Umjetna oplodnja

Zasnivanje

Trenutno, uz pomoć novih reproduktivnih tehnologija, proces zamišljanja umjetno daje mnogim parovima bez djece dijagnozu "sterilnosti" nadu da postanu roditelji.

Kako se dogodi koncepcija

OI je tehnologija koja se koristi za pojavu djeteta kod žena koje pate od različitih tipova neplodnosti. Danas su na raspolaganju dvije najpopularnije metode oplodnje, od kojih svaka ima svoje specifičnosti:

 • Umjetna oplodnja
 • In vitro oplodnja

IVF uključuje stvaranje uvjeta za koncepciju izvan tijela žene, dok se umjetno osjemenjivanje događa izravno unutar nje.

Intrauterna oplodnja

Bit metode leži u uvođenju muškog sjemena u žensko tijelo, zaobilazeći mnoge različite prepreke. Glavni uvjet je prohodnost jajovoda. Činjenica je da, unatoč zajamčenom "slijetanju" u šupljinu maternice, same spermijske stanice moraju doći do jajne stanice. Ali to mogu učiniti samo kroz jajovodne cijevi. Ako postoje problemi s prohodnošću, ova se metoda ne preporučuje.

Prije ulaska u spermu, podvrgava se posebnom tretmanu tijekom kojeg ostaje samo zdrava sperma. Dakle, ne samo da se povećava kvaliteta spermija, nego i rizik od djeteta s patološkim promjenama.

IVF - laboratorijski put do rođenja života

Među znanstvenim postignućima dvadesetog stoljeća, in vitro oplodnja možda je jedan od najistaknutijih. Uz pomoć ove metode, problem neplodnosti gotovo je potpuno riješen.

IVF je tehnologija koja vam omogućuje reprodukciju potrebnih uvjeta za začeće izvan ljudskog tijela. U pravilu se ovim postupkom pribavljaju ljudi koji su nekoliko godina pokušali zamišljati dijete, a tretman je bio neuspješan.

Danas postoji oko pet milijuna djece IVF-a na zemlji, od kojih su mnogi već postali roditelji. Trenutno možemo sigurno reći da djeca koja su zatrudnjela u laboratoriju nemaju nikakvih razlika u odnosu na bebe začete na prirodan način.

IVF tehnologija uključuje prolaz nekoliko faza u kojima su pacijenti pod stalnim nadzorom liječnika.

 1. Prva faza uključuje uzimanje hormona koji stimuliraju ovulaciju. Ovaj postupak je neophodan za sazrijevanje velikog broja jaja.
 2. Druga faza uključuje transvaginalnu punkciju folikula, tijekom kojih se izlučuju zrele jajašca.
 3. Sljedeća dolazi treća faza. Tzv. Uzgoj embrija: dobivena stanica jajne stanice i spermije podvrgnute su posebnom tretmanu, nakon čega se spajaju (oplođene). Zatim embriji moraju dosegnuti određeni stupanj razvoja.
 4. U završnoj fazi, embriji se prenose u šupljinu maternice za njihov daljnji razvoj.

U pravilu nekoliko embrija se smjeste u uterus odjednom kako bi se povećala vjerojatnost povoljnog ishoda.

Troškovi postupka i statističke statistike

Treba napomenuti da nitko ne može jamčiti sto posto rezultata, što će uslijediti nakon umjetne koncepcije. Neke žene na ovaj način uspijevaju zatrudnjeti nakon prvog pokušaja, dok druge nakon nekoliko postupaka dobivaju negativan rezultat.

U slučaju oplodnje, vjerojatnost pozitivnog rezultata je oko 30%. Troškovi postupka kreću se od 15 do 30 tisuća rubalja.

Kada se koristi in vitro oplodnja, vjerojatnost da će zatrudnjeti biti će oko 40%. Cijena IVF varira od 115 do 200 tisuća rubalja.

Ako ne možete zatrudnjeti dijete na prirodan način, to ne znači da ne možete postati genetički roditelji vašeg djeteta. Moderna medicina radi čuda. Glavna stvar je ne izgubiti nade i krenuti naprijed.

Umjetna oplodnja

Kombinacija suvremenih metoda koje pomažu neplodnom paru da imaju svoju djecu razvijena je i uspješno primijenjena prije 40 godina. Od tada, unatoč visokim troškovima ekstrakorporalne, umjetne oplodnje, sve se više parova pribjeglo tome, zbog čega je koncipiranje djeteta u epruveti jedini način da se postigne trudnoća. Djeca koja su se pojavila kao rezultat, ne razlikuju se od običnih. Uspješna trudnoća prolazi bez mogućnosti.

Što je umjetno osjemenjivanje

Medicinske tehnologije korištene za početak trudnoće kod žena koje ne ostvaruju uspješnu koncepciju na prirodan način nazivaju se umjetna oplodnja. Proces formiranja embrija javlja se pod utjecajem potpomognute reproduktivne tehnologije (ART), osiguravajući fuzija zametnih stanica u tijelu žene ili u laboratorijskoj opremi.

svjedočenje

Umjetna koncepcija se izvodi kada je reproduktivna sposobnost muškarca ili žene teško pogoršana ili ako su zdravi partneri neplodni kao par. Spermske patologije koje dovode do muške neplodnosti postaju indikacije muškaraca. Ženski čimbenici koji se koriste u ART-u su:

 • odsutnost ili oslabljena prohodnost jajovoda;
 • teški oblici endometrioze;
 • poremećaji ovulacije;
 • dob.

Ponekad oba partnera su zdravi, ali trudnoća se ne javlja kod žena. Takav je slučaj također znak za korištenje pomoćnih tehnologija. Razlozi mogu biti:

 • biološka nekompatibilnost partnera - može postojati na različitim razinama: od medijskih neusklađenosti tekućina do nespojivosti na staničnoj razini;
 • neobjašnjiva neplodnost.

Metode umjetne oplodnje

U specijaliziranim medicinskim centrima koriste se tri glavne metode različitih stupnjeva intervencije u procesu koncepcije. Odabir metode određuje reproduktivni liječnik i odlučuje hoće li se oplodnja koristiti s donorskim spermom:

 1. In vitro oplodnja (IVF) je metoda koja je kućanstvu dala ime cijelog medicinskog postupka. Spajanje sperme s jajetom događa se u laboratoriju. Prema tradiciji djeteta, koja se pojavila kao rezultat manipulacija, naziva se "test-tube baby", iako bi bilo bolje reći "bebu s Petrijevog jela", budući da se koristi.
 2. Intracitoplazmatska injekcija spermija je komplicirana metoda IVF-a, koja se sastoji od činjenice da se spermatozoid umetne u stanicu uz pomoć vrlo tanke igle. Metoda se upotrebljava s malim brojem visokokvalitetnih muških stanica ili njihovom oštećenom mobilnošću. Metoda se zove ICSI metoda, koja se temelji na praćenju papira iz engleskog pojma, iako prema pravilima naziv treba biti preveden kao ICIS.
 3. Umjetna oplodnja s spermom (AI) ili intrauterinim oplodnjom (IUI) - uvođenje sperme u šupljinu maternice žene s kateterom. Ova operacija ima najmanje utjecaja na prirodnu koncepciju i koristi se za sperme koje nisu u stanju sami doći do maternice. Također se može provesti osjemenjivanje donorskim spermama.

trening

Prije početka IVF-a pacijenti bi trebali poduzeti niz pripremnih aktivnosti kako bi isključili kasniji otkaz već započetog protokola zbog problema koji je iznenada otkriven:

 • podvrgnuti liječničkom pregledu, testirati se na infekcije;
 • liječiti identificirane patologije;
 • raspravljati s liječnikom o mogućim regijama liječenja, identificirati lijekove za nadolazeći ciklus;
 • kada koristite partnersku spermu, isključite posjete kupeljima i saunama za period protokola, ograničavajte alkohol i osigurajte fizičku aktivnost.

Popis analiza

Popis testova, čiji rezultati moraju biti dostavljeni paru prije IVF-a, pomažu liječniku odrediti koja će od primijenjenih metoda biti optimalna:

 • određivanje razine ženskih spolnih hormona u određenim danima ciklusa;
 • Ultrazvuk unutarnjih genitalnih organa žene;
 • potvrda o prohodnosti jajovoda;
 • endometrijska razina na različitim danima ciklusa;
 • rezultati spermograma;
 • izvješće o nedostatku spolno prenosivih bolesti.

U procesu provedbe postupka potrebno je provesti više istraživanja za praćenje stanja partnera. Protokol izvan konstelacije zahtijeva strogo pridržavanje normi rezultata dekodiranja sljedećih testova:

 • krv za HIV, AIDS, hepatitis B i C, herpes infekciju, citomegalija, rubeola;
 • opći pregled krvi;
 • citologija razmazivanja na flori;
 • fluorografija, EKG, mamografija;
 • svježe spermije.

Kako umjetno osjemenjivanje

Ciklus programa ekstrakorporalne koncepcije događa se u slijedu koji određuje stručnjak za plodnost, ovisno o povijesti parova i pojedinim karakteristikama žene:

 1. hormonska stimulacija jajnika;
 2. prikupljanje zrelih jaja na dan 10. programa;
 3. predaja sperme od strane čovjeka neovisno ili probijanjem;
 4. dobivanje zametaka od muških i ženskih stanica;
 5. kontrolu razvoja embrija 3-5 dana;
 6. izbor obećavajućih zdravih zametaka i njihovo prenošenje u maternicu;
 7. provjeru trudnoće (krvni test za korionski gonadotropin, ultrazvuk).

In vitro oplodnja

Protokol se provodi prema jednom od odobrenih hormonskih režima za stimulaciju ovulacije nekoliko jaja istovremeno. Ultrazvučno praćenje se provodi svaka 2 dana. Stanice koje su dostigle željenu veličinu, liječnik odabire punkcijom: posebnu tanku iglu preko prednjeg trbušnog zida ili zida vagine. Postupak se provodi pod općom anestezijom, stoga je bezbolan.

Pročišćeni ejakulat stavljen je 12 sati u posebnu otopinu, gdje je stanica jaja već locirana. Ako je potrebno, koristi se donorska sperma. Ujutro odaberite najjače zametke za uzgoj. Nakon 3-5 dana sjesti u maternicu. Nakon prijenosa embrija, ženama se daje lijek za održavanje (utrozestan ili duphaston) i određuje se dan krvnog testa. Za neke vrste ženske neplodnosti koristi se donorsko jaje.

Intracitoplazmatska injekcija sperme

ICSI metoda (u Rusiji - ICIS) koristi se kao dio protokola, ako nije provedena in vitro oplodnja ili s muškim čimbenikom neplodnosti parova. Razlika između metode i IVF je da se spermatozoid ne smanjuje samo u neposrednoj blizini jajne stanice i čeka neovisnu fuziju, već se uvodi u citoplazmu pomoću posebne igle. Tehnika se koristi ako nema dovoljno zdrave sperme ili nisu mobilni.

Intrauterna gnojidba

Intrauterna oplodnja je najmanje očigledan način utjecaja na formiranje zametaka. Može se provoditi u normalnoj klinici ili kod kuće. Prihvatljiva učinkovitost i troškovi čine ga zajedničkim postupkom liječenja neplodnosti. Metoda se sastoji u uvođenju sperme unutar maternice žene. Prije određivanja prikladnog dana za postupak pomoću kontrolnog ultrazvuka. VMI se vrši u prirodnom ciklusu ili stimulaciji hormona.

Poseban tretman ejakulata povećava šanse za uspješnu operaciju. Pročišćeni sjeme od donora ili partnera umetnuto je u maternicu pomoću katetera i štrcaljke. Pacijent bi trebao provesti četvrt sata na vodoravnom položaju; daljnja hospitalizacija nije potrebna. Vjerojatnost začeća za žene mlađe od 35 godina je visoka - u više od 80% slučajeva, trudnoća se javlja u 5 pokušaja. Ako nakon 6 pokušaja nema rezultata, preporučuje se prebaciti na IVF i ICSI (učinkovitost gore navedenih metoda).

Umjetna oplodnja: vrste i metode

Umjetna oplodnja pravi je čudo za one parove koji sami ne mogu zamisliti dijete.

Ako trajni neuspješni pokušaji dovode do nula rezultata, onda supružnici doživljavaju očaj. U ovom slučaju, umjetno osjemenjivanje postaje jedini izlaz.

Dostignuća suvremene medicine omogućuju preobrazbu snova o djeci u stvarnost. Danas nitko nije iznenađen kada čuje o IVF-u.

Što trebate znati?

Ako želite upotrijebiti umjetnu oplodnju, morate se upoznati s osnovnim načelima. Povratne informacije od ljudi koji su prošli ovaj postupak uvijek su dobra pomoć.

Prema statistikama, većina neplodnih parova radije provodi umjetnu oplodnju. Ovaj postupak ima pristupačnu cijenu. To je učinjeno u mnogim ruskim klinikama.

Prosječna cijena umjetne oplodnje (umjetno osjemenjivanje) kreće se od 15.000 rubalja.

Povratne informacije o ovom postupku obično su pozitivne. Ovdje moramo shvatiti da uspjeh ovisi ne samo o vještinama liječnika. Zdravstveni status supružnika najvažniji je čimbenik koji određuje ishod sjednice.

Što se tiče in vitro oplodnje, ponekad je takav postupak jedini izlaz. Sudeći po pregledima, žene koje su prošle kroz IVF, preporučuju temeljiti pristup izboru klinike.

Važno je utvrditi koja medicinska oprema opremljena je centar. Jednako je važno otkriti kvalifikacijsku razinu embriologa.

Ako je embriologija klinike niska, postupci mogu biti neuspješni. U ovoj izvedbi postupak se pretvara u banalnu pumpu novca iz neplodnog para.

Ali IVF, koji izvode profesionalci, radi čuda. U Rusiji su izvrsni stručnjaci koji su pomogli mnogim ljudima da postanu sretni roditelji. Stoga je nužno odabrati medicinski centar prema preporukama, a ne trošak usluga.

Metode i vrste umjetne oplodnje

To uključuje in vitro oplodnju s prijenosom drobljenja embrija u maternicu i oplodnju umjetnim osjemenjivanjem.

Što je umjetno osjemenjivanje?

Ova metoda se također naziva i osjemenjivanje. U ovoj izvedbi, sperma se uvodi u lumen jajovoda ili u maternicu.

Umjetna oplodnja se koristi u sljedećim slučajevima:

 • u nekim bolestima čovjeka (impotencija, hypospadias, nedostatak ejakulacije, itd.);
 • anatomske promjene cerviksa;
 • vaginizam koji se ne može liječiti;
 • ako se antisperm antitijela nalaze u cervikalnoj sluzi žene.

Prije postupka, stručnjaci pregledavaju spermu čovjeka. Otkrivaju uzrok neplodnosti.

Osjemenjivanje se provodi 2-3 puta tijekom jednog ciklusa. Postupak se ponavlja najmanje 3 ciklusa.

Ako se tijekom ispitivanja pokazalo da muževa sperma ima patološke promjene (smanjenje broja spermija ili ništa uopće), onda je to pitanje donatorske sperme.

Ponekad razlog korištenja spermatozoida donora postaje Rh-sukob, koji nije služen liječenju, kao i genetske bolesti u neposrednoj obitelji njezina muža.

Tako se sjeme muškarca uvodi u ženski genitalni trakt, zaobilazeći prepreke za njega. Mehanizam postupka ovdje je kako slijedi: spermatozoidi su smješteni u genitalni trakt ili u uterus.

Zatim, jedan od njih oplodi zrelo jaje (umjetno osjemenjivanje). Nakon toga, implantirana je na stijenku maternice i embrij se nastavlja razvijati. Takvom gnojidbom ne nastaje problem "ekstra" embrija.


Ako se ne provodi stimulacija jajnika, tada se oplodnja može izvesti nekoliko puta.

Isprva, nakon postupka se ne preporučuje seksanje. Maternica mora biti zaštićena od bakterija i oštećenja. Ali pitanje seksualnosti rješava se pojedinačno.

U pravilu, nakon oplodnje s donorskim spermom, trudnoća se javlja u 80% slučajeva. Žene koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji pod nadzorom su stručnjaka iz antenatalne klinike.

Obično trudnoća i porođaj nastaju bez komplikacija. Anomalije razvoja fetusa u takvim slučajevima javljaju se češće nego kod ostalih trudnica.

Što je in vitro oplodnja (IVF)?

Ova metoda uključuje gnojidbu, koja se izvodi izvan tijela. Jednostavno rečeno, to se provodi u laboratorijskim uvjetima (in vitro).

Prva beba s testnom tubom rođena je 1978. Danas je in vitro oplodnja najvažnija metoda liječenja neplodnosti.

Svake godine se svake godine rađa više od 200 tisuća djece rođene s IVF-om.

Ovaj se postupak primjenjuje u sljedećim slučajevima:

 • ako žena ima neplodnost zbog jajovoda;
 • s opstrukcijom i malom prohodnošću jajovoda;
 • u nedostatku učinka dugotrajnog konzervativnog liječenja (više od 5 godina);
 • kirurško liječenje nije donijelo pozitivne rezultate;
 • slučajeve neobjašnjive neplodnosti.

Za provođenje IVF-a maternica mora u potpunosti sačuvati svoju funkciju. To jest, važno je da postoje uvjeti za implantaciju embrija i za nošenje fetusa.

Osim toga, pacijent ne bi trebao imati kontraindikacije za trudnoću i porođaj (ovdje mislimo na kronične bolesti žene).

Postupak umjetnog osjemenjivanja uključuje sljedeće korake:

 • primanje jaja iz pacijenta;
 • oplodnja jaja s spermom supružnika;
 • promatranje razvoja embrija u laboratoriju;
 • prijenos embrija u šupljinu maternice.

Nadalje, trudnoća se razvija u uobičajenom scenariju. Takva trudnoća se ne razlikuje od one koja se prirodno pojavila.

Kako se radi umjetna oplodnja?

Prethodni pregled žena i muškaraca. Obično se radi 1-2 mjeseca prije početka ciklusa u kojem se postupak provodi.

Žene su stimulirane ovulacijom. Zbog toga se daje injekcijama stimulansa. Najčešće se koriste Menopur, Gonal-F ili Puregon. Liječnik propisuje samo jedan lijek.

Propušten je strogo u određenim satima (intramuskularno ili supkutano). Rast jaja javlja se pod medicinskim nadzorom. Stručnjaci provode ultrazvučne i hormonske studije, počevši od sedmog dana ciklusa.

Pod djelovanjem posebnih preparata u jajnicima pacijenata, odjednom se smeće nekoliko jaja. To povećava vjerojatnost začeća.

Stručnjaci izvode bušenje folikula jajnika. Ako se obavlja laparoskopija, tada se koristi lokalna anestezija. Pucanj se može izvesti s iglom za usisavanje.

Kada se taj proces odvija pod kontrolom ultrazvuka. Igla se umetne kroz zid mjehura ili kroz vaginalni ovčnik.

Nakon primitka jaja stavljaju se u poseban termostat. Uzgoj jaja javlja se pod određenim uvjetima.

U muškom sjemenu, spermatozoida se odvaja od sjemene tekućine. Smješteni su u inkubator i obrađeni. Zatim se sperma dodaju jajima.

Uzimaju se uzgojene gnojive. Stručnjaci odvajaju najodrživije zigote. Preostale stanice su zamrznute.

Pripremljeni zametci su posađeni u uterus. Za to se koristi kateter. Obično uzmi 3 embrija. Jedan ili dva od njih su pričvršćeni na sluznicu maternice.

Rezultat IVF-a vidljiv je nakon 2 tjedna. Žena provodi test trudnoće.

ICSI metoda

Ovo je intracitoplazmatska injekcija. Obavlja se u slučaju teške muške neplodnosti.

U tom slučaju sperma se ubrizgava izravno u jaje. Manipulacija se provodi pomoću mikroneedle. Zatim se embrij stavlja u maternicu, kao u IVF.

Umjetna oplodnja kod kuće

Kod kuće se može provesti intravaginalno osjemenjivanje. To daje iste šanse za trudnoću kao i redoviti seksualni odnos. Postupak se izvodi samostalno.

Prvo morate ispitati. Žena bi trebala isključiti moguće bolesti koje mogu komplicirati začeće i trudnoću. Osim toga, trebate saznati točan datum ovulacije.

Možete uzeti test za hormone ili kupiti test koji određuje ovulaciju.

To jest, da u potpunosti imitiraju uvjete klinike neće raditi. Stoga se sperma treba koristiti odmah nakon ejakulacije.

Postupak se izvodi pomoću štrcaljke bez igle. Za sakupljanje sjemena potreban je sterilni i suhi spremnik. Možete koristiti vaginalni dilator.

Nakon primanja sperme od donatora, pričekajte da se razrijedi (ne više od 20 minuta). Nakon toga, sperma se uvuče u špricu i ubrizgava u vaginu.

U ovom slučaju, strogo je zabranjeno ubrizgavanje sperme u šupljinu maternice. Nezavisne manipulacije ne bi trebale utjecati na sterilnu šupljinu. To može uzrokovati infekcije ili ozljede.

Ako je domaća oplodnja uspješna, rezultat će biti trudnoća.

Unatoč činjenici da umjetna oplodnja ne prestaje uvijek u koncepciji, ne biste trebali očajavati. Neprestani pokušaji, strpljenje i profesionalni pristup stručnjaka važni su čimbenici uspjeha.

Nagrada za vaš rad bit će dugo očekivana beba.

IVF. Škola dr. Komarovskog.

Metode umjetne oplodnje

Neplodnost se smatra jednim od najvažnijih problema modernog društva. Rezultati statističkih istraživanja pokazuju da više od 15% parova ne može imati dijete, a svake godine broj djece bez djece raste samo. Razlozi za poteškoće s koncepcijom uključuju lošu ekologiju, nezdravu prehranu i osjetljivost na emocionalni stres i depresiju.

Gnojidba se javlja nakon susreta i spajanja zametnih ćelija muškarca i žene. Zajedno stvaraju zigote koje kombiniraju sve genetske informacije dobivene od muških i ženskih gameta. Dalje, zigote su podijeljene u dvije stanice, a one zauzvrat, u četiri stanice, i tako dalje, dok se ne formira embrij. Njegov rast i razvoj u maternici traju devet mjeseci, nakon čega se rodi beba.

U slučaju dijagnoze neplodnosti, liječnik odabire metode umjetne oplodnje, što rezultira normalnom prirodnom trudnoćom, koja ne zahtijeva dodatnu kontrolu. Pacijenti klinika za reproduktivnu medicinu često postavljaju pitanje, ono što se zove umjetna oplodnja i koji je postotak uspješnog ishoda. Do danas postoje tri vrste liječenja neplodnosti.

Umjetna oplodnja

Ova metoda se smatra najjednostavnijim, najpristupačnijim i povezanim s najmanjim brojem komplikacija, budući da se hormonske pripravke koriste u malim dozama. Sastoji se od uvođenja sperme u maternicu kroz kateter. Trudnoća se javlja u 25-35% slučajeva.

Prvo, ispitana je žena da se izuzmu zarazne bolesti, a provjerava se i tubalna prohodnost radi izbjegavanja ektopične trudnoće. Muškarac daje analizu spermija i neposredno prije postupka - za odabir najaktivnijih i najaktivnijih gameta.

Proces osjemenjivanja može se provesti nekoliko puta, bez štete ženi. Ali mora se provesti u klinici. Neobrađen sjeme i ne-sterilnost mogu biti izvor zaraznih bolesti.

Intracitoplazmatska injekcija sperme

broj aktivnih zametnih stanica, teratospermija i drugih bolesti sperme.

U prvoj fazi provodi se puno medicinsko ispitivanje obaju partnera. Zatim, žena uz pomoć hormonskih lijekova stimulira jajnike zbog mogućnosti izvlačenja jaja. Čovjek uzima jednu, najaktivniju spermu, koja je umetnuta s tankom iglom u žensku reproduktivnu ćeliju. Zatim je embrij transplantiran u maternicu.

Sve radnje provodi iskusni embriolog, koji pažljivo prati svaku fazu, s posebnom pažnjom. Vjerojatnost začeća je 50-60% slučajeva.

In vitro oplodnja

Ova se metoda također smatra vrlo dugom i dugotrajnom. Imenovan je nakon neuspjelog liječenja konzervativnim metodama.

Prije postupka, žena podvrgava testovima krvi i urina, kao i zdjelice ultrazvukom. Čovjek prolazi ispit i daje spermu na pregled. Ako se kontraindikacije ne otkriju, provodi se stimulacija jajnika, a zatim se ekstrahira nekoliko ženskih gameta.

Zatim se najpopularnija sperma miješa s jajašcima, a nakon jednog dana mikroskopom, stručnjak određuje je li došlo do oplodnje. Ako je ishod pozitivan, nakon dva ili tri dana, embriji se transponiraju u maternicu. Rezultati medicinskih statistika ukazuju da 35-40% pokušaja završava zamišljanjem djeteta.

Unatoč velikim poteškoćama i nedostatku apsolutnog jamstva koncepcije, ne biste trebali odustati. Tvrdi rad roditelja i profesionalno djelovanje liječnika zasigurno će dovesti do pojave dugo očekivanog zdravog djeteta.

Kako je umjetno osjemenjivanje?

Posljednjih godina, nažalost, došlo je do povećanja postotka žena koje prirodno ne mogu zatrudnjeti. Razlog tome je pogoršanje situacije u okolišu, razne upale ženskih genitalija i mnogi drugi čimbenici. Sindikat muškaraca i žena smatra se neplodnim u slučaju kada su partneri seksualno aktivni bez upotrebe kontracepcijskih sredstava za 1-2 godine, ali dugo očekivana trudnoća nikad ne dolazi. Ovaj problem dijagnosticira se oko svakog peti bračnog para. U takvim situacijama dolazi do spašavanja metode umjetne oplodnje ženskog jajašca.

Metode umjetne oplodnje

U suvremenoj medicini danas postoji nekoliko metoda umjetne oplodnje, koje se već dugi niz godina uspješno koriste. Svaki par koji je odlučio da se pridržava jedne od metoda umjetne oplodnje, trebate znati kako se radi umjetna oplodnja i što očekivati ​​tijekom ovog postupka. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na najzanimljivija pitanja o takvoj teškoj temi. Danas možete postati punopravna obitelj, zamišljati i roditi zdravo dijete pomoću metoda kao što su:

 • In vitro oplodnja (IVF) - spajanje muških i ženskih stanica obavlja se u laboratoriju u sterilnoj cijevi, nakon čega se embrij razvija u područje maternice neplodne žene.
 • Intracitoplazmatska injekcija spermija u jajnu stanicu (ICSI) - metoda ovog postupka je gotovo identična onoj prethodnoj, ali u slučaju ICSI gnojidbe nastaje uporaba pročišćenih, pripremljenih muških spermija (pacijentov supružnik ili donor).
 • Umjetna oplodnja (AI) - ova vrsta umjetne oplodnje se pribjegava kada su kod muškaraca identificirani problemi reproduktivne sfere (nedovoljna aktivnost spermatozoida, odstupanja u radu seksualnih funkcija, prisutnost drugih bolesti).
 • Donacija muškog genetskog materijala.
 • Začeće uz korištenje profesionalca za jaja ili pojedinačnog donatora.

Važno je! Ako već godinama neuspješno pokušavate postati roditelji i već ste koristili sva dostupna sredstva za koncepciju, ne biste trebali očajavati - svaki par ima priliku da se služi službama zamjenske majke. Međutim, ako ne možete ili ne želite koristiti ovu metodu, uvijek možete usvojiti bebu koja je ostala bez roditelja.

Razumijemo sakrament koncepcije

Sama gnojiva je početna faza rađanja novog života. Njegov početak smatra se trenutkom povezivanja ženskih i muških spolnih stanica. Od ove sekunde spol djeteta već je slučajno unaprijed određen. Znamo da u spermi i jajnoj stanici ima 23 kromosoma, od kojih je jedan odgovoran za spol budućeg djeteta. Kada se pronađe stanica jaja s muškom spermom s X kromosomom, par se rodio djevojkom, ako se s Y kromosomom uskoro čestitamo na rođenju dječaka.

U pravilu, u 12-14 dana nakon početka menstruacije, gotovo svaki član slabijeg spola počinje ovulirati - oslobađanje jaja iz folikula koja je spremna za oplodnju. Kroz fallopijske cijevi postupno se kreće u dubine, gdje će neko vrijeme nestati od čekanja na sastanak s spermatozoidom. Stanica jaja sposobna je začiniti otprilike 24 sata nakon što napusti folikul. Tisuće spermija idu uz sjemenu tekućinu u žensku vaginu i počinju svoj dug i težak put.

Potrebno je 3-4 sata da sperma prođe ovu kratku udaljenost. Na njihovom putu postoje mnoge prepreke, a većina njih umire. Samo najkvalitetniji i mobilniji od njih postižu željeni cilj. Kako bi se došlo do koncepcije, potrebno je oko 10 milijuna muških stanica, ali samo će jedna od njih biti spojena s jajnim stanicama koje će moći prodrijeti kroz gustu zaštitnu membranu. Trenutak njihova spajanja smatra se trenom oplodnje.

Dvije spojene ćelije na kraju se pretvaraju u zigote, a potom u embrij - prototip budućeg malog čovjeka. Trudnoća se događa kada oplođeno jaje stiže do maternice i pričvršćuje se na unutarnju podlogu maternice - endometrija. To se događa oko 7-10 dana. Nakon toga počinje proizvoditi poseban hormon odgovoran za trudnoću (hCG) u ženskom tijelu, što vam omogućuje dijagnosticiranje nove trudnoće kod kuće - samo trebate kupiti poseban test iz ljekarne. Nakon devet mjeseci, rođen je novi muškarac.

Umjetna koncepcija i njegove vrste

Ako je nekoj ženi ili njenom partneru dijagnosticirana neplodnost, tada se u tom slučaju primjenjuje postupak umjetne oplodnje. Ali ne treba se bojati riječi "umjetno", budući da se tako stvorene bebe apsolutno ne razlikuju od djece koja su rođena prirodno.

Najpristupačnija i jednostavna metoda umjetne oplodnje smatra se umjetnim osjemenjivanjem. Tijekom ove manipulacije, muška sperma se izravno stavlja u šupljinu maternice pomoću posebnog katetera, gdje spermatozoidi samostalno nalaze jajašku stanicu i spajaju se s njom. Naravno, sperma se unaprijed čisti i priprema, samo se odabire najkvalitetnija i pokretljiva sperma.

Uoči manipulacije, par mora proći puni pregled tijela, proći potrebne testove. Žena je testirana na jajovodima za prohodnost, čovjek uzima analizu sjemena i oba partnera poduzimaju testove za prisutnost genitalnih infekcija. Često, ako je potrebno, ovulacija kod žena stimulirana je uz pomoć posebnih hormonskih injekcija.

Ova vrsta umjetne oplodnje se koristi u slučajevima gdje:

 • žena ne ovulira;
 • jajovodne cijevi neprohodne ili potpuno odsutne;
 • žena tijekom grčenja doživi grčeve i kontrakcije mišića;
 • žensko tijelo proizvodi anti-spermijska tijela koja oduzimaju vitalne stanice spermija;
 • muškarcu se dijagnosticira impotencija ili drugi poremećaji u seksualnoj sferi;
 • faktor dobi;
 • žena ima bolest endometrioze ili drugih bolesti na genitalnom području;
 • analiza sperme ima nezadovoljavajuće rezultate.

U primarnoj neplodnosti (neplodnost 1 stupanj) parovi preferiraju ovu metodu umjetne oplodnje.

Važno je! Učinkovitost ove vrste umjetne oplodnje iznosi oko 25%. Međutim, stupanj djelotvornosti određen je i nizom čimbenika: starosti partnera, stupnja i trajanja neplodnosti, kvalitete ejakulacije i nekih drugih.

In vitro oplodnja (IVF) je skuplji, kompliciraniji i dugotrajniji postupak. Ona se pribjegava situacijama u kojima postoji mnogo pokušaja neuspješnog začeća na prirodan i umjetan način, ali se dugo očekivana trudnoća nikad nije dogodila. Par zajedno mora proći niz testova, ženi se daje ultrazvučnu dijagnozu, jajovodne cijevi se provjeravaju za prohodnost, a muškarac uzima spermogram. Nakon duge pripremne faze, idite izravno u proces umjetne koncepcije.

Muška biomaterijala se prerađuje i čisti, nakon čega se u inkubatoru stavi u povoljan hranjivi medij. U sterilnoj cijevi, najaktivnija i najkvalitetnija spermatozoida se miješaju sa ženskim stanicama. Oko dana kasnije možemo utvrditi je li došlo do oplodnje. Nakon 2-3 dana, embrij razvija se u uterus neplodnog pacijenta za daljnji razvoj.

U postupku IVF-a, nekoliko embrija obično se stavlja u uterus odjednom, kako bi se povećala učinkovitost postupka. Ako želite, par može zamrznuti preostale zametke kako ne bi prošao kroz sve prethodne faze IVF-a. Mogućnost trudnoće pri korištenju ove metode je približno 20-30%.

Itoplazmatska injekcija sperme (ICSI) se obično koristi u slučajevima muške neplodnosti. U većini slučajeva, uzrok je nedovoljna pokretljivost spermija, ili njihova potpuna odsutnost u ejakulatu. Postupak je prilično jednostavan - odabrana sperma dobiva se izravno u jaje pomoću vrlo tanke igle. To se ne događa u ženskom tijelu, već u laboratoriju pomoću prethodno dobivenog i prerađenog jajašca. Tijek manipulacije kontrolira se mikroskopom.

Za ICSI se pripremaju kao i za IVF. Jedina je razlika u tome što IVF spermić ima priliku samostalno doći do jaja, a ICSI-ju ovaj zadatak poduzima iskusni stručnjak. Mogućnost trudnoće pomoću ove metode umjetne oplodnje je oko 30%. Da bi bili precizniji i da se odnose na statistiku, vjerojatnost ovisi io dobi žene:

 • prilika za trudnoću s IVF-om kod žena mlađih od 35 godina iznosi oko 40%;
 • između 35 i 37 godina - 30%;
 • u dobi od 38-40 godina - 20%;
 • žene starije od 40 godina dobile su oko 10%, a kod 45 godina - oko 1%.
Alternativne metode koncepcije

Valja napomenuti da u teškim slučajevima, za parove bez djece, postoje i načini da postanete sretni roditelji:

 • koristeći usluge surogat majke (vaše nerođeno dijete nosi i rodi drugu ženu);
 • in vitro oplodnja pomoću donor biomaterijala;
 • korištenje zamrznutih zametaka;
 • usvajanje djeteta bez pravih roditelja.
Znatiželjne činjenice

Postoji mišljenje da se djeca, zamišljena umjetnim sredstvima, više puta aktivno razvijaju od svojih vršnjaka, ali istodobno su osjetljivija na razne bolesti. Međutim, to su samo pretpostavke, i zapravo djeca iz "ispitne cijevi" apsolutno se ne razlikuju od djece koja su prirodno začeta. Možda se takva mišljenja zasnivaju na činjenici da je dijete zamišljeno uz pomoć IVF-a rođeno od roditelja srednjih godina, tako da je još poželjnije, dugo očekivano i voljeno. Nadalje, sposobnost provođenja ovog postupka uglavnom je dostupna ljudima čija financijska komponenta je dovoljno pouzdana i stabilna, a takvi će roditelji u budućnosti moći dati potomstvu pristojno obrazovanje i izvrsne životne uvjete.

Teškoće izbora

U ogromnoj većini slučajeva, gotovo bilo koji oblik ženske i muške neplodnosti može se uspješno izliječiti, a supružnici uspiju doživjeti radost djeteta. Međutim, ponekad se događa da je utvrđen uzrok neplodnosti, ali nije moguće ukloniti ili uz pomoć droga ili na operativan način.

Koja je metoda umjetne oplodnje? Ovo pitanje nema definitivan odgovor. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, postupak umjetne oplodnje financijski je dostupan gotovo svima i jednostavan je za izvođenje. Ali ne možete jamčiti za svoju vrlo visoku učinkovitost. Dok je in vitro oplodnja vrlo skupo, a njegova primjena može potrajati više od godinu dana, ali vjerojatnost dobivanja željenog rezultata je prilično visoka.

Tehnike umjetne oplodnje dolaze pomoći parovima s sličnim poteškoćama, a uspješno ih je proveo dr. Lazarev Alexander Pavlovich, kandidat medicinskih znanosti, autor više od 30 znanstvenih radova na području različitih oblika neplodnosti. Sjeti se da su svi parovi bez izuzetka koji su uspjeli zatrudnjeti i roditi dugo očekivanu bebu, uz pomoć suvremenih postignuća u području reprodukcije doživljavaju veliku roditeljsku sreću. Što se može reći o neplodnim muškarcima i ženama koji još sumnjaju i još nisu uspjeli donijeti ovu odluku. Međutim, valja imati na umu da je nakon trideset godina ženama mnogo teže postati majka, čak i uz pomoć umjetne oplodnje. Izmjerite prednosti i nedostatke, napravite pravu odluku i doživite radost djeteta!

Metode oplodnje

Ovdje ste

 1. Početna stranica>
 2. Neplodnost>
 3. Metode oplodnje

djeca su rođena u našem timu

IVF prosječne performanse mreže

klinike diljem Rusije, uključujući 3, priprema za otvaranje

Iz jednog ili drugog razloga mnogi parovi ne mogu zamišljati dijete na prirodan način. Ova situacija danas nije rečenica, suvremene reproduktivne pomoćne tehnike dolaze u pomoć supružnika. Metode oplodnje su različite, neke što je moguće bliže prirodnom, a druge se izvode izvan ženskog tijela. Izbor ovisi o patologiji koja je prouzročila neplodnost, stanje zdravlja žene i muškarca, neke druge okolnosti. Kako bi savjetovali koje metode oplodnje odgovaraju određenom paru, samo stručnjak za plodnost može.

Metode oplodnje - umjetna oplodnja

Umjetna oplodnja spermija je jedna od najjednostavnijih, pristupačnijih i istodobno vrlo djelotvornih metoda. Ima svoje pozitivne i negativne strane. Prednosti uključuju prilično visok postotak trudnoća, relativnu jednostavnost držanja, sigurnost, mogućnost korištenja bez dodatne stimulacije jajnika. Koncepcija tijekom osjemenjivanja odvija se gotovo prirodno. Nedostaci uključuju prilično veliki broj ograničenja. Nisu svi oblici neplodnosti mogu ispraviti ovu metodu oplodnje.

Indikacije za umjetno osjemenjivanje žene su prisutnost protutijela spermija, povećana kiselost vagine, što dovodi do smanjenja aktivnosti sperma patologija vratne strukture, osobito cervikalne sluzi, što uzrokuje imobilizaciju muških zametnih stanica. Na dijelu iskaza čovjeka mogu biti blagi pad u broju spermija i same sperme, povećana viskoznost sperme, problemi s erekcijom, retrogradna ejakulacija u šupljinu mjehura. Kontraindikacije u postupku su jajovodi, nekoliko neuspješnih pokušaja da se korištenje ove tehnike oplodnje, nemogućnost da se muž dovoljan broj aktivnih spermija i izbjegavajući korištenje doniranih sjemena, raka i benignih tumora infekcije genitalnog trakta, operacije na prsni organi, hormonalni poremećaji, ometanje sazrijevanja jaja.

Metode oplodnje umjetnim osjemenjivanjem su različite. Najčešći i učinkovitiji je intrauterinska injekcija sperme. Također, materijal može ući u vaginu, cervikalni kanal, cijevi, izravno u folikula. Postoji tehnika oplodnje abdomena, kada se sperma injektira u trbušnu šupljinu. Za umjetno osjemenjivanje pomoću muškog sperma ili donora. Oni su podvrgnuti posebnom tretmanu kako bi se povećale mogućnosti gnojidbe.

Umjetna oplodnja se obavlja sa ili bez prethodne stimulacije sazrijevanja jaja. U drugom slučaju, prilika za trudnoću smanjuje se za 2-3 puta. Postupak se provodi na izvanbolničkoj osnovi. Žena, kroz poseban kateter, ubrizgava se u spermu obrađene šupljine maternice. Nakon toga, preporuča se leći barem pola sata. Kada prvi put pokušate zatrudnjeti je 12-15%, u budućnosti malo se povećava. Oko 87% žena zatrudne za tri ciklusa, au četvrtom ciklusu šanse su smanjene na 6%. Budući da se umjetna oplodnja ne preporuča koristiti više od 4 puta. Ako trudnoća nije došla, koristite druge načine oplodnje.

IVF fertilizacijske metode

In vitro oplodnja je najčešća i učinkovita metoda korekcije neplodnosti. Koristi se više od četrdeset godina i dovodi do trudnoće u trećini slučajeva, a neke klinike daju čak 50% rezultata. Takve metode oplodnje prikazane su u sljedećim situacijama:

 • Ometanje jajovoda
 • Niska kvaliteta sperme kod muškaraca
 • Neobjašnjivi uzroci neplodnosti
 • Visoka vjerojatnost nasljednih bolesti
 • Nepoštivanje drugih metoda oplodnje

IVF se sastoji od nekoliko faza. Ali prije primjene bilo koje metode oplodnje, par mora temeljito ispitati. U identificiranju određenih patologija, infektivnih bolesti, propisana je terapija. Tek nakon završetka možete ići izravno u IVF.

Prva faza je stimulacija jajnika. Provodi se prema kratkom ili dugom protokolu. Kratkom uporabom upotrebljavaju se samo lijekovi s analognim folikulima koji stimuliraju hormon. Počnite stimulaciju 2-3 dana ciklusa. S dugim protokolom, oni najprije blokiraju proizvodnju vlastitih hormona u hipofiza. To vam omogućuje bolju kontrolu procesa daljnje stimulacije. Započnite uzimati lijekove 21. dan ciklusa i nastavite do sljedećih 2-3 dana sljedećeg razdoblja. Zatim prijeđite na stimulaciju jajnika. Nakon izlaganja drogama dozrijeva se od jedne do 7-8 jaja.

Druga faza - uklanjanje jaja. To se izvodi transvaginalnim punktom jajnika. Rezultirajuće stanice mogu biti podvrgnute genetskoj analizi, ako postoji velika vjerojatnost nasljednih patologija.

U trećoj fazi metode oplodnje su različite. Jednostavno možete dodati pročišćenu spermu u okoliš s jajima, gnojidba je gotovo jednaka kao u prirodnim uvjetima. Postoji naprednija tehnika u kojoj se spermijska stanica umjetno uvodi u žensku reproduktivnu ćeliju. Oplođeno jaje se stavlja u podlogu za uzgoj embrija, a zatim se inkubira u termostatu 2-5 dana.

Četvrta faza je prijenos zametaka u maternicu. Nosite je 2-5 dana nakon sakupljanja jaja. Metode oplodnje ne utječu previše na uvjete presađivanja, broj primljenih jaja i zametaka, broj prethodnih pokušaja IVF-a, dob i zdravstveno stanje žene te spremnost endometrija na zametak. Prijenos se obavlja u operacijskoj dvorani, pacijent se nalazi u ginekološkoj stolici, anestezija nije učinjena, sedativna i antispazmodični lijekovi se mogu koristiti. Embriji se uvode u maternicu pomoću specijalnog plastičnog katetera. Cijeli postupak traje ne više od 7-10 minuta. Nakon toga, lijekovi progesterona propisani su za održavanje implantacije i naknadne trudnoće.

Posljednja faza - kontrola trudnoće. Bilo da su metode oplodnje bile uspješne, može se reći samo 14 dana nakon prijenosa embrija. Otprilike 5-7 dana liječnik vam može savjetovati da prođete analizu progesterona. Ali njegova razina ne govori o uspjehu postupka, niti o njegovu neuspjehu. Istraživanje je provedeno radi ispravljanja hormonske terapije. U drugom tjednu, pacijent je testiran na HCG, samo promjena u njegovoj razini može reći je li došlo do trudnoće ili ne. Ako je potrebno, napravite ultrazvuk, ali će studija biti otkrivena 20-21 dana nakon prijenosa embrija.

Pomoćne metode oplodnje ICSI

Metode oplodnje ICSI koriste se za mušku neplodnost. Indikacije mogu biti niskokvalitetni ejakulati, do potpune odsutnosti sperme u njemu, vazektomije, kongenitalne patologije spermatozoida, problema s erekcijom i ejakulacijom, visoki rizik od nasljednih patologija. Metode oplodnje ICSI-a omogućuju muškarcu da postane otac čak i kad uspije dobiti pojedinačne sperme s niskom mobilnošću. Često se nalaze samo u tkivu testisa. Koncepcija pomoću ICSI-ja događa se u približno 30-80% slučajeva. Ove metode oplodnje ne utječu na učestalost implantacije zametaka u maternicu i početak punog trudnoće.

Bit ICSI je da se sperma injektira izravno u citoplazmu jaja. Učinite to posebnom mikroskopskom iglom pod mikroskopom. Prethodno obavlja odabir prikladnih za gnojidbu sperme. Ako je potrebno, možete provesti svoju genetsku analizu kako biste isključili nasljednu patologiju. Ako postoji veća vjerojatnost genetske bolesti povezane s seksom, možete odabrati stanice s X ili Y kromosomima. U drugim situacijama nije dopušteno koristiti metode oplodnje za planiranje spola djeteta. Nakon začeća, uzgoj i presađivanje embrija je točno onakav kakav je uobičajen IVF. Možete napraviti IVF, IVF s ICSI, umjetno osjemenjivanje u klinici "Centar IVF" Volgograd.

Metode oplodnje EIFT i GIFT

Takve metode oplodnje poput GIFT-a i EIFT-a rijetko se koriste sada, iako su prije 15 godina mogli natjecati s IVF-om. Njihova učinkovitost je nešto niža nego kod IVF-a, ali nije mnogo manja od 25-29%. Indikacije za primjenu metoda su neplodnost nepoznate etiologije, patologija cerviksa i sluznice cerviksa, endometrioza cijevi, prisutnost antitijela na mušku spermu u žena, neuspješni pokušaji intrauterine umjetne oplodnje. Možete koristiti ove metode gnojidbe i muški faktor neplodnosti, ali u takvoj situaciji bi bilo učinkovitije EIFT, a ne GIFT.

Metode oplodnje GIFT-a i ZIFT-a mogu se primijeniti samo s jednom, a po mogućnosti s dvije prohodne cijevi. Bit GIFT-a je da se stanica jajnih stanica pomiješana s posebno tretiranom spermom prenosi u jajovodnu cijev. Koncepcija se već događa u cijevi, kao iu prirodnim uvjetima. Provedite prijenos laparaskopii, pod općom anestezijom. Na prednjoj stijenki trbuha izrađuju se pukotine, zatim se umetne laparoskop, prihvati se kraj jajovode i u njega se umetne jedna jaja pomoću katetera. Pratite početak trudnoće tri tjedna nakon postupka.

EIFT i IVF vrlo su slične metode oplodnje. Za razliku od GIFT-a, koncepcija tijekom FETT-a događa se izvan ženskog tijela. Zametak se prenosi prvoga dana, ne u šupljinu maternice, već u jajovod. Metoda prijenosa je ista kao kod HIPT transabdominalne laparoskopije. Ranije su se pokušali prenijeti zigote u cijev kroz cervikalni kanal i uterus. Ali vjerojatnost trudnoće u isto vrijeme je smanjena.

Metode oplodnje GIFT-a i EIFT-a sada su stvar prošlosti, unatoč njihovoj učinkovitosti. Vrlo malo reproduktivnih klinika pruža ovu uslugu. Ova situacija je povezana s činjenicom da metode osiguravaju invazivni postupak koji povećava rizik od komplikacija. Za razliku od IVF-a, vrlo je malo znanstvenih dostignuća u tijeku kako bi se poboljšao GIFT i EIFT. Stoga, tijekom vremena, njihova učinkovitost, u usporedbi s klasičnim IVF-om, može biti znatno smanjena, što će ove metode gnojidbe učiniti još manje popularnima.

Umjetna gnojidba

1. Mala medicinska enciklopedija. - M.: Medicinska enciklopedija. 1991-1996. 2. Prva pomoć. - M: Velika ruska enciklopedija. 1994 3. Enciklopedijski rječnik medicinskih pojmova. - M.: Sovjetska enciklopedija. - 1982-1984

Pogledajte što je "umjetna gnojidba" u drugim rječnicima:

Umjetna gnojidba - med. Umjetna oplodnja (AI) je spajanje muškog gameta s ženama, što dovodi do stvaranja zigota, koji se obavlja umjetno ili izvan ženskog genitalnog trakta, nakon čega slijedi prijenos zigota ili koncepta u šupljinu maternice ili uterine... Disey Reference

Umjetna oplodnja - umjetno osjemenjivanje umjetnog uvođenja sjemena u žensku vaginu kako bi se dijete razvilo. Dan umjetne oplodnje trebao bi se podudarati s danom kada se očekuje da će žena ovulirati (vidjeti Menstrualni ciklus). Cum za...... Explanatory Dictionary of Medicine

Fertilizacija Umjetna (umjetna oplodnja) - umjetno uvođenje sjemena u žensku vaginu za dijete. Dan umjetne oplodnje trebao bi se podudarati s danom kada se očekuje da će žena ovulirati (vidjeti Menstrualni ciklus). Sperma za umjetno osjemenjivanje...... Medicinski uvjeti

Gnojidba umjetnom izvan majčinog tijela (in vitro gnojidba, Ivf) - oplodnja jaja izvan tijela; koje se provodi rastućim zigotama na blastocističku fazu i daljnju implantaciju u maternicu. Po prvi put je ova metoda oplodnje primijenjena u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 1978. godine došlo je do prvog rođenja...... medicinskih pojmova

GRAĐEVINSKI UTJECAJ IZVAN Materinog organizma - (in vitro oplodnja, IVF) gnojidba jaja izvan tijela; koje se provodi rastućim zigotama na blastocističku fazu i daljnju implantaciju u maternicu. Po prvi put, ova metoda oplodnje primijenjena je u Velikoj Britaniji, a 1978. godine...... Eksplanatorni rječnik medicine

Umjetna i prirodna - Umjetna i prirodna ontološka obilježja objekata unutarnje i vanjske stvarnosti, razlikujući ih prema načinu porijekla, postojanju i nestanku. Prvi put je omjer "umjetno i prirodno" kao filozofski...... Filozofska enciklopedija

Umjetna oplodnja - Ne smije se miješati s in vitro oplodnjom. Umjetna oplodnja Uvođenje sperme životinje u ženski genitalni trakt umjetnom metodom u kojoj se sperma od muškog spola dobiva unaprijed Koristi se u stočarstvu za...... Wikipediju

Gnojidba s donorskim stanicama (Osnaživanje donatora) - vidi umjetno oplodnje. Izvor: Medicinski rječnik... Medicinski uvjeti

ARTIFICIJSKO GNOJIVANJE - osjemenjivanje, instrumentalni uvod u ženske genitalije domaće ili konzervirane sperme. Poznato je iz 18. stoljeća, široko rasprostranjeno od sredine. 1950. u vezi s razvojem metoda za krioprezervaciju sperme u tekućem dušiku. Primajte...... veliki enciklopedijski rječnik

Umjetna gnojidba - Umjetna gnojidba, oplodnja, instrumentalni uvod u ženske genitalije domorodačke (u prirodnom stanju) ili konzervirana sperma u određenim vrstama neplodnosti. Za umjetno osjemenjivanje pomoću muškog sperma...... moderne enciklopedije

Umjetna oplodnja - Umjetna fertilizacija, oplodnja, instrumentalni uvod u ženske genitalije rodnog (u prirodnom stanju) ili konzervirana sperma u određenim vrstama neplodnosti. Za umjetno osjemenjivanje koristite mušku spermu...... Ilustrirani enciklopedijski rječnik