Fetalna hipotrofija

Hrana

Svaka žena, nakon što je saznala o nadolazećoj trudnoći, sanja da je dijete zdravo i sretno. Ali, nažalost, trudnoća se uvijek ne događa na najbolji način. To se događa da tijekom sljedećeg istraživanja ili nakon testiranja otkriva da fetus ima razvojni poremećaj ili ozbiljne zdravstvene probleme. Postoji kategorija bolesti koje se mogu izliječiti, ako ih prepoznate na vrijeme i poduzmete potrebne mjere upravo na vrijeme. Postoje komplikacije koje iz nekih razloga ne mogu utjecati. Danas gledamo na dijagnozu koja je ponekad izložena trudnicama u trećem tromjesečju - fetalnu hipotrofiju.

Što je fetalna hipotrofija?

Pojam "fetalna hipotrofija" se koristi kada se govori o intrauterini usporenju rasta djeteta. Kao što je već napomenuto, ova je dijagnoza najčešće postavljena u trećem tromjesečju.

Stupanj razvoja bebe određuje liječnik, uspoređujući podatke koje je dobio tijekom pregleda, mjerenjem duljine maternice i volumena trbuha. Počevši od druge polovice trudnoće, trbuh prilično brzo raste u veličini. Ako se na sljedećem sastanku liječnik obavijesti da se želuca nije razvila u zadnja dva ili tri tjedna, zatražit će od žene da se podvrgne dodatnom ultrazvučnom pregledu. Tijekom ultrazvučnog pregleda stručnjak uzima mjerenja pojedinih dijelova tijela djeteta (fetalna fotometrija). Tijekom ove studije, on će svakako obratiti pozornost na veličinu i opseg glave, trbuha i dužine bedra.

Da biste izbjegli pogrešku u dijagnozi, bolje je otići do istog liječnika jer različiti stručnjaci mogu tumačiti iste pokazatelje na različite načine. Postoje tri stupnja loše pothranjenosti fetusa.

Fetalni hipotrofija prvog stupnja - najlakši. Ona je izložena ako razvoj djeteta zaostaje za utvrđenim normama za manje od 2 tjedna. U pravilu, ova dijagnoza nije potvrđena nakon isporuke. Mala fetus u tim slučajevima često je povezana s obiteljskim karakteristikama (ako se sva djeca roda rađaju male) ili ako se dogodi pogreška pri određivanju razdoblja trudnoće. Drugi stupanj pothranjenosti podrazumijeva odgodu do 4 tjedna, a treći - više od 4 tjedna. Ako prvi stupanj, u pravilu, ne nanosi štetu djetetu, onda druga i treća mogu vrlo ozbiljno utjecati i na fizički i mentalni razvoj djeteta.

Postoje dva oblika pothranjenosti - simetrična i asimetrična. Govoreći o simetričnom obliku pothranjenosti fetusa, impliciraju da su apsolutno svi organi smanjeni u veličini i ne odgovaraju trajanju trudnoće. Kada se asimetrična hipotrofija opaža neravnomjeran razvoj različitih organa. Na primjer, dijete može imati mozak ili kostur unutar normalnog raspona, ali može zaostajati u razvoju bubrega, jetre itd. U pravilu, asimetrični oblik neishranjenosti razvija se nakon 28 tjedana trudnoće.

Što je fetalna hipotrofija i kako je opasno?

Ekologija i način života suvremenih žena dovode do činjenice da je razvoj djeteta u maternici iza norme. Fetalna hipotrofija je ozbiljna dijagnoza s kojom se suočavaju neke trudnice. Bolest može utjecati na tjelesno i mentalno stanje djeteta u budućnosti.

Pravovremeno otkrivanje takvog odstupanja nije opasno za bebu i majku. Zato je nužno redovito posjećivati ​​liječnika. Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, za dijete neće biti posljedica.

Fetalni hipotrofija - što je to?

Često se takva dijagnoza čuje kod žena u ranoj trudnoći ili u trećem tromjesečju. Hipotrofija se naziva zastoj fetusa u razvoju, odstupanje od fotometrijskih parametara od norme.

Na svakom zakazanom posjetu liječnik mjeri opseg trbuha žene. Ali to nije dovoljno za određivanje hipotrofije. Pomoću ultrazvuka možete saznati duljinu udova, opseg glave, trbuh fetusa, količinu amnionske tekućine. Svi ti pokazatelji nazivaju se fetometrijski. I svako odstupanje od njih zahtijeva pažnju na tijelo djeteta u maternici.

Fetalni razvojni kašnjenje može potaknuti različitim čimbenicima.

Uzroci hipotrofije:

 • trovanje tijela nikotinom, alkoholom i opojnim sredstvima;
 • genitalne infekcije: toksoplazmoza, citomegalovirus i drugi;
 • preeklampsija (kasna toksikoza);
 • hipertenzije i teške bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • dijabetes melitus;
 • uzimanje određenih lijekova koji ne dopuštaju korisne hranjive tvari i elemente u tragovima da dođu do fetusa;
 • rano placentalno sazrijevanje;
 • trudnoća s dva ili više fetusa (višestruka trudnoća);
 • kromosomska aberacija;
 • dobnu skupinu žena (manje od 17 godina i više od 30);
 • usko vezanje pupkovine;
 • teški fizički rad ili rad s otrovnim kemikalijama;
 • endokrinih i hormonskih poremećaja;
 • stalna izloženost stresu.

Vrlo često, uzroci bolesti su skriveni u posteljici. Hipotrofija može biti izazvana odvajanjem, preranog starenja, upale ili prezentacije. Više o abrupciji placente →

Mjerenja ne daju uvijek pouzdane podatke, budući da su debljina masnog sloja, količina amnionske tekućine i tip tijela svake žene različite. Ponekad je pogrešno utvrđena hipotrofija kada nije moguće znati točno trajanje trudnoće. Žena se možda ne sjeća datuma posljednjeg menstrualnog perioda ili odmah ode na ginekologiju. Ti čimbenici ne dopuštaju uspostavljanje točnog tjedna trudnoće.

Oblici bolesti

Postoji nekoliko vrsta bolesti. Intrauterna hipotrofija može biti:

 1. Simetrični - svi organi zaostaju u razmjeru njihovom razvoju. Tjedan gestacije ne odgovara stvarnim mjerenjima fetusa. Dijagnoza se često stavlja u ranoj trudnoći.
 2. Asimetrična - razvoj organa je neravnomjeran. Na primjer, duljina udova je normalna, a bubreg ili želudac manji od potrebne veličine. Ovaj oblik bolesti najčešće se pojavljuje nakon 28 tjedana.

Kao i svaka bolest, pothranjenost ima svoje stadije, koje karakteriziraju ozbiljnost bolesti i različita načela liječenja.

Stupanj intrauterine pothranjenosti:

 • Grade 1 - fetus zaostaje za razvojem najviše 2 tjedna. Često nakon rođenja, dijagnoza nije potvrđena. Veliku ulogu igra genetika. Ako se u obitelji sve rodi s malom težinom, onda pothranjenost ne ugrožava budući život bebe. Također, liječnici mogu pogriješiti u gestacijskoj dobi ako žena ne zna točan datum njezina razdoblja ili začeća. To se događa kada se trudnica prekasne za registraciju.
 • Grade 2 - fetus zaostaje u razvoju od 2 do 4 tjedna. Žena treba bolničko liječenje. Patologija može biti uzrokovana hipoksijom i metaboličkim poremećajima u posteljici. Dijete ne prima prehranu i dovoljno kisika od majke.
 • Grade 3 - fetus zaostaje u razvoju za više od mjesec dana. Ova faza je vrlo napredna i zahtijeva veliku pozornost djeci i ženi. Grade 3 nastaje kada početne faze bolesti nisu zapažene. Dijete u maternici iscrpljuje, a njegov život je u pitanju.

Stupanj razvoja i simetrije bolesti, liječnik može odrediti samo uz pomoć ultrazvuka, Dopplera, kardiotokografije. Mjerenjem opsega abdomena nemoguće je utvrditi točnu dijagnozu.

Što je opasno sindrom hipotrofije fetusa?

Fetalni hipotrofija 1 stupanj nije opasno. Žena se samo treba riješiti čimbenika koji uzrokuju bolest. Poboljšana i pravilna prehrana, korištenje vitamina, minerala, povrća i voća, mesa, ribe i druge zdrave hrane pridonosi plodu svih potrebnih hranjivih tvari.

Preostali stupnjevi su štetni za dijete i mogu utjecati na budući psihološki i fizički razvoj.

Hipotrofija može oslabiti fetus tako da neće prolaziti kroz rodni kanal. U takvim slučajevima, žene su propisane carski rez. Nakon rođenja, dijete može zaostajati svojim kolegama u smislu težine i razvoja, ali s pravodobnim liječenjem i praćenjem preporuka liječnika, svi se pokazatelji vratiti u normalu za nekoliko godina. Prema fizičkim parametrima, beba se neće razlikovati od iste dobi djece.

Posljedice hipotrofije

Posljedice neishranjenosti djeteta ovise o uzroku koji ju je prouzročio. Na primjer, ako su alkohol ili lijekovi pogođeni fetusom tijekom trudnoće, povećava se vjerojatnost da dijete ima stečenu demenciju.

U takvoj djeci imunitet je smanjen od rođenja, njihova će tijela biti slabo otporna na infektivne bolesti. U djetinjstvu, svaku hladnoću treba posvetiti posebnu pozornost. Slabost djeteta i neusklađenost težine korigiraju se odgovarajućom prehranom i posebnom vježbom. S dobrom hranom, težina se vraća na normalu.

Dijagnoza fetalne hipotrofije

Bolest se ne može otkriti bez modernih medicinskih uređaja. Prema veličini abdomena trudnice, može se odrediti samo predispozicija hipotrofije. Ali ponekad je ovaj pokazatelj pogrešan. Žene s malim trbuhom mogu roditi apsolutno zdrave djece, a s velikim - naprotiv. Zbog povećane količine amnionske tekućine, liječnik ne može vidjeti bolest.

Sljedeće metode se koriste za dijagnosticiranje hipotrofije:

 1. SAD. Omogućuje dobivanje fetometrijskih pokazatelja za procjenu stanja posteljice.
 2. Doppler. Omogućuje analizu krvotoka u maternici, procjenjuje pupčanu vrpcu, cerebralne arterije.
 3. Ultrazvučna kardiotokografija. Primjenjuje se nakon 30 tjedana trudnoće. Metoda omogućuje procjenu rada kardiovaskularnog sustava fetusa.

Liječenje fetalne hipotrofije

Intrauterna hipotrofija, otkrivena u početnoj fazi, trebala bi gurnuti ženu da se odrekne loših navika i prebaci se na zdravu hranu. Prehrana treba uključiti sve potrebne vitamine i elemente u tragovima za majku i bebu. U prehrani treba uključiti povrće, voće, meso, ribu, mliječne proizvode.

2 i 3 stupnja pothranjenosti, uz ove radnje, uključuju uporabu:

 • vazodilatatorski lijekovi za poboljšanje uteroplacentalne cirkulacije;
 • medicinski uređaji koji šire uterus;
 • lijekovi koji normaliziraju reologiju krvi;
 • antihipoksične lijekove koji povećavaju opskrbu kisikom fetusu;
 • pojačivači metabolizma (enzimi);
 • kompleksi vitamina i minerala.

Uz pravodobno liječenje, kao i stalno promatranje od strane liječnika, hipotrofija ne šteti dječjem tijelu. Glavna stvar - u prepoznavanju ne pokretanja države.

Prevencija fetalne hipotrofije

Najbolji način sprečavanja bolesti je planirati trudnoću. Za najmanje 3 mjeseca preporuča se ženi da se odrekne svih loših navika. Alkohol, pušenje, uporaba opojnih tvari negativno će utjecati na razvoj djeteta. Također, budući roditelji trebaju biti pregledani za genitalne infekcije koje mogu utjecati na tijek trudnoće.

Ako u tijelu postoje kronične infekcije, potrebno je provesti profilaksu tako da se bolest ne pogoršava tijekom razdoblja nošenja djeteta.

Na prvom znaku trudnoće morate se obratiti ginekologu i prijaviti se na antenatalnu kliniku.

Također se preporučuje za prevenciju:

 • ograničiti utjecaj čimbenika stresa;
 • smanjiti količinu fizičkog rada i biti svježiji na otvorenom;
 • odaberite sigurno mjesto za vrijeme trudnoće (nedostatak zračenja, čista ekologija).

Fetalna hipotrofija tijekom trudnoće ozbiljna je dijagnoza. Samo početna faza bolesti ne predstavlja prijetnju. 2 i 3 stupnja pothranjenosti opasni su za daljnji fizički i mentalni razvoj djeteta.

Da bi dijete postalo potpuno zdravo, trebate slijediti preporuke liječnika i jesti u potpunosti. Loše navike nikad nisu ukrasile ženu. I tijekom trudnoće, buduća majka, koja koristi alkohol ili nikotin, stavlja dijete u opasnost od razvoja neishranjenosti, što je vrlo opasno.

Autor: Khatuna Gabelia, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Fetalna hipotrofija

Uzroci, učinci, liječenje pothranjenosti fetusa

Fetalna hipotrofija je termin za zaostajanje u intrauterini razvoj djeteta. Još jedna oznaka za isti termin je intrauterinska retardacija rasta. Ova je dijagnoza vrlo česta u trećem tromjesečju. Možete ga staviti liječniku u ženske konzultacije ili liječnika nakon ultrazvuka. Zašto se beba može odgoditi u razvoju, na temelju koje je postavljena dijagnoza, postoji li liječenje i koje su moguće posljedice patologije?

Za početak ćemo pozdraviti sve trudnice - dijagnoza fetalne pothranjenosti prvog stupnja obično nakon poroda nije potvrđena. Grade 1 je najlakše kada dijete zaostaje za "normama" za dva tjedna ili manje. Često se to događa zbog obiteljskih osobitosti - kada se sva djeca u obitelji rodili niske tjelesne težine ili ako je gestacijsko doba nepravilno postavljeno. Za referencu: kasnije trudnica prvi put je došla ginekologu radi provjere, to je manje točni da će joj dati pojam. Osim toga, sve se žene sjećaju točno prvog dana posljednjeg menstruacije na kojima se liječnici oslanjaju pri određivanju trajanja trudnoće. Najtočnija je dijagnoza vremenskog okvira moguće ako žena sigurno zna dan začeća ili ako je u ranoj fazi (2-3 tjedna) izvršeno ultrazvučno ispitivanje, vremenski rok može biti postavljen na točan datum.

Liječnik razvija kako dijete razvija, sve dok se može držati koraka s "normama", mjerenjem duljine maternice i volumena trbuha. Oni su u drugoj polovici trudnoće vrlo brzo povećanje u veličini. Ako se dogodi da abdomena nije rasla tijekom 2-3 tjedna, liječnik može preporučiti opservaciju pacijenata i dodatni ultrazvuk. Vrlo je važno u ovom slučaju, kako bi se izbjeglo pogrešno postavljanje dijagnoze, da su mjerenja obavila svaki put istim liječnikom, vođena svim pravilima (žena leži na leđima na kauču, s nogama savijenima na koljenima). Ponekad se duljina maternice iznenada može smanjiti, ali, naravno, to ne znači da je dijete smanjeno u veličini, već je to najvjerojatnije promijenio položaj u maternici. Dakle, da ima malu dužinu maternice, ali velika količina trbuha (mjereno pupkom) može biti žena čiji je fetus u poprečnom položaju (leži preko maternice).

Osim toga, fetalna fetometrija se izvodi na svakom ultrazvučnom skeniranju, počevši od druge polovice trudnoće, tj. Mjerenja pojedinih dijelova njenog tijela, to jest mjerenja veličine bipartita, volumena abdomena, opsega glave, duljine bedra. U idealnom slučaju, svaki primljeni parametar trebao bi odgovarati tablici s razdobljem trudnoće koju postavlja liječnik. Međutim, ovaj idealni skup okolnosti je rijedak. Otkrivena je asimetrična hipotrofija fetusa, tj. Kad je veličina glave, na primjer, 33 tjedna, opseg trbuha i dužina bedra su 32. Često to ne znači nikakvu patologiju, već samo pogrešku u mjerenju. Postoje tri stupnja fetalne pothranjenosti:

 • 1 - kašnjenje do 2 tjedna;
 • 2 - kašnjenje do 4 tjedna;
 • 3 - zaostatak za više od 4 tjedna.

Koji su uzroci patologije? Ne, ne, nije o lošoj prehrani, iako to može biti i uzrok zakašnjelog razvoja fetusa. Mnogo češće, dijete se polako razvija zbog gutanja otrovnih tvari u organizam majke - katran, nikotin, alkohol, itd. Još jedan vrlo čest uzrok patologije je infekcija. Citomegalovirus, toksoplazmoza, latentne spolno prenosive infekcije - sve to mora biti testirano i, ako je potrebno, liječiti prije trudnoće.

Osim toga, fetalna hipotrofija često se opaža s kasnijom toksikozom trudnica (preeklampsija), hipertenzijom (visokog krvnog tlaka), uzimanjem određenih lijekova, kardiovaskularnim bolestima, patologijama placente (preranog sazrijevanja). Kao i kod višestrukih trudnoća, dijabetes melitusa i kromosomskih abnormalnosti. Ponekad uzrok može biti uska napetost pupkovine.

Što učiniti ako se dijete razvija polako? Jesti pravu i ne gladovati je po sebi. A liječnik treba pažljivo pratiti stanje pacijenta i njezinog djeteta. Dopplerografija i kardiotokografija, koje vam omogućuju da sigurno kažete hoće li se protok krvi u posudama placente i pupčane vrpce ne poremetiti i da li se promijeni ritam fetusa srca, sigurno se izvodi. Fetalni hipotrofični tretman može biti kardinal samo u obliku češerijskog dijela, koji se izvodi ako je dijete vrlo slabo za neovisno rođenje. Također se obavlja medicinska pomoć tijekom trudnoće, ali se ne može nazvati vrlo učinkovito. Davanje lijeka doprinosi laganom poboljšanju isporuke kisika i hranjivih tvari djetetu. Ali ako razlog kašnjenja u razvoju djeteta nije u patologiji posteljice, ali, recimo, u infekciji onda je problem puno ozbiljniji i ne može se riješiti na taj način.

Fetalna hipotrofija, na sreću, uvijek nema posljedica. Kao što smo gore napisali, sve ovisi o stupnju. Prvi stupanj obično ne nanosi nikakvu štetu djetetu, a druga i treća mogu ozbiljno utjecati na njegov fizički i mentalni razvoj.

Fetalni hipotrofija 1 stupanj. Što je to?

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

Fetalni hipertrofija tijekom trudnoće

Fetalna hipotrofija

Fetalna hipotrofija je usporavanje tjelesnog razvoja, neusklađenost između veličine fetusa i određene gestacijske dobi. Pojam sinonim je fetalni intrauterini sindrom retardacije rasta.

Fetalni oblike hipotrofije

Postoje dva oblika ovog sindroma.

1) Simetrični oblik fetalne pothranjenosti.

Mogu se pojaviti u ranoj trudnoći. Sa svojim udovima, organi fetusa ravnomjerno se smanjuju. To je, dijete je manje od veličine koja bi trebala biti u ovom trenutku.

 • kromosomska patologija;
 • pušenje majke;
 • nedovoljna prehrana trudnice;
 • intrauterinska infekcija;
 • fetalne malformacije.

2) Asimetrični oblik fetalne pothranjenosti.

Stvorena nakon dvadeset osmog tjedna trudnoće. Kada je usporio razvoj samo određenih organa. Veličina kostura, mozga i udova odgovara određenom razdoblju trudnoće. I razvoj bubrega, jetra je zaostajala. Na ultrazvuku dijagnosticira se asimetrični oblik na malom (manje normalnom) abdominalnom opsegu.

Snaga fetalne pothranjenosti, ovisno o težini odgode razvoja:

1) Fetalna hipotrofija od 1 stupnja (odstupanje u veličini varira unutar dva tjedna).

Ova dijagnoza je napravljena, ali najčešće se ne uzimaju ozbiljno. Usporavanje razvoja može biti vidljivo samo. Neusklađenost veličine fetusa - to je dječje karakteristike, zbunjenost u vremenu. Pronalaženje patološke ili normalne ove razlike pomaže proučavanju posteljice, stanja krvotoka u njemu, CT scan nakon 32 tjedna trudnoće.

2) Hipotrofija 2 stupnja (razvojna kašnjenja od dva do četiri tjedna).

Ovo zaostajanje se ne smatra normalnim. Budući da je moguće samo u kršenju funkcija posteljice. U slučaju hipotrofije fetusa 2 stupnja, javlja se bolničko liječenje.

3) Fetalni hipotrofija 3 stupnja (razvojno kašnjenje od više od četiri tjedna).

Stanje potpune iscrpljenosti djeteta u maternici. On je klasificiran kao "zanemareni slučaj" i ukazuje na ozbiljnu nevolju.

Uzroci asimetričnog oblika fetalne pothranjenosti

Sljedeće skupine uzroka mogu dovesti do poremećenog uteroplacentalnog protoka krvi i slabe prehrane fetusa:

1) Društveni i domaći. To je

 • dob žena (manje od sedamnaest i više od trideset godina);
 • loše navike (uporaba alkohola, pušenje);
 • tvrd fizički rad, rad s otrovnim kemikalijama;
 • emocionalni preokret.

2) stanje zdravlja majke. To je

 • kronične infekcije (tonsilitis, trachobronchitis i dr.);
 • patologije različitih organa (bolesti srca, krvnih žila, bubrega, endokrinog sustava).

3) ginekološke bolesti, tijek prethodnih trudnoća. To je

 • nepravilni menstrualni ciklus ili prethodna neplodnost zbog hormonskih poremećaja;
 • povijest pobačaja;
 • patologija maternice (endometrioza, mioma, ožiljak nakon operacije).

4) Teško tijek postojeće trudnoće. To je

 • prijetnja pobačaja;
 • anemija;
 • nizak krvni tlak;
 • višestruka trudnoća;
 • egzacerbacije kroničnih infekcija.

Svi ovi uzroci mogu poremetiti dotok krvi u maternicu i fetus. Kao rezultat toga dijete dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari. Razvijaju se gladovanje kisika, stope rasta usporavaju.

Dijagnoza fetalne hipotrofije

Specifični dijagnostički postupci:

 • ultrazvuk, koji se obavlja fetometrijom (mjerenje parametara fetusa), procjenjuje stanje posteljice; ultrazvučni rezultati se uzimaju u dinamici (ponovljena studija se provodi nakon tri tjedna);
 • doplerometrija, koja analizira protok krvi u maternici, pluća pupkovine i cerebralne arterije fetusa;
 • ultrazvučna kardiotokografija za procjenu kardiovaskularne aktivnosti bebe (nakon tridesetog tjedna trudnoće).

Posljedice fetalne hipotrofije

Djeca s intrauternim usporenjem rasta zahtijevaju posebnu pozornost nakon rođenja. U tom kontekstu, "posebna pažnja" znači skupi tretman, visoko kvalificirano medicinsko osoblje i dobro opremljeni perinatalni centri.

Postotak smrtnosti u prvih sedam dana kreće se od četrdeset. Oko šezdeset posto preživjelih djece nema ozbiljnih komplikacija. Više nepovoljne prognoze imaju novorođenčad s simetričnom hipotrofijom fetusa. Glavni razlog je smanjena sposobnost rasta.

U djece s asimetričnom hipotrofijom održava se normalni rast mozga. Prema tome, prognoze su povoljnije.

Moguće posljedice fetalne hipotrofije:

 • česte zarazne bolesti (osobito u prvoj godini života);
 • zaostajanje u tjelesnom razvoju, neusklađenost proporcija;
 • rahitis;
 • odgođeni razvoj psihomotora;
 • neurotične reakcije;
 • teškim i nepovratnim oštećenjem središnjeg živčanog sustava (cerebralna paraliza, progresivni hidrocefalus, oligofrenija, itd.).

Liječenje fetalne hipotrofije

Terapeutski postupci se odabiru ovisno o stupnju neishranjenosti. Glavna zadaća liječenja je ispravljanje kršenja u sustavu majke i djeteta.

Trudnica će morati poboljšati svoj stil života, hranu, odreći se loših navika, biti više na svježem zraku. Potrebno neutralizirati izazivajuće čimbenike. Posebice, žena se može prebaciti na lak posao, intenzivno se baviti liječenjem postojećih infekcija. Idealno, to bi trebalo biti učinjeno prije trudnoće.

Liječenje lijeka propisano od strane liječnika.

Hipotrofija novorođenčadi: uzroci i simptomi

Novorođenčad može razviti neishranjenost pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • kongenitalne abnormalnosti probavnog trakta;
 • nedostatak majčinog mlijeka u majci;
 • nepravilan način hranjenja;
 • netolerancija na laktozu;
 • čestih zaraznih i prehlada.

Dijagnostički indikator - nedovoljno povećanje težine.

Klinički znakovi pothranjenosti u novorođenčadi:

 • mala težina;
 • nedostatak fizičke i mentalne aktivnosti;
 • smanjena turgor kože;
 • suhe kože i sluznice;
 • minimalnu količinu potkožnog masnog tkiva.

Liječenje neinatalne pothranjenosti

Prva faza je dijagnoza i uklanjanje uzroka.

Zatim morate prilagoditi unos prehrane i kalorija. Ako beba bude dojena, sve pažnje posvećuju majčinoj prehrani. Potrebno je konzumirati više bjelančevina, uvesti mineralne i vitaminske komplekse.

U nedostatku rezultata u roku od dva tjedna, dijete se prenosi u mješoviti tip hranjenja. Kod laktoze majčino mlijeko se potpuno zamjenjuje mješavinama.

Podijelite ovaj članak s prijateljima:

Fetalni hipotrofija tijekom trudnoće

Fetalna hipotrofija tijekom trudnoće je bolest u kojoj težina i visina nerođenog djeteta ne odgovaraju punim tjednima trudnoće. U medicinskoj je literaturi uobičajen naziv "intrauterina retardacija rasta", skraćeno VZRP.

VZRP se često otkriva kod budućih majki sa srčanim bolestima, ekskretorom, endokrinim i reproduktivnim sustavom, kao i ženama koje imaju loše navike. Djeca s tom patologijom su rođena fizički nerazvijena, tako da nakon rođenja trebaju posebnu njegu i liječenje.

Fetalni hipotrofija tijekom trudnoće

Obrasci i stupnjevi pothranjenosti fetusa

Ovisno o razdoblju razvoja, VZRP emitira:

 1. Simetrična hipotrofija fetusa. Ova vrsta patologije pojavljuje se u 1-2 tromjesečju, a buduće dijete ravnomjerno smanjuje dijelove tijela.
 2. Asimetrična hipotrofija fetusa. Obično se ovaj oblik VZRP pojavljuje nakon 2 trimestra. Ova vrsta obilježena je različitim stupnjevima zrelosti organa.

Fetalna hipotrofija tijekom trudnoće razvrstava se u skladu s stupnjem odgode razvoja:

 1. Fetalni hipotrofija 1 stupanj. Karakterizira ga razvojno odgađanje manje od 14 dana gestacijske dobi. Ova dijagnoza se ponekad radi pogreškom zbog pogrešaka mjerenja.
 2. Fetalni hipotrofija 2 stupnja. Usporavanje u razvoju razdoblja gestacije od 14 do 28 dana. Ozbiljnija patologija zahtijeva hitan tretman.
 3. Fetalni hipertrofija 3 stupnja. Buduća djeca zaostaju u svom fizičkom razvoju u 28 dana trudnoće i više, rijetka je.

Uzroci CDF-a

Fetalna hipotrofija fetusa može se razviti zbog mnogih čimbenika. Glavni razlozi uključuju:

 • dob mlade mlađe od 17 godina i preko 35 godina;
 • pušenje, alkoholizam, ovisnost o drogama, loš životni uvjeti;
 • povezane fizičke bolesti;
 • bolesti ženskih genitalnih organa;
 • višestruka trudnoća.

Svi ovi čimbenici uzrokuju pogoršanje placentne cirkulacije fetusa, i kao rezultat toga, hipoksija.

Simptomi fetalne pothranjenosti

Prethodnu dijagnozu "VZRP" može napraviti ginekolog-opstetričar. Palpacija otkriva zaostajanje u rastu dna maternice ili veličini fetusa pa nemojte zanemarivati ​​planirane posjete liječniku. Za daljnji pregled trudnica se šalje na ultrazvučni pregled, gdje se omjer svih dijelova tijela i fetalnih organa određuje fetometrijom. Konačna dijagnoza "VZRP" obično se vrši s ponovljenim ultrazvukom, budući da je poželjno provesti nadzor u dinamici.

Dodatni način ispitivanja sumnje na VZRP je Doppler ultrazvuk, koji procjenjuje protok placente. Fetalna hipotrofija tijekom trudnoće u trajanju od 30 tjedana ili više može se dijagnosticirati pomoću CTG-a, što vam omogućuje da popravite abnormalnosti u kardiovaskularnom sustavu nerođenog djeteta.

Liječenje fetalne hipotrofije

Danas je lakše spriječiti VZRP nego ga izliječiti. Za ovu patologiju fetusa majka treba napustiti loše navike, jesti dobro. Prije planiranja trudnoće žena treba izliječiti ili dovesti do stupnja naknade za bolesti somatskih i genitalnih organa.

Liječenje za VZRP je odabrano pojedinačno, je terapija temeljne somatske bolesti. Potrebno je vratiti krvotok placente pomoću vazodilata ("Eufillin"). Možda korištenje tocolytic terapije, koja ima opuštajući učinak na maternicu. Ova grupa uključuje "Ginipral" i "Magne-B6".

Samo opstetričar-ginekolog sa ultrazvučnim pregledom može napraviti dijagnozu "VZRP", što će zaostajati razvoju organa ili kostura nerođenog djeteta, poželjno je ponovno ispitati kako bi potvrdili dijagnozu.

Kod placentalnog cirkulacijskog zatajenja propisani su angioprotektori i agensi s antitrombocitima radi poboljšanja reoloških svojstava krvi. Lijekovi iz ove skupine su "dipiridamol" i "pentoksifilin". VZRP je pokazatelj terapije vitaminima, posebno važnim vitaminom E.

Tijekom liječenja fetalne hipotrofije, žena treba pažljivo pratiti njeno stanje, izbjegavati stres, slijediti sve preporuke liječnika. Neophodno je periodično posjetiti ginekolog da prati učinkovitost liječenja. Na pregledu, liječnik će provjeriti stanje fetusa ultrazvukom i CTG-om.

Redovne posjete liječniku tijekom trudnoće

Posljedice fetalne hipotrofije

Blaga hipotrofija fetusa, u pravilu, nema ozbiljne posljedice za nerođeno dijete i lako se prilagođava terapijom nakon isporuke, što vam omogućuje da "nadoknadite" normalnom veličinom i razvojem. Međutim, 2 i 3 stupnja nepravilne prehrane fetusa mogu uzrokovati patologiju u nerođenog djeteta, ovisno o tijelu koje zaostaje. Najopasnija komplikacija VZRP-a je nerazvijenost živčanog sustava, koja može utjecati na mentalni razvoj djeteta.

Informacije o autoru

Fetalna hipotrofija

Svaka žena, nakon što je saznala o nadolazećoj trudnoći, sanja da je dijete zdravo i sretno. Ali, nažalost, trudnoća se uvijek ne događa na najbolji način. To se događa da tijekom sljedećeg istraživanja ili nakon testiranja otkriva da fetus ima razvojni poremećaj ili ozbiljne zdravstvene probleme. Postoji kategorija bolesti koje se mogu izliječiti, ako ih prepoznate na vrijeme i poduzmete potrebne mjere upravo na vrijeme. Postoje komplikacije koje iz nekih razloga ne mogu utjecati. Danas gledamo na dijagnozu koja je ponekad izložena trudnicama u trećem tromjesečju - fetalnu hipotrofiju.

Što je fetalna hipotrofija?

Pojam "fetalna hipotrofija" se koristi kada se govori o intrauterini usporenju rasta djeteta. Kao što je već napomenuto, ova je dijagnoza najčešće postavljena u trećem tromjesečju.

Stupanj razvoja bebe određuje liječnik, uspoređujući podatke koje je dobio tijekom pregleda, mjerenjem duljine maternice i volumena trbuha. Počevši od druge polovice trudnoće, trbuh prilično brzo raste u veličini. Ako se na sljedećem sastanku liječnik obavijesti da se želuca nije razvila u zadnja dva ili tri tjedna, zatražit će od žene da se podvrgne dodatnom ultrazvučnom pregledu. Tijekom ultrazvučnog pregleda stručnjak uzima mjerenja pojedinih dijelova tijela djeteta (fetalna fotometrija). Tijekom ove studije, on će svakako obratiti pozornost na veličinu i opseg glave, trbuha i dužine bedra.

Da biste izbjegli pogrešku u dijagnozi, bolje je otići do istog liječnika jer različiti stručnjaci mogu tumačiti iste pokazatelje na različite načine. Postoje tri stupnja loše pothranjenosti fetusa.

Fetalni hipotrofija prvog stupnja - najlakši. Ona je izložena ako razvoj djeteta zaostaje za utvrđenim normama za manje od 2 tjedna. U pravilu, ova dijagnoza nije potvrđena nakon isporuke. Mala fetus u tim slučajevima često je povezana s obiteljskim karakteristikama (ako se sva djeca roda rađaju male) ili ako se dogodi pogreška pri određivanju razdoblja trudnoće. Drugi stupanj pothranjenosti podrazumijeva odgodu do 4 tjedna, a treći - više od 4 tjedna. Ako prvi stupanj, u pravilu, ne nanosi štetu djetetu, onda druga i treća mogu vrlo ozbiljno utjecati i na fizički i mentalni razvoj djeteta.

Postoje dva oblika pothranjenosti - simetrična i asimetrična. Govoreći o simetričnom obliku pothranjenosti fetusa, impliciraju da su apsolutno svi organi smanjeni u veličini i ne odgovaraju trajanju trudnoće. Kada se asimetrična hipotrofija opaža neravnomjeran razvoj različitih organa. Na primjer, dijete može imati mozak ili kostur unutar normalnog raspona, ali može zaostajati u razvoju bubrega, jetre itd. U pravilu, asimetrični oblik neishranjenosti razvija se nakon 28 tjedana trudnoće.

Zašto se razvoj fetalne hipotrofije?

U pravilu, uzrok neishranjenosti fetusa nije loša prehrana, iako ponekad ovaj faktor potiče razvoj takvog stanja. Najčešći uzrok odgođenog razvoja fetusa je pušenje i pijenje alkohola. Tar, nikotin, alkohol - ove i druge otrovne tvari djeluju na fetus iznimno negativno.

Drugi prilično čest uzrok nepravilne prehrane fetusa je spolno prenosiva infekcija. To uključuje toksoplazmozu, citomegalovirus. kao i skrivene infekcije. Stoga je važno utvrditi njihovu prisutnost ili odsutnost čak i prije početka trudnoće i, u slučaju pozitivnog odgovora, oporaviti se.

Gestoza (kasna toksikoza trudnica) - također može uzrokovati razvoj malnutricije. Rizične skupine uključuju trudnice s hipertenzijom, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom. Hipotrofija se također može razviti kao rezultat uzimanja određenih lijekova, preranog sazrijevanja posteljice, višestrukih trudnoća ili kromosomskih abnormalnosti.

Ako žene dob manja od 17 ili više od 35 godina ili ako to radi u poduzeću, koji zahtijevaju težak fizički rad, emocionalnu napetost, za rad s otrovnim kemikalijama, da se u slučaju trudnoće, visoki rizik od usporavanja fizički rast fetusa.

Liječenje fetalne hipotrofije

U slučaju potvrde dijagnoze žene treba povremeno dopler i ultrazvuk za praćenje kršenja protoka krvi u žilama posteljice i pupčane vrpce promjene otkucaja fetalnog srca.

Uobičajeno, lijek daje blagi učinak. Ne treba liječiti samu hipotrofiju, već razloge koji su mu doveli do toga. Osim činjenice da liječnici pokušavaju ukloniti glavni razlog, žene su propisane lijekove koji poboljšavaju uteroplaznu cirkulaciju, kao i opuštanje maternice. Buduća majka može propisati vitamine i lijekove, normalizirajući reologiju krvi. Sada je važno osigurati da beba u potpunosti prima hranjive tvari, kisik.

Cesarni dio može se koristiti kao kardinalni tretman. Istina, primjenjuje se samo ako je dijete vrlo slabo kako bi se samostalno rodila.

Važan aspekt u liječenju fetalne hipotrofije je normalizacija prehrane trudne majke. Njena dijeta bi trebala biti bogata životinjskim bjelančevinama i ugljikohidratima. Izbornik trudnice mora sadržavati meso, piletinu, ribu, mliječne proizvode. Ni u kojem se slučaju ne smije zanemariti voće i povrće.

Ako žena na vrijeme posjeti liječnika, sluša ga i ispunjava sve recepte, rezultat će biti da se jednoga dana roditi zdrava, lijepa i najcjenjenija osoba - sin ili kći.

Što je opasna hipotrofija fetusa i kako izbjeći njezin izgled

Fetalni hipotrofija tijekom trudnoće ili sdfd je česta patologija. Takva se dijagnoza često manifestira u trećem tromjesečju. U ovom ćemo članku razmotriti glavne uzroke patologije, dijagnoze i metode liječenja.

Fetalni hipotrofija - što je to

Što je opasna fetalna hipotrofija? Činjenica da je ovo usporavanje intrauterinog rasta djeteta. Veličina joj je manja nego što bi trebalo biti u određenoj fazi trudnoće, razvoj se zaostaje za više od četrnaest dana. Fetus osjeća neprekinutu privlačnost kisika, zbog čega je metabolički proces suspendiran, on je onaj koji osigurava normalan rast djeteta.

klasifikacija

Na temelju kriterija razlikuju se dva oblika pothranjenosti:

 • Simetrični oblik - organi proporcionalni usporavanju rasta.
 • Asimetrični oblik - mozak i kostur rastu normalno, a unutarnji organi usporavaju rast.

Bilo koji od ovih oblika fetalne pothranjenosti može se promatrati u trudnoći od 33 tjedna. S druge strane, postoje tri faze:

 • Fetalni hipotrofija 1 stupanj - rast djeteta zaostaje za do 2 tjedna. To je najlakše i, u pravilu, nakon porođaja nije potvrđeno. Glavni razlog za pogrešnu potvrdu može biti pogrešno određen trajanje trudnoće.
 • Fetalni hipotrofija 2 stupnja - usporavanje rasta je od 2 do 4 tjedna. Ova faza može izazvati hipoksiju i poremećena je prehrana fetusa i davanje kisika.
 • Fetalni hipotrofija 3 stupnja - usporavanje rasta je više od 1 mjeseca. Najopasnija pozornica. S obzirom da je fetus vrlo iscrpljen, to može biti izvor njegove smrti. To je prilično rijedak, glavni razlog je kasno određivanje patologije.

Nakon rođenja, prva faza obično ne ostavlja nikakve posljedice, za razliku od druge i treće faze, mogu utjecati na fizički i psihički razvoj djeteta.

Uzroci hipotrofije i njene posljedice

Postoje mnogi čimbenici koji izazivaju napredovanje ove dijagnoze. Glavni uzroci fetalne hipotrofije su:

 • siromašna i nestabilna hrana;
 • pušenje, pijenje alkohola, lijekovi;
 • konstantan stres;
 • kasna toksikoza;
 • dijabetes melitus;
 • unos droga;
 • više rođenja;
 • starenje posteljice;
 • kromosomska aberacija;
 • vrlo kasno ili rano trudnoće;
 • zaplet kabela;
 • način rada budućnosti majke;
 • infektivne bolesti genitourinarnog sustava, cistitis, toksoplazmoza, klamidija i drugi;
 • kardiovaskularnih bolesti kod majke, uključujući hipertenziju, hipotenziju, pogoršanje tonusa mišića, krvnih žila i tako dalje.
 • rahitis;
 • zarazne bolesti;
 • pogoršanje neurotskih reakcija;
 • neusklađenost proporcija tijela
 • oštećenja središnjeg živčanog sustava: paraliza, kapi mozga, mentalna retardacija i tako dalje.

Dijagnoza patologije

Teško je samostalno odrediti intrauterinu retardaciju rasta, budući da ova patologija nema izrazitih simptoma. Samo posjet ginekologu pomoći će odrediti dijagnozu na vrijeme. Dijagnoza se provodi u dvije faze:

 • mjerenje opsega abdomena i dna maternice;
 • jedna od hardverskih studija:
 • ultrazvučna dijagnoza posteljice i fetometrijska procjena;
 • Dopplerometrija se provodi kako bi se utvrdilo stanje pupčane pupkovine, arterije mozga fetusa, procjena protoka krvi u plućima maternice;
 • ultrazvučna kardiotokografija - analiza brzine otkucaja srca.

prevencija

Prije planiranja trudnoće potrebno je u potpunosti ispitati tijelo trudnice. Ako su prisutne kronične bolesti, trebalo bi ih liječiti, kao i ukloniti loše navike, ako ih ima. Uostalom, zdrav stil života i planiranje trudnoće ključ je za zdravlje budućeg djeteta. Ali ako se tako dogodilo da je trudnoća iznenada došla, morate se pridržavati preventivnih mjera.

 • Potrebno je kombinirati proizvode iz različitih skupina hrane: proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali. Izvor proteina je: perad, riba, mliječni proizvodi. Dnevni unos proteina u trudnoći 120-150 g
 • Količina ugljikohidrata treba biti najmanje 300 grama dnevno. Potrebno je konzumirati ugljikohidrate bogate prehrambenim vlaknima, koje se nalaze u pekarskim proizvodima od integralnog brašna, žitarica, povrća, bobica.
 • Prosječna dnevna stopa masti 80 g, sadržana su u biljnim uljima, orasi i masne ribe.
 • Tijekom trudnoće, glavni vitamin je vitamin E, on je taj koji pomaže razvoju fetusa. Dnevna stopa od 20-25 mg, ona se nalazi u takvim proizvodima: jetra, nerafinirano ulje, heljde, orasi.
 • Elementi u tragovima i mineralne komponente pomažu pravilnom rastu fetusa. Pripada njima kalcij, fosfor, magnezij, kalij, natrij, željezo. Prva tri nalaze se u mlijeku, ribi, mesu, jajima, orasi i povrću. Kalij i natrij u zelenu salatu, sušeni grožđe, grah, gljive. Željezo - u jetri, žumanjku, jabukama.

Izbjegavajte stresne situacije. Često razmislite o dobru, moći se opustiti, ne zadržavajte emocije, nemojte se dobro odmoriti i ne pretjerujte fizički. Meditacija će biti dobar pomagač u ovom slučaju. To nije samo opuštajuće aktivnosti za tijelo i dušu, već i komunikaciju s vašim nerođenim djetetom. Također, meditacija pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka, poboljšava cirkulaciju krvi, štedi glavobolju, poboljšava san.

Preporuča se živjeti u čistom okolišu, čistim zrakom i vodom, niskom razinom zračenja. U tom slučaju, potrebno je barem izbjeći toksično okruženje. Osigurajte kvalitetu pitke vode, proizvoda, kozmetike, proizvoda za čišćenje. Pokušajte redovito čistiti kuću. Koristite što je moguće manje opreme s elektromagnetskim zračenjem: telefonom, računalom, televizorom i drugim stvarima.

Zašto testirati koagulaciju tijekom trudnoće, saznajte ovdje.

Liječenje fetalne hipotrofije

Hipotrofija se ne liječi, već se oslobodila svog prvobitnog uzroka, kojeg je izazvao. S različitim osnovama, liječenje je drugačije. Dakle, uklanjanje patologije za svaku mamu događa se osobno:

 • Terapija kroničnih bolesti. Potrebno je liječiti postojeće bolesti i to učiniti kako ne biste naškodili djetetu. Bolesti jetre, bubrega, čira na želucu tretiraju se uporabom sigurnih lijekova. Liječenje jetre provode hepatoprotectors: Essentiale, Kars, Hofitol. Za ulkus želuca takvi će lijekovi pomoći: Maalox, Renny, Almagel.
 • Ispravak prehrane trudnice. Hrana u tom razdoblju mora biti raznovrsna i uravnotežena. Potrebno je napraviti male zalogaje između obroka. Također, ne zaboravite na upotrebu tekućina, najmanje dvije litre čiste vode dnevno.
 • Upotreba lijekova koji opuštaju maternicu. Oni smanjuju kontraktilnu aktivnost organa i pomažu u izbjegavanju prijevremenog rada. Ovi lijekovi uključuju: Ginipral, Salbupral, Partusisten, ritodrin.
 • Korištenje alata koji dilate krvne žile i poboljšanje uteroplacentalnog protoka krvi, uključuju: Eufillin, Aspirin, Curantil. Pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka, poboljšanju gustoće krvi i povećanju brzine protoka krvi.
 • Korištenje enzima pomaže poboljšati metabolizam, promiču normalnu probavu i uklanjaju znakove nedostatka enzima. To uključuje: Festal, Mezim, Pepsin, pankreatin.

Prirodni lijekovi često su učinkoviti pomoćnici i zamjenjuju većinu lijekova:

 • Tansy, sladić, plavi kukuruzni luk povećava krvni tlak.
 • Vlaknaste bobice liječe upaljeno bubrege, imaju učinak diuretika i protu-edema.
 • Pijetao je bogat vitaminom C koji će pomoći u borbi protiv akutnih respiratornih infekcija.
 • Kamilica se bori s plinovima u crijevima, a također ima blagu laksativni učinak.

Dobar odmor i pravilna ishrana najbolji su prevencija dijagnoze. Spavanje trudnice mora trajati najmanje 8 sati. I nakon dvanaestog tjedna treba povećati unos kalorija - trebate konzumirati najmanje 2500 kcal dnevno. Lakše je spriječiti dijagnozu nego liječiti. Preventivne mjere pomoći će riješiti uzroke pothranjenosti.

Priča o stručnjaku o fetalnoj hipotrofiji (FGR), pogledajte video:

Fetalna hipotrofija

Svaka žena, nakon što je saznala o nadolazećoj trudnoći, sanja da je dijete zdravo i sretno. Ali, nažalost, trudnoća se uvijek ne događa na najbolji način. To se događa da tijekom sljedećeg istraživanja ili nakon testiranja otkriva da fetus ima razvojni poremećaj ili ozbiljne zdravstvene probleme. Postoji kategorija bolesti koje se mogu izliječiti, ako ih prepoznate na vrijeme i poduzmete potrebne mjere upravo na vrijeme. Postoje komplikacije koje iz nekih razloga ne mogu utjecati. Danas gledamo na dijagnozu koja je ponekad izložena trudnicama u trećem tromjesečju - fetalnu hipotrofiju.

Što je fetalna hipotrofija?

Pojam "fetalna hipotrofija" se koristi kada se govori o intrauterini usporenju rasta djeteta. Kao što je već napomenuto, ova je dijagnoza najčešće postavljena u trećem tromjesečju.

Stupanj razvoja bebe određuje liječnik, uspoređujući podatke koje je dobio tijekom pregleda, mjerenjem duljine maternice i volumena trbuha. Počevši od druge polovice trudnoće, trbuh prilično brzo raste u veličini. Ako se na sljedećem sastanku liječnik obavijesti da se želuca nije razvila u zadnja dva ili tri tjedna, zatražit će od žene da se podvrgne dodatnom ultrazvučnom pregledu. Tijekom ultrazvučnog pregleda stručnjak uzima mjerenja pojedinih dijelova tijela djeteta (fetalna fotometrija). Tijekom ove studije, on će svakako obratiti pozornost na veličinu i opseg glave, trbuha i dužine bedra.

Da biste izbjegli pogrešku u dijagnozi, bolje je otići do istog liječnika jer različiti stručnjaci mogu tumačiti iste pokazatelje na različite načine. Postoje tri stupnja loše pothranjenosti fetusa.

Fetalni hipotrofija prvog stupnja - najlakši. Ona je izložena ako razvoj djeteta zaostaje za utvrđenim normama za manje od 2 tjedna. U pravilu, ova dijagnoza nije potvrđena nakon isporuke. Mala fetus u tim slučajevima često je povezana s obiteljskim karakteristikama (ako se sva djeca roda rađaju male) ili ako se dogodi pogreška pri određivanju razdoblja trudnoće. Drugi stupanj pothranjenosti podrazumijeva odgodu do 4 tjedna, a treći - više od 4 tjedna. Ako prvi stupanj, u pravilu, ne nanosi štetu djetetu, onda druga i treća mogu vrlo ozbiljno utjecati i na fizički i mentalni razvoj djeteta.

Postoje dva oblika pothranjenosti - simetrična i asimetrična. Govoreći o simetričnom obliku pothranjenosti fetusa, impliciraju da su apsolutno svi organi smanjeni u veličini i ne odgovaraju trajanju trudnoće. Kada se asimetrična hipotrofija opaža neravnomjeran razvoj različitih organa. Na primjer, dijete može imati mozak ili kostur unutar normalnog raspona, ali može zaostajati u razvoju bubrega, jetre itd. U pravilu, asimetrični oblik neishranjenosti razvija se nakon 28 tjedana trudnoće.

Fetalna hipotrofija

Fetalna hipotrofija je usporavanje tjelesnog razvoja, neusklađenost između veličine fetusa i određene gestacijske dobi. Pojam sinonim je fetalni intrauterini sindrom retardacije rasta.

Fetalni oblike hipotrofije

Postoje dva oblika ovog sindroma.

1) Simetrični oblik fetalne pothranjenosti.

Mogu se pojaviti u ranoj trudnoći. Sa svojim udovima, organi fetusa ravnomjerno se smanjuju. To je, dijete je manje od veličine koja bi trebala biti u ovom trenutku.

 • kromosomska patologija;
 • pušenje majke;
 • nedovoljna prehrana trudnice;
 • intrauterinska infekcija;
 • fetalne malformacije.

2) Asimetrični oblik fetalne pothranjenosti.

Stvorena nakon dvadeset osmog tjedna trudnoće. Kada je usporio razvoj samo određenih organa. Veličina kostura, mozga i udova odgovara određenom razdoblju trudnoće. I razvoj bubrega, jetra je zaostajala. Na ultrazvuku dijagnosticira se asimetrični oblik na malom (manje normalnom) abdominalnom opsegu.

Snaga fetalne pothranjenosti, ovisno o težini odgode razvoja:

1) Fetalna hipotrofija od 1 stupnja (odstupanje u veličini varira unutar dva tjedna).

Ova dijagnoza je napravljena, ali najčešće se ne uzimaju ozbiljno. Usporavanje razvoja može biti vidljivo samo. Neusklađenost veličine fetusa - to je dječje karakteristike, zbunjenost u vremenu. Pronalaženje patološke ili normalne ove razlike pomaže proučavanju posteljice, stanja krvotoka u njemu, CT scan nakon 32 tjedna trudnoće.

2) Hipotrofija 2 stupnja (razvojna kašnjenja od dva do četiri tjedna).

Ovo zaostajanje se ne smatra normalnim. Budući da je moguće samo u kršenju funkcija posteljice. U slučaju hipotrofije fetusa 2 stupnja, javlja se bolničko liječenje.

3) Fetalni hipotrofija 3 stupnja (razvojno kašnjenje od više od četiri tjedna).

Stanje potpune iscrpljenosti djeteta u maternici. On je klasificiran kao "zanemareni slučaj" i ukazuje na ozbiljnu nevolju.

Uzroci asimetričnog oblika fetalne pothranjenosti

Sljedeće skupine uzroka mogu dovesti do poremećenog uteroplacentalnog protoka krvi i slabe prehrane fetusa:

1) Društveni i domaći. To je

 • dob žena (manje od sedamnaest i više od trideset godina);
 • loše navike (uporaba alkohola, pušenje);
 • tvrd fizički rad, rad s otrovnim kemikalijama;
 • emocionalni preokret.

2) stanje zdravlja majke. To je

 • kronične infekcije (tonsilitis, trachobronchitis i dr.);
 • patologije različitih organa (bolesti srca, krvnih žila, bubrega, endokrinog sustava).

3) ginekološke bolesti, tijek prethodnih trudnoća. To je

 • nepravilni menstrualni ciklus ili prethodna neplodnost zbog hormonskih poremećaja;
 • povijest pobačaja;
 • patologija maternice (endometrioza, mioma, ožiljak nakon operacije).

4) Teško tijek postojeće trudnoće. To je

 • prijetnja pobačaja;
 • anemija;
 • nizak krvni tlak;
 • višestruka trudnoća;
 • egzacerbacije kroničnih infekcija.

Svi ovi uzroci mogu poremetiti dotok krvi u maternicu i fetus. Kao rezultat toga dijete dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari. Razvijaju se gladovanje kisika, stope rasta usporavaju.

Dijagnoza fetalne hipotrofije

Specifični dijagnostički postupci:

 • ultrazvuk, koji se obavlja fetometrijom (mjerenje parametara fetusa), procjenjuje stanje posteljice; ultrazvučni rezultati se uzimaju u dinamici (ponovljena studija se provodi nakon tri tjedna);
 • doplerometrija, koja analizira protok krvi u maternici, pluća pupkovine i cerebralne arterije fetusa;
 • ultrazvučna kardiotokografija za procjenu kardiovaskularne aktivnosti bebe (nakon tridesetog tjedna trudnoće).

Posljedice fetalne hipotrofije

Djeca s intrauternim usporenjem rasta zahtijevaju posebnu pozornost nakon rođenja. U tom kontekstu, "posebna pažnja" znači skupi tretman, visoko kvalificirano medicinsko osoblje i dobro opremljeni perinatalni centri.

Postotak smrtnosti u prvih sedam dana kreće se od četrdeset. Oko šezdeset posto preživjelih djece nema ozbiljnih komplikacija. Više nepovoljne prognoze imaju novorođenčad s simetričnom hipotrofijom fetusa. Glavni razlog je smanjena sposobnost rasta.

U djece s asimetričnom hipotrofijom održava se normalni rast mozga. Prema tome, prognoze su povoljnije.

Moguće posljedice fetalne hipotrofije:

 • česte zarazne bolesti (osobito u prvoj godini života);
 • zaostajanje u tjelesnom razvoju, neusklađenost proporcija;
 • rahitis;
 • odgođeni razvoj psihomotora;
 • neurotične reakcije;
 • teškim i nepovratnim oštećenjem središnjeg živčanog sustava (cerebralna paraliza, progresivni hidrocefalus, oligofrenija, itd.).

Liječenje fetalne hipotrofije

Terapeutski postupci se odabiru ovisno o stupnju neishranjenosti. Glavna zadaća liječenja je ispravljanje kršenja u sustavu majke i djeteta.

Trudnica će morati poboljšati svoj stil života, hranu, odreći se loših navika, biti više na svježem zraku. Potrebno neutralizirati izazivajuće čimbenike. Posebice, žena se može prebaciti na lak posao, intenzivno se baviti liječenjem postojećih infekcija. Idealno, to bi trebalo biti učinjeno prije trudnoće.

Liječenje lijeka propisano od strane liječnika.

Hipotrofija novorođenčadi: uzroci i simptomi

Novorođenčad može razviti neishranjenost pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • kongenitalne abnormalnosti probavnog trakta;
 • nedostatak majčinog mlijeka u majci;
 • nepravilan način hranjenja;
 • netolerancija na laktozu;
 • čestih zaraznih i prehlada.

Dijagnostički indikator - nedovoljno povećanje težine.

Klinički znakovi pothranjenosti u novorođenčadi:

 • mala težina;
 • nedostatak fizičke i mentalne aktivnosti;
 • smanjena turgor kože;
 • suhe kože i sluznice;
 • minimalnu količinu potkožnog masnog tkiva.

Liječenje neinatalne pothranjenosti

Prva faza je dijagnoza i uklanjanje uzroka.

Zatim morate prilagoditi unos prehrane i kalorija. Ako beba bude dojena, sve pažnje posvećuju majčinoj prehrani. Potrebno je konzumirati više bjelančevina, uvesti mineralne i vitaminske komplekse.

U nedostatku rezultata u roku od dva tjedna, dijete se prenosi u mješoviti tip hranjenja. Kod laktoze majčino mlijeko se potpuno zamjenjuje mješavinama.