Umjetna oplodnja

Hrana

Umjetna oplodnja je proces oplodnje koji se obavlja ubrizgavanjem sperme izravno u maternicu (umjetno osjemenjivanje) ili metodom in vitro (izvan tijela, "in vitro"), tj. ekstrakorporalno (IVF).

Vrste umjetne oplodnje:

 1. umjetno osjemenjivanje spermija muža ili donatora (IISM / IISD);
 2. in vitro oplodnja (IVF).

Ovisno o svjedočenju žene odabranog programa umjetne oplodnje.

 1. Intrauterinska oplodnja je uvođenje posebno pripremljene sperme pomoću posebnog katetera izravno u šupljinu maternice.

Dakle, sperma ne prolazi prepreke kiselom okolišu vagine i gustu zaštitnu sluz vrata maternice i odmah ulazi u neutralno okruženje šupljine maternice.

Nakon toga, spermatozoida samostalno prelaze u jajovodne cijevi, a gnojidba jajeta odvija se na isti način kao i prirodni seksualni kontakt.

Prema literaturi umjetne oplodnje kod žena, liječenje plodnosti se koristi više od 100 godina. Ovaj postupak se provodi samo u specijaliziranim medicinskim klinikama, podložno potpunom ispitivanju muškaraca i žena.

To je obavezno proučiti stanje maternice i jajovoda - histerosalpinografijom (radiografija pomoću kontrastnu podlogu) ili laparoskopija (ispitivanje maternice pomoću optičkog uređaja - laparoscope) kako bi se osigurala prohodnost reproduktivnog trakta.

Za osjemenjivanje mogu se upotrijebiti i izvorni ("živi") i kriopreservirani spermi (prethodno odmrznuti). Sperma prije umjetnog osjemenjivanja očisti se i koncentrira.

Umjetna oplodnja se preporučuje za žene s povećanom viskoznošću sluznice cerviksa ili vaginalne kiselosti. Na strani partnera mogu postojati indikacije poput erektilne disfunkcije, smanjenja broja pokretnih spermija ili povećane viskoznosti sperme itd.

Postupak se provodi u operacijskoj klinici, na ginekološkoj stolici s posebnom špricom s kateterom, uz pomoć koje se sperma uvodi u šupljinu maternice. Nakon ovog postupka morate leći 15-20 minuta. Postupak ne zahtijeva anesteziju.

 • Gnojidba in vitro je metoda umjetne oplodnje u kojoj su muška spermatozoa i ženska jaja (prethodno izvađena iz jajnika) povezana izvan tijela, in vitro (u staklu, tj. U laboratorijskoj epruveti).

  Tu dolazi odvojeno oplođeno, a dobiveni embriji (1 ili 2) nekoliko dana kasnije je prenesena u maternicu žene, gdje su jedan ili oba ugrađuju u endometriju (sluznice šupljine maternice) i razvoj za više od 9 mjeseci.

  Tijekom 2-3 tjedna ovulacija se stimulira hormonskim pripravcima. Nakon što je nekoliko jajeta sazrelo odjednom, reproduktolog ih izvlači iz jajnika (provodi bušenje folikula) i prenosi ih u laboratorij za embriologiju.

  Umjetna oplodnja ICSI metodom jedna je od vrsta IVF-a. U ovom slučaju, embriolog s posebnim instrumentima pod snažnim povećanjem mikroskopa umetne najplodnije sperme u jajnu stanicu.

  Zametak dobiven nakon takve gnojidbe ne razlikuje se od zametaka koji su prirodno zamišljeni, a također, nakon nekoliko dana, prenosi se u maternicu žene i razvija se tijekom 9 mjeseci. Ova se metoda uspješno koristi u bolesnika s muškom faktorskom neplodnosti, kada postoje odstupanja od normalnih vrijednosti spermija ili nakon TESA biopsije tijekom azoospermije.

  Donatori programa za umjetno osjemenjivanje

  Ako jedan od supružnika nema svoje zdrave spolne stanice IVF, može se također izvesti s donorskim spermama, donorskim stanicama jajašca. Davatelj je podvrgnut temeljitom medicinskom genetskom pregledu prije podnošenja svojih zametnih stanica. Umjetna oplodnja s donorskim spermom provodi se samo nakon dvostrukog pregleda s intervalom od 3 mjeseca.

  U parovima kod kojih je dijete kontraindicirano kod žena (na primjer, kod teške srčane bolesti) ili je fizički nemoguće (zbog nedostatka maternice) IVF se koristi sa zamjenskom majkom.

  Velika prednost IVF-a je i činjenica da tijekom uzgoja embrija u laboratoriju embriologije postoji mogućnost provođenja predimplantacijske genetske dijagnoze embrija. Ova metoda omogućuje identificiranje (ako ih ima) genetske bolesti, kromosomske abnormalnosti, razvojne anomalije (deformacije). Za razliku od mnogih drugih klinika, VitroKlinik PGD se provodi na cijelom skupu ljudskih kromosoma (tj. Na svih 46 kromosoma). Nakon takve analize, samo zdravi embriji prenijet će se u maternicu.

  Prije bilo kojeg programa umjetne oplodnje, par je podvrgnut temeljitom liječničkom pregledu kako bi utvrdio moguće kontraindikacije. Popis takvog pregleda uređen je Uredom Ministarstva zdravstva i strogo je promatran u našoj klinici.

  Gdje umjetno osjemenjivanje?

  Prije nego što otiđete liječniku o prevladavanju neplodnosti, svaki bračni par postavlja pitanje: "Gdje mogu umjetno osjemenjivanje na visokoj profesionalnoj razini?"

  Prije odabira takve klinike, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Klinika bi trebala raditi uske specijaliste posebno za liječenje neplodnosti: ginekologe, reproduktivne, urolome, androloge, embriologe i genetiku.
  • Umjetni centar za oplodnju treba u svom poslu koristiti samo visoko kvalitetne i originalne lijekove i potrošne materijale za IVF.
  • Stručnjaci za reprodukciju stvarnih stručnjaka rade pojedinačno sa svakim parom, tj. odabir metode, poticajne sheme i potpora za ranu trudnoću odabire stručnjak tek nakon pažljivog proučavanja povijesti supružnika, prošlog iskustva IVF-a (ako postoji), dobi, trenutnog zdravstvenog statusa i mnogih drugih.
  • Iskusni stručnjaci za plodnost koriste štedne hormonske stimulacijske sheme, brinu se za zdravlje svojih pacijenata i izbjegavaju pretjeranu stimulaciju.
  • Da bi se isključila višestruka trudnoća, stručnjak za plodnost treba prenijeti samo jedan ili dva zametka (ako je navedeno). Tri ili više je neprihvatljivo.
  • Stručnjaci izabrane klinike trebaju posjedovati sve najmodernije tehnike u reproduktivnoj medicini: ICSI, PIXI, pomoćno izvaljivanje, genetska dijagnoza embrija itd.
  • Testovi spermija trebali bi se provoditi u laboratoriju same klinike embriologa koji ocjenjuju ne samo morfologiju spermija nego i njihovu plodnost.
  • Odaberite kliniku koja surađuje s kliničkim dijagnostičkim laboratorijem koji je certificiran prema međunarodnim ISO standardima. Kvaliteta izvršenih testova ima ključnu ulogu u pripremi za IVF.
  • Pobrinite se unaprijed da će vam isti stručnjak za plodnost voditi od početne konzultacije do kraja cijelog IVF programa ili umjetne oplodnje (s iznimkom situacija u više sile). To ukazuje na odgovornost i fokus liječnika i klinike na pozitivan rezultat.
  • Preferiraju one klinike gdje liječnici ostavljaju svoje kontakte kako bi pacijenti mogli komunicirati. Imat ćete priliku nazvati ili poslati e-mail svom liječniku u slučaju da trebate razjašnjenja ili pitanja.
  • Dobro je ako u istoj klinici gdje ćete raditi IVF postoji mogućnost da ostanete promatrati trudnoću. Liječnici, znajući sve nijanse svoje trudnoće i imati kontinuitet među sobom, učinit će sve da bi ih doveli do kraja - rođenje zdravog djeteta.
  • Cijena u Moskvi za umjetne oplodnje programa u različitim klinikama može značajno varirati. Obavezno pitajte menadžera koliko troškova umjetnog osjemenjivanja i što je točno uključeno u svaki program koji vas zanima, bez obzira je li moguće dodati bilo kakve dodatne usluge, na primjer, ICSI ili izlegu, postoje mogućnosti s donorskim stanicama i embrijima. Širok raspon različitih programa je veliki plus za kliniku. To znači da u ovom središtu umjetne oplodnje liječnici posjeduju sve moderne tehnike ART-a i mogu priuštiti odabir bilo kojeg programa za svaki par.

  Umjetna oplodnja nije metoda liječenja neplodnosti, već metoda prevladavanja neplodnosti. Dakle, prevladava prepreke za postizanje trudnoće. Trenutno, umjetna oplodnja se koristi za prevladavanje gotovo bilo kojeg uzroka neplodnosti i omogućuje vam zaobilaženje mnogih problema sa začećem.

  In vitro oplodnja - od neplodnosti do sretnog majčinstva

  Krajem 20. stoljeća liječnici su počeli aktivno koristiti pomoćne reproduktivne tehnologije za liječenje neplodnosti. Neke od faza formiranja embrija i ranih stadija njezinog života koriste se tim metodama izvan tijela majke.

  In vitro oplodnja glavni je tretman za neplodnost cjevčica. Njegova je učinkovitost 25-26%, au nekim medicinskim centrima ona doseže 40%. Dokazano je da je metoda in vitro oplodnje (IVF) dvostruko učinkovitija od mikrokirurške intervencije na jajovodima.

  IVF je učinkovitiji, veća je rezerva jajnika - zalihe nezrelih jaja. Stoga je važno da svaka ginekološka intervencija zadrži što više zdravih jajnika. U budućnosti to će povećati šanse za uspjeh tijekom IVF-a.

  Potrebno je skratiti uvjete liječenja neplodnosti s zastarjelim, neučinkovitim metodama. IVF programi sada se plaćaju kroz obvezni sustav zdravstvenog osiguranja. Nadamo se da će taj postupak pomoći velik broj žena da postanu majke.

  Indikacije i kontraindikacije

  IVF postupak je indiciran u svim slučajevima neplodnosti kada je učinkovitiji od drugih tretmana. Pored toga, to bi trebalo biti provedeno kod žena s neuspjelim pokušajima liječenja ove patologije upotrebom drugih tehnika.

  IVF se ne izvodi u sljedećim slučajevima:

  • teške unutarnje i duševne bolesti;
  • promjena u obliku maternice, u kojoj je nemoguće nositi trudnoću;
  • neoplazme jajnika;
  • endometrijski hiperplastični procesi;
  • potreba za kirurškim tretmanom za dobroćudnu formiranu maternicu (na primjer, velike fibroide);
  • bilo koji maligni tumor, uključujući i prethodno prenesene;
  • akutne upalne bolesti.

  Mnoge od tih prepreka su uklonjive, nakon čega se postupak može provesti.

  Potrebno je liječiti endocervicitis, leukoplakiju i displaziju cerviksa. Stenoza cervikalnog kanala zahtijeva probni prijenos embrija. Za endometrijsku hiperplaziju, indicirano je preliminarno tromjesečno liječenje gestagensima.

  Detekcija submukoznih fibroida uterusa zahtijeva njegovo uklanjanje, IVF je moguć nakon 3 mjeseca. Ako čvorovi imaju drugačiju lokaciju, uklanjaju se u veličinama većim od 3 cm. U tom se slučaju umjetna oplodnja provodi najranije godinu dana kasnije.

  Novootkrivena cista endometrioidnih jajnika zahtijeva uklanjanje. Ako se ciste ponove, bolje je odbaciti indukciju ovulacije izvođenjem IVF-a u prirodnom ciklusu.

  Ako je pacijent s endometriozom stariji od 37 godina, a njena folikularna rezerva je smanjena, in vitro oplodnja se obavlja odmah nakon kirurškog liječenja endometrioze. U drugim slučajevima, nakon operacije, propisana je konzervativna terapija, a tek onda umjetna oplodnja.

  Kakve provjere treba proći

  Priprema za IVF za ženu:

  • opći pregled, pregled ginekologa;
  • ultrazvuk (US) maternice i jajnika;
  • histerosalpingografija ili histeroskopija;
  • određivanje krvne grupe, Rh, protutijela na HIV, RW, HbsAg;
  • opći i biokemijski krvni test, koagulogram;
  • bakterioskopija nakupine iz uretre i cervikalnog kanala;
  • citološko ispitivanje cervikalnog razmaza;
  • zaključak terapeuta.

  Osim toga, možda ćete trebati:

  • testovi za klamidiju, ureaplazmoza, mikoplazmoza;
  • biopsija endometrija;
  • hormonalni profil;
  • određivanje antispermija i antifosfolipidnih protutijela.

  U seksualnom partneru, žene uzimaju testove za RW, HIV, HbsAg i sjeme. Ako je potrebno, pregledava se za klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, određuje krvnu skupinu i Rh faktor.

  Faze IVF-a

  Tijekom liječenja žena bi trebala izbjegavati teške tjelesne napore, piti kavu i eliminirati pušenje i konzumiranje alkohola. Preporuča se ograničiti seks od četiri dana prije pucanja folikula do dijagnoze trudnoće. Potrebno je izbjeći pregrijavanje tijela, uključujući vruću kupku ili kadu, kao i ograničiti kontakt s osobama koje boluju od akutne respiratorne bolesti.

  Donatori muškog sperma tri mjeseca prije postupka trebali bi se suzdržati od toplinskih postupaka, povećanog tjelesnog napora, konzumiranja alkohola i pušenja. Poželjno je smanjiti seks, počevši od tjedan dana prije dana kada se zbirka sperme odvija.

  In vitro oplodnja uključuje sljedeće korake:

  1. Indukcija superovulacije - aktivacija rasta velikog broja folikula u jajnicima.
  2. Probijanje folikula - zbirka jaja iz jajnika.
  3. Gnojidba jaja i uzgoj embrija - koncepcija i kontrola u vrlo ranim stadijima razvoja embrija.
  4. Prenošenje embrija u šupljinu maternice - "podsazhivanie" formirao je embrij u tijelu žene.
  5. Podrška za lutealnu fazu - priprema maternice za implantaciju embrija.
  6. Dijagnoza trudnoće.

  Stimulacija superovulacije tijekom IVF-a se koristi za formiranje nekoliko zrelih folikula u jednom ciklusu. U tu svrhu koriste se različiti programi (protokoli), koji se razlikuju u pripremi i uvjetima njihova korištenja. Odabir prototipa superovulacijskog stimuliranja vrši liječnik uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike pacijenta. Ponekad se indukcija ne izvodi.

  Za indukciju superovulacije koriste se antiestrogeni, gonadotropini, agonisti i antagonisti hormona koji oslobađa gonadotropin. Promatranje procesa koji se javljaju kod jajnika i endometrija provodi se folikulometrijom. To se provodi na drugi, peti i sedmi dan ciklusa, a zatim svaki drugi dan. Kada folikuli dođu do promjera od 15 mm, praćenje se vrši svakodnevno.

  Kriterij za ukidanje indukcije superovulacije je debljina endometrija od 9 mm, dobar protok krvi u zidu maternice, postizanje promjera od najmanje tri folikula 18 mm. Nakon toga, korionski gonadotropin (hCG) se daje jednom intramuskularno kako bi se završilo sazrijevanje jaja.

  Nakon 34-36 sati nakon toga, na ambulantnoj osnovi, poželjno pod anestezijom, provodi se prikupljanje jaja. Da biste to učinili, transvaginalno pomoću posebne igle pod ultrazvučnim navođenjem, probijanje (probijanje) sazrijevaju folikuli i aspirati oociti (oociti). Nakon toga, žena je pod medicinskim nadzorom najmanje dva sata.

  Na dan probijanja prije početka, preporuča se ne uzimati hranu i vodu kako bi se izbjegle komplikacije anestezije.

  Ako je transvaginalna punkcija teško, moguće je laparoskopski pristup jajnicima.

  U laboratorijskim uvjetima, kvaliteta dobivenih jaja se procjenjuje u Petrijevom zdjelici i stavlja se u medij kulture. Nakon dva sata boravka u inkubatoru, oociti se kombiniraju s pročišćenim spermama. U slučaju loših karakteristika sperme, svrhovito oplodnje jaja izvodi se s jednom spermom (takozvani ICSI postupak).

  Kontrola oplodnje se provodi u 12-18 sati, a zatim se dobiveni zigosi prenose u hranjivi medij, gdje se odvija njihov početni razvoj.

  72 ili 120 sati nakon aspiracije (sakupljanje jaja), embriji se prenose u šupljinu maternice. Obično se transplantiraju dva embrija, u svakom slučaju ne više od četiri.

  Prijenos se provodi pomoću posebnih katetera kroz cervikalni kanal. Ako to nije moguće, koristi se proboj maternice (transmiometrijski pristup) ili laparoskopija. Ako nakon prijenosa embriji ostanu dobre kvalitete, mogu se zamrznuti pod posebnim uvjetima i koristiti za ponovljene postupke.

  Od trenutka prijenosa do rezultata testiranja trudnoće, možete živjeti normalan život ograničavanjem fizičkog napora i seksualne aktivnosti. Preporuča se ne otići u kupalište, ne plivati ​​u bazenu, odmoriti se i jesti u potpunosti.

  24 sata nakon aspiracije pokreće se lutealna faza podrške očuvanju implantiranog embrija. Da biste to učinili, koristite progesteron ili urozhestan za dijagnosticiranje trudnoće.

  Kod žena starijih od 39 godina, lutealna faza je također podržana trostruko primjenom hCG. Ne smije postojati rizik od hiperstimulacije jajnika.

  Nakon in vitro oplodnje, hCG se ispituje u ženinoj krvi ili uriji dva tjedna nakon prijenosa embrija. Polazeći od 21. dana za dijagnozu trudnoće pomoću ultrazvuka. Definicija trudnoće pouzdana je samo pri vizualizaciji jajašca.

  Ako je željena trudnoća došla, žena će biti propisana progesteron, hCG, mikrofollin. Obvezna prenatalna dijagnoza kongenitalnih bolesti u fetusu.

  Prosječno trajanje hospitalizacije za IVF je jedan dan za bušenje folikula i jedan dan za prenošenje embrija u utornu šupljinu.

  IVF komplikacije

  Teški negativni učinak je sindrom hiperstimulacije jajnika. U nepovoljnim uvjetima, to može dovesti do smrti pacijenta. Ovaj sindrom komplicira indukciju superovulacije i praćen je stvaranjem brojnih cista jajnika, njihovog oticanja, izljevanja u abdominalnoj šupljini, smanjene ravnoteže vode i elektrolita, krvnih ugrušaka i tromboembolijskih komplikacija. Njegova frekvencija prema različitim izvorima kreće se od 2 do 44%.

  Moguće je individualno netolerancije i alergijske reakcije na lijekove koji se koriste tijekom postupka. U rijetkim slučajevima razvijaju se upalni procesi u maternici ili jajnicima.

  Od 2 do 6% slučajeva in vitro oplodnje završava razvojem ektopične trudnoće. Za prevenciju potrebno je pratiti debljinu endometrija do ubrizgavanja hCG da se zaustavi indukcija superovulacije. Ako se tri tjedna nakon prenošenja embrija u maternicu, fetalni jaje ne nađete na ultrazvuku, tada se hCG pokazatelji provjeravaju tijekom vremena. S ectopic trudnoće, razina hcg ne povećava. U tom slučaju, žena je hospitalizirana i određena je lokalizacija trudnoće, nakon čega su je prekinuli uz pomoć lijekova ili kirurškim zahvatom.

  Više trudnoće s IVF-om razvija se u trećini slučajeva. To može dovesti do pobačaja i preranog rođenja.

  U nekim slučajevima, s višestrukim trudnoćama i značajnim zastojem u razvoju jednog od embrija, broj fetusa se smanjuje ubrizgavanjem u perikardijsku vrećicu kalij klorida. Ova manipulacija se provodi najranije 9 tjedana trudnoće.

  zaključak

  Unatoč visokim troškovima postupka, nedostatak jamstava trudnoće nakon jednog pokušaja, prijetnja ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama, in vitro oplodnja jedan je od najučinkovitijih načina liječenja neplodnosti. Iskustvo koje smo stekli omogućuje nam da provedemo ovaj postupak u mnogim ruskim centrima gdje rade kvalificirani opstetričari i ginekolozi. "Test tube bebe" najčešće se rađaju zdravi, rastu i razvijaju se normalno. IVF postupak je mnogo bolje opisan i pravno i etički gledano od ostalih pomaganih reproduktivnih tehnologija.

  Pro i kontra IVF koncepcije

  U našoj zemlji, problem neplodnosti postao je hitan problem za mnoge parove. U postotcima, taj je broj već dostigao 30%. IVF (in vitro oplodnja) dostojan je izlazak iz nesreće za mnoge obitelji bez djece. Ima stabilnu popularnost unatoč složenosti i visokoj cijeni tehnički dugotrajnog postupka. Saznajte glavne prednosti i nedostatke IVF-a (umjetno osjemenjivanje).

  Bit i značajke umjetne oplodnje

  Danas, ne može se svaka žena postati majka zbog raznih zdravstvenih problema, nepovoljne ekologije, stalnog stresa i mnogih drugih vanjskih čimbenika. Ako ste je morali podnijeti prije 10-15 godina, sada se razvila reproduktivna tehnologija - IVF. Zahvaljujući njoj, proces koncepcije odvija se u epruveti. Čovjek može podnijeti samo majka budućnosti ili uz pomoć zamjenske majke. Metoda koncepcije IVF-a idealna je za parove koji imaju niz prepreka za zamišljavanje na prirodan način.

  Umjetna oplodnja s donatorima stanica jajašaca preporučuje se u slučaju:

  • daljinska fallopijska cijev;
  • prisutnost ginekoloških bolesti upalne prirode;
  • poremećaji ovulacije itd.

  Zahvaljujući IVF postupku s donatorskim jajima, mnoga su se djeca rodila. Ona je u stanju riješiti demografski problem u obliku višak smrtnosti od nataliteta. Karakteristična značajka oplodnje je temeljita studija embrija prije uvođenja u maternicu. Zbog toga je testiran niz genetskih i nasljednih odstupanja. IVF postupak značajno povećava šanse za rađanje apsolutno zdrave djece (bez patologija i odstupanja).

  Glavne faze koncepcije IVF-a

  Glavna svrha postupka za neplodnost je koncepcija i sigurna dostava. Rizik za zdravlje žena nije ograničen na uzimanje hormonskih lijekova u pripremnoj fazi. Tijekom uklanjanja jaja može se iznenada otvoriti krvarenje ili infekcija ući u žensko tijelo. U slučaju nepravilnog presađivanja embrija, moguće je razviti ektopičnu trudnoću. Stoga se preporučuje da napravite izbor u prilog vremenski testiranoj klinici i da ne vjerujete svom zdravlju reproduktivnim amateri.

  Glavne faze umjetne oplodnje su:

  1. izvlače jaje iz ženskog tijela;
  2. njezino umjetno osjemenjivanje;
  3. stavljanje jaja u inkubator;
  4. unutar njega formiranje embrija;
  5. sadnju embrija u maternicu;
  6. puni razvoj bebe.

  Kao što pokazuje praksa, ne uvijek od prvog trenutka moguće je postići pozitivan rezultat. Zato su mnogi parovi prisiljeni provesti postupak nekoliko puta. U isto vrijeme, IVF koncepcija i dalje je jedina nada za žene da imaju dijete. Trajanje postupka može utjecati na emocionalno i mentalno stanje žene. U nedostatku očekivanog rezultata, mnogi ljudi doživljavaju psihozu, neurozu i stanja panike.

  Za istovremenu proizvodnju nekoliko jaja, žena počinje uzimati posebne lijekove. Proces folikularnog rasta prati ultrazvukom, a razina spolnih hormona procjenjuje stručnjak. U ovoj fazi uzimaju se u obzir brojni pokazatelji u obliku dobi bolesnika, brojnim preliminarnim pokušajima oplodnje itd. Na temelju njihova odabrana je metoda stimulacije koja je najprikladnija za svaki slučaj (dug, kratak i vrlo dug).

  Za uzgoj jaja potrebno je pripremiti posebnu sredinu (što je bliže prirodnom). Nakon sazrijevanja, uklanjaju se iz maternice laparoskopijom (piercing zidom trbušne šupljine) i na inovativniji način (povlačenjem jaja kroz vaginu). Nakon 2-3 sata, stanice spermija posadite u jajnu stanicu i izvodimo oplodnju, nakon čega slijedi vezanje embrija na stijenku maternice.

  Kada je pokušaj uspješan, nakon 2 tjedna žena dobiva očekivani rezultat tijekom testiranja trudnoće. U ultrazvuka može pratiti broj utvrđenih embrija u maternicu, a opseg njihovog razvoja u određenoj fazi.

  Pro i kontra IVF-a

  Glavna prednost korištenja popularne i pozitivno dokazane metode je rođenje djeteta. Mnogi parovi zbog zdravstvenih problema možda neće moći postati roditelji. Suvremene tehnologije dopuštaju umjetno osjemenjivanje. Kada joj žensko zdravlje dopušta da sam nosi bebu, u potpunosti osjeća radost majčinstva. U slučaju ginekoloških i mnogih drugih bolesti, uvijek možete koristiti usluge zamjenske majke. U ovom slučaju, sve korištene spolne stanice će pripasti supružnicima, a novorođenče - njihovo biološko dijete će biti najduže očekivani rezultat složenih manipulacija. Postupak oplodnje in vitro ima priliku ispuniti sva očekivanja koja su postavljena na njega. U preliminarnoj fazi, par mora proći neke testove. Njihov je glavni cilj odrediti mogućnost začeća, trudnoće i naknadnog roñenja. Gnojidba se provodi miješanjem zametnih stanica (muška sperma i žensko jaje) u in vitro. Nakon toga, embrij se nalazi u maternici. Prije IVF-a, žena treba primati hormonsku terapiju, što povećava šanse za trudnoću. U ovom slučaju, porođaj u nedostatku kontraindikacija će se pojaviti prirodnim putem.


  Glavni nedostaci IVF koncepcije povezani su s hormonskom terapijom prije postupka. Majku majku očekuje niz lijekova koji povećavaju broj ponovljivih jaja. Takvo brzo povećanje ne isključuje negativne posljedice za zdravlje žena, koje su zastupljene brzom dobnom težinom, slabosti i slabosti, pojavi bolova u trbuhu i povraćanju.


  Za žensko tijelo nedostaci postupka su:

  • pojava problema s štitnjačom (postaje teško nositi se s povećanom količinom hormona);
  • negativni učinci na propusnost krvnih žila;
  • neispravnosti srca i vaskularnog sustava.

  Jedan nedostatak je visoka cijena in vitro postupcima oplodnje, moderne obitelji to će koštati nekoliko tisuća dolara. Zato se svaki par ne može priuštiti da postanu roditelji na taj način.

  IVF koncepcija - vrijedi raditi ili ne?

  Oko IVF koncepcije - postupci umjetne oplodnje s donorskim jajnim stanicama ne potiču spore. Protivnici žarke metode tvrde da su djeca rođena na taj način osjetljiva na onkološke bolesti.

  Obično se vjeruje da u budućnosti mogu imati problema s porođajem. IVF postupak je potpuno razumljiv i ima sljedeće značajke:

  1. umjetna stimulacija za poboljšanje funkcije jajnika;
  2. poziv na ženu privremene menopauze;
  3. promjene raspoloženja trudnice tijekom hormonske terapije;
  4. ispitivanje nakon nukleacije embrija na genetskoj razini;
  5. isključenje vjerojatnosti kromosomskih abnormalnosti u budućnosti;
  6. mogućnost "naređivanja" spola djeteta (inovacija u odgojnoj praksi).

  Posljedice eventualnog hormonalnog zatajenja su rekurentne glavobolje i mučnina. IVF oplodnje šanse za višestruke trudnoće kada preživi nekoliko embrija u maternicu. Ponekad ih žena ne može sama podnijeti zbog oslabljenog tijela nakon hormonske terapije. Ako postoji medicinska dokaze smanjenje, suština koja je ekstrakcija embrija iz maternice. Nažalost, ovaj postupak može završiti pobačajem.

  Kada je nemoguće napraviti koncepciju IVF-a?

  IVF odabrati parove s brojnim bolestima koje ne dopuštaju da se začeće nastavi prirodnim (prirodnim) načinom. Umjetna oplodnja može dovesti do trudnoće u slučaju oštećenja ili oštećenja jajovoda, izuzetno male aktivnosti spermija i nepravilne strukture genitalnih organa. Bračni par ima priliku postati roditelji u prisustvu genetskih abnormalnosti, dijabetes melitusa i endometrioze. Trudnoća s donorskim jajima može se čak pojaviti u nepovoljnom okruženju u maternici, što će ometati prirodnu koncepciju.

  IVF nije moguće u sljedećim slučajevima:

  • prisutnost mentalnih poremećaja kod žena;
  • oštećenja maternice, koja ne dopuštaju osiguranje embrija;
  • pojava malignih tumora u genitalijama;
  • napredovanje upalnog procesa.

  Nema kontraindikacija za postupak kod muškaraca, svatko ima prave izglede da postane otac. Glavni preduvjet za dobivanje dugo očekivanog rezultata jest prisutnost u sjemenoj tekućini velikog broja aktivnih spermija.

  Značajni argumenti u korist IVF-a s donorskim jaješcima

  Svjetiljke domaće medicine i dalje razmatraju IVF jedan od najprofitabilnijih metoda za neuspješno liječenje neplodnosti. Nakon 3 pokušaja trudnoća već 80% slučajeva, tako da je velika većina pare mora biti psihički spreman otići.

  Znanstvenici su pokazali da se nakon IVF-a rađa apsolutno zdrava djeca koja se ne razlikuju od svojih vršnjaka. Ponekad ih mogu čak i nadmašiti u mentalnom i tjelesnom razvoju.
  IVF oplodnja je spas mnogim obiteljima koji sanjaju o bebi. Prema većini žena, svi nedostaci IVF začeća u obliku viška težine, bol u donjem dijelu abdomena i nesvjestica zdravlje su zanemarivi u odnosu na dugo očekivani rođenja djeteta.

  Umjetna oplodnja: vrste i metode

  Umjetna oplodnja pravi je čudo za one parove koji sami ne mogu zamisliti dijete.

  Ako trajni neuspješni pokušaji dovode do nula rezultata, onda supružnici doživljavaju očaj. U ovom slučaju, umjetno osjemenjivanje postaje jedini izlaz.

  Dostignuća suvremene medicine omogućuju preobrazbu snova o djeci u stvarnost. Danas nitko nije iznenađen kada čuje o IVF-u.

  Što trebate znati?

  Ako želite upotrijebiti umjetnu oplodnju, morate se upoznati s osnovnim načelima. Povratne informacije od ljudi koji su prošli ovaj postupak uvijek su dobra pomoć.

  Prema statistikama, većina neplodnih parova radije provodi umjetnu oplodnju. Ovaj postupak ima pristupačnu cijenu. To je učinjeno u mnogim ruskim klinikama.

  Prosječna cijena umjetne oplodnje (umjetno osjemenjivanje) kreće se od 15.000 rubalja.

  Povratne informacije o ovom postupku obično su pozitivne. Ovdje moramo shvatiti da uspjeh ovisi ne samo o vještinama liječnika. Zdravstveni status supružnika najvažniji je čimbenik koji određuje ishod sjednice.

  Što se tiče in vitro oplodnje, ponekad je takav postupak jedini izlaz. Sudeći po pregledima, žene koje su prošle kroz IVF, preporučuju temeljiti pristup izboru klinike.

  Važno je utvrditi koja medicinska oprema opremljena je centar. Jednako je važno otkriti kvalifikacijsku razinu embriologa.

  Ako je embriologija klinike niska, postupci mogu biti neuspješni. U ovoj izvedbi postupak se pretvara u banalnu pumpu novca iz neplodnog para.

  Ali IVF, koji izvode profesionalci, radi čuda. U Rusiji su izvrsni stručnjaci koji su pomogli mnogim ljudima da postanu sretni roditelji. Stoga je nužno odabrati medicinski centar prema preporukama, a ne trošak usluga.

  Metode i vrste umjetne oplodnje

  To uključuje in vitro oplodnju s prijenosom drobljenja embrija u maternicu i oplodnju umjetnim osjemenjivanjem.

  Što je umjetno osjemenjivanje?

  Ova metoda se također naziva i osjemenjivanje. U ovoj izvedbi, sperma se uvodi u lumen jajovoda ili u maternicu.

  Umjetna oplodnja se koristi u sljedećim slučajevima:

  • u nekim bolestima čovjeka (impotencija, hypospadias, nedostatak ejakulacije, itd.);
  • anatomske promjene cerviksa;
  • vaginizam koji se ne može liječiti;
  • ako se antisperm antitijela nalaze u cervikalnoj sluzi žene.

  Prije postupka, stručnjaci pregledavaju spermu čovjeka. Otkrivaju uzrok neplodnosti.

  Osjemenjivanje se provodi 2-3 puta tijekom jednog ciklusa. Postupak se ponavlja najmanje 3 ciklusa.

  Ako se tijekom ispitivanja pokazalo da muževa sperma ima patološke promjene (smanjenje broja spermija ili ništa uopće), onda je to pitanje donatorske sperme.

  Ponekad razlog korištenja spermatozoida donora postaje Rh-sukob, koji nije služen liječenju, kao i genetske bolesti u neposrednoj obitelji njezina muža.

  Tako se sjeme muškarca uvodi u ženski genitalni trakt, zaobilazeći prepreke za njega. Mehanizam postupka ovdje je kako slijedi: spermatozoidi su smješteni u genitalni trakt ili u uterus.

  Zatim, jedan od njih oplodi zrelo jaje (umjetno osjemenjivanje). Nakon toga, implantirana je na stijenku maternice i embrij se nastavlja razvijati. Takvom gnojidbom ne nastaje problem "ekstra" embrija.

  Isprva, nakon postupka se ne preporučuje seksanje. Maternica mora biti zaštićena od bakterija i oštećenja. Ali pitanje seksualnosti rješava se pojedinačno.

  U pravilu, nakon oplodnje s donorskim spermom, trudnoća se javlja u 80% slučajeva. Žene koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji pod nadzorom su stručnjaka iz antenatalne klinike.

  Obično trudnoća i porođaj nastaju bez komplikacija. Anomalije razvoja fetusa u takvim slučajevima javljaju se češće nego kod ostalih trudnica.

  Što je in vitro oplodnja (IVF)?

  Ova metoda uključuje gnojidbu, koja se izvodi izvan tijela. Jednostavno rečeno, to se provodi u laboratorijskim uvjetima (in vitro).

  Prva beba s testnom tubom rođena je 1978. Danas je in vitro oplodnja najvažnija metoda liječenja neplodnosti.

  Svake godine se svake godine rađa više od 200 tisuća djece rođene s IVF-om.

  Ovaj se postupak primjenjuje u sljedećim slučajevima:

  • ako žena ima neplodnost zbog jajovoda;
  • s opstrukcijom i malom prohodnošću jajovoda;
  • u nedostatku učinka dugotrajnog konzervativnog liječenja (više od 5 godina);
  • kirurško liječenje nije donijelo pozitivne rezultate;
  • slučajeve neobjašnjive neplodnosti.

  Za provođenje IVF-a maternica mora u potpunosti sačuvati svoju funkciju. To jest, važno je da postoje uvjeti za implantaciju embrija i za nošenje fetusa.

  Osim toga, pacijent ne bi trebao imati kontraindikacije za trudnoću i porođaj (ovdje mislimo na kronične bolesti žene).

  Postupak umjetnog osjemenjivanja uključuje sljedeće korake:

  • primanje jaja iz pacijenta;
  • oplodnja jaja s spermom supružnika;
  • promatranje razvoja embrija u laboratoriju;
  • prijenos embrija u šupljinu maternice.

  Nadalje, trudnoća se razvija u uobičajenom scenariju. Takva trudnoća se ne razlikuje od one koja se prirodno pojavila.

  Kako se radi umjetna oplodnja?

  Prethodni pregled žena i muškaraca. Obično se radi 1-2 mjeseca prije početka ciklusa u kojem se postupak provodi.

  Žene su stimulirane ovulacijom. Zbog toga se daje injekcijama stimulansa. Najčešće se koriste Menopur, Gonal-F ili Puregon. Liječnik propisuje samo jedan lijek.

  Propušten je strogo u određenim satima (intramuskularno ili supkutano). Rast jaja javlja se pod medicinskim nadzorom. Stručnjaci provode ultrazvučne i hormonske studije, počevši od sedmog dana ciklusa.

  Pod djelovanjem posebnih preparata u jajnicima pacijenata, odjednom se smeće nekoliko jaja. To povećava vjerojatnost začeća.

  Stručnjaci izvode bušenje folikula jajnika. Ako se obavlja laparoskopija, tada se koristi lokalna anestezija. Pucanj se može izvesti s iglom za usisavanje.

  Kada se taj proces odvija pod kontrolom ultrazvuka. Igla se umetne kroz zid mjehura ili kroz vaginalni ovčnik.

  Nakon primitka jaja stavljaju se u poseban termostat. Uzgoj jaja javlja se pod određenim uvjetima.

  U muškom sjemenu, spermatozoida se odvaja od sjemene tekućine. Smješteni su u inkubator i obrađeni. Zatim se sperma dodaju jajima.

  Uzimaju se uzgojene gnojive. Stručnjaci odvajaju najodrživije zigote. Preostale stanice su zamrznute.

  Pripremljeni zametci su posađeni u uterus. Za to se koristi kateter. Obično uzmi 3 embrija. Jedan ili dva od njih su pričvršćeni na sluznicu maternice.

  Rezultat IVF-a vidljiv je nakon 2 tjedna. Žena provodi test trudnoće.

  ICSI metoda

  Ovo je intracitoplazmatska injekcija. Obavlja se u slučaju teške muške neplodnosti.

  U tom slučaju sperma se ubrizgava izravno u jaje. Manipulacija se provodi pomoću mikroneedle. Zatim se embrij stavlja u maternicu, kao u IVF.

  Umjetna oplodnja kod kuće

  Kod kuće se može provesti intravaginalno osjemenjivanje. To daje iste šanse za trudnoću kao i redoviti seksualni odnos. Postupak se izvodi samostalno.

  Prvo morate ispitati. Žena bi trebala isključiti moguće bolesti koje mogu komplicirati začeće i trudnoću. Osim toga, trebate saznati točan datum ovulacije.

  Možete uzeti test za hormone ili kupiti test koji određuje ovulaciju.

  To jest, da u potpunosti imitiraju uvjete klinike neće raditi. Stoga se sperma treba koristiti odmah nakon ejakulacije.

  Postupak se izvodi pomoću štrcaljke bez igle. Za sakupljanje sjemena potreban je sterilni i suhi spremnik. Možete koristiti vaginalni dilator.

  Nakon primanja sperme od donatora, pričekajte da se razrijedi (ne više od 20 minuta). Nakon toga, sperma se uvuče u špricu i ubrizgava u vaginu.

  U ovom slučaju, strogo je zabranjeno ubrizgavanje sperme u šupljinu maternice. Nezavisne manipulacije ne bi trebale utjecati na sterilnu šupljinu. To može uzrokovati infekcije ili ozljede.

  Ako je domaća oplodnja uspješna, rezultat će biti trudnoća.

  Unatoč činjenici da umjetna oplodnja ne prestaje uvijek u koncepciji, ne biste trebali očajavati. Neprestani pokušaji, strpljenje i profesionalni pristup stručnjaka važni su čimbenici uspjeha.

  Nagrada za vaš rad bit će dugo očekivana beba.

  IVF. Škola dr. Komarovskog.

  IVF oplodnja

  IVF metodu koriste parovi koji imaju prepreku za samooblikovanje, što je nemoguće eliminirati. To može biti žena jajovoda, različite upalne ginekološke bolesti koje uzrokuju oštećenje ovulacije.

  Ponekad je uzrok neplodnosti nedostatak sperme kod muškarca, malog broja spermija ili njihove male brzine. U ovom slučaju, seminalnu tekućinu probijava androlog koji se bavi reproduktivnim zdravljem čovjeka.

  In vitro oplodnja se javlja in vitro, a zatim se embrij stavlja u maternicu. IVF postupak je osobito učinkovit u slučaju muške neplodnosti. Naravno, dobivena sperma može se umetnuti izravno u vaginu pacijenta. Ali ova metoda daje manje šanse za uspješnu gnojidbu od IVF-a.

  Kako umjetno osjemenjivanje

  Postupak umjetne koncepcije provodi visoko kvalificirani stručnjak u embriologijskom laboratoriju. Nakon hormonske stimulacije tijela, zrelijih jaja se ekstrahiraju pucanju folikula.

  Spajanje sperme i jaja javlja se u otopini. Ostaju nekoliko dana kako bi dobili puno gotovih embrija.

  Zbog posebnih postupaka, moguće je otkriti različite patologije, uključujući kromosomske bolesti, kongenitalne malformacije i hemofiliju.

  Nakon odabira najkvalitetnijih zametaka, stručnjaci ih prenose na maternicu. Za presađivanje embrija koristi se posebni elastični kateter. Ovaj postupak je apsolutno bezbolan. Nakon nje, žena može nastaviti raditi uobičajene stvari, izbjegavajući samo tjelesno naprezanje i psihički stres.

  IVF metode

  IVF je univerzalna metoda umjetne oplodnje, pogodna za sve slučajeve neplodnosti.

  Postoje dvije vrste IVF-a: rutinsko (normalno) i ICSI (injektiranje spermija introcitaplastične). U prvom slučaju, jaja i sperma se stave u kontejner u kojem se uzgajaju 2-5 dana. U slučaju intracitoplazmatske metode, stručnjaci odabiru najaktivnije sperme i ubrizgavaju ih u jajnu stanicu pomoću mikro uređaja. Takva oplodnja se koristi čak i uz manje odstupanja sperme.

  Ako je žena zdrava i muškarac ima kvalitetne probleme s spermom, liječnici predlažu korištenje metode intrauterine oplodnje. Nakon prikupljanja sperme provodi se niz manipulacija za poboljšanje njegove kvalitete i ubrizgava se u maternicu. Ova metoda je pogodna za parove s nekompatibilnošću. Takav problem nastaje ako cervikalna sluz žene ubije spermu. Metoda osjemenjivanja omogućuje prevladavanje ove barijere. U slučaju neuspjelih pokušaja, možete se posvetiti uporabi spermatozoida (ISD).

  Sljedeća metoda umjetne oplodnje također je učinkovita s nekompatibilnošću partnera i muške neplodnosti. Ova metoda je poznata kao GIFT. Kada se koriste, gamete (sperma i jaja) prenose se u jajovodne cijevi. Uspjeh postupka ovisi o pravom ciklusu dana i stanju jajovoda.

  SIPT je metoda slična prethodnoj, koja se sastoji u prijenosu zigota (embrija) u jajovodnu cijev.

  Pro i kontra IVF-a

  Glavna prednost, koja pokriva sve nedostatke IVF-a, je rođenje zdravog djeteta s potpunim neplodnim partnerom. Prema statistikama, IVF završava u 35% slučajeva. Treba zapamtiti da presađivanje embrija u maternicu nije bezopasno zdravlju pacijenta. Takva oplodnja može biti puna pojave ektopične trudnoće, alergijskih reakcija tijela na određene lijekove, poremećaja gastrointestinalnog trakta, jetre. Stoga postupak zahtijeva potpuno preliminarno ispitivanje partnera i potvrdu dijagnoze.

  U slučaju uspješnog završetka postupka postoji vjerojatnost višestruke trudnoće. Stoga je često potrebno smanjiti "ekstra" embrije, što može izazvati pobačaj. Ako se u maternici ostavlja više od dva embrija, postoji opasnost od hipoksije (nedostatka kisika) u fetusima i rađanja preranih beba.

  Moguće je ponovno provesti stimulaciju superovulacije tek nakon 2,5-3 godine, kada se hormonska ravnoteža tijela u potpunosti obnovi. Da ne bi čekali tako dugo, embriji se mogu smrznuti i presaditi u roku od šest mjeseci nakon prvog neuspješnog pokušaja.

  Trošak IVF-a

  Glavni nedostatak umjetne koncepcije je možda trošak postupka. Gnojidba pomoću potpomognute reproduktivne tehnologije (ART) zahtijeva prilično impresivne financijske troškove. Za in vitro oplodnju, morate platiti oko 10 tisuća dolara. Niti svaki par koji sanja o djetetu može priuštiti takav iznos.

  Cijena osnovnih metoda umjetne oplodnje je drugačija. Na cijene utječu razina i mjesto klinike, kvalifikacije liječnika. Bez uzimanja u obzir lijekova, umjetna oplodnja košta 15.000 rubalja, trošak IVF-a iznosi najmanje 55.000 rubalja, a ako se postupak kombinira s ubrizgavanjem spermija u jajnu stanicu od 70.000 rubalja. Prosječna cijena umjetne oplodnje u glavnom gradu i regijama Ruske Federacije je oko 120-150 tisuća rubalja.

  Trošak postupka može se smanjiti ako odbijete porez iz ukupnog iznosa. Za to bi građani trebali podnijeti određene dokumente.

  Trošak in vitro oplodnje ne uključuje cijene lijekova za stimulaciju superovulacije, žena ih samostalno kupuje. Točan trošak ne može se nazvati, jer su potrebe i mogućnosti različite, ali se cijene značajno razlikuju ako protokol za stimulaciju superovulacije uključuje suvremene rekombinantne lijekove. Trošak najnovije generacije lijekova značajno premašuje trošak njihovih kolega.

  Kontraindikacije u postupku

  U takvim je slučajevima zabranjena in vitro oplodnja:

  • ako su trudnoća i porođaj u žena kontraindicirani zbog tjelesne i duševne bolesti;
  • ako žena ima kongenitalne malformacije genitalnih organa koje im ne mogu implantirati i nositi fetus;
  • ako žena ima maligne ili benigne tumore jajnika, uterusa;
  • ako se žena upućuje na povijest malignih tumora (informacije dobivene ispitivanjem pacijenta);
  • ako je u pacijentovom tijelu otkriveno akutne upalne procese bilo koje lokalizacije.

  Nakon brzog uklanjanja fibromoma, uklanja se kontraindikacija na IVF.

  Važne nijanse

  Ako žena prvo prihvati ovaj postupak, liječnici to pokušavaju učiniti minimalnom stimulacijom, što je bliže prirodnoj gnojidbi.

  S pojavom sindroma hiperstimulacije jajnika, daljnje djelovanje liječnika ovisi o njegovoj težini. U tom slučaju pacijent se prenosi pod bližom kontrolom ili se jaja prethodno bere i prenose na gnojidbu ili se cijeli ciklus otkazuje.

  Nakon presađivanja embrija, neophodno je stalno praćenje rasta hormona hCG. Nakon 14-18 dana nakon prijenosa, žena treba testirati na trudnoću.

  Besplatno IVF

  Troškovi postupka IVF-a koji je uspostavljen državnim programom iznose 106 tisuća rubalja. Ova sredstva se dodjeljuju iz proračuna regije. Ako je liječenje skupo, pacijenti će sami pokriti iznos koji nedostaje.

  Od 2014. ne samo parovi koji su formalizirali odnose, već i žive u građanskom braku mogu sudjelovati u ovom besplatnom programu. Osim toga, in vitro oplodnja sponzorirana od strane države postala je dostupna ženama, istospolnim parovima i partnerima s dijagnozom HIV-a. Od 2013. godine in vitro oplodnja dio je obveznog programa zdravstvenog osiguranja (MHI), a građani s relevantnim indikatorima mogu primiti naknadu u skladu s ovom politikom.

  Također, građani su imali priliku odabrati kliniku za IVF. Državni program uključuje sve privatne klinike koje su sklopile ugovor s Fondom OMS.

  Trošak ovog državnog programa za 2014.-2015. uključujući stimulaciju superovulacije s hormonskim lijekovima, bušenje folikula, uzgoj embrija i njihovo transportiranje. Donacija jaja, ICSI, surrogacy i ostali postupci nisu uključeni u program.

  Sve o in vitro oplodnji - korisne informacije za početnike

  Parovi s kojima se suočavaju neplodnost dobro su svjesni onoga što je IVF. Prema svjetskoj statistici, oko 25% supružnika koji planiraju imati djecu ima poteškoća u smišljanju. In vitro oplodnja pruža partnerima mogućnost da imaju djecu, čak iu najnepovoljnijim situacijama.

  Eko: što je to?

  IVF je kratica koja se sastoji od dvije riječi: in vitro oplodnja. Ovo je učinkovita metoda liječenja neplodnosti u ginekologiji. Reproduktivne pomoćne tehnologije primjenjuju se relativno nedavno. Prvi uspješan IVF za ženu proveden je prije otprilike 40 godina. Kao rezultat toga, rođena je engleska Louise Brown. Tijekom ovih desetljeća, na svijetu je rođeno više od četiri milijuna djece IVF-a.

  IVF postupak uključuje spajanje spermične stanice s jajašcima izvan tijela žene. Preliminarna specijalna obuka provodi se, liječnik odabire njezinu shemu temeljenu na postojećim zdravstvenim problemima. IVF oplodnja smatra se kompleksnim visokotehnološkim medicinskim postupkom koji zahtijeva sudjelovanje liječnika i poštivanje svih uputa stručnjaka za reprodukciju.

  IVF protokol ima strog slijed. Uspjeh postupka ovisi o tome jesu li koraci točni i jesu li lijekovi ispravno odabrani. Koncepcija ili implantacija embrija, koja se dogodila nakon in vitro oplodnje, ne razlikuje se od prirodnog procesa. Jaje se pričvršćuje u maternici žene, gdje se razvija tijekom sljedećih mjeseci.

  Neplodnost, koja se liječi IVF-om, često završava rađanjem jedne, dvije ili više djece. Što više stanica posadi, veća je stopa uspjeha.

  svjedočenje

  Glavna naznaka za IVF postupak je neplodnost. IVF manipulacija se provodi prema kvoti koju izdaje država ili regija. Naznake za svaki predmet mogu varirati. Da li IVF za žene može biti na osnovi pristojbe, a onda svjedočenje neće biti tako strogo.

  Gnojidba in vitro kvota provodi se u sljedećim slučajevima:

  • cijevna neplodnost (kada je svaka jadna cijev nepropusna ili nema jajnika);
  • muški čimbenik (kada je aktivnost i plodnost spermija toliko smanjena da nema šanse za prirodno začeće);
  • endometrioza (nakon obaveznog kompleksnog tretmana koji uključuje upotrebu kirurških i medicinskih metoda);
  • (uz smanjenje broja ovulacijskih ciklusa godišnje u odnosu na pozadinu oštećenja jajnika);
  • neplodnost nepoznate geneze (trudnoća je odsutna čak i uz dobre zdravstvene pokazatelje obaju partnera);
  • imunološka neplodnost (uz prisustvo antispermnih antitijela u ženskom tijelu);
  • velika vjerojatnost čisto "muških" ili čisto "ženskih" genetskih bolesti (kada se mogu spriječiti rađanjem djeteta određenog spola).

  Ako paru dijagnosticira neplodnost nakon godinu dana neuspješnih pokušaja, IVF se ne izvodi odmah. Prije pribjegavanja tehnikama potpomognute reproduktivne tehnologije, pokušavaju se provesti jednostavnije metode liječenja neplodnosti.

  Osnovne metode

  Postupak gnojidbe in vitro može se podijeliti u skupine i podgrupe. Među kombinacijama metoda postoje dva oblika manipulacije:

  • IVF u prirodnom ciklusu (EC) - uključuje manipulaciju bez upotrebe stimulativnih lijekova, kada ženski gameti zreo pod djelovanjem vlastite hormonske pozadine;
  • IVF u stimuliranom ciklusu - postupak se provodi korištenjem suvremenih lijekova koji uzrokuju superovulaciju kod žene.

  Priprema za IVF i postupak umjetne oplodnje naziva se protokolom. Protokoli u IVF-u su sljedeći:

  • super dugačak (2-6 mjeseci) - prije uzimanja jaja, žena uzima hormone koji uzrokuju da tijelo uroni u umjetnu menopauzu;
  • dugi protokol (6-8 tjedana) - počinje od 20. do 25. dana menstrualnog ciklusa i uključuje korištenje hormona koji čine jajnike u potpunosti kontroliran djelovanjem stručnjaka;
  • kratki protokol (jedan ciklus) - počinje s 3-5 DC i uključuje korištenje stimulirajućih lijekova bez propisivanja agonista hormona koji oslobađaju gonadotropin.
  • Supershort ili japanski - dodjeljuje se ženama s invaliditetom i uključuje minimalne doze stimulansa.

  Pomoćne reprodukcijske tehnologije dopuštaju korištenje dodatnih značajki:

  • cryoprotocol - transplantacija prethodno zamrznutih embrija provodi se bez stimulacije superovulacije (također je moguće zamrznuti jaja);
  • ICSI - nužan pri smanjenju pokazatelja kvalitete sperme, sugerira intracitoplazmatsku injekciju muške stanice u žensku stanicu;
  • protokol s donatorskim materijalom - uključuje upotrebu jajašca ili spermija;
  • HIPT - prijenos embrija ne provodi se u maternici, već u šupljini jajovode, što stvara maksimalnu prirodnost procesa.

  Žena ne može samostalno odlučiti kako će proces napredovati. Trajanje i vrsta protokola uz dodatne metode odabiru se prema pokazateljima učinka reproduktivnih organa.

  Kako IVF: detaljan opis postupka

  In vitro oplodnja bit će uspješna samo ako se slijedi pravila provođenja i slijed koraka. Prije početka protokola, reproduktolog raspravlja korak po korak s pacijentom. Važno je da tijekom pripreme oba partnera pregledaju i jasno slijede preporuke liječnika. Faze IVF uključuju:

  • dijagnostika;
  • poticanje superovulacije;
  • prikupljanje jaja;
  • oplodnje;
  • prijenos embrija.

  Za pojedinačne indikacije, IVF postupak može uključivati ​​takve korake kao zamrzavanje stanica, odabir kvalitetnih spermija za ICSI, odabir donorskog materijala, uvod u umjetnu klimakterijumom, dijagnozu prije implantacije.

  pregled

  Ispitivanje prije postupka neophodno je ne samo za ženu nego i za partnera. U ovoj fazi liječenja neplodnog braka, važno je utvrditi rad hormonskog podrijetla i saznati koliko je plodna sjemenska tekućina. U slučaju odstupanja od normalnih vrijednosti provodi se korekcija.

  Prije IVF-a također se imenuju konzultacije uskih stručnjaka i pregled rada srca, krvnih žila i živčanog sustava. Sve nepravilnosti mogu utjecati na fazni IVF postupak i smanjiti šanse.

  Poticanje ovulacije

  Većina pacijenata treba hormonsku obuku prije stimulacije. To uključuje "isključivanje" jajnika, što seksualne žlijezde kontrolira stručnjaci.

  Ako pacijent ima pojedinačne indikacije (smanjenje AMH, oštećenje jajnika, staro više od 40 godina), tada se stimulacija superovulacije provodi u kratkom vremenskom periodu bez prethodnog isključivanja jajnika.

  U procesu hormonskog pripravljanja koriste se pripravci koji omogućuju dobivanje do 20 jaja, spremni za oplodnju. U prirodnom ciklusu formira se samo jedna (rjeđe dva). Ako pacijent ima kontraindikacije za stimulaciju, protokol se provodi u prirodnom ciklusu, a korak stimulacije se preskače.

  puknuti

  Probijanje folikula je bitan korak u IVF procesu. Manipulacija se obavlja pod anestezijom 20-30 minuta. Kroz stražnji vaginalni furnx se probuši i igla se hrani jajniku. Pomoću posebnog katetera izvodi se aspiracija folikula srednjeg i velikog promjera. Postupak se odvija pod kontrolom ultrazvučnog stroja.

  Sakupljanje jaja smatra se minimalno invazivnim postupkom, tako da pacijent može ići kući već na dan operacije. Ako se in vitro oplodnja izvodi s donorskim jajnim stanicama ili se provodi cryoprotokoli, stupanj probijanja (kao i stimulacija) se spušta.

  Gnojidba i rast in vitro

  Kolekcija sperme izvodi se na dan probijanja. Ako to nije moguće, sjemena tekućina odustane unaprijed i smrzne. Gnojidba se provodi u prosjeku 4-6 sati nakon operacije. S dobrom izvedbom spermija, spolne stanice su spojene in vitro.

  Da bi se to postiglo, stvaraju se uvjeti koji nalikuju okolišu jajovoda: temperatura, vlažnost, prisutnost ugljičnog dioksida. Gnojidba jaja od sperme traje nekoliko sati. Nakon toga, dobivene stanice uzgajaju se 3-5 dana u uvjetima epruvete, gdje ih slijede embriologi.

  IVF oplodnja može se izvesti pomoću ICSI. Intracitoplazmatska injekcija je neophodna za parove s lošim očitavanjem sperme. Analiza se dostavlja u fazi pripreme. ICSI preuzima istu skupinu sjemena kao u standardnom protokolu. Međutim, nakon primitka stanica, stručnjaci odabiru najbolje. Dalje je uvođenje visoko kvalitetne sperme izravno u jaje. Postupak eliminira mogućnost spajanja deformiranog muškog gamete sa zdravo jaje, i time smanjuje vjerojatnost lošeg rezultata.

  Dobri kvalitetni zametci brzo se dijele u procesu uzgoja. Drugi dan je 2-4 stanica već u njima, a trećeg dana - do 10. U sljedećoj fazi prijenosa, embriji visokokvalitetnih zametaka presadaju se, nadmašujući ostatak.

  lažno zatvorenik

  Embrij se prenosi u šupljinu maternice nekoliko dana nakon probijanja. Češće sjediti 5-dnevne stanice (pet dana), manje 3 dana (tri dana). Manipulacija se provodi u posebnoj sobi. Kateter je umetnut kroz cerviks, kroz koji se embriji isporučuju s hranjivim medijem. Često, pacijenti imaju nelagodu i bol u donjem dijelu trbuha. Unatoč nelagodu, anestezija se ne odnosi na prijenos. Nakon postupka preporučuje se nekoliko sati u vodoravnom položaju. Kasnije, pacijent odlazi kući.

  Statistike IVF-a pokazuju da nakon prebacivanja nekoliko embrija šanse za začećem su veće nego nakon ponovnog postavljanja jednog. Stoga, uz pristanak pacijenta, nekoliko stanica se koristi odjednom (ne više od 4). Preostali zametci, po želji, su zamrznuti u paru i mogu se koristiti u kasnijim IVF postupcima.

  Kontrola trudnoće

  Rezultat IVF određuje se nakon 14-16 dana od trenutka probijanja. Žena bi trebala obaviti brzo ispitivanje trudnoće kod kuće ili donirati krv za hCG u laboratoriju. Ako je rezultat pozitivan, onda još jedan tjedan morate napraviti ultrazvuk. Nakon potvrde uspjeha IVF-a, trudnoća se prenosi na promatranje do antenatalne klinike kod lokalnog ginekologa.

  Važno je, nakon presađivanja, slijediti preporuke liječnika i strogo uzeti sve propisane lijekove. Većina ih je usmjerena na održavanje trudnoće.

  Ukoliko se radi o in vitro oplodnji: za i protiv

  Rasprava o tome je li IVF štetan je beskrajan.

  Glavni argument "za" je prilika da dijete dobije sterilnom paru. Šanse za dobivanje trudna od prvi put - 50-60%. Možda su prednosti ove procedure završene. Argumenti "protiv":

  • visoka cijena postupka;
  • negativni učinak jakih lijekova na jetru, srce, gastrointestinalni trakt;
  • opasnost od hiperstimulacijskog sindroma jajnika;
  • rizik od progresije tumorskih formacija;
  • nisu sve religije odobrile IVF.