Savjeti za prevođenje 3 mjeseca starog djeteta na umjetno hranjenje. Nijanse izrade jelovnika i prehrane

Liječenje

U prvoj godini života beba raste i razvija vrlo brzo. Potrebna je cjelovita i uravnotežena prehrana koja pruža neprestano povećanje potreba tijela za esencijalnim hranjivim tvarima i vitaminima, tako da svaki novi mjesec života djeteta zahtijeva prilagodbu prehrani i hranidbenom režimu. U dobi od tri mjeseca, zdrava beba koja je hranjena bocom već može primiti prvu komplementarnu hranu u nedostatku kontraindikacija. Više o tome u članku.

Indikacije za IV

Sadrži ogromnu količinu korisnih tvari i elemenata u tragovima koji omogućuju bebi da raste i razvije normalno. No, u nekim slučajevima, žena je prisiljena prenijeti bebu na umjetno hranjenje.

Razlozi prijenosa djeteta na umjetnu prehranu:

 1. Proizvodnja nedovoljnih količina majčinog mlijeka ili njegovu potpunu odsutnost. To može biti posljedica depresije, nepravilne privrženosti, stresa ili pojedinih osobina majke.
 2. Žena treba hitno liječenje jakim lijekovima koji su zabranjeni tijekom dojenja.
 3. Bolesti djeteta povezane s metaboličkim poremećajima.
 4. Majka pati od alkohola ili ovisnosti o drogama.
 5. Ženama je dijagnosticirana bolesti u kojima je dojenje strogo kontraindicirano (HIV, sifilis, hepatitis), a tu su i mentalni poremećaji.

Osim toga, česti su slučajevi kad majke neopravdano prenose svoje bebe u mješavinu, opravdavajući se činjenicom da jednostavno ne žele dojiti, boje se izgubiti svoj oblik, često su prisiljeni napustiti školu ili odlaziti na posao.

Prednosti i nedostaci pretvaranja u miješanje

Umjetni način prehrane djeteta ima dobre i loše strane. Prije donošenja odluke o prenošenju u smjesu, majka treba pažljivo vagati i razmisliti o svakom trenutku.

Prednosti prijenosa u IW su sljedeće:

 1. Kako bi hranio dijete iz boce može bilo koji član obitelji, a majka ima priliku otići ili raditi kućanske poslove.
 2. Žena se ne može ograničiti na prehranu, bez straha da će proizvod uzrokovati alergije kod djeteta.
 3. Uvijek možete pratiti i prilagoditi količinu mješavine koju je dijete jeli.
 4. Broj hranjenja manji je nego kod dojenja, dijete nije vezano za dojku.

Nedostaci umjetnog hranjenja više nego prednosti:

 1. Ni najkvalitetnija i skuplja mješavina ne može zamijeniti majčino mlijeko.
 2. Dijete je lišeno protutijela koja štite tijelo od virusa i bakterija, a imunološki sustav umjetnih respiratora slabiji je od dojenčadi.

Ništa nije izmišljeno bolje od majčinog mlijeka, tako da svi liječnici preporučuju da se bez davanja djeteta ne odrekne dojenja i da se prebace samo u ekstremnim slučajevima.

Pravila prehrane za bebe

Točan prijelaz na IV

Za umjetno hranjenje jednostavno. Ako beba dobije mješavinu od rođenja, a nakon tri mjeseca dobro je upoznat s tom hranom i trebali bi se pojaviti problemi. U slučaju odbića, važna je postupna i glatkoća. U roku od dva tjedna trebate redovito hraniti dijete s mješavinom i promatrati reakciju njegovog tijela.

U nedostatku negativnih pojava u obliku osipa, svrbeža, poremećaja gastrointestinalnog trakta, možete povećati dio dječje hrane, postupno zamjenjujući ih majčinim mlijekom. Ako je potrebna hitna potreba za umjetnim hranjenjem, dijete odmah dobije mješavinu umjesto dojke, a ako se pojave alergije ili bolovi u trbuhu, liječnik će vam pomoći odabrati terapiju koja podržava ili savjetovati drugu vrstu zamjene mlijeka.

Snaga po satu

Dojenje bebe obično dobivaju hranu na zahtjev, ali mješavina je mnogo teža i dulja probavljaju pa umjetni umjetnik mora biti hranjen satom i svaki put daje istu količinu hrane.

Kako hraniti bebu?

Kada hranite bebu, bolje je uzeti bočicu i naginjati bocu tako da je bradavica napunjena tekućinom, a zrak se diže na dno.

To će pomoći bebi da ne proguta višak zraka, što uzrokuje povećanje plina i kolike. Nakon što je beba puna, neophodno je držati vertikalno tako da se trbuh otpušta i vjerojatnost povraćanja hrane smanjuje.

Ako dijete na 3 mjeseca već počne primati komplementarnu hranu, onda bi trebao imati zasebnu čistu ploču i plastičnu ili silikonsku žlicu. Dijete može biti hranjeno na rukama ili za jednostavnu prehranu smjestilo se u ležaljku.

Koliko bi dijete trebalo jesti za 3 mjeseca?

Sva djeca su individualna, njihove potrebe u količini hrane mogu se jako razlikovati. U prosjeku, tročlano bebe trebaju jesti 800 do 1000 ml. mješavina po danu za 6-7 hranjenja. Da biste preciznije izračunali koliko hrana dijete oslanja na hranjenje, morate izračunati 1/6 mase njegova tijela.

Ove su norme prosječne i uvijek biste trebali gledati kako dijete reagira na predloženi dio. Neke se bebe mogu kotrljati, dok će se druge brinuti i tražiti više. Mama je potrebna pozornost i pravodobno podešavanje volumena smjese.

Značajke izbornika

Za 3 mjeseca glavna hrana za umjetno dijete je mlijeko. Ali ako liječnik dijagnosticira dobivanje na težini, loš apetit ili česte alergijske reakcije, onda može preporučiti da započne uzimanje dodataka.

Uvođenje nove hrane treba biti strogo u skladu s pedijatrom. Ponekad je bolje odgoditi ovu fazu na 5-6 mjeseci. Prikorm se mora dati u razrijeđenom obliku.

U tri mjeseca dopušteno je unijeti hipoalergenske proizvode:

Tijekom uvođenja komplementarne hrane počinju stvarati preferencije djeteta.

Bolje ga je odmah priviknuti na prirodni okus povrća, žitarica i voća. Dodavanje šećera i soli u proizvode je apsolutno nemoguće.

Kako mogu pokušati započeti mamac?

Za prvi uzorak proizvoda dopuštenih za 3 mjeseca, poželjno je odabrati heljda, tikvice i jabuku. Svaki tjedan možete unijeti novi proizvod pod uvjetima normalne prenosivosti.

 • U prvom tjednu dobiva se kvasasta.
 • U drugom tekućem heljdu kašu na vodi.
 • U trećem razrijeđenom svježe stisnutom soku iz zelene jabuke.
 • U četvrtom - zelenom pire od jabuka.

Porcija pire krumpira i kaša treba povećati od 0,5 tsp. do 50 ml, i sok - od 3 kapi do 30 ml. Nakon hranjenja potrebno je hraniti smjesu. Proizvodi se daju prije drugog jutra, a ostatak hranjenja - uobičajena mješavina.

Savjeti za roditelje

Savjeti za uspješnu prilagodbu bebe:

 1. Ako dijete odbija miješati, možete ga pokušati promijeniti u drugu. Možda beba ne voli njezin okus.

zaključak

Prijelaz trogodišnje bebe na umjetno hranjenje treba provoditi samo iz valjnih razloga, njegovo tijelo je još uvijek vrlo osjetljivo i zahtijeva odgovarajuću prehranu. Osim toga, dijete se osjeća sigurno i smireno u majčinoj dojci, što će zasigurno imati blagotvoran učinak na njegov mentalni i emocionalni razvoj.

U 3 mjeseca zdrava djeca mogu već probati nove ukuse proizvoda. Roditelji se trebaju sjetiti da je nemoguće preskočiti rutinske preglede kod pedijatra i u slučaju dvojbi i poteškoća uvijek se savjetuju s njim.

Što se može dati dijete od 3 mjeseca, osim za smjesu i majčino mlijeko: dječja prehrana

Temelj prehrane djeteta u 3 mjeseca je majčino mlijeko ili visoko kvalitetna prilagođena mješavina (vidi također: dječja prehrana po mjesecima). Čujete mišljenje da je u ovom dobu vrijeme da upoznate mrvicu s žitaricama, pirećim krumpirom i sokovima, posebno ako je na umjetnom hranjenju. Međutim, postoji još jedan pogled: do šest mjeseci, dijete ne treba hraniti odraslim jelima. Pokušajmo shvatiti koja je točka gledišta ispravna.

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana koja sadrži sve što je potrebno za uzgoj bebe.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana. Sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, minerale, vitamine, enzime, hormone i imunološke čimbenike. Sve ove tvari su potrebne za bebu za puni rast, kao i za razvoj imunološkog, probavnog i ostalih tjelesnih sustava.

U pravilu, 3-mjesečna beba već ima određeni dnevni režim, uključujući 6-7 obroka. Ukupna količina majčinog mlijeka po danu da beba pije 850-900 ml. Kako bi hrana bila najveća korist djetetu, a dojenje nije nestalo, treba uzeti u obzir nekoliko važnih stavaka:

 1. Hormonski prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, sintetizira se noću. Glavni poticaj je sisanje grudi. Nemojte davati duge pauze između hranjenja noću, pa čak i više - da ih napustite.
 2. Budući da noću žena ne konzumira hranu, jutarnje mlijeko karakterizira niska energetska vrijednost. Dakle, ubrzo nakon ranog snacka dijete može ponovno pitati dojku. Važno je da majka ima vremena za doručak, tako da do podneva mlijeko postaje hranjivije.

Umjetno hranjenje

Izmiješajte odabir

Moderno prilagođene mješavine mogu pružiti djetetu sve potrebne hranjive tvari. Međutim, potrebno je odabrati pravi proizvod. Ključne preporuke:

 • Ako dijete ima bolesti, potrebne su posebne smjese. Ako postoji alergija na mlijeko, ona je hipoalergijska ili bez mliječnih proizvoda (na temelju soje), netolerancija na laktozu je niska laktoza, teški deficit je visok u bjelančevini i tako dalje.
 • Poželjno je da smjesa sadrži probiotike. To uključuje različite korisne bakterije koje se podmiruju na crijevnu sluznicu i pomažu u probavljanju hrane. Kao rezultat toga, spriječeni su problemi kao što su zatvor, proljev, nadutost i drugi. Osim toga, probiotici pomažu u jačanju ukupnog imuniteta.
 • Neophodno je da formula umjetne zamjene uključuje minerale i vitamine. Oni su nužni za normalan rast i razvoj bebe.

Izračun količina

Koliko se mješavina može dati tročljetnom djetetu? Prosječna količina je 180 ml po obroku. Optimalni način rada - 5 obroka dnevno. Možete točno izračunati količinu prema sljedećem algoritmu:

 1. Podijelite težinu djeteta 7. Rezultat je dnevni volumen smjese.
 2. Širite ukupni iznos na feedovima. Tako možete shvatiti koliko hrane koju dijete treba konzumirati u isto vrijeme.

Na primjer, dijete teži 5,7 kg: 5700 ÷ 7 = 814 ml, 814 ÷ 5 = 163 ml. Naravno, u praksi je teško pripremiti 163 ml smjese. To je vrijedno raditi: dati 160 ml tijekom dana, i dodati "ostatke" na zadnji obrok prije noćnog sna. Dijete dobro jede i spavati cijelu noć.

Ako je beba rođena s puno težine i aktivno ga dobiva, dnevni obroci volumena trebaju se izračunati drugačije. Potrebno je razmotriti potrebu za kalorijama. Za 3 mjeseca potrebno je 115 kcal po 1 kg tjelesne težine. Shema obračuna:

 1. Pomnoži težinu djeteta za 115. Rezultat će biti dnevna kalorija.
 2. Izračunajte formulu - (ukupne kalorije x 1000 ml) ÷ kalorični sadržaj 1 litre smjese. Tako možete saznati dnevni volumen smjese.
 3. Podijelite rezultat s brojem hranjenja. Rezultat će biti jednokratna količina hrane za dijete s visokom težinom.

Na primjer, težina bebe iznosi 6,7 kg. Kalorični sadržaj od 1 l miješanja - 650 kcal. Izračuni: 115 × 6.7 = 771 kcal, (771 × 1000) ÷ 650 = 1186 ml, 1186 ÷ 5 = 237 ml.

Mješovita hranjenja

Uz mješovitu prehranu, kada se prakticira dojenje i hranjenje s mješavinom, važno je odabrati pravu zamjenu mlijeka. Prednost se daje proizvodu sa smanjenim sadržajem željeza. Višak ovog elementa može dovesti do vezanja laktoferina, proteina dojke koji štiti djecu od zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Nije lako utvrditi normu nadopuna mješavinom miješane hrane. Može biti od 25 do 120 ml za jedan obrok. Obično promatraju takav režim: oni daju djetetu jednu dojku, zatim drugu, a nakon toga, ako je još uvijek tjeskoban, dobiva se mješavina. Čim se mrvica skrene s boce, hranjenje se zaustavlja.

Potrošnja vode

Kod 3 mjeseca dijete treba biti lemljenje s kuhanom vodom ili čajem za bebe. Šećer ne bi trebao biti dodan pićima. U budućnosti to može dovesti do endokrinih poremećaja (dijabetes melitusa) i hipertenzije. Vrijedno je koristiti pročišćenu flaširanu vodu za dječju hranu. Prije svake uporabe, mora se kuhati i ohladiti.

Koliko treba beba piti? Ukupna količina tekućine za ovo doba je oko 100 ml po kg mase. Međutim, treba imati na umu da majčino mlijeko i smjesa sadrže tekućinu. Preporuča se davati djetetu 1-2 čajne žličice vode u intervalima između jela, kao i tijekom noćnih buđenja. Neposredno prije hranjenja, ne morate voditi mrvice, jer to može dovesti do smanjenja apetita.

Ubrizgavanje tekućine (voda, čaj) košta 1-2 kapi dnevno. Svakodnevno se preporuča povećanje glasnoće za 2 puta. Preporučljivo je davati vodu u maloj žličici silikonske ili mekane plastike. Djecu će biti udobnije za piće od njega nego od metala.

Potreba za dodatnom hranom

Kada beba okrene 3 mjeseca, mnogi roditelji misle da je vrijeme da stavite kašu, sok ili pire krumpir u svoj izbornik (preporučujemo da pročitate: koji su sokovi dopušteni djeci od 3 mjeseca?). To je zbog dvije točke. Prvo, u sovjetskim vremenima, bilo je tako rano hranjenje koje se prakticiralo, a većina baka savjetuje slijediti tradicije. Drugo, proizvođači specijalizirane dječje hrane pišu na pakiranju: "proizvod je dopušten 3 mjeseca".

Međutim, postoje izuzeci od pravila. Dopušteno je uvođenje komplementarne hrane od 4-5 mjeseci, ako je dijete ispod težine, rakovi ili anemija (vidi također: što može i treba biti hranjeno djetetu kod 4 mjeseca na umjetnoj hrani?). Odluku o promjeni izbornika treba donijeti pedijatar na temelju procjene stanja djeteta. On će preporučiti koje proizvode jesti, kao i dati norme o njihovoj potrošnji. Neki savjeti:

 • žitarice za prvo hranjenje trebaju se kuhati u vodi i bez glutena, moguće su riža, heljda, kukuruzni granulati;
 • Prva su jela pripremljena od niskog alergijskog povrća - bundeve, cvjetača, brokule.

Štetu ranog hranjenja

Što će se dogoditi ako počnete hraniti bebu žitaricama, prerano krumpir i sokove prerano? U tijelu se može pojaviti sistemska neispravnost koja će se manifestirati odmah ili nekoliko godina kasnije. Treba podrazumijevati da gastrointestinalni trakt djeteta još nije spreman probaviti razne čvrste hrane jer nema potrebnu količinu enzima.

Rano hranjenje može uzrokovati alergije na bebu.

 1. Poremećaji u gastrointestinalnom traktu - bolovi u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, povraćanje, regurgitacija, nemirno ponašanje. Često u funkcioniranju probavnog sustava postoji tako snažan slom da morate proći kroz dugi tijek liječenja u bolnici.
 2. Alergija. Moguće manifestacije - svrbež osip, crvene površine, piling kože. U starijoj dobi mogu se pojaviti simptomi atopičkog dermatitisa i astme. Često negativne reakcije uzrokuju ne samo visoke, ali i niske alergijske proizvode, s obzirom na smanjenje imuniteta.
 3. Kronične bolesti. Preuranjeno uvođenje komplementarne hrane dovodi do povećanog opterećenja gastrointestinalnog trakta, bubrega i jetre. U školskoj dobi obično se "ulijeva" u kronične upalne procese sluznice crijeva i želuca (kolitis, gastroduodenitis), kao i napadaji povraćanja, bolovi u trbuhu i tako dalje.
 4. Kraj dojenja. Zbog činjenice da će dijete konzumirati druge proizvode, laktacija će se neizbježno smanjivati. Kao rezultat toga, to može dovesti do potpunog izumiranja. Dijete će biti lišeno vrijednih hranjivih tvari koje su prisutne samo u majčinom mlijeku.

Umjetno hranjenje djeteta 3 mjeseca

Umjetno hranjenje u trajanju od 3 mjeseca

Uz umjetno hranjenje u trećem mjesecu života, najbolje je koristiti prilagođenu dječju formulu, Detolact, Vitalakt, Ladushka, Balbobek, proizvedenu u našoj zemlji ili uvezene prilagođene smjese Similac, Linolac, Tuttels, Piltti. ako je moguće, preferiraju se acidofilne varijante prilagođenih smjesa Malysh, Balbobek. Bolje je odabrati one tekuće od slatkih adaptirajućih mliječnih formula, ako su komercijalno dostupne.

Dječja formula Mlijeko je dostupan u suhom i tekućem obliku, a od trećeg mjeseca života zamjenjuje smjesu istog sastava kao beba. Njegove komponente imaju različite omjere, koji odgovaraju potrebama i karakteristikama probave djece u dobi od dva mjeseca. Proizvedene su tri varijante ove mješavine, koje se razlikuju u vrsti brašna (riža, heljda i brašno). U smjesu se dodaje brašna kako bi se poboljšala apsorpcija proteina kravljeg mlijeka. Koje od sorti mješavine Baby je bolje odabrati, pokazat će distrikta pedijatra koji se ujedno obično usredotočuje na prirodu digestije i stolice u djeteta. Kada se preporuča sklonost tekućoj stolici miješati s rižinim brašnom, s tendencijom za zatvori prikladniju smjesu s zobenom kašom. U normalnoj vlažnoj stolici preporučljivo je upotrijebiti smjesu s brašnom od heljde.

Tehnika izrade ove smjese je naznačena na naljepnici. Ne možete napraviti smjesu gusto od preporučene, kako ne biste preopteretili tijelo djeteta s dodatnom količinom hranjivih tvari koje ne može potpuno probaviti i asimilirati. Mix Kid je dobar i činjenica da sadrži biljno ulje i vitamin D2 nadopunjuju cjelokupni skup mjera za sprječavanje rakom.

Ako nije moguće kupiti prilagođene mliječne proizvode za dječju hranu ili dijete ih odbija, što je vrlo rijetko, kratko je dopušteno korištenje jednostavnih formula za mlijeko na osnovi kefira ili svježeg mlijeka (B-kefir, mješavina br. 3). Međutim, valja imati na umu da su te mješavine loše u masti, stoga se u prehrani mora dodati deset posto vrhnja. Dijete može apsorbirati kremu samo u strogo definiranoj količini - ne prelazi jednu desetinu ukupne količine smjese. Prekomjerna krema uzrokuje okrutne stolice i metaboličke poremećaje.

Do kraja trećeg mjeseca, jednostavne formulacije mlijeka, čak i uz dodatak kreme, više ne pokrivaju povećane potrebe djeteta. Potrebno je postupno pretvoriti u hranjenje zaslađenim cjelovitim mlijekom ili kefirom. Prvo, potom dva, a zatim se sva hranjenja zamjenjuju kefirom ili slatkim mlijekom. Kefir kuhani u mliječnoj kuhinji već je zaslađen, tj. Dodaje se 5% šećera (5 g po 100 g kefira). Ako dijete dobije kuhano mlijeko umjesto kefira, treba dodati 5% šećera. Ukupna količina dojenčadi dnevno treba iznositi 850-900 g, s hranjenjem od šest hranjenja po hranjenju, u prosjeku od 140-150 g. Nedovršeno mlijeko ili smjesa ne smije se davati u sljedećem hranjenju. Sokovi i pića nisu uključeni u ukupnu količinu hrane.

Hranjenje bebe 3 mjeseca - koje su nijanse

Hranjenje djeteta jedan je od glavnih problema roditeljima. I nije važno koliko je staro dijete. Poteškoće mogu nastati u različito vrijeme. Istina, kada je dijete vrlo mala - primjerice, do godine dana, problemi prehrane su oštriji za roditelje. Doista, bez normalnog sustava hranjenja beba jednostavno neće preživjeti. Od posebnog interesa je način dovođenja mrvica u 3 mjeseca.

Što je dnevna rutina za dijete?

Način dana u bebi u 3 mjeseca je prilično jednostavan. Trebao bi spavati oko 15 sati dnevno, a najduže razdoblje, naravno, noću. Hranjenje u trajanju od 3 mjeseca mora biti najmanje 6. Tijekom tog perioda, normalno je da dijete pijete 800-850 ml mlijeka ili posebnu mješavinu.

Općenito, do godine dana dojenja treba provoditi u obliku dojenja ili hranjenja smjesa. Intervali između hranjenja traju oko 3 sata.

Značajke dojenja

Dijete od 3 mjeseca treba idealno dobiti dosta majčino mlijeko. I ovo hranjenje treba održavati barem do godinu dana, a još bolje, sve dok dijete ne navrši 2 godine.

Norma, koja je naznačena za dijete staro 3 mjeseca, trebala bi biti dovoljno uvjetna. Najbolje je koristiti hranjenje na zahtjev. I to se može dogoditi češće nego jednom svaka tri sata. No, neki liječnici i dalje savjetuju održavati intervale i pokušati ne pokvariti dijete, dajući mu grudi svakih 5 minuta. Hranjenje djeteta od 3 mjeseca i do godine dana trebalo bi provesti pod određenim režimom. To je jedini način da se razviju zdrave prehrambene navike kod djeteta.

Pravilna prehrana - važna faza u razvoju djeteta, kao ona koja je okrenula 3 mjeseca i za dijete do godinu dana. Osim toga, uz pomoć dojenja nakon porođaja, žensko tijelo se vraća. Maternica se ugovara i vraća u normalu brže. Pravilno hranjenje nakon porođaja također je vrlo teško uspostaviti. I prvi put, majka se navikla samo na proces dojenja i upravo kad dijete stari 3 mjeseca, taj proces se smiruje.

Umjetno hranjenje: koje su njegove osobine

Ne uvijek nakon rođenja, mlada majka može razviti hranjenje uz pomoć majčinog mlijeka. U ovom slučaju, najtočnija stvar je ne čekati majčino mlijeko, već odabrati pravu mješavinu.

Nakon poroda, u odsutnosti majčino mlijeka, majka djeteta počinje hraniti posebnom prehranom. Danas trgovine imaju vrlo širok izbor takvih limenki, tako da odaberete pravo za dijete. Hranjenje mješavine se ne razlikuje od hranjenja djeteta s mlijekom. Ista pravila i propisi moraju se održavati, a doze moraju biti poštovane.

Glavna stvar - ispravna provedba postupaka dezinfekcije. Potrebno je točno sterilizirati posude i bradavice, kao i koristiti posebnu vodu. Hranjenje djeteta u dobi od 3 mjeseca (do godine dana, načelno, ista pravila su sačuvana).

Prvo hranjenje smjese nakon porođaja trebalo bi posebno potvrditi. Uostalom, smjesa nije najpoznatija i prirodna hrana za dijete koje još nije dosegla mjesec ili tri mjeseca. Nakon rođenja, bolje je da ga hranite majčinim mlijekom. Ali ako nemate što odabrati, onda jednostavno neće biti drugih mogućnosti.

Do godine dana beba ima probavu. U bebi starom 3 mjeseca, njegov želudac i crijeva djeluju bolje. Stoga, po prvi put nakon rođenja, počinje polako preuređivati. Pravilna prehrana, uključujući mješavine, trebala bi pomoći da se ispravno konfigurira rad mrvica probavnog trakta.

Mješovita hranjenja: koje su njegove osobine

Ponekad nakon prvog rođenja, mlada majka nema dovoljno mlijeka za hranjenje bebe. Istodobno, potreba i potreba za prehranom nije otkazana. Stoga, počnite primjenjivati ​​miješano hranjenje.

To omogućava aktivaciju dojenja, a istodobno pomaže djetetu da se zasiti i potpuno razvije. Nakon rođenja, majčino tijelo može biti iscrpljeno i nema dovoljno snage da bi organiziralo pravilno hranjenje.

Miješano hranjenje treba obaviti prema određenom uzorku. Kako ne bi poremetila ravnotežu, mlada majka mora najprije dojiti bebu. To omogućava prvi put nakon poroda da joj normalizira i stanje zdravlja. I tek tada počinju hraniti smjesu.

U tom se slučaju preporuča odrediti doziranje doslovno okom i zajedno s liječnikom. Ova opcija hranjenja nakon poroda i do jedne godine jedna je od najosobnijih mogućnosti, osobito u takvim situacijama, kada se pojavljuju razne vrste problema s uobičajenom opcijom.

Koje su dodatne mogućnosti hranjenja?

U nekim slučajevima, djeca nemaju dovoljno hrane koju im dajem majci. Naravno, za početak to znači dosta velike bebe i one s prilično dobrom apetita.

Tada liječnici preporučuju da počnu mamiti dijete, na primjer sok od jabuka. Da bi to učinili, daju mu doslovce pola žličice, bez da ih se odvede - samo jednom dnevno. Ponekad je savjetovano početi davati žumance i jaja. Naravno, ne u cijelosti, već počevši od četvrtine. Treba ga udariti, jer mala mrvica ima ne samo zube, već i osnovne zube, a nužno je da se ne guši.

Smetnje malog djeteta, morate obratiti posebnu pažnju. Uostalom, skladan razvoj bebe izravno ovisi o tome. Napajanje mora biti ispravno odabrano. Osim toga, komu treba jasno pratiti ako mrvice imaju negativnu reakciju na hranu koju jedu. Uostalom, on lako može reagirati na različite netočnosti i pogreške u prehrani mlade majke.

Na isti način, može se pojaviti vrlo ozbiljan problem s odabirom mješavine. Ako se ne uklapa u bebu, može izazvati osip, akne i razne iritacije. Proces hranjenja sa svim ozbiljnošću, a onda će mrvica zdrava.

Web stranica "Prvi rod" je rijetka zbog načina na koji je nastojala istaknuti različita stajališta o pitanjima podizanja i brige djece na početku svog života; opisuju pozitivne i negativne aspekte korištenja raznih dječjih stvari, kao i prednosti i nedostaci sadašnjih i tradicionalnih metoda skrbi za dijete; da pomognete navigaciji, roditeljima bebe u raznovrsnim proizvodima za djecu.

VIŠE VIJESTI:
POPULARNE KATEGORIJE

PERVENETS.COM © 2014-2016 - Sva prava pridržana.

Prehrana 3 mjeseca bebe

Više od 90 dana već je prošlo od rođenja djeteta, a sve više počinje ugoditi roditeljima novim vještinama. Ništa ne stoji mirno, uključujući fizički razvoj djeteta: njegovi mišići postaju jači, izgled je sigurniji, glas je glasniji, a raspon interesa je širi. Ostaje samo jedno pitanje: što bi trebalo biti prehrana 3 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

WHO preporuke

U skladu s Konvencijom o pravima djeteta, bebe do 6 mjeseci treba hraniti isključivo majčinim mlijekom. To je najprirodnija, zdrava, lako probavljiva hrana obogaćena hranjivim tvarima za bebe koje bi im se trebalo osigurati na zahtjev.

Ako mlada majka dobro s laktacijom, ona bez napora hrani dijete, ali u slučaju kršenja sustava proizvodnje mlijeka mogu nastati neki problemi.

Promatranja majki koje rade dojilje pokazuju da nakon 3 mjeseca od trenutka pojavljivanja zrelog mlijeka počinje tzv. Laktacijska kriza. Ali nije tako loše kao što se na prvi pogled može činiti.

Budući da je proces dojenja je mislio da detaljno priroda, od trenutka nedostatak bebe mlijeka proizvedena u tijelu, počinje se više majke, upravo onoliko koliko želite dijete na određeni period. Jedino vrijeme je da je potrebno vrijeme za restrukturiranje tijela.

Kako bi majka koja je skrbila preživjeti sve promjene bez ikakvih problema, potreban je odgovarajući prehrambeni sustav za bebu staru 3 mjeseca. Da bi beba bila puna i snažna, razviti i rasti u skladu s medicinskim standardima, češće nanesite mrvicu na prsa. U bilo koje doba dana, bez dugih pauze i kako dijete želi. U prosjeku, djeteta od 3 mjeseca treba primijeniti na dojku 10-12 puta tijekom dana, a 2-4 puta tijekom noći.

Umjetna dječja hrana

Nažalost, neke majke suočene su s neugodnim problemom kada je mlijeko nestalo, djelomično ili potpuno. Na ovaj ili onaj način, njegova količina ne postaje dovoljna za dobru prehranu 3-mjesečne bebe, pa je stoga potrebno prenijeti na umjetno hranjenje.

Srećom, moderne mješavine mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe djeteta bilo koje dobi. Njihov sastav je uravnotežen, prilagođen zahtjevu rastućeg organizma, pa stoga ovaj proizvod gotovo potpuno zamjenjuje majčino mlijeko.

Proces samih umjetnih hranjenja nešto se razlikuje od dojke, pa stoga treba uzeti u obzir neke od njegovih značajki:

 • Način. Određeni broj obroka u pravilnim razmacima glavno je pravilo za umjetno hranjenje i jamstvo zdravlja djeteta.
 • Broj "pristupa". Zbog činjenice da je duljina vremena potrebna da dijete u potpunosti asimilira smjesu od majčinog mlijeka, potrebno je hraniti 3 mjeseca staru bebu šest puta dnevno sa 6 sati noćne pauze. Za slabe i prerane bebe - 7 puta dnevno uz 3 sata pauze.
 • Slijedite upute i preporuke pedijatara. Postoji mnogo mješavina - neki su pogodni za novorođenčad, ostali su stariji, drugi se razlikuju po sastavu, a četvrti - u kalorijama. Odaberite bebu mješavinu u skladu s njegovom dobi i svojstvima tijela. To će pomoći profesionalcima i detaljnim uputama na pakiranju.
 • Daj fluid. Budući da smjesa pripada debeloj hrani, za umjetno dijete potrebna je voda, dekocija ružičastih kukova ili sušenja jabuka na sobnoj temperaturi i bez zaslađivača. Izračun broja je jednostavan - za 1 kg težine - 100-120 ml. Ako to nije dovoljno i beba se osjeća žeđ, tada možete dodatno unijeti do 200 ml. tekućine po danu.

Pored posljednje točke, treba napomenuti da bebe u 3 mjeseca mogu dodatno uvesti prilagođene mliječne proizvode, koje mliječni proizvodi proizvode. Zapamtite da kupnja kefir, mlijeko i jogurti nisu prikladni za bebe. U njima postoji mnogo bakterija koje probavni trakt, zbog nerazvijenosti, ne može nositi.

Koliko dugo

Ako se obratimo praksi hranjenja 3 mjeseca starih beba od 20 do 30 godina, vidjet ćemo da pedijatri predlažu dodavanje takvih proizvoda kao sir za njihovu prehranu. u količini od 30-50 grama. mlijeko - 150 gr. i sok. Svi su došli do "stola" iz mliječnih kuhinja i pomogli su obogatiti djetetovo tijelo s vrijednim "građevinskim elementima" - kalcij i željezo.

Što se tiče sokova, prednost je dana i sada se daje jabuku. No, opet, uzimajući u obzir moderne preporuke, trebalo bi osigurati korištenje 3 mjeseca starih beba i poželjno je razrijediti kuhanom vodom. Dopušteni iznos - 25 gr. po danu. Počevši unijeti sok je potrebno s nekoliko kapi.

I posljednji

U slučaju nedostatnosti rast bebe težine, ako ima znakove anemije ili rahitisa, u dobi od 3,5 mjeseci, ne mogu bez uvođenja voća i povrća purees, ali u ovom slučaju, komponente komplementarnih namirnica biraju pojedinačno. O broju i vrstama proizvoda u ovom slučaju pravilan savjet može pružiti samo stručnjaka.

Shema hranjenja za 3 mjeseca s umjetnom hranom

Ako je dijete na umjetnom hranjenju, hranjenje za 3 mjeseca ponekad je neophodnije nego za dojenčad. Bez obzira koliko je dobra i skupo prilagođena mliječna formula, ona ne može u potpunosti zamijeniti matično majke za bebu.

Prva hranjenja s umjetnom hranom u trajanju od 3 mjeseca ne dolazi odmah i u malim količinama. Dijete se treba naviknuti na novu hranu, koja je vrlo različita od mješavine koja zamjenjuje majčino mlijeko.

Što se smatra dječjom hranom

Bilo koji proizvod koji nije majčino mlijeko ili prilagođena mješavina smatrat će se komplementarnom hranom. Ovo dijete nije upoznato s grubom hranom. Trebali biste se naviknuti na to, stoga ga morate početi davati u vrlo malim količinama.

 • sok;
 • pire od voća ili povrća;
 • kaša;
 • jogurt;
 • sir;
 • pire od mesa.

Uvođenje komplementarne hrane

Kada dijete - umjetnik ima tri mjeseca, neki liječnici vjeruju da može početi davati prvi obrok. U ranoj dobi beba se najbolje apsorbira sokom, voćem ili povrtnim kašom i kefirom. Koji proizvod odabrati prvi ovisi o tome kako mrvica dobiva težinu.

Uvjeti za uvođenje

 • Dijete bi se trebalo dobro osjećati i biti potpuno zdravo.
 • Nemojte uvoditi novu hranu na dan cijepljenja.
 • Neuobičajena hrana je bolje dati u prvoj polovici dana.
 • Dobar raspoloženje djeteta - ključ uspjeha prvog hranjenja.
 • Trebalo bi početi s nekoliko kapi - mrvica mora isprobati novi proizvod.
 • Prikorm nije zamjena za majčino mlijeko ili prilagođena mješavina. Potpuno zamijeniti jednu kašu za hranjenje ili pire krumpir bi trebao biti mnogo kasnije.
 • Ako je dijete dojilo - nova hrana se uvodi nakon 6 mjeseci nakon rođenja djeteta, ako je dijete hranjeno umjetnom smjesom, dodatak je ponekad prikladan već 3 mjeseca.
 • Gruba hrana treba biti dovedena u ugodnu dosljednost za dojenčad jer nema vještina žvakanja u dobi od 3 mjeseca.
 • Svježa hrana za hranjenje je zakon. Ni u kojem slučaju ne može hraniti kašu za bebu, koja je stajala u hladnjaku, trulula ili je dugo vremena na njoj bila ljeti.
 • Važna je temperatura nove hrane. Ne bi trebalo biti vruće niti hladno. Najbolje je ako dijete uživa u ukusu nepoznatog proizvoda.
 • Kako bi se osiguralo da se nova hrana bolje apsorbira, nemojte zaboraviti davati mrvice pitke vode tijekom dana.
 • Prije uvođenja nepoznate hrane trebate se posavjetovati s pedijatrom i dobiti potrebne savjete.

U kojem je obliku dan

Dopunsko hranjenje u dobi od 3 mjeseca za umjetno hranjenu bebu daje se za poboljšanje probave, uvođenje dodatnih mikroelemenata koje prilagođena smjesa ne sadrži i za mnoštvo ishrane.

 • Važno je zapamtiti da proizvod mora biti pripremljen za bolju apsorpciju od djeteta. Ako se prije svega odlučite dati sok za sok, najbolje je kuhati kod kuće od prirodnih voća (jabuke, kruške). Svježi sok sadrži mnogo više vitamina i minerala od kupljene dječje hrane. Nekoliko kapi pića će omogućiti djetetu da osjeća okus nove hrane.
 • Pire od voća je najbolje pripremiti pomoću miješalice. Jabuke i kruške treba peći u pećnici i pokušati dati bebu na vrh čajne žličice. Možete oguliti pulpa svježe jabuke.
 • Pire od povrća priprema se najprije iz jednog proizvoda - na primjer, od tikvica. Kasnije, kada se mrvica navikne na novu hranu, možete miješati jedno povrće s drugom - dodajte brokulu ili krumpir. I konačno, nakon nekoliko mjeseci, jelo treba pripremiti od nekoliko proizvoda: bundeve, mrkve, špinat. Ne biste trebali brinuti ako dijete nije uzelo prvi dio povrća kvasca. Dijete je naviklo na mješavinu, to je slađe, tako da novi neobični ukus može izazvati da ga odbije. Da bi se dijete moglo prilagoditi novoj vrsti hrane, bolje je miješati prvu dozu s kapom mliječne formule.
 • Kuhana je uvedena u dodatak u slučaju da je dijete na umjetnom hranjenju, ne dobiva potrebnu težinu. Možete upotrijebiti gotovu hranu namijenjenu dječjoj hrani. Ali bolje je kuhati kašu. To će zahtijevati žličicu rižinih žitarica. Bilo koja druga baza nije poželjna po prvi put - mnoge žitarice sadrže gluten. Brašno treba razrijediti hladnom vodom i ostaviti da stoji. Mješavina žitarica i vode izlijeva se u kuhano mlijeko i kuha do guste. Da bi mrvice prerađivali po prvi put, treba ih razrijediti majčinim mlijekom ili formulom. Za početak je dovoljno četvrtina žličica.

Tablica hranjenja za umjetno

Nudimo vam prehrambenu shemu za hranjenje dojenčadi s umjetnom hranom od 3 mjeseca do 1 godine.

Prehrana djeteta od tri mjeseca na umjetno hranjenje

Djeca od tri mjeseca koji su hranjeni bocama, prema pedijatru, čine takvu uvjetnu skupinu rizika. U ovom je dobu zloglasna kolika pojava ili se pojačava do maksimuma. Djeca postaju raspoloženja, nemirna i čine život cijele obitelji "zabavnim". Bake, očevi, majke, starija djeca - svi su uključeni. No, postoji jedan trik koji pomaže u izravnavanju problema tri mjeseca starog umjetnog djeteta - obratiti pozornost na njegovu prehranu.

Kako hraniti dijete trećeg mjeseca života na umjetno hranjenje?

Odgovor je jedan: prilagođena smjesa, odabrana ranije. Neki pedijatri na starinski način savjetuju mame da počnu davati plodove voća ili povrća. Da, a na policama trgovina nalaze se staklarični gotovi pire koji označavaju ovo doba. Ne, prerano je. Vaše dijete može u potpunosti probaviti prilagođenu smjesu i piti vodu. Sve.

Koliko puta i koliko davati mješavinu djetetu?

U trećem mjesecu života, mnoštvo hranjenja se svodi na 6-7.

Dajemo smjesu u dnevnom volumenu izračunatom formulom: v / 6, gdje je v težina djeteta u gramima.

Međutim, za tri mjeseca beba je već razvila režim. I u jednom danu želi jesti više, na još manje. Sada pedijatri i WHO preporučuju tzv. "Slobodno" umjetno hranjenje, kada majka namjerno ulijeva mješavinu malo više nego što je potrebno, ali ne inzistira na tome da dijete potpuno isprazni bocu. Može se dogoditi da se u jednom hranjenju beba isisava samo 90 grama, a drugu - sve 200. U redu je, glavna stvar je da se dnevni volumen uklapa u preporučenu.

Zašto umjetno dijete trećeg mjeseca života često ima koliku bolest?

Djeca postaju aktivnija i jaka. Počele su pohlepno sisati bradavicu, jednostavno "izlijevaju" i gutaju zrak. Kao rezultat toga, kolik se povećava. Moms treba uzeti u obzir ovaj trenutak i poduzeti mjere:

 • hraniti dijete samo na rukama;
 • Svakako popunite bradavicu s mješavinom u potpunosti, a zatim ga dajte djetetu;
 • pratiti ispravan položaj djeteta prilikom sisanja;
 • pravodobno uklonite praznu bocu.

Nakon hranjenja, nosite mrvice s "stupom" 10-15 minuta, ako zaspate, stavite ih na stranu kreveta.

Ako gore navedene mjere ne pomažu, možete kupiti posebne boce za hranjenje s anti-colic sustavom. Ove boce proizvode nekoliko tvrtki:

Postoje boca protiv boca i druge tvrtke.

Takvi uređaji su 2-3 puta skuplji od uobičajene i zahtijevaju povećane napore za pranje i oprez tijekom sterilizacije. Učinak je obično tamo, ali ponekad nije tako izražen kao što bismo željeli.

Uobičajene pogreške su majke djece od tri mjeseca koji su na umjetnoj hrani

 1. Nemojte uzeti dijete u svoje ruke, hraniti se u krevetiću. Neki se boje podučavati svoje ruke, a drugi - probuditi se kada se ruke stavljaju na krevet nakon hranjenja. Međutim, veza između majke i djeteta je slomljena, rizik od kolike i regurgitacije raste.
 2. Promijenite smjesu. Colic je neugodan fenomen, ali je vjerojatno da će proći nakon mijenjanja mješavine. Ovdje morate riješiti problem u kompleksu (kao što je gore opisano) i zamjena snage nalazi se na posljednjem mjestu na popisu mogućih rješenja.
 3. Početak ranog mamca. Prilagođena smjesa daje bebu sa svim potrebnim komponentama za njegov rast i razvoj. Stoga, nema potrebe za žurbom na mamac.

A kako je bio vaš treći mjesec na umjetnoj hrani? Jeste li koristili anticolic boce?

Preuzmite kontrolni popis "Zašto beba plače nakon hranjenja?"

Svaka majka se brine i brine kada plače njezina beba. I ne postoji takva mama koja bi čak i jednom mogla plakati s bebom. Preuzmite popis za provjeru i saznajte točno zašto vaše beba plače nakon hranjenja.

Za komentar, morate

Preuzmite kontrolni popis "Zašto beba plače nakon hranjenja?"

Svaka majka se brine i brine kada plače njezina beba. I ne postoji takva mama koja bi čak i jednom mogla plakati s bebom. Preuzmite popis za provjeru i saznajte točno zašto vaše beba plače nakon hranjenja.

Pravila o privatnosti

Administracija stranice viline.tv (VilainTv LLC OGRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001) poštuje i pridržava se zakona Ruske Federacije. Također poštujemo vaša prava i poštujemo povjerljivost popunjavanja, prijenosa i pohrane Vaših povjerljivih podataka.

Tražimo vaše osobne podatke kako bismo vam pružili povratne informacije kako bismo pružili informacije ili usluge, odgovorili na vaše zahtjeve na službu za podršku web mjesta, vodili natječaje i druge promocije, provodili anketu kako bismo poboljšali kvalitetu usluga.

Osobni podaci su informacije koje se odnose na predmet osobnih podataka, odnosno potencijalnog kupca. Konkretno, ovo je posljednje i ime i prezime, datum rođenja, kontakt podaci (telefon, e-mail) i drugi podaci koji se pripisuju federalnom zakonu od 27. srpnja 2006. br. 152 -GP "o osobnim podacima" (u daljnjem tekstu: Zakon) osobnih podataka.

Ako ste podatke o kontaktima postavili na web stranicu, automatski se s osobnim podacima prihvaćate sljedeće radnje (operacije): prikupljanje i akumuliranje, pohranjivanje, ažuriranje (ažuriranje, promjena), korištenje, uništavanje, depersonaliziranje, prijenos na zahtjev suda. h. trećim osobama, u skladu s mjerama za zaštitu osobnih podataka od neovlaštenog pristupa.

Navedeni pristanak vrijedi neodređeno od trenutka kada su podaci navedeni, a može biti opozvana slanjem aplikacije za administraciju mjesta koja označava podatke navedene u članku. 14. Zakona o osobnim podacima.

Povlačenje suglasnosti na obradu osobnih podataka može se izvršiti slanjem odgovarajuće narudžbe u jednostavnom pisanom obliku na e-mail adresu ([email protected])

U slučaju povlačenja suglasnosti za obradu naših osobnih podataka, obvezujemo se da brišemo vaše osobne podatke u roku od 3 radna dana.

Što bi trebalo biti prehrana djeteta u 3 mjeseca?

Do 3 mjeseca u razvoju djeteta postoji snažan proboj. Roditelji primjećuju mnoge promjene u njegovu ponašanju. Mozak se brzo razvija, omogućujući djetetu da prepozna okolne predmete, bolje je osjetiti mirise i okuse. Slušanje se pojačava. Ponekad dijete, čuje vaš glas, pokušava izravno gledati prema vama i "razgovarati". Nasmiješavajući se strancima, hvatajući se s njima, uči razlikovati najbliže, ali svakako preferira majku prema ostalima.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Dijete se razvija fizički i mentalno. Nakon toga, proces hranjenja mora napredovati. Bilo majčino mlijeko ili umjetna formula - tekuća hrana još uvijek čini osnovu prehrane 3 mjeseca starog djeteta.

Poznaješ svoje dijete bolje, naučio razumjeti njegove izraze lica, pokrete. Ali problemi i zabrinutosti vezani uz prehranu mrvica nisu se smanjili.

U trogodišnjem djetetu u vezi s ubrzavanjem rasta i razvoja povećava apetit. U ovom dobu, hranjenje na zahtjev još je uvijek u tijeku. Možda ćete morati povećati količinu privrženosti grudi. Moći ćete osjetiti bliži kontakt s djetetom jer će se češće nasmiješiti.

Gledanje reakcija 3 mjeseca starog djeteta, važno je obratiti pozornost na signale o zasićenosti ili, naprotiv, o nedovoljnoj količini hrane koju jedu. Dobro hranjena beba može usporiti sisanje, skrenuti s dojke ili bocu.

Dojenje: koliko i koliko često?

Majčino mlijeko je još uvijek jedini izvor prehrane za beba od tri mjeseca. Prerano je uvesti komplementarnu hranu ili hraniti bebu s mješavinom. Majčino mlijeko je na prvom mjestu ne samo u smislu pogodnosti već iu pogledu udobnosti. Mama uvijek ima gotov obrok za svoje dijete: svježe, toplo, u pravoj količini.

Pokušajte hraniti tročlano bebe nakon šetnje i redovito. Tijekom vremena dijete će se naviknuti na ovu praksu. Nakon večernjeg kupanja ponovno dolazi hranjenje, a zatim spava. Dakle, mrvice se razvijaju ovisno o ispravnom načinu hranjenja, odmora i budnosti.

U 12. tjednu razvoja djece u djetinjstvu postoji razdoblje intenzivnog rasta. Mame imaju osjećaj da mlijeko više nije dovoljno. Uostalom, beba sranje dulje i pita grudi češće. No, također se događa da se tijekom ovog perioda života beba neočekivano oštro skrene s dojke, vrlo je hirovita. Mama, zabrinuta da dijete ne jede dovoljno, da nešto nije u redu s njim, da je dijeta slomljena, počinje pripremati dodatnu hranu u obliku mješavine. Budući da je boca puno lakše sisati, a mali dodger odbija dojku. Iz tog razloga, dojenčad u dobi od tri mjeseca najčešće prenose prvo mješovite, a potom i umjetno hranjenje.

Tri mjeseca liječnici preporučuju dodatno davanje vitamina D djeci koja su dojena. Ako je dijete dojilo, najčešće su potrebni nutritivni elementi već uključeni u formulu. Ipak, najbolji način za dobivanje vitamina D na prirodan način jest ostati na suncu.

Kakva je kriza dojenja?

Zapravo, mlijeko nije bilo ni manje niti više. Samo se prehrambene potrebe bebe povećale. Dogodila se takozvana kriza dojenja. Prirodni fenomen iz kojeg nitko nije osigurana. Kako preživjeti ovaj put i koliko dugo traje?

Prvo, nemoj biti nervozan. Panično raspoloženje, stres negativno utječe na laktaciju. Kriza može trajati dva ili tri dana, najviše - tjedan dana. U ovom trenutku potrebno je češće staviti dijete na prsa (kao u prvim mjesecima), da bude više s njim na svježem zraku. Mama se preporuča piti oko 2.5 litara tekućine dnevno (višak vode može smanjiti dojenje) i, ako je moguće, prilagoditi vašu prehranu.

Opasnosti od preranog dodavanja

Ni u kom slučaju se ne smirite pomicanjem bebe na dopunu. Mješavina se digesti puno duže i nije probavljena, kao i majčino mlijeko. Dijete može spavati 3-4 sata, probaviti novi obrok i možda neće imati dovoljno snage za više.

Želio bih upozoriti roditelje da ne dopunjavaju dojenčad s kozjim mlijekom ili kefirom. To nije prilagođena prehrana, šteti djetetu mlađoj od godinu dana, povećavajući teret na bubrege i gušteraču.

Budite strpljivi, poslušajte kompetentne savjete, mirno idite na cilj, zadržavajući samopouzdanje da ćete uspjeti.

Uobičajene sumnje majke sestrinice

Mlijeko s malo masti

Mlijeko je jedinstveno. Čak ni u jednom stadu nema krava s istim mlijekom. Čovjek, s druge strane, je visoko organizirano biće, što znači da se svi procesi odvijaju na višoj razini nego na životinjama. Sadržaj masnoća mlijeka mijenja se ne samo tijekom dana, već iu procesu hranjenja. "Blizu" mlijeko je više tekućina, ima manje masnoća, a kad dijete dobiva "daleko", dobiva i više masne hrane.

Kako se riješiti ove predrasude? Nema razloga za zabrinutost ako dijete dobiva težinu u skladu s normom. Za tri mjeseca povećanje bi trebalo iznositi oko 800 grama u 4 tjedna.

Dijete često traži dojku, tako gladno

Od trenutka rođenja i do tri mjeseca, djeca se ne mogu ograničiti na privrženost prsima, već se morate pomaknuti na određeni režim hranjenja. Dijete na dojci rješava tri problema: zasićenje, mirno, komunikacija. Dijete je mirno, najvažnije, slažete se. Stoga, prvo, neka beba donese vlastiti izbor.

Važna točka: ako je broj uriniranja tijekom dojenja više od 10 dnevno, dovoljno je mlijeka za dijete.

Moje mlijeko je neukusno

Ideja djeteta o ukusu razlikuje se od odrasle osobe. Dijete razlikuje više nijansi zbog više okusnih pupoljaka. Smirite se, vaši strahovi su neutemeljeni.

Dijete ne spava dobro noću zbog nedostatka mlijeka.

Događa se da su djeca utemeljila takav režim: jedu češće noću nego tijekom dana. Djeca ne razlikuju doba dana. Povezani su s različitim ritmom: hrana je san. Ako je težina vaše bebe normalna, ispustite uzbuđenje o tome.

Žene s malim grudima imaju malo mlijeka.

Dojka nije spremnik gdje se izli mlijeko. Što više beba sranje, to će biti više mlijeka. Ovo je refleksno povezivanje. Ako je težina vašeg djeteta unutar dobne granice, zaboravite na tu predrasudu.

O umjetnom hranjenju

Dijete koje je na umjetnom hranjenju mora se predati točnom načinu hranjenja.

Smjesa je slađa od majčinog mlijeka i lako izlazi iz boce, pa postoji opasnost od prejedanja, što dovodi do bolova u trbuhu, obilnom i čestom regurgitiranju. Kakvu vrstu prehrane za dijete u trajanju od 3 mjeseca može se smatrati optimalnim?

Djeca u ovom dobu se hrane 7-8 puta dnevno. Volumen mješavine trebao bi biti 1/6 težine djeteta, što otprilike odgovara 760 ml dnevno.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane za djecu na umjetno hranjenje je nešto drugačije. Neki pedijatri preporučuju uvođenje dodataka već tri mjeseca. Ali to se može učiniti samo na savjetu stručnjaka koji će biti vođeni razinom razvoja djeteta, njegovim fiziološkim značajkama i uspostavljenim režimom hranjenja.

Savjetujemo vam da pročitate: Infant formula na kozje mlijeko - koji jedan i za što?

Nekoliko pravila koje je poželjno slijediti, čineći izbornik djeteta u roku od 3 mjeseca s umjetnom hranom:

 • Obavezno dajte bebu vodu.
 • Ne možete odstupati od metode pripreme smjese, koja je navedena na pakiranju.
 • Neželjeno je promijeniti marku prilagođene prehrane, kako bi se povećala ili smanjila doza.
 • Ni u kojem slučaju ne smiju istodobno koristiti više mješavina.
 • Nikad nemojte hraniti ili vodu djeteta silom, dati mu priliku da odlučite za sebe.

U djece trećeg mjeseca života težina je oko 750 g, a visina povećava za 2,5 cm, ali važno je razumjeti da su sve preporuke približne. Samo majka zna točno kako ispravno uzgaja zdravo dijete, pogotovo ako sluša savjet stručnjaka, ona sama traži potrebna znanja, vjerujući sebi i svojoj bebi.