Kako masirati novorođenče

Liječenje

O prednostima masažnih rasprava. Masaža za novorođenče je nužna! Nakon devet mjeseci embrionalnog, gotovo nepokretnog postojanja, dijete se još uvijek teško prilagođava našem svijetu. Stoga, ruke nježne majke, milujući, udarajući bebu, pomažu mu da prevlada stresno stanje prilikom prilagodbe. Taktični osjećaji donose radost i igraju važnu ulogu u komuniciranju dojenčadi i njihovim roditeljima.

Prednosti masaže

Masaža za novorođenče uključuje posebne tehnike koje utječu na unutarnje organe. Tehnike masiranja poznate su iscjeliteljima od davnina. Stroking, prigušivanje, brušenje, trnci, vibracije, profesionalni masažni terapeut radi na dubljim tkivima cijelim tijelom. Djelujući na receptorima kože, mišića, refleksnih točaka, stručnjak prenosi nadraženost središnjem živčanom sustavu. Kao rezultat, povećava ili opušta ton, poboljšava performanse tjelesnih sustava. To znači, kroz dodir kože, masaža utječe na cijelo tijelo.

Ovo je osobito korisno za dojenčad, jer aktivira fizički, senzorni, slušni, razvoj govora. Potaknuta je koordinacija kretanja i privlačenja pažnje, normalizacija sna i povećanje cirkulacije krvi.

U mrvicama do mjesec dana starosti, osjetljivi analizatori još uvijek nisu sazreli, a analizatori kože već su se pojavili. Stoga, dodir moje majke generira pokret i radosne emocije.

Tko može

Prije nego što razgovaramo o tome tko može napraviti masažu, valja napomenuti da postoje preventivne, terapijske i terapeutske i preventivne masaže.

Preventivan je dodijeljen svim dojenčadi koja nema kontraindikacije. Takvu masažu često rade sami roditelji kod kuće. Dakle, ako je vaše dijete zdravo i zabavno, onda u prvoj godini života, promatrački liječnik svakako će propisati dnevnu masažu.

Liječnik i liječnik-profilaktički djetetu daju profesionalni masažni terapeut, kako to propisuje liječnik. Ove su masaže usmjerene na ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Kada izvršiti postupak

Vrlo je važno razmotriti kada izvršiti masažu. Provedite postupak ujutro - od 8 do 15 sati. Poželjno je za jedan sat nakon hranjenja da beba probavlja hranu. Na prazan želudac, ne preporučuje se masaža, jer će mrvica biti hirovita. Postupci se izvode samo ako je beba u dobrom raspoloženju. S njegovim nezadovoljstvom, hirovima, otkazuje se masaža plača.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža se ne preporučuje djeci. Na primjer, pod takvim uvjetima:

 • visoka temperatura;
 • gastrointestinalni poremećaji;
 • akutne bolesti dišnog sustava i infekcije;
 • upale kože;
 • rahitis;
 • kile (pupčani, ingvinalni);
 • kongenitalne bolesti srca.

Prije nego što počnete

 1. Prije početka sesije, zrak i zagrijte sobu na ugodnu toplu temperaturu, jer će beba biti gola.
 2. Pripremite ravnu vodoravnu površinu, prekrite ga pelenama ili pokrivačem.
 3. Ako jedan od roditelja sami izvodi masažu kod kuće, onda morate ukloniti sve nakit iz vaših ruku, temeljito oprati, rezati i nanijeti nokte.

Pružite sve kako biste spriječili oštećenje djeteta tijekom postupaka.

Koliko puta?

Za bebe do jedne godine, masaža se obavlja 4 puta - svaki 3. mjesec. Razlog je jednostavan: tijekom određenih razdoblja života djeteta, u njegovom razvoju postoji kvalitativni skok. Masaža pomaže u konsolidiranju novih vještina.

Kako masirati novorođenče

Do tri mjeseca

Dok dijete ne stari 1 mjesec, masaža se ne preporuča.

U 1,5-2 mjesec je najlakši, nježan. Potrebno je započeti masažu novorođenčadi s milima, rukama, prstima, nogama, leđima, trbuhu. Pokreti su lagani, meki, bez uporabe sile i pritiska.

Polako, uz brzinu kretanja limfe 2 cm / s. prođite kroz linije masaže s vrhova prstiju do glave.

 • Ruke, noge i prsti milovati, lagano mijesiti, stimulirajući reflekse i umirujući dijete.
 • Stroking trbuha u smjeru kazaljke na satu pomaže probavu.
 • Natrag se masira na udaljenosti od 1 cm od kralježnice.

Šetnja regijom srca, jetre, limfnih čvorova u pazuhu i ispod koljena.

Preporučljivo je provesti tretmane masaže u zakazano vrijeme pet minuta. Tijekom sesije, razgovarajte tiho s djetetom, pjevajte pjesme, čitajte obične rijeke. Na kraju svakog postupka, nježno pohvaliti bebu.

Nakon 3-4 mjeseca

Masaža za novorođeno dijete od 3 mjeseca može biti komplicirana. Dodaju se udarci i gnječenje, a lagane mrlje uzrokuju da bebe vesele hodanje. Sada se trajanje sesije povećava za nekoliko minuta. Ako beba voli ove postupke, s vremenom ih se može odgoditi do pola sata.

Olovke i noge

Masaža počinje s rukama i nogama. Isprva, svi prsti na rukama su masirani, bregovi su odvojeni i stisnuti, wrists su lagano gumiran. Podsvjesnice nisu uključene.

Okrećemo se nogama: masiranje stopala, prstiju, diže se do prepona. Nemojte pritisnuti koljena, inače možete oštetiti zglobove. Ne preporuča se masaža pod koljenima i unutarnjim bedrima.

trbuščić

Tumija beba masira pomicanjem u smjeru kazaljke na satu. Iz srednjeg trbušastog tijela, glatko tijelo pokreti rukama klizanjem (jedan prema gore, a drugi dolje), ne dopiru do prepona.

Ribni kavez

Prsa u trajanju od 3-4 mjeseca još uvijek su vrlo krhka, pa mi masažu djetetu, lagano milovati ruku od strijca do ramena, a zatim na strane, bez dodira grudi.

Vrata djeteta do godine masiraju se kada se nalazi na trbuhu. S laganim potezima, vodite od gornje kralješnice do ramena, od vrata do leđa. Ako u ovom trenutku dijete podiže ili okrene glavu, zaustavi masažu.

natrag

Masažite leđa djeteta ne uzduž kralježnice, ali uz nju s leđima dlanova. Upute - uzduž i daleko. Zatim od kukova do stražnjice.

Druga vježba: kada mrvica leži na svakoj strani, klizite prstom duž kralježnice od zdjelice do vrata. Ne uzduž kralježnice, ali uz njega, lagano pritišćući prstom. To uzrokuje produženje leđa i trening leđa mišića.

glava

Glava bebe s djetetom masira se vrlo pažljivo, pažljivo, bez dodirivanja fontana. Uz glavu lagano trčite prste preko ušiju.

Povucite se

Kada beba uči držati glavu, hone grasping vještine. Iz sklonog položaja, neka ga zgrabite s indeksnim prstima i ispruži ih da sjednu.

Mali koraci

Podignite dijete ispod pazuha, nagnite malo prema naprijed tako da se noge odmaknu od vodoravne površine. Pogledajte kako mali čovjek počinje prelaziti noge i napraviti male korake.

Spustite se

Kada dijete leži na trbuhu, lagano ga podignite preko kukova naopako. To uzrokuje krvarenje krvi u glavu. Ako je dijete neugodno, nemojte ponoviti vježbu.

gimnastika

Masaža novorođenčadi u trećem mjesecu poboljšana je gimnastikom grudi koja pomaže u jačanju mišićnog sustava.

Leži na leđima:

 • križne olovke i raširene;
 • kutija s olovkama;
 • povucite ih gore i dolje;
 • koljena zajedno
 • Roll s jedne na drugu stranu.

3-mjesečno dijete treba proširiti na trbuščić. Potiče rad probave, brzo uklanja plinove, što je prevencija kolike.

Uključite trbuščić

Nakon masiranja trbuha i prsima, poučavamo dijete da se vrati natrag u trbuh.

Privlači pozornost mrvica na svijetlu igračku i stavlja ga na stranu, ponavljajući vježbe s obje strane. Neka beba dopre do igračke.

6-9 mjeseci

Opća masaža nakon šestog mjeseca mijenja i postaje složeniji zbog činjenice da je dijete odraslo i on sam već zna puno. Sada je učio puzati, koordinirati pokrete. Sjednica se produljuje.

Masaža se vrši pomoću starih tehnika, ali se dodaju i novi. Postupak započinje masažom ruku, stopala, stopala. Daljnje aktivne vježbe pridružuju se.

puzati

Kad beba, koja je stara šestog mjeseca, leži na trbuhu, stavlja svoju omiljenu igračku ispred sebe. Zatim, polako gurajući i ohrabrujući, pozovite ga da uzme igračku. Ako je površina dovoljno tvrda, mali teleći će se protežu i puzati po igračkama.

Postajemo na nogama

Vježba se naziva "hodanje s djetetom". Značenje vježbe je podučiti dijete da zadrži ravnotežu. Prvo držite mrvicu za dvije olovke, a zatim za jednu. Ruke bi trebale biti rame ili niže.

9. - 12. mjesec

Polazeći od devetog mjeseca, gimnastika je komplicirana. Sada je dopušteno podizanje nogu iz sklona položaja, čučanjati, nagnuti naprijed od stojećeg položaja, pa čak i naginjati zaokret da biste dobili svijetlu igračku.

Budući da je angažiran kod kuće, vrlo je dobro koristiti loptu za masažu. Na pitanje koje dobi djeca trebaju koristiti loptu, odgovorimo: "Od 2. mjeseca".

 • Dok je dijete malo, samo ga zamahnite na loptu na trbuhu.
 • Tri mjeseca vožnje sa strane i natrag.
 • Šestomjesečno dijete stavilo je loptu na noge.
 • I za 9-10 mjeseci, dijete može napraviti male korake, držeći loptu rukama.

zaključak

Bez sumnje, masaža za dijete učinkovito će i ispravno izvesti masažni terapeut-pro, no ako majka posjeduje jednostavnu tehniku ​​kako se masaža novorođenčadi i samom bebi radi, to će donijeti veću radost i zadovoljstvo međusobnog komuniciranja.

Dobar maser za bebe

Masaža bebama i masaža novorođenčadi, osobito vidljiva masaža, jer djeca nisu mala odrasla osoba, već potpuno različita stvorenja u razvoju. U razdoblju nakon poroda i intenzivnog rasta, sva djeca trebaju toniku. Masaža sa svojim utjecajem nadoknađuje utjecaj okoline i omogućava djetetu da se dobro razvije.

Trenutno, sve više i više djece u ranoj dobi već se suočavaju s različitim odstupanjima od norme. To je skolioza, ravne noge, itd. Razlozi su vrlo različiti, dovoljno su u našem životu. Najvažnije je uočiti na vrijeme i početi popravljati identificirani problem.

Preuzmite nastavu na fitball

Što je ranije dijagnosticirana devijacija, to bolje. Vrijeme je ovdje najvažniji faktor, jer dijete brzo raste i stvaranje kostura kod djeteta postoji.

U osnovi, djeca do 5 godina starosti masaže se obavlja na putu kući. Kod kuće, dijete je lakše smiriti i uzeti stranca. Uz masažu za bebe to je osobito istinito. Masaža za dojenčad se obično provodi na kuhinjskom stolu ili stolu sličnih veličina. Može uključivati ​​različite tipove vježbanja, ovisno o efektu koji žele postići nakon masaže. Tečaj je 10 sesija i održava se svaki dan uz odmor za vikend. Ako već postoje abnormalnosti koje zahtijevaju razrađenu studiju, tečaj se ponavlja za 2-3 mjeseca. U razdoblju između tečaja vrlo je poželjno da roditelji nastave vježbati s djetetom, ako ne i svaki dan, ali tako da je to s nekom konzistentnošću. Kao što praksa pokazuje, bez "domaće zadaće", vrijeme dobivanja stabilnog rezultata se povećava, a vrijeme je ograničeno.

Dječje i odrasle masaže izvode razni maseri. Masseurs za djecu rade samo s djecom i to je njihova glavna aktivnost. Zbog toga se akumuliraju puno iskustva i komunikacije s djecom, te naravno ispravljaju različita odstupanja od opće prihvaćene norme. Svi naši dječji masažni terapeuti imaju više od 5 godina radnog iskustva i sve potrebne dokumente za rad s djecom. Ispod možete vidjeti nepotpuni popis onoga što masažni terapeuti našeg centra obično rade s:

 • Kongenitalne klupske noge.
 • Kongenitalna torticollis.
 • SMD.
 • Klinikularna kila.
 • Deformacija nogu u obliku X.
 • Distonija.
 • Hip displazija.
 • Policajac.

Sva ta odstupanja u različitim stupnjevima mogu se ispraviti uz pomoć masaže. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da čak i ako ne možete u potpunosti dovesti djetetovo tijelo natrag u normalu, svakako pokušajte učiniti sve što je moguće da biste se približili njemu i trebali biste to učiniti odmah jer je vrijeme vrlo ograničeno kod djece. Ako ne počnete odmah raditi, tada će odstupanja biti pogoršana, jer nema protivljenja, pa je tako važno masaža dojenčadi i novorođenčadi.

Posebnu pažnju treba posvetiti roditeljima na kontraindikacijama za masažu, a općenito uključuju:

 • Temperatura iznad normalne
 • Trbuh nos
 • Promjene na koži, pelenskog osipa, dermatitisa itd.
 • ozljede
 • Nedavno su prenesene zarazne bolesti

Činjenica je da tijekom masaže protok krvi uvelike raste, posebno kod dojenčadi i novorođenčadi, jer je njihov metabolizam mnogo brži. Kao rezultat toga, ako postoje podređene zarazne bolesti ili problemi na koži, svi odlaze iz sporog stanja do teškog stanja. Stoga, djeca treba masirati kada su potpuno zdravi. U slučaju manifestacije bilo koje bolesti, masaža se zaustavlja do oporavka, a tek tada se tečaj nastavlja. Postoje neke specifične vrste masaže, kao što je drenaža, koja se obavlja nakon pneumonije, ali je propisana od strane liječnika i traje obično manje, obično 5 dana. Ove vrste masaže vrše se strogo prema receptu liječnika, uz povećanu pozornost na reakciju bebe. Općenito, ako roditelji imaju bilo kakve sumnje ili sumnje, onda je bolje da ih izgovorite terapeutu, tako da ga vodi ta informacija.

Također će biti korisno za roditelje da podučavaju osnovne pokrete koje koriste masažni terapeut pri terapijskoj masaži za dojenčad i novorođenčad. U budućnosti, oni će doći u ruci da smiri dijete dolje tako da on može spavati lakše. Svi oni nastavljaju prirodni pokreti pri komunikaciji s majkom i djetetom, napravljeni samo za određenu svrhu i usmjerenije.

Postoji nekoliko osnovnih pokreta, uglavnom poteza beba, trljanje i gnječenje, ovi pokreti mogu svladati sve, glavna stvar je provjeriti s dječjim maserom s kojim intenzitetom iu kojem redoslijedu treba izvesti.

U vrijeme masaže za dojenčad i novorođenčad također ima svoje osobine. U pravilu, prva lekcija traje ne više od 10-15 minuta. U ovom trenutku, važno je ne preopteretiti bebu, on se prvo mora naviknuti. Postupno, sa svakom sesijom, vrijeme se povećava i donosi 30-40 minuta. Ako dijete mirno prenese opterećenje, tada dodatno uključuje i gimnastiku na fitball loptu. Glavna stvar u ovim postupcima nije škoditi ili žuriti.
Tijekom masaža i gimnastike, dječji masažni terapeut pokušava podučiti roditeljima vještine masaže i gimnastike. Između masaža, majka može samostalno vježbati gimnastiku s djetetom u igri poput fitballa. Ovi postupci, u pravilu, vrlo su popularni i kod majke i bebe. Lopta se može koristiti od 30 do 60 cm., Nakon što je prethodno pokriveno s pelene ili ručnik, tako da dijete nije hladno. Možete spremiti malu bilješku o vježbama na fitballu u sebi klikom na sliku. Ili preuzmite pdf datoteku u nastavku.

Želimo da djeca odraste zdravo i sretno,

i pokušat ćemo učiniti sve što je u našoj moći za to!

Tražite baby maser kako bi pomogao vašem djetetu?
rastu zdravi i aktivni?

Maseri našeg centra pomoći će kod bilo koje bolesti ili odbijanja djetinjstva. Naši stručnjaci se razlikuju po dugogodišnjem iskustvu, stalnoj praksi i ljubavi prema svom radu.

Provjerite dječji maser kod kuće u Moskvi - 1300 rubalja! Poziv.

Savjetujte se dobrom maseru za dojenčad (Moskva)

Podijelite sa mnom informacije, molim vas!

+7 (906) 033-87-83 Elena Nikolaevna

Ona ima web stranicu, mamalena.info. Radi s bebama i velikom djecom.

Općenito super čovjek i maser

Oba moje bebe prolazile su joj ruke)) oboje su imali problema s nogama, Sve je ispravljeno.

Općenito, nazovite je i saznajte.

Njezino iskustvo je ogromno.

I ogroman plus, djeca to vole. Moj sin nikoga nije dopustio nikome za 6 mjeseci. Niti liječnici, niti maserka u klinikama, niti Elena Nikolaevna nisu uspostavili kontakt s njim niti se zaljubili u njega)))

Čarobna snaga i značajke masaže u dojenčadi

Često liječnik propisuje bebu masažu. Kada je to potrebno? Koja je razlika između terapeutske masaže za bebe i wellness, a majka može sama provoditi ove postupke, bez pomoći stručnjaka?

Natalia Luskina
Pedijatar, St. Petersburg

Masaža je složeni ručni učinak na kožu i mišićno-koštani sustav - kosti, zglobovi i mišići. Bilo koja vrsta masaža poboljšava prokrvljenost i ishranu kože, kao i organa i tkiva, stimulira metabolizam. Kroz tretmane masaže može utjecati i psihološki razvoj djeteta, jer se tijekom sjednice na živčani sustav šalje veliki broj živčanih impulsa, što doprinosi njegovom optimalnom razvoju. Povoljni učinci masaže na mrvice tijela manifestiraju se poboljšanjem apetita, normalizacijom gastrointestinalnog trakta. Ovisno o tehnikama masaže uz pomoć mišićnog tonusa, ispravan koštano-zglobni deformacija može dovesti u normalu ili poremećaja motoričkog sustava.

Kada vam je potrebna masaža za bebe?

Masaža bebe je dvije vrste - wellness i iscjeljivanje.

Wellness se provodi radi održavanja zdravlja, a njegovi su zadaci jednaki onima gimnastike i tjelesnog odgoja za stariju djecu.

Terapeutska masaža je dodijeljena kako bi se uklonili postojeći nedostaci.

Postoje opće terapeutske masaže (tijekom postupka na koje je cijelo tijelo pogođeno) i lokalno (učinak se vrši na određenom području).

Kao snažan terapeutski učinak, masaža dojenja propisana je u sljedećim uvjetima:

 • Perinatalna patologija živčanog sustava (disfunkcija živčanog sustava i sazrijevanje kao rezultat traume rođenja, teške ili trudnoće u razdoblju nakon poroda, i drugih faktora). Česta manifestacija ove bolesti je kršenje mišićnog tonusa, usporeni razvoj motora.
 • Odgođeno razvoj motora.
 • Hypotrophy (underweight).
 • Plane-valgus zaustavlja instalaciju.
 • Zakrivljenost nogu - valgus (X-oblikovan) ili varus (O-oblik) deformacija nogu.
 • Dysplasia zglobova kuka, kongenitalna dislokacija hip - uvjeta povezanih s nerazvijenost zglobova kuka.
 • Kongenitalna mišićna tortikuloza.
 • Kongenitalne klupske noge.
 • Rakovi - bolest u kojoj postoji kršenje metabolizma kalcija i fosfora, nedostatka vitamina D. Nedostatak liječenja vodi do poremećaja nastanka kostiju i usporenog razvoja motora.

Ponovno ističemo da, bez iznimke, zdrava djeca ne trebaju terapijsku masažu. Unatoč svim njegovim prednostima, to je dodatni nefiziološki stresni učinak. Ako je beba zdrava, nema potrebe za prisilom razvoja psihomotora, povećanja dotoka krvi u organe i tkiva, da utječu na normalan ton mišića.

Da bi dijete moglo rasti i razvijati se normalno, dovoljno je svakodnevno provoditi zdravstvenu masažu, koja je primjerena dobi, sama majka to može učiniti. Wellness masaža, za razliku od terapeutske, je opće naravi, to jest, ima jedinstven učinak na cijelo tijelo, tijekom tog postupka se izvode fiziološki pokreti za određeno doba.

Kada ne mogu masaže bebe?

Kao i kod lijekova, beba masaža ima prilično širok popis kontraindikacija. Stoga samo liječnik treba propisati masažu djetetu, čak i za preventivne svrhe.

Masaža beba se ne provodi u slijedećim bolestima:

 1. Svi uvjeti popraćeni vrućicom (prehlade, gnojno upalne bolesti). Masaža će dodatno povećati temperaturu.
 2. Bilo koja bolest u akutnoj fazi, uključujući alergiju. Masaža je stresni učinak, koji je nepoželjno kada pogoršava bilo kakvu bolest.
 3. Teške bolesti jetre i bubrega, praćene disfunkcijom tih organa (na primjer, upala bubrega - nefritis, upala jetre - hepatitis). U tim je bolestima propisana najosobnija terapija, pa se tečajevi za masažu ne provode.
 4. Teški kongenitalni defekti srca s nedostatkom krvotoka koji se manifestiraju kao kratkoća daha, edem, kašalj. Postupci masaže predstavljaju dodatno opterećenje srcu, tako da masaža kod djeteta s teškom srčanom bolesti može uzrokovati značajno pogoršanje stanja.
 5. Velike kameje kada unutarnji organi (pupčani, pupčani, itd.) Padaju u sjeckani izbočina s rizikom od kršenja. Masaža može uzrokovati ugriz grlobolja, uzrokujući teške boli i neposrednu kiruršku intervenciju.
 6. Rakovi na vrhuncu bolesti. U ovoj fazi bolesti, djeca su posebno nemirna i uzbudljiva, održavajući masažu jer je dodatni stresni učinak nepoželjan, jer se preporučuje blagi režim.
 7. Teška hipotrofija (izražena manjak težine). Masaža se ne provodi u vezi sa slabim razvojem mišića, potkožnog masnog tkiva i, u pravilu, teškom općem stanju djeteta.
 8. Bolesti mišićno-koštanog sustava, koje se manifestiraju povećanom krhkom kostiju. Masaža u ovom slučaju može uzrokovati prijelome kostiju.

Značajke masaže za bebe

Pri obavljanju masaže za vrlo malu djecu važno je pridržavati se sljedećih načela:

 • Tijekom dana postoji samo jedna masaža.
 • Što je mlađa mrvica, primjenjuju se blagi režimi za masažu.
 • Genitalni organi se ne masiraju, prednja površina donje noge (zbog posebne mršavosti kože na ovom području i blizine kosti), područja jetre (desni hipohondrij), zbog opasnosti od ozljeda, udovi udaraca na zglobove koljena su ograničeni, a područje bubrega se ne aktivira prilikom palanja leđa (stražnji dio).
 • Beba se treba masirati na ugodnoj temperaturi (22-24 ° C), u dobro prozračenom prostoru na tvrdoj, toploj i ravnoj površini.
 • Beba bi trebala biti u dobrom raspoloženju. Treba imati na umu da dijete može reagirati na prve postupke s negativnim emocijama. Njegov plač je najvažniji signal za zaustavljanje masaže. U tom slučaju, trebate stati, pričekajte čak i raspoloženje djeteta i nastavite s postupkom u više benigni način, postupno povećavajući potrebne manipulacije.
 • Ne masaža odmah nakon ili prije jela ili spavanja. Interval između masaže i vremena spavanja ili prehrane mora biti najmanje 30-40 minuta.
 • Ruke osobe koja vodi masažu trebaju biti tople i čiste, nokti trebaju biti kratko ošišani.
 • Trajanje masažnih tečajeva može biti drugačije i obično je od 10 do 15 postupaka po tečaju, može se dodijeliti od 1 do 3 tečaja s 2-3 tjednom stanjem između njih.
 • Neželjeno je prekinuti tijek masaže započet bez određenih kontraindikacija. Treba podrazumijevati da se ne treba očekivati ​​neposredni učinak prvih postupaka, pozitivni učinci masaže mogu se procijeniti tek nakon punog tečaja.

Tko treba povjeriti bebu masažu?

Ako je pedijatar postavio dijete u tečaj masaže, ali majka ne želi svaki dan posjetiti kliniku i preferira privatni maser, pažljivo razmotriti izbor stručnjaka. To bi trebao biti medicinski stručnjak, posebno obučeni na području bebe masaže, uz radno iskustvo.

Majčinska masaža

Za djecu do 1 godine postoji 5 kompleksa wellness masaže za djecu. Mama se može naučiti učiniti sami. Ova masaža preporučuje se za sve zdrave djece u nedostatku gore spomenutih kontraindikacija. Obično se ovi kompleksi poučavaju medicinskom sestrom medicinskoj sestri zdravog dječjeg ureda u klinici, a dogovore se s pedijatrom.

Roditelji mogu pronaći ove pet standardnih kompleksa u bilo kojem priručniku za bebu masažu ili brigu o djeci. Oni odgovaraju dobi djeteta: prva - za djecu 1-3 mjeseca, drugi - za 3-4 mjeseca, treće - za 4-6 mjeseci, četvrti - za 6-9 mjeseci, peti - za 9-12 mjeseci. Prvi je najblaži; postupno, s razvojem bebe, raspon pokreta povećava. Na primjer, podizanje torza od sklonijeg položaja izvodi se samo u četvrtom kompleksu, kada beba počinje sjesti, uključivanje takvog kretanja u prvi kompleks bi bilo nefiziološko. Dakle, kompleksi su potpuno prilagođeni i usklađeni s razvojem bebe.

Specijalistički liječnik ili maser može, ako je potrebno, vježbati majku za određene elemente specijalizirane masaže. Na primjer, s displasičnošću zglobova kuka (nerazvijenosti zglobova kuka, koja se manifestira poteškoćama otmice bedara na leđima), neke vježbe specijalizirane masaže trebaju majstoriti majstor, budući da se ovaj set vježbi za ispravno stvaranje zgloba kuka treba ponoviti sa svakim djetetom.

Masseurs za bebe u Moskvi

460 majstora

Cijene: od 1000 do 12 000 / sesija

Cijene: od 99 do 5000 / sr.

Cijene: od 99 do 6000 / sr.

Cijene: od 199 do 4000 / sr.

Cijene: od 99 do 3000 / sr.

 • Terapeutici masaže za bebe - široka baza stručnjaka
 • 4424 stručnih mišljenja
 • Masseurs za bebe u Moskvi od 1000 rubalja.

Gdje početi?

Saznajte koju uslugu tražite.

Primajte ponude od majstora s cijenama

Komunicirajte izravno i odaberite najbolje za vas.

Sastajalište

Vidi također

Cijene: od 500 do 10 000 / sesija

Cijene: od 50 do 10 000 / noktiju

Cijene: od 599 do 9900 / sr.

Cijene: od 499 do 7000 / sr.

Cijene: od 1499 do 6000 / sr.

Cijene: od 299 do 3000 / sr.

Cijene: od 299 do 10 000 / sr.

Cijene: od 2000 do 6000 / sr.

Cijene: od 299 do 4000 / sr.

Cijene: od 599 do 5.000 / konv.

Možda ste zainteresirani

Stvarne informacije o odabranoj usluzi

4.69 prosjeka ocjena

Recenzije

Recenzije

Recenzije

Obrazovanje i iskustvo

Obrazovanje: Prvi stručni institut estetike, specijalist elektrolize (2018).

Medicinski fakultet Ureda predsjednika Ruske Federacije, sestra opće prakse (1998).

kvalifikacije zdravstvenih djelatnika, medicinska masaža u pedijatriji (2012).

Iskustvo privatnih aktivnosti - od 2016.

Iskustvo - kao dječji maser od 2012., od 1998. godine radio je u odjelu kirurgije kao medicinska sestra u jedinici intenzivne njege, u sobi za tretmane i u garderobi.

Recenzije

Recenzije

Recenzije

Obrazovanje i iskustvo

Obrazovanje: Moskovska medicinska škola № 3, specijalizacija - skrb (2005).

Institut za masažu i kozmologiju, medicinska masaža u pedijatriji (2016).

Centar za treniranje i razvoj masažnih terapeuta, beba masaža (2017).

Iskustvo - privatno od 2016. godine.

Obrazovanje i iskustvo

Obrazovanje: St. Petersburg Dječja medicinska akademija, specijalizacija - Pedijatrija (2001), specijalizacija u neonatologiji (2004), medicinska masaža u pedijatriji (2017).

Iskustvo - u rodilištu od 2004. godine, masaža terapeut od 2017. godine.

Recenzije

Obrazovanje i iskustvo

Obrazovanje: Krasnogorsk Medical College, laboratorijski tehničar (2014).

Institut za profesionalnu masažu, tečaj "Baby masaža" (2017).

Iskustvo kao privatni maser od svibnja 2017.

Recenzije

Obrazovanje i iskustvo

Strukovno obrazovanje: Anticelulitni, klasični, tajlandski i kameni masažni tečajevi (2007).

TC "East-West", tijek masaže lica s poludrago kamenjem (2009).

medicinsko obrazovanje na Institutu za restaurativnu medicinu, medicinska masaža u pedijatriji (2010).

Iskustvo kao beba maser u klinici - od 2010.

Iskustvo u privatnim aktivnostima - 8 godina, iskustvo u radu s djecom - 5 godina.

Recenzije

Obrazovanje i iskustvo

Obrazovanje: Rusko državno sveučilište tjelesnog odgoja, sport, mladi i turizam, specijalnost - tjelesni odgoj, metodolog fizikalne terapije (1983).

Međunarodni certifikat o završetku tečaja o dječjoj masaži (1993).

Iskustvo u privatnim aktivnostima od 1993.

Obrazovanje i iskustvo

Obrazovanje: Medicinska škola Medicinskog centra predsjedničke uprave Ruske Federacije, sestrinstvo (1998).

Narodna prijateljstva Sveučilišta Rusije, fakultet naprednog osposobljavanja medicinskih radnika, tečaj "Ne-kirurško liječenje bolesti kralježnice: mitovi i stvarnost" (2002).

Visoka medicinska škola, sestrinstvo u terapiji (2016).

Institut za restaurativnu medicinu, medicinsku masažu, estetsku korekciju tijela (2017).

Laboratorij Perle de Mer, trening za njegu lica i tijela na proizvodima profesionalne marke Perle de Mer (2017).

Radno iskustvo - zaposlenik medicinske poliklinike, odjel za rehabilitaciju djece, medicinska sestra od 2003. godine.

Kako i na koje doba možete masaža novorođenčeta?

Od rođenja, dijete treba pažljivu njegu. Važnu ulogu u ovom slučaju igraju postupci masaže, posebno onih koje izvodi majka.

Masaža u svrhu liječenja treba obaviti stručnjak, jer neiskusna osoba može naštetiti djetetu.

Razmislite o dobi u kojoj možete i trebate napraviti bebu masažu. Također se usredotočite na korisna svojstva takvih postupaka.

Koja je njegova upotreba?

Postupci masaže za dojenčad provode se radi promicanja zdravlja. Ovisno o svrsi, oni su podijeljeni u sljedeće vrste:

 1. Terapija. On može biti imenovan od strane takvih specijalista kao neurološki kirurg ili ortopedist. Terapeutska masaža dizajnirana je za rješavanje specifičnog zdravstvenog problema.
 2. Ispravak. Ova vrsta masaže osmišljena je za jačanje pozitivnog rezultata medicinskih postupaka. Pomaže u sprječavanju ponovnog razvoja određene bolesti. Korektivnu masažu propisuje liječnik. Za postupke trebate kontaktirati kvalificiranog masera.
 3. Preventivna. Takvi se postupci mogu izvoditi samostalno kod kuće. Profilaktičke masaže jačaju mišićni korzet, potiču pravilan razvoj tijela i povećavaju imunitet.

Pravilno izvedena masaža ima mnoga korisna svojstva:

 • doprinosi normalnom fiziološkom rastu i razvoju bebe;
 • poboljšava probavni proces;
 • normalizira cirkulaciju krvi;
 • povećava protok limfe;
 • potiče snažan i zdrav san u djeteta;
 • ubrzava metaboličke procese;
 • povećava zaštitna svojstva kože, ubrzava proces oporavka epitela;
 • jača imunološki sustav.

Masažni tretmani kod kuće mogu se kombinirati s dječjim pjesmama i pjesmama. To će proces učiniti zanimljivijim i udobnijim za dijete.

Koliko mjeseci mogu početi?

Provođenje postupaka masaže za bebe kao preventivnu mjeru treba biti od prvog mjeseca rođenja. Ovisno o dobi djeteta, masaža se obavlja u smjeru postizanja tih ciljeva:

 1. Do tri mjeseca. U ovom dobu, gotovo svako dijete ima hipertoničnost mišića. Masaža u ovom slučaju pomaže im da se opustite.
 2. Do 4 mjeseca. Tijekom tog perioda, infantni hipertoni nestaju. Postupci su usmjereni na jačanje mišića gornjih i donjih ekstremiteta. Finger masaža pomaže poboljšati fine motoričke sposobnosti, kao i spriječiti probleme s aktivnostima govora.
 3. Od šest mjeseci. U ovom dobu dijete bi trebalo samostalno preokrenuti i sjesti. U šest mjeseci, masaža za dijete usmjerena je na jačanje mišića leđa i trbuha.
 4. Do 9 mjeseci. U tom razdoblju dijete počinje samostalno pokušavati hodati. Masaža vježbe u ovom slučaju imaju za cilj jačanje mišića u cijelom tijelu.
 5. Do godine 1. Postupci za ovu dob su potrebni za normalizaciju koordinacije pokreta. Bolje je držati ih u obliku igre, jer postaje dosadno da dijete leži, kao u ranoj dobi.

Kada i u koje je vrijeme bolje?

Prije obavljanja vježbi za masažu, za njihovu maksimalnu učinkovitost potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Masirajte novorođenče ujutro. Ako se to provodi prije spavanja, može nadvladati dijete, zbog čega će mu biti teško spavati. Ako se vježbe provode u večernjim satima, manipulacije bi trebale biti lagane, smirujuće.
 2. 30-40 minuta nakon jela. Vježbe odmah nakon obroka mogu izazvati povraćanje. Također nije poželjno izvesti ih na prazan želudac.
 3. Koliko vremena to traje? Trajanje prvog postupka ne smije biti više od 5-7 minuta. Tijekom vremena, ovaj se razmak treba povećati na 15 minuta.

Također, nemojte zaboraviti ukloniti prstene i narukvice prije masaže. To će pomoći u izbjegavanju ozljeda kože djeteta.

Koliko često se postupak može izvesti za bebe?

Da biste ostvarili maksimalne rezultate, morate ih svakodnevno obavljati. Broj postupaka trebao bi biti 1-2 puta dnevno. Sve ovisi o individualnim karakteristikama razvoja dojenčadi, kao io svrsi masaže.

Zanimljiv video

Pogledajte video ortopedskog kirurga o masaži za novorođenče:

zaključak

Učenje najjednostavnijih tehnika masaže za bebe nije teško za bilo koju majku. Stoga bi svaka žena trebala proći takvu obuku. Uostalom, ovo je pomoćna komponenta pravodobnog rasta i razvoja bebe od rođenja.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Masaža za bebe. Restorativna masaža za bebe

Trenutačno, gotovo sve novorođenčadi propisane su masaža. Takve vježbe u kombinaciji s ispravnom gimnastikom pomažu djetetu da se brže razvije i prilagodi u modernom svijetu. Ovaj članak će vam reći što bi trebala biti masaža za bebe. Ako nemate odgovarajuće obrazovanje i vještine, vrijedi se početi upoznavati s nekim pravilima.

Restorativna masaža za bebe

Gotovo svako novorođeno dijete rođeno je s jakim mišićnim tonovima. Nemojte se bojati - to je apsolutno normalno. Ovo stanje je posljedica činjenice da je mrvica duga devet mjeseci bila u majčinoj trbušini praktički u nultoj gravitaciji.

Eliminiranje hipertenzije pomaže masaži za dojenčad. Također, ove manipulacije pomažu jačanju mrvica tijela. Tijekom masaže, protok krvi raste i mišići se zagrijavaju. Sve to omogućava poboljšanje imunološkog sustava iu budućnosti kako bi se izbjegle mnoge bolesti.

Kada trebate napraviti opću jačanje ili opuštajuću masažu za bebe?

Većina liječnika (neonatolozi, pedijatri i neurolozi) preporučuju pokretanje takvih manipulacija već u prvom mjesecu života bebe. Međutim, to nije uvijek moguće. Ako idete u specijaliziranu zdravstvenu ustanovu, najvjerojatnije ćete se susresti s predbilježbom za bebu masažu. Ne želiš čekati? U tom slučaju možete samostalno izvršiti neke manipulacije i ne izgubiti dragocjeno vrijeme.

Masaža za bebe namijenjena je gotovo svima. Uopće nije bitno da li dijete ima bilo kakve abnormalnosti. Tijekom prve godine života liječnici preporučuju ukupno tri slijeda masaže s kratkim stanjem. Sve to će pomoći djetetu da se prilagodi i brzo stječe neke vještine.

uvjeti

Dakle, odlučili ste imati masažu za bebe kod kuće. Što je potrebno za to? Za početak valja odlučiti o sobi. Trebao bi biti lagan i prostran. Prije sesije, prostorija mora biti ventilacija. Međutim, ne bi trebalo biti hladno. Najprikladnija temperatura je 24-26 stupnjeva.

Također odaberite površinu. Ne bi smjela biti meka. Ako imate stol za mijenjanje, upotrijebite ga. U suprotnom, dajte prednost najobičnijem kuhinjskom stolu. Nekoliko puta položite preklopljen deku na tvrdu površinu i pokrijte je pelenama.

Morate odlučiti o kozmetici za masažu. Pripremite unaprijed masne dječje krema ili ulje. Ako je beba sklona alergijskoj reakciji, možete koristiti najčešći prah bez mirisa.

Prije početka zasjedanja pažljivo pregledajte dijete i provjerite:

 • beba je puna;
 • mrvica ne želi spavati;
 • beba nema povišenu temperaturu, noktiju i bez grla;
 • beba nema medicinske kontraindikacije za postupak.

Kako sami masirati dijete?

Masaža za dojenčad s hipertonom uključuje postupno liječenje cijelog tijela. Potrebno je pomicati odozdo prema gore, bez gubitka jednog dijela. Prvo, trebali biste protezati prste i noge, a zatim liječiti noge. Zatim dolazi skretanje trbuha i ručica. U istom redoslijedu, morate se pomaknuti i kada uključite bebu.

Zapamtite da je tijekom svih manipulacija nemoguće snažno pritisnuti dijelove tijela. Izvršite samo milovanje i glatke kretnje. Mišići mrvica su još uvijek vrlo slabi, a kosti su krhke i nalikuju hrskavici. Vrlo je lako oštetiti. Također izbjegavajte dijelove tijela, kao što su područje vrata i glave. Jedine iznimke su oni slučajevi u kojima imate medicinsko obrazovanje i točno znate gdje se nalaze određene točke utjecaja.

Prsti, noge i noge

Podmažite ruke i noge beba odabranih sredstava. Nakon toga, uzmite prstom jedan po jedan i lagano ga okrenite. Tretirajte se svim udovima na ovaj način i idite pješice.

Nacrtajte privid znaka beskonačnosti od pete do prstiju. Pritisnite naizmjenično na peti, a zatim na području između drugog i trećeg prsta na nozi. Vidjet ćete kako dijete reflektički stisne i otkida nogu.

Zatim idite na tele. Moraju nježno masirati mišiće i milovati. Bokovi se tretiraju na isti način. Međutim, ne možete dodirnuti unutra. Postoje mnoge važne arterije i vene koje još nisu zaštićene mišićima ili masnoćama.

Tumija i dojka

Masaža za bebe (2 mjeseca) pomaže ne samo uklanjanju tonusa, jačanja tijela, već i ublažavanja kolike. Međutim, to mora biti ispravno. Podmazujte obilato područje abdomena i počnite kružno kretati u smjeru kazaljke na satu od pupka. Nakon toga, lagano škakljajući pupak prsten. To će vam pomoći u jačanju mišića tog područja.

Izvršite nekoliko prikupljanja iz bačava do središta trbuha. Pokušajte izbjeći područje jetre i slezene. Ovi organi su preblizu koži i mogu biti ozlijeđeni.

Masaža za bebe (3 mjeseca ili starija) ne uključuje liječenje mliječnih žlijezda. Ovo se stanje posebno odnosi na djevojke. Ova zona je bolje propustiti.

Ruke i vješalice

Obratite se sredstvima za masažu određenog područja i počnite milovati ramena. Postupno spuštajte ruku, obrađujući svaki dio kože. Obratite posebnu pozornost na svaki prst. Mash udovi naizmjenično, savijanje i neozlijeđivanje ih.

Masaža za dojenčad 6 mjeseci obuhvaća sljedeću manipulaciju: nakon obrade ručica, stavite palce dlanu djetetu, kada ga dijete dočepa, lagano ga povucite prema sebi - dijete će pokušati sjesti i naprezati trbušne mišiće.

Bolje je da ne dodirnete vrat, pogotovo ako nemate medicinsko obrazovanje. Ostavite ovo mjesto za profesionalce. To će vam pomoći izbjeći slučajno oštećenje zglobova i komplikacija.

Trbušne vježbe

Masaža za dojenčad (2 mjeseca) uključuje sljedeću manipulaciju: uzmite dijete za jednu ručku i lagano ga povucite u suprotnom smjeru - beba će se reflektično pokušati prevrnuti i trebate mu pomoći u tome.

Podmažite leđima mrvica sredstvom i nježno ga kapnite. Masirajte ramena i lumbar. Nakon toga nastavite vježbe za zglobove kuka. Sjeti se da dijete ne bi smjelo imati kontraindikacije za takvu gimnastiku. O tome možete saznati od svog pedijatara ili neurologa.

Savijte nogu na koljenu i pomaknite je na stranu. Učinite isto s drugim udovima. Dijete bi trebalo usvojiti žabu. Ne brinite se za te bolne mrvice. Djeca u ovoj dobi su vrlo fleksibilna i mogu bez poteškoća napraviti takva kretanja.

Vertikalna gimnastika

Kada su svi mišići djeteta rastegnuti i zagrijani, podignite dijete do područja pazuha. Rasporedite dijete tako da njezine noge dodiruju površinu - dijete će početi raditi refleksivne kretnje. Djeca nakon pola godine posebno vole ovu vježbu. Dobivaju nove senzacije i vesele se.

Uzmite dijete i zamahnite ga s jedne na drugu stranu. Takva vježba pomoći će razviti rad vestibularnog aparata.

Kako dovršiti masažu?

Bilo koja vrsta gimnastike mora biti ispravno završena. Najbolji način za to je tretman vodom. Zapamtite da bebe imaju urođeni refleks plivanja. Međutim, bliži se četirima mjesecima. Ako želite plivati ​​s bebom, trebali biste to početi što je prije moguće.

Temperatura vode za kupanje nakon masaže mora biti 32-35 stupnja. Za početak, vrijedno je okupati mrvicu, jer njegovo tijelo može biti vrlo sklizak zbog posebnih sredstava. Nakon toga neka beba uživa u nekoj vodi. Vodite ga naprijed-natrag, kružni pokreti s malim tijelom. Ako želite, možete koristiti posebni krug koji se stavlja na vrat djeteta.

Ako ste odbili vodene postupke, možete dati prednost velikoj lopti koja se zove fitball. Vježbe na njemu možete izvesti različite: ljuljanje, vibracije, kružno gibanje. Sve to ne samo da će ugoditi vašem djetetu, nego će također razviti osjećaj ravnoteže i vestibularnog aparata.

Nakon svih postupaka, potrebno je hraniti dijete. Najvjerojatnije, u ovom trenutku dijete će zaspati u slatkom snu. Nemojte ga probuditi. Takve se vježbe jako gume i još slabo slabo tijelo. Zapamtite da se nakon masaže grije tijelo djeteta i u snu se hladi. Stoga je dobro pokriti dijete kako ne bi hladno.

Što dijete daje masažu?

Nakon nekoliko sesija već možete vidjeti pozitivan učinak. Dijete će početi spavati bolje i spavati duže, postati mirnija i sigurnija. U bebi će strah pred pokretima nestati. Mnogo djece dobiva dobar apetit i dobije na težini bolje nakon takvih tečajeva.

Osim toga, masaža će ojačati imunološku obranu i spasiti dijete od povećanog tonusa. Učinak obavljenog posla ostaje u prosjeku 3 mjeseca. Nakon tog vremena možete ponoviti tijek gimnastike.

sažimanje

Otkrili ste kakvu masažu za bebe i zašto je to potrebno. Ako je moguće, obratite se maserima u specijaliziranim ustanovama. Ako se odlučite za bilo koji razlog da sami provodite masažu, svakako se posavjetujte s pedijatrom i neurologom.