U kojim slučajevima koristi ventilator za novorođenčad?

Bol

Umjetna ventilacija pluća provodi se za održavanje normalne razine kisika u krvi pacijenata u slučaju neučinkovitog vanjskog disanja. U liječenju novorođenčadi, mehanička ventilacija je jedna od najsloženijih terapija za oba respiratorna oboljenja i sve druge vrste liječenja za djecu u ovoj dobi.

U neonatalnim odjelima, umjetno kontrolirana plućna ventilacija kod beba obavlja se pomoću posebnog uređaja - ventilator za novorođenčad. Namijenjen je posebno za dječju reanimaciju i osmišljen kako bi zadovoljio anatomske osobine mladih bolesnika.

Značajke ventilatora za novorođenčad.

Moderna ventilator uređaj za dojenčad - programabilni visoke tehnologije stanice opremljen s dva procesora, čime se kontrolira vlažnost, brzine punjenja i temperaturnih uvjeta ulazni smjesa plin, kao i ostale parametre.

Obavezni modul neonatalnog aparata je monitor koji odražava intenzitet ventilacije. Opremljen je sustavom osjetljivih senzora i posebnim signalnim uređajima koji upozoravaju osoblje o svim odstupanjima uređaja od normalnog rada.

Koja je potreba za mehaničkom ventilacijom?

Uz pomoć moderne opreme za prisilnu ventilaciju pluća, u liječenju novorođenčadi mogu se riješiti sljedeći zadaci:

 • postizanje odgovarajućeg punjenja pluća s kisikom i održavanje potrebnog volumena;
 • smanjiti rizik od ozljeda pluća;
 • smanjiti teret pacijenta tijekom disanja;
 • stvoriti najudobnije uvjete za dijete.

U neonatalnoj praksi postoji mnogo različitih načina mehaničke ventilacije. Idealni način rada je ispuniti sljedeće uvjete:

 • hardverski respiratorni ciklus sinkroniziran je s pacijentovim pokušajima disanja;
 • formiranje adekvatnog i stabilnog volumena plime, uključujući ventilaciju po jedinici vremena od jedne minute uz smanjeni tlak u krugu disanja;
 • odgovor hitne pomoći na zahtjeve pacijenta ili promjene mehanike njegovih pluća;
 • osiguravajući najmanju moguću plućnu funkciju koju provodi pacijent.

Upozorenja za povezivanje s ventilatorom u novorođenčadi.

Novorođenčad je prikazana mehanička ventilacija u sljedećim slučajevima:

 • teški oblici asfiksije kod porođaja, bradijarhitis, šok, respiratorni uhićenje;
 • akutni respiratorni neuspjeh zbog sindroma respiratornog distresa;
 • ozljeda kralježnice i traumatskog mozga;
 • oticanje mozga;
 • poremećaji u razvoju pluća i dijafragme;
 • plućni edem;
 • konvulzivni status.

Povezivanje novorođenčeta s ventilatorom provodi se i laboratorijskim parametrima u slučaju hipoksije ili hiperkapnije.

Uz odgovarajuću dišnog i nadzor opreme, kao i iskusni i kvalificirano osoblje ventilator može početi bez čekanja za stanje malog pacijenta će zahtijevati aktivno reanimaciju akcije.

Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Umjetna plućna ventilacija u novorođenčeta

Tradicionalna umjetna ventilacija pluća.

Preliminarne bilješke

Ventilacija je jedan od najvažnijih invazivnih tretmana za prerane bebe. To može spasiti živote, ali ako se koristi nepropisno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život i kasnijeg dugotrajnog morbiditeta (BPD).

Preduvjet za razumijevanje ovog poglavlja jest poznavanje prednosti i nedostataka različitih oblika mehaničke ventilacije.

Važnije od shematskog korištenja mehaničke ventilacije je intenzivno promatranje svakog pojedinog preranog djeteta da se mehanička ventilacija prilagodi individualnim potrebama. Da biste to učinili, ponekad je potrebno da liječnik bude s Juovezom dovoljno dugo (oko 1 sat), gledajući dijete i može optimizirati ventilaciju.

Optimalna postavka ventilacije može brzo promijeniti u određenim uvjetima.

U nekim slučajevima, zbog mehaničke ventilacije ili barotrauma pluća zbog visokog tlaka vrha ili respiratornih volumena, veća su perkutana hiperkapnija ventilatora prihvatljiva tijekom mehaničke ventilacije (s povećanim rizikom od IVH u preranoj bebi!)

Visoki PIP (pozitivni nadražajni tlak), visok PEEP (pozitivni endekspiratorni tlak) i dugo vrijeme udisanja rezultiraju smanjenjem srčanog učinka.

Apsolutni preduvjet je i poznavanje funkcija respiratora i ovlaživača zraka (proučavanje uputa za uporabu je obavezno!).

Osnovni principi dječje ventilacije

Kada se ekspiracijski ventil zatvori pomoću visokog glavnog protoka, tlak u sustavu cijevi za disanje raste do podešenog PIP-a, čime se udahne.

Protjecanje daha prodire u pluća.

Na kraju inhalacije, tlak u cijevnom priključku iu alveolima je isti (ako je dovoljno vremena za nadahnuće), koji se naziva PIP. Završetak inspiracije.

Ako se ventil za otpuštanje otvori, tlak u sustavu crijeva pada na PEEP. Sada visoki intrarapulmonarni pritisak dovodi do isteka.

Izdisanje traje sve dok pritisak u alveolarnom prostoru ne padne na uspostavljeni PEEP, što je preduvjet prilično dugo vrijeme istjecanja. Glavni protok plina u sustavu crijeva za disanje instalira se u korisniku Infant-Star, Sechrist i drugim uređajima, u Stephanie automatski.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

 • Samo opća klinička slika o tome što se događa s djetetom treba biti glavna podloga za razmatranje drugih pokazatelja mehaničke ventilacije:
 • Fio2 > 0,4 ​​s rastućim trendom.
 • Respiracijska acidoza s pH od 3 po satu, dulje od 20 s, s potrebom za maskiranjem disanja (središnje i / ili opstrukcije, i ne uklanja se upotrebom CPAP ili terapije lijekovima).
 • Općenito, prijevremeno 7.25.

PIP može biti nizak; PEEP 3-4 cm vode. Čl. (najniži rizik od barotrauma).

Izbjegavajte prekomjerne vrijednosti TO, tj. Ne> 8 ml / kg tjelesne težine (najmanji rizik dobrovoljne traume).

Oprez: Teško je minimizirati traumu pluća s visokotlačnom ventilacijom i / ili visokom koncentracijom O.2:

 • Tlak zračne struje oko 20 cm H2O u preuranjenoj bebi koja teži 0,21, dobivena analiza transcutanski plin (tcpCO2 i tcpO2) treba provjeriti najmanje 6-12 (- 24) sati s ogradom od vena ili arterije.

Odabir parametara ventilacije

Raso2 ovisi o alveolarnoj ventilaciji i, na taj način, u minuti volumena disanja, tj. na respiratornu brzinu i volumen tidalnosti:

Minutni respiratorni volumen = frekvencija x volumen disanja.

Alveolarna ventilacija = frekvencija x.

Opseg respiratorne aktivnosti: Prvenstveno ovisi o PIP minus PEEP.

 • Ako je Te prekratko (vrijeme isteka), volumen disanja se prije svega smanjuje.
 • Prsa bi trebala biti potpuno spuštena prije sljedećeg daha.
 • Oprez s Te 0,3 sek prikazuje kao pokušaj poboljšanja oksigenacije.
 • Dugo vrijeme inspiriranja = visoki MAP = visoki rizik od barotrauma.

Vrijeme izdisanja (Te):

 • Počnite od 0,7 sekunde. Skraćivanje 25 cm vode. Čl. treba, ako je potrebno, dopustiti visoke vrijednosti RasO2.
 • U djece, PEEP je prevelik, ili je vrijeme istekne.

Inhalacijska koncentracija kisika (FiO2):

 • Što je manje moguće; koliko je potrebno.
 • Fio2> 0,4 ​​toksično na alveolarne stanice. Stoga, povećanje MAP povećavajući Ti i / ili povećavajući PEEP.

Flow: Infant-Star, Babylog, stari modeli Stephanie:

 • S visokim protokom, PIP se postiže brže, zbog čega je plato duži s jednakim Ti, rizik od barotrauma je veći, ali atelektualizirana područja se otvaraju bolje (kontroverzna je alternativa povećati PEEP).
 • Veliki protok omogućuje kraći Ti.

Analgezija / opuštanje

Nema glavne relaksacije! Opuštanje mora ostati apsolutna iznimka!

Ako se dijete "bori" s respiratornim aparatom, prvo treba provjeriti postavke. Često oni ne odgovaraju potrebama djeteta. Ventilacija je često bolja sinkronizirana s visokom frekvencijom (do 80-90 / min).

Ugradnja respiratora u djetetu često zahtijeva puno strpljenja i vremena (mogu trajati 1 sat ili više). Koordinirajte postavke s djetetovim disanjem.

Ventilacija pod kontrolom pomoći u Infari-Staru (Star Sync) ili Stephanie ili SIPPV modu u Babylog 8000 olakšava usklađivanje disanja djeteta i respiratora.

Sedacija je moguća bez sinkronizacije:

 • Midazodam: 0,1-0,2 mg / kg tjelesne težine, jednostruka doza intravenozno. Opasnost: napadaji.
 • Fenobarbital: prvo 10-20 mg / kg u dvije injekcije intravenozno, zatim (3 -) - 5 mg / kg / dan. Uz neučinkovitost analgezije.

Analgezija, na primjer, morfin, ako se učinak prethodno ne postigne, 0,05-0,1 (-0,2) mg / kg intravenozno, zatim 10-15 ug / kg / sat intravenozno.

Ako se učinkovita terapija dišnog sustava ne može provesti s takvim analgetskim tretmanom, panuronium ili norkuronij 0,1 mg / kg (jednostruka doza) mogu se opustiti uz intravenozno, a zatim po potrebi 0,1 mg / kg / sat.

Pažnja: produženo opuštanje dovodi do zadržavanja tekućine i atrofije mišića dišnih puteva, nakon čega slijedi pogoršanje sukladnosti pluća.

fizioterapija

Kontroverzni, vjerojatno prikladni za upalu pluća i BPD.

Oprez: Oprez u nestabilnom djetetu, na primjer, s PDA i pneumotoraksa!

Otpuštanje od respirator

Prekomuniciranje s respiratora zahtijeva posebne vještine sestre i liječnika i ne može se shematski provoditi. Dijete mora biti pod posebno pažljivim promatranjem. Epizode cijanoze, sive kože i apneje mogu biti znakovi dječjeg nedostatka spremnosti za uklanjanje iz respiratora. Unatoč tome, ekstubacija bi se trebala dogoditi što je ranije moguće. Neka djeca se mogu nositi samostalno ili sa ždrijelnim CPAP-om znatno bolje nego s retroaktivno nepotrebnom mehaničkom ventilacijom.

 • Dijete na ventilatoru je klinički i neurološki stabilno.
 • Male količine ispuštanja tijekom endotrahealnog sanacije.
 • Ne postoji hemodinamski značajna PDA.
 • Stabilna periferija perfuzija.
 • Termonutralna ambijentalna temperatura.
 • Najblaža njegu djece. Često povoljan položaj na trbuhu!
 • Sedacija nije kontraindikacija za povlačenje.
 • Praćenje: tcpO2/ tcPCO2 - senzori, zasićenje kisikom u krvi, mjerenje pH, hematokrit. mjerenje krvnog tlaka.
 • Provjerite je li prikazan teofilin ili kofein?

Tijek akcije:

Ublažavanje parametara mehaničke ventilacije:

 • Prvo, smanjite PIP na jedva primjetne kretnje u prsima (aaktivni zvukovi disanja). U djece, 1 sat je "zlostavljanje djece" (osobito s mobilnom slušalicom 7.25 (-7.20).
 • Dijete je dobro bruseno i ostavljeno da se odmori (bakteriologija trahealnih sekreta).
 • Nakon ekstubacije, Fi02 bi trebao biti poboljšan u većini slučajeva - strog promatranje!
 • Enterička stanka 3 sata, možda i više.
 • Možda korištenje madrac za ljuljanje
 • Monitor pO2, pCO2, SPO2; barem sve dok se primijeni povećana koncentracija kisika.

Pažnja: atelektaze u gornjem desnom režnju -> fizioterapija!

CPAP ili neinvazivna ventilacija kroz nosne cijevi povećava vjerojatnost uspješne ekstubacije. Posebno je naznačeno da, nakon ekstubacije, spontano disanje nije dovoljno i / ili postoji> 2 slučaja stimulacije koja zahtijeva povremenu apneju dnevno.

Učinci novorođenčeta

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

Dobar dan, tražim pomoć od stručnjaka i svakoga tko je naišao na sličan problem. Sin je rođen u 35.5 tjedana u zatvaranju. Akutna hipoksija. Upala pluća. Ručke se kreću samo u rukama (djelomična pareza). Nakon 3 tjedna na mehaničkoj ventilaciji u oživljavanju, novorođenčad je bila ektubirovalna. Dijete je sam odahnulo 11 dana. Ali zadnjih 3 dana dah se počeo pogoršavati. Na kraju studije rendgenskih snimaka otkrivena je desna obnova dijafragme. Zatim se ponovno prenesu na ventilator. Do sada (dijete je gotovo 2 mjeseca) na ventilatoru, dijafragma ne izlazi, je visoka, pneumonija je produljena.

Informacije za razmišljanje žena Radim kao primalja. Ostavljam za rođenje po ugovoru u nekoliko rodilišta u Moskvi. Prije toga, bio sam u drugim rodilištima kao pratitelj pa imam prave ideje o tome kako se rođenje sada odvija u Moskvi. Ono što se radi s novorođenčadi neposredno nakon rođenja teško je nazvati mučenje. Neću detaljno opisati sve elemente ovog nasilja, to je dobro napisao Frederick Leboy u knjizi "Za rođenje bez nasilja", ali želim se boriti na dva najokrutnija, na.

Uzrok cerebralne paralize i drugih ozljeda CNS-a u indukciji i poticanju rada Indukcija i poticanje rada predstavljaju prijetnju oštećenju središnjeg živčanog sustava novorođenog djeteta Nikolsky AV, dr.sc., neurolog "Fetus kao pacijent" (Motto Svjetskog kongresa perinologije, Amsterdam, 1998) U 21. stoljeću, opstetričari u našoj zemlji ušli su bez opće prihvaćene, znanstveno dokazane teorije generičkog procesa (1 *, str.3). Je li moguće rađati bez znanja zašto i zbog kojih se procesa u tijelu trudnice i fetusa pojavljuju? U 20. stoljeću do 50-ih godina u inozemstvu i prije početka 60-ih godina opstetričara u našoj zemlji.

Dobro došli! U porođaju su pretrpjeli tešku asfiksiju + intrauternu upalu pluća. Dijete je punopravno, rođeno je plavkasto, nije odmah vrištalo. Na ventilatoru 5 dana, općenito, u jedinici intenzivne njege 10 dana, zatim su prebačeni u moj odjel za još 10 dana. Uzeo je grudi za 2 tjedna. Refleksije novorođenčadi su se pojavile sa mnom u odjelu, neurolog je bio vrlo zadovoljan s nama. U dobi od 4,5 mjeseci. na preporuku neurologa, učinjena je MRI mozga i svijet se srušio. Zaključak: MRI višestrukih žarišta promjena cistični-glioza u rasponu od 10 do 17 mm u subkortikalnim konveksnim.

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

I tako započnimo s činjenicom da kratko opisujem moj prvi porod. Bilo je to 2011. godine. Trudnoća je prošla dobro, ne računajući toksičnost i edem prije porođaja. Razmjena je potpisala moj 7. odjel za r / d + postpartum servis. Ali! Imali su hitan slučaj tjedan dana prije rođenja: pronašli su stafilokok u novorođenčadi i hitno su bili zatvoreni za pranje! Tada je došlo do takvog skandala, glavni liječnik je pušten. Kad sam počeo trudnoću kod kuće, osim što sam trebao roditi u mom mjestu prebivališta u 25 MSC.

Za početak, trudnoća mi je i dalje bila težak, s toksikozom u ranoj fazi, ali sasvim normalno, bez komplikacija, bilo je istina da je bilo 2 štednje, jedan za razdoblje od 5-6 tjedana, drugi za 9-10 tjedana, u kojem Nije mi to bilo potrebno, čini mi se, samo da netko nije želio raditi i bio sam previše paničan za svaku vrlo malu bol u donjem trbuhu. Sve je čekalo da se dogodi najvažniji i sretniji događaj u mom životu. I tako.

Preporučujem čitanje. Istina fiziologija porođaja M. Golovach Ne znajući istinsku fiziologiju porođaja, ne može se aktivno intervenirati u procesu rada jer može oštetiti sam proces poroda i, najvažnije, oštetiti zdravlje novorođenčeta. Ozbiljno poznanstvo i raspravljanje od strane opstetara naše zemlje o hemodinamičkom biomehanizmu rada, otvoreni i dokazani od strane domaćih znanstvenika, trebalo bi radikalno promijeniti pristup porođaju. Zabranjen je programirani rad, aktivno upravljanje radom s indukcijom i stimulacijom - lijekovi (oksitocin, prostaglandini, antiprogestogeni) i manipulacije (osmotski i mehanički dilatatori). Zabranjeno.

O DOBIVANJU PITANJA I ODGOVORNOSTI ZA RODITELJE OČITELJA Autor: V. V. Osit Zlatni standard svakog roditelja koji misli da je trebao biti zakon: konzultirajte liječnike samo kada je to potrebno. Zdravo dijete u klinici nema ništa za napraviti! "

IVL u novorođenčadi: kada primijeniti terapijski način reanimacije?

U svojoj jezgri, IVL je jedan od intenzivnih skrb invazivnih (temelji se na uvođenju medicinskih instrumenata u tijelo šupljine) metode. Zadatak mehaničke ventilacije kod djece je održavanje optimalne razine kisika u krvi, u slučajevima kada se dišni sustav ne može nositi s time. Ventilator za novorođenčad štedi živote, međutim, neodgovarajući postupak može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Vrste postupka

Ventilacija pluća podijeljena je u tri glavne vrste:

 • Visoka frekvencija.
 • Neinvazivna.
 • Klasična.

Visoka frekvencija (VCHO VL) najnoviji je i najsuvremenija metoda umjetne ventilacije. On se pribjegava situacijama u kojima dvije druge metode ne pokazuju nikakav rezultat. Tijekom postupka, standardno udisanje - izdisanje nije napravljeno, što znači da nema uobičajenih pokreta disanja. Ako primijetite da dječji prsima oscilira, to ne iznenađuje ACE VL, učinak je uzrokovan visokom frekvencijom oscilacija tijekom rada uređaja. Međutim, roditelji nemaju razloga za zabrinutost, rad visokofrekventnog ventilacijskog uređaja ne uzrokuje nikakve neugodnosti za dijete.

Neinvazivno - ova vrsta umjetne ventilacije koristi se kada beba može samostalno disati, ali mu je teško održavati svjetlo u izravnanom stanju, ponekad se koristi neinvazivna ventilacija i kada novorođenče udiše značajne stanke.

Postoje dvije vrste događaja:

 • CPA, što znači stalni tlak zraka. Uređaj održava konstantan protok kisika, što zauzvrat ne dopušta da se pluća curl. U tom slučaju, inhalacija se vrši uz pomoć stroja, a dijete dijeli neovisno.
 • Bipap, što znači dvafazni tlak zraka. Ovaj alat je dizajniran za složenije slučajeve, jer osim pritiska u unutarnjim organima, BIPAP također izvodi pokreta disanja.

Klasični ili tradicionalni IV. Ova metoda se koristi ako

 • Dječak troši previše snage i energije da udahne i izdahnu;
 • Kada ne može disati;
 • Ako prirodni proces disanja nije dovoljno učinkovit.

Upotreba ove vrste mehaničke ventilacije u novorođenčadi bi trebala zasititi krv kisikom i pomoći u procesu disanja.

Ono što zamjenjuje parametre mehaničke ventilacije kod djece ovisi o vrsti događaja i stanju bolesnika.

Kada je prikladno dodijeliti ventilaciju

Najčešće, liječnici propisuju postupak rješavanja niza problema, na primjer:

 • Smanjenje stresa iz dišnog sustava.
 • Minimizirajte traumu na respiratorne organe.
 • Da pomogne novorođenčadi da napuni pluća kisikom i zadrži je na dovoljnoj razini.

Što se tiče bolesti, kada je primjena postupka primjerena, onda to uključuje:

 • Cerebralni edem.
 • Prestanite disati, šok odmah nakon rođenja.
 • Konvulzivni status.
 • Ozljede leđne moždine i / ili kralježnice.
 • Poremećaj respiratorne reakcije uzrokovan sindromom respiratornog distresa.

Ovaj popis nije iscrpan, jer takva mjera medicinske prirode može se dodijeliti ako pacijent ima smanjen sadržaj kisika u krvi (hipoksemije) ili prekomjerne ove tvari (hiperkapnija).

Suvremeni uređaji ne uzrokuju nelagodu za pacijenta, osim toga, zbog visoke osjetljivosti, prilagođavaju se parametrima bebe. S vremenom, kada se stanje djeteta poboljša, odvoji ga od automobila.

Pokazatelji za početak postupka sljedeći su čimbenici:

 • Otkucaji srca manje od sto otkucaja u minuti;
 • Nedostatak disanja;
 • Konvulzivno nepravilno disanje.

Uređaji za ventilaciju

Svi medicinski strojevi za optimizaciju funkcije pluća su visoko tehnološki programirani uređaji. Kontrola brzine zraka, temperature i vlage i drugih parametara kontrolira dva procesora. Jedan od najvažnijih elemenata uređaja je monitor, pomoću kojeg možete pratiti intenzitet ventilacije. Uređaj je opremljen osjetljivim senzorima i alarmnim sustavima, pa medicinski stručnjaci mogu stalno pratiti promjene u stanju.

Postupak je uobičajeno podijeljen u tri faze:

 1. Debut - inkubacija, stabilizacija, oksigenacija.
 2. Mittelspiel - kako funkcija pluća poboljšava, parametri ventilacije se smanjuju.
 3. Endgame - potpuni odspajanje s uređaja.

Govoreći o događajima u dvorani - oni se provode pomoću sljedećih alata:

 • Raspršivač protoka.
 • Ručni uređaj za umjetnu ventilaciju.
 • Vlastita vrećica.
 • Tradicionalni ventilator.

Bez obzira na vrste uređaja koji se koriste za ventiliranje pluća novorođenčadi, liječnici mogu koristiti endotrahealnu cijev ili masku.

Prva pomoć izvan medicinskih ustanova

Kada novorođenče zahtijeva hitnu skrb izvan medicinskih ustanova, metode usta na usta i usta do nosa bit će učinkovite. Tijekom aktivnosti novorođenčeta trebao bi ležati na leđima. Istodobno ispod leđa djeteta morate staviti bilo koji valjak, na primjer preklopljen deku, ako ne možete napraviti valjak, dovoljno je staviti ruku pod djetetov leđa i lagano podići tijelo, u ovom slučaju važno je da je dječja glava lagano pomaknuta. Za novorođenčad, učestalost injekcije treba biti u skladu s brzinom disanja, što je četrdeset pokreta u minuti.

Vrlo je važno ne ubrizgati prekomjernu količinu zraka, jer to može dovesti do ozbiljnih posljedica - rupture organa dišnog sustava, što podrazumijeva ulaz zraka u pleuralnu šupljinu.

Komplikacije nakon događaja

Ponekad, u slučaju nepravilne ili neprikladne uporabe, produljenog korištenja IV uređaja, kao i nekih pojedinačnih karakteristika organizma, može doći do komplikacija.

Mogu se pojaviti iz:

 • pluća,
 • dišnog trakta,
 • kardiovaskularni sustav.

Plućne komplikacije su, prije svega, pneumonija, one se razvijaju u više od 30% slučajeva. Atelektaz nakon IVL je mnogo rjeđi. Udio ove bolesti čini oko 6% slučajeva. Pnematothorax je najrjeđi tip komplikacije. Broj slučajeva pneumatoxa ne prelazi 1,5% od ukupnog broja djece koja su prolazila kroz postupak.

Komplikacije koje se mogu pripisati respiratornom traktu također su vrlo česte. To uključuje traheitis i bronhitis, pojavljuju se u 30-40% slučajeva.

Još jedna vrlo česta bolest je čireve trahealne sluznice. Oko 13% djece pati od ove bolesti.

Bolesti kardiovaskularnog sustava su najopasnija komplikacija. Ponekad, djeca koja su prošli kroz sesiju mogu doživjeti iznenadno srčano zaustavljanje. Razlog može biti uklanjanje teške hipoksije.

Yvl za novorođenčad

Jedan od najvažnijih elemenata opreme za reanimaciju i intenzivnu njegu je mehanička ventilacija - ventilator. Ovaj je uređaj dizajniran da opskrbi bolesnikom kisik u plućima i od njega ukloni ugljični dioksid.

Danas, oprema za ventilaciju je tehnološki kompletizirani kompleks. Njegove sposobnosti uključuju ne samo respiratornu potporu bolesnika u smislu volumena zraka koji koristi respiratorni sustav, već i njegovu opskrbu pod nužnim pritiskom i u sastavu propisanom od strane liječnika.

Vrste ventilatora

Danas su ventilatori za opću namjenu obavezna oprema u klinikama i bolnicama. Oni se aktivno koriste u odjelima i odjelima intenzivne skrbi, anesteziologije, intenzivne njege i postoperativne.

Također, jednostavni ventilator za odrasle koriste pacijenti kod kuće s ambulantnim tretmanom.

Više funkcionalni i sofisticirani ventilatori se odnose na posebnu opremu. Oni se uglavnom koriste:

 • u dvorani za dojenčad;
 • za hitnu skrb;
 • s traheobronoskopijom;
 • kada je pacijent pod općom anestezijom.

Oprema ventilatora može se povezati s osobom dvije metode:

 • neinvazivno - kroz masku lica;
 • Invazivno - kroz traheostomiju ili putem posebne cijevi intubacije umetnute u dišne ​​puteve.

Svi moderni modeli mehaničke ventilacije opremljeni su alarmnim sustavom, koji se pokreće u slučaju kada je barem jedan od parametara izvan navedenih vrijednosti ili kada dođe do kvara hardvera.

Značajke ventilacijske opreme za novorođenčad

Za razliku od umjetnih respiratori opće namjene i posebne opreme koja se primjenjuje za sve odrasle osobe, ventilator za novorođenčad ima svoje specifičnosti.

U novorođenčadi disanje je abdominalna, a učestalost ciklusa udisanja i izdisaja je u rasponu od 40 do 60 puta po minuti, dok se u odrasloj dobi 20 puta po minuti smatra normom. Također, dijete nakon rođenja po prvi put diše nos. Jedna od osobitosti je činjenica da u plućima može doći do neeksplodiranog do kraja mjesta, a njihov volumen ne prelazi 130-150 ml.

Stoga nije moguće koristiti tradicionalni ventilator za odrasle malim pacijentima. Za revitalizaciju, reanimaciju i održavanje života novorođenčeta koristi se IL oprema koja je posebno dizajnirana za rad s novorođenčadi.

Načelo rada takve opreme također se razlikuje od standarda - to je mlazna visokofrekventna ventilacija dišnih organa.

Značajke svakog modela mehaničke ventilacije za novorođenčad su sljedeće:

 • količina zračne smjese koja se isporučuje u pluća regulirana je unutar 100-200 ml;
 • Učestalost ciklusa disanja može se podesiti više od 60 puta u minuti.

Podnošenje mješavine zraka djetetu provodi se samo putem maske.

Ventilatori za pluća novorođenčadi

Automatski napunjene komore za vlaženje s iglom za vodenu vrećicu s ventilom dizajnirane su za uporabu s višekratnim krugovima.

EVAQUA dišni krugovi su prva svjetska tehnologija koja sprječava stvaranje kondenzata u ekspiratornoj cijevi pomoću polupropusne membrane.

Ventilator Neopuff ™ je jednostavan za korištenje, ručno upravljan i upravljan plinom.

Sustav disanja stalno je pod pozitivnim pritiskom s generatorom mjehurića Bubble CPAP.

Aktivno vlaženje je osobito nužno pri izvođenju IVL kod novorođenčadi i može se koristiti s bilo kojim uređajima IVL.

Korištenje umjetnih pluća ventilatora je zbog pojave neučinkovitosti vanjskog disanja pacijenta, što dovodi do potrebe za umjetnim disanjem za oksigenaciju krvi. U liječenju dojenčadi ova metoda terapije je najteža. Oprema za njegovu provedbu stvorena je uzimajući u obzir specifičnost dobi i anatomske značajke novorođenčadi.

Ova vrsta medicinskih uređaja dizajniranih za intenzivnu njegu djece omogućuje rješavanje sljedećih zadataka:

 • Postići i održavati potrebnu zasićenost dišnog sustava s kisikom.
 • Minimizirajte rizik od ozljeda pluća.
 • Oslobodite tijelo pacijenta od prekomjernog stresa tijekom disanja.

Neonatalna praksa omogućava različite načine umjetne ventilacije pluća, ali najudobniji za novorođenče bit će kombinacija sljedećih parametara:

 • Sinkronizacija hardverskog ciklusa s respiratornim protokom pacijenta.
 • Brzi odgovor na promjene u stanju djeteta ili mehaniku pluća.
 • Stvaranje i stabilizacija adekvatne opskrbe kisikom. Konkretno, temeljeno na jedinici vremena sa smanjenim tlakom u krugu disanja.
 • Postizanje maksimalne funkcije pluća koju pacijent može izvesti.

Značajke ventilatora za novorođenčad

Moderni high-tech uređaji za novorođenče IVL su u osnovi programirana stanica s dva procesora. Njegove funkcije uključuju kontrolu nad nizom parametara:

 • Vlažnost.
 • Načini temperature ulazne plinske mješavine.
 • Stopa napajanja
 • Brojne druge napredne opcije.

Intenzitet ventilacije prikazan je na monitoru, što je obavezan modul ventilatora za novorođenčad. Oprema ima sustav senzora i uređaja za davanje signala osoblju nakon pojave odstupanja od postavljenih parametara rada.

Kada se novorođenčad treba povezati s ventilatorom?

Razlog povezivanja novorođenčeta s ventilatorom može biti laboratorijski nalaz hipoksije i hiperkapnije. U drugim situacijama, potreba za umjetnom ventilacijom je jednostavna kod djece djetinjstva u sljedećim slučajevima:

 • Ozbiljna asfiksija kod porođaja, šoka, respiratornog uhićenja, bradijarhitis.
 • Akutni respiratorni poremećaj uzrokovan sindromom respiratornog distresa.
 • CRP ili ozljede kralješnice.
 • Plućni edem, kao i poremećaj u njihovu razvoju ili stvaranje dijafragme.
 • Konvulzivni status.

Praćenje stanja i praćenje procesa udisanja, izdisanja i učestalosti na posebnoj opremi omogućit će vam izbjegavanje pojave problema kod djeteta koji zahtijevaju brzu reanimaciju. Zadatak iskusnog kvalificiranog kadra je da započne pomagati pacijentu obavljanjem umjetne ventilacije pluća, ne čekajući prijetnju ne samo za svoje zdravlje već i za njegov život.

Tvrtka "MegaMed Corporation" nudi kupnju ventilatora za dojenčad u Moskvi po povoljnim cijenama. Opskrbljujemo medicinsku opremu samo od pouzdanih proizvođača čija je kvaliteta proizvoda potvrđena potrebnim certifikatima i dugogodišnjom uspješnom suradnjom. U našem asortimanu se prikazuje ventilator koji odgovara različitim parametrima i zahtjevima rada. Mi isporučujemo svim regijama Rusije.

Uređaj IVL za novorođenčad

Hamilton Medical ima u svom opremu za izvođenje IVL za novorođenčad.

Indikacije koje zahtijevaju umjetnu ventilaciju pluća u novorođenčadi uključuju:

 • Umjereni i teški oblici asfiksije, stanja šoka, respiratorni zahvati, bradijarhitis;
 • Poremećaji u razvoju organa dišnog sustava, osobito pluća i dijafragme;
 • Traumatska ozljeda mozga (TBI) i poremećaji kralježnice, kao i oticanje mozga;
 • Pulmonarni edem;
 • Zatajenje respiratora kao posljedica sindroma respiratornog distresa;
 • konvulzije;

Ventilator za novorođenče nužno mora imati niz tehničkih karakteristika. Idealan način za novorođenče je kada:

 • Usporedi se respiratorni ciklus uređaja i respiratorni pokušaji djeteta;
 • Odgovarajući odgovor uređaja na potrebu provođenja terapijskih procesa u malom pacijentu u skladu sa svojim zahtjevima, uključujući one koji su se promijenili;
 • Formiranje potrebnog i stabilnog volumena plime, uključujući ventilaciju po jedinici vremena od 1 minute sa smanjenim tlakom u krugu disanja itd.

Cijena ventilatora za novorođenčad

Cijena ventilatora za novorođenčad ovisi o modelu uređaja. Većina Hamilton Medical opreme pruža umjetnu plućnu ventilaciju u odraslih, djece i beba u isto vrijeme. Hamilton G5 / S1 / C2 uređaji, kada se koriste u neonotalnoj sferi, trebaju imati "NEO" opciju. Uz njihovu pomoć mogu se provesti i invazivna i neinvazivna ventilacija pluća. To se odnosi i na stacionarni sustav i prijenosne i za transport. Postoji specijalizirana oprema namijenjena posebno za bebe, na primjer, HAMILTON-C1 neo. Većina modela ventilatora tvrtke Hamilton Medical namijenjena je bebama čija masa počinje na 500 grama. I to znači da danas čak i takve mrvice mogu preživjeti. Maksimalna težina - 20-30 kg.

Prilikom odabira ventilatora za neoperiod, potrebno je uzeti u obzir opremu opreme uz primjetan alarmni signal, detaljno proučiti značajke modela kompresora, pratiti mogućnost jednostavne i prikladne kontrole itd. Mnogo je sitnica važna, uključujući stalnu dostupnost rezervnih dijelova i potrošnih materijala za uređaje u skladištima u Rusiji, kao i mogućnost pravodobnog servisiranja takve opreme.

Naša tvrtka nudi popravak i održavanje IVL uređaja za novorođenčad. Možete nas kontaktirati putem telefona / Ova email adresa je zaštićena od spam robota. Trebate uključen Javascript za pregled. i putem obrasca za povratne informacije..

Briga za novorođenče na ventilatoru

Povezani članci

Umjetna ventilacija pluća (u daljnjem tekstu: AVL) je metoda intenzivne njege čija je glavna svrha djelomična ili cjelovita zamjena funkcije vanjskog disanja.

Umjetna ventilacija pluća kritično bolesnih novorođenčadi.

Umjetna ventilacija pluća jedna je od glavnih komponenti intenzivne njege novorođenčadi u kritičnom stanju. U većini slučajeva, ona je popraćena dišnim poremećajima i zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća. Stoga, odmah nakon reanimacije i stabilizacije djetetova stanja, potrebno je osigurati odgovarajuću ventilaciju pluća i oksigenaciju tkiva.

Umjetna ventilacija pluća (u daljnjem tekstu: AVL) je metoda intenzivne njege čija je glavna svrha djelomična ili cjelovita zamjena funkcije vanjskog disanja.

Nedavni napredak u medicinskoj tehnologiji omogućio je korištenje naprednih i najnovijih načina i oblika mehaničke ventilacije u neonatalnim neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi, koja služi vitalnim zadaćama:

 • postizanje i održavanje odgovarajućeg volumena pluća;
 • umanjuje rizik od ozljede pluća;
 • smanjenje u radu daha koju je izradio pacijent;
 • stvarajući najudobnije uvjete za pacijenta.

Postoje dvije vrste mehaničke ventilacije: konvekcija (tradicionalna) i visokofrekventna ventilacija. Bez obzira na metodu mehaničke ventilacije, njegov glavni cilj je održavanje adekvatne oksigenacije i razmjene plinova, što se postiže transportom kisika i uklanjanjem ugljičnog dioksida.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

Oznake za mehaničku ventilaciju određuju se pojedinačno za svako novorođeno dijete. Potrebno je uzeti u obzir težinu stanja i prirode tijeka bolesti, gestacijske i postnatalne dobi djeteta, kliničkih manifestacija respiratorne i kardiovaskularne insuficijencije, rendgenskih podataka, statusa baze kiseline (u daljnjem tekstu: DZS) i sastava krvnog plina.

Glavne kliničke indikacije za mehaničku ventilaciju kod novorođenčadi:

 • apneje s bradikardijom i cijanozom;
 • vatrostalna hipoksija;
 • prekomjerno disanje;
 • akutni kardiovaskularni neuspjeh.

Dodatni kriteriji mogu poslužiti kao pokazatelji DZS i sastava plina u krvi:

PRIKAZIVATI S RJEČNICIMA:

Fio2 - sadržaj kisika u inhalacijskoj smjesi.

RAO2 - parcijalni tlak kisika u alveolama.

Paco2 - parcijalni tlak ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi.

pH je svojstvo aktivnosti iona vodika u otopinama i tekućinama.

Kontinuirani pozitivni tlak zraka (CPAP) je metoda stvaranja konstantnog pozitivnog tlaka zraka.

Pri analizi laboratorijskih podataka uzimaju se u obzir i apsolutne vrijednosti i dinamika pokazatelja. Sastav plina u krvi može neko vrijeme biti zadržan unutar prihvatljivih granica zbog napona kompenzacijskih mehanizama. S obzirom da je funkcionalna rezerva respiratornih i kardiovaskularnih sustava u novorođenčadi znatno niža nego kod odraslih, potrebno je odlučiti o prijelazu na mehaničku ventilaciju prije nego se pojave znakovi dekompenzacije.

Svrha umjetne ventilacije pluća je održavanje paO2 na razini od najmanje 55-70 mm Hg. Čl. (STO2 - 90-95%), pACO2 - 35-50 mm Hg. Art., PH - 7,25-7,4.

Značajke skrbi za novorođenčadima na mehaničkom ventilacijom

Čak i prije nego što dijete bude povezano s respiratorom, krug za disanje mora se sastaviti i provjeriti njegovu nepropusnost. Sterilna destilirana voda mora se uliti u ovlaživač zraka i uključiti unaprijed tako da kada je krug disanja povezan s endotrahealnom cijevi, mješavina zraka i kisika koja je već zagrijana na 36-37 ° C ulazi u njega.

Početni parametri ventilatora postavljeni su prije nego što dijete bude spojeno na respirator, ali umjesto endotrahealne cijevi umetnite pluća simulatora novorođenčeta (elastična vrećica od 50 ml) u krug za disanje ili ako nema takve vrećice, otvor za konektor endotrahealnog cijevi zatvoren je čepom.

Odmah nakon spajanja djeteta s respiratorom obratite pažnju na izlazak prsnog koša. Ako je nedostatno, svaka nekoliko udisaja povećava pozitivni tlak tijekom inspiracije (PIP) za 1-2 cm vode. Umjetnost, sve dok ne postane zadovoljavajuće i disanje se ne čuje na cijeloj površini pluća. Ako ekskurzija prsnog koša izgleda prekomjerno, PIP se postupno smanjuje za 1-2 cm vode. Čl. kako bi se postigla njegova optimalna amplituda. Dakle, u roku od nekoliko minuta od početka IVL, PIP može biti 5-10 cm vode. Čl. iznad (30-35 cm H2O) ili ispod (15-20 cm H2O) izvornu vrijednost.

Neonatalna respiratorna terapija

Protokoli za liječenje novorođenčadi s respiratornim zatajivanjem i RDS-om

Osnovna načela respiratorne terapije kod djece uključuju:

1. obnova dišnog puta;

2. osiguranje oksigenacije;

4. Procjena adekvatnosti ventilacije;

5. uklanjanje uzroka nesreće;

Uspješno rješenje ovih problema, u pravilu, određuje ukupni uspjeh intenzivne njege.

Odabir metode respiratorne terapije

Za blago RDS i malu kliniku za dišne ​​poremećaje, kisik treba koristiti brzinom od 1-2 l / min u prostoru couvéza ili ubrizgavanjem kroz nosne kanile ili masku za lice.

S umjerenom težinom respiratornih poremećaja novorođenčeta s punim radnim vremenom - kisikom brzinom od 2-4 l / min pod šatorom kisika ili maskom, a prerano težak više od 1250 g - stvaranjem PPD modusa kroz nosne kanile ili endotrahealnu cijev (Gregoryova metoda). Teški problemi s disanjem zahtijevaju mehaničku ventilaciju.

Pružanje spontanog disanja s pozitivnim tlakom dišnih putova (RPM)

• umjeren oblik RDS-a;

• Prikazana je neučinkovitost terapije kisikom u šatoru kisika (PaO250 cm vodenog stupca) i acidoze (pH manji od 7.2) - mehanička ventilacija.

6. Kada je hiperoksemija:

• Prije svega, postupno smanjite koncentraciju O2 u smjesi za disanje na 40% (5-10% u jednom koraku)

• zatim postupno smanjite PPD (za 1-2 cm vode u jednom koraku)

• s tlakom od +2 cm vode. i koncentracija O2 60 mm Hg.

• pH 50 mm Hg, PetCO2> 40 mm Hg):

• povećajte brzinu disanja (R) za 5-15 udisaja po 1 minutu (smanjite Te za 0,1-0,2 s)

• povećajte PIP za 2 cm vode. (s tendencijom hipoksije)

• povećanje Ti za 0,1-0,2 s

• povećajte protok za 2 l / min

c) s hiperoksemijom (PaO2> 80 mmHg, SaO2> 96%):

• smanjiti FiO2 za 0,05-0,1 (koncentracija O2 - 5-10%)

d) Za hipokapniju (PaCO2 30 cm vodeni stupac), intravenozno unesite jedan od ne-depolarizirajućih mišićnih relaksanata:

• Arduan pipekuronij - u dozi od 0,04-0,06 mg / kg

• atrakurium (trakomum) - u dozi od 0,3-0,6 mg / kg

Tubocurarine - u dozi od 0,15-0,2 mg / kg

S kratkotrajnim učinkom mišićnih relaksanta, njihova ponovljena primjena je prihvatljiva. Međutim, valja imati na umu da svako njihovo kasnije uvođenje povećava rizik akumulacije lijekova, doprinosi toksičnim učincima i produljuje trajanje mehaničke ventilacije.

Extubacija novorođenčeta

Dijete koje ima više od 2500 g koja je na umjetnom disanju u IMV modu može se ekstubirati, pod uvjetom da unutar 12 sati kod R = 3,5 mmol / 1,> 130 mmol / l itd.

5. Parametri oksigenacije: PaO2 ne manji od 70 mm. Hg. Čl. i SpO2> 92% FiO2