Bronhitis tijekom trudnoće: etiologija, klinika, preporuke za liječenje

Zasnivanje

Akutni bronhitis u trudnica obično se javlja iznenada. Uz to je kašalj i druge znakove infekcije donjeg respiratornog trakta. U ovom slučaju, žena bi svakako trebala isključiti upalu pluća i bronhijalnu astmu. Glavni uzrok akutnog bronhitisa kod trudnica je virusna infekcija. Najčešći simptom je kašalj, suha ili sputuma, 1-3 tjedna.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kada se u žena koja nosi dijete javlja akutni kašalj, trebala bi se obratiti liječniku opće prakse. Dijagnoza će se utvrditi na temelju pritužbi i podataka inspekcije. Potraga za virusom u krvi ili ispljuvaju se ne izvodi jer čak i ako je virus izoliran, to neće utjecati na taktike liječenja.
Simptomi koji upućuju na vjerojatnost upale pluća, zahtijevaju rendgensku rendgenu i antibiotikove recepte:

 • povećana brzina otkucaja srca preko 100 otkucaja u minuti;
 • povećanje tjelesne temperature iznad 38 stupnjeva;
 • broj respiratornih pokreta više od 24 minute (nedostatak daha u mirovanju);
 • hripavica ili vlažnih ralja preko jedne od područja pluća, određena auskultacijom (slušanjem).

Znakovi koji dozvoljavaju sumnju na bronhalnu astmu i šalju ženu da prouči funkciju vanjskog disanja:

 • zvučni teško disanje kada disanje;
 • produljena u usporedbi s izdahom udisanja;
 • pušenje tijekom ili prije trudnoće;
 • prisutnost alergijskih bolesti.

U drugim slučajevima, liječnik ukazuje na akutni bronhitis, ako nema očitih znakova druge bolesti. Dijagnoza se vrši klinički, tj. Na temelju pritužbi pacijenata i podataka njezinog pregleda.

Malo o uzrocima bolesti

Akutna upala bronha uzrokuje viruse. Većina pacijenata ih ne može razlikovati. Međutim, poznato je da su najčešći uzročnici ove bolesti virusi influence, parainfluenza, respiratorni sincicijski, korona-, adeno-, rinovirus. U žena koje su cijepljene protiv gripe, značaj tih virusa kao patogena bronhitisa bitno je smanjen: jednostavno rečeno, cijepljenje štiti od bronhitisa uzrokovanog virusom gripe. Takvi pacijenti obično pate od bronhitisa uzrokovanog respiratornim sincicijskim virusom.

Bakterije iz respiratornog trakta kod akutnog bronhitisa otkrivene su u 10-40% bolesnika. Najčešći su pneumococcus, hemophilus bacillus, moraxella. Međutim, ti mikroli nisu u stanju uzrokovati bronhitis kod zdrave osobe. Najčešće se kod ostalih mikroba uzrokuju upale bronha u trudnica: mikoplazma, Klebsiella i uzročnik pertusisa. Prema nekim izvješćima, krvarenje kašlja u necijepljenim trudnicama jedan je od uzroka dugotrajnog suhog kašlja.

Čimbenici koji smanjuju zaštitu bronha su udisanje onečišćenog zraka kod kuće ili na poslu, aktivni ili pasivni pušenje i kontakt s alergenima.

Klinička slika

U prvih 5 dana bolesti, gotovo je nemoguće razlikovati akutnu virusnu infekciju i bronhitis. Žena se žali na iznenadnu visoku tjelesnu temperaturu, mišiće i glavobolje, bolne zglobove, začepljenje nosa, suhi kašalj. Uz bakterijski bronhitis, pojava bolesti je postupno, simptomi se razvijaju u roku od 2-3 dana.

Ako se kašalj nastavi duže od 5 dana, razlog je razmišljanja o razvoju bronhitisa u trudnoj ženi.

Zbog produljene upale, dišni putovi stječu znakove hiperreaktivnosti, što se očituje zagušljivošću i otežanošću daha. Oko polovice pacijenata postupno počinju iskašljavati zeleno ispljuvak. Gnjevna priroda sputuma nije znak upale pluća.

Akutni bronhitis obično traje do mjesec dana i sklon je samoizlječenju. Naravno, trudnica bi trebala poduzeti mjere kako bi ublažila njeno stanje i sačuvala zdravlje djeteta.

liječenje

Trudnica s kašljem trebala bi ostati više. Ni u kojem slučaju ne može ići na posao. Prikazuje kućni ili polu-krevetski način rada, teški pijenje.

To bi trebao biti provedeno svakodnevno mokro čišćenje, prozračite sobu, često operite ruke, granični kontakt s mogućim alergeni.

U većini slučajeva, antibiotici nisu propisani. Njihov prijem moguć je samo s teškim bronhitisom s gnjevnom ispljuvkom i groznicom, što je propisano od strane liječnika, najčešće je azitromicin ili drugi makrolidi.

Upozorenje! Samo-lijek s antibioticima tijekom trudnoće neprihvatljivo je!

Ako žena ima paroksizmalnog kašlja i suhih ralja u plućima, može se oprezno propisati bronhodilatatore, kao što je fenoterol za terapiju nebulizatorom.

Kada iscrpljujete suhi kašalj, sprečavajući da se žena potpuno opusti noću, liječnik može propisati njezin antitusivni lijek libexin.

Učinkovitost nijednog od lijekova za iskašljavanje u liječenju akutnog bronhitisa nije dokazana. Široko objavljeni, ne donose značajne prednosti u ovoj bolesti, ne smanjuju trajanje kašlja, ne ubrzavaju oporavak. Nemojte se nanositi i antihistaminici.

Što se tiče antivirusnih lijekova i imunomodulatora, njihova upotreba također nije dokazana. Prikazan je za liječenje gripe u trudnica samo oseltamivir (Tamiflu), ali postoje sve nove publikacije, govoreći o svojoj beskorisnosti, pa čak i šteti ženi. U takvim okolnostima, bolje je ne uzimati nikakve antivirusne lijekove za liječenje akutnog bronhitisa.

Biljna medicina i homeopatski lijekovi ne smiju se koristiti u trudnica, jer je njihov učinak nepredvidljiv.

Što ostaje na kraju? Liječenje akutnog bronhitisa kod trudnica sastoji se u stvaranju terapijskog i zaštitnog režima, obilnog pijenja, voća jesti, hranjive proteinske hrane. S jakim suhim kašljem, dopušteno je korištenje antitusisa, s bronhijalnim obstrukcijskim simptomima - bronhodilatatorima. Antibiotici propisuju samo liječnik s povjerenjem u bakterijsku prirodu bolesti.

Koji liječnik treba kontaktirati

Kada se kašalj pojavi u trudnoj ženi, trebala bi se obratiti liječniku opće prakse u predškolskoj klinici ili je bolje nazvati liječnika kod kuće, osobito s groznicom i simptomima katarhalno. Uz produljeni tijek bronhitisa ili sumnje na neku drugu bolest (na primjer, astmu) je naznačeno ispitivanje pulmonologa. U nekim slučajevima pacijentu savjetuje stručnjak za zarazne bolesti i alergolog. Naravno, nakon oporavka, trudnica bi trebala doći na sastanak s njezinim opstetričar-ginekologom.

Udaranje u prsima tijekom trudnoće

Zveckanje u prsima je patološko stanje koje pacijent doživi zbog bolesti dišnog sustava. U slučaju udisanja, u pravilu, u nekim slučajevima tijekom razgovora i disanja čuju se trzaji. To jest, oni su definirani bez ikakvih alata. Često ih prati zviždaljka i iscrpljujući kašalj. Postoje mokra i suhe rale. U prvom slučaju, pacijent ima sluz, u drugom - ne. Često ovo patološko stanje ukazuje na teški tijek bolesti ili napredni slučaj bolesti.

Nakon kašljanja, priroda wheezinga neko vrijeme mijenja.

Simptomi bolesti

Svaki simptom je signal tijela da je poremećen organ, odjel ili cijeli sustav. Da biste saznali zašto se u grudima trudnica pojavljuje wheezing, potrebno je isključiti neke bolesti. Prođite kroz modernu dijagnostiku, navedite zašto se u prsima pojavio wheezing i kako brzo i učinkovito poboljšati stanje.

Popis bolesti kod kojih se u trudnoćama majke uočava wheezing u dojci:

 • bronhitis;
 • Upala pluća;
 • upala grla;
 • Onkološke formacije u plućima;
 • Astma raznih etiologija;
 • Faringitis.

Tijekom trudnoće stanje pacijenta može pogoršati zanimljivi položaj pacijenta. Ako trudna majka ima piskanje u plućima, liječnik propisuje ozbiljan pregled i liječenje prema vitalnim znakovima. Trudnoća u ovom slučaju i razvoj samog fetusa je u opasnosti. Ali stručnjak mora ukloniti opasni simptom, jer može dovesti do nepovratnih posljedica. Zajedno s wheezing u prsima, pacijent osjeća niz negativnih simptoma.

Liječenje i stručnjaci

Liječenje šištanja u prsima trudnica treba obaviti samo kvalificirani stručnjak. Samo vam liječnik može reći kako liječiti wheezing u prsima, kako se riješiti komplikacija šištanja u prsima i spriječiti njihovu pojavu. Sljedeći liječnici mogu odgovoriti na pitanje što treba učiniti ako imate šištanje u prsima:

 • pulmolog;
 • terapeut;
 • ginekolog;
 • Zarazne bolesti;
 • TB specijalist;
 • Imunolog;
 • kardiologa;
 • Onkolog.

Specijalist na prirodi wheeze često određuje kakvu bolest je uzrok patologije. Liječenje se može nastaviti dulje vrijeme, odvija se u kompleksu, često u bolnici. Očekujuće majke trebaju spriječiti pojavu ovog najopasnijeg simptoma. Napokon, to će ugroziti ne samo razvoj fetusa u maternici, već i život pacijenta.

Šištanje tijekom trudnoće

MV MAYOROV, opstetričar-ginekolog u najvišoj kategoriji, član Nacionalnog saveza novinara Ukrajine; EA Zhuperkov, zamjenik. glavni liječnik, terapeut vrhunske kategorije; SI Zhuchenko, glavu. žensko savjetovanje (Gradska poliklinika № 5, Kharkov)

DIO 1

Bolesti dišnog sustava pojavljuju se jednako često u trudnicama i ne-trudnicama, i obično ne ometaju koncepciju. Rezultirajuće anatomske i fiziološke promjene tijekom trudnoće, porođaja i postpartum razdoblja u određenoj mjeri utječu na respiratorni sustav. To je zbog raznih neurohumoralnih promjena koje se javljaju u tijelu trudnica, s refleksnim učincima iz zdjeličnih organa i mehaničkim učincima iz brzog povećanja volumena trudne maternice. Plućna patologija koja postoji prije trudnoće može se pogoršati, klinički tijek nekih bolesti pluća može biti opterećen, a prisutnost ove patologije može nepovoljno utjecati i poremetiti normalni tijek trudnoće.

Liječenje bolesti dišnog sustava u trudnica daleko je od jednostavnog zadatka, jer neki uobičajeni lijekovi mogu nepovoljno utjecati na trudnoću prolazeći kroz placentarnu barijeru, nepovoljno utječući na fetus.

Jedan od čestih simptoma koji privlače pažnju je kratkoća daha.

Tijekom trudnoće obično se javlja zbog djelovanja mehaničkih, biokemijskih i hemodinamskih čimbenika. Do 12. tjedna trudnoće u više od 20% žena, pojavljuje se tijekom odmora, u 2/3 zbog napetosti. Učestalost dispneja raste od 15% u prvom tromjesečju do 50% do 19. tjedna i do 75% do 31. tjedna trudnoće.

Gore kretanje membrane zbog povećanja maternice uzrokuje lagano smanjenje volumena pluća u drugoj polovici trudnoće. Trajna trudnoća obično dovodi do smanjenja volumena ekspiratornog rezervata, preostalog volumena i ukupnog volumena pluća. Međutim, ovo smanjenje ne uzrokuje patološku kliničku sliku, budući da se difuzni volumen tijekom početka trudnoće ne mijenja ili neznatno povećava u usporedbi s onom u ne-trudnica. Zatim se smanjuje u drugoj polovici trudnoće, a ventilacija i, u manjoj mjeri, potrošnja kisika raste tijekom odmora i vježbanja. To se također događa i tijekom porođaja. Hiperventilacija je česta tijekom trudnoće, ali pH ostaje konstantan zbog povećanja otpuštanja bubrežnog bikarbonata. Promjene u koncentraciji progesterona također utječu na pojavu promjena ventilacije tijekom trudnoće.

Nekoliko riječi o pušenju tijekom trudnoće. Klinička promatranja djece rođenih od majki koje puše pokazala su jasnu vezu između pušenja majke i incidencije akutnih respiratornih i plućnih bolesti, kao što su stridor (teško bučno disanje) i astma. Istraživanje koje je uspoređivalo djecu pušenja i nepušače pokazalo je da je pušenje majke izazvalo ozbiljne poremećaje ekspiratornog protoka kod djece što bi moglo oštetiti prenatalni razvoj dišnog trakta ili promijeniti elastična svojstva pluća.

Trudnoća i akutne respiratorne bolesti

Kao što je dobro poznato, akutne respiratorne bolesti (ARD) su skupina bolesti karakteriziranih lezijama različitih dijelova dišnog trakta, kratkog perioda inkubacije, kratke groznice i opijenosti. Akutne respiratorne infekcije uključuju akutne respiratorne virusne infekcije i bolesti uzrokovane bakterijama. To je vrlo uobičajena bolest, koja čini oko 90% svih zaraznih bolesti. Tijekom trudnoće, ARD se opaža kod 2-9% bolesnika.

Izvor infekcije je bolesna osoba. Infekcija se javlja kroz kapljice u zraku. Bolesti se često pojavljuju u obliku epidemija, u umjerenim geografskim širinama, vrhunac incidencije se opaža od kraja prosinca do početka ožujka. ARI se lako širi na različitim mjestima visokih koncentracija ljudi.

ARI je klasificiran po etiološkoj osnovi. Najvažnija infekcija gripe, parainfluence, adenovirusne, respiratorne sincicijske, rinovirusne i reovirusne bolesti. Uzročnici uključuju različite vrste virusa, manje uobičajeno, bakterijske infekcije. Među virusima najčešći su rhinovirusi, koronavirusi, adenovirusi, virus influence i parainfluenza. Od bakterijskih patogena, streptokoki su najvažniji, postoje i mikoplazme i klamidija.

Vrata infekcije - sluznice dišnog trakta. Uzrok, koji ulazi u gornji dišni put, prodire u cilindrični cilierni epitel, gdje se javlja njegova aktivna reprodukcija, što dovodi do oštećenja stanica i upalne reakcije. U teškim oblicima bolesti (gripe), svi dijelovi dišnih puteva mogu biti uključeni, do alveola (s razvojem komplikacija kao što su akutni bronhitis, sinusitis, otitis, upala pluća).

Akutni zarazni proces u prvom tromjesečju trudnoće ima izravan toksični učinak na fetus, uključujući i njegovu smrt. U nekim slučajevima, infekcija placente se javlja s daljnjim razvojem placentne insuficijencije, formiranjem retardacije rasta fetusa (FGR) i intrauterinskom infektivnom patologijom fetusa.

Razdoblje inkubacije traje od nekoliko sati do dva dana. Bolest ima akutni napad: groznica do 38-40 ° C, zimice, ozbiljna opća intoksikacija (glavobolja, slabost, bol u mišićima nogu, noge, donji dio leđa, bol u očima, fotofobija, slabost). Može doći do vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Fever traje 3-5 dana, kritično se smanjuje temperatura, s jakim znojenjem; kasnije se može primijetiti više ili manje dugo subfebrilo stanje. Na pregledu je zabilježena hipemija lica, vrata, ždrijela, vaskularne injekcije sclera, znojenja, bradikardije; jezik prekriven. U proučavanju krvi otkrivaju leukopenija i neutropenija, u febrilnom razdoblju u mokraći se mogu pojaviti proteini, crvene krvne stanice, cilindri. Catarrhal sindrom s gripe manifestira se faringitisom, rinitisom, laringitisom, osobito traheitisom.

Kad rhinovirus, adenovirusna infekcija, razdoblje inkubacije traje dulje i može trajati tjedan ili više. Toksičnost je umjerena, tjelesna temperatura može ostati normalna ili subfebrilna. Vodeći sindrom - katara; očituje se u obliku rinitisa, konjuktivitisa, faringitisa, laringitisa s pojavom suhog kašlja.

Komplikacije trudnoće

Nastajanje malformacija (tijekom infekcije u prvom tromjesečju trudnoće) kreće se od 1 do 10%, prijetnja pobačaja u 25-50% slučajeva, fetalna infekcija fetusa, placentalna insuficijencija s formiranjem intrauterine retardacije rasta i kronične fetalne hipoksije. Moguće abrupcije placente (3,2% slučajeva).

Za pravovremenu dijagnozu fetalne patologije, određena je razina AFP, hCG, slobodni estriol (tzv. "Dvostruki" i "trostruki test") s vremenom od 15-20 tjedana trudnoće. Krvni testovi hormona fetoplaznog kompleksa (estriol, prolaktin, progesteron, kortizol) provode se u 24 i 32 tjedna trudnoće.

U slučaju sumnje na razvoj komplikacija akutnih respiratornih infekcija (sinusitis, upala pluća), može se provesti rendgenski pregled kako bi se razjasnila dijagnoza za trajne indikacije.

Diferencijalna dijagnostika se provodi između različitih tipova akutnih respiratornih infekcija (gripa, adenovirusa, respiratornih sincicijskih infekcija), akutnog bronhitisa i drugih akutnih zaraznih infekcija (ospice, rublja, crvena groznica).

Liječenje treba započeti što je ranije moguće - od trenutka kontakta s pacijentom ili kada se pojave prvi znakovi bolesti.

Opći pristupi liječenju: obvezna usklađenost s ležajnim mirovanjem, čije kršenje može otežati tijek bolesti; dobra prehrana obogaćena vitaminima; strogo individualni pristup propisivanju lijekova; Povećanje temperature treba smatrati važnom zaštitnom reakcijom organizma koji se razvio u procesu evolucije. Zbog toga bi antipiretici trebali biti propisani strogo prema indikacijama.

Terapija lijekovima influence i akutnih respiratornih virusnih infekcija u trudnica ima mnoge značajke, jer su mnogi lijekovi kontraindicirani.

U teškim oblicima gripe i ARVI imunoglobulini se koriste, osobito, anti-influenza - intramuskularno u dozi od 3-6 ml. Dok se održavaju izraženi simptomi opijanja, te doze se ponovo primjenjuju nakon 8 sati. U odsustvu protutijela imunoglobulina u sličnim dozama, koristi se normalno ljudsko polivalentno ljudsko imunoglobuline koje sadrže protutijela protiv virusa influence i drugih ARVI patogena. Ti lijekovi se propisuju u ranom razdoblju bolesti, budući da se njihov specifični učinak manifestira samo u prva tri dana bolesti.

Trudnice se savjetuju da imaju vitaminiziranu prehranu koja uzgaja mlijeko, kao i pijenje velike količine toplo zakiseljene tekućine (voćnih napitaka, vrućeg čaja s malinama, limunom, ružičastim napitcima, voćnim sokovima). Vruća pića s bobicama od viburnuma, malina, tinktura od lončanog cvijeća, slanica, eukaliptusa, cvjetova od kamilice, kao i vruće mlijeko s medom naširoko se koriste. Ove biljke imaju dijabetički učinak, koji stimulira otpuštanje toksina i virusa, što sprječava pregrijavanje tijela. Kako bi se detoksifikirali, u nedostatku kontraindikacija, količina uzimane tekućine treba biti do 2 litre dnevno.

Preporučljivo je koristiti inhaliranje pare uz dodatak limunske kiseline 1: 1000 ili sok od limuna 1: 100 u aerosol, s infuzijama kamilice, kalendule, mente, kadulje, eukaliptusa, borovnica, ulja kamfora.

Ako imate suhi kašalj, preporuča se antitusiva, no kodein i etil morfin hidroklorid su kontraindicirani kod trudnica. Stoga se za inhibiranje kašlja koriste sluzavi izlučivanje sluzi Althea korijena (1 žlica 4 puta dnevno) ili tonzilgon, koji ima protuupalni, protu edem, imunostimulator i antivirusno djelovanje. Također su prikazani lijekove koji povećavaju izlučivanje sluzi: mješavinu termopsisa (u svim fazama trudnoće i 1 žlica 4 puta dnevno), lijek za ipekakuana (.. a ne na rane trudnoće toksikoza, t k može izazvati i pojačati mučninu) Sinupret korijen sladić, alkalno udisanje. Kao ekspektoran, jodni pripravci kontraindicirani su za trudnice.

Od mucolitičkih lijekova za respiratorne virusne bolesti najčešće se koriste bromheksin, ambroksol, acetilcistein, mukotin. No, bromoheksin je kontraindiciran u trudnoći, osobito u I. tromjesečju, au drugom tromjesečju II. I III. Njegova uporaba je moguća samo ako namjeravana korist majci nadilazi potencijalni rizik za fetus. Lasolvan je također kontraindiciran u trećem tromjesečju trudnoće, ali u studijama provedenim u žena s gestacijskom dobi duljem od 28 tjedana, nije utvrđen negativan učinak lijeka na trudnoću i razvoj fetusa. Korištenje acetilcisteina zabranjeno je u svim razdobljima trudnoće.

Poznato je da temperatura reakcija u slučaju influence i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija ima određeni kompenzacijski značaj. Indikacije za propisivanje antipiretskih lijekova treba uzeti u obzir ne samo apsolutne figure termometrije, već i opće stanje pacijenta, hemodinamske parametre, stanje živčanog sustava. Antipiretici trebaju biti propisani za hiperpiriciju iznad 39 stupnjeva, označeni cerebralni i kardiovaskularni poremećaji, temperatura se treba postupno smanjivati.

Borba protiv hipertermije trebala bi se provoditi različito. U slučaju hipertermije s hiperemijom kože: fizičko hlađenje (povećanje otvorenih dijelova tijela, hladnoće do velikih posuda na vratu, ingvinalna površina (20 minuta nakon 2 sata), trljanje kože s toplom otopinom od octa od 0,25-0,5%, pomoću ventilatora i drugima), klice s hladnim čišćenjem.

Kada hipertermija izražen Bljedilo kože (blijedo hipertermije) zahtijeva uporabu središnje antipiretici, eliminaciju periferne vaskularne spazam (aminofilin, papaverin, ne-SPA) zagrijavanje pacijenta (toplo noge warmers, topli napitak, kože alkohol 60 °).

Na temelju brojnih studija tijekom trudnoće strogo je zabranjeno korištenje sljedećih NSAID-a: acetilsalicilna kiselina, analgin, indometacin, ibuprofen, naproksen, mefenaminska kiselina.

Paracetamol je najbolja alternativa tradicionalnim pirazolonskim pripravcima i salicilata. Niz velikih studija o učincima paracetamola na majku i fetus potvrdio je nedostatak genotoksičnih, mutagenih i kancerogenih učinaka u visoko pročišćenim paracetamolima, što vam omogućuje propisivanje ovog lijeka tijekom trudnoće u kratkom tijeku terapijskih doza.

Relativno antihistaminici, smanjenje propusnosti kapilara, sprečavaju razvoj histamin izazvane edem tkiva posjeduju protuupalno i desensitizing akciju, prednost treba dati cetirizin, Phencarolum, loratadin, po mogućnosti ih dodijeliti nakon što sam I. tromjesečja trudnoće. Astemizol i terfenadin su kontraindicirani, a sigurnost fexofenadina nije dokazana.

Za liječenje virusnog rinitisa preporuča se topikalna primjena 0,25-0,5% oksolinske masti, kako bi se smanjila nazalna iscjedak, naphthyzine, kapi ksilometazolina, ali oksimetazolin je kontraindiciran tijekom trudnoće.

U nekim slučajevima potrebna je antibiotska terapija. Imenovanje trudnica s raznim antibakterijskim lijekovima uzrokuje najveći broj prigovora, pa čak i prosvjeda. Dakle, ove preporuke treba pažljivo razmotriti i opravdano, imajući u vidu savjeta starih Rimljana: «Prius quam incipias, consulto Opus es» ( «Prije nego što počnete, mislim") i «Graviora quadem sunt Remedia periculis» ( «Neki lijekovi gori od bolesti”, latinski )..

Primjena antibiotika je potrebno, na ekstremno teškim gripe i SARS (hypertoxic oblika sa simptomima encefalitisa, pneumonija polaznih), prisutnost kronične infekcije, trajanje groznice tijekom 5 dana, znakovi prianjanja bakterijske infekcije, u prisutnosti primarnog ili sekundarnog imunodeficijencije.

Najprikladnije je korištenje zaštićenih aminopenicilina, makrolida (azitromicina), druge generacije cefalosporina druge generacije, kombinacije cefalosporina s inhibitorima beta-laktamaze u trudnica.

Apsolutno kontraindicirana u bilo kojem razdoblju trudnoće: svi tetraciklini - krši stvaranje koštanog tkiva u fetusu i imaju hepatotoksična svojstva; kloramfenikol (kloramfenikol) - zbog rizika od inhibicije funkcije koštane srži i mogućnosti razvoja smrtonosnog, takozvanog "siva sindroma novorođenčadi"; fluorokinoloni - imaju štetan učinak na međuslojne hrskavice tijekom rasta fetusa i novorođenčeta; kotrimoksazol (Biseptol i njegovi analozi) - značajno povećava rizik od kongenitalnih anomalija fetusa, kao rifampicin, linkomicin, etionamid, klorokin (delagil), grizeofulvin, Levorinum.

Liječenje komplikacija trudnoće na trimestrima

Tromjesečje I: simptomatsko liječenje ARVI-a. U budućnosti - pažljivo praćenje razvoja trudnoće, formiranje i rast fetusa. S razvojem komplikacija SARS-a (upala pluća, otitis media, sinusitis), koristi se patogenetski antibakterijski, protuupalni i imunostimulirajuća terapija. Ako je gripa zbog visokog (10%) rizika od fetalnih razvojnih abnormalnosti, preporučuje se pobačaj.

II i III trimestara: terapija interferonom (drugi antivirusni lijekovi zabranjeni su tijekom trudnoće). Kod bakterijskih infekcija koriste se antibiotici, uzimajući u obzir moguće štetne učinke na fetus. Ako je potrebno, liječenje ugroženog pobačaja, placentalna insuficijencija prema opće prihvaćenim shemama. Kada se otkriju znakovi intrauterine infekcije, tretira se normalni ljudski imunoglobulin od 50 ml svaki drugi dan, nakon čega slijedi davanje interferona (interferona2) u obliku rektalnih čepića od 500 tisuća IU dva puta dnevno tijekom 10 dana, zatim 10 svijeća od 500 tisuća svaka. IU dva puta dnevno dva puta tjedno.

Dostava u akutnom razdoblju povezana je s visokim rizikom od abnormalnosti rada, krvarenja i komplikacija septičkih poremećaja. U tom smislu, uz antivirusnu i antibakterijsku terapiju, provodi se liječenje s ciljem poboljšanja funkcije fetoplaznog kompleksa i produljenja trudnoće. Dostava bi trebala biti provedena nakon potiskivanja znakova akutnog zaraznog procesa; prednost se daje dostavi kroz prirodni rodni kanal. U postpartum razdoblju, prvi dan puerperal uterotonične lijekove treba propisati, a profilaktička antibiotska terapija treba provesti.

Vrlo često i kod trudnica i kod žena izvan ovog sretnog razdoblja opaža se bronhitis (Shechtman MM, Polozhenkova L. A, 2005).

U trudnica prevladava primarni bronhitis koji se javlja kao posljedica infektivne, virusne lezije bronha tijekom hlađenja tijela. Stoga se često kombinira s laringitisom, traheitisom, akutnim respiratornim bolestima. Bronhitis može biti alergičan. U tom slučaju, često ga prati opstruktivna komponenta.

Obstruktivni bronhitis (astma) razlikuje se od bronhijalne astme zbog dugotrajnog produktivnog kašlja (s ispljuvkom); napadi astme se pridruže mnogo kasnije. U bronhijalnoj astmi, suprotno je istinito. Uzrok bronhitisa može biti industrijski rizik, osobito kemijski, fizički, nadražujuće prašine dišnog trakta.

Akutni bronhitis često pate u proljeće i jesen, na mokrom i hladnom vremenu, kada se otpor tijela otpušta. Bolest počinje s katarhalnim promjenama u gornjoj dišni put: curenje nosa, kašalj koji se pogoršava, bolno, praćeno bolovima u prsima. U početku je odsutan sluh, zatim se javlja u umjerenoj količini, sluznice ili sluznice, teško je razdvojiti. Trudnoća ne predisponira na bolest bronhitisa, ali oteklina bronhijalne sluznice koja je svojstvena razdoblju trudnoće otežava iskašljavanje.

U ranim danima bolesti može se označiti subfebrile, ali često temperatura tijela ostaje normalna. Otrovanje se očituje slabostima, slabostima i invaliditetom. Prilikom ispitivanja pluća, udarni zvuk se obično ne mijenja, vesikularno disanje se čuje s raspršenim suhim zviždaljkama. Blaga neutrofilna leukocitoza i povećana ESR pojavljuju se u krvi. Bolest traje od 1 do 4 tjedna. Tijekom trudnoće, akutni bronhitis nema značajan učinak, ali intrauterinska infekcija fetusa je moguća.

Trudnoća i hladnoća

Potrebno je pažljivo liječiti hladnoću za trudnicu, kako ne biste naškodili djetetu!

U idealnom slučaju, buduća mama bi bila bolja da se uopće ne boli, ali rijetko je da bilo tko izbjegava prehladu i prehladu tijekom hladne sezone. Čak i ako je kontakt s vanjskim svijetom sveden na minimum, uznemireni član obitelji može dovesti viruse u kuću.

Više od toga! Ponekad nas napadaju iznutra bez ikakve vanjske onečišćenja, jer su uspavljujuće u genetskom aparatu stanice, čekajući pravi trenutak da se proglase. Trudnoća je samo jedan od ovih uvjeta.

Zbog fizioloških razloga, zaštitni sustav ženskog tijela je u stanju prisilnog ugnjetavanja - imunosupresije. To je jamstvo da mehanizam zaštite unutarnjeg okoliša od svih stranaca ne djeluje protiv nastalog života. Potpuna kompatibilnost tkiva je moguća samo između dva klona ili identičnih blizanaca, ali ne i između buduće mame i njezine bebe!

Međutim, ista imunosupresija, koja inhibira reakcije odbacivanja i doprinosi očuvanju trudnoće, čini ženu iznimno osjetljivom na sezonske infekcije. Ako ste pokupili jedan od njih, pravilno postupajte kako ne biste naškodili djetetu!

Trudnoća: hladno liječenje

Tijekom trudnoće nije moguće uzimati kemiju (a velika većina lijekova iz ljekarne je nemoćna protiv virusa), ali treba se približiti fitoterapiji s oprezom: korovi ponekad snažniji od droga!

Phytomatic textures

Zabranjeni lijekovi koji sadrže alkohol (čak iu malim količinama je štetno za fetus!), Posebno tinkture imunostimulatori - slatki, Echinacea, Lemongrass, vraga, levzei, ginseng, Rhodiola rosea... Oni povećavaju krvni tlak i ubrzava puls, povećanje opterećenja marljiv srce buduće mame i vaskularni sustav djeteta.

Njegovo sitno srce i tako pobjeđuje u bijesnom ritmu, čineći više od 200 otkucaja u minuti. Ubrzavanje tog ritma znači trošenje formiranog srčanog mišića i postavljanje temelja srčanih bolesti.

Savjet: Koristite imunostimulant koji ne proizvodi neželjene učinke. To je hrena, koja se već tradicionalno koristi za prehladu tijekom trudnoće. Nasjeckajte korijen na finoj grater, pomiješajte s istom količinom šećera, ostavite na toplom mjestu 12 sati, iscijedite i uzmite 1 tbsp. svaki sat u akutnom razdoblju hladnoće.

Trudnoća i curenje nosa

Kapokonstrikta kapi tijekom trudnoće

Lijekovi poput galazolina i naftilina trebaju se koristiti samo na vrhuncu hladnoće, strogo promatranjem doziranja (1-2 kapi, a ne četvrtine boce odjednom!) I učestalost koja ovisi o vrsti aktivnog sastojka. Neki lijekovi se koriste 1-2 puta dnevno, drugi - 4-5 puta: pažljivo pročitajte upute!

Što manje koristite takve kapljice, to bolje. Zašto?

1. Učinak vazokonstriktora može se proširiti na arterije posteljice, poremetiti opskrbu krvlju fetusa, ako previše davati lijek, dugo ili puno. Njegov dio se apsorbira kroz sluznicu nazofarinksa, a drugi ulazi u jednjak i ulazi u krvotok iz probavnog sustava.

2. Takve kapljice imaju neugodnu osobinu koja uzrokuje grč ne samo od adductor, već i evakuacijske posude, povećavajući oticanje nosne sluznice. Akcija se počinje očitovati od 3-5. Dana bolesti, tvoreći ovisnost o drogama. Utipali su - i lakše je disati, a za jedan sat je nos postao još jači i ponovno ste stigli do kapi - to nije ništa što moderni liječnici nazivaju lijekovima za nos!

U trudnica ova ovisnost dolazi lakše nego u svim ostalima: hormonska pozadina je takva da se nazalna zagušenja ponekad osjeća tijekom svih 9 mjeseci, a nakon rođenja, manifestacije vazomotornog rinitisa magično nestaju. Ovo je još jedan razlog da budete oprezni s vazokonstriktorskim kapima - koristi moderne znanosti i tradicionalne medicine znaju mnogo drugih načina prehlade!

Savjet: isprati nju iz štrcaljke slabom otopinom soli (čaša soli slane vode na vrhu noža) i pokopati nosačke proizvode bazirane na morskoj vodi (Aquamaris, Salin).

Vitamini za trudnoću

Hladno trudnoću vitamini

Potreba za njima u budućim mama već je visoka i tijekom bolesti se povećava. Moram li ih dodati?

Sve ovisi o trajanju trudnoće i obilježjima bolesti: posavjetujte se sa svojim liječnikom! Bez njegova dopuštenja, nemojte povećavati dozu vitamina ljekarne. Možda će liječnik savjetovati da tijelo podupire askorbinskom kiselinom, koja se jako konzumira u infekcijama ili ascorutinima (jača zidove krvnih žila i smanjuje rizik od krvarenja od gripe).

Glavna stvar je zadržati tanku liniju: popuniti nedostatak vitalnih tvari uzrokovanih bolesti, ali ne stvoriti hypervitaminosis. Višak vitamina A u ranoj fazi trudnoće dovodi do malformacija, a pretrpanost vitamina C i D posljednjih mjeseci je puna starenja posteljice.

Savjet: nagnuti se na svježe voće i povrće i piti sok od istrošenog sokova (osim mrkve). Tijelo će asimilirati od njih vitamine koje je potrebno bez viška.

Trudnoća hladan med

Med i pčelinji proizvodi

Uz njihovu pomoć, obično smo spremljeni od respiratornih infekcija. No, bolje je da ga ne koristite u drugoj polovici trudnoće: alergija je možda već nastala u bebi koja još nije rođena, a u budućoj mami dijabetes je trudna.

Zagrijavanje tijekom trudnoće

Trudnoća - tretmani s hladnom toplinom

Mnogi od njih su kontraindicirani u vašem položaju. Možda ste navikli uzimati vruću kupku sa soli i biljem za hladnoću. Tijekom trudnoće morat ćete to zaboraviti! Neujednačena je i visoka stopala: postoji stvarna opasnost da refleksno potiče maternicu pokretanjem prekida trudnoće ili preranog rođenja.

No, čak i ako ništa kao što se to neće dogoditi, loša vijest je da je krv u žilama prilet nogama (protežu ih i uzrokuju oticanje), dok otoletsya iz posteljice tijekom postupka dijete će patiti od nedostatka hrane i kisika.

Savjet: ruke ispod slavine s toplom vodom za buduću majku mogu vinuti - ovo je izvrstan lijek za rinitis i upalu grla! Suha toplina također ne šteti. Osjećate da počnete odriješiti, zamotati vrat toplom šalom, staviti vunene čarape (možete staviti malo praha senfa u njih ili izrezati uloške od senfskih žbuka), tople pizde i otići u krevet: moguće je da će jutro hladno proći bez traga.

Trudnoća: hladno liječenje s homeopatijom

Za razliku od tradicionalnih lijekova, homeopatija nije štetna za trudnice.

Osjećate se dobro, svakih 15-30 minuta, otopite 5 zrna homeopatskog (!) Protu-gripa u ustima ili uzmite tabletu flu-gel s istim učinkom svakih 15 minuta tijekom 2 sata. Za konsolidaciju učinka, nastavite istu barem još 5 dana, uzimajte anti-influenza svaka 2 sata, a gripa Hel - 3-5 puta dnevno.

Obratite se svom liječniku ako:

· Nisu se borili sa slabostima u 2-3 dana.

· Temperatura je iznad 38 stupnjeva, pogotovo ako je popraćena teškom intoksikacijom - osjećajem slabosti, slabosti, glavobolje i povraćanja.

· U grlu je bilo racija, "prometne gužve" na tonzilima.

· Nosna sluz ili sluz dobivaju žuto-zelenu boju i / ili krvne mrlje koje se pojavljuju u njima.

· Čelo i oči imale su tešku glavobolju, pogoršanu savijanjem.

· Poremećeno izraženo kašalj, teško disanje, teško disanje.

Savjeti: bolje je pozvati liječnika ujutro kada bolni simptomi budu izraženije, a liječniku je lakše napraviti dijagnozu i pronaći pravi tretman.

Trudnoća: loša hladnoća

Liječenje rinitisa tijekom trudnoće

Teško je dići mamu - a beba dobiva manje kisika. Da, s obilnim sluznicama oslobođenim iz nosa, vaše tijelo gubi do 2.5 litara tekućine. Pijte više - morate popuniti gubitak!

· Postavite dodatni jastuk ispod naslona za glavu: to će smanjiti oticanje i upalu u sluznici, a postat će lakše disati.

· Masirajte točke na vanjskoj strani nosnica s vrhovima indeksnih prstiju - nazalni zagušenja odmah će se smanjiti.

· Nekoliko puta na dan, nanesite malo balzam "Asterisk" na nos, hramove i mjesta na licu gdje se osjećate nelagodu.

· Od obične prehlade i antrita pomaže vrućoj infuziji plantaža, divlje jagode i sv. Ivana: 2 žlice. žlice bilo koje biljke sipati čašu kipuće vode, ostaviti 30 minuta, napiti i piti pola šalice 2-3 puta dnevno.

· Dobro čisti nosnu šupljinu, što olakšava disanje, soda-tanin kapi: žličicu čaja skuhati šalicu kipuće vode, ispari za 15 minuta na laganoj vatri, procijediti kroz gazu i dodati žličicu sode bikarbone. Ubrizgajte 2-3 kapljice 2-3 puta dnevno u svaku nosnicu, a zatim izbjeljivati.

· Herbalists preporučuju 3-4 puta dnevno za izlijevanje 6-8 kapi svježeg soka (mrkva i jabuka) ili biljnih infuzija u svaku nosnicu. Potonji se mogu koristiti u obliku inhalacija - 3-4 dnevnih postupaka za 5 minuta:

· 1. Pomiješajte biljnu krastavu sv. Ivana, koru vrba i hrasta, lončastog cvijeća i lišća (1: 1: 2: 2: 2). Izlijte 2 tbsp. skupljajući čašu kipuće vode. Ostavite 3 sata u termos, napunite i dodajte 3-5 kapi jele ulja prije uporabe.

· 2. Podjednako podignite travu sjemenke i oregana, lišća kadulje, trobojnog ljubičastog korijena i kora od viburnuma. Izlijte 2 tbsp. skupljajte čašu hladne vode, ostavite jedan sat, pecite, upijte na vatru 5-7 minuta, ohladite i napunite.

· 3. Napravite zbirku jednakih dijelova borovih pupoljaka, divlje rasplodne cvjetove, lišća, majke i maćeha, kore korova i vrelišta oregana. Pripremite infuziju kao u № 2.

Trudnoća: temperatura

Temperaturno liječenje tijekom trudnoće

· Ako je temperatura naglo raste, a istovremeno se osjećate hladnoću i jednostavno ne mogu dobiti topao, ruka-noga led, uzeti poklopac s dekom, popiti nekoliko čaša vrućeg čaja sweat shopovima i pričvrstiti na dlanovima i tabanima grijačima. To će vam pomoći proširiti sužene krvne žile kože, uzrokujući krv krvi i time povećati toplinu. Kada zagrijavate, počnite mučiti vrućinom tradicionalnim proizvodima od mačaka: napunite tijelo vodkom ili pola razrijeđenom vodom s 3% octa (za vrijeme trajanja postupka, skinite svoju odjeću i nemojte se žuriti da se odmah zatvore.

· Kada groznica pere biljni čaj: 2 žlice. sušene ili ekstrahirane iz malina bobica. Majka i majka s 4 listova, 3-plantaža, 2-oregano. Još jedan recept: 1 tsp. fino usitnjena bijela vrba kora, sipati 1 šalicu kipuće vode, cool. Pijte 4 puta dnevno, 1 žlica.

· Pripremite crnogorični koktel unaprijed. Crush 100 g mladih procesa jele ili borovnice i 50 g korijenja maline. Sagnite u staklenu posudu, prskajući 100 g šećera. Popunite 1 žlica. kipuću vodu, ostavite na dan, a zatim zagrijavajte još 6-8 sati u vodenoj kupelji. Ostavite stajati 2 dana, isušite svijetli sok od malina. Držite je na tamnom hladnom mjestu i uzmite 1 tbsp. 4-5 puta prije jela.

Trudnoća: upaljeno grlo

Liječenje grla tijekom trudnoće

· Uzmite 1 čajnu žličicu divlje šećerne sirupa, 2 žlice. sok od repe i kefir. Stisnite ½ sok od limuna u tu mješavinu. Ovo piće je korisno za osobe koje pate od kroničnog ždrijela i tonzila.

· Pijte noću (već leži u krevetu) mudrac mliječne masti. 1st.l. suhu travu, ulijte čašu mlijeka, kuhajte, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, a zatim napunite i ponovo kuhajte.

· Bolje je ne koristiti slatkiše i pilule za ljekarne za grlobolja za trudnice. Zamijenite ih tradicionalnim sredstvima: držite u ustima žličicu morskog bakalarnog ulja ili Vitaon, komad rezane aloe list preko listova.

· Pripremite antivirusni lijek za ispiranje: lista breskve, eukaliptus i kadulje (1: 2: 3). 1 tbsp. Miješajte smjesu čašom kipuće vode, ostavite 15-20 minuta na toplom mjestu pod poklopcem, soja.

Svaka 2 · Chasa ispirati grlo mlaka voda s lukom ili repa sok (1: 1) ili topli infuziju bilje - Gospina trava, kadulja, kamilica, neven, eukaliptus. Izlijte 1 tbsp. sirove čaše kipuće vode, inzistirati 15-20 minuta, naprezanje. Prema istom receptu, uzimajući komponente jednako, možete pripremiti ispiranje iz biljnih pripravaka, samo trebate inzistirati duže - 1-2 sata: br. 1 - lišća od maslina, bilje sv. Ivana, cvjetove maline, sitnozrnato stablo i rovan; Br. 2 - cvjetne smokve, listovi malina i trava za konjušnicu.

Trudnoća: izgubljeni glas

Postupci u liječenju grla trudna

Nemojte pokušavati govoriti, čak ni šapatom - to bi moglo biti još opasnije. Kakav glasan govor. Tijekom laringitisa, šaptom, vokalna užad postaje napeta, kao kad vikne. Možete čak i izgubiti svoj glas!

Udahnite aromatsku vodu svakih 30 minuta. Napunite skupinu trave čašicom kipuće vode, namočite jedan sat ispod poklopca. Sastav infuzija:

1/2 čajna žličica listova divlje ružmarinske močvare, 1 žličica velikih listanskih listova i 2 žličice. lišće kukuruza;

· 3 tsp. borovnice ili bilje lavande i kamilice;

· 2 tsp. trobojnu ljubičastu travu i 1,5 tsp. trava je serija tripartita;

· 1 tsp ostavlja kukolj. Cvjetovi mahuna su žezlom u obliku i cvjetovi od sorte.

Nemoj gargarati! U svakom slučaju, kap se ne dobiva u grkljan - tijekom postupka je čvrsto pokriven epiglotisom. I zvuči kad ispiranje može oštetiti.

Trudnoća: kašalj (suho ili mokro)

Liječenje kašlja tijekom trudnoće

Na početku bolesti, kada je kašlja suha, popijte i dišite paru infuzija i dekocija kamilice, plantaže, kadulje, gledajte triple leaf, boju vapna. Omekšavaju grkljan i bronhija, ublažavaju nadraženu sluznicu dišnog trakta i imaju protuupalni učinak.

Nakon 2-3 dana nakon što je kašalj postaje vlažan i počne udaljavati flegma, idite na decoctions bilja s sušenja, adstrigentno i iskašljavanje - planinar zmija, lišće, brusnice i eukaliptusa, bilje ružmarin, stolisnik i sukcesije.

Uz dugotrajni kašalj koji vam ne "pusti" od vas do kraja tjedna. Morate pregledati liječnik kako bi isključili upalu pluća.

Tako je došao dugo očekivani trenutak - začeće i prve dane trudnoće. Sada, žena otvara vrata novom i neoznačenom životu, naravno, ako govorimo o prvoj trudnoći. Radost nadvladava dušu žene, ali fizička strana se uvijek ne pokazuje pozitivno. Mnogi od procesa koji se odvijaju u tijelu žene, iako su sasvim prirodna reakcija na trudnoću (jutarnje mučnine, vrtoglavicu, pospanost, umor.), Ali se percipira trudnice upitno, iznenađujuće, a ponekad i doslovno iscrpljujući i „kuga”, cijeđenje sve snage i „isušivanje Svi živci. Nije ni čudo da su trudne žene vrlo kapriciozne i razdražljive. Odavde počinje odbrojavanje do porođaja, a naravno, postoji masa "zašto?", Koji, poput "lopti" na biljaru, traže svoju ćeliju. Žena pokušava pronaći, čuti, učiti od nekoga ili pročitati odgovore, korisne informacije. Uostalom, trudnoća su prvi koraci odgovornosti ne samo za sebe. Sada u rukama žena život nerođenog djeteta, ali već postoji u sebi i „registriran u uredu neba” jer srce kuca... To je razlog zašto je vrlo važno pokušati i njega i sebe osigurati od opasnosti i da bi se postigao željeni rezultat.
Svaki dan, izlazak iz kreveta, uskladili smo se s prethodnim danom. U našoj glavi ima puno planova - što učiniti, gdje ići, što kuhati i tako dalje. Ne smijemo zaboraviti na vaše zdravlje, na koje ovisi normalni tijek trudnoće. I kako smo od djetinjstva podučavali da redovito operu i četkamo zube, tako da trudnica treba razviti naviku slušanja svojih osjeta, manifestacija tijela.

Normalna temperatura tijekom trudnoće.

Ako se žena prije trudnoće suoči s mjerenjem bazne temperature, zna da se temperatura tijela može razlikovati ovisno o fazi menstrualnog ciklusa. Da je početak ciklusa temperature može se dolazi na skali termometar 36,8 ° C, s početkom ovulacije smanji na 36,6 ° C, a prije početka menstruacije postići označiti 37.2 ° C. Uglavnom, to sve ovisi o fiziološkim manifestacijama i čisto je individualno za svaku ženu. Stoga se razina temperature može izjednačiti s nešto manje ili više od navedenih podataka. Ovo se pravilo odnosi na prosječnu tjelesnu temperaturu približno 37 ° C (plus, minus).
U prvim mjesecima trudnoće ženu se ne smije zastrašiti tjelesne temperature od 37,2 ° C, ponekad veće. Od trenutka razvoja fetusa, žensko tijelo počinje proizvoditi pristojnu "dozu" progesterona, što uvelike utječe na visoku temperaturu. Ova manifestacija tijela posebna je reakcija na trudnoću. Kako biste u potpunosti izbjegli sumnju, da biste umirili dušu, savjetujemo se da se posavjetujte sa svojim opstetričarima i ginekologom.

Što bi trebalo čuvati?

Proljeće, ljeto, jesen, zima, bez obzira na to razdoblje godine koje nosite u srcu djeteta, i iako uvijek pažljivo pratite svoje zdravlje, može doći do kvarova u imunološkom sustavu. Stoga, osjetite razne "neugodne" simptome - slabost, zimicu ili groznicu, svakako izmjerite temperaturu. Ako je veći od 37,8 C, hitno je poduzeti mjere. Vrućica može ukazivati ​​na neku vrstu upalnog procesa u vašem tijelu. To može biti manifestacija bilo koje infekcije, hladnoće, gripe ili posljedica neispravnosti jednog od organa (bubrega, jetre, želuca).
Valja napomenuti da je temperatura od 38 ° C, koja se dugo nije izgubila, smatra vrlo opasnim za razvoj djeteta. Može uzrokovati ozbiljne poremećaje u bebi:

u formiranju središnjeg živčanog sustava;

izazvati hipotenziju mišića; nerazvijenost različitih dijelova tijela, lica; mikrocefalija; rođenje djeteta s prstima koji izgledaju spojeni (syndactyly).

Da biste spriječili takvu opasnost, bolje je odmah posjetiti liječnika ili ga hitno nazvati i dobiti hitne savjete.
U većini slučajeva, groznica je posljedica ARVI.
Ne smijemo zaboraviti na niskim temperaturama, sve do 12-14 tjedna trudnoće, a idealno bi se trebala doseći 37 ° C, što je za ženu signaliziranja opasnosti od pobačaja, to jest, postoji opasnost od prestanka trudnoće.

Kako proći?

Pa, ako ne trpite gore navedene poteškoće. Ali ako se to već dogodilo, pokušajte se ne probuditi u paniku i ne pokušavajte se izliječiti. Mnogi lijekovi se ne preporučuju za trudnice i mogu uzrokovati poremećaje. Samo strogo propisano od strane liječnika! Najsigurnija metoda za suzbijanje prehlade, ako je većina - narodnih lijekova. Bolje je i ugodnije piti čaj s limunom, ako niste alergični na maline ili med. Možete kuhati za večeru krumpir u odori i disati preko tave, udahnuti parove koji dolaze iz krumpira. Dva užitka u jednom! Nemojte zaboraviti na toplo mlijeko s komadem maslaca, divljim ružama, biljnim čajevima... Nije čudo da su naše bake i baka rodila zdrave bebe.
Sretno i vi!

Bronhitis tijekom trudnoće: zahtijeva obvezno liječenje pod nadzorom liječnika

Bronhitis je jedna od najčešćih bolesti dišnih organa. Postoje akutni i kronični oblici bronhitisa. U akutnom bronhitisu, upala sluznice bronha dovodi do širenja njihovih posuda i punjenja krvlju. Akutni bronhitis često je rezultat akutnih respiratornih bolesti. Kronični oblik dovodi do promjene u cijeloj strukturi bronha, ponekad uključenih u promjene i dio pluća.

Bronhitis može uzrokovati ozbiljnu štetu tijekom trudnoće, ali samo ako je liječenje kasnilo. Osim toga, glavna opasnost od bronhitisa leži u riziku od njegovih komplikacija. Uostalom, obični bronhitis može pretvoriti u upalu pluća ili čak u bronhijalnu astmu.

Što trebate znati o bronhitisu?

Pod bronhitis se obično shvaća kao zarazno-upalna bolest dišnog sustava, u kojoj je upala uglavnom lokalizirana u bronhiju.

Znakovi bolesti

Vrlo često, bronhitis je zbunjen sa katarhijalnim bolestima, međutim bronhitis ima glavne značajke svojstvene samo u njemu:

 • Glavna manifestacija bronhitisa je kašalj. Kašalj bronhitisa obično traje 10-14 dana, dok je hladan kašalj obično kraći i traje 3-4 dana.
 • Vrućica može biti poput hladnoće ili bronhitisa, ali s bronhitisom traje dugo - ponekad više od tjedan dana. To je zbog činjenice da infekcija prodire u duboke sekcije - bronce i pluća.
 • Kod bronhitisa, kašalj uzima druge oblike - može se manifestirati noću i otežati disanje. Obstruzno disanje ukazuje na još jednu vrstu bronhitisa - opstruktivni bronhitis. Bronho-ometanje nastaje uslijed velike količine akumulirane sluzi u bronhima, koja se ne izlazi, stvarajući spazam u bronhiju i dovodeći do oštećenja respiratornog djelovanja.

Što učiniti ako šavovi nakon poroda postaju povrijeđeni? Preporuke stručnjaka u ovom članku.

Sve o lijeku "Elevit" pri planiranju trudnoće može se naći u ovom članku.

Uzroci bolesti

Postoji nekoliko razloga za to:

 • Najčešći uzrok bolesti tijekom trudnoće opći je pad imunološkog statusa. Smanjeni imunitet čini tijelo trudne žene ranjivo na razne prehlade koji mogu uzrokovati bronhitis;
 • promjene u hormonskim razinama mogu uzrokovati promjene u strukturi sluznice bronha. I bilo koji oteklina u bronhima može biti povoljan čimbenik za prodiranje infekcije;
 • rast maternice, koji se javlja u drugom tromjesečju, počinje utjecati na druge organe, uključujući membranu. Dijafragma pod tlakom malo se odstupa, smanjujući volumen pluća i ometajući normalnu ventilaciju;
 • pušenje, uključujući i pasivno, izaziva izlučivanje sluzi;
 • loši okolišni uvjeti;
 • visoka vlažnost u dnevnoj sobi dovodi do formiranja gljivica, koja može uzrokovati bronhitis;
 • virusne infekcije;
 • pregrijavanje ili prekomjerno hlađenje.

Simptomi bronhitisa

 • povećana tjelesna temperatura (do 38 ° C);
 • stanje slabosti i opće slabosti;
 • kašalj: suha u prvih dana, i "mokro" u sljedećem;
 • wheezing, zviždanje kada disanje.

Značajke bolesti u trudnica

Ako uzmemo u obzir činjenicu da su trudnice češće dijagnosticirane bronhitisom od drugih, onda je glavni razlog za to zanimljiva situacija. Bakterije lakše ulaze u tijelo trudnoće, jer imunitet tijekom trudnoće se smanjuje. A ako je pristup mnogim bakterijama bio jednostavno zatvoren prije trudnoće, sada je sve pojednostavljeno za njih.

Na početku bolesti, trudnica može osjećati hladno, jer svi početni čimbenici ukazuju na to - bolovi u mišićima, letargija, kašalj, lagana groznica. Ali sljedećih dana, ovi se simptomi zamjenjuju drugima, a kašalj postaje suzenje i sluzom. Sve to bi trebalo biti znak da je hitno zatražiti liječničku pomoć.

O liječenju citomegalovirusa u trudnoći saznajemo iz ovog članka.

Što je opasni bronhitis tijekom trudnoće?

Glavna opasnost od bronhitisa tijekom trudnoće je vjerojatnost infekcije fetusa. To može uzrokovati malu natalnu djetetu s upalnim bolestima.

Obstruktivni bronhitis, u kojem je teško disanje, može dovesti do hipoksije fetusa (nedostatak kisika), što je opasno zbog abnormalnog razvoja ili nerazvijenosti fetusa.

Jaka kašalj također je opasna za vrijeme trudnoće - može prouzročiti pobačaj. Opće stanje tijekom bronhitisa povećava manifestacije toksikoze.

Trudnice, u kojima je bronhitis već postala kronična bolest, tretiraju se u bolnicama, podvrgavaju posebnim postupcima i stalno se prate liječnici.

U svim oblicima bronhitisa moguća je povoljna trudnoća i rođenje zdravog djeteta. Glavna stvar - ne odgoditi liječenje, i provesti preventivne mjere.

Dijagnoza i liječenje bronhitisa tijekom trudnoće

Pravodobna dijagnoza će omogućiti početak liječenja, a neće dovesti do razvoja komplikacija. Stoga je nužno strogo slijediti sve liječničke recepte i tijekom testiranja.

Dijagnoza bronhitisa se također izvodi u prisutnosti pritužbi trudnice. U rijetkim slučajevima može biti potrebno rendgensko snimanje.

U liječenju bronhitisa obično se koristi sljedeći režim liječenja:
Puno toplog napitka. Cilj tretmana za bronhitis je razrijediti stimulaciju uklanjanja sluzi od bronha, a za to tijelo treba tekućinu u obliku pića (voda, čaj).

Preparati za kašalj mogu propisati samo liječnik ovisno o vrsti kašlja. I to je vrlo važno odabrati pravi alat - ako je kašalj neproduktivni, tada liječnik će propisati mukolitik za poboljšanje iskašljavanje.

U drugoj fazi bronhitisa, kada kašalj postane produktivan, ne biste ga trebali potisnuti antitusivnim lijekovima, jer prijeti stagnacija sluzi.

No, već u završnoj fazi bronhitisa kada je izveden sluz, a tu je bio samo suhi kašalj, može biti prikladno koristiti antitusike. Izbor kašalj medicine je vrlo presudan trenutak, jer većina njih je kontraindicirana tijekom trudnoće, a samo liječnik može propisati siguran lijek.

Udisanje. Ova vrsta liječenja bronhitisa nije samo vrlo djelotvorna već i sigurna. Udisanje se može izvesti alkalnom mineralnom vodom, a kasnije liječnik može dopustiti upotrebu posebnih preparata za inhalaciju. Takve inhalacije ne mogu prodrijeti u krv i, prema tome, u posteljicu.

Znate li je li češnjak moguć tijekom trudnoće? Odgovor na pitanje je u ovom članku.

Gargling s furatsilinom tijekom trudnoće: može ili ne može? Učimo - ovdje.

Antibiotici. U ranoj fazi bolesti, vjerojatnost liječenja bez antibiotika je vrlo visoka. Ali ponekad ih ne možete bez njih. Širok raspon antibiotika trenutno vam omogućuje odabir najsigurnijeg lijeka, čak i u ranoj trudnoći.

U prvom tromjesečju često propisuju penicilin antibiotik (ampicilin, amoksicilin, flemoksin). Ovi lijekovi mogu se uzimati tijekom trudnoće zbog sigurnosti fetusa.

Od drugog tromjesečja trudnoće moguće je koristiti antibiotike iz skupine cefalosporina.

Tu su antibiotici, topikalna primjena (Bioparox), koji se održava samo u respiratornom traktu, tako da je sigurno za fetus.

Liječenje folklornih lijekova bronhitisa

Folk lijekovi za liječenje bronhitisa ni u kojem slučaju ne bi trebali zamijeniti glavni lijek, da bude u vezi s njom.

Dakle, u liječenju bronhitisa, možete primijeniti sljedeće "bake receptima":

 • toplo mlijeko s medom;
 • lončarski čaj;
 • biljnih čajeva s licoricama, kukuruzom i timijanstvom;
 • udisanje pare.

Ni u kojem slučaju ne biste trebali koristiti svoje eterična ulja i neke vrste bilja jer mnogi od njih, naprotiv, mogu samo pogoršati stanje. Stoga se o takvim naizgled neškodljivim sredstvima raspravlja s liječnikom.

Prevencija bronhitisa tijekom trudnoće

Preventivne mjere mogu biti prilično učinkovite i pomažu izbjeći bronhitis.

Osim izbjegavanja drugih infektivnih i virusnih bolesti tijekom trudnoće, izbjegavati će mjesta i prostorije s pacijentima. Nosite medicinsku masku. Odrekne loše navike. Vježbe za disanje pomoći će poboljšati funkciju disanja.

Unatoč učestalosti bronhitisa tijekom trudnoće, trebali biste znati da je s pravim i pravodobnim pristupom bronhitis prilično dobro tretiran. Ali prevencija i poštivanje njihovog zdravlja mogu zaštititi od ove bolesti.

Znate li kako podići hemoglobin tijekom trudnoće? Savjeti i preporuke liječnika - ovdje.

Na prve znakove višestruke trudnoće može se naći u ovom članku.