Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Zasnivanje

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Umjetna plućna ventilacija u novorođenčeta

Tradicionalna umjetna ventilacija pluća.

Preliminarne bilješke

Ventilacija je jedan od najvažnijih invazivnih tretmana za prerane bebe. To može spasiti živote, ali ako se koristi nepropisno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život i kasnijeg dugotrajnog morbiditeta (BPD).

Preduvjet za razumijevanje ovog poglavlja jest poznavanje prednosti i nedostataka različitih oblika mehaničke ventilacije.

Važnije od shematskog korištenja mehaničke ventilacije je intenzivno promatranje svakog pojedinog preranog djeteta da se mehanička ventilacija prilagodi individualnim potrebama. Da biste to učinili, ponekad je potrebno da liječnik bude s Juovezom dovoljno dugo (oko 1 sat), gledajući dijete i može optimizirati ventilaciju.

Optimalna postavka ventilacije može brzo promijeniti u određenim uvjetima.

U nekim slučajevima, zbog mehaničke ventilacije ili barotrauma pluća zbog visokog tlaka vrha ili respiratornih volumena, veća su perkutana hiperkapnija ventilatora prihvatljiva tijekom mehaničke ventilacije (s povećanim rizikom od IVH u preranoj bebi!)

Visoki PIP (pozitivni nadražajni tlak), visok PEEP (pozitivni endekspiratorni tlak) i dugo vrijeme udisanja rezultiraju smanjenjem srčanog učinka.

Apsolutni preduvjet je i poznavanje funkcija respiratora i ovlaživača zraka (proučavanje uputa za uporabu je obavezno!).

Osnovni principi dječje ventilacije

Kada se ekspiracijski ventil zatvori pomoću visokog glavnog protoka, tlak u sustavu cijevi za disanje raste do podešenog PIP-a, čime se udahne.

Protjecanje daha prodire u pluća.

Na kraju inhalacije, tlak u cijevnom priključku iu alveolima je isti (ako je dovoljno vremena za nadahnuće), koji se naziva PIP. Završetak inspiracije.

Ako se ventil za otpuštanje otvori, tlak u sustavu crijeva pada na PEEP. Sada visoki intrarapulmonarni pritisak dovodi do isteka.

Izdisanje traje sve dok pritisak u alveolarnom prostoru ne padne na uspostavljeni PEEP, što je preduvjet prilično dugo vrijeme istjecanja. Glavni protok plina u sustavu crijeva za disanje instalira se u korisniku Infant-Star, Sechrist i drugim uređajima, u Stephanie automatski.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

 • Samo opća klinička slika o tome što se događa s djetetom treba biti glavna podloga za razmatranje drugih pokazatelja mehaničke ventilacije:
 • Fio2 > 0,4 ​​s rastućim trendom.
 • Respiracijska acidoza s pH od 3 po satu, dulje od 20 s, s potrebom za maskiranjem disanja (središnje i / ili opstrukcije, i ne uklanja se upotrebom CPAP ili terapije lijekovima).
 • Općenito, prijevremeno 7.25.

PIP može biti nizak; PEEP 3-4 cm vode. Čl. (najniži rizik od barotrauma).

Izbjegavajte prekomjerne vrijednosti TO, tj. Ne> 8 ml / kg tjelesne težine (najmanji rizik dobrovoljne traume).

Oprez: Teško je minimizirati traumu pluća s visokotlačnom ventilacijom i / ili visokom koncentracijom O.2:

 • Tlak zračne struje oko 20 cm H2O u preuranjenoj bebi koja teži 0,21, dobivena analiza transcutanski plin (tcpCO2 i tcpO2) treba provjeriti najmanje 6-12 (- 24) sati s ogradom od vena ili arterije.

Odabir parametara ventilacije

Raso2 ovisi o alveolarnoj ventilaciji i, na taj način, u minuti volumena disanja, tj. na respiratornu brzinu i volumen tidalnosti:

Minutni respiratorni volumen = frekvencija x volumen disanja.

Alveolarna ventilacija = frekvencija x.

Opseg respiratorne aktivnosti: Prvenstveno ovisi o PIP minus PEEP.

 • Ako je Te prekratko (vrijeme isteka), volumen disanja se prije svega smanjuje.
 • Prsa bi trebala biti potpuno spuštena prije sljedećeg daha.
 • Oprez s Te 0,3 sek prikazuje kao pokušaj poboljšanja oksigenacije.
 • Dugo vrijeme inspiriranja = visoki MAP = visoki rizik od barotrauma.

Vrijeme izdisanja (Te):

 • Počnite od 0,7 sekunde. Skraćivanje 25 cm vode. Čl. treba, ako je potrebno, dopustiti visoke vrijednosti RasO2.
 • U djece, PEEP je prevelik, ili je vrijeme istekne.

Inhalacijska koncentracija kisika (FiO2):

 • Što je manje moguće; koliko je potrebno.
 • Fio2> 0,4 ​​toksično na alveolarne stanice. Stoga, povećanje MAP povećavajući Ti i / ili povećavajući PEEP.

Flow: Infant-Star, Babylog, stari modeli Stephanie:

 • S visokim protokom, PIP se postiže brže, zbog čega je plato duži s jednakim Ti, rizik od barotrauma je veći, ali atelektualizirana područja se otvaraju bolje (kontroverzna je alternativa povećati PEEP).
 • Veliki protok omogućuje kraći Ti.

Analgezija / opuštanje

Nema glavne relaksacije! Opuštanje mora ostati apsolutna iznimka!

Ako se dijete "bori" s respiratornim aparatom, prvo treba provjeriti postavke. Često oni ne odgovaraju potrebama djeteta. Ventilacija je često bolja sinkronizirana s visokom frekvencijom (do 80-90 / min).

Ugradnja respiratora u djetetu često zahtijeva puno strpljenja i vremena (mogu trajati 1 sat ili više). Koordinirajte postavke s djetetovim disanjem.

Ventilacija pod kontrolom pomoći u Infari-Staru (Star Sync) ili Stephanie ili SIPPV modu u Babylog 8000 olakšava usklađivanje disanja djeteta i respiratora.

Sedacija je moguća bez sinkronizacije:

 • Midazodam: 0,1-0,2 mg / kg tjelesne težine, jednostruka doza intravenozno. Opasnost: napadaji.
 • Fenobarbital: prvo 10-20 mg / kg u dvije injekcije intravenozno, zatim (3 -) - 5 mg / kg / dan. Uz neučinkovitost analgezije.

Analgezija, na primjer, morfin, ako se učinak prethodno ne postigne, 0,05-0,1 (-0,2) mg / kg intravenozno, zatim 10-15 ug / kg / sat intravenozno.

Ako se učinkovita terapija dišnog sustava ne može provesti s takvim analgetskim tretmanom, panuronium ili norkuronij 0,1 mg / kg (jednostruka doza) mogu se opustiti uz intravenozno, a zatim po potrebi 0,1 mg / kg / sat.

Pažnja: produženo opuštanje dovodi do zadržavanja tekućine i atrofije mišića dišnih puteva, nakon čega slijedi pogoršanje sukladnosti pluća.

fizioterapija

Kontroverzni, vjerojatno prikladni za upalu pluća i BPD.

Oprez: Oprez u nestabilnom djetetu, na primjer, s PDA i pneumotoraksa!

Otpuštanje od respirator

Prekomuniciranje s respiratora zahtijeva posebne vještine sestre i liječnika i ne može se shematski provoditi. Dijete mora biti pod posebno pažljivim promatranjem. Epizode cijanoze, sive kože i apneje mogu biti znakovi dječjeg nedostatka spremnosti za uklanjanje iz respiratora. Unatoč tome, ekstubacija bi se trebala dogoditi što je ranije moguće. Neka djeca se mogu nositi samostalno ili sa ždrijelnim CPAP-om znatno bolje nego s retroaktivno nepotrebnom mehaničkom ventilacijom.

 • Dijete na ventilatoru je klinički i neurološki stabilno.
 • Male količine ispuštanja tijekom endotrahealnog sanacije.
 • Ne postoji hemodinamski značajna PDA.
 • Stabilna periferija perfuzija.
 • Termonutralna ambijentalna temperatura.
 • Najblaža njegu djece. Često povoljan položaj na trbuhu!
 • Sedacija nije kontraindikacija za povlačenje.
 • Praćenje: tcpO2/ tcPCO2 - senzori, zasićenje kisikom u krvi, mjerenje pH, hematokrit. mjerenje krvnog tlaka.
 • Provjerite je li prikazan teofilin ili kofein?

Tijek akcije:

Ublažavanje parametara mehaničke ventilacije:

 • Prvo, smanjite PIP na jedva primjetne kretnje u prsima (aaktivni zvukovi disanja). U djece, 1 sat je "zlostavljanje djece" (osobito s mobilnom slušalicom 7.25 (-7.20).
 • Dijete je dobro bruseno i ostavljeno da se odmori (bakteriologija trahealnih sekreta).
 • Nakon ekstubacije, Fi02 bi trebao biti poboljšan u većini slučajeva - strog promatranje!
 • Enterička stanka 3 sata, možda i više.
 • Možda korištenje madrac za ljuljanje
 • Monitor pO2, pCO2, SPO2; barem sve dok se primijeni povećana koncentracija kisika.

Pažnja: atelektaze u gornjem desnom režnju -> fizioterapija!

CPAP ili neinvazivna ventilacija kroz nosne cijevi povećava vjerojatnost uspješne ekstubacije. Posebno je naznačeno da, nakon ekstubacije, spontano disanje nije dovoljno i / ili postoji> 2 slučaja stimulacije koja zahtijeva povremenu apneju dnevno.

Učinci novorođenčeta

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

Dobar dan, tražim pomoć od stručnjaka i svakoga tko je naišao na sličan problem. Sin je rođen u 35.5 tjedana u zatvaranju. Akutna hipoksija. Upala pluća. Ručke se kreću samo u rukama (djelomična pareza). Nakon 3 tjedna na mehaničkoj ventilaciji u oživljavanju, novorođenčad je bila ektubirovalna. Dijete je sam odahnulo 11 dana. Ali zadnjih 3 dana dah se počeo pogoršavati. Na kraju studije rendgenskih snimaka otkrivena je desna obnova dijafragme. Zatim se ponovno prenesu na ventilator. Do sada (dijete je gotovo 2 mjeseca) na ventilatoru, dijafragma ne izlazi, je visoka, pneumonija je produljena.

Informacije za razmišljanje žena Radim kao primalja. Ostavljam za rođenje po ugovoru u nekoliko rodilišta u Moskvi. Prije toga, bio sam u drugim rodilištima kao pratitelj pa imam prave ideje o tome kako se rođenje sada odvija u Moskvi. Ono što se radi s novorođenčadi neposredno nakon rođenja teško je nazvati mučenje. Neću detaljno opisati sve elemente ovog nasilja, to je dobro napisao Frederick Leboy u knjizi "Za rođenje bez nasilja", ali želim se boriti na dva najokrutnija, na.

Uzrok cerebralne paralize i drugih ozljeda CNS-a u indukciji i poticanju rada Indukcija i poticanje rada predstavljaju prijetnju oštećenju središnjeg živčanog sustava novorođenog djeteta Nikolsky AV, dr.sc., neurolog "Fetus kao pacijent" (Motto Svjetskog kongresa perinologije, Amsterdam, 1998) U 21. stoljeću, opstetričari u našoj zemlji ušli su bez opće prihvaćene, znanstveno dokazane teorije generičkog procesa (1 *, str.3). Je li moguće rađati bez znanja zašto i zbog kojih se procesa u tijelu trudnice i fetusa pojavljuju? U 20. stoljeću do 50-ih godina u inozemstvu i prije početka 60-ih godina opstetričara u našoj zemlji.

Dobro došli! U porođaju su pretrpjeli tešku asfiksiju + intrauternu upalu pluća. Dijete je punopravno, rođeno je plavkasto, nije odmah vrištalo. Na ventilatoru 5 dana, općenito, u jedinici intenzivne njege 10 dana, zatim su prebačeni u moj odjel za još 10 dana. Uzeo je grudi za 2 tjedna. Refleksije novorođenčadi su se pojavile sa mnom u odjelu, neurolog je bio vrlo zadovoljan s nama. U dobi od 4,5 mjeseci. na preporuku neurologa, učinjena je MRI mozga i svijet se srušio. Zaključak: MRI višestrukih žarišta promjena cistični-glioza u rasponu od 10 do 17 mm u subkortikalnim konveksnim.

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

I tako započnimo s činjenicom da kratko opisujem moj prvi porod. Bilo je to 2011. godine. Trudnoća je prošla dobro, ne računajući toksičnost i edem prije porođaja. Razmjena je potpisala moj 7. odjel za r / d + postpartum servis. Ali! Imali su hitan slučaj tjedan dana prije rođenja: pronašli su stafilokok u novorođenčadi i hitno su bili zatvoreni za pranje! Tada je došlo do takvog skandala, glavni liječnik je pušten. Kad sam počeo trudnoću kod kuće, osim što sam trebao roditi u mom mjestu prebivališta u 25 MSC.

Za početak, trudnoća mi je i dalje bila težak, s toksikozom u ranoj fazi, ali sasvim normalno, bez komplikacija, bilo je istina da je bilo 2 štednje, jedan za razdoblje od 5-6 tjedana, drugi za 9-10 tjedana, u kojem Nije mi to bilo potrebno, čini mi se, samo da netko nije želio raditi i bio sam previše paničan za svaku vrlo malu bol u donjem trbuhu. Sve je čekalo da se dogodi najvažniji i sretniji događaj u mom životu. I tako.

Preporučujem čitanje. Istina fiziologija porođaja M. Golovach Ne znajući istinsku fiziologiju porođaja, ne može se aktivno intervenirati u procesu rada jer može oštetiti sam proces poroda i, najvažnije, oštetiti zdravlje novorođenčeta. Ozbiljno poznanstvo i raspravljanje od strane opstetara naše zemlje o hemodinamičkom biomehanizmu rada, otvoreni i dokazani od strane domaćih znanstvenika, trebalo bi radikalno promijeniti pristup porođaju. Zabranjen je programirani rad, aktivno upravljanje radom s indukcijom i stimulacijom - lijekovi (oksitocin, prostaglandini, antiprogestogeni) i manipulacije (osmotski i mehanički dilatatori). Zabranjeno.

O DOBIVANJU PITANJA I ODGOVORNOSTI ZA RODITELJE OČITELJA Autor: V. V. Osit Zlatni standard svakog roditelja koji misli da je trebao biti zakon: konzultirajte liječnike samo kada je to potrebno. Zdravo dijete u klinici nema ništa za napraviti! "

Yvl novorođenčad je poželjno izvršiti

Testovi u oživljavanju

4. lipnja 2011., 15:22

Kardiopulmonalna reanimacija novorođenčadi

06. prosinca u 11:28 4773

Trenutno, Apgarov rezultat kao kriterij za pokazatelje za oživljavanje podložan je reviziji, međutim, sasvim je prihvatljivo ocijeniti učinkovitost reanimacije i dinamiku na ovoj ljestvici. Činjenica je da, kako bi se dobila kvantitativna procjena stanja novorođenčadi, treba čekati punu (!) Minutu, dok se reanimacija treba početi u prvih 20 s, a do kraja 1. minute treba ga dati Apgarovoj skali. Ako je manje od 7 boda, onda se u budućnosti treba procjenjivati ​​svakih 5 minuta, dok se stanje ne procjenjuje na 8 boda (G. M. Dementieva i dr., 1999).

Treba napomenuti da su algoritmi za događaje za oživljavanje u osnovi isti kao kod odraslih osoba. Međutim, u provedbi pojedinih tehnika postoje razlike zbog anatomske i fiziološke osobine novorođenčadi. Mjere reanimacije (načela A, B, C prema P. Safar) su kako slijedi:

A - osiguranje dišnih puteva;

B - obnova disanja;

C - restauracija i održavanje hemodinamike.

Prilikom izvođenja principa A, osigurana je ispravna pozicija novorođenčeta, usisavanje sluzi ili amnionske tekućine iz oropharynxa i dušnika, te trahealne intubacije.

Primjena načela B uključuje različite metode taktilne stimulacije s mlazom kisika kroz masku i umjetno disanje.

Ispunjavanje načela C podrazumijeva neizravnu srčanu masažu i njegovu stimulaciju lijekova.

Umjetna ventilacija je nužna ako dijete ne reagira na taktilnu stimulaciju, uz održavanje bradikardije i patoloških vrsta disanja. Pozitivna ventilacija tlaka može se izvesti pomoću posebnih vrećica za disanje (Ambu vrećica), maske ili endotrahealne cijevi. Značajka vrećica je prisutnost reljefnog ventila, obično pod pritiskom koja prelazi 35-40 cm vode. Čl. Disanje se provodi frekvencijom od 40-60 u minuti. Važno je osigurati prve 2-3 udisaja pod pritiskom od 40 cm vode. Čl. To bi trebalo osigurati dobru ekspanziju pluća, reapsorpciju limfatičkih i krvožilnih sustava intra-alveolarne tekućine. Daljnje disanje može se provesti uz vršni tlak od 15-20 cm vode. Čl.

Kod vraćanja učinkovite srčane aktivnosti (> 100 otkucaja u minuti) i spontanog disanja, ventilacija se može isključiti, ostavljajući samo oksigenaciju.

Ako se spontano disanje ne obnovi, prozračivanje treba nastaviti. Ako se brzina otkucaja srca povećava (do 100-120 u minuti), treba nastaviti mehaničku ventilaciju. Prisutnost postojane bradikardije (manje od 80 u minuti) je pokazatelj mehaničke ventilacije.

S obzirom na mogućnost preopterećenja s mješavinom kisika i zraka u želucu, nakon čega slijedi aspiracija, potrebno je uvesti želučanu cjevčicu i držati je otvoreno.

Vrlo je važno kada je trahealna intubacija ispravna selekcija promjera endotrahealne cijevi. S tjelesnom težinom manjom od 1000 g - 2,5 mm; 1000-2000 g - 3,0 mm; 2.000-3.000 g - 3.5 mm; više od 3000 - 3,5 - 4 mm. Sama intubacija bi trebala biti što blaža i završiti unutar 15-20 sekundi. Treba zapamtiti da manipulacije na području glasnica mogu biti popraćene neželjenim vagalnim refleksima. U ovom slučaju, nećemo ih opisati, jer detaljno su obrađeni u posebnim priručnicima.

Neizravna srčana masaža odvija se 15-30 sekunda nakon početka mehaničke ventilacije ili udisanja kisikom, ako je brzina otkucaja srca 80 minuta po minuti. i manje i nema tendenciju normalizacije.

Za masažu srca bebe, bolje je postaviti na tvrdu površinu s malim valjkom pod ramenima kako bi stvorili umjereni položaj produžetka. Točka pritiska na sternum nalazi se na sjecištu međusloške linije i srednje linije, ali prsti moraju biti malo ispod, bez zatvaranja pronađene točke. Dubina prsnog krila 1-2 cm. Učestalost klika na prsima treba održavati na oko 120 minuta. Broj udisaja trebao bi iznositi 30-40 minuta. Omjer udisaja do broja klikova na prsima iznosi 1: 3; 1: 4.

Za provedbu indirektne masaže srca u novorođenčadi (i to su oni) predložili su 2 načina. U prvoj metodi stavlja se 2 prsta (obično indeks i srednji) na tlačnu točku, a dlan druge ruke stavlja se pod djetetov stražnji dio, stvarajući stražnji pritisak.

Drugi je način da se palci obje ruke nalaze blizu tlačne točke, a ostali prsti obje ruke nalaze se na poleđini. Ova metoda je poželjna, jer uzrokuje manje umora rukama osoblja.

Svakih 30 sekundi treba pratiti brzinu otkucaja srca, a ako je manje od 80 otkucaja u minuti, potrebno je nastaviti s masažom uz istodobno unošenje lijekova. Ako postoji povećanje učestalosti kontrakcija, tada se medicinska stimulacija može napustiti. Stimulacija lijeka je također prikazana u odsustvu otkucaja srca nakon 30 sekundi ventilacije pod pozitivnim tlakom od 100% kisika.

Za uvođenje lijekova koristi se pupčana vena kroz kateter i endotrahealnu cijev. Moramo se sjetiti da kateterizacija pupčane vene predstavlja prijeteći faktor rizika za razvoj septičkih komplikacija.

Adrenalin se pripremi pri razrjeđenju od 1: 10.000 (1 mg / 10 ml), 1 ml se izvuče u štrcaljku i intravenski injicira ili kroz cijev za intubaciju u dozi od 0.1-0.3 ml / kg. Tipično, doza ubrizgana u endotrahealnu cijev povećava se za 3 puta, a volumen se razrijedi slanom otopinom i brzo ubrizgava u lumen cijevi.

Ako brzina otkucaja srca nakon 30 sekundi ne doseže 100 otkucaja u minuti, tada se primjena treba ponoviti svakih 5 minuta. Ako se sumnja na dijete za hipovolemiju, u roku od 5 do 10 minuta ubrizgavaju se lijekovi koji nadopunjuju krvotok: izotonična otopina natrijevog klorida, Ringerova otopina, 5% albumina u ukupnoj dozi do 10 ml / kg tjelesne težine. Nedostatak učinka ovih mjera je indikacija za uvođenje natrijevog bikarbonata brzinom od 1-2 mmol / kg (2-4 ml / kg 4% -tne otopine) brzinom od 1 mmol / kg / min. Ako učinak nije otkriven, a odmah nakon završetka infuzije, ponovite cijeli određeni iznos pomoći.

Ako postoji sumnja na narkotičku depresiju disanja (primjena morfijskih lijekova tijekom anestezije, majka ovisnika o drogama koji je uzimao lijekove prije rođenja), onda je protuotrov naloksona potreban u dozi od 0.1 mg / kg tjelesne težine. Dijete bi trebalo pod kontrolom monitora zbog činjenice da je nakon završetka protuotrova (1-4 sati) ponovno moguća respiratorna depresija.

Učinci reanimacije završavaju ukoliko unutar 20 minuta. nije uspjela obnoviti rad srca.

Prilikom obavljanja reanimacije, posebnu pažnju treba posvetiti održavanju toplinskog režima, budući da čak i pod normalnim toplinskim uvjetima u sobi za dostavu (20-25 ° C) odmah nakon rođenja, tjelesna temperatura se smanjuje za 0,3 ° C, au rektumu - za 0,1 ° C po minuti. Hlađenje čak može uzrokovati metaboličku acidozu, hipoglikemiju, respiratorne poremećaje i odgađanje njegovog oporavka kod punoljetnih novorođenčadi.

Lysenkov S.P., Myasnikova V.V., Ponomarev V.V.

Uvjeti u hitnim slučajevima i anesteziju u porodici. Klinička patofiziologija i farmakoterapija

Obnova skrbi za novorođenčad

Volumen primarne njege i reanimacije ovisi o stanju djeteta odmah nakon rođenja.

Ako dijete ima barem jedan od znakova živog rođenja, nužno je osigurati primarnu i resursivnu njegu. Volumen i slijed reanimacijskih mjera ovise o jačini tri glavne osobine koje karakteriziraju stanje vitalnih funkcija novorođenčadi: spontano disanje, brzinu otkucaja srca i boju kože.

Primarna i intenzivna skrb za novorođenčad

Prilikom pružanja osnovne i intenzivne njege novorođenčadi, potrebno je strogo pridržavati se sljedećeg slijeda akcija:

 • predviđajući potrebu za reanimacijom i pripremom za njihovu provedbu;
 • procjenu djetetovog stanja neposredno nakon rođenja;
 • obnova slobodnog dišnog puta;
 • obnova odgovarajućeg disanja;
 • obnova odgovarajuće srčane aktivnosti;
 • primjena lijekova.

Postupak pripreme uključuje:

 • Stvaranje optimalnog temperaturnog okruženja novorođenčeta (održavanje temperature zraka u prostoriji za dostavu i u radnoj prostoriji nije niži od 24 ° C i postavljanje izvora topline koja je prethodno zagrijana).
 • Priprema opreme za reanimaciju koja se nalazi u operacijskoj sobi i dostupna je za upotrebu kada je to potrebno.

Pri odlučivanju o pokretanju terapijskih mjera, potrebno je procijeniti težinu znakova živog rođenja, što uključuje spontano disanje, palpitacije, pulsiranje pupkovine i dobrovoljne pokrete mišića. U nedostatku svih ovih četiri znaka, novorođenčad se smatra mrtvorođenim i ne može se oživjeti.

Obnova njege novorođenčeta u dvorani

Mjere reanimacije su kako slijedi:

 1. Nakon što se utvrdi vrijeme rođenja djeteta, stavljajući ga pod izvor topline, brisanjem toplom pelenijom, novorođenčad se postavlja s lagano paljenom glavom na leđima valjkom pod ramenima ili desnom stranom, a prvo usisava sadržaj usne šupljine, zatim nosne prolaze.
 2. Kada koristite električni usisni uređaj, vakuum ne smije prijeći 0,1 atm. (100 mmHg, Art.). Kateter ne bi trebao dodirnuti stražnji dio ždrijela kako bi izbjegao asfiksiju. Ako je amnionska tekućina obojena mekonijem, usisavanje sadržaja usne šupljine i nosnih prolaza treba biti učinjeno pri rođenju, a nakon rođenja djeteta mora se izvršiti izravna laringoskopija, a dušnik treba sanirati kroz endotrahealnu cijev. Nakon 5 min nakon rođenja, kako bi se smanjila vjerojatnost apneje i bradikardije, potrebno je sisati sadržaj iz trbuha.
 3. Sljedeća je procjena disanja novorođenčeta. U povoljnom scenariju, to će biti redovito spontano disanje, što nam omogućuje procjenu brzine otkucaja srca. Ako je veći od 100 otkucaja / min, procjenjuje se boja kože. U slučaju cyanotic inhalacije kisika od kisika se provodi i nastavlja pratiti novorođenče.
 4. Ako je disanje odsutno ili nepravilno, potrebno je provesti umjetnu ventilaciju pluća s Ambu vrećom s 100% kisikom tijekom 15-30 s. Ista revijalna skrb također se provodi spontanim disanjem u novorođenčadi, ali s naglašenom bradikardijom (broj kontrakcija srca je manji od 100 otkucaja / min).

Umjetna ventilacija pluća u novorođenčadi

U većini slučajeva maska ​​za ventilaciju je djelotvorna, ali je kontraindicirana u slučajevima sumnje na dijafragmatičku kila.

Maska je postavila na lice djeteta tako da gornji dio zatvarača leži na nosu, a dno - na bradi. Nakon provjere nepropusnosti maske, potrebno je istisnuti vreću 2-3 puta s cijelom četkom, dok gledate ekskurziju na prsima. Ako je izlet potonjeg zadovoljavajući, potrebno je nastaviti do početne faze ventilacije pri frekvenciji disanja od 40 otkucaja / min (10 udisaja po 15 s).

U slučajevima kada maskirana umjetna plućna ventilacija novorođenčadi traje duže od 2 minute, sterilna želučana cijev br. 8 trebala bi biti umetnuta u želudac kroz usta (sonde s većim promjerom će uništiti nepropusnost kruga disanja). Dubina ubrizgavanja je jednaka udaljenost od nosnog mosta do ušnog režnja i dalje do xiphoid procesa.

Pomoću štrcaljke s kapacitetom od 20 ml kroz sondu potrebno je glatko sisati sadržaj želuca, nakon čega je sonda fiksirana ljepljivom trakom na obrazu djeteta i ostavljena otvorena tijekom cijelog razdoblja maske ventilacije pluća. Održavajući zadržavanje abdomena nakon završetka umjetne ventilacije, poželjno je ostaviti sondicu u želucu sve dok se znakovi nadutosti ne uklone.

S bilateralnom atresijom Joanovog sindroma, sindromom Pierre Robina, nemogućnošću da se slobodno prolazi gornji respiratorni trakt s pravilnim smještajem djeteta tijekom maske prozračivanja, treba koristiti kanal koji treba slobodno stati iznad jezika i stići do stražnjeg dijela grla. Rucica ostaje na usnama djeteta.

Ako nakon primarne ventilacije maske, broj otkucaja srca iznosi više od 100 otkucaja / min, tada trebate pričekati spontane pokrete respiratornog zračenja, a zatim zaustaviti umjetno disanje.

Kardijalna skrb za novorođenčad

S bradikardijom ispod 100, ali iznad 80 otkucaja / min, potrebno je obaviti umjetnu plućnu ventilaciju za 30 s, nakon čega se ponovno ocjenjuje broj otkucaja srca.

U bradikardiji ispod 80 otkucaja / min, uz maskiranu umjetnu ventilaciju pluća, neophodno je provesti indirektnu masažu srca za te 30 sekunde.

Indirektna masaža srca

Neizravna srčana masaža novorođenčeta može se provesti na jedan od dva načina:

 • pomoću dva prsta (indeks i srednji ili srednji i prstenasti prst) jedne ruke;
 • pomoću palca obje ruke, pokrivajući bolesnikovu prsa.

U oba slučaja, dijete bi trebalo biti na tvrdom podlogu, a pritisak na sternum trebao bi se izvesti na granici srednje i donje treće s amplitudom od 1,5-2,0 cm i frekvencijom od 120 otkucaja / min (dva kompresija u sekundi).

Mehanička ventilacija

Umjetna ventilacija pluća tijekom masaže srca provodi se s frekvencijom od 40 ciklusa u 1 minutu. Istodobno, kompresiju sternuma treba provoditi samo u izlaznoj fazi inhalacijom / pritiskom strijenskog omjera 1: 3. Kod provođenja neizravne masaže srca u pozadini maskirane umjetne plućne ventilacije, potrebno je uvesti želučanu sondu za dekompresiju.

Ako nakon druge kontrole nad brzinama otkucaja srca, bradikardija se održava na manje od 80 otkucaja / min, pokazuje trabeketsku intubaciju, nastavak mehaničke ventilacije, indirektnu srčanu masažu i davanje endotrahealnog 0.1-0.3 ml / kg adrenalina pri razrjeđenju od 1:10 000.

Ako je tijekom resuscitacijske skrbi, naime, umjetna ventilacija pluća kroz endotrahealnu cijev, moguće kontrolirati tlak u respiratornom traktu, tada se prva 2-3 udisaja treba izvesti uz maksimalni tlak udisanja od 30-40 cm vode. Čl. U budućnosti, pritisak na dah treba biti 15-20 cm vode. Umjetnost, i uz meconialnu aspiraciju 20-40 cm vode. Art., Pozitivni pritisak na kraju izdisaja - 2 cm vode. Čl.

Nakon 30 sekundi, ponovno se prati otkucaji srca. Ako je puls češće 100 otkucaja / min, indirektna masaža srca prestaje i ventilacija se nastavlja dok se ne javlja normalno disanje. U slučaju kad puls ostane ispod 100 otkucaja / min, nastavlja se mehanička ventilacija i indirektna masaža srca, a umbilikalna vena kateterizirana, u koju se ubrizgava 0,1-0,3 ml / kg adrenalina pri razrjeđenju od 1:10 000.

Ako bradikardija i dalje postoji i postoje znakovi hipovolemija s kontinuiranom mehaničkom ventilacijom i neizravnim srčanim masažama, treba započeti intravenska infuzija izotoničnog natrijevog klorida ili 5% albumina u dozi od 10 ml / kg i 4% otopine natrij bikarbonata. 1 min Istodobno, brzina primjene je 2 ml / kg po 1 minutu (ne brže od 2 minute).

Upotreba natrijevog bikarbonata je poželjno samo u pozadini odgovarajuće mehaničke ventilacije tijekom ponovnog oživljavanja djece pogođene produljenom hipoksijom. U akutnoj intrapartum hipoksiji, njegova primjena nije opravdana.

Oživljavanje novorođenčeta u dvorani se zaustavlja ako u roku od 20 minuta nakon rođenja, na pozadini odgovarajućih mjera oživljavanja, ne povrati srčanu aktivnost.

Pozitivan učinak reanimacije

Pozitivan učinak reanimacije uočen je u novorođenčadi kada se tijekom prvih 20 minuta života obnavlja odgovarajuće disanje, normalnu brzinu otkucaja srca i boju kože. Ti podaci također služe kao osnova za prestanak reanimacije i prijenos djeteta u jedinicu intenzivnog liječenja i reanimaciju za daljnje liječenje. Tamo su također prenesene pacijenti s neadekvatnim neovisnim disanjem, šokom, konvulzijama i prolivenom cijanozom. Istodobno se umjetna plućna ventilacija, započela u dvorani, ne zaustavlja. U jedinici intenzivne njege i jedinici intenzivne njege, sveobuhvatno liječenje provodi se prema načelima intenzivne sindromske terapije.

U pravilu, većina pacijenata u jedinici intenzivne njege i jedinici intenzivne njege je mala težina, preuranjena s vrlo niskom i ekstremno niskom tjelesnom težinom, kao i punoljetna djeca u kritičnom stanju, u kojima jedna ili više vitalnih funkcija tijela izgube ili značajno oštećuju, što ili zahtijeva ili umjetno nadopunjavanje ili značajnu terapijsku podršku.

D) simultano provođenje mehaničke ventilacije i zatvorene srčane masaže.

2. Kod provođenja indirektne masaže srca proizvodi kompresiju na sternumu odrasle osobe

B) proksimalni dio dlana

c) tri prsta

d) jedan prst

3. Omjer udisaja i kompresije na sternumu tijekom oživljavanja od strane jedne odrasle osobe od strane jedne osobe

a) za 1 dah - 5 kompresije

b) za 2 udisaja - 4 kompresije

c) za 3 udisaja - 6 kompresije

D) za 2 udisaja - 15 kompresije

4. Kombinacija lijekova koristi se za zaustavljanje srca.

a) atropin, mezaton, natrijev bikarbonat

b) aminofilina, kalijevog klorida, natrij bikarbonata

B) adrenalin, atropin, natrijev bikarbonat, kalcijev klorid

g) kalcijev klorid, lidokain, mezaton

5. Kada provodite zatvorenu srčanu masažu, površina na kojoj leži bolesnik mora biti

A) tvrd

6. Trostruki prijem kako bi se osiguralo slobodno dišni put

a) položaj na leđima, glava okrenuta prema strani, donja čeljust gurnuta naprijed

B) valjak je pod noževima ramena, glava je savinuta unazad, donja čeljust se gura prema naprijed

c) položaj na poleđini, glava savijena prednje strane, donja čeljust pritisnuta na gornji dio

d) položaj na leđima, jastuk se nalazi ispod lopatica, donja čeljust se pritisne na gornji dio

7. Znak učinkovitosti mjera reanimacije

a) nedostatak prsnog izleta

b) široki učenici

c) odsutnost pulsnog vala u karotidnoj arteriji

D) pojava pulsnog vala u karotidnoj arteriji, suženost učenika

8. Odnos udisaja i kompresije na sternumu tijekom ponovnog oživljavanja odrasle osobe od strane dvije osobe

a) za 1 dah - 2 kompresije

b) za 1 zadah - 10 kompresije

B) za 1 dah - 5 kompresije

d) za 2 udisaja - 15 kompresije

9. Ventilacija za novorođenče je poželjna.

a) metoda "od usta do usta"

b) uporabom anestetičke maske

c) od usta do nosa

d) od usta do usta i nosa

10. Trajanje hardvera IVL tijekom oživljavanja, ako ne postoji spontano disanje

D) odlučuje se kolektivno, za nekoliko dana

11. Kako bi spriječili urušavanje korijena jezika tijekom oživljavanja, glava žrtve treba biti

a) okrenut na stranu

B) odbačen natrag

c) savijen prema naprijed

d) u početnom položaju

12. Trajanje kliničke smrti pod normotermijom

B) 3-5 minuta

13. Broj udaha u minuti tijekom vođenja ventilatora odraslim osobama.

a) 8-10 u 1 minutu

b) 30-32 u 1 minutu

C) 12-20 u 1 minutu

d) 20-24 u 1 minutu

14. Znakovi kliničke smrti

A) gubitak svijesti i nedostatak pulsa u karotidnim arterijama

b) zbunjenost i uznemirenost

c) lančani puls u karotidnim arterijama

d) disanje nije uznemireno

15. Glavna komplikacija koja se javlja tijekom zatvorene masaže srca

a) prijelom kljuĉne kosti

B) prijelom rebra

c) oštećenja traheja

d) fraktura kralježnice

16. Prilikom provođenja vanjske masaže srca dlana treba postaviti

a) na gornjoj trećini sternuma

b) na granici gornje i srednje trećine stena

B) na granici srednje i donje trećine strijca

d) u petom međusobnom prostoru s lijeve strane

17. Zatvorena masaža srca za novorođenče.

a) ruke obje ruke

b) četiri prsta desne ruke

c) proksimalni dio četkice desne ruke

D) dva prsta

18. Dubina prisiljavanja strijca tijekom zatvorene srčane masaže za odrasle

B) 7-8 cm

19. Dubina prisiljavanja prsa pri obavljanju zatvorene srčane masaže novorođenčadi

B) 5-6 cm

20. Pokazatelji za prestanak reanimacije

a) nema znakova djelotvorne cirkulacije krvi

b) nedostatak spontanog disanja

C) pojava znakova biološke smrti

d) široki učenici

21. Pravilo postavljanja pacijenta s kardiopulmonalnom reanimacijom

Primarna reanimacija novorođenčadi

Oživljavanje novorođenčadi u dvorani se temelji na strogo definiranom nizu akcija, uključujući predviđanje pojave kritičnih situacija, procjenu stanja djeteta neposredno nakon rođenja, te provođenje mjera reanimacije usmjerenih na obnavljanje i održavanje respiratornih i cirkulacijskih funkcija.

Predviđanje vjerojatnosti da dijete u asfiksiji ili medicinskoj depresiji temelji se na analizi antenatalne i intranatalne povijesti.

Majčinske bolesti kao što su šećerna bolest, hipertenzivni sindromi, infekcije, kao i uporaba lijekova i alkohola od strane majke se upućuju na antenatalne čimbenike rizika. Od patologije trudnoće treba zabilježiti višestruko ili plitko, ponavljajuće, intrauterino usporavanje rasta i prisutnost višestruke trudnoće.

Intranatalni čimbenici rizika uključuju: prijevremenu ili kasnu dostavu, abnormalnu prezentaciju ili položaj fetusa, abrupciju plašta, gubitak pupkovine, korištenje opće anestezije, anomalije rada, prisustvo meconija u amnionskoj tekućini itd.

Prije ponovnog oživljavanja stanje djeteta procjenjuje se na temelju živih rođenja:

 • imaju spontano disanje
 • otkucaj srca
 • pulsiranje pupčane vrpce
 • proizvoljnih pokreta mišića.

U nedostatku svih 4 znakova, dijete je mrtvorođeno i ne može se oživjeti. Prisutnost barem jednog znaka živog rođenja znak je za hitan početak reanimacije.

Algoritam za resorpcijsku pomoć

Algoritam reanimacijske skrbi određuje se kroz tri glavne značajke:

 • prisutnost spontanog disanja;
 • otkucaji srca;
 • boja kože.

Apgarov rezultat je napravljen, kao što je bio slučaj, u 1. i 5. minuti, kako bi se utvrdilo težinu gušenja, no njegovi indikatori nemaju utjecaja na volumen i slijed reanimacijskih mjera.

Primarna skrb za novorođenče u rodilištu

Početni događaji (trajanje 20-40 s).

U odsustvu čimbenika rizika i svjetlosne amnionske tekućine, pupak se preklapa odmah nakon rođenja, dijete je obrisano suhom s toplom pelenijom i stavljeno pod izvor topline. Ako u gornjoj dišnoj travi postoji velika količina sluzi, isisava se iz usta i nosnih prolaza pomoću limenke ili katetera koji je povezan s električnom usisnom jedinicom. U nedostatku disanja, lakše taktilne stimulacije izvode se 1-2 puta preklapanjem stopama.

U prisutnosti faktora gušenja i patoloških nečistoća u amnionskoj tekućini (mekonij, krv), usisavanje sadržaja usne šupljine i nosnih prolaza obavlja se odmah nakon rođenja glave (prije vješalica). Nakon rođenja, patoloških nečistoća aspiriraju se iz želuca i traheje.

I. Prva procjena države i djelovanja:

Nijedan (primarni ili sekundarni epnej) - početak IVL;

Neovisno, ali neadekvatno (konvulzivno, površno, nepravilno) - za početak IVL;

Nezavisni redoviti - za procjenu brzine otkucaja srca (HR).

B. Otkucaji srca.

HR manji od 100 otkucaja na 1 min. - provesti masku IVL s 100% kisikom do normalizacije brzine otkucaja srca;

HR više od 100 otkucaja u minuti. - Procijenite boju kože.

B. Boja kože.

Potpuno ružičasta ili ružičasta s cijanozom rukama i nogama - promatrajte;

Cyanotic - udahnite 100% kisika kroz masku za lice sve dok nestane cijanoza.

Tehnika mehaničke ventilacije

Umjetna ventilacija pluća provodi se sa vrećicom koja ekspandira (Ambu, Penlon, Laerdal, itd.) Kroz masku za lice ili cijev za intubaciju. Prije početka IVL vrećice spojen je na izvor kisika, po mogućnosti kroz mlaznicu za ovlaživač zraka. Jastučić je postavljen ispod ramena djeteta i glava je malo nagnuta natrag. Maska nametnuti na lice tako da je vrh obturator ležao na nosu, a dno - na bradi. Prilikom pritiskanja vrećice trebao bi biti jasno vidljiv obilazak prsa.

Pokazatelji za uporabu usmene cijevi za vrijeme maske za ventilaciju su: atresija dvostranih joana, Pierre-Robinov sindrom i nemogućnost osiguranja slobodnog dišnog puta dijete ako je dijete ispravno položeno.

Trachealna intubacija i prolaz do mehaničke ventilacije kroz endotrahealnu cijev naznačena je za sumnju na dijafragmatsku kila, neučinkovitu maskiranu ventilaciju tijekom 1 minute, kao i za apneu ili neadekvatno disanje djeteta s gestacijskom dobi manjom od 28 tjedana.

Umjetna ventilacija pluća provodi se 90-100% mješavina kisika i zraka s frekvencijom od 40 udisaja po 1 minutu i omjerom vremena udisanja do izdisaja 1: 1.

Nakon provođenja ventilacije pluća 15-30 sekundi, ponovno se prati otkucaji srca.

Uz brzinu otkucaja srca iznad 80 u minuti - nastavite s IVL-om sve dok se ne obnovi neovisno disanje.

Kada je broj otkucaja srca manji od 80 otkucaja u minuti - nastavljajući IVL, započnite indirektnu masažu srca.

Tehnika neizravne srčane masaže

Dijete je položeno na tvrdu površinu. Dva prsta (sredina i indeks) jedne ruke ili dva palca obje ruke daju pritisak na granicu donje i srednje trećine strijca frekvencijom od 120 u minuti. Pomicanje strijca prema kralježnici trebalo bi biti 1,5-2 cm. Ventilacija pluća i masaža srca ne sinkroniziraju, tj. svaka manipulacija se provodi u vlastitom ritmu.

30 sekundi nakon pokretanja zatvorene srčane masaže, puls se ponovno kontrolira.

Kada brzina otkucaja srca bude iznad 80 otkucaja u minuti - zaustavite masažu srca i nastavite s prozračivanjem sve do obnavljanja odgovarajućeg spontanog disanja.

Kada je brzina otkucaja srca manja od 80 u minuti, nastavite s indirektnom masažom srca, mehaničkom ventilacijom i započinjate terapiju lijekovima.

Za asistol ili brzinu otkucaja srca ispod 80 otkucaja u minuti, adrenalin se odmah primjenjuje u koncentraciji od 1: 10.000. Da bi se to postiglo, 1 ml otopine adrenalina razrijeđeno u 10 ml fiziološke otopine. Tako pripremljena otopina se skupi u količini od 1 ml u zasebnoj štrcaljki i primjenjuje intravenozno ili endotrahealno u dozi od 0,1-0,3 ml / kg tjelesne težine.

Svakih 30 sekundi ponovno pratite broj otkucaja srca.

Ako se otkucaje srca obnovi i premašuje 80 otkucaja u minuti - zaustavite masažu srca i uvođenje drugih lijekova.

Za asistol ili otkucaje srca ispod 80 otkucaja u minuti - nastavite s indirektnom masažom srca, mehaničkom ventilacijom i terapijom lijekovima.

Ponovite davanje adrenalina u istoj dozi (ako je potrebno, to se može obaviti svakih 5 minuta).

Ako bolesnik ima znakove akutne hipovolemije, što se očituje bljedilošću, slabim filamentosnim pulsom i niskim arterijskim tlakom, onda je djetetu uvedeno uvođenje 5% otopine albumina ili fiziološke otopine u dozi od 10-15 ml / kg tjelesne težine. Otopine se daju intravenozno unutar 5-10 minuta. Kod postojanih znakova hipovolemije dopušteno je ponovno davati ta otopina u istoj dozi.

Prikazana je potvrđena dekompenzirana metabolička acidoza (pH 7.0, BE-12), kao i u odsutnosti učinka mehaničke ventilacije, srčane masaže i terapije lijekovima (pretpostavljajući tešku acidozu koja sprječava obnavljanje srčane aktivnosti). Otopina natrijevog bikarbonata (4%) ubrizgava se u pupčanu pupčanu vrpcu brzinom od 4 ml / kg tjelesne težine (2 mekv / kg). Stupanj davanja lijeka je 1 meq / kg / min.

Ako, u roku od 20 minuta nakon rođenja, unatoč reanimaciji u punoj veličini, dijete ne vraća aktivnost srca (bez otkucaja srca) - zaustavljanje reanimacije u dvorani.

Uz pozitivan učinak na reanimacijske mjere, dijete bi trebalo prenijeti u jedinicu intenzivne skrbi (odjel) gdje će se nastaviti specijalizirani tretman.

Primarna reanimacija novorođenčadi

Smrt je smrt stanica u tijelu zbog prestanka opskrbe krvlju koja nosi kisik i hranjive tvari. Stanice umiru nakon iznenadnog srčanog udara i disanja, iako brzo, ali ne odmah. Najviše od njih pate od prestanka opskrbe kisikom u stanice mozga, posebno u korteksu, odnosno odjelu od kojeg ovise svijest, duhovni život i ljudska aktivnost kao pojedinci.

Ako kisik ne ulazi u ćelije moždanog korteksa unutar 4 do 5 minuta, oni su nepovratno oštećeni i umiru. Stanice drugih organa, uključujući srce, su održivije. Stoga, ako se brzo resetiraju disanje i cirkulacija krvi, vitalna aktivnost ovih stanica nastavit će se. Međutim, to će biti samo biološko postojanje organizma, no svijest, mentalna aktivnost ili se uopće neće oporaviti ili će se duboko promijeniti. Stoga, oživljavanje osobe mora započeti što je ranije moguće.

Zato svatko treba poznavati metode primarne reanimacije djece, tj. Naučiti skup mjera za pomoć pri sceni, spriječiti smrt i revitalizirati tijelo. Da bismo to mogli učiniti je dužnost svih. Neaktivnost u očekivanju medicinskih radnika, bez obzira na motivaciju - konfuzija, strah, nesposobnost - treba promatrati kao neispunjenje moralne i građanske dužnosti prema osobi koja propada. Ako se radi o vašem omiljenom djetetu - znati da su osnove oživljavanja nužne!

Provođenje reanimacije novorođenčeta

Kako je primarna reanimacija djece?

Kardiopulmonalna i cerebralna reanimacija (CPRD) je skup mjera usmjerenih na obnovu osnovnih vitalnih funkcija tijela (srca i disanja) poremećenih u terminalnim stanjima kako bi se spriječila smrt mozga. Takva je obnova usmjerena na oživljavanje osobe nakon zaustavljanja disanja

Vodeći uzroci terminalnih stanja koji su se razvili izvan medicinskih ustanova u djetinjstvu su iznenadni sindrom neonatalne smrti, ozljede automobila, utapanje i slabiji gornji dišni putovi. Maksimalni broj smrti u djece pada na dob od 2 godine.

Razdoblja kardiopulmonalne i cerebralne reanimacije:

 • Razdoblje osnovne životne podrške. U našoj zemlji to se naziva neposredna pozornica;
 • Razdoblje daljnjeg održavanja života. Često se naziva specijaliziranom pozornicom;
 • Razdoblje dugotrajne i duge životne podrške, ili nakon oporavka.

U fazi osnovne životne podrške, provode se metode za zamjenu vitalnih funkcija tijela - srce i disanje ("protetika"). Istodobno, događaji i njihova sekvenca konvencionalno se označavaju dobro sjećenom kraticom tri engleska slova ABS-a:

- od engleskog dišni put, doslovno otvaranje dišnog trakta, obnova prohodnosti dišnih putova;

- dah za žrtvu, doslovno - daha za žrtvu, mehanička ventilacija;

- cirkulira krv, doslovno - osiguravajući protok krvi, vanjsku masažu srca.

Funkcionalno razumno za prijevoz djece je:

 • u teškoj hipotenziji - vodoravni položaj s glavnim krajem spušten za 15 °;
 • s oštećenjem prsa, akutnim respiratornim zatajivanjem raznih etiologija - polu-sjedenje;
 • kada je oštećena kralježnica - vodoravno na štitu;
 • frakture kosti zdjelice, ozljede trbušne šupljine - noge savijene na koljenima i kuku; zglobova i rastavljenih strana ("položaj žabe");
 • s ozljedama lubanje i mozga s nedostatkom svijesti - vodoravno na bočnoj ili stražnjoj strani s podignutom glavom na 15 °, pričvršćivanje glave i vratne kralježnice.