Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Liječenje

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Kao dijete u 2 mjeseca za postavljanje načina dana?


Novoumni roditelji često se pitaju hoće li njihovo dijete pravilno razvijati. Kako bi bebin režim promijenio za 2 mjeseca? Koliko treba ostati budan, jesti, spavati? Koje igre možete igrati s mrvicama? Zapravo, ova su pitanja vrlo važna. U tom razdoblju roditelji trebaju utvrditi ispravnu dnevnu rutinu. To će ne samo olakšati skrb o djeci, nego mu omogućiti da se u potpunosti razvija i raste.

Beba spava

Dva mjeseca beba još uvijek spava veći dio vremena. Proveli su 16-18 sati spavanja dnevno, od kojih 9-10 sati padaju noću i 7-8 sati dnevno. Razdoblje buđenja, u pravilu, ne prelazi 2 sata. Ako dijete "hoda" duže, onda postaje teško za zaspati. Zdravo, mirno dijete u 2 mjeseca odlazi na spavanje u 10-15 minuta. Ako već dulje sisati majčinu dojku, ruke, noge i trepavice dršću, to znači da je "hodao". Tijekom dana beba spava oko 5 puta, od čega 2 puta 2 sata i 4 puta 40 minuta. Štoviše, ako se dijete probudilo, možete ga malo tresti i sigurno će ponovno spavati.

Kako bi vaša beba pravodobno zaspala, pokušajte slijediti ova pravila.

 • Redovito provodite mokro čišćenje sobe u kojoj dijete spava, aparirajte je barem 5 minuta prije no što odete u krevet.
 • Održavajte optimalnu temperaturu zraka - ne manju od 20 i ne višu od 24 stupnja Celzija.
 • Pazite da posteljina u krevetiću beba nije bila bora.
 • Odjeća za spavanje trebala bi biti bez unutarnjih šavova, mekana na dodir.
 • Svijetlo svjetlo ne smije pasti na spavanje djeteta.
 • Izbjegavajte glasne zvukove u blizini dječjeg krevetića.
 • Držite bebu suhom.
 • Ako se dijete uznemireno trzne rukama, probudite ga, ali ne čvrsto.
 • Za kolike, stavite toplu, peglanu pelenu na trbuščić, držite bebu s kolonom i udarajte prstima u smjeru kazaljke na satu oko pupka.
 • Pokušajte postaviti mrvice u isto vrijeme, uskoro će se naviknuti i uskoro će zaspati na utvrđenim satima.
 • Dječji spavanje u trajanju od dva mjeseca trajat će duže ako mu majka leži pored njega. Ako trebate obavljati kućanske poslove, ostavite svoju majicu navlaženu majčinim mlijekom u krevetiću.
 • Prije spavanja, obrišite bebu, a zatim ga hranite. Nakupuvshiesya, da biste ispunili svoje beba ispuniti će bolje spavati.
 • Pripremite svoje dijete unaprijed za spavanje - u roku od oko 20 minuta, počnite govoriti tišom, pjevajte mu uspavanku, nježno ga protresite.

Cijeli drugi mjesec života djeteta mora biti postavljen da pada svake 2 sata. Pokušajte slijediti ovo pravilo, inače će hormoni stresa biti proizvedeni u malom tijelu, beba će preopteretiti i dugo će plakati.

hranjenje

Stopa mlijeka za dvomjesečno dijete iznosi oko 800 ml dnevno. Umjetna dojenčad jede 5 do 6 puta dnevno, ali ne češće nego svaka 3 sata. Smjesa se apsorbira dulje od majčinog mlijeka, stoga je potrebna pauza za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta. Dojenčad se obično hrane na zahtjev, u prosjeku se mogu primijeniti na dojku 6 do 12 puta dnevno. Ispada da je nešto teže organizirati režim djeteta djeteta tijekom 2 mjeseca tijekom dojenja. Ali ništa nije nemoguće, podložno sljedećim pravilima, možete sami izgraditi zgodan raspored hrane.

 • Provjerite je li beba puna. Treba aktivno progutati 15 minuta. U tom slučaju, dijete mora urinirati 10 do 12 puta dnevno (odbaciti pelene i brojati mokre pelene dnevno).
 • Nakon što je dijete jede, držite ga uspravno 5 minuta. To će omogućiti da zarobljeni zrak pobjegne. Ako to nije učinjeno, dijete može biti mučnato od strane kolike.
 • U toplini, dajte bebu čistu vodu za piće (trebate piti žlicom). Djeca koja se bave umjetnom i mješovitom hranom trebaju redovito piti.
 • Pripremite smjesu u skladu s uputama, do 6 mjeseci, koristite hranu na broj jedan.
 • Ako se malo brine o koliku, neka piju malo kopra, a još bolje - konzultirajte pedijatra. Ponekad problemi s trbuščićem mogu biti simptom crijevne infekcije, disbakterijusa, alergije na smjesu ili proizvoda koji majka jede.
 • Pobrinite se da beba potpuno prazna dojku. Često djeca su lijeni i sisaju samo prednje mlijeko, što je vrlo lako doći. Kao rezultat toga, oni slabe težine, pate od kolike, i često plakati. U tom slučaju, majka mora dekantirati dojku prije hranjenja, dok dijete ne nauči "raditi" i dobiti hranjivije mlijeko.
 • Nemojte žuriti da hranite dijete na prvom kriku, pogotovo ako je nedavno pojedeo. Možda on želi vašu pozornost, miluje, ili ima bol u želucu, on je hladno, pije u pelenama, želi spavati. Saznajte kako osjetiti i razumjeti bebu.

Posavjetujte se s liječnikom ako beba pada fontanu nakon hranjenja.

Vrijeme buđenja

Dva mjeseca beba se probudi oko 8 sati dnevno. To su obično kratki vremenski period od sat vremena do dva svaki. Svjesno dijete jede 120 minuta, šetnje na otvorenom 2 do 4 sata, traje oko 60 minuta za higijenske postupke i ostaje besplatno nekoliko sati. Međutim, mnogi roditelji ne znaju potrošiti ovaj put s koristima. Međutim, postoji dosta takvih aktivnosti.

 • Gimnastika i masaža. Od 2 mjeseca možete izvoditi posebne vježbe koje jačaju mišiće, uklanjaju ton i zabavljaju bebu. Počnite s masažom: udahnite ruke i noge djeteta prema leđima, zatim leđa, trbuščić, gnječite dlanove i noge. Premjestite ručke gore i dolje, gurajte ih, a zatim ih prijeđite po prsima, "šok". Uhvatite dijete za petama i zakrenite "bicikl", naizmjence ispravite i savijte koljena, stavite bebu na trbuščić.
 • Zanimljiv plivanje. Napunite kadu 15 cm toplom vodom, stavite nekoliko igračaka. Neka beba zapljusne, leži na trbuhu, pokušajte zgrabiti zanima igračku. Držite se brada i unaprijed kuhajte vodom, ako ga proguta. U drugo vrijeme, nazovite punu kupku, neka beba pokuša hodati uz dno, ako imate poseban krug za cervikanje, onda ga možete pustiti u "slobodno plivanje".
 • Informativni plakati. Objesite na zid u blizini krevetića zanimljivi kontrastni crteži (imajte na umu da djeca od dva mjeseca vide svijet u crno-bijeloj boji). Detaljno opišite djetetu ono što je prikazano na njima, podijelite svoja mišljenja i osjećaje, napravite male priče. Promijenite slike svaka 3 dana.
 • Upoznavanje s oblicima. Pokažite vašem klincu jednostavne geometrijske oblike - loptu, kvadrat, trokut. Držite ih na udaljenosti od 20 cm ili objesite preko krevetića. Povremeno ih dodamo djetetu. Najbolje od svega, ako su izrađeni od različitih materijala - drva, tkanina, metala, gume itd.
 • Upoznavanje sa zvukovima. Osim vizualnih i taktilnih osjeta za dijete od 2 mjeseca, zvukovi su vrlo važni. Često razgovarajte s bebom, promijenite intonaciju kada govorite o nečemu smiješnom, zanimljivom, tajnom. S ljubavlju ga naziva po imenu, razmišljajte o nekim lijepim nadimcima. Dobijte zvukove koji stvaraju različite zvukove, pokažite dijete kako ih ukloniti. Pokušajte tresti igračku s različitih strana, a beba će okrenuti glavu na mjesto gdje dolazi buka.
 • Takva druga glazba. Uključite bebu drugu glazbu, zatim mirno i glatko, zatim ritmično i zabavno, plesajte s njim u naručju.
 • Igre. Igrajte "bijelo-sided magpie" - reći bebi rima dok istodobno masirati svaki prst (ovo razvija fino motoričke vještine). Sakrijte svoje lice iza dlanova, a zatim otvorite i kažite "ku-ku", napravite smiješno lice.

Kako organizirati dnevnu rutinu?

Kao što ste već shvatili, dnevni režim od 2 mjeseca starog beba sastoji se od razdoblja spavanja, hranjenja, kupanja, razvoja i komunikacije. Ali kako ih pravilno organizirati? Prije svega, trebate shvatiti da je svako dijete drukčije, neka djeca duže spavaju, drugi vole hodati, a drugi ne skinu s prsa. Stoga je potrebno izgraditi režim, počevši od prirode djeteta. Međutim, to ne znači da sve treba voditi, majka treba imati vremena za kućanske poslove.

Ako govorimo o približnom načinu dana, a za dijete na 2 mjeseca izgleda ovako.

 • 7: 00-7: 30 Jutarnje hranjenje.
 • 7: 30-8: 00 Higijenski postupci.
 • 8: 00-9: 30 Spavanje.
 • 9: 30-10: 30 Masaža, gimnastika, komunikacija s djetetom.
 • 10: 30-11: 00 Hranjenje.
 • 11: 00-13: 00 Šetnja u kombinaciji s spavanjem.
 • 13: 00-14: 00 Razvoj djeteta, komunikacija.
 • 14: 00-14: 30 Hranjenje.
 • 14: 30-16: 30 Spavanje.
 • 16: 30-17: 30 Šetnja.
 • 17: 30-18: 00 Hranjenje.
 • 18: 00-19: 30 Spavanje.
 • 19: 30-20: 30 Vrijeme za aktivne igre.
 • 20: 30-21: 00 Kupanje.
 • 21: 00-21: 30 Hranjenje.
 • 21: 30-0: 00 Spavaj.
 • 00: 00-00: 30 Posljednja hranjenja.
 • 00: 30-7: 00 Spavaj.

Dojenčad se mora hraniti između 2 ujutro i 5 ujutro, tijekom tog razdoblja proizvodi se hormon koji je odgovoran za količinu mlijeka.

Organizirati dnevni režim za dijete u trajanju od dva mjeseca ili ne je osobna stvar obitelji. Dr. Komarovsky vjeruje da to treba učiniti, pravilan raspored dana olakšat će zadatak razvijanja bebe i brige za njega. Roditelji trebaju znati koliko dijete treba spavati, jesti, hodati, to će omogućiti pravodobno praćenje mogućih odstupanja od norme.

Dnevni režim od 2 mjeseca

Do dva mjeseca vaša je beba već odrasla, pa čak i češće počela osmijeh, obavijesti svjesno. Zvukovi koje je napravio još su uvijek slični smislenom ljudskom govoru, ali za roditelje su najugodniji na svijetu. Danas ćemo govoriti o režimu dana dvomjesečne djece. U ovom dobu dijete je budnije, što znači da ćete moći uživati ​​u komunikaciji s njim duže, uživajući u igrama i zabavi.

hranjenje

Odrasla do dva mjeseca dijete jede 5-6 puta dnevno. U prosjeku, interval između hranjenja traje oko 3-3,5 sati, noćna stanka može varirati u roku od 6-7 sati. Najbolja prehrana za dvomjesečno beba je dojenje. S pogoršanjem laktacije treba poduzeti sve mjere za njegovo vraćanje. Moguće opcije:

 • piti biljne dodatke;
 • dobar odmor - ne ustručavajte se prebaciti na izvršenje određenih kućanskih poslova vašem mužu ili rođacima tijekom tog razdoblja;
 • pio čaj s mlijekom prije hranjenja je sjajan način povećanja laktacije.

Nažalost, takve mjere ne daju uvijek očekivani rezultat, u ovom slučaju ne biste trebali mučiti sebe i dijete, savjetujte se s pedijatrom i odaberite pravu hranu, uzimajući u obzir dob i osobine djeteta. Ponekad se iznenada odbija odbijanje bebe s prsa, a nema mogućnosti za stjecanje umjetne prehrane. U slučaju nužde dopušteno mu je ponuditi mlijeko koje se razrjeđuje s vodom na pola uz dodavanje minimalne količine šećera. Razmislite o tome da je interval između hranjenja u djece na umjetnoj prehrani duži od onih koji piju majčino mlijeko.

mamac

Česta pogreška mladih majki je rano uvođenje novih proizvoda u dijete. Često se to događa nakon razgovora s drugim ženama, koji oduševljeno govore o činjenici da njihova djeca pije mrkvu i sokove jabuka ili jogurt. U ovom slučaju najbolje je usredotočiti se na savjet pedijatra. Ako dijete jede majčino mlijeko, do šest mjeseci, tvari sadržane u njoj dosta su dovoljne. "Umjetni" dodatni proizvodi se uvode ranije, približno 1-1,5 mjeseci.

Ponekad je napast da hranite bebu s nečim ukusnim je prevelika, ako vam se čini da dajte novom proizvodu svom djetetu, razmislite o mogućim posljedicama:

 • probavni sustav u dobi od dva mjeseca nije prilagođen za preradu drugih proizvoda osim majčinog mlijeka ili njegovih nadomjestaka;
 • Promjena u prehrani može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, neka djeca nakon što se takvi pokusi pojavljuju u bolničkoj bolnici.

Zaključak: optimalna prehrana - majčino mlijeko, kao zamjena - mješavina koju odabere pedijatar, ne zaboravite redovito ponuditi bebu redovnu vodu, poželjno u bocama. U posljednjem slučaju, bit ćete sigurni u nedostatku nečistoća i tvari koje mogu naškoditi djetetu.

Većina dvomjesečnih beba spava s užitkom pet puta dnevno: noćni san i četverodnevni starci. Zdravo dijete može spavati noću najmanje 6-7 sati, tijekom dana, svaka od 1,5-2,5 sati, ovisno o osjećaju zasićenja, raspoloženju, vremenu, pozadinskoj buku i drugim čimbenicima. Mnoga djeca odmah pospanu za jutarnjem hranom, nije nužno da se oni miješaju u ovo - raduju se mogućnosti malo više odmora.

Tijekom dana preporučujemo kombiniranje šetnji sa snom:

 • to je dobro za zdravlje;
 • na otvorenom, mnoga djeca zaspati mnogo brže;
 • mjereno ljuljanje kola je bolje od bilo koje uspavanke.

Mnoge majke pričekaju da dijete zaspati i otići u posao, budući da je spreman za prvi zvuk koji dolazi na bebu. Ta je taktika posebno pogodna kada živiš u vlastitom domu. Šetajući parkom, nemojte odbijati komunikaciju s drugim roditeljima, ovaj put se možete odmoriti od kućanskih poslova.

probuditi

Možda najugodnijih trenutaka u životu roditelja. Dijete se probudilo? Nemojte se žuriti da ga nudite za jelo. Možete reći svojoj kćeri ili sinu kako planirate dan, podijeliti s njim svoje misli o nadolazećem popravku ili drugim pitanjima. Naravno, u ovom dobu dijete ne može razumjeti značenje riječi, ali će uhvatiti intonaciju vašeg glasa, osjećati svoju ljubav i možda se zauzvrat osmjehivati. Nije čudo?

igračke

U dobi od dva mjeseca, hvataljka je najbolje razvijena kod djece. Djeca su sretna da drže svoje roditelje za ruke, pelene se sruše, zvečka zviždaljke koje se smještaju u svoje male ruke. Važno je! Ni u kom slučaju ne objesite igračke blizu očiju djeteta, udaljenost od njih treba biti najmanje 30-35 cm. Ostali savjeti:

 • kupiti kvalitetne trese, iako su nekoliko puta skuplje, nemojte to brinuti, već zdravlje djeteta;
 • dobiti igračke svijetle boje s ugodnim zvukom;
 • Pobrinite se da stvari za bebu ne sadrže male predmete.

Uvijek kupujte proizvode za djecu primjerenu dobi djeteta - za 2 mjeseca morate osigurati sigurne uvjete, smatrate da su djeca sklona gutanju stranih predmeta i to može biti opasno za njihove živote.

vještine

Prvi koraci još su daleko, ali zdrava beba, koja nije opterećena bolestima, već može oduševiti roditelje svojim prvim dostignućima:

 • držeći glavu u podignutom položaju 40-50 sekundi, ponekad i duže;
 • "Stanite" u skloni položaj - djeca vole gledati svijet oko sebe u takvom položaju, okrećući podignutu glavu u različitim smjerovima i oslanjajući se na ručke;
 • stisnite igračke s jednom rukom.

Nije dovoljno? Uopće ne, jer još ima puno vremena za stjecanje novih vještina. Povremeno ostavite dijete samo, neka nauči samostalno sudjelovati. Prvo provjerite da se ne sklizne s površine i da se ne može ozlijediti ni na koji drugi način.

Upozorenje! Čak i ako ste sigurni da beba ne može prevaliti i da neće moći pasti s stola ili kauča, nikad ga ne ostavljajte bez nadzora.

Dnevni raspored

Sada sažmite informacije i izradite dnevnu rutinu:

 • 07:00 - ustajanje i hranjenje, ako je beba još uvijek pospana, odmah ga stavlja u krevet.
 • 07: 30-09: 00 - prvi dan drijemež.
 • 09: 00-11: 00 Buđenje. Dijete nakon buđenja je puna energije, sklona komuniciranju, a ne protiv igranja. Uklonite svu odjeću, uredite zračnu kupelj 10-15 minuta. Zatim organizirajte higijenske postupke: čišćenje ušiju i nos, pranje, mijenjanje odjeće. Na 20-30 minuta, ovisno o raspoloženju djeteta, ostavite ga na miru. Prije hranjenja možete čitati bajku ili samo razgovarati. Drugo doručak
 • 11: 00-13: 00 - spavanje u kombinaciji s šetnjom, naravno, ako to vrijeme dopušta.
 • 13: 00-14: 00 - vrijeme za igre, pranje, priprema za hranjenje i spavanje.
 • 14: 00-17: 30 - san, kao u prvoj polovici dana, može se kombinirati s boravkom na svježem zraku.
 • 16: 30-18: 30 - igre, gimnastika, masaža, hranjenje.
 • 18: 30-20: 30 - san.
 • 20: 30-21: 30 - budnost, komunikacija s obitelji, igre.
 • 21: 30-22: 00 - kupanje, pazite da dijete ima igračke u kadi - neka beba dobije maksimalni užitak od vodenih postupaka;
 • 22: 00-07: 00 - noćni san, otprilike oko ponoći postoji još jedno hranjenje, dijete, u pravilu, pospano, nemoj ga zamarati, da se ne probudi.

Prilagodite ovaj raspored kako biste uzeli u obzir značajke vaše bebe. Pobrinite se da vaša majka ima priliku tijekom dana barem malo odmora. Prvo, to pridonosi laktaciji, a drugo, njegu djece nije tako jednostavno kao što se može činiti izvana. Potrebno je stalno pratiti mnoge male stvari, biti pažljivi i budni, pokazati neograničenu strpljivost i ljubav.

Bez obzira na okolnosti, zapamtite, najvažnije je vrijeme u kući. Ovdje se ne radi o temperaturnom režimu, već o atmosferi u vašem domu - to bi trebalo biti smireno i iskreno. Ne ustručavajte se pokazati ljubav prema djetetu, razgovarati s njim o bilo kojoj temi. Izbjegavajte skandale sa supružnikom i drugim stanovnicima kuće - puno ovisi o situaciji, uključujući i psihološku udobnost djeteta. Sretno!

Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Režim dana i prehrana djeteta tijekom 2 mjeseca dojenja i hranjenja bočicom: koliko treba dijete biti budno?

Spavanje i hrana još su važni za novorođenče, ali za dva mjeseca dijete ima prvu iskru osobnosti. Mrkva ne jede i spava, reagira na mjesto i na koji način laže, je nestašan, ako mu nešto ne odgovara. Dijete se lako spava pod majčinu dojku i odmah se probudi, ako ga stavite u krevet, apsolutno ne želi spavati osim ako ga ne protresite. Očito je da se režim dana djeteta mijenja za 2 mjeseca. Roditelji trebaju pažljivije pogledati svoje malene i pokušati uspostaviti režim koji će odgovarati i njima i djetetu.

U 2 mjeseca dijete postaje više emocionalno, a njegova kvaliteta apetita i spavanja ovisi o mnogim čimbenicima.

Približan opis dana djeteta

Do 2 mjeseca, satna aktivnost i ostatak djeteta već su dobro uspostavljeni. Dijete u određenom trenutku jede i spava, međutim, ukupno trajanje sna spušta se na 16-18 sati, a noćni san postaje mirniji i čvršći (vidi također: koliko zdravih djece spava 1 mjesec?). U istoj dobi, ozbiljan problem može se manifestirati kada dijete izmjenjuje "dan" i "noć". Ispravite situaciju je moguće, ali teško. Roditelji će morati biti uporni i strpljivi da bi beba vratila u točan vremenski okvir.

U 2 mjeseca dnevne šetnje važan su dio djetetovog života. Dijete bi trebalo hodati 2-3 puta dnevno. Trajanje šetnje se postepeno povećava i doseže 1,5 sata na jedan način do ulice. Gledajte temperaturu: ljeti je udobno hodati uz temperaturu zraka ne više od +30 stupnjeva, zimi je bolje hodati na temperaturi nižoj od -10 stupnjeva. Večernji raspored djeteta je također sačuvana. Uobičajeno kupanje noću može se povećati na 10 minuta. 2-mjesečno dijete je okupano u vodi s temperaturom ne većim od +37 stupnjeva.

Opisujući dan djeteta u roku od 2 mjeseca, ne dajemo razlike između bebe na dojkama i umjetnom hranom. Za pravilan razvoj novorođene rutine trebao bi se sastojati od spavanja, hranjenja i aktivne aktivnosti s djetetom. Obvezni higijenski postupci, šetnje i vodeni postupci stoje između ključnih trenutaka života bebe.

Da biste olakšali zadatak, usvojite ovu tablicu koja sadrži približan raspored. Također učimo od toga koliko puta dnevno beba treba jesti:

Odstupanja u dnevnoj rutini

Pa, ako vaše dijete jednostavno uzme opisani način dana. Čini se da čak i dvomjesečne mrvice pokazuju individualnost, a on živi na vlastitom satu: želi hodati kad spava, a spava kad treba hodati (preporučujemo čitanje: koliko bi beba trebala spavati na 2 mjeseca)? Nema ništa loše u tome - on može ustati u 7 ujutro ili leži na oko 22:00. Ako vam to odgovara, prihvatite svoja pravila, ali u ovom slučaju i sati napajanja će se također pomaknuti.

Za dvomjesečnu mrvicu, male odstupanja neće uzrokovati probleme. Važno je promatrati osnove režima: hodati, činiti gimnastiku, provoditi postupke vodoopskrbe. Usput, mnoge promjene nisu povezane s djetetom dojenjem ili hranjenjem bocama - to je pitanje psihološke udobnosti djeteta.

Loše je ako je pomak sata velik ili nekontroliran. Koliko vagina probuditi, toliko što on uzima od noći spavanja. Čini se da dijete zbunjuje doba dana, mijenjajući dan do noći. Tada ćete morati ostati cijelu noć (vidi također: što ako dijete malo spava tijekom dana?). Konzistencija u djetetovoj prehrani, kada ne jede u trajanju od 3,5 do 4 sata, ali dojke zahtijevaju svaki sat, također lutalica, ovo ponašanje djeteta iscrpljuje sebe i roditelje. Budite uporni, uspostavite kontrolu nad poštivanjem režima, i bez obzira na to koliko dijete traži jesti, pokušajte održati interval između hranjenja.

Da biste se djetetu pridružili rasporedu poslova, možete započeti sa sobom. Ustani u 6 ujutro, probudi bebu. Provedite higijenu, operite, hranite, vježbajte s njim, razgovarajte i nakon 1,5 sata stavite u krevet (preporučujemo da pročitate: klasična gimnastika za novorođenče u dobi od 1 mjeseca). Djelujte prema utvrđenom rasporedu i nakon nekog vremena vaš mali će naučiti živjeti u skladu s točnim režimom. Primjer rasporeda dana mlade majke može se vidjeti na videu.

Pedijatri savjetuju dječji san

Pogrešno je misliti da u ovo doba nije moguće postaviti određeno vrijeme za spavanje djeteta. Pedijatri inzistiraju da je za dva mjeseca porođaj spavanje djece. Njihove su preporuke:

 1. Pratite signale koje dijete daje. Do dva mjeseca još nema pojma o disciplini, on odgovara potrebama vlastitog tijela.
 2. Pokušajte pažljivo promatrati satnu distribuciju točaka liječenja. Šetnja i hranjenje na vrijeme, a onda dijete će imati snažan i zdrav san koji mu je došao na vrijeme.
 3. Nemojte grubo udarati mrvicu, nemojte ga ostaviti u vrtiću, nadajući se da će zaspao sam. Ovo ponašanje vašeg djeteta će stvoriti negativnu percepciju spavanja.

Isto tako, preporuke čine televizijska škola, gdje dr. Komarovsky govori o emocionalnom, ali vrlo lako i razumljivo. Njena se izdanja mogu vidjeti i mama i tata.

Plivanje i gimnastika

Svaka stavka u dnevnom rasporedu jaka je šljunka ugrađena u skladan razvoj vašeg malog blaga. Pored hrane, plivanje i gimnastika vrlo su važni za njega. Svakodnevno obrišite dijete, često prije spavanja. Dijete prihvaća vodene postupke s užitkom, jede za njima apetit i mirno spava.

Gimnastika je bolje da se vrijeme prije ručka. Izaberite kako je prikladnije za to - nakon noći buđenja ili nakon drugog jutra u snu. Nemojte započeti vježbu odmah nakon hranjenja, pričekajte pola sata da se hrana digestrira.

Popis korisnih vježbi za dijete drugog mjeseca života uključuje: razrjeđivanje ruku na strane, fleksibilnost i produženje nogu, mekana masaža prsa i leđa, ugodna milovanja. Gimnastika ima blagotvoran učinak na tijelo mrvica, poboljšava cirkulaciju krvi, promiče pravilan fizički razvoj.

Dnevni režim od 2 mjeseca

Sažetak članka

Način rada dana je raspored radnji izvedenih u određenom slijedu i najčešće s strogim vremenskim ograničenjima. Dnevni režim u djetinjstvu nužan je za zdrav funkcioniranje živčanog sustava, skladan rast i pravilan fizički razvoj. Kompetentno dizajnirani režim štiti bebu od prevelikog rada, omogućuje organsku potrošnju energetskih resursa i razvijanje u skladu s dobnim normama.

Približni režim dana djeteta u dva mjeseca

Neki vjeruju da dvomjesečno dijete ne treba režim, ali to nije. Naredba možda neće biti toliko oštra kao u dobi od 1-3 godine, ali određeni postupak treba biti razrađen na početku trećeg mjeseca života - to će omogućiti djetetu da se privikne na tradicije usvojene u svojoj obitelji i izbjegavati mnoge poremećaje u ponašanju koji proizlaze zbog nedostatka organizacije tijekom dana.

Kako promijeniti dijetu za 2 mjeseca

Režim djeteta na 2 mjeseca uključuje 4 glavne komponente: hranjenje, spavanje, tjelesni razvoj (masaža, gimnastika) i šetnje. Stručnjaci vjeruju da je najvažniji dio režima prehrana. Zdravlje djeteta, stanje imunološkog sustava, osnove intelektualnog razvoja - sve ovisi o vrsti hrane koju dijete prima u prvih 6 mjeseci života. Trebao bi biti redovan i visokokvalitetan, osobito ako je beba na mješovitoj ili umjetnoj hrani.

Prva hranjenja obično se javljaju u 6 i 7 ujutro, a posljednja - u rasponu od 22 do 24 sata. Točno vrijeme ovisi o biološkim ritmovima i prirodi djeteta, kao i obilježjima dnevne rutine usvojene u određenoj obitelji.

Dnevni režim dvogodišnjeg dojenog djeteta

Ako majka doji bebu, pedijatri preporučuju da se pridržavaju "na zahtjev" hranjenja, ali postoje i iznimke. Unatoč savjetu da djetetu daju dojku kada to želi, vrijedi ograničiti učestalost i trajanje hranjenja u sljedećim slučajevima:

 • interval između primjene je manji od 2 sata;
 • dijete traži prsa za svako emocionalno iskustvo;
 • česti prilozi nepovoljno utječu na fizičko stanje majke (umor, bol tijekom dodirivanja bradavica, pukotine i oštećenja mliječnih žlijezda);
 • beba pada obilno nakon svake primjene, a postoje i čestice neželjenog mlijeka u ispražnjenim masama.

Tijekom hranjenja morate razgovarati tiho s djetetom, reći bajci ili pjevati pjesme - to pomaže ojačati vezu između majke i bebe i ima pozitivan učinak na psiho-emocionalni razvoj djeteta.

Važno je! Ako beba prečesto zahtijeva dojku, dok se ponaša nemirno i brzo otpušta bradavicu nakon početka hranjenja, trebate se posavjetovati s liječnikom - uzrok takvog ponašanja može biti probavni poremećaji poput nedostatka laktaze ili crijevnog kolitisa. Prosječni interval između hranjenja u djeteta bi trebao biti između 2,5 i 3 sata.

Način dana djeteta na umjetnom ili mješovitom hranjenju

Ako iz nekog razloga dijete dobiva umjetne zamjene mlijeka kao glavnu hranu, neophodno je strogo nadzirati količinu smjese koja se jede i intervalima između hranjenja. Bebe koje su posve napunjene bočicom trebaju postaviti hranu za život u ovoj dobi. To će osigurati dovoljnu proizvodnju enzima potrebnih za razgradnju i asimilaciju proteina mlijeka, koji je složeniji u sastavu od proteina koji čine majčino mlijeko. Jedući istodobno znatno smanjuje vjerojatnost kolike i regurgitacije, tako da je zadatak roditelja u ovom dobu učiti bebu da se hrani na rasporedu.

Važno je! Djeca koja redovito dobivaju mliječnu formulu treba kuhati kuhanom vodom. Uz mješoviti način hranjenja, bolje je ponuditi piće iz žlice, za djecu, "umjetnost" može se dati flaširana voda.

Zdrave dvomjesečne bebe obično se hrane kao što slijedi:

 • broj hranjenja - 6-7 po danu;
 • volumen jednog dijela smjese je od 130 do 150 ml (ovisno o odabranoj smjesi i individualnim karakteristikama djeteta);
 • Maksimalna dnevna količina smjese nije veća od 900 ml.

Noćno hranjenje: koliko i kada

Noćenje hranjenjem u dojenčadi koja prima majčino mlijeko treba obaviti na zahtjev. Neka djeca dobro spavaju i probudite se za hranjenje samo 1-2 puta po noći, ali postoje bebe koje trebaju od 2 do 4 privitka tijekom noći da zadovolje svoje potrebe.

Bebe koje se konzumiraju u bocama za 2 mjeseca obično dobro spavaju 5-6 sati zaredom pa rijetko trebaju više od 1 hranjenja po noći.

Pročitajte i članke o prehrani:

Koliko treba beba spavati za 2 mjeseca

Spavanje u dvomjesečnoj djeci duže je i smireno u odnosu na mjesečnu bebu, ali i dalje ostaje osjetljiva, jer je trajanje faze dubokog sna u ovom dobu vrlo mala. Prosječno noćno spavanje u ovoj dobi iznosi 8-10 sati, ako računate noćni san od zadnje večeri hranjenja (obično u 22-23 sata) do prvog jutarnjeg obroka (oko 5-6 sati). Većina djece nakon prvog hranjenja se probudi 30-40 minuta, nakon čega ponovno zaspati.

Tijekom dana dijete se i dalje opušta puno - aktivno povećanje razdoblja buđenja počinje od početka četvrtog mjeseca života. U 2 mjeseca, dijete mora spavati 3 puta tijekom dana tijekom 1,5-2 sata. Neka djeca spavaju 2 puta dnevno, ali trajanje sna može biti do 3-3,5 sati. Ova se mogućnost može smatrati varijantom pojedinačne norme, ali samo ako se dijete razvije u skladu s općeprihvaćenim pokazateljima. Ako dijete u ovom načinu postane tromo, hirovito, slabo jede i ne pokaže interes za svijet oko sebe, njegov se način treba pregledati i ispraviti se nakon savjetovanja s pedijatrom.

Važno je! Ukupno trajanje spavanja u 2 mjeseca trebao bi biti od 16 do 18 sati.

Što učiniti ako dijete ne spava tijekom dana

Poteškoće s zaspu tijekom dana, česti uspon po noći, sve može biti normalna varijanta, budući da je spavanje djece u ovoj dobi površno u većini faza. Kako biste lakše spavali dijete, možete koristiti sljedeće savjete.

 1. Tijekom spavanja, dijete treba biti zaštićeno od glasnih i neočekivanih zvukova, budući da dječje sluh postaje oštriji nakon dva mjeseca i da ga mogu probuditi izvori oštrih zvukova.
 2. Odjeća za spavanje treba biti izrađena od 100% mekanog pamuka. Najbolje je odabrati zatvorene kvačice - pomoći će da se zagrije, ako dijete otvori noću. Ako to dopuštaju financijske prilike, bolje je odabrati odjeću bez unutarnjih šavova.
 3. Temperatura prostorije mora odgovarati sanitarnim standardima. Za beba od dva mjeseca, kreće se od + 16 ° do 18 ° C.
 4. Tri sata prije spavanja, ne smijete hraniti dijete tako da će dobro jesti na posljednjem hranjenju i da se ne probudi noću od gladnih.
 5. Svjetlost bi također trebala biti isključena. Neke bebe moraju potpuno isključiti svjetlo kako bi dobro spavale cijelu noć. Netko treba napustiti dimnu noćnu svjetlost. Roditelji trebaju gledati bebu i zabilježiti uvjete pod kojima lakše spava.

Uzrok poremećaja spavanja u 2 mjeseca vrlo je često bolni spazam crijeva. Moguće je boriti se s njima uz pomoć masaže abdomena, suhe topline i lijekova ("Baby-Calm", "Bobotik", "Espumizan", "Plantex").

Čuvanje djece i šetnje

Sastavni dio režima u 2 mjeseca su higijenske mjere i šetnje. Pješačenje s dvomjesečnim djetetom može biti dugačak jer se u to doba djeca dobro spavaju na ulici i mogu bez hranjenja 2-3 sata. Bolje je razbiti šetnju 2 puta za 1,5-2 sata, ali u lošim vremenskim uvjetima možete se ograničiti na dvosatnu šetnju. U ovom trenutku dobro je biti blizu kuće, tako da brzo možete hraniti ili mijenjati bebu ako je potrebno.

Od higijenskih i kalcirajućih postupaka, pedijatar posebno odlikuje kupanje. Najbolje je kupati dijete prije odlaska u krevet, ali postoje djeca koja su nakon postupaka s vodom dugo uzbuđena i ne mogu spavati. Bolje je kupati takve bebe tijekom dana. Trajanje postupka ne bi trebalo prelaziti 10-15 minuta - dulje kupanje će gubiti dijete i on može zaspati prije nego što jede propisanu stopu mlijeka što će dovesti do poremećenog sna.

Pročitajte i članke o razvoju djeteta:

Način dana za svako dijete je vrlo individualan, ali je neophodan za zdrav razvoj i rast djeteta. Ne biste trebali početi sa strogim pravilima i odmah pokušati privući mrvicu na određeni raspored. Može potrajati nekoliko tjedana, pa i mjeseci, pa je važno biti uporan i strpljiv, a ne odstupati od dodijeljenog cilja - ne samo zdravlje djeteta, nego i mir i udobnost cijele obitelji ovisi o tome.