Kako je umjetno osjemenjivanje?

Hrana

Posljednjih godina, nažalost, došlo je do povećanja postotka žena koje prirodno ne mogu zatrudnjeti. Razlog tome je pogoršanje situacije u okolišu, razne upale ženskih genitalija i mnogi drugi čimbenici. Sindikat muškaraca i žena smatra se neplodnim u slučaju kada su partneri seksualno aktivni bez upotrebe kontracepcijskih sredstava za 1-2 godine, ali dugo očekivana trudnoća nikad ne dolazi. Ovaj problem dijagnosticira se oko svakog peti bračnog para. U takvim situacijama dolazi do spašavanja metode umjetne oplodnje ženskog jajašca.

Metode umjetne oplodnje

U suvremenoj medicini danas postoji nekoliko metoda umjetne oplodnje, koje se već dugi niz godina uspješno koriste. Svaki par koji je odlučio da se pridržava jedne od metoda umjetne oplodnje, trebate znati kako se radi umjetna oplodnja i što očekivati ​​tijekom ovog postupka. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na najzanimljivija pitanja o takvoj teškoj temi. Danas možete postati punopravna obitelj, zamišljati i roditi zdravo dijete pomoću metoda kao što su:

 • In vitro oplodnja (IVF) - spajanje muških i ženskih stanica obavlja se u laboratoriju u sterilnoj cijevi, nakon čega se embrij razvija u područje maternice neplodne žene.
 • Intracitoplazmatska injekcija spermija u jajnu stanicu (ICSI) - metoda ovog postupka je gotovo identična onoj prethodnoj, ali u slučaju ICSI gnojidbe nastaje uporaba pročišćenih, pripremljenih muških spermija (pacijentov supružnik ili donor).
 • Umjetna oplodnja (AI) - ova vrsta umjetne oplodnje se pribjegava kada su kod muškaraca identificirani problemi reproduktivne sfere (nedovoljna aktivnost spermatozoida, odstupanja u radu seksualnih funkcija, prisutnost drugih bolesti).
 • Donacija muškog genetskog materijala.
 • Začeće uz korištenje profesionalca za jaja ili pojedinačnog donatora.

Važno je! Ako već godinama neuspješno pokušavate postati roditelji i već ste koristili sva dostupna sredstva za koncepciju, ne biste trebali očajavati - svaki par ima priliku da se služi službama zamjenske majke. Međutim, ako ne možete ili ne želite koristiti ovu metodu, uvijek možete usvojiti bebu koja je ostala bez roditelja.

Razumijemo sakrament koncepcije

Sama gnojiva je početna faza rađanja novog života. Njegov početak smatra se trenutkom povezivanja ženskih i muških spolnih stanica. Od ove sekunde spol djeteta već je slučajno unaprijed određen. Znamo da u spermi i jajnoj stanici ima 23 kromosoma, od kojih je jedan odgovoran za spol budućeg djeteta. Kada se pronađe stanica jaja s muškom spermom s X kromosomom, par se rodio djevojkom, ako se s Y kromosomom uskoro čestitamo na rođenju dječaka.

U pravilu, u 12-14 dana nakon početka menstruacije, gotovo svaki član slabijeg spola počinje ovulirati - oslobađanje jaja iz folikula koja je spremna za oplodnju. Kroz fallopijske cijevi postupno se kreće u dubine, gdje će neko vrijeme nestati od čekanja na sastanak s spermatozoidom. Stanica jaja sposobna je začiniti otprilike 24 sata nakon što napusti folikul. Tisuće spermija idu uz sjemenu tekućinu u žensku vaginu i počinju svoj dug i težak put.

Potrebno je 3-4 sata da sperma prođe ovu kratku udaljenost. Na njihovom putu postoje mnoge prepreke, a većina njih umire. Samo najkvalitetniji i mobilniji od njih postižu željeni cilj. Kako bi se došlo do koncepcije, potrebno je oko 10 milijuna muških stanica, ali samo će jedna od njih biti spojena s jajnim stanicama koje će moći prodrijeti kroz gustu zaštitnu membranu. Trenutak njihova spajanja smatra se trenom oplodnje.

Dvije spojene ćelije na kraju se pretvaraju u zigote, a potom u embrij - prototip budućeg malog čovjeka. Trudnoća se događa kada oplođeno jaje stiže do maternice i pričvršćuje se na unutarnju podlogu maternice - endometrija. To se događa oko 7-10 dana. Nakon toga počinje proizvoditi poseban hormon odgovoran za trudnoću (hCG) u ženskom tijelu, što vam omogućuje dijagnosticiranje nove trudnoće kod kuće - samo trebate kupiti poseban test iz ljekarne. Nakon devet mjeseci, rođen je novi muškarac.

Umjetna koncepcija i njegove vrste

Ako je nekoj ženi ili njenom partneru dijagnosticirana neplodnost, tada se u tom slučaju primjenjuje postupak umjetne oplodnje. Ali ne treba se bojati riječi "umjetno", budući da se tako stvorene bebe apsolutno ne razlikuju od djece koja su rođena prirodno.

Najpristupačnija i jednostavna metoda umjetne oplodnje smatra se umjetnim osjemenjivanjem. Tijekom ove manipulacije, muška sperma se izravno stavlja u šupljinu maternice pomoću posebnog katetera, gdje spermatozoidi samostalno nalaze jajašku stanicu i spajaju se s njom. Naravno, sperma se unaprijed čisti i priprema, samo se odabire najkvalitetnija i pokretljiva sperma.

Uoči manipulacije, par mora proći puni pregled tijela, proći potrebne testove. Žena je testirana na jajovodima za prohodnost, čovjek uzima analizu sjemena i oba partnera poduzimaju testove za prisutnost genitalnih infekcija. Često, ako je potrebno, ovulacija kod žena stimulirana je uz pomoć posebnih hormonskih injekcija.

Ova vrsta umjetne oplodnje se koristi u slučajevima gdje:

 • žena ne ovulira;
 • jajovodne cijevi neprohodne ili potpuno odsutne;
 • žena tijekom grčenja doživi grčeve i kontrakcije mišića;
 • žensko tijelo proizvodi anti-spermijska tijela koja oduzimaju vitalne stanice spermija;
 • muškarcu se dijagnosticira impotencija ili drugi poremećaji u seksualnoj sferi;
 • faktor dobi;
 • žena ima bolest endometrioze ili drugih bolesti na genitalnom području;
 • analiza sperme ima nezadovoljavajuće rezultate.

U primarnoj neplodnosti (neplodnost 1 stupanj) parovi preferiraju ovu metodu umjetne oplodnje.

Važno je! Učinkovitost ove vrste umjetne oplodnje iznosi oko 25%. Međutim, stupanj djelotvornosti određen je i nizom čimbenika: starosti partnera, stupnja i trajanja neplodnosti, kvalitete ejakulacije i nekih drugih.

In vitro oplodnja (IVF) je skuplji, kompliciraniji i dugotrajniji postupak. Ona se pribjegava situacijama u kojima postoji mnogo pokušaja neuspješnog začeća na prirodan i umjetan način, ali se dugo očekivana trudnoća nikad nije dogodila. Par zajedno mora proći niz testova, ženi se daje ultrazvučnu dijagnozu, jajovodne cijevi se provjeravaju za prohodnost, a muškarac uzima spermogram. Nakon duge pripremne faze, idite izravno u proces umjetne koncepcije.

Muška biomaterijala se prerađuje i čisti, nakon čega se u inkubatoru stavi u povoljan hranjivi medij. U sterilnoj cijevi, najaktivnija i najkvalitetnija spermatozoida se miješaju sa ženskim stanicama. Oko dana kasnije možemo utvrditi je li došlo do oplodnje. Nakon 2-3 dana, embrij razvija se u uterus neplodnog pacijenta za daljnji razvoj.

U postupku IVF-a, nekoliko embrija obično se stavlja u uterus odjednom, kako bi se povećala učinkovitost postupka. Ako želite, par može zamrznuti preostale zametke kako ne bi prošao kroz sve prethodne faze IVF-a. Mogućnost trudnoće pri korištenju ove metode je približno 20-30%.

Itoplazmatska injekcija sperme (ICSI) se obično koristi u slučajevima muške neplodnosti. U većini slučajeva, uzrok je nedovoljna pokretljivost spermija, ili njihova potpuna odsutnost u ejakulatu. Postupak je prilično jednostavan - odabrana sperma dobiva se izravno u jaje pomoću vrlo tanke igle. To se ne događa u ženskom tijelu, već u laboratoriju pomoću prethodno dobivenog i prerađenog jajašca. Tijek manipulacije kontrolira se mikroskopom.

Za ICSI se pripremaju kao i za IVF. Jedina je razlika u tome što IVF spermić ima priliku samostalno doći do jaja, a ICSI-ju ovaj zadatak poduzima iskusni stručnjak. Mogućnost trudnoće pomoću ove metode umjetne oplodnje je oko 30%. Da bi bili precizniji i da se odnose na statistiku, vjerojatnost ovisi io dobi žene:

 • prilika za trudnoću s IVF-om kod žena mlađih od 35 godina iznosi oko 40%;
 • između 35 i 37 godina - 30%;
 • u dobi od 38-40 godina - 20%;
 • žene starije od 40 godina dobile su oko 10%, a kod 45 godina - oko 1%.
Alternativne metode koncepcije

Valja napomenuti da u teškim slučajevima, za parove bez djece, postoje i načini da postanete sretni roditelji:

 • koristeći usluge surogat majke (vaše nerođeno dijete nosi i rodi drugu ženu);
 • in vitro oplodnja pomoću donor biomaterijala;
 • korištenje zamrznutih zametaka;
 • usvajanje djeteta bez pravih roditelja.
Znatiželjne činjenice

Postoji mišljenje da se djeca, zamišljena umjetnim sredstvima, više puta aktivno razvijaju od svojih vršnjaka, ali istodobno su osjetljivija na razne bolesti. Međutim, to su samo pretpostavke, i zapravo djeca iz "ispitne cijevi" apsolutno se ne razlikuju od djece koja su prirodno začeta. Možda se takva mišljenja zasnivaju na činjenici da je dijete zamišljeno uz pomoć IVF-a rođeno od roditelja srednjih godina, tako da je još poželjnije, dugo očekivano i voljeno. Nadalje, sposobnost provođenja ovog postupka uglavnom je dostupna ljudima čija financijska komponenta je dovoljno pouzdana i stabilna, a takvi će roditelji u budućnosti moći dati potomstvu pristojno obrazovanje i izvrsne životne uvjete.

Teškoće izbora

U ogromnoj većini slučajeva, gotovo bilo koji oblik ženske i muške neplodnosti može se uspješno izliječiti, a supružnici uspiju doživjeti radost djeteta. Međutim, ponekad se događa da je utvrđen uzrok neplodnosti, ali nije moguće ukloniti ili uz pomoć droga ili na operativan način.

Koja je metoda umjetne oplodnje? Ovo pitanje nema definitivan odgovor. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, postupak umjetne oplodnje financijski je dostupan gotovo svima i jednostavan je za izvođenje. Ali ne možete jamčiti za svoju vrlo visoku učinkovitost. Dok je in vitro oplodnja vrlo skupo, a njegova primjena može potrajati više od godinu dana, ali vjerojatnost dobivanja željenog rezultata je prilično visoka.

Tehnike umjetne oplodnje dolaze pomoći parovima s sličnim poteškoćama, a uspješno ih je proveo dr. Lazarev Alexander Pavlovich, kandidat medicinskih znanosti, autor više od 30 znanstvenih radova na području različitih oblika neplodnosti. Sjeti se da su svi parovi bez izuzetka koji su uspjeli zatrudnjeti i roditi dugo očekivanu bebu, uz pomoć suvremenih postignuća u području reprodukcije doživljavaju veliku roditeljsku sreću. Što se može reći o neplodnim muškarcima i ženama koji još sumnjaju i još nisu uspjeli donijeti ovu odluku. Međutim, valja imati na umu da je nakon trideset godina ženama mnogo teže postati majka, čak i uz pomoć umjetne oplodnje. Izmjerite prednosti i nedostatke, napravite pravu odluku i doživite radost djeteta!

Umjetna oplodnja: vrste i metode

Umjetna oplodnja pravi je čudo za one parove koji sami ne mogu zamisliti dijete.

Ako trajni neuspješni pokušaji dovode do nula rezultata, onda supružnici doživljavaju očaj. U ovom slučaju, umjetno osjemenjivanje postaje jedini izlaz.

Dostignuća suvremene medicine omogućuju preobrazbu snova o djeci u stvarnost. Danas nitko nije iznenađen kada čuje o IVF-u.

Što trebate znati?

Ako želite upotrijebiti umjetnu oplodnju, morate se upoznati s osnovnim načelima. Povratne informacije od ljudi koji su prošli ovaj postupak uvijek su dobra pomoć.

Prema statistikama, većina neplodnih parova radije provodi umjetnu oplodnju. Ovaj postupak ima pristupačnu cijenu. To je učinjeno u mnogim ruskim klinikama.

Prosječna cijena umjetne oplodnje (umjetno osjemenjivanje) kreće se od 15.000 rubalja.

Povratne informacije o ovom postupku obično su pozitivne. Ovdje moramo shvatiti da uspjeh ovisi ne samo o vještinama liječnika. Zdravstveni status supružnika najvažniji je čimbenik koji određuje ishod sjednice.

Što se tiče in vitro oplodnje, ponekad je takav postupak jedini izlaz. Sudeći po pregledima, žene koje su prošle kroz IVF, preporučuju temeljiti pristup izboru klinike.

Važno je utvrditi koja medicinska oprema opremljena je centar. Jednako je važno otkriti kvalifikacijsku razinu embriologa.

Ako je embriologija klinike niska, postupci mogu biti neuspješni. U ovoj izvedbi postupak se pretvara u banalnu pumpu novca iz neplodnog para.

Ali IVF, koji izvode profesionalci, radi čuda. U Rusiji su izvrsni stručnjaci koji su pomogli mnogim ljudima da postanu sretni roditelji. Stoga je nužno odabrati medicinski centar prema preporukama, a ne trošak usluga.

Metode i vrste umjetne oplodnje

To uključuje in vitro oplodnju s prijenosom drobljenja embrija u maternicu i oplodnju umjetnim osjemenjivanjem.

Što je umjetno osjemenjivanje?

Ova metoda se također naziva i osjemenjivanje. U ovoj izvedbi, sperma se uvodi u lumen jajovoda ili u maternicu.

Umjetna oplodnja se koristi u sljedećim slučajevima:

 • u nekim bolestima čovjeka (impotencija, hypospadias, nedostatak ejakulacije, itd.);
 • anatomske promjene cerviksa;
 • vaginizam koji se ne može liječiti;
 • ako se antisperm antitijela nalaze u cervikalnoj sluzi žene.

Prije postupka, stručnjaci pregledavaju spermu čovjeka. Otkrivaju uzrok neplodnosti.

Osjemenjivanje se provodi 2-3 puta tijekom jednog ciklusa. Postupak se ponavlja najmanje 3 ciklusa.

Ako se tijekom ispitivanja pokazalo da muževa sperma ima patološke promjene (smanjenje broja spermija ili ništa uopće), onda je to pitanje donatorske sperme.

Ponekad razlog korištenja spermatozoida donora postaje Rh-sukob, koji nije služen liječenju, kao i genetske bolesti u neposrednoj obitelji njezina muža.

Tako se sjeme muškarca uvodi u ženski genitalni trakt, zaobilazeći prepreke za njega. Mehanizam postupka ovdje je kako slijedi: spermatozoidi su smješteni u genitalni trakt ili u uterus.

Zatim, jedan od njih oplodi zrelo jaje (umjetno osjemenjivanje). Nakon toga, implantirana je na stijenku maternice i embrij se nastavlja razvijati. Takvom gnojidbom ne nastaje problem "ekstra" embrija.


Ako se ne provodi stimulacija jajnika, tada se oplodnja može izvesti nekoliko puta.

Isprva, nakon postupka se ne preporučuje seksanje. Maternica mora biti zaštićena od bakterija i oštećenja. Ali pitanje seksualnosti rješava se pojedinačno.

U pravilu, nakon oplodnje s donorskim spermom, trudnoća se javlja u 80% slučajeva. Žene koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji pod nadzorom su stručnjaka iz antenatalne klinike.

Obično trudnoća i porođaj nastaju bez komplikacija. Anomalije razvoja fetusa u takvim slučajevima javljaju se češće nego kod ostalih trudnica.

Što je in vitro oplodnja (IVF)?

Ova metoda uključuje gnojidbu, koja se izvodi izvan tijela. Jednostavno rečeno, to se provodi u laboratorijskim uvjetima (in vitro).

Prva beba s testnom tubom rođena je 1978. Danas je in vitro oplodnja najvažnija metoda liječenja neplodnosti.

Svake godine se svake godine rađa više od 200 tisuća djece rođene s IVF-om.

Ovaj se postupak primjenjuje u sljedećim slučajevima:

 • ako žena ima neplodnost zbog jajovoda;
 • s opstrukcijom i malom prohodnošću jajovoda;
 • u nedostatku učinka dugotrajnog konzervativnog liječenja (više od 5 godina);
 • kirurško liječenje nije donijelo pozitivne rezultate;
 • slučajeve neobjašnjive neplodnosti.

Za provođenje IVF-a maternica mora u potpunosti sačuvati svoju funkciju. To jest, važno je da postoje uvjeti za implantaciju embrija i za nošenje fetusa.

Osim toga, pacijent ne bi trebao imati kontraindikacije za trudnoću i porođaj (ovdje mislimo na kronične bolesti žene).

Postupak umjetnog osjemenjivanja uključuje sljedeće korake:

 • primanje jaja iz pacijenta;
 • oplodnja jaja s spermom supružnika;
 • promatranje razvoja embrija u laboratoriju;
 • prijenos embrija u šupljinu maternice.

Nadalje, trudnoća se razvija u uobičajenom scenariju. Takva trudnoća se ne razlikuje od one koja se prirodno pojavila.

Kako se radi umjetna oplodnja?

Prethodni pregled žena i muškaraca. Obično se radi 1-2 mjeseca prije početka ciklusa u kojem se postupak provodi.

Žene su stimulirane ovulacijom. Zbog toga se daje injekcijama stimulansa. Najčešće se koriste Menopur, Gonal-F ili Puregon. Liječnik propisuje samo jedan lijek.

Propušten je strogo u određenim satima (intramuskularno ili supkutano). Rast jaja javlja se pod medicinskim nadzorom. Stručnjaci provode ultrazvučne i hormonske studije, počevši od sedmog dana ciklusa.

Pod djelovanjem posebnih preparata u jajnicima pacijenata, odjednom se smeće nekoliko jaja. To povećava vjerojatnost začeća.

Stručnjaci izvode bušenje folikula jajnika. Ako se obavlja laparoskopija, tada se koristi lokalna anestezija. Pucanj se može izvesti s iglom za usisavanje.

Kada se taj proces odvija pod kontrolom ultrazvuka. Igla se umetne kroz zid mjehura ili kroz vaginalni ovčnik.

Nakon primitka jaja stavljaju se u poseban termostat. Uzgoj jaja javlja se pod određenim uvjetima.

U muškom sjemenu, spermatozoida se odvaja od sjemene tekućine. Smješteni su u inkubator i obrađeni. Zatim se sperma dodaju jajima.

Uzimaju se uzgojene gnojive. Stručnjaci odvajaju najodrživije zigote. Preostale stanice su zamrznute.

Pripremljeni zametci su posađeni u uterus. Za to se koristi kateter. Obično uzmi 3 embrija. Jedan ili dva od njih su pričvršćeni na sluznicu maternice.

Rezultat IVF-a vidljiv je nakon 2 tjedna. Žena provodi test trudnoće.

ICSI metoda

Ovo je intracitoplazmatska injekcija. Obavlja se u slučaju teške muške neplodnosti.

U tom slučaju sperma se ubrizgava izravno u jaje. Manipulacija se provodi pomoću mikroneedle. Zatim se embrij stavlja u maternicu, kao u IVF.

Umjetna oplodnja kod kuće

Kod kuće se može provesti intravaginalno osjemenjivanje. To daje iste šanse za trudnoću kao i redoviti seksualni odnos. Postupak se izvodi samostalno.

Prvo morate ispitati. Žena bi trebala isključiti moguće bolesti koje mogu komplicirati začeće i trudnoću. Osim toga, trebate saznati točan datum ovulacije.

Možete uzeti test za hormone ili kupiti test koji određuje ovulaciju.

To jest, da u potpunosti imitiraju uvjete klinike neće raditi. Stoga se sperma treba koristiti odmah nakon ejakulacije.

Postupak se izvodi pomoću štrcaljke bez igle. Za sakupljanje sjemena potreban je sterilni i suhi spremnik. Možete koristiti vaginalni dilator.

Nakon primanja sperme od donatora, pričekajte da se razrijedi (ne više od 20 minuta). Nakon toga, sperma se uvuče u špricu i ubrizgava u vaginu.

U ovom slučaju, strogo je zabranjeno ubrizgavanje sperme u šupljinu maternice. Nezavisne manipulacije ne bi trebale utjecati na sterilnu šupljinu. To može uzrokovati infekcije ili ozljede.

Ako je domaća oplodnja uspješna, rezultat će biti trudnoća.

Unatoč činjenici da umjetna oplodnja ne prestaje uvijek u koncepciji, ne biste trebali očajavati. Neprestani pokušaji, strpljenje i profesionalni pristup stručnjaka važni su čimbenici uspjeha.

Nagrada za vaš rad bit će dugo očekivana beba.

IVF. Škola dr. Komarovskog.

Koliko koštaju umjetna oplodnja u Moskvi?

Trudnoća se javlja kao posljedica udruživanja muških i ženskih zametnih stanica: sperma oplodi zrelo jaje, stvara se zigot, iz kojeg se embrij razvija. Umjetna oplodnja (AI) ima istu suštinu, ali spoj se ne pojavljuje u prirodnom, već u laboratoriju - in vitro, kako bi se to jednostavno reklo.

Metode umjetne oplodnje

Najpoznatije suvremene metode IO:

 • IVF ili in vitro oplodnja. Fuziju sperme i jajeta nastaje in vitro, a završni zametak prenosi se u maternicu. Učinkovitost IVF-a u Rusiji, prema ministru zdravstva V.I. Starling, prosjeci 37%. Drugi istraživači nisu tako optimistični: kažu oko 30% prosječne vjerojatnosti uspjeha svakog pokušaja. Liječnici preporučuju prebrojavanje 3-4 ciklusa IVF-a: dok ukupna vjerojatnost trudnoće iznosi 80%.
 • Umjetna oplodnja (AI) je metoda bliža prirodnoj oplodnji. Pripremljena sperma partnera ili donora ubrizgava se u maternicu, zaobilazeći vrat. Vjerojatnost uspješnog začeća ovisi o uzrocima neplodnosti i može doseći 40%, ali u prosjeku smatra se jednakom 15-17%. Prema riječima stručnjaka, prva tri pokušaja AI-ja su najučinkovitija: ako se tijekom njih ne dogodi trudnoća, daljnje šanse su mala i valja primijeniti drugu metodu umjetne oplodnje.

Koja je cijena umjetne oplodnje

Visok trošak IO određuje se ne samo zbog troškova IVF postupka ili same umjetne oplodnje. Značajan dio troškova su povezane usluge, od kojih je većina obavezna (uvijek ili u pojedinačnim slučajevima), ali se plaćaju odvojeno:

 • početno savjetovanje za imenovanje dijagnostičkih postupaka i najprikladnije metode IO;
 • dijagnostika. Potrebno je utvrditi faktore neplodnosti, popratnih bolesti, kontraindikacija na IO. Za ženu: ultrazvučni pregled maternice i prstena, mliječne žlijezde (nakon 35 godina - mamografija), procjena tubalnih organa i zdjeličnih organa, hormonska istraživanja, opći i biokemijski krvni test, test urina, ispitivanje mrlja. Također su potrebne fluorografije, registraciju elektrokardiograma i terapeutski pregled. Za čovjeka: sjeme. Za oba partnera: testovi za genitalne infekcije, HIV, hepatitis B i C, herpes, mikoplazmoza, ureaplazmoza, klamidija. To je osnovni popis koji se može dodati vašem liječniku prema potrebi.
 • promatranje stručnjaka tijekom pripreme i provedbe postupaka umjetne oplodnje;
 • lijekovi. Trenutno, lijekovi se propisuju u gotovo svim slučajevima IO: hormonskih lijekova (na primjer, Klostilbegit, Gonal-F) za IVF s stimuliranjem ovulacije i AI, za IVF u prirodnom ciklusu, sredstva za sazrijevanje jajnih stanica (Ovitrel, Pregnil ") i spriječiti preranu ovulaciju (" Cetrotid ", itd.). U ranoj fazi trudnoće, ona je također podržana lijekovima (Utrozhestan, Progesterone);
 • zamrzavanje oocita / embrija / sperme. Krikomonservacija oocita se koristi ako nakon hormonske stimulacije u tijelu žene previše jaja sazrijevaju. Ako su uspješno oplodeni i kvalitetni zametci su preko 1-2, ostatak može biti zamrznut. Kriopreservacija je osobito nužna ako se pojave komplikacije i postupak prijenosa embrija treba odgoditi. Zamrzavanje sperme je potrebno za neke vrste muške neplodnosti: omogućuje vam sakupljanje ejakulata nekoliko dana;
 • boravak u bolnici nakon postupka nekoliko sati;
 • anesteziju tijekom punkture jajnika, testiskom biopsijom ili epididimijom.

Čimbenici troškova

Ako pogledate ponude IO usluga u različitim klinikama, možete vidjeti značajnu razliku u cijenama, ponekad neobjašnjivo za pacijente. Pogledajmo zašto je cijena postupka toliko različita.

Pa što utječe na cijenu:

 • Metoda umjetne oplodnje. IVF zahtijeva više vremena i kvalificiranih stručnjaka nego AI, dakle, ona košta znatno više.
 • IVF program. In vitro oplodnja ima drugačiju cijenu, čak i unutar iste klinike. To se objašnjava razlikom programa: na primjer, najjednostavniji i proračun - IVF bez stimuliranja ovulacije (u prirodnom ciklusu, mini IVF), skuplji - klasični IVF. Dodatna komplikacija postupka, na primjer, IVF s ICSI-om, također će utjecati na cijenu, ali obično povećava šanse za uspjeh. Najskuplji tip je IVF s surogatnim majčinstvom.
 • Kvalifikacijski liječnik. Kao u bilo kojem drugom području, u medicini oni stvarno cijene realne stručnjake u svom području, potražnja za svojim uslugama je visoka, pa stoga trošak je veći od onih neiskusnih liječnika.
 • Vrste lijekova. Pripreme sa jednim aktivnim sastojkom mogu se razlikovati u cijeni od nekoliko puta: oblik otpuštanja, doziranje i zemlja proizvodnje tvari.
 • Dodatne usluge mogu se dodijeliti prema pokazateljima ili omogućiti odlukom parova. Na primjer, genetska istraživanja embrija postaju sve popularnija: omogućuje vam odabir najzdravijih zametaka bez genetskih bolesti.
 • Razina opreme i materijala izravno utječe na uspjeh postupka. Međutim, kada kupujete moderne visoko kvalitetne uređaje, klinika nosi ogromne troškove, a to povećava troškove usluga.
 • Naziv klinike. Dobra reputacija centra reproduktivne medicine sastoji se od rezultata, a oni zauzvrat profesionalnosti liječnika i osoblja, kvalitetne opreme. Usluge klinike "s imenom" neće nužno biti fantastično skupe, ali nikada neće biti najjeftiniji na tržištu.

Par će moći vratiti dio novca potrošenog na IVF podnošenjem zahtjeva za odbitak poreza. Da biste to učinili, obavezno držite sve provjere za testove, postupke i lijekove, kao i dobiti certifikat u posebnom obliku u klinici. Možete vratiti do 13% troškova usluge, ali ne više od iznosa plaćenih poreza tijekom godine. Zahtjev za odbitak može bilo koji od supružnika, bez obzira tko je potpisao ugovor.

Koliko košta IVF

Prosječna cijena u Moskvi za postupak in vitro oplodnje u ovom trenutku su kako slijedi:

 • Trošak IVF-a s stimulacijom ovulacije iznosi oko 108 000-140 000 rubalja. U nekim klinikama možete platiti zasebno za svaku od četiri faze postupka:
  • I - stimulacija superovulacije (9.500-20.000 rubalja);
  • II - probijanje jajnika anestezijom ili (na zahtjev pacijenta) bez njega (24.500-60.000 rubalja);
  • III - uzgoj embrija (20 000-45 000 rubalja);
  • IV - prijenos embrija, primarna dijagnoza trudnoće (14 000-40 000 rubalja).
 • IVF bez stimulacije košta 70.000 do 100.000 rubalja. U mjeri u kojoj hormonska stimulacija s takvim IVF nije provedena, postupak uključuje samo tri stupnja:
  • I - probijanje jajnika (24 500-40 000 rubalja);
  • II - uzgoj embrija (20 000-45 000 rubalja);
  • III - prijenos embrija, primarna dijagnoza trudnoće (14.000-40.000 rubalja);
 • IVF za cryoprotocol košta 40.000-60.000 rubalja, uključuje fazi pripreme (10.000-20.000) i prijenos embrija (od 14.000 do 40.000 rubalja);
 • IVF s IVM-om, u kojem oociti dozrijevaju u epruvetama, vrsta je IVF-a u prirodnom ciklusu, ali košta nešto skuplje - u prosjeku 90,000-120,000 rubalja;
 • Trošak IVF-a s donatorskim stanicama iznosi 105.000-200.000 rubalja, isključujući troškove oocita. Trošak jednog krioprezerviranog (zamrznutog) oocita iznosi 25 000 rubalja.
 • IVF s surrogatom košta 115.000 - 200.000 rubalja, budući da je u fazi stimuliranja ovulacije potrebno uskladiti cikluse bioloških i surogatskih majki.

Još nekoliko postupaka uz standardni IVF postupak (sa ili bez stimulacije). Njihova uporaba, odnosno, povećat će osnovni trošak programa:

 • ICSI (uvođenje sperme u jaje) će dodati oko 15 000-30 000 rubalja. Cijena ne ovisi samo o klinici, nego io broju oplođenih jajnih stanica;
 • IMSI (odabir sperme s ispravnom morfologijom za uvođenje u jaje) koštat će dodatnih 20 000 - 30 000 rubalja;
 • Hatching (rezanje sjajne ljuske embrija) je usluga koja će koštati 5,000-15,000 rubalja.

Cijene za umjetno osjemenjivanje

Trošak AI postupka je znatno niži od IVF-a i prosječno iznosi 20.000-35.000 rubalja. Ova cijena već uključuje hormonsku stimulaciju, bez koje će učinkovitost metode biti niska. Korištenje spermatozoida donatora zahtijevat će dodatne troškove u iznosu od 12.500-40.000 rubalja po porciji.

Trošak usluga vezanih uz umjetno osjemenjivanje

Kao što smo već rekli, trošak AI nije ograničen samo na postupak in vitro oplodnje ili umjetne oplodnje. A ako su za AI dodatni troškovi minimalni (dijagnostika), ukupni trošak IVF-a zbog pridruženih usluga povećava se 1,5-2,5 puta. U izračune treba uključiti sljedeće troškove:

 • Trošak dijagnostike prije IVF obično je oko 12 000-40 000 rubalja. Ove brojke mogu se povećati s imenovanjem dodatnih pregleda, ali možete uštedjeti novac davanjem nekih testova u okrugu klinici.
 • Trošak lijekova je jedan od najvećih troškova za IVF: oni često koštaju 50% ukupnih troškova. Naravno, vrste, nazivi i doze lijekova su potpuno individualni, ali, prema mišljenju žena, morali su potrošiti oko 30.000-100.000 rubalja na lijekove.
 • Trošak boravka u bolnici iznosit će 2000-5000 rubalja za nekoliko sati da bi žena trebala provesti u klinici nakon IVF postupka.
 • Trošak anestezije - 4000-8000 rubalja.
 • Trošak genetske dijagnoze fetusa ovisi o složenosti i informativnosti tehnike, ali u prosjeku trošak studije iznosi 40.000-50.000. Postupak nije obvezatan, ali povećava šanse za zdravim djetetom kod starijih žena.
 • Trošak krioprezervacije bit će 12.000-25.000 za postupak zamrzavanja zametaka ili embrija, 3.000-7.000 za spermu, plus 1.000-2.000 mjesečno za skladištenje biomaterijala.

Donatori su zasebna stavka troškova: oociti - od 20.000 rubalja, sperma - od 12.500 rubalja po porciji, zametaka - od 80.000 rubalja. Većina parova smatra nedostupnim uslugama zamjenske majke: za održavanje žene tijekom trudnoće morat će potrošiti 20 000-50 000 mjesečno. Osim toga, jednokratna naknada za rad će biti 600 000-1 500 000 rubalja.

Ukupni troškovi

Dakle, razmatrali smo cijene u Moskvi za glavne vrste umjetne oplodnje, oba postupka i srodne usluge. Prema rezultatima za svaki ciklus, IO će morati potrošiti:

 • IVF - od 108.000 (bez stimulacije) do 400.000 rubalja;
 • Umjetna oplodnja bit će mnogo jeftinija - od 15.000 (s mužem / partnerom sperme) do 100.000 (koristeći donorske materijale).

Umjetna oplodnja u smislu kvalitete cijena: gdje je najbolji?

Kim Nodarovich Kechiyan, laureat predsjednika nagrade Ruske Federacije za uvođenje IVF metode u praktičnu medicinu, rekao je glavni liječnik embrionalnog medicinskog centra za liječenje neplodnosti:

"U Moskvi ima mnogo centara za reproduktivnu medicinu, njihov se broj stalno povećava, kao i cijene usluga. Naravno, svaki pacijent želi biti siguran da plaća kvalificirane stručnjake. Šanse dobivanja pozitivnog rezultata povećavaju se ako krenete na čvrstu kliniku s pristojnom tehničkom i znanstvenom bazom.

Medicinski centar za liječenje neplodnosti "Embrio" otvoren je u Moskvi 1992. godine u američkoj bolnici 4 i odmah privukao rad iskusnih liječnika. Cijene naših usluga su prilično demokratske, a razina pruženih medicinskih usluga može se ocijeniti činjenicom da je u 25 godina s našom pomoći rođena više od 7.500 zdrave djece. Svi naši doktori diplomirani su od vodećih ruskih i stranih medicinskih sveučilišta, certificiranih stručnjaka za reproduktivnu medicinu. Pružamo in vitro oplodnju, uzgoj i intrauterino davanje embrija. Mi pružamo individualan pristup njihovim problemima za sve pacijente. "

Dozvola za medicinsku djelatnost br. LO-77-01-007343 od 9. siječnja 2014. izdala je Moskva odjel za zdravstvo.

Umjetna oplodnja: prilika da postanete roditelji

Danas oko dvadeset posto parova mora riješiti problem neplodnosti, tj. Nemogućnost djeteta za dugo vremena (godina) s redovitim seksom bez korištenja kontracepcijskih sredstava.

Ovisno o uzroku, za jednog ili oba partnera pruža se odgovarajuće liječenje. U nekim slučajevima, uklanjanje neplodnosti ne uspije. Takvi parovi i dalje imaju priliku postati biološki roditelji - umjetno osjemenjivanje.

metode

Ovisno o razlozima nemogućnosti prirodnog začeća, stručnjaci sugeriraju jednu od metoda:

 • In vitro fertilizacija (IVF). Takva umjetna koncepcija je najčešća.
 • Ubrizgavanje spermatozoida unutar stanica jajne stanice (ICSI). Raznolikost IVF-a. Koristi se za mušku neplodnost - s minimalnim brojem spermatozoida u ejakulatu, njihovoj maloj pokretljivosti, nedostatcima u strukturi. Liječnici odabiru životne stanice zametaka. Pod mikroskopom, posebne spermske instrumente ubrizgavaju se u jajnu stanicu, odvija se umjetna oplodnja.
 • Umjetna oplodnja. Koristi se u slučaju muške seksualne slabosti. U posebnom aparatu čisti se sjemena tekućina. Povećava se koncentracija pokretne sperme. Uklonjena je neispravan. Sterilna sperma s visokim sadržajem aktivnih stanica obogaćenih hranjivim tvarima ubrizgava se u maternicu pacijenta, spremnu za oplodnju.
 • Donacija spermija. Koristi se za pacijente u odsutnosti seksualnog partnera, s neizlječivom neplodnosti supruga, ako ima ozbiljne nasljedne bolesti.
 • Donacija jaja (jajne stanice). Raznolikost IVF-a. Takva umjetna oplodnja se koristi za žensku neplodnost, kada se njihovo jaja ne izgibaju iz nekog razloga.

EKO: suština, priprema

Umjetna oplodnja se koristi ako se neplodnost ne može izliječiti. Na primjer, ako žena ima uklonjenu jajovodnu cijev ili propusnost propadne nakon ektopskih trudnoća. Također je indiciran za različite oblike neplodnosti kod muškaraca.

Kontraindikacije za IVF su:

 • Bolesti žena (uključujući i mentalne) koje ometaju normalan opadanje fetusa, porođaja.
 • Nedostatke usne šupljine koji ne dopuštaju implantaciju embrija.
 • Tumori jajnika, maternica.
 • Upalne bolesti žena bez obzira na mjesto izbijanja.
 • Maligne neoplazme, bez obzira na lokaciju, uključujući i prošlost.

Na pripremi je potreban pregled. Žena provodi krvni test kako bi utvrdio razinu hormona, kao i rubeola, herpes, toksoplazmoza, klamidija, cervikalni premaz za citologiju, ultrazvuk ženskih organa, mliječnih i štitnjače, kolposkopija. Oba partnera pregledavaju se za urogenitalne infekcije, PB, virusni hepatitis, HIV. Čovjek treba napraviti spermogram.

Prije nego što prođete sjeme, budući otac treba seksualnu apstinenciju oko 3-5 dana. Materijal se može smrznuti za upotrebu tijekom vremena. Ako se ne mogu dobiti prirodni spermi, oni se prikupljaju operacijom ili probijanjem pod anestezijom.

Pacijent propisuje hormonske lijekove koji stimuliraju sazrijevanje nekoliko folikula istodobno (superovulacija). Njihov se razvoj prati ultrazvukom, mjerenjem njihovog promjera, debljinom endometrija. Oni se zatim uklanjaju iz jajnika pod ultrazvučnim vodstvom iglom kroz vaginu. Ovo je siguran postupak, ne uzrokuje komplikacije, to čine pod anestezijom.

Gnojidba se odvija u posebnoj tekućini u epruvetama u laboratoriju. Nekoliko dana kasnije pregledava se embrio, otkrivajući prisutnost kromosomskih bolesti. Suvremene tehnologije omogućuju već u ovoj fazi određivanje spola nerođenog djeteta. Zatim, kako bi se postigao najbolji rezultat, u šupljinu maternice ne stavlja se jedan, već 2-3 jaja s fleksibilnim kateterom pod anestezijom ili bez nje.

Trudnoća i porod

Nakon uvođenja jaja dvaput tjedno trebate kontrolirati razinu hormona (prema krvnim testovima). Nakon oko 14 dana provjerava je li došlo do trudnoće. Obično obavite test. U nekim klinikama provodi se krvni test za tu svrhu. Tri tjedna nakon presađivanja embrija može se izvesti ultrazvuk. Vjerojatnost da će se umjetno oplodeni jaje ukorijeniti je oko 35%. To znači da se u jednom od tri slučaja javlja trudnoća.

Pacijenti koji su prvi puta propali, mogu pokušati ponovno. IVF se smatra sigurnim postupkom. Ponekad se trudnoća javlja tek u desetom pokušaju. Nažalost, stručnjaci ne mogu dati sto posto jamstvo da će umjetno osjemenjivanje biti uspješno.

Razlozi neuspjeha mogu biti različiti. Na primjer:

 • ne-starenje folikula (takva okolnost onemogućuje prikupljanje stanica);
 • adhezije ne dopuštaju uzimanje stanica folikula;
 • javlja se preuranjena ovulacija;
 • odsutnost jaja u folikulima;
 • niska kvaliteta sperme;
 • embriji ne prežive, prestanu razvijati, rastu krivo.

Komplikacije s IVF-om se vrlo rijetko pojavljuju u obliku ektopične trudnoće (do 3% slučajeva), razvoja infekcija (do 2%), krvarenja u procesu sakupljanja jaja. U 2-15% slučajeva sindrom hiperstimulacije jajnika javlja se kao reakcija na lijekove koji ubrzavaju sazrijevanje folikula. Uz to loše zdravlje, bol u trbuhu, bol. S pravodobnim otkrivanjem uspješno je ispravljeno.

Najčešća nuspojava s IVF-om je višestruka trudnoća. Razvija se u svakih 3-4 pacijenta. Razlog je da, kako bi se povećala vjerojatnost vezivanja embrija, oni sjedaju malo (obično 2-3). Postoji vjerojatnost da se svi uzmu. Stručnjaci mogu ukloniti "extra", ali u tom slučaju povećava rizik od odbijanja preostalih naknadno (pobačaj).

Devet od 10 žena koje zatrudne kroz umjetno osjemenjivanje uspješno nose djecu. Rođenja nakon IVF-a su ista kao i normalna. Metoda ovisi o stanju žene, fetusu, prisutnosti komplikacija trudnoće.

Djeca zamišljena umjetnim osjemenjivanjem ne razlikuju se od ostalih beba. Postoji mišljenje da su pametniji, ali češće se razbole. Stručnjaci zaključuju da je to zbog posebne pažnje roditelja i brige za takvu djecu.

donacija

Pri skupljanju materijala od pacijenta, može biti više jaja nego što je potrebno. Ova okolnost omogućuje donošenje ženskih zametnih stanica. Ovo je vrlo važno za bolesnike koji iz nekog razloga nemaju oocita, na primjer, nakon operacije uklanjanja jajnika tijekom menopauze. Da bi se žene pristale da budu donatori, troškovi IVF-a obično se smanjuju za njih.

Muškarci mogu postati donatori spermi. Prava na dijete, umjetno zamišljene iz kaveza, osoba koja ih je dala nema. Donacija je anonimna. Uzmite zametne stanice samo od apsolutno zdravih ljudi.

Trošak IVF-a nije dostupan svima, ali to je prilika da ludo priroda. Suvremene reproduktivne tehnologije daju ga neplodnim ženama, bračnim parovima koji sanjaju o tome da postanu roditelji. Postoji mnogo opcija, stručnjaci odabrati odgovarajuće pojedinačno u svakom slučaju.

Metode umjetne oplodnje

Vrlo često, kada je riječ o umjetnim metodama trudnoće, to je samo najčešća metoda - IVF (in vitro oplodnja jaja). Doista - učinkovitost IVF-a dokazana je vremenom. Trenutačno se ne slažu samo s njim, već stojeći u redu za dugo očekivanu trudnoću. Osim činjenice da postoji in vitro oplodnja jaja, malo ljudi zna da postoje i druge metode umjetne oplodnje. Svaka od metoda se izvodi pod određenim uvjetima, ima indikacije i kontraindikacije, itd. Razmotrimo detaljnije najčešće vrste umjetne oplodnje, koje uključuju: ISM, IUD, ICSI, IVF, IVF, ZIFT, GIFT.

Intrauterin osjemenjivanje spermija, skraćeno kao ISM. Ova gnojidba se primjenjuje u slučajevima kada se u reproduktivni sustav žena nema promjene, odnosno, njeni jajovodi su prolazan i nema vijuge, priraslica i druge umjetne oplodnje pomoću IMS se provodi smanjivanjem sposobnosti spermija da zamisle puni.. Kada se stvore posebni uvjeti IMS-a koji daju dovoljna svojstva spermija i oplodnja, nakon uvođenja sperme u maternicu umjetnim sredstvima, uspješna je. Isti ISM se koristi kada supružnici nisu kompatibilni, uzrok je negativni učinak sluzi maternice na spermatozoide. Postupak uvođenja sperme u maternicu odmah sprječava dodir sperme s vaginalnim sluzom, što povećava šanse za povoljan spajanje jaja s spermatozoidom. Koliko puta možete provesti osjemenjivanje? Tijekom jednog menstrualnog ciklusa, u vrijeme začeća, oplodnja se može izvesti 2-4 puta.

U slučaju kada se utvrdi da sperma loše kvalitete ili supružnik barijere nepremostiv nekompatibilnosti, par na temelju zajedničkog dogovora predložio umjetnu oplodnju od strane donatora sperme. Ukratko, ova oplodnja naziva se ISD. Postupak uvođenja sperme donatora ne razlikuje se mnogo od uvođenja sperme od muža. ISD i ISM se javljaju pod istim uvjetima. Koliko puta se ISD može izvesti? Točno jednako kao i ISM - od 2 do 4 puta u jednom menstrualnom ciklusu. Neka umjetna oplodnja, nakon pripreme ženskog tijela. Na dan povoljnog začeća, pripremljena sperma donora unosi se u šupljinu maternice. Jedan postupak IMS-a jednak je savršenom seksu. Prema statistikama, učinkovitost ISM-a je u prosjeku 40%, a ISD u 70% slučajeva.

HIPT - umjetna oplodnja, u kojoj se mješovita sperma i jaje uzeti od žene prenose u jajovod. Uvjeti pod kojima se odvija uspješna oplodnja: pravodobnost manipulacije metodom GIFT, kao i cjelovita prohodnost jajovoda. Indikacije za obavljanje istih, kao i kod neplodnosti čovjeka. Koliko puta možete pokušati spojiti jaje i spermu metodom GIFT-a? S obzirom da ovulacija po jednom menstrualnom ciklusu javlja jednom, tada, prema tome, možete napraviti samo jedan pokušaj.

LTPT metoda - oplodnja jaja izvan ženskog tijela, nakon čega se embrij prenosi na jajovod. Vjeruje se da je metoda EIFT - uvelike povećava vjerojatnost nove trudnoće. Metode CIFT-a i GIFT-a obavljaju se u bolnici pomoću laparoskopije pod ultrazvučnom kontrolom.

Razlika između ove dvije metode je sljedeća. Kada GIFT Postupak davanje smjese spermija i jajašca dolazi iz trbušne šupljine (mali rez) i umeće kroz cerviks prilikom dobivanja Postupak zefta embrij.

Koliko puta u jednom ciklusu možete izvršiti EFT? Vjeruje se da je samo jednom, nakon ovulacije, u ženskoj maternici pripravljen hormonskim pripravcima.

Važno je napomenuti da posljednje dvije metode praktički nisu učinjene u našoj zemlji.

ICSI je postupak oplodnje jaja, tijekom kojeg se injektira intra-plazma spermija. Samo jedna sperma, najaktivnije i održivije, smještena je u najtanje iglu i ubrizgana u jajnu stanicu. Metoda se koristi u slučaju kada pokušaji IVF-a, kao i druge metode oplodnje, ostaju neučinkoviti. Ova metoda se provodi umjetnim osjemenjivanjem i muškom neplodnošću, kada sperma ima vrlo malo "punopravnih" spermija. Njihov je proboj uklonjen iz testisa i povezan s jajašcima. Smatra se da je ICSI metoda vrlo učinkovita, budući da se nakon oplodnje jaja javlja u svakoj trećoj ženi.

IVF - najčešća gnojidba, provedena u umjetnim uvjetima izvan tijela žene. Indikacije za IVF: potpuna opstrukcija jajovode ili njihovoj odsutnosti (kongenitalne, stekla), u kojima nikada ne može nastati oplodnju jajašca i embrio nikada neće moći doći na prirodan način u šupljinu maternice; hormonalni poremećaji; endometrioza; neplodnost nepoznatog podrijetla, itd. Učinkovitost IVF-a dokazana je brojnim uspješnim trudnoćama.

Kako je IVF postupak? Prvo, hormonska pozadina žene obnavlja se uz pomoć posebnih hormonskih pripravaka. Uz njihovu pomoć, možete suzbiti sekreciju i učiniti proces sazrijevanja jaja rukovanje. Tijekom pripreme, žena je kod kuće i samo po potrebi posjeti stručnjaka. Nakon toga stimulira se sazrijevanje jaja u jajniku. Zrela jaja pod kontrolom ultrazvuka izvlače se bušenjem. U ovom trenutku muž donosi spermu, koja je u posebnim uvjetima vezanim za jaje i smještena u inkubator nekoliko dana. Nakon gnojidbe jaja, embriolog nadzire razvoj embrija. Najvjerodostojnije se prenose pomoću posebnog katetera u utornu šupljinu. Nakon toga, kod kuće, žena čeka rezultate uspješnog spajanja sperme i jaja. Žena je propisana hormonska sredstva za popravak trudnoće i nakon 15 dana možete napraviti test trudnoće. Pojava dviju traka na njemu ukazuje na proizvodnju hCG - humanog korionskog gonadotropina. Njegova prisutnost ukazuje na početak dugo očekivane trudnoće. U slučaju kada žena ne sazrijeva puna jaja, možete pokušati metodu IVF OD, koji koristi jajašca. Sve ostale faze su točno isto kao u metodi IVF-a.

Umjetna oplodnja, IVF - rješenje problema neplodnosti

Umjetna oplodnja, ili IVF - jedini način da se djeca za parove koji ne mogu zamišljati dijete na prirodan način. Ova metoda se koristi kada je seksualni život supružnika redovan i ne uključuje uporabu kontraceptiva, no trudnoća se ne javlja u roku od 1-2 godine. Trenutno, oko 20% obitelji suočava se s tim problemom.

Kada se uzrok neplodnosti ne može otkloniti, koncepcija se može napraviti umjetno. Postupak se provodi u specijaliziranim klinikama uključenim u in vitro oplodnju.

Što je IVF?

In vitro oplodnja rješava problem neplodnosti. Može se koristiti u bilo kakvoj patologiji, osobito kada je čovjek bolestan.

Cijela bit postupka leži u činjenici da sperma prodire u jaje kroz cijev i tek nakon što se spajanje prenese u maternicu žene. Ako je ishod takvih manipulacija povoljan, često se ne razvija jedna klica, već dva ili tri, budući da se nekoliko jaja koristi odjednom u pokušaju in vitro oplodnje.

Ako par ne želi imati više od jednog djeteta, dodatni pupoljci se smanjuju (uklanjaju). U nekim slučajevima to uzrokuje pobačaj koji slijedi. Učinkovitost umjetne oplodnje iznosi oko 30-35%.

Pomoćna metoda za IVF je ICSI - intracitoplazmatska injekcija sperme u jaje. Ovaj postupak se provodi u slučajevima kada je kvaliteta sperme smanjena: manje od trećine spermatozoida ima ispravnu strukturu i dovoljnu mobilnost. Za ubrizgavanje posebno je odabran održiv materijal, koji se zatim uvodi u jaje s mikroskopom i posebnim kirurškim instrumentima.

Uz klasični IVF i IVF s ICSI-om, metode umjetne oplodnje uključuju:

 • intrauterino osjemenjivanje kada je oplodnja umjetna, ali provodi se u jajovodima, a ne u epruveti;
 • HIPT, kada su muške i ženske spolne stanice uvedene u maternicu i njihova fuzija prirodno dolazi.

Indikacije za IVF i dostupnost postupka

Umjetna oplodnja je naznačena za neplodnost kod žena ili muškarca koji se ne može liječiti. U žena, to je:

 • apsolutnu tubalnu sterilnost ili bilateralnu tubektomiju;
 • dugoročno konzervativno liječenje opstrukcije cijevi ili plastične kirurgije na njima kod žena starijih od 30 godina;
 • neidentificirani uzrok neplodnosti tijekom svih vrsta ispita;
 • dijagnostička neplodnost, određena negativnim rezultatom oplodnje sperme partnera;
 • dijagnosticirana endometrioza u kombinaciji s neuspješnim pokušajima prirodnog začeća tijekom godine;
 • dobna neplodnost, smanjene funkcije ženskog reproduktivnog sustava;
 • prisutnost anovulacije, koja se ne može eliminirati poznatim metodama.


Indikacije za ICSI su bolesti kao što su:

 • azoospermija (sperma se ne izlučuje zbog blokade vas deferensa ili njihove odsutnosti);
 • varikozne vene spermatozoida.

Sperma se ekstrahira punkturama ili kirurškim zahvatom, odabiru se najprije zdrave stanice za naknadnu vezu s jajašcima.

U Rusiji, od 2015. godine, umjetno se osjemenjivanje može obaviti besplatno. Da biste to učinili, trebate sljedeće:

 • OMS pravila.
 • Indikacije za postupak.
 • Zaključak i smjer liječničke komisije na IVF kvotu.
 • Dob 22-39 godina starosti.
 • Nedostatak kontraindikacija u postupku kod muškaraca i žena.


Budući roditelji zadržavaju pravo izabrati kliniku, glavna stvar je da ona treba biti na popisu organizacija koje sudjeluju u saveznom programu. Novi uvjeti osiguravaju mogućnost neograničenog broja pokušaja umjetne oplodnje dok se ne postigne pozitivan rezultat.

Za svaki pokušaj, osiguravajuće društvo alocira do 106.000 rubalja, ako postoje troškovi veći od tog iznosa, njihovo plaćanje pada na ramena pacijenata. Ne samo da službeno bračni parovi imaju pravo na IVF prema OMS politici, već i partneri koji nisu formalizirali svoje odnose u uredima registra, kao i samohrane žene.

Da biste dobili vezu s IVF-om, morate izdati OMS politiku, dati putovnicu građaninu Ruske Federacije, podvrgnuti potpunom pregledu i potvrditi dijagnozu u predškolskoj klinici ili u središtu planiranja obitelji. Po završetku svih preporuka liječnika za liječenje neplodnosti potrebno je uputiti liječničku komisiju, odabrati kliniku i izdati dokumentaciju.

Važno je znati: ICSI postupak ne plaća osiguravajuće društvo. Ako se identificira muški čimbenik neplodnosti, odnosno neodgovarajuće sperme, postupak će se morati platiti samostalno (prosječna cijena je 10.000-20.000 rubalja).

Umjetna oplodnja može se obavljati na temelju pristojbe, a cijena u 2015. godini iznosila je od 120.000 do 150.000 rubalja, ovisno o klinici i režimu individualnog liječenja.

Faze IVF postupka

IVF postupak je prilično naporan i sastoji se od nekoliko faza:

 1. Priprema. Traje oko 3 mjeseca, uključuje dijagnostičke pretrage muškarca i žene tijekom kojih je potvrđena dijagnoza. Također se identificiraju bolesti povezane s neplodnosti koje mogu nepovoljno utjecati na ishod postupka. Ako je moguće, provodi se liječenje, određuju se opći zdravstveni pokazatelji. Takvi čimbenici poput pretilosti, nezdravih navika, fizičke neaktivnosti, osjetljivosti na infekcije (smanjeni imunitet) su protiv IVF-a.
 2. Poticanje superovulacije. Stage traje do jednog i pol mjeseca. Uz pomoć hormonskih lijekova stimulira se proizvodnja jaja. Unos lijekova može se obavljati samostalno kod kuće, ali važno je pridržavati jasnog rasporeda. Tijekom ove faze redovito se provode dijagnostički pregledi (test krvi, ultrazvuk). Kvaliteta materijala za začeće ovisi o ispravnosti svih aktivnosti. Paralelno, liječnik određuje IVF metodu, kompleks lijekova i shemu njihova uvođenja.
 3. Zbirka folikula i spermija. Probijanje folikula provodi se transvaginalno s tankom iglom. Cijeli proces se odvija pod kontrolom ultrazvučne opreme i traje oko 15 minuta. Otopljena tekućina šalje se u laboratorij, gdje embriologi odabiru jajašca. U roku od 2 sata, žena je u bolnici pod promatranjem, prije nego što napusti kontrolu ultrazvuk je izvedena kako bi se isključila abdominalno krvarenje. Čovjek daje spermu.
 4. Oblikovanje embrija. U laboratoriju pripremite posebnu otopinu koja je slična okolišu maternice. Stanice jaja smještene su u nju i nakon nekog vremena oploditi ih. Kako točno dolazi do umjetne oplodnje, ovisi o kvaliteti sperme. To može biti metoda in vitro, kada se spermija uvodi u otopinu s jajnim stanicama i jedan od njih prodire u nju samostalno, ili ICSI je instrumentalno uvođenje jednog sperma. Nakon toga počinje formirati jedan embrij. Specijalist kontrolira svaku fazu, utvrđujući vrijeme i značajke procesa.
 5. Uvođenje embrija. Ova se faza izvodi od 2 do 6 dana nakon oplodnje. Uvod je brz i bezbolan, bez anestezije. Kateter se prolazi kroz cerviks, stavljajući time embrij. Ruski zakonodavstvo dopušta uvođenje 1 ili 2 zametka. Veći broj se prenosi prema svjedočenju i uz pismenu suglasnost žene.
 6. Održavanje ciklusa i dijagnoza trudnoće. Tijekom sljedeća dva tjedna, očekuje se da će se zametci pričvrstiti na zidove maternice. Liječnik propisuje hormonsku terapiju: estrogen, progesteron, ljudski korionski gonadotropin. Radne žene imaju pravo na bolovanje za to vrijeme. Očekujuću majku preporučuje se maksimalni odmor i odmaranje, fizički i psihički. Stoga je najbolje ostati kod kuće, u skladu s ograničavanjem ležaja i ograničavati društvene kontakte. Ako se pojave simptomi, trebali biste se obratiti liječniku.
 7. Dijagnoza. Nakon dva tjedna možete izvršiti dijagnostičke postupke koji određuju prisutnost trudnoće: test krvi i urina za određivanje koncentracije hCG. Ali ova značajka je vjerojatnost, a ne jamstvo trudnoće. Za točnu potvrdu potrebno je ultrazvuk. Ovaj se postupak može provesti nakon još jednog tjedna, tijekom kojeg se navode položaji zametaka i njihov broj.
 8. Trudnoća. Općenito, ova faza podudara se s prirodnom trudnoćom žena.

Nakon umjetne oplodnje mogu biti potrebni dodatni dijagnostički testovi:

 • u bilo kojem trenutku može se propisati studija homeostaze;
 • 12-13 tjedana - istraživanje koje otkriva rizik spontanog otvaranja cerviksa;
 • 10-14 tjedana - mjerenje koncentracije hCG i hormona AFP, za otkrivanje malformacija i patologija nerođenog djeteta;
 • 16-20 tjedana - određivanje broja muških spolnih hormona, kako bi se spriječio pobačaj;
 • kao u normalnoj trudnoći, propisan je ultrazvuk, i, bliže porodu, dopplerografiji i CTG-u.

Djeca nakon umjetne oplodnje rađaju se kao i nakon prirodnog. Ako žena ima bolesti koje zahtijevaju određenu pripremu i isporuku, uzimaju se u obzir. Ali to se ne odnosi na metodu oplodnje. Pročitajte više o pripremi za porođaj →

IVF je složen i višestupanjski postupak. Od trenutka kad odete do liječnika do rođenja djeteta, više od godinu dana prolazi, a uz neuspješne pokušaje i komplikacije.

Komplikacije IVF-a

Više ili manje ozbiljne komplikacije mogu se pojaviti u različitim fazama IVF-a. Većina ih je uspješno prevladana uz pomoć liječnika.

U fazi superovulacije može se pojaviti sindrom naderstimulacije (više od 15 folikula zreli), što je popraćeno slabostima, mučninom, povraćanjem, bolovima u trbuhu i prsima, te nedostatkom zraka.

Nakon probijanja folikula, moguće je obrtati jajnike, što dovodi do poremećaja prehrane i smrti. Komplikacija je popraćena bolom u donjem dijelu trbuha. Problem je uklonjen kirurški (laparoskopija ili uklanjanje). Osim toga, sam postupak probijanja u 0,1% slučajeva uzrokuje komplikacije karakteristične za kirurške intervencije: infekcije, krvarenje, ozljede susjednih organa.

U početku trudnoće, nakon IVF-a, svibanj pojaviti krvarenje, signalizirajući spontani pobačaj ili ektopičnu trudnoću. Prvo očitovanje simptoma odmah se posavjetujte s liječnikom.

Višestruka trudnoća također se smatra komplikacijom i nakon IVF je češća nego prirodna gnojidba. Višestruke trudnoće mogu uzrokovati mnoge probleme. Najčešći su prerani porod i mrtva djeca. Kako bi se uklonili takvi rizici, moguće je smanjiti sve embrije osim jednog.

Eko ili umjetno osjemenjivanje - metoda koja neplodnim parovima omogućuje da dugo čekaju dijete. Unatoč složenosti postupka, njegovim troškovima i mogućim komplikacijama, ostaje u potražnji. Mnoge su obitelji uspješno prošle kroz sve faze i sada imaju djecu.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru