Endometrioza i trudnoća. Bolest nije rečenica, postaje majka je moguća!

Zdravlje

Endometrioza i dalje ostaje jedna od najtajnovitijih ženskih bolesti koje uzrokuju neplodnost. Njegova je suština da iz nepoznatih razloga komadi unutarnje podloge maternice (endometrija) počinju metastazirati i putovati po tijelu.

Ova bolest je benigna, ali metastaza maternice podrazumijeva činjenicu da se komadići ovog tkiva mogu podmiriti u trbušnoj šupljini, mogu ući u šupljinu prsnog koša, pa čak i na sluznicu sluznice.

Što je endometrioza?

Endometrioza je prilično uobičajena bolest našeg doba, uglavnom utječu na žene od 25 do 44 godine.

Kao rezultat toga, pojavljuju se mali čvorovi s sadržajem tamne guste tekućine, koji se mogu spojiti i oblikovati većim šupljinama, stječući pojavu ciste.

Tijekom menstruacije, krvarenje se javlja na ovim područjima i to uzrokuje bolne senzacije tijekom, prije i nakon kritičnih dana. To se događa kod svakog menstruacije, sve do pojave menopauze.

Endometrioza se može pojaviti:

 • na cerviksu;
 • na peritoneumu;
 • u debljini mišića maternice;
 • iz reproduktivnih organa (crijeva, oči, bubrezi, itd.).

Uzroci bolesti

Nema točnih znanstvenih informacija o tome zašto se endometrioza razvija. Većina liječnika objašnjava bolesti nasljeđivanjem.

Tu je i teorija da se endometrioza javlja zbog neravnoteže u tijelu ženskih hormona.

Još jedna točka gledišta je implantacijska (početak razvoja bolesti povezan je s činjenicom da odvojene čestice endometrija ostaju na organima i rezultat su ove bolesti).

Ne manje važno je nezdravu prehranu, infekciju genitalnih organa, stres. Uzroci bolesti mogu biti carski, pobačaj, teško porođaj, pa čak i diatermokoagulacija cerviksa. Ako se operacija izvodi prije početka menstruacije, to može uzrokovati implantaciju stanica endometrija u ranu i razvoj rasta.

Valerian tablete u trudnoći: upute, doziranje - u ovom članku.

Simptomi bolesti

U razdoblju između menstruacije može se osjetiti bol u području zdjelice. Oni su povezani s razvojem upalnih procesa. Nakon menstruacije, iscjedak se nastavlja u bolesnika s endometriozom, ali već tamno smeđa.

Ako se utječe na vaginu, zdjelicu ili uterinske ligamente, bol može biti prisutan tijekom seksa i tijekom pokreta crijeva. Jedan od najgorih simptoma je nemogućnost koncepcije dugo vremena.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza je komplicirana zbog nekoliko razloga. Postoje i druge bolesti koje imaju sličnu sliku. Dakle, ako postoji čak i mala sumnja na endometriozu, trebali biste odmah kontaktirati ginekologa.

Tijekom menstrualnog ciklusa, stanje bolesti se mijenja, tako da liječnik može propisati ženi nekoliko pregleda. Sve, bez iznimke, prije svega propisani ultrazvuk, s kojim možete utvrditi veličinu maternice, kako bi se utvrdilo postoje li znakovi bolesti, kako bi se utvrdilo veličinu cističnih formacija.

Pomoću rendgenskih zraka možete utvrditi adenomyozu - žarišta u maternici. Endoskopska kirurgija, koja se smatra "zlatnim standardom" dijagnostike, također je učinkovita za dijagnostiku.

Pacijent za operaciju nalazi se u bolnici, a postupak se provodi na pozadini opće anestezije. Dno crta je da su alati umetnuti u trbušnu šupljinu kako bi se utvrdilo stanje jajovoda i identificirali žarišta endometrioze.

Kako odrediti kada treba ići u bolnicu? Odgovor na pitanje je u ovom članku.

Koliko dugo možete odrediti ektopičnu trudnoću? Pročitajte ovaj članak.

Što je opasna endometrioza?

U 60% žena, postoji svibanj biti takva komplikacija kao neplodnost. Pored toga, moguće su neurološke poremećaje i anemija.

Anemija uzrokuje umor, tinitus, slabost, vrtoglavicu, bol i druge komplikacije.

Liječenje i prevencija endometrioze

Liječenje ove bolesti usmjereno je na obnovu plodnosti, smanjenje boli i suzbijanje razvoja endometrija. Metode korekcije i liječenja ovise o ženskim planovima za trudnoću i stupnju razvoja bolesti.

Liječnici mogu propisati lijekove, operaciju, kao i restorativne. Lijekovi su vrlo učinkoviti u suzbijanju aktivnosti jajnika i usporavanju rasta žarišta.

Za isključivanje menstrualne funkcije koriste se različiti hormoni. Zahvaljujući tome, moguće je regresirati razvoj endometrioze.

Pripravci estrogenski-gestagen, gestageni, danazol i drugi lijekovi široko se koriste za liječenje lijekova. Zoladex, dekapeptil-skladište, pomaže posebno dobro, jer zaustavlja proizvodnju estrogena. Nakon 2 mjeseca od početka lijeka u bolesnika, opaženo je smanjenje manifestacija endometrioze.

Hormonska sredstva propisana su nakon uporabe kirurške metode. Operacije se izvode s endometrioidnim cista jajnika, nodularnim oblicima endometrioze.

Kako bi se spriječio razvoj endometrioze, prevencija je važna. Ona bi trebala biti u sljedećim aktivnostima:

 • redoviti pregled liječnika, osobito ako se tijekom menstrualnog razdoblja boli;
 • redovitu kontrolu nakon abortusa ili drugih kirurških postupaka;
 • uspješno i pravodobno liječenje upalnih bolesti.

Za žene su potrebne preventivne mjere ako:

 • smanjeno vrijeme ciklusa;
 • pate od pretilosti i poremećaja metabolizma;
 • koristiti intrauterine uređaje;
 • njihova dob 30 godina i starija;
 • imaju povišene razine estrogena;
 • puše.

Ljudi često pitaju: kako će čep prestati prije isporuke? Pitali ste - odgovorimo!

O najranijim pojavama trudnoće može se naći u ovom članku.

Mogućnost trudnoće u endometriozi

Srećom, s tom bolesti, trudnoća je moguća, iako je teško zbog poremećenog strukture jajnika, smanjene tubabilnosti i komplikacija u otpuštanju jaja.

Nakon tijeka liječenja, vjerojatnost da se zatrudni mnogo je veća, ali treba planirati tek nakon 1 godine nakon pružanja medicinske njege. Prije svega, bolest se tretira, a tek tada se provodi pojedinačna terapija lijekovima.

Rijetki slučajevi kada se trudnoća još uvijek ne pojavljuje. U ovom slučaju, nemojte očajavati jer je moderna medicina sposobna mnogo.

Utjecaj trudnoće na endometriozu

Trudnoća utječe samo na endometriozu samo pozitivno. Kao što znate, tijekom trudnoće, menstruacija je odsutna, zbog čega postojeće žarište infekcije je potisnuto.

Dakle, ako ste s dijagnozom endometrioze, nemojte očajavati.

Tri pitanja ginekologu. Endometrioza. Program "Live je super!"

Zašto postoji lažni posao prije rođenja? Učimo iz ovog članka.

O trećoj fazi rada bit će raspravljano u ovom članku.

Iznenađujuće, ali činjenica: najbolji tretman za endometriozu je trudnoća

Postoji širok raspon stereotipa koji je tijekom trudnoće kompliciran tijekom svih kroničnih bolesti, jer je opterećenje na tijelu maksimalno.

Naravno, ova presuda nije bez značenja. Ali, kao u bilo kojem pravilu, postoje paradoksalne iznimke, i to: "tajanstvena" endometrioza. Ova bolest je vrlo podmukao, njegova se prisutnost svake godine povećava.

Međutim, tijekom trudnoće otkriven je vrlo zanimljiv paradoksalni uzorak: endometrijski fokusi su smanjeni u veličini ili potpuno nestaju. Što je razlog, pokušajmo saznati.

Koji su uzroci endometrioze?

Postoje mnoge teorije ove bolesti. Njihova prisutnost samo potvrđuje multifaktorsku prirodu endometrioze. Međutim, niti jedna od teorija ne odgovara na sva pitanja vezana uz ovu patologiju. I upravo suprotno, pojavljuju se sve nove zagonetke i paradokse.

Normalno, endometrija je prisutna samo u unutarnjem podmetanju maternice, u vrijeme menstruacije, to je ovo tkivo koje se odbacuje i izlučuje u obliku krvnih ugrušaka.

I nakon menstruacije, endometrij počinje oporavljati, što se naziva regeneracija. Ista ciklička priroda karakteristična je za ektopične endometrijske žarišta, koji se u većini slučajeva nalaze na jajnicima, jajovodi, crijevima, mezentariji. No postoje i slučajevi čak i takvih iznenađujućih lokalizacija endometrioze, poput pluća, pa čak i konjunktive oka.

Najčešće hipoteze o mehanizmima razvoja ove patologije.

 • Kršenje hormonskog statusa.

Ova je teorija danas najčešća. Pored razine spolnih hormona (estrogena, progesterona), druge endokrine patologije (pretilost, metabolički sindrom) također utječu na razvoj endometrioze.

 • Abnormalnosti u embrionalnom razvoju.

Ta se teorija naziva diembriotski. Kaže da u procesu razvoja embrija, neke stanice iz unutarnje podstava maternice migriraju u susjedne organe i tkiva i tamo se prenose.

Tijekom brojnih studija, pokazalo se da žene s opterećenom obiteljskom povijesti endometrioze imaju 60% šanse za razvoj ove bolesti. Dok je kod žena u općoj populaciji, učestalost pojavljivanja ove bolesti je 4 puta manja.

Teorija prijenosa endometrijskih stanica je također vrlo česta. Dokazano je da neke žene imaju fenomen "retrogradne menstruacije". Što to znači?

U ovoj kategoriji žena, tijekom menstruacije, dio menstrualne krvi se cijevi u trbušnu šupljinu. Kao što smo već saznali, ova krv sadrži stanice endometrija, od kojih se neke mogu povezati s trbušnim organima i početi razvijati tamo.

Zbog toga su najkarakterističnije lokalizacije endometrijskih žarišta jajnici, cijevi, a također i dorzalni prostor gdje se nakuplja menstrualna krv.

Osim toga, ponekad postoji prijenos stanica endometrija tijekom operacije na zdjeličnim organima. Na primjer, postoje slučajevi endometrioze nakon cezariannog dijela u postoperativnom ožiljku na koži.

 • "Reborn" stanice drugih organa u endometrioidu.

Ova je teorija nastala nakon proučavanja endometrioze kod žena koje nemaju maternicu (različite anomalije). Detaljna studija o ovom pitanju potvrdila je mogućnost promjene stanica peritoneuma poput endometrijskog tkiva.

Osim toga, ova teorija objašnjava mogućnost endometrioze kod muškaraca (to je također moguće!).

simptomi

Bolest u početnim fazama može biti asimptomatska. Međutim, sljedeći se simptomi mogu pojaviti kasnije:

 • Duga i bolna menstruacija.

Ovaj simptom je osobito karakterističan za adenomyosis. Tzv uterinski oblik endometrioze, u kojem se endometrijske stanice uvode u mišićni zid maternice i stvaraju tzv. Kao rezultat ovog postupka, kontraktilna sposobnost maternice je smanjena, tako da menstruacija traje dugo i uzrokuje bol.

 • Pojava krvavog smećkastog iscjedka prije i poslije menstruacije.
 • Nastojanje za zatvorom i boli tijekom čišćenja, osobito ako su endometrijski žarišta smješteni u dorzalnom prostoru, u anatomskoj blizini rektuma.
 • Bol tijekom spolnog odnosa (dyspareunia). Oko 50% bolesnika s endometriozom podnosi tu žalbu.
 • Kronična bol u zdjelici vrlo je karakteristična za ovu bolest.

Dijagnostičke metode

Najsigurnije su sljedeće metode:

 • Ginekološki pregled je najjednostavnija, ali istovremeno učinkovita metoda za dijagnosticiranje nekih lokalizacija endometrioze, na primjer endometrioze na vratu maternice ili ožiljak kože nakon operacije.

Izvana, endometriotički fokusi vidljivi su kao tamne mrlje tamne ljubičaste boje, one se najbolje vizualiziraju u razdoblju prije menstruacije.

 • Kolposkopija - pregled maternice i vagine pod mikroskopom.

Ova metoda je također djelotvorna za vanjske oblike endometrioze.

 • Ultrazvuk je također vrlo informativan.

Kada se adenomyoza karakterizira povećanjem veličine maternice, kao i heterogenosti mišićnog zida maternice, ponekad se može vidjeti gustoća patološkog tkiva u debljini miometrija. U prisutnosti endometrijskih cista, karakteristična je suspenzija u njihovoj šupljini.

 • Histeroskopija - pregled maternice uz pomoć optičkog sustava.

Ova metoda pomaže otkriti adenomyosis.

 • Magnetna rezonancija i kompjutorska tomografija mogu temeljito ispitati lokalizaciju endometrijskih žarišta.
 • Laparoskopija je najsigurnija i učinkovitija metoda za dijagnozu endometrioze.

Zahvaljujući ovoj metodi, moguće je ne samo vidjeti endometrioidne žarišta, nego i uzeti tkivo za histološku potvrdu, kao i istovremeno isključiti patološka područja. Trudnoća nakon laparoskopije endometrioze može doći vrlo brzo.

 • Biopsija i histološki pregled je konačna i najpreciznija metoda za dijagnozu.

Nakon histološke potvrde može se propisati odgovarajući tretman.

Je li trudnoća moguće s endometriozom maternice?

Jedna od najozbiljnijih komplikacija ove bolesti je neplodnost. Zašto se to događa?

Činjenica je da žarišta endometrioze u trbušnoj šupljini uzrokuju razvoj teških adhezija. Kao rezultat toga, prohodnost jajovoda može biti poremećena, uzrokujući neplodnost tubalne peritonejom.

Pored toga, neravnoteža spolnih hormona također dovodi do endokrine sterilnosti.

Dakle, u endometriozi, reproduktivni kapacitet je značajno smanjen. Međutim, imenovanje pravodobnog liječenja može poboljšati stanje.

Štoviše, čak i opstrukcija jajovoda nije rečenica. Suvremene mogućnosti laparoskopije omogućuju Vam da vratite propusnost cijevi pomoću disekcije adhezija, uvođenja anti-adhezivnih gelova itd.

Kako se trudnoća nastavlja s endometriozom?

Tijekom trudnoće dolazi do hormonskih promjena. Zahvaljujući jajnicima i posteljici, koncentracija progesterona značajno raste. S jedne strane, ovaj hormon pridonosi očuvanju trudnoće, as druge strane sprječava rast i razvoj endometrijskih žarišta. Dakle, tijek bolesti se poboljšava. Ponekad se lezije patološkog tkiva potpuno regresiraju.

Međutim, to ne znači da nema rizika. Žene s endometriozom podložne su sljedećim komplctijama:

 • u ranoj fazi prijeti spontani pobačaj;
 • patologija vezanja posteljice (niska placentacija, previa);
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • placentalna insuficijencija;
 • prerano rođenje.

To vam omogućuje održavanje odgovarajuće razine progesterona i štiti ženu od neželjenih komplikacija.

Značajke porođaja

Važno je znati o sljedećim značajkama:

 • Žene s adenomyosis vjerojatno će razviti postpartum hemorrhage, kao maternica svibanj ugovor loše.
 • Također je moguće razviti rotaciju posteljice.

U ovoj patologiji, placenta raste duboko u stijenku maternice, a njezino ručno razdvajanje može uzrokovati teške krvarenje. Ovo je vrlo ozbiljno stanje koje može zahtijevati operaciju.

Što trebate zapamtiti liječnika:

 • Prije isporuke potrebno je izvršiti ultrazvučno skeniranje i provjeriti postoji li potkožje placente u maternicu (to je češće kod žena s prethodnim carskim rezom).
 • U žena koje su pokazale da imaju carski rez, endometrijsko tkivo ne smije dopustiti da uđe u trbušnu šupljinu.

Da biste to učinili, tijekom operacije koristite sterilne maramice, koje priložite maternicu prije nego što pregledate njezin zid. Ovo sprečava širenje endometrioidnog tkiva tijekom operativne dostave.

 • Nakon razdvajanja posteljice, potrebno je davati lijekove za smanjenje maternice ("Oksitocin", "Metilergobrevin", "Pabal").

Studija slučaja

Žena je ušla u rodilište s kontrakcijama. Rođenje je drugo, prerano u trajanju od 35 tjedana (prvo rađanje bilo je operativno zbog placente previa).

Anamneza je prikupljena: prije trudnoće pacijent je primio terapiju 6 mjeseci za endometriozu (Vizanna), međutim, bez pozitivnog učinka.

Nakon toga je podvrgnuta laparoskopiji na kojoj je postalo jasno da su obje jajovodne cijevi bile neprohodne zbog izraženih prianjanja.

Nakon operacije, pacijent je podvrgnut IVF-u, što je rezultiralo trudnoćom. Tijekom trudnoće pacijent je ležao s prijetnjom otkazivanja u bolnici, gdje je spasena trudnoća.

Proveden je vaginalni pregled: otvaranje cerviksa je 4-5 cm, svjetlosna amnionska tekućina curi i glava fetusa je prisutna.

Prema ultrazvučnim znakovima djelomične rotacije posteljice u zidu maternice.

S obzirom na sumnju na rotaciju posteljice kod žene s ožiljkom na maternici, odlučeno je izvršiti operativnu isporuku. Eritrocitna masa i svježa smrznuta plazma pripremljena su unaprijed u slučaju krvarenja.

Nakon uklanjanja djeteta tijekom operacije, kako se očekivalo, nastale su poteškoće tijekom odvajanja placente, počelo je krvarenje. Odlučeno je staviti šavove na placentni ležaj maternice, nakon čega se krvarenje zaustavilo.

Daljnje faze operacije izvode se bez značajki. Zbog ispravne povijesti, kao i izbora operativnih taktika, bilo je moguće izbjeći ozbiljne komplikacije.

Endometrioza je bolest koja je teško liječiti, međutim, tijekom trudnoće postoji pozitivan trend.

Osim toga, ove se žene također potiču da dadu dojenje što je dulje moguće. Također pomaže poboljšati prognozu bolesti. Ali važno je znati da trudnoća i porođaj imaju neke značajke u ovoj patologiji koja se mora uzeti u obzir.

Endometrioza - Planiranje trudnoće

Kako zatrudnjeti s endometriozom

Ako žena nema pritužbi na zdravlje, a željena trudnoća ne dolazi određeno vrijeme, morate vidjeti stručnjaka i pregled.

Oksana Šiškanova
Liječnik-ginekolog, Znanstveni centar za opstetriciju, ginekologiju i perinatologiju, Ruska akademija medicinskih znanosti

Tijekom tog razdoblja izraz "endometrioza" često zvuči nepoznat mnogim ženama. Što je to bolest koja može spriječiti pojavu trudnoće?

Što je endometrioza?

Endometrioza je bolest u kojoj je i izvan žena reproduktivnog sustava (primjerice, u crijevima, pluća, pa čak i u oči) prikazuju žarišta ili inkluzije sličan konstrukcijski sluznice maternice (sluznice maternice) u mišićnom tkivu maternice, jajnika i drugih tkiva i predstavljaju male čvoriće, šupljine koje sadrže tamnu gustu tekućinu. Ovi čvorovi mogu se spojiti među sobom, formirajući veće šupljine i uzimaju oblik ciste. U endometriotskim žarištima počinju se više ili manje izražene promjene pod djelovanjem ženskih spolnih hormona u skladu s fazama ženskog menstrualnog ciklusa. To jest, u danima menstruacije, pojavljuje se i malo krvarenje u tim žarištima, pojavljuju se promjene, slične odbacivanju sluznice maternice mjesečno u normalnom stanju žene. Krvarenje s ovih područja dovodi do bolnih osjeta tijekom menstruacije, kao i nekoliko dana prije i poslije njega. S pojavom redovitih menstruacija, situacija se ponavlja. S početkom u postmenopauzi (menopauza) svi simptomi endometrioze u većini slučajeva nestaju.

Endometriotske žarišta mogu se nalaziti u sljedećim organima i tkivima:

 • na cerviksu (endometrioza cerviksa maternice, tijekom pregleda, stručnjak vidi specifične inkluzije koje mogu krvariti tijekom menstruacije ili neposredno prije i poslije nje);
 • u debljini samog mišića maternice (endometrioza maternice ili adenomyoze);
 • na peritoneumu (film koji pokriva organe i zidove trbušne šupljine), jajovode, jajnike, ligamenti maternice (vanjska endometrioza genitalija);
 • izvan reproduktivnog sustava (endometrioza mokraćnog mjehura, crijeva, bubrega, plućne konjuktivnosti oka, postoperativni ožiljak na prednjem trbušnom zidu).

Koje su moguće pritužbe s endometriozom?

Žalbe pacijenata ovise o mnogim razlozima (položaj žarišta, aktivnost i trajanje procesa, osjetljivost žene na bol). Najkonstantniji simptom je bol koji se pojavljuje ili pojačava u predmenstruacijskim danima i tijekom menstruacije. S mjestom endometrijskih žarišta u području unutarnjih genitalnih organa, bol se javlja u donjem abdomenu. Zapaženo je bolno menstruacija. U teškim bolestima, bol se također brine nakon menstruacije. Uz poraz maternice (adenomyosis), pored boli, postoji obilje menstruacije, uočavanje iz genitalnog trakta prije i poslije "kritičnih" dana zbog ispuštanja krvi iz žarišta endometrioze smještenog na stjenci maternice. S mjestom endometrijskih žarišta na stražnjoj površini cerviksa, česta žalba žena je bol tijekom seksualnog kontakta. Bol se može dati i na križ, rektum, vaginu. H bolest može biti asimptomatska, u ovom slučaju, ispitivanje otkriva ovu patologiju često samo kada žena žali na ne-pojavljivanje trudnoće.

Neplodnost s endometriozom

Neplodnost je često, nažalost, satelit endometrioze. Strogo govoreći, dijagnoza neplodnosti nastaje kada žena ne postane trudna za jednu ili više godina redovitim seksualnim životom. Uzroci ne-pojavljivanja trudnoće u ovoj patologiji su različiti i nisu potpuno razumljivi. Na tom računu postoji mnoštvo teorija, a istodobno se velika uloga daje formiranju tijekom endometrioze nekih tvari koje sprečavaju implantaciju (umetanje jajne stanice u maternicu) ili smrt jaja.

Također, velika uloga pripada procesu prianjanja kao jedan od čimbenika neplodnosti. Stalni ciklički "funkcioniranje" endometrija žarišta dovodi do stvaranja adhezija - filmova i konopaca iz vezivnog tkiva, što uključuje egzacerbaciju sindroma boli i stvaranje gustih adhezija s okolnim tkivima, poremećaj normalnog anatomskog položaja organa. Istodobno se može prekršiti prohodnost jajovoda, što dovodi do prirodnog odsutnosti nastanka trudnoće, budući da se oplodnja - susret jajne stanice i spermatozoida pojavljuje u jajovodu. U endometriozi često postoji i nedostatak sazrijevanja jaja u jajniku, promjena u svojstvima same sluznice sluzi koja bi trebala uzimati jaja nakon oplodnje.

Uzroci endometrioze

Trenutno je pojava endometrioze pripisana genetskoj predispoziciji. Postoji također i teorija hormonskog razvoja bolesti, prema kojoj je porijeklo endometrioze povezano s kršenjem u tijelu ženskog sadržaja i omjerom hormona. Postoji još jedna teorija pojave endometrioze - implantacije, što upućuje na to da se odvojene čestice endometrija poremeti na jajnike, cijevi, peritonej i dovode do razvoja bolesti. Međutim, najvažnije su negativne promjene u neuroendokrinom sustavu zbog stresa, pothranjenosti, različitih ne-ginekoloških bolesti, poremećaja endokrinih žlijezda, infekcije genitalija.

Kako se dijagnosticira endometrioza?

Bolest se može sumnjati u prisutnosti sljedećih čimbenika kod žene koja ima neplodnost:

 • dugotrajni sindrom boli (ponovljeni slijed liječenja bez pozitivnog učinka) nejasnog podrijetla;
 • neuspješno liječenje upalnih procesa u dodacima maternice (antibakterijska terapija);
 • prisutnost prošlih intrauterinskih zahvata;
 • uočavanje iz genitalnog trakta nekoliko dana prije i poslije menstruacije;
 • bolna razdoblja;
 • bol tijekom spolnog odnosa, bol kada se gleda na ginekološku stolicu (osobito u danima prije i neposredno nakon menstruacije).

Tijekom posebnog ginekološkog pregleda i istraživanja mogu se pratiti i sljedeći znakovi endometrioze:

 • neki porast veličine maternice prije i za vrijeme menstruacije tijekom adenomyoze (endometrioza uterusa);
 • u proučavanju cerviksa u zrcalima, fokusi endometrioze posebno su vidljivi uoči menstruacije (povećavaju se, imaju plavo-ljubičaste boje). Za vrijeme menstruacije krv se može osloboditi od njih;
 • znakovi prianjanja u zdjelici, bolovi natrag od vrata maternice i ligamenta maternice.

Budući da obrazac kojim liječnik može otkriti promjene tijekom menstrualnog ciklusa, liječnik može odrediti pregled nekoliko puta tijekom menstrualnog ciklusa.

Važnu ulogu u dijagnozi endometrioze odvija ultrazvučna studija, koja se provodi svim ženama koje se žale na odsutnost trudnoće. Ultrazvuk omogućuje određivanje veličine maternice, strukturu mišićne membrane (postoje znakovi endometrioze maternice), veličinu i strukturu cističnih formacija u jajnicima. Sljedeći važan korak u screeningu za neplodnost su različite metode za procjenu prohodnosti jajovoda, koje također mogu dati podatke koji ukazuju na to da pacijent ima endometriozu. Na primjer, adenomyoza (prisutnost žarišta u stijenki maternice) može se dijagnosticirati pomoću rendgenske maternice (histerosalpingografska metoda), kada se kontrastni agens injektira u maternicu, a zatim se izvode rendgenske snimke. Kontrast ispunjava šupljinu maternice, jajovodne cijevi (odsječak kontrasta u trbušnu šupljinu ukazuje na prohodnost jajovoda), kao i endometriotske žarišta, ako su prisutni. Slika se može koristiti za procjenu veličine maternice i stupanj širenja procesa.

Međutim, danas "zlatni standard" za dijagnosticiranje različitih oblika neplodnosti, uključujući neplodnost, uzrokovanu endometriozom, ostaje endoskopska kirurgija (laparoskopija). Takve operacije nisu jako dugo, manje traumatski, izvedene na pozadini opće anestezije. Za operaciju je potrebno hospitalizaciju u bolnici. Tijekom operacije, specijalni alati se umetnu u trbušnu šupljinu kroz rupe u trbušnom zidu. To vam omogućuje da odredite stanje jajovoda, prisutnost adhezije, žarišta endometrioze i odmah izvršite djelotvornu kiruršku korekciju identificirane patologije. Istodobno s laparoskopijom obavlja se histeroskopija (pregled šupljine maternice pomoću posebnog optičkog uređaja umetnutog u maternicu kroz vaginu), što omogućuje razjašnjenje stanja maternice i prisutnost endometrioze maternice. Čest je nalaz endometrioznih žarišta na peritoneumu kod žena s takozvanom "neplodnost nepoznatog podrijetla".

Metode liječenja endometrioze

Glavna područja terapije su kirurška korekcija, fizioterapeutski postupci (oni su uglavnom usmjereni na ublažavanje boli) i hormonsku terapiju. Nedavno, hormonska terapija zauzimaju dominantnu poziciju u medicinskoj terapiji endometrioze. Mehanizam njihova djelovanja temelji se na privremenom prekidu menstrualne funkcije pod djelovanjem lijeka i suzbijanju vlastitog rada jajnika. Ova privremena "umjetna menopauza" dovodi do smanjenja ozbiljnosti simptoma bolesti, smanjenja fokusa endometrioze. Međutim, nakon prekida lijeka endometriotički fokusi nastavljaju svoju aktivnost. Moderni lijekovi imaju najmanje nuspojave u usporedbi s prethodnom generacijom lijekova. Liječenje lijekom s takvim lijekovima obično se koristi kao prva faza liječenja prije operacije ili za liječenje neplodnosti uzrokovane endometriozom. Oralni hormonski kontraceptivi također su široko korišteni u liječenju i prevenciji progresije ne-teških oblika endometrioze, posebice adenomyoze, što također čini široko poznato menstruacijske bolove, prije i poslije menstrualnog krvarenja.

Najveći učinak dobiven je kombinacijom hormonskog i kirurškog liječenja - laparoskopije, tijekom kojeg su uklonjene endometrijske žarišta. Hormoni se također mogu koristiti kao preoperativni pripravci i 3-6 mjeseci nakon operacije kako bi se spriječio povratak simptoma bolesti.

Trudnoća s endometriozom

Indikacije za laparoskopiju su endometrioidne ciste jajnika ili potrebu za uspostavljanjem prohodnosti jajovoda.

Nakon operacije, pri izradi ove dijagnoze hormonska terapija propisuje se 3-6 mjeseci. Pripreme uvode reproduktivni sustav u stanje "odmora". Nakon nekoliko mjeseci terapija se poništava pa se pacijentu zatrudni. Kada se dijagnoza endometrioze tijela maternice češće provodi hormonska terapija bez kirurške intervencije. Ako se trudnoća ne pojavi unutar jedne godine, drastično smanjuje šanse za obnovu reproduktivne funkcije žene. U tim se slučajevima može preporučiti IVF (in vitro oplodnja) program. Tijekom trudnoće i dojenja zbog nedostatka menstruacije, pojavljuje se obrnuti razvoj endometrija, stalno poboljšanje stanja koje se i dalje održava nakon završetka dojenja. U međuvremenu, prestanak trudnoće nakon čega slijedi curettage maternice dovodi do pojave ili pogoršanja procesa.

Rano ispitivanje i liječenje endometrioze često pomaže početku trudnoće.

Je li moguće trudnoće s endometriozom - stručno mišljenje

Nijedna žena nije imuna od patologije reproduktivnih organa. Bolesti reproduktivnog sustava neizbježno uzrokuju probleme sa začećem.

Endometrioza se smatra zajedničkom ginekološkom bolesti koja izaziva neplodnost. To komplicira tijek naredne trudnoće i prijeti da ga prekine. Prema liječnicima, bolest pogađa oko 30% žena.

Kako se zaštititi od patologije? Kako se truditi s njom i uspješno nositi dijete? Pročitajte odgovore na ta pitanja u novom članku.

Što je endometrioza?

Kod bolesti, endometriotičko tkivo raste izvan maternice, a utječe na druge organe. Prisutnost tih stanica u drugim organima i tkivima uzrokuje bolne pojave, uključujući one opasne. Tijekom menstrualnog ciklusa, tkivo prolazi apsolutno sve promjene, poput endometrija. Postupno, utječe na okolne organe.

Bolest se javlja u 2 od 20 žena reproduktivne dobi. Razvoj endometrioze ovisi o hormonskom sadržaju. Ako zanemarite simptome, bolest često dovodi do neplodnosti.

Kada patologija utječe na genitalije, naziva se genitalija.

Ovaj obrazac ima nekoliko vrsta:

 • unutarnje - oštećenje mišićnog sloja maternice;
 • peritonealni rast endometrijskog tkiva u jajovodima, jajnicima i peritoneumu zdjelice;
 • ekstraperitonealni - pojava patologije u vanjskim organima reproduktivnog sustava, vaginalni dio cerviksa i retrovaginalni septum.

Ako se bolest ozbiljno zanemari, endometriotički fokusi postaju difuzni. U ovom slučaju, pojava trudnoće vrlo je upitna.

Da bi se postavila dijagnoza, stručnjak obavlja ultrazvuk.

Gravidarni endometrij, spreman za začeće, trebao bi biti labav i troslojni. Ova struktura osigurava implantaciju jajne stanice i njen daljnji razvoj.

Drugi liječnik procjenjuje debljinu endometrija. Obično bi trebalo biti 8-10 mm.

Ako je sluznica maternice mršava, kažu o hipoplazije. Obično veličina ne prelazi 6-7 mm. Ako je gusta i bujna, stručnjak sumnja na hiperplaziju ili polipi.

Neke žene smatraju da su hiperplazija maternice i endometrioze jedna i druga. Zapravo, to su različiti pojmovi. Njihova glavna razlika je u tome što u prvom slučaju patologija utječe na organ na morfološkoj razini. Kod endometrioze, promjene se pojavljuju u samom maternici, a ne u stanicama.

Da bi se ispravila dijagnoza, provodi se laboratorijska dijagnoza. Liječnik izvodi biopsiju cijevi i pregledava materijal pod mikroskopom.

Uzroci i simptomi bolesti

Utvrdite zašto se bolest pojavila, nije uvijek moguće. Stručnjaci prepoznaju navodne uzroke bolesti.

To uključuje:

1) Endokrinska neravnoteža

U žena je otkrivena povećana koncentracija luteinizirajućih i folikul-stimulirajućih hormona, prolaktina. Postoji smanjenje razine progesterona. Vrlo često postoji poremećaj u funkciji adrenalnog korteksa.

2) Genetska predispozicija

Dodijelite zasebnu vrstu bolesti - obitelj.

Tijekom normalnog rada obrambene strukture, endometrioidno tkivo se uništava ukoliko nadilazi maternicu. S njihovim slabljenjem, patološke žarišta preživljavaju u drugim organima i rastu, jer imunološke stanice ne prepoznaju one strane.

3) Neuspjeh neuroendokrinog sustava

Konstantan stres, loša prehrana, razvoj genitalnih infekcija ili somatskih bolesti mogu dovesti do pokretanja endometrioze.

4) Izlaz stanica endometrija izvan šupljine maternice.

Tijekom menstruacije, oni se bacaju u druge genitalije zajedno s krvarenjem.

Isključivanje čimbenika izazivanja pomoći će u izbjegavanju bolesti.

To uključuje:

 • dob žena (češće u bolesnika starijih od 40 godina nego kod mladih);
 • carski rez;
 • česti pobačaji (vakuumski aspirati i postupci struganja);
 • anemija;
 • prekomjerne tjelesne težine;
 • dugotrajno korištenje intrauterinog uređaja;
 • bolesti jetre;
 • kronična upala genitalnih organa (spor endometritis, adnexitis);
 • okolišni čimbenici - loša ekologija.

Ozbiljnost endometrioze:

Mogu li zatrudnjeti s endometriozom?

Bolest pogoršava plodnu sposobnost žena, zbog čega mogu imati problema s koncepcijom. Obično je greška proliferacija patološkog tkiva u jajnicima.

Ovulacija se ne pojavljuje u zahvaćenom tijelu: jaje ne može sazrijeti i ostaviti folikul. Međutim, ako 1 jajnika nastavi normalno funkcionirati, a jajovod je prohodan, moguće je začeće.

Još jedna prepreka na putu trudnoće je izražena oštećenja mijelometrija endometrioticima. Kada zigos dosegne maternicu, ne može se pričvrstiti na maternicu.

Ako je rast 1-2 stupnja, vjerojatno će se pojaviti implantacija. Međutim, u slučaju grubog poraza, žena je propisana lijekom ili kirurškim tretmanom kako bi se povećale šanse za normalno trudnoću.

S endometriozom se razvija hormonska neravnoteža. To izaziva rast patološkog tkiva.

Unatoč svim poteškoćama uzrokovanim endometriozom, bolest ne znači da je trudnoća nemoguća ili kontraindicirana. Uz bolest, ginekolozi čak savjetuju pacijenta da zatrudni dijete. Zabilježeno je da je za one koji su zatrudnili bolji tijek bolesti.

Buduća majka je u stanju dugotrajne anovulacije s odsustvom menstruacije. U ovom trenutku, žensko tijelo je pod utjecajem progesterona. Ovo stanje izaziva obrnuti razvoj patoloških fokusa.

Što je opasna endometrioza tijekom trudnoće

Ako ste zabrinuti da li bolest utječe na mrvice, žurbe ćemo vas uvjeriti. Nema izravnog utjecaja na fetus.

Međutim, bolest često postaje prijetnja njegovu nošenju. Ako se maternica ozbiljno utječe na rast, u ranoj fazi trudnoće, često završava odvajanjem jajovoda - pobačajem. Ponekad dijete prestaje razvijati: dolazi do smrznute trudnoće.

U žena koje pate od bolesti mogu nastati komplikacije (placentalna insuficijencija). Zbog patologije posteljice je oštećen. Dijete ne prima normalni sadržaj hranjivih tvari s kisikom.

Druga bolest je opasni razvoj krvarenja maternice. Vrlo je obilno, a žena brzo gubi krv. Država prijeti ne samo fetusu, već i životu buduće majke.

Da biste spriječili tragediju, posjetite ginekologa u fazi planiranja djeteta. U ovom trenutku morat ćete proći pregravidnu obuku. S početkom trudnoće, liječnici obavljaju prevenciju pobačaja i placentalne insuficijencije.

Kako ga liječiti

Ako imate dijagnozu, nemojte paničariti. Iako bolest nije potpuno izliječena, njegov se razvoj može kontrolirati.

Za to morate pronaći pravu terapiju. To će eliminirati neugodne posljedice i omogućiti vam da u potpunosti živite.

Za borbu protiv endometrioze koriste se slijedeće metode:

 1. Terapija lijekovima: hormonalni lijekovi, pilule za bol, lijekovi za anemiju. Endometrioza, poput sluznice polipusa maternice, liječi se lijekovima: uzimaju se lijekovi koji sadrže hormon. Duphaston, Utrozhestan pomažu povećanju i povećanju endometrija i imaju blagotvoran učinak na tijek trudnoće s tom bolesti. U fazi planiranja propisani su oralni kontraceptivi (Yarina, Zhanin). Oni smanjuju proizvodnju LH i FSH, suzbijanju ovulacije. Zbog nedostatka hormonskog nadopunjavanja, bolest se regretira i priprema se za trudnoću.
 2. Elektrokoagulacija - spaljivanje mjesta rasta endometrija s tekućom.
 3. Ablacija je uništenje patoloških žarišta kriodestrukcijom, radijskih mikrovalova.
 4. Fizioterapijski tretman: magnetska terapija, laser i hidroterapija, balneoterapija. Provodi se kao kompleksan pristup hormonskom ili postoperativnom liječenju.
 5. Kirurška intervencija: laparoskopsko uklanjanje patoloških žarišta ili izrezivanje površina rasta s skalpelom.
 6. Folk metode.

Bilje doprinose rastu endometrija i eliminacije bolesti (kadulja, crvena četka). Neke žene koriste kineski tampon. Oni pomažu u normalizaciji vaginalne mikroflore i liječenju kroničnih ginekoloških bolesti.

Značajke rada u endometriozi

Razvojem patologije liječnici koriste poseban pristup dostavi. Tijekom prolaska djeteta kroz rodni kanal, ponekad se izaziva krvarenje maternice.

Kako bi zaštitili buduću majku iz neke životne prijetnje nekoliko dana prije namjeravanog dostave, stručnjaci obavljaju ultrazvučno skeniranje na ženi. Ova studija pruža mogućnost procjene stanja maternice s posteljicom.

Često, opstetričarki i ginekolozi čine ženu carski rez. Takva intervencija isključuje razvoj teških komplikacija. Tijekom operacije liječnici upozoravaju na težnju uvođenja stanica endometrija u trbušnu šupljinu pacijenta.

Preventivne mjere

Znanstvenici nisu otkrili značajne uzroke bolesti. Ispada da nema učinkovite prevencije. Međutim, to ne znači da morate odustati i ne raditi ništa.

Skup preporuka omogućit će vam da spriječite bolest ili smanjite rizik od komplikacija. Zato je vrlo važno pridržavati ih se.

Popis mjera koje treba slijediti:

 1. Redovito dolaze na ginekološki pregled.
 2. Pravodobno liječiti ne samo bolest "u ženskom dijelu", ali i uobičajena.
 3. Pratite svoju težinu i dijetu kako biste spriječili njegove visoke vrijednosti.
 4. Isključite seksualnu intimnost tijekom menstruacije.
 5. Dugo vremena nemojte koristiti intrauterine uređaje. Bolje je koristiti druge kontraceptive - COC, mini-piti, hormonske zakrpe.
 6. Isključi pobačaj. Da biste to učinili, nemojte dopustiti razvoj neželjenih trudnoća.

U sljedećem videu, liječnik detaljno objašnjava je li moguće imati dijete s tom bolesti:

zaključak

Endometrioza je ozbiljna bolest koja često uzrokuje neplodnost. Međutim, ne mislite da je njegov razvoj kazna za ženu.

Kompatibilnost bolesti s trudnoćom ovisi o putu i agresivnosti patološkog procesa. Obično, na 1-2 stupnja, očekivana majka normalno nosi dijete, ali s jednim uvjetom: cijelo ovo razdoblje treba nastaviti pod pozornošću liječnika. Ne pokušavajte sami izliječiti bolest.

Ako želite imati dijete, preuzmite odgovornost za pripremu. Ovisno o težini postupka, liječnik će propisati odgovarajuću terapiju. Sazrijevanjem jajeta i njezinom naknadnom oplodnjom imate velike šanse da izdržite i rodite zdravo dijete.

Je li trudnoća moguće s endometriozom i kakva je opasnost?

Svaka žena, prije ili kasnije, razmišlja o pitanjima majčinstva. Jedna od prepreka koja stoje na putu je endometrioza. Ovo je patološko stanje obilježeno abnormalnim rastom endometrija. Rizik od kršenja je visoka vjerojatnost neplodnosti.

Što je endometrioza?

Endometrija usmjerava unutarnju površinu maternice. Na njegov rast utječe hormon estradiol. Endometrija uključuje 2 sloja - funkcionalna i bazalna. Funkcionalni sloj se odbacuje zajedno s menstruacijskom krvlju u slučaju da ne dođe do koncepcije.

U prvoj polovici ciklusa, debljina endometrija raste u veličini. Do vremena začeća postiže željenu vrijednost. To je neophodno tako da se embrij lako može pričvrstiti na maternicu. Na proces implantacije utječu čimbenici poput:

 • endometrijska struktura;
 • kvaliteta cirkulacije krvi;
 • debljina sloja;
 • lumen arterija.

Endometrioza je karakterizirana patološkim stanjem endometrija. U medicini postoje 2 vrste bolesti - vanjska i unutarnja endometrioza. Vanjska je karakterizirana proliferacijom endometrijskog tkiva izvan maternice. Ova skupina uključuje retrocervikalnu endometriozu, ekstragenitalnu i genitalnu.

Za endometriozu karakterizira prekomjerna debljina endometrijskih slojeva u maternici. Bolest se dijagnosticira teško. Vrlo često, žene to znaju samo tijekom planiranja trudnoće.

Uzroci patologije uključuju:

 • dugotrajno korištenje intrauterinih kontraceptiva;
 • genetska predispozicija;
 • hormonalne abnormalnosti;
 • oštećena implantacija oplođenog jaja;
 • endokrini poremećaji;
 • endometrioza nakon propuštenog pobačaja;
 • upalne bolesti zdjeličnih organa;
 • zlostavljanje tjelesne aktivnosti tijekom menstruacije;
 • dijagnostička krvarenja maternice ili pobačaj.

Dijagnoza bolesti je moguća u procesu laparoskopije ili ultrazvuka. Ozbiljnost simptoma ovisi o ozbiljnosti bolesti.

U prisustvu endometrioze žena uočava sljedeće simptome:

 • jaka bol tijekom kritičnih dana;
 • nelagoda u području zdjelice tijekom stolice i mokrenja;
 • prisutnost krvavog intermenstrualnog pražnjenja;


 • bol tijekom spolnog odnosa;
 • prisutnost krvi u urinu;
 • nedostatak ovulacije.
 • Konačna dijagnoza se vrši tek nakon dijagnostičke operacije - laparoskopije. Nije uvijek moguće vidjeti bolest unutar ultrazvučnog skeniranja.

  Je li moguće zamisliti

  Trudnoća s endometriozom maternice je moguća tek nakon tretmana. Zametak se priliježe maternici na debljini endometrija od 10 do 16 milimetara. Uz umjetno osjemenjivanje - ne manje od 8 milimetara.

  Postoji 4 stupnja bolesti. Svaki od njih karakterizira niz znakova. Neplodnost se može spriječiti rano u bolesti.

  Karakteristike stupnjeva endometrioze:

  1. U prvoj fazi bolesti, žena ne primjećuje značajne promjene. Jedini znak je povećanje količine menstrualnog toka. Dijagnoza u ovoj fazi je teška. Ako se sumnja na endometriozu, propisuje se histološki pregled. Endometrioza razreda 1 i kompatibilnost s trudnoćom. Bolest ne utječe na reprodukciju.

 • Drugi stupanj bolesti postaje svjetliji. Endometrijska tkiva čvrsto su ukorijenjena na svojim mjestima i povećavaju se. Ovo se stanje liječi hormonskim lijekovima. Ponekad se koristi operacija. Endometrioza razreda 2 i trudnoća mogu postojati zajedno, ovisno o preporukama liječnika.
 • Endometrioza trećeg stupnja je opasna za reproduktivnu funkciju žena. Oštećenje sitnog sloja maternice. Endometrioza se fokusira na peritoneum i jajovode. Pojavljuju se šiljci. Ciste nastaju na jajnicima. Kršio je menstrualni ciklus žena. Zbog adhezija, embrij ne može ući u maternicu. Zbog toga se povećava vjerojatnost ektopične trudnoće. Endometrioza stupanj 3 i trudnoća su međusobno isključivi koncepti. Žena će trebati operaciju.
 • Četvrti stupanj bolesti najopasniji je. Situacija je pogoršana akrecijom reproduktivnih organa. Pacijent treba hitnu pomoć stručnjaka. Postoji pitanje o spašavanju života žene. Endometrioza stupanj 4 i trudnoća nisu kompatibilni. Žensko tijelo nakon takve države polako se vraća.

  Često se postavlja pitanje može li se endometrioza i trudnoća zbuniti. To je moguće uz nedovoljnu medicinsku kvalifikaciju i odstupanja u radu ultrazvučnog stroja. Osobito velika vjerojatnost pogreške u ranoj trudnoći. Kako bi izbjegli neugodne situacije, liječnici preporučuju provođenje testova trudnoće za sva odstupanja u reproduktivnom sustavu.

  Tijek endometrioze jajnika i trudnoće je sasvim moguće. Ponekad žarišta bolesti lokalizirana su samo u jednoj jajnici. Drugi nastavlja raditi. Patologija ne utječe na trudnoću. Iznimka je kada je endometrijski sloj previše tanak.

  Značajke trudnoće s endometriozom

  Trudnoća nakon endometrioze je moguća, ali prisutnost ove bolesti povećava vjerojatnost pobačaja.

  Značajke ove trudnoće uključuju:

  • vjerojatnost spontanog pobačaja u ranoj fazi;
  • placentalna insuficijencija;
  • nisko vezivanje zametaka;
  • rizik od abrupcija placente ispred vremena;
  • preuranjeno radno vrijeme.

  Koncepcija se ne javlja odmah, već nakon produženog liječenja. Trudnoća s endometriozom je problematična, jer postoje poteškoće u nošenju djeteta. Reproduktivni sustav žena koje prolaze kroz endometriozu postaje ranjiv.

  Glavno pravilo za one koji žele održati trudnoću s endometriozom je slijediti preporuke ginekologa. Odabrat će optimalni režim liječenja, usredotočujući se na manifestaciju bolesti.

  Kako biste spasili trudnoću s endometriozom, recite:

  • Utrozhestan - lijek koji sadrži prirodni progesteron i regulira njenu razinu u ženskom tijelu. Koristi se u obliku tableta i vaginalnih supozitorija. Kontraindikacije: preosjetljivost na komponente, tromboza, vaginalno krvarenje, nepotpuni pobačaj, porfirija, teška bolest jetre, tumori mliječnih žlijezda i genitalija. Nuspojave: menstrualni poremećaji, glavobolja, nadutost, svrbež, pospanost.

 • Duphaston - uključuje umjetni progesteron. Lijek utječe na reproduktivni sustav na isti način kao i Utrozhestan. Primjenjuje se oralno, nije namijenjen vaginalnoj primjeni. Kontraindikacije: teška bolest jetre, Dubin-Johnsonov sindrom, Rotorov sindrom, osjetljivost na didrogesteron. Nuspojave: mučnina, proljev, zatvor, neugodnost u mliječnim žlijezdama, glavobolja, svrbež.

  Endometrioza i trudnoća nakon 40 godina vrlo je složena kombinacija. Osim činjenice da tijelo iscrpljuje bolest, postoje dobni problemi. Liječnici u ovom slučaju obratiti posebnu pozornost pacijentu. Doziranje lijekova raste. U ranoj fazi trudnoće može se smjestiti u bolnicu.

  liječenje

  Puno je teže riješiti kronične endometrioze, pa je vrlo važno ne započeti bolest. Postoji nekoliko načina liječenja endometrioze:

  • laparoskopska kirurgija;
  • lijekovi;
  • fizioterapija.
  do sadržaja ^

  laparoskopija

  Najčešće, trudnoća se javlja nakon laparoskopije endometrioze. Operacija se smatra dijagnostičkim. Obavlja se u općoj anesteziji. U trbušnoj šupljini napravite 3 rupe - u jajnicima i pupku. U ove se otvore nalazi poseban instrument pomoću kojeg liječnik određuje lokalno mjesto endometriotskog fokusa. Prekomjerno tkivo je uklonjeno. Ako postoje šiljci, oni se razvrstavaju.

  Planiranje trudnoće nakon operacije nije zabranjeno. Razdoblje oporavka je kratko. U roku od 3-5 dana žena se vrati u normalni život. Operacija je dobar način za poticanje aktivnosti jajnika. U odsutnosti muškog čimbenika neplodnosti, vjerojatnost uspješne trudnoće značajno raste.

  lijekovi

  Endometrioza i planiranje trudnoće kombinirani su nepoželjni. Preporuča se potpuno uklanjanje bolesti prije začeća. Kako bi se spriječila trudnoća tijekom perioda liječenja, propisane su oralne kontraceptive. Oni inhibiraju funkciju jajnika. S obzirom na takvu pozadinu, vjerojatnost novih žarišta endometrioze je smanjena. Tijek liječenja oralnim kontraceptivima kreće se od 3 do 6 mjeseci. Prilikom otkazivanja pilule, pojavljuje se povratni učinak. Jajnici počinju aktivan rad. Nuspojave takvog liječenja uključuju višestruke trudnoće.

  Također se propisuje protuupalna i vitaminska terapija kako bi se uklonila endometrioza. To je neophodno kako bi se ublažile adhezije koje se često javljaju kada je endometrioza vanjska. Endometrioza u trudnoći i u odsutnosti zahtijeva integrirani pristup. Potrebna je hormonska podrška. Pri planiranju, to utječe na regularnost menstrualnog ciklusa. U ranoj trudnoći endometrioza i njegove manifestacije prigušuju progesteron.

  fizioterapija

  Fizioterapija - dodatni način složene terapije. Redovite procedure smanjuju bol u zdjelici, omekšavaju adhezije i poboljšavaju cirkulaciju krvi. To ima blagotvoran učinak na rast endometrija. Odredeni su sljedeći postupci:

  • magnetska terapija;
  • izloženost struji;
  • lasersko zračenje;
  • hidroterapija;
  • balneoterapija.