Najčešće infekcije nakon poroda

Zdravlje

Vaše tijelo će se oporaviti nakon poroda u roku od nekoliko mjeseci. U ovom trenutku postaje najranjiviji na infekciju.

Najčešće infekcije nakon porođaja su:

 • endometritis - infekcija endometrija ili sluznice maternice;
 • infekcije mokraćnog sustava;
 • infekcija rana primljenih tijekom poroda;
 • infekcije mliječnih žlijezda.

endometritis

Razvoj nekih postpartum infekcija zapravo počinje odmah za vrijeme poroda, ali prvi simptomi često se javljaju u drugom trećem tjednu nakon porođaja. Ove infekcije uključuju endometritis.

Ako ste imali dugotrajni i dugotrajan rad, a interval između rupture membrana (ispuštanje amnionske tekućine) i rađanja djeteta premašio je šest sati, onda imate vrlo visok rizik od razvoja postpartum endometritisa.

Osim toga, žene koje rađaju carski rez više su osjetljive na endometritis nego žene koje roditi vaginalno, a taj rizik postaje veći ako je carski rez obavljen hitro, tj. Kada je žena već imala kontrakcije i obdukcija mjehura.

Što se tiče žena koje roditi vaginalni, oni koji rađaju stimulaciju rada tijekom rada imaju veći rizik od razvoja endometritisa od onih koji su spontano rađali.

mastitis

Druga najčešća postpartumna infekcija je mastitis, infekcija mliječnih žlijezda. To utječe na otprilike jednu u 20 majki i najčešće se javlja kod žena koje imaju bradavice pukotine.

Kod majki koje nisu skrb, razvoj mastitisa je izuzetno rijedak, ali moguće je ako žena potiskuje laktaciju, a njezina dojka u to vrijeme bila je napunjena mlijekom, koje je ostalo neizrazito.

Ostale postpartumne infekcije

Ako ste imali carski rez, može se pojaviti infekcija tkiva na mjestu rezanja. Nakon vaginalne dostave, takva se infekcija može razviti u mjestima rezova ili suza u perineumu, vagini i cerviksu.

Žene koje imaju kateter za pražnjenje mokraćnog mjehura nakon porođaja mogu razviti infekcije mokraćnog sustava.

Simptomi postpartum infekcije

Većina postpartum infekcija popraćena je groznica, zimica i opće slabosti.

Drugi mogući simptomi uključuju:

 • bol u donjem dijelu trbuha, popraćena vrućicom ili zimice, i loše smrdljiva ljekovita (postpartum vaginalni iscjedak) su znakovi endometritisa;
 • glavobolja masnog tkiva, glavobolja, otvrdnjavanje, crvenilo, oticanje dojke (obično samo jedan) i povećanje tjelesne temperature, praćeno zimice ili groznica, bol u mišićima, umor i glavobolja;
 • crvenilo, iscjedak, oteklina, preosjetljivost, teška bol u području rane (urezivanje nakon cezariannog dijela, epiziotomija ili mjesto rupture), popraćena groznicom - znakovi infekcije na mjestu rane;
 • Teško, bolno ili česte mokrenje, ali istodobno izlučivanje male količine urina, urinarna inkontinencija (spaljivanje), paljenje tijekom mokrenja, tragovi krvi ili gnoja u mokraći, i loš miris urina su znakovi infekcije mokraćnog sustava.

Liječenje postpartum infekcija

Ako se postpartum infekcija ne liječi, može se pretvoriti u ozbiljnije stanje, pa ako osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma ili ako postoji neobjašnjivo povećanje tjelesne temperature, ne odgađajte posjet liječniku.

Bit ćete propisani antibiotici za liječenje infekcije, pa ako dojite bebu, obavijestite svog liječnika o tome - to će utjecati na njegov izbor lijekova. U većini slučajeva, antibiotska terapija je dovoljna, ali u nekim situacijama (na primjer, ako je šav na maternici zaražena nakon carskog rezom), potrebno je otvaranje rana i njihovo liječenje. Nakon takvih manipulacija, žena je propisana intravenoznim antibioticima, tako da će dojenje morati biti odgođeno.

Obično, žena dobiva bolje nakon dva dana nakon početka antibiotika, ali je izuzetno važno završiti tijek liječenja, čak i ako simptomi infekcije nestanu prije nego tablete nestanu!

Pijte puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju i pomoći tijelu da se bori protiv infekcije nakon porođaja.

Postpartum infekcije

Nakon poroda može doći do upale.

endometritis

To je upala i infekcija endometrija (endometrija). Bakterije koje uzrokuju infekciju prvo se razvijaju na podlozi maternice, ali također mogu prodrijeti izvan svojih granica. Infekcija se može proširiti na jajnike i krvne žile u području zdjelice.

Endometritis je jedna od najčešćih infekcija nakon poroda. Može se dogoditi nakon normalne dostave, i nakon cezariannog dijela, ali nakon cezariana to se događa češće. Endometritis može pridonijeti produženom radu ili velikom jazu između ispuštanja vode i početka rada. Ostali čimbenici rizika uključuju pušenje, dijabetes i prekomjernu težinu.

Znakovi i simptomi mogu varirati ovisno o ozbiljnosti infekcije. Može postojati vrućica, povećanje i bol u maternici, previše teška ili truljana iscjedak, neugodna senzacija u abdomenu, zimica i glavobolja.

Za dijagnozu liječnik može osjetiti donji dio trbuha i maternicu kako bi utvrdio bol. Ako se sumnja na infekciju, provode se preglede, krvne i urinske pretrage.

liječenje

Žene s endometritisom obično su hospitalizirane i antibiotici se primjenjuju intravenozno. Tekućine se daju usta ili intravenozno. U blagim slučajevima liječenje se može provesti na ambulantnoj osnovi.

Antibiotici liječe većinu slučajeva endometritisa. Međutim, bez liječenja infekcija može dovesti do drugih ozbiljnih problema, uključujući neplodnost i kroničnu bol u trbuhu. Ako pronađete simptome endometritisa, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

mastitis

To je infekcija koja se može pojaviti kada bakterija ulazi u prsa tijekom njege. Pukotine i abrazije mogu se pojaviti na bradavicama pri skrbi. To se može dogoditi ako je beba nepravilno smještena prilikom hranjenja ili sisanja samo bradavice, a da ne uzme okolno područje (areola) u usta. Ponekad bakterije ulaze u prsa u odsutnosti bilo kakvih problema s bradavicom.

Mastitis može utjecati na jednu ili obje dojke. Kada je prsa zaražena, temperatura se podiže i pojavljuje se opći osjećaj loše, kao i kod gripe. Prsa mogu postati bolna, teška i vruća. Obično se dijagnoza može napraviti nakon pregleda, bez dodatnih testova. Ako liječnik posumnja na apsces prsnog koša, ultrazvučno skeniranje može biti potrebno.

liječenje

Obično su antibiotici propisani za mastitis. Budući da je mastitis bolan, možda želite zaustaviti dojenje. Bolje je nastaviti hraniti ili dekantirati, jer to oslobađa dojku i smanjuje stres. Infekcija ne ulazi u mlijeko, a antibiotici neće štetiti djetetu, iako ćete primijetiti promjenu boje dječjeg izmeta.

Vrući kompresija mogu pomoći nekoliko puta dnevno. Za ublažavanje vrućice i boli, možete koristiti ibuprofen ili acetaminofen. Držite vaše dojke suhe između hranjenja i obloge kako bi bolje liječili.

Infekcija cesareanog dijela

U većini slučajeva, rezovi nakon cezariannog dijela sigurno će se izliječiti, ali ponekad se može razviti infekcija. Vjerojatnost takve komplikacije varira. Veće je ako pušite, koristite alkohol ili lijekove, ako imate dijabetes ili imate prekomjernu tjelesnu težinu. Masna tkiva ne liječe dobro.

Ako koža na rubovima rezka postaje bolna, postaje crvena i natečena, infekcija je moguća, pogotovo ako postoji konstantno iscjedak iz rane. Infekcija također može izazvati groznicu. Ako sumnjate da je incizija zaražena, obratite se svom liječniku.

liječenje

Ako je infekcija potvrđena, rez treba otvoriti i oprati kako bi se uklonile bakterije. To se obično radi na izvanbolničkoj osnovi.

Infekcije mokraćnog sustava

Nakon rođenja, može vam biti teško napuniti mjehurić. Preostali urin je idealno okruženje za razvoj bakterija koje mogu uzrokovati infekciju mokraćnog mjehura, bubrega ili uretre - cjevčicu kroz koju urin ostavlja mokraćni mjehur prilikom mokrenja. Takve infekcije mogu se razviti nakon normalne dostave i nakon cezariannog dijela. Ovo je česta komplikacija tijekom trudnoće i nakon porođaja. Rizik se povećava ako imate dijabetes ili ako dugo umetnete mokraćni kateter nakon operacije.

Uz infekciju mokraćnog trakta može doći do česte, gotovo stalne potrebe za mokrenjem, boli prilikom mokrenja, vrućice i boli u području mjehura. Ako imate nešto slično, obratite se svom liječniku.

liječenje

Liječenje infekcija mokraćnog sustava obično uključuje uzimanje antibiotika, puno pijenje, redovito pražnjenje mokraćnog mjehura i uzimanje antipiretskih lijekova.

Vrste komplikacija nakon poroda: prevencija i liječenje

Rodjenje je pravi test za svaku ženu.

Nakon rođenja postoji vjerojatnost komplikacija. U nekim slučajevima mogu se izbjeći vrlo lako.

Postpartum razdoblje, koje ovisi o individualnim karakteristikama žene, može trajati od šest do deset tjedana.

Tijekom tog vremena, tijelo žene kao cjeline, kao i pojedinih organa, obnovljeno je, vraćajući se u državu prije rođenja. Nažalost, ova restauracija ne može uvijek biti lako i potpuno bezbolna.

Općenito, upalne bolesti u području zdjelice mogu se smatrati komplikacijama nakon porođaja.

Također, uzroci razvoja upalnih bolesti mogu biti: slaba imunost žena i nepoštivanje ili nepažnja u odnosu na pravila intimne higijene.

Veliki gubitak krvi tijekom porođaja, anemija, slabo zgrušavanje krvi, nedostatak vitamina, intervencije tijekom rada, ostatke placente ili membrane fetusa u šupljini maternice, pukotine bradavica, problemi porođaja i porođaja, dugo bezvodno razdoblje tijekom porođaja - to su uvjeti sposobna podupirati i razvijati upalne procese.

Najčešće komplikacije nakon porođaja su:

 • postpartum endometritis (upala šupljine maternice);
 • patološko krvarenje;
 • chorioamnionitis (upala membrana fetusa ili maternice);
 • mastitis (upala mliječnih žlijezda);
 • upala uretre.

Manje uobičajene su peritonitis (upala peritoneuma), tromboflebitis (upala) zdjeličnih vena, sepsu (opća infekcija krvi), pielonefritis (upala bubrega).

Kako bi izbjegli pojavu i daljnji razvoj bilo kakvih komplikacija, njihova je dijagnoza nužna na prve manifestacije.

Bolja bi mogućnost bila spriječiti bolesti preventivnim mjerama za one koji su najosjetljiviji na njih.

Razmotrite uobičajene komplikacije nakon porođaja.

Trbuh nakon poroda: liječenje. Pročitajte u ovom članku.

Ovdje ćete pročitati članak o pražnjenju ovulacije.

Postpartum endometritis

Poznato je da je endometritis (upala sluznice maternice) jedna od najčešćih komplikacija koje većina žena doživljava tijekom postpartum razdoblja. U 7% žena koje rade ova bolest javlja se uglavnom ženama koje su prolazile kroz carski rez.

Nakon poroda, maternica je velika rana. Postoje dvije faze iscjeljenja: upala i obnova sluznice.

Zahvaljujući ovim fazama, uterus se čisti. Ali ako su prisutni bilo koji patogeni mikroorganizmi, upala može postati kronična.

Kako prepoznati?

Istodobno, temperatura se podiže na 38 ° C, puls se ubrzava, tijelo drhti, bol u donjem dijelu trbuha i donji dio leđa, što se može povećati tijekom dojenja.

Postoje neugodni smeđi iscjedak, koji ubrzo postaju gnojni. Maternica u ovoj bolesti je smanjena sporije nego obično.

Ali povećana temperatura (npr. 37,5 ° C) i slabost u prvim danima mogu se objasniti dolaskom mlijeka, a ne posljedičnom upalom.

Sprječavanje i liječenje

Prije porođaja (i po mogućnosti prije trudnoće) neophodno je identificirati i pokušati se riješiti svih zaraznih bolesti.

U slučajevima visokog rizika od endometritisa i samo u svrhu ginekologa za prevenciju antibiotika mogu se primiti.

Patološko krvarenje nakon porođaja

Zapravo, krvarenje nakon porođaja ne može se nazvati simptomom patologije, ova pojava je potpuno prirodna za ovo razdoblje.

Nakon poroda, maternica se spontano vraća na svoju bivšu veličinu. S takvim kontrakcijama maternice, krv izlučuje iz vagine. Ovaj proces kontrakcije sličan je višemjesečnom uzorku.

Prilikom dojenja takvo krvarenje prestaje ranije, a oni koji su prošli kroz carski rez, naprotiv, traju duže.

Ali također se događa da iscjedak postaje patološki.

Kako prepoznati?

Ako je krvarenje nakon dva tjedna nakon isporuke jednako bogato, ima svijetlu crvenu boju, štoviše, ima neugodan miris, a još gore se pretvorio u gnojno, potrebno je čuvati.

Sve ovo može biti početak komplikacije u razvoju koja zahtijeva pomoć liječnika.

Također je zakašnjelo postpartalno krvarenje opasno. To ukazuje na zakrivljenost maternice ili njegovo sporo smanjenje. U tom slučaju dolazi do porasta temperature, težine u želucu, zimice, značajnog smanjenja iscjedak.

Preventivne mjere

Prvo, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila higijene genitalnih organa: za vrijeme krvarenja i kada postoje šavovi nakon porođaja preporuča se pranje hladnom vodom i svaki put nakon odlaska u zahod.

Drugo, sanitarne jastučiće trebaju se mijenjati ponajprije svaka četiri sata i izbjeći prilagodbu tijekom prvog tjedna.

Evo nekoliko korisnih smjernica za sprečavanje pojave patoloških krvarenja:

 • pravodobno izliječiti sve moguće infekcije, posebno ginekološki;
 • ne koristite higijenske tampone;
 • tako da se maternica brže ubrzala nakon porođaja, pokušajte više ležati na trbuhu;
 • samo idite u zahod;
 • ako je isporuka bila uspješna, bez komplikacija, pokušajte se početi što prije krenuti.

Ovaj odjeljak http://puziko.online/planirovanie-beremennosti ima mnogo korisnih informacija koje trebate znati pri planiranju trudnoće.

Chorioamnionitis (upala membrana fetusa i maternice)

Ova komplikacija pojavljuje se u slučaju preranog pucanja membrane fetusa.

Što duže traje suho razdoblje, to je veća vjerojatnost infekcije fetusa dok je još u maternici.

Kako prepoznati?

Zbog produljenog bezvodnog razdoblja, od 6 do 12 sati, žena ima groznicu: vrućicu, česte otkucaje srca, zimice, iscjedak purulentnog karaktera iz vagine.

Statistike pokazuju da svaka peta žena nakon porođaja chorioamnionitis može proći u endometritis.

Liječenje chorioamnionitis

Postpartum mastitis (upala mliječnih žlijezda) i laktozaza (stagnantno mlijeko)

Ova bolest može nadići samo majke koje rade. Uzrok je Staphylococcus aureus.

Može se zaražiti pukotinama u bradavicama (za razliku od mastitisa, laktozaza napreduje bez pukotina).

U osnovi, mastitis pojavljuje se kod onih koji prvi put rađaju (u 2-5% slučajeva), može početi iu trećem tjednu nakon porođaja iu mjesec dana.

Kako prepoznati?

Postpartum mastitis javlja se s povišenom temperaturom (do 38,5 ° C i više), glavobolju, slabost, zimice, karakteristične bolove u prsima, oticanje dojke, crvenilo.

S ručnim pregledom otkrio je bolne brtve. Hranjenje ili dekantiranje s razvijenim mastitisom prati akutna bol, dok lakostaza, naprotiv, olakšava.

Preventivne mjere

To uključuje:

 • puni izraz majčinog mlijeka nakon svakog hranjenja, kako bi se spriječilo stagnacija;
 • ispravno pričvršćivanje djeteta na dojku (bradavica i halo moraju biti potpuno prekriveni);
 • pravodobno liječenje pukotina bradavica, lactostasis;
 • poštivanje pravila higijene i tehnologije dojenja;
 • noseći bliski grudnjak;
 • provodeći zračne kupke za prsa (10-15 minuta nakon hranjenja).

Upala uretre

Smatra se normalnim ako u prvim danima nakon poroda žena doživljava bol prilikom mokrenja, kao i gori osjećaj.

Ali ako se nastavi dalje, čak i kada su praznine i šavovi u perinealnoj regiji već izliječeni, upalni proces možda je započeo, a infekcija se razvija.

Kako prepoznati?

 • teško i bolno mokrenje, ili prisutnost želje, ali bez ispuštanja urina ili slabo iscjedak;
 • visoka temperatura;
 • mutna boja urina i oštar miris;
 • prisutnost boli na obje strane struka.
 • koristiti tijekom isporuke katetera;
 • krši integritet mokraćnog mjehura tijekom prirodnog poroaja;
 • niski ton mjehura (osobito nakon epiduralne anestezije);
 • ozljeda pri uporabi opstetskih pinceta.

Preventivne mjere

Dobar savjet je koristiti što je moguće više tekućine. Sok od brusnice neće biti previše slatko, jer ima antimikrobni učinak zbog visokog sadržaja tanina u svom sastavu, što zauzvrat sprečava razvoj bakterija u mjehuru.

 • oprati češće, to će dovesti do dodatne stimulacije mokrenja;
 • Koristite toaletni papir nakon WC-a, učinite to iz anusa natrag;
 • pokušajte uminuti u potpunosti (možete malo naginjati naprijed).

Što je imenovano intramuskularno-shpa tijekom trudnoće? Odgovor na pitanje naći ćete u ovom članku.

Crvi tijekom trudnoće - liječenje i prevencija: puno korisnih informacija u ovom članku.

Postpartum infekcije

Postnatalna infekcija - skupina infektivnog etiologije koje nastaju tijekom 6 tjedana poslije poroda i izravno je povezana s njim. One uključuju lokalne infekcije rana, infekcije organa zdjelice, generalizirane septičke infekcije. U dijagnozi postpartum infekcija, vrijeme njihova razvoja i odnosa s porodom, slika periferne krvi, podaci ginekološkog pregleda, ultrazvuka, bakteriološka istraživanja su od najveće važnosti. Liječenje postpartum infekcija uključuje antibiotska terapija, imunostimulirajuće i infuzijsko liječenje, ekstrapororealnu detoksikaciju, sanitarni primarni fokus itd.

Postpartum infekcije

Postpartumne (puerperalne) infekcije su gnojno upalne bolesti patogenetski uzrokovane trudnoćom i porođajem. Uključuju rane infekcije (postnatalna čir, endometrioza), infekcije, ograničene šupljine (karlici, metritis, parametritis oophoritis, upale zdjelice, metrotromboflebit et al.), Izlije infekcije (peritonitis, progresivna tromboflebitis) i generalizirani infekcije (sepsa, septički šok), Vremenski okvir tijekom kojeg se te komplikacije mogu razviti - od trenutka razdvajanja posteljice do kraja šeste šesnaestog razdoblja nakon poroda. Infectious etiology puerperal bolesti se javljaju u 2-10% puerperas. Septičke komplikacije igraju vodeću ulogu u strukturi smrtnosti majki, što ih stavlja među prioritetne probleme opstetrije i ginekologije.

Uzroci postpartum infekcija

Pojava postpartum infekcija uzrokovana je prodorom mikrobnih sredstava kroz rane površine formirane kao posljedica porođaja. Ulaznice mogu biti suze perineuma, vagine i cerviksa; unutarnja površina maternice (placentalni položaj), postoperativni ožiljak na carski rez. U tom slučaju, patogeni mogu ući površinu rane, kao izvana (s alatima, ruke i odjeću osoblja koji rade stavke rublje za njegu i sl), kao i iz endogenih izvora u aktivaciji vlastitih uvjetno patogenih flore.

Etiološka struktura postpartum infekcija je vrlo dinamična i promjenjiva. Oportunističkih mikroorganizama prevladavaju aerobnih bakterija (enterokoka, E. coli, stafilokoke, skupina B streptokoka, Klebsiella, Proteus), ali su prilično uobičajene i anaerobi (fuzobakterii bakterijama, peptostreptokokki, peptokokki). Važnost specifičnih patogena - klamidija, mikoplazma, gljivice, gonokokkov, Trichomonas. Značaj postpartumnih infekcija je njihova polietiologija: u više od 80% slučajeva posijano je mikrobiološke udruge koje su patogene i otpornije na antibiotsku terapiju.

Rizik od razvoja poroda infekcija značajno povišen kod žena s poremećajima trudnoće (anemije, toksemija) i poroda (rane ispuštanja vode, slabe snage, produljenog poroda, krvarenje, kašnjenje dijela posteljice, lohiometra et al.), Extragenital bolesti (tuberkuloza, pretilost, dijabetes dijabetes). Endogeni faktori predispoziciju za razvoj mikroorganizama u porođajni kanal, može poslužiti kao vulvovaginitis, pretilost, cervicitis, pijelonefritis, angina, upala sinusa u dječjeg. Kada zaražena visoko zarazan flore ili značajnog smanjenja imunoloških mehanizama babinja infekcija može širiti izvan primarne lezije hematogeni limfogene, intrakanalikulyarnym, perineuralnu rute.

Razvrstavanje postpartum infekcija

Na temelju anatomsko-topografskog i kliničkog pristupa razlikuju se 4 faze napredovanja postpartum infekcije (autori - S. V. Sazonova, A.V. Bartels).

Faza 1 - lokalna infekcija ne širi izvan područja površine rane (nakon poroda čir perineum, vaginu i maternicu, bolne šavove, bolne hematom, nakon poroda endometrioza)

Stupanj 2 - postpartum infekcija proteže izvan rubova površinu rane, ali ograničeno prsni šupljinu (metroendometritis, adneksitisa, parametri metrotromboflebit ograničen prsni tromboflebitis, pelvioperitonit)

Faza 3 - difuzna postpartumna infekcija (peritonitis, progresivni tromboflebitis)

Stadij 4 - generalizirana septička infekcija (sepsa, zarazno-toksični šok).

Laktativni mastitis razlikuje se kao zaseban oblik postpartum infekcije. Stupanj zaraznih komplikacija nakon porođaja ovisi o virulenciji mikroflore i reaktivnosti mikroorganizma, stoga se tijek bolesti razlikuje od blagih i izbrisanih oblika do teških i smrtonosnih slučajeva.

Simptomi poremećaja nakon poroda

Postpartum ulkus nastaje kao rezultat infekcije abrakcija, pukotina i suza kože perineuma, vaginalne sluznice i cerviksa. Klinička slika ove postpartumne komplikacije dominira lokalnim simptomima, opće stanje obično nije uznemireno, temperatura ne prelazi broj subfebrila. Puerperalna žena se žali na boli na području šavova, ponekad na svrbež i prenaponske pojave. Na pregledu rodnog kanala nalazi se ulkus s jasnim granicama, lokalni edem i upalna hiperemija. Na dnu ulkusa određuje sivkasto-žuta pločica, područja nekroze, mucopurulentni iscjedak. Ulcera se lako dijeli na kontakt.

Postpartum endometritis (metroendometritis), među ostalim postpartum infekcijama, javlja se najčešće u 36-59% slučajeva. Postoje klasični, izbrisani, abortivni oblici i metroendometritis nakon cezariannog dijela. U tipičnoj (klasičnoj) verziji, postpartum endometritis se očituje 3-5 dana nakon rođenja s porastom temperature od 38-39 ° C i zimice. Lokalno obilježena podvodnost maternice, njezina nježnost na palpaciju, zamućeno, maca iscjedak s cervikalnog kanala s neugodnim mirisom. Oblik abortivne postpartalne infekcije razvija se 2-4 dana, ali zbog brzine terapije prolazi brz reverzni razvoj. Za izbrisani postpartum endometritis obično kasni početak (5-8 dana), produženi ili valoviti tečaj, manje izraženi simptomi. Klinička manifestacija endometritisa nakon isporuke carskog dijela računa se za 1-5 dana; patologija nastavlja s općim i lokalnim manifestacijama.

Postpartum parametritis se razvija 10-12 dana nakon što infekcija prelazi na parametriju - cirkulirajuću celulozu. Tipična klinika uključuje zimice, febrilnu groznicu, koja traje 7-10 dana, opijenost. Puerperal bavi se bolom u ilealnom području na strani upale, koja se postepeno povećava, zrači na donji dio leđa i na žrtvu. Nekoliko dana nakon pojave postpartum infekcije u području bočne površine maternice, palpirana je bolna infiltracija, prije svega mekana i zatim gusta, zavarena na maternicu. Ishod postpartalnog parametrita može biti resorpcija infiltrata ili njegovo gubljenje formiranjem apscesa. Spontano otvaranje apscesa može se pojaviti u vagini, mokraćnom mjehuru, maternici, rektumu, abdominalnoj šupljini.

Postpartum tromboflebitis može utjecati na površinske i duboke vene. U potonjem slučaju moguće je razvoj metrotromboflebita, tromboflebitisa donjih ekstremiteta i zdjelice. Obično se očituju unutar 2-3 tjedna nakon isporuke. Klinički prekursori postpartalnih komplikacija ovog tipa su produljena vrućica; otporni korak u obliku pulsa; bol u nogama kada se kreće i pritisne na meko tkivo; oticanje u gležanjima, trbuščićima ili bedrima; cijanozu donjih ekstremiteta. Razvoj metrotromboflebita označava tahikardiju 100 u. / Min., Uterusa subinvoljutcija, produžena odvajanje krv, palpacijom bolne niti na bočnim površinama maternice. Tromboflebitis zdjeličnih vena je opasan zbog razvoja ileofemoralne venske tromboze i plućnog tromboembolizma.

Postpartum pelvioperitonitis, ili upala peritoneuma zdjelice, razvija se 3-4 dana nakon poroda. Oznaka je akutna: tjelesna temperatura brzo raste do 39-40 ° C, u donjem dijelu trbuha ima oštrih bolova. Može doći do povraćanja, nadutosti, bolne defekacije. Prednji abdominalni zid je napet, maternica se povećava. Postpartum infekcija je riješena resorpcijom infiltrata u malom zdjelici ili formiranju apsces Douglasovog prostora.

Poliklinica difuzne i generalizirane postpartumne infekcije (peritonitis, sepsa) ne razlikuje se od infektivnih bolesti različitih etiologije. Laktativni mastitis se detaljno raspravlja u poglavlju "Bolesti mliječnih žlijezda".

Dijagnoza postpartum infekcija

Čimbenici koji ukazuju na razvoj nakon poroda infekcija su znakovi zarazne i gnojnog upala u području generičkih rane ili prsni organi, kao i opće septičke reakcija dogodila u ranom postpartum period (6-8 tjedna). Dijagnoze se komplikacije kao što su postpartumski čirevi, šupljine ili hematomi temeljeni na vizualnom pregledu rodnog kanala. Sumnjive postpartumne infekcije ginekologa zdjeličnih organa omogućavaju vaginalni pregled. U tim se slučajevima obično nalazi usporena kontrakcija maternice, njegova bol, pastos cirkulacijskog prostora, infiltrira se u malom zdjelici, zamućen fetidni iscjedak iz genitalnog trakta.

Dodatni podaci dobiveni su tijekom ginekološkog ultrazvuka. U slučaju sumnje na tromboflebitis, dopplerografiju zdjeličnih organa, prikazana je USDG vene donjih ekstremiteta. U postpartum endometritis, histeroskopija je informativna; s purulentnim parametritisom - probijanjem stražnje vaginalne snage. Prema indikacijama koriste se dijagnostičke metode zračenja: flebografija, histerija, istraživanje radioizotopa.

Svi klinički oblici postpartum infekcije karakterizirani su promjenom uzorka periferne krvi: značajne leukocitoze s neutrofilnim lijevim pomakom, oštar porast ESR-a. U svrhu identificiranja zaraznih agenasa, bakposev je izlučivao genitalni trakt i sadržaj maternice. Histološki pregled porođaja može ukazivati ​​na znakove upale i, prema tome, veliku vjerojatnost razvoja postpartumnih infekcija. Važnu ulogu u planiranju terapije i procjeni težine komplikacija ima studij biokemije krvi, KHS, elektrolita krvi, koagulograma.

Liječenje postpartum infekcija

Cijeli kompleks terapijskih mjera za postpartum infekcije podijeljen je na lokalnu i opću. Oslobađanje ležajeva i primjena leda u želudac pomaže u zaustavljanju daljnjeg širenja infekcije iz prsne šupljine.

Lokalni postupci uključuju tretiranje s antiseptičkim oblozi za rane, mast aplikaciju, otkrivanje uklanjanja šavova i navijena na svojoj gnojenja, uklanjanje nekrotično tkivo, i lokalnu primjenu proteolitičkih enzima. Kada postpartum endometritis mogu zahtijevati kiretaža ili vakuumskog usisavanja maternice (u slučaju kašnjenja njoj placentnog tkiva i drugih patoloških inkluzija), širi cervikalni kanal za odvodnju ispiranje-aspiracija. Kada se oblikuje apsces parametra, otvara se kroz vaginu ili laparotomijom i odvodnjom cirkulacijskog tkiva.

Lokalni događaji za postpartum infekcije provode se na pozadini intenzivne opće terapije. Prije svega, antibakterijska sredstva koja su aktivna protiv svih izoliranih patogena (širokopojasni penicilini, cefalosporini, aminoglikozidi i drugi) se odabiru i primjenjuju intramuskularno ili intravenozno u kombinaciji s metronidazolom. U vrijeme liječenja preporuča se prekid dojenja. U svrhu detoksifikacije i uklanjanja neravnoteže soli i soli iz koloidnih, koriste se soli bjelančevina. Moguće je ekstrakorporealna detoksikacija: hemosorption, limfosorpcija, izmjena plazme.

Za postpartum infekcije stafilokokne etiologije, antistafilokokni gama globulin, stafilokokni anatoksin, antistafilokokna plazma koriste se za povećanje specifične imunološke reaktivnosti. Da bi se spriječila tromboza, antikoagulansi, tromboliti, agensi protiv antitrombocita propisani su pod kontrolom koagulograma. Antihistaminici, vitamini, glukokortikoidi se široko koriste u kompleksu terapije lijekovima. U fazi rehabilitacije propisana je laserska terapija, lokalna NLO, UHF terapija, ultrazvuk, elektrostimulacija maternice, balneoterapija i druge metode fizioterapije.

U nekim slučajevima može se zahtijevati operacija - uklanjanje maternice (histerektomija) s njegovom rastopljenom talinom; trombektomija, embolektomija ili flebektomija - s tromboflebitisom.

Prognoza i prevencija postpartumnih infekcija

Za infekcije rana i infekcije ograničene na područje zdjelice, prognoza je zadovoljavajuća. Pravodobna i adekvatna terapija može zaustaviti daljnji napredak postpartumnih infekcija. Međutim, dugoročno, prognoza za reproduktivnu funkciju može biti varijabilna. Najozbiljnije posljedice za zdravlje i život puerperala uzrokuju proliven peritonitis, sepsu i septički šok.

Sprječavanje postpartum infekcija osigurava se strogim i strogo poštovanjem sanitarnog i higijenskog režima u objektima za opstetri, pravilima asepsije i antisepsije, osobnom higijenom osoblja. Važna je reorganizacija endogenih infekcija u fazi planiranja trudnoće.

Opasan i ne baš bolestan nakon poroda

Trudnoća i porođaj nisu samo radost majčinstva već i vrsta tjelesnog testa snage. Barem godinu dana, a ponekad i više je potrebno da se obnovi stari potencijal snage i zdravlja. I takav preokret u radu svih sustava i organa često dovodi do različitih bolesti, pogotovo ako su "dionice već zdrobljene". Postpartum razdoblje često je kompliciran raznim upalnim bolestima ženskih genitalnih organa, a dojenje je rizik od infektivne patologije mliječnih žlijezda. Poznavajući "akutne kutove" i prve simptome, uvijek možete identificirati problem na vrijeme i zaštititi sebe od razvoja komplikacija. Koje bolesti nakon porođaja mogu čekati mladu mamu?

Pročitajte u ovom članku.

Čimbenici rizika

Sve žene u postpartum periodu, u prosjeku od 6 do 8 tjedana, imaju smanjenje imuniteta. To je zbog mnogih čimbenika. No, čak i nakon što prođe kroz ovo vremensko razdoblje, svaka majka ima visok rizik od razvoja patologije za godinu dana, ponekad čak i više. Sve ovisi o resursima tijela.

Čimbenici rizika za razvoj zaraznih bolesti nakon poroda:

 • Prisutnost bilo koje kronične patologije unutarnjih organa: pijelonefritis, cistitis, karijes, tonzilitis, sinusitis itd. U postpartum period, sve te bolesti su sklone pogoršanju.
 • Komplikacije trudnoće. To su uglavnom patološki dobitak težine, preeklampsija s povećanjem pritiska i oštećenjem bubrežne funkcije, anemijom različite težine, slabije podložne korekciji lijekova, riziku od pobačaja i korekcije insuficijencije isthmic-cervikalne bolesti, drugo.
 • Komplikacije porođaja. To može uključivati ​​krvarenje u bilo kojem razdoblju, višestruko rupture, carski rez, dugo bezvodni period i drugi.
 • Upalne bolesti i infekcije, spolno prenosive infekcije, osobito koje nisu identificirane prije rođenja.
 • Hiperprodukcija majčinog mlijeka i nepoštivanje osnovnih pravila hranjenja.

Pored upalnih bolesti, nakon porođaja, žene su podložne razvoju drugih patologija koje izazivaju sljedeće:

 • Neosporna psihomatska stanja prije trudnoće.
 • Stres, osjećaje, nedostatak sna nakon porođaja u nedostatku bilo kakve podrške voljenima.
 • Prisutnost raznih neinfektivnih patologija prije trudnoće, na primjer, arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, sustavne bolesti unutarnjih organa, bolesti kože i sl.

Upalne bolesti genitalnih organa

U pravilu, to su dugoročni učinci nakon isporuke. Najčešće upalni proces lokalizira se u maternici, uzrokujući endometritis. Kada se širi, utječe na dodir maternice, kao i peritoneum zdjelice, a pojavljuje se pelvitonititis, stanje koje ugrožava život žene.

Postpartum endometritis

Tu patologiju može potaknuti nekoliko uvjeta:

 • Zbirkom krvnih ugrušaka u maternici i njihovom upalom nakon porođaja naziva se hematometar.
 • Infekcija školjaka potomstva, koja je ostala unutra.
 • Prisutnost upale u vagini prije isporuke ili zbog nezaštićenog seksa poslije nje.

U svakom od slučajeva, klinička slika i liječenje bit će gotovo isti, razlike će biti samo u malim detaljima.

Glavni prigovor za takve uvjete je bol u donjem dijelu trbuha. Imaju znak povlačenja ili rezanja, ponekad grčeve. Paralelno s tim, temperatura tijela raste, ponekad do 39 - 40 stupnjeva. Uobičajeno, krvarenje iz genitalnog trakta može trajati i do 42 dana nakon poroda, a intenzitet je maksimalan u prvih 7 do 10 dana, nakon čega se njihov broj smanjuje, postupno se pretvara u žubor, a zatim samo sluzav bijelo. Kada dođe do upale, iscjedak je često kremen s neugodnim mirisom. Boja se mijenja u žućkasto ili zelenkasto, povećava se količina.

Kada žena pregleda ginekolog nakon poroda, bilježe se bolovi i podvrgavanje (usporavanje kontrakcije) maternice. Također po prirodi iscjedka, možete odmah reći o prisutnosti upale, što potvrđuje klinička krvna ispitivanja.

Postpartum endometritis je više karakterističan kao komplikacija za prirodno porođaj, ali se također događa nakon carskog rezima. U potonjem slučaju, povećava se rizik širenja i generalizacije infekcije, moguće je razviti strašnu komplikaciju - insolventnost postoperativnog ožiljka, pelvioperitonitis itd. Takve manifestacije uvijek zahtijevaju dodatnu operaciju, često može završiti uklanjanjem maternice.

Bolesti maternice nakon porođaja zahtijevaju obavezno kvalificirano liječenje, često u bolnici. Neobrađeni endometritis na pozadini opće imunodeficijenske države nakon porođaja može se pretvoriti u generaliziranu upalu - sepsu, što je puno teže suočiti.

Upala u području postpartumnih šavova

Teško ili brzo porođaj, osobito veliki fetus, često često dovodi mnoge suze u rodnicu, cerviks i perineum ženi. Potrebno je najmanje mjesec dana, ponekad i više, kako bi potpuno izliječili cijelu površinu rane. Ako se ne poštuju pravila osobne higijene, kada se sjedaju na stražnjici, tkiva se slabo priliježu u procesu šivanja, ako postoji upalni proces u vagini, može doći do divergencije šavova ili njihovog navlaživanja. U tom slučaju, opće stanje žene ne smije se mijenjati, pojavljuje se samo obilniji iscjedak od rana, često s neugodnim mirisom. Također može otkriti kršenje integriteta tkiva na području šavova.

Ako se takve situacije pojave nakon isporuke, odmah se obratite ginekologu. Tek nakon pregleda, liječnik se može uputiti na najprikladniji tretman u ovoj situaciji: ponekad se radi o ponovnom šivanju, ali češće - raznim konzervativnim alatima za iscjeljivanje (tamponi, masti, svijeće itd.), Uključujući fizioterapiju.

Nedostatak pravilnog liječenja može dovesti do nedostatka mišića zdjelice i prolapsa genitalnih organa u budućnosti.

Preporučujemo da pročitate članak o šavovima na perineumu nakon poroda. Iz nje ćete saznati o razlozima šivanja, pravilnoj njezi perineuma, mogućim uzrocima scarringa, simptomima koji bi trebali upozoriti ženu.

Ostale zarazne bolesti

Žene koje imaju žarište kronične infekcije u tijelu trebaju biti posebno oprezne. Na primjer, česte exacerbations of pyelonephritis ili cistitis, tuberkuloza, itd. Iskorištavajući slabost ženskog tijela i smanjenje njegove obrane, bakterije i virusi počinju aktivno proliferirati, nakon čega zarazne bolesti nakon porođaja uskoro imaju živopisnu kliničku sliku. Najčešće pogoršavaju kronične bolesti mokraćnog sustava. U pravilu, to je pijelonefritis i cistitis. Zato je iscjedak urina obavezan prilikom izbacivanja iz bolnice.

Infekcija mokraćnog sustava

Cistitis nakon poroda, a s njim se pojavljuje uretritis, karakteriziran povlačenjem bolova u donjem dijelu trbuha, oštro pri mokrenju. To dovodi do čestog guranja u WC, budući da mjehur nije potpuno ispražnjen. Temperatura tijela ne smije porasti ili biti niska - do 38 stupnjeva. Za toleriranje takvih stanja u svakom slučaju nije potrebno, usprkos dojenju. Osnovna primjena ampicilina će u većini slučajeva ublažiti sve simptome.

Cistitis nakon poroda

Pijelonefritis nakon porođaja karakterizira visoka temperatura, bol u lumbalnoj regiji i bolovi tijekom mokrenja. Ako se, na pozadini kronične infekcije mokraćnog sustava, kamenje već formiraju, može doći do bubrežne kolike - s oštrim napadima koji vas osjećaju "penjanjem na zid". Liječenje u ovom slučaju treba biti ozbiljnije, glavna stvar je antibakterijska terapija, često to su intramuskularne injekcije, a ne samo pilule. Da bi se ustanovila dijagnoza, potrebno je proći urinarnu analizu, provesti ultrazvučni pregled bubrega i provesti ispit.

Pijelonefritis nakon porođaja

tuberkuloza

Gotovo uvijek, žene nakon porođaja preporučuju se u bliskoj budućnosti radi rendgenskog prsnog koša kako bi se izbjegle plućne ozljede koch štapićem. Sve majke koje su nekoć patile od ove patologije pregledavaju se obvezno. Važnost otkrivanja tuberkuloze nakon porođaja također je određena činjenicom da novorođenče nema zaštitnih mehanizama protiv ove infekcije. U bliskom kontaktu s majkom, u većini slučajeva također će se razboljeti, au djetinjstvu ta se infekcija tolerira i liječi ozbiljno, često opće naravi.

mastitis

Često, nakon porođaja, javljaju se problemi s mliječnim žlijezdama, obično počinju s maksimalnim dolaskom mlijeka - za 3-5 dana. Čimbenici koji pridonose pojavi bolesti:

 • Nepravilno hranjenje uglavnom s jednom dojkom dovodi do stagnacije u drugoj. Kada kasno otkrivanje ili neučinkovito liječenje laktozaze brzo pretvara u mastitis.
 • Neodgovarajući završetak laktacije također može dovesti do stagnacije, i oboje odmah nakon porođaja i za godinu ili dvije. Preporuča se sustavno smanjiti broj privitaka bebe, koji će također postupno smanjivati ​​proizvodnju mlijeka. U slučaju naglog odbijanja dojenja, trebali biste koristiti tablete koje smanjuju proizvodnju prolaktina. Ovaj bromkriptin, parodel i drugi. Ali te sheme nisu uvijek učinkovite.

Napor ili hranjenje donose značajno poboljšanje zdravlja, postupno svi simptomi nestaju. Ali ako se infekcija dalje odnosi na laktozu, pojavljuju se oštre bolove u prsima, bradavica se može pojaviti gnojno ili žućkasto iscjedak. Naprezanje je praktički nemoguće i neučinkovito, koža na mjestu ozljede ima svijetlu crvenu boju. Poremećaji limfnih čvorova u porastu, tjelesna temperatura raste iznad 38 stupnjeva.

Mastitis nakon poroda

Ako nema pomoći, mastitis može pretvoriti u apsces dojke. U tom slučaju, žena primjećuje već pulsiranje bolova na mjestu ozljede. Pijete od općeg blagostanja. Ako bi se prije moglo učinkovito liječiti antibakterijske lijekove, tada se u fazi apscesa ne može bez kirurškog zahvata.

Najstrašnija komplikacija apscesa je flegmon, kada je sve temeljno tkivo grudi na prsima stanica uključeno u zarazni proces.

Nepovezane bolesti

Uz pogoršanje kronične patologije, žena može imati bolesti na koje je bila predisponirana, ili ona koja su bila skrivena prije trudnoće i zbog toga nisu otkrivena. Ovdje su neke bolesti nakon poroda nisu upalne.

Komplikacije preeklampsije nakon porođaja

Ako su prošli mjeseci gestacije fetusa zasjenili preeklampsijom, nakon porođaja nefropatija može razviti - oštećenu funkciju bubrega, te pre i eklampsiju - generalizirane napadaje s oštećenim funkcioniranjem svih unutarnjih organa i mozga. Oba su ova stanja prijetnja po život, stoga, u najmanjoj sumnji, žena ostaje u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja i liječenju.

Također, nakon poroda, ponekad se opaža povećanje krvnog tlaka, pogotovo ako je to bilo u trećem tromjesečju trudnoće. Uspon je povezan s dodatnim kilogramima da žena još nije imala vremena za izgubiti, s emocionalnim preopterećenjem, nedostatkom sna. Za povremene krize nakon rođenja, morate prilagoditi svoj stil života, povećati broj sati na otvorenom, trajanje sna itd. U pravilu, nakon nekog vremena, država se normalizira. Kada se trajni porast krvnog tlaka nakon porođaja treba uputiti na kardiolog ili liječnika opće prakse za imenovanje liječenja, kao i tijekom dojenja, dopušteno je koristiti uski raspon lijekova.

Zajednička patologija

Često, trudnoća i porođaj postaju pokretački mehanizam za manifestaciju patologije zglobova gornjih i donjih ekstremiteta i kralježnice. To mogu biti autoimune bolesti, kao što je reumatoidni artritis. Kada to uglavnom utječe na male zglobove ruku i nogu, barem - koljena i kuka. Patologija se očituje u jutarnjoj krutosti i bolovima nakon porođaja. Liječenje ovisi o opsegu lezije i kliničke slike, a hormonska terapija može se propisati.

Ako žena ima problema s kralježnicom prije trudnoće, onda nakon poroda stanja leđa mogu biti znatno pogoršana. Ponekad kila i druga patologija mogu čak biti pokazatelj operativne dostave. Tijekom trudnoće, rastući maternica stavlja značajno opterećenje na donji dio leđa, tako da biste trebali koristiti vezu za pražnjenje, posebno u trećem tromjesečju. Također, proces porođaja može uzrokovati pogoršanje.

Pogoršanje bolesti kože

Često, nakon porođaja, razne kožne bolesti mogu se pogoršati, čak i ako su posljednje epizode bile tek u djetinjstvu ili davno. Na primjer, atopijski dermatitis. Ponekad njegove manifestacije mogu biti samo u dobi od jedne ili dvije godine, a tek onda nakon poroda.

Postporođajna depresija

Gotovo svaka žena u jednom ili drugom stupnju prolazi kroz postpartumnu depresiju. Za neke, to se događa više ili manje nezapaženo, pogotovo uz podršku voljenih, dok drugi trebaju pomoć stručnjaka. Potrebno je jasno razlikovati postpartumnu depresiju od psihoze ili ozbiljnijih bolesti, kao što je shizofrenija.

Takvi uvjeti nastaju u većini slučajeva na pozadini psihičke i fizičke iscrpljenosti tijela nakon porođaja. Promijenjeni izgled, konstantan umor i poteškoće uzrokuju povećanu razdražljivost, ponekad agresivnost. Normaliziranje rasporeda rada i odmora, podrške voljenima i premještanje dijela njihovih odgovornosti na njih će pomoći u borbi u većini situacija. Ponekad su potrebni svjetlosni antidepresivi nakon porođaja, ali samo po uputi liječnika.

prevencija

Bilo koja patologija je lakše spriječiti nego liječiti, uključujući upalne bolesti nakon porođaja i pogoršanje kroničnih bolesti. Preporuke za izbjegavanje komplikacija:

 • Žene koje imaju bilo kakve bolesti, prije trudnoće, trebale bi ih dovesti do stupnja stabilne naknade, sanitiraju sve žarišne infekcije (na primjer, u bubrezima, itd.).
 • Tijekom nošenja djeteta, preventivne mjere treba provesti na savjet liječnika, što će pomoći u izbjegavanju pogoršanja. Na primjer, za one koji pate od kroničnog pijelonefritisa, cijelo vrijeme, uključujući i nakon poroda, morate piti razne fitokompleks, čajevi koji će vam pomoći u borbi protiv infekcije u bubrezima. Ako imate problema s kralježnicom, trebali biste upotrijebiti zavoj, za varikozne vene - kompresirajuće pletivo i sl.
 • Pravilno organizirani život majki i beba, pomoć od voljenih - sprječavanje mentalne i fizičke iscrpljenosti ženskog tijela.
 • Morao bi biti dovoljno vremena za provesti na svježem zraku, igrati se sportom. Pravilna ishrana nakon poroda, bogata vitaminima i mikroelementima - sve to će vam pomoći da brzo vratite svoje tijelo.
 • Pravilno organizirano dojenje, ako je potrebno - savjetovanje stručnjaka, pomoći će u izbjegavanju problema s mliječnim žlijezdama.

Postpartum razdoblje je važan trenutak za tijelo da bude žena kad, kao i tijekom trudnoće, treba povećanu pažnju i brigu za one bliske njoj. Svaka ginekološka oboljenja nakon porođaja se, u pravilu, pojavljuju u pozadini postojeće kronične patologije pa je njihovo pravodobno otkrivanje i liječenje važni i prije začeća. Pažljiv odnos prema sebi i zdravlju glavna je sastavnica uspješnog tijeka poratnog razdoblja.

Čitaj također

Nemojte postati iznimka i problemi venskog sustava tijela. Pitanje kako se riješiti hemoroida nakon porođaja brige. Hemoroidi nakon poroda: uzroci. Stručnjaci smatraju hemoroide kao zajedničku bolest venskog sustava.

Bolesti nakon porođaja., Pomažemo tijelu da se oporavi. Kako se osjećate bolje, u problemu oporavka od porođaja, izgled postaje važniji.

Posljedice ignoriranja problema. Najčešće tijekom trudnoće i nakon porođaja mora se suočiti sa sljedećim posljedicama bolesti: tromboflebitis i tromboza

Postpartum infekcije: što može potamniti prvih tjedana majčinstva?

Uobičajena trudnoća ne jamči isto tijek porođaja i postpartum razdoblja. Endogena flora na pozadini smanjenog imuniteta može se aktivirati čak i nakon rođenja djeteta i uzrokuje mnoge probleme mladoj majci. Stoga prevencija postpartum infekcija počinje u fazi planiranja trudnoće, kada se žene nude za liječenje kroničnog tonsilita, cistitisa i karijesnih zuba. Ali to ne pomaže uvijek zaštititi sebe od komplikacija u postpartum razdoblju u obliku gnojno-septičke bolesti.

Što je uključeno u koncept

Postpartum infekcije se nazivaju gnojno-septičke bolesti koje su povezane s trudnoćom i porođajem i javljaju se unutar 6 tjedana od dana isporuke. To mogu biti procesi ograničeni zubnom šupljinom ili generaliziranom bolesti koja nosi rizik od života majci.

Učestalost razvoja purulentno-septičkih komplikacija ovisi o načinu dostave. Ako se sve događa prirodno, tada je vjerojatnost bolesti u rasponu od 2-5%. Isporuke od carskog reza su komplicirane infekcijom u 10-20% slučajeva. Teške zarazne komplikacije glavni su uzrok smrtnosti majke.

Klasifikacija postpartum infekcija podrazumijeva da su sve patologije faze jednog zaraznog procesa. Skladatelji klasifikacije su S. V. Sazonov i A.V. Bartels. Napredak komplikacija u 4 faze:

 1. Lokalni proces koji se ne proteže izvan površine rane. To su navijanje šavova nakon epiziotomije, na prednjem trbušnom zidu nakon cezariana, kao i vaginalni ulkus, perineum ili maternica, postpartum endometritis.
 2. Upala prolazi na veliko područje, ali ne proteže se dalje od zdjelice. Klinički se manifestira kao parametritis, metroendometritis, adnexitis, prsni tromboflebitis, pelvioperitonitis.
 3. Prolivena infekcija u trbuhu. Koncept uključuje peritonitis, tromboflebitis.
 4. Općeniti proces je sepsa i septički šok.

Od glavne klasifikacije se razlikuje od postpartalnog mastitisa, koji nije korak u razvoju općeg purulentno-septičkog procesa, već je posljedica lokalne infekcije.

Čimbenici rizika

Razvoj takvih komplikacija nije posljedica reprodukcije bilo kojeg specifičnog mikroorganizma. Sljedeće bakterije obično djeluju kao patogeni:

 • stafilokoki;
 • streptokoki;
 • Klebsiella;
 • E. coli;
 • gonococcus.

U 40% slučajeva, bolest je uzrokovana jednim patogenim, ali najčešće infektivni proces uzrokuje mješovita infekcija.

Brojne studije otkrile su čimbenike koji povećavaju šanse zaraznog procesa. Žene koje su identificirane tijekom trudnoće izložene su riziku razvoja zamršenih septičkih komplikacija i zahtijevaju posebnu medicinsku pomoć.

Sljedeći uvjeti tijekom trudnoće povećavaju šanse zaraznih komplikacija:

 • žarišta kronične infekcije;
 • coleitis;
 • invazivne procedure (amniocenteza, cordocenteza);
 • cervikalna insuficijencija i sutiranje maternice;
 • preeklampsija;
 • krvarenje iz genitalnog trakta različitih etiologija;
 • anemija.

Tijekom rada, čimbenici rizika su:

 • dugo bezvodno razdoblje zbog preranog ispuštanja vode, otvaranja membrana membrana;
 • porođaj više od 12 sati;
 • bez osnovnih višestrukih vaginalnih pregleda u porođaju;
 • trauma rođenja;
 • korištenje odgojnih naknada;
 • krvarenje tijekom poroda ili 2 sata poslije;
 • invazivno istraživanje u porodu;
 • chorioamnionitis.

U postpartum razdoblju zarazne komplikacije često proizlaze iz sljedećih stanja:

 • zadržavanje dijelova posteljice ili fetalnih membrana;
 • lohiometra;
 • subinvolucija maternice;
 • anemija;
 • žarišta kronične infekcije bilo koje lokalizacije;
 • endokrinih bolesti.

Stupanj težine ovisi o općoj reaktivnosti organizma, patogenosti mikroba i raznim popratnim uvjetima majke.

Značajke protoka

Simptomi postpartum infekcije ovise o njegovoj lokalizaciji. Pojava nuspojava zahtijeva brz odgovor kako bi se spriječio napredovanje patološkog procesa.

Peptički ulkus ili vagina

Često tijekom porođaja postoji rizik od perinealne rupture. U ovom slučaju, provodi se epiziotomija - incizija tkiva u smjeru šijetskog tuberkula. Obično se samo koža i potkožna mast izlučuju. Manipulacija se provodi radi poboljšanja procesa oporavka nakon porođaja. Poznato je da se rubovi rezane rane brže liječe od lomljenja tkiva. Osim toga, neovisno rupture mogu biti dublje od rezova i prolaziti kroz vaginu, dostižući maternicu. Kako bi spriječili takve komplikacije, učinite epiziotomiju.

Uz pravilnu njegu šavova, slijedeći medicinske preporuke, rana se izliječi za 2-3 tjedna. Ali ponekad može zagušiti. Također, upala se može pojaviti u pukotinama, abrazijama, suzama vaginalne sluznice, u grliću maternice, u području hematoma koji nisu eliminirani nakon porođaja ili su nastali kasnije.

Klinički simptomi pojavljuju se kao lokalne reakcije, opće stanje rijetko je pogođeno, a temperatura može porasti na subfebrile brojeve. Žena se žali na bol u ranu ili u području za šivanje. Na pregledu, tkiva izgledaju upaljeno, natečene, hiperemične. Također vidljiv ulkus, čije dno predstavlja žuto-sivo cvjetanje, gnojno iscjedak. Po kontaktu, dno ulkusa počinje krvariti.

Liječenje je lokalna terapija. Šavovi su uklonjeni, gubav fokus je isušen. Rana se tretira otopinama lokalnih antiseptika, na primjer, vodikovog peroksida, furatsilinom, dioksidinom. Imo mast Levomekol, Dioksikol. Fizioterapija se može koristiti za ublažavanje oteklina.

Prevencija uključuje dobru higijenu zajedničkog područja. Žene nakon epiziotomije ne mogu sjesti. Nakon svakog posjeta toaletu, potrebno je prati genitalije i pokušati provesti većinu vremena u krevetu bez donjeg rublja kako bi se omogućio zračni pristup rani. Liječnici propisuju svakodnevno liječenje šavova, kao i sprečavanje ultraljubičastog zračenja na području prepone.

endometritis

Endometritis je najčešći oblik postpartum infekcije. Upala unutarnje površine maternice i mišićnog dijela nastaju s izraženijim simptomima. Infekcija može prodrijeti u leziju na nekoliko načina:

 1. Uzlazno - od genitalija, posebno, vagina.
 2. Hematogena - od žarišta kronične infekcije kroz krvotok.
 3. Limfno - kroz limfnu mrežu.
 4. Intravenski - kao rezultat invazivnih postupaka.

Unutarnja površina maternice nakon porođaja predstavlja opsežnu ranu površinu. Akumulacija krvi u svojoj šupljini, smanjeni imunitet, a prisutnost vaginitis ili colpitis u povijesti povećava šanse za razvoj patologije.

Pojava patologije u klasičnom obliku razvija se 3-5 dana. Ali bolest se može izbrisati, a zatim se neizraženi simptomi javljaju na 8-9 dana nakon rođenja. Bolesnik se žali na:

 • povećanje temperature do 38-39 ° C;
 • glavobolja;
 • slabosti i opće slabosti;
 • donja bol u trbuhu;
 • pojava grubog iscjedka s karakterističnim mirisom.

Laboratorijske studije potvrđuju kliniku upale. Općenito, analiza krvi povećava broj leukocita, ubrzava ESR, leukocitna formula je pomaknuta lijevo, može postojati anemija.

Kada se promatra iz maternice, povećava se mekoća konzistencija. Možda su ostaci fetalnih membrana, krvni ugrušci. Dodjela se ne mijenja iz krvi u krv i dugo ostaje s prevagnom krvi.

Dijagnoza stanja uz laboratorijske podatke uključuje ultrazvuk. Ta se metoda ne može nazvati informativnim, ona daje samo neizravnu potvrdu upalnog procesa u maternici. Primjećuju se sljedeće promjene:

 • subinvolucija maternice;
 • proširene šupljine i višestrukih mjehurića plina;
 • hipoekološka kontura maternice, koja ukazuje na njegovu infiltraciju;
 • na zidovima maternice - eho-pozitivne inkluzije, koje su ostatci potomstva.

Najtočniji način dijagnosticiranja postpartum endometritisa je histeroskopija. Postupak se provodi pod općom anestezijom i omogućuje ne samo vizualizaciju unutarnjeg stanja organa uz pomoć video opreme, već i terapeutske manipulacije. Histeroskopski znakovi endometritisa su:

 • povećana šupljina maternice;
 • krvni ugrušci;
 • fibrinskog plaka na zidovima maternice;
 • petehijalna krvarenja u miometriju.

Radi razjašnjavanja prirode patogena može se zahtijevati bakteriološko ispitivanje. No rezultati Bakposeva pripremaju se nekoliko dana, tako da se liječenje započne prije no što se primaju.

Liječenje se provodi samo u bolnici. Ako je žena primijetila simptome endometritisa nakon izbijanja iz bolnice, nužna je hitna hospitalizacija.

Temelj liječenja su antibiotici. Primijenjeni lijekovi su široki spektri, pri čemu je malo vjerojatna otpornost patogena. U akutnoj fazi, lijekovi se primjenjuju intravenski, tada je moguće prelaziti na intramuskularnu primjenu. Najčešće se koriste sljedeći antibiotici:

 • amoksiklav;
 • cefuroksim;
 • Cefotaxim u kombinaciji s metronidazolom;
 • Clindamicin s gentamicinom.

Iscrpan tretman uključuje nesteroidne protuupalne lijekove koji smanjuju tjelesnu temperaturu, eliminiraju bol i znakove upale.

Široki tip antibiotika koji se koriste u liječenju endometritisa

Infuzijska terapija uključuje otopine glukoze, natrijevog klorida, dekstrana, proteinskih lijekova. Potrebni su za detoksifikaciju i vraćanje baze baze kiseline. Uterotonici pomažu u smanjenju maternice, a enzimski pripravci pomažu poboljšati učinak antibiotika.

Nakon poboljšanja stanja, terapijske mjere uključuju fizioterapiju:

 • diadinamičke struje;
 • jodna elektroforeza;
 • sinusoidno modulirane struje.

Ovi tretmani sprječavaju prianjanje u zdjelici i ubrzavaju rehabilitaciju.

S ostacima fetalnih membrana u maternici mogu se koristiti kirurške metode liječenja. Curettage se smatra najboljom metodom, ponekad je moguće vakuumsko uštrcavanje šupljine maternice.

Endometritis se može spriječiti. Žene uoči porođaja preporučuju vaginalnu reorganizaciju. Uglavnom se odnosi na one koji imaju carski rez. Nakon operacije, tablete Metronidazole smještene su u vaginu. Jednom, u svrhu sprečavanja infekcije nakon stezanja pupčane vrpce novorođenčeta, pacijentu se primjenjuje jedna doza Ceftriaxone ili Amoxiclav.

upala trbušne maramice

Kasni tretman endometritisa dovodi do širenja infektivnog procesa u trbušnoj šupljini i razvoju peritonitis. Početna infekcija maternice koja se razvila nakon porođaja, čiji su simptomi gore opisani, ide u peritoneum. Upalni proces može se pojaviti razgraničen u obliku apscesa ili upale zdjelice peritoneuma, ili prolijevanjem protoka. U opstetrijskom peritonitu, izvor bolesti je maternica ili postoperativna šavova, ako je izvršen carski rez.

Kliničke manifestacije infekcije su izraženije nego kod endometritisa. Početak bolesti je akutan, dolazi do oštrog porasta temperature do 39-40 ° C. Žena se žali na akutnu bol u abdomenu, nadutost. Može se pridružiti mučnini i povraćanju. Pojavljuju se simptomi peritonealne iritacije.

Ako je peritonitis ograničen na zdjelicu, simptomi su manje izraženi. Uz difuzni peritonitis, stanje je ozbiljno. Dodani su sljedeći simptomi:

 • tahikardija, povećana brzina otkucaja srca;
 • kratkoća daha;
 • aritmija;
 • izraženo nadutost.

Dijagnoza peritonitis obično nije teška. Uz kliničke simptome pojavljuju se laboratorijski znakovi upale, smanjuje se količina urina i pojavljuju se promjene u biokemijskom krvnom testu. Ranije manifestacije patologije započele su nakon operacije, to postaje sve teže.

Liječenje peritonitisa ima za cilj eliminirati izvor infekcije. To se može učiniti samo uklanjanjem modificiranog maternice pomoću cijevi. Jajnici su ostavljeni kako bi izbjegli pojavu kirurških simptoma menopauze.

No, sat vremena prije operacije započinje terapija antibioticima kako bi se spriječilo širenje infekcije. Lijek se primjenjuje samo intravenski. Oni koriste antibiotike širokog spektra, češće su kombinacije dvaju lijekova koji vam omogućuju pokrivanje čitavog niza mogućih patogena. Sljedeće sheme su poželjne:

 • Imati s cilastatinom;
 • meropenem;
 • Cefepim s metronidazolom;
 • Cefoperazona i Sulbactam.

Kao alternativni tretman za postpartum infekcije, mogu se koristiti:

 • Fluokinolon metonidazol (levofloksacin, ofloksacin, pefloksacin);
 • Piperazilin s tazobaktamom;
 • Cefoperazona ili ceftazidima s metronidazolom.

Prosječno trajanje liječenja je 10-14 dana.

Nakon kirurškog uklanjanja maternice pregledava se abdominalna šupljina kako bi se isključili drugi izvori infekcije. Trbušna se šupljina sanificira, peru antiseptičkim otopinama. Za učinkovitu rehabilitaciju trebate najmanje 3 litre antiseptike. Za odljev upalnog izlučivanja u abdomenu ostavljaju odvodne cijevi.

Dopuna je kirurškim tretmanima s infuzijskom terapijom za održavanje vitalnih funkcija tijela i smanjenje simptoma opijanja. Natrijev klorid, otopine glukoze se koriste u kombinaciji s koloidnim otopinama za održavanje ravnotežnog stanja krvi. Prema indikacijama, protein otopine se primjenjuju, u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi - plazme ili njezinih nadomjestaka.

U bolesnika s peritonitisom često se pojavljuje hepatorenalni sindrom. Za njegovo liječenje primjenom metode detoksifikacije:

 • hemodijaliza;
 • hemosorbtion;
 • plazma izmjena;
 • peritonealna dijaliza.

Ostatak tretmana ima za cilj održavanje vitalnih funkcija tijela.

Prevencija peritonitisa je pravodobno otkrivanje i potpuno liječenje endometritisa. U žena nakon cezariannog dijela, važno je pratiti funkciju crijeva. Stoga liječnik sluša peristalticnu buku na krugu, čak i ako nema stolice. U žena s crijevnom paresis, posebno u usporedbi s drugim upalnim procesima, potrebno je obratiti posebnu pozornost na obnovu funkcije crijeva. Inače, može uzrokovati peritonitis.

tromboflebitisa

Osumnjičena je upala venskog zida uz formiranje krvnog ugruška ako tijekom liječenja endometritisa nema 2-3 tjedana smanjenja temperature, ostaje visoka, zimice su poremećene, a krvavi ispusti ne prestaju od maternice. Sljedeći simptomi također se odnose na:

 • brz puls;
 • glavobolja;
 • bol u trbuhu bez jasne lokalizacije;
 • opća slabost;
 • bljedilo kože.

Na palpaciji maternice, to je meke konzistencije, veličine ne odgovara dan nakon rođenja, je proširen, bolan. Oborene, guste vene su palpirane na površini organa. Ponekad je moguće provesti vene na bočnoj površini maternice, koje se definiraju kao guste, bolne i krivudave žice.

U početku, zdjelice su tromboze, budući da je izvor infekcije uterus. Nakon toga razvija se tromboflebitis femoralnih vena. Istodobno, oteklina se pojavljuje u području prepona, bol u smjeru od ingvinalnog ligamenta prema dolje. Koža ispod mjesta tromboze postaje edemato, blijeda, glatka. Pogođeni dio u opsegu prelazi zdravo.

Tromboflebitis površinskih vena ekstremiteta može se razviti i nakon poroda. Uzrok takvog stanja nije zarazni procesi u maternici, već nametnute noge. Povećane su šanse za razvoj tromboflebitisa nogu nakon carskog reza. Za prevenciju bolesti, preporučuju se žene koje se pripremaju za planiranu operaciju nošenja komprimiranog donjeg rublja ili upotrebu savijanja nogu s elastičnim zavojem.

S površinskim tromboflebitisom, na mjestima ozljede - upaljena vena - osjeti se tijesni kabel. Koža iznad nje je hiperemična, edemata, pojavljuje se bol. Tijek površinskog tromboflebita mnogo je lakše nego duboko. Uz pravilno konzervativno liječenje, postupak se eliminira za 1-2 tjedna. Tromboflebitis dubokih vena tretira se do 8 tjedana.

Izbor metode liječenja ovisi o procesu lokalizacije. Ako su zahvaćene površinske vene, dopušteno je konzervativno liječenje. Za dubok venske tromboflebitis potrebna je kirurška pomoć.

Dodijeljeno aktivnom načinu rada. Dugotrajno ležište samo pogoršava stanje, jer je protok krvi u pogođenim venama poremećen. Osim toga, upotrebljava se vezanje s elastičnim zavojem, a kada proces počinje opadati, može se upotrijebiti komprimiranje donjeg rublja. Liječenje se provodi sa sljedećim lijekovima:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi - smanjuju bol i upalu, mogu se koristiti topikalno u obliku gela ili kreme, usta ili injekcijom;
 • kako bi se stimuliralo otapanje krvnih ugrušaka i povećalo djelovanje antibiotika, propisani su enzimski pripravci;
 • potrebni su razrjeđivači za prosijavanje krvi, poboljšanje protoka krvi (korišten intravenozno, češće - reopolyglukin);
 • Heparin je potreban za uklanjanje krvnog ugruška. Koristi se intravenski i topikalno u obliku gela.

Liječenje se nadopunjuje fizioterapijom: magnetskim poljem, sinusoidalnim strujama.

Fizioterapija magnetskog polja

Što se tiče kirurških zahvata, vena se koristi iznad mjesta tromboze, gdje nema znakova upale. U slučaju purulentne lezije vene, disekcija posude i otvaranje apscesa je učinkovit. Ako se tromboflebitis javlja u subakutnom ili kroničnom obliku, tada obavlja venectomiju - izrezivanje zahvaćene vene. Najčešće se ova metoda koristi za površinski tromboflebitis.

Nedostatak liječenja za tromboflebitis prijeti razvojem plućne embolije. Također, gnjevni proces može se proširiti i otići na pozornicu septikopemije.

sepsa

Postpartum septička infekcija je teški zarazni proces koji dovodi do stvaranja višestrukog zatajenja organa i septičkog šoka. Mehanizam razvoja patologije povezan je s odgovorom tijela na prodiranje mikroorganizama u obliku otpuštanja upalnih medijatora. Bakterija (prisutnost bakterija u krvi) dovodi do sistemske reakcije, koja se očituje u sljedećem:

 • povećanje temperature je više od 38 ° ili smanjenje je manje od 36 °;
 • povećana brzina otkucaja srca iznad 90 otkucaja u minuti;
 • brzo disanje više od 20 minuta;
 • broj leukocita je više od 12 x 10 9 ili manji od 4 x 10 9 / l.

Kod teškog sepsa javlja se kršenje opskrbe krvlju unutarnjim organima, a njihova hipoperfuzija se javlja. U tom smislu, mliječna kiselina, oligurija, pogoršava stanje, može dovesti do zamagljivanja svijesti. Krvni tlak postupno se smanjuje, stanje se pogoršava unatoč tekućoj terapiji. Mentalni poremećaji počinju s glavoboljom, vrtoglavicom, razdražljivost se postupno pridružuje, ali mogu biti znakovi stupca.

Petehijalni osip pojavljuje se na koži. Obično, osip počinje kožom lica, kreće se cijelim tijelom. Želuca na pozadini sepsi postaje bezbolan, natečen. U pozadini opijenosti počinje proljev. Jetra i slezena mogu rasti.

U ozbiljnoj sepsi, purulentni žarišni nozi šire se cijelim tijelom i lokalizirani su u drugim organima: bubrega, srca, pluća.

Tijek sepsa može biti od tri vrste:

 1. Fulminant - znakovi infekcije pojavljuju se u roku od nekoliko sati nakon rođenja. Ova patologija ima najteži tečaj i često završava smrću.
 2. Srednje - akutno 2-3 tjedna.
 3. Prolongiranu sepsu nastavlja usporeno i dugo, kronični tečaj se proteže 2-3 mjeseca. U isto vrijeme, učinkovitost liječenja je vrlo niska, a tijelo je u stanju imunodeficijencije.

U teškim sepsis može razviti septički šok. Ovo je komplikacija čija smrtnost u porodništvu doseže 80%. Razvija se kao rezultat sepsije, šok može uzrokovati DIC.

Dijagnoza sepsa nije teško liječniku koji se usredotočuje na kliničku sliku. Dodatno, bacposa se može zahtijevati da razjasni vrstu patogena i njegovu osjetljivost na antibiotike.

Žena treba biti pod stalnim nadzorom liječnika. Ispitivanje se vrši svakodnevno, krvni tlak se mjeri nekoliko puta dnevno, a respiratorna brzina se prati istodobno. EKG, impuls se stalno prati pomoću posebne opreme.

Bakterijsko sijanje vrši se u trenutku prijema u bolnicu, a zatim u svakom slučaju vrućice i zimice. Diuresis se prati svaki sat. Također se može koristiti za bakposev urin. Radiografija vam omogućuje određivanje stanja pluća ako sumnjate na razvoj infektivnog procesa u njima.

Bakterijsko sijanje u sepsi je neophodno radi razjašnjavanja vrste patogena i njegove osjetljivosti na antibiotike.

Da bi se na vrijeme primijetila patologija koagulacije krvi, razvoj DIC-a, morate kontrolirati sliku krvi, osobito koagulogram.

Liječenje se provodi samo u bolnici u jedinici intenzivne njege. Sve metode terapije imaju za cilj održavanje funkcije vitalnih organa. Infuzijska terapija provodi se za detoksifikaciju, održava ravnotežu kiselosti baznog stanja krvi.

Infektivni fokus mora biti uklonjen kirurški. Žene troše nestanak maternice s dodacima. Antibiotici se propisuju na temelju pretpostavljenih podataka o osjetljivosti mikroorganizama, a zatim se shema prilagođava na temelju bakteriološke kulture.

Liječenje sepsa je vrlo dug proces koji zahtijeva visoku stručnost liječnika, skupu opremu i visoko kvalitetne lijekove.

mastitis

Postpartum mastitis razlikuje se od ostalih infekcijalnih komplikacija nakon poroda. Nije rezultat same generičke aktivnosti. Razlog za razvoj patologije povezan je s nepravilnim hranjenjem, stagnacijom mlijeka i dodatkom infekcije. Stanje se mora razlikovati od laktozaze, čije liječenje ne zahtijeva hospitalizaciju i kiruršku intervenciju.

Mastitis se može razviti u bilo kojem trenutku tijekom razdoblja nakon poroda, ali najčešće se javlja tijekom prvog mjeseca nakon rođenja.

Kod mastitisa, opće stanje pati. Žena se žali na glavobolju, slabosti i slabosti. Temperatura se diže na 40 ° C, pojavljuju se zimice. Pogođena prsa su napeta, bolna, edemata i hiperemija zbog upalnog odgovora. Izljev mlijeka je uznemiren. Na palpaciji se na mjestu patologije osjeća gusta infiltracija.

Napredovanje bolesti dovodi do pojave apscesa na mjestu infiltracije. Teži tečaj ima gangrenozni oblik.

U početku je primijenjen konzervativni tretman. Pacijent je propisan antibiotici širokog spektra. Ako se unutar 24-48 sati ne opaža relaksacija ili pozitivna dinamika, tada se koristi kirurško liječenje.

Operacija se izvodi pod općom anestezijom. Otvoreni purulentni čajevi, tretirani antisepticima, isušeni. Liječenje se dopunjuje uvođenjem antibiotika.

Glavni uzrok mastitisa je stagnacija mlijeka. Stoga, kada se pojave prvi znak kršenja odliva, potrebno je poduzeti hitne mjere za otvaranje dojki. Može biti antispazmodici, koji se uzimaju prije početka hranjenja, uvođenja oksitocina, upotrebe fizioterapije.

Zarazne komplikacije postpartumnog razdoblja mogu se spriječiti. Ako pravilno provodite pregravidnu pripremu i sanitirate glavne žarište kronične infekcije, smanjit će vjerojatnost razvoja patoloških stanja.