Približni dnevni režim za dijete u trajanju od 4 mjeseca. Savjeti i trikovi

Hrana

Iza leđa četveromjesečne bebe ostao je još jedan mjesec života. Za to vrijeme bio je vrlo jak, odrastao i naučio mnogo. Prilagođavajući se novim potrebama i mogućnostima djeteta, njegova će se svakodnevna rutina također promijeniti. Nastavit će se sastojati od izmjeničnih hranjenja, razdoblja sna i budnosti, ispunjenih razvojnim igrama, gimnastikom i higijenskim postupcima, samo će trajanje ovih razdoblja promijeniti.

Približna dnevna rutina 4-mjesečne bebe:

 • 6: 00-8: 00 Jutarnje buđenje, prvi obrok, skup higijenskih postupaka (uz obavezno pranje i mijenjanje pelene), uzimanje zračnih kupki u kombinaciji s jutarnjim vježbama, razdoblje aktivne budnosti.
 • 8: 00-10: 00 Jutarnji san.
 • 10: 00-12: 00 Drugi objed, aktivan odmor (vježba, lagana masaža, komunikacija s prijateljima, edukativne igre).
 • 12: 00-14: 00 Šetnja u kombinaciji s spavanjem na otvorenom (oko prvih šetnji).
 • 14: 00-16: 00 Treći obrok, obilazak stana, aktivne igre, edukativne aktivnosti.
 • 16: 00-18: 00 Večernja šetnja, poznanstvo sa svijetom, spavanje.
 • 18: 00-21: 00 Četvrti obrok, igre i edukativne aktivnosti s članovima obitelji, mrvice za kupanje.
 • 21: 00-22: 30 Priprema za krevet.
 • 22:30 Noćni obrok.
 • 23: 00-6: 00 Noćni san.

Dodatna opcija (izborno):

Moms bi trebao shvatiti da je predložena dnevna rutina približna i ne bi trebala otići s puta kako bi je pratila iz minute u minutu. Pojedinačne osobine svakog djeteta neizbježno će izvršiti vlastitu prilagodbu.

Međutim, za svako podešavanje četveromjesečnih mrvica na dan, sljedeće točke trebaju ostati nepromijenjene:

 • interval između jela mora biti najmanje četiri sata;
 • ukupno trajanje dnevnog sna, što je oko šest sati (preporučljivo je podijeliti ih u tri razdoblja).

hrana

Redoslijed koji regulira život 4 mjeseca starog djeteta ne daje šest, ali pet puta hranjenje. To je njegova glavna razlika od režima u prethodnom mjesecu. Moderne majke imaju mogućnost prehraniti svoju djecu na jedan od tri načina: dojkama, umjetnim i mješovitim hranjenjem.

 • Četrnaestogodišnja beba koja je dojena još ne osjeća potrebu za dodatnim hranjenjem jer je hranjiva vrijednost majčinog mlijeka dovoljna za njega. Smanjenje broja obroka uzrokovano je činjenicom da stariji i jači dijete skoči više mlijeka za jedan hranjenje, a ostatak je pun;
 • Svakodnevna potreba za majčinim mlijekom u djeteta u trajanju od 4 mjeseca iznosi 900-1000 ml, pa je lako izračunati da volumen jednog serviranja bude oko 200 ml. Dijete koje je na umjetnom hranjenju prima bocu s takvom količinom mliječne formule.

Pročitali smo detaljno o tome koliko dojena mlijeka ili formule dijete treba jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdnaky.html

Jedan važan događaj se događa u životu djece umjetne djece: od ovog mjeseca počinju primati prvu komplementarnu hranu. Što se tiče prirode proizvoda s kojima trebate započeti komplementarnu hranidbu, stavovi pedijatara su podijeljeni. Neki od njih vjeruju da je najbolja opcija glatka bez mliječnih kašica, dok drugi preporučuju hranjenje mrvica s jogurtom od jogurta i sjemenjem. Velika većina stručnjaka savjetuje postupno uvođenje povrća i sokova, a zatim voća, u dječju prehranu.

Crumbova reakcija na komplementarne hrane je važna: on bi trebao hranu. Počevši od čajne žličice, količina novog proizvoda dnevno se povećava za jednu žlicu. Nakon deset dana količina komplementarne hrane treba biti najmanje 150 ml. Čim se to dogodi, jedna osoba koja se hrani novim proizvodom pojavljuje se u djetetovoj prehrani, a ostala četiri hranjena su uobičajenom mliječnom formulom.

Dopunska hrana uvodi se u prehranu 4 mjeseca starih beba, zbog potrebe za mješovitim hranjenjem. Obično se koriste majke koje proizvode nedovoljnu količinu majčinog mlijeka. S takvom prehranom dijete treba 500 ml majčinog mlijeka, 400 ml mliječne formule i 150 ml komplementarne hrane.

U djetetu od 4 mjeseca potreba za spavanjem je još uvijek visoka. Kao i prethodnog mjeseca, treba spavati najmanje šesnaest sati dnevno, međutim, povećano trajanje dnevne budnosti dovodi do promjene u uzorku spavanja.

U idealnom scenariju, mrvica mora spavati najmanje deset sati noću i šest tijekom dana. Umjesto četiri razdoblja dnevnog odmora, ima tri.

Naravno, ovaj način nije pogodan za svako dijete. Neke bebe još trebaju četiri dana spavanja, dok su druge u redu s jednom. Neki spavaju dobro cijelu noć, dok se drugi čak i budu noću svaka tri sata i zahtijevaju pojačanje. U ovom dobu već je moguće razumjeti tko će biti "rana ptica" i tko će biti "sova".

U svakom pojedinom slučaju, inteligentna i brižna majka trebala bi izgraditi način djetetovog dana na takav način da mu omogući uvjete za pravilan razvoj, a to je moguće samo uz razumnu izmjenu razdoblja sna i budnosti. Loše spava beba će djelovati, odbiti igrati i jesti, a spavanje će postati previše energična. Dakle, ovdje je važna zlatna sredina.

Sa zamišljenim pristupom, možete se prilagoditi svakoj pojedinačnoj osobini svakog djeteta, prisiljavajući ga da se navikne na ispravnu rutinu. Ako maca ne spava dobro noću, ne dopuštajući svojim voljenima spavati, ima smisla žrtvovati prvi dio svog noćnog odmora i staviti ga u krevet malo kasnije nego obično. Morat ćemo pokazati neke genijalnosti, zabavljati kapriciozno dijete, ali nakon toga odmah će zaspati, a ne probuditi se do jutra.

Kako podučiti bebu da spava cijelu noć / naš dnevni režim od 4 mjeseca:

Šetnje

Organizacija, trajanje i broj šetnje s djetetom ostaju isti kao u prethodnom mjesecu: potrebno ga je svježem zraku odvesti 1,5 do 2 sata dva puta dnevno. Naravno, ako to nije otežano lošim vremenskim uvjetima: jake mraz, vjetar ili nepodnošljiva vrućina.

Ne smijemo zaboraviti da početak šetnje treba biti informativan za dijete koje je počelo aktivno zanimati svijet koji ga okružuje, stoga mu je potrebno reći o svemu što se događa na putu: o biljkama, životinjama i pticama koje se vide, prolaznicima i prolazima vozila.

Ostatak hoda, dijete će mirno mirno spavati u kolicima: zahvaljujući priljevu svježeg zraka koji zasićuje stanice mozga s kisikom, taj će san biti osobito dug i koristan za njega.

Obrazovne igre

Budući da je dijete osam sati probudilo 4 mjeseca, ovaj put mora biti ispunjen velikim brojem obrazovnih igara.

 • Vrlo korisno za bebe šetnje, obilaske apartmana. Putujući u rukama odraslih, postaje upoznat s imenom i svrhom predmeta u njemu. Sve primljene informacije pohranjene su u njegovu sjećanju. Nakon nekog vremena možete vidjeti ovo. Nazovite nekakav poznati objekt i vidjet ćete da će mrvica okrenuti glavu u njegovu smjeru;
 • Za razvoj taktilnih osjeta, korisno je dati bebne svijetle igračke s različitim površinskim teksturama. Mogu biti tvrde i meke, glatke i grube, neravan i imaju rupe. Boje igračaka trebaju biti monofoni, ili sadržavati najviše dvije ili tri boje. Granice prijelaza u boji trebaju biti jasne;
 • Četiri mjeseca - plodno vrijeme za korištenje obrazovnih tepiha, zabavnih centara i mobitela. Promicanje razvoja sluha, vida i malih osjetilnih osjeta koje probudaju tjelesnu aktivnost djeteta, sve su ove igračke vrlo korisne za njega, ali ne biste trebali ponuditi nekoliko predmeta vašem djetetu: trebao bi se usredotočiti na jednu stvar;
 • Korisno je za bebe slušati ritmičku glazbu. Glaveći ruke prema ritmu glazbe, majka će pridonijeti formiranju ritma u bebi. Možete uzeti bebu u svoje ruke i glatko kružiti s njim na lijepu melodiju;
 • Dijete treba ispričati bajke, pjevati dječje pjesme, recitirati pjesme i obrede. Već u ovoj dobi, djeci treba podučavati gledati slike i čitati knjige;
 • Djeca imaju vrlo korisne i voljene igre s rukama i nogama, igračima prsta poput "Četrdeset Raven", "Ladushki", "Goat Horned" (+10 igara koje omogućuju bebu). Ubiranje i masiranje malenih prstiju pogoduje ne samo razvoju osjetila, nego i aktivaciji središta mozga odgovornog za govor.

Znajući da su sve igračke i predmeti koji pada u ruke bebe, sigurno će biti u njegovim ustima, potrebno je pratiti njihovu čistoću. Igračke treba svakodnevno oprati s kuhanom vodom, a ostatke podvrgnuti periodičnom pranju.

Tjelesni razvoj, otvrdnjavanje i higijena

Čvrsta beba treba više tjelesne vježbe, stoga, osim jutarnjih vježbi, potrebno je uključiti se u jačanje i razvoj mišića tijekom dana. Pet minuta opterećenja koja će se izvoditi ujutro, podne i navečer biti će optimalna.

 • Djeca ove dobi počinju bez valjanja na trbuhu. Da bi im se olakšao ovaj zadatak, jačanje mišića leđa i trbušnih mišića, vrlo je korisno igrati se u "peku". Pažljivo valjanje djeteta s leđa u trbuščić (i suprotno) na velikom krevetu, možete pratiti svoje radnje s veselim komentarom da je mrvica pretvorena u gumenu kuglu ili u kantu koja bježi od svojih progonitelja;
 • Za jačanje kralježnice i ruke, majka može dati mrvicama zgrabiti za svoje indeks prstima, a zatim povucite prema sebi. Ova vježba će biti priprema za vještine neovisnog sjedenja (kada će beba početi sjesti?);
 • Kada postavljate dijete (leži na podu) na trbuhu, korisno je staviti ruku pod pete. Gurajući joj noge, beba će napraviti prvi pokušaj da se udalji. Za te pokušajima da budu uspješni, pod ne smije biti sklizak. Najbolja opcija je da ima tepih prekriven tankim pokrivačem.

ČITATI ISTAK: razvoj djeteta u 4 mjeseca i ono što bi dijete trebalo biti u 4 mjeseca: vještine u 4 mjeseca

Kako se umiriti za bebu

4 mjeseca je vrlo pogodna dob za pokretanje postupaka kaljenja. Pod uvjetom da se redovito izvode, omogućit će bebu da uvijek ostane zdrava.

 • Početak stvrdnjavanja učinjen je u prvim mjesecima djetetovog razvoja, budući da su zračne kupke i šetnje na svježem zraku također pripadaju kategoriji postupaka otvrdnjavanja. Trajanje zračnih kupki u sobi s temperaturom od 22 stupnja za dijete trebalo bi biti najmanje deset minuta. Treba ih izvoditi najmanje dva puta dnevno;
 • Jedno od najpoželjnijih postupaka procijepljenosti s vodom je trljanje. Prije nego što prijeđete na mokro brisanje, provesti suho. Nježna dječja koža je obrisana rukavicom od frotirne tkanine. To treba učiniti vrlo pažljivo, na blagi crvenilo kože. Nakon 7-10 dana, kada se trljanje upozna, možete početi koristiti mokro rukavice. Zagađujte ga s toplom vodom (36 stupnjeva) i dobro se stisnite, najprije brisnite samo dijete. Nakon nekoliko sesija, površina rubdown postupno se povećava, čime se potpuno brisanje cijelog tijela. Trajanje postupka je najviše dvije minute. Nakon svake tri procedure, temperatura vode se smanjuje za jedan stupanj (trebate ga dovesti do 30 stupnjeva).

Kompleks higijenskih postupaka za dijete ostaje isti, uključujući postupak jutarnjeg pranja, obavezno ispiranje pri svakoj promjeni pelene i večernjim kupanjem.

Slijedeći predložene preporuke i prilagođavajući ih individualnim karakteristikama svoje četveromjesečne bebe, svaka majka koja brine će moći stvoriti takvu dnevnu rutinu potrebnu za uspješan intelektualni i fizički razvoj djeteta.

Način dana djeteta u 4 mjeseca

Sažetak članka

Dnevni režim djeteta u trajanju od 4 mjeseca značajno se razlikuje od rasporeda tromjesečnog djeteta. To je zbog povećanja trajanja noćnog sna - većina djece između četvrtog i petog mjeseca života idu na jednokratnu noćnu hranu, a trajanje noćnog odmora traje 8-9 sati. Osobitosti psiho-emocionalnog i fiziološkog razvoja također zahtijevaju korekciju režima, budući da dijete počinje aktivno istraživati ​​okolni prostor, a razdoblja kontinuirane budnosti mogu doseći 3-4 sata.

Približna dnevna rutina i dječja prehrana u četiri mjeseca

Ispod je približna dnevna rutina četveromjesečnog djeteta, koju svaka majka može prilagoditi osobinama djeteta, kao i potrebama drugih članova obitelji.

Nije nužno nastojati za gore prikazanu rutinu. Prema statistikama, manje od 10% beba živi prema režimu prihvaćenom kao standardna stopa. Sva djeca su individualna, svaka ima svoj karakter i tempo tjelesnog i fiziološkog razvoja, koji izravno utječu na dnevnu rutinu. Roditelji mogu ispraviti zadani raspored, ali ako dijete postane nemirno, odbija jesti i često je hirovito, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Pediatric će pomoći stvoriti režim koji najbolje odgovara određenom djetetu i zadovoljava njegove potrebe.

Dnevni režim djeteta s tri mjeseca dojena

Režim prehrane djece na početku petog mjeseca života zahtijeva određenu korekciju. Probavni sustav djeteta već proizvodi dovoljnu količinu enzima potrebnih za apsorpciju hrane, tako da količina mlijeka koje dijete može apsorbirati tijekom hranjenja treba povećati od 150 ml do 180-200 ml. U tom smislu, hranjenje od šest hranjenja treba zamijeniti pet obroka dnevno, povećavajući interval između hranjenja do 4 sata.

Ako majka doji i pridržava se "hranjenja na zahtjev", možete ostaviti rutinu za dijete, ali minimalni interval između primjene trebao bi biti 3 sata. Potrebno je za normalno funkcioniranje probavnog sustava, udobnu probavu i prevenciju tešine u želucu. Osim toga, česte i obilne hranidbe s majčinim mlijekom mogu uzrokovati regurgitaciju čak i kod četiri mjeseca starosti, pa je najbolje ne preopteretiti bebin trbuh.

Važno je! Neke majke daju dojku djetetu, potrebno je samo plakati. Roditelji trebaju biti svjesni da samo u 13-20% slučajeva, plač zdravog djeteta između hranjenja znači gladiti glad. Postoji mnogo uzroka nemirnog ponašanja: strah, hladnoća (ili, naprotiv, pregrijavanje), neugodna odjeća, umor. Prije davanja dojki, morate pokušati odvratiti dijete i eliminirati moguće negativne čimbenike.

Način dana djeteta na umjetnom ili mješovitom hranjenju

Djeca koja prime nadomjestke za majčino mlijeko kao glavnu hranu trebaju se hraniti 5 puta dnevno od petog mjeseca života. Interval između hranjenja tijekom tog perioda raste od 3 do 4 sata. Potrebno je za prevenciju probavnih poremećaja, crijevne kolike, grčeve i normalnu asimilaciju hrane. Bjelančevine sadržane u djetetovoj formuli apsorbiraju dječji probavni sustav duže i teže od proteina koji čine osnovu majčinog mlijeka.

Do 4 mjeseca beba bi trebala pojesti 200 ml smjese. Ako dijete i dalje treba hraniti svaka 3 sata, dječja hrana nema vremena da u potpunosti razumiju, jer su enzimi koji razgrađuju proteine ​​i mliječni šećer, neće se proizvoditi u dovoljnim količinama. Posljedice nepravilnog hranjenja mogu biti:

 • crijevne grčeve i bolovi u trbuhu;
 • obilna regurgitacija neprobavljenog mlijeka;
 • belching;
 • povećana nadutost.

Pedijatar može preporučiti uvođenje komplementarne hrane nekoj djeci u to doba. Tipično, dodatna snaga je potrebna za dojenčad s niskom porođajnom težinom, retardirani tjelesnom razvoju, koji pate od raznih oblika anemije. Preporuča se da počnete hraniti s ne-mliječnim žitaricama, u kojima gluten nedostaje - složeni protein, koji je dio glutena većine žitarica. Heljda ili riža kaša će biti idealan izbor za prvo poznanstvo sa žitaricama, ali rižina jela ne smije se davati djeci sklona opstipaciji do dobi od šest mjeseci.

Šećerni sok od jabuka, šunka i pire od jabuka i krušaka također se mogu koristiti kao prvi obrok. Svježe voće i povrće s visokim sadržajem purina uvedeni su najranije u dobi od pet mjeseci. Grašak se može dati djetetu samo 7-8 mjeseci.

Izbornik djeteta u trajanju od 4 mjeseca na umjetno hranjenje

U sljedećoj tablici naveden je izbornik uzorka djece koja primaju dodatke. Volumen jela označen je krajem petog mjeseca života.

Pročitajte i članke o prehrani:

Važno je! Za djecu u mješovitim hranjenja, možete koristiti iste hranjenja shemu, ali umjesto mlijeka smjese u jutarnjim i poslijepodnevnim hranjenja dati bebi dojku. Noćno hranjenje treba postupno smanjiti na 1 puta po noći. Hranjenje se smatra noćnom od 23 do 6 sati

Koliko beba treba spavati za 4 mjeseca

Trajanje noćnog spavanja kod djece u dobi od 4 mjeseca iznosi od 8 do 10 sati. Ako se pravilno organizirani način napajanja, mnoga djeca su spremni učiniti noćni hranjenja, tako da je ovo razdoblje može se koristiti za postupno odvikavanje od noćnog uspona. Kvaliteta sna također se mijenja - postaje sve mirnija. Ako se dijete u ovoj dobi i dalje često probudilo noću, je hirovito, teško zaspati nakon noći hranjenja, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom i saznati razlog. Moguće je nekoliko:

 • neugodan rublje (mnoga djeca ne dobro spavaju, ako su unutarnje šavovi odjeće ili pidžame slabo obrađeni, pa je bolje odabrati bešavne donje rublje za spavanje);
 • glad;
 • preniska ili visoka temperatura zraka (najbolji pokazatelj je 16 ° -18 °);
 • pruritus (uobičajeni uzrok je upotreba običnog deterdženta za pranje rublja s jakim okusima, koji se slabo ispiru iz odjeće).

Važno je! Spavanje bebe bilo je zdravo i snažno, trebate paziti na šetnje. Kisik je neophodan za normalno funkcioniranje srca, živčanog sustava i mozga. Osim toga, šetnje u ovom dobu mogu biti izvrsna razvojna aktivnost, ali ne biste trebali izaći samo u razdoblju budnosti djeteta. Ako beba spava 2-3 puta tijekom dana, barem jedan san treba biti na otvorenom. Trajanje boravka u vrućem vremenu trebalo bi biti 4-5 sati.

U nekim slučajevima, uzrok povremenog sna i čestih uspona može biti kronična, trombozna bolest s blagim simptomima, pa je potrebno savjetovati se s liječnikom u takvim slučajevima.

Također se mijenja i dnevni san pri 4 mjeseca. Ukupno trajanje dnevnog odmora trebalo bi biti oko 5-6 sati, ali postoje djeca koja u toj dobi idu u jednodnevni san od 3-4 sata, dok se osjećaju dobro i razvijaju se prema dobnim normama. Pediatricu se savjetuje da podijelite dnevni san najmanje 2 puta (čak i bolje - 3 trajanja spavanja od 2 sata svaki), ali ako dijete ostane aktivno i ima dobar apetit tijekom jednokratnog odmora, nemojte se miješati i pokušati prilagoditi režim prema standardima pedijatrije.

Pročitajte i članke o razvoju djeteta:

Dnevni režim i prehrana djeteta u 4 mjeseca u dojkama, miješanim i umjetnim hranjenjem: redoslijed sati

Četiri mjeseca starosti - linija koja ostavlja ranu početku. Dnevni režim bebe, nastao tijekom prvih 2-3 mjeseca, mijenja se zbog povećanja trajanja buđenja i smanjenja broja hranjenja. Mrkva postaje mirnija, kao crijevna kolika koja uzrokuje bol i ometa umirujući san.

Većina djece ima bolnu koliku u ovom dobu, pa roditelji primjećuju čak i emocionalnu pozadinu, povećanje aktivnosti i znatiželje djece.

Dnevni raspored u 4 mjeseca

Glavna promjena u režimu djeteta u 4 mjeseca je smanjenje količine spavanja do 16 sati na dan, što utječe na njegov raspored. Danju se dijete dijeli 3 puta 2 sata. Noću, može spavati neprekidno oko 10 sati. Trodnevni san će se nastaviti već duže vrijeme. Kako starimo, trajanje odmora postupno će se smanjivati.

Tablica prikazuje približan dnevni raspored četveromjesečnog djeteta:

Prikazani raspored je neobavezan. Moguće je napraviti promjene s obzirom na osobitosti prirode i stanja djeteta. Bitno je osigurati dvije osnovne potrebe bebe - prehranu i dobar odmor.

Značajke Power Mode

Koliko puta dnevno jede mrvica? Do 4 mjeseca prehrana djeteta je šest puta, a broj hranjenja je smanjen na 5 (preporučamo čitanje: 5 mjeseci bebi: razvoj i prehrana). Točan raspored obroka ovisi o tome je li dijete dojeno, umjetno ili pomiješano.

 • Dojenje djeteta jede 4-5 puta dnevno s intervalom od 3,5 sata. Jednom, jede više mlijeka nego prije. Dopunsko hranjenje se ne preporuča u ovoj dobi, budući da hranjenje majčinim mlijekom u potpunosti osigurava bebu hranjivim tvarima.
 • Djeca "umjetnih sredstava" imaju precizniji raspored hranjenja od djece koja se hrane prirodnom prehranom. Za jedan obrok, dijete treba jesti 180-200 grama formule. Ovo je dovoljno da ostane hranjen 3,5-4 sata.

Neki stručnjaci vjeruju da u 5. mjesecu života "umjetnost" treba dati komplementarnu hranu, budući da smjesa ne pokriva njihove potrebe za vitaminima, elementima u tragovima i drugim tvarima. Taj se problem rješava pojedinačno s pedijatrom - ako liječnik ne vidi znakove za uvođenje novih proizvoda, treba ga odgoditi. Ako je potrebno, kao prvo hranjenje, poželjno je koristiti tekuću konzistenciju pire krumpira i sokova. Kashi bi trebao biti upisan kasnije. Postupno, jedno hranjenje zamjenjuje "odraslom" proizvodom, au ostalim obrocima djetetu u 4 mjeseca treba ponuditi dojenčad. Ukupan broj obroka - najviše 5.

Ako majka proizvodi nedovoljnu količinu majčinog mlijeka, dječja prehrana se nadopunjuje mješavinama mlijeka. Dnevni jelovnik bebe u 4 mjeseca na mješovitoj hranidbi trebao bi se sastojati od:

 • dojeno mlijeko - do 600 grama;
 • adaptirana mliječna formula - do 450 grama;
 • komplementarnu hranu (pire od povrća) - do 170 grama.

Waking razdoblja

Dnevni režim djeteta na 4 mjeseca sugerira povećanje razdoblja buđenja (vidi također: zdravi režim djeteta koji se hrani za 3 mjeseca). Kako uzeti dijete u tim intervalima?

Nakon buđenja i jedenja beba mora biti oprana i češljana. Tijekom vremena će se naviknuti na činjenicu da jutarnje procedure označavaju početak novog dana. Sljedeća je potrošiti s njim punjenja. Vrlo korisne vježbe za fitball. Osim toga, možete staviti dijete u uspravan položaj tako da malo leži noge na tvrdu i grubu površinu. Važno je čvrsto držati pod rukama, a ne učvrstiti kralježnicu.

Mogućnosti za dobro vrijeme:

 • vježbe prsta za razvoj finih motoričkih vještina;
 • zabavna igra "ku-ku", od koje gotovo svi djeca dolaze na uživanje;
 • tonic masaža, koja uključuje lagano milovanje leđa, stopala, dlanove, noge, ruke.

Večernji razonoda nužno uključuje tradicionalno kupanje. Idealno, prethodi ga masaža i gimnastika s bebom. Ne zaboravite da je potrebno svakodnevno kupati dijete od 4 mjeseca.

Šetnje

Sastavni dio dnevne rutine djeteta su šetnje. Koliko bi trebalo biti? Barem dva - prije ručka i navečer. Vrijedi šetati u bilo koje doba godine bez obzira na vremenske uvjete. Svježi zrak vrlo je koristan za djecu.

U većini slučajeva bebe spavaju čvrsto dok hodaju. Odmor može trajati do 3 sata, pogotovo ako dijete ne doživljava glad. U tom razdoblju preporučljivo je šetati mirnim parkom od ceste. Šetnja navečer je bolje povjeriti oca, koji će do tog vremena biti slobodan nakon posla. Mama može zaustaviti stanku za kućanske poslove - na primjer pripremiti večeru.

Tijekom hoda beba može dobro spavati - to je normalno. Spavanje na svježem zraku blagotvorno djeluje na bebino tijelo, hrani tkivo i krv kisikom

Nemirni san noću

Započnite pripremati se za bolje spavanje s kupanjem. Procesi vode su vrsta rituala koja signalizira bebu da je vrijeme za spavanje i da je vrijeme za odmor. Nakon napornog dana, gustog hranjenja i tople kupke, dijete će brzo zaspati i neće ometati roditelje do jutra.

Što učiniti ako se beba nekoliko puta probudi noću? Je li moguće da se 4 mjeseca promijeni način nemirnog djeteta, tako da se spava duboko i dugo?

Jedan od načina rješavanja problema je uklanjanje prvog dijela noćnog sna. U tom razdoblju dijete bi trebalo igrati. U početku takav pristup može izazvati da se odupre, beba će biti hirovita i cviljena. Mnogi će roditelji pronaći ovo pravi mučenje. U isto vrijeme, nakon što se probudila uvečer i nakon što je "pričala" s majkom i tatom do 22: 00-23: 00, beba odmah zaspi nakon kupanja i hrane. Njegov san će trajati barem do 6 sati ujutro. Roditelji će imati priliku da se opustite i obratite pozornost jedni drugima.

Dnevna rutina 4-mjesečnog djeteta u treba sadržavati prosječno 5 obroka (točan broj ovisi o vrsti hrane), period 4, kada je beba budna, 3 Razdoblje dnevni odmor i dugog noćnog sna (preporučamo vam da pročitate: Što je zdrava dnevna rutina 5-mjesečna beba? ). Podučavajući dijete da učini sve što je u skladu sa satom, roditelji pružaju normalne uvjete za njegov razvoj i oblikuju optimalan ritam života za obitelj.

Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Dnevni raspored za bebu u 4 mjeseca

Pri podizanju djeteta postoje tri načina: prilagoditi ponašanje djeteta na rutinu za majku, majci da se prilagodi pravilima koja je utvrdila beba ili da budu vođeni prosječnim pokazateljima. Za trećinu godine već ste uspjeli odrediti prioritete.

Kako se ne bi zamijenili svakodnevnim režimom 4-mjesečne bebe, važno je znati svoje razlike s prethodnim razdobljima. Ovdje su prosječne norme i stvarnosti.

Dnevni raspored za bebu u četiri mjeseca: jesti i spavati

Treba shvatiti da je postizanje dobro utvrđenog rasporeda u ovoj fazi gotovo nemoguće. Djeca cravings variraju tijekom cijelog mjeseca. Za stvaranje povoljnog okruženja primjenjuju se pravila za izmjenične cikluse budnosti, spavanja, plivanja, hrane, igara i aktivnosti.

Kada beba ne spava, odvedite ga u sebe da "razgovarate" i igrate, nemojte dopustiti djetetu da dugo leži sama u krevetiću.

Hrana je važan dio dnevne rutine.

Dijete jede hranu 1/7 vlastite težine dnevno, a ne 1/6 kao i prije. Izračunata je vrijednost podijeljena brojem hranjenja. Dobivena vrijednost je obujam svake hrane.

Ako je sustav prikladan za umjetno hranjeni sustav, nije lako za dojenčad i one koji jedu mješoviti da bi utvrdili količinu ukupne hrane. Čak i ako vagati bebu nakon svakog obroka ili jednom dnevno.

Na umjetnoj hrani 5-6 obroka dnevno. Hranjenje na zahtjev dozvoljava desetak feedings dnevno i više u ovoj dobi. Glavna stvar je da se Lyalka osjeća ugodno, a jednom mjesečno se bilježi adekvatna težina.

Vrijeme je da sanjam

Potrebno je oko 15-16 sati dnevno. Noćni spavanje uvelike ne mijenja trajanje, no ipak se skraćuje i iznosi 9-10 sati. Sačuvan je broj "pospanih" stanki, koji čine četiri puta dnevno: tijekom dana tri puta i jednom noću. Prvi san može biti odmah nakon jutarnje hrane.

Djeca također vole spavati nakon večere i vole se popiti u večernjim satima. Čini se da jedno dijete može spavati preko noći, a druga se budi šest puta da jede i "kontrolira" roditelje.

Nakon buđenja s djetetom, igraju se kratko, provode higijenske mjere i uobičajene rituale za polaganje noću. Preporuča se da se ludite na prvom znaku umora, inače će to biti teže to učiniti tijekom vremena. Uostalom, dijete je već nervozno jer njegovi rođaci nisu u žurbi da zadovolje svoju potrebu za odmorom.

Ako je mrvica već živi prema režimu, ali odjednom se probudila puno ranije nego inače, trebali biste je vratiti. Ako je razlika od rasporeda u rasponu od 20-30 minuta, tada možete početi igrati ili hraniti. Strogo slijedom rasporeda na satu nije uvijek poželjno. Uostalom, ti se bavi živom osobom koja ima svoje želje i tjeskobe.

Utjecaj hodanja

Vaša beba je u fazi aktivnog rasta. A posebno dobra djeca odrastaju u snu. Da bi djetetu bilo pravo na spavanje na svježem zraku, mnogo je bolje nego u zatvorenom prostoru. Uostalom, stanice mozga bit će jako opskrbljene kisikom. Taj će resurs svakako pokriti potrebe tijela i njegov razvoj.

Naravno, na hladnom vremenu, vrućini i vjetru s prašinom bolje je suzdržati od svečanosti.

Dnevni režim 4 mjeseca starog djeteta: što učiniti?

Svaki interval probudanja traje oko 1,5-2 sata. Probuđena beba ponaša se aktivnije nego prije. Roditelji imaju vremena između intervala spavanja da rade s bebom, hrane se i provode higijenu. Četverogodišnje bebe zahtijevaju česte promjene pelena. Već je moguće proći od pasivnog hoda po kući do "organiziranih izleta".

Komentirajte na kojoj sobi krenete ili obratite pažnju na ono što se događa izvan prozora. Obično se dijete od pet do sedam ujutro probudilo i završilo dnevni ciklus u 22: 00-23: 00.

Zabava i igre

Potaknite dijete da promijeni položaj tijela. Pokupite dobre igračke različitih dimenzija i veličina kako bi dijete razvilo svoje taktilne senzacije, postavljajući izraze govora. Na primjer, takvi:

 • stolica za ljuljanje;
 • razvoj tepiha;
 • zabavni centar;
 • razne svijetle igračke i čekiće;
 • mobitel u krevetu;
 • obrazovne igre.

Dijete se zabavlja takvim aktivnostima kao što su:

 • biti na krilu voljene osobe;
 • plesati na rukama mame ili tate;
 • polaganje na trbuščić;
 • pjesme;
 • bajke;
 • priče;
 • igre s ručkama i mrvicama;
 • slušajući glazbene fragmente.

Element vode

Kupanje je i dalje svakodnevno atribut. Bolje je ne biti ograničeno na vodene postupke prije noćnog odmora. Tijekom dana, dijete se također može okupati ili potkopati, osobito nakon što je otišao preko velikih.

Postoje djeca na koja kupka ne djeluje umirujuće, ali obratno. Impresionirani su teže spavati. Bolje im je igrati u vodi ujutro ili poslijepodne.

Sapun se ne koristi svaki dan, već samo dva puta tjedno. Već možete upoznati dijete s zajedničkom kupaonicom, a ne samo malom bebinom. Čuvajte kupelj. Prvo sipajte malo vode kako se dijete ne boji povećanog prostora vodom. Stavite svoje omiljene mrvice u nju.

Za dobrobit tijela

Lakše je prilagoditi dnevnoj rutini djeteta od 4 mjeseca ako postoji masaža s fizičkom kulturom. Preporuča se zdravoj djeci da daju jednaku količinu vremena za masažu i gimnastiku. Kako bi se mišići mogli opustiti, počnite s masažom. U gimnastičkom kompleksu unesite akcije kao što su:

 • Preklapanje i produžetak u kuku, zglobovima i koljenima;
 • Ruke na strane i prelazak na prsa;
 • Podizanje i spuštanje ruku.

Tijelo i posude bebe još uvijek su slabe. Vježbe se trebaju izvoditi od jednostavnijih do složenijih, bez iznenadnih pokreta. Pogledajte reakciju vašeg djeteta. Nemojte istezati jednu skupinu mišića dugo vremena. Bolje je sudjelovati u nekoliko pristupa. Dajte djeci jasne upute o vrsti: "Savijte ručice" i "Prijeđite na trbuh", prateći riječi odgovarajućim postupcima.

Ako beba počne plakati, onda je bolje odgoditi nastavu. Vjerojatno ima nešto povrijediti, želi jesti, ili tako reagira na vaše ne toplo ruke. Kožne bolesti su kontraindikacije za masažu i tjelesni odgoj, a uz manje težine dopuštene su samo tehnike masaže.

Organizirati dnevni režim 4-mjesečnog djeteta dovoljno je napraviti uravnoteženi plan. Ona mora izmijeniti stupnjeve odmora i djelovanja. Ne treba obratiti pozornost samo na hranu i higijenu. Dijete treba aktivnosti koje razvijaju njegovu psihu i tijelo. Tražite priliku za zajedničke šetnje. Svježi zrak je neophodan za dijete i njegovu majku.

Pojedinosti prehrane djeteta u 4 mjeseca

Četverogodišnje dijete već se prilagodilo vanjskom svijetu. Razviti sve sustave tijela. Gastrointestinalni trakt je prilagođen apsorpciji i apsorpciji hrane, kolika je nestala, ne pati od zatvora i nadutosti, nadutost se više ne očituje.

Razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca ulazi u novu fazu: mrvica postaje aktivna, znatiželjna, pokazuje emocije, pojavljuju se ovisnici o hrani. Promjene izgleda su vidljive: boja očiju se mijenja, u većini djece oči tamne. Nježne, meke vlasi s kojima dijete rode počnu padati, a zamjenjuju se drugim kvalitetnim dlačicama. Često se i boja kose mijenja - od svjetlosti do tamnije.

Fiziološki razvoj

Dobitak težine štedi velike brojeve. Dijete se još uvijek ne kreće jako, tako da može dodati do 750 g. Stope rasta povećavaju se u prosjeku za 2-3 cm.

Za zdravu djecu, prosjeci su sljedeći.

 • Težina - od 6 do 7 kg. Ove brojke mogu biti u rasponu od 1 kg.
 • Visina - 60 - 63 cm (plus ili minus 3 cm).

Težina i visina ovise o individualnim karakteristikama djeteta. Tu su i djeca - ratnici i djeca krhke tjelesne strukture. Dobar fizički razvoj dojenčadi omogućava mu da nauče mnoge korisne i nužne vještine:

 • Inverzija od trbuha do bokova, leđa i nazad.
 • Drži samouvjerenu glavu. Može sjesti ako ga povučete za ručke.
 • Sigurno oslanjanje na podlakticu kad se podigne na ručkama. Aktivno okreće glavu i ispituje svijet oko nas.
 • Oslanjajući se na jednu ručku, drugi se već može povući naprijed, pokušavajući dobiti igračku koja leži u blizini.
 • Neke bebe započinju pušku.
 • Kad leži na leđima, može se pouzdano podići ramena i glavu.
 • Hipertoničnost mišića nestaje (potpuno u rukama i djelomično u nogama).
 • Ako dijete podignete pod pazuhom, beba će se pouzdano ustati. Noge su napola savijene, mrvica će prolaziti nogama, pokušavajući odgurnuti s glatke površine.
 • Palmi su potpuno opušteni, ne stisnute u kameru. Dijete može zalupiti dlanom preko igračke ili ih spojiti.
 • Svrsishodno dobiva igračke, drži ih u rukama do 1 minute. Može se tresti čamac da čuje zvuk. Pažljivo razmatra igračke, okreće ih, raduje se novom.
 • U procesu hranjenja drži maternicu dlanovima ili drži bocu mješavinom mlijeka.

Psiho-emocionalni razvoj

Aktivni razvoj u psiho-emocionalnom planu povezan je s širenjem vizualne i slušne percepcije. Dijete može već slijediti kretanje osobe ili igračke. Postoji jasan odgovor na glasne zvukove. Dijete okreće glavu na izvor iritacije. Memorija se razvija.

 • On prepoznaje mamu, tatu, značajne odrasle osobe, kod kojih se smije, "guliti", aktivno pomiče ruke i noge. Ona studira majku: vuče kosu, uši, pokušava gurnuti majku u usta prstom.
 • Istaknite svoje ime. Kada je ime, odgovara.
 • Razlikuje strance od rodbine, može se uplašiti, plakati, ako stranac približi ili pokušava podići.
 • Prve emocije živo se manifestiraju: radost ili strah, bol i znatiželja.
 • Četiri mjeseca je doba aktivnog "hodanja". Pored zvukova vokala "a", "o", "y", u sugovorniku se pojavljuju i suglasnici, na primjer, "m", "b", "p". Dijete pokušava razgovarati s mamom, nešto reći.
 • Počinje modulacija glasa. Dijete uči da se spusti, podigne glas. Volio bi povišen plač.
 • Igra s rukama, nogama. Često pokušava gurati prste u ustima.
 • On se prepoznaje u zrcalu. On voli pogledati svoj odraz.
 • Razlozi uzroka i posljedica razvijaju se: nakon što su vidjeli boca za hranjenje ili majčinu dojku, počinje povlačiti ručke, stvarati zvukove.
 • Pojavljuju se predmeti, stvari, proizvodi koji se omiljeni i nepoželjni.
 • Razvija kratkotrajnu memoriju. Prepoznaje igračke.
 • Razvoj taktilne percepcije. Sve što je u području dostupnosti - povučeno je u usta.

Svakodnevna rutina

Dijete od 4 mjeseca mora pravilno oblikovati dnevnu rutinu. Povećava trajanje noćnog sna. Sada dijete može mirno spavati 9 do 10 sati. Dnevni spavanje se dijeli na 2 - 3 dijela i pola - dva sata. Broj hranjenja se svodi na 5 puta dnevno, što dopušta povećanje aktivnosti mrvica u poslijepodnevnim satima. Vrijeme dnevnog djelovanja između sna spušta sat vremena.

Pješačenje na otvorenom je duže. U toploj sezoni možete prošetati 2 do 3 puta do 3 sata. Zimi - 2 puta do 2 sata. Kada se mraz nalazi iznad 10 stupnjeva, umjesto hodanja na ulici, kolica s djetetom mogu se izvaditi na balkon ili loggiu. Podmažite lice s posebnom krema koja štiti od smrzavanja.

Gimnastičke vježbe, lagana masaža mogu se izvoditi 2 puta dnevno. Djeca se obično okupaju prije posljednjeg hranjenja, tako da bebe čvrsto spavaju. Djeca s izraženom hiperaktivnošću trebaju se okupati tijekom dana, budući da vodeni postupci ne smiruju, već, naprotiv, stimuliraju aktivnost.

Dnevna rutina svakog roditelja je sama, ali osnovni zahtjevi za trajanje spavanja i aktivnosti, poželjno je poštivati.

Približna dnevna rutina dojenčadi može biti sljedeća:

 • 00 - 6.30. Prvo hranjenje.
 • 30 - 8.00. Higijenski obvezni postupci: gimnastika, masaža, kupka za zrak. Razdoblje dnevne budnosti.
 • 00 - 10.00. Sleep.
 • 00 - 10.30. Drugo doručak
 • 30 - 12.00. Gimnastika, masaža, obrazovne igre, aktivna komunikacija.
 • 00 - 14.00. San koji se može kombinirati sa šetnjom na svježem zraku.
 • 00 - 14.30. Ručak.
 • 30 - 16.00. Aktivno razdoblje: igre, tjelesne vježbe, obrazovne aktivnosti.
 • 00 - 18.00. Spavati tijekom hodanja.
 • 00 - 18.30. Hranjenje.
 • 30 - 20.00. Aktivna budnost. Kupanje.
 • 00 - 22.00. Večerni san.
 • 00 - 22.30. Peti hranjenje.
 • 30 - 6.00. Noćni san

Ova tablica pomaže pri režimu dana djeteta, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike. Noćni san može biti duži. Ako se dijete nije probudilo u 6 ujutro, ne biste ga trebali probuditi, neka spava. Samo će se svi postupci malo pomaknuti na vrijeme.

Treba imati na umu da interval između jedenja ne smije biti manji od 4 sata. Ukupno spavanje treba biti 6 sati.

Način hranjenja

Prehrana 4 mjeseca staro dijete više nije 6 puta dnevno, ali 5 puta. Za dojene bebe majčino mlijeko je i dalje glavna hrana. Većina pedijatara smatra da djeci koja su dojena ne bi trebala dobiti dodatke za 4 mjeseca. Dijete dobiva sve potrebne tvari i vitamine majčinim mlijekom. Dijete dijete na 4 mjeseca za dojenčad se ne mijenja.

Ako je dojenče hranjeno u bocama ili mješovito hranjeno, dijeta će se lagano mijenjati. Crumb nije dovoljno vitamina, minerala. Stoga, nakon savjetovanja s pedijatrom, možete postupno uvesti prvu komplementarnu hranu. Bolje mu je odabrati povrće, a ne plod kire. U povrtnoj kaši je puno vlakana, što je vrlo korisno za razvoj tijela.

Možete dodati razne prehrane bebe koja je na umjetnoj hrani.

 • Sok. Najčešće, liječnici preporučuju bijeljeni sok od jabuka bez pulpe. Kasnije možete dodati prehranu biljnih i voćnih sokova.
 • Juha od povrća, pire od povrća. Prilikom kuhanja juha treba prestati koristiti sol. U početku, juha i pire krumpir trebali bi se sastojati od jedne komponente. Nakon kuhanja, povrće mora biti pažljivo mljeveno, tako da nema grudica koje dijete još ne može jesti.
 • Žumanjka jajeta. U 4 mjeseca dio žumanjka ne bi trebao biti više od 1/8 od cjeline. Proizvod se mora slomiti i pomiješati s majčinim mlijekom ili smjesom mlijeka u stanje tekućeg mulja. U ovom proizvodu ima puno proteina, lipida i mineralnih soli. Žumanjak je dobar alat za sprječavanje nastanka infekcija u djece.
 • Za desertno pečenu jabuku.

Dobre gotove gotove povrće i voćne puree zabilježene su u tvrtkama koje proizvode dječju hranu "Agusha", "Gerber", "Lukoshko". Cijeli raspon ovih tvrtki stalno se provjerava radi usklađenosti s prihvaćenim standardima.

Stvorite pravi izbornik i dijete za dijete u 4 mjeseca

Od rođenja, prehrana beba nije osobito raznolika - hrane novorođenčad s majčinskim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom ili koriste drugu kao dodatnu hranu za dojenčad, ako postoji takva potreba. Izbornik djeteta u trajanju od 4 mjeseca ne razlikuje se od brojnih jela, a obično djeca jedu iste stvari kao i prije. No, mnogi roditelji odluče nadoknaditi prehranu djeteta s novim proizvodima u toj dobi. Da, i bake inzistiraju na uvođenju prirodnih sokova, počevši od 2 mjeseca. No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se ne počne hraniti dok dijete ne bude pola godine.

Kako razumjeti da je već moguće upoznati bebu s novom hranom?

Po nekim znakovima moguće je utvrditi je li dijete spremno za prikorma ili ne

Postoji nekoliko ključnih točaka koje jasno govore da je beba spremna za uvođenje hrane:

 1. Nedostatak gag refleksa kada se hrani iz žlice. Kod djece do 4 do 6 mjeseci, povećani refleks povraćanja, tj. Napad povraćanja, javlja se kada se kruti predmet pada na sredinu jezika. Iako ovaj refleks neće nestati, uvođenje novih proizvoda je besmisleno.
 2. Interes hrane. U četveromjesečnoj bebi, vjerojatno se neće pojaviti takvi interesi, ali se pojavljuju rijetke iznimke. Zanimanje hrane znači da kada dijete vidi svoje roditelje kako jede, dopire do hrane, pokreće žvakanje ili otvara usta.
 3. Nema dovoljno težine. Jednostavno rečeno, beba nije hranjena s istom količinom majčinog mlijeka ili formule. U pravilu, beba će biti nemirna, često se probuditi noću, a da ne dobije težinu.
 4. Trudnost do konstipacije, nedostatak željeza u krvi (anemija). Kako ne bi mučili dijete s lijekovima, plinskim cijevima i svijećama, uvedeni su novi prehrambeni proizvodi koji će pomoći u prevladavanju tih problema.

Međutim, ako roditelji žele napuniti bebu novim proizvodima tako rano, a beba je prestala hraniti majčino mlijeko, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći da odaberete mješavinu koja se može hraniti djetetu. A onda se može početi punopravni mamac u šest mjeseci koje preporučuje WHO.

Bez obzira na to je li beba na umjetnom ili dojenju, ako nema posebnih razloga za rano popunjavanje prehrane s odraslom hranom, beba dobiva na težini, razvija se po dobi, onda ne biste trebali žuriti da se upoznate s novim proizvodima.

Gdje početi?

Mišljenja pedijatara o ovoj temi često se ne slažu - neki tvrde da biste trebali početi s žitaricama, drugi su sigurni da ćete svakako trebati s voćem, dok drugi kažu da su povrće idealni za susret s djetetom s odraslom hranom. I apsolutno sve ove prosudbe su istinite, osim toga, one se lako mogu objasniti. Uostalom, pedijatri preporučuju određenu vrstu prve hranjenja za pojedino dijete, temeljeno na problemima koje rano rješavanje novih proizvoda treba riješiti.

Ako je dijete na umjetnoj vrsti hranjenja, a ima problema s prekomjernom težinom, tada će biti korisno uvesti dodatke u roku od 4 mjeseca. Bolje je započeti s povrćem jer su manje kalorični i ne utječu na povećanje težine.

Ista načela upoznatosti s novom hranom primjenjuju se na djecu koja su dojena. Ako je do 4 mjeseca dojenčad primljeno kao mješavina dodataka, nakon dostizanja ove dobi možete ju zamijeniti kašom. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da prestanak dojenja beba je još uvijek nemoguće.

Počevanje prikorm s voćem potrebno je samo s tendencijom stvaranja konstipacije. Posebno dobro pomaže šljunak, koji se može uključiti u izbornik djeteta u ovom dobu. U drugim slučajevima, uvođenje prvog voća može igrati okrutnu šalu s roditeljima - ponekad dijete ne želi jesti svježe povrće nakon njih.

Kakve se proizvode mogu dati?

Domaći pire tikvice za prvo hranjenje beba

Ne mogu se koristiti svi povrće, voće i žitarice u prehrani djeteta. Popis takvih povrća je mali:

Ovo povrće je manje alergijsko i lakše je probaviti u želucu od drugih. Što se tiče žitarica, za prvu hranu koristite ne-mliječne žitarice koje ne sadrže gluten:

Smetnje 4 mjeseca starog djeteta mogu se mijenjati s voćem - prvi se obično daje probati jabukovače, a zatim možete dodati šljive, kruške ili breskve.

Napunimo prehranu: što da i koliko?

Ako ne poznajete glavna pravila uvođenja novih proizvoda u prehranu četveromjesečnog djeteta, možete izazvati pojavu alergija, koliku ili stolicu. Prva stvar koju treba zapamtiti je da beba u dobi od 4 mjeseca ne može jesti meso, ribu, egzotične i agrume, crveno povrće, slastice i čokoladu. Točno, to ne znači da se ostatak proizvoda može dati bebu u neograničenim količinama.

 • Ako nadopunjavanje prehrane započinje pirećim krumpirom, bilo voćem ili povrćem, važno je zapamtiti da se moraju sastojati od jedne komponente.
 • Kashi je bolje odabrati bez mlijeka i ne uključuje nikakve dodatke.
 • Multikomponentni kvas i kašica uvedeni su u dijete nakon 6 mjeseci.
 • Prvo hranjenje mora biti u polu-tekućem obliku i ponuditi djetetu iz žlice.

Od posebne je važnosti vrijeme ulaska novog proizvoda. Najbolje je probati novi u vrijeme ručka prije glavne hrane, tj. Prije dojenja ili mješavine. I prvi dan je pravo ponuditi bebu ne više od 1 žličice. Svakim sljedećim danom dio se povećava za 2 puta dok količina hrane koju dijete ne pojede ne dosegne 100 do 120 grama i zamijeni jedan puni hranjenje. Tek nakon što je jedan proizvod u potpunosti uveden može se početi uvoditi sljedeći, a ta shema je prikladna za svaki proizvod. Tako će izbornik djeteta u 4 mjeseca postati raznolik svaki tjedan.

Što je bolje: kupiti ili kuhati?

Dječja čista jabuka FrutNYANYA za hranjenje djeteta od 4 mjeseca

Sami možete napraviti pire krumpir ili kašu, ili ih možete kupiti u specijaliziranom odjelu. Ako roditelji odlučuju pripremiti hranu za dijete, onda je bolje koristiti povrće i voće samostalno uzgojeno. Kupljeni, posebno oni koji su kupljeni tijekom hladne sezone, vjerojatno su "punjeni" kemikalijama. Isto vrijedi i za kupljene smrznute povrće i mješavine povrća.

Dječja hrana ne smije biti masna, ne začinjena, ne slana i slatka. Zabranjeno je i prženje i pečenje jela za djecu. Prilikom pripreme pire krumpira za četveromjesečno dijete, biljno ulje i posebno maslac ne mogu se koristiti. To se može učiniti za nekoliko mjeseci, kada se bebino tijelo navikne na "drugu" hranu.

Svi se povrće i voćni kaše pripremaju prema jednom receptu:

 • 100 grama sirovih povrća;
 • 2 tbsp. l. vode, majčinog mlijeka ili formule.

Povrće ili voće kuha se do kuhanja, nije ni zastrašujuće probaviti (to će biti lakše mljeti). Također možete parati, ovdje je već više prikladan za roditelje. Nakon toga, dodajte tekućinu na povrće ili voće i samljeti s mješalicom (ili ga pržiti sa vilicom) sve dok homogena, gnjevna stanje.

Sol, papar i dodati šećer na jela za četveromjesečne bebe ne mogu. Receptori okusa u djeteta još nisu isti kao kod odraslih osoba. Zanemarujući ovo pravilo, sami roditelji ugrađuju netočne prehrambene navike u svom djetetu.

Način rada napajanja

Dojenčadi prehrane i umjetnost, u pravilu, vrlo su različiti. WHO preporučuje do 4 mjeseca da hrani dijete isključivo majčinim mlijekom i samo na zahtjev djeteta. Iako su prije 20 godina žene u bolnicama majki učile da hranjenje treba provesti prema režimu, postoji prekid tri sata između hranjenja. I umjetnici jedu u intervalima od 3,5 do 4 sata.

Približna shema prehrane, budnosti i spavanja bebe u 4 mjeseca: