Umjetno hranjenje

Zasnivanje

Nažalost, sve majke ne mogu dojiti svoje bebe.
Netko ne može dojiti iz medicinskih razloga, netko pati od hipogalaktije - bez laktacije, netko ne dolazi na hranu, netko jednostavno ne želi.

Samo 2-4% žena pate od hipogalaktike, tj. Fiziološki, to je rijetka situacija. Čak i ako majka ima samo 50-100 grama mlijeka u prsima, prvo bi trebala dojiti svoju bebu. Za bebe vrlo je važno dobiti zaštitne faktore, imunoglobuline i druge elemente s majčinskim mlijekom.

Neke majke vjeruju da osim hranjenja djeteta s dobrom markiranom smjesom neće biti suvišno, čak i ako je dojenje dovoljno. Uostalom, smjesa sadrži toliko mnogo vitamina i mikroelemenata!

Iako smo sami dojenčad, nemam osobnog iskustva u IW-u i SV-u, ali nadahnutim postovima... Zanimalo me je to da postavim ovo pitanje.

Dječja hrana na našem tržištu sada je zastupljena u širokom rasponu. Hvala Bogu, postoji mnogo toga za izbor.

Moderni proizvođači visoko kvalitetne mliječne mliječne formule. pokušao je dovesti smjesu do maksimuma do sastava majčinog mlijeka. Moderna visoko kvalitetna mliječna mliječna formula prilagođena je značajno različitoj od mješavine koja je bila u našim baka i majkama.

Ako dijete još uvijek treba umjetno hranjenje:
Nažalost, prilikom odabira hrane za bebu, majke su prisiljene djelovati pokusom i pogreškom. Sve mješavine imaju gotovo isti sastav vitamina, minerala, masnih kiselina i razine proteina. Sastav ulja je drugačiji, ali nitko neće unaprijed reći da je prikladniji za određeno dijete.

1. Pri odabiru mješavine za dojenčad treba obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda, kao i u kojoj dobi je namijenjen. Ni u kojem slučaju ne bi trebao dati dva mjeseca beba smjesu dizajniran za djecu koja su već šest mjeseci. To može učiniti mnogo štete djetetu.

2. Odabir mliječne formule za bebe, potrebno je ispitati oznaku proizvoda. Da sadrži sve potrebne informacije o dječjoj hrani i njegovim svojstvima.

3. Za dojenčad s slabim imunitetom postoje posebne mliječne formule, koje uključuju korisne prebiotske bakterije. Usput, ova mješavina se također može dati apsolutno zdravih beba da ojača imunološki sustav.

4. Za dojenčad koja je sklona manifestacijama raznih alergijskih reakcija, preporučuje se odabrati profilaktičku hipoalergensku mliječnu formulu. Ovaj proizvod napravljen je na osnovi djelomično cijepanog proteina koji može značajno smanjiti alergenost mješavine i time izbjeći razvoj alergija kod bebe.

5. Za prehranu bebe skloni anemiji, smjesa koja sadrži velike količine željeza je savršena. Količina ovog minerala u smjesi treba navesti na naljepnici. Na primjer, smjesa, idealna za djecu koja pate od anemije, ne sadrži 5 grama željeza po litri, ali 7 grama ili 8 grama, a ponekad i 12 grama.

6. Normalizacija sastava crijevne mikroflore dojenčadi doprinosi fermentiranim mliječnim smjesama. Osim toga, oni poboljšavaju probavu, jačaju imunitet mrvica i smanjuju vjerojatnost raznih crijevnih infekcija.

7. Ako iz bilo kojeg razloga dojenačka formula nije bila u skladu s djetetom, preporučuje se prebaciti na drugo samo na savjet pedijatra. A to se ne postiže odmah, već postupno, u pravilu, u roku od tjedan dana.

8. Odaberite mješavinu u skladu s njihovim financijskim mogućnostima. Ako počnete hraniti bebu prvo s skupom smjesom, a zatim odlučite da je preskupo i odlučite promijeniti prehranu, to će biti još jedan "stres" za dijete probavni sustav.

Nema potrebe mijenjati smjesu bez posebnih indikacija. Neka majka pomisli: "Danas ću hraniti Hip-pom, sutra, za promjenu, Sempre, poslije sutra ću Nanu, a zatim ćemo probati dadilicu... Ovo nije u redu! Često se događa da kada majka počne hraniti dijete s novom mješavinom, postaje više nemiran, plačeći, kucajući noge. Tada odlučuje: "Ova hrana nije pogodna, pokušat ću nešto drugo." Ova mama često pogoršava situaciju. Određeno razdoblje navikavanja na smjesu je neminovno!

Smjese su podijeljene na prilagođene, neprilagođene i djelomično prilagođene.

Prilagođene mješavine prikladnije su za novorođenčad jer je njihov sastav najbliži kompoziciji majčinog mlijeka. Djelomično prilagođene smjese pogoršavaju ponavljanje sastava majčinog mlijeka, ali obično su jeftinije, što je također važno za obitelj. Ako dijete nema zdravstvenih problema, možete razgovarati s pedijatrom o prenošenju djeteta u takvu mješavinu, ali tek nakon 4-6 mjeseci. Neadaptirana mješavina je inherentno kravlje ili kozje mlijeko i ne preporuča se prehranjivati ​​mlijeko djeci do godinu dana, budući da se njegova sastav značajno razlikuje od one majčino mlijeka, a ključanje dodatno smanjuje količinu korisnih tvari koje se nalaze u njemu.

Mješavine su također podijeljene ovisno o dobi djeteta:

 • za hranjenje novorođenčadi slabih i preranih beba, koristite smjese označene s "Pre";
 • koristi se mješavina za hranjenje novorođenih snažnih punoljetnih dojenčadi i djece do 6 mjeseci (ne hranjena djeci) s oznakom "№ 1";
 • formula za prehranu djece od 6 mjeseci do 12 mjeseci (djeca iz mamaca tek počinju unositi / unijeti već) se koristi s oznakom "№ 2"
 • mješavine za prehranu djece od 1 godine do 1,6 godina (tablica je uvedena / već unesena) - "№ 3".
 • formula za prehranu djece od 1,6 godina do 2 godine i starijih - "№4".
Vrlo dobro, ako promijenite dječju hranu s dobi na mješavinu iste tvrtke, onda enzimski sustav djeteta neće se morati prilagoditi novom obroku.

Tu su i terapijske smjese.

Mnoge specijalizirane i terapijske smjese za hranjenje djece do 6 mjeseci i više godina. Propisuju ih samo liječnik, od kojih se mnogi privremeno primjenjuju dok se problem ne riješi, a dijete se preporučuje da se prenese na običnu prilagođenu smjesu. Medicinske smjese su skuplje od uobičajene.

1) Hypoallergenic koristi za djecu koja su alergična na protein kravljeg mlijeka, na temelju kojih je napravio većinu smjesa. S druge strane, oni su podijeljeni na:

- smjese koje se temelje na hidrolizatu proteina sirutke, kada se razgrađuje protein kravljeg mlijeka, što ga čini niskom alergenom;

- sojine mješavine zasnovane na soje mlijeku, koriste se za djecu koja imaju nedostatak laktoze zajedno sa alergijama. Ali budući da soje, poput kravljeg mlijeka, mogu uzrokovati alergije, te se smjese uvijek ne mogu koristiti;

- smjese na osnovi kozjeg mlijeka.

2) Mješavine bez laktoze i niske laktoze se koriste kada je otkriven nedostatak laktaze kod djeteta.

3) Mješavine bogate željezom koriste se za anemiju.

4) Mješavine protiv refluksa koriste se za česte regurgitacije kod dojenčadi, dodatno se dodaju zgušnjivači.

5) Kisele smjese i smjese s prebioticima i probiotikima koriste se u crijevnoj disbakterizaciji. Fermentirane mješavine mlijeka su mješavine na osnovi acidofila, u smjesama probiotika dodatno dodavanjem bifida i laktobacila, prebiotičke smjese sadrže komponente koje pridonose rastu vlastite korisne crijevne mikroflore.

Postoje i mješavine za djecu s fenilketonurirom, pankreatijskim bolestima i alergijom glutena. Svi su odabrani od strane liječnika i strogo prema indikacijama. Znak da se smjesa ne uklapa u dijete može biti njegovo odbijanje da jede, istisne mješavinu, tekuće pjenaste stolice s mukozom ili zelenjem, zatvor, bol u trbuhu, alergijske reakcije, česte regurgitacije. Ako je smjesa prikladna za dijete, a do 3 mjeseca nepoželjno je promijeniti, a zatim se možete postupno prebaciti na drugu mješavinu.

Kada hranite djecu iz boce, morate pažljivo pratiti higijenske i sanitarne uvjete za pripremu dječje hrane. Ruke i dječja hrana mogu se prati sapunom, bocom, bradavicom steriliziranim. Također za pripremu mješavina treba koristiti posebnu vodu koja ima visoki stupanj pročišćavanja od teških metala, klora i također s niskim stupnjem mineralizacije. Ako niste sigurni u kakvoću vode iz slavine, koristite posebnu vodu za djecu za djecu. U prvom mjesecu čak treba dodatno kuhati, a zatim, u suradnji s liječnikom, možete koristiti nepropusnu pročišćenu vodu. Također, pobrinite se da voda nije vruća, optimalna temperatura dječje hrane - 35-36 stupnjeva. Toplina boca s mješavinom može biti u toploj vodi, ali u svakom slučaju ne u mikrovalnoj. Poželjno je izliti smjesu, ili u ekstremnim slučajevima, staviti u hladnjak za ne duže od 3 sata.

Ako vam je potrebna dječja hrana na cesti, gdje je nemoguće pridržavati se svih sanitarnih standarda za pripremu, upotrijebite gotove gotove mješavine za jednokratnu uporabu ili možete prenijeti smjesu u suhu steriliziranu bočicu i vodu za kuhanje u odvojenom posudi.

Uz mješavinu, boca s kojom hranite bebu igra vrlo važnu ulogu. To bi trebalo biti izrađeno od ekološki prihvatljivog plastičnog materijala ili stakla, izdržati ključanje, veličinu i oblik bradavica treba prilagoditi vašoj bebi. Sada postoji veliki izbor antikolikovih bočica koje sprečavaju ulazak zraka u želudac, boce, oponašanje usisavanja iz ženske dojke itd.

Hraniti smjesu ne više od jednom svaka 3 sata. Količina potrebne hrane izračunava se po stopi od 120-150 ml po 1 kg težine djeteta podijeljeno brojem hranjenja dnevno. Uobičajeno, novorođenčad treba 30-60 ml smjese u jednom hranjenju, a mjesec dana staro dijete već treba 90-120 ml. Bilo da dijete ima dovoljno hranjivih svojstava, određeno je njegovim ponašanjem, težinom, i brojem zaprljanih i zabilježenih pelene. Sjetite se da umjetno dijete mora imati redovnu dnevnu stolicu. Ako dijete dobiva više nego normalno u mjesecu, liječnik vam može savjetovati da smanjite količinu svojih dijelova ili ga hranite češće, ali manje.

Nemojte zaboraviti da je smjesa za dijete u IV, za razliku od GW, samo hrana!
Stoga, dijete na IV mora piti vodu!
Dajte mu malo vode u isto vrijeme. Voda ne smije zamijeniti smjesu i zasititi bebu prije hranjenja.
Ako je dijete starije od 6 mjeseci, prije nego što mu dade vodu, treba ga kuhati, a zatim ohladiti. Bolje je kupiti flaširanu vodu, a ne koristiti vodu iz slavine ako niste sigurni u njegovu kvalitetu.
Dijete treba dati više vode ako ima zatvor. Dodatna tekućina potiče pokret crijeva. Pazite da ispravno pripremite mliječnu mješavinu, promatrajući proporcije i količine naznačene na pakiranju. Mliječna formula iz previše praha može uzrokovati zatvor.
Dijete također treba više vode ako je bolestan ili ima groznicu. U ovom slučaju voda će pomoći od dehidracije.
Ljeti je također potrebno piti više vode nego inače kako bi se izbjegla dehidracija.
Možda ste u trgovinama vidjeli raznoliku aromatiziranu vodu i jednostavnu pitku vodu za djecu. Takva voda obično je prilično skupo, a nije potrebno dati djeci. Ako niste sigurni u kakvoću vode iz slavine, možete koristiti filtre ili kupiti pitku vodu (bolje artesije nego filtrirano) u velikim bočicama.
Ne preporuča se djetetu mineralnu vodu, osim ako nemate drugu mogućnost. Takva voda može sadržavati mnogo minerala, poput natrija, što nije jako dobro za dijete. Na primjer, natrijev klorid, tj. Hrana, je mineral koji dijete do godinu dana starosti treba u vrlo malim količinama.
Ako još morate dati djetetu mineralnu vodu, odaberite onaj u kojem je količina natrijevih soli minimalna. Na naljepnicama, natrij se naziva "Na". Izaberite vodu u kojoj je razina natrija po litri tekućine 200 mg ili manje.
Bez obzira na dob djeteta, flaširana voda se mora kuhati prije davanja djetetu ili se pripremati za pripremu mješavine.

6 pravila za umjetno hranjenje i najčešće pogreške

Za bebe prve godine života, majčino mlijeko je najbolja hrana, ali tako se događa da dijete, iz bilo kojeg razloga, ne može primiti, a zatim se morate posvetiti umjetnoj hrani.

Nadezhda Ilintseva
Pedijatar, Gradska klinička bolnica №1, Uljanovsk

Da biste pristupili ovoj odluci, liječnik i majka bebe trebaju biti vrlo odgovorni. Potrebno je pokušati zadržati što je dulje moguće, čak i ako je to tek mala majčino mlijeko, i nanijeti bebu na prsa. Uostalom, miješano hranjenje je prihvatljivija mogućnost prehrane nego isključivo umjetno hranjenje. Osim toga, mješovito hranjenje zadržava nadu da će se moguće vratiti na dojenje.

Kada se beba umjetno hrani?

Razlozi prijenosa djeteta na isključivo umjetno hranjenje prvenstveno su medicinski kontraindikacije za dojenje.

O majke uključuju: otvorenu tuberkulozu, HIV (virus ljudske imunodeficijencije), posebno opasne infekcije (na primjer, antraks, tetanus), izuzetno ozbiljno stanje majke kod kroničnih bolesti srca, jetre, bubrega itd.

Na strani djeteta, fenilketonurija, galaktozemija i leucinoza apsolutna su kontraindikacija na dojenje. Kod ovih nasljednih bolesti, bebino tijelo "neispravno" obrađuje neke od sastojaka mlijeka i one se pretvaraju u toksine. Trenutno se sva djeca bez iznimke ispituju za te bolesti neposredno nakon rođenja (analiza se vrši u bolnici).

Umjetne mješavine će biti potrebne u slučajevima gdje majke koje imaju skrb nema dovoljno mlijeka.

Ako je zbog okolnosti majka prisiljena odvojiti se neko vrijeme s djetetom, a izraženo ili zamrznuto mlijeko nije dovoljno, morat ćete upotrijebiti i umjetnu mješavinu.

Pravila za umjetno hranjenje

A sada navodimo osnovna pravila koja se moraju slijediti kada hranimo dijete s umjetnim mješavinama. Slijedeći ih, izbjeći ćete većinu "nuspojava" takve prehrane, a mrvica će vas oduševiti zdravljem i dobrim raspoloženjem.

1. Kupite umjetne mješavine samo u velikim trgovačkim centrima i specijaliziranim trgovinama. Obratite pozornost na cjelovitost ambalaže, rok trajanja i uvjeti skladištenja proizvoda.

2. Čuvajte otvorenu posudu ili kutiju s umjetnom smjesom na suhom i hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku: smjesa će se vlažiti i neće se lako otopiti. Ne koristite prašak iz pakiranja koji je otvoren prije više od 3 tjedna za kuhanje dječje hrane.

3. Da biste pripremili formulu za umjetno hranjenje, uvijek strogo pridržavajte se uputa za uporabu na pakiranju. Voda za pripremu smjese mora biti kuhana. To vrijedi i za posebnu flaširanu dječju vodu. Idealna temperatura mješavine mlijeka je 36-37 ° С. Da bi se dobila takva temperatura, kuhana voda ohlađena na 50-60 ° C trebala bi se uliti u bočicu. Izmjerite odgovarajuću količinu formulacije mlijeka pomoću mjerne žlice, izvadite višak. Prašak se prelije u vodu i brzo se promiješa dok se ne otopi. Mješavinu možete kuhati u bocu. Zatim trebate nekoliko kapi mješavine kako biste kapali na zapešću: sadržaj bi trebao biti blizu tjelesne temperature, to jest, gotovo se ne osjeća. Ako je smjesa previše vruća, možete bocu ohladiti u hladnoj vodi.

4. Sve stavke potrebne za umjetno hranjenje, kao i jela za bebe, trebale bi se odmah oprati nakon hranjenja pod strujom tople vode, uklanjanjem ostataka mješavine četkom za bocu i bradavicama. Nakon toga posuđe se mora sterilizirati. To se može obaviti u posebnim sterilizatorima ili vrenjem 10-15 minuta. Zatim se svu hvataljku hladi na sobnu temperaturu i postavlja na čisti ručnik. Potrebno je koristiti sterilno posuđe kada djetetu hranite što je dulje moguće, a minimalno razdoblje iznosi do mjesec dana od djetetova života. Za stariju djecu, dopušteno je jednostavno temeljito pranje svih hranidbenih potrepština i isperite ih kuhanom vodom.

5. Dok hranite, držite dijete u polu-okomitom položaju. Da biste smanjili unos zraka, nagnite bocu tako da mlijeko popunjava bradavicu i zrak se diže na dno boca. Nakon hranjenja držite "kolonu" bebe na ispuštanje zraka, tako da ne dopušta regurgitaciju.

6. Budite kompetentni pri određivanju količine hrane za vaše dijete. Ovo je vrlo važno. Pediatric će pomoći odrediti koliko umjetne mješavine dijete treba. Ako se smanjuje težina djeteta, uključujući bolesti zbog bolesti ili prijevremenog poremećaja, liječnik treba izračunati količinu hrane.

Caloric Maslov metoda za izračunavanje količine hrane u punom roku

Odredite kalorijski sadržaj dnevne količine hrane. Kalorijski sadržaj dnevne količine hrane po 1 kg tjelesne težine djeteta treba biti:

 • 1-3 mjeseci - 120 kcal / kg / dan;
 • 3-6 mjeseci - 115 kcal / kg / dan;
 • 6-9 mjeseci - 110 kcal / kg / dan;
 • 9-12 mjeseci - 105 kcal / kg / dan.

Pomnožite brojku koja odgovara dobi djeteta, težinu mjerenu u kilogramima.

Odredite dnevnu količinu hrane. Da bi to učinili, kalorijski sadržaj dnevne količine hrane podijeljen s kalorijskim sadržajem od 1 litre smjese, spreman za uporabu. Kalorijska smjesa uvijek je označena na njegovoj ambalaži. U prosjeku je ta brojka 800 kcal / l.

Odredite količinu jednog hranjenja. Da biste to učinili, dnevna količina hrane podijeljena je s ukupnim brojem hranjenja.

Primjer. Ako dijete u dobi od jednog mjeseca teže 4 kg, za njega će kalorijski sadržaj dnevne količine hrane biti 120x4 = 480 kcal / dan. Dalje, određujemo dnevni volumen hrane 480/800 = 0,6 l (600 ml) smjese dnevno. Ako dijete jede 8 puta dnevno, trebao bi dobiti oko 75 ml smjese u jednom hranjenju. Imajte na umu da dijete u prvoj godini života ne smije primati više od 1000-1100 ml hrane dnevno (uključujući hranu u drugoj polovici godine). Ako u intervalima između hranjenja dajete vodu za dijete, tada se njezina količina ne uzima u obzir u ukupnoj količini hrane.

Calorie metoda izračuna prehrane je vrlo jednostavna i točna. Međutim, ne zaboravite da se ponovni izračun količine mješavine treba obaviti svaka 3-4 dana, jer težina djeteta stalno raste. Ako nemate kućne ljuske, samo se pridržavajte savjeta vašeg liječnika o količini prehrane.

Pogreške u umjetnoj hrani

Najčešća pogreška - pretjerivanje djeteta. Za većinu žena, zdravo dijete čini se da je slatka dijete u slatkim bore. Želja za hranjenjem bebe vrlo je prirodna. Međutim, kada je umjetno hranjenje, prekomjerna prehrana ispunjava brojne probleme. Imajte na umu da je "besplatno hranjenje" prihvatljivo samo za dojene bebe. Ako dijete dobije mliječnu formulu, višak hranjivih tvari dovodi do metaboličkih poremećaja i prekomjerne težine.

Još jedna uobičajena pogreška je nerazumna zamjena jedne mješavine za drugu. Svaka majka želi djetetu dati najbolje. Međutim, ne biste trebali mijenjati uobičajenu hranu za dijete samo zato što je nova smjesa korisnija, moderna i sl. Zamjena smjese može biti pravi stres za bebino tijelo. I ne postoji jamstvo da nova dijeta neće uzrokovati nikakve znakove netolerancije.

Sljedeća se točka odnosi na uporabu već pripremljene umjetne smjese. Mnoge majke unaprijed pripremaju mliječnu formulu (na primjer, za noćno hranjenje). Učiniti tako kategorizirano je nemoguće, jer je smjesa izvrsno uzgojno polje za mikrobe. Iz istog razloga, neprihvatljivo je pohraniti umjetnu smjesu preostala nakon hranjenja do sljedećeg puta. Stoga uvijek pripremite svježi dio odmah prije hranjenja i odmah izliti ostatke.

Velika zabluda - hranjenje kućnih životinja djetetovog mlijeka (krava, koza). Sastav životinjskog mlijeka je toliko različit od žene da njegova uporaba u ovo doba može dovesti do alergija, metaboličkih poremećaja, doprinijeti razvoju pretilosti, dijabetesa, anemije itd.

Kako odabrati formulu za umjetno hranjenje?

Naravno, svaka, čak i najmodernija formula za mlijeko je inferiorna u odnosu na ljudsko mlijeko. Ali ako beba ne može primiti prirodnu prehranu, potrebno je osigurati odgovarajuću umjetnu hranu. Većina umjetnih smjesa temelji se na kravljem mlijeku, ali postoje i mješavine na osnovi kozjeg mlijeka i bazirane na proteinima soje. Takve smjese su terapeutske. Mješavine mogu biti suhe i tekuće, spremne za jesti, a također i svježe i kiselo mlijeko. Glavni problem s kojim se suočavaju roditelji u ovoj fazi jest odabrati pravu kombinaciju. Ovo će vam pomoći pedijatru, promatrajući bebu. Ako se formula ne uklapa u bebu i ima znakove netolerancije na proizvod (tjeskoba i plač nakon hranjenja, trajna regurgitacija, konstipacija, alergijske reakcije kože), tada je potrebno ponovo otići liječniku. Zapamtite da je nekontrolirana promjena jedne mješavine u drugu neprihvatljiva. U velikoj većini slučajeva, česta promjena prehrane pogoršava situaciju i dovodi do povećanih znakova netolerancije i pojave novih simptoma.

Terapijska smjesa

Uz tradicionalnu mliječnu umjetnu formulu za hranjenje zdravih beba postoje proizvodi za djecu s netolerancijom na proteine ​​kravljeg mlijeka, nedostatak laktoze, smanjenu apsorpciju masti, sklonost regurgitaciji, za prerane bebe. Zapamtite da medicinsku smjesu može propisati samo liječnik nakon što je napravio odgovarajuću dijagnozu.

Sve o umjetnom hranjenju (IV)

Sve mlade majke su svjesne da u prvim mjesecima života nema više korisne prehrane nego majčino mlijeko za novorođenče. Ali ponekad se javlja situacija u kojoj postoji potreba za prijenosom dijete u drugu prehranu (nema majčinog mlijeka ili majka ne može dojiti). Umjetno hranjenje novorođenčadi zahtijeva pravi pristup odabiru smjese i praćenje nove prehrane. Savjetovanje s pedijatrom preduvjet je prije početka IV.

Indikacije za prebacivanje na IV

Hranjenje čak i najkvalitetnijih smjesa ne može ispuniti one mikronutrijente koje dijete dobiva s maminom mlijekom. Stoga, uvođenje prilagođene prehrane uvijek treba biti opravdano. Pedijatri prepoznaju nekoliko okolnosti kada se smatra potrebnim umjetnim hranjenjem:

 • Teško porođaj, nakon čega majka mora obnoviti snagu;
 • Prihvaćanje određenih skupina esencijalnih lijekova od strane žene;
 • Matične zarazne bolesti;
 • Nedostatak mlijeka u žlijezdama grudi ili njegove nedostatnosti. Nedostatak mlijeka određuje se kontroliranjem vaganja bebe nakon hranjenja;
 • Nemogućnost hranjenja djeteta zbog privremene odsutnosti. Ovo čitanje je opravdano kada nema uvjeta za pohranjivanje izraženog mlijeka ili se odsutnost majke izračunava u nekoliko tjedana.

Nedostatak proizvodnje mlijeka mora se najprije obnoviti uz pomoć lijekova koji poboljšavaju laktaciju. Umjetno hranjenje djeteta počinje provoditi samo ako ti lijekovi ne donose očekivani rezultat. Nije potrebno odmah u potpunosti uvesti smjesu, čak i nekoliko grama majčinog mlijeka korisno je za djetetovo tijelo i nemoguće ju je oduzimati.

Prednosti i nedostatke upotrebe umjetnih smjesa

Nisu sve mlade majke ozbiljno razmišljaju o onome što ih čeka i dijete u prijelazu na upotrebu dojenačke formule. Često, samo zbog svoje udobnosti, žena oduzima dijete mikroelemenata potrebnih za njegov imunitet i opće zdravlje. Prije nego što odlučite o prijelazu na IV preporučenu od pedijatra, morate izmjeriti sve prednosti i nedostatke nove prehrane. Očite prednosti umjetnog hranjenja djeteta uključuju:

 • Mogućnost hranjenja djeteta od strane drugih rođaka. To jest, mama može tiho otići na svoje poslovanje i ne brinuti da mrvica će plakati od gladi;
 • Kad hrane dijete iz boce, majka uvijek zna koliko jede u jednom trenutku i, ako postoje problemi s njegovim zdravljem, odmah to primjećuje količinom preostale hrane;
 • Pojava alergija uvijek je povezana s vrstom smjese. Da bi se utvrdilo da je alergeni u dojenačkom djetetu, majka koja skrbi mora potpuno promijeniti njezinu prehranu;
 • Smjesa se probavlja duže od mlijeka, pa se broj obroka dijete smanjuje.

To je jedna od prednosti hranjenja mješavina, ali minusi su mnogo više:

 • Artificialists često pate od prehlade, alergije u kasnijim godinama. Ta se činjenica objašnjava odsutnošću u tijelima posebnih enzima koje dijete može primiti samo od majčinog mlijeka;
 • Upotreba bočica zahtijeva stalnu sterilnost. Ako se ne poštuje čistoća, tada se mogu razviti dispeptički poremećaji;
 • Djeca koja su hranjena dojenčadi često pate od kolike i povremene regurgitacije - bradavica s lošom kvalitetom pomaže progutati zrak;
 • Kada vlakovi s djetetom moraju uzeti sa sobom zasebnu torbu s mješavinom, bocama, sterilizatorima, to jest prekomjernom prtljagom;
 • Često je potrebno promijeniti nekoliko vrsta mješavina kako bi se pronašao najprikladniji;
 • Umjetno hranjenje djeteta podrazumijeva određene financijske troškove. Dobra mješavina ne može biti jeftina, a kako dijete odrasta, potrebno je sve više i više puta od vremena.

Kontra od hranjenja smjesa mnogo više nego što pro i stoga najprije treba pokušati vratiti gipolaktatsiyu, a tek onda posegnuti za takvim ekstremnim mjeri.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese mora biti usklađen s pedijatrom. Liječnik poznaje osobitosti zdravlja vašeg djeteta i savjetuje najneugodniju prehranu. Također je potrebno neovisno pokazati veću pažnju na izbor mješavina i paziti na sljedeće kriterije:

 • Rok trajanja je najvažniji uvjet za odsutnost nepoželjnih reakcija. Izaberite one kutije gdje postoji zaliha u vrijeme uporabe za nekoliko mjeseci;
 • Ambalaža ne smije biti otvorena ili deformirana. Prisutnost udubljenja, ogrebotina ukazuje na nepoštivanje uvjeta prijevoza, a takva smjesa može biti razmažena;
 • Obroci su izrađeni po dobi. Nemoguće je da novorođeno dijete daje mješavinu namijenjenu starijoj djeci, a neformirani želudac i crijeva mogu reagirati s ozbiljnim bolestima;
 • Poučavati dijete na uvođenje hipoalergenskih smjesa;
 • Ako dijete ima određene zdravstvene probleme, onda prehrana može sadržavati dodatke koji su korisni za poboljšanje funkcioniranja organa. Mješavine mogu sadržavati biljke za povećanje imuniteta, željeza za liječenje anemije.

Kada prvi put dajte bebu smjesu, pazite da pogledate njegovu kožu, ponašanje, učestalost crijeva i prirodu stolice.

Kako kuhati hranu

Kada se umjetno hrani dijete, njegovo zdravlje izravno ovisi o tome kako pripremiti smjesu. Upute se moraju pročitati i potrebno je slijediti njegove točke.

 • Za uzgoj najbolje je koristiti posebnu flaširanu vodu, dok se ključanje nekih hranjivih tvari gubi. Ako se voda izvuče iz slavine, tada je ključanje potrebno;
 • Morate biti u skladu s dozom. Prekoračenje količine suhe mješavine ili nedostatka vode može dovesti do prekomjernog zasićenja crijeva s hranjivim tvarima, a to se odražava u kolikim, dispeptičkim poremećajima. Nedostatak suhe baze dovodi do činjenice da je dijete nestašno, traži bocu vremena;
 • Smjesa se izravno razblažuje u bočici, pri čemu je prethodno izlivena voda s temperaturom ne većim od 50 stupnjeva. Visoke temperature rezultiraju uništenjem korisnih bakterija;
 • Nakon razrjeđivanja, protresite smjesu i uvjerite se da nema grudica. Prije hranjenja provjerite temperaturu - ne smije biti iznad 37 stupnjeva;
 • Rupa u bradavici treba biti takva da beba pokuša poduzeti određene napore. Izlijevanje u prolazu dovodi do potpunog odbacivanja dojke i činjenice da se želudac počinje brzo razvlačiti.

Mješavina se može pripremiti unaprijed, ali se treba čuvati u hladnjaku ne dulje od jednog dana i zagrijavati u vrućoj vodi.

Video upute:

Kako hraniti bebu

Djeca koja se hrane dojenčadi često vežu mnogo više od svojih vršnjaka koji koriste majčino mlijeko. Ovo nije tako dobro kao što se čini, s povećanom pretilosti, pojavljuju se razni zdravstveni problemi. Da biste to izbjegli, ne morate prevagnuti djetetu, morate uzeti u obzir koliko pije i koliko dugo to može učiniti bez boce.

 • Boca se odabire kada beba bude potpuno napunjena smjesama ili njihov broj dosegne 2/3 ukupne prehrane. Bradavica bi uvijek trebala biti s uskom rupom, neće dopustiti da dijete odmaše od dojke (kako odabrati bocu za hranu);
 • Čajna žličica se koristi kada dijete uglavnom jede dojku, a nestala količina hrane dobiva u obliku mješavina;
 • Ponekad dijete odbija bocu i žlicu, i trebate ga hraniti. U tom slučaju razrijeđena smjesa se ulije kroz špricu bez igle u malim dozama.

Tehnika hranjenja

 1. Beba bi trebala biti u gotovo vertikalnom položaju, pogodna je za usisavanje i neće dopustiti gušenje.
 2. Pazite da se mlijeko potpuno preklapa bradavicu, a zrak se nakuplja na dnu boce. To neće dopustiti da zrak uđe u želudac.
 3. Nakon hranjenja, dijete mora biti držano u uspravnom položaju, tako da se zrak koji je unio pušten.

Pravila i savjeti

Ako hranite bebu smjesama, to ne znači da ga trebate ostaviti na miru. Dijete može gušiti s mlijekom ili izgubiti bocu. Emocionalni kontakt između majke i djeteta također je važan, pa ga, držeći ga u naručju, možete smireno promatrati koncentriranu licu mrvica i odmoriti se od kućanskih poslova.

Bradavica na bocu mora se redovito mijenjati, brzo postaje razrjeđivač, a mješavina teče kroz rupu u kontinuiranom strujanju. Uvijek koristite smjesu nakon pripreme ili ga spremite u hladnjak. Preostala hrana istječe odmah.

Dječak "umjetnik" treba ranije korištenje dodatnog hranjenja, što će omogućiti nadoknadu nedostatka elemenata u tragovima koji nedostaju.

Koliko formula treba jesti dijete:

U prvom mjesecu života, novorođenče dijete od 700 do 800 ml prilagođene smjese u 8-10 puta. Za 2-3 mjeseca života, količina smjese raste do 900 ml. Uvođenjem hranjenja smanjuje se volumen smjese.

Kako izračunati pravi iznos:

Vjeruje se da dijete ima dovoljno hrane, što je 1/5 svoje tjelesne težine dnevno. To jest, ako beba teži 4 kg, trebao bi piti 800 ml mlijeka dnevno. U prvim danima života, dijete može piti 30-40 ml, a zatim do 100 ml. U tom smislu, učestalost hranjenja nakon prvog mjeseca života smanjuje se. Pogledajte materijal: koliko mlijeka (mješavina) dijete jede u prvom mjesecu

Učestalost sterilizacije boca i bradavica za hranjenje:

U prvom mjesecu života sve boce i bradavice moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Prvo, ostatak smjese se uklanja toplom vodom i četkom, a zatim se svi aparati kuhaju 10 minuta. Najbolje je kupiti poseban sterilizator, koristeći ga, uvijek ćete biti sigurni da su posuđe čiste.

Nakon prvog mjeseca života, dovoljno je prati bradavicu i bocu i isprati ih kipućom vodom. Ali ipak pazite da su boce temeljito oprale, posebnu pozornost treba posvetiti rezbarenju, teško dostupnim mjestima u kojima se bakterije mogu razmnožiti za nekoliko sati.

Mogu li spremiti pripremljenu smjesu:

Pripremljena smjesa se čuva na sobnoj temperaturi ne duže od 2 sata, u hladnjaku ne dulje od 12 sati. Ostatak ostataka mješavine nakon hranjenja ulije, uporaba takvog mlijeka u sat vremena može dovesti do trovanja.

Video: ispravno hranjenje boce

Besplatno IW

Potreba za hranom bebe u različitim dobima dana nije ista. No ipak je potrebno pridržavati se određenog rasporeda s odstupanjem od pola sata u jednom ili drugom smjeru. Tako ćete uvijek znati koliko dijete obično jede, a moći će pogoditi vrijeme posjeta klinici ili šetnju. Ako se promatra režim, beba lakše spava i manje je osjetljiva na pretjeranu težinu,

Situacije u kojima je potrebno zamijeniti smjesu:

 • Smjesa nije prikladna, uzrokuje česte regurgitacije, proljev ili zatvor, alergijske reakcije;
 • Postizanje određene dobi. Za bebu od 6 mjeseci nema smisla dati mješavinu za novorođenčad;
 • Potreba za posebnom medicinskom prehranom.

Problemi umjetne hranidbe:

Umjetno hranjenje djeteta smatra se u medicini "metabolički stres" i stoga uzrokuje različite reakcije. Alergija, problem s stolicom, kolik se pojavljuje u prvim danima većine beba. Neki od njih naviknuti na to, drugi moraju mijenjati smjese.

Umjetno hranjenje novorođenčeta od A do Z

Majčino mlijeko je optimalna dijeta za mjesečnu bebu i stariju. Zajedno s ovim proizvodom, dijete može primiti najvažnije i korisne tvari, kao i početne komunikacijske vještine i, naravno, majčinsku ljubav.

Međutim, zbog određenih okolnosti neke majke ne mogu dojiti, a novorođenče se prenose na alternativnu prehranu.

Umjetno hranjenje novorođenčeta postavlja mnoge probleme novoj majci: kakvu smjesu odabrati, kako ga pripremiti i dati, koliko treba dijete jesti tijekom prvog mjeseca života.

Uzroci umjetnog hranjenja

Umjetna hranidba ne bi trebala biti upravo takva, na zahtjev majke sestrinice. Nijedna najkvalitetnija mješavina ne može prenijeti novorođenče sve potrebne tvari koje daju majčino mlijeko.

Stručnjaci su identificirali nekoliko dobrih razloga kada je prilagođena prehrana novorođenčadi nužna i čak poželjna.

 • Prekomjeran rad, nakon čega žena treba vratiti energiju i vitalnost.
 • Prijem majke jednogodišnjeg djeteta ozbiljnih lijekova, u uputama za koje je laktacija među kontraindikacijama (često nakon nekog vremena može se obnoviti).
 • Zarazne bolesti žena nespojive s dojenjem. WHO alocira samo 2 istinite indikacije kada majka ne može dojiti novorođenče: HIV i tuberkuloza u otvorenom obliku. Treba shvatiti da bolesti srca, bubrega i drugih organa nisu kategorične indikacije za ukidanje HB.
 • Majčino mlijeko potpuno je odsutno (agalaktia) ili je njezina količina nedovoljna (hipogalaktika) za puni razvoj djece. Nedostatak prirodne prehrane može se odrediti kontroliranjem vaganja novorođenčeta nakon jela. Stručnjaci tvrde da se odsutnost majčinog mlijeka nalazi samo u 1% žena koje dojiljuju zbog ozbiljne hormonske neravnoteže.
 • Dojenje je nemoguće, jer je majka dugo vremena daleko od djeteta. Međutim, ovo se stanje može smatrati dostatno opravdanom, ako samo nema mjesta za pohranu mlijeka ili ako žena nedostaje tjednima i mjesecima.

Prije svega, majčino mlijeko treba pokušati oporaviti uz pomoć narodnih lijekova i lijekova koji poboljšavaju laktaciju.

Adaptivna prehrana novorođenčadi provodi se samo ako takvi lijekovi ne donose tražene rezultate.

Pro i kontra umjetne hranidbe

Prije prelaska na umjetno hranjenje novorođenčadi, svaka majka mora znati sve prednosti i nedostatke prilagođene prehrane.

Vrlo često se novi roditelji preseljavaju u smjesu zbog nekih dalekih načela, čime se lišavaju djece važnih vitamina i minerala.

Prednosti IV su kako slijedi:

 • Novorođenče može biti hranjen od strane oca i drugih bliskih srodnika. Žena se oslobađa iz svake minute da se s djetetom, a sada je u stanju napustiti dosta dugo vremena, ne brinući se da će beba ostati gladna (bolje je, naravno, ne dugo zadržati).
 • Kod dojenja, majka ne može uvijek kontrolirati broj porcija, tako da dijete ponekad ostaje gladno ili, naprotiv, preživi, ​​a potom se regurgitiralo. Osim toga, hranjenje bočicom omogućuje vam praćenje pogoršanja zdravlja, što pokazuje smanjenje apetita (to možete vidjeti po količini preostale smjese).
 • Ako novorođenčad koja jede smjesu započinje alergijsku reakciju, majka uvijek ima određeni "osumnjičeni". U slučaju dojenja, žene će morati ozbiljno preispitati svoju prehranu i napustiti mnoge proizvode.
 • Umjetna prehrana se digesti dugo (puno dulje od majčinog mlijeka), zbog čega se broj obroka može smanjiti.

To su prednosti prilagođenog hranjenja, međutim, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedostaci umjetnog hranjenja su puno težim i ozbiljnijim.

 • Djeca s IW često imaju prehlade, zarazne bolesti i alergijske reakcije tijekom prvog mjeseca života i ranog djetinjstva. Liječnici objašnjavaju taj fenomen činjenicom da nema bitnih antitijela u mješavinama koje majka treba dati djetetu zajedno s mlijekom.
 • Korištenje spremnika za hranjenje zahtijeva redovito pranje, pa čak i sterilizaciju. Ako se ti uvjeti ne slijede, poremećaj crijeva ili drugi dispeptični čimbenici mogu se razviti u novorođenčadi.
 • Za IV. Dijete je prilično teško probaviti proizvod koji nije karakterističan za njegov gastrointestinalni trakt. Zbog toga umjetnici često pate od kolike, stalno plijevanje od gutanja zraka.
 • Tijekom dugih putovanja s djetetom, majke se trebaju pripremiti i donijeti sa sobom veliki broj stvari, uključujući samu suhu smjesu, čiste boca, prikladnu sterilizaciju. Mislim, morate skupiti cijelu torbu i negdje drugdje pripremati hranu.
 • Nije uvijek moguće odmah odabrati idealnu mješavinu za novorođenčad, tako da nove majke često moraju mijenjati različite vrste hrane kako bi odabrali najprikladnije za određeno dijete.
 • Prilagođena prehrana djeteta zahtijeva određenu količinu novca od majke. Balansirani i punopravni proizvod ne može biti jeftin, pogotovo jer će odraslo dijete trebati mnogo veću količinu smjese.

Dakle, još uvijek postoje prednosti iz umjetne hranidbe, međutim, ima više nedostataka takve prehrane. Zato je izuzetno nepoželjno odbiti dojenje zbog svojih vlastitih principa, mišljenja medija i želje da se osjećaju "slobodi" u prvim mjesecima života djeteta.

Što kaže Komarovsky?

Pedijatar Komarovsky, neosporan autoritet među mnogim majkama, uvjeren je da je majčino mlijeko neophodan proizvod, unatoč najnovijim znanstvenim i tehničkim dostignućima.

Majčino mlijeko sadrži takav broj bitnih sastojaka (antitijela, hormonskih tvari, probavni enzimi) da njezin sastav ne može dugo biti nadmašen. Komarovsky se ne umara da ponavlja da je u svim okolnostima majčino mlijeko poželjno za smjesu.

Umjetno hranjenje djeteta je problem koji brine mnoge mlade majke koje, zbog različitih okolnosti, ne mogu dojiti novorođenče.

Komarovsky predlaže fokusiranje na 2 glavna aksioma:

 1. Nijedna mješavina, čak ni prilagođena, ne može zamijeniti majčino mlijeko.
 2. Kravlje ili kozje mlijeko nije tako dobar proizvod za dojenčad kao uravnotežena smjesa.

Komarovsky zapaža neobičan uzorak: tijekom posljednja tri desetljeća, broj slučajeva alergije na hranu ili poremećaja crijeva u dojenčadi prvog mjeseca smanjio se mnogo puta (tisuću ili više puta), jer su majke prešle s životinjskog mlijeka u industrijske mješavine.

Komarovsky navodi podatke da bebe mlađe od jedne godine ne mogu biti hranjene kravljim ili kozjim mlijekom. Nakon 12 mjeseci i do 3 godine volumen ovog proizvoda trebao bi biti minimalan, a od predškolske dobi dijete može konzumirati takvo mlijeko u razumnim količinama.

Takva ograničenja povezana su s povećanim udjelom fosfora i kalcijevih spojeva u životinjskom mlijeku. Takav višak normi ovih minerala je pun bubrežnih bolesti i patoloških razvoja mišićno-koštanog sustava.

Koje vrste miješanja postoje?

Dakle, izmjerili ste sve prednosti i nedostatke i odlučili da dijete treba umjetno hranjenje. Važno je slijediti određena načela i uzeti u obzir određene uvjete. Među njima su:

 • izbor prilagođene prehrane;
 • način hranjenja i volumen dijela;
 • tehnika dojenja.

Da biste odabrali kvalitetne proizvode za djecu, trebate slijediti savjete iskusnog liječnika. Roditeljima se nude mješavine za potpunu hranidbu zdravih novorođenčadi, bebe s probavnim poremećajima, alergijama i preranima novorođenčadi. Razmotrite ih detaljnije.

Prilagođene mješavine

Ovi proizvodi su napravljeni od kravljeg mlijeka, ali se volumen proteina u njoj značajno smanjuje uvođenjem demineralizirane sirutke.

Sadrži prilagođene mješavine različitih bitnih sastojaka: aminokiseline, uključujući taurin (važan za organe vida i mozga), nukleotide, komplekse vitamina i minerala, lako probavljivih ugljikohidrata (saharoza, na primjer).

Za 6 mjeseci, djetetu se moraju dati proizvodi s tzv. Follow-up formulom. One se nazivaju i manje prilagođene mješavine. Oni sadrže veću količinu mliječnih bjelančevina i ugljikohidratnih komponenti kako bi se osigurala povećana energetska potreba.

Mješavina fermentiranog mlijeka

Razlikuju se od prethodnog proizvoda, ne u količini već u kvaliteti proteinskog elementa.

Mliječni protein podvrgnut je poseban enzimski učinak, što znači da se dovodi do sireva stanja. Kao rezultat, smjesa je bliska u sastavu za majčino mlijeko.

Zbog tog postupka smjesa se bolje probavlja u gastrointestinalnom traktu novorođenčeta i prilično apsorbira. Sirasti sastojci tvore optimalnu crijevnu mikroflora, sadnju korisnih bakterija u tijelo.

Takvi su proizvodi indicirani za hranjenje novorođenčadi s disbakterijem, smetenoj stolici, osjetljivosti na alergije.

Također, takvo se umjetno hranjenje propisuje slaboj i preranoj dojenčadi.

Neupotrebljive mješavine

Napravite ih od svježeg ili sušenog životinjskog mlijeka. Volumen komponenata proteina u njihovom sastavu je znatno veći nego kod ženske žele.

Budući da je glavni element takvih proizvoda kazein neprirodan novorođenčadi, mogu se razviti neki nesigurni uvjeti:

 • kršenje intestinalne mikroflore;
 • probavni poremećaji;
 • niska tjelesna težina u djeteta;
 • usporeni razvoj.

IV stručnjaci ne savjetuju davanje djeteta djetetu ispod 12 mjeseci sličan proizvod. Ne ispunjava potrebe dojenčadi i čak prijeti njegovu dobrobit. Također, stručnjaci ne dopuštaju korištenje kravljeg mlijeka ili koza za kuhanje kašu.

Pravila odabira

Ako ne možete dojiti bebu i vrijeme je za alternativni proizvod, najbolje je da se slažete o izboru smjese s specijalistom. Pediatrician, znajući karakteristike djetetovog tijela, preporučit će najbogatiju prehranu.

Da biste pronašli najbolji proizvod, morate uzeti u obzir određene nijanse i najvažnije kriterije.

 • Obavezno provjerite datum isteka mješavine. Svježe proizvode pomoći će izbjeći negativne posljedice. Zato biste trebali odabrati takve pakete, na kojima je rok trajanja nekoliko mjeseci.
 • Pratite integritet okvira. Ako je pakiranje deformirano, zgužvano, otvoreno ili ogrebeno, ovaj proizvod više nije prikladan za hranjenje novorođenčeta.
 • Kada kupujete smjesu treba voditi prema dobi djeteta. Dakle, proizvod koji preporučuje bebe sedmog mjeseca života neće raditi za novorođenče. Osim toga, idealna je opcija za mjesečno bebe hipoalergijske smjese, prilagođene probavnom traktu takvih mrvica.
 • Mješavine kvalitete su vrlo skupe. Optimalni sastav proizvoda rezultat je najozbiljnijih eksperimentalnih istraživanja cijelih znanstvenih institucija. Sirovine su također vrlo skupe, zbog čega gotova smjesa nije među dostupnim proizvodima. Mumije su prisiljene kupiti niske cijene nadomjestaka za majčino mlijeko, ali stručnjaci ne preporučuju spremanje na kupnju mješavine, jer zdravlje djeteta ovisi o pravom izboru.
 • Važno je kupiti proizvode poznatih robnih marki, a to nije priznanje oglašavanju marketingu, već uklanjanju rizika odabira malobrojnih mliječnih proizvoda. Poznati i ugledni svjetski proizvođači njeguju svoje dobro zaslužene reputacije i neće skliznuti "mačku u torbi" svojim majkama.
 • Budući da se smjesa ne čuva duže vrijeme, treba ga koristiti u naznačenim vremenskim razmacima. Otvorena ambalaža treba ostaviti na suhim i tamnim mjestima, ali ne smije se stavljati u hladnjake jer će mlijeko u prahu postati sirovo i postati neupotrebljivo.
 • Ako novorođenče pati od bilo kakvih zdravstvenih problema, mliječne formule mogu sadržavati različite dodatke. Za bebe s anemijom proizvodi specijalne proizvode utvrđene željezom. Ako se mrvica neprestano pljuje, trebate kupiti smjesu protiv refluksa.

Kada prvi put susretnete dijete s mliječnim proizvodom, morate stalno pratiti njegove reakcije i ponašanje: pogledati koliko je oprezan, pratiti boju kože, učestalost i prirodu njegovih izmeta.

Kako kuhati smjesu?

Treba razumjeti da bez obzira na to jeste li dojili ili dojili, trebate ispravno poslužiti "jelo".

Prije proizvodnje je neophodno ispitati pakiranje kako bi se razumjelo kako pripremiti kupljenu smjesu. Standardni zahtjevi za pripremu proizvoda suhog mlijeka su sljedeći:

 1. Voda za proizvodnju smjese mora biti visoka kakvoća. Idealno - posebna dječja voda, po stopi od jednog standardnog spremnika dnevno, u ovom slučaju voda će uvijek ostati u svježem stanju. Ako uzmete takvu tekućinu, ključanje nije neophodno, jer će se kvaliteta toga samo pogoršati. Ako voda iz sustava za opskrbu vodom, dobro vodu ili vodu, onda treba kuhati.
 2. Pratite dozu. Ako prekoračite količinu suhe praškaste mase, gastrointestinalni trakt novorođenčeta osvaja se mješavinom hranjivih sastojaka, a to je ispunjeno nestabilnom stolicom, stalnom regurgitacijom, alergijskim reakcijama, povraćanjem ili prebrznom težinom. Ako voda prevlada u proizvodu, dijete ne prima potrebnu količinu hranjivih tvari, zbog čega ostaje gladna, kapriciozna, nemirna i nema dobru težinu.
 3. Sljedeći korak - kuhana voda se hladi, a temperatura ne smije prelaziti 50 ° C. Viša temperatura dovodi do smrti dobrih mikroorganizama i uništavanja vitamina. Voda je izlivena u spremnik za hranjenje, zatim joj je dodana potrebna količina praha.
 4. Zatim se proizvod temeljito miješa, osiguravajući da se ne stvori grumen. Možete provjeriti ujednačenost mješavine mlijeka pregledavanjem boce na svjetlu.
 5. Ako kuhate ovu hranu po prvi put, morate znati kako se provjerava temperatura proizvoda. Trebalo bi ispustiti nekoliko kapljica mlijeka na zavojnicu. Optimalna temperatura je 36-37 ° C (tj. Osoba ne osjeća taj učinak).

U trgovinama se prodaju posebni grijači, tople vode (ili vodu iz slavine) također su pogodne za grijanje. Zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici nije preporučljivo, jer se proizvod zagrijava previše neravnomjerno, što znači da dijete može izgorjeti.

Slobodan način ili hranjenje po satu?

Stručnjaci prepoznaju dva glavna načina prehrane novorođenčeta koji je na umjetnoj hrani: način rada na sat i slobodno hranjenje.

Način sata

Umjetno hranjenje treba biti točno. Stručnjaci često savjetuju novim majkama da promatraju režim, održavajući određene intervala između hranjenja i promatranjem normi u doziranju.

Koliko puta hraniti novorođenčad mješavinom? Broj jela po mjesecu izgleda ovako:

 • Od 0 do 3 mjeseca. Kuhajte i hranite dijete svakih 3 sata, a noću pauza je 6 sati. Tijekom dana ima oko 7 hranjenja.
 • Od 3 do 6 mjeseci. Nakon 3,5 sata poslijepodne, noću se prekida oko 6 sati. To jest, tijekom dana dijete će trebati biti hranjeno 6 puta.
 • S pola godine. Do dobi od 6 mjeseci, dijete umjetnog umjetnika počinje upoznati s hranom. Otprilike iste dobi, komplementarne hrane također se primjenjuju na dojene bebe. Za stariju bebu, jedno hranjenje treba promijeniti u kašu ili povrtnu kugu. Sada je broj obroka 5 sati nakon 4 sata, noćni san je oko 8 sati.

Slobodno hranjenje

Stručnjaci ne preporučuju korištenje metode besplatnog hranjenja, što je nešto slično popularnoj tehnici dojenja "na zahtjev" djeteta.

Međutim, drugi stručnjaci sugeriraju da se djelomično slobodno hranjenje, metoda koju karakterizira određeno vrijeme hranjenja. Volumen smjese u ovom slučaju ovisi o želji djeteta, ali je unutar specifičnih granica.

Kuhajte i ulijte smjesu u posudu oko 25 mililitara više, ali hranu treba dati u točno određeno vrijeme. To će vam omogućiti da preciznije odredite optimalnu količinu obroka potrebnih od strane djeteta. Ako napusti mlijeko u bocu, ne možete prisilno hraniti.

Pravila za hranjenje umjetnog djeteta

Kako bi dijete dojilo grudima nije tako jednostavno, što možemo reći o bebi-umjetničkom. U nekim situacijama, dijete dobiva na težini loše, u drugima - govori o overfeeding. Zato majke trebaju slijediti određena pravila umjetnog hranjenja.

 1. Dijete treba držati u "stupcu" (gotovo okomito), sličan položaj optimizira proces usisavanja, a dijete ne guši.
 2. Važno je pratiti da smjesa potpuno ispunjava bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu spremnika za punjenje. To će pomoći u izbjegavanju regurgitacije. Nakon jela, dijete se ne održava vrlo dugo s "stupom" za izlaz, kako bi "izbacili" moguće zrake.
 3. Kapice za boce trebaju se redovito mijenjati. Prvo, dijete ga može oštetiti zubnim mesom, a drugo, materijal može postati razrjeđivač, zbog čega će tekućina proći. To jest, morate promijeniti, da mrvica nije gušila.
 4. Mama hrani mjesec dana staru bebu, držeći se na rukama, starija beba može sjediti u stolici. Međutim, strogo je zabranjeno ostaviti ga na miru s bocom. Može gušiti s mješavinom ili ispustiti lonac.
 5. Tijekom prvog mjeseca spremnici za hranjenje i mlaznice sterilizirani su nakon svakog obroka. Isprva, boca se jednostavno ispere toplom vodom, a zatim cijeli uređaj treba kuhati. To se može obaviti ručno ili na posebnom uređaju - sterilizatoru. Od drugog mjeseca, posuda i bradavica se isperu i samo se ispiru kipućom vodom.

Ne treba misliti da umjetnik treba manje skrbi o svojoj majci nego prirodoslovcu. Čini se da ga otac ili drugi rođaci mogu dati bocu, a bradavica ga može utješiti. Međutim, stručnjaci preporučuju majci da osigura najbliži kontakt s djetetom, pritiskom na nju, postavljajući jedan pored drugoga.

Koliko miješa novorođenče jede?

U pojednostavljenoj shemi norme napajanja umjetnog umjetnika su kako slijedi:

 • u prvih 10 dana dnevni volumen smjese može se izračunati na temelju broja dana života djeteta pomnožen s 70 ili 80 (ovisi o tjelesnoj masi, 80 - ako je pri rođenju veća od 3200 g);
 • od 10 dana do 60 dana - dijete jede do 800 mililitara prilagođene prehrane 7 ili 8 puta;
 • od 2 do 4 mjeseca - maksimalni volumen mlijeka povećava se na 900 mililitara (ili čini šestinu težine djeteta).

Kada treba mijenjati smjesu?

Potrebno je hranjenje u skladu s karakteristikama mrvica. Međutim, nisu svi umjetni proizvodi pogodni za djecu, stoga se svaka smjesa najprije daje u malom volumenu, a ne vrlo dugoj, pažljivoj praćenju bilo kakve reakcije.

Stručnjaci savjetuju promijeniti proizvod u sljedećim situacijama:

 • dijete ne podnosi smjesu, osip, crvenilo, regurgitacija, konstipacija ili proljev;
 • beba je dostigla određene dobne granice kada je potrebno prebaciti se na manje prilagođenu smjesu (u ovom se slučaju preporuča mijenjati proizvod u kašu iste marke);
 • postoji potreba za prebacivanje na posebnu terapeutsku hranu (primjerice alergijsku reakciju), a zatim se vratiti uobičajenom proizvodu.

Potrebno je proći dosljedno, promatrajući neke nijanse. Prvo, uvesti novi proizvod, miješajući ga sa starim (dvije trećine stare smjese i jedna trećina uvedena). Zatim se počinje primjenjivati ​​proporcionalnost, do kraja tjedna dijete se potpuno prebacuje na prethodno nepoznat proizvod.

Ako majka hrani dijete s mješavinom, pedijatar joj sve može reći o umjetnom hranjenju. Savjet stručnjaka osobito je vrijedan prilikom odabira prvog proizvoda i zamjene prilagodljive snage. Iako mješavina ne može postati apsolutna kopija majčino mlijeka, ako slijedite sva osnovna pravila, beba-umjetna će nužno rasti snažna i zdrava.