Umjetna oplodnja, IVF - rješenje problema neplodnosti

Hrana

Umjetna oplodnja, ili IVF - jedini način da se djeca za parove koji ne mogu zamišljati dijete na prirodan način. Ova metoda se koristi kada je seksualni život supružnika redovan i ne uključuje uporabu kontraceptiva, no trudnoća se ne javlja u roku od 1-2 godine. Trenutno, oko 20% obitelji suočava se s tim problemom.

Kada se uzrok neplodnosti ne može otkloniti, koncepcija se može napraviti umjetno. Postupak se provodi u specijaliziranim klinikama uključenim u in vitro oplodnju.

Što je IVF?

In vitro oplodnja rješava problem neplodnosti. Može se koristiti u bilo kakvoj patologiji, osobito kada je čovjek bolestan.

Cijela bit postupka leži u činjenici da sperma prodire u jaje kroz cijev i tek nakon što se spajanje prenese u maternicu žene. Ako je ishod takvih manipulacija povoljan, često se ne razvija jedna klica, već dva ili tri, budući da se nekoliko jaja koristi odjednom u pokušaju in vitro oplodnje.

Ako par ne želi imati više od jednog djeteta, dodatni pupoljci se smanjuju (uklanjaju). U nekim slučajevima to uzrokuje pobačaj koji slijedi. Učinkovitost umjetne oplodnje iznosi oko 30-35%.

Pomoćna metoda za IVF je ICSI - intracitoplazmatska injekcija sperme u jaje. Ovaj postupak se provodi u slučajevima kada je kvaliteta sperme smanjena: manje od trećine spermatozoida ima ispravnu strukturu i dovoljnu mobilnost. Za ubrizgavanje posebno je odabran održiv materijal, koji se zatim uvodi u jaje s mikroskopom i posebnim kirurškim instrumentima.

Uz klasični IVF i IVF s ICSI-om, metode umjetne oplodnje uključuju:

 • intrauterino osjemenjivanje kada je oplodnja umjetna, ali provodi se u jajovodima, a ne u epruveti;
 • HIPT, kada su muške i ženske spolne stanice uvedene u maternicu i njihova fuzija prirodno dolazi.

Indikacije za IVF i dostupnost postupka

Umjetna oplodnja je naznačena za neplodnost kod žena ili muškarca koji se ne može liječiti. U žena, to je:

 • apsolutnu tubalnu sterilnost ili bilateralnu tubektomiju;
 • dugoročno konzervativno liječenje opstrukcije cijevi ili plastične kirurgije na njima kod žena starijih od 30 godina;
 • neidentificirani uzrok neplodnosti tijekom svih vrsta ispita;
 • dijagnostička neplodnost, određena negativnim rezultatom oplodnje sperme partnera;
 • dijagnosticirana endometrioza u kombinaciji s neuspješnim pokušajima prirodnog začeća tijekom godine;
 • dobna neplodnost, smanjene funkcije ženskog reproduktivnog sustava;
 • prisutnost anovulacije, koja se ne može eliminirati poznatim metodama.


Indikacije za ICSI su bolesti kao što su:

 • azoospermija (sperma se ne izlučuje zbog blokade vas deferensa ili njihove odsutnosti);
 • varikozne vene spermatozoida.

Sperma se ekstrahira punkturama ili kirurškim zahvatom, odabiru se najprije zdrave stanice za naknadnu vezu s jajašcima.

U Rusiji, od 2015. godine, umjetno se osjemenjivanje može obaviti besplatno. Da biste to učinili, trebate sljedeće:

 • OMS pravila.
 • Indikacije za postupak.
 • Zaključak i smjer liječničke komisije na IVF kvotu.
 • Dob 22-39 godina starosti.
 • Nedostatak kontraindikacija u postupku kod muškaraca i žena.


Budući roditelji zadržavaju pravo izabrati kliniku, glavna stvar je da ona treba biti na popisu organizacija koje sudjeluju u saveznom programu. Novi uvjeti osiguravaju mogućnost neograničenog broja pokušaja umjetne oplodnje dok se ne postigne pozitivan rezultat.

Za svaki pokušaj, osiguravajuće društvo alocira do 106.000 rubalja, ako postoje troškovi veći od tog iznosa, njihovo plaćanje pada na ramena pacijenata. Ne samo da službeno bračni parovi imaju pravo na IVF prema OMS politici, već i partneri koji nisu formalizirali svoje odnose u uredima registra, kao i samohrane žene.

Da biste dobili vezu s IVF-om, morate izdati OMS politiku, dati putovnicu građaninu Ruske Federacije, podvrgnuti potpunom pregledu i potvrditi dijagnozu u predškolskoj klinici ili u središtu planiranja obitelji. Po završetku svih preporuka liječnika za liječenje neplodnosti potrebno je uputiti liječničku komisiju, odabrati kliniku i izdati dokumentaciju.

Važno je znati: ICSI postupak ne plaća osiguravajuće društvo. Ako se identificira muški čimbenik neplodnosti, odnosno neodgovarajuće sperme, postupak će se morati platiti samostalno (prosječna cijena je 10.000-20.000 rubalja).

Umjetna oplodnja može se obavljati na temelju pristojbe, a cijena u 2015. godini iznosila je od 120.000 do 150.000 rubalja, ovisno o klinici i režimu individualnog liječenja.

Faze IVF postupka

IVF postupak je prilično naporan i sastoji se od nekoliko faza:

 1. Priprema. Traje oko 3 mjeseca, uključuje dijagnostičke pretrage muškarca i žene tijekom kojih je potvrđena dijagnoza. Također se identificiraju bolesti povezane s neplodnosti koje mogu nepovoljno utjecati na ishod postupka. Ako je moguće, provodi se liječenje, određuju se opći zdravstveni pokazatelji. Takvi čimbenici poput pretilosti, nezdravih navika, fizičke neaktivnosti, osjetljivosti na infekcije (smanjeni imunitet) su protiv IVF-a.
 2. Poticanje superovulacije. Stage traje do jednog i pol mjeseca. Uz pomoć hormonskih lijekova stimulira se proizvodnja jaja. Unos lijekova može se obavljati samostalno kod kuće, ali važno je pridržavati jasnog rasporeda. Tijekom ove faze redovito se provode dijagnostički pregledi (test krvi, ultrazvuk). Kvaliteta materijala za začeće ovisi o ispravnosti svih aktivnosti. Paralelno, liječnik određuje IVF metodu, kompleks lijekova i shemu njihova uvođenja.
 3. Zbirka folikula i spermija. Probijanje folikula provodi se transvaginalno s tankom iglom. Cijeli proces se odvija pod kontrolom ultrazvučne opreme i traje oko 15 minuta. Otopljena tekućina šalje se u laboratorij, gdje embriologi odabiru jajašca. U roku od 2 sata, žena je u bolnici pod promatranjem, prije nego što napusti kontrolu ultrazvuk je izvedena kako bi se isključila abdominalno krvarenje. Čovjek daje spermu.
 4. Oblikovanje embrija. U laboratoriju pripremite posebnu otopinu koja je slična okolišu maternice. Stanice jaja smještene su u nju i nakon nekog vremena oploditi ih. Kako točno dolazi do umjetne oplodnje, ovisi o kvaliteti sperme. To može biti metoda in vitro, kada se spermija uvodi u otopinu s jajnim stanicama i jedan od njih prodire u nju samostalno, ili ICSI je instrumentalno uvođenje jednog sperma. Nakon toga počinje formirati jedan embrij. Specijalist kontrolira svaku fazu, utvrđujući vrijeme i značajke procesa.
 5. Uvođenje embrija. Ova se faza izvodi od 2 do 6 dana nakon oplodnje. Uvod je brz i bezbolan, bez anestezije. Kateter se prolazi kroz cerviks, stavljajući time embrij. Ruski zakonodavstvo dopušta uvođenje 1 ili 2 zametka. Veći broj se prenosi prema svjedočenju i uz pismenu suglasnost žene.
 6. Održavanje ciklusa i dijagnoza trudnoće. Tijekom sljedeća dva tjedna, očekuje se da će se zametci pričvrstiti na zidove maternice. Liječnik propisuje hormonsku terapiju: estrogen, progesteron, ljudski korionski gonadotropin. Radne žene imaju pravo na bolovanje za to vrijeme. Očekujuću majku preporučuje se maksimalni odmor i odmaranje, fizički i psihički. Stoga je najbolje ostati kod kuće, u skladu s ograničavanjem ležaja i ograničavati društvene kontakte. Ako se pojave simptomi, trebali biste se obratiti liječniku.
 7. Dijagnoza. Nakon dva tjedna možete izvršiti dijagnostičke postupke koji određuju prisutnost trudnoće: test krvi i urina za određivanje koncentracije hCG. Ali ova značajka je vjerojatnost, a ne jamstvo trudnoće. Za točnu potvrdu potrebno je ultrazvuk. Ovaj se postupak može provesti nakon još jednog tjedna, tijekom kojeg se navode položaji zametaka i njihov broj.
 8. Trudnoća. Općenito, ova faza podudara se s prirodnom trudnoćom žena.

Nakon umjetne oplodnje mogu biti potrebni dodatni dijagnostički testovi:

 • u bilo kojem trenutku može se propisati studija homeostaze;
 • 12-13 tjedana - istraživanje koje otkriva rizik spontanog otvaranja cerviksa;
 • 10-14 tjedana - mjerenje koncentracije hCG i hormona AFP, za otkrivanje malformacija i patologija nerođenog djeteta;
 • 16-20 tjedana - određivanje broja muških spolnih hormona, kako bi se spriječio pobačaj;
 • kao u normalnoj trudnoći, propisan je ultrazvuk, i, bliže porodu, dopplerografiji i CTG-u.

Djeca nakon umjetne oplodnje rađaju se kao i nakon prirodnog. Ako žena ima bolesti koje zahtijevaju određenu pripremu i isporuku, uzimaju se u obzir. Ali to se ne odnosi na metodu oplodnje. Pročitajte više o pripremi za porođaj →

IVF je složen i višestupanjski postupak. Od trenutka kad odete do liječnika do rođenja djeteta, više od godinu dana prolazi, a uz neuspješne pokušaje i komplikacije.

Komplikacije IVF-a

Više ili manje ozbiljne komplikacije mogu se pojaviti u različitim fazama IVF-a. Većina ih je uspješno prevladana uz pomoć liječnika.

U fazi superovulacije može se pojaviti sindrom naderstimulacije (više od 15 folikula zreli), što je popraćeno slabostima, mučninom, povraćanjem, bolovima u trbuhu i prsima, te nedostatkom zraka.

Nakon probijanja folikula, moguće je obrtati jajnike, što dovodi do poremećaja prehrane i smrti. Komplikacija je popraćena bolom u donjem dijelu trbuha. Problem je uklonjen kirurški (laparoskopija ili uklanjanje). Osim toga, sam postupak probijanja u 0,1% slučajeva uzrokuje komplikacije karakteristične za kirurške intervencije: infekcije, krvarenje, ozljede susjednih organa.

U početku trudnoće, nakon IVF-a, svibanj pojaviti krvarenje, signalizirajući spontani pobačaj ili ektopičnu trudnoću. Prvo očitovanje simptoma odmah se posavjetujte s liječnikom.

Višestruka trudnoća također se smatra komplikacijom i nakon IVF je češća nego prirodna gnojidba. Višestruke trudnoće mogu uzrokovati mnoge probleme. Najčešći su prerani porod i mrtva djeca. Kako bi se uklonili takvi rizici, moguće je smanjiti sve embrije osim jednog.

Eko ili umjetno osjemenjivanje - metoda koja neplodnim parovima omogućuje da dugo čekaju dijete. Unatoč složenosti postupka, njegovim troškovima i mogućim komplikacijama, ostaje u potražnji. Mnoge su obitelji uspješno prošle kroz sve faze i sada imaju djecu.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Umjetna oplodnja

Umjetna oplodnja je proces oplodnje koji se obavlja ubrizgavanjem sperme izravno u maternicu (umjetno osjemenjivanje) ili metodom in vitro (izvan tijela, "in vitro"), tj. ekstrakorporalno (IVF).

Vrste umjetne oplodnje:

 1. umjetno osjemenjivanje spermija muža ili donatora (IISM / IISD);
 2. in vitro oplodnja (IVF).

Ovisno o svjedočenju žene odabranog programa umjetne oplodnje.

 1. Intrauterinska oplodnja je uvođenje posebno pripremljene sperme pomoću posebnog katetera izravno u šupljinu maternice.

Dakle, sperma ne prolazi prepreke kiselom okolišu vagine i gustu zaštitnu sluz vrata maternice i odmah ulazi u neutralno okruženje šupljine maternice.

Nakon toga, spermatozoida samostalno prelaze u jajovodne cijevi, a gnojidba jajeta odvija se na isti način kao i prirodni seksualni kontakt.

Prema literaturi umjetne oplodnje kod žena, liječenje plodnosti se koristi više od 100 godina. Ovaj postupak se provodi samo u specijaliziranim medicinskim klinikama, podložno potpunom ispitivanju muškaraca i žena.

To je obavezno proučiti stanje maternice i jajovoda - histerosalpinografijom (radiografija pomoću kontrastnu podlogu) ili laparoskopija (ispitivanje maternice pomoću optičkog uređaja - laparoscope) kako bi se osigurala prohodnost reproduktivnog trakta.

Za osjemenjivanje mogu se upotrijebiti i izvorni ("živi") i kriopreservirani spermi (prethodno odmrznuti). Sperma prije umjetnog osjemenjivanja očisti se i koncentrira.

Umjetna oplodnja se preporučuje za žene s povećanom viskoznošću sluznice cerviksa ili vaginalne kiselosti. Na strani partnera mogu postojati indikacije poput erektilne disfunkcije, smanjenja broja pokretnih spermija ili povećane viskoznosti sperme itd.

Postupak se provodi u operacijskoj klinici, na ginekološkoj stolici s posebnom špricom s kateterom, uz pomoć koje se sperma uvodi u šupljinu maternice. Nakon ovog postupka morate leći 15-20 minuta. Postupak ne zahtijeva anesteziju.

 • Gnojidba in vitro je metoda umjetne oplodnje u kojoj su muška spermatozoa i ženska jaja (prethodno izvađena iz jajnika) povezana izvan tijela, in vitro (u staklu, tj. U laboratorijskoj epruveti).

  Tu dolazi odvojeno oplođeno, a dobiveni embriji (1 ili 2) nekoliko dana kasnije je prenesena u maternicu žene, gdje su jedan ili oba ugrađuju u endometriju (sluznice šupljine maternice) i razvoj za više od 9 mjeseci.

  Tijekom 2-3 tjedna ovulacija se stimulira hormonskim pripravcima. Nakon što je nekoliko jajeta sazrelo odjednom, reproduktolog ih izvlači iz jajnika (provodi bušenje folikula) i prenosi ih u laboratorij za embriologiju.

  Umjetna oplodnja ICSI metodom jedna je od vrsta IVF-a. U ovom slučaju, embriolog s posebnim instrumentima pod snažnim povećanjem mikroskopa umetne najplodnije sperme u jajnu stanicu.

  Zametak dobiven nakon takve gnojidbe ne razlikuje se od zametaka koji su prirodno zamišljeni, a također, nakon nekoliko dana, prenosi se u maternicu žene i razvija se tijekom 9 mjeseci. Ova se metoda uspješno koristi u bolesnika s muškom faktorskom neplodnosti, kada postoje odstupanja od normalnih vrijednosti spermija ili nakon TESA biopsije tijekom azoospermije.

  Donatori programa za umjetno osjemenjivanje

  Ako jedan od supružnika nema svoje zdrave spolne stanice IVF, može se također izvesti s donorskim spermama, donorskim stanicama jajašca. Davatelj je podvrgnut temeljitom medicinskom genetskom pregledu prije podnošenja svojih zametnih stanica. Umjetna oplodnja s donorskim spermom provodi se samo nakon dvostrukog pregleda s intervalom od 3 mjeseca.

  U parovima kod kojih je dijete kontraindicirano kod žena (na primjer, kod teške srčane bolesti) ili je fizički nemoguće (zbog nedostatka maternice) IVF se koristi sa zamjenskom majkom.

  Velika prednost IVF-a je i činjenica da tijekom uzgoja embrija u laboratoriju embriologije postoji mogućnost provođenja predimplantacijske genetske dijagnoze embrija. Ova metoda omogućuje identificiranje (ako ih ima) genetske bolesti, kromosomske abnormalnosti, razvojne anomalije (deformacije). Za razliku od mnogih drugih klinika, VitroKlinik PGD se provodi na cijelom skupu ljudskih kromosoma (tj. Na svih 46 kromosoma). Nakon takve analize, samo zdravi embriji prenijet će se u maternicu.

  Prije bilo kojeg programa umjetne oplodnje, par je podvrgnut temeljitom liječničkom pregledu kako bi utvrdio moguće kontraindikacije. Popis takvog pregleda uređen je Uredom Ministarstva zdravstva i strogo je promatran u našoj klinici.

  Gdje umjetno osjemenjivanje?

  Prije nego što otiđete liječniku o prevladavanju neplodnosti, svaki bračni par postavlja pitanje: "Gdje mogu umjetno osjemenjivanje na visokoj profesionalnoj razini?"

  Prije odabira takve klinike, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Klinika bi trebala raditi uske specijaliste posebno za liječenje neplodnosti: ginekologe, reproduktivne, urolome, androloge, embriologe i genetiku.
  • Umjetni centar za oplodnju treba u svom poslu koristiti samo visoko kvalitetne i originalne lijekove i potrošne materijale za IVF.
  • Stručnjaci za reprodukciju stvarnih stručnjaka rade pojedinačno sa svakim parom, tj. odabir metode, poticajne sheme i potpora za ranu trudnoću odabire stručnjak tek nakon pažljivog proučavanja povijesti supružnika, prošlog iskustva IVF-a (ako postoji), dobi, trenutnog zdravstvenog statusa i mnogih drugih.
  • Iskusni stručnjaci za plodnost koriste štedne hormonske stimulacijske sheme, brinu se za zdravlje svojih pacijenata i izbjegavaju pretjeranu stimulaciju.
  • Da bi se isključila višestruka trudnoća, stručnjak za plodnost treba prenijeti samo jedan ili dva zametka (ako je navedeno). Tri ili više je neprihvatljivo.
  • Stručnjaci izabrane klinike trebaju posjedovati sve najmodernije tehnike u reproduktivnoj medicini: ICSI, PIXI, pomoćno izvaljivanje, genetska dijagnoza embrija itd.
  • Testovi spermija trebali bi se provoditi u laboratoriju same klinike embriologa koji ocjenjuju ne samo morfologiju spermija nego i njihovu plodnost.
  • Odaberite kliniku koja surađuje s kliničkim dijagnostičkim laboratorijem koji je certificiran prema međunarodnim ISO standardima. Kvaliteta izvršenih testova ima ključnu ulogu u pripremi za IVF.
  • Pobrinite se unaprijed da će vam isti stručnjak za plodnost voditi od početne konzultacije do kraja cijelog IVF programa ili umjetne oplodnje (s iznimkom situacija u više sile). To ukazuje na odgovornost i fokus liječnika i klinike na pozitivan rezultat.
  • Preferiraju one klinike gdje liječnici ostavljaju svoje kontakte kako bi pacijenti mogli komunicirati. Imat ćete priliku nazvati ili poslati e-mail svom liječniku u slučaju da trebate razjašnjenja ili pitanja.
  • Dobro je ako u istoj klinici gdje ćete raditi IVF postoji mogućnost da ostanete promatrati trudnoću. Liječnici, znajući sve nijanse svoje trudnoće i imati kontinuitet među sobom, učinit će sve da bi ih doveli do kraja - rođenje zdravog djeteta.
  • Cijena u Moskvi za umjetne oplodnje programa u različitim klinikama može značajno varirati. Obavezno pitajte menadžera koliko troškova umjetnog osjemenjivanja i što je točno uključeno u svaki program koji vas zanima, bez obzira je li moguće dodati bilo kakve dodatne usluge, na primjer, ICSI ili izlegu, postoje mogućnosti s donorskim stanicama i embrijima. Širok raspon različitih programa je veliki plus za kliniku. To znači da u ovom središtu umjetne oplodnje liječnici posjeduju sve moderne tehnike ART-a i mogu priuštiti odabir bilo kojeg programa za svaki par.

  Umjetna oplodnja nije metoda liječenja neplodnosti, već metoda prevladavanja neplodnosti. Dakle, prevladava prepreke za postizanje trudnoće. Trenutno, umjetna oplodnja se koristi za prevladavanje gotovo bilo kojeg uzroka neplodnosti i omogućuje vam zaobilaženje mnogih problema sa začećem.

  Umjetna oplodnja: vrste i metode

  Umjetna oplodnja pravi je čudo za one parove koji sami ne mogu zamisliti dijete.

  Ako trajni neuspješni pokušaji dovode do nula rezultata, onda supružnici doživljavaju očaj. U ovom slučaju, umjetno osjemenjivanje postaje jedini izlaz.

  Dostignuća suvremene medicine omogućuju preobrazbu snova o djeci u stvarnost. Danas nitko nije iznenađen kada čuje o IVF-u.

  Što trebate znati?

  Ako želite upotrijebiti umjetnu oplodnju, morate se upoznati s osnovnim načelima. Povratne informacije od ljudi koji su prošli ovaj postupak uvijek su dobra pomoć.

  Prema statistikama, većina neplodnih parova radije provodi umjetnu oplodnju. Ovaj postupak ima pristupačnu cijenu. To je učinjeno u mnogim ruskim klinikama.

  Prosječna cijena umjetne oplodnje (umjetno osjemenjivanje) kreće se od 15.000 rubalja.

  Povratne informacije o ovom postupku obično su pozitivne. Ovdje moramo shvatiti da uspjeh ovisi ne samo o vještinama liječnika. Zdravstveni status supružnika najvažniji je čimbenik koji određuje ishod sjednice.

  Što se tiče in vitro oplodnje, ponekad je takav postupak jedini izlaz. Sudeći po pregledima, žene koje su prošle kroz IVF, preporučuju temeljiti pristup izboru klinike.

  Važno je utvrditi koja medicinska oprema opremljena je centar. Jednako je važno otkriti kvalifikacijsku razinu embriologa.

  Ako je embriologija klinike niska, postupci mogu biti neuspješni. U ovoj izvedbi postupak se pretvara u banalnu pumpu novca iz neplodnog para.

  Ali IVF, koji izvode profesionalci, radi čuda. U Rusiji su izvrsni stručnjaci koji su pomogli mnogim ljudima da postanu sretni roditelji. Stoga je nužno odabrati medicinski centar prema preporukama, a ne trošak usluga.

  Metode i vrste umjetne oplodnje

  To uključuje in vitro oplodnju s prijenosom drobljenja embrija u maternicu i oplodnju umjetnim osjemenjivanjem.

  Što je umjetno osjemenjivanje?

  Ova metoda se također naziva i osjemenjivanje. U ovoj izvedbi, sperma se uvodi u lumen jajovoda ili u maternicu.

  Umjetna oplodnja se koristi u sljedećim slučajevima:

  • u nekim bolestima čovjeka (impotencija, hypospadias, nedostatak ejakulacije, itd.);
  • anatomske promjene cerviksa;
  • vaginizam koji se ne može liječiti;
  • ako se antisperm antitijela nalaze u cervikalnoj sluzi žene.

  Prije postupka, stručnjaci pregledavaju spermu čovjeka. Otkrivaju uzrok neplodnosti.

  Osjemenjivanje se provodi 2-3 puta tijekom jednog ciklusa. Postupak se ponavlja najmanje 3 ciklusa.

  Ako se tijekom ispitivanja pokazalo da muževa sperma ima patološke promjene (smanjenje broja spermija ili ništa uopće), onda je to pitanje donatorske sperme.

  Ponekad razlog korištenja spermatozoida donora postaje Rh-sukob, koji nije služen liječenju, kao i genetske bolesti u neposrednoj obitelji njezina muža.

  Tako se sjeme muškarca uvodi u ženski genitalni trakt, zaobilazeći prepreke za njega. Mehanizam postupka ovdje je kako slijedi: spermatozoidi su smješteni u genitalni trakt ili u uterus.

  Zatim, jedan od njih oplodi zrelo jaje (umjetno osjemenjivanje). Nakon toga, implantirana je na stijenku maternice i embrij se nastavlja razvijati. Takvom gnojidbom ne nastaje problem "ekstra" embrija.


  Ako se ne provodi stimulacija jajnika, tada se oplodnja može izvesti nekoliko puta.

  Isprva, nakon postupka se ne preporučuje seksanje. Maternica mora biti zaštićena od bakterija i oštećenja. Ali pitanje seksualnosti rješava se pojedinačno.

  U pravilu, nakon oplodnje s donorskim spermom, trudnoća se javlja u 80% slučajeva. Žene koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji pod nadzorom su stručnjaka iz antenatalne klinike.

  Obično trudnoća i porođaj nastaju bez komplikacija. Anomalije razvoja fetusa u takvim slučajevima javljaju se češće nego kod ostalih trudnica.

  Što je in vitro oplodnja (IVF)?

  Ova metoda uključuje gnojidbu, koja se izvodi izvan tijela. Jednostavno rečeno, to se provodi u laboratorijskim uvjetima (in vitro).

  Prva beba s testnom tubom rođena je 1978. Danas je in vitro oplodnja najvažnija metoda liječenja neplodnosti.

  Svake godine se svake godine rađa više od 200 tisuća djece rođene s IVF-om.

  Ovaj se postupak primjenjuje u sljedećim slučajevima:

  • ako žena ima neplodnost zbog jajovoda;
  • s opstrukcijom i malom prohodnošću jajovoda;
  • u nedostatku učinka dugotrajnog konzervativnog liječenja (više od 5 godina);
  • kirurško liječenje nije donijelo pozitivne rezultate;
  • slučajeve neobjašnjive neplodnosti.

  Za provođenje IVF-a maternica mora u potpunosti sačuvati svoju funkciju. To jest, važno je da postoje uvjeti za implantaciju embrija i za nošenje fetusa.

  Osim toga, pacijent ne bi trebao imati kontraindikacije za trudnoću i porođaj (ovdje mislimo na kronične bolesti žene).

  Postupak umjetnog osjemenjivanja uključuje sljedeće korake:

  • primanje jaja iz pacijenta;
  • oplodnja jaja s spermom supružnika;
  • promatranje razvoja embrija u laboratoriju;
  • prijenos embrija u šupljinu maternice.

  Nadalje, trudnoća se razvija u uobičajenom scenariju. Takva trudnoća se ne razlikuje od one koja se prirodno pojavila.

  Kako se radi umjetna oplodnja?

  Prethodni pregled žena i muškaraca. Obično se radi 1-2 mjeseca prije početka ciklusa u kojem se postupak provodi.

  Žene su stimulirane ovulacijom. Zbog toga se daje injekcijama stimulansa. Najčešće se koriste Menopur, Gonal-F ili Puregon. Liječnik propisuje samo jedan lijek.

  Propušten je strogo u određenim satima (intramuskularno ili supkutano). Rast jaja javlja se pod medicinskim nadzorom. Stručnjaci provode ultrazvučne i hormonske studije, počevši od sedmog dana ciklusa.

  Pod djelovanjem posebnih preparata u jajnicima pacijenata, odjednom se smeće nekoliko jaja. To povećava vjerojatnost začeća.

  Stručnjaci izvode bušenje folikula jajnika. Ako se obavlja laparoskopija, tada se koristi lokalna anestezija. Pucanj se može izvesti s iglom za usisavanje.

  Kada se taj proces odvija pod kontrolom ultrazvuka. Igla se umetne kroz zid mjehura ili kroz vaginalni ovčnik.

  Nakon primitka jaja stavljaju se u poseban termostat. Uzgoj jaja javlja se pod određenim uvjetima.

  U muškom sjemenu, spermatozoida se odvaja od sjemene tekućine. Smješteni su u inkubator i obrađeni. Zatim se sperma dodaju jajima.

  Uzimaju se uzgojene gnojive. Stručnjaci odvajaju najodrživije zigote. Preostale stanice su zamrznute.

  Pripremljeni zametci su posađeni u uterus. Za to se koristi kateter. Obično uzmi 3 embrija. Jedan ili dva od njih su pričvršćeni na sluznicu maternice.

  Rezultat IVF-a vidljiv je nakon 2 tjedna. Žena provodi test trudnoće.

  ICSI metoda

  Ovo je intracitoplazmatska injekcija. Obavlja se u slučaju teške muške neplodnosti.

  U tom slučaju sperma se ubrizgava izravno u jaje. Manipulacija se provodi pomoću mikroneedle. Zatim se embrij stavlja u maternicu, kao u IVF.

  Umjetna oplodnja kod kuće

  Kod kuće se može provesti intravaginalno osjemenjivanje. To daje iste šanse za trudnoću kao i redoviti seksualni odnos. Postupak se izvodi samostalno.

  Prvo morate ispitati. Žena bi trebala isključiti moguće bolesti koje mogu komplicirati začeće i trudnoću. Osim toga, trebate saznati točan datum ovulacije.

  Možete uzeti test za hormone ili kupiti test koji određuje ovulaciju.

  To jest, da u potpunosti imitiraju uvjete klinike neće raditi. Stoga se sperma treba koristiti odmah nakon ejakulacije.

  Postupak se izvodi pomoću štrcaljke bez igle. Za sakupljanje sjemena potreban je sterilni i suhi spremnik. Možete koristiti vaginalni dilator.

  Nakon primanja sperme od donatora, pričekajte da se razrijedi (ne više od 20 minuta). Nakon toga, sperma se uvuče u špricu i ubrizgava u vaginu.

  U ovom slučaju, strogo je zabranjeno ubrizgavanje sperme u šupljinu maternice. Nezavisne manipulacije ne bi trebale utjecati na sterilnu šupljinu. To može uzrokovati infekcije ili ozljede.

  Ako je domaća oplodnja uspješna, rezultat će biti trudnoća.

  Unatoč činjenici da umjetna oplodnja ne prestaje uvijek u koncepciji, ne biste trebali očajavati. Neprestani pokušaji, strpljenje i profesionalni pristup stručnjaka važni su čimbenici uspjeha.

  Nagrada za vaš rad bit će dugo očekivana beba.

  IVF. Škola dr. Komarovskog.

  Kako je umjetno osjemenjivanje?

  Posljednjih godina, nažalost, došlo je do povećanja postotka žena koje prirodno ne mogu zatrudnjeti. Razlog tome je pogoršanje situacije u okolišu, razne upale ženskih genitalija i mnogi drugi čimbenici. Sindikat muškaraca i žena smatra se neplodnim u slučaju kada su partneri seksualno aktivni bez upotrebe kontracepcijskih sredstava za 1-2 godine, ali dugo očekivana trudnoća nikad ne dolazi. Ovaj problem dijagnosticira se oko svakog peti bračnog para. U takvim situacijama dolazi do spašavanja metode umjetne oplodnje ženskog jajašca.

  Metode umjetne oplodnje

  U suvremenoj medicini danas postoji nekoliko metoda umjetne oplodnje, koje se već dugi niz godina uspješno koriste. Svaki par koji je odlučio da se pridržava jedne od metoda umjetne oplodnje, trebate znati kako se radi umjetna oplodnja i što očekivati ​​tijekom ovog postupka. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na najzanimljivija pitanja o takvoj teškoj temi. Danas možete postati punopravna obitelj, zamišljati i roditi zdravo dijete pomoću metoda kao što su:

  • In vitro oplodnja (IVF) - spajanje muških i ženskih stanica obavlja se u laboratoriju u sterilnoj cijevi, nakon čega se embrij razvija u područje maternice neplodne žene.
  • Intracitoplazmatska injekcija spermija u jajnu stanicu (ICSI) - metoda ovog postupka je gotovo identična onoj prethodnoj, ali u slučaju ICSI gnojidbe nastaje uporaba pročišćenih, pripremljenih muških spermija (pacijentov supružnik ili donor).
  • Umjetna oplodnja (AI) - ova vrsta umjetne oplodnje se pribjegava kada su kod muškaraca identificirani problemi reproduktivne sfere (nedovoljna aktivnost spermatozoida, odstupanja u radu seksualnih funkcija, prisutnost drugih bolesti).
  • Donacija muškog genetskog materijala.
  • Začeće uz korištenje profesionalca za jaja ili pojedinačnog donatora.

  Važno je! Ako već godinama neuspješno pokušavate postati roditelji i već ste koristili sva dostupna sredstva za koncepciju, ne biste trebali očajavati - svaki par ima priliku da se služi službama zamjenske majke. Međutim, ako ne možete ili ne želite koristiti ovu metodu, uvijek možete usvojiti bebu koja je ostala bez roditelja.

  Razumijemo sakrament koncepcije

  Sama gnojiva je početna faza rađanja novog života. Njegov početak smatra se trenutkom povezivanja ženskih i muških spolnih stanica. Od ove sekunde spol djeteta već je slučajno unaprijed određen. Znamo da u spermi i jajnoj stanici ima 23 kromosoma, od kojih je jedan odgovoran za spol budućeg djeteta. Kada se pronađe stanica jaja s muškom spermom s X kromosomom, par se rodio djevojkom, ako se s Y kromosomom uskoro čestitamo na rođenju dječaka.

  U pravilu, u 12-14 dana nakon početka menstruacije, gotovo svaki član slabijeg spola počinje ovulirati - oslobađanje jaja iz folikula koja je spremna za oplodnju. Kroz fallopijske cijevi postupno se kreće u dubine, gdje će neko vrijeme nestati od čekanja na sastanak s spermatozoidom. Stanica jaja sposobna je začiniti otprilike 24 sata nakon što napusti folikul. Tisuće spermija idu uz sjemenu tekućinu u žensku vaginu i počinju svoj dug i težak put.

  Potrebno je 3-4 sata da sperma prođe ovu kratku udaljenost. Na njihovom putu postoje mnoge prepreke, a većina njih umire. Samo najkvalitetniji i mobilniji od njih postižu željeni cilj. Kako bi se došlo do koncepcije, potrebno je oko 10 milijuna muških stanica, ali samo će jedna od njih biti spojena s jajnim stanicama koje će moći prodrijeti kroz gustu zaštitnu membranu. Trenutak njihova spajanja smatra se trenom oplodnje.

  Dvije spojene ćelije na kraju se pretvaraju u zigote, a potom u embrij - prototip budućeg malog čovjeka. Trudnoća se događa kada oplođeno jaje stiže do maternice i pričvršćuje se na unutarnju podlogu maternice - endometrija. To se događa oko 7-10 dana. Nakon toga počinje proizvoditi poseban hormon odgovoran za trudnoću (hCG) u ženskom tijelu, što vam omogućuje dijagnosticiranje nove trudnoće kod kuće - samo trebate kupiti poseban test iz ljekarne. Nakon devet mjeseci, rođen je novi muškarac.

  Umjetna koncepcija i njegove vrste

  Ako je nekoj ženi ili njenom partneru dijagnosticirana neplodnost, tada se u tom slučaju primjenjuje postupak umjetne oplodnje. Ali ne treba se bojati riječi "umjetno", budući da se tako stvorene bebe apsolutno ne razlikuju od djece koja su rođena prirodno.

  Najpristupačnija i jednostavna metoda umjetne oplodnje smatra se umjetnim osjemenjivanjem. Tijekom ove manipulacije, muška sperma se izravno stavlja u šupljinu maternice pomoću posebnog katetera, gdje spermatozoidi samostalno nalaze jajašku stanicu i spajaju se s njom. Naravno, sperma se unaprijed čisti i priprema, samo se odabire najkvalitetnija i pokretljiva sperma.

  Uoči manipulacije, par mora proći puni pregled tijela, proći potrebne testove. Žena je testirana na jajovodima za prohodnost, čovjek uzima analizu sjemena i oba partnera poduzimaju testove za prisutnost genitalnih infekcija. Često, ako je potrebno, ovulacija kod žena stimulirana je uz pomoć posebnih hormonskih injekcija.

  Ova vrsta umjetne oplodnje se koristi u slučajevima gdje:

  • žena ne ovulira;
  • jajovodne cijevi neprohodne ili potpuno odsutne;
  • žena tijekom grčenja doživi grčeve i kontrakcije mišića;
  • žensko tijelo proizvodi anti-spermijska tijela koja oduzimaju vitalne stanice spermija;
  • muškarcu se dijagnosticira impotencija ili drugi poremećaji u seksualnoj sferi;
  • faktor dobi;
  • žena ima bolest endometrioze ili drugih bolesti na genitalnom području;
  • analiza sperme ima nezadovoljavajuće rezultate.

  U primarnoj neplodnosti (neplodnost 1 stupanj) parovi preferiraju ovu metodu umjetne oplodnje.

  Važno je! Učinkovitost ove vrste umjetne oplodnje iznosi oko 25%. Međutim, stupanj djelotvornosti određen je i nizom čimbenika: starosti partnera, stupnja i trajanja neplodnosti, kvalitete ejakulacije i nekih drugih.

  In vitro oplodnja (IVF) je skuplji, kompliciraniji i dugotrajniji postupak. Ona se pribjegava situacijama u kojima postoji mnogo pokušaja neuspješnog začeća na prirodan i umjetan način, ali se dugo očekivana trudnoća nikad nije dogodila. Par zajedno mora proći niz testova, ženi se daje ultrazvučnu dijagnozu, jajovodne cijevi se provjeravaju za prohodnost, a muškarac uzima spermogram. Nakon duge pripremne faze, idite izravno u proces umjetne koncepcije.

  Muška biomaterijala se prerađuje i čisti, nakon čega se u inkubatoru stavi u povoljan hranjivi medij. U sterilnoj cijevi, najaktivnija i najkvalitetnija spermatozoida se miješaju sa ženskim stanicama. Oko dana kasnije možemo utvrditi je li došlo do oplodnje. Nakon 2-3 dana, embrij razvija se u uterus neplodnog pacijenta za daljnji razvoj.

  U postupku IVF-a, nekoliko embrija obično se stavlja u uterus odjednom, kako bi se povećala učinkovitost postupka. Ako želite, par može zamrznuti preostale zametke kako ne bi prošao kroz sve prethodne faze IVF-a. Mogućnost trudnoće pri korištenju ove metode je približno 20-30%.

  Itoplazmatska injekcija sperme (ICSI) se obično koristi u slučajevima muške neplodnosti. U većini slučajeva, uzrok je nedovoljna pokretljivost spermija, ili njihova potpuna odsutnost u ejakulatu. Postupak je prilično jednostavan - odabrana sperma dobiva se izravno u jaje pomoću vrlo tanke igle. To se ne događa u ženskom tijelu, već u laboratoriju pomoću prethodno dobivenog i prerađenog jajašca. Tijek manipulacije kontrolira se mikroskopom.

  Za ICSI se pripremaju kao i za IVF. Jedina je razlika u tome što IVF spermić ima priliku samostalno doći do jaja, a ICSI-ju ovaj zadatak poduzima iskusni stručnjak. Mogućnost trudnoće pomoću ove metode umjetne oplodnje je oko 30%. Da bi bili precizniji i da se odnose na statistiku, vjerojatnost ovisi io dobi žene:

  • prilika za trudnoću s IVF-om kod žena mlađih od 35 godina iznosi oko 40%;
  • između 35 i 37 godina - 30%;
  • u dobi od 38-40 godina - 20%;
  • žene starije od 40 godina dobile su oko 10%, a kod 45 godina - oko 1%.
  Alternativne metode koncepcije

  Valja napomenuti da u teškim slučajevima, za parove bez djece, postoje i načini da postanete sretni roditelji:

  • koristeći usluge surogat majke (vaše nerođeno dijete nosi i rodi drugu ženu);
  • in vitro oplodnja pomoću donor biomaterijala;
  • korištenje zamrznutih zametaka;
  • usvajanje djeteta bez pravih roditelja.
  Znatiželjne činjenice

  Postoji mišljenje da se djeca, zamišljena umjetnim sredstvima, više puta aktivno razvijaju od svojih vršnjaka, ali istodobno su osjetljivija na razne bolesti. Međutim, to su samo pretpostavke, i zapravo djeca iz "ispitne cijevi" apsolutno se ne razlikuju od djece koja su prirodno začeta. Možda se takva mišljenja zasnivaju na činjenici da je dijete zamišljeno uz pomoć IVF-a rođeno od roditelja srednjih godina, tako da je još poželjnije, dugo očekivano i voljeno. Nadalje, sposobnost provođenja ovog postupka uglavnom je dostupna ljudima čija financijska komponenta je dovoljno pouzdana i stabilna, a takvi će roditelji u budućnosti moći dati potomstvu pristojno obrazovanje i izvrsne životne uvjete.

  Teškoće izbora

  U ogromnoj većini slučajeva, gotovo bilo koji oblik ženske i muške neplodnosti može se uspješno izliječiti, a supružnici uspiju doživjeti radost djeteta. Međutim, ponekad se događa da je utvrđen uzrok neplodnosti, ali nije moguće ukloniti ili uz pomoć droga ili na operativan način.

  Koja je metoda umjetne oplodnje? Ovo pitanje nema definitivan odgovor. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, postupak umjetne oplodnje financijski je dostupan gotovo svima i jednostavan je za izvođenje. Ali ne možete jamčiti za svoju vrlo visoku učinkovitost. Dok je in vitro oplodnja vrlo skupo, a njegova primjena može potrajati više od godinu dana, ali vjerojatnost dobivanja željenog rezultata je prilično visoka.

  Tehnike umjetne oplodnje dolaze pomoći parovima s sličnim poteškoćama, a uspješno ih je proveo dr. Lazarev Alexander Pavlovich, kandidat medicinskih znanosti, autor više od 30 znanstvenih radova na području različitih oblika neplodnosti. Sjeti se da su svi parovi bez izuzetka koji su uspjeli zatrudnjeti i roditi dugo očekivanu bebu, uz pomoć suvremenih postignuća u području reprodukcije doživljavaju veliku roditeljsku sreću. Što se može reći o neplodnim muškarcima i ženama koji još sumnjaju i još nisu uspjeli donijeti ovu odluku. Međutim, valja imati na umu da je nakon trideset godina ženama mnogo teže postati majka, čak i uz pomoć umjetne oplodnje. Izmjerite prednosti i nedostatke, napravite pravu odluku i doživite radost djeteta!

  Umjetna gnojidba

  1. Mala medicinska enciklopedija. - M.: Medicinska enciklopedija. 1991-1996. 2. Prva pomoć. - M: Velika ruska enciklopedija. 1994 3. Enciklopedijski rječnik medicinskih pojmova. - M.: Sovjetska enciklopedija. - 1982-1984

  Pogledajte što je "umjetna gnojidba" u drugim rječnicima:

  Umjetna gnojidba - med. Umjetna oplodnja (AI) je spajanje muškog gameta s ženama, što dovodi do stvaranja zigota, koji se obavlja umjetno ili izvan ženskog genitalnog trakta, nakon čega slijedi prijenos zigota ili koncepta u šupljinu maternice ili uterine... Disey Reference

  Umjetna oplodnja - umjetno osjemenjivanje umjetnog uvođenja sjemena u žensku vaginu kako bi se dijete razvilo. Dan umjetne oplodnje trebao bi se podudarati s danom kada se očekuje da će žena ovulirati (vidjeti Menstrualni ciklus). Cum za...... Explanatory Dictionary of Medicine

  Fertilizacija Umjetna (umjetna oplodnja) - umjetno uvođenje sjemena u žensku vaginu za dijete. Dan umjetne oplodnje trebao bi se podudarati s danom kada se očekuje da će žena ovulirati (vidjeti Menstrualni ciklus). Sperma za umjetno osjemenjivanje...... Medicinski uvjeti

  Gnojidba umjetnom izvan majčinog tijela (in vitro gnojidba, Ivf) - oplodnja jaja izvan tijela; koje se provodi rastućim zigotama na blastocističku fazu i daljnju implantaciju u maternicu. Po prvi put je ova metoda oplodnje primijenjena u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 1978. godine došlo je do prvog rođenja...... medicinskih pojmova

  GRAĐEVINSKI UTJECAJ IZVAN Materinog organizma - (in vitro oplodnja, IVF) gnojidba jaja izvan tijela; koje se provodi rastućim zigotama na blastocističku fazu i daljnju implantaciju u maternicu. Po prvi put, ova metoda oplodnje primijenjena je u Velikoj Britaniji, a 1978. godine...... Eksplanatorni rječnik medicine

  Umjetna i prirodna - Umjetna i prirodna ontološka obilježja objekata unutarnje i vanjske stvarnosti, razlikujući ih prema načinu porijekla, postojanju i nestanku. Prvi put je omjer "umjetno i prirodno" kao filozofski...... Filozofska enciklopedija

  Umjetna oplodnja - Ne smije se miješati s in vitro oplodnjom. Umjetna oplodnja Uvođenje sperme životinje u ženski genitalni trakt umjetnom metodom u kojoj se sperma od muškog spola dobiva unaprijed Koristi se u stočarstvu za...... Wikipediju

  Gnojidba s donorskim stanicama (Osnaživanje donatora) - vidi umjetno oplodnje. Izvor: Medicinski rječnik... Medicinski uvjeti

  ARTIFICIJSKO GNOJIVANJE - osjemenjivanje, instrumentalni uvod u ženske genitalije domaće ili konzervirane sperme. Poznato je iz 18. stoljeća, široko rasprostranjeno od sredine. 1950. u vezi s razvojem metoda za krioprezervaciju sperme u tekućem dušiku. Primajte...... veliki enciklopedijski rječnik

  Umjetna gnojidba - Umjetna gnojidba, oplodnja, instrumentalni uvod u ženske genitalije domorodačke (u prirodnom stanju) ili konzervirana sperma u određenim vrstama neplodnosti. Za umjetno osjemenjivanje pomoću muškog sperma...... moderne enciklopedije

  Umjetna oplodnja - Umjetna fertilizacija, oplodnja, instrumentalni uvod u ženske genitalije rodnog (u prirodnom stanju) ili konzervirana sperma u određenim vrstama neplodnosti. Za umjetno osjemenjivanje koristite mušku spermu...... Ilustrirani enciklopedijski rječnik

  Umjetna oplodnja

  Problem neplodnosti danas je nažalost previše akutan. Sve više i više parova koji pokušavaju zatrudnjeti suočavaju se s velikim poteškoćama. Ali suvremena medicina i znanost ne stoje mirno. Trenutno postoji mnogo alternativnih načina da postanete roditelji. Među ostalim metodama, in vitro oplodnja (IVF) postaje sve popularnija.

  Po umjetnoj oplodnji, više od 3 milijuna beba rođeno je širom svijeta. Njihovi roditelji su pronašli dugo očekivanu sreću koja inače bi im bila nedostupna. No, za mnoge parove, "neprirodno" koncepcija je vrlo alarmantna: znanstvenici govore o nepoželjnim učincima umjetne oplodnje tijekom razvoja djeteta.

  Činjenice i pretpostavke

  Metode umjetne oplodnje nisu dovoljno proučavane zbog svoje "mladosti". Švedski su znanstvenici prvi razgovarali o razlikama u razvoju umjetne djece. Oni tvrde da su "bebe s testovima" znatno više izložene riziku malignih tumora u djetinjstvu. Često su promatrali intrauterine malformacije i Downov sindrom. Istina, propisano je da je to najvjerojatnije zbog neidentificiranih patologija u organizama trudnica.

  Kasnije, znanstvenici iz Atlante otkrili su da je rizik od mnogih nedostataka porođaja (kao što su bolesti srca, rascjep usnice, rascjep nepca) u djece zarađenoj umjetnom oplodnjom 30% veći. Međutim, naglašavaju da se u većini slučajeva takve bebe rađaju apsolutno zdrave.

  Mnogo se također kaže da djeca rođena na ovaj način često imaju poteškoće s porođajem, dostižući reproduktivnu dob. No, mnogi znanstvenici odbacuju takve mitove. Prva "umjetna" djevojka, Louise Brown, rodila je zdravo dijete. Ostatak djece zamišljeni pomoću IR-a još je premlada da bi postali roditelji.

  Što se tiče mogućih anomalija, patologija, abnormalnosti i drugih komplikacija u razvoju, njihova vjerojatnost nije manja i veća nego kod djece koja su zamišljena na prirodan način. I neki liječnici vjeruju da su djeca tako zakinuta čak i pametnija i mirnija jer su previše dobrodošla, roditelji su osobito privrženi njihovoj psihi i zdravlju i daju im puno više vremena, ljubavi, topline i ljubavi.

  Dakle, sve ove pretpostavke i pretpostavke da umjetna oplodnja nepovoljno utječe na razvoj djeteta može se smatrati neosnovanim. Ako sanjate o roditeljstvu i umjetnoj oplodnji, jedina je prilika za vas, onda ga svakako upotrijebite i budite sretni!

  Umjetna oplodnja je samo jedan od mogućih načina da se zatrudni, nema potrebe tražiti nepostojeće rizike. Preciznije, u ovom slučaju ne prelaze prosjek. Tako s Bogom!

  Kako je umjetno osjemenjivanje?

  Cijeli proces je dosta dug, jer se sastoji od nekoliko razdoblja. U početnoj fazi, budući roditelji trebaju proći sveobuhvatni medicinski pregled i pripremiti se za začeće na najbolji mogući način.

  Tada su žene propisane hormonske droge (njihov izbor je napravljen uzimajući u obzir podatke dobivene tijekom ankete), koji su dizajnirani za poticanje ovulacije.