez savjetovanja pedijatru. Hypoallergenic dječja hrana nije namijenjena za kontinuirano hranjenje. Trajanje prehrane određeno je ozbiljnošću bolesti i stanju djeteta.

  U potonjem slučaju, iznimke su moguće.

  Postoje slučajevi kada su alergije na hranu prevelike.

  Da biste uklonili simptome bolesti, morate premjestiti dijete na hipoalergensku prehranu prije no što se prebacite na stol za odrasle. Ponekad liječenje traje od 1,5 do 2 godine.

  Pripremljena smjesa se ne preporuča pohranjivati ​​u hladnjak. Prije svake upotrebe bolje je napraviti novi dio. Ulijte hranu u čistu posudu nakon sterilizacije i bradavice. Za djecu upotrijebite boce od stakla ili visokokvalitetnu plastičnu hranu.

  Pro i kontra specijalizirane hrane za alergije

  Medicinska smjesa vam omogućuje brzu uklanjanje alergija na hranu. Tijekom vremena koža postaje čista, stolica se normalizira, dijete se veselo i veselo ponaša. Preventivne smjese sprečavaju razvoj alergija. Ako roditelji hrane dijete takvom hranom, jednostavno se prebacite na redovnu hranu. Unatoč pozitivnom učinku, hrana ima nedostatke.

  mane

  Među minusom hipoalergenske prehrane, postoje:

  1. Oni imaju neugodan gorak okus, tako da im nije lako naviknuti bebu. Gorčina je uzrokovana sadržajem slobodnih aminokiselina. Hidrolizeri u serumu imaju puno više neugodnosti od kazeina.
  2. Visoke cijene
  3. Nuspojava kod regurgitacije i zatvora.

  Sastav hipoalergenske prehrane uključuje peptide i aminokiseline, koje dijete uvijek ne probavlja. Zbog toga izmet mogu postati zelene boje.

  Roditelji se ne bi trebali brinuti zbog toga jer je to normalan fenomen. Nedostaci se ne smatraju ozbiljnim, zbog čega biste trebali odbiti snagu.

  Preventivne hipoalergijske smjese

  Pored terapijskih smjesa, također se koristi profilaktička. Oni su također i mliječni proizvodi. Možeš dati djecu od rođenja. Probavljanje je puno lakše, tako da u rijetkim slučajevima uporaba vodi do razvoja alergija. Na razvoj nuspojava utječe molekularna težina peptida.

  zaključak

  Hypoallergenih terapeutskih i profilaktičkih smjesa prikazane su na tržištu u širokom rasponu. To može varirati u sastavu, što utječe na cijenu. Teško je pronaći proizvođača čija je hrana najprikladnija za svako dijete. Takva pitanja rješavaju pedijatri i alergisti zajedno.

  Glavna prednost hipoalergenske prehrane je sadržaj cijepanih bjelančevina, koji ne dovode do pojave osipa na tijelu i drugih negativnih znakova. Smjesa se sastoji od tvari namijenjenih potpunom razvoju mozga, mišića i koštanih tkiva. Pomažu u jačanju imunološkog sustava i normaliziraju dječja stolice.

  Popis hipoalergenskih smjesa za novorođenčad: odaberite najbolju dječju hranu za djecu s alergijama do jedne godine

  U idealnoj situaciji beba bi trebala biti potpuno dojeno tijekom prvih 6 mjeseci života, a zatim prije godine dodaje se dodatak s glavnom mliječnom prehranom. Iz određenih razloga, majka ne može uvijek dojiti bebu, a zatim se mrvica mora prenijeti na dojenčad. Određivanje koji je bolji za hranjenje bebe je težak zadatak, osobito kada je riječ o odabiru pravih hipoalergenskih smjesa za novorođenčad s alergijama i bebama koji su skloni alergijama na hranu.

  Ako mama ne može nastaviti dojenje, trebate pronaći odgovarajuću mješavinu za bebu.

  Vrste hipoalergenskih smjesa

  Neke bebe koje se hrane u bocama mogu doživjeti alergijske reakcije na kravlje mlijeko, što je osnova za većinu dojenčadi. Alergije se mogu očitovati kao:

  • osip na koži djeteta;
  • kolike;
  • kršenje stabilne defekacije;
  • česte regurgitacije i druge probleme vezane uz funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.

  U takvim slučajevima, pedijatri preporučuju da roditelji zamijene smjesu s hipoalergenskim. Ukupno se razlikuju po tri vrste:

  1. Preventivna. To je propisano djeci koja su sklona alergijama.
  2. Terapeutski i profilaktički. Ova hipoalergenska smjesa se koristi u prisutnosti blagih simptoma alergije na hranu.
  3. Terapijski. Njezina se upotreba obično odnosi na slučajeve gdje dijete ima visok stupanj netolerancije bjelančevina u kravljem mlijeku.

  Izbor suvremenih hipoalergenskih formula za mlijeko je ogroman. Osnova nekih je proteina podijeljenog mlijeka (hidrolizat), a osnova druge mliječne mlijeko je izolat soje proteina.

  Mješavina na bazi soje bez mlijeka

  Kada dijete nije netolerantno od dojenčadi, čija je osnova kravlje mlijeko, njihovi analozi soje koriste se za hranjenje mrvica. Oni imaju slađi okus u usporedbi s mliječnim proizvodima. Ako nakon nekoliko hranjenja, dijete dobro percipira tijelo i apsorbira hypoallergenic smjesu soje, onda se može sigurno ostaviti za buduću uporabu u prehrani djeteta. Ispod je popis najpoznatijih mješavina soje bez mlijeka:

  • Nizozemski: Frisosa i Nutrilon soja iz FrieslandCampina i Nutricia;
  • gost iz Njemačke, Humana SL, proizvođač Humana;
  • Američka reprezentativka Endfamil soja, koju proizvodi Mead Johnson Nutritionals;
  • Bjeloruska tvrtka Volkovysk OJSC Bellakt nudi BelTA SON potrošač;
  • Ukrajinski Detolact Soya iz Balta mliječne konzerve za dječje proizvode;
  • Danski Similac Isomil.

  Kako ući u smjesu soje?

  Formule mlijeka na bazi soje zahtijevaju pridržavanje određenih pravila unosa:

  1. Bliski rođaci mrvica ne smiju biti alergični na proizvode soje ili grah.
  2. Postizanje djeteta 5-6 mjeseci starosti.
  3. Faza uvođenja u prehranu 5 dana ili tjedan dana.
  4. Potreba za potpuno uklanjanjem iz jelovnika mliječnih proizvoda, s obzirom na sekundarne proizvode poput sira, svježeg sira i maslaca.
  5. Zabrana ulaska - osobna netrpeljivost na komponente hipoalergenske smjese. Može biti praćeno pojavljivanjem novih lezija na koži ili povećanim starim dermatitisom, povraćanjem, regurgitiranjem, poremećajem normalnih stolica i drugih manifestacija.
  6. Prijava u roku od tri mjeseca.
  Regurgitacija nakon pijenja određene smjese može ukazivati ​​na pojedinačno netrpeljivost tijelu.

  Nažalost, hipoalergenska smjesa soje ne može uvijek pomoći u rješavanju problema prehrane bebe, posebno za djecu izravno u razdoblju nakon rođenja. Prema statističkim podacima, 30-40% djece koja su alergična na protein kravljeg mlijeka neće tolerirati niti protein soje. U slučaju kada je dijete plus alergijski enterokolititis prisutan, ti brojevi rastu do 60%.

  Prednosti i štete koje se koriste mješavinama sojinih mlijeka u prehrani najmlađe djece već dugo se razgovaralo, ali već 60 godina upotreba formula soje dojenača za hranjenje bebe još nije bila u stanju dokazati da je ta vrsta prehrane opasna za zdravlje djeteta.

  Mješavina hidrolize

  Nedostatak dokaza o štetnosti proteina soje za umjetno zahvaćene djece, koji su skloni alergijama na hranu, ne čini mješavine soje djece više popularnima. U većini slučajeva, liječnici i roditelji vole hipoalergenske mješavine hidrolize. Oni se proizvode hidrolizom proteina koji se nalaze u kravljem mlijeku. Mogu se podijeliti u dvije skupine: kazein i hidrolizat proteina sirutke.

  Temelj kazeina uključuje hidrolizirani kazein. Rijetki su na našem tržištu, iako je njihova upotreba za liječenje djece s alergijama na hranu vrlo česta. Primjeri kazein hidrolizata su:

  • Alimentum tvrtke Abbott Laboratories. Izrađen je u SAD-u.
  • Frisopep AU iz Nizozemske. Proizvođač FrieslandCampina.
  • Nutramigen i Pregestimil iz američke tvrtke Mead Johnson Nutritionals.
  Frisopep AS je jedna od najpopularnijih mješavina hidrolize dostupnih na našem tržištu.

  U usporedbi s kazeinom, hidrolizati proteina sirutke imaju važnu prednost, naime, blizinu standardnog sastava majčinog mlijeka. One se mogu nazvati punopravnim zamjenama za majčino mlijeko, ali zbog gorkih okusa, oni nisu uvijek popularni kod beba. Ako novorođenče odbije hraniti hidrolizu ove vrste, potrebno je prvo napraviti smjesu manje koncentriranu, tj. Razrijediti manju količinu suhog praha u propisanom iznosu vode.

  Vrlo hidrolizirano

  U skladu s stupnjem cijepanja proteina, izolirane su visoko hidrolizirane i djelomično hidrolizirane smjese. Visoko hidrolizirani uključuju:

  • Alfaro. Proizvođač Švicarska tvrtka Nestle.
  • Frisopep. Proizvodi se u Nizozemskoj, tvrtki FrieslandCampina.
  • Nutrilak PEPTIDI STR proizvodnja ruske tvrtke Nutritek.
  • Nutrilon Pepti Allergy iz tvrtke Nutricia iz Nizozemske.

  Njihova je svrha važna za izraženu alergijsku reakciju, popraćenu atopijskim dermatitisom ili poremećajima u funkcioniranju probavnog trakta. Korištenje takvih smjesa dovodi do dobrog i brzog rezultata.

  Djelomično hidrolizirane smjese

  Ocjena djelomično hidroliziranih smjesa:

  • Frisolak 1 HA i Frisolak 2 HA. Proizvedeno u Nizozemskoj od strane FrieslandCampina.
  • Humana GA 1, Humana GA 2 i Humana GA 3. Proizvedeno od njemačke tvrtke Humana.
  • Austrijska tvrtka HiPP proizvodi HiPP Combiotic GA 1 i HiPP Combiotic GA 2.
  • Nutrilak Hypoallergenic 1 i Nutrilak Hypoallergenic 2 iz Nutriteka, Rusija.
  • NAS je hipoalergenska smjesa NAS GA 1 i NAS GA 2. Proizvodnja Nestle, Švicarska (preporučamo čitanje: pregled mješavine NAS hypoallergenic 1).
  • Tema 1 HA i Tema 2 HA ruske tvrtke Unimilk.

  Te se opcije preporučuju djeci koja su sklona alergijama. Njihova uporaba doprinosi razvoju dobre podnošljivosti mliječnih proizvoda u budućnosti.

  Aminokiselina i fermentirane mliječne mješavine

  U smjesama aminokiselina ne sadrže bjelančevine, a postoje samo aminokiseline koje ne mogu izazvati alergiju. Među njima su:

  • nutrilon aminokiseline;
  • Alphare Amino;
  • Neocate LCP.

  U prisutnosti alergija, posebne fermentirane mješavine mlijeka su izvrsne, ali njihov udio u prehrani djeteta ne smije prelaziti 50% dnevne količine hrane. Druga polovica pada na svježe kolege.

  Ako se alergijske manifestacije ne umanjuju, mješavinu fermentiranog mlijeka trebate zamijeniti hipoalergenskom smjesom od soje ili hidrolizatom. Oni bi trebali biti uvedeni u fazama tijekom tjedan dana i ne bi trebali biti korišteni predugo četveromjesečno razdoblje (vidi također: racionalni režim dana četveromjesečnog djeteta).

  Nakon što su alergični simptomi potpuno nestali, dijete bi se prvo trebalo prenijeti na liječenje-profilaktičku, a zatim na profilaktičku, a tek na kraju običnih smjesa. Takav slijed prijelaza objašnjava činjenicom da terapeutske i terapeutske smjese ne sadrže alergene, pa se u tijelu djeteta ne pojavljuje razvoj zaštitnih mehanizama za mlijeko.