Način dana i prehrana djeteta u 5 mjeseci na dojenje i umjetno hranjenje: redoslijed sati

Bol

Dijete je imalo 5 mjeseci, ali režim za koji živi ne odstupa od rutine koja je već bila uspostavljena do tog vremena. U pravilu se sastoji od spavanja, hrane, igara, šetnje i higijenskih postupaka. Kao koristan bonus u načinu djeteta 5 mjeseci, tu je masaža, zabava s igračkama, preventivna gimnastika i komunikacija s roditeljima. Dijete spava, kao i prije, oko 16 sati dnevno, osam se daje za hranu, igre i druženje. Promjene u režimu mogu se pojaviti na pozadini rezanja zuba ili zbog drugih problema s djecom.

U 5 mjeseci glavna okupacija djeteta spava, a ostatak vremena ne samo nužne postupke, nego i zanimljive igre i aktivnosti

Sati spavanja tijekom dana

Do 5 mjeseci dječji san stabilizira, maca spava ozbiljno i slatko. Kontinuirani noćni san može trajati 10 sati, što, naravno, zadovoljava odrasle osobe, ali bez jasne kontrole nad dnevnim sanom teško je postići takvu stabilnost. Tijekom dana trebate pokušati zadržati san za bebu po satu. Pravilnom organizacijom beba spava tri puta dnevno:

 • Ujutro, nakon 1,5-2 sata nakon buđenja. Mama može ovo vrijeme posvetiti sebi, ulaziti u osobni toalet, završiti kućanske poslove. Za ljetni dan, jutarnji san može se planirati vani: vrućina još nije stigla i dijete će mirno spavati na svježem zraku.
 • Popodne u popodnevnim satima. Ako je moguće, kombinirajte dnevni san s hodom.
 • Večerni san - otprilike do 19 sati - preporučuje pedijatri, pomaže djetetu da se odmori i dobije snagu za večernje bdjenje. Nakon što je pojeo, nakon što je igrao dovoljno i nakon što je priopćio, dijete će mirno zaspati u 22:00, zajedno sa svim članovima kućanstva.

Broj hranjenja i njihova učestalost

Koliko puta dnevno treba jesti mrvica?

S HB

Za 5-mjesečno dijete koje prima dojenje, učestalost dojenja se smanjuje. U roku od 5 mjeseci beba je 1 litre majčinog mlijeka dovoljna za dnevno hranjenje. To znači da se dijete može postupno odvojiti od dojenja prije dnevnog sna. Zaspati bez grudi, samo pod kretanjem majke, dijete ne spava i osjeća se dobro. Učvršćivanje novog poretka hrane, ostavite ugodan jedinstvo s djetetom u večernjim satima, jer je za dobar noćni san potreban privitak na prsima.

Kada IV

U istom slijedu, 5-mjesečno dijete je hranjeno na umjetno hranjenje: broj hranjenja u oba slučaja je pet. Od 5 mjeseci, s prevalencijom umjetne prehrane, pedijatri preporučuju ubrizgavanje dječje hrane za dijete. Ispravan raspored hranjenja bit će kako slijedi:

Lako je utvrditi potreban broj hranjenja: za pet mjeseci beba se probudila duže, umorna i odlazi u krevet sa zadovoljstvom. Povećanje aktivnosti povećava apetit djeteta, jede bez hiša, djeca posebno vole razne žitarice kao ukusnu hranu.

Nužne higijenske procedure

Distribuiranje sati nastave, hranjenje, hodanje i spavanje djeteta, ne smijemo zaboraviti na higijenske postupke. Uključuju i održavanje sobe i osobnu higijenu djeteta.

 • U vrtiću, temperatura ne bi trebala prelaziti +21 stupanj. Oko 4 puta dnevno treba provjetravati sobu, a ljeti je poželjno da se prozor uvijek otvori.
 • Kao i prije, šetnje na svježem zraku korisne su za dijete, ali postoje ograničenja na temperaturu: za ljeto ne smije prijeći +30 stupnjeva, zimi - ne manju od -10 stupnjeva. Prošećite s djetetom 2 puta dnevno, ljeti 2-2,5 sata, zimi 2 sata.
 • Za svakodnevne večernje vodene postupke dobiva se 7-8 minuta. Kupite bebu na temperaturi vode od +36 stupnjeva. Nakon kupanja beba treba biti obrisana suhom i provjeriti nabore na koži: pobrinite se da nema znakova iritacije i ostataka vlage.
 • U jutarnjim satima higijena uključuje čišćenje očiju, ušiju i nos. Ako dijete "ode u WC", isperite ga toplom vodom.

Kupanje blagotvorno djeluje na tijelo djeteta. Nakon što je uzeo toplu kupku, većina se djece opustite i smirite, ali postoje oni koji uživaju u kupanju toliko zadovoljstvo da se ne mogu smiriti nakon njega i nastaviti aktivno tražiti igre i druženje. Za takvo dijete planirajte kupelj za prvu polovicu dana.

Sat za sat

U tablici u nastavku prikazana je pravilna organizacija prema vremenskom rasporedu hranjenja, tjelesnoj aktivnosti i rekreaciji. Imajte na umu da je vremenski okvir indikativan smjernica.

Uzroci povrede režima i njihovo otklanjanje

Dnevne šetnje, aktivne igre, gimnastika, masaža glavni su sastojci dobrog apetita i dubokog noćnog sna za dijete. Ako je dijete nestašno u hrani, spavanju, brige, pronaći razlog takve povrede režima. Možda niste potrošili dovoljno vremena s njim na šetnji ili ste je propustili, ili niste imali vremena spavati na vrijeme tijekom dana (pogledajte i video tutorial o tome kako podučavati dijete da krene satom na vrijeme). Neuspjeh u rasporedu odražava se u mentalnom stanju mrvica: pobrinite se da se promatra raspored utvrđen po satu, a zatim će se razlozi odbaciti.

Koristite ih u igrama kao maser za desni. Uzrok neuspjeha mogu biti poremećaji probavnog trakta povezani s aktivnim uvođenjem komplementarne hrane (velike količine, istovremeno i mnogi novi proizvodi).

Gurnuo natrag vrijeme polaganja djeteta noću - očekuju otpor i hirovima od njega. Neznatno se nadvladao i spavao mu teško. Ako je navikao zaspati u određenom položaju: ispod dojke ili u rukama, ne odustajte od tradicije naglo, jer će beba bebi zaspati na drugom mjestu.

Želite li dobiti dodatna znanja o načinu dana - pogledajte "Škola dr. Komarovskog", posvećenu dječjem snu. Morat ćete uzeti u obzir mnoge nijanse koje utječu na dnevnu rutinu djeteta od 5 mjeseci, ali disciplina će pomoći pravilnom razvoju i jačanju zdravlja vašeg malog blaga.

Savjeti za mlade majke: prehrana i dijete za 5 mjeseci na umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje djeteta potpuno je odbijanje majčinog mlijeka i zamjena mliječnim proizvodima. Razlozi za prijelaz su različiti, od ponovljene trudnoće tijekom dojenja, do nedostatka ili potpune odsutnosti majčino mlijeka. U svakom slučaju, nova mama ne smije biti uzrujana, hranjenje mrvica s mješavinom nije gora. U ovom ćemo članku govoriti o pravilnom prehrambenom režimu za djecu i mogućoj prehrani za hranjenje 5-mjesečnog beba s hranom za bocu, kao i kako hraniti bebu s nekom vrstom jelovnika.

Pravila za hranjenje novorođenčeta u IV

Način i shema hranjenja

Hranjenje na zahtjev, tako popularno među modernim roditeljima, preporučuje se samo kod dojenja. Jao, ali ako se hranite s mješavinom, morate sve brojeći gotovo po minuti.

Međutim, svako dijete je pojedinac, a vrijeme može varirati na manjoj ili većoj strani. Ali u slučaju da vaša maca pita da jede vrlo često, konzultirajte se o režimu hranjenja vašeg lokalnog pedijatara.

Važni uvjeti

Uz hranjenje mješavine, 5 mjeseci je idealno vrijeme da djetetu daju baby bebe. "Hote!" Mame će uzviknuti: "Barem neka raznolikost!" Ali sve nije tako jednostavno, pa čak i ovdje ima nekih pravila.

Ako ih kuhate kod kuće, a ne da ih hranite kupljenima, provjerite jeste li temeljito oprali ruke, voće i sve pribor za kuhanje koji su vam potrebni pri kuhanju. Hranu treba dati u obliku topline prije hranjenja, koristeći bebu žlicu s mekim vrhom, kako ne bi slučajno ogrebali desni i nepce.

Bilo koja hrana koju dajete trebala bi biti dovoljno tekuća konzistencija, bez grudica, tako da dijete ne guši nehotice. A ipak biste željeli napraviti hrpu staklenika u rezervat, možete napraviti samo pire krumpir svježe pripremljen.

Feed ponovno ne vrijedi. Čini vam se da je stajala u hladnjaku "samo nekoliko minuta", ali sva korisna svojstva već su nestala. I zašto tvoji beba igraju s lutkom?

Koliko treba beba jesti?

Novorođene mumije mogu se pitati koliko dijete mora biti dano kako bi se dosta dovelo, a istodobno ne da ga preopteretiti? Vrlo je važno odrediti količinu koju jede. U dobi od pet mjeseci, broj prilagođene dojenčadi na dan trebao bi biti sedamsto težine djeteta.

Na primjer, ako beba teži 7 kg, trebala bi jesti 1000 ml smjese. Pod uvjetom da je 6 hranjenja dnevno, istovremeno - oko 170 ml. (7000: 7 = 1000; 1000: 6 = 166,6).

Dijeta od pet mjeseci malog djeteta

Što mu se može dati jesti?

Svi mi još znamo od naših majki, pa čak i baka da moramo početi hraniti točno 6 mjeseci. U šest mjeseci, a ne dan kasnije ili ranije! Međutim, ako dijete bude hranjeno u boci, prvi se dodatak pomiče već dva mjeseca ranije.

Izbornik od 5 mjeseci starog beba trebao bi sadržavati povrće (osobito ako mrvice imaju problema sa začepljenjem) ili voćnih purea (nakon što su kušali slatko, postoji opasnost da dijete odustane od povrća, a ipak, plodovi su tako slatki i ugodni za okus, za razliku od bez maštovitog povrća), ili kaša, koji se uvode u prvu malu djecu. Stoga, ako imate bebu - bucmast, odgoditi uvođenje žitarica.

Možete piti sokove, razrjeđujući vodom 50/50, ali se ne preporučuje jer sadrže beznačajnu količinu tvari važnih za zdravlje mrvica, u stvari, oni ne nose sok.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Svaki novi proizvod preporučuje se da daju vrlo male dijelove, prvog dana - oko 5 grama. Neka netko kaže, "ovo dijete jede?". Nemojte se kotrljati, jer ono što znate možete nastaviti hraniti ili ne. I u prvoj polovici dana, kako bi se pratila moguća reakcija bebe tijekom dana. Ne želiš umjesto dobro hranjenog i sretnog ožiljavanja, problema s trbuščićem i ostalim problemima?

Roditelji su često zainteresirani za ono što još uvijek možete dati dijete bez straha od alergija. Vrijedno je početi s hipoalergenskim proizvodima. Na primjer, tikvice, brokula ili cvjetača su idealni. I obrnuto, vrijedi malo pričekati s bundevom i mrkvom, jer povrće svijetle boje može uzrokovati sve vrste reakcija, a ja bih to izbjegao.

Što se tiče žitarica, preporučujemo da počnete od heljde ili riže. Kuhajte ih samo na vodi. Nema mlijeka u dobi od pet mjeseci!

Bilo koja bića za bebe trebala bi biti izrađena bez dodavanja soli i šećera ili bilo kojeg drugog aditiva koji se može pročitati na ambalaži. I neka to izgleda neukusno i neugodno za roditelje, a netko će čak i uzviknuti: "Kako to možeš jesti?", Vjerujte mi, to možete, jer dijete ne treba začine.

Tablica jela za tjedan

Novorođeni roditelji žele hraniti svoje dijete ukusno i zadovoljavajuće, tako da on ne treba nikakve vitamine i minerale. I pitaju se kako raznovrsiti jelovnik kako ne bi pomiješali mrvice istim tikvicama? Zapravo, unatoč činjenici da nisu dostupni svi proizvodi za djecu u ovoj dobi, njihovi jelovnici mogu biti vrlo zanimljivi i ukusni.

Režim dana djeteta u 5 mjeseci - spavanje, hranjenje, hodanje, igre i razvoj

Dnevna rutina djeteta u 5 mjeseci gotovo je identična onoj u kojoj su svi režijski trenuci njegova života prethodnog mjeseca bili podređeni. Trajanje razdoblja spavanja i budnosti, broj hranjenja ostaje isti, samo dijete sama mijenja: svaki dan postaje mobilniji, jači i znatiželjniji.

Tablica s približnom dnevnom rutinom

 • 6: 00-8: 00 Buđenje bebe, jutarnje hranjenje slijedi obvezni postupak higijene, zračne kupke, lagana masaža, komunikacija s majkom;
 • 8: 00-10: 00 Prvi san u kombinaciji s šetnjom na svježem zraku;
 • 10: 00-12: 30 Drugo hranjenje, gimnastika, masaža, aktivna budnost.
 • 12: 30-14: 30 Dnevni san.
 • 14: 30-17: 00 Treći obrok, aktivan odmor, ispunjen obrazovnim igrama i vježbanjem.
 • 17: 00-19: 00 Spavaj na svježem zraku.
 • 19: 00-21: 30 Četvrti hranjenje, razvoj slobodnog vremena, druženje s članovima obitelji, mrvice za kupanje.
 • 22:30 Zadnji obrok.
 • 23: 00-6: 00 Spavati do jutra.

Druga mogućnost:

Nakon pregleda ovog rasporeda, svaka majka može ga prilagoditi individualnim potrebama petogodišnjeg beba.

Roditelji mrvica trebaju biti pripremljeni za činjenicu da u pet mjeseci može imati prve zube. Ovaj značajan događaj može se očitovati na različite načine: za neke bebe ne uzrokuje posebnu mučninu, dok drugi reagiraju na to s groznicom, stalnim raspoloženjima, uznemirenom stolicom i uznemirenim uzorcima spavanja. To neko vrijeme može izazvati nepredvidivo ponašanje bolesnog djeteta, ispunjeno neuspjehom da slijedi uobičajenu dnevnu rutinu.

Srećom, takva razdoblja su prilično kratka. Nakon što bi se mama trebala brinuti o povratku mrvica u prijašnji režim.

Noćni san od petomjesečnog djeteta obično je snažan: snažno podržano dijete može spavati oko deset sati bez potrebe za hranom, a ne uznemiravajući roditelje koji spavaju. Da bi se taj rezultat postigao, majka bi trebala pravilno organizirati dnevni odmor bebe, prekidajući ga u tri dvosatna razdoblja:

 1. Prvi spavanje je potrebno za dijete nakon dvosatnog jutarnjeg budnosti. Ako su vremenski uvjeti povoljni za to, majka može ići s njim u šetnju jer je u jutarnjim satima spavanje na svježem zraku najpogodnije za njega.
 2. Drugi san o djetetu je poslijepodne. U toploj sezoni, a može se kombinirati i sa šetnjom.
 3. Treći put dijete bi trebalo biti položeno u večernjim satima. U ovom trenutku otac koji se vratio s posla može ići u šetnju s djetetom.

To je ovaj način dnevnog sna kojeg pedijatri smatraju optimalnim za dijete. Ako je beba otišla na spavanje, prekoračujući dopušteno dvosatno ograničenje, pažljivo ga probudite kako ne biste izbjegli uobičajenu rutinu.

Mi hranimo

U 5 mjeseci dijete bi trebalo jesti barem litru mlijeka na dan dnevno. Tijekom hranjenja, on više ne spava, ali vrlo aktivno sisanja grudi. U ovom je dobu beba trebala postupno odstupiti od navike spavanja samo na majčinoj dojci. Svako razdoblje dnevnog sna sada ne bi trebalo početi s hranjenjem, već s mučninom.

Iznimka bi trebala biti prije polaganja mrvica za noć: u ovom trenutku majčinska dojka bit će za njega ne samo izvor prehrane. Nakon što se brzo smiri, beba će posebno dobro spavati.

Djeca od pet mjeseci starijih dojenčadi još uvijek ne trebaju komplementarnu hranu: imaju dovoljno hranjivih tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku. Postoje slučajevi kada majka ne jede dovoljno s majčinim mlijekom i stoga je često nestašna i gotovo da ne dobiva na težini. Ta je situacija osnova za prijenos mješovitog hranjenja uz uporabu žitarica bez mlijeka. Nakon nekog vremena, kaša se može napraviti mliječno.

Ako je dodatak uveden u prehranu djeteta umjetnog umjetnika već u dobi od četiri mjeseca, raspored njegove prehrane izgledat će kako slijedi:

 • 6:00 Hranjenje s kefirom ili smjesom mlijeka (200 ml).
 • 10:00 Uplitanje: ne-mliječni kašu (150 ml), kvasca (40 g), sok od povrća (100 ml). Kashka može biti riža, heljda ili kukuruz.
 • 14:00 Hranjenje juhe od povrća ili pire krumpira, tikvice ili cvjetača, začinjeno kapljicom biljnog ulja (150 ml).
 • 19:00 Hranjenje s mliječnom smjesom (200 ml).
 • 22:30 Hranjenje s kefirom ili smjesom (200 ml).

Predstavljanjem novih proizvoda u prehranu mrvica trebate pratiti njegovu stolicu i stanje kože: s pojavom osipa i promjena u prirodi izmeta, one se moraju odmah napustiti.

hodanje

Frekvencija i trajanje šetnji uglavnom ovise o vremenskim uvjetima. U hladnim danima možete prošetati s bebom ne više od četrdeset minuta, na toplim danima - do nekoliko sati.

Pod idealnim skupom okolnosti, sva razdoblja dnevnog odmora mogu se kombinirati s šetnjama, jer aktivna opskrba kisikom poboljšava kvalitetu sna: postaje sve duže i dublje.

Tijekom šetnje potrebno je upoznati mrvicu s predmetima i fenomenima okolnog svijeta, prateći sve što se vidi s jednostavnim komentarima dostupnim njegovom razumijevanju.

razviti

U dobi od pet mjeseci dijete uči čitav niz vještina. On može:

 • Prepoznajte svoje najmilije i vlastiti odraz u zrcalu;
 • Radosno odgovoriti na majčin glas;
 • Dosegnite za stavku koju vam se sviđa, zgrabite i odnesite ga;
 • Pritisnite tipke i gumbe glazbenih instrumenata;
 • Igrajte se s klepetom i štipaljkom;
 • Pregledajte oblik i teksturu objekata, osjećajući njihove olovke;
 • Povucite u ustima ruke / noge i sve što dolazi do njegove ruke;
 • Držite oči na temu, okrećući glavu u bilo kojem smjeru;
 • Self-roll s leđa na bok, a zatim - do trbuha. Okretanje u suprotnom smjeru također nije velik posao za njega;
 • Dugo vremena ležati na trbuhu, gledajući okoliš;
 • Na temelju glave i koljena, podignite zdjelicu i torzo;
 • Da bi se prvi pokušaji nezavisnog sjedenja (kada dijete počinje samostalno sjesti?);
 • Uhvatiti prste odrasle osobe, podignite i držite uspravno.

Nemojte prisiliti razvoj bebe, prisiljavajući ga da izvrši akcije koje su već savladale blizak prijatelj djeteta. Pet mjeseci starosti razvijaju se potpuno individualno: danas nema puno, a tjedan dana kasnije može svladati nekoliko vještina odjednom, ostavljajući "protivnika" daleko iza sebe. Ključ za uspješan razvoj bebe svakodnevno su aktivnosti s majkom.

Igre i aktivnosti

Za uspješan razvoj mrvica u pet mjeseci, možete kupiti nekoliko svijetlih igračaka, opremljenih složenim zvučnim efektima. Najkorisniji za njega bit će:

 • Meke igračke s ugrađenim zvučnim signalom, čvrste kuglice, umetke od folije;
 • Dječji bubnjevi i trikovi s više boja;
 • Svijetle gnijezdeće lutke;
 • Pupae za kazalište prsta;
 • Zvuče meke male životinje koje izvode pjesme i bajke;
 • Dječji glazbeni instrumenti (klavir, metalophone). Kompletna zamjena takvih alata može biti žlice, lonac s poklopcem itd.

Što bi trebao biti sadržaj razvojnih aktivnosti?

Petominutna beba je vrlo inteligentna i znatiželjna. On već razumije što znači "ne", on ispravno reagira na riječi: "dati", "na", "otići majci". Različite intonacije su dostupne razumijevanju djeteta: on će se nasmiješiti kada se nježno tretira, a može plakati kao odgovor na grubo opažanje.

 • Potrebno je nastaviti čitati knjige, gledati slike. Crvi mogu prikazivati ​​fotografije članova obitelji i razgovarati o njima;
 • Govoreći dječjim pjesmama i trikovima, vrlo je korisno udariti, mijenjati i trljati njegove sitne prste: takva masaža pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, aktivira govorne centre i potiče funkcioniranje unutarnjih organa. Za obavljanje masaže, majka može koristiti orah, kuglu ili olovku, valjati ih između dječjih dlanova ili na vanjskoj površini ruku;
 • Želite li se zabaviti mrvica, možete, podignuvši ruke, letjeti "avionom". Ništa manje entuzijazma neće uzrokovati mogućnost da skoči na krilu nekoga iz kuće;
 • Zaobići stan s bebom u naručju, morate ga nastaviti upoznati s imenima predmeta u njemu;
 • Možete se upoznati s mrvicama ne samo s drugačijem teksturom materijala, već s razlikom fizičkih svojstava, omogućujući mu da dotakne komad leda ili šalicu toplog čaja;
 • Potrebno je razgovarati s djetetom što je više moguće, pokušavajući jasno i pravilno izgovoriti riječi, sjetivši se da su pohranjeni u njegovu sjećanju, stvarajući pasivni leksički rezervat.

Gimnastika i fizički razvoj

Dječje slobodno vrijeme mora biti aktivno pa se mora paziti da mu omogući slobodan i siguran prostor za obavljanje fizičkih vježbi (pročitajte članak o tome kako osigurati dom za dijete).

 • Vrlo je važno podučiti bebu da puze. Postavljanjem djeteta na pod i stavljanjem dlanova pod malu potpeticu, potrebno mu je pružiti priliku da se odmakne i pokuša krenuti naprijed (kada beba počne puzati);
 • Nevjerojatno korisno za bebene gimnastičke vježbe s velikom loptom, poboljšavajući istezanje i jačanje aparata za mišićno-ligamentne navike (pročitajte ispravne vježbe na fitballu);
 • Dijete koje još nije naučilo kako se prevrće s leđa u trbuščić neovisno bi se trebalo stalno poticati da to učini stavljanjem ruke pod bok ili širenjem svoje omiljene igračke u blizini;
 • Može se samo pozdraviti želja mnogih roditelja da nauče svoje malene da plivaju. Redovite vježbe u bazenu pridonose širenju pluća i poboljšanju koordinacije kretanja. Djeca koja mogu plivati ​​počinju brže krenuti. Trajanje plivačkih tereta ne smije biti dulje od deset minuta. Da bi dijete trebalo biti angažirano sa zadovoljstvom, nužno je pretvoriti proces u uzbudljivu igru, koristeći sjajne igračke. Nakon kupanja potrebno je opuštajuća masaža.

Razlozi za kršenje dnevne rutine i kako ih prevladati

Najčešće zbog kvarova javljaju se kvarovi u stanju mirovanja i prehrana petog mjeseca djeteta:

 1. zubima prvih zubi.
 2. pretjerano aktivno uvođenje novih namirnica u prehranu.

Kako bi ublažili stanje mrvica, kapriciozan tijekom razdoblja zubiranja, moguće je uz pomoć posebnih igračaka za zube, namijenjene za masažu natečene i svrbežne desni.

Ako je uzrok dječjih hirovima prekršio pravila komplementarnog hranjenja, trebali biste privremeno ukloniti problem iz prehrane djeteta. Nakon nekoliko dana možete pokušati ponovno ga predstaviti, ali u vrlo malim dijelovima, pažljivo promatrati reakciju djetetovog tijela.

Budući da maca, koja još nije u stanju govoriti, izjavljuje neodgovarajuće potrebe uz iznimno glasno krikovanje (pročitajte članak o razumijevanju uzroka plačenja djece), brižna majka treba što prije uspostaviti i ukloniti svoj uzrok (plač može biti zbog nedostatka pažnje, gladi, teški zamor).

Kompetentno izgrađena dnevna rutina za bebe od 5 mjeseci jamstvo je djetetovog izvrsnog stanja zdravlja, disciplinirajući njegovo ponašanje i potičeći uspjeh fizičkog i intelektualnog razvoja.

Što trebate znati o režimu dana djeteta 5 mjeseci

Početak života bebe jedan je od glavnih trenutaka u svom razvoju. Najaktivnije promjene u tijelu se događaju tijekom tog razdoblja. Samo u prvoj godini režim malog člana obitelji mijenja se nekoliko puta. Istodobno, količina vremena za odmor postupno se smanjuje i vrijeme se povećava.

Iz ovog članka saznat ćete:

Racionalni režim 5-mjesečnog djeteta

U pet mjeseci dijete daje manje vremena za spavanje u usporedbi s ranijim životnim razdobljem. To je zbog njegovog razvoja i znanja tijekom protekla 4 mjeseca novih vještina. Svaki dan nastoji naučiti više zanimljivih stvari i nastoji se kretati.

Dnevna rutina djeteta od pet mjeseci najbolje se distribuira na sljedeći način:

Ukupno razdoblje spavanja trebalo bi biti oko 16 sati, što je ekvivalentno režimu od 4 mjeseca mrvice. U trenucima aktivne igre i budnosti, dijete stječe vještine koje bi mu majka trebala olakšati u širenju.

Potrebno je povećati komunikaciju djeteta sa svim članovima obitelji. Dijete već razumije i pamti ljude više, stoga bi rodbina trebala pokazati mu svoju ljubav i pozornost.

Kao što se može vidjeti iz dnevne rutine, razdoblja aktivnosti su 2 sata 3 puta dnevno. Kršenje preporučene rutine moguće je zbog promjena u djetetovom tijelu. U pravilu to je zbog pojave prvih zuba.

Svaka osoba je individualna pa može prenijeti rezne zube na različite načine, možda će to utjecati na vrijeme za odmor (spavanje).

Značajke prehrane djeteta

Od 4 mjeseca mama bi već trebala ući u hranu u prehrani. Ako se ovo pravilo promatra, zatim kao dodatak možete proširiti vrste komplementarne hrane. U isto vrijeme, dramatično uvesti nekoliko proizvoda ne mogu. Postupno počnete davati malo nove hrane, morate pratiti odsutnost alergijskih reakcija.

Možete identificirati neke vrste mamaca, sigurne za zdravlje djeteta ovog doba:

 • mlijeko (niske masti) žitarice (kukuruz, heljde, riža);
 • svježi sir (niske masti);
 • juha od povrća (pire krumpir);
 • jogurt;
 • sok od jabuka.

Pratite način na koji je dana 5-mjesečno beba lagana. Zbog svoje povećane aktivnosti, on ne treba jesti nakon šetnje, ali zaspao bez ikakvih problema. Istodobno, tijekom razdoblja hranjenja, malo je vjerojatno da će odbiti komplementarno hranjenje zbog znatiželje, kao i potrebu da se oporavi potrošenu energiju.

Aktivna zabava u svakodnevnoj rutini

U ovom dobu treba obratiti pozornost na fizički razvoj malog čovjeka. Samo redovita tjelovježba i uvođenje novih vještina omogućit će tijelu da brže raste. Kada se kreće, dijete treba osigurati dovoljno prostora i eliminirati eventualne prepreke.

Nedostatak ograničenja će stvoriti povoljan okoliš i omogućiti djetetu da poduzme potrebne manevre. Ali nemojte zaboraviti na sigurnost. Ako je mrvica na kauču, trebali biste stvoriti zaštitu protiv mogućeg pada.

Za nove sposobnosti dobi se može pripisati puzanje, što omogućava djetetu da postigne svoj cilj, bliže predmetu. Roditelji bi trebali pomoći s tim i dati nekoliko minuta dnevno za vježbanje. Glavna stvar je ne pretjerivati. Inače, dijete će se brzo umoriti i početi pokazati svoje nezadovoljstvo, a kao rezultat toga, režim dana može biti poremećen.

Možete raznoliti slobodno vrijeme uz pomoć:

 • Pjesme i čitanje bajki ili dječjih pjesama;
 • U obliku igre za upoznavanje djeteta s imenima predmeta;
 • Upoznati ga s različitim stanjima objekata, na primjer, hladno i toplo;
 • Prilikom igranja, pomažite mu da se pomiče s jedne strane na drugu.

Jedna od najzabavnijih aktivnosti u 5-mjesečnom modu beba igra se s novim stavkama. Možete dati bebu novim igračkama, on već ima veći interes za njih nego prije.

Izvrsna opcija također može biti zvonjava, koju djeca ne drže samo u svojim rukama, već i povlače u usta da ogrebnu svoje stranice. Pokazujući njegovu ljubav, roditelji trebaju sudjelovati u igri - tako će osjetiti njihovu brigu.

Dan šetnje - nova znanja o bebi

Tijekom ovog razdoblja razvoja šetnje imaju veću važnost. Sve se dijete budi tijekom hoda. Zanima ga sve što se događa oko sebe, počevši od elemenata ulice i završavajući s novim licima. Unatoč činjenici da njegov interes dopušta roditeljima da odmaraju neko vrijeme, za razvoj mrvica potrebno je reći o onome što su vidjeli, prikazujući ih.

Vrijeme hodanja određuje majka pojedinačno. Ovisno o:

Što može utjecati na kršenje organizacije dana kada beba?

Svaka komponenta dnevne rutine igra važnu ulogu. Nepoštivanje barem jednog pokazatelja može dovesti do činjenice da dijete počinje djelovati i da se prekriju sati prehrane i spavanja.

Ako je majka primijetila znakove neuobičajenog stanja bebe, prije svega potrebno je analizirati najnovije događaje i pronaći izgubljeni trenutak. Moguće je da je to bio onaj koji je doveo do naknadnog kršenja režima, iako često drugi razlozi također mogu poslužiti kao neuspjeh u spavanju ili prehrani. Tijekom ovog razdoblja karakterističan je:

 • zuba;
 • aktivno uvođenje komplementarne hrane.

Kako bi se ublažio bol i svrbež zubnog mesa, mrvicama se mogu dati zubci u obliku igračaka posebno dizajniranih za ove svrhe.

Ako je problem u hranjenju, potrebno je neko vrijeme isključiti sve nove proizvode, a zatim postupno uvesti prehranu u male dijelove, promatrajući reakciju organizma.

Sposobnost je dijete

Naravno, u bilo kojoj dobi zanimljivo je promatrati nova dostignuća malog čovjeka. Pogotovo se brzo pojavljuju na početku života. Počevši od prvog pogleda i vrištanja, dijete svakodnevno pokazuje nove sposobnosti, koje oboje oduševljavaju i iznenaduju roditelje.

Dakle, za 5 mjeseci karakteristični fenomeni mogu biti:

 • okretanje i puzanje;
 • agukat i objavljuje prve slogove;
 • zainteresirani za okolne objekte i dotakne ih rukama;
 • razlikuje prirodno okruženje od neznanaca;
 • prvih kratkih pokušaja igranja s igračkama.

Svako doba zahtijeva posebnu pozornost roditelja. Pružanje mrvica s pravilnom brigom, možete pratiti svoj aktivan i zdrav razvoj. Uz dnevnu brigu i radost komunikacije, ne zaboravite pratiti režim koji dovodi do punog formiranja osobnosti.

Dijete za režim u 5 mjeseci

Djeca u dobi od pet mjeseci razlikuju se po povećanju aktivnosti, proučavaju okoliš s interesom, te su mobilnija i inteligentnija nego prije mjesec dana. Uglavnom, dječji dnevni režim u 5 mjeseci nije mnogo drugačiji od prethodne, ali zbog činjenice da bebe imaju mliječne zube, ponekad postoje kvarovi prilagođenog dnevnog rasporeda, a zadatak roditelja je da obnovi normalni ritam života beba.


Dijete za režim u 5 mjeseci

Unatoč činjenici da se dnevna rutina petomjesečne bebe ne mijenja mnogo, dijete raste i time se poboljšavaju razne funkcije njegovog tijela. Njegova tjelesna aktivnost se značajno povećava - dugo može ležati na trbuhu, pokuša sjesti, podiže glavu i ruke, podupire svoje ravne noge na pod, ako je to podržano. Postupno formirane vještine koje će mu pomoći da nauči puzati.

Djeca od pet mjeseci mogu držati igračke s jednom rukom, okrenuti glavu u smjeru zvučnih interesa, izgovoriti pojedinačne slogove, upoznati se sa svijetom, uhvatiti i gurati različite predmete. Emocionalno, oni uživaju kad vide voljenu osobu i razlikuju njegovo lice.

S tim u vezi, budnost u dojenčadi se postepeno povećava na pola sata dnevno - sada im je važna komunikacija koja se javlja ne samo za vrijeme kupanja, punjenja i masaže, već i kod igranja s roditeljima koji nesumnjivo utječu na njihov razvoj.

Do ove dobi već se koristi određena shema prema kojoj se mama i tata hrane, spavaju i hodaju s djetetom. Ako, kao takav, ne postoji, onda je vrijeme da izradite raspored po satu, tablica s približnim pokazateljima vremena i potrebne stvari za brigu o djetetu može biti vodič za dobro osmišljen raspored koji je koristan za cijelu obitelj.

Ostaje detaljno razmotriti ono što dijete treba najviše za pet mjeseci kako bi stvorile najudobnije uvjete za to.

Što bi trebalo biti beba bebe u pet mjeseci

Određivanje kvalitete i trajanje petominutnog dječjeg sna su takve dnevne aktivnosti kao što su hranjenje, higijenske postupke, šetnje i razina mobilnosti tijekom budnosti. Budući da je fiziologija, a time i spavanje svakog djeteta individualna, možemo samo govoriti o približnom načinu, koji uključuje glavna razdoblja odmora djeteta tijekom dana:

 1. U prosjeku, djeca trebaju oko 15 sati sna, od kojih 10 sati padaju noću. Ali ovo je samo ako ne ulijevaju u dan.
 2. U popodnevnim satima, vrijeme prvog odmora trebalo bi pasti na razdoblje nakon jutarnjih postupaka, hranjenja i aktivnih aktivnosti i razvojnih igara.
 3. Drugi put dijete je položeno u popodnevnim satima. To možete učiniti kombiniranjem spavanja s hodom na svježem zraku.
 4. Kasnije navečer u 17-18 sati preporuča se još jedno polaganje, glavna stvar je promatrati intervale između ostatka na 1,5-2 sata.

Noću, hranjenje se još uvijek može dogoditi, budući da je dijete još uvijek mala, ali u većini slučajeva djeca brzo zaspati nakon toga i više se ne probuditi sve do jutra buđenja. Naravno, ako se počnu dojuriti, a noću može doći do problema s odmicanjem, ali postoji mnogo načina ublažavanja stanja djeteta. To se odnosi i na druge razloge koji sprečavaju djecu da odmora u miru.

To uključuje:

 1. Bolno stanje bebe. Hladnoća ili ozljeda mogu biti vrlo stresna za bebu, što će odmah utjecati na njegovu dobrobit. Pažljivi roditelji mogu obratiti pažnju na činjenicu da beba ponaša nemirno, plače ili je kapriciozno - maleno dijete na taj način pokazuje da nije dobro. Zato morate saznati što nije u redu i otići liječniku - najbolju ideju.
 2. Ako tijekom dana beba jede dobro, ali se pomiče malo, to može biti prethodnik na uzbuđenja, letargija i nesanice. Hrana visoke kvalitete mora biti kombinirana s igrama na otvorenom dok je budna, takva ravnoteža je neophodna kako bi se izbjegli problemi.
 3. Ako je uzrok bio bol zbog rezanja zuba, roditelji trebaju koristiti posebne gel za hlađenje, masti, zubaca od prirodne gume ili jednostavno led kako bi se smanjio osjećaj boli.
 4. Često se poremećaj normalnog sna povezuje s početkom hranjenja. Ne samo da dijete ne voli neko nepoznato jelo, zbog prekomjerne doze ili nepoštivanja drugih pravila tog postupka, može doživjeti nelagodu i nelagodu.
 5. Situacija u vlastitoj obitelji važan je čimbenik koji utječe na dijete. Ako je nervozna, beba se osjeća nemirna i neugodno.
 6. Naravno, ne treba zanemariti čisto fizikalne uvjete stvorene za dojenčad. Potreban je udoban madrac, čistu odjeću i posteljinu, svjež, vlažen zrak, pročišćenu i prozračenu sobu.

Pobrinite se da dijete ima sve uvjete za ugodan san, a noću nećete patiti od nesanice.

Značajke hranjenja

Zbog činjenice da su djeca u dobi od 5 mjeseci izrazito nemirna, obroci beba na dojenju često se mogu prekinuti i razlikuju se u kratkom trajanju. Takva situacija može dovesti do činjenice da dijete može dobiti manje vrijedne hranjive tvari za svoje tijelo. U trajanju od 2-3 mjeseca, stručnjaci preporučuju hranjenje tako da beba spava s majčinom dojcem, ali za 5 mjeseci je vrijeme da odstrani tu naviku.

Također se vjeruje da, iako hranjenje prirodnom hranom, djetetu još nije potrebna dodatna hrana, a time možete čekati i do šest mjeseci. Iako su djeca već počela pokazivati ​​zanimanje za jela koja mama jede. Ako se žena prilagođava i jede u isto vrijeme kao dijete, u tom procesu može pustiti da lizne jedan ili drugi komad na koji je privučen, ali to bi trebalo ograničiti svoje poznanstvo s novim proizvodom.

Neki problemi mogu biti povezani s činjenicom da dijete izbacuje zube, au nekim slučajevima sisanje uzrokuje neugodne, bolne senzacije bebe. U takvim slučajevima roditelji moraju paziti na kupnju gel za hlađenje za dijete.

Dnevni režim djeteta na 5 mjeseci povezan s dojenjem praktički se ne mijenja, suprotno mišljenju da dojenje treba potpuno napustiti s pojavom zuba. Prvo, beba na pravom položaju za vrijeme hranjenja jednostavno nije u stanju ugristi kao njegov donji zubi leže jezik, a kao drugo, povremeni ugriz može dogoditi, kada je položio grlić, a za ovaj aspekt majke da se gleda stalno.

Dijete može piti 1 litru ili više majčinog mlijeka dnevno, unos hrane se događa pet puta dnevno, no dopušteno je još jednom noću hraniti ako je dijete gladno.

Mamac je dopušten kada postoje medicinski indikatori:

 • zaostajanje u tjelesnom i mentalnom razvoju;
 • proizvedena je mala količina mlijeka, što dijete čini gladnima;
 • hipovitaminoza, nedostatak važnih minerala i elemenata u tragovima;
 • teške abnormalnosti u tjelesnoj težini.

No, roditeljima je mnogo lakše razumjeti je li njihova beba spremna za uvođenje novih proizvoda, prema nekim znakovima:

 • beba otvara usta u očima hrane koju odrasli jedu i spremni je jesti;
 • dijete sjedi sam;
 • ne gura žlicu iz usta svojim jezikom, što znači njegovu sposobnost gutanja grublje hrane.

Djeca koja su hranjena bocama, hranjenje je već poznati proces, ali ako se traje do pet mjeseci, sastoji se više od pire krumpira i sokova zasnovanih na povrću i voću, sada je vrijeme da dodate njihovoj prehrani pire krumpira od mesnih jela - zec, purica. Također možete proširiti raspon žitarica, dati novu voću i povrće, mliječne proizvode, juhe, koje se sastoje od dvije komponente uzorka.

Da bi se izbjegle pogreške prilikom širenja izbornika, majka se i dalje mora savjetovati s pedijatrom koji će, prema djetetovoj fiziologiji, vjerojatno razumjeti što dijete najviše treba i koje će mu proizvode dati rano.

Obrazovne aktivnosti s djetetom

Ovo je aspekt koji zahtijeva roditelje bliskom kontaktu s djetetom, suradničkih igara i aktivnosti koje pomažu da se ubrza formiranje mnogih vještine i dobre navike.
Za ovo dijete trebaju različite, zanimljive igračke za njega, svijetle, opremljene sa zvučnim i svjetlosnim efektima, optimalna za ovo doba - interaktivne igračke u obliku životinja, lutke, mekane visokotoncima, dječjih glazbenih instrumenata, zvečka, prst lutke. Više o odgovarajućim igračkama možete pročitati u ovom zasebnom članku.

Aktivnosti i igre mogu uključivati:

 • odrasli mogu recitirati smeće, pjesme, čitati knjige, istovremeno gledati šarene slike;
 • izlet u različite dijelove stana, gdje će se dijete upoznati s neobičnim predmetima, dodirnuti ih, upoznati se s imenom nepoznatim stvarima;
 • za razvoj tehnologije senzora, možete trenirati dijete da zgrabite zvečku s različitih oblika ručke ih prebaciti iz ruke u ruku;
 • igre za djecu može dati ne samo igračke, ali i sve vrste ostataka vune, baršun, samt ili platno, a kad se uzima prstima tkanina, polako povući prema sebi, poticanje zadržavanje.

Izuzetno je važno obratiti pažnju na sva postojeća odstupanja u razvoju djeteta i poznavanje karakterističnih znakova takvih poremećaja:

 • beba nema interesa za igračke i svijetle objekte, on je trom, apatičan, nema normalne pozitivne emocije pri očima svoje majke i oca;
 • dijete ne zna kako se samostalno prevrnuti od trbuha na leđa;
 • kod 5 mjeseci zdravo dijete već pokušava izgovoriti suglasnike i kombinirati ih u slogove - ako nastavlja urlati i ispružiti samoglasnike, to može značiti zaostajanje.

Nedostatak emocija - ozbiljan simptom koji upućuju na vjerojatnost bolesti živčanog sustava i mozga, ali iu ovoj dobi, odrasli trebaju gledati mišićna sustav rada, kao što se često događa u dojenčadi kao patologija kao podtonove i jednostavnim riječima - povećana napetost mišića. U ovom slučaju, trebat će vam terapeutska gimnastika i masaža, budući da ovaj fenomen može nepovoljno utjecati na formiranje hoda, držanja, motoričke funkcije, koordinacije, pa čak i razvoja govora.

Gimnastika i šetnje

Pored dnevnih higijenskih postupaka koji su već poznati djetetu u prethodnim mjesecima i koji su preduvjet za njihovo zdravlje, gimnastika počinje biti od velike vrijednosti za petomjesečnu djecu.

Ovo je važan dio djetetovog života, pomažući mu da razumije kako upravljati svojim rukama, nogama i tijelom. Sada je to cijeli niz različitih vježbi, ali trening se može obaviti u bilo kojem trenutku kada je dijete budno.

 • savijanje i produžetak udova u koljenima i koljenima;
 • poticanje puzanja uz istodobnu masažu stopala, nogu i ruku;
 • plesanje glazbe u stojećem položaju uz podršku odrasle osobe;
 • sjedenje i podizanje;
 • vježbati se koristeći fitball.

Nije loše, ako roditelji nauče bebu da pliva - za to postoje posebni dječji treneri koji rade s djecom u bazenu.

Pješačenje i dalje zauzima značajan dio dana u rasporedu bebe, ali u mnogim aspektima visi na ulici ovisi o sezoni i vremenu, tako da roditelji trebaju osigurati da su djeca odjevena na odgovarajući način. Neki pedijatri preporučuju hodanje s djetetom kada je budan - kako bi mogao primati informacije o vanjskom svijetu, a mama ima slobodno vrijeme za svoje poslove.

Ako je od trenutka rođenja beba u slobodnom plivanju, a njene aktivnosti nisu ništa ograničene, možete zamisliti kakav kaos se događa u takvoj obitelji. Roditelji bi trebali hitno razmišljati o ozbiljnim izmjenama, jer dobro planirana rutina za dijete na 5 mjeseci omogućuje djetetu da bude dobro obrazovana i razvijena, aktivna i podučava osnove discipline - ovaj važan koncept koji značajno utječe na sve aspekte života odraslih.

Hranjenje bebe u roku od 5 mjeseci

U dobi od 5 mjeseci, dijete već može držati glavu, postupno uči sjediti i puzati, počinje se pojaviti prvi zubi. Najbolja prehrana za dijete, prema većini pedijatara (uključujući Dr. Komarovsky), dojenje - mlijeko, bogato svim vitaminima i makronutrijentima potrebnim za bebu. Međutim, postoji niz slučajeva u kojima dojenje nije moguće - majka može izgorjeti mlijeko ili biti potpuno odsutna. Osim toga, mnoge žene trebaju uzimati antibiotike i druge lijekove za koje se zna da se zadržavaju u majčinom mlijeku, čime se šteti djetetu.

Međutim, hranjenje bebe na 5 mjeseci može se djelomično sastojati od komplementarne hrane. Ako od prvog dana života bebe majka nije proizvela mlijeko, tada bi se u ovom slučaju trebalo koristiti kvalitetno prilagođene mješavine, proizvedene posebno za djecu različitih dobnih skupina, kako bi se hranila beba.

Prije nego što prenijete bebu od dojenja do odraslih obroka, trebate koordinirati svoje postupke s pedijatrom ili obiteljskim liječnikom. U dobi od 5-6 mjeseci, prvi obroci bebe mogu uzrokovati probavu, crijevnu koliku, alergije i ostale štetne simptome. Preporučljivo je dati djetetu hranu u obliku pire čaja ili žlice, a ne u bocu s bradavicom. Stanje njegovih zdravstvenih i ukusnih preferencija u budućnosti ovisit će o tome kako će biti odabrana prehrana djeteta. Prekomjerno hranjenje djeteta u 5 mjeseci može dovesti do mogućeg pretilosti i razvoja dijabetesa u budućnosti, tako da dijeta treba biti uravnotežena i zdrava. Dakle, nakon što je donijela odluku o početku uvođenja prvih dodataka prehrani djeteta, majke trebaju znati da ranije nego u dobi od 5-5,5 mjeseci, pedijatri ne preporučuju prebacivanje djeteta na hranu, čak i ako je dijete umjetno hranjeno od rođenja.

Hranjenje 5 mjeseca starog djeteta, prvo hranjenje

Majka bi trebala pripremiti dijetu bebe samostalno; Sljedeći je izbornik za hranjenje djeteta u trajanju od 5 mjeseci. Možete početi hraniti hranom za bebe s komadom od ljuštene i bez sjemenke jabuka ili krušaka, ili s nekoliko žlica pire krumpira bez sol ili heljda kaša kuhana u vodi. Pedijatri nazivaju ovu metodu hranjenja djeteta "pedagoškim", a njegov cilj nije toliko da će zasititi dijete da ga upozna s hranom koju odrasli jedu. U 5 mjeseci dijete je probavni sustav već prilično razvijen, ali slana, pržena, dimljena i masna hrana nisu pogodna za hranjenje djeteta u 5 mjeseci. Također, ni u kojem slučaju ne smije biti prisiljen završiti hranu mamca do kraja - prisilno hranjenje bebe je zabranjeno, to će dovesti do problema s prehranom u budućnosti.

Za početak možete ponuditi bebu pola žličice nove hrane prije glavne recepcije, poželjno je da se takvo hranjenje odvija ujutro. Nakon što hranite bebu, morate odmah hraniti majčino mlijeko ili formulu.

Važno je pratiti stanje djeteta: ako je sve u redu, a beba nema simptome crijevnog uznemirenosti, crvenila i osipa na koži, onda sljedeći dan možete dati 1 žličicu kao dodatnu hranu. hrana. Ako, na primjer, uzimajući pola čajne žličice pire krumpira kada hranite dijete u roku od 5 mjeseci uzrokovalo je trbuh u bebi, potrebno je odmah isključiti krumpir iz dječje prehrane i najmanje 3-4 dana odbiti uvođenje bilo kakve nove hrane. Ako je hranjenje uspješno, možete postupno povećati udjel za pola žličice dnevno. Negdje u roku od 7 do 10 dana, zajedno s prvim novim proizvodom, bit će moguće uvesti drugu. Prema riječima dr. Komarovskog, dojenje ili umjetno hranjenje u ovoj fazi može se zamijeniti za jednu petinu od jedne polovice - to jest, jedan obrok bebe može se sastojati isključivo od odrasle hrane. Zatim u prehrani djeteta možete ući u pitku vodu na sobnoj temperaturi ili toplom čaju - nakon ili između primanja.

Gotovo odmah nakon uvođenja novih proizvoda, majka će vjerojatno primijetiti promjene u dječjoj stolici, kao i miris usta, ali ne biste trebali paničariti: tako se očituje sljedeća faza fiziološkog razvoja djeteta.

Razmišljajući o uvođenju nove hrane kod hranjenja djeteta u 5 mjeseci, roditelji se vjerojatno suočavaju s različitim mišljenjima pedijatara i proizvođača dječje hrane o proizvodima s kojima bi taj proces trebao započeti. Prema dr. Komarovskom, najbolje je dodati kašu, uzgajati u mlinu za kavu i kuhati u vodi bez soli ili pire od povrća, bogato pektinom, mineralima, vitaminima i vlaknima, za dojenje ili umjetno hranjenje.

Približan izbornik prilikom hranjenja 5-mjesečnog djeteta

Na temelju svih gore navedenih preporuka, približan izbornik prilikom hranjenja 5-mjesečnog beba može biti sljedeći:

 • Prvi doručak od 6-7 sati - dio majčinog mlijeka ili formule;
 • Ručak u 10 i 11 ujutro - žlicu pire od povrća, majčinog mlijeka ili mješavine;
 • Ručak u 02:00 poslije podne - dio majčinog mlijeka ili mješavine;
 • Ručak je u 6-7 sati - dio majčinog mlijeka ili mješavine;
 • Večera u 10 i 11 sati - dio majčinog mlijeka ili mješavine.

Drugi doručak s vremenom može se sastojati isključivo od kvasca povrća, a u slučajevima kada dijete nema dovoljno dobitaka na težini ili nestabilne težine, umjesto povrća kave je bolje koristiti kašu kao komplementarnu hranu.

Počevši od 5,5 mjeseci, ali ne ranije, dječji prehrambeni režim, po želji roditelja i dobra reakcija djetetovog tijela na dodatke, može biti kako slijedi:

 • Doručak u 6-7 sati - dio majčinog mlijeka ili formule;
 • Ručak u 10 i 11 ujutro - malo pire od povrća (100-150 g), 3 žlice. žitarica i polovica žumanjka;
 • Ručak u 02:00 poslije podne - majčino mlijeko ili mješavina, 5-6 tsp. sok i 2 žličice. svježi sir;
 • Ručak je u 6-7 sati - 5-6 tsp. sok, majčino mlijeko ili mješavina;
 • Večera u 10 i 11 sati - dio majčinog mlijeka ili mješavine.

Ili dijeta može biti kako slijedi:

 • Doručak u 6-7 sati - dio majčinog mlijeka ili formule;
 • Ručak na 10-11 sati - 100-150 g kaše, 3 tbsp. sir i 5-6 tsp. voćni sok;
 • Ručak u 02:00 poslije podne - majčino mlijeko ili mješavina i 50 g voćnog kaše;
 • Poslijepodnevni zalogaj u 6-7 sati - 100-150 g povrće pire, 5-6 tsp. voćni sok i 3 žlice. pire od voća;
 • Večera u 10 i 11 sati - dio majčinog mlijeka ili mješavine.

Ako je hranjenje djeteta u roku od 5 mjeseci ili od rođenja bilo umjetno, dijeta koja je pogodna za takvo dijete ima sljedeću formu:

 • Doručak od 6 do 7 sati - 150 do 200 g posluživanja mješavine ili kefira;
 • Ručak na 10-11 sati - 100-150 g mlijeka kaša, 2 tsp. curd ili voćni kašu;
 • Ručak u poslijepodnevnim satima 2-3 sata - 150 - 200 g smjese ili kefir i 5-6 tsp. voćni sok;
 • Poslijepodnevni zalogaj u 6-7 sati - 100-150 g povrće kave, polovica žumanjka i 5-6 tsp. voćni sok;
 • Večera u 10 do 11 sati - 150-200 g dijela mješavine ili kefir.