Dijete ne jede dobro

Zdravlje

Neke majke su prisiljene prebaciti se na dojenčad kada dojenje nije moguće. Međutim, ovdje se roditelji mogu suočiti s problemom kada dijete ne jede smjesu. Ali ova hrana je izuzetno važna za mrvice, čak i ako već odlazi na dodatke. Volumen komplementarne hrane po prvi put nije dovoljan za dijete, stoga ga treba nadopuniti majčinim mlijekom ili formulom dok se beba potpuno ne prebaci na hranu za odrasle. Osim toga, neke bebe idu na umjetno hranjenje prije hranjenja.

Umjetno hranjenje

Moderne mliječne mješavine razvijene su prema novim tehnologijama i maksimalno su prilagođene sastavu majčinog mlijeka. Danas proizvode različite vrste hrane pogodne za različite kategorije djece, uključujući novorođenčad, alergije, prerane bebe i malu djecu, te djeca s nedostatkom bilo kakvih vitamina ili elemenata.

Naravno, nikakva mješavina ne može zamijeniti majčino mlijeko, ali ponekad roditelji nemaju drugog izbora. U ovom slučaju važno je odabrati pravu hranu za mrvice i organizirati umjetno hranjenje. Kada dijete ne jede smjesu ili dijete odbija majčino mlijeko, on ne jede i ne prima važne elemente i hranjive tvari koje dijete treba za skladan rast i razvoj. U ovom članku saznajemo što ako dijete odbija miješati.

Prije svega, važno je razumjeti zašto dijete ne želi jesti. Utvrdivši to, možete ukloniti uzrok, a zatim će se mrvica pravilno i potpuno hraniti, prema normi i preporukama pedijatara. Pogledajmo bliže razloge zbog kojih je dijete odbijalo smjesu.

Nutricionističke karakteristike dojenčadi

Često dijete nije gladno i ne treba toliko hrane. Djeca starija od 4-5 mjeseci već se kreću u rjeđe hranjenje, međutim, intervalima između kojih se povećava, ali istovremeno se povećava i jedan dio volumena. Stoga, do vremena ishrane na starom načinu, beba možda neće biti gladna.

Kao što pokazuje praksa, novorođenče jede oko sedam do osam puta dnevno u razmaku od tri sata. Mliječna formula za dijete u trajanju od 4-6 mjeseci može se dati svakih 3,5-4 sata. Ako se dijete osjeća dobro, normalno se razvija i raste, u redu je da će jesti manje, ne. Ako maca odbija jesti, ponovno ponudi smjesu za 30-40 minuta.

Ne pretjerujte mrvicu. Zbog preopterećenja, dijete će ne samo odbiti sljedeće hranjenje, već će se i osjećati neugodno. Kao rezultat toga, povećava se nadutost i povećava se težina, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. Neke bebe mogu razviti alergiju na hranu, pretilost, pa čak i dijabetes. Da biste izbjegli komplikacije, pratite normalnu prehranu.

Dnevna stopa smjese za dijete do četiri tjedna iznosi do 120 ml. Za djecu od jednog do tri mjeseca doseže 150-180 ml, za tri do pet mjeseci povećava se do 180-200 ml. Nakon četiri do pet mjeseci s uvođenjem komplementarne hrane, dnevni volumen smjesa se postupno smanjuje.

Prvo hranjenje

Mnoga djeca ne jedu smjesu s početkom hranjenja. Okus odrasle hrane svibanj činiti više zanimljiv i raznolik za djecu od svježeg mlijeka. U tom slučaju, preporučujemo da smanjite volumen mješavina, ali ne možete u potpunosti odbiti takve dodatke!

Prvi dodatci za umjetnike počinju se uvoditi u četiri do pet mjeseci. Povrće sira i ne-mliječne žitarice bez glutena uključene su u dječji jelovnik kao prva odrasla jela, a djeci daju se voćni kaše, sokovi i kompoti. Kako ući u mamac u dijeti bebe, reći će tablici hranjenja za djecu na umjetnoj hrani.

Prijelaz s dojenja na umjetno hranjenje

Nakon završetka dojenja, nedostatka majčinog mlijeka, ozbiljne bolesti, odvajanja od majke i iz drugih razloga, roditelji su prisiljeni prenijeti dijete na umjetno hranjenje. Onda dijete može biti hirovito i ne uzimati mlijeko. U tom slučaju morate biti strpljivi, odabrati pravu hranu i okus, što će beba voljeti i neće uzrokovati probleme s probavom.

Ako je moguće, držite barem djelomično dojenje i zamjensku hranu sa smjesom i mlijekom. Štoviše, bolje je dojenje noću, a tijekom dana dati kuhanu hranu. Ako ne možete zadržati dojenje, prijenos bebe na umjetno hranjenje postupno i glatko. Kako to učiniti ispravno, pogledajte članak "Kako prenijeti dijete u mješavinu".

Zdravstveni problemi

Zdravstveni problemi smanjuju apetit ili čine mrvice odbijaju jesti uopće. Među takvim problemima može biti banalna hladnoća i groznica. Uostalom, odrasli tijekom gripe ili ORVI također žele jesti manje, a mnogi uopće ne mogu jesti. Osim toga, novorođenčadi i bebe do 3-5 mjeseci često su pogođeni kolikom i nadutostima.

Drugi problemi u ovoj kategoriji uključuju bolove u ušima i grlu kad boli dijete da proguta. Dijete ne može udobno jesti smjesu mlijeka iz boce i s namještenim nosom. U tom slučaju upotrijebite posebne aspiratore za novorođenčad koja lako i udobno uklanja nakupljene tekućine i sluz iz nosnih prolaza. Za prehlade, bolove u ušima i grlu, čeljusti, s teškim probavom, obratite se pedijatru!

Rezanje zuba i bol u deshtima je čest uzrok odbijanja djeteta da jede. Tijekom tog razdoblja, mrvica doživljava bol i upalu, što ga čini neugodno i ne može normalno jesti. Neka djeca čak imaju proljev ili mučninu, što također uzrokuje odbacivanje hrane.

Jedenje i pronalaženje boca s lutkom u ustima samo pojačava negativne osjećaje. U tom slučaju, morate čekati i ne hraniti mrvicu silom. Usput, posebni dječji zubi za zube smanjuju bol i nelagodu.

Izbor i priprema smjese

Nepravilno odabrana i pripremljena mješavina često je razlog zašto beba ne jede dobro. Danas proizvođači nude mnogo različitih mikseva, a važno je odabrati pravu hranu. Ne zaboravite da sastav može izazvati alergiju kod djeteta, poremetiti enzime. Osim toga, možda ne želi okusiti. Posebno je teško za dojenčad prebaciti na umjetne mješavine ako su dugo vremena na HB-u.

Važno je odabrati smjesu za dob i potrebe djeteta. Pri odabiru, razmotrite osobine mrvica i konzultirajte s pedijatrom. Pripremite hranu prema uputama i pravilno razrijedite prah!

Često, mijenjanje mješavine i okusa kojima se dijete koristi, dovodi do činjenice da jede malo ili odbija jesti. Stoga, ako ste pronašli prikladnu smjesu, nemojte mijenjati proizvode, osim ako je potrebno prema dobi. Ali u rijetkim slučajevima, i obrnuto, kada su mrvice umorne od ukusa. Zatim pokušajte pokupiti drugi proizvod. Ali prije promjene, svakako se savjetujte s pedijatrom!

Ako je vaše dijete alergično, odaberite hipoalergensku smjesu koja se temelji na kozjem mlijeku označenom "HA". Za novorođenčad i bebe do pola godine odabiru se visoko prilagođeni i prilagođeni proizvodi s oznakom "1". Za djecu stariju od pola godine prikladne su djelomično prilagođene i mješavine kazeina označene kao "2".

Za djecu stariju od jedne godine, oni odabiru mliječni oblik "3", a za prerano dijete i uz nedostatak težine - proizvod "0" ili "Pre". Fermentirane mješavine mlijeka upućuju se na kliničku prehranu i daju bebe s čestim zatvorom i regurgitiranjem, poremećajima stolice i probavnim poremećajima. Više detalja o tome kako odabrati i pripremiti smjesu za bebe, kao i ocjenu najboljih proizvoda ovdje.

Neudobna bradavica

Ako dijete odbije bocu s mješavinom, moguće je da dijete neugodno jesti. Neispravno odabrani ili novi, još uvijek teški bradavici mogu smanjiti apetit. Odaberite udobnu meku bradavicu s prikladnim oblikom i otvorom srednje veličine. Prevelika rupa će dovesti do povećanog protoka mlijeka, zbog čega će mrvica gušiti kad se hrani i proguta vanjski zrak. Usput, to dovodi do nadutosti i česte obilne regurgitacije.

Previše mala rupa, naprotiv, sprječava protok mlijeka. Kao rezultat toga, dijete nema dovoljno snage, zraka i same snage. Preporučljivo je koristiti isti bradavica na koji se dijete koristi. Osim toga, prilikom odabira pridržavati se preporuka dobi djeteta koje su označene na pakiranju robe.

Dijete ne jede dobro - razloge i što učiniti

Dugo čekani događaj dogodio se u vašoj obitelji - rođena je beba. U početku, čini se da je mama poteškoće koje su prošle, ali ispada da je dijete već osoba poput vas, s vašim željama i željama. On to ne može reći, samo vrišti. I vrlo često i glasno!

Što učiniti ako dijete ne jede dobro

Glavna stvar je ne da se nervozno, ali pokušati shvatiti problem.

Postoje situacije kada vaša beba vrlo loše jede - i majka prvog djeteta i iskusnija žena mogu se suočiti s ovim. Pogledajmo bliže različite situacije i pokušajemo otkriti uzrok lošeg apetita.

Zašto dijete ne jede dobro i što treba učiniti u ovom slučaju

Problemi pri pričvršćivanju grudi

Još uvijek u rodilištu primjećujete da vaša beba ne dobro jede. Razlog za to može biti nepravilno pričvršćivanje na prsa. Nažalost, to se ne podučava sve bolnice za majčinstvo. (kako pravilno pričvrstiti dijete na dojku)

 1. Problemi s mlijekom. Mlijeko nestaje. Dijete odmah prima dojku, sisati, ali ne jede dovoljno, jer majka ima malo mlijeka. Kako biti? Pokušajte vratiti laktaciju: piti više tekućina, dekantirati nakon svakog hranjenja, piti lakktonski čaj na temelju sjemena kopra. Bolje je biti s djetetom, uspostaviti bliski emocionalni i fizički kontakt s njim ("koža na koži"). A ako mlijeko i dalje nestane, hranite bebu s mješavinom. Dajemo samo jednu dojku, zatim drugu, a zatim smjesu. Preporučljivo je, prije prelaska na miješano hranjenje, savjetovati se s pedijatrom.
 2. Puno mlijeka. Ako ima puno mlijeka i udara usta djeteta s jakim strujom tako da počinje gušiti, to također može smanjiti apetit djeteta. Što učiniti Procijedite malo prije hranjenja, popustite mlaz mlijeka.
 3. Mlijeko može promijeniti vaš ukus ako ste pojeli neku novu hranu. Dijete može odbiti piti. Što učiniti Pažljivo pratite reakciju djeteta na hranu (što možete jesti s majkom koja njeguje GW).

Kongenitalne abnormalnosti

Ako dijete fizički ne može sisati, to jest, on može imati neku vrstu patologije. Na primjer, kratka kravata. Ali odmah će biti poznat u rodilištu. Mjere poduzimaju stručnjaci.

Bol u trbuhu

 • Dijete uzima dojku, malo usisava, a potom počinje vrištati u obliku srca, zakrivajući "luk". Najvjerojatnije, beba ima normalnu koliku bolest, također se nazivaju fiziološkim. Probavni sustav djeteta nesavršen je. Kretanje hrane uzrokuje oticanje u crijevima i bol. Dijete odbija dojke u trenutku napada, snažno vikne, da mu ne hrane. Što učiniti - ukloniti ili smanjiti količinu. Obično 3-4 mjeseca kolik pass;
 • No, događa se da dijete također uzima dojku, počinje sisati, a onda baca uz plaču. Moguće je da u dojenčadi disbakterija i teška bol u trbuhu. Ta bolest je potvrđena posebnim analizama. Liječenje je propisano od strane liječnika. Dysbacteriosis se može sumnjati ako ste liječeni antibioticima (nakon operacije cesarne operacije), ako je dijete iz nekog razloga također primilo antibiotsku terapiju. Boja i miris djetetove stolice mijenjaju se od žute do zelene s mukom. To je neophodno reći liječniku nužno. Pročitajte više o disbiosis u dojenčadi

glavobolja

Ako u vašoj obitelji ima ljudi osjetljivi na vremenske uvjete, beba također može reagirati na promjene u vremenu odbijanjem hrane i plakanja. Ako se takvi simptomi izlože, bolje je konzultirati stručnjaka. Štoviše, ako se fontanel na glavi u ovom trenutku snažno nabubri, pulsuje. To može ukazivati ​​na povećani intrakranijski tlak. Morate uzeti lijekove.

znatiželja

Do 4 mjeseca, dijete počinje biti omesti od drugih. On primjećuje ono što nosi, da se vaš otac ili brat približio, glazba je započela negdje, i tako dalje. Hranjenje se zaustavlja, dijete više ne jede. Kako biti u ovoj situaciji? Zatvorite u sobi sama, budite u tišini, bez teške svjetlosti. Tada se povećava vjerojatnost hranjenja bebe.

Bolestan

 • Dijete želi jesti, uzima dojku, počinje sisati, baca i vrišti. Obratite pozornost na njegov nos: ako slobodno diše ili jako njuška. Nemojte biti uznemireni ako je teško disati. Što učiniti Pokušajte očistiti nosne prolaze;
 • Uši mogu ozlijediti. Kad počinje sisati i gutati, bol se pojačava. Kako bi ga spriječili gladi, dekantirali smo mlijeko u čistu bocu i malo ga davati žlicom. Kako provjeriti jesu li uši bolesne? Polako kliknite na nosač (izbočeni dio uha do obraz), ako dijete trza, vrišti, onda trebate nazvati pedijatra i započeti liječenje;
 • U ustima su postojale bijele mrlje (štrcanje ili stomatitis), što može povećati veličinu. Ispod njih je jarko crvena sluzavica. Obavezno postupajte, jer dijete može odbiti jesti zbog boli. Infekcija se može pojaviti:
  • od majke tijekom rada,
  • ako žena ne opere svoju grudi prije hranjenja,
  • ako su prljave bradavice, igračke došle u usta,
  • ako je oštećena oralna sluznica.

Morate vidjeti liječnika, jer stomatitisom može doći do povećanja temperature. Kako se ne bi gubio vrijeme, dječja usta se obrišu otopinom sode za pečenje nakon hranjenja s gazećim slojem. Otopina se pripremi na sljedeći način: 1 čajna žličica sode za pečenje se uzima u čašu hladne vode. Majčino dojke obrađuju se prije hranjenja. Pročitajte više o gnoju u usta novorođenčeta.

Zubi su izrezani

Još jedan razlog za odbijanje jesti. Bol u zubima tijekom zubiranja smanjuje apetit. U tom slučaju djetetove zubne mrlje premazane su posebnim gelovima prije hranjenja. Ovi lijekovi se kupuju u ljekarnama. Pogledajte članak o povezanim problemima u razdoblju zubiranja.

Maloezhka

Čini se da dojenčad slabo jede jer je po prirodi "malo živjela". Jedva malo i malo se oporavi. Ako u središnjem živčanom sustavu nema abnormalnosti, vaše dijete je samo to sam po sebi. Ako je u dobrom raspoloženju, on je aktivan i radostan, onda nema razloga za zabrinutost.

Loše raspoloženje

Dakle, pokušali smo utvrditi glavne razloge zašto dijete slabo slaže. Ako je dijete aktivno, apetit može privremeno nestati. Ako je stanje djeteta zabrinjavajuće, odmah se obratite svom liječniku. Možete nazvati hitnu pomoć. Glavna stvar - naučite razumjeti svoje dijete. Nije tako teško ako ga stalno gledate.

Što učiniti ako dijete odbije uzeti smjesu: ukloniti uzroke i uspostaviti udobno hranjenje

Dojenje osigurava novorođenče s bitnim hranjivim tvarima, vitaminima i mikroelementima, protutijelima za borbu protiv moguće bolesti. Savjetnici za dojenje naglašavaju prednosti dugotrajnog hranjenja.

U isto vrijeme, hranjenje sa umjetnim formulama također se odvija ako nema dovoljno majčinog mlijeka. Proizvođači proizvode proizvode koji uzimaju u obzir potrebe djece u energiji, bjelančevinama i vitaminima prema dobi. Postoje terapijske smjese koje imaju za cilj ublažavanje simptoma različitih poremećaja. Takvi proizvodi uključuju hypoallergenic, anticolic, mliječne, bez laktoze, anti-refluks smjese.

Čini se da malo dijete odbija jesti smjesu. Nije tajna da kvalitetna dječja hrana zahtijeva materijalne troškove. No, izgledi da napusti dijete da gladne ne odgovara ni jednoj majci. Anksioznost ne ostavlja roditelje kada dijete prestane jesti smjesu ili ga jede premalo. Ova situacija zahtijeva pažljivo promatranje djeteta, budući da je važno utvrditi uzroke takvog ponašanja, razumjeti zašto je došlo do neuspjeha.

Uzroci neuspjeha

Razlozi za hirovito ponašanje su različiti. Najčešći su:

 • Nedostatak apetita. Smjesa je teži proizvod za probavu djece od majčinog mlijeka. Umjetna smjesa se zadržava u probavnom sustavu dojenčadi do 6 sati, što je povezano s težinom njegove apsorpcije. U tom smislu, hranjenje smjesa zahtijeva jasnu dozu suhog koncentrata i usklađenost s intervalom između hranjenja.

Previsoka koncentracija suhe tvari u pripravku može uzrokovati neuspjeh naknadnog hranjenja. Suprotno je upotrebi mlijeka ili kreme za pripremu suhe hrane za bebe.

 • Loša mješavina. Ponekad dijete ne jede smjesu ako mu se ne sviđa njezin ukus. Proizvođači proizvode proizvode s aditivima i nečistoćama, koji ne dobivaju uvijek okus peanuts. Naročito se često pojavljuje kod mješovitog hranjenja ili u početnim fazama prijenosa u smjesu.

Dijete pamti okus mlijeka, miris majčinog tijela. Osim toga, nedostatak udruga povezanih s osjećajem sigurnosti koji prati prirodno hranjenje može ometati dijete. To je osobito izraženo prilikom mijenjanja njegovatelja kada hranjenje pruža tata ili baka.

 • Zdravstveni problemi. Teething, bolna kolika, stomatitis, infekcija, upalu grla, otitis media i druge bolesti, uz boli, poremetiti uobičajeni proces dobivanja hrane. Važno je promatrati mrvice, uočiti druge pojave bolesti. Ponekad je izvor boli lokaliziran izvan usta. Na primjer, povećana nadutost, pojava pelenskog osipa, svrbeža tijekom dijaze ili bol u uhu.
 • Fiksne neugodne veze. Ako je uzimanje hrane bilo popraćeno neugodnim osjećajima (previše vruće mješavine, bol u sisa, mama nepristojne postupke kod hranjenja itd.), Beba odbija bocu, ne želeći proživjeti neugodne trenutke vezane uz hranjenje.
 • Neugodna bradavica. Ako je proizvod prevelik rupu, dijete će gušiti, ako naprotiv - brzo se umori, "zaradi" hranu.
 • Dijete također ne može uzeti smjesu nakon uvođenja komplementarne hrane. Sadržaj kalorija i udio odrasle hrane se povećavaju, a potreba za bivšim količinama umjetne prehrane se smanjuje.

Postoji svibanj biti drugih uzroka neuspjeha. Zadatak roditelja u fazi određivanja prirode problema je da pažljivo prati ponašanje djeteta. Pažljiva pozornost na bebu, praćenje neverbalnih signala sa svoje strane, osjetljiv i pažljiv stav tijekom razdoblja bolesti, pomoći će u brzom prevladavanju poteškoća.

Preporuke roditeljima

Što učiniti kada odbijete smjesu ovisi o izvoru problema. Na temelju utvrđenih razloga, razvija se taktika prevladavanja problema, usmjerenih na uklanjanje neugodnosti. Dakle, u slučajevima bolesti bebe preporuča se korištenje mjera za anesteziju pogođenih područja. Tijekom razdoblja dlačenja, gelovi se propisuju hlađenjem, a uporaba zubaca olakšava svrbež. Pogođena područja sluznice tijekom stomatitisa zahtijevaju pažljivo pridržavanje pokazatelja temperature hrane.

Ako beba uopće ne želi jesti, to ne jede loše, duge šetnje na svježem zraku, aktivne igre pomoći će vratiti apetit. Nemojte ograničavati kretanje djeteta.

Odbijanje jedne vrste smjese, u pravilu, prevladava zamjenom. Istodobno, prevođenje na novu mješavinu zahtijeva poznavanje određenih pravila, pridržavanje načela trajanja. Stoga, odabir prikladne mliječne mlijeke pomoći će pedijatru.

Posebnu pozornost treba posvetiti situaciji kada dijete ne uzima bradavicu ili bocu zbog nekog dezorijentiranosti i stresa.

Prekomjerno dugo odvajanje od majke i djeteta, emocionalni pritisak na dijete, prekomjerna prisila za hranjenje, snažna emocionalna reakcija od majke, kretanje, nepovoljno okruženje može uzrokovati stres u bebi, odbijanje jesti.

Taj se razlog također javlja u slučaju promjena u njegovateljima, kada majka napusti, a hranjenje provodi jedan od rodbine. Dijete, osjećajući promjenu, odbije smjesu, vrti se, plače tijekom hranjenja. Takva situacija zahtijeva uspostavljanje povjerljivog odnosa s djetetom: preporučljivo je nositi više vremena na rukama, igrati se, razgovarati, hraniti u opuštenoj atmosferi, koristiti remen.

Nema recept za učenje bebe da jede smjesu. Smetnja je vrsta rituala koja bi trebala donijeti ugodne osjećaje djetetu, dati osjećaj zasićenja. Pogrešne postupke roditelja, nepoštivanje djeteta, u pravilu, krše ovaj ritual. Zadatak majke je vratiti ove prirodne ugodne osjećaje djetetu.

Kako napraviti dijete ima mješavinu?

Postavio sam to pitanje i nakon što sam proučavao sve što mi je bilo na raspolaganju, a to su internet, dvije knjige o djeci i, nakon pitao pedijatara i ljekarnika, došla sam do zaključka da su svi hodali oko sebe, a nitko nije mogao odgovoriti na ovo jednostavno pitanje. mogu.

Sve se svodi na nastavak dojenja. "Pridržavajte se češće", "ne odustajte od GW-a", "ovo je samo kriza"... A ne samo jedan savjet. Da, možda dijete ne želi uzeti bradavicu, ali ako ima majčino mlijeko kroz bočicu i odbija smjesu?

Ako mlijeko zapravo nije dovoljno i dijete ne uzima grudi? Sjediti za jedan dan s pumpicom dojke?

Na kraju, ako se mama iznenada ne zatekne?

Općenito sumnjam u visoku korisnost majčinog mlijeka. Naravno, ne možete se raspravljati s prirodom, ali se slažete da kvaliteta ovisi o tome što majka jede. I u svim iskrenostima, koliko se osoba može naviknuti jesti i piti kavu ili druge slastice, pa čak i neke njegove omiljene hrane, svakodnevno se piti? I je li se moguće osloniti na vitamine iz voća i povrća, nije jasno kako je odrastao?
Ali nemojte misliti da sam potresao umjetno hranjenje. Ne. Ako dijete uzima dojku, ima dovoljno mlijeka, a onda je sve u redu.

Dakle, u tom slučaju!
Kad je moja beba imala 1,5 mjeseca, pojeo je i bebu i Nestozhen, ali nakon posluživanja povraćao je. Mislim da je to zbog toga što sam pogrešno upoznao smjesu, jer morate početi s 30 grama i postupno ga dovesti do potrebnog iznosa (30 grama dnevno). Nakon tih neuspjelih pokusa, beba, do 5.5 mjeseci, jede samo majčino mlijeko, pojela je iz boce, jer je odbio odnijeti grudi natrag u bolnicu. U ovom dobu, dijete jede dnevno oko litre s malo mlijeka.

Sve bi bilo ništa, ali da bi dobili mlijeko, tako da dijete, jedući na zahtjev, postalo je prilično teško. Osim fizičke poteškoće, gledajući plavu bebu, koja zahtijeva hranu, dolazi psihološki. Stres samo otežava ovaj problem.

U početku sam kupio Friso (Frisov), nemojte pitati zašto nije bio beba ili Nestozhen, kojeg je već prije pojela, u to nema logike, kupio sam ono što sam upoznao. Ne voliš mnogo s djetetom, ali iz nekog razloga ne prodaju mješavine u ljekarnama.
Polao je napio prvu šaku. Sljedećeg sam dana jedeo 150 grama, a onda nisam uzela bocu mješavine, napunjena suzama i smirivala se samo dojkom...

Kupio sam Nutrilon. Nisam to uopće prihvatio. Natočio je mlijeko i smjesu u identične boce, jeli mlijeko, a iz mješavine izlio je suze.

Pišem ovo da odmah napustim verziju s "nepoželjnom bocom ili zubom".

U dječjoj trgovini, gdje sam upoznao samo skladište raznih smjesa, pitao sam prodavača što su najčešće uzeli. Istaknula mi je smjesu na mlijeku na kozu. Na žalost, ime se ne pamti, ali je za djecu s netolerancijom na kravu...

Na kraju, uzeo sam Nan. Ipak, čuo sam za njega, ali o ovom novom proizvodu za mene, temeljenu na beskrajno koristan kozji mlijeko, nikada prije.

Kod kuće, s umirućim srcem, napravio sam smjesu, ali nije privlačila i bebu, pa ipak ostaje ili pokušati Baby ili učiniti da dijete jede ono što daju.

Čitao sam da možete pokušati hraniti dijete žlicom. Već pet mjeseci već možete podučavati dijete na žlicu prema preporukama nekih pedijatara. Ako je beba manja, možete pokušati štrcaljku (bez igle, naravno), u njemu nema ništa strašno, oni se hrane u bolnici.

Drugi "plus" žličice je da će morati izliječiti ili gutati, samo

"Ne uzimaj dude", on ne može.

Možda ne jede smjesu jer nije naviknut na to. Djeca uglavnom ne vole nove stvari. To se može vidjeti s načina na koji su započeli, tu je pire krumpir i kaša. Svi trebaju vremena. Stoga je potrebno roditeljsko strpljenje za roditeljstvo. Dajte mu mješavinu deset puta dnevno, možda jedanaesti, još uvijek smiluje tebi. Nemojte čekati za lako pobjede.

Sada o okusu smjese. Pokušavate mijenjati smjesu - vrlo čest savjet. Ali, slažete se, nakon što ste kupili 4 različite mješavine, od kojih svaka košta oko 500 rubalja, želite li pokušati iznova i iznova, gledajući u punu posudu koja vam nikad ne bi trebala? Postoje mješavine u pokusnim količinama, ali ih nisam upoznao.

Dakle, odlučio sam mu dati mješavinu prije svakog hranjenja i hraniti ga ne napola hranjenim, već gladnim. Nakon što je okusio smjesu, gurnuo je bočicu, a zatim je ušla žlica. Iskreno, spooning je puno bolje. S obzirom na njegovu dječju radoznalost, u početku je sam otvorio usta. Zatim se okrenuo, a onda... uzeo je bocu i jeli 120 grama mješavine, nakon što je pojela majčino mlijeko, a sada je bez muke uzima smjesu. Tako sam dobio svoj put!

Ako dijete još uvijek nije u skladu, tada mu nije ostalo ništa osim da se pripremi za žitarice i druge odrasle hrane. Naposljetku, nekada je bila mješavina, a mislim da je problem s nedostatkom mlijeka bio još više, jer su žene radile i uzgajale ne jedan ili dva, već petero ili više djece, i dalje su vodile sve kućanske poslove.

Vijeće pedijatara, preuzeo sam posljednju liniju. I ne zato što mi se ne sviđaju liječnici, niti sami lijekovi, ne, mislim da trebamo liječnike, a naša djeca još više. I u svemu što se tiče djece, dužni smo se posavjetovati s liječnikom. Samo iz nekog razloga, troje pedijatara s kojima smo se promatrali savjetovali su Nan.

Naravno, ta tri nisu sve, ali čini se da ih vode jednostavni reklame, jer registracijom ove mješavine nisu gledali kroz našu kartu, uspoređujući sadržaj smjese s našim potrebama. Iz toga sam se sjetio jednog slučaja koji nije vezan uz dječju hranu.

Moj prijatelj, odlučio se prebaciti na hormonske kontracepcijske pilule i otišao na preporučene, na svim paketima, savjet o odabiru pilula, koji je trebao uključivati ​​testiranje hormona. Međutim, stariji liječnik "podigao je" lijek bez ikakvih testova: "kupi nešto skuplje". I hoćete li, nakon jela, postati masnoće, izgubiti težinu ili brijati - to je još jedna priča...

Što učiniti ako dijete od 3-6 mjeseci odbija jesti smjesu s miješanim i umjetnim hranjenjem?

Loše beba apetit je problem koji uzrokuje brigu mame na paniku, bez obzira na dob. Najteže je shvatiti zašto dijete slabi manje od godinu dana, jer ne može objasniti razloge njegovog ponašanja. Kod dojenih beba to se rijetko događa, ali s umjetnom ili miješanom vrstom hrane, bebe često odbiju mliječne formule. Doznajemo što je to povezano i što činiti u ovoj situaciji s majkom.

Djeca na umjetnoj prehrani odbijaju jesti mnogo češće od onih beba koje su dojene.

Kada je potrebna mješavina?

Mlijeko za majčino mlijeko je idealna hrana za novorođenče, ali u nekim slučajevima majka ima problema s laktacijom, a morate koristiti i prilagođenu mliječnu formulu. Moderna dječja hrana sadrži spljošteni protein kravljeg ili kozjeg mlijeka, vitamina, minerala, aminokiselina i drugih komponenti potrebnih za puni razvoj djeteta.

Njegova je suština podučiti dijete da najprije sisati prsa, a zatim - formulu. Ova opcija će omogućiti bebi da dobije vrijedne komponente koje se nalaze isključivo u majčinom mlijeku, na primjer, imunoglobulini i protutijela. Istodobno, zahvaljujući mješovitoj hrani, dijete će biti potpuno opremljeno hranjivim tvarima.

Nakon što je odlučila uvesti umjetnu prehranu u dječju prehranu, važno je odabrati pravi proizvod. To je najbolje učiniti u kombinaciji s pedijatrom. Mama bi trebala biti spremna za činjenicu da je na pozornici upoznavanja s novom hranom teško. Što ako dijete odbija miješati? Prije svega, vrijedi saznati razloge za to. Moguće opcije:

 • nepravilno ugostiteljstvo;
 • problemi s mješavinom;
 • neprikladna bradavica / boca;
 • nemir;
 • stres.

Nepravilno ugostiteljstvo

Možda je beba postala gora, postoji mješavina, jer to prečesto ili prekomjerne količine. Majčino mlijeko apsorbira puno brže od njegovih nadomjestaka. Dojenje se može dogoditi na zahtjev, a umjetno hranjenje može se dogoditi samo po rasporedu.

Hranjenje smjese treba provesti u skladu s dobi djeteta i strogo prema rasporedu.

U početku se probavni trakt bebe nosi s viškom hrane, ali onda nastaju problemi:

 • gubitak apetita - dijete ne jede dobro smjesu ili potpuno odbije smjesu;
 • nadutost - neprobavljeni ostaci dovode do fermentacije;
 • kolicijski plinovi se protežu crijevnim zidom, uzrokuju bol;
 • problemi s defekacijom - zatvor ili proljev.

U dobi od 5-6 mjeseci, kao iu starijoj dobi, potomci mogu jesti manje smjese zbog upotrebe drugih proizvoda - čaj, sok, kompot, kolačići, pire od voća i drugo. Slatka pića i zalogaje smanjuju apetit, oni bi trebali biti ograničeni. Osim toga, nakon uvođenja komplementarne hrane, neke bebe napuštaju uobičajeni proizvod u korist "odrasle hrane".

Problemi s mješavinom

Ako dijete odbija jesti smjesu, možda jednostavno ne voli njezin okus. Razne hipoalergijske i niske laktoze namirnice koje su propisane djeci iz zdravstvenih razloga imaju gorkog okusa. Posebno akutno ovaj problem osjećaju majke beba na mješovitoj hrani, jer nakon ukusnog mlijeka s ugodnom aromom, djeca ne žele piti neku vrstu tekućine svojstvenih svojstava.

Ako dijete odbija smjesu, posavjetujte se s pedijatrom, on će vam pomoći da odaberete drugu hranu za dijete.

Negativna reakcija na zamjenu mlijeka može se pojaviti ne odmah, već nakon nekog vremena. U početku, dijete se slaže s proizvodom, a onda se umori od njegovog ukusa. Jedini izlaz je isprobati različite marke. Na primjer, neka djeca s užitkom piju fermentirane mješavine mlijeka. Međutim, prije eksperimenta je bolje konzultirati se s liječnikom.

Drugi čimbenik koji dovodi do činjenice da dijete ne želi jesti - on nije zadovoljan temperaturom hrane. Optimalni raspon je 35-40 °. Više vrućeg ili hladnog proizvoda slabo se percipira.

Osim toga, umjetno ili prirodno hranjeno dijete jednostavno ne može odabrati sastav odabrane hrane. Kao rezultat toga, on će imati alergije. Njezini simptomi su:

 • crvenilo kože;
 • svrbež;
 • razdražljivost;
 • poteškoće s spavanjem;
 • oslabljena stolica;
 • kolike.

Neodgovarajuća boca ili bradavica

U slučaju kada beba ne dobro jede smjesu, trebali biste provjeriti jesu li bradavice i boca (rog) ugodni. Prevelika ili mala rupa stvara probleme. U prvom slučaju, mlijeko teče vrlo intenzivno, a dijete guši. U drugom - on mora uložiti znatne napore da dobije hranu, brzo se umori i počinje djelovati. Pravilnom veličinom otvora u tekućini bradavica ravnomjerno kaplje.

Kada se mješovito hranite umjesto boce, možete koristiti malu žlicu ili špricu bez igle. Vjeruje se da zahvaljujući tim nadomjestacima dijete neće odustati od dojke.

nelagodnost

Dijete počinje jesti, a onda se iznenada zaustavlja? Ima li trajni gubitak apetita? To može ukazivati ​​na fizičku ili psihičku nelagodu. Moguće opcije:

 • zuba;
 • kratka hyoid kost;
 • stomatitisa;
 • bolesti dišnog sustava;
 • upala uha;
 • bol u trbuhu;
 • stres.

U većini slučajeva, odgovor na pitanje zašto dijete jede smjesu u 4-5 mjeseci je da počinje zubi. Očigledni znakovi su obilne slinavke, otečene crvene desni, želju da sve "grickaju". Kada sisanje bol u desni povećava. Možete pomoći bebi s hladnim zubima i anestezijskim gelovima.

uzda

Ponekad dijete jede malo zbog kratke hipoidne krpe, što komplicira proces usisavanja. U budućnosti, može izazvati poteškoće s izgovorom zvuka. Za dijagnozu morate kontaktirati svog stomatologa ili kirurga. Problem se rješava obrezivanjem konopa. Što je mlado dijete, to je postupak lakše.

stomatitis

Znak candalnog stomatitisa - bijela plaketa na jeziku i unutarnja površina obraza. U naprednim slučajevima mogu se pojaviti ulceracije sluznice. Kada sisanje dijete je u boli, pa je teško prisiliti jesti. Imajući u vidu uznemirujuće simptome, potrebno je vidjeti liječnika. Obično propisana otopina soda za trljanje i antifungalna sredstva.

Dječak je imao dobar apetit, a onda prestao jesti dječju hranu? Korijen problema može biti nazalna zagušenja ili curenje nosa zbog SARS-a. Zbog uske nazalnih prolaza dijete je teško disati čak i uz malu količinu pražnjenja.

Smeće koje se stvaraju u nosu kao rezultat suhog zraka mogu dovesti do istog problema. Uklanjanje neugodnog simptoma može se provesti usadom slane otopine.

Osim toga, s povećanom tjelesnom temperaturom dolazi do prirodnog smanjenja apetita. Nije potrebno hraniti dijete silom, bolje je pružiti mu puno pića.

Upala srednjeg uha (otitis) prati bol. Neugodna senzacija pogoršana je usisavanjem. Moguće je sumnjati na otitis ako mrvica povika i povlači uho. U mnogim slučajevima temperatura raste. Ovo stanje zahtijeva žalbu liječniku. U očekivanju liječničke skrbi, dijete može dobiti lijek koji se temelji na paracetamolu ili ibuprofenu za ublažavanje boli.

Bol u trbuhu

Dijete može doživjeti bolne grčeve crijeva ili kolike. Obično počinju u dobi od 3 tjedna i prolaze 3-4 mjeseca. Kada hrana ulazi u gastrointestinalni trakt, ona povećava peristaltiku, što izaziva neugodne senzacije. Rijetko odbije bocu, vrišti, podiže noge, dodge. Masaža trbuha, pričvršćivanje na toplinu i kremiranje pripreme pomažu u ovom slučaju. Osim toga, možete pokušati ići na hranu s prebiotika.

stres

Neuspjeh u dnevnom grafikonu, prekovremeni rad, višak emocija, boravak na nepoznatom mjestu ili strancima - svi ti čimbenici mogu poremetiti emocionalnu ravnotežu djeteta. On je nestašan, plačeći i odupira se hranjenju. Morate stvoriti mirno okruženje i nadzirati poštivanje režima.

Osim toga, treba imati na umu da su djeca osjetljiva na ekološke uvjete. Toplina, magnetske oluje, jak vjetar, promjena vremenskih i drugih fenomena nepovoljno utječu na njihovo blagostanje.

Odbijanje bebe iz mješavine - privremeni fenomen. Nemojte prisiljavati mrvicu da pijete iz boce, inače će se razviti negativan stav prema njoj. Tijekom hranjenja preporučljivo je držite u rukama, zagrlite i držite rog na prsima. Trebao bi biti strpljiv i trenirati bebu postupno. Ako se smanjuje tjelesna težina, problemi s odmrzavanjem, obilne regurgitacije, trajno nemirno ponašanje, savjetujemo se posavjetovati se s liječnikom.

Dijete ne jede smjesu

Problemi poput slabog sna, slabe težine i lošeg apetita često uzrokuju da se mame i tate brinu u prvim mjesecima života bebe.

No, mladi roditelji ne bi trebali biti uplašeni i panika! Odgovorni odrasli moraju pronaći uzrok problema i popraviti ih.

Sadržaj članka:

11 razloga zbog lošeg apetita u dojenčadi - zašto novorođenče jesti loše?

Dijete može jesti loše iz mnogih razloga, od kojih su najozbiljniji zdravstveni problemi. Čak i uz neznatnu neskladu, apetit nestaje čak i kod odraslih - što možemo reći o krhkim dječjim organizmima!

Da bi se utvrdilo što mrvica mrvica morate znati glavne simptome najčešćih bolesti djece.

 1. U otitis, dječak plače, trese glavu i ne dopušta dodirivanje dna ušiju. Ako sumnjate na ovu bolest, svakako potražite pomoć liječnika specijalista, au slučaju stalnog plača i tjeskobe djeteta, nazovite hitnu pomoć.
 2. Ako dijete ima kolike, trzaj mu noge, savije, i stalno, jednolično, plače. Da bi se vaše dijete nosilo s plinom, trebate:
  • Upotrijebite lijekove Symetikons ili infuziju kopra. Nanesite tople stavke na trbušinu, na primjer, glačala pelena ili ručnik. Stavite djetetov trbuh na ruku, tresti se i malo mućkajte. Vibracije pomažu u pomicanju plinova.
  • Liječnicima se savjetuje da izvodi masažu: u kružnom gibanju oko pupka u smjeru kazaljke na satu, ruku stroking trbuščić i savijati koljena na prsima. Takve manipulacije pomažu bebi ne samo da ide na zahod, već i da pusti.
 3. Ako dijete ima otimanje, to je odmah razumljivo. Djetetu se zavija nos, a mucid izlazi iz njegovih nosnica. U slučaju prehlade, liječnici preporučuju ovlaživanje i prozračivanje prostorije, tako da suhi i vrući zrak ne osuši nosnu sluznicu. Također je korisno zakopati fiziološku otopinu u svakom nosaču. No vazokonstriktorske kapi za novorođenčad su zabranjene, mogu se koristiti tek nakon godinu dana.
 4. Za bolesti usne šupljine, sluznica usta prekrivena je sirovim premazom ili bijelim mrljama. Istovremeno, dijete je teško progutati i sisati, pa odbija jesti. Tradicionalna medicina preporučuje podmazivanje oštećene sluznice s otopinom soda. Ali za imenovanje odgovarajućeg liječenja morate se posavjetovati s liječnikom - pedijatrom.
 5. Uzrok lošeg apetita može biti promjena u prehrani majke koje njeguje. Činjenica je da neke hrane mogu promijeniti okus mlijeka. Dakle, nakon češnjaka, začina, alkohola ili pušenja, djeca najčešće ispadaju grudi. Pridržavajte se prehrane, a uz apetit svoje bebe neće biti problema.
 6. Kozmetika također može uzrokovati. Uostalom, djeca vole način na koji će mati majčinska koža, a ne dezodoransi, parfemi i kozmetička ulja. Zato nemojte pretjerati s parfemom u potrazi za ljepotom.
 7. Novorođenče ne samo da može jesti malo, nego i potpuno odbiti dojku. Ovo je potpuna katastrofa za dojenje, jer u takvoj situaciji beba brzo gubi na težini i stalno plaka od gladi. Neuspjeh se može dogoditi zbog korištenja boce, kada dijete shvati da je puno lakše sisati mlijeko od njega i odabere jednostavan način hranjenja. Također, bradavica doprinosi odbacivanju grudi. Kao iu situaciji s bocom, dijete smatra da mu je lakše sisati bradavicu i odbija jesti na prirodan način. Rješavanje ovog problema nije daleko od jednostavnog, stoga je najbolje potražiti pomoć savjetnika za dojenje koji imaju dovoljno znanja i iskustva kako bi se hranili takvim mukotrpnim bebama.
 8. Loši apetit može biti posljedica napetog psihološkog stanja unutar obitelji. Ako imate problema sa svojom obitelji, ili je vaša obitelj preplavljena nevolji, sve što trebate učiniti jest da se smirite i posvetite više vremena svom djetetu. Tako će se dijete osjećati smireno, a njegov apetit će se vratiti.
 9. Ili je možda dijete samo malo? Mnogi roditelji i liječnici temelje se na tabelarnim stopama dobitka na težini i količini mlijeka konzumiranih dobi, ali svako dijete je drugačije. Stoga je vrijedno razmišljati o svojim sumnjama i nećete hraniti dijete silom. Štoviše, ako nema očitih razloga za zabrinutost, beba je vesela i razigrana, dobro spava i ima redovnu stolicu.
 10. Drugi razlog može biti neugodnost hranjenja. S ispravnim položajem tijela, majka treba sjediti ili ležati vrlo opušteno, a dijete bi trebalo dotaknuti trbuh majke.
 11. Također, mnoga djeca sprečavaju da jedu, mašući rukama. U tom slučaju, trebate prijeći na bebu prije nego što se hranite.

Što učiniti ako novorođenče ne jede dobro - savjete o hranjenju s lošim apetitom u dojenčadi

 • Glavna preporuka je hodati više. Budući da svježi zrak i kisik potiču glad.
 • Ne pretjerujte dijete. Ako vas često dolaze u posjet bebu beba (i to se događa u prvim mjesecima života), onda bi vam trebalo biti zabranjeno posjetiti dok se problemi s hranom ne riješe.
 • Obratite pažnju na dijete, nosite ga na rukama, ljuljajte se. Nakon rođenja, dijete se osjeća usamljeno. Uostalom, njegov se stari svijet urušio i nije se navikao na novo. Po kontaktu djetetove kože s majčinom kožom, čini se da se dijete vraća u intrauterino stanje. Ponovno čuje zvuk srca, osjeća toplinu tijela svoje majke i smiruje se od toga.
 • Kada kupanje dodati u vodu decoctions vlak i kamilice. Imaju smirujući učinak na živčani sustav djeteta, pa dijete ima brže apetita. Vidi također: Bilje za kupanje novorođenčadi - korištenje biljnih kupki za djecu.

Ako vam je razlog za odbijanje hrane nerazumljiv, kontaktirajte svog pedijatra! Zajedno možete pomoći svom djetetu i vratiti mu se dugo očekivani apetit.

Što učiniti ako dijete ne jede dobro mlijeko ili mješavinu?

Loši apetit u novorođenčadi i djeteta ozbiljan je razlog roditeljske anksioznosti. Mnoge mame su zabrinute jer je vrlo teško razumjeti zašto dijete ne jede dobro. Obje novorođene bebe i bebe na 4 mjeseca ne mogu objasniti i reći da nisu osobito zadovoljne. Oni pokazuju sve svoje nezadovoljstvo uz pomoć krikova i suza, ili jednostavno tihi odbijanje i nespremnost da sisati ili piti smjesu. To također komplicira mogućnost utvrđivanja uzroka lošeg apetita, jer stručnjaci emitiraju mnoge negativne čimbenike zbog kojih mali dijete može početi djelovati, plakati i odbiti jesti.

Zašto dijete slabo jede?

Da novorođeno dijete, da dijete na 5 mjeseci može jesti loše iz mnogih razloga, među kojima su osobitosti dojenja u majci, zdravstvene probleme, fiziološke značajke pri rođenju i još mnogo toga.

Problemi s mlijekom

Ako beba slabi grudi, možete pretpostaviti o "kvaru" u laktaciji. Na primjer, neke majke s dojiljama imaju pretjerano izlučivanje mlijeka, dok druge, naprotiv, nedostaje im dramatično.

U prvom slučaju, dijete jednostavno gušiti zbog prevelikog "mlaza" mlijeka, zbog čega može odbiti dojku. U takvoj situaciji, majka mora izraziti malo prije hranjenja. A onda, kada se apetit dječjega povećava (na primjer, za 2 tjedna), potreba za ovim postupkom će nestati.

Suprotna situacija - kada beba nema mlijeko. U tom slučaju majka mora poduzeti sve mjere koje je odobrio i odobrio pedijatar koji poboljšava laktaciju:

 • učestalije učvršćivanje djeteta na dojku;
 • crpljenje nakon hranjenja;
 • korištenje velikih količina tekućina;
 • korištenje posebnog čaja, što poboljšava odvajanje mlijeka.

Ponekad žene nisu potpuno odgovorni prema vlastitoj prehrani, konzumiraju one proizvode koji mijenjaju majčino mlijeko. Na primjer, oštro povrće (luk, češnjak) mijenja okus izlučivanja dojke, čime dijete odbija dojku. Izlaz je sasvim jednostavan - napraviti izbornik sa svu odgovornost.

Značajke procesa hranjenja

Postoje česti slučajevi kada uzrok činjenice da dijete jede malo, postaje pogrešno povezivanje s prsima. Posebno često se to događa s neiskusnim roditeljima, hranjenju prvorođence.

Rješenje je vrlo jednostavno - žena bi trebala potražiti pomoć od stručnjaka za dojenje, ili pak u rodilištu zatražiti od zaposlenika da jasno pokazuju kako ispravno priložiti bebu majčinoj dojci.

Naravno, dijete ostaje gladno, što je posve neprihvatljivo. Obično, nakon dana ili dva, djeca se prilagođavaju i prilagođavaju, ali u rijetkim slučajevima, ako se situacija ne popravlja, pedijatar može savjetovati korištenje posebnih jastučića za bradavice.

Kongenitalne osobine

Često se bebe rode prije vremena. Kao rezultat toga, urođeni usisni refleks nije formiran u onoj mjeri u kojoj bi dijete moglo sisati bez problema. To jest, prerano beba ne odbije jesti, ali jednostavno ne može dobiti mlijeko, jer nema snage.

Naravno, u takvoj situaciji majka bi trebala ispraviti problem. To će joj pomoći da se hranite bočicom (lakše sisati), špricu ili čajnu žličicu. Samo treba shvatiti da je navika jesti iz posebnog spremnika ispunjena potpunim odbijanjem majčinske dojke.

Pored toga, poremećeni apetit može biti uzrokovan drugim kongenitalnim osobinama. Obično se takve anomalije nalaze čak iu maternici, gdje se odmah ispravljaju, ali to nije uvijek moguće.

 1. Anomalije strukture usne šupljine. Kongenitalni nedostaci usne šupljine, koji se popularno naziva "rascjep usna" ili "rascjep usta", također mogu uzrokovati dijete jesti loše i dobiti malu težinu. Obično se operacija provodi odmah (ako to djeci dopušta zdravlje), ali ako je postupak odgođen do kasnijeg datuma, možda će biti potrebna posebna podstava.
 2. Kratki jezični krak. Ako se dijete rodi s kratkim filmom koji povezuje dno usta s korijenom jezika, tada će mu biti neprimjereno sisati mlijeko. Kada sisate, čak možete čuti i karakterističan zvuk. Obično se problem riješi lako - kirurg smanjuje krpu, a novorođenče (i dijete do 5 mjeseci) ne osjeća bol.

dobivanje zuba

Smanjenje apetita ili potpuna odsutnost u djeteta u 5 mjeseci može biti posljedica pojave prvih zuba. U takvoj situaciji, odbijanje jesti postaje potpuno prirodno i privremeno.

Dijete ne samo da smanjuje apetit, već i zubno meso počinje bubrenje, temperatura se povećava. Dijete također osjeća bol, pa mu je potrebno pomoći. Dakle, u slučaju temperature, mogu se dati protuupalni i antipiretski agensi.

Da bi dijete brzo počelo jesti s apetitom, potrebno je nekoliko puta dnevno razmaziti zubnog mesa s posebnim gelovima s hlađenjem, umirujućim i bolnim olakšicama. Također u ljekarnama preporučuje se kupnja specijalnih zubaca, masiranje zubnog mesa.

Bol u trbuhu

Ako jedno-mjesečno dijete loše uzima dojku, stalno ga baca, pokušava pritisnuti noge do trbuha i glasno uzvikuje, može se pretpostaviti da je zabrinut zbog crijevne kolike. U ovom slučaju, roditelji trebaju imati strpljenje i znanje kako ublažiti ovo stanje.

Stručnjaci savjetuju stavljanje tople pelene na trbuh vašeg djeteta, masiranje područja pupka i davanje posebnih protu-šindre. To će poboljšati rad nesavršenog probavnog sustava, au oko 4 mjeseca neugodni simptomi će nestati sami.

Također se događa da dijete počinje sisati mlijeko, ali onda odbija grudi s suzama. Vjerojatno slabo apetit u dojenčadi i bolno stanje uzrokuje disbioza uzrokovana primjenom antibakterijskih lijekova majke.

Ostale bolesti

Dijete koje je staro 3 mjeseca, da u 11 mjeseci može odbiti majčino mlijeko zbog neodlučnosti. Gutanje je čest problem za bebe prve godine života. Lako se prepoznaje - bijele mrlje na dječjem jeziku, zubima i nepcu.

Postoji oralna kandidijaza kod beba zbog sljedećih razloga:

 • infekcija majke tijekom prolaska kroz rodni kanal (tipično za novorođenče);
 • uzimanje antibiotika beba (za stariju djecu);
 • slaba imunitet djetinjstva;
 • uporaba prljavih duda ili bočica za hranjenje;
 • loša higijena dojke.

Ako novorođenče malo jede zbog dlačica, bolje je zatražiti pomoć od liječnika koji će vam reći koja se droga ili narodni lijekovi mogu koristiti u određenom slučaju. Najjednostavniji način je liječenje usne šupljine s natrijom ili slanom otopinom.

Isto znači da mama mora obraditi dojku kako bi spriječila ponavljanje. Osim toga, morate voditi brigu o čistoći igračaka i naprava za hranjenje, kao i jačati imunitet djece, osobito ako je dijete rođeno prerano.

Ako žena, na primjer, u 11 mjeseci slabo jede, teško diše tijekom hranjenja, njuškala, baca prsa i krikove, a sluznice nakupine ometaju normalno disanje. Kako bi se olakšalo stanje, potrebno je vrlo pažljivo očistiti nosne prozore pamučnim pupoljcima ili flagelom.

Drugi razlog zašto novorođenče ne jede dobro je upala i bol u ušima. Dijete bi voljelo jesti, ali sisanje dovodi do nelagode, tako da može odbiti dojku. U tom slučaju, morate se obratiti dječjem liječniku za liječenje.

Upotreba boca

Ako beba dobro ne jede dobro majčino mlijeko, morate razmisliti o tome koliko često koristite spremnike za hranu i dojenčad. Uočljivo je da djeca sisaju bocu i majčinu grudnu smjesu na potpuno različite načine, koristeći različite količine mišića.

To se događa zato što tekućina teče slobodno iz spremnika, tako da dijete ne trudi da ga izvadi. Ali majčino mlijeko mora biti dobiveno. Ako je to problem, majka mora ponovno priviknuti dijete da uzme grudi.

Vremenska osjetljivost

Drugi razlog zašto dijete ne jede dobro može biti povećana osjetljivost na promjene u vremenskim uvjetima. Oštar skok u atmosferskom tlaku može uzrokovati glavobolju, gubitak apetita i druge negativne simptome kod bebe.

Ako su ti simptomi prekomjerni, trebate kontaktirati svog pedijatara i neurologa. Vjerojatno je izvor problema visokog intrakranijalnog tlaka. Zatim morate uzimati određene lijekove.

znatiželja

Novorođeno dijete obično je samo zainteresirano za hranjenje i spavanje, ali slabo reagira na vanjske podražaje. Druga stvar je i dijete od 6 mjeseci koje je aktivnije, znatiželjnije i spremnije za učenje o svijetu.

Tijekom obroka, dijete može biti omesti bilo koji poticaj: glasna buka, svijetla ili nova igračka, ljubimac, osoba koja je ušla. Prebacivanje pozornosti djece na hranjenje je prilično teško, zbog čega biste trebali stvoriti najotporniju atmosferu prije obroka.

Osim toga, loš apetit za malen novorođenče može biti zbog lošeg raspoloženja. Ako plavu bebu ne pristupi odmah nakon prvih suza, ona počinje plakati još teže. Stoga, kada se prikaže na prsima, jednostavno ne može uhvatiti bradavicu zbog prekomjerne stimulacije.

U ovom slučaju, primarni zadatak je smiriti bebu na bilo koji dostupan način. Možete udariti, poljubiti, ponuditi dud, malo se tresti, a samo ponovo ponuditi dojku. Obično, umireno dijete brzo počinje jesti.

Često su slučajevi kada dijete ne jede puno zbog osobnih karakteristika. Takve bebe nazivaju se i "mali kukci". Ako liječnik napominje da je beba aktivna i vesela, razvija se prema dobnim normama, zašto onda gnjaviti?

Zašto dijete jesti lošu smjesu?

Ovo pitanje je u zasebnom dijelu, iako neki aspekti koji se odnose na prehranu umjetnih sastojaka podudaraju se s problemima djece koja su dojena. Pa ipak, umjetne bebe imaju svoje razloge da ne jedu.

Glavni problem je pravi izbor miješanja. Nije lako odabrati nadomjestak za majčino mlijeko, koje dijete želi okusiti i istodobno ne naštetiti dječjoj probavi. Dakle, novorođenčad će odgovarati mješavini prilagođenoj, posebno dizajniranoj za malu djecu.

Peti mjesec života je sasvim drugačije dobno razdoblje, stoga bi dijeta također trebala promijeniti. Uostalom, dijete je odrastao, što znači da su i njezine potrebe za hranom hrane narasle. Osim toga, u ovom trenutku obično se uvode prva dopuna za umjetnike.

Pored pogrešne kombinacije, postoje i drugi razlozi zašto beba loše uzima u roku od 3 mjeseca:

 • neudoban bradavica. Čak i mala djeca već imaju svoje sklonosti. Neki ljudi vole kapsule s lakšim lateksom, dok drugi vole silikonske bradavice. Roditelji bi trebali nabaviti nekoliko uređaja odjednom da bi dijete moglo izabrati najbolje;
 • oštar prijelaz na zamjenu mlijeka. Ako se dijete koristi isključivo za majčino mlijeko, prebacivanje na umjetnu prehranu može dovesti do negativnog ili privremenog odbijanja mješavine. U ovom slučaju, važna je postupna obuka na drugu dijetu;
 • nutritivna vrijednost smjese. Zamjenski mlijeko je hranjiviji, štoviše, tijelo će ga duže asimilirati. Prema tome, umjetno dijete neće biti gladno nakon 2,5 sata, ali, grubo govoreći, nakon 4 sata. Ovaj aspekt treba uzeti u obzir kako ne biste preopteretili bebu.

Dobitak težine

Dijete se rađa s instinktivno-refleksivnim ponašanjem. To jest, svi njegovi postupci podložni su određenim instinktima, koji uključuju refleks sisanja. Dijete još uvijek ne zna kako prejedati, tako da normalno jede onoliko koliko je potrebno. Ako majka vjeruje da dijete ne jede dobro, morate provjeriti da li dobiva na težini.

Stručnjaci su razvili posebne tablice u kojima je propisano koliko grama dijete treba dodati svakih 7 dana, svakih 30 dana i svakih 12 mjeseci. Provjera standarda omogućuje roditeljima da shvate koliko je hrana organizirana, da li dijete ima dovoljno mlijeka ili ga treba hraniti.

Razmislite o prosječnom povećanju težine u prvih 12 mjeseci:

 • do 3 mjeseca - prosječno povećanje iznosi 800 grama mjesečno, jer dijete stalno spava i ne troši puno energije;
 • od 4 mjeseca do pola godine - dijete počinje učiti o svijetu, okreće se, sjedi (5 mjeseci). Povećanje od 4 mjeseca i starijih - 500 - 800 grama;
 • od šest mjeseci do 9 mjeseci - dijete aktivno indeksira, sjede, diže se u krevetu, dobiva komplementarnu hranu. Dobitak težine je 300 do 600 grama mjesečno;
 • od 9 do 12 mjeseci - dijete proučava svijet oko sebe i troši gotovo sve kalorije. U prosjeku, skup tjelesne težine iznosi 100 - 500 grama mjesečno.

Manja težina ne znači da dijete ima bilo kakvih problema. Takvi su pokazatelji vrlo uvjetovani, jer sve ovisi o karakteristikama samog djeteta.

Kao što je već rečeno, loš apetit ne znači uvijek bol ili patologiju. U svakom slučaju, iskusni liječnik može ukloniti sve tjeskobe.

Korekcija stanja

Dijete ne jede dobro, što da radi? Ovim se pitanjem mnoge majke obraćaju specijalistima. Već smo razgovarali o nekim načinima rješavanja problema, vrijeme je da razgovaramo o specifičnijim i konkretnim slučajevima.

Frekvencija hranjenja

Pitanje zašto dijete neprestano sisati prsa nije sasvim točno kad je u pitanju novorođenče. Vrlo mala djeca jedu vrlo često - barem svaka 2 - 2,5 sata. Ova se značajka mora upotrebljavati.

Ako beba trenutno ne želi jesti, možda će u sljedećem hranjenju htjeti isprobati mlijeko ili mješavinu. Potrebno je neko vrijeme povećati broj obroka kako bi uhvatili trenutak kada je djetetov apetit optimalan.

Trajanje jela

Ako je prije nego što ste izračunali vrijeme u kojem je beba bila blizu dojke, sada bi ta praksa trebala biti napuštena. Pokušajte povećati trajanje hranjenja, neka beba sisati mlijeko po brzini koja je tipična za njega danas.

Noćne hrane

Ako dijete ne želi jesti tijekom dana ili u ovom trenutku njegov apetit nije jako dobar, pokušajte ga staviti na prsa noću. Stavite dijete u svoj krevet tako da i vi i dijete dođu u vrijeme opuštanja.

Zanimljivo je da se hormonski prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, aktivno izlučuje noću, tako da se takva hranjenja može smatrati produktivnima. Možda će dijete više noći pojesti hranu.

Odbijanje Kutani

Ako novorođenče ne jede, pokušajte ga ne omotavati tijekom hranjenja. Nasuprot tome, fizički kontakt s majčinom kožom omogućit će da postane aktivniji. Ova metoda je posebno pogodna za spava i "inhibirano" djecu.

Rijetko se pasivno ponaša u blizini prsnog koša? Skinite prsluke (možete pokriti leđa pokrivačem), baciti vrh odjeće i time stvoriti blisku tjelesnu interakciju.

Sinkronizacija

Kao što znate, apetit raste na vidiku ili mirisu omiljenog jela. Situacija je ista kod novorođenčadi. Ako su stalno u blizini dojke majke, često će htjeti jesti.

Pokušajte nositi svoje dijete u takozvanoj ligacijskoj lazuri, što će vam omogućiti da uzme dijete s vama gotovo svugdje i istodobno oslobodite ruke. Osim toga, konstantno kretanje majke neće dopustiti da dijete zaspati tijekom hranjenja.

Majčin odmor

Još jedan koristan savjet koji, nažalost, nije uvijek lako provesti, odnosi se na majčinsko odmaranje. Međutim, ova preporuka omogućuje vam da stvarno poboljšate kvalitetu laktacije. Pokušajte se odmarati sami.

Pokušajte potrošiti više vremena za sebe: povećajte duljinu šetnji, pokušajte spavati tijekom dana, iskoristite svaku priliku da se odmorite. Naravno, za to morate upisati podršku rodbine i prijatelja.

Prednosti takvog stava su očite: ako majka ima dobar san i odmor, tada će se smanjiti količina hormona stresa koji usporava oslobađanje mlijeka. Kao rezultat toga, laktacija se poboljšava, a neki problemi s hranjenjem nestaju.

Nekoliko riječi zaključno

Dakle, smanjen apetit u djeteta može biti posljedica različitih fizioloških ili psiholoških uzroka.

Mama se sama može nositi s nekim problemima, u drugim situacijama ne može bez kvalificirane pomoći liječnika. Situacija je lako popraviti ako pomno pratite bebu i reagirate na svaku promjenu njegovih reakcija.