Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

Hrana

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Dnevni režim od 2 mjeseca

Sažetak članka

Način rada dana je raspored radnji izvedenih u određenom slijedu i najčešće s strogim vremenskim ograničenjima. Dnevni režim u djetinjstvu nužan je za zdrav funkcioniranje živčanog sustava, skladan rast i pravilan fizički razvoj. Kompetentno dizajnirani režim štiti bebu od prevelikog rada, omogućuje organsku potrošnju energetskih resursa i razvijanje u skladu s dobnim normama.

Približni režim dana djeteta u dva mjeseca

Neki vjeruju da dvomjesečno dijete ne treba režim, ali to nije. Naredba možda neće biti toliko oštra kao u dobi od 1-3 godine, ali određeni postupak treba biti razrađen na početku trećeg mjeseca života - to će omogućiti djetetu da se privikne na tradicije usvojene u svojoj obitelji i izbjegavati mnoge poremećaje u ponašanju koji proizlaze zbog nedostatka organizacije tijekom dana.

Kako promijeniti dijetu za 2 mjeseca

Režim djeteta na 2 mjeseca uključuje 4 glavne komponente: hranjenje, spavanje, tjelesni razvoj (masaža, gimnastika) i šetnje. Stručnjaci vjeruju da je najvažniji dio režima prehrana. Zdravlje djeteta, stanje imunološkog sustava, osnove intelektualnog razvoja - sve ovisi o vrsti hrane koju dijete prima u prvih 6 mjeseci života. Trebao bi biti redovan i visokokvalitetan, osobito ako je beba na mješovitoj ili umjetnoj hrani.

Prva hranjenja obično se javljaju u 6 i 7 ujutro, a posljednja - u rasponu od 22 do 24 sata. Točno vrijeme ovisi o biološkim ritmovima i prirodi djeteta, kao i obilježjima dnevne rutine usvojene u određenoj obitelji.

Dnevni režim dvogodišnjeg dojenog djeteta

Ako majka doji bebu, pedijatri preporučuju da se pridržavaju "na zahtjev" hranjenja, ali postoje i iznimke. Unatoč savjetu da djetetu daju dojku kada to želi, vrijedi ograničiti učestalost i trajanje hranjenja u sljedećim slučajevima:

 • interval između primjene je manji od 2 sata;
 • dijete traži prsa za svako emocionalno iskustvo;
 • česti prilozi nepovoljno utječu na fizičko stanje majke (umor, bol tijekom dodirivanja bradavica, pukotine i oštećenja mliječnih žlijezda);
 • beba pada obilno nakon svake primjene, a postoje i čestice neželjenog mlijeka u ispražnjenim masama.

Tijekom hranjenja morate razgovarati tiho s djetetom, reći bajci ili pjevati pjesme - to pomaže ojačati vezu između majke i bebe i ima pozitivan učinak na psiho-emocionalni razvoj djeteta.

Važno je! Ako beba prečesto zahtijeva dojku, dok se ponaša nemirno i brzo otpušta bradavicu nakon početka hranjenja, trebate se posavjetovati s liječnikom - uzrok takvog ponašanja može biti probavni poremećaji poput nedostatka laktaze ili crijevnog kolitisa. Prosječni interval između hranjenja u djeteta bi trebao biti između 2,5 i 3 sata.

Način dana djeteta na umjetnom ili mješovitom hranjenju

Ako iz nekog razloga dijete dobiva umjetne zamjene mlijeka kao glavnu hranu, neophodno je strogo nadzirati količinu smjese koja se jede i intervalima između hranjenja. Bebe koje su posve napunjene bočicom trebaju postaviti hranu za život u ovoj dobi. To će osigurati dovoljnu proizvodnju enzima potrebnih za razgradnju i asimilaciju proteina mlijeka, koji je složeniji u sastavu od proteina koji čine majčino mlijeko. Jedući istodobno znatno smanjuje vjerojatnost kolike i regurgitacije, tako da je zadatak roditelja u ovom dobu učiti bebu da se hrani na rasporedu.

Važno je! Djeca koja redovito dobivaju mliječnu formulu treba kuhati kuhanom vodom. Uz mješoviti način hranjenja, bolje je ponuditi piće iz žlice, za djecu, "umjetnost" može se dati flaširana voda.

Zdrave dvomjesečne bebe obično se hrane kao što slijedi:

 • broj hranjenja - 6-7 po danu;
 • volumen jednog dijela smjese je od 130 do 150 ml (ovisno o odabranoj smjesi i individualnim karakteristikama djeteta);
 • Maksimalna dnevna količina smjese nije veća od 900 ml.

Noćno hranjenje: koliko i kada

Noćenje hranjenjem u dojenčadi koja prima majčino mlijeko treba obaviti na zahtjev. Neka djeca dobro spavaju i probudite se za hranjenje samo 1-2 puta po noći, ali postoje bebe koje trebaju od 2 do 4 privitka tijekom noći da zadovolje svoje potrebe.

Bebe koje se konzumiraju u bocama za 2 mjeseca obično dobro spavaju 5-6 sati zaredom pa rijetko trebaju više od 1 hranjenja po noći.

Pročitajte i članke o prehrani:

Koliko treba beba spavati za 2 mjeseca

Spavanje u dvomjesečnoj djeci duže je i smireno u odnosu na mjesečnu bebu, ali i dalje ostaje osjetljiva, jer je trajanje faze dubokog sna u ovom dobu vrlo mala. Prosječno noćno spavanje u ovoj dobi iznosi 8-10 sati, ako računate noćni san od zadnje večeri hranjenja (obično u 22-23 sata) do prvog jutarnjeg obroka (oko 5-6 sati). Većina djece nakon prvog hranjenja se probudi 30-40 minuta, nakon čega ponovno zaspati.

Tijekom dana dijete se i dalje opušta puno - aktivno povećanje razdoblja buđenja počinje od početka četvrtog mjeseca života. U 2 mjeseca, dijete mora spavati 3 puta tijekom dana tijekom 1,5-2 sata. Neka djeca spavaju 2 puta dnevno, ali trajanje sna može biti do 3-3,5 sati. Ova se mogućnost može smatrati varijantom pojedinačne norme, ali samo ako se dijete razvije u skladu s općeprihvaćenim pokazateljima. Ako dijete u ovom načinu postane tromo, hirovito, slabo jede i ne pokaže interes za svijet oko sebe, njegov se način treba pregledati i ispraviti se nakon savjetovanja s pedijatrom.

Važno je! Ukupno trajanje spavanja u 2 mjeseca trebao bi biti od 16 do 18 sati.

Što učiniti ako dijete ne spava tijekom dana

Poteškoće s zaspu tijekom dana, česti uspon po noći, sve može biti normalna varijanta, budući da je spavanje djece u ovoj dobi površno u većini faza. Kako biste lakše spavali dijete, možete koristiti sljedeće savjete.

 1. Tijekom spavanja, dijete treba biti zaštićeno od glasnih i neočekivanih zvukova, budući da dječje sluh postaje oštriji nakon dva mjeseca i da ga mogu probuditi izvori oštrih zvukova.
 2. Odjeća za spavanje treba biti izrađena od 100% mekanog pamuka. Najbolje je odabrati zatvorene kvačice - pomoći će da se zagrije, ako dijete otvori noću. Ako to dopuštaju financijske prilike, bolje je odabrati odjeću bez unutarnjih šavova.
 3. Temperatura prostorije mora odgovarati sanitarnim standardima. Za beba od dva mjeseca, kreće se od + 16 ° do 18 ° C.
 4. Tri sata prije spavanja, ne smijete hraniti dijete tako da će dobro jesti na posljednjem hranjenju i da se ne probudi noću od gladnih.
 5. Svjetlost bi također trebala biti isključena. Neke bebe moraju potpuno isključiti svjetlo kako bi dobro spavale cijelu noć. Netko treba napustiti dimnu noćnu svjetlost. Roditelji trebaju gledati bebu i zabilježiti uvjete pod kojima lakše spava.

Uzrok poremećaja spavanja u 2 mjeseca vrlo je često bolni spazam crijeva. Moguće je boriti se s njima uz pomoć masaže abdomena, suhe topline i lijekova ("Baby-Calm", "Bobotik", "Espumizan", "Plantex").

Čuvanje djece i šetnje

Sastavni dio režima u 2 mjeseca su higijenske mjere i šetnje. Pješačenje s dvomjesečnim djetetom može biti dugačak jer se u to doba djeca dobro spavaju na ulici i mogu bez hranjenja 2-3 sata. Bolje je razbiti šetnju 2 puta za 1,5-2 sata, ali u lošim vremenskim uvjetima možete se ograničiti na dvosatnu šetnju. U ovom trenutku dobro je biti blizu kuće, tako da brzo možete hraniti ili mijenjati bebu ako je potrebno.

Od higijenskih i kalcirajućih postupaka, pedijatar posebno odlikuje kupanje. Najbolje je kupati dijete prije odlaska u krevet, ali postoje djeca koja su nakon postupaka s vodom dugo uzbuđena i ne mogu spavati. Bolje je kupati takve bebe tijekom dana. Trajanje postupka ne bi trebalo prelaziti 10-15 minuta - dulje kupanje će gubiti dijete i on može zaspati prije nego što jede propisanu stopu mlijeka što će dovesti do poremećenog sna.

Pročitajte i članke o razvoju djeteta:

Način dana za svako dijete je vrlo individualan, ali je neophodan za zdrav razvoj i rast djeteta. Ne biste trebali početi sa strogim pravilima i odmah pokušati privući mrvicu na određeni raspored. Može potrajati nekoliko tjedana, pa i mjeseci, pa je važno biti uporan i strpljiv, a ne odstupati od dodijeljenog cilja - ne samo zdravlje djeteta, nego i mir i udobnost cijele obitelji ovisi o tome.

Kao dijete u 2 mjeseca za postavljanje načina dana?


Novoumni roditelji često se pitaju hoće li njihovo dijete pravilno razvijati. Kako bi bebin režim promijenio za 2 mjeseca? Koliko treba ostati budan, jesti, spavati? Koje igre možete igrati s mrvicama? Zapravo, ova su pitanja vrlo važna. U tom razdoblju roditelji trebaju utvrditi ispravnu dnevnu rutinu. To će ne samo olakšati skrb o djeci, nego mu omogućiti da se u potpunosti razvija i raste.

Beba spava

Dva mjeseca beba još uvijek spava veći dio vremena. Proveli su 16-18 sati spavanja dnevno, od kojih 9-10 sati padaju noću i 7-8 sati dnevno. Razdoblje buđenja, u pravilu, ne prelazi 2 sata. Ako dijete "hoda" duže, onda postaje teško za zaspati. Zdravo, mirno dijete u 2 mjeseca odlazi na spavanje u 10-15 minuta. Ako već dulje sisati majčinu dojku, ruke, noge i trepavice dršću, to znači da je "hodao". Tijekom dana beba spava oko 5 puta, od čega 2 puta 2 sata i 4 puta 40 minuta. Štoviše, ako se dijete probudilo, možete ga malo tresti i sigurno će ponovno spavati.

Kako bi vaša beba pravodobno zaspala, pokušajte slijediti ova pravila.

 • Redovito provodite mokro čišćenje sobe u kojoj dijete spava, aparirajte je barem 5 minuta prije no što odete u krevet.
 • Održavajte optimalnu temperaturu zraka - ne manju od 20 i ne višu od 24 stupnja Celzija.
 • Pazite da posteljina u krevetiću beba nije bila bora.
 • Odjeća za spavanje trebala bi biti bez unutarnjih šavova, mekana na dodir.
 • Svijetlo svjetlo ne smije pasti na spavanje djeteta.
 • Izbjegavajte glasne zvukove u blizini dječjeg krevetića.
 • Držite bebu suhom.
 • Ako se dijete uznemireno trzne rukama, probudite ga, ali ne čvrsto.
 • Za kolike, stavite toplu, peglanu pelenu na trbuščić, držite bebu s kolonom i udarajte prstima u smjeru kazaljke na satu oko pupka.
 • Pokušajte postaviti mrvice u isto vrijeme, uskoro će se naviknuti i uskoro će zaspati na utvrđenim satima.
 • Dječji spavanje u trajanju od dva mjeseca trajat će duže ako mu majka leži pored njega. Ako trebate obavljati kućanske poslove, ostavite svoju majicu navlaženu majčinim mlijekom u krevetiću.
 • Prije spavanja, obrišite bebu, a zatim ga hranite. Nakupuvshiesya, da biste ispunili svoje beba ispuniti će bolje spavati.
 • Pripremite svoje dijete unaprijed za spavanje - u roku od oko 20 minuta, počnite govoriti tišom, pjevajte mu uspavanku, nježno ga protresite.

Cijeli drugi mjesec života djeteta mora biti postavljen da pada svake 2 sata. Pokušajte slijediti ovo pravilo, inače će hormoni stresa biti proizvedeni u malom tijelu, beba će preopteretiti i dugo će plakati.

hranjenje

Stopa mlijeka za dvomjesečno dijete iznosi oko 800 ml dnevno. Umjetna dojenčad jede 5 do 6 puta dnevno, ali ne češće nego svaka 3 sata. Smjesa se apsorbira dulje od majčinog mlijeka, stoga je potrebna pauza za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta. Dojenčad se obično hrane na zahtjev, u prosjeku se mogu primijeniti na dojku 6 do 12 puta dnevno. Ispada da je nešto teže organizirati režim djeteta djeteta tijekom 2 mjeseca tijekom dojenja. Ali ništa nije nemoguće, podložno sljedećim pravilima, možete sami izgraditi zgodan raspored hrane.

 • Provjerite je li beba puna. Treba aktivno progutati 15 minuta. U tom slučaju, dijete mora urinirati 10 do 12 puta dnevno (odbaciti pelene i brojati mokre pelene dnevno).
 • Nakon što je dijete jede, držite ga uspravno 5 minuta. To će omogućiti da zarobljeni zrak pobjegne. Ako to nije učinjeno, dijete može biti mučnato od strane kolike.
 • U toplini, dajte bebu čistu vodu za piće (trebate piti žlicom). Djeca koja se bave umjetnom i mješovitom hranom trebaju redovito piti.
 • Pripremite smjesu u skladu s uputama, do 6 mjeseci, koristite hranu na broj jedan.
 • Ako se malo brine o koliku, neka piju malo kopra, a još bolje - konzultirajte pedijatra. Ponekad problemi s trbuščićem mogu biti simptom crijevne infekcije, disbakterijusa, alergije na smjesu ili proizvoda koji majka jede.
 • Pobrinite se da beba potpuno prazna dojku. Često djeca su lijeni i sisaju samo prednje mlijeko, što je vrlo lako doći. Kao rezultat toga, oni slabe težine, pate od kolike, i često plakati. U tom slučaju, majka mora dekantirati dojku prije hranjenja, dok dijete ne nauči "raditi" i dobiti hranjivije mlijeko.
 • Nemojte žuriti da hranite dijete na prvom kriku, pogotovo ako je nedavno pojedeo. Možda on želi vašu pozornost, miluje, ili ima bol u želucu, on je hladno, pije u pelenama, želi spavati. Saznajte kako osjetiti i razumjeti bebu.

Posavjetujte se s liječnikom ako beba pada fontanu nakon hranjenja.

Vrijeme buđenja

Dva mjeseca beba se probudi oko 8 sati dnevno. To su obično kratki vremenski period od sat vremena do dva svaki. Svjesno dijete jede 120 minuta, šetnje na otvorenom 2 do 4 sata, traje oko 60 minuta za higijenske postupke i ostaje besplatno nekoliko sati. Međutim, mnogi roditelji ne znaju potrošiti ovaj put s koristima. Međutim, postoji dosta takvih aktivnosti.

 • Gimnastika i masaža. Od 2 mjeseca možete izvoditi posebne vježbe koje jačaju mišiće, uklanjaju ton i zabavljaju bebu. Počnite s masažom: udahnite ruke i noge djeteta prema leđima, zatim leđa, trbuščić, gnječite dlanove i noge. Premjestite ručke gore i dolje, gurajte ih, a zatim ih prijeđite po prsima, "šok". Uhvatite dijete za petama i zakrenite "bicikl", naizmjence ispravite i savijte koljena, stavite bebu na trbuščić.
 • Zanimljiv plivanje. Napunite kadu 15 cm toplom vodom, stavite nekoliko igračaka. Neka beba zapljusne, leži na trbuhu, pokušajte zgrabiti zanima igračku. Držite se brada i unaprijed kuhajte vodom, ako ga proguta. U drugo vrijeme, nazovite punu kupku, neka beba pokuša hodati uz dno, ako imate poseban krug za cervikanje, onda ga možete pustiti u "slobodno plivanje".
 • Informativni plakati. Objesite na zid u blizini krevetića zanimljivi kontrastni crteži (imajte na umu da djeca od dva mjeseca vide svijet u crno-bijeloj boji). Detaljno opišite djetetu ono što je prikazano na njima, podijelite svoja mišljenja i osjećaje, napravite male priče. Promijenite slike svaka 3 dana.
 • Upoznavanje s oblicima. Pokažite vašem klincu jednostavne geometrijske oblike - loptu, kvadrat, trokut. Držite ih na udaljenosti od 20 cm ili objesite preko krevetića. Povremeno ih dodamo djetetu. Najbolje od svega, ako su izrađeni od različitih materijala - drva, tkanina, metala, gume itd.
 • Upoznavanje sa zvukovima. Osim vizualnih i taktilnih osjeta za dijete od 2 mjeseca, zvukovi su vrlo važni. Često razgovarajte s bebom, promijenite intonaciju kada govorite o nečemu smiješnom, zanimljivom, tajnom. S ljubavlju ga naziva po imenu, razmišljajte o nekim lijepim nadimcima. Dobijte zvukove koji stvaraju različite zvukove, pokažite dijete kako ih ukloniti. Pokušajte tresti igračku s različitih strana, a beba će okrenuti glavu na mjesto gdje dolazi buka.
 • Takva druga glazba. Uključite bebu drugu glazbu, zatim mirno i glatko, zatim ritmično i zabavno, plesajte s njim u naručju.
 • Igre. Igrajte "bijelo-sided magpie" - reći bebi rima dok istodobno masirati svaki prst (ovo razvija fino motoričke vještine). Sakrijte svoje lice iza dlanova, a zatim otvorite i kažite "ku-ku", napravite smiješno lice.

Kako organizirati dnevnu rutinu?

Kao što ste već shvatili, dnevni režim od 2 mjeseca starog beba sastoji se od razdoblja spavanja, hranjenja, kupanja, razvoja i komunikacije. Ali kako ih pravilno organizirati? Prije svega, trebate shvatiti da je svako dijete drukčije, neka djeca duže spavaju, drugi vole hodati, a drugi ne skinu s prsa. Stoga je potrebno izgraditi režim, počevši od prirode djeteta. Međutim, to ne znači da sve treba voditi, majka treba imati vremena za kućanske poslove.

Ako govorimo o približnom načinu dana, a za dijete na 2 mjeseca izgleda ovako.

 • 7: 00-7: 30 Jutarnje hranjenje.
 • 7: 30-8: 00 Higijenski postupci.
 • 8: 00-9: 30 Spavanje.
 • 9: 30-10: 30 Masaža, gimnastika, komunikacija s djetetom.
 • 10: 30-11: 00 Hranjenje.
 • 11: 00-13: 00 Šetnja u kombinaciji s spavanjem.
 • 13: 00-14: 00 Razvoj djeteta, komunikacija.
 • 14: 00-14: 30 Hranjenje.
 • 14: 30-16: 30 Spavanje.
 • 16: 30-17: 30 Šetnja.
 • 17: 30-18: 00 Hranjenje.
 • 18: 00-19: 30 Spavanje.
 • 19: 30-20: 30 Vrijeme za aktivne igre.
 • 20: 30-21: 00 Kupanje.
 • 21: 00-21: 30 Hranjenje.
 • 21: 30-0: 00 Spavaj.
 • 00: 00-00: 30 Posljednja hranjenja.
 • 00: 30-7: 00 Spavaj.

Dojenčad se mora hraniti između 2 ujutro i 5 ujutro, tijekom tog razdoblja proizvodi se hormon koji je odgovoran za količinu mlijeka.

Organizirati dnevni režim za dijete u trajanju od dva mjeseca ili ne je osobna stvar obitelji. Dr. Komarovsky vjeruje da to treba učiniti, pravilan raspored dana olakšat će zadatak razvijanja bebe i brige za njega. Roditelji trebaju znati koliko dijete treba spavati, jesti, hodati, to će omogućiti pravodobno praćenje mogućih odstupanja od norme.

Osnove prehrane dojenčadi za 2 mjeseca

To je prošlo drugi mjesec života beba. Razvijao se znatno, puno je naučio, vrlo brzo će moći ugoditi mami s prvim osmijehom i slatkim mramorom. Do sada, za sretan život, treba malo - roditeljsku pozornost, osjećaj suhoće, sigurnosti i sitosti.

Zadnja stavka omogućuje vam da u potpunosti pružite majčino mlijeko, što je jedini važan prehrambeni proizvod 2 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Jedan izbornik - ne više, ni manje

Sretne su one majke koje mogu hraniti svoje mrvice majčinskim mlijekom. Ne moraju trošiti novac na kupnju mješavine, nered s pripremanjem, izračunati optimalnu veličinu dijela i također doživjeti druge neugodnosti koje se roditelji umjetne djece moraju redovito suočavati.

2 mjeseca nakon poroda, neke dojilje uočavaju određeno smanjenje laktacije. Stručnjaci objašnjavaju ovu situaciju s dvije pozicije:

 • Hormonska pozadina se mijenja. U ovom trenutku tijelo se priprema za vraćanje menstrualnog ciklusa pa je vrlo moguće da se vaše razdoblje može uskoro vratiti vašem životu, a s njima će se povećati i rizik od neplanirane trudnoće;
 • Dolazi prva kriza dojenja. Taj je problem cikličan i zbog činjenice da beba počinje jesti malo više nego prije.

U pravilu se promatramo laktaciju "lakta" svakih 1,5-2 mjeseca, ali, zapravo, dijete ih ne primjećuje, pa Mama nema razloga za zabrinutost.

800-900 ml je dovoljno za pružanje punopravnog prehrambenog režima za 2 mjeseca staru bebu. mlijeka. Tijekom vremena, gospodari oko 140 ml. dragocjena tekućina. Primjenjuje se na prsima u ovom dobu, često - svaka 2 sata, iako postoje bebe koje slobodno čekaju 3-4 sata.

Broj noćnih hranjenja za 2 mjeseca je dva do tri, ako 8-9 sati dnevno zaspati.

Takva shema moći može pružiti određenu količinu nelagode majci, jer praktično ne uspijeva pronaći vrijeme za sebe. Ali, bez obzira koliko to bilo teško, ovo teško razdoblje povezano s nedostatkom sna, raspoloženjima, nedostatkom banalne prilike za jesti ukusnu hranu, mora se doživjeti manifestacija postpartumne depresije.

Uskoro će sve žetve života postati dostupne, a mrvica će moći neko vrijeme otpustiti majku i ostati pod nadzorom drugih bliskih srodnika.

Ako hrana 2 mjeseca stara beba "umjetno"

Nažalost, prirodno hranjenje nije dostupno svakom djetetu. Iz određenih razloga maleni stvor je prisiljen jesti mješavinu gotovo od prvih dana života, što naravno nije dobro, ali ne tako loše.

Moderne smjese su što je moguće bliže u sastavu majčinog mlijeka. Imaju sve što vam treba:

Svaka komponenta dječje hrane je uravnotežena, optimizirana i izračunata s točnošću "nakita", tj. U cijelosti se apsorbira gotov proizvod.

Dnevna stopa upotrebe mješavine tijekom drugog mjeseca života djeteta iznosi 700 grama. U jednom trenutku, to će jesti oko 120-150 ml., Dok intervala između feedings će biti 3-4 sata. Jednostavna aritmetika omogućuje vam oduzimanje broja obroka dnevno. To je jednako 5.

Pediatri preporučuju davanje bebe / bocama vode za bebe. U tom slučaju potrebno je osigurati ravnotežu tekućine u tijelu.

Govoreći o smjesi, ne možemo se posvetiti tehnologiji njegove pripreme. Unatoč činjenici da je instrukcija na banci izuzetno informativna, djeca od tada i od tada "izlaze" svoje prekrasne nosove. Možda je to zbog pretjerano visoke temperature vode. Evo nekoliko savjeta o tome:

 • Kuhana voda od 40-50 stupnjeva prikladna je za kuhanje;
 • Rastvaranje praha u vodi, čija je temperatura iznad 50 i ispod 40 stupnjeva, skupljat ćeš masu, gotovo je nemoguće miješati u ravnomjernu konzistenciju;
 • Da biste izračunali "optimalnu" temperaturu vode, bez kuhinjskog termometra, možete je dodirnuti - boca u vašoj ruci ne bi trebala izgorjeti, iz nje bi trebala biti ugodna toplina.

Treba slijediti tehniku ​​hranjenja 2 mjeseca starih beba posljednjih godina

Ne tako davno, oko 20-30 godina, počevši od jednog mjeseca, djeca su počela davati sokove. Jesu li roditelji toga doba u pravu?

Odgovor na to pitanje leži na površini. Probavni organi bebe do 4-6 mjeseci u načelu nisu spremni za složene proizvode. U prirodi, do pojave zuba, mladi predstavnici faune čak ne pristupaju hrani za odrasle, ali strpljivo čekaju njihovu medicinsku sestru.

Pa zašto mi, predstavnici čovječanstva, svaki put zanemarimo zakone prirode, nastojeći poremetiti prirodni tijek događaja.

Zaključak je očigledan, sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci, ne može biti ništa u izborniku, osim:

Približan način dana djeteta u 2 mjeseca (po satu). Savjeti i trikovi

Dnevna rutina dvomjesečnih mrvica trebala bi se sastojati od ispravnog slijeda spavanja, hranjenja i budenja, naizmjenično s provedbom obveznih higijenskih postupaka.

Približna (!) Dnevna rutina bebe koja je dojena

 • 6:00 Prvo hranjenje, jutarnji higijenski postupci (mijenjanje pelene, pranje, čišćenje nosnih prolaza, rezanje marigolda. Čitamo o higijeni novorođene djece);
 • 7: 30-9: 30 Jutarnji san;
 • 9: 30-11: 00 Buđenje, stavljanje djeteta na trbuščić (kako pravilno širiti bebu na trbuhu). Druga hrana (samo hranjena dijete mora zadržati "stupac" kako bi se spriječilo regurgitation). Idemo za šetnju;
 • 11: 00-13: 00 Dnevni san. Bolje za vrijeme hodanja;
 • 13: 00-14: 30 Treće hranjenje;
 • 14: 30-16: 30 Spavanje;
 • 16: 30-17: 30 Četvrti hranjenje. Razvojne aktivnosti: manipulacije zviždukom, fiksiranje pogleda na igračku, popraćene pjesmama, pjesmama, jurišima;
 • 17: 30-19: 30 Spavanje;
 • 19: 30-21: 00 Peti hranjenje. Higijenske procedure: kupanje djeteta (ako temperatura u sobi nije niža od 22 stupnja, ne možete požuriti da obučete novo kupljeno dijete, pet minuta dajući mu priliku da ostane gola);
 • 21: 00-23: 30 Spavanje;
 • 23: 30-00: 00 6. hranjenje;
 • 00: 00-6: 00 Noćni san. Ovaj vremenski interval smatra se idealnim za noćno odmorište od dva mjeseca djeteta, ali, u pravilu, beba se budi noću, ponekad čak i više puta - ne biste ga trebali odreći.

Možete preuzeti i ispisati približan dnevni raspored iz našeg Yandex.Disk - https://yadi.sk/i/Jz8U8o4YoUQUw

Drugi dan režim mogućnosti za djecu od 1 do 3 mjeseca:

Ovaj raspored je podložan korekciji, uzimajući u obzir individualnost djeteta. Oslabljene bebe često trebaju više spavanja. Možete otići na sastanak s djetetom koji je gladan prije određenog vremena (15-20 minuta ne riješi ništa). Dovoljno je ista prilagodba i vrijeme spavanja: kapriciozan i pretjerano dijete može se postaviti rano, a oni koji spavaju mogu dobiti malo više spavanja.

Međutim, sve se to tiče tek manjih odstupanja od rasporeda koji smo predstavili. Neke mlade majke koje ne znaju pravilno protumačiti ponašanje svoje bebe počinju se prilagoditi svakom njegovu nezadovoljanu cvilju. Kao rezultat toga, raspored hranjenja, spavanja i budnosti je izgubljen, dajući način nesustavnim i kaotičnim.

Čak i ako postoje odstupanja u ponašanju djeteta (na primjer, on može zbuniti doba dana, budno budno noću i spavati tijekom dana), mogu i trebaju biti pojednostavljeni. Ako to ne učinite na vrijeme, prekomjerna majčinska toplina dovest će do činjenice da će pogrešno ponašanje djeteta postati norma, čime organizacija obiteljskog načina života može biti neuobičajena za druge članove obitelji.

O načinu dana beba umjetno

Dnevna rutina bebe u roku od 2 mjeseca, hranjena umjetnim formulama, bit će malo drugačija nego za mrvice koje dobivaju majčino mlijeko. To je objašnjeno duljim (u usporedbi s majčinim mlijekom) asimilacijom umjetnog proizvoda. U tom smislu, prekidi između hranjenja trebaju biti najmanje četiri sata, tako da će raspored hranjenja umjetnog umjetnika biti sljedeći: 6:00 | 10:00 | 14:00 | 18:00 | 22:00 | Dva sata

Što se tiče razdoblja buđenja i spavanja - oni ostaju isti kao i za bebe koje jedu majčino mlijeko. Ovisno o individualnim karakteristikama svakog djetetovog tijela, u ovom se načinu mogu poduzeti neke manje prilagodbe.

O važnosti spavanja

Kvaliteta spavanja određuje karakteristike fizičkog i emocionalnog stanja bebe. Ako dobro spava, to znači da će imati dovoljno snage za aktivnu percepciju svijeta, igre i komunikaciju s voljenima, kao i veliki apetit. Ne spava beba će biti apatična i kapriciozna.

Djetinsko dijete mora spavati najmanje 16 sati dnevno, a beba ne treba nikakvu mučninu i poteze mozga. Ako je zdrav, hranjen i položen u krevet na vrijeme - ne bi trebalo biti problema s zaspanjem jer treba fiziološki san.

Ako poremećaji spavanja u 2 mjeseca staroj bebi i dalje postoje, potrebno je razumjeti razlog za ovaj neprirodni fenomen. Dijete možda neće dobro spavati zbog:

 • nedostatak aktivnosti tijekom budnosti;
 • povećana ekscitacija živčanog sustava, koja reagira čak i na slabe podražaje (na primjer, svjetlost u susjednoj sobi, koja dolazi u polje gledišta djeteta);
 • učinci trudnoće u trudnoći (ova vrsta anksioznosti promatra se do oko tri mjeseca);
 • osjećaji nelagode (neugodan krevet, mokre pelene, osjećaji gladi ili prejedanje);
 • previše svijetla svjetlost;
 • bučno okruženje;
 • visoke vlage ili suhog zraka;
 • kršenja temperature u dječjoj sobi (optimalna temperatura je od 20 do 24 stupnja);
 • bol u želucu.

Također čitamo koliko vremena novorođenče spava tijekom dana - http://razvitie-krohi.ru/razvitie-rebenka-do-goda/skolko-spit-novorozhdnaky-rebenok.html

Djeca koja su navikla ljuljanje na svojim rukama mogu imati velike poteškoće u zaspati. Otkrivajući uzrok poremećaja spavanja, potrebno je poduzeti mjere kako bi se uklonili (pustite bebu da se kreće budno, stvoriti mirnu atmosferu prije odlaska na spavanje: prigušiti zvuk televizora, ne dopustiti drugim članovima obitelji da glasno govore u sobi gdje beba spava). Glavni čimbenik koji pridonosi normalizaciji spavanja je postavljanje bebe u isto vrijeme. Nakon navikavanja na režim, on će početi zaspati na svoju vlastitu.

Organizacija spavanja

Za spavanje, dijete treba imati udoban krevet s čvrstim elastičnim madracom (kako odabrati madrac) i ravnim jastukom. Kako bi dijete potpuno spavalo, potrebno je stvoriti optimalne uvjete:

 • dobro prozračite dječju sobu;
 • re-krevetić, pazeći da list ne oblikuje nabore koje mogu uzrokovati nelagodu;
 • ako je soba na sunčanoj strani, potrebno je zasjeniti prozor;
 • mijenjati krevet ili pelenu prije kreveta;
 • hraniti bebu.

Budući da dva mjeseca beba i dalje treba bliski kontakt s majkom, on osjeća njezinu odsutnost čak iu snu. Spavaća beba stavljena u krevet, karakterizirana kratkim trajanjem i prekidima. Mnoge majke to zabilježiti kad napuštaju kratko iz sobe u kojoj dijete spava.

Posve drugačija situacija se promatra ako je majka sljedeća: maca spava čvrsto i dugo. Zato pedijatri savjetuju majke za njegu tijekom dana kako ne bi rastrgali dijete iz dojke tijekom hranjenja i ležali četrdeset minuta da bi ležali pokraj njega. Prednosti su dvosmjerne: majka dobiva priliku da se opustite i odmorite od kućanskih poslova i bebe - da steknete snage za sljedeću budnost.

Neka noć spavate duže i potpunije mogu kupiti, prije dijete beba.

Mnoge majke zainteresirane su za pitanje prikladnosti sklizanja dvomjesečnog beba prije spavanja. U proteklim godinama ta je manipulacija smatrana obveznom. Moderni pedijatri smatraju da to uopće nije potrebno. Iznimke su slučajevi kada maca nemirno spava, mašući rukama. Ponekad loše pletenice pomažu riješiti ovaj problem.

Značajke hranjenja

Dojenje je idealna opcija za pravilan razvoj djeteta, jer majčino mlijeko savršeno apsorbira djetetovo tijelo, sadrži sve potrebne hranjive tvari i protutijela koja štite bebu od učinaka patogenih mikroorganizama.

Nijanse dojenja

Najviše fiziološka se smatra slobodnom dojenju kada dijete dobiva pristup majčinom mlijeku "na zahtjev". Zahtijevajući plač ili anksioznost, koju dijete manifestira, znak su da je gladan.

Unatoč naizgled spontanoj prirodi ovog pristupa, pokazalo se da je potreba da se osvježimo dolazi od mrvica svaka tri sata tijekom dana i četiri noću, tako da je to isto kao i dnevna rutina koju preporučuju moderni pedijatri.

To je režim hranjenja koji većina iskusnih majki prakticira, tvrdeći da ne samo da zadovoljava psihološke i fiziološke potrebe djeteta, već također smanjuje rizik od stagnacije mlijeka (lactostasis). Djeca koja primaju dojke na zahtjev, praktički ne plaču, jer ne osjećaju samo sitost, nego i stanje spokojstva i udobnosti, blizu onoga što su imali tijekom perioda intrauterinalnog razvoja.

Dnevna stopa majčinog mlijeka za bebe od dva mjeseca iznosi približno 900 ml (jednokratna doza - 130 ml). Kako pratiti - da li dijete dobiva normu? Vodič može biti trajanje njegovog boravka na prsima. Prosječno trajanje hranjenja je dvadeset minuta (najaktivnije i jake bebe mogu dobiti dovoljno četvrt sata). Pročitali smo detaljno o tome koliko dojena mlijeka ili formule dijete treba jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdnaky.html

Postoje djeca koja se odmaknu od prsa u roku od pet minuta. Ovaj trenutak nije dovoljan da zadovolji dijete. Obično to čine slabi bebe, koje se hrane isključivo na "lagano" mlijeko koje im ulaze u usta bez ikakve poteškoće sa svoje strane. S prestankom takvog "podnošenja" prestanu sisati. Kako bi se malu lijenost pojela kako se očekuje, stručnjaci preporučuju mama da dekantiraju prvi dio mlijeka. Zatim će mrvica sisati točno onoliko koliko mu treba.

Međutim, s ovom vrstom hranjenja beba može doživjeti nedostatak tekućine, jer "prednje" mlijeko sadrži više tekućine, a "povratno" mlijeko sadrži više masti. Kako bi se isključila vjerojatnost takve neravnoteže, majka se trebala savjetovati s pedijatrom - on će joj pomoći odabrati potrebnu taktiku hranjenja.

Također je nepoželjno zadržati bebu na prsima predugo. Za neke bebe, proces hranjenja traje oko sat vremena. Nakon jela prvih dvadeset minuta, jednostavno drže bradavicu u ustima, ponekad ga sisaju. Mame ovih beba trebaju biti svjesne da to može utjecati na stanje bradavica.

Zbog stalnog mehaničkog udara na njima mogu nastati pukotine koje mogu uzrokovati iznimno bolne osjete tijekom svakog hranjenja. Kako biste to spriječili, pažljivo uklonite bradavicu iz usta već zasićenih mrvica.

Još jedan pokazatelj dovoljne količine dojenja je broj mokrih pelena i pelena koje je zaprljala beba. Dvomjesečno dijete koje dobiva dovoljno mlijeka od majke urinira između 12 i 15 puta dnevno. Način stolice može biti drugačiji. Neke bebe kakao nakon svakog hranjenja, u drugima stolica javlja dva do četiri puta dnevno: to se također smatra normalnim (umjetne životinje to čine rjeđe - ne više od jednom ili dva puta dnevno).

O hranjenju artefakata

Umjetne hrane se hrane samo u određeno vrijeme. To je neophodna mjera, s obzirom da za probavu umjetne smjese, iako je analogno majčinom mlijeku, ali nešto drugačije od njega u sastavu i korisnim svojstvima, potrebno je više vremena.

Dvije mjeseca starije bebe hranjene su s prilagođenom mliječnom formulacijom broj 1. Broj svakodnevnih hranjenja (5-6 puta) i volumena jednog posluživanja (120-140 ml) naveden je na svakom pakiranju. Ne preporučuje se prekoračenje navedenog doziranja i broja hranjenja. Preuranjene bebe i bebe s vrlo malim utezima nalaze se na posebnom režimu hranjenja koji se kontrolira i propisuje pedijatar.

Dok dojenje, dojenčad je davanje beba samo u posebno vrućim danima - za zaustavljanje žeđi (majčino mlijeko je i piće i hrana za njega), onda je to apsolutno neophodno za umjetne tvari. Umjetnu vodu mora se davati pitka voda u pauzama između hranjenja.

Unatoč činjenici da se hranjenje umjetnih žena obavlja iz boce, majke ne smiju biti hranjene ne u krevetiću, već ih drže u rukama: to je koliko je potreban tjelesni kontakt s najdražom osobom.

Nakon hranjenja djece (bebe i umjetnih sredstava), potrebno je držati ih uspravno tri minute, dopuštajući da se dio zraka koji je ušao u želudac ostavio. Prisutnost obilne ("fontane") belchinga je razlog za upućivanje na pedijatra, jer to može ukazivati ​​na neke patologije gastrointestinalnog trakta.

Značajke budnosti

2 mjeseca - vrijeme kada mrvica počinje obraćati pozornost na svijet oko sebe. Ako se ranije njegovo buđenje povezuje samo s potrebom za jelom, sada je sposoban ostati budan za sat i pol.

Kako dijete razvija psiho-emocionalni i mentalni razvoj, njegova se aktivnost također povećava. Osjećajući sposobnost kontrole mišića (zbog slabljenja tonusa flexor mišića), počinje izvoditi mnoge ciljane pokrete. Vid i sluh, poboljšava se iz dana u dan (dječak je u mogućnosti vidjeti objekte koji su udaljen od njega sedam metara), dopustiti mu da prepozna voljene i postupno se orijentira u svemir. To je uglavnom zbog jačanja mišića vrata, dopuštajući mrvicama okretanje glava u smjeru koji mu treba.

Šetnje

Izuzetno je korisno za svako dijete u svježem zraku. Njihovo trajanje u toploj sezoni može biti barem jedan i pol sati. Najbolje vrijeme za ovo je jutro (prije 11) i navečer (nakon 16 sati). Najbolje je hodati u čarobnoj hladovini drveća, štiteći bebu od jakog sunčevog svjetla.

Zimi, šetnje s djetetom od 2 mjeseca moguće su samo na temperaturama iznad -10 stupnjeva. Najbolja odjeća za neaktivne mrvice je polu-odijela obložena prirodnim krznom i donjim dijelom, izrađenim u obliku omotnice.

Waking dijete mora izaći iz kolica, pokazujući mu svijet oko sebe. Šetnja s bebom bi trebala biti na mjestu udaljenom od plinskih autocesta: mirnog parka ili mirnog dvorišta.

Nastava i obrazovne igre

Dva mjeseca je sjajno vrijeme za treniranje vaših osjetila. Kako bi mrvica naučila slijediti pokretne predmete usredotočivši se na njih, potrebno je nabaviti nekoliko vrlo laganih i svijetlih zvečkaka obojenih crvenom, žutom i narančastom, jer sada percipira samo one boje toplog raspona. Zvuk zvijeri ne bi trebao biti zastrašujući, ali ugodan.

 • Uzimajući zvuk, možete doći na stranu bebe i tresti ga trideset centimetara od njega, uzrokujući mrvica okrenuti glavu prema zvuku. Nakon što su igračku prebacili u drugu ruku, na isti način postižu skretanje glave u suprotnom smjeru. Mama može samo pozvati dijete na nježan glas, dolazeći u krevet s različitih strana, tako da on, kao odgovor na zvuk, okreće glavu u pravom smjeru;
 • Zujanje je korisno staviti u ručku djeteta. Slabi prsti mogu ga držati samo trideset sekundi. Ovo je velika vježba koja priprema mišiće ruku za čin grabbing;
 • Možete objesiti žarulju svijetlih zveckanja preko kreveta mrvica, tako da je može doći s rukama ili nogama. Zvuk emitiran od strane vijenca kao odgovor na dodir djeteta donosi ga iznenađenje i oduševljenje, prisiljavajući ga da ljuljačka ruke sve više i više i premjestiti svoje noge;
 • Možete staviti svijetlo zveckanje ispred mrvica položenih na trbuščić (to je bolje to učiniti u krevetiću bez madraca ili u areni). Zdravo dijete treba podići glavu, nasloniti se na podlaktice i podići grudi, pogledati naprijed. Svijetli objekt zasigurno će privući njegovu pažnju i provesti ga neko vrijeme u tom položaju, s obzirom na predmete koji leže pred njim;
 • Da biste razvili motoričke sposobnosti malih mišića, možete igrati s djetetom u magpie-belobok. Okretanjem i masiranjem svakog prsta, potrebno je izgovoriti tekst pjesme.

Trajanje razvojnih aktivnosti s djetetom ne smije biti duže od dvadeset minuta. Potrebno je s njim razgovarati nježno, emocionalno, često mijenjanje intonacije, čitati dječje pjesme, pjevati jednostavne pjesme. Čuvši kako beba "guliti", pozivajući mamu da komunicira, potrebno je odgovoriti na njegov poziv. Inače će se "goolement" uskoro prestati, što će neizbježno dovesti do kašnjenja govora i oslabljenog emocionalnog razvoja.

Gimnastika i masaža

Ujutro je najbolje izvesti gimnastiku:

 • Stavljanje djeteta na leđa, podignite i spustite ruke (prvi naizmjenično, a zatim u isto vrijeme);
 • Širenje ruku, prijeđite ih ispred dojke, ostavljajući lijevu ili desnu ručku na vrhu;
 • Alternativno povucite ručku, oponašajući kretanje boksača;
 • Uzimajući mrvice pete, imitirati noge biciklizmu;
 • Noge savijene na koljenima ili idu u trbuščić ili izravnavaju;
 • Podupirajući mrvicu pod rukama, podignite ga i spustite, prisiljavajući ga da gurne noge s nosača.

Masaža će također pomoći bebi koja pati od plina. Da biste to učinili, trebate staviti dijete na leđa, savijati noge na koljenima iu roku od nekoliko minuta s laganim kružnim pokretima da biste potegnuli trbuh.

Prilikom postavljanja mrvica na trbuhu (barem tri puta dnevno) možete lagano udariti leđa, ruke, noge, stražnjice. Ova masaža pomaže u poboljšanju probave.

Čitamo korisni materijal s video uputama: pravu masažu za dijete u prva tri mjeseca života

kupanje

Kupanje dva mjeseca bebe, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Upotreba posebnih deterdženata dopuštena je najviše jednom tjedno;
 • Za svakodnevno kupanje, mrvice koriste čistu, čistu vodu;
 • U prisutnosti dječje keramike ili pelenskog osipa može se dodati u infuzijama kupelji kamilice i sukcesije;
 • Optimalna temperatura za kupanje djeteta je trideset i sedam stupnjeva;
 • Nije potrebno kupati mrvice prije odlaska na noćni odmor. Ako beba prosvjedi i nestaje, to možete učiniti u popodnevnim ili jutarnjim satima kada se probudi.

Briga za dvomjesečnu mrvicu nije lagana i vrlo odgovorna stvar. Ako se brižna i ljubavna majka stalno pridržava iste dnevne rutine, u budućnosti će moći zaštititi svoju obitelj od problema s kojima se suočavaju roditelji beba podignuti bez ikakvog sustava. Što se prije beba koristi za naredbu - to se lakše prilagođava uvjetima okolnog svijeta.

Zanimljive Činjenice O Trudnoći