Činjenice i mitovi o kompatibilnosti krvnih grupa i Rh faktora za shvaćanje djeteta

Zdravlje

Prije ili kasnije, parovi razmišljaju o začećem djeteta. Važno je stvoriti uvjete za rođenje zdravog djeteta. Da biste to učinili, morate unaprijed planirati trudnoću, trebate pregledati, proći neke testove.

Često kada planirate koncepciju djeteta, postavlja se pitanje jesu li krvne grupe ili Rhesus faktor supružnika utječe na vjerojatnost trudnoće, njenog tijeka i zdravlja nerođenog djeteta; postoje li neke nespojive skupine, hoće li pomoći trudnoću 1 pozitivno, postoji li krvotina s kojom je teško učiniti? Pokušajmo to shvatiti.

Koje su vrste krvi, koje su njihove razlike?

Postoje četiri skupine krvi prema AB0 sustavu. To je zbog prisutnosti ili odsutnosti antigena u njemu. Antigeni u crvenim krvnim stanicama (crvene stanice) nazivaju se aglutinogeni.

Agglutinin je proteinasta tvar koja provodi reakciju aglutinacije krvnih stanica, bakterija i drugih antigena, koja je uključena u imuni odgovor. Agglutinogeni su od dvije vrste i potpisani su velikim slovima A i B.

 • Grupa I ne nosi aglutinogene. Označeno s 0 ili "nulom";
 • Skupina II označena je A, jer sadrži agglutinogen ovog tipa;
 • Grupa III uključuje aglutinogen B i ima isto ime;
 • Skupina IV sadrži i agglutinogen i potpisan je kao AB.

Agglutinini su također dvije vrste. Označeno malim slovima alfa (a) i beta (b).

 • Skupina I uključuje oba aglutinina-a i b;
 • Skupina II sadrži aglutinin b;
 • Grupa III nosi aglutinin a;
 • Skupina IV ne nosi aglutinine.

Kombinacija antigena eritrocita i plazme i različitih krvnih skupina razlikuje se, a njihov učinak na koncepciju, slijedeći.

Daju li njihove kombinacije utjecaj na koncepciju djeteta i trudnoću?

Predstavnici lijepe polovice čovječanstva često se pitao: „Što su krvne grupe su kompatibilni i stane uz kakvu vrstu vjerojatnosti zasnivanje dijete gore, možete zatrudnjeti ako ona i njezin suprug iste krvi, da li je to moguće, kad jedan supružnik na prvi ili treći pozitivan a drugi ima drugi ili četvrti negativni, postoji li skupina s kojom je teško trudnoće kad žena ne može raskinuti trudnoću? "

Možete zatrudnjeti i imati djecu s bilo kojom krvnom grupom. Različite kombinacije vrsta krvi roditelja ne utječu na njihov reproduktivni sustav, kompatibilnost partnera, začeća i trudnoću.

Vjerojatnost začeća određena je mnogim čimbenicima, ovdje su neki od njih:

 1. Zdravstveni status supružnika.
 2. Fertility partneri.
 3. Faza ženskog menstrualnog ciklusa kada je došlo do nezaštićenog odnosa.

Seksualno prenosive infekcije (STI), određene sustavne bolesti, kao i loše navike, negativno utječu na reproduktivni sustav obaju partnera. Plodnost u odnosu na čovjeka određuje njegovu sposobnost oplodivanja jaja. Dolazi od početka proizvodnje pokretnih i živih spermija.

Ženstvena plodnost (sposobnost začeća i djeteta) počinje s uspostavom menstruacije. Međutim, optimalno reproduktivno doba je 22-35 godina, kada je djevojka spremna za majčinstvo psihološki i može prenijeti hormonske promjene u tijelu povezane s trudnoćom.

Postoji nekompatibilnost između roditelja?

Postoji mit da je nekompatibilnost moguća pri koncepciji u tim slučajevima ako jedan roditelj ima krvne glukogene u krvi, a drugi ima svoje odgovarajuće aglutinine, na primjer, A i a ili B i b.

Ovi pokazatelji važni su za razmatranje kada se prenosi krv, kako bi se izbjegla intravaskularna koagulacija. Vjerojatnost zamišljanja djeteta, prenatalni razvoj fetusa, kao i ti čimbenici u bilo kojoj vrsti krvi, ne utječu na tijek trudnoće.

Pobačaj i faktor rhesusa

Kada se trudnoća prekine, važno je uzeti u obzir ne grupu, već članstvo u Rhesu.

Rh faktor je protein antigen. Ako je prisutan, on označava pozitivan Rh faktor, negativni Rh označava njegovu odsutnost. Pobačaj uvijek predstavlja određeni rizik za žensko tijelo. Pogotovo ako žena ima negativan Rh, tada može ostati sterilna, povećava se vjerojatnost Rhesusa ili rođenje mrtvog djeteta.

Ako trudnica ima negativan Rh i dijete je pozitivno, tijelo žene može početi izdvajati anti-Rh protutijela za strane antigene. Tijekom prve trudnoće, vrlo malo od njih su proizvedeni, a djevojka nosi i rađa apsolutno zdravo dijete.

U slučaju pobačaja dolazi do senzibilizacije organizma (povećanje osjetljivosti i akumulacija protutijela). U sljedećoj trudnoći (ako je beba Rh također pozitivna) dolazi do ponovnog kontakta s stranim proteinima, što je gotovo uvijek praćeno aktivnim otpuštanjem specifičnih antitijela protiv Rh.

Što je hemolitička bolest novorođenčeta?

Bolest karakterizirana patologijom crvenih krvnih stanica, s njihovim ubrzanim uništenjima i otpuštanjem neizravnog bilirubina. Ovo stanje je povezano s imunološkom (antigenom protutijelom) reakcijom krvi djeteta i majke. Najčešće se hemolitička bolest fetusa razvija tijekom Rh-sukoba (obično se manifestira tijekom druge ili treće trudnoće).

Gdje su informacije o problemima začeća potjecale od partnera?

Na Internetu postoji mnoštvo informacija o nespojivosti partnera kada se zamišljaju prema različitim kriterijima: prema krvnoj grupi koja koristi ABO sustav i Rh faktor. A ako je sve jasno s posljednjim indeksom krvi iz gore navedenih objašnjenja, čak i ginekolozi nisu čuli za probleme zanemarivanja djeteta i trudnoće zbog različitih skupina, bilo da su 1 ili 2 pozitivne kod muškaraca, 3 ili 4 negativne kod žena.

Ove informacije vjerojatno su iskrivljena verzija raznih fizioloških procesa u ljudskom tijelu. Stoga, ukoliko dođe do sumnji kada planirate zbog povezanosti s ABO-om ili postoje prave poteškoće pri donošenju djeteta, onda je bolje da se posavjetujte s liječnikom o tom pitanju i jednom zauvijek razriješite svoje sumnje.

Kada su parovi nespojivi?

Ako par koji ima dugotrajni seksualni život ne uspijeva zatrudnjeti dijete, trebali bi razmišljati o imunološkoj nespojivosti. Ova vrsta nespojivosti može se karakterizirati kao negativna reakcija ženskog tijela na partnerovu spermu. To jest, s imunološkom nespojivosti, imunitet žene percipira spermije kao stranih antigena i proizvodi antispermna antitijela koja sprječavaju oplodnju.

Protutijela se mogu pojaviti ne samo u ženskom tijelu. Oni su također sadržani u sjemenu. U velikom broju, oni su u stanju uništiti spermu, što gnječenje žene postaje nemoguće. Ako sperma može preživjeti i doći do jaja, postoji opasnost od razvoja patologije fetusa ili pobačaja. Stoga, pri planiranju trudnoće, oba partnera moraju biti pregledani.

Aristotel je smatrao da geni i vanjski znakovi koje je dijete naslijedilo po koncepciji dolaze ne samo od majke i oca, već i od svih muškaraca s kojima je žena imala seksualne odnose prije trudnoće, prva seksualna partnerica je posebno važna. Ova teorija nasljeđivanja likova svih seksualnih partnera naziva se "Telegonija".

Zagovornici ove ideje naglašavaju da je bilo slučajeva kada je rođena žena i muškarac kavkaske rase, dijete s tamnom bojom kože. Djevojka je prethodno upoznala nekog negativca, ali nije imala trudnoće. Znanost to objašnjava očitovanjem recesivnog gena iz udaljenih predaka.

Nasljedne tablice

Neki roditelji se iznenaduju krvlju svoga djeteta. Ponekad se razlikuje od grupe i oca i majke, što dovodi do sukoba u mladoj obitelji koja nije upoznata s Mendelovim zakonima nasljeđivanja.

Australski znanstvenik Gregor Mendel otkrio je da dijete dobiva jedan gen od svakog roditelja. Dakle, jedan gen iz parova bit će iz njegove majke, a drugi od njegova oca. Geni su dominantni i recesivni. Dominantni geni uvijek se pojavljuju, a recesivni geni se pohranjuju u genotipu, ali se pojavljuju samo kada se dva recesivna gena kombiniraju u jednom paru.

Prema sustavu AB0, dominantni geni su A i B, recesivni 0. To jest, ako jedan roditelj ima I skupinu (0), a drugi II (A) ili III (B), dijete će zamisliti genotip A0 ili B0, a drugi ili treći skupina. U tablici ćemo razmotriti sve moguće opcije od prve negativne do četvrte pozitivne grupe krvi za koncipiranje djeteta i vjerojatnost sukoba:

Kako tip krvi i Rh faktor utječu na koncepciju djeteta?

Danas sve više i više mladih obitelji suočava se s problemom neplodnosti. Razlozi zbog kojih supružnici ne uspiju postići trudnoću mogu biti različiti. U 30% slučajeva vina su problemi u ženskom tijelu, u 30% muških bolesti, ali u 10-15% svih neplodnih parova nekompatibilnost pri koncepciji ima učinak.

simptomi

Ako su oba sudionika procesa koncepta zdravi, imaju sustavni seksualni odnos, nemojte koristiti kontracepcije, ali žena ne može dugo ostati trudna, onda se trebaju posavjetovati s liječnikom.

Nespojivost partnera pri koncepciji ima sljedeće karakteristike:

 • Odsutnost trudnoće u žena već godinu dana ili više, podvrgnuta redovitim seksualnim odnosima bez korištenja kontracepcijskih sredstava.
 • Stalni pobačaji, koji se obično pojavljuju u prvom tromjesečju trudnoće, kada žena često ne shvaća njen položaj.
 • Intrauterna smrt djeteta ili rođenje neodrživog djeteta.

Imunološki ili genetički poremećaji utječu na spolne kontroverze pri koncepciji. Da biste saznali uzroke ovog problema, trebate se posavjetovati s liječnikom, obaviti potrebne testove i analizu. Nakon dijagnoze i niza pregleda dodijelit će se tijek liječenja.

Imunološka nespojivost

Taj se problem očituje u činjenici da ženski organizam izlučuje protutijela na spermija supružnika, koja ih blokiraju i spriječavaju da obavljaju svoju funkciju. To je neka vrsta alergije u ženi koja muškarca ejakulira. U nekim slučajevima - proizvodnja protutijela kod čovjeka na vlastitoj spermi.

Liječnici vjeruju da je prisutnost ženskih antitijela na supružnikovu spermu izravno povezana sa spolno prenosivim bolestima i infekcijama, kao i brojom različitih seksualnih partnera. Stoga, planiranje trudnoće, par mora proći test ili analizu kompatibilnosti.

Prema vrsti krvi

Pozitivni tijek trudnoće i pojava zdrave bebe često se javljaju kod onih roditelja koji imaju povoljnu kompatibilnost krvnih skupina za koncepciju prvog djeteta. Za to možete napraviti poseban test.

Postoji mišljenje da su oni supružnici koji imaju manju krvnu skupinu veću od djevojke imaju veću vjerojatnost da će zatrudnjeti. Na primjer, otac ima drugi tip krvi, a trudna majka ima prvu. Ali ova teorija nije medicinski dokazana.

Također, pozitivna tendencija uspješne oplodnje javlja se kada su roditelji nositelji različitih skupina, ali istodobno isti Rh faktor (pozitivan ili negativan).

U slučajevima kada je krvna grupa ista i rhesus je drugačiji, teško je zamisliti zdravo dijete.

Čovjek s trećom negativom i žena s drugom negativnom imaju sve šanse da rađaju zdravo dijete. I on će imati negativnu grupu krvi.

Rhesus neusklađenost

U osnovi, Rh faktor je poseban protein koji se nalazi na ljudskim eritrocitima. Većina ljudi (oko 80%) ima te proteine, tj. Imaju pozitivan Rh faktor. Preostalih 20% - s negativnim Rh faktorom. Poznato je da se Rh faktor formira na 7-8 tjedana razvoja fetusa i ne mijenja tijekom cijelog života.

Ako žena ima negativnu Rh, a muškarac ima pozitivan Rh, mogu se pojaviti komplikacije tijekom trudnoće. Do pobačaja.

Za uspješan tijek trudnoće, oba supružnika moraju imati isti Rh faktor u krvi: bilo negativno ili pozitivno ili pozitivno kod žena i bilo kojeg u ocu. Ako se rez ne podudara, to može uzrokovati različite probleme kako za vrijeme rođenja novog života, tako i za vrijeme trudnoće, kao i odmah nakon porođaja. Stoga je analiza za određivanje rhesus krvi obvezna stavka u planiranju trudnoće.

Genetska nespojivost

Ova vrsta neusklađenosti par može dovesti do rođenja djeteta s genetskim abnormalnostima ili svim vrstama bolesti. Uzroci genetske nespojivosti među roditeljima mogu biti:

 • Prisutnost bilo koje genetske bolesti u jednoj od supružnika, koje su naslijeđene.
 • Ako je starost budućih roditelja preko 35 godina.
 • Partneri su krvni rođaci.
 • Utječe i na nepovoljnu ekologiju područja i iz drugih razloga.

Srećom, potpuna genetska nedosljednost je iznimno rijetka, a moderna medicina može uspješno boriti s djelomičnom nespojivosti. Takvi parovi su pod posebnom kontrolom liječnika, a od prvog dana trudnoće pažljivo se promatraju. Oni prolaze poseban test i prolaze analizu, čiji su rezultati upisani u posebnu tablicu.

liječenje

Ako se par okrenuo liječnicima na vrijeme za pomoć, pravo liječenje im može pomoći da uskoro postanu sretni roditelji. Kako bi se prevladao problem imunološke nedosljednosti supružnika, liječnici najčešće daju sljedeće preporuke za djelovanje:

 • Za neko vrijeme potrebno je koristiti kontraceptive kako bi se smanjila oštrina reakcije ženskog tijela na mušku spermu.
 • Potrebno je podvrći liječenju antihistaminicima.
 • Također je potrebno uzimati imunostimulante.
 • Ponekad imunološka nedosljednost može se zaobići intrauterinskom injekcijom sperme.

Imunološka nedosljednost nije rečenica. Čak iu ovoj situaciji, još uvijek postoji prilika da se zatrudni i izvadi zdravo dijete, ali s kasnijim pokušajima trudnoće može doći do problema.

Ispitivanja kompatibilnosti

Parovi koji dugo ne mogu zatrudnjeti trebaju se posavjetovati s liječnikom i proći test kompatibilnosti za koncepciju. Trebaju uzeti test krvi i proći dijagnostički pregled. Također morate proći postcoital test. Preporuča se ovo istraživanje u roku od 6-8 sati nakon nezaštićenog spolnog odnosa, budući da muški spermatozoidi trebaju biti prisutni u laboratorijskim materijalima cervikalne sluzi. Analiza je najbolje poduzeti tijekom ovulacije.

Dakle, da zamišljate i rađate zdravo dijete, morate se pripremiti unaprijed. Potrebno je:

 • Dobijte test i dijagnosticirajte.
 • Ispuni sve potrebne testove i testove.
 • Odredite Rh faktor roditelja (negativan ili pozitivan).
 • Saznajte prisutnost ili nedostatak kompatibilnosti s krvlju za začeće.
 • Ispitano na prisutnost protutijela u tijelu žene.
 • Proći testove za prisutnost genetskih bolesti u oba partnera.

Čak i ako test pokazuje nedosljednost roditelja na barem jednom pokazniku, nemojte očajavati. Treba imati na umu da je glavni čimbenik uspješne trudnoće iskrena ljubav prema partnerima, kao i velika želja za bebom.

Liječnici vode bilješke o parovima koji imaju nekompatibilnost. Izrađuje se posebna tablica u kojoj se unose podaci analiza i testova. Kontinuirano se prati i prati. Ako je potrebno, par je propisan lijek, koji daje priliku da zatrudni i podnese zdravo dijete.

Istaknite mitove o kompatibilnosti krvnih skupina i Rh faktora za začeće

Kada planirate trudnoću, par mora proći određene preglede. Važno je utvrditi kompatibilnost krvnih grupa za dijete, jer će to izbjeći mnoge komplikacije tijekom trudnoće i osigurati zdrav razvoj bebe.

Koja je krv

Možete uzeti posebnu analizu za određivanje krvne grupe roditelja i Rh faktora u bilo kojoj klinici. Rezultati će pomoći ginekologu da izvrši točne imenovanja tijekom razdoblja trudnoće kako bi se smanjio mogući utjecaj raznih rhesus faktora roditelja na bebu.

Sustav podjele u krvne grupe temelji se na specifičnim skupovima proteina A i B. Genetika ih definira kao alfa i beta aglutinogeni.

Skupina 1 - alfa i beta aglutinogeni nisu prisutni

Grupa 2 - alfa aglutinogeni su prisutni

Grupa 3 - beta aglutinogeni su prisutni

Grupa 4 - alfa i beta aglutinogeni su prisutni

Također morate otkriti vrijednost faktora Rh, budući da to utječe na kompatibilnost krvi za začeće. Odredite Rh faktor negativan i pozitivan. U slučaju da eritrocita osobe imaju specifične proteine ​​i antigene u njihovom sastavu, dijagnosticira se pozitivan rez. U slučaju njihove odsutnosti - negativno.

Vjeruje se da žene s prvom skupinom nemaju problema s gestacijom i rađaju zdrave bebe. Takvi ljudi su najbolji donatori, jer ova krvna skupina ima izvrsnu kompatibilnost sa svim ostalima (u slučaju rhesus koincidencije). Vjeruje se da ti ljudi više vole jesti mesne proizvode. Vjeruje se da su ljudi s drugom krvnom grupom, više nalik na povrće i voće. A treći - oni vole brašno.

Mitovi kompatibilnosti

Na internetu, tablica kompatibilnosti tipa krvi roaming za zamišljanje djeteta.

Navodno su žene s prvom krvnom grupom nespojive s muškarcima drugog, trećeg i četvrtog. Žene iz druge - s muškarcima koji imaju treću ili četvrtu skupinu itd. Postoji još jedno mišljenje: ako supružnici imaju istu vrstu krvi, vjerojatno je začeće, ili se u tom slučaju rodila slaba djeca.

Liječnici-ginekolozi kažu: sve ovo je potpuna glupost. Takvi tableti nemaju nikakve veze s medicinom, već ih potpuno izmiču beskrupulozni "iscjelitelji" ili nepismeni autori članaka. Krv roditelja ne utječe na koncepciju djeteta!

Kako bi posljednje sumnje nestale, provedite mali pregled vlastitih roditelja, rođaka ili prijatelja koji imaju djecu. Vidjet ćete da su bebe rođene parovima s najrazličitijim kombinacijama krvnih skupina: 1 i 2, 2 i 4, 1 i 4, i tako dalje.

U nekim rijetkim slučajevima, žena ne može zatrudnjeti zbog takozvane imunološke nespojivosti. Muška seminalna tekućina sadrži određene komponente koje odbacuje ženski imunološki sustav. Partner razvija neku vrstu "alergije" muškom spermu. U nekim je člancima ova pojava povezana s krvnom grupom. Ali krv nema nikakve veze s tim, ovaj fenomen je drugačiji. Usput, ova nespojivost se uspješno tretira.

Rhesusov sukob

Kad roditelji odgovaraju Rh faktoru, možemo sa sigurnošću reći da će imati izvrsnu kompatibilnost. Utvrđivanje kompatibilnosti Rh faktora je važna komponenta pri planiranju trudnoće. Imajući potrebne informacije i, prema tome, primati točan medicinski tretman, takvi će parovi znatno smanjiti rizik od spontanih pobačaja i izbjeći zdravstvene probleme budućeg djeteta.

Ako majka ima rhesus s znakom plus, a otac ima znak minus, na bilo koji način neće utjecati na koncepciju. Štoviše, genetika tvrdi da je u većini slučajeva i dijete rođeno "pozitivno". U ovom slučaju, možemo reći da su roditelji kompatibilni za zamišljanje djeteta.

Ako je situacija suprotna (majka - minus, otac - plus), onda to može dovesti do određenih problema. Ako dijete naslijedi negativni rez od majke, onda će sve biti u redu. Ako fetus ima +, a trudnoća nije prvi, onda je moguć sukob.

Sukob neće utjecati na začeće, ali može ometati prirodni razvoj fetusa ili trudnoću može dovesti do spontanog pobačaja.

Žensko tijelo percipira bebu kao nešto izvanzemaljsko, od koje se trebate riješiti. Aktivna suprotnost čestica majke i proteina u mrvicama stanica dovodi do sukoba, što značajno utječe na stanje fetusa. I trudnoća je popraćena takvim neugodnim komplikacijama kao što su teška toksemija, opća slabost i ozbiljan umor.

Trudnoća i Rhesus

Čak i ako žena ima negativan Rh, a muškarac ima pozitivan, sukob se obično ne pojavljuje u prvoj koncepciji, budući da roditeljski organizam još nije razvio antitijela na strane proteine. Stoga, za žene s negativnim Rh, posebno je opasno imati pobačaj ako prvi put postane trudna.

No, naknadna trudnoća zbog izlaganja protutijelima, u pravilu, uzrokuje određene poteškoće. Sljedeće bolesti majke izazivaju povećanje broja antigena:

 • preeklampsija;
 • Dijabetes melitus;
 • Povećan ton maternice.

Rezultat ovog sukoba može biti anemija, žutica, kapi u bebi. Međutim, to ne znači da takvi parovi nemaju šanse da rađaju. Podložno svim preporukama liječnika koji je pohađao, zdravo će se dijete roditi.

Obavezno slijedite sve preporuke ginekologa, koje mogu uključivati ​​sljedeće imenovanja:

 • Otkrijte Rh faktor djeteta korištenjem biopsije koriona;
 • Periodično uništavaju protutijela primjenom imunoglobulina;
 • Ako je potrebno, probijte pupčanu vrpcu fetusa;
 • Imenovanje antialergijskih lijekova i kompleksa vitamina;
 • Ako se predviđa opasnost za život majke ili djeteta, potiču rad.

Najbolji način izlaska u ovoj situaciji bio bi registrirati se kod ginekologa mnogo prije planiranja trudnoće, ako želite drugo dijete. U tom slučaju, žena će biti propisana primjena anti-rhesus imunoglobulina, što će značajno smanjiti rizik od mogućih komplikacija.

Koja skupina će imati dijete

Roditelji su također zainteresirani za koju će grupu i rhesus imati dijete. Hoće li naslijediti obilježja krvi mame ili tate ili će njihovi pokazatelji biti različiti? Genetika tvrdi da djeca nasljeđuju krvne oznake na isti način kao i drugi znakovi.

Ako su mama i tata vlasnici prve skupine krvi, onda i njihove mrvice neće imati antigen u svojoj krvi;

Roditelji s prvom i drugom grupom daju svoje skupine potomstvu;

Ako su supružnici vlasnici četvrte skupine, onda se njihovo dijete može roditi s bilo kojim drugim pokazateljem osim prvog;

Roditelji u skupinama 2 i 3 omogućuju djetetu rođenje s bilo kojom od četiri moguće skupine.

Što se tiče Rh faktora, sve je puno lakše. Prisutnost negativnih pokazatelja u roditeljima ukazuje da će se dijete roditi s istim znakom. Ako majka i otac imaju različite rhesus, onda dijete može imati i pozitivan i negativan rhesus.

Kompetentno: opstetričar-ginekolog odgovara na pitanja

Naš savjetnik je opstetričar-ginekolog Elena Artemyeva.

- Imam 1 pozitivnu vrstu krvi, a moj supružnik ima 1 negativan. Je li loše za naše nerođeno dijete?

- Ne. Takva razlika neće imati utjecaja na začeće ili trudnoću.

- I moj muž i moja treća skupina imaju pozitivnu Rh. Čuo sam da je loše za koncepciju.

- Tip krvi ne utječe na začeće.

- Ne mogu zatrudnjeti. Može li to biti zbog činjenice da moj muž i ja imamo istu vrstu krvi (2) i isti Rh faktor (+).

- Ne, ne može. Potražite uzrok reproduktivnog zdravlja, potrebno je ispitati.

- Ako imam 1 negativni i moj muž je isti, je li loše za nerođeno dijete?

- Ne, u vašem slučaju Rh-sukob neće, jer dijete će imati negativni Rh faktor.

Imam negativan Rh, moj muž je pozitivan. Prvo dijete je zdravo. Tijekom druge trudnoće, liječnici nisu otkrili sukob na vrijeme, a dijete je umrlo. Što bi sada trebalo učiniti trećoj trudnoći bila je normalna?

- Za takvu trudnoću morate se unaprijed pripremiti. Jedna od mogućnosti je "pročišćavanje" krvi iz postojećih protutijela (na primjer, pomoću plazmafereze), tako da je rizik minimalan. Tijekom trudnoće, morate pratiti protutijela na Rh faktor mjesečno. Čim se pojave znakovi senzibilizacije, pojavi plazmafereza.

Druga je mogućnost napraviti eko. U ovom slučaju, Rh-negativni embriji su otkriveni i zasađeni.

Imam negativnu krv, moj muž ima pozitivnu krv. Prva trudnoća obično prolazi. Je li potrebno staviti imunoglobulin nakon poroda, tako da tijekom sljedeće trudnoće nema sukoba?

- Da, to mora biti učinjeno u prvih 72 sata nakon rođenja.

Koncepcija (krv RH)

Što je Rh faktor?

Rh faktor (Rh faktor) je krvni protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih stanica - crvenih krvnih stanica. Ako je taj protein prisutan, to znači da osoba ima pozitivan Rh faktor, ali ako ne, to je negativno. Rhesus faktor određuje antigen. Uočeno je pet glavnih antigena, no Rh antigen upućuje na to da D. 85% svjetske populacije ima pozitivne faktore Rhesusa. Kako odrediti Rh faktor? Dovoljno je donirati krv iz žile samo jednom. Ovaj se pokazatelj ne mijenja tijekom cijelog života. U embrij je Rh povezanost već formirana u prvom tromjesečju trudnoće. Definicija ovog pokazatelja vrlo je važna za buduću majku, jer u slučaju Rh-negativne majke i Rh-pozitivnog djeteta, moguće su različite komplikacije trudnoće. U ovom slučaju, bit će posebno važno slijediti upute liječnika, kako bi se izbjegle zarazne i katarhalne bolesti, kao i stres. Također na različitim mjestima postoje tzv. Kalkulatori koji određuju Rh faktor nerođenog djeteta.

Moramo se sjetiti da se krv prenosi na prazan trbuh. Brzo testiranje za članstvo u Rhesu može se odvesti u bilo kojem neovisnom laboratoriju, gdje uzima krv (npr. Invitro). Cijena ovisi o cjeniku same klinike. Možete saznati o troškovima analize neposredno prije isporuke. Također možete donirati krv i saznati svoj Rh besplatno ako postanete donator. Za to morate ispuniti obrazac za registraciju sebe kao davatelja krvi u relevantnoj ustanovi.

Također, Rh faktor ima veliki utjecaj na transfuziju krvi. Dvije osobe su uključene u transfuziju: primatelj (onaj kome se izlijeva krv) i donator (onaj koji donosi krv). Ako je krv nekompatibilna, može doći do komplikacija nakon transfuzije primatelja.

Najčešći mit među parovima je da je krvna skupina (kao i Rh faktor) naslijeđena od čovjeka. U stvari, nasljedstvo Rh faktora od strane djeteta je prilično složen i nepredvidljiv proces i ne može se promijeniti tijekom života. No, vrijedno je zapamtiti da u rijetkim slučajevima (oko 1% Europljana) definira poseban tip Rh faktora - slabo pozitivan. U ovom slučaju, rez je određen bilo pozitivno ili negativno. Ovo je mjesto gdje se pojavljuju pitanja na forumima "zašto je rhesus minus to plus promijenjen?", A legende se također pojavljuju da se ta brojka može promijeniti. Važnu ulogu ovdje igra osjetljivost metode ispitivanja.

Ne manje popularan zahtjev u mreži je "horoskop za krvnu skupinu". Na primjer, u Japanu se mnogo pažnje posvećuje dekodiranju krvnih skupina. Vjerovali ili ne - odlučili ste.

U svijetu postoji takva stvar poput medicinske tetovaže, čije se fotografije lako mogu naći na internetu. Što ove tetovaže znače i za čega? Njegova oznaka je prilično pragmatična - s ozbiljnom ranom, kada je potrebna hitna transfuzija ili operacija krvi, a žrtva ne može dati liječniku informacije o njegovoj krvi i rhesusu. Štoviše, takve tetovaže (jednostavna primjena krvne grupe i Rh faktora) trebaju biti dostupne liječniku na mjestima - ramenima, prsima, rukama.

Rh faktor i trudnoća

Kompatibilnost Rh faktora tijekom trudnoće - jedan od testova koji se provode u antenatalnoj klinici. Kada žena postane registrirana kod ginekologa, morat će donirati krv kako bi odredila skupinu i Rh faktor. To može značajno utjecati na tijek sljedećih devet mjeseci. Ako dijete naslijedi pozitivno rez, i majka ga ima negativno, onda je protein u krvi djeteta nepoznat majčinom tijelu. Majčino tijelo "smatra" dječju krv kao stranu supstanciju i počinje proizvoditi protutijela, napadajući dječje krvne stanice. Kada se radi o rhesusu tijekom trudnoće, fetus može doživjeti anemiju, žuticu, retikulocitozu, erythroblastosis, dropsy fetusa i edematous sindrom novorođenčadi (u posljednja dva slučaja, smrt djeteta je visoka).

Krvni tip i Rh faktor: kompatibilnost

Razlog nespojivosti može biti ne samo RH nego i skupina.

Koje su vrste krvi? Oni se razlikuju po prisutnosti specifičnih proteina.

 • prvi (najčešći) - O - u njoj nema specifičnih proteina;
 • drugi, A, sadrži protein A;
 • treći, B, sadrži protein B;
 • četvrti (najrjeđi od svih) - AB - sadrži i protein tipa A i tip B proteina.

Prvi (Rh negativni) u mami može izazvati sukob:

 • na proteinu druge skupine (A);
 • proteina treće skupine (B);
 • za rhesus protein (pozitivan).

Drugi (Rh negativ) u mami može izazvati sukob:

 • proteina treće skupine (B);
 • na proteinu četvrte skupine (B);
 • za rhesus protein (pozitivan).

Treća (Rh negativna) u majci može izazvati sukob:

 • na proteinu druge skupine (A);
 • na proteinu četvrte skupine (A);
 • za rhesus protein (pozitivan).

Četvrti nije u sukobu s bilo kojom drugom skupinom.
Jedini slučaj kada je imunološka reakcija moguća: ako majka ima četvrtu skupinu i Rh je negativna, a papa ima pozitivnu skupinu.

Nespojivost tipova krvi za trudnoću

U odgovornom i uravnoteženom pristupu planiranju trudnoće i porođaja, budući će roditelji morati uzeti u obzir ne samo zdravlje njihovih tijela, već i mnoge čimbenike koji mogu utjecati na buduće zdravlje djeteta. Jedan od ovih čimbenika je nespojivo krvne vrste budućih roditelja.

Koje vrste krvi

U medicini postoje sljedeće vrste krvnih skupina:

U tome što je prisutan ili odsutan na površini antigena eritrocita, najbolje poznat kao faktor Rh, krvi može biti pozitivna Rhesus (Rh +) ili Rh-negativne (Rh-).

Ljudska vrsta krvi je trajna osobina. To je uzrokovano genetskim zakonima i ne mijenja se pod utjecajem vanjskih čimbenika. Moguće je odrediti krvnu skupinu nerođenog djeteta od trećeg mjeseca intrauterinog razvoja.

U pravilu, većina medicinskih stručnjaka poriče da budući roditelji imaju nekompatibilne krvne skupine za dijete. Nesposobnost žena zatrudnjeti, trudnoća i rođenje zdravog djeteta je zbog imunološke i genetske inkompatibilnosti između muškaraca i žena, kao i razradu ženskog tijela u krvi antitijela protiv spermija partnera.

Tablica krvnih vrsta roditelja za začeće

Rh faktor

Nekompatibilne vrste krvi roditelja za trudnoću mogu se temeljiti na Rh faktoru. U svakom slučaju, ovaj faktor u planiranju trudnoće ne može se zanemariti.

Za koncepciju Rh - antigen nema vrijednost. Također, to ne utječe na razvoj i nošenje bebe ako žena po prvi puta zatrudni ili s mužem i Rh-pozitivnim krvnim tipom.

Samo u slučaju kada žena ima negativan Rh faktor, a otac djeteta je Rh - pozitivna, to može dovesti do nekompatibilnosti krvi između majke i nosi dijete skupine, a kao posljedica toga, razvoj takve opasne po život toddler status izoimunski sukob Rh - faktorom, poznatiji kao Rh - krvni sukob tijekom trudnoće.

Sukob tijekom trudnoće nastaje zbog toga što Rh negativna krv majke reagira na eritrocite od beba u razvoju, na membranama od kojih postoje specifični proteini, kao na stranom organizmu. Kao rezultat toga, antitijela protiv fetusa počinju aktivno proizvesti žensko tijelo.

Posljedice rhesus sukoba za trudnicu mogu biti nepovratne i uključuju:

 • u prijetnji pobačaja u ranoj trudnoći ili prijevremenoj isporuci;
 • u formiranju intraorgannog edema u fetusu koji može dovesti do usporavanja rasta intrauterina;
 • u razvoju hemolitičke bolesti u novorođenčadi, karakterizira uništavanje (hemoliza krvi) njezinih crvenih krvnih zrnaca majčinim krvnim stanicama koje za neko vrijeme nakon poroda nastave prometovati u dječjem organizmu.

Za samu ženu, razvoj autoimunog konflikta ne predstavlja nikakvu opasnost. Osjećat će se dobro čak i ako se fetus počeo truditi uterom.

Stoga je bitno za trudnice, koji su do Coombsom su pronađeni uzorci krvi antitijela strogo slijediti sve preporuke liječnika, promatrati razvoj trudnoće, pravodobno dati krv za testiranje, a ne da zanemaruju ultrazvučnom pregledu, kao što je to, to će nam pomoći da identificiraju pojavu bebe edem i rani razvoj hemolitička bolest.

Tablica sukoba Rh-krvi tijekom trudnoće

Postoje li uvijek komplikacije

Ako žena s Rh-negativnim čimbenikom postaje trudna prvi put u životu, specifična protutijela još uvijek nedostaju iz njezine krvi. Stoga će trudnoća biti potpuno normalna i neće biti nikakvih prijetnji zdravlju i životu budućeg djeteta. Neposredno nakon isporuke, ubrizgat će se antirus D serumom, koji će pomoći u zaustavljanju formiranja ovih protutijela.

Nadalje, budući da se protutijela u krvi rezus - negativne žene bilo gdje u vrijeme ne nestaju, već naprotiv, njihov broj na svakoj sljedećoj trudnoći samo povećava, uvođenje ovog seruma prikazan nakon svake trudnoće, bez obzira da li to završava (rad, spontano ili uzrokovana lijekovima pobačaj).

Ako je u krvi žene s negativnim antitijelima Rh antitijela već dostupna, uvođenje seruma je strogo kontraindicirano.

Vrste sukoba

Postoji i pojam nekompatibilnih krvnih skupina tijekom trudnoće kod majke i djeteta, što također može dovesti do razvoja sukoba, ali već u ABO sustavu.

Ova vrsta komplikacija je česta kao rhesus - inkompatibilnost, ali njegove posljedice su manje katastrofalne. To se može razviti u slučaju ako majka krvna grupa 1, to jest, ne sadrži aglutinogene, a dijete nasljeđuje od oca bilo koju drugu skupinu i stoga sadrži krvne antigene A i B, i pojedinačno i zajedno.

Sukob ABO sustav može razviti čak i za vrijeme prve trudnoće u redu, ali u fetus kad se neće razviti patoloških stanja i simptoma anemije će biti odsutan. No, baš kao iu slučaju Rh - sukob u prvim danima nakon rođenja u djeteta krvi će biti značajno povišen bilirubin razinama i eliminirati svoje manifestacije patološke žutice će morati provesti iste terapeutske aktivnosti, kao u slučaju isoimmune sukoba Rh - faktor.

Rh faktori majke i djeteta

Još jedan nedosljedan za rođenje djeteta može biti krv iz njega i njegove majke u slučaju kada je trudna mame u povijesti ovog bolesti kao što su trombocitopenija, odnosno smanjenja broja trombocita u njenoj krvi. U ovom slučaju, žena je proces stvaranja protutijela usmjerenih protiv fetalnih pločica.

zaključak

Na početku upućivanja na antenatalnu kliniku, buduća majka će u početku primiti uputnicu za davanje krvi, kako bi se odredila njezina vrsta krvi i Rh - pribor. U slučaju određivanja krvne grupe i Rh (-) faktora, njezin supružnik će dobiti isti smjer. Ako se rhesus faktori budućih roditelja podudaraju, neće doći do razvoja autoimunog konflikta.

U slučaju različitog rezus - faktorom supružnika, trudnoća će se održati pod strogim nadzorom ginekologa, s ciljem ranog otkrivanja znakova razvoja Rh sukoba tijekom trudnoće između majke i fetusa, kao i rast bebe simptoma hemolitičke bolesti. Ako su identificirani, žena će trebati hitno hospitalizaciju i specifičan tretman.

Ni u kojem slučaju ne smije biti uzrujana i odustati od trudnoće i rođenja djeteta, ako na nekom ili drugom znaku krvne grupe budućih roditelja ne bude kompatibilan.

Podložno pažljivom medicinskom promatranju razvoja trudnoće, usklađenosti sa svim preporukama i propisima ginekologa moguće je, ako se ne izbjegne, smanjiti svi negativni učinci uzrokovani različitim vrstama krvi budućih roditelja. Nadamo se da ćete saznati koji su nespojivi tipovi krvi za trudnoću.

Da li kompatibilnost krvnih skupina utječe na koncepciju i spol djeteta: tablica pokazatelja

Pri odlučivanju hoće li začeti dijete, mnogi mladi parovi pokušavaju uzeti u obzir sve moguće nijanse. Ključni zadatak je stvaranje uvjeta za dijete da se rodi zdravim. Da biste to učinili, prije nego što je potrebno, potrebno je proći sve moguće preglede, saznati vrstu krvi budućih roditelja. Pogledajmo je li Rh faktor i krvna tipa parova nespojiva i kako ta činjenica utječe na koncepciju i spol djeteta.

Kad ljubavnici planiraju imati bebu, trebali bi pažljivo razmišljati o svemu, pripremiti i biti sigurni da prođe test krvne grupe za kompatibilnost.

Kakav učinak za začeće ima kompatibilnost krvne grupe?

Svaka grupa ima međunarodnu oznaku. Prvi je 0, drugi je A, treći B, četvrti AB. Ovaj sustav klasifikacije naziva se AB0 i ukazuje na prisutnost specifičnih enzima u krvi. Oni nisu samo u skupini 0 (prvi).

U ovom slučaju, dijete može naslijediti vrstu krvi majke, oca ili imati svoje. Moguće je izračunati pokazatelje vjerojatnosti pomoću posebnih tablica. Na primjer, žena i muškarac imaju prvu skupinu - dijete će također dobiti prvu. Ako majka ima prvu, a otac ima drugu, dijete može imati i prvi i drugi.

Koje se vrste krvi smatraju nekompatibilnim? Nijedna od kombinacija ne sprečava koncepciju niti na bilo koji način utječe na spol mrvica. Međutim, ponekad nastaje konflikt nad AB0 sustavom, ali se manifestira samo malom žuticom novorođenčeta. Trudnice također primjećuju manifestacije toksemije - jutarnje mučnine i slabosti.

Osim toga, prema nekim procjenama, postoji utjecaj krvne grupe roditelja na rast i razvoj bebe. Na primjer, postoji opažanje da je zdravlje jače u onoj djeci čija mama i tata imaju različite krvne grupe. U ovom slučaju, poželjno je da žena s nižom figurom od muškarca.

Inkompatibilnost snimke

Osim tipa krvi, Rh faktor je važan. Dakle, ukazuju na prisutnost posebnog proteina (D) na površini crvenih krvnih stanica. Oni ljudi koji imaju ovaj protein, imaju pozitivan Rhesus, ostatak ove figure smatra se negativnim.

Rhesus faktor budućeg djeteta može se predvidjeti samo u jednom slučaju - ako je negativno u mom i tati, to će biti isto u djeteta. U drugim kombinacijama, ovaj protein može ili ne mora biti prisutan u bebi.

Međutim, tada trudnoća može proći bez komplikacija. Mnogo ovisi o tome je li majčino tijelo prethodno upoznato s tim antigenima - proteinima, koji se određuju na površini eritrocita Rh-pozitivnih ljudi. Takvo se "poznavanje" naziva senzibilizacija i može se pojaviti tijekom prethodne trudnoće, pobačaja, transfuzije krvi itd.

Ako je imunitet žene već razvijen u odnosu na taj specifični protein (antigen D), može napadati bebu ako njegova krv dobiva posteljicu. To se može dogoditi u posljednjim mjesecima trudnoće, kada se propusnost placente značajno povećava. Ponekad se pojavi "poznavanje" u vrijeme isporuke, što također zahtijeva pažnju stručnjaka.

Posljedice imunološkog sukoba su hemolitička bolest novorođenčeta. Ovo stanje popraćeno je masivnim slomom crvenih krvnih zrnaca i nakupljanjem bilirubina u tkivima i organima mrvica. Ova komponenta žuči može prodrijeti u srce i mozak, stvarajući nepopravljivu destrukciju. Tijek bolesti može biti vrlo ozbiljan i uzrokovati smrt.

Što učiniti u nazočnosti rhesusovog sukoba?

Unatoč vjerojatnosti konflikta Rh, majka s nedostatkom antigena D ima priliku izbjeći nevolje i rizik za zdravlje djeteta. Postoje razne načine kako spriječiti komplikacije trudnoće. Važno je da se registrirate na LCD zaslonu i dogovorite s ginekologom za opstetriciju.

Za početak, stručnjaci određuju koliko je velik rizik da će imunološke stanice majke naštetiti djetetu. Da bi to učinili, cijelo razdoblje trudnoće, trudnica redovito donosi krv za analizu koja određuje prisutnost protutijela. Naslov 1: 4 već upućuje na imunološki sukob. Ako rezultat pokazuje 1:64, liječnik će predložiti ranu isporuku kako bi se izbjeglo dobivanje bebe.

Sljedeća faza je majčinska imunizacija u 28 tjedana. Ženama je indicirana intramuskularna injekcija specifičnog tipa imunoglobulina (anti-D gama globulin). Ti antigeni uništavaju crvene krvne stanice fetusa, koje su prodirale posteljicu u majčino tijelo do trenutka kad im imunitet odgovara.

Imunizacija je potrebna kada se antitijela ne detektiraju u pacijentovoj krvi. Inače će njegova učinkovitost biti nula.

Tablica za određivanje krvnog tipa nerođenog djeteta

Spomenuli smo da postoje načini za predviđanje vjerojatne vrste krvi nerođenog djeteta. Naš stol će vam pomoći predložiti koja će grupa imati dijete, ali neće dati 100% odgovor.

Kao što se može vidjeti iz tablice, u gotovo svim slučajevima (osim jedne - kada mama i tata imaju 1 grupu), dopušteno je 2 ili više mogućnosti. Najveći broj varijacija u djetetu, u kojem oba roditelja imaju 3 skupine - beba se može roditi bilo 1 ili 2, 3 ili 4. Samo laboratorijski testovi mogu dati odgovarajući odgovor zajamčen.

Ako majka ima pozitivan rez

Genetika i opstetričari tvrde da Rh faktor pozitivne majke omogućuje vam izbjegavanje razvoja hemolitičke bolesti u djeteta.

Postoje dva moguća scenarija - dijete će imati pozitivan Rh ili negativan:

 • u prvom slučaju utvrđuje se skoro kompletna kompatibilnost - imunitet majke će uočiti specifični protein u fetalnoj krvi kao što je već poznato;
 • u drugoj, krv u mrvicama će općenito biti bez antigena koji može izazvati imunološki odgovor.

Ako majka ima negativan Rh

Ako buduća majka ima negativni Rh faktor, morat će proći dodatan pregled. Vjeruje se da Rh faktor fetusa konačno nastaje za 3 mjeseca. Problem nastaje samo ako mrvice imaju pozitivan rez, ali je gotovo nemoguće saznati za sigurno. Penetracija čestica krvi u krvi kroz posteljicu može izazvati imunološki sukob, a onda će dijete teško trpjeti.

Znakovi hemolitičke bolesti dijagnosticiraju se ultrazvukom

Liječnik u antenatalnoj klinici pažljivo prati stanje bolesnika i njenog djeteta kroz različite metode:

 1. SAD. Ultrazvučni pregled pomaže uočiti rane znakove hemolitičke bolesti novorođenčeta - povećanje njegove jetre, zadebljanje placente, polihidramni.
 2. Dopplerska sonografija. Ova vrsta ispitivanja je vrsta ultrazvuka. Omogućuje procjenu protoka krvi u cerebralnoj arteriji, kako bi se vidjelo druge patologije.
 3. Proučavanje krvi trudnih antitijela. Važan pokazatelj nije samo njihov broj već i dinamika. Ako se koncentracija protutijela povećava, postoji razlog za uzbunu.
 4. Ponekad se probuši amnionska tekućina, a krv iz pupkovine ispituje se za bilirubin. To se prikazuje samo u kritičnim situacijama, jer postupak može uzrokovati prerano rođenje djeteta.

Može li se nekompatibilnost izliječiti?

Kao što smo već otkrili, problem kompatibilnosti krvi majke i fetusa može biti samo u prisutnosti rhesusovog sukoba. Stručnjaci kažu da je Rh faktor cjeloživotno i da se ne može promijeniti. Međutim, postoji skupina ljudi s "slabim pozitivnim" čimbenikom u kojem prisustvo D-antigena nije uvijek lako otkriti. To su ti ljudi koji mogu otkriti da je njihov Rh faktor pogrešno određen.

Rh faktor neke osobe ne može se mijenjati, pa žene s negativnim Rh trebaju vidjeti liječnik tijekom trudnoće.

U tom pogledu, postizanje kompatibilnosti krvi majke i djeteta ne mogu. Možete samo provoditi prevenciju (primjenu antigena) i pratiti stanje trudnice i fetusa. U kritičnim slučajevima moguće su sljedeće aktivnosti:

 • zamjena transfuzije krvi za dijete u maternici;
 • plazmferezu - pročišćavanje antitijela od trudnica;
 • poticanje rada na razdoblje od 36 tjedana.

Postoje i drugi načini za uklanjanje posljedica nekompatibilnosti. Na primjer, intravenska primjena glukoze i niz posebnih rješenja.

Kako zaobići problem?

Prema mišljenju stručnjaka, rizik razvoja hemolitičke bolesti novorođenčeta raste s kasnijim trudnoćama Rh-negativnog pacijenta. Tijekom poroda, čestice fetalne krvi mogu ući u majčinu krv koja omogućava ženskom tijelu da razvije imunitet protiv nepoznatih krvnih proteina.

Da biste to izbjegli, preporuča se unaprijed planirati trudnoću. Ako je Rh faktor muža definiran kao slabo pozitivan, IVF se preporučuje u posebnim slučajevima. Od gotovih embrija uzgojenih u epruveti, Rh-negativ je odabran i stavljen u maternicu žene.

Značajni trenutak - postpartalno ubrizgavanje imunoglobulina. U tom slučaju, značajno se smanjuje rizik od komplikacija tijekom naknadne dostave. Anti-D globulin treba primjenjivati ​​u razdoblju od 72 sata nakon rođenja mrvica.

Kompatibilnost krvi za koncipiranje djeteta

✓ Članak ovjeren od strane liječnika

Kompatibilnost prema vrsti krvi vrlo je važna tema u medicini, a posebno u području planiranja obitelji. Nakon saznanja o trudnoći, otac i majka nerođenog djeteta moraju prvo napraviti test krvi. Ovaj osnovni test, koji određuje skupinu i Rh faktor krvi, igra važnu ulogu u zdravlju i daljnjem blagostanju majke i bebe.

Kompatibilnost krvi za koncipiranje djeteta

Rh faktor i krvni tip

Postoje četiri ključne skupine (vrste) krvi: O (I), A (II), B (III) i AB (IV). Krv je naslijeđena nakon rođenja i ostaje za život. Svaka od četiri vrste krvi klasificira se na temelju prisustva ili odsutnosti proteina. Ti su proteini poznati kao "antigeni". Neki od njih su povezani s grupom krvi, drugi su odgovorni za Rh faktor koji određuje tri markera (antigeni): D, C i E. Najčešći je antigen "D". U Rh-pozitivnim organizmima prisutna je supstanca D-antigena na površini eritrocita. Nazvane su RhD-pozitivnim. U Rh-negativnim organizmima, antigen "D" odsutan je u krvi, a takvi se ljudi zovu RhD-negativni.

Tip krvi ima vrlo važnu svrhu - podržava vitalnost cijelog organizma. Stoga, prije planiranja koncepcije, potrebno je provjeriti kompatibilnost s partnerom.

Krvna krvotoka

Protutijela su dio prirodne obrane tijela od napada mikroba i bakterija. Oni ne prepoznaju ništa "strano" u tijelu i upozoravaju imunološki sustav da se riješi toga. Ljudska krv je grupirana u četiri vrste: A, B, AB ili O. Svako se slovo odnosi na vrstu pronađenog antigena. Na primjer, tip A ima proteine ​​poznate kao A antigeni. Svaka grupa ima svoj Rh faktor (Rh) - pozitivan (Rh +) ili negativan (Rh-). U svijetu, najčešći tipovi krvi su O + i A +. Oko 85% stanovništva ima Rh +, a preostalih 15% su Rh-vlasnici

Vjerojatnost sukoba ovisno o vrsti krvi

Rh faktor je 50 vrsta različitih proteina, ako je barem jedan prisutan, Rh se smatra pozitivnim. Dijete nasljeđuje vrstu krvi i Rh faktor od roditelja. Tijekom trudnoće i tijekom isporuke, RhD igra važnu ulogu kada RhD-negativna majka čeka RhD-pozitivno dijete. To se događa samo kada je otac djeteta nosač pozitivnog Rh. Međutim, ne sve bebe koje imaju RhD + otac dobivaju plus-Rh faktor.

Istraživanja provedena tijekom proteklih 40 godina pokazala su da neplodnost i uobičajeni pobačaj mogu biti posljedica djelovanja antitijela u vaginalnoj tajni kod žena koja reagira s krvnim antigenom u muškim spermama.

Problem nespojivosti

Rh faktor je testiran krvnim testom. "Rh-" je prijetnja zaraznoj ženi ako joj se Rh ne podudara s djetetovim Rh. Istraživanja su pokazala da su neki problemi povezani s nekompatibilnošću krvnih vrsta između majke i fetusa ili između roditelja. Kao što je gore opisano, markeri (antigeni) štite tijelo od vanjskih štetnika, poput bakterija i virusa. Kada antigen susreće strano tijelo, stvara se protutijela protiv njega. Isto se može dogoditi i kada se pokušava zatrudnjeti. Tijelo će odgovoriti proizvodnjom protutijela na izgled sperme ili fetusa, što će spriječiti začeće.

Problem se događa kada se Rh krvi majke ne podudara s Rh fetusa, a tijelo počinje proizvoditi protutijela protiv bjelančevina na crvenim krvnim stanicama bebe. Rh-negativna žena u radu ne uvijek prijeti razvoju fetusa:

 • ako su oba roditelja Rh-negativna i dijete također dobiva "Rh-", tada se ne pojavljuju komplikacije;
 • ako majka ima "Rh-" i otac ima "Rh +", a fetus dobiva negativnu Rh, onda nema opasnosti od sukoba;
 • ako žena ima "Rh +", a dijete ima negativnu Rh-nekompatibilnost proteina, neće se pojaviti.

Vrste krvi kod ljudi

Mogućnost djeteta koje nasljeđuje Rh i vjerojatnost sukoba u tablici.