Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Rođenja

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Kako hraniti novorođenče s mješavinom?

Kad se dijete rodi, nitko nema pitanja: što ga hraniti? Svi znaju da je majčino mlijeko u prvoj godini života uravnotežena i dovoljna hrana za novorođenče i bebe.

Međutim, dogodilo se da majčino mlijeko nije dovoljno za hranjenje novorođenčeta. Ponekad se može prestati prerano ili uopće ne doživjeti. A onda se postavlja pitanje: što hraniti dijete?

U takvim slučajevima, umjetno hranjenje može biti puna ili djelomična zamjena majčinog mlijeka.

Razlozi za prebacivanje na IV

Razlozi prebacivanja na umjetno hranjenje mogu biti sljedeće situacije:

 1. Ozbiljno porođaj ili loše zdravlje majki, što uključuje uzimanje lijekova koji nisu kompatibilni s dojenčadi.
 2. Dijete ne dobiva na težini, broj privitaka na dojku je porastao, ali mrvica još uvijek nije dosta.
 3. Majka je prisiljena hraniti bebu s izraženim mlijekom iz boce, ali njegova količina nije dovoljna za puni razvoj novorođenčadi.

U svakom slučaju, potpuno odbacivanje majčinog mlijeka i prijelaz na IV moguće je tek nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da čak i mala količina majčinog mlijeka može donijeti neprocjenjivu korist za bebu i njegovo zdravlje.

Kako napraviti pravi izbor mješavine?

Prije kupnje novorođenčeta za mrvice trebate se posavjetovati s pedijatrom i obratiti pažnju na prisutnost djeteta:

 • predispozicija za alergije,
 • bolesti gušterače,
 • problemi s gastrointestinalnim traktom.

U tim slučajevima, pedijatar može propisati upotrebu bilo koje medicinske mješavine mlijeka.

Ako dijete nema zdravstvenih problema, pri odabiru dječje hrane treba obratiti pažnju na:

 • proizvođač (bolje je odabrati dokazano, dugo postoji na tržištu);
 • preporučena godina upotrebe (obično se nalazi na posudi s mješavinom);
 • vrsta smjese.

Vrste dječje hrane za IV

Mliječna formula za djecu su:

 • prilagođen,
 • koji nije prilagođen,
 • djelomično prilagođen.

Prilagođene mješavine mlijeka gotovo ponavljaju sastav majčinog mlijeka s brojem elemenata u tragovima i preporučuju se za umjetno hranjenje beba od rođenja.

Parcijalno prilagođene formulacije mogu se koristiti za umjetno hranjenje djece od 6 mjeseci. Neodgovarajuće formulacije mlijeka preporučuju se samo za djecu stariju od jedne godine.

Pravila i način prehrane tijekom IV

Na zahtjev ili po satu?

Ako se hranjenje novorođenčeta s majčinim mlijekom pojavljuje "na zahtjev", tada je potrebno hraniti bebu na umjetno hranjenje strogo prema rasporedu. Ova razlika je posljedica činjenice da mrvice traže više vremena za probavu umjetne mješavine.

Koliko puta dnevno i koliko sati hraniti novorođenče?

Obično, na IW, interval između hranjenja novorođenčeta je oko 3-3,5 sati, a noću - do 6,5 sati. Ukupni broj hranjenja je 6-7 puta dnevno.

Približne brojke prikazane su u donjoj tablici:

U nekim situacijama pedijatar može dopustiti slobodno hranjenje kada se 2 hranjenja bebe utvrde prema rasporedu, a ostatak, ovisno o želji djeteta.

Zbog umjetnog hranjenja pretpostavlja da će beba dobiti sve potrebne hranjive ga iz boce sa sastavom, potrebno je znati kako izračunati količinu mješavine potrebno ga je odjednom.

Kako izračunati stopu potrošnje mješavine za dijete?

Dnevna količina mješavine izračunava se na sljedeći način:

 • u prva dva mjeseca života, za hranjenje, dovoljno dječje hrane je jednako 1/5 tjelesne težine djeteta;
 • od 2 do 4 mjeseca potreban je volumen jednak 1/6 njezine težine za hranjenje djeteta;
 • od 4 do 6 mjeseci - 1/7 težine;
 • nakon šest mjeseci na dan, potrebno je dati samo 1/9 djetetove tjelesne težine.

Da biste izračunali jednokratnu stopu potrošnje dječje hrane od majke, dnevni se volumen treba podijeliti brojem hranjenja.

Pravila za uzgoj mliječne formule

 1. Razblaženi prašak mora biti strogo prema uputama i samo kuhanoj vodi.
 2. Djetetu uvijek hranite svježe pripremljenom mješavinom, možete spremiti sastav u gotovom obliku ne više od sat vremena, u hladnjaku - ne više od 6 sati.
 3. Temperatura razrijeđene formule za hranjenje djeteta treba biti oko 37 ° C.
 4. Za parcijalnu umjetnu hranidbu, hranjenje žlicom se obično koristi, tako da dojenčad uopće ne odustaje od dojke.
 5. Vrlo je važno ne zaboraviti sterilizirati bocu i bradavice na vrijeme. Da bi se to postiglo, upotrebljava se poseban sterilizator ili ključanje (sterilizacija je potrebna barem jednom tjedno, a drugim danima je dopušteno isprati bocu i bradavicu kipućom vodom).

Što ako novorođenče ne odgovara smjesi?

Ponekad postoje situacije u kojima mrvica ne želi jesti iz boce. U takvim situacijama nije neophodno hraniti novorođenčad silom.

Možda predložena struktura za IV on jednostavno nije svidjelo, a nakon savjetovanja s liječnikom, treba ga zamijeniti, ili probati neki drugi način hranjenja, na primjer, sa žlicom.

Također je vrijedno razmišljati o zamjeni dječje hrane kada beba često regurgitates tijekom hranjenja, često ima proljev ili obratno, zatvor, kao i ako potrošnja mliječne formule uzrokuje alergijske reakcije kod bebe.

U bilo kojoj od ovih situacija morate se obratiti svom pedijatru za prijenos bebe u drugu mješavinu.

Dječak na restoranima jede svaka 2 sata! Je li to normalno?

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Devochki, javite se 3 sata, doktor govorit, chtobı za odno kormlenie mõ ne prevıshali 80 ml. Kormim s intervalom NE menshe, Chem cherez kajdıe 3 Chasa, inogda daje bolshe pererıv poluchaetsa. Rebenok v mesac nabiraet oko 1 kg. U mena moloka ochen malo, bez grud dayu postoyanno, da sam rebenok sam prosit, znachit chto-to vısasıvaet.

moj tjedan bez 3 mjeseca, od mjeseca za IV, jedemo 90-100ml svakih 2 sata, dobivamo dobro.

ali u posljednja dva dana jadno jesti, na 60 ml i u intervalima od 4 sata, a ne plačući da sam gladan, samo pitaj za spavanje. Ne razumijem što joj se dogodilo.

Moj sin, 2 mjeseca, rođen je velikim 4250 55 cm. Odmah u rodilištu, bili smo propisani povećana hranjenja dorzy, jer nije jesti... sad sam hranio 150ml... prvo sam se hranio i zadržao 3,5 sati sada s histeričkim 2 2,5 sata izdržati, ja ću se povećati za još 30... sada visina 64 težine 7200, ali nije plitka, ali jaka, bez dodatne težine ogromne dlanove i noge i ramena, zubi već otišli... samo brzo rastu... ako se pojave problemi s crvima, onda će stolica biti jasna

Sve o umjetnom hranjenju (IV)

Sve mlade majke su svjesne da u prvim mjesecima života nema više korisne prehrane nego majčino mlijeko za novorođenče. Ali ponekad se javlja situacija u kojoj postoji potreba za prijenosom dijete u drugu prehranu (nema majčinog mlijeka ili majka ne može dojiti). Umjetno hranjenje novorođenčadi zahtijeva pravi pristup odabiru smjese i praćenje nove prehrane. Savjetovanje s pedijatrom preduvjet je prije početka IV.

Indikacije za prebacivanje na IV

Hranjenje čak i najkvalitetnijih smjesa ne može ispuniti one mikronutrijente koje dijete dobiva s maminom mlijekom. Stoga, uvođenje prilagođene prehrane uvijek treba biti opravdano. Pedijatri prepoznaju nekoliko okolnosti kada se smatra potrebnim umjetnim hranjenjem:

 • Teško porođaj, nakon čega majka mora obnoviti snagu;
 • Prihvaćanje određenih skupina esencijalnih lijekova od strane žene;
 • Matične zarazne bolesti;
 • Nedostatak mlijeka u žlijezdama grudi ili njegove nedostatnosti. Nedostatak mlijeka određuje se kontroliranjem vaganja bebe nakon hranjenja;
 • Nemogućnost hranjenja djeteta zbog privremene odsutnosti. Ovo čitanje je opravdano kada nema uvjeta za pohranjivanje izraženog mlijeka ili se odsutnost majke izračunava u nekoliko tjedana.

Nedostatak proizvodnje mlijeka mora se najprije obnoviti uz pomoć lijekova koji poboljšavaju laktaciju. Umjetno hranjenje djeteta počinje provoditi samo ako ti lijekovi ne donose očekivani rezultat. Nije potrebno odmah u potpunosti uvesti smjesu, čak i nekoliko grama majčinog mlijeka korisno je za djetetovo tijelo i nemoguće ju je oduzimati.

Prednosti i nedostatke upotrebe umjetnih smjesa

Nisu sve mlade majke ozbiljno razmišljaju o onome što ih čeka i dijete u prijelazu na upotrebu dojenačke formule. Često, samo zbog svoje udobnosti, žena oduzima dijete mikroelemenata potrebnih za njegov imunitet i opće zdravlje. Prije nego što odlučite o prijelazu na IV preporučenu od pedijatra, morate izmjeriti sve prednosti i nedostatke nove prehrane. Očite prednosti umjetnog hranjenja djeteta uključuju:

 • Mogućnost hranjenja djeteta od strane drugih rođaka. To jest, mama može tiho otići na svoje poslovanje i ne brinuti da mrvica će plakati od gladi;
 • Kad hrane dijete iz boce, majka uvijek zna koliko jede u jednom trenutku i, ako postoje problemi s njegovim zdravljem, odmah to primjećuje količinom preostale hrane;
 • Pojava alergija uvijek je povezana s vrstom smjese. Da bi se utvrdilo da je alergeni u dojenačkom djetetu, majka koja skrbi mora potpuno promijeniti njezinu prehranu;
 • Smjesa se probavlja duže od mlijeka, pa se broj obroka dijete smanjuje.

To je jedna od prednosti hranjenja mješavina, ali minusi su mnogo više:

 • Artificialists često pate od prehlade, alergije u kasnijim godinama. Ta se činjenica objašnjava odsutnošću u tijelima posebnih enzima koje dijete može primiti samo od majčinog mlijeka;
 • Upotreba bočica zahtijeva stalnu sterilnost. Ako se ne poštuje čistoća, tada se mogu razviti dispeptički poremećaji;
 • Djeca koja su hranjena dojenčadi često pate od kolike i povremene regurgitacije - bradavica s lošom kvalitetom pomaže progutati zrak;
 • Kada vlakovi s djetetom moraju uzeti sa sobom zasebnu torbu s mješavinom, bocama, sterilizatorima, to jest prekomjernom prtljagom;
 • Često je potrebno promijeniti nekoliko vrsta mješavina kako bi se pronašao najprikladniji;
 • Umjetno hranjenje djeteta podrazumijeva određene financijske troškove. Dobra mješavina ne može biti jeftina, a kako dijete odrasta, potrebno je sve više i više puta od vremena.

Kontra od hranjenja smjesa mnogo više nego što pro i stoga najprije treba pokušati vratiti gipolaktatsiyu, a tek onda posegnuti za takvim ekstremnim mjeri.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese mora biti usklađen s pedijatrom. Liječnik poznaje osobitosti zdravlja vašeg djeteta i savjetuje najneugodniju prehranu. Također je potrebno neovisno pokazati veću pažnju na izbor mješavina i paziti na sljedeće kriterije:

 • Rok trajanja je najvažniji uvjet za odsutnost nepoželjnih reakcija. Izaberite one kutije gdje postoji zaliha u vrijeme uporabe za nekoliko mjeseci;
 • Ambalaža ne smije biti otvorena ili deformirana. Prisutnost udubljenja, ogrebotina ukazuje na nepoštivanje uvjeta prijevoza, a takva smjesa može biti razmažena;
 • Obroci su izrađeni po dobi. Nemoguće je da novorođeno dijete daje mješavinu namijenjenu starijoj djeci, a neformirani želudac i crijeva mogu reagirati s ozbiljnim bolestima;
 • Poučavati dijete na uvođenje hipoalergenskih smjesa;
 • Ako dijete ima određene zdravstvene probleme, onda prehrana može sadržavati dodatke koji su korisni za poboljšanje funkcioniranja organa. Mješavine mogu sadržavati biljke za povećanje imuniteta, željeza za liječenje anemije.

Kada prvi put dajte bebu smjesu, pazite da pogledate njegovu kožu, ponašanje, učestalost crijeva i prirodu stolice.

Kako kuhati hranu

Kada se umjetno hrani dijete, njegovo zdravlje izravno ovisi o tome kako pripremiti smjesu. Upute se moraju pročitati i potrebno je slijediti njegove točke.

 • Za uzgoj najbolje je koristiti posebnu flaširanu vodu, dok se ključanje nekih hranjivih tvari gubi. Ako se voda izvuče iz slavine, tada je ključanje potrebno;
 • Morate biti u skladu s dozom. Prekoračenje količine suhe mješavine ili nedostatka vode može dovesti do prekomjernog zasićenja crijeva s hranjivim tvarima, a to se odražava u kolikim, dispeptičkim poremećajima. Nedostatak suhe baze dovodi do činjenice da je dijete nestašno, traži bocu vremena;
 • Smjesa se izravno razblažuje u bočici, pri čemu je prethodno izlivena voda s temperaturom ne većim od 50 stupnjeva. Visoke temperature rezultiraju uništenjem korisnih bakterija;
 • Nakon razrjeđivanja, protresite smjesu i uvjerite se da nema grudica. Prije hranjenja provjerite temperaturu - ne smije biti iznad 37 stupnjeva;
 • Rupa u bradavici treba biti takva da beba pokuša poduzeti određene napore. Izlijevanje u prolazu dovodi do potpunog odbacivanja dojke i činjenice da se želudac počinje brzo razvlačiti.

Mješavina se može pripremiti unaprijed, ali se treba čuvati u hladnjaku ne dulje od jednog dana i zagrijavati u vrućoj vodi.

Video upute:

Kako hraniti bebu

Djeca koja se hrane dojenčadi često vežu mnogo više od svojih vršnjaka koji koriste majčino mlijeko. Ovo nije tako dobro kao što se čini, s povećanom pretilosti, pojavljuju se razni zdravstveni problemi. Da biste to izbjegli, ne morate prevagnuti djetetu, morate uzeti u obzir koliko pije i koliko dugo to može učiniti bez boce.

 • Boca se odabire kada beba bude potpuno napunjena smjesama ili njihov broj dosegne 2/3 ukupne prehrane. Bradavica bi uvijek trebala biti s uskom rupom, neće dopustiti da dijete odmaše od dojke (kako odabrati bocu za hranu);
 • Čajna žličica se koristi kada dijete uglavnom jede dojku, a nestala količina hrane dobiva u obliku mješavina;
 • Ponekad dijete odbija bocu i žlicu, i trebate ga hraniti. U tom slučaju razrijeđena smjesa se ulije kroz špricu bez igle u malim dozama.

Tehnika hranjenja

 1. Beba bi trebala biti u gotovo vertikalnom položaju, pogodna je za usisavanje i neće dopustiti gušenje.
 2. Pazite da se mlijeko potpuno preklapa bradavicu, a zrak se nakuplja na dnu boce. To neće dopustiti da zrak uđe u želudac.
 3. Nakon hranjenja, dijete mora biti držano u uspravnom položaju, tako da se zrak koji je unio pušten.

Pravila i savjeti

Ako hranite bebu smjesama, to ne znači da ga trebate ostaviti na miru. Dijete može gušiti s mlijekom ili izgubiti bocu. Emocionalni kontakt između majke i djeteta također je važan, pa ga, držeći ga u naručju, možete smireno promatrati koncentriranu licu mrvica i odmoriti se od kućanskih poslova.

Bradavica na bocu mora se redovito mijenjati, brzo postaje razrjeđivač, a mješavina teče kroz rupu u kontinuiranom strujanju. Uvijek koristite smjesu nakon pripreme ili ga spremite u hladnjak. Preostala hrana istječe odmah.

Dječak "umjetnik" treba ranije korištenje dodatnog hranjenja, što će omogućiti nadoknadu nedostatka elemenata u tragovima koji nedostaju.

Koliko formula treba jesti dijete:

U prvom mjesecu života, novorođenče dijete od 700 do 800 ml prilagođene smjese u 8-10 puta. Za 2-3 mjeseca života, količina smjese raste do 900 ml. Uvođenjem hranjenja smanjuje se volumen smjese.

Kako izračunati pravi iznos:

Vjeruje se da dijete ima dovoljno hrane, što je 1/5 svoje tjelesne težine dnevno. To jest, ako beba teži 4 kg, trebao bi piti 800 ml mlijeka dnevno. U prvim danima života, dijete može piti 30-40 ml, a zatim do 100 ml. U tom smislu, učestalost hranjenja nakon prvog mjeseca života smanjuje se. Pogledajte materijal: koliko mlijeka (mješavina) dijete jede u prvom mjesecu

Učestalost sterilizacije boca i bradavica za hranjenje:

U prvom mjesecu života sve boce i bradavice moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Prvo, ostatak smjese se uklanja toplom vodom i četkom, a zatim se svi aparati kuhaju 10 minuta. Najbolje je kupiti poseban sterilizator, koristeći ga, uvijek ćete biti sigurni da su posuđe čiste.

Nakon prvog mjeseca života, dovoljno je prati bradavicu i bocu i isprati ih kipućom vodom. Ali ipak pazite da su boce temeljito oprale, posebnu pozornost treba posvetiti rezbarenju, teško dostupnim mjestima u kojima se bakterije mogu razmnožiti za nekoliko sati.

Mogu li spremiti pripremljenu smjesu:

Pripremljena smjesa se čuva na sobnoj temperaturi ne duže od 2 sata, u hladnjaku ne dulje od 12 sati. Ostatak ostataka mješavine nakon hranjenja ulije, uporaba takvog mlijeka u sat vremena može dovesti do trovanja.

Video: ispravno hranjenje boce

Besplatno IW

Potreba za hranom bebe u različitim dobima dana nije ista. No ipak je potrebno pridržavati se određenog rasporeda s odstupanjem od pola sata u jednom ili drugom smjeru. Tako ćete uvijek znati koliko dijete obično jede, a moći će pogoditi vrijeme posjeta klinici ili šetnju. Ako se promatra režim, beba lakše spava i manje je osjetljiva na pretjeranu težinu,

Situacije u kojima je potrebno zamijeniti smjesu:

 • Smjesa nije prikladna, uzrokuje česte regurgitacije, proljev ili zatvor, alergijske reakcije;
 • Postizanje određene dobi. Za bebu od 6 mjeseci nema smisla dati mješavinu za novorođenčad;
 • Potreba za posebnom medicinskom prehranom.

Problemi umjetne hranidbe:

Umjetno hranjenje djeteta smatra se u medicini "metabolički stres" i stoga uzrokuje različite reakcije. Alergija, problem s stolicom, kolik se pojavljuje u prvim danima većine beba. Neki od njih naviknuti na to, drugi moraju mijenjati smjese.

Učestalost dojenčadi na IV i SV

Odgovorio: 36

Za 2 mjeseca - da. Ali ponekad :)

mjesečno je prebačeno na 120, u dva do 150, na tri do 180
Sve sam jeo, a nakon još sat i pol sam pitao
jadnog dječaka

U 2 mjeseca 150 puta dnevno?

da, 6-7 puta
imamo IV

mi smo na CB Mlijeko može piti kao 120 ili 180, mješavina - 90, 120, 160. Dječak u dva tjedna, dva mjeseca - za prvi mjesec, povećanje od 1300gr. On jede kad hoće - ponekad pita za sat i pol, ponekad spava četiri. Noću spava pet sati, a drugi dan spavao sam od 11 do 6 sati. Dajem onoliko zahtjeva za proporcije koje su na banci bile dulje vrijeme. Pedijatar ne smeta.

Učestalost dojenčadi na IV i SV
07/06/2009 13:25

Imali smo takav režim propisali sindrom reverzibilnosti, bilo je moguće umrijeti :-) Dakle postoje takvi režimi, ali želudac treba polako razvijati, vrijeme hranjenja treba biti ograničeno.

Mislim da je osobni dosje svakog djeteta ono što jest.
Ono što često jede normalno je u ovom dobu. Prvih 2 mjeseca, moja muška je visjela gotovo prilično kontinuirano.

Kako ćete odrediti što želi jesti? Mlijeko za 2 sata u želucu ima samo vremena da se pretvori u čašu, a zatim pada u crijeva. To nije bol za svu djecu, ali ako se hranite u ovom trenutku, novo mlijeko će se razrijediti s kravlji sir i početi će fermentirati. Nakon toga - začarani krug: lutaju - grunts - wanders. Pokušajte odvratiti u ovom trenutku, nosite ga, dajte pacifier ako ste navikli na sisanje.
Komarovsky je iz tog razloga preporučio minimalni interval od 2.5 između hranjenja, pročitajte.

potrebno je, koliko je zanimljivo.
i meni pedijatar strogo je rekao da se probudi svakih 2 sata i da je hraniti silom..

Mi smo se mogli nositi s natječajem trbuha povećanjem intervala. Komarovsky: "Ali još uvijek je nemoguće hraniti dijete u razmacima od manje od dva sata. Ako je ranije dobio glad, to znači da ste bili u zabludi u prethodnom hranjenju. Ovo je odavde: http://www.komarovskiy.net/content/blog kategorija / 70/164/1/35 /
Ali, mislim da vaš pedijatar može imati puno razloga za reći. Možda dijete ne dobiva na težini dobro, ili je prikazano često hranjenje u malim dijelovima (naravno, manje mlijeka će se zatvoriti brže nego veliki iznos)? Dijete se navikne na takav režim, kao na primjer ženu na prehrani.

Savjetujem me u rodilištu, na samom početku, kad još nije bilo jasno kako je on došao ovamo.

Pa, u bolnici, važno je da se dojka "otopi"! Sada se već možete početi poznavati, a ne silovati =))))

Što je s "hranom na zahtjev"?
ne ide protiv

Mnoge majke su zbunjene samo plačući i "zahtjevima". Zato je razlika. Dijete ne može jesti kad mu je želudac još puna prepunog sira. On svibanj plakati u bol, i smiriti sa svojim uobičajenim umirujuće - dojke ili boca, ako je već podučavao, ili ljuljanje / nošenje / razgovor / bradavica. Moramo pokušati znati što on voli =))))
Dječak plače na različite načine, čim može dopustiti samosvijest, IMHO =) Ali moramo slušati i klasificirati plač. Tako je to bilo sa mnom: kada ultrazvuk (moje uši boljeti od nje, bolovi u glavi), uporno i uz bas, jesti kada je strm, s suzama, žalosno - boli kada je kapriciozan, od tihog cviljenja do ultrazvuka, s pauzama do slušanje zvukova je zahtjev pozornosti.

Iako budi dijete za hranjenje, ne razumijem. Ima li slab refleks usisa? Zašto ga silovati? On i sam želi živjeti!

pa ovdje sam o tome što.
ali u "lyalechki" zabavljam se zbog zbunjenosti u mom hramu, kažu, pedijatar vam je sve ispričao ispravno. Zašto, nije pitala, jer je ljudska neustrašivost obeshrabrila razgovor.

tj Preporučujete li razmak između ostalog? Naravno, shvaćam da morate pogledati dijete, ali imam i osjećaj da je bolje čekati malo duže i hraniti ga "u velikoj mjeri". Tu se raspravljam s ovom mamom o tome. Ona joj daje bocu svakih pola sata, jede 20-30 g. Pokušat ću upotrijebiti vaš savjet :)

Preporučujem davanje djeteta majci =))))))
O, one bake =))) Vidiš, važno je odlučiti jednom zauvijek: molim vas upuštati se! I samo majka ima pravo rješavati strateška pitanja. Jer je odgovoran. Ovo je tvoja cura! I samo vi osjećate ono što želi.

Postoji jedna suptilnost. Mama Imam pedijatar s 40 godina iskustva. Stvarno joj vjerujem. I još uvijek, u ovom slučaju, imaš pravo :)

Ooooh! Ni u kojem slučaju nisam htjela tresti vašu vjeru =))) to je suptilnost - "debljina" vjerojatno utječe na vaše obiteljske odnose. Nadam se da ovo utječe pozitivno na vaše majčinsko značenje.
I općenito, naše majke su vjerodostojne, samo zato što su uspjeli dohvatiti takve divne! =)))

Pa ipak, mješavina se ne probavlja kao majčino mlijeko. Smjesa je vrlo teška i u želucu se pretvara u ugrušak koji dugo ne ulazi u crijeva. Mama mlijeko sadrži enzime, zahvaljujući kojima se mlijeko probavlja, odmah ulazi u crijeva i brzo se apsorbira.

Uvijek dajem prsa prvo, zatim smjesu. No, zbog skakanja u hranidbi, počela je pljunuti prsima. Općenito, ja se hranim satom, to je i nešto tamo. Ja ću povećati pauze. Pokušao sam je već danas, nakon pauze, bolje jede grudi, gladom.

Jeste li sigurni da je počela ispljunuti zbog skakanja u hranidbi, a ne zbog činjenice da joj majka nudi bradavicu?
http://rojana.ru/content/view/1077/267/
http://www.llli.org/russian/NB/ever y45.html

Mislite li da je još uvijek moguće prebaciti na GW (5 tjedana)?

Postoji takva stvar - ako majka ima najmanje kapljicu mlijeka u prsa, a zatim povećati količinu opreme (njegovati i blizance):
1. Često se primjenjuju bradavice, čime se oslobađa hormon oksitocin, koji je odgovoran za izlučivanje mlijeka iz dojke. Dajemo dojku na svakom pokretu pretraživanja http://azbukamama.ru/videolatchon.php.
2. Noćna primjena (od 3 do 8 sati) - najveća lučenja hormona prolaktina. On je odgovoran za količinu mlijeka (tj. Beba sutra pravi iznos hrane za sebe sljedećeg dana).
3. Kontaktirajte "kožu na kožu" - majka je uvijek s djetetom, a oboje su odjevene na način da maksimalno dodiruju kožu. Nije grijeh da se začepi blizu vašeg čuda.

Puno vam zahvaljujemo na savjetovanju!
Da, često sam priložiti, noću sa mnom spavam i usisava. Postoji remen, ali (nemoj se smijati) dok ne podignem zavojnicu. Čini mi se da je bolje čekati glava.

Ako imate šal, onda, naravno, teško je nositi se s novorođenčadi ako niste navikli na to. Moj prvi bio je remen s prstenovima. Vrlo je prikladno i brzo staviti / izvaditi bebu, i dugo vremena nositi kilograme do 7-8.

moj stariji u 6 mjeseci morao je biti prebačen u IW. on je mogao jesti samo 56 ml mješavine u jednom trenutku (!) i jeli, odnosno, vrlo često. za mjesec, prebacio se na 180 ml odjednom. odnosno Ja sam njegov posljednji tjedan na GW-u

Kako je moguće postići takve pokazatelje (prijenos na 180)?

Upravo sam dodao 1 dodatnu unca (28 ml) na ono što je prethodno konzumirao. i on je bio pothranjen i ja sam ulio ostatak.

Norme na kutijama - za IV U NE za njih nastojati u svakom slučaju ne isplati! Osim ako ne želite ići na IV. Ako želite, pauzirajte, odvratite pažnju i idite na glasnoću / frekvenciju kao na kutiji - koliko mi je pedagozi rekli - "trbuh bi trebao odmarati". Prije ili kasnije to će raditi. Ali dva dana nisu vremenski ograničeni.

Jeste li uspjeli prenijeti s SV-a na GV? Čak sam izgubio vjeru u sebe u tom smislu. Mislite li da 5 tjedana nije kritično vrijeme? Mogu li još uvijek piti?
Tada mi je savjetovao da, ako često hranite dijete, počinje njegova fermentacija u trbuhu. Slušam preporuke, i pokušavam (od jučer) do mješavine prije ranije od 3 sata. I prsa se mogu dobiti ranije, barem svakih pola sata? I fermentacija neće biti?
LJ sam bacio svoje, ali ja ću se vratiti tamo :)

Ne, nismo se vratili u puni GV, ali nisam imala takav cilj, iz mnogo razloga više sam zadovoljno s CB nego GW. Mislim da sam se postavio za ovaj cilj, mogao sam potpuno ukloniti smjesu. Ali to bi značilo da ću biti povezan s njom danju i noću, a već sam imao poklopac na krovu činjenice da ja više ne pripadam ja, tako da smo bili prilično zadovoljni s CB kompromisom. Druga stvar je da su svi oko vikali da je bilo nemoguće dugo držati na NE, da bismo trebali ići tamo ili ovdje. Da, statistike su protiv mene, ali mislim da je riječ o osobnom entuzijazmu. I ograničavanje količine smjese, tj. Ne povećati dopunu smjesom, tako da glavna hrana bude GM, a ne mješavina.
5 tjedana je normalno razdoblje, sve je još uvijek naprijed, najopasnije jer razumijem da je potpuno pasti na mješavinu u sljedeći veliki skok rasta, koji je oko 3-4 mjeseca. Imali smo ovo: za dva tjedna kćeri su se počele nadopunjavati, blago rečeno, nije bila oduševljena, već su se silom prelijevala. Onda ne znam što je pronašla na njoj, a za mjesec i pol ili dva odjednom je odbila dojenje. U to je vrijeme popila oko 300 ml smjese dnevno. Ja drastično smanjio smjesu na 120 ml, 60 ml ujutro i navečer (nisam podigao svoju ruku u potpunosti, a nisam radikalni navijač), u drugim prilikama sam ponudio grudi. Skupila je knjige u knjižnici i gotovo cijeli dan sjedila s knjigom u ruci i djetetom na prsima. Svakog je dana izvukao težinu, a ako je počela gubiti težinu, vjerojatno bih pljunuo na sve i prebacio na mješavinu. No, dodala je kao i obično, samo, oprostite, počela sam se slomiti rjeđe, svakih nekoliko dana. Ovdje je. U ovom načinu rada, ostali smo, a istina je započela davati 100 ujutro i navečer, ali već je to bila odluka u prilog njegovoj udobnosti.
Zajedno smo završili CB u 8,5 mjeseci. Moja mama me je hranila do sjeveroistoka, sve do godinu i pol (porasla je od mjeseca), bivši mladi kolege iz razreda već su godinu dana stariji, još uvijek traje (kad su počeli ne znam). Pa sami uvjerite u svoje ciljeve. Imala sam cilj prve šest mjeseci (sukladno njemačkim standardima, samo duže vrijeme hrane se samo navijači GW-a i WHO-a), majka se mora hraniti što je dulje moguće, klupska prijateljica koristi grudi prvenstveno kao sedativa za bebu. Takav je različit ST.

Hvala vam puno za detaljni odgovor! Mnogo je obožavatelja GW-teta s NE-om i YV-om turoban, bojeći se obkhayannym na otvorenim prostorima zajednica. Moj re je također na CB, ne, ne protiv GV, to se upravo dogodilo ((Ali, ja se suprotstavljam borbi za GV kada je OBJEKTIV druga situacija.

Ono što je važno znati o umjetnom hranjenju (osnova osnova)

Moderno umjetno hranjenje djeteta u potpunosti zadovoljava potrebu novorođenčadi u vitaminima, mineralima, mastima i ugljikohidratima. Zahvaljujući novim tehnologijama postalo je puno lakše odabrati smjesu, a broj slučajeva netolerancije na proizvod ili alergijske reakcije je minimalan.

Indikacije za prebacivanje na umjetno hranjenje

 • Liječenje majki nakon teškog porođaja s antibioticima ili drugim lijekovima štetnim za zdravlje dojenčadi;
 • Majka pati od mentalnih poremećaja;
 • Hipogalaktika (nedovoljna količina majčinog mlijeka) zbog depresije, nepravilnog pričvršćivanja na grudi, nepoštivanja režima hranjenja, bolesti djeteta itd.;
 • Agatacija - potpuni odsutnost mlijeka majke;
 • Mama treba hitno liječenje ozbiljnim lijekovima koji su kontraindicirani tijekom dojenja.

Socijalni i psihološki razlozi za prebacivanje na umjetnu mješavinu uključuju banalnu nespremnost na dojenje, potrebu za radom, nastavak studija, hitna poslovna putovanja itd.

Vrste zamjenskih mlijeka

Zamjene za majčino mlijeko mogu biti suhe i tekuće (spremne za jelo), prilagođene i neprilagođene, svježe i fermentirano mlijeko. Većina smjesa napravljena je na osnovi kravljeg mlijeka koje je prošlo kroz posebnu obradu. Da bi se smanjila vjerojatnost alergija, smjesa se približava kemijskom sastavu majčinom mlijeku. Ovisno o tome kako je smjesa prilagođena majčinom mlijeku, one su podijeljene u nekoliko tipova.

 1. Suho - najčešći, pristupačniji i jeftin. Dugo su pohranjeni, ali moraju biti posebno pripremljeni prije svakog hranjenja.
 2. Tekući - potpuno gotovi za hranu, ali puno skuplji. Idealno za noćno hranjenje, kada putujete na velike udaljenosti, hodanje.
 3. Prilagođena - proizvedena na temelju kravljeg ili kozjeg mlijeka pomoću posebne tehnologije. Oni dodaju niz vitamina i minerala. Njihov sastav je što je moguće bliži majčinom mlijeku. Mliječni protein lako se probavlja, stimulira metabolizam.
 4. Djelomično prilagođeno - sadrži kompleksan mliječni proteinski kazein - "kazein formule". Dizajniran za djecu od šest mjeseci.
 5. Neprilagođeno - najčešće od kravljeg mlijeka. Njihova prednost je niska cijena. Nedostatak je u tome što proteini nisu podvrgnuti posebnom tretmanu, stoga su slabo probavljeni.
 6. Standard (prilagođen ili neprilagođen) - pogodan za sve zdrave djece. Označeni su brojevima 1 i 2. Prvi su namijenjeni novorođenčadi, a smjesa s brojem 2 na pakiranju za djecu od 6 mjeseci.
 7. Specijalizirani - imenovani od pedijatara do prerane, bolesne djece, kao i alergija, s anemijom, regurgitacijom, netolerancijom hrane. Prije kupnje obavezno se posavjetujte s liječnikom, jer neke komponente mogu dovesti do neželjenih posljedica i samo će pogoršati situaciju ako su odabrane na pogrešan način.
 8. Na temelju soje.
 9. Acidophilic (s dodatkom bakterija mliječne kiseline) - naznačeni su za probleme s gastrointestinalnim traktom, oštećenim stolicama, alergijama i nekim drugim bolestima.
 10. Naknadne mješavine su mješavine namijenjene posebno za djecu u drugoj polovici svog života. Sadrže sve potrebne tvari za djecu od 6 mjeseci i više. Uobičajeno, imena takvih smjesa uključuju broj 2. "Nutrilon-2", "Frisomel", "Nan od 6 do 12 mjeseci" (Nizozemska) "," Bebelak-2 "(Rusija-Nizozemska)," Agu-2 " ), "Gallia-2" (Francuska), i drugi.

Kako odabrati smjesu

Pri odabiru dječje formule, preporučljivo je razmotriti neke savjete i preporuke:

 • U prva 2-3 tjedna od fermentiranih mliječnih smjesa bolje je odbiti, jer oni mogu uzrokovati ili pojačati regurgitiranje, bolje je hraniti dijete sa svježom mješavinom. Nakon 3 tjedna preporuča se uvođenje fermentirane mliječne mješavine, postupno omogućujući omjer - 50% kiselo / 50% svježe;
 • Što je niža dob novorođenčeta, to više treba visoko prilagođene mješavine;
 • "Naknadne mješavine", mlijeko s cijelim mlijekom ili cijeli kefir i druge neprilagođene fermentirane mliječne mješavine mogu se davati bebama najranije nakon 6 mjeseci. Iznimka: za djecu s crijevnim infekcijama, nestabilne stolice, dopušteno je koristiti cijeli kefir u malim količinama.
 • Treba razmotriti individualnu toleranciju i ukuse djeteta. Dogodilo se da jedno dijete ima alergiju na jednu mješavinu, ne drugu. Potrebno je odabrati smjesu eksperimentalno. To se događa i dijete jednostavno odbija neku vrstu mješavine. Nema potrebe prisiliti, slušati njegove želje i mijenjati smjesu, jer svatko od nas, čak i najmanji, ima pojedinačne okuse.
 • Ako dijete dobro percipira neku vrstu mješavine, onda ga ne treba mijenjati, ali ako još trebate unijeti novu mješavinu, učinite to postupno.

Čitamo ambalažu - što tražimo

 • Datum isteka. Zabranjeno je produljenje roka djeteta. Čak i ako ostane manje od mjesec dana do kraja pojma, potražite drugi jar;
 • Ambalaža mora biti netaknuta, bez deformacija i tragova otvaranja. Nikad nećete znati što se dogodilo ovom proizvodu, tko ga je uzeo i koje ruke. Suzdržati se od kupnje;
 • Dječja formula je prehrambeni proizvod, pa se mora pohraniti u odgovarajućim uvjetima;
 • Pažljivo pročitajte informacije o dobnoj kategoriji. Nije potrebno kupiti smjesu "za rast" i ne hraniti šestomjesečnu bocu s mješavinom za dojenčad. Prehrana treba biti uravnotežena dobi.

Cijelo kravlje mlijeko je hrana za tele, ali ne za bebu! Ako su okolnosti takve da ne možete priuštiti kupnju prilagođene formule za dojenčad, nemojte se prebacivati ​​na čisto kravlje mlijeko. Bolje je odabrati proračun domaće neprilagođene zamjene za majčino mlijeko. U ekstremnim slučajevima, razrijedite kravlje mlijeko s 5% žitarice. Cijelo kozje mlijeko strogo je zabranjeno za uporabu do 6 mjeseci! Također se može dati samo u razrijeđenom stanju u omjeru 1: 2 i dodavanjem šećernog sirupa.

Kako znati je li mješavina prikladna

 • Dijete jede s okusom. Ako mu se ne sviđa hrana, okreće se, pljuje, plače;
 • Dobra težina dobro i dosljedno;
 • Nema osipa, česte potiskivanje, problemi s stolicom.

Jednostavan način da ide u IV

Ako se smjesa daje od rođenja, onda ne bi trebalo biti nikakvih problema s hranom. U ovom slučaju samo trebate odabrati pravu. To bi trebalo učiniti savjetnik za rodiljni ili neonatolog.

Idealna tranzicija je postupno. Tijekom 2 tjedna, postupno povećavajte količinu nadomjestaka mlijeka od jednog posluživanja dnevno do potpune prijelaze na njega.

U slučaju da nema vremenske granice, trebate se posavjetovati s liječnikom za pomoć pri izboru posebne smjese.

Ako vježbate mješovito hranjenje, prvo prvo pričvrstite dijete na dojku, a tek onda hranite iz žlice s mješavinom.

Mješavina kuhanja. Korak po korak

 1. Topla flaširana voda za bebe da se zagrije na tjelesnu temperaturu (36,6-37 stupnjeva) ili kuhati čistu vodu iz slavine i zatim se ohladi na željenu temperaturu. Najprikladnije je koristiti grijače vode.
 2. Ulijte vodu u sterilnu bocu.
 3. Pomoću mjerne žlice, sipati pravu količinu smjese. Da biste saznali točan broj žlica, trebate pogledati tablicu na pakiranju.
 4. Zategnite kapu.
 5. Potresati bocu nekoliko puta. Sadržaj treba potpuno otopiti, postati homogeni, jedna boja bez jednog lump.

Pravila za hranjenje

Feed na zahtjev. Mješavine za hranjenje nastaju na istom principu kao i grudi - samo na zahtjev djeteta. Apetit dijete može varirati ovisno o njegovu raspoloženju, zdravlju i drugim čimbenicima. Stoga su sve preporuke o količini hrane dnevno približne.

Upozorenje! Dojenje djeteta ne treba dodatno piće, a umjetna bi osoba trebala dnevno dobiti barem jedan dio vode.

Temperatura gotove smjese mora biti 36,7 stupnjeva. Možete koristiti posebne termometre ili se jednostavno ispustiti iz boce na stražnjem dijelu vašeg zgloba.

Za zatvor, dajte više vode. Najbolje od svih kopara. Ako se unutar 3-4 dana situacija ne mijenja - kontaktirajte liječnika.

Izlječenje na koži i druge manifestacije alergija - razlog za otkazivanje ove mješavine i savjetovanje s pedijatrom.

Da biste smanjili unos zraka, nagnite bocu tako da mlijeko popunjava bradavicu i zrak se diže na dno boca.

Nakon hranjenja, držite dijete uspravno nekoliko minuta kako biste smanjili mogućnost ponovnog pokretanja.

Kako pohraniti smjesu

Rok trajanja pripremljene smjese je 40 minuta. Ako dijete nije popio dio, izlijte je i odmah operite bocu i bradavice temeljito pod tekućom vodom s posebnim četkom. Nakon toga, stavite ih u sterilizator ili kuhajte u vodi 15 minuta s natrijem. U pravilu, sterilizacija je nužna prva 2 mjeseca života bebe.

Pripremljena smjesa može se čuvati u hladnjaku ne duže od 24 sata, u posebnom termos ne više od 4.

Ako imate blizanke, onda svako dijete treba imati svoju bočicu. Sukladnost s pravilima higijene djelotvorno je sredstvo za bakterijske i virusne infekcije.

Bradavica ili žlica - to je pitanje

Najprikladniji način prehrane bebe je boca s lutkom. Bliski kontakt s majkom izuzetno je važan. Zato ga uhvatite u naručje, držite je blizu i dajte mu dude.

Kada je miješano hranjenje bolje hraniti iz žlice. Za vrlo mali kupi mirotvorac s uskim otvorom i zagristi u procesu hranjenja bradavice zahtijevao isti napor od strane djeteta, kao i sisati.

Šprica bez igle je ekstremna metoda slučajnosti (izgubljena bradavica, boca je slomljena, itd.). Uzmite malu količinu smjese u novu štrcaljku i iscijedite hranu s unutarnje strane obraz. Nemojte se nalaziti u grlu, tako da dijete ne guši.

Koliko dati

Uobičajeno, novorođenče se hrani 6-7 puta dnevno (svaka 3-3,5 sati), ali ako dijete ne jede dovoljno ili jede manje volumena odjednom, učestalost hranjenja može se povećati. Hranite bebu na zahtjev.

Broj mješavina i učestalost hranjenja. Dnevni volumen hrane i učestalost hranjenja (bez dodatnog napitka)

Opće načelo obračuna hrane po danu:

U prvom tjednu volumen mješavine izračunava se prema formuli: 70 ml * n (gdje je n broj dana djetetova života i 70 je broj smjese u ml). Na primjer, za novorođeno dijete u 4 dana života 70 x 4 = 280 ml smjese dnevno.

 • Prvi tjedan - 70 ml pomnožen brojem dana života;
 • Drugi tjedan i do 2 mjeseca - podijelite tjelesnu težinu djeteta za 5 (1/5 tjelesne težine);
 • Od 2 do 4 mjeseca - tjelesna težina je podijeljena sa 6 (1/6);
 • 4-6 mjeseci - 1/7 tjelesna težina djeteta;
 • 6-12 mjeseci - težina podijeljena s 8.

Količina hrane izračunata po težini i dobi djeteta nije vrlo precizna metoda i primjenjiva je za djecu s prosječnom razinom tjelesnog razvoja.

Zdrava beba s punim radnim vremenom u prvom mjesecu života istodobno sranje 90-100 ml. U drugom mjesecu i do pola godine trebat će mu do 160 ml, a od 6 mjeseci njegov apetit se povećava na 240 mililitara po hrani + komplementarnu hranu.

Približan broj hranjenja po danu

 • Prvih 10 dana života - 7-10 puta dnevno;
 • Do 2 mjeseca - 7-8;
 • Od 2 do 4 mjeseca - 6-7;
 • Od 4 do 6 mjeseci - 5-6;
 • Od 6 mjeseci do godinu dana - 4-5.

Upozorenje! Morate shvatiti da je sve približno i strogo individualno!

Prednosti i nedostaci umjetne hranidbe

Pros:

 1. Bilo koji član obitelji može hraniti mrvicu.
 2. Izvrsna prilika za uspostavljanje bliske emocionalne veze sa svim voljenima.
 3. Dok otac ili baka hrane bebu, majka može odmoriti, kuhati, čistiti stan ili otići na posao.
 4. Mama može jesti sve što joj srce voli bez straha da će neki proizvod uzrokovati alergije kod djeteta.

kontra

 1. Unatoč sedmogodišnjem razvoju tehnologije, još uvijek nisu došli do proizvoda koji bi bili 100% identični majčinom mlijeku.
 2. Dijete ne prima antitijela na masu virusnih i bakterijskih infekcija koje se prenose od majke do djeteta kroz mlijeko.
 3. Umjetna prehrana ne jača imunološki sustav.
 4. Odvajanje može biti popraćeno bolestima grudi.
 5. Završni dio treba odmah pojesti.
 6. Potrebno je pažljivo pratiti čistoću bočica i bradavica.
 7. Kvaliteta vode trebala bi biti savršena.
 8. Ovo je dodatni udarac obiteljskom proračunu.

Kao što možete vidjeti, minus nadomjestaka za majčino mlijeko mnogo je više od prednosti. Odakle zaključujemo - ništa bolje od majčina majčino mlijeko još nije izmišljeno. Prebacite se na zamjene mlijeka samo u ekstremnim slučajevima. Mnogi roditelji brinu o tome jesu li napravili pravi izbor, daju li dovoljno hrane. Mješavine u svojstvu su mnogo hranjivije i hranjivije od majčinog mlijeka. Da bismo uklonili sve sumnje, proučimo više pojedinosti o znakovima pothranjenosti ili gutljaja.

Znakovi pothranjenosti

 • Dijete dobiva težinu manju od normalne;
 • Dijete je stalno letargično, hirovito, spava vrlo loše;
 • Rijetko piše;
 • Koža je naborana, sags.

Znakovi prejedanja

 • Česta regurgitacija nakon hranjenja;
 • Težina djeteta je mnogo veća od normalne;
 • Problemi s pokretom crijeva;
 • kolike;
 • Anksioznost i slab san.

Ako postoji sumnja da imate mali gromak raste, nemojte se obeshrabriti. Samo smanjite udio za 20-30 ml. Također pomaže nositi se s neprikladnim zalihama boce vode. Djeca još uvijek ne znaju razlikovati žeđ i glad, tako da ponudite vodu prije nego što ih hranite, a zatim, na zahtjev, dajte smjesu.

Osnovna pravila i preporuke (popis za provjeru)

Ukratko. Umjesto zaključka.

 1. Odaberite pravu kombinaciju.
 2. Razrijediti smjesu strogo prema uputama na mjernoj posudi za pakiranje.
 3. Pripremite smjesu za hranjenje.
 4. Pratite stanje djeteta.
 5. Hrana prema potrebama.
 6. Odaberite udobnu bocu i bradavicu (rupa u bradavici ne smije biti prevelika, a ne premalena).
 7. Boca za hranjenje držite na takav način da je vrat ispunjen mlijekom.
 8. Pažljivo rukujte boce i šanse.
 9. Kontrolirajte broj djeteta koji se raspao i pio po danu.
 10. Ne možete ostaviti dijete s jednom bocom.
 11. Nemojte hraniti dijete koje spava.
 12. Ulazite u prvi trenutak.