Je li IVF štetan za zdravlje žena?

Liječenje

In vitro oplodnja, ili IVF, potiče mnogi mitovi i predrasude. Netko to smatra panacejom i spasom za mnoge bračne parove, ali za nekoga je to način protiv prirode. Što je zapravo IVF?

U posljednjih nekoliko godina, neplodnost je postala ozbiljan problem. Broj obitelji bez djece raste. A ako je ranije većina patologija obuhvaćala žene, sada muške bolesti čine 40-45%. Neuobičajeni i nekompatibilni partneri zbog neobjašnjivog razloga.

Učestalost ektopičnih trudnoća raste, a nakon uklanjanja jajovoda ne treba govoriti o samostalnoj koncepciji. A ako je ranije u većini slučajeva nemoguće riješiti problem neplodnosti, danas je in vitro oplodnja došla do pomoći liječnicima i pacijentima.

Bit IVF je probijanje jajnika kako bi se zrelo jaja i oplodilo ih spermom. Embriji se uzgajaju na određenom mediju i nakon 3-5 dana transplantiraju u šupljinu maternice. Kontinuirani uspjeh IVF-a ovisi o tome da li se oni ukorijenili.

Fertilizacija in vitro je skup postupak. Ali to nije ono što zaustavlja neke žene. Mnogi se boje da će naštetiti njihovom tijelu ili budućoj djeci. Je li doista tako?

Rizici ekstrakorporalne oplodnje

Da bi se utvrdile koje negativne posljedice IVF-a mogu zaustaviti buduće majke i djecu, potrebno je dobro razumjeti tehnologiju postupka.

Prije svega, izvodi se hormonska stimulacija jajnika. To je učinjeno kako bi se nekoliko jaja zrele i, prema tome, povećati šanse za uspjeh. Često, prije početka stimulacije, potrebno je suzbijati vlastitu funkciju jajnika s lijekovima.

Nakon sazrijevanja zametnih stanica, jajnici su probrani, a oplodnja se odvija "in vitro". Partner sperma može se dobiti i prirodno i tijekom probijanja testisa.

U nekim slučajevima, prije no što se embrij prenese u šupljinu maternice, obavlja se dijagnoza prije implantacije kako bi se identificirale eventualne kromosomske aberacije. To je točno ako je žena stariji od 35 godina, postoje djeca s genetskim bolestima u obitelji, ili su česti pobačaji uočeni prije.

Nakon prijenosa embrija, žena je nadzirana od strane liječnika za kontrolu zanemarivanja. Ako se ovaj postupak provede bez komplikacija, tijek trudnoće praktički se ne razlikuje od uobičajenog.

Međutim, budući da je postupak invazivna intervencija u ženskom tijelu, ponekad se mogu primijetiti učinci IVF-a. Najčešće je:

 1. Nuspojava hormonske terapije.
 2. Sindrom hiperstimulacije jajnika.
 3. Višestruka trudnoća i srodni problemi.
 4. Ektopična trudnoća.
 5. Heterotopska trudnoća.
 6. Malformacije fetusa.

Nuspojave hormonske terapije

Budući da se jajnici mogu stimulirati samo hormonima, postoji opasnost od nuspojava i komplikacija takve intervencije. Ovisno o specifičnom uzroku neplodnosti, in vitro oplodnja može se provesti koristeći dugi ili kratki protokol.

U prvom slučaju, oni prvo potiskuju vlastitu funkciju jajnika, a potom stimuliraju superovulaciju. Buserelin ili Diferelin se obično koriste za suzbijanje. To su gonadotropni blokeri hipofize. U pozadini njihovog unosa, proizvodnja luteinizirajućih hormona i hormona koji stimuliraju folikula potpuno se zaustavlja.

Međutim, ti lijekovi mogu izazvati sljedeće neugodne simptome:

 • Vrtoglavica i glavobolja, emocionalna slabost, umor, depresija.
 • Tinitus, gubitak sluha, smanjenje vida.
 • Menstruacijsko krvarenje.
 • Smanjen seksualni nagon, vaginalna suhoća, bol ili nelagoda tijekom seksa.
 • Povećan krvni tlak, tahikardija, bol u srcu.
 • Smanjena apetita, mučnina ili povraćanje, problemi s crijevima.
 • Povećani šećer u krvi, metabolizam lipida.
 • Alergijske reakcije, bronhospazam, svrbež, anafilaktički šok.
 • Pretilost ili, obrnuto, gubitak težine.

Naravno, sve neugodne posljedice IVF-a se ne pojavljuju istovremeno i daleko su od promatranja kod svih žena. Međutim, moraju biti svjesni prije pokretanja protokola.

U drugoj fazi dugog protokola, kao u kratkom, stimulacija jajnika.

Stimulacija jajnika

Stimulacija jajnika provodi se gonadotropinima. Najčešće korišteni lijekovi su Pregnil i Puregon. Pod njihovim djelovanjem počinje rast folikula i sazrijevanje jaja u njima. U pozadini upotrebe tih lijekova mogu se razviti sljedeće nuspojave:

 1. Pretilost.
 2. Bol u trbuhu.
 3. Mučnina i proljev, nadutost.
 4. Povećanje i nježnost mliječnih žlijezda.
 5. Formiranje cista u jajnicima.
 6. Tromboembolija.
 7. Akumulacija tekućine u prsima i trbuhu - hidrothorax i ascites.

Svi ti učinci IVF-a su očitovanje sindroma hiperstimulacije jajnika.

Sindrom hiperstimulacije jajnika

Bez hiperstimulacije jajnika, nemoguće je dobiti nekoliko zrelih ovula nakon ovulacije. Međutim, ovaj postupak je ispunjen razvojem zdravstvenih komplikacija, budući da intervencija hormonskog metabolizma rijetko ide bez traga za tijelom.

Sindrom hiperstimulacije jajnika razvija se kada njihova aktivacija postane pretjerana. I to šteti svim organima i sustavima.

Prve promjene utječu na jajnike. Zabilježene su njihove pletora, otekline, povećanje volumena i bol. Osim toga, u laboratorijskim testovima možete primijetiti znakove zadebljanja krvi.

Zbog toga je poremećen rad mokraćnog sustava, bubrezi postaju teško ukloniti urin, a tekućina počinje akumulirati u šupljinama tijela. Razvija se ascites i hydrothorax, što dovodi do neispravnosti probavnog i respiratornog sustava.

Sindrom hiperstimulacije jajnika može se pojaviti u tri oblika:

Jednostavan oblik

U ovoj situaciji, opće zdravstveno stanje pacijenta nije posebno pogođeno. Mogla bi se žaliti na bol u donjem dijelu trbuha koji je podsjećao na predmenstrualni sindrom.

Ponekad postoje dispeptički poremećaji - mučnina i povraćanje, anoreksija, proljev. Mama očekivača može osjećati umor, pospanost ili razdražljivost.

U pravilu, u blagom obliku sindroma hiperstimulacije jajnika, protokol se ne prekida i pacijentu nije propisano nikakvo dodatno liječenje. Liječnici preporučuju samo ležaj i liječnički nadzor.

Umjeren oblik

U umjerenom obliku, simptomi postaju izraženije. Žena ne samo da se žali zbog boli, ona može osjetiti povećane jajnike, trbušnu nelagodu. Pijete od općeg zdravlja, ponekad postoji porast temperature do subfebrile brojeva.

Umjereni oblik često zahtijeva hospitalizaciju u ginekološkom odjelu za stalni nadzor liječnika, jer sindrom hiperstimulacije jajnika može napredovati.

Teški oblik

Ozbiljan oblik sindroma pravi je hormonska oluja u ženskom tijelu. Ako ne hospitalizirate buduću majku i ne započnete s intenzivnim liječenjem, situacija se može znatno pogoršati.

Žena ima groznicu, respiratorni neuspjeh zbog akumulacije tekućine u prsima. Kasnije, poremećaj bubrega i zatajenje bubrega pridružuju se.

Tekućina u trbušnoj šupljini naziva se ascites, cijepa unutarnje organe, ometa funkcioniranje jetre, sprječava normalnu cirkulaciju krvi, ometa disanje.

U teškom obliku, krvarenje se često pojavljuje u području jajnika, prigušne torzije, tromboembolijskih komplikacija.

Liječenje mora započeti što je prije moguće i uvijek u bolnici.

Višestruka trudnoća

Ako je tijekom in vitro oplodnje samo jedno jaje oplođeno, šanse za uspjeh bi se znatno smanjile. Zato je tako važno dobiti nekoliko zametnih stanica i embrija. Ali često se zameci uklanjaju. Kako bi se izbjegla trudnoća s četiri, pet ili više voća, u mnogim klinikama buduća majka ne prenosi više od tri embrija.

To dovodi do povećanog rizika od višestrukog trudnoće. To je s IVF i stimulacija jajnika za liječenje neplodnosti je povezana s povećanjem broja blizanaca i tri u posljednjih nekoliko godina.

Ali nekoliko djece nije tako loše. Zašto je ta činjenica opasna za zdravlje žena?

Posljedice višestruke trudnoće

Ako se dvoje djece često nalaze u prirodnoj trudnoći, trostruki je, u pravilu, potpuno neočekivano iznenađenje za buduće roditelje.

U takvoj situaciji, opterećenje na ženskom tijelu se značajno povećava, povećava se potrošnja vitamina i elemenata u tragovima kao što su kalcij i željezo. Često je žena pogoršala kronične bolesti, kralježnica pati.

Kada postoje dva ili tri zametka, rizik od prijevremenog porođaja povećava se, nije uvijek moguće dovesti trudnoću na najmanje 38 tjedana. Pored toga, djeca su rođena ispod težine. Imaju povećani rizik od raznih bolesti i problema prilagodbe zbog prijevremenog zastoja.

U slučaju višestrukih trudnoća, isporuka se obično izvodi putem carskog reza.

Postoji još jedna ozbiljna komplikacija u slučaju dvoje i troje djece - neravnim razvojem voća. Najčešće se to uočava kod troena. Jedna od djece može puno sporije rasti ili će imati ogromne nedostatke. To stvara opasnost za normalni razvoj drugih embrija.

U ovoj situaciji, liječnici nude budućim roditeljima smanjenje - smanjenje broja plodova. Međutim, ova operacija, iako dizajnirana za smanjenje rizika komplikacija za ženu, pravi je test za nju. Gotovo je nemoguće smireno prihvatiti smrt čak i jednog embrija, osobito kada je željena i dugo čekala trudnoća.

U slučaju četiri ili pet voća, smanjenje se nudi kako bi se povećale šanse preživljavanja za ostatak djece, budući da se pretkazni rad gotovo uvijek odvija.

Ektopična trudnoća

Iako je ektopična trudnoća tradicionalno povezana s prirodnom koncepcijom, također se događa tijekom in vitro oplodnje. Osobito povećava rizik od ove bolesti nakon uklanjanja jajovoda i stvaranja panjeva. Često je tu da se embrij može pridružiti.

Prije pucanja cjevčice, bolovi u desnoj ili lijevoj strani, na donjem trbuhu, mogu se sumnjati u ektopičnu trudnoću. To može biti osjećaj nelagode, kao i izražen sindrom boli. Pri obavljanju ultrazvuka u šupljini maternice nije vidljivo fetalna jaja, no ponekad se nalazi ekspandirana cijev.

Ako liječnik propisuje praćenje korionskog gonadotropina, njegova će razina biti niža nego tijekom normalne trudnoće, a povećanje ne odgovara razdoblju trudnoće.

Ruptura cijevi je popraćena teškom boli, krvarenje u trbušnu šupljinu. U tom slučaju, žena može izgubiti svijest. Ovo je životno ugrožavajuće stanje koje zahtijeva hitnu hospitalizaciju i operaciju.

Heterotopska trudnoća

Ako se ektopična trudnoća češće javlja tijekom prirodnog začeća, tada je heterotopija karakteristična za in vitro oplodnju.

To je vezanost zametaka u šupljinu maternice i šire, tj. Istodobno pojavljivanje uterusa i ektopične trudnoće.

Heterotopski raspored plodova je rijedak fenomen, takva patologija povezana je s IVF-om, budući da se u ovom slučaju zasače nekoliko zametaka. Vjerojatnost heterotopije povećava se ako pacijent ima povijest kroničnih upalnih bolesti zdjeličnih organa, adhezija ili djelomične ili potpune opstrukcije jajovoda.

Također povećava rizik heterotopičkog položaja plodova prethodne ektopične trudnoće, osobito ako se epruveta ne ukloni, ali je bila samo djelomično izrezana ili ako je kljun bio predug.

Fetalne malformacije

Neki liječnici kažu da in vitro oplodnja povećava broj djece s malformacijama - cijepanje usana i nepca, i druge anomalije. To se očituje statističkim podacima. Međutim, nije moguće saznati koji čimbenik dovodi do takvih patologija. Štoviše, nemoguće je sa sigurnošću reći da je IVF odgovoran za povredu razvoja plodova.

S obzirom na kromosomske abnormalnosti - Downov sindrom, Edwards, Patau - situacija je drugačija. Tijekom in vitro oplodnje, ove genetske kvarove se pojavljuju ne češće nego tijekom prirodne koncepcije. Ali tijekom IVF-a može se provesti prije implantacijska dijagnostika - određivanje kariotipa fetusa. Ako se otkrije trisomija ili drugi problem, takav embrij neće sjediti u šupljini maternice.

Dijagnoza prije implantacije također je važna za one parove koji nose gene za opasne bolesti i sindrome. Povećana je vjerojatnost da se djeca s kromosomskim abnormalnostima. U ovom slučaju, IVF s dijagnozom je prednost njima za prirodnu koncepciju, čak i ako partneri nemaju problema s reproduktivnim zdravljem.

In vitro oplodnja je trenutno spas za mnoge neplodne parove. Međutim, ne bismo smjeli zaboraviti da je ovo ozbiljan medicinski postupak, a vi trebate biti vrlo oprezni prilikom odabira stručnjaka za kliniku i plodnost.

Učinci IVF-a na žensko tijelo

Svake godine, zahvaljujući in vitro oplodnji, koja postoji već više od 40 godina, rođena je gotovo 100.000 djece. Za mnoge parove takva reproduktivna tehnologija pravi je spas u borbi protiv neplodnosti. Istodobno, specifičnosti njegove implementacije podrazumijevaju ozbiljna opterećenja ženskog tijela. Je li opasno za IVF?

Učinak IVF-a na žensko tijelo

In vitro oplodnja se provodi u nekoliko faza:

 1. Par se ispituje, što će vam pomoći u identificiranju uzroka neplodnosti, pokazat će je li preporučljivo izvršiti postupak i koja je metoda najbolje odabrati.
 2. U nedostatku kontraindikacija, propisana je stimulacija jajnika: pod djelovanjem hormona koje žena treba poduzeti, 1-2 folikula ne zrele, ali nekoliko. Takva intervencija potrebna je za dobivanje opskrbe jaja, a time i za embrije koji se prenose na maternicu.
 3. Kada se zreli folikuli, izvodi se probijanje za ekstrakciju jaja. Operacija se izvodi pod općom anestezijom. Muškarac u ovoj fazi mora osigurati spermu - prirodno ili probijanje ili biopsija testisa.
 4. Oociti smješteni u hranjivi medij i spermij u obliku suspenzije u laboratoriju. Ovdje, pod nadzorom liječnika, pojedinačne su stanice oplođene. Ako spermijska stanica ne može prodrijeti u jajnu stanicu, provodi se intracitoplazmatska injekcija (ICSI): jedna sperma se ubrizgava u oocite sa staklenom mikro iglom.
 5. U roku od tri dana zreli oplođena jaja u inkubatoru. Kada se embrij sastoji od 3 stanice, ona se prenosi u šupljinu maternice pomoću katetera. U skladu s ruskim zakonodavstvom, po jednoj proceduri dopušteno je najviše tri embrija po postupku - kako bi se povećala vjerojatnost trudnoće.

Učinci IVF-a mogu se očitovati u bilo kojoj fazi postupka. Prvi i najčešći problem je sindrom hiperstimulacije jajnika (OHS). Uobičajeno, jedna stanica jajne stanice sazrijeva u jednom ciklusu žene, a in vitro oplodnja zahtijeva "zalihu". U tu svrhu propisuje se tijek hormonalnih preparata koji prevladavaju prirodni mehanizam stvaranja folikula i potiču njihovu poboljšanu proizvodnju. Hormonska aktivnost buduće majke potiskuje se u ovom slučaju - kako bi se isključila neprihvatljiva spontana sazrijevanje folikula. Kao rezultat, povećava se opterećenje na jajnicima i tijelu kao cjelini, što se očituje u obliku problema s blagostanja. To uključuje:

 • povećanje veličine i nježnosti jajnika, boli i nadutosti;
 • ascite - nakupljanje u tekućini trbušne šupljine;
 • proljev i mučnina;
 • povećana viskoznost krvi;
 • abnormalna funkcija jetre.

 • U tešim slučajevima razvija se bubrežni, respiratorni i zatajenje srca, može se pojaviti tromboembolizam, ili može doći do pucanja jajnika.

  Hiperstimulacijski sindrom, kada su standardne doze hormonskih lijekova prekomjerne, javlja se u 5% žena. Ovo je jedan od najčešćih i "brzih" učinaka IVF-a. Da biste je ispravili, trebate odmoriti i odmoriti, potrošnja dovoljne količine tekućine, u nekim slučajevima, propisuje pomoćne lijekove.

  Hormonska terapija potrebna za superovulaciju može biti popraćena nekim aktualnim i odgođenim nuspojavama. Dakle, na pozadini ili nakon završetka tečaja, žena može primijetiti alergijske reakcije, uočavanje, slično menstruaciji, svrbeža kože, bronhospazama. Ostali nepoželjni učinci hormona uključuju:

  • buka u ušima, tahikardija, bolna senzacija u području srca, pad krvnog tlaka;
  • glavobolja, vrtoglavica, slabost i visoki umor, povećana emocionalnost;
  • smanjenje seksualne želje, suhoće i nelagode u intimnoj zoni i tijekom spolnog odnosa;
  • promjena u apetitu i pridruženi dobitak težine ili gubitak težine;
  • poremećaji metabolizma lipida, povišene razine šećera u krvi.

  Daleko od svih žena osjećaju takve učinke IVF-a - puno ovisi o kvaliteti pripremnih aktivnosti i stanju budućeg majčinog tijela.

  Glavna stvar je odabrati liječnika i kliniku.

  Koncepcija s IVF-om: implikacije za zdravlje žena

  Da bi se dobili folikuli, od kojih će kasnije biti dobiveni bakteri u laboratoriju, potrebna je probušena jajnika. Provedeno je pomoću najmodernije opreme i pod ultrazvučnom kontrolom. Ipak, taj je postupak invazivan, što znači da se s njom mogu povezati neke komplikacije. Kada piercing tkiva i membrane od jajnika, posuđe su oštećeni, što uzrokuje krvarenje i može uzrokovati lokalne upalne procese. Operacija traje prosječno 30 minuta, ali se provodi pod općom anestezijom, zbog čega nakon prestanka pacijenta mora biti pod nadzorom liječnika 2-3 sata. Nakon probijanja moguća su slabost i lokalna bol, u teškim slučajevima temperatura se povećava i drugi simptomi koji se karakteriziraju upale povećavaju.

  Strah IVF nije potreban ako slijedite preporuke liječnika

  Prema pregledima, učinci bušenja tijekom IVF-a nisu tako zamjetljivi kao nuspojave prijenosa jaja u maternicu. Ovaj postupak se izvodi bez anestezije: tankog katetera umetnut je u šupljinu maternice kroz cervikalni kanal kroz koji se embrij stavlja na endometrij. Sam proces je neugodan, nakon čega mnoge žene vide nižu bol u trbuhu, grčeve i slabost. Osim toga, tijekom prijenosa, embrij se ne može učvrstiti u maternici, već u jajovoj cijevi - često se takve komplikacije pojavljuju kada se tubalne cijevi oštete ili uklone. Rizik slične patologije u IVF-u i prirodnoj koncepciji je isti, zbog toga se razvija ektopična trudnoća koja je popraćena boli, krvarenja i u naprednim slučajevima - rupture cijevi.

  Što je opasnije za žensku IVF

  Uvjetne posljedice IVF-a uključuju višestruke trudnoće.

  Vjerojatnost da će nakon prijenosa, 2-3 embrija korijeniti i razvijati odjednom, s in vitro oplodnjom, prikupljaju se 33-35%. Za neke roditelje to je velika sreća, za druge to je ozbiljan test. Treba imati na umu da nošenje blizanaca i tripleta također utječe na ženski položaj: resursi njezinog tijela iscrpljuju se brže, a zadnji mjeseci trudnoće i porođaja su poredak veličine teže od budućih majki s jednim djetetom.

  Višestruka trudnoća - ozbiljan teret na tijelu

  IVF za žene je povezan s odgođenim oštećenjem tijela. Dakle, među "kasnim" učincima postupka je kardiomiopatija. S razvojem takve primarne lezije srčanog mišića, zatajenja srca i napretka aritmije. Bolest se očituje u obliku kratkog zraka, slabosti, boli u striumu, vrtoglavice. Kako patologija razvija, zagušenja, natezanje nogu, poremećaj spavanja, osjećaj nepostojanja zraka, čak i uz umjerenu tjelesnu aktivnost, a s godinama ti simptomi postaju izraženiji i pogoršavaju kvalitetu života.

  Zbog overstimulacije u bilo kojem stupnju težine, ciste i policistične ciste često se razvijaju tijekom nekoliko mjeseci ili godina nakon poroda. Ovisno o prirodi, veličini i utjecaju na dobrobit, takvi tumori se liječe lijekovima ili kirurškim zahvatima.

  Druga posljedica IVF-a, koja se može podsjetiti za nekoliko godina, je sindrom preranog oštećenja jajnika. Rana zove menopauza, koja je započela prije 40 godina. Uz to je nedostatak menstruacije s padom razine estrogena. Vegetativni simptomi ovog sindroma uključuju znojenje, slabost, visoki umor, glavobolje i razdražljivost.

  Trebam li se bojati IVF-a?

  Onkologija: Je li opasno učiniti IVF?

  Mišljenje da je IVF opasno zbog rizika od razvoja raka vrlo je čest. ipak

  Trenutačno nema dovoljno dokaza o izravnom odnosu in vitro oplodnje i onkologije. Kao što nema podataka koji odbacuju ovu izjavu. Rast malignih tumora može izazvati ne samo umjetnu oplodnju hormonskom stimulacijom nego i trudnoću u cjelini. Žena je pod ogromnim pritiskom, zaštitne funkcije i imunitet potiskuju, pa čak i prirodne kapljice hormona otežavaju iscrpljivanje resursa tijela. Sve ovo može poslužiti kao poticaj za razvoj raka, iako, procjenjujući taj rizik, morate paziti na nekoliko desetaka drugih čimbenika, uključujući ekologiju, ishranu i nasljedstvo žene.

  Koji su učinci IVF-a na zdravlje žena?

  Žena koja se slaže s umjetnom oplodnjom razumije da riskira njezino zdravlje. Unatoč tome mnogi se parovi slažu s IVF-om, čiji učinci štetno djeluju na tijelo.

  Uostalom, ovo je jedina prilika da izdrži i djeteta. Danas, na ženskom mjestu "Lijepa i uspješna", govorimo o posljedicama IVF-a na zdravlje žena i jesu li rizik takve trudnoće opravdani.

  Kako ide IVF?

  IVF danas je prilično popularna metoda liječenja neplodnosti. Dno crta je da nakon početnog postupka, embrij se stavi u maternicu žene. Postupak uključuje nekoliko faza (protokola) liječenja:

  • Korak 1 - žena uzrokuje privremenu menopauzu;
  • Korak 2 - provodi se poboljšana stimulacija jajnika (OHSS);
  • Korak 3 - provodi se bušenje, pri čemu se folikuli uklanjaju iz jajnika;
  • Korak 4 - prijenos zametaka u šupljinu maternice;
  • Korak 5 - trudnoća;
  • 6 koraka - porođaj;
  • Korak 7 - postpartum razdoblje.

  Razmotrit ćemo koje posljedice i komplikacije IVF-a mogu očekivati ​​ženu u svakoj fazi ove operacije i nakon postupka, kako ovaj postupak utječe na zdravlje žena.

  menopauza

  Prva faza protokola ima za cilj potiskivanje prirodnog menstrualnog ciklusa u ženskom tijelu. Primanje jakih hormonskih lijekova propisano je za izazivanje menopauze. To je neophodno kako bi ovulacija došla u pravo vrijeme za oplodnju.

  Umjetno inducirana menopauza popraćena je svim simptomima koje žena doživljava tijekom prirodnog vrhunca:

  • Ebbs i tokovi;
  • Teške glavobolje;
  • mučnina;
  • Mjenjanje raspoloženja, itd.

  Budući da je tijelo svake žene različito, onda su simptomi svake od njih različiti. Neki u ovoj fazi osjećaju blagu neskladu, drugi se suočavaju sa svim užicima menopauze.

  Hiperstimulacijski sindrom jajnika (OHSS)

  U drugoj fazi, žene su ponovno propisane jake hormonske lijekove, koje se ne mogu uzimati bez posljedica.

  Hiperstimulacija, prema mišljenju liječnika, pruža najteži udarac ženskom tijelu. Hormonalni lijekovi propisani pacijentu u tom razdoblju vrlo su jaki. Oni "interveniraju" u radu ženskog tijela, uzrokuju hiperstimulaciju jajnika - OHSS. To je neophodno kako bi se što više jaja moglo oblikovati u jajnicima. Naravno, to ima utjecaja na zdravlje.

  Nuspojave IVF-a u fazi hiperstimulacije jajnika su sljedeće:

  • Teška bol u trbuhu;
  • Abdominalna distenzija;
  • Mučnina i povraćanje;
  • Brzo dobivanje na težini;
  • Opća slabost i slabost;
  • Dispepsija itd.

  probijanje

  U ovoj fazi se vrši probijanje, uz pomoć kojih se folikuli uklanjaju iz jajnika.

  • Pacijent je anesteziran.
  • Ultrazvučni pretvornik ulazi u vaginu.
  • Cijev je probušena maternicom.
  • Uklonjeni zreli folikuli.

  Koje su zdravstvene implikacije žene u ovoj fazi?

  • Pacijent može osjetiti podnošljivu bol u donjem dijelu trbuha.
  • Ponekad postoje grčevi.

  Kao što kažu žene koje su prošle kroz ovo, probijanje je najoštriji stadij, pa se ne biste trebali bojati toga.

  Prijenos oplođenih jaja

  U laboratoriju se provodi gnojidba povučenih folikula, zatim se u maternicu žene stavlja nekoliko embrija. Oni koji su prošli kroz to kažu da u ovoj fazi može biti blagi krvarenje, kao i konvulzije. Također boli malo donji trbuh.

  Postoje mnogi forumi na kojima se komuniciraju oni koji se pripreme za postupak umjetne oplodnje ili su već prošli kroz njega.

  Svatko na forumima kaže da sindrom hiperstimulacije jajnika daje snažan udarac ženskom tijelu, ženskom zdravlju nakon što je postupak preboljelo.

  Evo kako žene opisuju svoje stanje u recenzijama:

  • Nakon stimulacije, osjećala sam se jako loše. Jajnici su snažno nabubrkali, donji trbuh povlačio se i zeznuo. Tijekom bušenja, uzeli su čak 14 jaja, posadili 2 embrija, ali nisu preživjeli. Mjesec dana kasnije započeli su užasni zdravstveni problemi: kosa je ušla u komadiće, vene su natečene na rukama i nogama. Godinu dana kasnije svi zglobovi počeli su se ozlijediti. Moje zdravlje kao žena nakon IVF-a je potkopana. Ovdje je udarac moje tijelo dobio nakon hormona. Larisa
  • Djevojke, svakako potražite dobre klinike! U mnogim klinikama slučaj je u tijeku. Nema individualnog pristupa. Zapravo, propisao sam konjsku dozu hormona. Ovo je takav udarac tijelu! Želim savjetovati djevojke da kontroliraju hormonske doze. Očito sam imao preveliku dozu. Slijepo sam se povjerio liječniku. Onda sam doznao da je to vrlo neiskusni liječnik koji je samo zaradio novac za nas. Pročitajte recenzije, pogledajte samo dokazano liječnika - ovo je jedan od ključeva uspješnog IVF-a bez posljedica za tijelo. Elena.

  trudnoća

  U ovoj fazi, glavna poteškoća s kojima se suočavaju mnogi je višestruka trudnoća.

  Žensko tijelo, koje je umjetno pripremljeno za trudnoću, oslabljeno je. Ne može nositi nekoliko embrija. U ovoj fazi liječnici obavljaju operaciju - smanjenje, u kojoj se nekoliko embrija uzima iz maternice i ostaju 1-3 fetusa. Na žalost, kako pokazuje praksa, u ovoj fazi žene često imaju pobačaja.

  Rođenja nakon umjetne oplodnje su ista kao u bilo kojoj trudnoći. Ako imate lijekove za carski rez, onda ga odredite. Ako nema takvih dokaza, onda žena prirodno rađa.

  No, kako kažu recenzijama onih koji su to učinili, u našoj zemlji češće prakticiramo carski rez. Stoga možemo pretpostaviti da su učinci porođaja na području IVF-a isti kao i nakon rođenja koje je napravio carski rez kod običnih pacijenata.

  Učinci IVF-a nakon porođaja

  Kao što vidite, sve posljedice za žene nakon IVF-a povezane su s hormonskim lijekovima.

  Svatko razumije da to ne može proći bez traga. Naravno, tijelo zbog toga pati. O tome svjedoče brojni pregledi onih koji su prošli ovaj postupak. Većina žena (napominjemo, većina) se žale da je posao u tijelu pogrešno.

  No, ni jedna žena ne žali što je riskirala da postane majka.

  Rana menopauza

  O tome što je učinak IVF-a na zdravlje žena nakon porođaja, bolje reći neke recenzije.

  • Naravno, tijelo dobiva udarac nakon eko-trudnoće. Sve utječe: hormonska terapija i anestezija. Ne sazrijeva 1 jaja, ali 10! Hipervimulacija jajnika javlja se i to ne može proći bez traga. Ali mislim da dijete to vrijedi. Usput, moj vrhunac došao je na 34 godine - 2 godine nakon IVF-a. Mislim da je to zbog hormonske terapije. Irina.
  • Od drugog pokušaja, sve se razvilo, ali nakon rođenja, kosa je postala vrlo jaka, često glavobolja i depresija. Započela je ranoj menopauzi. Ja sam samo 32! Ali imam malo čuda. Dopustite mi da budem strašan, ali imam svoj mali sin i ne bih želio ništa promijeniti. Masha.

  Problemi štitnjače

  Pored rane menopauze sa svim pratećim simptomima, stanje štitnjače može se pogoršati nakon IVF-a. Žlijezde s velikog opterećenja često se ne mogu nositi s toliko mnogo hormona koji žena počinje uzimati tijekom IVF-a. Budite sigurni da provjerite svoju štitnjaču nakon porođaja kako biste dobili terapiju na vrijeme.

  kardiomiopatija

  Neke žene spominju kardiomiopatiju uzrokovanu povećanim unosom estrogena. Kao što znate, uzimanje estrogena, koja je uvijek propisana za umjetno osjemenjivanje, utječe na propusnost krvnih žila. To dovodi do slabljenja srčanog mišića.

  Očekivano trajanje života žena nakon porođaja

  Vrlo često oni koji se odluče poduzeti ovaj korak boje se da će roditi dijete, ali neće podići dijete. Kažu da ovaj postupak utječe na zdravlje, tijelo je oslabljeno, a žena nakon IVF-a živi već 11 godina. Sve ovo nije točno!

  S mojom prosječnom kćerkom studiraju 2 dječaka koji su rođeni kroz umjetno osjemenjivanje. Djeca 13 godina. Mame su aktivne, pune života i energije. Dakle, pojam da je ovaj način zatrudnje skraćuje život žene je mit, a ne stvarnost.

  Onkološke bolesti

  Često na forumima kažu da su učinci IVF-a povezani s pojavom cista i tumora u ženskim organima - onkologija nakon IVF-a je česta.

  Upozorenje! Onkologija nije izravno povezana s IVF-om. Ali istodobno, postupak OHS može postati jedan od čimbenika koji izaziva nastanak ili napredovanje bolesti, ako imate predispoziciju za to.

  Najvjerojatnije, kako kažu liječnici, rak kod pacijenata koji su prošli kroz IVF uzrokovan je kasnim porođajem, a ne samim postupkom.

  Prije nego što se odluči za postupak umjetne oplodnje, sympaty.net preporučuje testiranje tumorskih markera - tako da će žena znati o njezinim rizicima za rak.

  Djeluje li IVF na djecu?

  To je često bljesak informacija koje djeca zače na taj način razlikuju se od svojih vršnjaka. Naravno, oni su različiti, jer su toliko dugo čekali na njihove roditelje. Ovo je njihova glavna razlika. Što se tiče ostatka, kao što pokazuje život, "test tube" djeca se ne razlikuju od svojih vršnjaka.

  Također je rečeno da su djeca iz IVF-a neplodna u budućnosti. To također nije istina. Čak i moj prijatelj, koji je 1994. godine rodio djevojku s IVF-om, nedavno je imao unuku. Dakle, to također nije točno.

  Štetu ovog postupka nije u potpunosti proučavana, ali je poznato da velika količina hormona koji žena mora prisustvovati tijekom IVF-a ne prolazi bez traga. Supružnici to shvaćaju, ali riskiraju, budući da je to jedina šansa da doživite sreću roditelja.

  IVF-ovi učinci na zdravlje kod žena

  IVF: šteta i koristi

  Za parove, iznenadio dijagnoza neplodnosti, koji nije ispravljen od strane medicinske i kirurške terapije godinama, korištenje potpomognute oplodnje, naime, eko za žene - to je jedina nada da obiteljsku sreću u obliku rođenja djeteta. Mnogi parovi postavljaju pitanje "Je li IVF siguran?", "Je li IVF štetan za zdravlje?", "Koje efekte može IVF donijeti ženama?". Kod izvođenja IVF-a uvijek postoje rizici. Kao i kod najjednostavnijih manipulacija, čak i kao intramuskularna injekcija.

  Što šteti eku za ženu? Pokušat ćemo to shvatiti. A što bi trebalo biti prehrana za eko Koji je učinak progesterona nakon eko?

  To također može donijeti IVF zdravstvene rizike za žene.

  In vitro oplodnja dala je tisućama parova najveći i dugo očekivani dar sudbine - svoju omiljenu djecu. Međutim, kako kažu, morate platiti za sve u životu. Takva naknada je eko rizik za žene. Negativne posljedice eko-e za ženu u nedostatku pravovremene dijagnoze i brzog liječničkog odgovora na strašne komplikacije mogu pacijentu i novorođenom djetetu stajati životom.

  Kod primjene IVF-a, pronađene su komplikacije koje su različite, ovisno o stupnju protokola. Većina IVF-a je opasna za žene s istodobnim somatskim patologijama, jer upotreba potpomognutih reproduktivnih tehnologija podrazumijeva veliko hormonsko opterećenje na tijelu. Eco ixi pixie

  Nuspojave nakon IVF-a dijele se u neposrednu i udaljenu.

  IVF: Implikacije za zdravlje žena

  IVF: opasnost za žene u obliku psiho-emocionalnih poremećaja. Inspiriran nadi prestižni i tako blizu sreći, žena se osjeća veliki i spreman je da bi bilo žrtvu i manipulacije kako bi se konačno čuti prvi miješajući svoje dijete. No, ponekad, iz raznih razloga, protokol IVF nije uspješan. Eko i ektopične trudnoće su kompatibilne? Za žene ovo je veliki udarac, a na pozadini ovih događaja mnogi razvijaju depresivne poremećaje. U nekim slučajevima, daljnje upravljanje pacijentom je nemoguće bez uključivanja psihologa, a ponekad i psihijatara. Međutim, ne trebate se brinuti toliko, jer medicinska statistika kaže suprotno:

  Osim toga, medicinska promatranja kažu da je stotinu i nekih žena koje nisu uspjele, nakon nekoliko mjeseci čak i samu trudnoću. To je objašnjeno hormonskim skokom, normalizacijom hormonalnih razina, početkom samo-ovulacije i početka trudnoće. Nemojte se bojati takvih poteškoća, jer dugu cestu uvijek počinje jednim malim korakom.

  IVF: negativni učinci stimulacije jajnika

  Učinci stimulacije jajnika na IVF su jedna od najčešćih komplikacija u in vitro oplodnom protokolu. Da bi se postigla in vitro oplodnja, liječnici plodnosti moraju dobiti biološki materijal od majke i oca kako bi dobili jaja, žensko tijelo prolazi kroz takav proces kao stimulacija ovulacije. Stimulacija se odvija uz uporabu snažnih hormonskih lijekova koji, pored željenog učinka, mogu imati suprotno. Ovo se stanje naziva sindrom hiperstimulacije jajnika.

  Učinci stimulacije s IVF. Patogenetski mehanizam stvaranja sindroma hiperstimulacije jajnika potpuno je nepoznat i tema je za raspravu. Kao rezultat toga, utjecaj na vrh jajnicima luteinizirajućeg hormona i humanog korionskog gonadotropina, počinje povećanu proizvodnju estrogena, kao što je navedeno od strane „X Factor”, čija je osnova još nije regulirano lijek. Ova tvar dovodi do ukupnog izljeva - propotevanie, tekući dio krvi u izvanstanični prostor, pridonosi stvaranju komplikacija, kao što su ascites, - tekućine otkrivanje u trbušnoj šupljini, hydrothorax - akumulacije u pleuralni šupljine transudate, anasarca - univerzalni edem. Masivna preraspodjela komponente tekućine iz vaskularne hrđe na ekstracelularni prostor dovodi do smanjenja BCC i promjena indeksa hemostasiograma. To povećava rizik od svih vrsta tromboze - cerebralni infarkt, miokardij, plućna embolija.

  Kliničke manifestacije ovog učinka nakon IVF-a:

  • Osjećaj opće slabosti, vrtoglavice, glavobolje različitih intenziteta i trajanja, ovisno o težini takvih komplikacija;
  • Zbog nakupljanja ascitesnih sadržaja u abdominalnoj šupljini, abdomen počinje značajno porasti, a veličina koja varira na isti način ovisno o stupnju hiperstimulacije jajnika.
  • Osjećate mučninu, povraćate.
  • Smanjena glomerularna filtracija kod bubrega. Smanjenje ukupne količine urina, do anurije - potpuni nedostatak proizvodnje urina bubrega, što dovodi do stvaranja akutnog zatajenja bubrega.
  • Smanjenje kvalitete života žena.
  • Sindrom ozbiljnog edema, koji se očituje formiranjem edema ruku, nogu, lica, a ponekad i svim organima i tkivima tijela.
  • Smanjenje volumena cirkulirajuće krvi dovodi do zadebljanja koja prijeti povećanom trombozom. To su miokardijalni infarkt, cerebralni infarkt, plućni tromboembolija.
  • Brzo dobivanje težine.

  Sindrom hiperstimulacije jajnika je složen sindrom u kojem je važna rana dijagnoza ovog stanja i rano pokretanje terapijskih mjera za njegovo ublažavanje.

  Posljedice za žene nakon eko: torzija hiperstimuliranog jajnika.

  Tijekom stimulacije ovulacije kako bi se postigao fenomen superovulacije, javlja se hiperstimulacija jajnika. Ovaj organ može rasti u veličini kada se izloži snažnim hormonskim lijekovima koji mogu izazvati hiperfunkciju jajnika, značajno povećanje veličine, čime se povećava rizik od njegove torzije. Ako se takvo patološko stanje javlja, postupak može proći do nekroze jajnika i mora se ukloniti. A to u kasnijim pokušajima da postane trudna smanjuje mogućnost dobivanja jajnih stanica, budući da neće biti već jedan jajnik, tj. Šanse su smanjene za 50%. Kako se javlja priprema za eko-ixi?

  IVF: ženska zdravstvena opasnost u obliku cista rupture

  Proces iste stimulacije jajnika može se odvijati s formiranjem višestrukih cista s tekućim sadržajem. pod određenim uvjetima, ove ciste su u opasnosti od rupture. Ruptura ciste može biti popraćena značajnim krvarenjem, što se manifestira kod žena u obliku oštro početka akutnih bolova u donjem dijelu trbuha. Blijeda koža, tahikardija, gubitak svijesti. Ovo je hitna situacija koja zahtijeva hitno kirurško liječenje.

  Žena koja prolazi kroz protokol ekstrakorporalne gnojidbe mora biti obaviještena o svim komplikacijama koje se mogu pojaviti tijekom manipulacije i biti obučeni u taktici djelovanja u slučaju njihove pojave.

  IVF i posljedice za ženu nakon obavljanja pervaginalne punkcije kako bi sakupili jaja.

  Transvaginalna punkcija je manipulacija u kojoj se prikuplja biomaterijal (jaja) za njihovu daljnju gnojidbu. Budući da je riječ o invazivnom postupku, žena i liječnik trebaju se pripremiti za moguće komplikacije.

  Pucanj u IVF: učinci

  • Budući da je probijanje neka vrsta bušenja zida vagine i cirkulacijskog tkiva za ulazak u abdominalnu šupljinu, takva manipulacija podrazumijeva traumatsku vaskularnu leziju. Stoga, pri izvođenju takvih manipulacija, postoje visoki rizici od vaginalnih hematoma.
  • Budući da bušenje podrazumijeva prodiranje u trbušnu šupljinu, tada je, dakle, to rizik zaraznog procesa. Stoga, prilikom izvođenja ove manipulacije, potrebno je provesti sve norme asepsije i antiseptike, a takvu manipulaciju treba obaviti iskusni stručnjak.
  • Moguća neželjena posljedica ove manipulacije je ozljeda mokraćnog mjehura. to je zbog anatomske blizine maternice, jajnika i samog mjehura. Isti postupak bi trebali obavljati iskusni stručnjaci, međutim čak ni iskusan liječnik nije osiguran protiv bilo kakvih komplikacija. Svaka invazivna intervencija u tijelu je rizik.
  • Transvaginalna punkcija je bolna procedura koja se obavlja pod intravenoznom anestezijom. I svaka anestezija može imati nepredvidljive posljedice za ženu.

  Prijelaz embrija u IVF: nuspojave za majku

  Nakon oplodnje izvođenje, tj oocita majke i očeve spoj nastaje sperme presađivanje embrija u maternicu ili na blastociste morula fazi. Ova manipulacija može biti malo neugodna, ali ne zahtijeva anesteziju. Nakon transfera, najčešće komplikacije - je pojava od izvanmaternične trudnoće, situaciji u kojoj je embrij se u prilogu nije u maternici, i jajovoda, koja je također pun komplikacija.

  Također, ova manipulacija može biti komplicirana zaraznim komplikacijama za ženu.

  IVF: opasnost za zdravlje žena u obliku višestrukih trudnoća

  Uvijek kada se prenose embriji s bračnim parom, raspravlja se o njihovu broju. Prilikom prijenosa nekoliko embrija, šanse implantacije najmanje jednog od njih su veće nego kod prenošenja jednog. Ali, ne postoje tako rijetki slučajevi kada se ne ugrađuju jedan, već dva, tri ili čak četiri embrija - to se zove višestruka trudnoća. Više trudnoće je dvostruki rizik, dvostruko opterećenje na ženskom tijelu. A to je i društveni problem - nisu svi bračni par spremni preuzeti odgovornost za dvije ili čak troje djece, jer financijska dobrobit u ovoj situaciji igra važnu ulogu.

  Gestational complications nakon IVF: statistike.

  Prema statičnim informacijama o nastanku takvih komplikacija trudnoće kao prijetnji pobačaja, spontanom pobačaju, propuštenom abortusu, prijetnja preranog rođenja se opaža 3 puta češće nego kod spontane trudnoće. Takve trudnoće mogu biti komplicirane i znakovima infekcije utero-fetusa, koje mogu dati svoje komplikacije na posteljicu u obliku razvoja chorionamnionitisa, a fetus u razvoju u obliku fetalne upale pluća, koji je tijekom neonatalnog razdoblja prilično teško ispraviti. Postoji li stimulacija za eko

  Učinci IVF-a na zdravlje žena: onkologija

  IVF: nuspojave od djeteta

  Pitanje posljedica i utjecaja na bebe s testnom cijevi od samog načina njihove proizvodnje je prilično kontroverzno i ​​još uvijek ostaje predmetom žestokih rasprava među članovima medicinske zajednice.

  Mnogi liječnici smatraju da bi djeca koja su se na taj način liječili vjerojatno više neplodna. Međutim, takvi se slučajevi često nalaze među ljudima zamišljenim na prirodan način. U toj činjenici može postojati uzrok genetskih defekata, stoga je u ovom trenutku vrlo teško točno utvrditi uzrok takvog stanja.

  Problemi imuniteta takve djece također mogu utjecati ne samo na način na koji su zamišljeni, nego i na nasljedne čimbenike.

  IVF: Posljedice za zdravlje djeteta također su vrlo kontroverzne, ali statistika daje ovaj izgled:

  • Problemi u funkcioniranju kardiopulmonalnog sustava;
  • Patologija živčanog sustava;
  • Niske težine rođenja te djece.

  No, vrijedi ponoviti da se iste komplikacije mogu pojaviti tijekom spontane trudnoće.

  Međutim, rizici prirođenih malformacija svedeni su na minimum. Kao i prije presađivanja, kromosomski skup embrija može se odrediti genetskim istraživanjem.

  IVF: Primijenjene pomoćne reproduktivne tehnologije nesumnjivo utječu na žensko tijelo. Međutim, nije moguće nedvosmisleno odgovoriti na pitanja "IVF je štetan za zdravlje žene ili ne", "IVF je šteta zdravlju ili samo prilika da pronađete sreću majčinstva". Da, postoje neke komplikacije IVF-a kod žena u obliku komplikacija hiperstimulacije jajnika, nuspojava eko hormonske terapije, rizika i opasnosti, no u medicini uvijek treba postojati pravilo: morate vagati rizike i prednosti svakog pojedinog bolesnika i postupati prema ovoj odluci.

  Žensko zdravlje nakon IVF-a

  IVF i štetu zdravlju žena - koncept je vrlo relativan.

  Zdravlje nakon IVF-a ovisi o mnogim čimbenicima, počevši od početne razine zdravstvenog stanja određenog pacijenta, završavajući sa komplikacijama koje su se pojavile tijekom protokola. Međutim, žena, unatoč svim poteškoćama i teškoćama, spremna je provesti in vitro oplodnju, pogotovo jer savezni program za besplatni IVF OMS omogućuje svaku ženu Ruske Federacije potrebu za in vitro oplodnjom da doživi radost majčinstva. za to morate podnijeti zahtjev za web mjesto, ispunjavajući tako svoj najdražniji san.

  Učinci IVF-a na zdravlje žena

  Za liječenje bilo kojeg oblika neplodnosti, odavno postoji izlaz - in vitro oplodnja (IVF) u raznim varijantama. Rijetko su neki liječnici ili rodbina razmišljaju, a koje su posljedice eko za zdravlje žena? Koja je cijena, a to nije materijalna strana, žena plaća za sreću da bude majka?

  Nuspojave

  Žena u protokolu podložna je ogromnim količinama različitih lijekova. Najčešće nuspojave eko lijekova (progesteron, hCG) slične su onima koji su prisutni tijekom menstruacije. Može imati glavobolje, nadutost, razdražljivost, bol u dojkama, pospanost, depresija i promjene raspoloženja. Budući da ti simptomi mogu biti uzrokovani trudnoćom, žene se savjetuje da ne prestanu uzimati lijekove sve dok ne daju krv za određivanje hCG-a.
  Neke eko-komplikacije:

 • žene doživljavaju nelagodu tijekom intramuskularnih injekcija ili ih pronalaze vrlo bolne. Mnogi bolesnici imaju alergijsku reakciju, razvoj urtikarije, osip ili bolne grudice na mjestu ubrizgavanja;
 • Kod vaginalnih pripravaka, mnogi se žale na neugodan vizualni izgled otpadaka droga, suhoća rodnice, razvoj infekcije kvasca;
 • Mnogi lijekovi uzrokuju debljanje, a ako žensko tijelo nije bilo savršeno prije postupka, tada dodatnih 5-10 kg neće joj biti baš ugodno.

  Nedostaci postupka ne odnose se samo na zdravstvene probleme, ali ako se sve ispostavi, žena će postati majka, stoga riskira razumijevanje štete eko.

  Pojedinosti o rizicima

  Više od 10.000 beba godišnje se rabi pomoću IVF tretmana, tijekom kojih majke dobivaju jake doze hormonskih lijekova kako bi stimulirale jajnike kako bi se dobio maksimalni broj jaja. Hormonski lijekovi mogu uzrokovati:

  1. reakcija na lijekove.
   Blaga ekološka komplikacija, izražena kao slaba alergijska reakcija tijela na hormonske lijekove, manifestira se u obliku vrućeg bljeska (iznenadna groznica po cijelom tijelu), razdražljivost, glavobolje i anksioznost. Simptomi obično nestaju nakon kratkog vremena, ali ako se to ne dogodi, trebali biste se što prije konzultirati s liječnikom.
  2. Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS).
   EHH može biti zdravstvena opasnost od prekomjerne reakcije na plodne pripravke koji se koriste za stimulaciju proizvodnje jajašca. To može uzrokovati simptome kao što su nadutost i bolovi u donjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje i vrtoglavica. Posljedice za ženu s OHSS-om: gubitak trudnoće, razvoj cističnih formacija, nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Ovo je najopasnija komplikacija, jer čak može biti smrtonosna.
  3. Pobačaj.
   Unatoč činjenici da rizik od spontanog pobačaja nakon IVF-a nije veći nego nakon prirodnog začeća, onda ako se to dogodi, psihološki je teže ženu preživjeti.
  4. Ektopična trudnoća.
   Kad se embrij razvija u jajovodu, a ne maternici, trudnoća se naziva ektopičnim. U liječenju IVF-a, rizik od ektopične trudnoće raste do 1-3%, osobito kod žena s oštećenim jajovodima. Ovo stanje može uzrokovati krvarenje, uklanjanje jajovode, pobačaj.
  5. Višestruka trudnoća.
   Utjecaj na tijelo jakih lijekova može dovesti do normalnog endometrija i uzrokovati implantaciju nekoliko blastocista. Kada dijagnosticira razvoj u maternici nekoliko embrija (blizanci, trojke ili više), liječnici se počnu brinuti. Uostalom, fizički je vrlo teško za ženu izvaditi i roditi nekoliko voća, osobito s obzirom da žene u dobi i s nesavršenim zdravlje idu na IVF. Za ženu je takva trudnoća povezana s većim rizikom od pobačaja ili problema s djecom nakon porođaja.

  Ovdje su navedeni samo službeno registrirani negativni učinci eko. Znanstvenici ne smatraju faktor rizika za psihološko stanje žene nakon neuspjelih pokušaja. Nakon što je vidio negativan test, mnogi pada u dugotrajnu depresiju. S godinama, žensko tijelo istrošeno, toliko, nakon što je preživjelo nekoliko pokušaja, žale se na opće pogoršanje zdravlja, dobitak na težini i problema gastrointestinalnog trakta. Kao što vidite, sve posljedice eko za žene nisu u potpunosti razumljive.

  IVF i rak

  Britanski znanstvenici nedavno su izjavili: "Mnoge klinike ugrožavaju zdravlje potencijalnih majki, koriste velike doze hormona za stimuliranje jaja, kao i steroidi koji se koriste za olakšavanje implantacije embrija. Pomoćne reproduktivne tehnologije jedino su područje medicine gdje se hormonske doze ne reguliraju, a to je pogrešno. Preporučili smo doze, ali nisu obvezni, a neke klinike prelaze te razine, a ne razmišljaju o tome što eko efekt može biti za ženu. "
  Eksperimenti provedeni u Engleskoj 2013. pokazali su da metode stimulacije jajnika za povećanje broja jaja ne mogu uzrokovati rak.
  Kao odgovor, američki stručnjaci iz Ekološkog svijeta i zdravstvenog društva izjavili su da predstavljena studija o povezanosti karcinoma i IVF-a nije posve pouzdana. Uostalom, većina studija koje proučavaju ekološke učinke upućuju na to da je povećani rizik uglavnom posljedica problema koji je prouzročio ženi koja je podvrgnuta postupku, a ne hormonalnih lijekova. Međutim, novi rezultati pokazali su da je rizik razvoja raka bio najveći tijekom prve tri godine nakon primanja liječenja i kod mlađih žena bez posebnih zdravstvenih problema. Rizik je vrlo mali, ali to je. Statistika: samo 15 od 10.000 žena razvilo je rak jajnika tijekom studijskog razdoblja, u usporedbi sa oko 11 na 10.000 žena bez IVF-a.
  Znanstvenici su zaključili da žene koje idu na IVF postupak s određenim problemima, kao što je endometrioza, mogu imati povećani rizik od razvoja raka jajnika.

  Još jedna studija

  Američko društvo za rak je anketirano 255.786 žena nakon IVF-a tijekom 8,8 godina, a zabilježeno je 386 slučajeva raka jajnika.
  Također su otkrili da su žene u opasnosti:

 • koji više nisu trudni i nisu rodili nakon IVF-a;
 • prošli nekoliko pokušaja;
 • nakon 35 godina starosti.

  U slučajevima kada je pacijent primio liječenje zbog partnera (muški faktor), rizik je bio minimalan.
  Gotovo sve studije o učincima eko na žene nisu otkrili povećani rizik od razvoja raka dojke ili raka maternice.
  Voditeljica reproduktivne medicine u bolnici St. George u Londonu, Gita Nargund poziva znanstvenike da više istraživanja o dugoročnim zdravstvenim problemima žena nakon IVF-a: "Imamo zabrinutost zbog rizika od stimulacije jajnika. To može uzrokovati, nakon nekog vremena, bolesti reproduktivnih organa, posebice raka maternice ili jajnika. "

  Svatko bi trebao shvatiti da eko za žene nije lijek za liječenje neplodnosti, ovo je posljednji korak na korak liječenja. Potrebno je proći sve mogućnosti (tradicionalna medicina, hirudoterapija, hodočašće na sveta mjesta), a tek tada odlučiti o IVF-u.

  Moralna pitanja

  Posljedice eko posljedica nisu samo zdravstveni problemi već i etički problemi. Ideja odabira nekih zametaka i potencijalnog ubijanja drugih nije općenito prihvaćena smireno. Prije početka liječenja treba razmotriti vlastiti stav o ovom pitanju, podsjećajući na činjenicu da Katolička crkva ne odobrava, a pravoslavni dio odobrava ART. To je neophodno tako da tijekom postupka žena ne odustaje od eka, objašnjavajući da počinje veliki grijeh. Prekinuti tretman može uzrokovati ozbiljne komplikacije nakon eko, do hospitalizacije.
  IVF liječenje može imati jak emocionalni i psihološki učinak. Ekološki problem je u tome što mnoge žene su prisiljene provesti nevjerojatan novac za liječenje i u većini slučajeva ići u kliniku u nekom drugom gradu, što dovodi do najjačih emocionalnih napetosti i želje da se odrekne svega.
  Za partnere ova faza je vrlo teška, jer mnogi ne podnose stres i razvod. To se posebno odnosi na parove u kojima je čovjek potpuno zdrav.