Trudnoća beba štucanje u želucu

Zasnivanje

Trudnoća je uistinu čarobno stanje, kada se čak i svjetonazor budućnosti majke dramatično mijenja od nadmoćne sreće da će se uskoro pojaviti još jedan novi život - njezina omiljena beba.

Stoga, sve trudnice koje nose svoje dijete s toplinom i trepidation mogu brinuti o njegovu stanju u najmanju promjenu u uspostavljenom ritmu ili načinu dana.

Na primjer, štucanje djeteta tijekom trudnoće vrlo je česta pojava s kojima se lokalni ginekolozi suočavaju. Znači, ipak vrijedi zvučiti alarm? Shvatimo.

Što se događa

Taj se proces javlja zbog stimulacije središta živca mozga odgovornog za motoričku aktivnost dijafragme.

Hiccup je kongenitalni refleks, odnosno, također je vrlo relevantan u rođenju fetusa.

Kako to ide?

Trudnica može osjetiti intrauterine štucanje njezine bebe od 28. tjedna trudnoće. Posebno osjetljive žene mogu biti ranije, jer fetus počinje da štucanje dugo prije 3. tromjesečja.

U praksi se događa da se trudna majka osjeća periodicno štucanje djeteta od trenutka njegovih prvih pokreta - 16-18 tjedana "popularnog" razdoblja osjeta majke prvih pokreta fetusa.

Častica sama po sebi obično prepoznaje trudnica. Češće, na podsvjesnoj razini, žena shvaća da je njezino dijete štucanje.

Fetalni štucanje slični su sustavnim ritmičkim kratkim potiskama (neki kažu klikovi), koji sami po sebi ne uzrokuju neugodne osjete u ženi.

No, ako štucanje dugo traje ili se često javlja, može ometati trudnicu - odvraćati pozornost, ne dopustiti zaspati, izazvati tjeskobu.

U svakom slučaju, prisutnost ili odsutnost štucanja nije uzrok zabrinutosti ako razumijete razloge.

Ovdje ćete pročitati jesu li sport i trudnoća kompatibilni.

Zašto se to događa?

Uzroci fetusnih štucanja tijekom trudnoće mogu se identificirati samo dva:

 • Iz vanjskih razloga (na primjer, kada se velikim količinama amnionske tekućine proguta mrvice tijekom sisanja prsta, koja je previše aktivna), dijafragma je nadražena. Počne se ritamno smanjiti, što je prepoznato izvana kao proces zujalice;
 • Zbog unutarnjih razloga (na primjer, fetalna hipoksija ili pojava bilo kojeg od njegovih pojedinačnih simptoma), jedan je od živčanih centara mozga nadražen, što je odgovoran za motoričku funkciju membrane, što također dovodi do njegove ritmičke sustavne kontrakcije.

Iz prvog razloga za pojavu štucanja u trudnoj ženi nema apsolutno nikakvih razloga za zabrinutost - takva štucanja uzrokuje samo dobar apetit bebe, njegovu pravilnu aktivnost i vitalnu aktivnost.

Razmotrite ove "komplicirane" štucanje detaljnije.

Hiccups kao rezultat hipoksije

Hipoksija - nedostatak kisika u bebi. Valja napomenuti da štucanje fetusa zbog hipoksije može biti popraćeno specifičnim simptomima (znakovima):

 • povećana motorna aktivnost djeteta, uz pomoć kojih izvlači kisik koji nedostaje;
 • bradikardija - nizak otkucaji srca u mrvicama;
 • oštar porast kontrakcija (štucanje), povećanje trajanja;
 • prečesto štucanje.

Ovi znakovi trebaju upozoriti buduću majku, ali ne i preplašiti! Uostalom, prisutnost bilo kojeg od njih nije apsolutni pokazatelj nedostatka kisika u bebi.

U ovom slučaju, najzdraviji žena da se obratite svom lokalnom ginekologu. Liječnik, zauzvrat, već će provesti potrebne pretrage kako bi identificirala ili uklonila fetusnu hipoksiju.

U ovom odjeljku http://puziko.online/beremennost-na-rannih-srokah sve o trudnoći u ranoj fazi.

Ispitivanje trudnice s fetusom štucanje s znakovima hipoksije

Kao što ste već shvatili, štucanje, uz neobične znakove, treba biti prijavljeno promatračkom ginekologu. Liječnik može propisati dvije procedure: CTG i ultrazvuk (s Dopplerom).

CTG - kardiotogram. Omogućuje vam da procijenite kontrakcije maternice i otkucaje srca djeteta, kao i da pratite motoričku aktivnost fetusa.

CTG je siguran i bezbolan za majku i dijete. Obično se ovaj postupak izvodi nakon 30 tjedana trudnoće.

Ultrazvuk (s Dopplerom) - Doppler ultrazvuk. Omogućuje vam da procijenite brzinu i prirodu protoka krvi u plućima sustava majke-placente-fetus. Uz to, možete procijeniti koliko dobro opskrbljuju krvne žile i kako funkcionira njegovo srce.

Dopplerometrija vam omogućuje da vidite kršenja placente, kako biste provjerili je li dobro opskrbljen kisikom s fetusom. Ova studija je također sigurna za trudna i nošenje djeteta i apsolutno je bezbolna.

Dakle, liječnik, nakon što je čuo pritužbe ili uzbuđenje buduće majke o štucanju djeteta, nakon što je napravio potrebne manipulacije (testiranje, slušanje fetalnog srca pomoću stetoskopa - posebna cijev) može imenovati CTG ili Doppler ultrazvuk ako je potrebno.

Istraživanja će otkriti postoje li komplikacije trudnoće i druge razloge zabrinutosti za trudnicu.

Malodobni su različiti: jedan je ljubavnik koji jede u trbuhu, drugi je mali; jedna je povećana osjetljivost živčanih centara u mozgu, a druga ne.

Trudnice također imaju i različite osjetljivosti, netko nije dao doživjeti šok od štucanja u želucu. U svakom slučaju, ako vam štucanje smeta, obavijestite svog liječnika o tome.

Ginekolog će vam pomoći da provjerite je li sve u redu s vama i vašom bebom! Doista, u više od 90% takvih žalbi fetalna hipoksija nije potvrđena.

Šeću češće na svježem zraku, premjestite više, tako da placenta bolje opskrbljuje fetusom kisikom potrebnim za njegovu vitalnu aktivnost.

Jedite pravo, nemojte zaboraviti odmoriti se i osigurati udoban noćni san - vaše dijete će vam reći "Hvala"!

Moram li jesti banane tijekom trudnoće? Koje su njihove prednosti? Ima li kakvih povreda? Saznajte upravo sada!

O tome da li viburnum tijekom trudnoće, ovaj članak će reći.

Zašto dijete šteti u trbuhu trudnice

Razdoblje trudnoće prirodni su uvjet za ženu. U njemu se razvija novi život.

Buduće majke slušaju svaki pokret djeteta.

U posljednja dva ili tri mjeseca prije rođenja, majka ne osjeća samo pokret djeteta, već i znakove njegovih štucanja. Zašto dijete štucanje u želucu, koji je razlog?

Zašto dijete dobiva štucanje u maternici?

Dječja hiccanja u mami mogu biti na dvadeset šesti ili dvadeset sedmi tjedan.

Ponekad majke mogu čuti njezino dijete štucanje kasnije u tridesetpetom ili tridesetosjednom tjednu trudnoće.

Štipak se može pojaviti tijekom dana ili noću, a trajanje može biti do jednog sata. Zašto se fetus štucava, dok je u utrobi?

Očekujuće se majke naviknu na trzanje djeteta tijekom trudnoće. Ali novi pokreti, koji podsjećaju na tresak u trbuhu, sposobni su ih zastrašiti.

To se može uzeti za rad. Budući da su pokreti slični ritmičkoj kontrakciji. Osjećam se kao da mama podsjeća da je dijete štucanje. Svaka trudnica, ti osjećaji su različiti.

U razdoblju prenatalnog razvitka položeni su mnogi neupuceni refleksi. Kada se dijete budi ili spava, zijevava, može progutati.

Pretpostavlja se da štucanje u djetetu može ukazivati ​​na spontanu vježbu disanja, koja će biti potrebna nakon rođenja.

Možda je to zbog činjenice da je dijete progutalo amnionsku tekućinu. To se može dogoditi i zbog nedostatka kisika.

Ako je štucanje u fetusu povezano s pripremom za buduće neovisno disanje i refleks sisanja, onda možete biti mirni.

Budući da je ovaj blagotvorni proces pri porodu potreban za disanje i prvi dah. Prema nekim verzijama, štucanje potiče gubljenje kretanja, koje su neophodne za hranjenje majčinog mlijeka.

Tijekom tog perioda, dijete može, gutanjem amnionske tekućine, obaviti nešto slično vježbi disanja.

Majke se ne bi trebale brinuti, jer količina vode koja je proguta nije velika i ne može naštetiti djetetu. Ali dovoljno je da se pojavi kontrakcija u membrani.

Uzbuđenje majke je razumljivo, jer dijete može štucati svaki dan i često. Ove trajne manifestacije nisu opasne, a dijete ne pati od toga.

Proces smanjenja dijafragme je vrsta masaže, kroz koju dolazi normalni razvoj unutarnjih organa (srce, crijeva).

Neke majke su zabrinute zbog ovog fenomena, zabrinute su, po njihovom mišljenju, dijete razvija fetusnu hipoksiju, nedostatak kisika.

A njihovo je iskustvo razumljivo, jer s tim simptomima teško je roditi zdravo dijete. Ali hipoksija popraćena drugim znakovima.

S nedostatkom kisika, dijete često može početi štucanje, osjeća se pojačano motoričko djelovanje, pokreti su vrlo bolni, stvaraju stvarnu nemir za majku.

Hipoksija u maternici često je povezana s nedovoljnim pristupom kisikom. Ovaj opasni fenomen uzrokuje povredu uteroplacentalne cirkulacije.

S ovim fenomenom, dijete počinje hiccati vrlo intenzivno i dosta dugo.

Ako dijete često zvuči, prema vašem mišljenju, postalo je previše aktivno, a njegovo se ponašanje razlikuje od uobičajene u ovakvoj situaciji kako bi se isključilo razvoj patologije, trebali biste odmah potražiti pomoć stručnjaka.

Kako bi se uklonila moguća patologija majke, potrebno je proći kardiotokografiju. Zahvaljujući tome, izmjerit će se djelovanje maternice i odrediti brzinu otkucaja srca fetusa.

Također u trudnica treba ispitati protok krvi u placente i samog fetusa, da pošalje ultrazvuk. Prema zaprimljenim istraživanjima, izvršit će se konačna dijagnoza.

Statistike pokazuju da gotovo sve bebe zujanje u maternici rađaju zdravo.

Zašto dijete šteti u trbuhu trudnice

Žudnja za vrijeme trudnoće nije ništa više nego rezanje, ritmično kretanje dijafragme. Ovaj proces je zbog stezanja vagusnog živca.

Uz pomoć ovog živca je vezanje svih unutarnjih ljudskih organa. A mozak signalizira njegovo oslobađanje pokreti djeteta u maternici.

To može samo govoriti o formiranju središnjeg živčanog sustava kod djeteta. Ne zaboravite da dijete također voli ukusno.

Ako trudna majka je pojela kolač ili bombona, dijete također jede i štucanje, gura iz sebe previše. Dakle, ako dijete štucanje, u ovom slučaju, taj se proces ne može smatrati odstupanjem od norme.

Koji simptomi trudnoće zahtijevaju budnost?

U dvadeset i četvrtom tjednu trudnoće dijete se kreće prosječno deset ili petnaest puta na sat. Dijete može zaspati tri sata, u tim trenucima je smiren i njegovi su pokreti odsutni.

Ako se dijete aktivno kreće i taj je ritam redovan, onda nema razloga za zabrinutost. Promjene koje se javljaju u uobičajenim kretanjima fetusa moraju biti upozorene.

Ako dijete, nakon promatranja majke, prekomjerno kreće i ima dugotrajnu aktivnost bez razloga, može se pretpostaviti da osjeća nedostatak kisika - hipoksija.

To može biti zbog lošeg zdravlja majke. Ili iz rezultirajućih odstupanja u procesu nošenja djeteta.

Kada trebam potražiti liječničku pomoć?

 1. Ako majčino trbuh osjeća prekomjerno aktivno u kretanju djeteta, nekoliko sati i gotovo se događa bez promjene položaja tijela.
 2. Ako je dječja motorna aktivnost prestala više od dvanaest sati.

Pokreti djeteta u krilu moraju se svakodnevno zabilježiti na karti. U dvadeset osmom tjednu trudnoće bilježi broj perturbacija u fetusu.

Potrebno je razmotriti perturbacije od 9 sati ujutro. Oko deset pokreta zabilježeno je u posebnoj tablici (tablica).

Ako je tijekom dana bilo manje od deset perturbacija, možemo reći da dijete pati od nedostatka kisika. Ovo je ozbiljan razlog za odlazak liječniku.

Početni stupanj hipoksije kod djeteta znak je da se počinje ponašati nemirno. Dijete se aktivno kreće, srce se povećava.

Dijete u ovoj situaciji treba pomoć i ako nije pravodobno, može započeti progresivnu hipoksiju. Uz manifestaciju hipoksije, dijete se slabo razvija, manje se smanjuje, slabi.

Stoga je važno da majke to spriječe, neophodno je prijaviti promjene u tipičnom ponašanju djeteta u maternici. Dohvatite dnevnik koji će se snimiti svaki dan.

Napravite opis kako i kada, pomaknite voće, svoje osjećaje, vrijeme i intenzitet kretanja. Istaknite kad je počeo štucanje.

To može pomoći u budućnosti. Zahvaljujući snimkama, moći ćete saznati način bebe za svaki dan.

Ako postoji akutni nedostatak kisika, može se dijagnosticirati slušanjem srčanog ritma fetusa. Pomoću kardiotografije može se odrediti vrijeme otkucaja srca po satu.

Liječnik može provesti i Dopplersku sonografiju. Uz pomoć zvuka koji dolazi iz plovila, utvrdit će se s kakvom se aktivnošću hrana dostavlja fetusu kroz posteljicu.

U slučaju otkrivanja abnormalnosti u trudnoći, specijalist može hospitalizirati ženu.

U svakoj situaciji ne može uvijek reći da se fetus ne osjeća dobro. Možda je razlog tomu što vaše dijete jednostavno nema dobro raspoloženje na ovaj dan.

Da ga podignete na bebu, pokušajte ga ugoditi nečim slatkim, jesti bombonima ili napraviti lijepu gimnastiku. Razgovarajte s njim. Vjeruj mi, dijete će odgovoriti majci s promuklim.

Priroda pokreta u majčinom trbuhu je različita za svako dijete. Liječnici vjeruju da uz pomoć miješanja fetusa u trbuhu majke pokušava komunicirati s budućim rodbinom.

Mnogi smatraju da će novorođenče prepoznati glas njegova oca, majku, ako su pokušali razgovarati s njim dok je još bio u majčinom trbuhu.

Moms primijetiti da možete razgovarati i složiti se s bebom u želucu. Stoga, komunikacija s bebom je vrlo važna.

Ako dijete utječe na majčin trbuh, što treba učiniti?

Mama dobrobit ovisi o tome kako dijete razvija u maternici tijekom devet mjeseci. Važno je da trudnica promatra dnevni režim, prehranu i slijedi sve preporuke liječnika koji vode promatranje.

Ako su od trenutka začeća i tijekom prvog tjedna trudnoće testovi bili normalni, nije bilo abnormalnosti, majka je primila dodatne vitamine, pratila dnevni režim, vrijeme unosa hrane, hodala na svježem zraku, a zatim se dijete pravilno razvija u majčinom trbuhu.

Ako povremeno s vremena na vrijeme postoji malo odstupanja od stope gestacije, to može lako ispraviti liječnik. Budući da su svi osjećaji zabrinutosti za vas trebali biti raspravljani.

Da bi dijete u maternici nemiralo gladovanje kisikom tijekom trudnoće, majka bi svakodnevno redovito trebala ići na otvoreni put, hodati, dobiti dovoljno sna i jesti uravnoteženu prehranu.

Ne smije doživjeti nervozne prenapona, emocionalne negativne kvarove, teške tjelesne napore. Ostanite u dimnoj, začepljenoj sobi.

Sve ovo može negativno utjecati na osjećaj i dobrobit trudnice i fetusa. Iz ovog, beba u želucu također može početi štucanje.

Ako se tijekom trudnoće žene osjećaju dobro i nemojte pratiti alarmantne signale, au isto vrijeme dijete ponekad ima štucanje, ne biste trebali brinuti o tome. Pokušajte posjetiti svog vodećeg liječnika.

Zašto dijete šteti u trbuhu trudnice

Bez obzira koliko je maleno dijete u trbuhu mame, on već zna puno: prevrnuti, sisati prst, treptati, progutati vodu, pa čak i... štucanje. Zašto dijete štucanje u želucu? Je li štucanje povezano s fetusom tijekom trudnoće s bilo kakvim negativnim posljedicama? Bavimo se tim gorućim pitanjima.

Zašto se pojavljuju štucanje?

Najvažnija stvar za upoznavanje dječjih štucanja jest da je normalno, na primjer, 31. tjedan, a prije ili kasnije. Neke majke osjećaju specifične pokrete, nalik na štucanje i usred trudnoće. Međutim, najčešće se štucanje javlja u fetusu bliže 34 tjednu ili čak 36 tjednu trudnoće. A to je zbog činjenice da dijete postaje sve veće, njegova je aktivnost uočljiviji za majku kroz zidove trbuha, kao i na činjenicu da beba sazrijeva.

Točno poznavanje razloga zašto djeca štucanje još nisu dostupna. Najvjerojatnije je to jedna od mnogih faza pripreme fetusa za daljnji neovisni život, jedan od stupnjeva njegovog postupnog razvoja. Tako se događa da dijete često štucanje u utrobi i to počinje gnjaviti trudnica. Je li sve u redu s djetetom? Ne treba li poduzeti hitne mjere kako bi osigurale njegovo zdravlje? Da ne biste uzalud uzbudili, potrebno je upoznati se s mogućim preduvjetima za pojavu štucanja:

 • Gutanje amnionske tekućine;
 • Priprema respiratornih organa;
 • Hipoksija.

Dijete u utrobi često gutlja vodu u kojoj se nalazi. Amnionska tekućina osigurava sigurnost djeteta i pruža mu hranjivi medij. Istraživanja ponašanja djece u maternici pokazala su da kada glukoza bude dodana amnionskoj tekućini, gutanje kretanja fetusa postaje češće i pohlepno. Drugim riječima, dijete okusa okolnih voda i prepoznaje njihov okus. Do 38 tjedana može progutati oko 500 ml amnionske tekućine dnevno! Tekućina može ući u pluća i biti uklonjena od tamo smanjenjem dijafragme, što uzrokuje štucanje.

Ako se uzgojeni organizam štucuje nekoliko puta dnevno u razdoblju od 37 tjedana i dalje, to može ukazivati ​​na gotovo potpunu sazrijevanje dišnih organa (dijafragma, pluća) i njihovu obuku za kasniji život izvan maternice. Takva obuka ne uzrokuje opasnost i nemir za bebu.

No, ono što nadahnjuje strahove za trudnice je vjerojatnost izlijevanja intrauterne kisika. Hiccups nisu nužno pokazatelj fetalne hipoksije, ali ako je osobito debilitating, long-term, ili iz nekog razloga smeta i brine trudnica, bolje je vidjeti liječnika i podvrgnuti potrebnim pregledima. Od 30 tjedana može se propisati CTG - kardiotokografija, koja pokazuje dječje otkucaje srca. I kod 32 tjedna obično se propisuje rutinski ultrazvuk, čiji podaci mogu potvrditi ili uskratiti prisutnost hipoksije. Umjerena hipoksija može se ispraviti, što nadahnjuje nadu i ne može se radovati.

Kako utvrditi da dijete štucanje

Oni koji nisu iskusili manifestacije intrauterinih štucanja, teško je zamisliti kakav osjećaji mama osjeća i kako to izgleda. Kako razumjeti da dijete šteti u želucu? Hiccups mogu biti:

 • ritmičke vibracije;
 • kratko udaranje i trzanje;
 • monotone pushes ili klikova.

Često žena pogađa na intuitivnoj razini da osjećaji koji ona osjeća su samo štucanje u bebi. Nemoguće je predvidjeti učestalost i trajanje, za nekoga je 1 minuta, a drugi - sat, jednom tjedno ili više puta dnevno. Međutim, postoji neka korelacija štucanja s potrošnjom slatke hrane za trudnice.

Kako se sami ponašati ako se štucanje smeta?

33 tjedna prije rođenja, još uvijek je daleko, a bilo bi logično spavati na pragu neprospavanih noći s novorođenim djetetom. Ali ostatak trudne žene je uznemiren zbog pritiska i brzog punjenja mjehura, tjeskobe i uzbuđenja povezanih s nadolazećim rađanjem i dramatičnim promjenama u životu. A ako je dijete također odlučilo igrati noć i odlučila zagristi, što da radim onda? Ovdje se majka može uzbuđivati ​​ne samo po svom zdravlju, već i vlastitom udobnošću.

Što ako dijete uboda u maternicu? Ako je dijete zdravo i njegove štucanje ne ometaju mamu, onda ništa. No, kada se dugo gurne i ne dopuštaju zaspati, vrijedi pokušati ponovno razmotriti prehranu i ne pojesti slatkiše navečer i prije spavanja, jer njihova uporaba može izazvati kontrakciju dijafragme u bebi.

Kada se štucanje javlja tijekom dana, možete pokušati i druga sredstva. Učinkovita promjena položaja tijela, usvajanje poza na sva četiri, hodanje na svježem zraku. Osim toga, tjelesna aktivnost majke, zdrav san i uravnotežena prehrana su prevencija hipoksije koju nitko ne želi suočiti.

Mnoge majke razgovaraju s bebama u trbuhu - po nalogu srca ili sukladno preporukama stručnjaka, nije važno. Dijete u maternici može razlikovati glasove, zvukove i osjetljivo je na dodir. Ako štucanje ili prekomjerna aktivnost u neprimjerenom satu poremetite majčin mir, nježno možete razgovarati s djetetom, staviti ruku na trbuh i udariti ga. Čak i ako se beba odmah ne smiri, uspostavite kontakt s njim i smirite se. Sjeti se da je štucanje u bilo koje vrijeme - i na 20 i 35 tjedana - apsolutno normalno.

Dijete se u utoru svakodnevno štucanje - razmislite o tome kako biti i što trebate učiniti

Tijekom trudnoće majka može promatrati bilo kakve promjene ponašanja djeteta kao bolesti ili abnormalnosti. To se posebno odnosi na posljednjih mjeseci kada je majka već mentalno spremna za rođenje djeteta. A kad fetus u trbuhu, pored uobičajenih pokreta i pokreta, iznenada počinje da štucanje, čini da vas puno brine. Trebam li se brinuti u ovom slučaju?

Majka senzacija kada štucanje dijete

Štipak u djeteta može se pojaviti kako u sredini tako i na kraju trudnoće. Dijete može ikat samo ako je već dovoljno razvijen respiratorni i živčani sustav.

Evo osjećaja koju žena osjeća kad štucanje dijete:

 • ravnomjerni podrhtavanje, ponekad trajan do sat vremena;
 • kucanje u trbuhu;
 • ritmički trzanje, jednolično kucanje;
 • uniformni spazmi, lupanje.

Takvi osjećaji mogu se nastaviti u različitom vremenu. Za neke, to traje samo nekoliko minuta, za druge, štucanje traje oko sat vremena. Učestalost takvih "napada" također se može značajno razlikovati: od jednog slučaja do 6-8 puta dnevno.

Zašto beba štucava

Točan uzrok štucanja u maternici nije instaliran. Prema opažanjima stručnjaka, u takvim trenucima ne osjeća bol i neugodu, pa se ovi fenomeni smatraju normom.

Postoji samo nekoliko pretpostavki koje objašnjavaju prirodu beba štucanja:

 • gutanje bebe amnionske tekućine;
 • priprema za disanje;
 • fetalna hipoksija.

Gutanje amnionske tekućine

Jedna od pretpostavki znanstvenika o štucanju fetusa - češći dijete koji gubi amnionsku tekućinu, tzv. Amnionsku tekućinu. Ne postoji ništa strašno ovdje - dijete ga stalno proguta i jednostavno se izlučuje uz urin. Hiccups se može dogoditi ako proguta veći volumen tekućine nego obično. Kako bi uklonio višak, njegovo tijelo također počinje pokreta ictinga.

Mnogi ljudi povezuju izgled štucanja s hranom koja mama troši. Najčešće se to događa nakon velike količine slatkiša, koju je trudnica jeli. Dijete, nakon što je osjetila slatki okus, počinje snažno progutati amnionsku tekućinu koja izaziva pokrete koji se drže.

Priprema za buduće disanje

Drugi mišljenje stručnjaka o štucanju je da dijete tako razvija svoju dijafragmu kako bi se pripremila za samostalno disanje i gutanje hrane nakon rođenja.

Ako je teorija točna, onda se takav razlog može smatrati vrlo korisnim za dijete: nakon rođenja, bit će mu puno lakše uzeti prvi dah, au budućnosti će se brže prilagoditi nezavisnoj prehrani.

hipoksija

Druga teorija koja objašnjava prirodu štucanja je nedostatak kisika koji ulazi u bebino tijelo kroz majčinu posteljicu. Takav problem izuzetno je opasno za zdravlje djeteta i može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se na vrijeme ne dijagnosticira i ne započne liječenje. Iako ova verzija nije raširena, svaka majka treba paziti na takve pojave i, kako bi izbjegla ozbiljne posljedice, posavjetujte se s ginekologom.

Kada otići liječniku

Većina slučajeva štucanja u djetetu potpuno je prirodna pojava koja ne bi trebala izazvati zabrinutost za trudnicu.

Normne štucanje fetusa ne daju više od tri napada dnevno i ne više od 1 sata. U ovom slučaju, dijete se i dalje ponaša kao i prije, pokreti se ne povećavaju, a žena ne bi trebala osjetiti nelagodu.

Ako se štucanje javlja svaki dan i traje dulje, a dijete se počinje ponašati nemirno - puno se kreće i aktivno - obavijestite svog liječnika o svojim strahovima, budući da možemo govoriti o fetusnoj hipoksiji.

dijagnostika

Nakon što ginekolog posluša pritužbe trudnice, može odrediti sljedeće preglede:

 • Doppler ultrazvuk. Pomoći će pri utvrđivanju kršenja krvotoka krvnih žila posteljice. Ako beba štucanje tijekom ovog postupka, zvukovi štucanja će se jasno čuti.
 • Karditokografiya. Određuje učestalost i prirodu dječjeg otkucaja srca. Hipoksija je najvjerojatnije s brzim pulsom.

Ti pregledi nisu opasni za trudnicu i fetus, pa se mogu održati u bilo koje vrijeme i onoliko često koliko se želi.

Što učiniti kad hiccups dijete

Ako beba štucanje izaziva nelagodu u majci i ometa njezine dnevne aktivnosti, preporučujemo sljedeće:

 • Učiniti vježbe. Nekoliko jednostavnih vježbi pomoći će poboljšati cirkulaciju krvi i zasititi tijelo kisikom.
 • Isti učinak može imati laganu šetnju na svježem zraku.
 • Ako beba ustane kad je žena dugo sjedila ili leži, preporuča se češće mijenjati položaj.
 • Budući da se štucanje često povezuje s konzumacijom trudne slatke hrane, možete pokušati smanjiti količinu slatke u prehrani. Posebno nije preporučljivo jesti slatkiše prije spavanja.
 • Možda je beba samo hladno. Ako je temperatura u sobi niska, morate toplo odjenuti ili pokriti trbuh pokrivačem. Ako namjeravate hodati na hladnom vremenu, trebali biste također osigurati da je želudac topla.
 • Nekoliko minuta u položaju koljena može pomoći bebi se smiriti i zaustaviti hiccupping.
 • S čestim napadima štucanja preporuča se piti koktel kisika.
 • Jednostavne vježbe disanja također mogu pomoći. Izvodi se na sljedeći način: inhaliramo do 5, i uzmimo do 10.

Ako je dijete odjednom počelo zujalo nakon nekog stresnog stanja ili šoka kod majke, morate se smiriti, sjesti ili leći, a zatim tresti trbuh nekoliko minuta, okrećući se djetetu ljubavlju i nježnosti. Čak i tijekom trudnoće, bebe su vrlo osjetljive, suptilno opažaju emocionalno stanje majke i slušaju ga pažljivo.