Polyp endometrija i IVF

Zdravlje

Patologija maternice često uzrokuje neplodnost. Endometrijski polip može dovesti do oštećene plodnosti. I IVF i druge pomagane reproduktivne tehnologije su kontraindicirane u otkrivanju ove formacije.

Potrebno je podvrći liječenju, a tek nakon toga zatrudnjeti.

Polyp endometrija i neplodnost

Ako se polipi pojavljuju na sluznici maternice, to često dovodi do neplodnosti ili uobičajenog pobačaja.

U razvoju neplodnosti dva su faktora glavna uloga:

 1. Hormonsko. Postoji nekoliko vrsta polipa u maternici. U žena reproduktivne dobi, to je češće žljezdan polip. Razvija se na pozadini endometrijske hiperplazije. Njegov izgled je obično povezan s dvostrukim procesima u tijelu, što dovodi do poremećaja procesa sazrijevanja jaja.
 2. Majka. Čak i ako se jaje sazrijeva i oplodi, mora se ugraditi u zid maternice. Ali struktura i funkcija njegove sluznice je slomljena. Zbog toga maternica nije spremna za primanje embrija. Ne integrira se u endometrij, pa se stoga trudnoća često ne javlja ni sa očuvanom ovulacijom.

Polipa u maternici i IVF

Ako se polipi pojavljuju u maternici, i IVF i druge potpomognute reproduktivne tehnologije imaju nisku stopu uspjeha. Zbog toga u VitroKliniku ponašamo IVF nakon uklanjanja polipa.

Pomoću in vitro oplodnje možete prevladati različite oblike neplodnosti. Mnogi procesi možemo kontrolirati gotovo u potpunosti. To je sazrijevanje jajašaca, njihova gnojidba s spermom ili pojedinačnom spermom (ICSI). Obrađujemo embrije u umjetnom mediju i isporučujemo ih izravno u maternicu, zaobilazeći cervikalni kanal.

Ali ne možemo kontrolirati proces implantacije embrija u endometrij. Ali ovdje je najčešće uzrok neplodnosti. Jaje oplođeno u laboratoriju, preneseno u maternicu, nije ugrađeno u zid. Stoga, šanse za trudnoću su niske.

Čak i ako se pojavi trudnoća, rizik pobačaja značajno se povećava. Sluznica maternice zahvaćena patološkim procesom često odbacuje fetus u ranim fazama njegovog razvoja.

Konačno, provođenje IVF bez uklanjanja polipa je jednostavno opasno za ženu. Neke vrste polipoza mogu se ponovno rađati u raku. Drugi se povećavaju zbog hormonske stimulacije superovulacije.

Uklanjanje polipa

Polip prije IVF-a treba ukloniti. To će znatno povećati šanse trudnoće i uspješno završiti porođaj.

Uklanjanje polipa je učinjeno kirurškim zahvatom. Za to se obično koristi histeroresktoskopija. Ova manipulacija se izvodi intrauterinalno, pod intravenoznom anestezijom.

Nakon kirurškog liječenja izvodi se histološki pregled polipa. Na temelju svojih rezultata bit će određena daljnja terapijska taktika. Mora biti potrebno dodijeliti hormonske lijekove tijekom 2-3 mjeseca.

Prema biopsiji (na histološkoj strukturi), polip može biti od četiri vrste:

 • žljezdane;
 • fibrotične;
 • miješano (fibrozno-žljezdano);
 • adenomatozna.

Kod mladih žena najčešći je žlijezdani polip. Ima povoljan prognozu i ne degenerira se u rak. No, u isto vrijeme, bolest može biti popraćena izrazitim hormonskim promjenama uz dodatak endokrinog čimbenika neplodnosti.

IVF nakon uklanjanja polipa

Obično 1-3 mjeseca nakon uklanjanja polipa, možete ući u IVF protokol. Prije toga se obavlja ultrazvučna ili histeroskopija kako bi se utvrdilo je li sluznica maternice prikladna za usvajanje embrija.

Nakon visokokvalitetnog liječenja, prognoza za napad i nošenje trudnoće je povoljna ako nema dodatnih faktora neplodnosti uzrokovanih drugim bolestima.

Endometrijski polip nakon IVF-a obično se ne ponavlja. Ponovljeni razvoj bolesti opažen je samo u slučaju kada formacija nije bila potpuno uklonjena. Ako se polip nakon IVF-a ponovio, mora se ponovno ukloniti.

Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Endometrijski polip je benigna neoplazma na sluznici maternice. Glavni uzrok ove bolesti je hormonalni poremećaj. Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji potiču pojavu ove bolesti. Unatoč svojoj benignoj prirodi, endometrijski polip često uzrokuje neplodnost. Dakle, bolest nužno zahtijeva liječenje. U tom slučaju, trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa može se pojaviti u sljedećem ciklusu.

Što je endometrija

Endometrija je unutarnja sluznica maternice. Sastoji se od žlijezda i vlaknastog tkiva i ima dva glavna sloja: osnovni i funkcionalni. Endometrij stvara potrebne uvjete za implantaciju oplođenog jajašca (blastocista). Mjesečno se pod utjecajem spolnih hormona u endometrijskim promjenama javljaju. Njezine stanice, žljezdane i epitelne, počinju postupno rastu u pripremi za implantaciju. Dakle, funkcionalni sloj endometrija doseže svoj maksimum za vrijeme ovulacije.

Kada je blastocist ugrađen u endometrit, tijelo se počinje pripremati za novo život. Brojne endometrijske krvne žile će i dalje biti dio fetalne posteljice koja pruža prehranu i opskrbu kisikom. Također u tijelu značajno povećava sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina i progesterona, koji podržavaju trudnoću u prvom tromjesečju i ne dopuštaju odbacivanje endometrija.

Ako je trudnoća, tj. implantacija blastocista nije došla, endometrij počinje postupno tanko. Oko 10 dana nakon ovulacije, endometrij je odbačen, uzrokujući menstruaciju: funkcionalni sloj ostavlja maternicu. Početkom novog ciklusa endometrij počinje rasti zbog stanica koje se nalaze u bazalnom sloju.

Što je polimera endometrija

Endometrijski polip je benigni rast koji nastaje iz endometrijskih stanica. S prekomjernom proliferacijom stanica koje čine endometrij, mogu se kondenzirati, stvarajući polip. U tom se slučaju može pojaviti jedan ili više polipa. Polip veličine kreću se od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Polip se sastoji od tijela i nogu. Noga je pričvršćena na maternicu i ima po sebi mnogo posuda, s kojima se polip hrani.

Budući da se polip sastoji od stanica endometrija, ima sličnu strukturu (žlijezde i vlaknasto tkivo). To čini polipu benigno formiranje. Međutim, ako postoje atipične stanice ili adenomatozne strukture (promijenjene žlijezde), polip postaje prijetnja i smatra se prekanceroznim stanjem. Također, neki oblici raka endometrija su eksterno slični polipu, tako da se uklonjeni polip uvijek šalje za histološki pregled.

Uzroci endometrijskog polipa

Endometrijski polip se može pojaviti u bilo kojoj dobi: kod mladih djevojčica u pubertetu, u periodu trudnoće, kao i prije i poslije menopauze. Točni uzroci pojavljivanja endometrijskih polipa i dalje se istražuju. Vrlo često nastaju polipi protiv pozadine endometrijske hiperplazije.

Hiperplazija se odnosi na abnormalnu proliferaciju stanica endometrija. Ova bolest je povezana s oslabljenim hormonskim razinama, kod kojih dolazi do povećanja proizvodnje estrogena i progesteronskog nedostatka. Polip protiv pozadine hiperplazije uzrokuje konsolidacija ekspandirane tkanine na jednom mjestu.

Osim toga, nije isključena uloga zaraznih i upalnih bolesti u formiranju polipa, kao i ozljeda i mehanička oštećenja maternice (abortus, curettage, kirurška intervencija itd.). To je zbog činjenice da endometrijski polip nije uvijek praćen hormonalnim poremećajima i hiperplazijom. Drugi razlog za pojavu polipa je povećani rast krvnih žila u maternici.

Simptomi polimera endometrija

U mnogim slučajevima endometrijski polip može biti asimptomatski i može se otkriti samo u rutinskom ginekološkom pregledu. Ako je endometrijski polip povezan s hormonskim neravnotežama i razvojem hiperplazije, može imati sljedeće kliničke manifestacije:

 • kršenje menstrualnog ciklusa;
 • intermenstrualni krvarenje (teški ili blage);
 • obilna iscjedak tijekom menstruacije;
 • iscjedak s grčevima kod djevojčica tijekom puberteta;
 • krvarenje iz žena u postmenopauzi;
 • donja bol u trbuhu s velikim polipima;
 • bol tijekom i nakon seksa;
 • neplodnost.

Trudnoća nakon endometrijskog polipa

Endometrijski polip je čest uzrok neplodnosti. To je zbog činjenice da se polip može razviti u pozadini hormonskih poremećaja, što negativno utječe na sposobnost začeća (dovesti do anovulacijskih ciklusa, itd.).

Prisutnost polipa endometrija može ometati normalnu implantaciju fetusa u zidu maternice. Prema tome, trudnoća se ne pojavljuje ili dolazi do pobačaja. Također izazvati pobačaja može nedostatak progesterona, koji se promatra tijekom razvoja polipa.

U većini slučajeva, trudnoća nakon endometrijskog polipa javlja se ako je polip bio jedini uzrok neplodnosti. Planiranje trudnoće nakon uklanjanja endometrijskog polipa je neophodno, usredotočujući se na rezultate liječenja tijekom vremena.

Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Liječenje endometrijskog polipa uključuje dva pristupa: kirurški i medicinski.

Hysteroskopija i laparoskopija koriste se za kirurško liječenje. Ove dvije metode smatraju se najosobnijim i manje vjerojatno da će ozlijediti ženske genitalije. Za rad koriste se posebni alati s izvorom svjetlosti i mikro video kamerom. Instrument se nalazi u šupljini maternice, a kirurg može vidjeti sve što se događa na zaslonu monitora, na kojem videokamera odašilje sliku. Mikromanipulatori odviju ili isključuju polip s nogom. Zatim se mjesto vezivanja polipa tretira električnom strujom ili posebnom kemijskom otopinom. Ovo sprečava da se polip ponovno pojavi na ovom mjestu. Udaljeni polip šalje se za histološki pregled, gdje će se odrediti njezina struktura. Na temelju studije utvrdit će se taktika daljnjeg liječenja. U prisutnosti hormonalnih poremećaja, žena će dobiti odgovarajuću terapiju koja može uključivati ​​kombinirane oralne kontraceptive, lijekove s gestagensima i hormonima koji oslobađaju gonadotropin. Pripreme se individualno propisuju kod liječnika.

Praćenje liječenja provodi se nakon 3-6 mjeseci od početka terapije. Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa može se pojaviti u sljedećem menstrualnom ciklusu nakon ažuriranja endometrija. Međutim, trebali biste se pobrinuti da se stanje zdravlja stabilizira i buduće dijete nije u opasnosti. Stoga je trudnoća nakon endometrijskog polipa poželjno odgoditi sve do potpunog oporavka tijela.

IVF nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Trenutno, moderne reproduktivne tehnologije ne stoje mirno, predstavile su desetke tisuća parova sretnim majčinstvom.

IVF se izvodi za žene s neplodnosti, dok patologija maternice čini gotovo polovicu slučajeva, a većina njih povezana je s endometrijskom patologijom, odnosno polipom ili polipima utorne šupljine. Ako se takva patologija detektira, svaki postupak potpomognutih reproduktivnih tehnologija, uključujući IVF, je kontraindiciran. Pokušajmo shvatiti što je endometrijski polip i kako utječe na trudnoću?

Endometrijski polip je benigna hiperplazija unutarnjeg sloja maternice, najčešće na trbuhu i prisustvu krvnih žila. Oni su kao pojedinci od malih do velikih, ponekad izbočenih izvan maternice i višestrukih, što ukazuje na razvoj polipoze kod žena.

Zašto nastaje?

Često je zainteresiran za mnoge žene, ali odgovor na njega još uvijek nije moguć, no čimbenici koji dovode do njegovog razvoja su:

 • hormonalne promjene povezane su sa smanjenjem razine progesterona i viškom estrogena što dovodi do povećanja endometrijske proliferacije u odnosu na ovu pozadinu
 • medicinskih i spontanih pobačaja
 • Mornarica u uterus dugo vremena
 • prethodne trudnoće su povezane s patologijom vezanosti i odvajanja odraslog
 • kroničnih upalnih bolesti zdjeličnih organa i razvoja endometritisa
 • prisutnost kronične ekstragenitalne patologije
 • uzimanje tamoxifena ili pogrešan tretman s drugim hormonskim lijekovima.

Što su oni?

Mogu biti funkcionalni ili placentni. Prema histološkoj strukturi, svi polipi podijeljeni su u vlaknastu, žljezdanu, kombinaciju i adenomatozu.

Najčešće, endometrijski polip s malom veličinom ima asimptomatski tijek, ali ako su njegove dimenzije relativno velike, to može dovesti do razvoja takvih simptoma kao što su:

 • iscjedak bjelkaste boje genitalnog trakta
 • poli ili hypermenorrhea tijekom menstruacije ili opažanja u razdoblju između mjeseci
 • kontakt krvarenje
 • povlačenjem bolova u donjem abdomenu izraženom velikim polipima
 • neplodnost.

Uz kliničku sliku, dodatne dijagnostičke metode koriste se za dijagnosticiranje polipa. Među njima, glavno mjesto pripada:

 • Ultrazvuk - studija u kojoj se u šupljini maternice na pozadini homogenog endometrija određuje hiperplazija endometrija, s jasnim obrisima
 • Histeroskopija - instrumentalna invazivna metoda koja omogućuje ne samo vidjeti, već i ukloniti ovu formaciju s kasnijom histološkom provjerom
 • Hormonska pozadina žene
 • Medicinsko-dijagnostičko istraživanje je manje informativno, ali omogućuje da se ta formacija identificira histološki.

Tretman takvih formacija samo je operativan. Jedna od najčešćih je metoda terapeutske i dijagnostičke curettage, ali njegov nedostatak leži u slijepoj curettage, a noga polipa ostaje u šupljini i najčešće se javlja u roku od nekoliko mjeseci. Histeroskopija se smatra prikladnijom i praktičnijom, uklanjanjem polipnog stabla i cauteriziranjem ove stranice za prevenciju recidiva.

Endometrijski polip i eko koncepti nisu kompatibilni, budući da je ova metoda kontraindicirana u dijagnozi polipa, jer se povećava rizik od komplikacija i neuspješnih pokušaja implantacije. U većini slučajeva, između patologije endometrijskog polipa maternice zauzima vodeće mjesto u pojavi neplodnosti. To je zbog dva čimbenika: hormonalna i maternica. Hormonalni faktor javlja se u dishormonalnim uvjetima koji dovode do endometrijske hiperplazije i razvoja polipa, te se zbog toga poremetilo proces sazrijevanja jajašaca, što dovodi do anovulacije. Čimbenik maternice povezan je s kršenjem strukture endometrija, a zatim oplođeno jajašce nije u stanju ugraditi u šupljinu maternice.

Eko nakon uklanjanja endometrijskog polipa izvodi se u svim slučajevima, budući da njegova prisutnost smanjuje rizik od pozitivnih rezultata. Zadatak i mogućnosti gnojidbe su uzimanje jaja i spermijskih stanica, uzgoj ih u specifičnom okolišu i njihovo sijanje u maternicu, no proces implantacije još nije moguće kontrolirati i ako ima promjena, osobito polipa ili polipa, tada je šansa za pojavu i razvoj trudnoće vrlo niska. Stoga, prema kliničkim smjernicama i programima IVF-a, maternica polip je kontraindikacija za njegovu primjenu i pokušaj je moguć samo nakon njegovog uklanjanja. Teoretski, početak trudnoće s polipom je moguć, ali rizik od spontanog pobačaja u ranoj fazi je vrlo visok, a za ženu je rizik povezan s pretvorbom dobroćudnog obrazovanja u lošu kvalitetu.

Kako provesti metodu histeroskopije prije IVF-a? To pitanje često postavljaju žene koje pate od neplodnosti i žele postati mame. Operacija se izvodi pod radnim uvjetima pod općom anestezijom na ginekološkoj stolici. Histeroskop i voda ili zrak uvedeni su u šupljinu maternice kako bi poravnali zidove maternice i slika je prikazana na ekranu kroz optički sustav. Zatim, pomoću posebnog alata polip se ukloni, pregledava cijelu šupljinu maternice i šalje ga za histologiju.

Eko nakon uklanjanja polipa i ispitivanja histološki se provodi nekoliko mjeseci kasnije. Prije toga ponovno se izvodi ultrazvuk ili histeroskopija, što omogućuje procjenu endometrija za daljnje liječenje i isključuje endometritis, što također značajno smanjuje šanse implantacije gnijezdećeg embrija. Ako nema neoplazmi i isključuju se drugi čimbenici neplodnosti, eko rezultat će biti povoljniji, a šanse za pozitivan ishod trudnoće znatno će se povećati.

Polip nakon eko u 95% slučajeva se ne ponavlja. I samo u 5% slučajeva nakon histeroskopije, polip se ponavlja, što je posljedica nepotpunog uklanjanja njegove noge i nepotpune cauterizacije poliprora. Ponekad, nakon histeroskopije, nekoliko mjeseci kasnije, pokušaj eko je nepovoljan, rizik polipa opet se povećava i mora se ponovno ukloniti.

trudnoća

Mnoge žene postavljaju pitanje: Je li moguće doći do trudnoće s endometrijskom hiperplazijom ili polipom? Odgovor u svakom slučaju je individualan. Ako je trudnoća već počela, nitko ga neće prekinuti, ali žena će biti pod nadzorom liječnika plodnosti, ali ta je situacija teoretski nemoguća zbog činjenice da popis pregleda prije eko ne može propustiti prisutnost polipa u maternici. Najčešće se to događa tijekom prirodne oplodnje. Ne možete ostaviti sve što je moguće, jer takva patologija može ometati implantaciju embrija, kao i uzrokovati ektopičnu trudnoću. Slučajevi kod kojih se fetus razvija u maternici s povećanim endometrijom karakteristični su za prirodnu trudnoću.

Dakle, sve žene koje su podvrgnute in vitro oplodnji, ulaze u ispitni i liječnički protokol koji omogućuje dijagnozu i ispravak patoloških stanja žena, a posebno patologije šupljine maternice. Da bi ga proučio, zlatni standard dijagnoze je histeroskopija, koja je također metoda njihova liječenja polimera endometrija. Ulazak u protokol je moguć samo nakon uklanjanja polipa ili polipa, nakon čega slijedi liječenje, što povećava vjerojatnost trudnoće i gestacije.

Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Pažljivo planiranje trudnoće, žena se može suočiti s različitim problemima koje nikada prije nije sumnjala.

Uostalom, priprema za trudnoću mora se podvrgnuti temeljitom pregledu, da prođe sva ispitivanja, ali nakon svega toga nije uvijek moguće zamisliti bebu.

Tada morate ići na ponovno ispitivanje kako biste otkrili probleme, zbog čega se ne pojavljuje trudnoća.

Već u prvoj fazi istraživanja mogu se identificirati sasvim različiti razlozi. Na primjer, tijekom prve pretrage mogu se otkriti razni upalni procesi, spolno prenosive infekcije i još mnogo toga u žena.

U pravilu, gotovo se sve liječi, tako da nakon terapije možete započeti proces začeća.

Ali ako se dugo očekivana trudnoća ne pojavi, morate potražiti pomoć liječnika. A onda se mogu pojaviti potpuno neočekivane bolesti i razlozi zbog kojih žena ne može zatrudnjeti.

Može biti sve: od individualne nespojivosti s partnerom do hormonalnih promjena u tijelu. Vrlo često endometrijski polip je uzrok neplodnosti.

Što je to?

Endometrija je unutarnji sloj maternice. Endometrijski polip takav je rast na sluznici maternice, najčešće na jednom mjestu, ali ima i višestrukih formacija.

Možete ih pronaći kada ih pregleda liječnik, ako je polip tako velik da se prostire izvan maternice. Ali takav zanemareni oblik je rijedak, stoga je prilično teško dijagnosticirati i otkriti bolest na rutinskom pregledu.

Histerosonografija je da se sterilna fiziološka otopina ubrizgava u šupljinu maternice kroz poseban kateter. To vam omogućuje da jasno vidite polip, ako jest.

No, budući da se ovaj pregled provodi samo ako se sumnja na bolest endometrija, tada se na prvom pregledu, kada žena pregleda, planira trudnoću, ona se ne može otkriti.

Budući da endometrijski polip rijetko daje bilo kakve abnormalnosti, bolesna žena ne može se žaliti.

Ponekad, samo nakon višestrukih neuspjelih pokušaja koncepcije, nakon dugo vremena, kada odete na liječnika za neplodnost ili za druge sumnjive bolesti maternice, naznačena je histeriografija.

U nedostatku posjeta liječniku, žena dugo može ostati u mraku o prisutnosti bolesti. Ponekad postoje slučajevi kada se polip apsorbira, a žena nikad ne otkrije da ima endometrijski polip.

Endometrijski polip nije tretiran hormonskom terapijom. Možete se riješiti toga na jedini način - potpuno uklanjanje s nogom.

To se može učiniti kopanjem maternice. Mnoge se žene boji ovog postupka i brinu se da nakon toga neće moći zatrudnjeti. Pokušajmo to shvatiti.

Budući da je endometrijski polip rasipanje tkiva bilo gdje u maternici, upravo zbog toga često se ne događa trudnoća. Uostalom, plod je pričvršćen na endometrit, a za to sloj mora biti zdrava i glatka.

Ako se u prisutnosti polipa u maternici ipak pojavi trudnoća, moguća su rana i kasna pobačaja. Stoga, čak i kod IVF-a, polip se najprije uklanja.

Uklanjanje polipa najbolje je izvršiti pod kontrolom histeroskopije. Ako curetege maternice, bez provođenja ove studije, "slijepo", postoji mnogo rizika.

Histeroskopija vam omogućuje da odredite točnu lokaciju polipa i uklonite ga nogu. A zatim se uklonjena izraslina šalje za histološki pregled, koji određuje ne samo vrstu polipa nego i promjene u njemu. Zatim je propisana terapija.

Uglavnom, ovo su hormonska droga, koja se odabiru pojedinačno.

Ovdje ćete saznati možete li piti mesim tijekom trudnoće?

Razlozi za obrazovanje

Nitko ne može nazvati nedvosmisleni uzrok ove bolesti. No smatra se da je najveća uloga u pojavljivanju formacija oštećenje endometrija maternice, na primjer tijekom pobačaja.

Naravno, elementarna upala endometrija je moguća, ali često abortusi su uzrok bolesti najčešće.

Mogu li zatrudnjeti nakon uklanjanja polipa?

Nakon uklanjanja polipa, naravno, trudnoća se ne javlja odmah. Tijekom liječenja hormonskim lijekovima nakon operacije, trudnoća je jednostavno nemoguća.

U tom razdoblju žena se nalazi u ambulanti, stalno se testira i odlazi na ultrazvuk. Liječnici pažljivo prate kako nema ponovnog pojavljivanja - ponovno oblikovanje polipa, zbog čega je propisana hormonska terapija.

Nakon ukidanja hormonskih lijekova, trudnoća počinje za samo mjesec ili dva. Smatra se da je uklanjanje polipa najbolji način rješavanja pitanja neplodnosti u pozadini bolesti. Kao što pokazuje praksa, ova metoda zapravo funkcionira.

Budući da je polip endometrija u našem vremenu prilično uobičajena bolest, onda će sigurno biti prijatelji koji su ga susreli i možda su se već oporavili. Možete ih zamoliti za osobno mišljenje.

Curetage maternice danas nije strašna operacija i praktički ne nosi nikakve komplikacije. Pogotovo ako je to jedini tretman.

Ako je želja za zatrudnjenjem velika, onda biste trebali ostaviti sve sumnje i učiniti kako to savjetuje liječnik.

Kada postanete trudni nakon uklanjanja polipa u maternici - planirate trudnoću

Trudnoća nakon uklanjanja polipa je moguća odmah nakon završetka perioda oporavka. Unatoč tome, mnoge žene su prisiljene podvrgnuti dodatnim pregledima kako bi spriječile komplikacije tijekom trudnoće.

Koncepcija nakon uklanjanja polipa maternice: planiranje trudnoće

Ako je polip već dijagnosticiran, neće ga moći riješiti ni na koji način. Jedino adekvatno liječenje je operacija. Postoperativno razdoblje zahtijeva obvezno poštivanje svih preporuka liječnika za brzi oporavak ženskog tijela.

Suvremene tehnike omogućuju ženama s nerealiziranom majčinom da imaju svoju djecu neposredno nakon operacije. Međutim, planiranje trudnoće treba provesti s posebnom pažnjom.

Metode za uklanjanje polipa maternice

Uklanjanje polipa izvodi se s nekoliko metoda koje se odabiru na temelju:

 • opća klinička povijest žena
 • laboratorijske i instrumentalne podatke,
 • priroda polipoze,
 • rizik od nastanka maligniteta.

Jedino adekvatno liječenje endometrijskog polipa je operacija.

Postoje sljedeće vrste intervencija:

 • Polypectomy. Uklanjanje se javlja umetanjem polipa prije nego što se ukloni. Nakon cauterize rane elektroda ili tekućeg dušika. Dalje, polip je poslan za histološki pregled. Tjedan dana nakon operacije, obavlja se kontrolni ultrazvuk.
 • Kiretaža. Kirurški zahvat poznat kao curettage uključuje struganje endometrijskog polipa u maternici. Često je postupak kompliciran poslijeoperativnom infekcijom i ponavljanjem polipoze.
 • Ablacija šupljine maternice. Ablacija se koristi kod žena zrele dobi s ostvarenom majčinom ili kod žena s rizikom od polip degeneracije u malignu formiranost.
  Uklanjanje se provodi laserskim, radiofrekventnim valovima, tekućim dušikom, električnim strujama. Nakon ablacije, žena nema priliku samostalno provoditi dijete.
 • Histeroskopija maternice polip. Postupak je terapeutski i dijagnostički, a odnosi se na endoskopske metode uklanjanja polipa.
  Glavna prednost je mogućnost dijagnoze i istodobnog uklanjanja polipa uz pomoć snažne optičke opreme. Osim toga, oporavak nakon takve manipulacije mnogo je brži.
 • Histerectomija ili visoka amputacija. Radikalni tretman polipoze u sumnji na onkogenu degeneraciju tumora i rast metastaza. Maternica se uklanja uz dodatke.

Najčešća metoda je polytektomija - organska konzervativna kirurška tehnika koja ženi može u bliskoj budućnosti ostvariti željeno majčinstvo.

Uklonjeni polip - čimbenici koji utječu na odgodu trudnoće

U velikoj većini, uklanjanje nekompliciranih polipa ne vodi ozbiljnim posljedicama i problemima s naknadnim nosećem dijete. Mnoge žene uspijevaju uspješno osmisliti mjesec dana nakon operacije. Međutim, postoje čimbenici koji mogu odgoditi dugo očekivanu trudnoću.

Hormonski poremećaji

Nestabilne razine spolnih hormona često su uzrok zakašnjelog začeća. Tipično, kliničari su suočeni s značajnim viškom razina estrogena - ženskih spolnih hormona. S jedne strane, u ovoj situaciji, šanse za začećem se povećavaju. S druge strane, nestabilnost u omjeru hormonske ravnoteže može izazvati odbacivanje jajne stanice.

Najčešća metoda uklanjanja polipa jest polipektomija - kirurška orgulja-kirurška tehnika koja ženi omogućuje da u skoroj budućnosti postigne željeno majčinstvo.

Kada neuspješni pokušaji protiv pozadine hormonskih poremećaja, postoje rizici ponovnog pojavljivanja polipoze.

Zarazne bolesti

Postoperativno stanje žena često je komplicirano infekcijom. Ako je infekcija postala poticaj za formiranje polipa, penetracija patogenih medija u postoperativnu ranu je dovoljno velika.

Infekcija može prodrijeti s nedovoljnom rehabilitacijom opreme i antiseptičkim tretmanom genitalija nakon manipulacije.

Infekcije utječu na mogućnost trudnoće, koja se izražava u sljedećim manifestacijama:

 1. Ponavljajuća polipoza;
 2. Intrauterna infekcija embrija i rastući fetus;
 3. Poremećaji i anomalije razvoja organa i sustava nerođenog djeteta;
 4. Rizici pobačaja u ranim i kasnim razdobljima.

Kako bi se izbjegle zarazne komplikacije, trudnoća treba planirati po završetku terapije antibioticima.

Uz uobičajene preglede treba donirati krv za lančanu reakciju polimeraze, bakteriološku analizu zbog nepostojanja aktivne infekcije.

Postupak adhezije

Adhezije su moguće nakon struganja maternice. Curettage uzrokuje teške traume u maternicu, tako da oporavak traje nekoliko mjeseci. Nastajanje adhezija uzrokovano je stvaranjem žica koje mogu postati prepreka uspješnom planiranju trudnoće. Spikes zahtijeva ponovljeno uklanjanje.

Da biste spriječili opasnost od prianjanja, morate:

 • slijedite sve preporuke liječnika;
 • prisustvuju sjednicama elektroforeze, magnetnoj terapiji, laserskoj terapiji, fizioterapiji, ultrazvučnoj terapiji.

Anemična krvarenja

Nakon uklanjanja polipa, moguće je unutarnje krvarenje.

Zbog gubitka krvi:

 • nastaje anemija nedostatka željeza,
 • smanjuje se razina hemoglobina i volumen eritrocita.

U takvoj situaciji, koncepcija i normalna trudnoća su teška.

Ako se pojavi trudnoća, fetus razvija kronični hipoksični sindrom.

Kako bi spriječili anemiju potrebne su sljedeće smjernice:

 1. Terapija za rehabilitaciju droga s željeznim pripravcima;
 2. Uklanjanje krvarenja;
 3. Ispravak snage.

Žene moraju podvrgnuti redovitim pregledima liječnika, ultrazvučnih pregleda, testova krvi i urina za potpunu primjenu zdravog majčinstva.

Opća slabost, slabost

Oslabiti žensko tijelo može umor i faktor stresa. Često se povezuje s kršenjima menstrualnog ciklusa, a time i sa problemima s normalnim začećem.

Kako bi se riješio problem, preporučuje se kretanje vitaminsko-mineralnih kompleksa i aktivnog načina života. Važan aspekt je uravnotežena prehrana i uklanjanje loših navika.

Oblikovanje prianjanja zbog formiranja užeta, što može postati prepreka uspješnom planiranju trudnoće.

U nedostatku ozbiljnih komplikacija, stručnjaci savjetuju planirati trudnoću u narednih 2-3 mjeseca nakon uklanjanja polipa.

Prvo, tehnike štednje isključuju teške traume u maternicu. Drugo, uvijek postoji rizik od ponavljanja polipoze, nakon čega će biti potreban novi postupak uklanjanja.

Je li moguće zatrudnjeti nakon struganja?

Potrebno je razumjeti jednu stvar - trudnoća nakon liječenja polipoze postaje stvarnija nego prije kirurškog liječenja.

Svaka operacija zahtijeva određeno razdoblje oporavka, ali zato što je žena važna:

 • podvrgnuti liječenju lijekovima,
 • napraviti kontrolni ultrazvuk,
 • biti testirani na odsutnost infekcije i započeti pokušaje zatrudnje.

Ukupno trajanje postoperativnog razdoblja varira od 7 do 12 tjedana. Samo ako nema komplikacija i tijek korekcije lijekova je gotov, možemo li razmisliti o nastavku utrke.

Koliko dugo možete zatrudnjeti nakon histeroskopije?

Nakon histeroskopije, šanse za uspješno začeće i završetak prirodne trudnoće značajno povećavaju, međutim, nemoguće je naznačiti točne datume. Trudnoća može nastati odmah ili nakon godina.

U nedostatku trudnoće, žena će morati podvrgnuti dodatnoj dijagnostici na temu:

 • zarazne bolesti
 • endometrijski uvjeti maternice,
 • obilježja ovulacije kod žena.

Možda ćete morati podvrgnuti dugom tijeku hormonske nadomjesne terapije. Važne su analize kvalitete sperme kod muškaraca.

U praksi žene reproduktivne dobi imaju mogućnost začeća od 4 tjedna do 6 mjeseci nakon kirurškog liječenja polipoze u odsutnosti komplikacija.

Više informacija o planiranju trudnoće nakon postupka struganja navodi stručnjaka za ovaj videozapis:

Šanse za trudnoću nakon uklanjanja polipa znatno su veće kod žena reproduktivne dobi. Točno vrijeme nije moguće predvidjeti zbog individualnosti svakog organizma. Reproduktivna aktivnost žena određena je mnogim različitim čimbenicima, uključujući traumatski učinak na endometrij kao rezultat terapijskih i dijagnostičkih mjera.

Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Kao rezultat toga, unutarnja podstava unutarnje obloge se ne javlja svaki mjesec u ženskoj maternici (tijekom menstruacije). Tako polip raste. Drži se nogom do endometrija (unutarnje podstava maternice) i time sprječava početak trudnoće. Oplođeno jaje jednostavno se ne može pravilno sidriti u maternici: mjesto zauzima polip.

Polyp endometrija tijekom trudnoće

Dakle, ako se ženski polip nije našao prije začeća, ali ako je imala jednu, mogla bi i dalje zatrudnjeti, ili se polip pojavio već tijekom trudnoće, a zatim ga ne možete ukloniti prije rođenja: to može dovesti do iznenadnog spontanog pobačaja. Postoji li dodatni rizik za takvu trudnoću? Mišljenja medicinskih svjetiljki u ovom slučaju razlikuju se:

 • neki kažu da ako žena može postati trudna s polipom, fetus nije u opasnosti;
 • drugi tvrde da je rizik od pobačaja vrlo visok.

No, svi liječnici kažu da takvu ženu treba pratiti dinamički, au kritičnim razdobljima je potrebno provesti prevenciju pobačaja i placentalnih nedostataka.

U utrobi

Ta je situacija neugodna, ali ne tragična. Klinički se takvi polipi ne mogu pojaviti uopće. Ili će se osjećati kao blage krvave pražnjenja i povlačenja, bolne bolove koje zrače na donji trbuh.

U cerviksu

Gotovo da nema negativnog utjecaja na tijek trudnoće s takvim polipima, osim za komplikacije tijekom same bolesti.

 • mali krvavi ili ozbiljni iscjedak (ili u procesu ili nakon spolnog odnosa);
 • u izobilju leucorrhoea;
 • nelagoda u donjem dijelu trbuha.

Komplikacije su moguće samo ako upalni proces započinje zbog traume polipa ili njegove nekroze (smrti) zbog cirkulacijskih poremećaja. U takvim slučajevima, trudnice se propisuju prikladno (obično lokalno) liječenje ne samog polipa, već samo upalu.

U cervikalnom kanalu

Opasno je po tome što može dovesti do gubitka sposobnosti sluzi da zaštiti fetus od patogena. A infekcija tijekom trudnoće je rizik od prekida ili smrti djeteta još uvijek unutar maternice. Kao prevencija takvih slučajeva, liječnici propisuju antibakterijski tretman i protuupalnu terapiju.

Decidual polip

Stvara se zbog nedovoljne veličine unutrašnjeg grla maternice i donjeg položaja placentnog tkiva. Tipično, takav polip ne zahtijeva intervenciju liječnika, osim ako nije značajna u volumenu ili nema krvarenja.

Decidual polip pojavljuje se samo tijekom trudnoće i nakon rođenja obično nestaje sama.

Endometrijski polip uklonjen prije trudnoće

Dakle, nakon uklanjanja, žena je propisana liječenje - obično je hormonska terapija. U tom smislu postaje nemoguće zatrudnjeti tijekom razdoblja liječenja, a često i nakon nekog vremena (1-3 mjeseca).

Kada početi zanijeti?

No, trudnoća nakon polipa definitivno je vjerojatnije nego prije njegovog uklanjanja. U praksi se najčešće pojavljuje u prvih šest mjeseci nakon završetka svih lijekova. Liječnici kategorično ne preporučuju odgađanje začeća dugo vremena: nakon svega, ova bolest se ponavlja, a na polipu uklonjenog polipa može se pojaviti novi polip koji opet sprječava pojavu trudnoće.

Trudnoća nakon uklanjanja polipa

Kada je došla trudnoća, ona nastavlja bez komplikacija i, prema tome, ne razlikuje se od normalne. Jedino što se brine liječnicima je da su žene koje su podvrgnute kirurškom zahvatu za uklanjanje takvih formacija sklonije mogućnost pojave novih rasta (već tijekom trudnoće).

Mogući placentalni procesi u trudnoći uključuju placentni polip. Što bi trebalo biti debljina endometrija tijekom trudnoće, saznajte ovdje.

Ali ginekolozi su skloni vjerovati da novi procesi opasnosti i rizika za dijete neće donijeti. Stoga, čak i ako se tumor ponovo pojavi, jednostavno će se ukloniti nakon isporuke.

I konačno, recimo: zbog činjenice da se endometrijski polip često razvija bez kliničkih manifestacija, kada se ta bolest otkrije, često je u zanemarenom stanju. Ali u vrlo ranoj fazi još uvijek postoji prilika da se s bezbolnim lijekovima. Prije nego što žena prolazi kroz dijagnozu i liječenje, prije nego što je uklonjen, to je vjerojatnije da će zatrudnjeti i odnijeti dijete.

Stoga, ne zanemaruje posjete ginekologu, a ako postoji i najmanje sumnje, potrebno je proći dijagnostiku bez odlaganja.

komentari

Trudnoća nakon uklanjanja polipa

Endometrijevi polipi su prilično česta patologija maternice, koja se smatra jednim od uzroka neplodnosti, iako nije potpuno dokazana. U jednom, ginekolozi se slažu: nakon uklanjanja polipa, povećava se vjerojatnost trudnoće.

Što je polip?

Do danas, uzroci pojave polipa u maternici nisu potpuno razumljivi. Oni se mogu pojaviti ili kao rezultat hormonskih poremećaja, ili kao rezultat kroničnih upalnih procesa u zdjelici, ili nakon kirurških pobačaja. Najčešće se endometrijski polipi nalaze kod žena koje su već rađale, kao i kod žena s oštećenim metabolizmom, hipertenzijom i dijabetesom.

Polimera endometrija je vrsta "rasta" u uterusu. Najčešće je ovalnog oblika i doseže od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Polip ima istu strukturu kao i endometrij, jer je to izraslost endometrija. Po svojoj prirodi, polipi su obično benigni i rijetko uzrokuju ozbiljnu štetu ženskom zdravlju, nemaju čak nikakve posebne simptome i obično otkrivaju polip "slučajno" obavljanjem planiranog ultrazvuka ili ispitivanja žene nakon neuspješnih pokušaja IVF-a ili dijagnosticiranja uzroka neplodnosti.

Kako se liječi polip?

Najvjerojatnije polip nije uzrok neplodnosti, ali upravo su razlozi njegove pojave uzroci neplodnosti, pa se nakon otkrivanja polipa liječnici odmah preporučuju uklanjanje - to je način liječenja polipoze maternice.

Pročitajte i cervikalnu eroziju nakon porođaja

Oni uklanjaju polipa koristeći histeroskopiju (ciljani način uklanjanja) jer "slijepo" uklanjanje takvog rasta nije samo opasno nego i nedjelotvoran, jer svaki polip ima svoju "nogu", što je vrlo važno ukloniti, inače će postati "osnova" novih izraslina.

Nakon operacije, uklonjeni polip mora se dati za histološku analizu. Vrlo rijetko, ali endometrijski adenomatozni polipi su mogući, ili polipi s prisutnošću promijenjenih (kancerogenih) stanica. Nakon primanja testova, liječnik odluči kako će se nastaviti liječenje. Ako je polip "kancerogen", liječenje nastavlja onkolog. Međutim, podsjećamo da se to događa vrlo rijetko, pa ne biste trebali paničariti.

Obično se liječenje sastoji od uzimanja hormonskih lijekova (propisivanje hormonskih kontraceptiva za 2-3 mjeseca), kao i antibakterijske terapije.

Kada dolazi trudnoća nakon uklanjanja polipa?

Nakon trudnoće, nakon uklanjanja polipa, nema potrebe za "stezanjem", nakon svega, često su recidivi (novi polipi, pogotovo ako "noga" prethodnog rasta nije potpuno uklonjeno). Trudnoća nakon liječenja polipa je prilično jednostavna, osobito nakon hormonske terapije. Priče "iskusne" ukazuju da se dugo očekivana trudnoća javlja unutar 3-6 mjeseci nakon uklanjanja polipa.

Postoje i slučajevi kada se trudnoća razvija s novim polipom. Ginekolozi uvjeravaju da rast nije opasan za fetus. Trudnoća će proći bez komplikacija, a odmah nakon rođenja uklonit ćete polip.

Dakle, dame, ne brinite. Prisutnost i uklanjanje polipa nije prepreka dugo očekivanoj trudnoći.

Pogotovo za beremennost.net - Tanya Kivezhdy

Mnoge žene koje su prolazile kroz uklanjanje polipa endometrija su zabrinute oko toga koliko se šanse za liječenje neplodnosti povećavaju, kada možete planirati za začeće nakon operacije i kako će nastaviti postupak nosećeg djeteta. Ovaj je članak posvećen odgovorima na ova pitanja.

Kako uklanjanje polipa doprinosi trudnoći

Mnogo je razloga za pojavu polipa u maternici, a oni su različiti. Njihova jedina sličnost - sve to dovodi do činjenice da žene nemaju mjesečno ažuriranje unutarnje podstava maternice tijekom menstruacije. To je ono što uzrokuje pojavu polipa - svojevrsnog oblika ovalnog oblika koji se nalazi unutar maternice i oblikuje se na zidovima.

Budući da je rezultirajući proces povezan s nogu na unutarnju podlogu maternice - endometrija, vrlo često to sprječava početak trudnoće. Oplođeno jaje jednostavno nema mjesto u maternici, ne može se pričvrstiti na zid jer ga sprječava da izradi polip. Naravno, njegovo uklanjanje značajno povećava šanse za dobivanje trudne.

Stoga, ako je jedini uzrok neplodnosti polip u maternici, onda se nakon što se riješi toga žena može lako postati trudna.

Kada možete planirati trudnoću?

Da bi odgodili koncepciju djeteta nakon operacije, liječnici ne preporučuju da se taj proces započne odmah nakon završetka operacijskog razdoblja. Sve se objašnjava činjenicom da se endometrijski polip odnosi na rekurentne bolesti. Postoje slučajevi kada se novi uzgaja na mjestu uklonjenog polipa, čime se sprječava početak trudnoće.

Što su polipi endometrija

Obično stručnjaci razlikuju sljedeće oblike endometrijskih polipa:

 • endometrijski žlijezdani polipi podrijetlom iz bazalnog sloja. Oni se sastoje od stroma i žlijezda, čiji se lumen može proširiti (žljezdan-cistični polip)
 • žljezdanog vlaknastog polipa koji se sastoji od strome vezivnog tkiva i ograničenog broja žlijezda
 • vlaknasti polipi - vezivno tkivo koje su često kolagenizirane; žlijezde su vrlo malo ili odsutne
U žena koje rađaju dob, polipi obično imaju žljezdanu strukturu. Što se tiče vlaknastih polipa, oni su mnogo rjeđi i tipični su, u pravilu, za starije žene. Ponekad se u polipima endometrija javljaju poremećaji cirkulacije, krvarenja, nekrotični i upalni procesi. U nekim slučajevima endometrijevi polipi stječu karakter adenomatoznog, a zatim se smatraju prekanceroznim stanjem. Uzroci izgleda endometrijskih polipa najčešće uključuju iste hormonalne probleme kod žena, što dovodi do razvoja endometrijske hiperplazije. To je kršenje hormonske funkcije jajnika zbog visokog sadržaja ženskih hormona (estrogena) i nedostatka progesterona.

Simptomi endometrijskih polipa

Najkarakterističnije manifestacije polipa su sljedeće:

 • iscrpljujuće krvarenje iz vagine nekoliko dana nakon menstruacije
 • menstruacijski poremećaji: obilježeni slab intermenstrualni i predmenstrualni krvotok;
 • aciklički krvarenje kod žena reproduktivne dobi, posebno kod žena s anovulacijskim menstruacijskim ciklusima (za policističnu jajniku, za endometrijsku hiperplaziju);
 • masivni sluzni iscjedak iz vagine (leucorrhea);
 • uočavanje nakon intimnosti
 • bol u grčevima (s velikim polipima većim od 2 cm).

Mali polipi se obično ne manifestiraju i često se dijagnosticiraju slučajno.

Dijagnoza endometrijskog polipa

 • Način gledanja polipoza endometrija - ultrazvuk.
 • Pojasniti dijagnozu polipoza endometrija pomoću kolposkopije
 • Točna dijagnoza endometrijskih polipa izvodi se korištenjem histeroskopije
 • Najčešća metoda za dijagnozu i liječenje endometrijskih polipa je dijagnostička curetaža, nakon čega slijedi histološki pregled uklonjenog materijala.

Što su opasni polipi endometrija

Stoga je pravovremena dijagnoza i uklanjanje polipoza endometrija vrlo važna za održavanje zdravlja žene.

 • Budući da su uzroci razvoja endometrijskih polipa često hormonski problemi, polip može dobro poslužiti kao signal za moguću neplodnost.

Stoga najprije morate ukloniti polip, vratiti hormonalnu ravnotežu, a zatim samo planirati trudnoću.

 • Bez liječenja, polip će biti trajni uzrok intermenstrualnog krvarenja, fokus seksualno prenosivih infekcija (STD), i dodatno će ometati trudnoću i, posebno, porođaj.

Sprječavanje formiranja polipoza endometrija

Za sprečavanje stvaranja endometrijskih polipa je važno:

Uklanjanje polipova cerviksa

 1. Liječenje endometrijskih polipa, u pravilu, sastoji se u uklanjanju polipa i zatim struganju sluznice maternice pod kontrolom histeroskopije.
 2. Nakon uklanjanja endometrijskog polipa, u pravilu se provodi hormonska terapija koja ima za cilj obnavljanje menstrualnog ciklusa i sprječavanje recidiva.
 • Hormonska terapija nakon uklanjanja endometrijskog polipa ne koristi se u bolesnika s fibroznim polipima, kao ni kod žena s redovitim menstrualnim ciklusom, u odsustvu pretilosti, hipertenzije i dijabetesa, ukoliko histološka struktura uklonjenog endometrija odgovara fazi menstruacijskog ciklusa.
 • Što se tiče pacijenata s reproduktivnom i posebno pre-menopauznom dobi, u kojima su uklonjene žljezdane i žljezdane vlaknaste polipoze koje su se razvile na pozadini endometrijske hiperplazije, hormonska terapija se smatra obveznom za njih.
 • Hormonska terapija se provodi s preparatima gestagen, njegovo trajanje i doze podudaraju se s onima koji se koriste u liječenju endometrijske hiperplazije.
3. Alternativna metoda liječenja bolesnika s polipima endometrija je uklanjanje maternice s temeljitom revizijom jajnika i moguće uklanjanje dodataka. Ova metoda je opravdana u adenomatoznim polipima koji ugrožavaju rak u žena u premenopauzi s metaboličkim-endokrinim poremećajima.

Daljnji histološki pregled

Sprječavanje ponavljanja endometrijskog polipa

 • Poznato je da se ponovo pojavljuju polipi endometrija, u pravilu, jer polip nije potpuno uklonjen. Stoga je važno da kirurg bude visoko kvalificiran i iskusan.
 • kao što je sprječavanje ponavljanja endometrijskog polip profilaktičkog hormonskog liječenja
 • redoviti pregled ginekologa, kao i pristup liječniku na prvim znakovima bolesti.
 • ženske brige o svom zdravlju: pravilnu ishranu, izbjegavanje stresa, odsustvo pobačaja, pravovremene posjete ginekologu - sve to povećava i šanse da žena nikad ne bi bila suočena s problemom polipoza endometrija.
B. Starodanilovsky Lane, 5, stanice podzemne željeznice Tulskaya

Nakon uklanjanja polipa u maternici kada možete postati trudni

Apteke.net »» Žensko zdravlje »Nakon uklanjanja polipa u maternici kad se možete truditi

Pri planiranju trudnoće na samom početku istraživanja, mogu se identificirati razni razlozi koji sprečavaju trudnoću i adekvatnu trudnoću. Na primjer, upala, STI-ovi i još mnogo toga. Posebno, vrlo čest uzrok neplodnosti je endometrijski polip, koji je izraslina na sluznici maternice koja se otkriva samo kada ga pregleda liječnik.

Vrlo često polip endometrija određuje nasumično na ultrazvučnom pregledu, tijekom rutinskog pregleda, a da nikomu prije nije poznavao nikakve simptome. Jasno, polip se može vidjeti u hysterosonografiji, kada se sterilna fiziološka otopina injektira kroz poseban kateter u utornu šupljinu. Postoje slučajevi, vrlo resorpcija polipa, tako da žena nikad ne može znati da ima takvo obrazovanje.

Hormonska terapija ne može izliječiti endometrijski polip, jedina metoda ovdje je potpuno uklanjanje zajedno s nogom, struganje maternice. Naravno, nakon takvog postupka, može se postaviti pitanje o mogućnosti naknadne trudnoće.

Histološki pregled nakon otkrivanja i uklanjanja polipa provodi se kako bi se utvrdila njegova priroda, što će reći daljnjem liječenju. Prije svega potrebno je saznati je li ta formacija zlonamjerna. Fetus se priliježe na endometrij, što znači da sloj mora biti glatka i zdrava, a ako postoji maternica, ako se pojavi trudnoća, tada postoji povećana vjerojatnost ranih i kasnih pobačaja. Polimer endometrija je prekomjerno rastezanje tkiva na nekom mjestu maternice, često njegova prisutnost ne dopušta da postane trudna. U tom smislu, čak i kod IVF polip se uklanja i poželjno je provesti pod kontrolom histeroskopije. Kada se "slijepo" raširi maternicu, u nedostatku ove studije pojavljuju se dodatni rizici. Histeroskopija omogućuje određivanje točnih koordinata polipa kako bi se uklonilo s nogu. Dalje, uklonjeni uzorak je poslan za histološki pregled, a zatim je propisana terapija. To je uglavnom upotreba pojedinačno odabranih hormonskih lijekova.

Iako liječnici još ne mogu nedvosmisleno objasniti uzrok razvoja polipa endometrija, vjeruje se da oštećenje endometrija maternice igra značajnu ulogu u nastanku takve formacije, posebice tijekom pobačaja. Pored toga, hormonski poremećaji mogu biti uključeni, s obzirom na činjenicu da endometrijski polipi reagiraju na estrogen. Drugi razlog može biti prekomjeran rast krvnih žila u maternici.

Naravno, planiranje trudnoće nakon uklanjanja polipa trebao bi biti s odgodom. Nakon operacije trebali biste proći kroz hormonske lijekove, a odmah trudnoća jednostavno je nemoguće. U to vrijeme, žena je pod kontrolom u ambulanti, ona mora redovito podvrgavati testovima i podvrgnuti ultrazvuku. Liječnici bi trebali pažljivo pratiti mogućnost ponavljanja. Ponovno se formira polip i hormonsko liječenje. I nakon završetka i ukidanja hormonskih lijekova u samo mjesec ili dva, može doći do trudnoće. Vjeruje se da je uklanjanje polipa najpoželjnija metoda za rješavanje problema neplodnosti u ovoj bolesti. Ovo je učinkovita i djelotvorna metoda.

Curettage maternice s modernim metodama i tehnologijama više nije velika stvar i ne nosi nikakve komplikacije. Posebno, s obzirom da je to jedina metoda liječenja. Glavna stvar ovdje je pažljivo pratiti preporuke iskusnog liječnika koga vjerujete.

Često imate zdravstvene probleme? Tada je naša pretplata za vas!