Znakovi rane trudnoće - prvih 18 simptoma

Bol

Saznali ste da očekujete dijete. Možda i dalje to sumnjaš. Što dalje? Gdje ići? Koje testove treba poduzeti? Prvo, prvo.

Test ili analiza?

Najpristupačniji način utvrđivanja trudnoće je test. To je jeftino, i sada ga možete kupiti čak i na blagajni massmarket.

Može se upotrijebiti bilo koji dan nakon kašnjenja, preporučuje se test ujutro.

Najčešći tipovi testova - test traka. Tanka bijela pruga s plavom (možda drugačije boje) i strelice. Treba ga spustiti na oznaku nekoliko sekundi u spremniku sa svježim mokraćom, a nakon 2-5 minuta možete pratiti rezultat.

Dvije trake - potvrđena je trudnoća. Štoviše, intenzitet bojenja druge trake nije bitan, ako u načelu ne ostaje svjetlo, prazno, pa čak i ako je već svjetlo, ali još uvijek ljubičasto, postoji trudnoća.

Obično žene rade jedan ili više testnih slučajeva.

Ako druga traka nije dovoljno zasićena, vjerojatno je da je razdoblje posebnog položaja još uvijek mala. Pokušajte napraviti test još tri dana, a zatim još tri dana. Traka bi trebala potamnjeti.

Možete se obratiti klinici za analizu na razini hCG-a. Chorionic gonadotropin je poseban ljudski hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće.

Nakon 6-10 dana nakon začeća hCG pokazatelji će biti informativni, pokazalo se da se trudnoća može odrediti već u tako ranom razdoblju.

Razina hCG do određenog razdoblja trudnoće će brzo rasti.

Analiza hCG-a također može propisati liječnik, to se provodi u slučajevima kada:

 • zahtijeva dinamičko praćenje trudnoće;
 • postoji opasnost od pobačaja ili propuštenog pobačaja;
 • potrebna je procjena cjelovitosti pobačaja.

Postoji još nekoliko slučajeva koji nisu povezani s trudnoćom.

Analiza hCG-a plaća se, a ne u svim poliklinicima se provodi, stoga unaprijed provjeravajte svoje zdravstvene ustanove da li postoji takva usluga.

10 glavnih znakova trudnoće

Iako je svaka priča o rođenju individualna, najčešći su znakovi trudnoće. Major - deset.

Odgoda - najsigurniji znak prediagnostike. To znači da je prije testiranja i pregleda liječnika najvažniji simptom trudnoće kašnjenje menstruacije.

Mučnina, povraćanje. Tako se manifestira toksikoza - specifična reakcija organizma do rođenja novog života.

Do sada, nema konsenzusa o prirodi toksikoze i njezine uloge. Neke žene nemaju ni najmanji nagovještaj ovog stanja, postoji i kategorija onih koji pate od mučnine koja se boluje tijekom svih devet mjeseci.

U prosjeku, do kraja prvog tromjesečja, prolazi sigurno.

Oticanje grudi. Prsa se povećavaju, postaju osjetljiva, ponekad i bolna. To se može dogoditi u predmenstruacijskom razdoblju, ali tijekom trudnoće ovaj fenomen je izraženiji.

Osjetljivost na mirise. Postoji osjećaj da je moć mirisa porasla za nekoliko redova veličine. Nije neophodno da će neko davno omiljeni miris postati mržnja, samo će olfaktorni refleks biti jači.

Psihološka neravnoteža. Slaba raspoloženja: oštro ispadne, razdražljivost proizlazi iz svake sitnice, a zatim dolazi do iznenadnih neprilika radosti, valova snage. To su hormonske igre, s fiziološkog stajališta, sasvim normalne.

Česti mokrenje. Maternica još nije toliko narasla da je česti poriv za toaletom prirodan, ali tijelo se već priprema za takav tijek događaja.

Volumen krvi u tijelu raste, a to svakako dovodi do dodatnog volumena tekućine u mjehuru.

Abdominalna distenzija. Postoji osjećaj nelagode, želim otkopčati gumbe na trapericama ili se udobno smjestiti. To je također posljedica hormonalnih promjena.

Neadekvatno krvarenje. To se ne događa svima, ali često se često događa. Nekoliko dana trudna promatra mali vaginalni iscjedak od svijetlo smeđe do tamno smeđe boje.

To se može objasniti implantacijskim krvarenjem koje je povezano s takvom reakcijom tijela u proces vezanja jajašca na stijenku maternice.

Ponekad iscjedak pada na dane kada treba početi s menstruacijom. Oni prolaze nakon nekoliko dana, ali ako liječnik savjetuje da ide u bolnicu, onda postoji opasnost od trudnoće, i to je bolje to učiniti.

Povišenje bazalne temperature. Ako stalno mjerite bazalnu temperaturu (temperatura u rektumu), onda biste trebali znati da je u običnim danima ispod 37 stupnjeva.

Ona raste u razdoblju ovulacije, a početak menstruacije opet pada. Ako je bazalna temperatura porasla, nije se smanjila nekoliko dana, nema mjesečnih razdoblja - visoka vjerojatnost da je koncepcija bila uspješna.

Povećana salivacija. Prethodno toksično djelovanje. Najčešće se promatraju ujutro. Postoji osjećaj da se u ustima u jutarnjim satima nakuplja puno sline, što može biti popraćeno oštrim osjećajem gladi.

To su prvi znak trudnoće. Možda nisu, ali morate biti spremni za njih, svi se uklapaju u fiziološku normu.

Prijetnja u ranoj trudnoći

Najčešće, prijetnja prestanka trudnoće događa se u ranoj fazi. Ponekad nije moguće utvrditi uzroke ovog fenomena. Svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju.

Zanimljivo je da na Zapadu često ne pokušava sačuvati trudnoću u prvih tjedana, ako postoji prijetnja. Vjeruje se da je tijelo sama sposobna odlučiti hoće li se fetus održati.

Domaća medicina nije toliko kategoricna: svaka prijetnja pobačajem znači upućivanje žene na hospitalizaciju.

Najčešći uzroci prijetnje spontanog pobačaja:

 1. Hormonski poremećaji. Nedostatak progesterona može ometati uspješan razvoj trudnoće. Ako se korpus luteum ne može adekvatno nositi s njegovom funkcijom, javlja se hormonsko zatajenje. Žensko tijelo nema hormon koji podržava trudnoću. To može biti posljedica endokrinih problema, povišenih razina muških hormona i određenih lijekova.

 • Patologija strukture reproduktivnih organa. Na primjer, maternica u obliku rožnice ili sedla. Pogrešna struktura organa nije zapreka trudnoći, ali povećani nadzor liječnika neće biti suvišan.

 • Genetske abnormalnosti. Ozbiljne kromosomske mutacije dovode do spontanog pobačaja, priroda odbacuje neprihvatljiv fetus.

 • Cervikalna insuficijencija. Ozbiljna i uobičajena patologija. Cerviks iz nekog razloga gubi sposobnost da bude čuvar za intrauterinski život bebe i počinje se razvijati. Ako to ne spriječite, doći će do pobačaja.

 • Ozljede. Padove, fizički napor, rane mogu uzrokovati pobačaj.

 • Prijam neovlaštenih lijekova. U prvom tromjesečju zabranjuju se lijekovi: liječnik ih može propisati i on to radi samo kada je apsolutno neophodan.
 • Prijetnju možete identificirati prema sljedećim kriterijima:

  • teške ili uporni bolovi u donjem dijelu trbuha;
  • krvarenja;
  • krvarenje iz vagine;
  • oštro pogoršalo stanje zdravlja;
  • teška iscrpljujuća povraćanja.

  Problemi u ranoj fazi trudnoće mogu se pojaviti u najzgodnijim ženama. Samo liječnik može razriješiti strah i pružiti pravovremenu stručnu pomoć.

  Rani testovi trudnoće

  U prvom tromjesečju žena postaje registrirana za trudnoću. U tom smislu, ona se ispituje od specijalističkih liječnika i podvrgava se raznim testovima.

  Barem ovo:

  1. Opći test krvi.
  2. Biokemijska analiza krvi.
  3. Analiza mokraće.
  4. Krvni test za HIV, hepatitis B, C i sifilis.
  5. Analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora.
  6. Koagulogram (test zgrušavanja krvi).
  7. Razmažite vaginalnu floru, uretru, cervikalni kanal.
  8. Razmišljajte o STIs.

  Analiza se uzima iz vena i iz prsta. Posljednji postupak je neugodan za mnoge žene, u većini velikih poliklinika i konzultacija moguće je kupiti jeftine specijalne uređaje za bezbolno crpljenje krvi iz prsta.

  Bolji je urin prikupiti kod kuće. I ujutro, i samo na prazan želudac. Kao kontejner, pravilno stakleno posuđe iz krumpira za djecu će odgovarati. Mora se temeljito isprati i sterilizirati. Prije pražnjenja mokraćnog mjehura za pranje genitalija pod tušem.

  Liječnik uzima ginekolog, priprema nije potrebna.

  Možete i trebate razgovarati sa svojim ginekologom o svim značajkama prvog tromjesečja, oprezu, promjenama u načinu života i prehrani.

  Ako iz nekog razloga liječnik ne govori o vama, ne objašnjava najvažnije točke, imate pravo postavljati pitanja i zahtijevati pozornost (u razumnim mjerama, naravno).

  Nemojte zaboraviti na psihološki stav, čiji je udio u sigurnom rođenju više nego super.

  Simptomi začeća: promjene u tijelu u ranoj trudnoći

  sadržaj:

  Sada, kada možemo planirati seks djeteta i vidjeti ga još u maternici na ultrazvučnom postupku, teško nam je shvatiti kako su žene živjele u neznanju i tek su rođene rodile rođake. Štoviše, kada je teško odrediti činjenicu trudnoće. Metoda Dr. Zondeka, temeljena na određivanju prisutnosti HCG, otkrivena je tek 1960. godine. Prije toga, djevojke su procijenjene o ranoj trudnoći svojim unutarnjim osjećajima, intuicijama, znakovima i snovima. Sada liječnici ginekologa smatraju vrijeme trudnoće prvog dana zakašnjenja, naziva se opstetricom. Ali postoji i pravo vrijeme, točan dan kada se dogodio najvažniji događaj u životu žene - koncepcija budućeg djeteta. Nije lako odrediti, ali postoje određeni simptomi koji se pojavljuju u prvim danima nakon začeća. O tim simptomima ćemo govoriti i što se događa u ženskom tijelu u početnoj fazi rođenja novog života u ovom članku.

  Koncepcija i trudnoća

  Prije nego što govorimo o simptomima začeća, potrebno je utvrditi što je to. Trenutak začeća je susret i spajanje najaktivnije sperme s zrelom jajnom stanicom koju je žensko tijelo odabralo kao najbolje.

  Ovo okupljanje tvori zigote, tj. Početak razvoja organizma u stadiju embrija. Od tog trenutka dolaze dani kada žena može osjetiti promjene u vlastitom tijelu. No, još se ne smatra trudnoćom. Početak zanimljive situacije je uvođenje embrija u maternicu i njegov razvoj u njemu. To je praćeno aktivnom proizvodnjom posebnog hormona, hCG, čija prisutnost određuje trudnoću i sve trenutno postojeće testove i testove. To se događa 10-14 dana nakon začeća.

  Prvi simptomi začeća

  Žene koje planiraju svoje trudnoće, u pravilu, prate stabilnost ciklusa i sigurno znaju kada je kašnjenje. Ali često se događa da je kašnjenje ekvivalentno dvotjednom razdoblju trudnoće. Zato je neophodno pratiti ne samo ciklus, već i unutarnje stanje.

  Što se događa u tijelu prvog dana začeća. Imajte na umu da je ovaj dan vrlo sličan prvome danu nakon ovulacije. Svaki mjesec, u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, progesteron se proizvodi u tijelu. On objašnjava simptome u prvim danima nakon začeća:

  1. osjetljiviji prsni koš

  Jedan od najčešćih simptoma u razdoblju nakon koncepcije je bol u prsima. U pravilu, grudi se progutaju, pa čak i lagani dodir daje neugodne osjećaje. No, također se događa da dojka, koja obično reagira na menstruaciju, prestaje povrijediti kada je zatrudnjela, što također može upozoriti. Između ostalog možete primijetiti iscjedak iz dojke, tzv. Kolostrum, prozirni bijeli prozirni materijal s gustom konzistencijom.

  2. Rektalna groznica

  Mnoge žene koje planiraju dijete su čule za takav koncept kao bazalnu (rektalnu) temperaturu, tj. Temperaturu u rektumu. Njena promjena može ukazivati ​​na razdoblje ovulacije. U slučaju trudnoće, ta se brojka mijenja u velikoj mjeri. To se objašnjava činjenicom da tijelo počinje proizvoditi hormon progesteron. Normalni pokazatelj temperature smatra se oznakom 37. Potrebno je mjerenja u roku od nekoliko dana i ako je rezultat veći od 37 stupnjeva, to može predvidjeti trudnoću.

  3. Osjećaj težine i zasićenja u zdjelici

  Ova pojava nije tako česta, ali je nužno označiti. Mnoge žene osjećaju promjene u maternici odmah nakon što se embrij uvede u šupljinu. To je popraćeno bolnom težinom u zdjelici. Stupanj i priroda tih senzacija vrlo su različiti i ovise o fiziološkim karakteristikama žene.

  Prvi simptomi trudnoće nakon začeća

  Gore navedeni simptomi imaju mali ili nikakav učinak. Najzanimljivije čeka buduća majka tjedan dana nakon začeća. Dakle, koji su simptomi trudnoće sedmi dan nakon začeća:

  1. Uočavanje

  Proces uvođenja embrija u šupljinu maternice može biti praćen krvarenjem. Oni su beznačajni i imaju smeđu ili ružičastu boju i mutni izgled. To je zbog procesa uništavanja sluznice endometrija i nije obvezatno. To se događa nakon 6-12 dana nakon začeća.

  Upozorenje! Krvne izlučevine promatrane nakon dana kašnjenja mogu biti prijetnja. U tom slučaju žena treba odmah konzultirati ginekologa.

  2. Rana toksikoza

  Mučnina i netolerancija mirisa možda su najjasniji znak da će žena uskoro postati majka. Takvi simptomi nakon začeća su apsolutno normalni zbog hormonalnih promjena. To se očituje u obliku netolerancije nekim proizvodima ili, naprotiv, novootkrivenim ukusnim okusima.

  3. Opće tjelesne bolesti u prvim danima nakon začeća

  U prvim danima nakon začeća mnoge trudnice mogu osjetiti slabu slabost i pospanost. To se objašnjava činjenicom da je embrij koji se uvodi još uvijek stranac organizmu i aktivno je odbijen. Nasuprot tomu, smanjuje se imunitet i opće stanje buduće majke. Ponekad ga prati grlobolja, blagi nosa, i čak povećanje ukupne tjelesne temperature. No, bez obzira na to koliko je ovih dana neugodno, još uvijek nije vrijedno angažirati se u liječenju droga. Ali narodni lijekovi, odobreni od strane liječnika, mogu se dobro koristiti.

  4. Ubiranje u maternici

  Ti su osjećaji rijetko trudni. Ali ako se osjeti osjećaj trnjenja, to ukazuje na to da je oplođeno jaje uspješno prodrlo u maternicu i sada čeka daljnji razvoj.

  5. Česte mokrenje

  Vjerojatno se nije dogodilo s takvom trudnoćom, što ne bi potaknulo žene da ustaju noću u toaletu. Mokrenje u ranoj dobi nema takvu frekvenciju kao u drugom i trećem tromjesečju, ali ipak se razlikuje od uobičajenog. Želja za češćim posjetom WC-u, uključujući i noću, postaje očita zbog proizvodnje hormonskog progesterona. On je onaj koji je uzrok tog simptoma, što je zauzvrat jasan znak začeća.

  Ako se često mokrenje prati neugodna bol i bol u donjem dijelu trbuha, to može biti bolest genitourinarnog sustava - cistitis. Upala se mora liječiti, pa je u ovom slučaju potrebno posjetiti liječnika.

  6. Promjene u psihološkom stanju

  Drastična promjena raspoloženja inherentna je lijepoj polovici, ne samo tijekom trudnoće. Svatko zna o takozvanom PMS, koji se događa svakog mjeseca i provjerava izdržljivost muškaraca za snagom. Takav test očekuje budućeg djeteta djeteta, jer u tijelu trudne žene u prvim danima nakon začeća dolazi do kardinalnih hormonalnih promjena. Uzburkanost emocija je zbog prirodnog instinkta očuvanja sebe i fetusa i može se manifestirati u ranom razdoblju.

  7. da u toplinu onda u hladno

  Smanjenje tlaka nakon začeća može izazvati zimicu. U takvim trenucima teško je zagrijati čak i pod dvije deke. I naprotiv, kad se ljudi odijevaju oko kaputa, izlazak izvan trudnica je vruće i želi skinuti čak i laganu jaknu. To je uzrokovano povećanjem ukupne tjelesne temperature.

  Lažna trudnoća

  Svi simptomi o kojima smo razgovarali ranije mogu se pojaviti bez činjenice da je novi život rođen. Ovaj fenomen se naziva lažna trudnoća i manifestira se zbog snažnog psihološkog šoka ili zbog fizioloških problema. Mučnina, povraćanje, debljanje, pa čak i bolovi na prsima mogu biti rezultat lažne trudnoće. U slučaju psiholoških razloga, žena "postaje trudna" zbog želje da odmah dobije dijete da spasi odnos ili ispunjava prazninu nastalu nakon pobačaja. U drugom slučaju, ovaj fenomen se opaža kod onih koji se boje nošenja djeteta i nisu sigurni u uspješan ishod trudnoće.

  Ako je izvor simptoma fiziološki uzrok, žena treba da se bliži pogled na sebe i svoje zdravlje. U pravilu, ovi simptomi mogu biti znakovi problema s endokrinim sustavom, gastrointestinalnim bolestima i jajnicima.

  Što da radimo u prvim danima nakon začeća

  Unatoč očitim simptomima, trudnoća se može dijagnosticirati samo od prvog dana kašnjenja. Suvremene metode kao što su test trake, testovi i ultrazvuk provode se samo tjedan dana nakon dana početka menstruacije. Zato je znanje o prvim simptomima začeća vrlo važno. Uostalom, činjenica trudnoće obvezuje ženu da promijeni način života i pridržava se pravila koja će osigurati zdrav razvoj fetusa. Svi znaju o kontraindiciji pušenja i alkohola, ali to nije sve. Dakle, trudnica ne smije biti iscrtana, uzeti antibiotike i niz drugih lijekova. Također je nepoželjno uhvatiti hladnoću, pa čak i više da se oboli od virusnih infekcija i spolno prenosivih infekcija.

  U idealnom slučaju, to je potrebno znati čak i pri planiranju budućeg djeteta. Zatim, kad je odluka da postane majka napravljena s punom odgovornošću, žena se mora pripremiti za koncepciju unaprijed. Zajedno s ocem djeteta, podvrgavaju se brojnim medicinskim istraživanjima, počinju voditi zdravije životne aktivnosti davno prije nego što se pojavi koncepcija. U ovom slučaju, nema se čega bojati. Ako vodite pravi životni stil i pripremite se za sreću da se unaprijed ponesete, nema razloga za zabrinutost.

  Dakle, razmatrali smo one simptome koje žena može osjetiti čak i prije nego što je test pokazao dragocjene dvije trake. Neke senzacije su neugodne i izazivaju neugodnosti, ali morate mirno i razumljivo razumjeti svoju novu državu, znajući da ćete na kraju ovog razdoblja imati sretan sastanak s bebom.

  Rana trudnoća: znakovi, mogućnosti, mogući rizici

  Vijest o dolasku trudnoće može biti dobrodošla događaj ili iznenađenje za ženu. Prvih tjedana trudnoće rijetko prati pogoršanje zdravlja ili vidljive promjene u izgledu buduće majke, ali koncepcija je već počela, a tijelo se aktivno priprema za rano majčinstvo.

  Opstetrijski i fetalni život temeljne su razlike.

  Kada trudna majka shvati da je trudna, razdoblje trudnoće može biti 3-4 ili više tjedana opstetriranja. Činjenica je da se u medicinskoj praksi gestacijsko razdoblje broji od prvog dana kraja mjeseca prije začeća. Gnojidba se obično događa usred ciklusa - 10-14 dana od početka ciklusa. Odgoda menstruacije je prvi signal početka trudnoće, no to se događa, ovisno o duljini ciklusa, 3-4 tjedna nakon prethodne menstruacije. U skladu s tim, vijest o trudnoći nadilazi trudnu majku na oko 3-4 tjedna opstetrije ili 2-3 tjedna embrija (računano od začeća). Istodobno, žena je registrirana na žensko savjetovanje još kasnije - nakon otprilike 6 tjednih gestacijskih pokusa, ako nema problema s dobrobiti žene.

  Što žena osjeća - prvi znakovi

  Nakon gnojidbe, jaje u ženskom tijelu prolaze u maternicu i njegova implantacija odvija. Ako sve bude dobro, već u prvim tjednima embrijske trudnoće počinju formirati placentu i pupčanu vrpcu - organi koji daju prehranu i razvoj fetusa. Aktivno proizvodi hormon trudnoće - hCG. To je njegova prisutnost u krvi i urinu, što omogućuje utvrđivanje trudnoće na najranijim mogućim datumima kroz ljekarne i laboratorijske testove. Ultrazvukom je moguće potvrditi prisutnost trudnoće prije rane pete tjedna opstetrije, kada je embrij ugrađen u maternicu i može se vizualizirati.

  Hormonsko restrukturiranje organizma već se priprema za trudnoću i porođaj osjeća - žena koja pažljivo promatra njezino blagostanje može primijetiti neke promjene. Popis najčešćih znakova trudnoće u ranoj fazi:

  1. Odgođeno menstruacije. Glavni "simptom" trudnoće, koji je lako detektirati s redovitim razdobljima. Međutim, razlog kašnjenja može biti i drugi čimbenik - promjena klimatskih uvjeta, fizičko naprezanje, stres, drastičan gubitak težine, menopauza i drugi. Potvrđivanje ili odbijanje sumnji pomoći će testovima trudnoće ili analizom razine hormona hCG u krvi.
  2. Bol u donjem dijelu trbuha. Mogu se podsjećati na nemirne bolove, karakteristične za početak menstruacije, ili biti kratke, epizodne, u obliku trnjenja. U pravilu, oni su uzrokovani procesima koji se javljaju u maternici - povezivanju embrija, istezanju zidova i ostalima.
  3. Promjene dojki. Mliječne žlijezde na početku trudnoće mogu povećati veličinu, postati iznimno osjetljive na dodir. Halosi često potamnjuju, a natečene vene se ističu ispod kože. Ovo stanje je obično karakteristično za prvi trimestar trudnoće, ali ponekad i dalje traje duže vrijeme.
  4. Povećan umor. Ovaj simptom se često pojavljuje tijekom prve trudnoće, s ponovljenim - manje je uobičajen. Umor se pojavljuje pod djelovanjem hormonskog progesterona, što je neophodno za pripremu ženskog reproduktivnog sustava da diše. Dakle, priroda potiče buduću majku na odmor i dopušta tijelu da se prilagodi trudnoći.
  5. Mučnina i povraćanje. Rana toksikoza javlja se u prvih tjedana trudnoće i manifestira se jutarnjom mučninom, općom slabostom. U pravilu, stanje zdravlja budućih majki stabilizira se za 15-16 posteljnih tjedana trudnoće.
  6. Česti mokrenje. Buduća majka može primijetiti ovaj fenomen već u prvim tjednima gestacije i morat će ga podnijeti prije rođenja. U ovoj fazi, česti poriv uriranja ima hormonsku prirodu (zbog povećane proizvodnje hCG-a), kasnije će razlog za to biti uvećani uterus, stvarajući pritisak na mjehur.
  7. Psihološka nestabilnost. Ne biste trebali biti iznenađeni ako ste na početku trudnoće iznenada postali previše razdražljivi, sentimentalni ili primijetite oštre promjene raspoloženja. Promjene u hormonskim razinama tako utječu na živčani sustav. Psihološke neravnoteže mogu se eliminirati ili postati manje izražene s početkom drugog tromjesečja trudnoće.
  8. Preosjetljivost na okuse i mirise. Nekada su omiljena jela iznenada počela izazivati ​​gnušanje, a poznati miris parfema izuzetno je neugodan. Promjena sklonosti okusu, povećan osjećaj mirisa - ti su osjećaji pruženi samo prirodom tako da buduća majka ne jede nešto štetno.

  Svi ti znakovi nalaze se u ranoj fazi trudnoće, uključujući višestruku trudnoću, ali svaka trudna majka je individualna - neki od njih jasno su prisutni, a neke od žena ne primjećuju promjene u svom zdravstvenom stanju. Paradoksalno, tijekom prve trudnoće ove "simptome" promatrane su češće nego tijekom druge trudnoće, međutim, žene koje su već rađale su osjetljivije na njihovo tijelo i primijetiti znakove trudnoće brže nego neiskusne buduće majke u tom pitanju.

  Liječničke preporuke

  Poznato je da je rana trudnoća najopasnija zbog rizika od pobačaja. Razlozi koji dovode do ranih gubitaka, dosta. Klinički simptomi prijetnje pobačaja počinju s pojavom bolova u donjem dijelu trbuha, obično od povlačenja prirode. Pojava takvih boli razlog je neplaniranog posjeta vašem ginekologu jer vam je potrebna podrška lijekovima za trudnoću. Kasnije pokrenute mjere s ciljem produljenja trudnoće mogu dovesti do odstranjivanja jaja i pobačaja. Prvi alarmni znak pobačaja koji je započeo je pojava iscjetka krvi iz genitalnog trakta. Važno je zapamtiti da je bilo kakvo krvarenje tijekom trudnoće razlog hitne hospitalizacije u bolnici!

  Mikhail Gavrilov, opstetričar-ginekolog

  https://deti.mail.ru/article/rannij-srok-beremennosti-pervye-trudnosti/

  Prvi simptomi ektopične trudnoće su bol (za ublažavanje bolova protiv bolova, poput paracetamola, koji neće pomoći) i krvarenja. Ako je ektopična trudnoća prekinuta, možete doživjeti neodređenu bol u trbuhu koja često podsjeća na bol refleksnog ramena. Drugi simptomi uključuju boli prilikom mokrenja ili pražnjenja crijeva i hodanja. Kada doživite ove simptome, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć. Ako ste već imali ektopičnu trudnoću, Nacionalni institut za zdravstvo i medicinsku skrb preporučuje da se obratite ranoj trudnoći, gdje možete dobiti specijalističke savjete i dobiti skeniranje. Sve ektopične trudnoće će dati pozitivan rezultat. Da biste potvrdili normalno mjesto trudnoće, potrebno je podvrgnuti ultrazvučnom pregledu.

  Caroline Overton, konzultantica u Odjelu za opstetriciju i ginekologiju Sveučilišne bolnice St. Michael u Bristolu

  http://ru.clearblue.com/zaberemenet/simptomi-beremennosti

  Prije nekoliko godina u Rusiji, većina ljudi je patila od infekcija "djetinjstva" u ranoj dobi, pa ove bolesti u trudnica nisu bile toliko hitan problem. Trenutno, mnoge bebe ne idu u vrtiće, zbog čega imaju povećan rizik od bolesti u budućnosti. Ako niste imali rubeola, ospice, vodene kozice i zauške kad ste bili dijete, svakako se cijepi nekoliko mjeseci prije začeća. Tijekom trudnoće, imunizacija se ne može izvesti, budući da živi virus, na temelju kojeg se stvaraju vakcine, može nepovoljno utjecati na fetus. U slučaju da je trudnoća već došla i testovi pokazuju da nemate imunitet uzročnicima bolesti "djetinjstva", dobro se brinite o svom zdravlju i pokušajte izbjeći kontakt sa djecom.

  Anna Mtskhevaridze, opstetričar-ginekolog, američki medicinski centar

  http://www.aif.ru/health/children/17500

  Video: opstetričar-ginekolog raspravlja o tome što treba učiniti kada je trudna

  Značajke prvog tjedna trudnoće

  Zbog činjenice da prva tjedna trudnoće u trudnoći prethodi koncepciji, razmotrite promjene u majčinom tijelu, koje su karakteristične za razdoblje trudnoće fetusa, računajući od začeća. Navodimo karakteristične promjene u tijelu majke:

  1. Prvi tjedan U genitalnom traktu, jajetu je oplodio spermatozoid, nastaje zigos, čije se stanice aktivno dijele i uskoro formiraju zametak. Fetus je u vrećici s amnionskom tekućinom i napaja se od žumanjke, a ne od majke. Žensko tijelo počinje proizvoditi roditelje hormona - hCG, progesterona i drugih. Mliječne žlijezde često se progutaju i postaju bolne, što je znak pripreme za buduće dojenje.
  2. Drugi tjedan U pravilu, ovaj put implantacija embrija završava u maternici. Zametak i dalje raste i razvija se, amniotski mjehur formira se s vodom, postane placenta, kroz koju fetus prima hranjive tvari. Težina budućeg djeteta je samo oko 0,5 g, tako da se vanjska trudnoća ne očituje. Međutim, žena može osjetiti bol u žlijezdama mliječne žlijezde, promjena u preferencama okusa, poremećaji u radu probave (nadutost, zatvor). Prirodni vaginalni iscjedak postaje obilniji, u normalu, transparentni ili bjelkasti, s karakterističnim kiselim mirisom.
  3. Treći tjedan. Do tog vremena, većina žena već vidi zakašnjelu menstruaciju i može odrediti trudnoću uz pomoć testa ili analize hormona hCG. Sada je moguće otkriti fetus u maternici i ultrazvuku, kao i pokušati slušati brzinu otkucaja srca, ali da se identificira patologija njegovog razvoja još nije moguće. Fetus je početak respiratornih, živčanih i kardiovaskularnih sustava. Veličina embrija doseže 2 mm. Toksikoza se često manifestira u ovom razdoblju, mučnina može nadmašiti ženu ne samo ujutro nego tijekom dana. Taj je fenomen uzrokovan "ovisnosti" organizma s fetusom koji se pojavio unutar nje.
  4. Četvrti tjedan. Zametak postaje sve više i više kao mali čovjek - "rep" nestaje, buduće ruke i noge pojavljuju, vrlo brzo će moći premjestiti prste. Na licu se pojavljuju osnove očiju, nosa, usta, na stranama glave. Heartbeats se već dobro slušaju na ultrazvuku - frekvencija je oko 110-130 otkucaja u minuti. Buduća majka osjeća sve manifestacije toksikoze, osjetljivosti dojki, umora, zbunjenosti. Akne se mogu pojaviti na koži, povećati njegov sadržaj masti. Sve ove promjene uzrokovane su hormonskim promjenama u tijelu.

  Procesi karakteristični u ranoj fazi trudnoće u tijelu su karakteristični za višestruke i ponovljene trudnoće. U isto vrijeme, osjećaji svake buduće majke mogu se značajno razlikovati od prosječnih pokazatelja.

  Mogući rizici - kada trebate pomoć liječnika

  U ranoj fazi trudnoće neke promjene u budućem zdravstvenom stanju majki mogu biti znak opasnosti za sebe ili za zametak i zahtijevaju liječničku pomoć. Navodimo ove fenomene.

  1. Oštar porast tjelesne temperature. Kada se pojavi trudnoća, tjelesna temperatura diže lagano na oko 37 stupnjeva. Pri planiranju trudnoće neke žene redovito mjere osnovnu temperaturu tijela (u rektumu), u kojem slučaju bilježe povećanje rektalne temperature na 37 stupnjeva. Višak ovog pokazatelja može ukazivati ​​na zaraznu ili respiratornu bolest. U ranoj fazi trudnoće, uporaba većine antipiretika i drugih lijekova je zabranjena zbog negativnog utjecaja na embrij. Ako sumnjate na neku bolest, trebate potražiti pomoć liječnika, upozoravajući ga na prisutnost trudnoće ili da se oplodnja može dogoditi (ako se trudnoća još nije potvrdila).
  2. Hiperemezija u trudnica. Ovaj medicinski izraz se naziva pretjerano neumoljivo povraćanje u ranom trudnoći. Ovo stanje se promatra u 1 od 100 budućih majki u prvom tromjesečju i zahtijeva medicinski nadzor. Nedostatak unosa hrane i dehidracija su pune ozbiljnih komplikacija trudnoće.
  3. Uočavanje. Ako je već uspostavljena trudnoća, iscjedak s krvlju, kao i ružičasta ili smeđa boja može biti znak pobačaja. S pravodobnim liječenjem liječniku moguće je da se embrij može očuvati u maternici.
  4. Ektopična trudnoća. U rijetkim slučajevima, oplođeno jaje ne pripada zidu maternice, ali ga još nije dosegnula - u jajovodu. U tom se slučaju trudnoća ne može razviti normalno, ona postaje prijetnja reproduktivnom zdravlju žene. Ukoliko se vremenom ne otkrije neka nepravilnost, povećani veličini embrija će uništiti jajovodu. U budućnosti će biti potrebna operacija, a kasniji pokušaji zatrudnjeti mogu biti neuspješni. Nažalost, otkrivanje ektopične trudnoće u ranoj fazi moguće je samo na ultrazvuku. Ako žena ima probleme s reproduktivnim zdravljem, valja proći kroz skeniranje što je prije moguće.
  5. Zamrzavanje trudnoće. Taj se naziv naziva zaustavljanje razvoja embrija zbog hormonskog nedostatka ili genetske predispozicije. U ranim fazama, u pravilu, ne-održiv embrij ostavlja tijelo majke, naravno, ali u nekim slučajevima postupak „čišćenja” maternice. Rizik ove patologije je najviši u prvom tromjesečju. Ako smrznuti fetus ostaje u tijelu predugo, počinje opijanje i zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

  Postoji pogrešno mišljenje da u ranoj fazi trudnoće može doći do menstruacije. Zapravo, aktivnost jajnika blokira hormon hCG odmah nakon oplodnje jaja, a menstruacija ne može biti. Uočavanje nakon začeća može biti iz sljedećih razloga:

  1. Implantacija embrija. Loša ili zapažanja mogu se javiti 7-14 dana nakon začeća. Ako nisu u izobilju i ne izazivaju zabrinutost, to je varijanta norme. Najvjerojatnije, njihov razlog je da je embrij ugrađen u maternicu.
  2. Spontani pobačaj. Krvarenje iz vagine, uz bol u donjem dijelu trbuha kada je već uspostavljena trudnoća - alarmni signal. Vjerojatno postoji opasnost od pobačaja, trebate potražiti liječničku pomoć.

  Savjeti za trudnice - kako se pobrinuti za sebe i vaše dijete

  Stručnjaci preporučuju ženi da pripremi svoje tijelo za majčinstvo prije začeća. U ranoj fazi trudnoće treba poštovati sljedeće preporuke:

  • prestati piti alkohol i pušiti;
  • poduzeti bilo kakve lijekove samo nakon odobrenja liječnika, uzimajući u obzir vašu osjetljivu poziciju;
  • ne provodi radiološke studije na području zdjelice;
  • izbjeći pohađanje masovnih događaja tijekom hladnih godišnjih doba ili tijekom epidemije gripe;
  • zaštititi se od stresa, prekomjernog fizičkog napora;
  • za prevenciju i liječenje bolesti dišnog sustava koriste se sigurni narodni lijekovi;
  • uzimati vitamin-mineralne komplekse za trudnice i / ili folnu kiselinu;
  • promatrati dnevni režim;
  • pridržavati se načela zdrave prehrane, jesti često i malo po malo;
  • redovito hodaju na svježem zraku.

  Kada se pojave prvi znakovi toksemije, pokušajte slušati svoje tijelo i izbjegavajte iritantne čimbenike - pokupite zdravu hranu koja uzrokuje apetit, nemojte prejedati, piti čistu vodu. Povećajte unos svježeg voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima.

  U pravilu se u jutarnjim satima promatraju mučnina u trudnim majkama, na prazan želudac. U večernjim satima, stavite snack hranu na noćni ormarić. To mogu biti orasi, suho voće, jabuka ili banana, keks i galetnoe t. N. Ugriz bez ustajanja iz kreveta, primijetit ćete da se osjećate bolje, i dobiti potrebnu potaknuti energije za tijelo.

  U prvoj trudnoći nisam primijetio nikakve znakove moje nove pozicije, osim kašnjenja menstruacije. Čak sam bio iznenađen pozitivnim testom, unatoč činjenici da je moj muž i ja planiramo dijete već više od godinu dana. Tada sam odmah odjurio do liječnika u antenatalnoj klinici za potvrdu trudnoće. Ginekolog me međutim pozdravljao - rekla je da je, gledajući stolicu, još uvijek nemoguće utvrditi trudnoću, a sada se treba obaviti i ultrazvuk. Rekao sam zbogom oko mjesec dana - postavio sam posjet za 4-6 tjedana, kada je došlo vrijeme da se registrirate, prošetajte uskim stručnjacima i testirate. Malo kasnije, nakon registracije, primijetio sam promjenu u ukusu ukusa, pretjeranu osjetljivost na mirise, mučninu ujutro. Prije svega, bio sam ljut procesom četkanja zuba u jutarnjim satima - iz nekog razloga to je izazvalo gag-refleks. Morao sam sve učiniti što je brže moguće. Tijekom prvog tromjesečja izgubio sam 1 kg tjelesne težine zbog toksikoze, ali povraćanje nikada nije bilo, jednostavno nije bilo apetita, a mnogi mirisi proizvoda bili su neugodni. Druga trudnoća nije mi iznenađeno, oplodnja se dogodila već 2 mjeseca planiranja. Međutim, u ranoj fazi, kao i po prvi put, nisam promatrao nikakve posebne znakove. Jedini osebujan osjećaj je prekomjerna osjetljivost mliječnih žlijezda. Bilo je nemoguće dotaknuti prsa, čak i nošenje lana bilo je bolno. Otpisao sam ovaj "simptom" približavajući menstruaciju, a prvi dan kašnjenja napravio sam test i shvatio što je uzrokovalo ovo stanje. U drugoj trudnoći nije bilo gotovo nikakvih znakova toksikoze - ne znam je li to ovisilo o tome da je moje tijelo već bilo iskusno ili je to slučajnost. Ovaj put nisam imao priliku izgubiti težinu na početku trudnoće - ja sam jeo što volim, naravno, pokušavam odabrati zdravu hranu. I nije bilo lako napraviti. Sjećam se strašno poput zla - Coca-Cola, brza hrana, grickalice, pa čak i pivo. Možda mliječni proizvodi i razni kolačići i peciva, koji su barem napravljeni od prirodnih sastojaka i nisu toliko štetni za bebu, pomogli su mi da prigušim ove poteze.

  Rani pregled trudnoće

  Htio sam užasno spavati. Iako za mene to je sumnjiv znak - ne dobivam dovoljno spavanja. Ali u ranoj fazi bilo je nešto s nečim

  Shumelka_mysh

  https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/planirovanie_beremennosti/vashi_oshhushhenija_i_simptomy_na_rannih_srokah_beremennosti/

  Vrlo glatka koža (oko 7 godina nije to osjetila) i najvažniji simptom - sve 4 trudnoće u prvim mjesecima - nemojte dirati dojku (to boli).

  zora

  https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/planirovanie_beremennosti/vashi_oshhushhenija_i_simptomy_na_rannih_srokah_beremennosti/

  postojala je ružičasta kap krvi prije menstruacije. mislili su da jesu. zatim povraćao iz deterdženta, poput žvakaće gume. cijelo vrijeme plačeći preko dosadnih filmova...

  Ime

  https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/planirovanie_beremennosti/vashi_oshhushhenija_i_simptomy_na_rannih_srokah_beremennosti/?page=2

  Sada sam se trgnuo s tri tjedna. Sada imamo deset tjedana, i još uvijek povremeno pijuckamo, a ponekad želudac postaje poput kamena. Za 4-5 tjedana bio sam stavljen na odvojenost i prijetnju. Sada je odjeljak bio odgođen, a prijetnja je postala manja. U jednoj riječi - potražite liječniku. Inače će se nažalost završiti. Ako se ne povlači previše, ponekad se može protezati maternica, tako da malo boli.

  Ryzhepuzik

  http://eka-mama.ru/forum/part23/topic199492/

  za do 12 tjedana je bio potpuni nedostatak apetita, bol nije bila, u jutarnjim satima posebno bolesne, ponekad je ubadanje bolove u vratu maternice, dobro, mislio sam tako, obično negdje u tom području, a osjećaj težine bio je, kao što su urinarni gužve, ali WC nije želio...

  kapriss

  https://deti74.ru/forum/index.php/topic,8220.0.html

  Nisam imao ništa - bez toksemije, bez mučnine, bez boli, bez prijetnje, smijeh samo zbog gladi koja se pretvorila u divlje

  bookmark

  https://deti74.ru/forum/index.php/topic,8220.0.html

  Video: ginekolog o ranoj trudnoći

  S početkom trudnoće, buduća majka ne mora radikalno promijeniti životni stil, ali vrijedno je slijediti neke preporuke koje će vam pomoći da se brinete za sebe i dijete. Uskočite u siguran tijek trudnoće, pokušajte voditi zdrav stil života, kako bi se osigurala uravnotežena prehrana.