Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Zasnivanje

Pažljivo planiranje trudnoće, žena se može suočiti s različitim problemima koje nikada prije nije sumnjala.

Uostalom, priprema za trudnoću mora se podvrgnuti temeljitom pregledu, da prođe sva ispitivanja, ali nakon svega toga nije uvijek moguće zamisliti bebu.

Tada morate ići na ponovno ispitivanje kako biste otkrili probleme, zbog čega se ne pojavljuje trudnoća.

Već u prvoj fazi istraživanja mogu se identificirati sasvim različiti razlozi. Na primjer, tijekom prve pretrage mogu se otkriti razni upalni procesi, spolno prenosive infekcije i još mnogo toga u žena.

U pravilu, gotovo se sve liječi, tako da nakon terapije možete započeti proces začeća.

Ali ako se dugo očekivana trudnoća ne pojavi, morate potražiti pomoć liječnika. A onda se mogu pojaviti potpuno neočekivane bolesti i razlozi zbog kojih žena ne može zatrudnjeti.

Može biti sve: od individualne nespojivosti s partnerom do hormonalnih promjena u tijelu. Vrlo često endometrijski polip je uzrok neplodnosti.

Što je to?

Endometrija je unutarnji sloj maternice. Endometrijski polip takav je rast na sluznici maternice, najčešće na jednom mjestu, ali ima i višestrukih formacija.

Možete ih pronaći kada ih pregleda liječnik, ako je polip tako velik da se prostire izvan maternice. Ali takav zanemareni oblik je rijedak, stoga je prilično teško dijagnosticirati i otkriti bolest na rutinskom pregledu.

Histerosonografija je da se sterilna fiziološka otopina ubrizgava u šupljinu maternice kroz poseban kateter. To vam omogućuje da jasno vidite polip, ako jest.

No, budući da se ovaj pregled provodi samo ako se sumnja na bolest endometrija, tada se na prvom pregledu, kada žena pregleda, planira trudnoću, ona se ne može otkriti.

Budući da endometrijski polip rijetko daje bilo kakve abnormalnosti, bolesna žena ne može se žaliti.

Ponekad, samo nakon višestrukih neuspjelih pokušaja koncepcije, nakon dugo vremena, kada odete na liječnika za neplodnost ili za druge sumnjive bolesti maternice, naznačena je histeriografija.

U nedostatku posjeta liječniku, žena dugo može ostati u mraku o prisutnosti bolesti. Ponekad postoje slučajevi kada se polip apsorbira, a žena nikad ne otkrije da ima endometrijski polip.

Endometrijski polip nije tretiran hormonskom terapijom. Možete se riješiti toga na jedini način - potpuno uklanjanje s nogom.

To se može učiniti kopanjem maternice. Mnoge se žene boji ovog postupka i brinu se da nakon toga neće moći zatrudnjeti. Pokušajmo to shvatiti.

Budući da je endometrijski polip rasipanje tkiva bilo gdje u maternici, upravo zbog toga često se ne događa trudnoća. Uostalom, plod je pričvršćen na endometrit, a za to sloj mora biti zdrava i glatka.

Ako se u prisutnosti polipa u maternici ipak pojavi trudnoća, moguća su rana i kasna pobačaja. Stoga, čak i kod IVF-a, polip se najprije uklanja.

Uklanjanje polipa najbolje je izvršiti pod kontrolom histeroskopije. Ako curetege maternice, bez provođenja ove studije, "slijepo", postoji mnogo rizika.

Histeroskopija vam omogućuje da odredite točnu lokaciju polipa i uklonite ga nogu. A zatim se uklonjena izraslina šalje za histološki pregled, koji određuje ne samo vrstu polipa nego i promjene u njemu. Zatim je propisana terapija.

Uglavnom, ovo su hormonska droga, koja se odabiru pojedinačno.

Ovdje ćete saznati možete li piti mesim tijekom trudnoće?

Razlozi za obrazovanje

Nitko ne može nazvati nedvosmisleni uzrok ove bolesti. No smatra se da je najveća uloga u pojavljivanju formacija oštećenje endometrija maternice, na primjer tijekom pobačaja.

Naravno, elementarna upala endometrija je moguća, ali često abortusi su uzrok bolesti najčešće.

Mogu li zatrudnjeti nakon uklanjanja polipa?

Nakon uklanjanja polipa, naravno, trudnoća se ne javlja odmah. Tijekom liječenja hormonskim lijekovima nakon operacije, trudnoća je jednostavno nemoguća.

U tom razdoblju žena se nalazi u ambulanti, stalno se testira i odlazi na ultrazvuk. Liječnici pažljivo prate kako nema ponovnog pojavljivanja - ponovno oblikovanje polipa, zbog čega je propisana hormonska terapija.

Nakon ukidanja hormonskih lijekova, trudnoća počinje za samo mjesec ili dva. Smatra se da je uklanjanje polipa najbolji način rješavanja pitanja neplodnosti u pozadini bolesti. Kao što pokazuje praksa, ova metoda zapravo funkcionira.

Budući da je polip endometrija u našem vremenu prilično uobičajena bolest, onda će sigurno biti prijatelji koji su ga susreli i možda su se već oporavili. Možete ih zamoliti za osobno mišljenje.

Curetage maternice danas nije strašna operacija i praktički ne nosi nikakve komplikacije. Pogotovo ako je to jedini tretman.

Ako je želja za zatrudnjenjem velika, onda biste trebali ostaviti sve sumnje i učiniti kako to savjetuje liječnik.

Trudnoća nakon histeroskopije endometrijski polip

Trudnoća nakon uklanjanja polipa

Endometrijevi polipi su prilično česta patologija maternice, koja se smatra jednim od uzroka neplodnosti, iako nije potpuno dokazana. U jednom, ginekolozi se slažu: nakon uklanjanja polipa, povećava se vjerojatnost trudnoće.

Što je polip?

Do danas, uzroci pojave polipa u maternici nisu potpuno razumljivi. Oni se mogu pojaviti ili kao rezultat hormonskih poremećaja, ili kao rezultat kroničnih upalnih procesa u zdjelici, ili nakon kirurških pobačaja. Najčešće se endometrijski polipi nalaze kod žena koje su već rađale, kao i kod žena s oštećenim metabolizmom, hipertenzijom i dijabetesom.

Polimera endometrija je vrsta "rasta" u uterusu. Najčešće je ovalnog oblika i doseže od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Polip ima istu strukturu kao i endometrij, jer je to izraslost endometrija. Po svojoj prirodi, polipi su obično benigni i rijetko uzrokuju ozbiljnu štetu ženskom zdravlju, nemaju čak nikakve posebne simptome i obično otkrivaju polip "slučajno" obavljanjem planiranog ultrazvuka ili ispitivanja žene nakon neuspješnih pokušaja IVF-a ili dijagnosticiranja uzroka neplodnosti.

Kako se liječi polip?

Najvjerojatnije polip nije uzrok neplodnosti, ali upravo su razlozi njegove pojave uzroci neplodnosti, pa se nakon otkrivanja polipa liječnici odmah preporučuju uklanjanje - to je način liječenja polipoze maternice.

Pročitajte i cervikalnu eroziju nakon porođaja

Oni uklanjaju polipa koristeći histeroskopiju (ciljani način uklanjanja) jer "slijepo" uklanjanje takvog rasta nije samo opasno nego i nedjelotvoran, jer svaki polip ima svoju "nogu", što je vrlo važno ukloniti, inače će postati "osnova" novih izraslina.

Nakon operacije, uklonjeni polip mora se dati za histološku analizu. Vrlo rijetko, ali endometrijski adenomatozni polipi su mogući, ili polipi s prisutnošću promijenjenih (kancerogenih) stanica. Nakon primanja testova, liječnik odluči kako će se nastaviti liječenje. Ako je polip "kancerogen", liječenje nastavlja onkolog. Međutim, podsjećamo da se to događa vrlo rijetko, pa ne biste trebali paničariti.

Obično se liječenje sastoji od uzimanja hormonskih lijekova (propisivanje hormonskih kontraceptiva za 2-3 mjeseca), kao i antibakterijske terapije.

Kada dolazi trudnoća nakon uklanjanja polipa?

Nakon trudnoće, nakon uklanjanja polipa, nema potrebe za "stezanjem", nakon svega, često su recidivi (novi polipi, pogotovo ako "noga" prethodnog rasta nije potpuno uklonjeno). Trudnoća nakon liječenja polipa je prilično jednostavna, osobito nakon hormonske terapije. Priče "iskusne" ukazuju da se dugo očekivana trudnoća javlja unutar 3-6 mjeseci nakon uklanjanja polipa.

Postoje i slučajevi kada se trudnoća razvija s novim polipom. Ginekolozi uvjeravaju da rast nije opasan za fetus. Trudnoća će proći bez komplikacija, a odmah nakon rođenja uklonit ćete polip.

Dakle, dame, ne brinite. Prisutnost i uklanjanje polipa nije prepreka dugo očekivanoj trudnoći.

Pogotovo za beremennost.net - Tanya Kivezhdy

 • Mjesečno nakon histeroskopije

Danas je u praktičnoj ginekologiji uterinska histeroskopija postala jedna od često korištenih metoda endoskopskog pregleda. Ova jedinstvena metoda nema utjecaja na zdravlje žene i dopušta joj da ostane trudna u budućnosti. Koristi se i za dijagnostičke svrhe, za određivanje uzroka bolesti i dijagnoze, te za liječenje.

Proučavanje šupljine maternice uz pomoć posebnih optičkih uređaja podijeljeno je na dijagnostičku, kiruršku i kontrolu.

Dijagnostička histeroskopija je vizualni pregled maternice. Kontrolna studija se provodi kako bi se pratila učinkovitost i učinkovitost liječenja. Kirurška histeroskopija je endoskopska intrauterinska intervencija u kojoj je oštećen integritet maternice.

Pomoću ove studije, na primjer, moguće je identificirati uzroke krvarenja maternice, odrediti uzroke neplodnosti, identificirati određene bolesti ženskih organa i tretirati ih, saznati postoji li endometrijski polip u maternici i izvesti polip uklanjanje.

Indikacije za uporabu histeroskopije

Indikacije korištenja ove metode istraživanja mogu biti:

 • sumnja na adenomojozu i endometriozu;
 • različite abnormalnosti maternice;
 • sumnja na endometrijske lezije;
 • slab IVF ili neplodnost;
 • sumnja na subkutani miom ili rak;
 • menstrualni poremećaji kod žena reproduktivnog doba, kao i promjene u razdoblju u perimenopauzi i postmenopauzi;
 • priprema za buduću trudnoću nakon perforacije maternice kako bi se procijenilo stanje ožiljka, kao i prethodni carski rez;
 • proučavanje kakvoće terapije lijekovima ili kako je pravilno trudnoća bila instrumentalno prekinuta;
 • prisutnost u šupljini maternice intrauterinih uređaja više od 5 godina i nemogućnost njihova uklanjanja.

Postupak pripreme za operaciju

Ispravna priprema za histeroskopiju vrlo je važna za intervenciju jer će pomoći liječniku da dobije najtočnije podatke o pregledu. Prije postupka, kako bi se uklonili prisutnost neželjenih postupaka, potrebno je napraviti mrlje. Ispitivanje se obično provodi 6. do 10. dana početka menstrualnog ciklusa, kada je maternica u optimalnom stanju.

Budući da je histeroskopija još uvijek kirurška intervencija, ona se izvodi tek nakon temeljitog kliničkog ispitivanja pacijenta. Da biste to učinili, možete uzeti ženu krv, urin, napraviti elektrokardiografiju i prsima X-zraka.

Potrebna je i psihološka priprema za histeroskopiju, objašnjavajući svrhu studije ženi.

Što je postupak histeroskopije?

Doslovno, "histeroskopija" znači "pogled na maternicu". Ovo je dijagnostička metoda iz unutrašnje maternice. Tanka cijev, histeroskop, ulazi kroz vaginu i vrat. Na kraju je optičko vlakno koje prenosi unutarnju sliku maternice na zaslon monitora. U šupljini maternice ubrizgava se fiziološka otopina ili plin, pod čijim se djelovanjem zidovi pomiču i izravnavaju. Dakle, liječnik dobiva priliku, penetrirajući duboko u sebi, ispitati tijelo, ali bez rezova sebe i zidova trbušne šupljine.

Sam postupak je bezbolan, pacijent može osjetiti samo neugodne senzacije, kao u rutinskom ginekološkom pregledu. Međutim, to zahtijeva psihološku pripremu i opću anesteziju ili lokalnu anesteziju, jer je tijekom postupka ponekad potrebno ukloniti endometrijski polip ili miomato čvor i uzeti uzorak iz zida.

Jednostavan on-line pregled može se provesti bilo u klinici ili u ordinaciji, a troškovi histeroskopije ovise o složenosti postupka.

Glandular polip endometrium. Ambulantno histeroskopsko.

Posljedice histeroskopije

Kao i kod bilo kakve operacije moguće je oštetiti zidove ili maternicu maternice. Upad u šupljinu - kao opciju učinci histeroskopije. Međutim, u usporedbi s drugim metodama dijagnoze i liječenja, uredska histeroskopija je najučinkovitija metoda s minimalnim negativnim posljedicama.

Da bi se izbjegle ozljede i negativne posljedice, suvremena uredska histeroskopija koristi fibrosterister, fleksibilnu, ne traumatsku optiku koja ima mali promjer. Takvi alati provode postupak ispitivanja bez širenja kanala cerviksa, čime se izbjegavaju ozljede i komplikacije.

Nakon postupka, proučavanje maternice može se promatrati iz krvarenja genitalnog trakta. Loše iscjedak nakon histeroskopije obično je uvijek prisutan. Osim toga, žena može doživjeti neku bol zbog nekoliko dana, u obliku grčeva, kao posljedice operacije.

Kontraindikacije za histeroskopiju

Ovaj postupak se ne smije izvoditi s obilnim krvarenjem maternice, akutnim ili subakutnim upalnim procesima genitalnih organa, cervikalnom stenozom ili rakom grlića maternice. Trudnoća je također kontraindikacija njegove primjene.

Uterinska histeroskopija prije IVF-a

Budući da inspekcija pomoću posebnog optičkog sustava omogućuje ne samo otkrivanje polipa endometrija nego i proučavanje stanja epitela, histeroskopija je obavezna za neplodnost ili prije IVF-a, tj. prije in vitro oplodnje. Histeroskopija prije IVF-a će odrediti stanje endometrija i saznati može li se embrij utvrditi u šupljini maternice, može li trudnoća biti uspješna.

Opća anestezija je potrebna za postupak, iako traje samo 15-20 minuta. Histeroskopija za neplodnost, provedena u pripremi za IVF, može se kombinirati s cauterizacijom erozije, otkrivena tijekom pregleda, s biopsijom, može se obaviti i ukloniti polip, strano tijelo, adhezije disekata ili intrauterini septum i obavljati niz drugih medicinskih zadataka.

Kako ukloniti endometrijski polip?

Endometrijski polip je lokalna proliferacija tkiva koja je obložena unutar zidne uterine. Vjeruje se da je glavni uzrok njenog pojavljivanja hormonska disfunkcija jajnika, iako točni uzroci polipa nisu identificirani. Takvo kršenje dovodi do činjenice da se na jednom mjestu endometrij širi i ne može se potpuno odbiti tijekom menstruacije. Tako postupno formira endometrijski polip.

Žene koje su sklone metaboličkim i endokrinim bolestima, poremećajima metabolizma masti, dijabetesa i hipertenzije mogu imati sličan rast tkiva. Ono što može biti endometrijski polip ovisi o reproduktivnoj funkciji jajnika, na prisutnost komorbiditeta, kao što su fibroidi ili upalne bolesti dodavanja, u dobi žene.

Obično endometrijski polip je benigna masa, ali još uvijek postoji 1% rizik da može biti rak endometrija, pa je uklanjanje polipa poželjno.

Endometrijski polip se uklanja tijekom histeroskopije koagulacijom s visokom frekvencijskom električnom strujom.

Mjesečno nakon histeroskopije

U pravilu, mjesec dana nakon histeroskopije u roku od mjesec dana su obnovljena. Ali tijelo svake žene reagira na anesteziju i sličnu intervenciju na različite načine, pa se ponekad mogu primijetiti propusti i kršenja uobičajenog rasporeda.

Pored toga, kršenja mogu biti povezana s svrhom histeroskopije. Ako je provedeno za provjeru kakvoće, na primjer, ERD maternice, tada će se mjesečno nakon histeroskopije vratiti na vrijeme.

Ako se trudnoća prekine, mjesečno nakon histeroskopije "ulazi" u uobičajeni raspored uskoro, jer žensko tijelo treba obuku i mora biti rekonstruirano.

Dodajte komentar

Vaša e-pošta neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

 • Vanjsko tijelo u šupljini maternice;
 • Neplodnost različitih izvora;
 • Anomalije razvoja organa;
 • Particije unutar maternice itd.

Ali mi u supermams.ru preporučujemo da se uvijek savjetujete s nekoliko stručnjaka prije donošenja odluke o histeroskopiji.

Kada planirati trudnoću nakon histeroskopije?

Nakon operacije "histeroskopija", žena još uvijek ima nekoliko mjeseci liječenja.

Prva stvar propisana za terapijske svrhe je antibiotika, tako da oštećena unutarnja podloga maternice ne prolazi kroz infekciju. Također, ovisno o otkrivenoj i uklonjenoj patologiji, možda ćete biti propisani hormonski lijekovi za normalizaciju opće pozadine tijela, lijekove koji potiču rad jajnika itd.

Nakon operacije, seks se može obnoviti barem nakon 3 tjedna, a ako postoje dokazi, onda još. Također, morate proći ultrazvučni pregled kako biste potvrdili da oporavak ide prema planu.

Ukratko, prema mnogim liječnicima, trudnoća nakon histeroskopije (sa ili bez struganja) može se početi planirati za oko šest mjeseci. Tijekom tog razdoblja, samo vaše zdravlje ženke će imati vremena da se oporavi.

Trudnoća nakon histeroskopije: recenzije

Mnoge su žene prošle ovu operaciju kako bi uklonile jednu ili drugu patologiju u maternici. Evo što pišu o učincima histeroskopije:

Hiperplastični polip kardioma. Ezfagogastroduodenoskopi.

 • Poslali su me za histeroskopiju, s sumnjivim polipom. Na kraju, nisu pronašli ništa, ali napravljeno je struganje, nešto za bolju obnovu endometrija. Nakon toga, ništa nije bilo propisano, samo seksualno odmaranje za nekoliko tjedana, a uspjela sam zatrudnjeti za sljedeći ciklus. Karina, 28 godina
 • Unatoč činjenici da smo šest mjeseci nakon histeroskopije bili suzdržani od planiranja, moj suprug i ja imali smo šansu i počeli smo seksualno otvoreno živjeti nakon 2 mjeseca, a mjesec dana kasnije vidio sam dvije trake na testu! Vrlo sam zahvalan liječniku da me je uputio na ovaj postupak. Irina, 31 godina
 • Na histeroskopiji su mi uklonjeni 2 polipa - jedan veliki, drugi mali, a zatim "stavio" na oralne kontraceptive 6 mjeseci. Planiramo već 3 mjeseca, ali trudnoća nikada ne dolazi, iako ultrazvuk je u redu, endometrija raste, a moj muž dobro. Ali mi ne izgubimo srce i nastavimo isprobati! Alina, 33 godina

Histeroskopija se smatra učinkovitom metodom liječenja neplodnosti. Za mnoge parove ovaj je postupak pomogao da osjetite roditeljsku radost. Stoga, ako nemate trudnoću, histeroskopija može pomoći, prema riječima liječnika, da slobodno idete na taj postupak.

Pažljivo pregledajte i nemojte se bojati jer žena na putu prema majčinstvu može izdržati bilo koji test!

_ _ Stranica supermams.ru - Supermams

Ovaj unos je objavljena 05/28/2014 u 6:40 pm u sekcijama Dobivanje trudna. Tags: trudnoća, sterilnost, histeroskopija, neplodnost žena, polipi rss-tape komentari na ovaj unos. Možete ostaviti komentar. Obavijesti s web mjesta su onemogućene.

Pogledajte koliko zanimljivosti:

Trudnoća nakon histeroskopije

Histeroskopija je ginekološki postupak, koji se provodi kako u svrhu dijagnostičkog pregleda, tako i za obavljanje poslova.

Tijekom postupka, liječnik unosi videokameru kroz vaginu u šupljinu maternice, što omogućuje pregled unutarnje površine i grlića maternice i obavljanje operacije bez nepotrebnih rezova.

Ovaj postupak je siguran za zdravlje žene. Izvodi se intravenoznom anestezijom. Koristi poseban alat - histeroskop.

U modernim uvjetima, histeroskopija se propisuje za različite bolesti ženskog reproduktivnog sustava:

 • hiperplazija sluznice maternice;
 • onkološke patologije;
 • adhezije u maternici;
 • krvarenje maternice;
 • menstrualnih poremećaja,
 • uklanjanje preostalih intrauterinih kontraceptiva;
 • prisutnost dijelova jajovoda zbog ektopične trudnoće;
 • i za kontrolu liječenja određenih bolesti.

Terapijski histeroskopija i trudnoća

Histeroskopija se često provodi radi razjašnjavanja i uklanjanja uzroka neplodnosti.

Koristeći ovu metodu izuzetno točno odrediti stanje jajovoda. Ako je razlog za njihovu opstrukciju prisutnost adhezija ili polipa, onda ih histeroskop pomaže ukloniti ih.

Ako je uzrok neplodnosti bio endometrijski polipi ili adhezije, tada je vjerojatnost trudnoće nakon histeroskopije prilično visoka.

Obično liječnici preporučuju razmišljanje o trudnoći nakon histeroskopije maternice najranije 6 mjeseci nakon postupka jer žena treba poduzeti određene preventivne i terapijske mjere:

 • tijek antibiotika kako bi se spriječile komplikacije operacije;
 • protuupalna terapija;
 • stimulacija jajnika;
 • hormonska terapija.

Preporucuje se obnavljanje seksualnog zivota 2-3 tjedna nakon operacije.

Pitanje specifičnog vremena planiranja trudnoće nakon histeroskopije, kao i nakon operacije, laparoskopija može se pojedinačno riješiti u svakom slučaju.

Da biste shvatili je li vjerojatnost trudnoće nakon histeroskopije super, treba razmotriti koje patologije predstavljaju uzrok tog postupka. Ako je provedena histeroskopija kako bi se isključili čimbenici koji utječu na neplodnost, povećava se vjerojatnost da se dijete pojavi u bliskoj budućnosti.

Ponekad se događa da žena može zatrudnjeti odmah nakon histeroskopije ili za 2-3 mjeseca. U tom slučaju, trudnica treba povećanu medicinsku pozornost, kao u slučaju curetage, puni oporavak zdravlja još nije završen i komplikacije nisu isključene.

Histeroskopija: što je to i kako utječe na trudnoću?

Histeroskopija je postupak koji omogućuje stručnjacima da pregledaju zidove maternice. Hysteroskopija se naširoko koristi u suvremenoj medicinskoj praksi i omogućuje ne samo najtočniju dijagnozu određenih patologija maternice (dijagnostička histeroskopija), već i male operativne manipulacije (operacijska histeroskopija).

Indikacije za istraživanje su:

- sumnje na bolesti poput endometrioze maternice, endometrijske patologije, fuzije (synechia) u šupljini maternice, mioma submukoze, raka vrata maternice;

- kršenje menstrualnog ciklusa;

- sumnja na razne malformacije maternice;

- pregled maternice nakon hormonske terapije ili operacija izvedenih na maternici.

U pravilu, histeroskopiju prethodi posebna ambulantna priprema, koja uključuje niz potrebnih laboratorijskih testova (točan popis određuje zdravstvena ustanova koja će provesti postupak). Optimalni vremenski okvir za istraživanje je 5-7 dana menstruacijskog ciklusa.

Dakle, histeroskopija - što je to? Liječnik pregledava šupljinu maternice pomoću posebnog ultrafiničnog uređaja - histeroskopa, čija je osnova optička vlakna koja prenosi sliku (u desetostrukom povećanju) na monitor preko sitne videokamere. Postupak se izvodi na ginekološkoj stolici, a budući da je bolna, opću anesteziju se daje pacijentu intravenozno. Tek nakon što žena spava, postupno se proširuje cervikalni kanal, nakon čega se u maternicu umetne histeroskop, kroz koji tekućina ulazi u šupljinu (u većini slučajeva koristi se fiziološka otopina), što povećava, što je neophodno za potpuno ispitivanje.,

Zatim stručnjak pregledava zidove maternice, usta jajovoda i cervikalni kanal. Dijagnoza se obavlja na temelju pregleda, ako je potrebno, može se izvršiti operativna manipulacija (uklanjanje polipa, mioma čvora itd.). Nakon pregleda, uklanja se tekućina iz maternice, gdje cijela procedura završava.

Nedavno je naširoko upotrebljavana uredska histeroskopija maternice, čije se recenzije mogu naći na internetu. Ne zahtijeva posebnu ambulantnu obuku, a provodi se i bez anestezije. U pravilu, ovaj postupak se provodi tijekom ambulantnog prijema, no ova metoda omogućuje samo dijagnosticiranje bolesti, budući da se liječenje ne može izvesti bez anestezije. Osim toga, ova metoda je prikladna samo za pacijente s niskom osjetljivošću na bol.

Indikacije za provedbu kirurških zahvata tijekom histeroskopije su: intrauterini septum ili intrauterini synechia; endometrijski polipi ili hiperplaziju; submukozni uterinski miomi; uklanjanje stranih tijela (na primjer ostatke intrauterinalnog kontracepcijskog sredstva).

U prvih nekoliko sati nakon provođenja histeroskopije, svjedočanstva pacijenata upućuju na to da u donjem dijelu trbuha mogu biti bolovi koji se mogu zaustaviti s antispazmodijskim lijekovima. Iscrpljeno krvarenje je također moguće u prvim danima nakon postupka. Antibiotska terapija može se propisati diskrecijskom odlukom liječnika za profilaksu.

Je li moguće trudnoću nakon histeroskopije? Nema nedvosmislenog odgovora na ovo pitanje, budući da sve ne ovisi o postupku, već o patologiji koja je otkrivena tijekom histeroskopije, kao io učinkovitosti postupka koji je uslijedio. Međutim, definitivno se može reći da je histeroskopija maternice i trudnoće prilično kompatibilna, štoviše, ovaj je postupak učinkovita metoda određivanja uzroka neplodnosti (biti potpuno točan, uterinalni čimbenici neplodnosti), a također vam omogućuje uklanjanje mnogih mehaničkih formacija koje sprječavaju trudnoću, ukloniti polimere endometrija ili uništiti adhezije.

Nakon kirurške histeroskopije, vjerojatnost trudnoće je visoka, ali liječnici, u pravilu, preporučuju da ga planiraju ne prije šest mjeseci. Osim toga, morate uzeti u obzir da, na primjer, histeroresktoskopija endometrijskog polipa, čije se recenzije mogu čitati na internetu, nažalost ne uklanja polipa zauvijek, one opet rastu, tako da je važno ne samo uklanjanje polipa nego i eliminirati hormonsku neravnotežu koja je najčešći uzrok njihove formiranja.

Kada se otkriju neke ne-mehaničke patologije, također se može propisati hormonsko liječenje, složena protuupalna terapija itd., Nakon čega se trudnoća obično javlja sama po sebi. Ukoliko, međutim, tijekom studije nije bilo moguće otkriti bilo kakvu patologiju, nužno se provodi biopsija endometrija, čiji rezultati će odrediti koliko dobro i dobro funkcioniraju organi reproduktivnog sustava. Na primjer, histološki pregled otkriva kronični metroendometritis koji sprječava implantaciju embrija.

Samo ako se izvrši histeroskopija i još se ne pojavljuje trudnoća, jedini izlaz je IVF (in vitro oplodnja). Usput, u nekim klinikama, histeroskopija je obvezna procedura prije IVF-a, jer omogućuje pravodobno prepoznavanje svih promjena koje mogu spriječiti da trudnoća postane IVF.

Unatoč mnogim pozitivnim aspektima, histeroskopija također ima niz kontraindikacija, uključujući: upalne procese u genitalije; obilno krvarenje maternice; raka ili cervikalne stenoze; progresivna trudnoća; prisutnost uobičajenih zaraznih bolesti (upala pluća, gripa, itd.); cjelokupno ozbiljno stanje bolesnika u kardiovaskularnim bolestima, patologijama jetre, bubrega.

Histeroskopija je daleko najsigurnija metoda za ispitivanje šupljine maternice, budući da sama može otkriti tumore poput polipa ili dijagnosticirati metamendometritis. Čak i ultrazvuk maternice ne daje takve visoke rezultate.

Trudnoća nakon histeroskopije - optimalno vrijeme za začeće

U ginekološkoj praksi histeroskopija je često korištena dijagnostička metoda. Također se koristi za liječenje određenih ginekoloških bolesti, uključujući neplodnost. Međutim, ovaj postupak je vrlo traumatično i oštećenja endometrija, koja je potrebna za pričvršćivanje jajašca. Nakon tog vremena moguće je planirati trudnoću nakon histeroskopije, tako da se razvija i nastavlja bez patologije.

Što je histeroskopija

Histeroskopija je vrsta endoskopskog pregleda koji se koristi u ginekologiji. Uz pomoć posebnog aparata (histeroskop), liječnik pregledava šupljinu maternice i po potrebi provodi neke terapeutske postupke.

Slika se prenosi na zaslon, tako da nekoliko stručnjaka može odmah pratiti manipulaciju. Postupak je bolan, pa se treba izvesti pod općom anestezijom.

Indikacije za

Histeroskopija se koristi za dijagnosticiranje i liječenje mnogih bolesti reproduktivnog sustava.

 • Disfunkcionalno krvarenje maternice koje može biti povezano s hiperplastičnim procesima.
 • Mijelomatski čvorovi u maternici.
 • Prisutnost synechiae u maternici nakon upalnih procesa, operacija.
 • Dijagnoza endometrijskih polipa i raka.
 • Prisutnost intrauterine septe, što dovodi do neplodnosti.
 • Patologija razvoja maternice i njegovih dodataka.
 • Prisutnost preminulog jajašca ili njenih ostataka u maternici - nakon pobačaja ili propalog pobačaja.
 • Vanjsko tijelo u maternici.
 • Nemogućnost izdvajanja intrauterinog uređaja zbog povećanja do zidova maternice.
 • Dijagnoza neplodnosti maternice.
 • Terapijske manipulacije u endometrijskim hiperplastičnim procesima.

Postoji mnogo naznaka za histeroskopiju, pa se taj postupak često provodi. Unatoč činjenici da se tijekom histeroskopije provodi liječenje neplodnosti, sama manipulacija je traumatska. Nakon toga, potrebno je vrijeme da se obnovi normalno funkcioniranje endometrija, koji će moći primiti jaja i čvrsto ga učvrstiti.

Što može pomoći u postupku

Neplodnost se može dogoditi zbog mnogih razloga. Oni mogu biti hormonalni - kada nema dovoljno hormona u ženskom tijelu koje su potrebne za održavanje trudnoće i očuvanje jajašca. Neplodnost može biti uzrokovana čimbenicima maternice:

 • anomalije strukture samog maternice - dojenčeta, dvosjeda, prisutnost pregradnih dijelova u njegovoj šupljini;
 • opstrukcija jajovoda - zbog prianjanja, začepljenja njihove šupljine ili ulaza u cijev;
 • prisutnost adhezija u šupljini samog maternice - ovum ne može prodrijeti u nju i učvrstiti u endometrij;
 • endometrijske hiperplastične promjene - na takvu mukoznu membranu, jaja se ne mogu vezati.

Histeroskopija može pomoći ukloniti ove prepreke trudnoći. Sa infantilnim ili dvogorenim uterusom, postupak može samo pomoći u utvrđivanju dijagnoze, ali liječenje ovdje nije moguće. Ako postoje particije, one se mogu uništiti uz pomoć histeroskopa. Isto vrijedi i za ljepljive postupke - bilo koji, čak i najgušće sinechies su osjetljivi na uništavanje i uklanjanje tijekom ovog postupka.

Možete očistiti šupljinu jajovoda. Pneumohisteroskopija se koristi kako bi se uklonila njihova spajanja - kada su jajovodne cijevi napuhane zrakom i prianjaju se. Uz endometrijsku hiperplaziju, kompletna curettage šupljine maternice izvodi se uklanjanjem cijele sluznice. Nakon toga, žena je propisana tijekom hormonske terapije za vraćanje normalnog endometrija.

Mnoge žene koje su propisale postupak kažu da im je pomogla da ostanu trudne. Iako su prije toga drugi načini liječenja neplodnosti bili nedjelotvorni.

Komplikacije i posljedice

Ovaj postupak se odnosi na kirurške zahvate. Njegova implementacija je ispunjena pojavom brojnih komplikacija. Mogu ovisiti o kirurzima i ženskom tijelu. Koje su moguće komplikacije histeroskopije?

 • perforiranje stjenke maternice;
 • razvoj krvarenja maternice - u nekim slučajevima nije moguće zaustaviti i uterus se mora ukloniti;
 • prodor mikrobiološke flore i razvoj procesa suppurative;
 • traumatizirani mukus može dovesti do stvaranja adhezija.

Posljedice su prilično rijetke. Za njihovu prevenciju provode se sljedeće aktivnosti:

 • korištenje antibakterijskih lijekova za vrijeme i neposredno nakon postupka;
 • vizualno praćenje postupka;
 • prisutnost anesteziologa i kirurga u slučaju razvoja krvarenja ili perforacije maternice;
 • hormonska i apsorbirajuća terapija kako bi se spriječile adhezije i vratili normalnu sluznicu.

Kada možete planirati trudnoću?

Dakle, kada možete zatrudnjeti nakon histeroskopije? Ovo pitanje brine sve žene koje su prošle takav postupak.

Ako su uklonjene adhezije, uklonjena je endometrijska curetage - trudnoća nije mogla brzo doći. Moguće je zatrudnjeti tek nakon što se formira kompletna endometrija. Nakon što se to dogodi - ovisi o ženskom tijelu. U prosjeku, u pozadini hormonske terapije, endometrij raste u roku od šest mjeseci. Ako se nakon postupka rekonstruiraju adhezije, termin se produljuje još nekoliko mjeseci dok se ne uklone.

Pokušavajući brzo zatrudnjeti nakon što takav postupak ne vrijedi. Potrebno je čekati puni oporavak i pažljivo se pripremiti za trudnoću, tako da fiziološki napreduje i ništa nije komplicirano.

Trudnoća nakon histeroskopije - planiranje za dijete i moguće probleme

Suvremene metode dijagnoze reproduktivnih organa brižno se tretiraju ženskim tijelom, ali trudnoća nakon histeroskopije događa se tek nakon određenog vremenskog razdoblja. I to je unatoč činjenici da provedba postupka uzrokuje minimalnu štetu. Uostalom, liječnik nastoji izvršiti najpotrebnije manipulacije tako da ih se još jednom neće uvesti u žensko tijelo. Nakon završetka dijagnoze, žena mora proći kroz razdoblje oporavka prije trudnoće kako bi spriječila moguće komplikacije.

Učinkovita dijagnostička metoda

Histeroskopija je ginekološki postupak u kojem se u maternicu umetne poseban uređaj (histeroskop). Video kamera na svom kraju omogućuje vam da pregledate unutarnju regiju cerviksa, ako je potrebno, da uklonite polip, tumore. Alat vam omogućuje da preuzmete materijal za daljnje istraživanje.

Ova kirurška intervencija ne nanosi štetu tijelu, jer se provodi bez rezanja i probijanja kroz prirodni otvor. Kako bi se izbjegle neugodne senzacije, primjenjuje se anestetički lijek.

Dijagnostička histeroskopija se koristi za ispitivanje ženskog reproduktivnog sustava. Obavlja se u lokalnoj anesteziji u ginekološkoj klinici. S druge strane, invazivna histeroskopija slična je operaciji. To se provodi u bolnici pod općom anestezijom. Njegova je svrha - za obavljanje medicinskih postupaka: za uklanjanje polipa, druge neoplazme, uzeti komad tkiva za analizu, u nekim slučajevima, ove 2 vrste kombiniranih postupaka.

Postupak je uspješan s neplodnosti. Trudnoća nakon histeroskopije javlja se u većini slučajeva. Iako se posebno radi uklanjanja neplodnosti, ova manipulacija se ne provodi.

Histeroskopija - pregled maternice s histeroskopom

Razlozi za anketu

Histoskopija se izvodi u patologijama ženskog reproduktivnog sustava. Naznake za postupak imenovanja mogu poslužiti:

 • adhezije u maternici;
 • nestabilni ciklus menstruacije;
 • formiranje malignih ili benignih novotvorina;
 • abnormalnosti genitalnih organa;
 • strani objekt u maternici;
 • endometrijski polipi;
 • teškog krvarenja iz maternice;
 • neplodnost iz raznih razloga;
 • hiperplazija sluznice;
 • neobičan iscjedak iz maternice;
 • netočan pobačaj;
 • komplikacija nakon poroda;
 • potreba za uklanjanjem preostalog intrauterinog uređaja;
 • prisutnost komada jaja tijekom ektopične trudnoće;
 • sterilizacije;
 • kontrola terapije bolesti.

Nakon izvođenja histeroskopije (čak i ako su stanice uzete za biopsiju), maternica se brzo vraća. U narednim mjesecima možete pričekati trudnoću. Ali njegova pojava nije zajamčena, jer mnogo ovisi o identificiranim bolestima. Ako se u maternici pronađe polipi ili neki drugi problem, prvo se morate liječiti i pripremiti za trudnoću, tako da ništa ne ometa nošenje bebe.

Komunikacijska dijagnostika slijedi koncepcija

Prema statistikama, postoje mnogi koji su postali trudni nakon histeroskopije u roku od 2 mjeseca nakon njezine provedbe. Postoji određena veza između želje za djetetom i medicinske manipulacije. Često postoje slučajevi kada se neplodnost dijagnosticira zbog adhezije, polipa u maternici. Ove se formacije uspješno uklanjaju tijekom histeroskopije.

Medicinska manipulacija uzrokuje da tijelo baci snagu da se oporavi. Možda to služi kao poticaj za početak trudnoće nakon histeroskopije. Planiranje takvih značajnih događaja u vašem životu potrebno je samo nakon savjetovanja s ginekologom. Nakon procjene rezultata anketa, on sam može otkriti je li proces oporavka završio. Da biste izbjegli negativne posljedice, bolje je slijediti preporuke liječnika.

Mogu li zatrudnjeti nakon histeroskopije?

Odmah se uključite u planiranje trudnoće nakon što postupak ne vrijedi. Žene moraju odmoriti, oporavljati se, zdravlje. Ponekad je potrebno liječiti nekoliko mjeseci.

Gotovo uvijek, nakon histeroskopije, propisuju se antibiotici kako bi se izbjeglo spajanje infekcije na oštećenu sluznicu maternice. Hormoni se koriste za obnovu opće pozadine i stimulaciju jajnika.

Normalni seksualni odnosi započinju 3 tjedna nakon manipulacije. Možda ćete morati podvrgnuti ultrazvučnom pregledu kako biste potvrdili uobičajeni tijek oporavka. Trudnoća nakon histeroskopije sa ili bez struganja preporučuje se planirati najmanje 6 mjeseci.

Mogućnost začeća nakon uklanjanja polipa

Kod hormonskih poremećaja mogu se pojaviti specifični rastovi na sluznici maternice - polipi. Ponekad ne daju ženi priliku da ostanu trudne ili trudnoća završava pobačajem. Histeroskopija vam omogućuje uklanjanje takvih formacija. Trudnoća nakon histeroskopije endometrijskog polipa javlja se u većini slučajeva, godinu dana nakon operacije.

Budući da se polipi pojavljuju zbog neuspjeha u hormonskom sustavu, ona zahtijeva obnavljanje hormonskog podrijetla, pravilan tretman (obično traje 2 mjeseca). Žena treba proći testove, podvrgnuti planiranim pregledima kako bi se spriječile eventualne komplikacije. Ako je potrebno, propisane su ultrazvučne preglede reproduktivnog sustava. Približno 1 mjesec nakon završetka tijeka hormonske terapije, može se pojaviti trudnoća.

Isječak s histeroskopijom

Kada se pacijentu dijagnosticira ozbiljan patološki problem u reproduktivnim organima, propisana je LDV (terapeutska i dijagnostička curetaža). Tijekom operacije odmah pregledavaju šupljinu maternice i kirurški provode potrebno uklanjanje. Tijekom postupka, liječnik s kamerom prati sve radnje. Tako da se žensko tijelo može brže oporaviti, postupak se provodi oko 4 dana prije početka menstruacije.

Pravilno izvedena curettage pomaže u izbjegavanju komplikacija i omogućuje vam da počnete planirati trudnoću u razdoblju od 1-2 mjeseca. Žena treba kontaktirati svog liječnika koji odlučuje hoće li provesti dodatan pregled. Stručni stručnjak će vam pomoći u određivanju vremena kada će proći ovulacija.

Moguće komplikacije

Svaka intervencija u radu ljudskog tijela može dovesti do negativnih posljedica. Nakon histeroskopije moguće su i komplikacije. Nepravilno izvršene manipulacije mogu dovesti do sljedećih posljedica:

 • dodavanje infekcije;
 • pojava krvarenja;
 • upala u zdjeličnim organima;
 • ozljede vrata maternice;
 • alergiju na anesteziju - plin koji je korišten tijekom operacije;
 • vaginalni grčevi.

Prije postupka, liječnik mora upozoriti pacijenta kakvu komplikaciju čeka u slučaju neuspjelog liječenja i kako to može utjecati na buduću trudnoću. Takve posljedice su rijetka, suvremena oprema omogućava sve manipulacije na visokoj razini.

Neugodne posljedice su krvavi iscjedak. Ovo je norma nakon takvog postupka, jer su krvne žile ozlijeđene. Dopuštenja trebaju trajati 2, najviše 5 dana. Ako nastavite više od ovog razdoblja, trebate se posavjetovati s liječnikom. Posebnu pažnju treba posvetiti zdravlju, kad je neugodan miris iz izbijanja, mijenjajući boju, na primjer, u crnu boju.

Nakon histeroskopije, donji trbuh može ozlijediti lumbalni iscjedak. Trajanje takvih senzacija ponekad se proteže na 10 dana. Ako povećate bol od umjerenijih stupnjeva na jaku, morate se žaliti liječniku. Konzultacije s specijalistima također su potrebne u slučaju da povlačenje boli ne prođe nakon određenog razdoblja.

Druga negativna posljedica je opća slabost, slabost. To može biti posljedica anestezije, emocionalne depresije. Ulazak u zimice, vrućicu, migrenu - dobar razlog da vidite liječnika.

Obnavljanje petlje

Potrebno je neko vrijeme da se menstrualni ciklus oporavi nakon izvođenja histeroskopije. Nakon dijagnostičke procedure, menstrualni ciklus nije uznemiren, nema kašnjenja. Ali ponekad postoje iznimke. Odgoda u menstruaciji može biti od 4 do 15 dana i ne mora biti simptom trudnoće.

Ciklus oporavka ovisi o složenosti postupka. Kod uklanjanja tumora odgoda je 1 ciklusa. Prilikom struganja, bit će i preskakanje 1 mjesečnog ciklusa. Oporavak ovisi o individualnim karakteristikama ženskog tijela. Ako mjesečni broj nije započeo u mjesecu, trebate se posavjetovati s ginekologom.

U nekim slučajevima, naprotiv, počinju obilni periodi. To ukazuje na nepovoljne procese u maternici. Posebnu pažnju treba posvetiti iscjedenju s pijanim mirisom, velikim ugrušcima. S tim simptomima postoji sumnja na oštećenje jajovoda. Samozadovoljavanje je vrlo opasno, hitno je potrebno potražiti pomoć liječnika. Veliki gubitak krvi može uzrokovati oštar pad tlaka, gubitak svijesti.

Histeroskopija - minimalno invazivna kirurgija kako bi se izbjegla potreba za velikim, trbušnim operacijama na maternici

Šanse za povećanjem začeća

Uzroci neplodnosti su različiti. Procedura histeroskopije preciznije nego druge metode, otkriva stanje jajovoda i maternice. Uz dijagnozu, može se koristiti i za liječenje. Hysteroskopija i trudnoća, na prvi pogled, nisu jako povezani. No, postupak liječenja i takav pregled povećavaju šanse za shvaćanjem i provođenjem djeteta.

Kada je moguće planirati trudnoću nakon histeroskopije, samo će ginekolog nazočiti. Uzet će u obzir kronične bolesti, sve osobine ženskog tijela, kontraindikacije, moguće komplikacije, obilježja postupka. Moramo slušati njegove preporuke, jer će izbjeći komplikacije u budućnosti.

Nakon postupka, grlić maternice ostaje neko vrijeme bez zaštite, na svojoj unutarnjoj površini ima čireve, a infekcija može prodrijeti tamo. Iz tog razloga, odmah nakon dijagnoze ne može imati seks. Razdoblje apstinencije ustanovljuje liječnik, kada ga strugati 15 dana. Tijekom tog vremena obnavlja se sluzni sloj. Ako prekršite preporuke, mogu se pojaviti upalni procesi, koji će zahtijevati dugotrajno liječenje.

Kod vraćanja seksualnog odnosa, ponekad žena može osjećati bol, gori osjećaj u genitalije, s vremenom prolazi. Neophodno je da ne propustite rok, kada možete postati trudni nakon histeroskopije. U ovom trenutku, šanse da se željeno bebe značajno povećavaju.

Kada postanete trudni nakon uklanjanja polipa u maternici - planirate trudnoću

Trudnoća nakon uklanjanja polipa je moguća odmah nakon završetka perioda oporavka. Unatoč tome, mnoge žene su prisiljene podvrgnuti dodatnim pregledima kako bi spriječile komplikacije tijekom trudnoće.

Koncepcija nakon uklanjanja polipa maternice: planiranje trudnoće

Ako je polip već dijagnosticiran, neće ga moći riješiti ni na koji način. Jedino adekvatno liječenje je operacija. Postoperativno razdoblje zahtijeva obvezno poštivanje svih preporuka liječnika za brzi oporavak ženskog tijela.

Suvremene tehnike omogućuju ženama s nerealiziranom majčinom da imaju svoju djecu neposredno nakon operacije. Međutim, planiranje trudnoće treba provesti s posebnom pažnjom.

Metode za uklanjanje polipa maternice

Uklanjanje polipa izvodi se s nekoliko metoda koje se odabiru na temelju:

 • opća klinička povijest žena
 • laboratorijske i instrumentalne podatke,
 • priroda polipoze,
 • rizik od nastanka maligniteta.

Jedino adekvatno liječenje endometrijskog polipa je operacija.

Postoje sljedeće vrste intervencija:

 • Polypectomy. Uklanjanje se javlja umetanjem polipa prije nego što se ukloni. Nakon cauterize rane elektroda ili tekućeg dušika. Dalje, polip je poslan za histološki pregled. Tjedan dana nakon operacije, obavlja se kontrolni ultrazvuk.
 • Kiretaža. Kirurški zahvat poznat kao curettage uključuje struganje endometrijskog polipa u maternici. Često je postupak kompliciran poslijeoperativnom infekcijom i ponavljanjem polipoze.
 • Ablacija šupljine maternice. Ablacija se koristi kod žena zrele dobi s ostvarenom majčinom ili kod žena s rizikom od polip degeneracije u malignu formiranost.
  Uklanjanje se provodi laserskim, radiofrekventnim valovima, tekućim dušikom, električnim strujama. Nakon ablacije, žena nema priliku samostalno provoditi dijete.
 • Histeroskopija maternice polip. Postupak je terapeutski i dijagnostički, a odnosi se na endoskopske metode uklanjanja polipa.
  Glavna prednost je mogućnost dijagnoze i istodobnog uklanjanja polipa uz pomoć snažne optičke opreme. Osim toga, oporavak nakon takve manipulacije mnogo je brži.
 • Histerectomija ili visoka amputacija. Radikalni tretman polipoze u sumnji na onkogenu degeneraciju tumora i rast metastaza. Maternica se uklanja uz dodatke.

Najčešća metoda je polytektomija - organska konzervativna kirurška tehnika koja ženi može u bliskoj budućnosti ostvariti željeno majčinstvo.

Uklonjeni polip - čimbenici koji utječu na odgodu trudnoće

U velikoj većini, uklanjanje nekompliciranih polipa ne vodi ozbiljnim posljedicama i problemima s naknadnim nosećem dijete. Mnoge žene uspijevaju uspješno osmisliti mjesec dana nakon operacije. Međutim, postoje čimbenici koji mogu odgoditi dugo očekivanu trudnoću.

Hormonski poremećaji

Nestabilne razine spolnih hormona često su uzrok zakašnjelog začeća. Tipično, kliničari su suočeni s značajnim viškom razina estrogena - ženskih spolnih hormona. S jedne strane, u ovoj situaciji, šanse za začećem se povećavaju. S druge strane, nestabilnost u omjeru hormonske ravnoteže može izazvati odbacivanje jajne stanice.

Najčešća metoda uklanjanja polipa jest polipektomija - kirurška orgulja-kirurška tehnika koja ženi omogućuje da u skoroj budućnosti postigne željeno majčinstvo.

Kada neuspješni pokušaji protiv pozadine hormonskih poremećaja, postoje rizici ponovnog pojavljivanja polipoze.

Zarazne bolesti

Postoperativno stanje žena često je komplicirano infekcijom. Ako je infekcija postala poticaj za formiranje polipa, penetracija patogenih medija u postoperativnu ranu je dovoljno velika.

Infekcija može prodrijeti s nedovoljnom rehabilitacijom opreme i antiseptičkim tretmanom genitalija nakon manipulacije.

Infekcije utječu na mogućnost trudnoće, koja se izražava u sljedećim manifestacijama:

 1. Ponavljajuća polipoza;
 2. Intrauterna infekcija embrija i rastući fetus;
 3. Poremećaji i anomalije razvoja organa i sustava nerođenog djeteta;
 4. Rizici pobačaja u ranim i kasnim razdobljima.

Kako bi se izbjegle zarazne komplikacije, trudnoća treba planirati po završetku terapije antibioticima.

Uz uobičajene preglede treba donirati krv za lančanu reakciju polimeraze, bakteriološku analizu zbog nepostojanja aktivne infekcije.

Postupak adhezije

Adhezije su moguće nakon struganja maternice. Curettage uzrokuje teške traume u maternicu, tako da oporavak traje nekoliko mjeseci. Nastajanje adhezija uzrokovano je stvaranjem žica koje mogu postati prepreka uspješnom planiranju trudnoće. Spikes zahtijeva ponovljeno uklanjanje.

Da biste spriječili opasnost od prianjanja, morate:

 • slijedite sve preporuke liječnika;
 • prisustvuju sjednicama elektroforeze, magnetnoj terapiji, laserskoj terapiji, fizioterapiji, ultrazvučnoj terapiji.

Anemična krvarenja

Nakon uklanjanja polipa, moguće je unutarnje krvarenje.

Zbog gubitka krvi:

 • nastaje anemija nedostatka željeza,
 • smanjuje se razina hemoglobina i volumen eritrocita.

U takvoj situaciji, koncepcija i normalna trudnoća su teška.

Ako se pojavi trudnoća, fetus razvija kronični hipoksični sindrom.

Kako bi spriječili anemiju potrebne su sljedeće smjernice:

 1. Terapija za rehabilitaciju droga s željeznim pripravcima;
 2. Uklanjanje krvarenja;
 3. Ispravak snage.

Žene moraju podvrgnuti redovitim pregledima liječnika, ultrazvučnih pregleda, testova krvi i urina za potpunu primjenu zdravog majčinstva.

Opća slabost, slabost

Oslabiti žensko tijelo može umor i faktor stresa. Često se povezuje s kršenjima menstrualnog ciklusa, a time i sa problemima s normalnim začećem.

Kako bi se riješio problem, preporučuje se kretanje vitaminsko-mineralnih kompleksa i aktivnog načina života. Važan aspekt je uravnotežena prehrana i uklanjanje loših navika.

Oblikovanje prianjanja zbog formiranja užeta, što može postati prepreka uspješnom planiranju trudnoće.

U nedostatku ozbiljnih komplikacija, stručnjaci savjetuju planirati trudnoću u narednih 2-3 mjeseca nakon uklanjanja polipa.

Prvo, tehnike štednje isključuju teške traume u maternicu. Drugo, uvijek postoji rizik od ponavljanja polipoze, nakon čega će biti potreban novi postupak uklanjanja.

Je li moguće zatrudnjeti nakon struganja?

Potrebno je razumjeti jednu stvar - trudnoća nakon liječenja polipoze postaje stvarnija nego prije kirurškog liječenja.

Svaka operacija zahtijeva određeno razdoblje oporavka, ali zato što je žena važna:

 • podvrgnuti liječenju lijekovima,
 • napraviti kontrolni ultrazvuk,
 • biti testirani na odsutnost infekcije i započeti pokušaje zatrudnje.

Ukupno trajanje postoperativnog razdoblja varira od 7 do 12 tjedana. Samo ako nema komplikacija i tijek korekcije lijekova je gotov, možemo li razmisliti o nastavku utrke.

Koliko dugo možete zatrudnjeti nakon histeroskopije?

Nakon histeroskopije, šanse za uspješno začeće i završetak prirodne trudnoće značajno povećavaju, međutim, nemoguće je naznačiti točne datume. Trudnoća može nastati odmah ili nakon godina.

U nedostatku trudnoće, žena će morati podvrgnuti dodatnoj dijagnostici na temu:

 • zarazne bolesti
 • endometrijski uvjeti maternice,
 • obilježja ovulacije kod žena.

Možda ćete morati podvrgnuti dugom tijeku hormonske nadomjesne terapije. Važne su analize kvalitete sperme kod muškaraca.

U praksi žene reproduktivne dobi imaju mogućnost začeća od 4 tjedna do 6 mjeseci nakon kirurškog liječenja polipoze u odsutnosti komplikacija.

Više informacija o planiranju trudnoće nakon postupka struganja navodi stručnjaka za ovaj videozapis:

Šanse za trudnoću nakon uklanjanja polipa znatno su veće kod žena reproduktivne dobi. Točno vrijeme nije moguće predvidjeti zbog individualnosti svakog organizma. Reproduktivna aktivnost žena određena je mnogim različitim čimbenicima, uključujući traumatski učinak na endometrij kao rezultat terapijskih i dijagnostičkih mjera.