Umjetničko rođenje: što je to stvarno?

Zdravlje

Rijetko postoje žene koje se ne žele ostvariti u majčinstvu, kada će za to biti stvoreni svi potrebni uvjeti.

Postoji mnogo takvih uvjeta, a na tom popisu uvijek postoji normalno stanovanje, volio pouzdane supružnike, financijsku dobrobit, zdravlje...

No, sudbina različitih žena razvija se na različite načine, i nažalost, ne uvijek uspješno. Katkad trudne djevojke ulaze u situacije u kojima će izglede nadolazećeg majčinstva, blago rečeno, ostaviti mnogo da bude poželjno.

Pogledajmo bliže tko je i zašto bi trebalo biti umjetno rađanje, u kojem se stadiju trudnoće obavljaju i kakve posljedice treba očekivati ​​nakon postupka.

Razgovarajmo o vremenu

Ako postoje sumnje, trenutačna trudnoća može se potvrditi ultrazvukom. U pravilu, ovaj postupak daje prilično točne rezultate.

Sumnje mogu nastati kako u ženi, tako iu komisiji, s obzirom na pitanje umjetno induciranog porođaja.

Glavna stvar je razlog

Do danas postoje propisi Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja Ruske Federacije koji se temelje na Zakonu o zaštiti javnog zdravlja i određuju naznake za umjetno porođaj iz socijalnih ili medicinskih razloga.

S druge strane, medicinske indikacije mogu se pojaviti kod žena ili fetusa. Svi su razlozi opisani u odgovarajućem redu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije br. 736, koji je stupio na snagu 3. prosinca 2007. godine.

Od ovog trenutka, svaki liječnik u našoj zemlji točno zna specifične indikacije za obavljanje umjetnog rada tijekom trudnoće od 12 do 22 tjedna.

Medicinske indikacije

Medicinske indikacije koje su dopuštene ženama:

 1. Patološka trudnoća, opasna za život žene.
 2. Gubitak poslovne sposobnosti zbog duševnih poremećaja.
 3. Nedavno su prošli teške operacije.
 4. Ozbiljne bolesti krvi i pluća.
 5. Thyrotoxicosis.
 6. Progresivni polneuritis.
 7. Mlada dob, i to - do 16 godina.
 8. Onkologija.
 9. Značajna oštećenja tkiva bubrega ili jetre.
 10. Tuberkuloza.
 11. Cirkulacijsko zatajenje zbog bolesti kardiovaskularnog sustava.
 12. Epilepsija.
 13. Ulceri duodenuma ili želuca.
 14. Poremećaj zglobova zbog poraza.
 15. Multipla skleroza.
 16. dijabetes mellitus
 17. Ozbiljna oštećenja sluha ili vida.
 18. Opasne bolesti koje su se dogodile tijekom trudnoće (poput rubeole).
 1. Imobilizirana ili ne razvija trudnoću.
 2. Teške abnormalnosti fetusa.
 3. Neusklađene kromosomske abnormalnosti u fetusu.

U zdravstvenoj ustanovi okuplja se komisija, koja uključuje ginekologa, šefa medicinske ustanove i, naravno, specijalističkog liječnika na području na kojem pripada identificirana bolest.

Trudnica će dobiti podatke o dijagnozi u dokumentu koji je ovjeren pečatom institucije i potpisa svih liječnika.

Društvene indikacije

Danas, u zakonodavstvu Ruske Federacije, možete pronaći jasan popis socijalnih razloga za koje trudnica može pribjeći postupku umjetnog poroaja u kasnijim razdobljima.

To uključuje sljedeće okolnosti:

 • ograničavanje ili oduzimanje žene od roditeljskih prava u odnosu na svoju drugu djecu;
 • trudnoća zbog (dokumentiranog) prisilnog spola;
 • žena ili njezin suprug služe kaznu u zatvoru;
 • invalidnost muža zbog invalidnosti prve skupine;
 • supruga smrti tijekom trudnoće.

Ako se trudnica želi riješiti zdravih fetusa zbog bilo kojeg od navedenih razloga, trebala bi podnijeti prijavu i priložiti mu sve potrebne dokumente.

Medicinska ustanova će okupiti povjerenstvo sastavljeno od Ginekolog, voditelj ustanove, i naravno, u ovom slučaju, socijalnu radnicu.

O posljedicama: morate znati za svaku od njih

Činjenica da je umjetna rođenja - to je nevjerojatno puno stresa za žensko tijelo, razumije svaki trudna, ali to je vrlo važno znati kako je to opasno za život intervencije, i kako je taj potez mogao utjecati na svoju budućnost.

Zato, razgovarajmo detaljnije o najčešćim problemima koje žena ima kao rezultat umjetnog porođaja.

Krvarenje. Maternica žene koja je upravo rodila je velika rana, ali priroda pruža zaštitni mehanizam koji štiti tijelo od prekomjernog gubitka krvi.

Činjenica je da se neposredno prije početka normalne dostave određeni dio krvnih žila koji opskrbljuju krv u posteljicu uvelike zadebljava, što ubrzava proces koagulacije u pravom trenutku.

Sa umjetnim porođajem, ta zaštita nije. U skladu s tim, žena riskira jednostavno krvarenje i umiranje.

Placentni polip. Ostatak dlakave membrane koji je ostao u maternici može se razviti u čestice vezivnog tkiva i postati gotovo dio maternice.

Posljedice su žalosne: pacijent bilježi ozbiljno krvarenje tijekom vremena, a tijelo u međuvremenu brzo gubi željezo. Postoji anemija nedostatka željeza.

Jedini način da se pomogne takvom pacijentu je ponovna struganje maternice, i to je ispunjeno novim problemima.

Neplodnost. Vrlo često žene nakon umjetnog porođaja imaju ozbiljne poteškoće s novom trudnoćom. Da biste postigli rezultat, ponekad morate pribjeći temeljitom pregledu i skupom liječenju.

I nitko vam neće dati puno jamstvo da će poduzete mjere biti plodne. U nekim slučajevima, ženama se odmah dijagnosticira "trajna neplodnost", tvrdeći da je slučaj, nažalost, beznadan.

Upala. Nemoguće je nazvati pojavu akutnih infektivnih i upalnih procesa nakon umjetnog rada. Oštećena površina maternice ili cerviksa je lak cilj.

Problem može biti kompliciran širenjem na druge organe: jajovode, jajnike. Među učincima upale različitih organa potrebno je naglasiti disfunkciju sluznice maternice; hormonalni poremećaji uslijed smanjene funkcije jajnika; kršenje prohodnosti jajovoda s rizikom od ektopične trudnoće.

Sve to može uskratiti ženi od mogućnosti da se u budućnosti uspješno trudne i donese plod.

Apscesa. Ovaj problem u obliku ulkusa na parametritis (vlakno oko maternice) javlja se zbog zanemarenog upalnog procesa. Ulceri se mogu širiti u trbušnu šupljinu, pojaviti se na koži i zaraziti unutarnje organe.

Formirana, takozvana fistula, koja dugo ispušta gnoj. Pod prijetnjom cijele šupljine zdjelice.

Peritonitis i sepsa. Da, upala peritoneuma, kao i infekcije krvi, mogu biti posljedice umjetnog rada. Za komentiranje tih ozbiljnih bolesti, vjerojatno, nema smisla.

Ruptura cerviksa. Takva komplikacija može biti prepreka za budućnost, čak i zdrave trudnoće. Rizik od pobačaja će biti previsok.


Sjetite se da je to samo ekstremna mjera, koja je opravdana samo u slučaju ozbiljnih medicinskih indikacija. Nijedan liječnik koji vrednuje njegov ugled neće vam reći da je umjetno rođenje sigurno za život i zdravlje trudne žene.

O trudnoći nakon umjetnog rođenja trebat će se savjetovati s ginekologom.

Nije ni čudo da je popis indikacija za umjetno rođenje nedavno značajno smanjen. Zbog aktivne obrazovne aktivnosti radnika na LCD-u, sve više i više djevojaka shvaćaju da se trudnoća mora pažljivo planirati, a svi drugi seksualni kontakti trebaju biti zaštićeni.

Stoga zadržavate svoje zdravlje, ne propustite izglede da postanete ljubljena i voljena majka, a da ne spominjete činjenicu da nećete počiniti namjerno, svjesno ubojstvo živog čovjeka unutar vas!

Umjetni rad: gdje i kako su napravljeni

Postoje slučajevi kada je poželjna trudnoća, ali za određeno razdoblje ispada da je dijete ozbiljno bolesno ili majka to ne može podnijeti. Ako je uobičajeni medicinski pobačaj prekasno, koristite ovu metodu, kao umjetno rođenje.

Umjetna isporuka se vrši u specijaliziranoj medicinskoj ustanovi u kojem se nalazi jedinica intenzivne njege kao flagrantno miješanje u ženskom tijelu može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Umjetna stimulacija porođaja provodi se korištenjem suvremenih metoda i lijekova, čiji je zadatak smanjiti rizik mogućih posljedica, međutim, mnogo će ovisiti o zdravstvenom stanju žene i ozbiljnosti postojeće patologije.

Što je umjetni rad?

Do 12 tjedana, svaka žena može vlastitom slobodnom voljom ukinuti neželjenu trudnoću, a to se zove pobačaj. Nakon isteka tog razdoblja pobačaj je zabranjen.

U sljedećim tjednima trudnoće koristi se izraz "umjetni rad". Prestanak trudnoće umjetnim rođenjem provodi se u kasnijim fazama trudnoće uz pomoć prijevremene dostave. Za obavljanje ovog postupka, žena mora imati stroge medicinske ili socijalne pokazatelje.

Niti jedan liječnik ne bi umjetno izazvao porođaj bez težih argumenata. To je zbog zakonske zabrane takve prakse i etičke strane problema.

Početkom drugog tromjesečja fetus postaje ne samo sličan osobi izvana, već posjeduje i razvijene osjetilne organe. Bolestan je, pa se taj postupak pretvara u pravi brašno za njega. Pročitajte više o 2. trimestru trudnoće →

svjedočenje

Umjetno rođenje kod kuće ili samo na zahtjev žene zabranjeno je zakonom. Ovaj medicinski postupak propisan je u odvojenim kriznim situacijama. Prije nego što se provede, žena se podvrgava potpunom pregledu, a liječnik bilježi sve prednosti i nedostatke, uzimajući u obzir stanje zdravlja pacijenta. S obzirom na dobivenu kliničku sliku, stručnjak odlučuje za umjetnu isporuku i dobiva pristanak žene.

Medicinske indikacije za umjetno porođaj su:

 • kronične patologije nespojive s trudnoćom, tj. žena nije fizički sposobna podnijeti i imati dijete;
 • abnormalnosti fetusa otkrivene ultrazvukom ili tijekom specifičnih laboratorijskih ispitivanja;
 • propušteni pobačaj;
 • fetalne kromosomske abnormalnosti otkrivene genetskim istraživanjem;
 • ozbiljnih bolesti koje je žena pretrpjela u prvih 12 tjedana trudnoće koja bi mogla nepovoljno utjecati na formiranje i razvoj fetusa;
 • bolesti srca i krvnih žila, onkologija, čije liječenje zahtijeva primjenu jakih lijekova, zračenja i kemoterapije;
 • dijabetes melitus, bolesti krvi, tuberkuloza, sifilis, rubeola;
 • mentalni poremećaji, izraženi tijekom trudnoće;
 • prestanak rasta fetusa;
 • rana trudnoća - do 16 godina;
 • alkoholizam ili ovisnost o drogama oba roditelja;
 • disfunkcionalno stanje posteljice;
 • krvarenje maternice;
 • preeklampsija.

Osim medicinskih, postoje i društvene indikacije za primjenu umjetnog rođenja:

 • antisocijalno ponašanje u društvu;
 • trudnoća koja proizlazi iz silovanja;
 • smrti ili nesposobnosti supružnika tijekom trudnoće supružnika;
 • boravak jednog od supružnika na mjestima zatvora.

Suvremena medicina omogućuje kratkotrajnu umjetnu isporuku, bez boli i ozbiljnih komplikacija za zdravlje žene.

Načine za poticanje umjetnog rođenja

Pitanje kako napraviti umjetno rođenje, brine se za svaku ženu koja je odlučila o ovom postupku.

Postoji nekoliko metoda njegove primjene, zbog čega fetus umire ili se rodi i zahtijeva pažnju:

 1. Upotreba prostaglandina najčešći je način za izazivanje umjetnog rada do 20 tjedana. Posebni pripravci imaju omekšavajući učinak na cerviks, pridonose njegovom otkrivanju, a također uzrokuju smanjenje mometrija, izazivajući kontrakcije. Prostaglandini su dostupni u obliku tableta, supozitorija ili gelova. Ponovno se ubrizgavaju izravno u rodnicu, često u kombinaciji s lijekovima koji potiču učinkovitije proširenje vrata maternice - Papaverine, No-shpa itd.
 2. Punkcija amnionskog mjehura obično se koristi kao dodatna metoda stimulacije umjetnog rada.
 3. Cezarianni dio - može se izvesti od drugog tromjesečja, kada fetus još nije izvediv. U tom se slučaju operacija naziva malim carskim dijelom. Često se prakticira samo ako je pacijent u teškom stanju.
 4. Početno ubijanje fetusa u maternici, nakon čega slijedi protjerivanje.

Datumi postavljeni za umjetno rođenje

Umjetni rad obično se provodi od 14 do 23 tjedna trudnoće. Ranije ovog razdoblja, pobačaj se naziva pobačaj, kasnije - prerano rođenje. U većini zemalja zabranjena je praksa umjetnog rada. U Rusiji se taj postupak provodi prema najstrožim socijalnim i medicinskim pokazateljima.

efekti

Nakon što je naučila kako napraviti umjetno porođaj i koliko dugo traju, žena shvaća kakav će stres njezino tijelo morati proći. Posljedice umjetnog poroaja mogu ozbiljno utjecati na njezino zdravlje. Liječnici pokušavaju spriječiti taj nepoželjan postupak izvodeći ga u ekstremnim okolnostima, a socijalni radnici se slažu oko toga samo u beznadnoj situaciji.

Posljedice umjetne dostave su:

 1. Krvarenje. Maternica žene u radu izgleda kao velika rana, ali ako je dostava dovršena na vrijeme, aktivira se zaštitni mehanizam koji sprječava opasnost od ozbiljnih krvarenja. Uz umjetno rođenje, ta zaštita jednostavno nije prisutna, pa se krvarenje često događa.
 1. Placentni polip. Ako tijekom radnog vijeka ostaje dio dlakave membrane, može rasti kroz vezivno tkivo i postati placentni polip. Posljedice su ozbiljne: krvarenje i teška razdoblja nakon umjetnog rada, anemije nedostatka željeza. Potrebna je ponovljena curettage maternice.
 1. Neplodnost. Nova trudnoća nakon umjetnog rođenja može se pojaviti tek nakon specifičnog skupog liječenja. Često se ispostavlja da je nedjelotvorna, a žena zauvijek dobiva dijagnozu "sekundarne neplodnosti".
 1. Upala. Akutne i kronične upale nisu neuobičajene kod umjetne isporuke. Upala može utjecati ne samo na uterus, već i na druge organe malih zdjelica - jajovoda, jajnika. Kao rezultat toga, ovaj proces može rezultirati kao posljedica disfunkcije jajnika, ektopične trudnoće, hormonalnih problema i još mnogo toga.
 1. Apscesa. Pojavljuju se na pozadini naprednog stupnja upale u trbušnoj šupljini. Gnjevni proces u maternici i izvan nje je opasno za život žene, budući da je pun onih komplikacija kao što su peritonitis i sepsa.
 1. Ruptura cerviksa. Ova komplikacija postaje jasna prijetnja trudnoći u budućnosti. Rizik od spontanog pobačaja ili prerano rođenje nakon umjetne postaje visoka za majku koja je jednom propala.

Prije nego što odlučite o umjetnoj dostavi, morate pažljivo razmisliti i donijeti pozitivnu odluku samo ako zaista nema drugog načina izlaska.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Umjetno rođenje

Kako umjetna rođenja

Umjetni rad je prestanak trudnoće drugog tromjesečja. Kao što znate, ženama se žene mogu riješiti djeteta do 12 tjedana. Kasnije - samo iz dobrih razloga, mogu biti posljedica teških zdravstvenih problema majke i (ili) djeteta, te društvenih razloga. Ovo potonje uključuje silovanje.

Antenatalna smrt fetusa i CDF

Svjedočanstvo o umjetnom porođaju najteže je kada fetus umre u uteri. U tom slučaju postupak se ne može izbjeći. Treba napomenuti da nema puno razloga zbog kojih se fetalna smrt javlja tijekom razdoblja od više od 13 tjedana. To su teške genetske abnormalnosti kod djeteta, oštećenja fetalne membrane infekcije, zbog čega amnionski mjehurić praska i voda počinje propuštati, antifosfolipidni sindrom i trombofilija. Umjetno rođenje tijekom propuštenog pobačaja provodi se na različite načine, ali liječnici, naravno, u ovom slučaju pokušavaju učiniti sve što je sigurno za majku. Može primijeniti manipulacije koje uništavaju voće. Liječnici koji koriste lijekove izazivaju proširenje vrata maternice i u pojedinim dijelovima izvode fetus. Sve to pod anestezijom, naravno.

Postoje slučajevi kada dijete umre nakon invazivne dijagnoze, preporučeno od strane liječnika kako bi saznali ima li dijete kromosomske abnormalnosti. Obično se propisuje u slučajevima kada prenatalni screening daje visok rizik od raznih abnormalnosti. Genetičar, prije nego što pacijentu daje invazivni postupak, mora pažljivo usporediti rizike. Gdje su rizici veći - gubitak djeteta nakon invazivnog postupka ili dijete s abnormalnostima.

Često djeca umiru zbog teške placentalne insuficijencije, kada je protok krvi u pladnju pupkovine skoro ili potpuno odsutan. Ženica može primijetiti tu patologiju. Fetalni hipoksija, nedostatak kisika, očituje se u oštrom smanjenju broja kretanja djeteta, njihovoj snazi. Iz tog razloga, kako bi se na vrijeme utvrdilo patnje fetusa, žena je savjetovana da pomno prati pokrete djeteta. Ako uopće nisu 24 sata, odmah se obratite liječniku.

Djetetovu patnju može dokazati liječnik prilikom mjerenja visine dna maternice, ako je ispod normalne - to znači kašnjenje u razvoju djeteta i slušanje njegovog srčanog ritma od strane stomatologa za opstetriranje.

Na ultrazvučnom doppleru, takozvani liječnik vidi cirkulacijske poremećaje u sustavu majka-dijete. A dijete je zabilježilo kašnjenje u razvoju. Važno je odgoditi razvoj više od 2 tjedna.

U bolnici žene pomažu. Napravite kapaljke lijekovima koji poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ali to uvijek ne pomaže.

O načinu pobačaja

Provesti umjetno rođenje iz medicinskih razloga koristeći različite tehnike, sve ovisi o situaciji. Ako žena ima kasnu preeklampsiju, preeklampsiju, tada prolazi kroz hitnu carski rez. I to je u bilo koje vrijeme.

Stimulacija umjetnog rada u slučaju kada dijete ima višestruke intrauterine malformacije može se provesti s oksitocinom, lijekom koji uzrokuje snažne kontrakcije maternice. Ali prvo, u tijeku je priprema cerviksa za otkrivanje. U ove svrhe, prostaglandini se koriste u obliku gela, tableta, supozitorija. Osim toga, liječnici provode tzv prestanak fetalnog života uvođenjem kalij klorida ili digoksina u amnionsku tekućinu. To mora biti učinjeno jedan dan prije nego što se zove umjetno rođenje. Prvo rješenje se ubrizgava u prsa fetusa pod ultrazvučnom kontrolom. Drugi lijek je u amnionskoj tekućini. Digoksin ima kontraindikacije za uporabu kod žena s teškim kardiovaskularnim bolestima, zatajenjem bubrega.

Na brojnim ženskim forumima govori o tome kako se u bolnicama radi umjetno rođenje. Vrlo je bolno i iz psihološkog gledišta i od fizičkog. Često, žene s kontrakcijama pate više od jednog dana.

Najsuvremeniji i sigurniji način na koji se umjetni porod može proći poznat je, ali mnogi liječnici to znaju. To je prilično skupo, jer postupak zahtijeva lijek "Mifepristone". Ovo je antiprogesteron. Pod njegovim utjecajem se javljaju promjene u maternici, karakteristične za one koji se javljaju prije pobačaja. Nadalje, prostaglandini su dani ženi, a nakon toga borbe već počinju. Prekid trudnoće u kasnijim razdobljima tako prolazi prilično brzo, pogotovo ako je razdoblje kratko, do 16-18 tjedana. Budući da je fetus mali, veliko otkrivanje cerviksa nije potrebno. Žena rađa bez poteškoća. No, nakon toga, pod anestezijom, potrebno je kriviti maternicu, jer se nezrelom posteljicom ne može potpuno odvojiti od maternice. Općenito, struganje je obavezan postupak za induciran pobačaj u drugom tromjesečju trudnoće.

Ali, iako se tijekom umjetne isporuke provodi tijekom prilično velike trudnoće, ozbiljne komplikacije se događaju vrlo rijetko. To uključuje perforaciju cerviksa i tijela maternice, vrlo jak gubitak krvi, zahtijeva transfuziju krvi, alergijsku reakciju na primijenjenu anesteziju. Često su infekcijske posljedice nakon umjetnog rada, ako su alati korišteni tijekom procesa rađanja, tada nije provedena odgovarajuća preventivna antibiotska terapija kako bi se izbjegao endometritis.

Vjeruje se da je umjetno rođenje u 20. tjednu sigurnije od pobačaja, na primjer 14. listopada. Stoga, za žene koje nemaju hitne indikacije za prestanak trudnoće, ako se razvije, ali fetus je dokazao teške malformacije, liječnici pokušavaju odgoditi razdoblja do kasnije.
Oni koji su zainteresirani za koliko umjetnih rođenih koštaju i tko će se obratiti za njihovu provedbu trebaju znati sljedeće. Postupak se izvodi u konvencionalnim ginekološkim bolnicama i rodilištima. Ali podsjetite se, ne na zahtjev jedne žene, već prema strogim indikacijama! Stoga, pitanje gdje možete napraviti umjetni rad za novac bez odluke medicinske komisije, nikada nećete dobiti odgovor. Ovo je kazneno djelo za liječnika.

oporavak

Kada menstruacija počinje nakon umjetnog rođenja, u kojem razdoblju čekati kritične dane? Liječnici kažu da se u ovom slučaju sve događa na isti način kao hitna dostava bez naknadne laktacije, tj. Menstruacija dolazi u 6-8 tjedana.

Ali možete postati trudni nakon umjetnog rođenja prije početka prvog menstruacije. Zato morate odabrati pouzdanu kontracepciju. Obično, prije prve mjesečnice, preporuča se kontracepcija barijere, a zatim oralni kontraceptivi najmanje 6 mjeseci. To je koliko vremena liječnici savjetuju da ne dopuste trudnoću nakon umjetnog rođenja, tijelo treba vremena da se oporavi. A ako je otkrivena kromosomska patologija, možda će biti potrebno genetsko savjetovanje.

Pri planiranju sljedeće trudnoće u ovom slučaju, folna kiselina se propisuje u velikom doziranju - 5 mg na dan, i morate ga početi uzimati 3 mjeseca prije začeća. Iako to ne daje puno jamstvo rođenja zdravog djeteta.

Umjetni rad: ono što je, prednosti i nedostaci

Prema različitim medicinskim pokazateljima, liječnici mogu propisati umjetno rođenje - što je to, svaka žena koja nosi dijete treba znati. Oni predstavljaju način pobačaja od 20 tjedana izazivajući prerano rođenje. Ovaj koncept uključuje i umjetnu stimulaciju porođaja, počevši od 41. tjedna (tj. Tijekom ponovnog liječenja) i rođenja djeteta kroz carski rez. Mnogi ljudi pogrešno daju umjetno rođenje s mnoštvom nedostataka, iako imaju mnogo više prednosti. Bez posebne potrebe, liječnik nikada neće propisati ovaj postupak.

svjedočenje

Ako se prestanak trudnoće prije 12. tjedna naziva pobačaj, tada se pojam "umjetno rođenje" upotrebljava u kasnijim razdobljima. Ovaj postupak se dodjeljuje samo u posebnim, kritičnim situacijama. Uzimajući tako odgovornu odluku, liječnik uvijek vrednuje sve prednosti i nedostatke, uzimajući u obzir medicinske naznake za umjetno porođaj, koji uključuju slijedeće pacijentove uvjete:

 • kronične bolesti koje su kontraindikacije za trudnoću: fizički je nemoguće da nose fetus;
 • nedostatke ili nerazvijenost fetusa, određene rezultatima ultrazvučne dijagnoze ili posebnih laboratorijskih ispitivanja;
 • u slučaju propuštenog pobačaja propisuje se umjetno rođenje;
 • kromosomske abnormalnosti otkrivene tijekom genetske studije;
 • teške bolesti koje je trudnica trpjela u prvom tromjesečju trudnoće, ako mogu negativno utjecati na daljnje formacije i razvoj fetusa;
 • kardiovaskularnih ili onkoloških bolesti, čije liječenje uključuje obvezno uzimanje moćnih, moćnih lijekova, kemoterapije ili zračenja;
 • tuberkuloza, diabetes mellitus, bolesti krvi, rubeola, sifilis;
 • mentalnih poremećaja koji se javljaju tijekom trudnoće;
 • alkoholizam roditelja, uzimanje narkotičkih tvari;
 • previše mlađe dobi pacijenta (ako još nije 16 godina);
 • prestanak rasta fetusa;
 • retuširanje (nakon 41. tjedna trudnoće);
 • disfunkcija placente;
 • krvarenje maternice;
 • preeklampsija (krvni tlak je neodoljiv);
 • slaba radna aktivnost;
 • rhesus - sukob;
 • neučinkovit spontani napadaji.

U pravilu, umjetni rađanja provode se iz medicinskih razloga ako postoji rizik da žena ne može sam roditi dijete ako postoji opasnost za život. Ocjenjujući ukupnu kliničku sliku, liječnik donosi odluku i bez uspjeha stječe pristanak pacijenta. Osim medicinskih, postoje i društvene indikacije za umjetno rođenje. Ovo je:

 • trudnoća zbog seksualnog zlostavljanja;
 • lišavanje roditeljskih prava;
 • antisocijalni način života supružnika;
 • smrt supružnika ili primitak stupnja I i II invalidnosti tijekom trudnoće njegove supruge;
 • boravak supružnika u tom razdoblju u zatvorima.

Ako se prema rezultatima tih indikacija (medicinskih i socijalnih), odlučilo o umjetnom porodu, žena se ne bi trebala bojati. Moderna razina medicine omogućuje brzu, bezbolno i bez opasnih posljedica za zdravlje majke i bebe.

Postupak

Prirodno je da žene žele znati kako umjetna rođenja idu, koliko dugo traju i da li to nije bolan proces. Sve će ovisiti o tome koja je metoda pobačaja izabrana od strane liječnika. Do danas, postoji nekoliko.

 • Uzimanje prostaglandina

Ovo je zastarjela metoda umjetnog rada, koja se sastoji u uzimanju hormona prostaglandina. Ovaj lijek uzrokuje kontrakcije, uzrokujući spori otvaranje cerviksa. To je bolan i dugotrajan postupak. Sada se prostaglandin za te svrhe koristi zajedno s lijekom Mifegin. Takve umjetne isporuke provode se u 18-20 tjedana, tako da dijete rodi neshvatljivo.

 • Prijem Mifegin

Ova metoda umjetnog porođaja ima još jedno ime - medicinski pobačaj. Najčešće se provodi u kasnijim razdobljima uz pomoć mifepristona (Mifegin). Nakon 36-48 sati, bolesniku se daje analgetik prostaglandina (Misopristol). Za razliku od prethodne metode, ovo se smatra sigurnijim i bezbolnije. Kada se radi o medicinskom pobačaju više od 22 tjedna, dijete preživljava u rijetkim slučajevima, ali se rađa s teškim komplikacijama i patologijama. S obzirom na tu činjenicu, pacijentu ubrizgava kalijev klorid kako bi ubio fetus: uzrokuje srčani zastoj u djeteta ili prestanak opskrbe krvi kroz pupak. U tom smislu preporučuje se umjetno rođenje u 5 mjeseci trudnoće, ali ne kasnije.

 • Pobačaj soli / "Ispunite"

Ubrizgava se amnionska tekućina (oko 200 ml) iz amniona (fetalni mjehur) s dugom medicinskom iglom, umjesto toga ubrizgava se hipertonična otopina soli (20%). Fetus umre od hipernatremije (povećana koncentracija natrija u krvnoj plazmi) i dehidracija (gubitak vode). 24-48 sati nakon takve injekcije, fetus se uklanja. Prostaglandini se koriste za izazivanje takvog umjetnog rada. Tijekom pobačaja soli, žena doživljava iste osjećaje kao i za vrijeme normalnog rada, samo se fetus rodio mnogo manji. Često se u takvim slučajevima pojavljuje prilično održiva djeca, zbog čega liječnici rjeđe koriste ovu metodu od kirurškog pobačaja.

 • Transabdominalna metoda

Ako postoje kontraindikacije za oralno davanje gore navedenih otopina, koristite metodu proširenja vrata maternice uz pomoć medicinskih instrumenata, nakon čega se otvara fetalni mjehur. Transabdominalna metoda u takvim slučajevima se koristi prilično rijetko kada su druge metode kontraindicirane, jer mogu dovesti do raskida cerviksa, produženog rada ili infekcije.

Ovisno o vrsti odabrane tehnike, možete saznati koliko dugo traju umjetni porodi: od 12 do 48 sati, kao normalna dostava. To će utjecati na trajanje trudnoće i individualne karakteristike ženskog tijela.

efekti

Najstrašniji trenutak svih žena posljedica je umjetnog poroaja, koji u budućnosti može utjecati na zdravlje i stanje djeteta. Mnogi različiti mitovi idu oko ove metode, ali gotovo se sve može razriješiti. Razina moderne medicine je takva da liječnik neće riskirati život i zdravlje majke i bebe. Posljedice su moguće samo s patologijama, komplikacijama i neispravnim postupkom (što je vrlo rijetko). To uključuje:

 1. Iscrpno krvarenje.
 2. Razvoj placentnog polipa, koji također može dovesti do produljenog krvarenja ili teške anemije nedostatka željeza. U takvoj situaciji propisana je procedura curettegea.
 3. Infektivni-upalni procesi unutarnjih genitalnih organa ili u području zdjeličnih organa. Oni mogu započeti na površini maternice, koja je bila ranjena zbog postupka i proširila se na jajovode i jajnike.
 4. Neplodnost.
 5. Kršenje menstrualnog ciklusa. Često, menstruacijska razdoblja nakon umjetnog rada mogu dugo trajati zbog teških krvarenja zbog ozljede maternice.
 6. Infekcija krvi
 7. Značajne promjene hormonalnih razina.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Ako je sve učinjeno u skladu s medicinskim pokazateljima, umjetna stimulacija rada je sasvim siguran proces za zdravlje žene i djeteta. Ako liječnik preporučuje njegovo ponašanje, morate procijeniti prednosti i nedostatke i vjerovati trenutnoj razini lijeka.

Poticanje rada: metode, metode, indikacije. Umjetna stimulacija rada

Čak i ako ispravno radite za vrijeme poroda, moguće su komplikacije.

Ako nešto pođe po zlu, možete biti sigurni da će liječnici učiniti sve što je moguće za vas i vaše dijete. Kada dođe do komplikacija i krši se svi planovi, lako je izgubiti kontrolu nad sobom, ali nemojte paničariti. Liječnik će moći objasniti situaciju, razgovarati o mogućim posljedicama i načinima iz nje. Zajedno odlučite kako najbolje djelovati za vas i vaše dijete.

Nakon što majka i dijete dosegnu izračunato vrijeme rođenja nakon 40 dugih tjedana, redoviti pregledi postaju češći.

Ako je stvarni datum isporuke odgođen za nekoliko dana u usporedbi s očekivanim, to neće dovesti do problema, pod uvjetom da su oba u redu.

Kroz ultrazvuk, liječnik će povremeno pratiti stanje djeteta i njegovu životnu potporu. Samo kada ispitivanje pokazuje da je dijete premaleno, odgađanje početka rada smatra se nepoželjnim. U tom slučaju preporučuje se najranija umjetna stimulacija rada. Isto vrijedi i za situaciju kada je dijete vrlo veliko i težilo je više od 4500 g. I ovdje je poželjno umjetno rođenje, jer inače dijete i dalje raste, a spontano rođenje može postati izuzetno teško.

Više od 20% isporuka u Francuskoj odvija se uz korištenje lijekova za stimuliranje (iz medicinskih razloga i iz osobnih razloga). I u stvari, au drugom slučaju, žena dobiva lijekove koji ubrzavaju proces rada, jer se porođaj može produžiti i bolnije.

Indikacije za poticanje rada

Evo nekih od njih.

 • Kada porođaj ne dođe u određeno vrijeme (41. tjedan amenoreje).
 • Kada su se vode već povukle i nema kontrakcija unutar 24-48 sati.
 • Kada se pojave problemi s normalnim razvojem fetusa (intrauterina retardacija rasta).

Žena u radnoj snazi ​​može unaprijed dogovoriti datum isporuke ako živi daleko od porodiljne bolnice ili je već imala brzo rođenje.

Uvjeti. Liječnici se često ne slažu da stimuliraju rad ako žena nema gore navedene naznake.

Liječnik vam može postaviti nekoliko pitanja prije donošenja odluke.

Poželjno je da to nisu bili prvi porođaj i već se pojavila dilatacija vrata maternice.

Stimulacija ne troši do 39 tjedana jer postoji opasnost da se našteti zdravlje djeteta.

U nedostatku dokaza, nemojte inzistirati na provođenju poticaja za rad - vjerujte svom liječniku.

Što je razina stresa niža, to je veća vjerojatnost da nećete trebati stimulaciju radne aktivnosti.

produljena trudnoće

 • Kraj 9. mjeseca (41. tjedan amenoreje) je kraj trudnoće.
 • Ako ovaj put ne posjedujete rodbinu, bit ćete poslani u bolnicu. Provjeravaju status djeteta. Placenta može do tog vremena prestati u potpunosti obavljati sve funkcije koje su joj dodijeljene (hranjiva i zasićenost kisikom u krvi).
 • Liječnik će propisati ultrazvučni pregled i CTG kako bi provjerili brzinu otkucaja srca, količinu amnionske tekućine i procijenili biofizičko stanje fetusa na skali Maning. Ako se utvrde nepravilnosti, liječnik može odlučiti potaknuti rad.
 • U svakom slučaju, 3-5 dana nakon roka koji ste odredili kod liječnika, rođenje će biti uzrokovano umjetnim sredstvima. Rok za prirodno porođaj je 42 tjedna amenoreje.

Kako se stimulira rad?

Kada je odluka već postignuta, potrebno je odrediti stupanj zrelosti cerviksa. U tu svrhu, liječnik će provesti vaginalni pregled i odrediti stupanj biskupskog sustava (skala od 0 do 10). Rezultat od 6 do 10 bodova pokazuje da je vrat zrelija: otvara se (širi se 1-2 prsta), skraćuje (duga oko 1 cm), omekšava i središte pada u sredinu vagine. Zreli vrat će se brzo otvoriti: uskoro će uslijediti porođaj.

Ako je vrat dojenčad dugačak 3 cm, u obliku tonusa i nalazi se u stražnjem dijelu vagine, onda još nije spremno za otkrivanje - morat ćete patiti.

Ako je vrat dovoljno zrela. Bit ćete smješteni u dvoranu za isporuku, pod sustavom i monitorom srca, poput bilo koje žene koja radi. Jedina je razlika u tome što ćete dobiti lijekove koji izazivaju borbu (oksitocin). Tada je liječnik probio ^ fetalni mjehur. Morate rađati tijekom dana.

Ako vrat nije dovoljno zreo. Ako bodrite malu količinu bodova na biskupskom sustavu, trebat će vam dodatna stimulacija. To može potrajati nekoliko dana, stoga donesi knjigu ili igrač s vama. Liječnik unosi tampon natopljen hormonima u vaginu. To bi trebalo uzrokovati kontrakcije s naknadnim otvaranjem vrata maternice, skraćivanjem, omekšavanjem, ravnanjem i pomicanjem prema naprijed. Nakon nekoliko sati promatranja pod kontrolom srca, moći ćete se vratiti u odjel. Ako još uvijek nema kontrakcija u danu, liječnik će vas ponovno ispitati kako bi odredio stupanj zrelosti cerviksa. S dovoljnim stupnjem zrelosti može se propisati intravenska primjena stimulirajućih lijekova i probijanje fetalnog mjehura. Ako vrat još nije zreo, za šest sati dobit ćete aplikaciju s hormonskim gelom.

Budite strpljivi. Ako ste bili poslani u odjeljenje u očekivanju početka trudnoće, koristite ovo za opuštanje, tuširanje i šetnje tiho. Možda će rođenje početi noću i trebat će vam snage. Bolje je pričekati da se kontrakcije započinju nego da ih umjetno uzrokuju, a zatim u slučaju neuspjeha napraviti carski rez.

Kada se stimulira rad, fetus je pod stalnim nadzorom.

Redovita kontrola

Po isteku očekivanog roka, liječnik će, prije svega, odrediti količinu amnionske tekućine. Smanjenje može negativno utjecati na opskrbu krvi pupkovine i opskrbu kisikom djeteta. Stoga, u takvoj situaciji, izazov rađanja umjetnim sredstvima postaje neizbježan. Uz normalnu količinu amnionske tekućine, presađivanje bebe nije problem.

Ako rezultati ultrazvuka kažu da sve ide dobro i nema nikakvih opasnosti. Nema potrebe za KTE-om. Tzv. Oksitocin je također nepotrebna mjera. Nedavno su znanstvenici otkrili da to čini više zla nego dobra, i često je uzrok stimuliranja umjetnog rada.

Kada se nekomplicirana trudnoća nastavlja, liječnik treba provjeriti s ultrazvukom količinu amnionske tekućine svaka tri dana. Tijekom ovih pregleda, također se nadgledaju dječji srčani tonovi.

Nakon tjedan dana nakon izracunatog dospijeca dostave se dodatno snimanje CTG-a. Ako trudnica odlazi više od sedam dana, doktor raspravlja s njom o mogućnosti nazivanja rođenja s lijekovima.

Odsutnost odstupanja u volumenu amnionske tekućine i srčane aktivnosti djeteta dovodi do zaključka o dobroj opskrbi - pod takvim uvjetima moguće je produžiti trudnoću ako majka sama nije protiv nje. Ali sada je poželjno pratiti stanje djeteta, uključujući CTG, svaka dva dana. Najkasnije 12-14 dana nakon izračunatog datuma rođenja, trudnoća mora biti dovršena jer inače rizik za dijete može se značajno povećati.

Rodjenje ne može započeti, potrebno je stimuliranje

Ponekad porođaj ne počinje samostalno. Ako vam se to dogodi, liječnik može započeti (stimulirati) rad s lijekovima.

Liječnik može preporučiti poticanje rada, ako je dijete već spremno za rođenje, a kontrakcije još nisu počele, ili ako postoje zabrinutosti za vaše zdravlje ili zdravlje vašeg djeteta.

Situacije u kojima je moguća stimulacija rada:

 • Dijete je odgođeno. Razdoblje trudnoće približavaju se 42 tjedna.
 • Vode su se odselile (mjehur je prasak), ali rođenje nije započelo.
 • U maternici se razvila infekcija.
 • Liječnik se boji za dijete, jer je rast prestao, dijete nije dovoljno aktivno, ima malo amnionske tekućine.
 • Imate zdravstvene probleme poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa koji mogu prijetiti djetetu.
 • Problem s Rh faktorom - krv i krv djeteta nespojivi su.

Ako ste se nadali da će se vlastiti posao započeti, a liječnik inzistira na stimulaciji, pokušajte je pozitivno promatrati. Može biti prikladnije znati kada će se dijete pojaviti, umjesto da pričeka prirodu. Moći ćete se bolje pripremiti fizički i psihički prije nego što odete u bolnicu.

Stimulacija porođaja. Liječnik može stimulirati rad na nekoliko načina, ali cerviks treba omekšati, tanak i otvoren. Ako se to ne dogodi, liječnik može poduzeti korake za pokretanje postupka.

Lijekovi. Lijekovi se mogu koristiti za omekšavanje i proširenje vrata maternice. Ta sredstva također često doprinose početku rada, tako da nema potrebe za drugim stimulansima, kao što je oksitocin. Ako je potreban trening maternice, dan prije stimulacije možete ići u bolnicu kako bi lijekovi mogli djelovati.

Mehaničke metode. Jedna metoda je umetanje tankog katetera s balonom punjenim vodom kroz cerviks u maternicu. To iritira maternicu i počinje gurati balon kroz vrat, omekšavajući ga i širiti od 2 do 4 cm.

Ruptura fetalnih membrana. U ovom slučaju, amnionski mjehur koji obavija dijete razbije se, a tekućina počinje istjecati. Obično je to znak da će se dijete vrlo brzo roditi. Jedan od rezultata takve rupture je povećana kontrakcija maternice.

Jedan od načina za ubrzavanje rada je umjetno raskidanje membrana. U tom slučaju, liječnik unese dugu i tanku plastičnu kuku kroz vrat i stvara malu suzu u školjkama. Osjećat ćete isto kao u uobičajenom pregledu, a topla tekućina će iskočiti. Nije opasno za vas ili za dijete.

Oksitocin - način stimuliranja rada

Uobičajeni način poticanja rada je upotreba lijekova oksitocin, sintetički analog hormona oksitocina. Normalno, tijekom trudnoće, tijelo proizvodi malu količinu oksitocina. S aktivnim porođajem njezina se razina povećava.

Oksitocin se obično primjenjuje intravenozno nakon što je grlić maternice pomalo nataložen i otvoren. Kateter je umetnut u venu na ruku, uz pomoć posebne pumpe, redovito se unose male količine lijekova u krv. Ove doze mogu se mijenjati tijekom stimulacije kako bi se regulirala jačina i učestalost kontrakcija dok se ne stabiliziraju. Ako je doza ispravno odabrana, osjetit ćete kontrakcije u pola sata. Kontrakcije mogu biti redovitije i jake nego kod prirodnog porođaja.

Oksitocin je jedan od najčešćih lijekova. To može potaknuti porođaj, koji se ne može započeti samostalno, kao i potisnuti kontrakcije rada ako usporavaju tijekom rada, a proces se ne nastavlja. Kontrakcije maternice i beba srčanog ritma se prate kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Ako je stimulacija uspješna, osjetit ćete znakove aktivnog progresivnog rada, poput produljenog kontrakcija, jačanja i učestalosti, proširenja vrata maternice i rupture mjehura - ako prije toga ne eksplodiraju.

Razlozi stimulacije rada trebaju biti ozbiljni. Ako je vaše zdravlje ili vaše dijete ugroženo, liječnik može odlučiti da dodatno intervenira, carski rez. Poticaj može potrajati nekoliko sati, osobito tijekom prvog rođenja.

 • To je prirodni hormon koji proizvodi hipotalamus, koji se nalazi u neuropopifiziji. Njegova je funkcija poticanje mišića maternice u vrijeme isporuke. Također doprinosi smanjenju mliječne žlijezde tijekom dojenja.
 • Tu je i sintetski oksitocin, primjenjuje se intravenozno u indukciji rada. Njezina uporaba treba podlijegati određenim uvjetima i strogoj kontroli doziranja. Stalno praćenje fetusa omogućuje vam da vidite da li dijete pati kada se kontrakcije počnu ili intenziviraju.
 • Sintetički oksitocin ponekad se ubrizgava odmah nakon isporuke kako bi se smanjila maternica, istisnula placentu i smanjila krvarenje.

Umjetna stimulacija rada

Umjetna stimulacija rada (indukcija).

Većina porođaja započinje spontane kontrakcije i rodi se zdravo dijete. Međutim, tijekom rutinske inspekcije u posljednjim tjednima trudnoće, ponekad se ispostavlja da je životna potpora djeteta daleko od toga da je na optimalnoj razini. U tom slučaju liječnik bi trebao, nakon vaganja svih okolnosti, odlučiti hoće li se trudnoća održavati sve do pojave spontanih kontrakcija radne snage ili će biti bolje za majku i dijete ako je prerano rođenje medicinski inducirano s lijekovima.

Ovisi o tome hoće li prijevremena dostava biti najbolji izlaz

U kojem je tjednu trudnoće žena. Ako se komplikacije pojavljuju kratko prije izračunatog vremena, porođaj je uzrokovan umjetnim sredstvima čak i uz relativno mali rizik. Već su formirani svi organi djeteta i on može samostalno disati s malim plućima. Ako se opasnost za bebu odvija u ranijoj fazi trudnoće, liječnik će pokušati odgoditi rođenje djeteta što je dulje moguće.

Razlozi za umjetnu stimulaciju rada

Postoje razni razlozi za pozivanje porođaja s lijekovima.

 • Najčešći od ovih i daleko naprijed u frekvenciji svih ostalih je gladovanje kisika djeteta, na primjer, zbog placentalne insuficijencije.
 • Ako preventivni pregledi, kao što su ultrazvuk, CTG ili dopplerska sonografija, ukazuju na prijetnju daljnjem uspješnom razvoju djeteta, tada će prijevremeno rođenje dati veliku šansu za zdravlje.
 • U nekim slučajevima, dijete čak i prije 38. tjedna doseže vrlo veliku veličinu. Ako promatrani razvojni proces daje razlog za zaključivanje da će u preostala dva tjedna težina djeteta značajno porasti, izazov preranog rođenja uz suglasnost trudnice može biti vrlo prikladan. Takva odluka pouzdano osigurava da dijete rodi zdravim i bez većih komplikacija.
 • U slučaju prijevremenog pucanja fetalnog mjehura i odsutnosti kontrakcija, stimulacija rada metodom lijekova pomaže u izbjegavanju rizika od infekcije djeteta.
 • Sami blizanci često su rođeni ispred vremena. U slučaju neadekvatne opskrbe jedan od njih ili oboje, porođaj je prerano izazvan.
 • Ako je dijete bolesno i ne može se liječiti u maternici, prerana dostava će poboljšati njegovo zdravlje. Prije svega, to se odnosi na djecu koja pate od teške anemije.
 • Majčinske bolesti poput hipertenzije kod trudnica ili dijabetesa mogu također zahtijevati ranu indukciju rada.
 • Ako se trudna majka uvelike trudi od različitih tjelesnih i duševnih poremećaja, umjetni izazov prijevremenog poroda moguće je kada je dijete zrelo, tj. Nakon 37. tjedna trudnoće. Razlog za takvu odluku može biti, na primjer, teška bol u leđima, teški poremećaji spavanja ili teška tjelovježba.

Poticanje rada provodi se prostaglandinima ili primjenom oksitocina.

Metode umjetne stimulacije rada

Koju metodu umjetne stimulacije rada koju liječnik odabere ovisi o zdravstvenom stanju fetusa i stanju cerviksa. Ako je dijete već prijetilo, a maternica je još uvijek zatvorena, porođaj se najčešće pojavljuje u carski rez.

 • Poticanje rada s uvođenjem oksitocina provodi se pod uvjetom da su usta maternice već dovoljno meke i malo otvorene. To znači da je maternica pripremljena za početak kontrakcija. Prednost ove metode: stimulacija ne traje dugačak i možete točno izračunati koliko je vremena potrebno roditi. S početkom uvođenja oksitocina, kontrakcija djetetova srca uspostavlja se kontinuiranim praćenjem CTG-om, a za to se obično koristi prijenosni kardiotograf.
 • U slučaju nezrelog grla maternice, prostaglandini se koriste za poticanje rada. Trudnice ne primaju ove lijekove u obliku injekcija. Koriste se lokalno u obliku gela, pessara ili tableta koje se moraju apsorbirati u području maternice. Pod utjecajem prostaglandina, grlo maternice omekšava i počinje se otvarati. Borbe se obično javljaju u dva do tri sata. Ako nema kontrakcija, nakon šest sati postupak se ponavlja.

Ovom metodom stimulacije ne zahtijeva stalno praćenje djeteta putem CTG-a. Dovoljno je snimiti CTG svaka dva sata, počevši od trenutka kada se pojavljuju kontrakcije.

Poticanje prostaglandina treba uvijek provoditi u bolnici, jer je prilično teško predvidjeti kada počinju kontrakcije. Kada je ždrijelo ždrijelo zrelo, daljnji proces rađanja može biti podržan primjenom oksitocina. Ako nakon dva dana kontrakcije još uvijek nedostaju, razmotrite je li preporučljivo napraviti još jedan pokušaj ili bolje da se odmoriš. Ponekad se u takvoj situaciji može zahtijevati carski rez - prije svega, ako se ispostavi da je zdravlje vašeg djeteta u pitanju.

 • Poticanje rada s misoprostolom. Ovaj lijek je u početku bio dopušten samo za liječenje tumora želuca. Ali već 20 godina, kao u nekim zemljama, preporučuje se stimulacija porođaja, iako zapravo nije dobio odgovarajuće priznanje.

Misoprostol gotovo ne uzrokuje nuspojave i ima prednost da se može uzeti u obliku tableta. Prije početka stimulacije, liječnik bi trebao detaljno obavijestiti o akciji koju ovaj lijek ima - svakako pitajte ponovo ako vam nešto nije jasno!

Alternativni načini za poticanje rada

Umjetno otvaranje mjehura

Kada se fetalni mjehur otvori i amnionska tekućina počinje da se odmiče, njihov se volumen u maternici smanjuje. Kao rezultat toga, često se pojavljuju kratice iz kojih nastaju bolovi u radu. Ali takva metoda može se preporučiti samo višekorisnički, i samo ako je otvaranje vrata maternice.

Spolni odnos

Redoviti spolni odnos na kraju trudnoće smanjuje vjerojatnost da ćete morati prenijeti bebu. Vjeruje se da seks ima dvostruki učinak: prvo, pridonosi proizvodnji kontrakcija hormona oksitocina, a drugo, sjeme sadrži pro-staglandine, koji također uzrokuju kontrakcije. Međutim, broj prostaglandina u jednokratnoj ejakulaciji je vrlo mali - značajno manji od doze koja se koristi za stimulaciju rada lijekom.

Zavod za jajašce

Čak i prije nego što je umjetna stimulacija rada preko lijekova bila široko rasprostranjena, najbolji način da uzrokuju spontane kontrakcije bio je odvajanje jajašca na donjem polu. Izvršite takvu operaciju tek nakon početka 40. tjedna trudnoće i pod uvjetom da je cerviks malo otvoren. U tom slučaju, opstetričar prodire u njezin prst. U rotacijskom gibanju, masira unutarnji grlo maternice i pažljivo odvaja fetalne membrane od stjenke maternice. Upotreba ove metode zahtijeva izuzetno oprez, jer manipulacija, koja je sama po sebi vrlo bolna, također može uzrokovati krvarenje. Stoga pažljivo razmislite prije nego što počnete.

Stimulacija bradavica

Stimulacija bradavica uzrokuje oslobađanje hormona oksitocina, što uzrokuje kontrakcije. Ali djelovanje hormona očituje se samo u slučaju zrenja maternice. Studije pokazuju da je učinak toliko beznačajan da uopće nije vrijedno pribjeći ovoj metodi.

Tjelesna vježba

Pretjerano fizičko naprezanje, kao što je penjanje po stepenicama, dovodi do intenzivnije preraspodjele opskrbe krvi (krv iz placente teče do mišića), au nekim slučajevima izaziva nastup rada. Međutim, ova metoda teško je preporučiti. Usporeni pokret, primjerice, kratka šetnja, u početnoj fazi rada je mnogo ugodnija. Bolje je ne koristiti fizička opterećenja koja zahtijevaju visoke troškove energije - trebate uštedjeti snagu za nadolazeće rođenje.

Dodatne terapijske mjere

Neke žene vole dodatne postupke, kao što je priprema za akupunktu dojenja ili refleksne zone za masažu. Ali, nažalost, nemoguće je reći da je ovo pouzdan način da izazove kontrakcije.

Upotreba biljaka koje stimuliraju kontrakcije

Ponekad pripremaju izvarak cimeta, đumbira i češnjaka i koriste je za tamponiranje. S nezrelim vratom maternice takvi postupci dovode do dugoročnih kontrakcija maternice, što može dovesti do gladi od kisika djeteta. Stoga ne preporučujemo ovu metodu. Međutim, gore navedene biljke mogu se koristiti u obliku aromatskih ulja za aroma svjetiljku ili pomiješanu s bademovim uljem, koje se koriste za masažu. Ako stavite ovu smjesu na trbušni zid i masirate maternicu s gornjeg kraja, to će pomoći vašem djetetu konačno udariti cestom.

Poticajna kupka

Poticajna kupelj za kontrakciju može poboljšati vašu dobrobit. Da biste to učinili, potrebne su vam četiri kapljice eteričnog ulja, na primjer, ulje klinčića, listovi cimeta ili korijena đumbira, dodajte 250 ml vrhnja, miješajte i ulijte u napunjenu kupelj. Temperatura vode ne bi trebala prelaziti 37 ° C.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje (ricinusovo ulje), koje se koristi u industriji za proizvodnju lakova i disperznih boja, također se koristi u proizvodnji kozmetike.

Ako uzmete ovo ulje iznutra, to će uzrokovati crijevne uzbune, što zauzvrat uzrokuje kontrakcije. Kontrakcije izazvane na taj način u nezrelom grlu maternice ne pomažu dobro. Oni neće biti početak rada, već će se očitovati samo u dugim kontrakcijama maternice koje nepovoljno utječu na opskrbu kisikom fetusa. Stoga, pokušaj poticanja rada u odsutnosti promatranja djeteta od strane CTG-a može biti vrlo opasno za njega.

Kao neželjene nuspojave, uobičajene su mučnina, proljev i grčevi u crijevima.

Osim toga, okus ricinusovog ulja je tako neugodan da se obično uzima s vinom ili vodkom, a dijete se, pored svega, mora boriti s negativnim učinkom alkohola.

Ukratko, možemo reći da je ova metoda neprihvatljiva.

Početak rada s umjetnom stimulacijom

Liječnici imaju nekoliko načina poticanja rada. Ono što vaš liječnik odabire ovisi o različitim razlozima, kao što su spremnost na maternicu i zdravlje djeteta.

Odjel za fetalne membrane

Liječnik će pregledati cerviks i prst će odvojiti amnionsku sac od zidova maternice. Za mnoge žene, nakon toga, voda se ispliva i počinju grčevi. Nakon što se membrana odvoji, prostaglandin se luči i počinju kontrakcije. Ova metoda odgovara samo ako je vrat otvoren.

Priprema vrata maternice

Prije porođaja, liječnik može koristiti tzv. Bishop Scale kako bi saznali je li cerviks spreman za porod. Liječnik će pregledati cerviks kako bi saznali koliko je otvorio i izgladio i da li je dijete spuštalo u zdjelicu. Istraživanja pokazuju da je umjetno inducirani rad učinkovitiji ako je cerviks izložen, pa ako cerviks nije spreman za to, liječnik može koristiti neke tvari za ubrzavanje postupka, kao što su svijeće s prostaglandinom E koji sadrži prostaglandin gel, prostaglandin na poseban uređaj ili prostaglandinskih tableta. Neke žene koje koriste te lijekove počinju rađati u 24 sata bez ikakvih drugih intervencija. Drugi lijekovi koji pomažu u otkrivanju cerviksa su morska trava (štapići algi koji apsorbiraju vodu iz cerviksa koji ga uzrokuju da se otvore) ili kateterna tikvica (koja se ubrizgava u maternicu i postepeno širi cerviks).

Probijanje amnionskog mjehura

Liječnik može koristiti ginekološki instrument koji izgleda poput kukičane kuke kako bi napravio malu rupu u amnionskoj vrećici. (Ovo se naziva amniotomija.) Postupak oponaša ono što se ponekad događa sama po sebi kad voda teče prije početka rada. To može biti neugodno ako je cerviks otvoren manje od centimetara, ali u drugim slučajevima to uopće ne boli. Ako kontrakcije ne započinju 24 sata nakon povlačenja vode, liječnik će najvjerojatnije stimulirati rad s Pitocinom ili drugim sredstvima kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Kapaljka s pitocinom

Pitocin je sintetički oblik oksitocina, hormona koji uzrokuje kontrakcije. U većini trudnica, rad počinje dijelom zbog visoke razine oksitocina u krvi; Vaš liječnik želi simulirati taj proces s Pitocinom.

Ako je poremećaj uzrokovan ovim lijekom, bit ćete smješteni u bolnicu, gdje je igla umetnuta u vašu ruku za IV kapanje. Obično, pitocin počinje djelovati nakon otprilike 30 minuta, tako da liječnik najvjerojatnije neće biti u žurbi i pratit će vašu reakciju vašeg djeteta na lijek. Nema jamstva da će rođenje brzo proći uz pitocin; kontrakcije mogu biti jake, a svaka kontrakcija može trajati 1 min ili duže. Mnoge žene su rekle da vježbe disanja pomažu kod takvog rađanja. Poticanje rada je dug proces, a ako je to vaše prvo dijete, možda će vam trebati više postupaka. Na primjer, nedavno je uterus često pripremljen i tek nakon toga je primijenjen Pitocin. Zamolite svog liječnika o postupcima koje ćete učiniti i biti spremni na strpljivo čekanje.

Moj opstetar želi potaknuti rad. Koji je razlog za to?

Stimulacija porođaja

Postoji mnogo razloga zbog kojih je potrebno unaprijediti rođenje djeteta prije vremena. U nekim se slučajevima prakticira carski rez. A priori, dijete i majka mogu vrlo dobro tolerirati rođenje, a ako opstetričar-ginekolog vjeruje da će se rođenje prirodno odvijati, nema stimulacije. Ali ponekad postoje razlozi za poticanje rada.

 • Plod je prestao razvijati: prima malu snagu. Ispitivanje pokazuje da placenta u potpunosti ne ispunjava svoje funkcije, a maternica više nije zdrava zaštita za bebu.
 • Prošlo je vrijeme za porođaj, količina amnionske tekućine se smanjuje, dijete se manje pomiče.
 • Pojam je došao, fetalni mjehur je slomljen, amnionska tekućina je obojena.
 • Buduća majka ima dijabetes, liječi se inzulinom. Sve preduvjete da će, kada dođe vrijeme, dijete biti preveliko.
 • Majka pati od pre-eklampsije. Nije potpomognuta bilo potpunim odmorištem, niti medicinom, njezin život i / ili život djeteta je u opasnosti.
 • Beba (Rh pozitivna) pati od anemije, jer majka (Rh negativno) proizvodi antitijela protiv crvenih krvnih stanica.
 • Liječnik-ginekolog se boji da će majka otići u bolnicu prekasno zbog udaljenosti prebivališta ili prebrzo ranih poroda.