Endometrioza i trudnoća

Rođenja

Endometrioza je besmrtna, genetski utvrđena bolest u kojoj endometrijsko tkivo raste izvan maternice. Endometrioza je jedan od uobičajenih uzroka neplodnosti i pobačaja u žena reproduktivne dobi.

razlozi

Endometrioza se javlja u bilo kojoj dobi, uključujući adolescente i žene u menopauzi. Prema statistikama, ova patologija u jednom ili drugom obliku pronađena je u 10% svih pacijenata ginekologa. Endometrioza predstavlja najveću opasnost za žene od dobi trudnoće. Bolest ometa normalnu primjenu reproduktivne funkcije i može biti jedan od uzroka neplodnosti.

Točni uzroci endometrioze nisu poznati. Postoji nekoliko čimbenika u formiranju ove patologije:

 • neizvedena reproduktivna funkcija (kasno prvo rođenje nakon 30. godine ili bez rođenja);
 • hormonalne nejednakosti i menstrualnih poremećaja u adolescenciji;
 • nasljedstvo.

Prema jednoj teoriji, razvoj endometrioze još je u uteri zbog neuspjeha u polaganju unutarnjih genitalnih organa fetusa. Prema drugoj verziji, kod žena s tom patologijom postoji značajna inhibicija nekih imunoloških čimbenika (prirodni ubojice i druge veze staničnog imuniteta). Većina bolesnika pati u hormonalnom zatajivanju u jednom ili drugom obliku. Svi ti čimbenici provode se u pozadini genetske predispozicije.

klasifikacija

Endometrioza je genitalna i ekstragenitalna. Genitalna endometrioza se razvija isključivo na reproduktivnim organima. Foci ekstragenitalne endometrioze nalaze se u svim organima i tkivima, uključujući i kožu.

Genitalna endometrioza je podijeljena u dva oblika:

 • vanjske (endometrioza jajnika, jajovoda, prsni peritoneum, vagina);
 • unutarnje (adenomojoza - endometrioza maternice).

Najčešća genetička endometrioza. Extragenitalni fokusi otkriveni su u ne više od 8% slučajeva.

Endometrioza i začeća

Trenutno, endometrioza je prepoznata kao jedna od najčešćih bolesti povezanih s neplodnosti. Prema statistikama, ova patologija je otkrivena u 35-50% svih žena koje nisu u stanju ostvariti svoju reproduktivnu funkciju na prirodan način. Endometrioza nije uvijek liječiva i može biti znak za IVF.

Uzroci neplodnosti s endometriozom:

 • lezija jajovoda i peritoneum;
 • hormonska neravnoteža;
 • imunološki odgovori;
 • endokrinih poremećaja.

Pojava žarišta endometrioze na mukoznoj membrani jajovoda uzrokuje kršenje njihove prohodnosti. Kao rezultat toga, spermijske stanice ne mogu doći do jajne stanice, a gnojidba se ne pojavljuje. Ali čak i oplođeno jaje rijetko dopire do šupljine maternice uslijed promjena u anatomiji fallopijske cijevi. Razvija se ektopična trudnoća. Kako bi spasili ženski život, liječnici često moraju ukloniti oštećenu jajovodnu cijev zajedno s neprobojnim embrijom. Nakon uklanjanja dvaju jajovoda, neovisna trudnoća nije moguća.

Na pozadini endometrioze u šupljini zdjelice razvijaju se adhezije. To je uzrokovano lokalnom upalom peritoneuma, na čijoj se površini formira endometrijska žarišta. Formiranje adhezija također ometa prirodnu koncepciju djeteta i povećava rizik od ektopične trudnoće.

Hormonska neravnoteža još je jedan problem koji čeka žene. Endometrioza se javlja na pozadini relativnog povećanja estrogena i deficijencije progesterona. U takvoj situaciji, normalna menstruacijska funkcija je uznemirena. Nedostatak progesterona ometa koncepciju djeteta i jedan je od uzroka pobačaja u ranoj trudnoći.

Imunološke reakcije koje se javljaju kod endometrioze još uvijek nisu dobile odgovarajuće objašnjenje. Pretpostavlja se da u ovoj patologiji postoji kršenje implantacije embrija u zid uterusa 7-8 dana nakon oplodnje. Moguće je poraz spermijskih stanica agresivnim ženskim tijelom. Točan uzrok neplodnosti s endometriozom nije uvijek moguće saznati.

simptomi

Manifestacije bolesti će ovisiti o lokalizaciji patološkog procesa. Kada vanjska endometrioza peritoneuma, jajnika i jajovoda pojavljuju se bolovi u donjem dijelu trbuha, koji zrače na donji dio leđa. Izvan trudnoće, bol se pojačava tijekom menstruacije, kao i tijekom spolnog odnosa. Dok čeka bebu, bol može biti trajna i često se uzima kao znak prijetećeg pobačaja.

Unutarnja endometrioza (adenomyoza) izvan trudnoće se osjeća svjesno menstrualnih poremećaja. Takve žene imaju dugo bolna razdoblja, kao i međuljudska krvarenja. Tijekom trudnoće, adenomyoza može biti asimptomatska ili popraćena pojavom bolova u donjem dijelu abdomena.

Glavna manifestacija endometrioze cerviksa je krvavi iscjedak iz genitalnog trakta. Ispuštanje se javlja nakon spolnog odnosa, ginekološkog pregleda ili bilo kojeg drugog postupka. Tijekom trudnoće, vaginalno krvarenje u endometriozi treba razlikovati od krvarenja u slučaju placentalnog abrupcija ili pobačaja u ranim fazama. Saznajte točan uzrok ovog stanja će biti u mogućnosti liječniku nakon pregleda i ultrazvuka.

dijagnostika

Sljedeće metode pomažu pri prepoznavanju endometrioze:

 • SAD. Endometrioza jajnika dobro je otkrivena tijekom ultrazvuka. Ultrazvuk se smatra najsigurnijom metodom za dijagnosticiranje patologije i može se koristiti u bilo kojoj fazi trudnoće. Ispitivanje je pokazalo formacije s gustom kapsulom veličine do 12 cm, nakon čega se tijekom svakog ultrazvučnog pregleda procjenjuje stanje jajnika i endometriotičkih žarišta.

Adenomyoza je jasno vidljiva kod izvođenja ultrazvuka izvan trudnoće. Prije zamišljanja djeteta, također se preporučuje prolaziti radiopeksičkim studijama za 5-7 dana menstruacijskog ciklusa. Foci endometrioze jasno su vidljivi s izračunanom i magnetskom rezonancijom.

 • Kolposkopija. Ispitivanje cerviksa pod visokim uvećanjem s posebnim uređajem (kolposkop) provodi se u bilo kojoj fazi trudnoće. Ova metoda je potpuno sigurna za žene i fetuse. Kolposkopijom se može otkriti endometrioza cerviksa, kao i druge povezane lezije ovog područja.
 • Laparoskopija. Endoskopska kirurgija izvodi se izvan trudnoće i od velike je važnosti za pacijente koji pate od neplodnosti. Tijekom postupka, moguće je ne samo otkriti patološke žarišta, već i ukloniti ih. Nakon laparoskopije, mnoge žene uspijevaju zatrudnjeti i provoditi zdravo dijete.
 • Priprema za trudnoću s endometriozom

  Liječenje neplodnosti na pozadini endometrioze provodi se unutar 1-2 godine. Tijekom tog vremena, liječnici pokušavaju vratiti prirodne hormone i ukloniti sve čimbenike koji sprečavaju pojam djeteta. S neučinkovitosti liječenja preporučuje se IVF (in vitro oplodnja).

  Kirurško liječenje glavna je metoda pripreme za trudnoću s endometriozom. Laparoskopski pristup uklanja sve dostupne endometrijske žarišta na jajnicima, jajovodima i šupljini zdjelice. Nakon operacije hormonska terapija propisuje se 3 mjeseca. Trudnoću možete planirati odmah nakon završetka terapije.

  Liječenje lijekom može ići kao neovisna metoda liječenja endometrioze. Za terapiju se koriste agonisti hormona koji oslobađaju gonadotropin i drugi lijekovi koji potiskuju rast endometrijskih žarišta. Tijek liječenja traje 3-6 mjeseci. Odgoda koncepcije djeteta nakon terapije je nepraktično. Nakon uklanjanja lijekova endometrioza brzo se vraća, a sve liječenje mora se ponoviti.

  U adenomyozi, restauracija plodnosti uz pomoć kirurške ili hormonske korekcije je neučinkovita. IVF je preporučljiv za takve žene s dodatnim opažanjem od strane stručnjaka. U endometriozi uterusa cerviksa, kirurško liječenje se izvodi uklanjanjem patoloških žarišta (konizacija, laserska isparavanja, itd.).

  Tijek trudnoće s endometriozom

  Trudnoća na pozadini endometrioze ne ide uvijek sigurno. U ranim fazama trudnoće postoji velika vjerojatnost pobačaja. Pobačaj se javlja pretežno do 10-12 tjedana. U budućnosti ostaje vjerojatnost prijevremenog poroda kao rezultat hormonske neravnoteže i endokrinih poremećaja u tijelu žene.

  Ectopična trudnoća je prilično česta komplikacija endometrioze. S ovom patologijom, prohodnost jajovoda je poremećena, što dovodi do zaglavljenog oplođenog jajašca u njihovom lumenu. Ectopična trudnoća prijeti da će obilno krvariti i da je stanje koje ugrožava život ženi. U ovoj patologiji izvršena je hitna kirurška intervencija uklanjanjem ne-održivog embrija. U mnogim slučajevima, jajovoda se izrezuje zajedno s embrijom.

  Taktike upravljanja trudnoćom u endometriozi

  Ako se trudnoća pojavi na pozadini endometrioze, žena se treba prijaviti liječniku što je prije moguće. Promatranje stručnjaka iz najranijih termina će spriječiti razvoj komplikacija i pravodobno prepoznati sve abnormalnosti u razvoju fetusa.

  Liječenje endometrioze tijekom trudnoće se ne provodi. Izuzetak se odnosi samo na endometrioidne jajne ciste. Ako cista dostiže veliku veličinu i ometa normalni tijek trudnoće, uklanja se. Operacija se provodi tijekom razdoblja od 16-20 tjedana, uglavnom laparoskopskog pristupa. Nakon operacije, lijekovi se propisuju kako bi smanjili ton maternice i poboljšali protok krvi u posteljici.

  S razvojem trudnoće komplikacija, njihova korekcija se provodi uzimajući u obzir razdoblje trudnoće i lokalizaciju patoloških procesa. Pri visokom riziku od spontanog pobačaja, hormonska podrška propisuje progesteronom do 16-18 tjedana. Prema indikacijama, koriste se antispasmodici i tocolitiji (za ublažavanje boli i smanjenje tonusa maternice).

  Rođenja u žena s endometriozom moguće su kroz prirodni rodni kanal s zadovoljavajućim stanjem fetusa. S razvojem ozbiljnih komplikacija, planiran je carski rez podijeljen u razdoblju od 37 do 39 tjedana. Konačna odluka donosi se nakon potpunog pregleda pacijenta.

  Specifična profilatika endometrioza nije razvijena. Sve žene koje pate od ove patologije, preporuča se ne odgoditi rođenje djeteta dugo i na vrijeme da se posavjetuje s liječnikom ako pronađete prve simptome bolesti. Što se prije pronađe uzrok neplodnosti, lakše će se suočiti s problemom i pronaći najbolji način za primjenu reproduktivne funkcije (prirodno ili s IVF).

  Endometrioza i trudnoća. Bolest nije rečenica, postaje majka je moguća!

  Endometrioza i dalje ostaje jedna od najtajnovitijih ženskih bolesti koje uzrokuju neplodnost. Njegova je suština da iz nepoznatih razloga komadi unutarnje podloge maternice (endometrija) počinju metastazirati i putovati po tijelu.

  Ova bolest je benigna, ali metastaza maternice podrazumijeva činjenicu da se komadići ovog tkiva mogu podmiriti u trbušnoj šupljini, mogu ući u šupljinu prsnog koša, pa čak i na sluznicu sluznice.

  Što je endometrioza?

  Endometrioza je prilično uobičajena bolest našeg doba, uglavnom utječu na žene od 25 do 44 godine.

  Kao rezultat toga, pojavljuju se mali čvorovi s sadržajem tamne guste tekućine, koji se mogu spojiti i oblikovati većim šupljinama, stječući pojavu ciste.

  Tijekom menstruacije, krvarenje se javlja na ovim područjima i to uzrokuje bolne senzacije tijekom, prije i nakon kritičnih dana. To se događa kod svakog menstruacije, sve do pojave menopauze.

  Endometrioza se može pojaviti:

  • na cerviksu;
  • na peritoneumu;
  • u debljini mišića maternice;
  • iz reproduktivnih organa (crijeva, oči, bubrezi, itd.).

  Uzroci bolesti

  Nema točnih znanstvenih informacija o tome zašto se endometrioza razvija. Većina liječnika objašnjava bolesti nasljeđivanjem.

  Tu je i teorija da se endometrioza javlja zbog neravnoteže u tijelu ženskih hormona.

  Još jedna točka gledišta je implantacijska (početak razvoja bolesti povezan je s činjenicom da odvojene čestice endometrija ostaju na organima i rezultat su ove bolesti).

  Ne manje važno je nezdravu prehranu, infekciju genitalnih organa, stres. Uzroci bolesti mogu biti carski, pobačaj, teško porođaj, pa čak i diatermokoagulacija cerviksa. Ako se operacija izvodi prije početka menstruacije, to može uzrokovati implantaciju stanica endometrija u ranu i razvoj rasta.

  Valerian tablete u trudnoći: upute, doziranje - u ovom članku.

  Simptomi bolesti

  U razdoblju između menstruacije može se osjetiti bol u području zdjelice. Oni su povezani s razvojem upalnih procesa. Nakon menstruacije, iscjedak se nastavlja u bolesnika s endometriozom, ali već tamno smeđa.

  Ako se utječe na vaginu, zdjelicu ili uterinske ligamente, bol može biti prisutan tijekom seksa i tijekom pokreta crijeva. Jedan od najgorih simptoma je nemogućnost koncepcije dugo vremena.

  Dijagnoza bolesti

  Dijagnoza je komplicirana zbog nekoliko razloga. Postoje i druge bolesti koje imaju sličnu sliku. Dakle, ako postoji čak i mala sumnja na endometriozu, trebali biste odmah kontaktirati ginekologa.

  Tijekom menstrualnog ciklusa, stanje bolesti se mijenja, tako da liječnik može propisati ženi nekoliko pregleda. Sve, bez iznimke, prije svega propisani ultrazvuk, s kojim možete utvrditi veličinu maternice, kako bi se utvrdilo postoje li znakovi bolesti, kako bi se utvrdilo veličinu cističnih formacija.

  Pomoću rendgenskih zraka možete utvrditi adenomyozu - žarišta u maternici. Endoskopska kirurgija, koja se smatra "zlatnim standardom" dijagnostike, također je učinkovita za dijagnostiku.

  Pacijent za operaciju nalazi se u bolnici, a postupak se provodi na pozadini opće anestezije. Dno crta je da su alati umetnuti u trbušnu šupljinu kako bi se utvrdilo stanje jajovoda i identificirali žarišta endometrioze.

  Kako odrediti kada treba ići u bolnicu? Odgovor na pitanje je u ovom članku.

  Koliko dugo možete odrediti ektopičnu trudnoću? Pročitajte ovaj članak.

  Što je opasna endometrioza?

  U 60% žena, postoji svibanj biti takva komplikacija kao neplodnost. Pored toga, moguće su neurološke poremećaje i anemija.

  Anemija uzrokuje umor, tinitus, slabost, vrtoglavicu, bol i druge komplikacije.

  Liječenje i prevencija endometrioze

  Liječenje ove bolesti usmjereno je na obnovu plodnosti, smanjenje boli i suzbijanje razvoja endometrija. Metode korekcije i liječenja ovise o ženskim planovima za trudnoću i stupnju razvoja bolesti.

  Liječnici mogu propisati lijekove, operaciju, kao i restorativne. Lijekovi su vrlo učinkoviti u suzbijanju aktivnosti jajnika i usporavanju rasta žarišta.

  Za isključivanje menstrualne funkcije koriste se različiti hormoni. Zahvaljujući tome, moguće je regresirati razvoj endometrioze.

  Pripravci estrogenski-gestagen, gestageni, danazol i drugi lijekovi široko se koriste za liječenje lijekova. Zoladex, dekapeptil-skladište, pomaže posebno dobro, jer zaustavlja proizvodnju estrogena. Nakon 2 mjeseca od početka lijeka u bolesnika, opaženo je smanjenje manifestacija endometrioze.

  Hormonska sredstva propisana su nakon uporabe kirurške metode. Operacije se izvode s endometrioidnim cista jajnika, nodularnim oblicima endometrioze.

  Kako bi se spriječio razvoj endometrioze, prevencija je važna. Ona bi trebala biti u sljedećim aktivnostima:

  • redoviti pregled liječnika, osobito ako se tijekom menstrualnog razdoblja boli;
  • redovitu kontrolu nakon abortusa ili drugih kirurških postupaka;
  • uspješno i pravodobno liječenje upalnih bolesti.

  Za žene su potrebne preventivne mjere ako:

  • smanjeno vrijeme ciklusa;
  • pate od pretilosti i poremećaja metabolizma;
  • koristiti intrauterine uređaje;
  • njihova dob 30 godina i starija;
  • imaju povišene razine estrogena;
  • puše.

  Ljudi često pitaju: kako će čep prestati prije isporuke? Pitali ste - odgovorimo!

  O najranijim pojavama trudnoće može se naći u ovom članku.

  Mogućnost trudnoće u endometriozi

  Srećom, s tom bolesti, trudnoća je moguća, iako je teško zbog poremećenog strukture jajnika, smanjene tubabilnosti i komplikacija u otpuštanju jaja.

  Nakon tijeka liječenja, vjerojatnost da se zatrudni mnogo je veća, ali treba planirati tek nakon 1 godine nakon pružanja medicinske njege. Prije svega, bolest se tretira, a tek tada se provodi pojedinačna terapija lijekovima.

  Rijetki slučajevi kada se trudnoća još uvijek ne pojavljuje. U ovom slučaju, nemojte očajavati jer je moderna medicina sposobna mnogo.

  Utjecaj trudnoće na endometriozu

  Trudnoća utječe samo na endometriozu samo pozitivno. Kao što znate, tijekom trudnoće, menstruacija je odsutna, zbog čega postojeće žarište infekcije je potisnuto.

  Dakle, ako ste s dijagnozom endometrioze, nemojte očajavati.

  Tri pitanja ginekologu. Endometrioza. Program "Live je super!"

  Zašto postoji lažni posao prije rođenja? Učimo iz ovog članka.

  O trećoj fazi rada bit će raspravljano u ovom članku.

  Je li moguće trudnoće s endometriozom - stručno mišljenje

  Nijedna žena nije imuna od patologije reproduktivnih organa. Bolesti reproduktivnog sustava neizbježno uzrokuju probleme sa začećem.

  Endometrioza se smatra zajedničkom ginekološkom bolesti koja izaziva neplodnost. To komplicira tijek naredne trudnoće i prijeti da ga prekine. Prema liječnicima, bolest pogađa oko 30% žena.

  Kako se zaštititi od patologije? Kako se truditi s njom i uspješno nositi dijete? Pročitajte odgovore na ta pitanja u novom članku.

  Što je endometrioza?

  Kod bolesti, endometriotičko tkivo raste izvan maternice, a utječe na druge organe. Prisutnost tih stanica u drugim organima i tkivima uzrokuje bolne pojave, uključujući one opasne. Tijekom menstrualnog ciklusa, tkivo prolazi apsolutno sve promjene, poput endometrija. Postupno, utječe na okolne organe.

  Bolest se javlja u 2 od 20 žena reproduktivne dobi. Razvoj endometrioze ovisi o hormonskom sadržaju. Ako zanemarite simptome, bolest često dovodi do neplodnosti.

  Kada patologija utječe na genitalije, naziva se genitalija.

  Ovaj obrazac ima nekoliko vrsta:

  • unutarnje - oštećenje mišićnog sloja maternice;
  • peritonealni rast endometrijskog tkiva u jajovodima, jajnicima i peritoneumu zdjelice;
  • ekstraperitonealni - pojava patologije u vanjskim organima reproduktivnog sustava, vaginalni dio cerviksa i retrovaginalni septum.

  Ako se bolest ozbiljno zanemari, endometriotički fokusi postaju difuzni. U ovom slučaju, pojava trudnoće vrlo je upitna.

  Da bi se postavila dijagnoza, stručnjak obavlja ultrazvuk.

  Gravidarni endometrij, spreman za začeće, trebao bi biti labav i troslojni. Ova struktura osigurava implantaciju jajne stanice i njen daljnji razvoj.

  Drugi liječnik procjenjuje debljinu endometrija. Obično bi trebalo biti 8-10 mm.

  Ako je sluznica maternice mršava, kažu o hipoplazije. Obično veličina ne prelazi 6-7 mm. Ako je gusta i bujna, stručnjak sumnja na hiperplaziju ili polipi.

  Neke žene smatraju da su hiperplazija maternice i endometrioze jedna i druga. Zapravo, to su različiti pojmovi. Njihova glavna razlika je u tome što u prvom slučaju patologija utječe na organ na morfološkoj razini. Kod endometrioze, promjene se pojavljuju u samom maternici, a ne u stanicama.

  Da bi se ispravila dijagnoza, provodi se laboratorijska dijagnoza. Liječnik izvodi biopsiju cijevi i pregledava materijal pod mikroskopom.

  Uzroci i simptomi bolesti

  Utvrdite zašto se bolest pojavila, nije uvijek moguće. Stručnjaci prepoznaju navodne uzroke bolesti.

  To uključuje:

  1) Endokrinska neravnoteža

  U žena je otkrivena povećana koncentracija luteinizirajućih i folikul-stimulirajućih hormona, prolaktina. Postoji smanjenje razine progesterona. Vrlo često postoji poremećaj u funkciji adrenalnog korteksa.

  2) Genetska predispozicija

  Dodijelite zasebnu vrstu bolesti - obitelj.

  Tijekom normalnog rada obrambene strukture, endometrioidno tkivo se uništava ukoliko nadilazi maternicu. S njihovim slabljenjem, patološke žarišta preživljavaju u drugim organima i rastu, jer imunološke stanice ne prepoznaju one strane.

  3) Neuspjeh neuroendokrinog sustava

  Konstantan stres, loša prehrana, razvoj genitalnih infekcija ili somatskih bolesti mogu dovesti do pokretanja endometrioze.

  4) Izlaz stanica endometrija izvan šupljine maternice.

  Tijekom menstruacije, oni se bacaju u druge genitalije zajedno s krvarenjem.

  Isključivanje čimbenika izazivanja pomoći će u izbjegavanju bolesti.

  To uključuje:

  • dob žena (češće u bolesnika starijih od 40 godina nego kod mladih);
  • carski rez;
  • česti pobačaji (vakuumski aspirati i postupci struganja);
  • anemija;
  • prekomjerne tjelesne težine;
  • dugotrajno korištenje intrauterinog uređaja;
  • bolesti jetre;
  • kronična upala genitalnih organa (spor endometritis, adnexitis);
  • okolišni čimbenici - loša ekologija.

  Ozbiljnost endometrioze:

  Mogu li zatrudnjeti s endometriozom?

  Bolest pogoršava plodnu sposobnost žena, zbog čega mogu imati problema s koncepcijom. Obično je greška proliferacija patološkog tkiva u jajnicima.

  Ovulacija se ne pojavljuje u zahvaćenom tijelu: jaje ne može sazrijeti i ostaviti folikul. Međutim, ako 1 jajnika nastavi normalno funkcionirati, a jajovod je prohodan, moguće je začeće.

  Još jedna prepreka na putu trudnoće je izražena oštećenja mijelometrija endometrioticima. Kada zigos dosegne maternicu, ne može se pričvrstiti na maternicu.

  Ako je rast 1-2 stupnja, vjerojatno će se pojaviti implantacija. Međutim, u slučaju grubog poraza, žena je propisana lijekom ili kirurškim tretmanom kako bi se povećale šanse za normalno trudnoću.

  S endometriozom se razvija hormonska neravnoteža. To izaziva rast patološkog tkiva.

  Unatoč svim poteškoćama uzrokovanim endometriozom, bolest ne znači da je trudnoća nemoguća ili kontraindicirana. Uz bolest, ginekolozi čak savjetuju pacijenta da zatrudni dijete. Zabilježeno je da je za one koji su zatrudnili bolji tijek bolesti.

  Buduća majka je u stanju dugotrajne anovulacije s odsustvom menstruacije. U ovom trenutku, žensko tijelo je pod utjecajem progesterona. Ovo stanje izaziva obrnuti razvoj patoloških fokusa.

  Što je opasna endometrioza tijekom trudnoće

  Ako ste zabrinuti da li bolest utječe na mrvice, žurbe ćemo vas uvjeriti. Nema izravnog utjecaja na fetus.

  Međutim, bolest često postaje prijetnja njegovu nošenju. Ako se maternica ozbiljno utječe na rast, u ranoj fazi trudnoće, često završava odvajanjem jajovoda - pobačajem. Ponekad dijete prestaje razvijati: dolazi do smrznute trudnoće.

  U žena koje pate od bolesti mogu nastati komplikacije (placentalna insuficijencija). Zbog patologije posteljice je oštećen. Dijete ne prima normalni sadržaj hranjivih tvari s kisikom.

  Druga bolest je opasni razvoj krvarenja maternice. Vrlo je obilno, a žena brzo gubi krv. Država prijeti ne samo fetusu, već i životu buduće majke.

  Da biste spriječili tragediju, posjetite ginekologa u fazi planiranja djeteta. U ovom trenutku morat ćete proći pregravidnu obuku. S početkom trudnoće, liječnici obavljaju prevenciju pobačaja i placentalne insuficijencije.

  Kako ga liječiti

  Ako imate dijagnozu, nemojte paničariti. Iako bolest nije potpuno izliječena, njegov se razvoj može kontrolirati.

  Za to morate pronaći pravu terapiju. To će eliminirati neugodne posljedice i omogućiti vam da u potpunosti živite.

  Za borbu protiv endometrioze koriste se slijedeće metode:

  1. Terapija lijekovima: hormonalni lijekovi, pilule za bol, lijekovi za anemiju. Endometrioza, poput sluznice polipusa maternice, liječi se lijekovima: uzimaju se lijekovi koji sadrže hormon. Duphaston, Utrozhestan pomažu povećanju i povećanju endometrija i imaju blagotvoran učinak na tijek trudnoće s tom bolesti. U fazi planiranja propisani su oralni kontraceptivi (Yarina, Zhanin). Oni smanjuju proizvodnju LH i FSH, suzbijanju ovulacije. Zbog nedostatka hormonskog nadopunjavanja, bolest se regretira i priprema se za trudnoću.
  2. Elektrokoagulacija - spaljivanje mjesta rasta endometrija s tekućom.
  3. Ablacija je uništenje patoloških žarišta kriodestrukcijom, radijskih mikrovalova.
  4. Fizioterapijski tretman: magnetska terapija, laser i hidroterapija, balneoterapija. Provodi se kao kompleksan pristup hormonskom ili postoperativnom liječenju.
  5. Kirurška intervencija: laparoskopsko uklanjanje patoloških žarišta ili izrezivanje površina rasta s skalpelom.
  6. Folk metode.

  Bilje doprinose rastu endometrija i eliminacije bolesti (kadulja, crvena četka). Neke žene koriste kineski tampon. Oni pomažu u normalizaciji vaginalne mikroflore i liječenju kroničnih ginekoloških bolesti.

  Značajke rada u endometriozi

  Razvojem patologije liječnici koriste poseban pristup dostavi. Tijekom prolaska djeteta kroz rodni kanal, ponekad se izaziva krvarenje maternice.

  Kako bi zaštitili buduću majku iz neke životne prijetnje nekoliko dana prije namjeravanog dostave, stručnjaci obavljaju ultrazvučno skeniranje na ženi. Ova studija pruža mogućnost procjene stanja maternice s posteljicom.

  Često, opstetričarki i ginekolozi čine ženu carski rez. Takva intervencija isključuje razvoj teških komplikacija. Tijekom operacije liječnici upozoravaju na težnju uvođenja stanica endometrija u trbušnu šupljinu pacijenta.

  Preventivne mjere

  Znanstvenici nisu otkrili značajne uzroke bolesti. Ispada da nema učinkovite prevencije. Međutim, to ne znači da morate odustati i ne raditi ništa.

  Skup preporuka omogućit će vam da spriječite bolest ili smanjite rizik od komplikacija. Zato je vrlo važno pridržavati ih se.

  Popis mjera koje treba slijediti:

  1. Redovito dolaze na ginekološki pregled.
  2. Pravodobno liječiti ne samo bolest "u ženskom dijelu", ali i uobičajena.
  3. Pratite svoju težinu i dijetu kako biste spriječili njegove visoke vrijednosti.
  4. Isključite seksualnu intimnost tijekom menstruacije.
  5. Dugo vremena nemojte koristiti intrauterine uređaje. Bolje je koristiti druge kontraceptive - COC, mini-piti, hormonske zakrpe.
  6. Isključi pobačaj. Da biste to učinili, nemojte dopustiti razvoj neželjenih trudnoća.

  U sljedećem videu, liječnik detaljno objašnjava je li moguće imati dijete s tom bolesti:

  zaključak

  Endometrioza je ozbiljna bolest koja često uzrokuje neplodnost. Međutim, ne mislite da je njegov razvoj kazna za ženu.

  Kompatibilnost bolesti s trudnoćom ovisi o putu i agresivnosti patološkog procesa. Obično, na 1-2 stupnja, očekivana majka normalno nosi dijete, ali s jednim uvjetom: cijelo ovo razdoblje treba nastaviti pod pozornošću liječnika. Ne pokušavajte sami izliječiti bolest.

  Ako želite imati dijete, preuzmite odgovornost za pripremu. Ovisno o težini postupka, liječnik će propisati odgovarajuću terapiju. Sazrijevanjem jajeta i njezinom naknadnom oplodnjom imate velike šanse da izdržite i rodite zdravo dijete.

  Endometrioza: trudnoća je moguća i čak poželjna.

  Endometrioza ostaje jedna od najčešćih i istovremeno teških dijagnoza ženskih bolesti. Do sada, u medicinskom okruženju, nisu postigli zajedničko mišljenje o uzrocima koji izazivaju tu patologiju. Takva nesigurnost također plaši žene s dijagnozom takve neugodne dijagnoze pri planiranju trudnoće, jer endometrioza može značajno komplicirati začeće ili čak uzrokovati neplodnost. Ne čudi da su mnogi zainteresirani za ono što su znakovi bolesti i metode njegovog liječenja.

  Što je endometrioza?

  Dakle, govorimo o rastu endometrija (unutarnje membrane maternice) izvan maternice - gdje normalno ne postoji. Prije svega, patološki proces utječe na maternicu i susjedne organe: jajnike, jajovodne cijevi. Ponekad se endometrioidne stanice također nalaze u udaljenim organima - pluća ili čak i nosna šupljina.

  Budući da je endometriometar osjetljiv na hormone, u udaljenim područjima pokrivenim ovom sluznicom, isti procesi se javljaju kao u normalnom tkivu:

  1. Kao odgovor na oslobađanje estrogena na početku menstrualnog ciklusa, endometrij je aktivno povećan i zbijen u unutrašnjosti maternice i izvan nje.
  2. U drugoj polovici ciklusa, drugi hormon, progesteron, djeluje na tkivo. Pod njegovim utjecajem, obrastao sloj endometrija počinje propadati i odbiti - javlja se menstruacija. U pogođenim područjima, stanice se ne mogu prirodno pojaviti, pa se javljaju krvarenja i upale.

  Ponavljajući s vremena na vrijeme, takvi procesi dovode do nastanka ljepljivih ožiljaka, cista. Takvi pečati u organima i tkivima zdjelice, jajnici poremetiti njihovo funkcioniranje, što je puna ozbiljnih problema s koncepcijom i nosiocima fetusa.

  Učestalost pojavljivanja endometrioze je na 3. mjestu među svim ginekološkim bolestima. Češće su samo upalne bolesti genitalnih organa i stvaranje tumora u mišićnom tkivu maternice (fibroidi). Međutim, latentni tijek endometrioze i poteškoća u izradi pravilne dijagnoze sugeriraju da je bolest mnogo češća.

  Žene stare 25-40 godina su u opasnosti za ovu bolest. Daleko rjeđe, endometrioza se nalazi kod djevojčica prije uspostavljanja menstrualnog ciklusa i vrlo je rijetka kod žena u menopauzi.

  Zašto nastaje

  Među opstetričarima i ginekologima ne postoji konsenzus o uzrocima ove patologije.

  Kongenitalni poremećaji, cautery erozija i druge razvojne teorije

  Razvoj endometrioze objašnjava nekoliko teorija, ali nitko od njih nije apsolutno dokazan.

  1. Razmatra se najčešća teorija implantata. Istraživanja su pokazala da čestice endometrija prodiru kroz unutarnje organe kroz jajovodne cijevi s krvlju oslobođenim tijekom menstruacije.
  2. Prema traumatskoj teoriji, nastanak pogođenih područja u peritoneumu javlja se kao rezultat kirurških operacija na maternici, kao što su:
   • neuspješna intervencija
   • cauterizacija erozivnih područja sluznice,
   • carski rez.
   • traumatskog rada.
  3. Embrionska teorija podrazumijeva da se endometrijski fokusi u udaljenim tkivima nastaju uslijed oštećenja embrionalnog razvoja.

  Ova teorija potvrđuje otkrivanje bolesti kod djevojčica koje još nisu imale menstruaciju.

 • Neki stručnjaci vjeruju da se čestice endometrija kreću kroz krv ili limfne žile.

  Ova teorija objašnjava otkrivanje patoloških lezija u organima udaljenim od maternice - pluća, nosne šupljine, pa čak i očnog tkiva.

  Čimbenici rizika

  Hormonski poremećaji igraju važnu ulogu u razvoju patologije. Dakle, uz smanjenje količine progesterona u tijelu i prekomjernost estrogena, javlja se prekomjeran rast unutarnje podloge maternice. Čestice endometrija uvedene su s menstruacijskom krvlju u susjedne organe, stvarajući zahvaćena područja.

  Drugi važan čimbenik je kršenje imuniteta. Uobičajeno, tijelo je zaštićeno od inozemnih agenata, uključujući iz oblika koji nisu karakteristični za određeni organ ili tkivo. S neodgovarajućim funkcioniranjem obrambenog sustava, endometrijske stanice lako se mogu ukorijeniti gotovo bilo gdje.

  Osim toga, znanstvenici su identificirali niz faktora koji izazivaju pojavu i daljnji razvoj endometrioze:

  • ranog početka mjesečnog krvarenja;
  • genetska predispozicija;
  • ginekološke bolesti;
  • upalni procesi u unutarnjim organima smještenim blizu maternice;
  • kasni početak seksualnog života;
  • kasno prvo porođaj;
  • hipodinamija (slabost mišića);
  • prekomjerna vježba;
  • bolesti štitnjače;
  • loše navike;
  • nepovoljna ekološka situacija;
  • abnormalnosti strukture maternice.

  Tipični i specifični simptomi

  Klinička slika bolesti uglavnom je posljedica specifične lokalizacije patoloških žarišta endometrija i općeg zdravstvenog stanja žene. U nekim slučajevima, bolest je asimptomatska, posebno u početnoj fazi. U ovom slučaju, moguće je otkriti endometriozu samo na redovitom preventivnom pregledu ili kada se odnosi na ginekolog zbog poteškoća pri pojavi djeteta.

  Kako se patološki proces razvija, pojavljuju se sljedeće karakteristike:

  1. Bol u području zdjelice. Ovaj simptom se opaža kod 16-24% pacijenata. Sindrom boli je stalno prisutan, s jasnom lokalizacijom ili, obrnuto, prolivenom liku.
  2. Ciklička bol povezana s menstruacijom. Pojavljuju se u polovici pacijenata. Posebno jaki sindrom boli opažen je u prva tri dana menstruacije i povezan je s faktorima kao što su:
   • spazmi od maternice;
   • izlijevanje krvi iz zahvaćenih lezija u peritoneum;
   • povećan pritisak i protok krvi u cistu.
  3. Neugodna i čak bolna senzacija tijekom seksa. Često se manifestiraju u pojavi lezija u vaginalnom epitelu i ligamentima maternice.
  4. Promjene u uobičajenom tijeku mjesečnog ciklusa:
   • produljena i previše "jaka" menstruacija;
   • slab smeđi iscjedak prije i poslije menstruacije;
   • kratka razdoblja;
   • krvarenje usred ciklusa.
  5. Problemi s koncepcijom i rođenjem. Ovaj simptom javlja se u 25-40% bolesnica. Mogući uzroci neplodnosti su disfunkcija jajnika, niska imunitet i oštećenje ovulacije.

  Pored karakterističnih znakova endometrioze, u nekim se slučajevima takvi specifični simptomi pojavljuju kao:

  • krvarenje u stolici i urinu;
  • kršenje defekacije;
  • iskašljavanje krvi;
  • krvarenje iz pupka;
  • krvave suze.

  Ovi znakovi su rijetki (ili vrlo rijetki) i ovise o lokalizaciji područja pogođenih endometrijom u ženskom tijelu.

  Dijagnoza: laparoskopija i drugi postupci i analize

  Ako liječnik sumnja u endometriozu u ženi, onda prvo analizira pritužbe i anamnestičke podatke. Specijalist je zainteresiran za važne bodove kao što su:

  • početak mjeseca i značajke njihovog protoka;
  • vrijeme nastanka boli, njihovu lokalizaciju;
  • Bilo da se bolni osjećaji povećavaju prije menstruacije, tijekom stolice;
  • prethodne ginekološke bolesti, operacije, traume uterusa;
  • da li rodbinski rodbini imaju endometriozu.

  Nakon prethodne dijagnoze, liječnik provodi daljnje ispitivanje pacijenta, koji uključuje sljedeće dijagnostičke postupke:

  1. Ginekološki pregled, uključujući obveznu dvostranu palpaciju vagine. Potrebno je utvrditi veličinu maternice, njezinih vrata maternice, jajnika, stanje ligamenta maternice i dodavanja. Postupak je neinformativan, ali dopušta liječniku da pretpostavlja prisutnost područja pogođenih endometriozom u unutarnjim genitalnim organima.
  2. Ultrazvuk zdjelične regije, koji je poželjno izvesti prije sljedeće menstruacije. Istraživanja pomažu otkriti:
   • prošireni uterus;
   • patološko zadebljanje maternice i drugih unutarnjih organa;
   • velike žarišta pogođenog tkiva.
  3. Kompjutorizirana tomografija i MRI (magnetska rezonancija) vrše se za identifikaciju pogođenih područja, njihovu veličinu, položaj i odnos s drugim susjednim organima.

  Ova se metoda smatra vrlo informativnom - točnost je oko 96%.

 • Drugi informativan i pouzdani dijagnostički postupak je endoskopija. Uz pomoć posebne uske cijevi s video kamerom, koja se uvodi u šupljine unutarnjih organa, moguće je dobiti jasnu sliku sluznice i otkriti dijelove tkiva zahvaćene endometriozom. Mogućnosti za endoskopske dijagnostičke metode:
  • histeroskopija - proučavanje maternice;
  • kolposkopija - ispitivanje sluznice vagine i cerviksa maternice;
  • laparoskopija - pregled trbušne šupljine;
  • kolonoskopija - pregled rektuma;
  • cistoskopija - proučavanje mjehura.
 • Hipsterosalpingografija uključuje uvođenje kontrastnog sredstva u šupljinu maternice, nakon čega slijedi rendgenska studija. S rastom endometrija u slikama se nalaze:
  • intrauterine adhezije;
  • komade eksperimentalne tekućine prolivene u peritoneum;
  • povećanje veličine maternice.
 • Krvni test za markere karcinoma (CA-125). S rastom endometrija, njihov se broj značajno povećava, no takvi rezultati ne moraju nužno ukazivati ​​na endometriozu. Visoke razine CA-125 mogu ukazivati ​​na karcinom jajnika, upalu dodataka.
 • Laparoskopija je najsigurnija dijagnostička metoda. To je nježna kirurška intervencija koja omogućuje da peritoneum bude pregledan pomoću uređaja za povećanje kroz malu bušotinu na zidu orgulje. Pored detekcije žarišta bolesti, laparoskopija vam omogućuje da uklonite dio zahvaćene tkiva za točnu dijagnozu.
 • Klasifikacija bolesti

  Endometrioza je bolest koja ima samo kronični oblik jer je akutna faza tijeka bolesti praktički odsutna. Najčešće klasificirajte bolest po lokaciji žarišta obrastao endometrija.

  Što je opasna endometrioza tijekom trudnoće?

  Žena prirodna želja je pronaći sreću majčinstva. Postoje razni patološki procesi koji dovode do dijagnoze neplodnosti. Jedna trećina ženskog populacije cijelog planeta dijagnosticira endometriozu, koja se pojavljuje isključivo u dobi trudnoće.

  Što je endometrioza?

  Ova patologija je povezana s neravnotežom hormona, dolazi nakon postizanja adulthood. Postoji nekoliko vrsta, ovisno o mjestu odstupanja. Kod genitalija utječu na maternicu i jajovode, au ekstragenitalnim patološkim procesima odvijaju se u drugim organskim sustavima. U nekim slučajevima razvijaju se obje vrste endometrioze.

  Odstupanje karakterizira proliferacija tkiva podstava maternice, čestice endometrija tijekom menstruacije imaju svojstva migracije. Prebacujući kroz limfni sustav, naseljavaju se na druge organe, gdje počinju povećavati veličinu.

  Tijekom menstruacije ove čestice počinju krvariti, što dovodi do bolova i adhezija. Ozbiljnost bolesti ovisi o broju i mjestu rastućih fragmenata tkiva.

  Uzroci patologije

  Što se tiče izazivanja čimbenika, liječnici nemaju opće prihvaćeno mišljenje, brojni procesi dovode do razvoja. Pokretni mehanizam može biti i kronična oboljenja žene i lifestyle značajke.

  Rizik endometrioze raste u sljedećim slučajevima:

  • nasljedni čimbenik, ključna je genetska predispozicija;
  • česti upalni procesi reproduktivnih organa;
  • teško porođaj;
  • pobačaj, operacija na maternici (uključujući i carski rez);
  • liječenje erozije maternice cauterization;
  • endokrini poremećaji;
  • oslabljeni imunitet;
  • živeći na području s nepovoljnom ekološkom situacijom;
  • anatomska obilježja reproduktivnog sustava;
  • loše navike - alkohol, pušenje, pretjerana uporaba proizvoda koji sadrže kofein.

  Također se utječe i na psiho-emocionalnu pozadinu žene, redovite napetosti dovode do hormonalnih poremećaja. Lanac neravnoteže u tijelu doseže reproduktivni sustav, izazivajući pojavu patoloških procesa.

  Vrste i težina

  Stanje reproduktivnih organa ovisi o endokrinom sustavu, hormonskim razinama. Postoji jedinstvena klasifikacija bolesti koja varira u težini, kao i lokalizacija upalnih procesa.

  • genitalni - rast se javlja u internim ženskim genitalnim organima, zauzvrat, genitalni je podijeljen u extraperitonealnu, peritonealnu, unutarnju;
  • izvanperitonealne - lezije se nalaze u vagini, koje utječu na usne, kao i dio cerviksa;
  • peritonealni - rast se opaža u jajnicima, jajovodima;
  • unutarnji - patološki procesi ne pojavljuju se u sloju podstava maternice endometrija, ali u unutarnjem miometrijom mišića, nemoguće je spasiti trudnoću u ovom obliku;
  • za ekstragenitalni oblik, prijevoz čestica endometrija i rasta izvan reproduktivnog sustava su karakteristični.

  Postoje različite stupnjeve težine bolesti:

  • formirana isključivo na površini organa, imaju jednu lokalizaciju;
  • višestruke lezije napreduju u šupljinu maternice;
  • formira ciste na jajnicima, formiraju se nekoliko žarišta koja se razlikuju u dubini lezije;
  • formiraju se velike prianjanja, patološki procesi se mogu proširiti na rektum.

  To je stvaranje adhezija koje dovode do razvoja neplodnosti. Patološke procese u maternici i razvoj trudnoće mogu se promatrati samo s blagim stupnjem bolesti.

  Simptomi bolesti

  Postoje različite vrste i težina, tijek trudnoće s endometriozom ovisi o individualnim karakteristikama. Često, patologija se neprimijećuje od strane žene i nalazi se na rutinskom pregledu ginekologa. Pri dijagnosticiranju trčanja, prijevoz se ne može spremiti.

  Znakovi endometrioze:

  • bol tijekom menstruacije, javlja se u 50% žena s patološkim rastom endometrija;
  • povećava se količina krvarenja;
  • bol također prati mokrenje i defekaciju;
  • ako su upalne žarišta lokalizirane u vagini, intimni odnosi također uzrokuju bol i nelagodu;
  • indeksi hemoglobina su oštro smanjeni;
  • dugo vremena par ne može zamisliti dijete, to je posljedica formiranja adhezija.

  Kada se pojavi trudnoća, bolest ne utječe na pojavu karakterističnih znakova. Kada otkriju patološke procese, liječnik kaže trudnici o rizicima za fetus i trudnoću općenito.

  U prvom tromjesečju postoji velika vjerojatnost spontanog pobačaja, izbijanja, au kasnijim razdobljima - razvoj abrupcija placente. U slučaju genitalne vanjske endometroze, postoji mogućnost spasiti trudnoću.

  Endometrioza i trudnoća

  Žene su često zabrinute zbog pitanja - jesu li možda zatrudnjele s blagim stupnjem bolesti, kao i zašto postoje problemi s začećem. Glavne teškoće leže u neuspjehu jajnika, što dovodi do poteškoća u ovulaciji. Čak i ako je jaje izašlo iz folikula, a oplodnja je došla, postoji visok rizik od poremećaja procesa implantacije u uterine šupljine. Kada postoji kvar u endokrinom sustavu, hormonske neravnoteže dovode do pobačaja u ranim fazama.

  Ako je jaje uspješno sazrelo, došlo je do začeća, a jajašca je ugrađena u maternicu, ima priliku sačuvati trudnoću, uzimajući u obzir ozbiljnost bolesti. Liječenje patologije počinje nakon rođenja djeteta

  • s hormonskim poremećajima, provodi se medicinska terapija kako bi se spriječio pobačaj;
  • nakon formiranja posteljice, trudnica je pod nadzorom liječnika;
  • bolest ne utječe na razvoj fetusa, rizike povezane s pojavom krvarenja i poremećaja trudnoće;
  • nekoliko dana prije isporuke, ultrazvuk se izvodi za praćenje stanja posteljice, maternice i moguće je imati planirani carski rez.

  Kod endometrijske ciste jajnika, očekivana majka se prikazuje kirurškom zahvatom. Planirana operacija se provodi u razdoblju od 16-20 tjedana, i ne prijeti životu i formiranju fetusa.

  Dijagnoza i liječenje

  U prvoj fazi ispitivanja žene, ginekolog analizira pritužbe pacijenta. Najsigurnija metoda do sada je vaginalni pregled. Također je dodijeljen i ultrazvuk zdjeličnih organa koji omogućuje određivanje područja patoloških rasta. Kolposkopija se koristi, uz nisku informativnost prethodnih dijagnostičkih metoda, propisana laparoskopija.

  Konzervativna metoda liječenja koristi se za očuvanje trudnoće, u odsutnosti simptoma bolesti, karakteristične za početne faze. Terapija lijekom uključuje upotrebu gestagena, antigonadotropnih spojeva, kombiniranih hormonskih sredstava. U kompleksu liječenja propisuju se multivitaminski kompleksi i imunostimulanti kako bi se zaštitile zaštitna svojstva tijela.

  Nakon terapije, šanse za brzo nastupanje trudnoće povećavaju. U teškim slučajevima, glavna metoda je izvršiti operaciju za uklanjanje fokusa upale. Nakon laparoskopije u 50% žena dolazi dugo očekivana koncepcija.

  Glavne metode prevencije su rutinske pretrage ginekologa, tražeći medicinsku pomoć za bilo kakvu nelagodu iz reproduktivnog sustava. Ako se prate sve medicinske preporuke, bolest se može uspješno prevladati, žena ima velike šanse za pronalaženje sreće majčinstva.

  Endometrioza tijekom trudnoće u ranoj fazi

  Mogu li zatrudnjeti s endometriozom?

  Postoje mnoge bolesti koje se pasivno nalaze u ljudskom tijelu. Moguće je saznati samo kada se pojave poteškoće u funkcioniranju određenog sustava. Ovaj članak će se baviti problemom trudnoće i začeća u tako tajanstvenim i neshvatljivim mnogim bolnicima liječnika, poput endometrioze. Je li trudnoća moguće s endometriozom? Može li endometrioza i trudnoća koegzistirati?

  Endometrija je unutarnja podloga maternice, namijenjena implantiranju jajašca u nju. Endometrioza je suspenzijska imunološka bolest, karakterizirana proliferacijom stanica endometrija izvan vlastitog sloja i popraćena boli. Prema području lokalizacije, bolest se dijeli na tri oblika:

  1. Genital - oštećenje šupljine i cerviksa, jajnika, jajovoda, vanjski genitalni organi, vagina itd.
  2. Extragenital - očituje se u tkivu mokraćnog mjehura, crijeva, bubrega, pluća, pa čak i utječe na stanice kože i postoperativne ožiljke.
  3. Mješoviti - kombinacija genitalnih i ekstragenitalnih oblika bolesti.

  Je li moguće začeće?

  Mnogi parovi postavljaju pitanje: "Je li moguće doći do trudnoće s endometriozom?". Upravo ta bolest često postaje uzrok propusta u koncepciji. Središta širenja bolesti na svaki način ometaju normalan tijek oplodnje. Glavni razlozi nemogućnosti začeća su:

  1. Nedostatak ovulacijske faze. Bez ovulacije, koncepcija ne može biti - poznata fiziološka činjenica. Endometrioza jajovoda ili jajnika može spriječiti nastanak ovulacije. Ovum se ne može otpustiti iz jajnika ili je njegovo kretanje kroz šupljinu jajovoda teško zbog obraslih stanica endometrija na tim mjestima.
  2. Adenomioza. Prati teškoće implantacije i fiksacije jajašca u maternici. Isti patološki ugroženi endometrij sprječava implantaciju jaja u sloj obloge. Usidravanje embrija može se pojaviti, ali se njegovo daljnje razvijanje i trudnoća dovode u pitanje. Tijekom vremena može doći do pobačaja - to je česti završetak trudnoće u adenomyozi.
  3. Endometrioza cerviksa. Područje raspodjele patogenih stanica endometrija koncentrirano je na vratu. Glavni problem koncepcije je da spermijske stanice nemaju priliku prodrijeti u šupljinu maternice da ispune svoj cilj zbog rasta žarišta bolesti na površini vanjskog os i cervikalnog kanala.
  4. Poremećaji u endokrinom i imunološkom sustavu. To je hormonska komponenta koja igra glavnu ulogu u razvoju bolesti.

  Teško je shvatiti kako se zatrudnjeti s endometriozom, kada ta bolest ulovi toliko prepreka na putu.

  Ako endometrioza nije bila dijagnosticirana na vrijeme i već ima veliku količinu oštećenja tkiva, tada trudnoća može postati nemoguće na prirodan način.

  Kako se truditi s endometriozom u takvim uvjetima? In vitro oplodnja (IVF) je jedini način za pojavu.

  Endometrioza i trudnoća

  S takvom patologijom teško je zatrudnjeti, no moguće je da oplođeno jaje može zaobići sve žarište bolesti i naći mjesto za implantaciju u šupljinu maternice. Ispada da se možete truditi s endometriozom, ali što dalje? Kako će dijete nositi protok?

  Moguće mogućnosti razvoja:

  • Utjecaj endometrioze na trudnoću. Najveća prijetnja koncepciji i budućoj trudnoći je genitalni izgled lezije. Glavna opasnost od bolesti je prijetnja pobačaja uslijed problema prehrane i razvoja fetusa, posebno u ranoj fazi (do 8 tjedana trudnoće), kada placenta još nije formirana. Od 9. tjedna smanjuje se rizik od prekida i smanjuje se učinak endometrioze na trudnoću. Prije postavljanja pitanja: je li moguće doći do trudnoće s endometriozom, zapitajte se, jeste li spremni za mogući spontani prekid?
  • Utjecaj trudnoće na endometriozu. Trudnoća s ovom bolešću može biti korisna i čak iscjeljivanje. Sve promjene hormonalnih razina blagotvorno utječu na razvoj endometrioze - inhibiraju ga. Činjenica je da endometrioza ovisi o estrogenu, a tijekom trudnoće progesteron je glavni hormon. To je ovaj hormon tijekom poroaja koji suprimira proizvodnju estrogena i zaustavlja ili poništava razvoj žarišta, uključujući i njihov nestanak.

  Trudnoća nakon endometrioze

  Potpuno izliječenje bolesti ne daje apsolutno jamstvo da će trudnoća lako doći i što je prije moguće. Glavna posljedica bolesti je neplodnost uzrokovana ljepljivim procesima u tkivima reproduktivnih organa (cerviks, cijevi ili jajnici). Adhezije su vezivno tkivo vlaknastih užeta (adhezije). Izvana, oni nalikuju na mrežu ili teme zapetljane među sobom koje oblažu površinu organa. Na zidove jajovoda mogu se formirati adhezije, njihovo preveliko stezanje i time ometanje propusnosti na površini jajnika, sprječavajući da se jajbolica izbjegne tijekom ovulacijske faze ili grlića maternice, blokirajući put uterusom pomoću spermija.

  Za liječenje adhezivne bolesti koriste se kirurška metoda - laparoskopija. Tijekom operacije kirurg smanjuje ljepljive niti, vraćajući normalno funkcioniranje organa.

  Načini liječenja endometrioze

  Pokreni ovaj problem ne vrijedi, pogotovo ako planirate trudnoću. Taktiku liječenja odabire liječnik na temelju specifične situacije i individualnih karakteristika pacijenta. Liječenje se obično sastoji od tri faze:

  • Kirurška intervencija. Ova metoda je najučinkovitija od dostupnih. Kirurški se možete potpuno riješiti rastućih žarišta bolesti i potpuno eliminirati recidiv. Operacija se zove laparoskopija i uključuje uklanjanje dodatnog sloja obrastao endometrija i disekciju adhezija. Nakon operacije, liječnik propisuje lijekove.
  • Terapija lijekovima. Metoda se temelji na suzbijanju proizvodnje estrogena, koja izaziva rast endometrija izvan granica i normalizaciju funkcioniranja jajnika. Hormonska, protuupalna i imunomodulirajuća sredstva koriste se za blokiranje formiranja novih žarišta. Kombinacija laparoskopije i hormonske terapije postiže se najbolji rezultat.
  • Preventivne mjere. Da biste spriječili nastanak ili daljnji razvoj bolesti, potrebno je pažljivo pratiti vaše zdravlje i obratiti pažnju na najmanje znakove upozorenja. Redoviti posjeti ginekologu su obvezni, osobito ako postoje pritužbe na bol, nepravilne menstruacije, pobačaj ili bilo kakvu kiruršku intervenciju u zdjelici.

  Pravovremena pomoć je ključ uspješnog liječenja.

  Zanimljive činjenice

  Skupina istraživača na čelu s profesorom Serdarom Bulunom već duže vrijeme, dakle 15 godina, provela je pokuse i eksperimente o pitanju endometrioze i došla do nekoliko zaključaka:

  • Bolest ima nasljednu predispoziciju.
  • Endometrioza proizvodi specifičan enzim, aromatazu.

  Normalno, ovaj enzim je odsutan u ljudskom tijelu. To je aromatazna aktivnost koja povećava proizvodnju estrogena, koji su izazivajući faktor za razvoj endometrioze.

  Na temelju dobivenih podataka, istraživači su zaključili da su potrebni inhibitori aromataze za liječenje patološke proliferacije endometrija, što bi inaktiviralo receptore estrogena, tj. Smanjilo proizvodnju hormona estrogena.

  Rizična skupina

  Za pojavu bilo kojeg patologa trebaju određeni uvjeti. Na razvoj endometrioze utječu sljedeći čimbenici, zbog čega je moguće izlaganje razvoju bolesti:

  • Žene reproduktivnih godina (prosječno 20-40 godina). Endometriotičke ciste javljaju se u dobi od 30 godina. Unutarnja endometrioza utječe na organe žena starijih od 40 godina. Endometrioza maternice često se manifestira u menopauzi - 40-50 godina.
  • Rizik endomerioze raste nakon kirurških zahvata: laparoskopija, laparektomija, sterilizacija itd.
  • Onečišćenje okoliša. Visoke koncentracije dioksina posebno su opasne u zraku.
  • Patologije i defekti reproduktivnog razvoja: rani menarhe (7-9 godina), teški i dugotrajni menstrualni krvarenje, hyperestrogenizam (višak estrogena), itd.

  Moglo bi dugo trajati liječenje ove bolesti, do nekoliko godina. Glavna stvar je to što ćete kao rezultat moći sigurno nositi dijete bez straha za svoj život. Nakon izlječenja, ne morate se pitati: možete li zatrudnjeti s endometriozom? Štoviše, šanse za koncipiranje i izdržavanje trudnoće s kasnošću tijekom ove bolesti su male.

  Povezani članci

  Je li moguće zatrudnjeti od predizabrati i ispuštanja žene?

  Endometrioza i trudnoća

  Endometrioza je besmrtna, genetski utvrđena bolest u kojoj endometrijsko tkivo raste izvan maternice. Endometrioza je jedan od uobičajenih uzroka neplodnosti i pobačaja u žena reproduktivne dobi.

  Endometrioza se javlja u bilo kojoj dobi, uključujući adolescente i žene u menopauzi. Prema statistikama, ova patologija u jednom ili drugom obliku pronađena je u 10% svih pacijenata ginekologa. Endometrioza predstavlja najveću opasnost za žene od dobi trudnoće. Bolest ometa normalnu primjenu reproduktivne funkcije i može biti jedan od uzroka neplodnosti.

  Točni uzroci endometrioze nisu poznati. Postoji nekoliko čimbenika u formiranju ove patologije:

  • neizvedena reproduktivna funkcija (kasno prvo rođenje nakon 30. godine ili bez rođenja);
  • hormonalne nejednakosti i menstrualnih poremećaja u adolescenciji;
  • nasljedstvo.

  Prema jednoj teoriji, razvoj endometrioze još je u uteri zbog neuspjeha u polaganju unutarnjih genitalnih organa fetusa. Prema drugoj verziji, kod žena s tom patologijom postoji značajna inhibicija nekih imunoloških čimbenika (prirodni ubojice i druge veze staničnog imuniteta). Većina bolesnika pati u hormonalnom zatajivanju u jednom ili drugom obliku. Svi ti čimbenici provode se u pozadini genetske predispozicije.

  klasifikacija

  Endometrioza je genitalna i ekstragenitalna. Genitalna endometrioza se razvija isključivo na reproduktivnim organima. Foci ekstragenitalne endometrioze nalaze se u svim organima i tkivima, uključujući i kožu.

  Genitalna endometrioza je podijeljena u dva oblika:

  • vanjske (endometrioza jajnika, jajovoda, prsni peritoneum, vagina);
  • unutarnje (adenomojoza - endometrioza maternice).

  Najčešća genetička endometrioza. Extragenitalni fokusi otkriveni su u ne više od 8% slučajeva.

  Endometrioza i začeća

  Trenutno, endometrioza je prepoznata kao jedna od najčešćih bolesti povezanih s neplodnosti. Prema statistikama, ova patologija je otkrivena u 35-50% svih žena koje nisu u stanju ostvariti svoju reproduktivnu funkciju na prirodan način. Endometrioza nije uvijek liječiva i može biti znak za IVF.

  Uzroci neplodnosti s endometriozom:

  • lezija jajovoda i peritoneum;
  • hormonska neravnoteža;
  • imunološki odgovori;
  • endokrinih poremećaja.

  Pojava žarišta endometrioze na mukoznoj membrani jajovoda uzrokuje kršenje njihove prohodnosti. Kao rezultat toga, spermijske stanice ne mogu doći do jajne stanice, a gnojidba se ne pojavljuje. Ali čak i oplođeno jaje rijetko dopire do šupljine maternice uslijed promjena u anatomiji fallopijske cijevi. Razvija se ektopična trudnoća. Kako bi spasili ženski život, liječnici često moraju ukloniti oštećenu jajovodnu cijev zajedno s neprobojnim embrijom. Nakon uklanjanja dvaju jajovoda, neovisna trudnoća nije moguća.

  Na pozadini endometrioze u šupljini zdjelice razvijaju se adhezije. To je uzrokovano lokalnom upalom peritoneuma, na čijoj se površini formira endometrijska žarišta. Formiranje adhezija također ometa prirodnu koncepciju djeteta i povećava rizik od ektopične trudnoće.

  Hormonska neravnoteža još je jedan problem koji čeka žene. Endometrioza se javlja na pozadini relativnog povećanja estrogena i deficijencije progesterona. U takvoj situaciji, normalna menstruacijska funkcija je uznemirena. Nedostatak progesterona ometa koncepciju djeteta i jedan je od uzroka pobačaja u ranoj trudnoći.

  Imunološke reakcije koje se javljaju kod endometrioze još uvijek nisu dobile odgovarajuće objašnjenje. Pretpostavlja se da u ovoj patologiji postoji kršenje implantacije embrija u zid uterusa 7-8 dana nakon oplodnje. Moguće je poraz spermijskih stanica agresivnim ženskim tijelom. Točan uzrok neplodnosti s endometriozom nije uvijek moguće saznati.

  Manifestacije bolesti će ovisiti o lokalizaciji patološkog procesa. Kada vanjska endometrioza peritoneuma, jajnika i jajovoda pojavljuju se bolovi u donjem dijelu trbuha, koji zrače na donji dio leđa. Izvan trudnoće, bol se pojačava tijekom menstruacije, kao i tijekom spolnog odnosa. Dok čeka bebu, bol može biti trajna i često se uzima kao znak prijetećeg pobačaja.

  Unutarnja endometrioza (adenomyoza) izvan trudnoće se osjeća svjesno menstrualnih poremećaja. Takve žene imaju dugo bolna razdoblja, kao i međuljudska krvarenja. Tijekom trudnoće, adenomyoza može biti asimptomatska ili popraćena pojavom bolova u donjem dijelu abdomena.

  Glavna manifestacija endometrioze cerviksa je krvavi iscjedak iz genitalnog trakta. Ispuštanje se javlja nakon spolnog odnosa, ginekološkog pregleda ili bilo kojeg drugog postupka. Tijekom trudnoće, vaginalno krvarenje u endometriozi treba razlikovati od krvarenja u slučaju placentalnog abrupcija ili pobačaja u ranim fazama. Saznajte točan uzrok ovog stanja će biti u mogućnosti liječniku nakon pregleda i ultrazvuka.

  dijagnostika

  Sljedeće metode pomažu pri prepoznavanju endometrioze:

  • SAD. Endometrioza jajnika dobro je otkrivena tijekom ultrazvuka. Ultrazvuk se smatra najsigurnijom metodom za dijagnosticiranje patologije i može se koristiti u bilo kojoj fazi trudnoće. Ispitivanje je pokazalo formacije s gustom kapsulom veličine do 12 cm, nakon čega se tijekom svakog ultrazvučnog pregleda procjenjuje stanje jajnika i endometriotičkih žarišta.

  Adenomyoza je jasno vidljiva kod izvođenja ultrazvuka izvan trudnoće. Prije zamišljanja djeteta, također se preporučuje prolaziti radiopeksičkim studijama za 5-7 dana menstruacijskog ciklusa. Foci endometrioze jasno su vidljivi s izračunanom i magnetskom rezonancijom.

 • Kolposkopija. Ispitivanje cerviksa pod visokim uvećanjem s posebnim uređajem (kolposkop) provodi se u bilo kojoj fazi trudnoće. Ova metoda je potpuno sigurna za žene i fetuse. Kolposkopijom se može otkriti endometrioza cerviksa, kao i druge povezane lezije ovog područja.
 • Laparoskopija. Endoskopska kirurgija izvodi se izvan trudnoće i od velike je važnosti za pacijente koji pate od neplodnosti. Tijekom postupka, moguće je ne samo otkriti patološke žarišta, već i ukloniti ih. Nakon laparoskopije, mnoge žene uspijevaju zatrudnjeti i provoditi zdravo dijete.
 • Priprema za trudnoću s endometriozom

  Liječenje neplodnosti na pozadini endometrioze provodi se unutar 1-2 godine. Tijekom tog vremena, liječnici pokušavaju vratiti prirodne hormone i ukloniti sve čimbenike koji sprečavaju pojam djeteta. S neučinkovitosti liječenja preporučuje se IVF (in vitro oplodnja).

  Kirurško liječenje glavna je metoda pripreme za trudnoću s endometriozom. Laparoskopski pristup uklanja sve dostupne endometrijske žarišta na jajnicima, jajovodima i šupljini zdjelice. Nakon operacije hormonska terapija propisuje se 3 mjeseca. Trudnoću možete planirati odmah nakon završetka terapije.

  Liječenje lijekom može ići kao neovisna metoda liječenja endometrioze. Za terapiju se koriste agonisti hormona koji oslobađaju gonadotropin i drugi lijekovi koji potiskuju rast endometrijskih žarišta. Tijek liječenja traje 3-6 mjeseci. Odgoda koncepcije djeteta nakon terapije je nepraktično. Nakon uklanjanja lijekova endometrioza brzo se vraća, a sve liječenje mora se ponoviti.

  U adenomyozi, restauracija plodnosti uz pomoć kirurške ili hormonske korekcije je neučinkovita. IVF je preporučljiv za takve žene s dodatnim opažanjem od strane stručnjaka. U endometriozi uterusa cerviksa, kirurško liječenje se izvodi uklanjanjem patoloških žarišta (konizacija, laserska isparavanja, itd.).

  Tijek trudnoće s endometriozom

  Trudnoća na pozadini endometrioze ne ide uvijek sigurno. U ranim fazama trudnoće postoji velika vjerojatnost pobačaja. Pobačaj se javlja pretežno do 10-12 tjedana. U budućnosti ostaje vjerojatnost prijevremenog poroda kao rezultat hormonske neravnoteže i endokrinih poremećaja u tijelu žene.

  Ectopična trudnoća je prilično česta komplikacija endometrioze. S ovom patologijom, prohodnost jajovoda je poremećena, što dovodi do zaglavljenog oplođenog jajašca u njihovom lumenu. Ectopična trudnoća prijeti da će obilno krvariti i da je stanje koje ugrožava život ženi. U ovoj patologiji izvršena je hitna kirurška intervencija uklanjanjem ne-održivog embrija. U mnogim slučajevima, jajovoda se izrezuje zajedno s embrijom.

  Taktike upravljanja trudnoćom u endometriozi

  Ako se trudnoća pojavi na pozadini endometrioze, žena se treba prijaviti liječniku što je prije moguće. Promatranje stručnjaka iz najranijih termina će spriječiti razvoj komplikacija i pravodobno prepoznati sve abnormalnosti u razvoju fetusa.

  Liječenje endometrioze tijekom trudnoće se ne provodi. Izuzetak se odnosi samo na endometrioidne jajne ciste. Ako cista dostiže veliku veličinu i ometa normalni tijek trudnoće, uklanja se. Operacija se provodi tijekom razdoblja od 16-20 tjedana, uglavnom laparoskopskog pristupa. Nakon operacije, lijekovi se propisuju kako bi smanjili ton maternice i poboljšali protok krvi u posteljici.

  S razvojem trudnoće komplikacija, njihova korekcija se provodi uzimajući u obzir razdoblje trudnoće i lokalizaciju patoloških procesa. Pri visokom riziku od spontanog pobačaja, hormonska podrška propisuje progesteronom do 16-18 tjedana. Prema indikacijama, koriste se antispasmodici i tocolitiji (za ublažavanje boli i smanjenje tonusa maternice).

  Rođenja u žena s endometriozom moguće su kroz prirodni rodni kanal s zadovoljavajućim stanjem fetusa. S razvojem ozbiljnih komplikacija, planiran je carski rez podijeljen u razdoblju od 37 do 39 tjedana. Konačna odluka donosi se nakon potpunog pregleda pacijenta.

  Specifična profilatika endometrioza nije razvijena. Sve žene koje pate od ove patologije, preporuča se ne odgoditi rođenje djeteta dugo i na vrijeme da se posavjetuje s liječnikom ako pronađete prve simptome bolesti. Što se prije pronađe uzrok neplodnosti, lakše će se suočiti s problemom i pronaći najbolji način za primjenu reproduktivne funkcije (prirodno ili s IVF).

  Autor: opstetričar-ginekolog Ekaterina Sibileva

  Iznenađujuće, ali činjenica: najbolji tretman za endometriozu je trudnoća

  Postoji širok raspon stereotipa koji je tijekom trudnoće kompliciran tijekom svih kroničnih bolesti, jer je opterećenje na tijelu maksimalno.

  Naravno, ova presuda nije bez značenja. Ali, kao u bilo kojem pravilu, postoje paradoksalne iznimke, i to: "tajanstvena" endometrioza. Ova bolest je vrlo podmukao, njegova se prisutnost svake godine povećava.

  Međutim, tijekom trudnoće otkriven je vrlo zanimljiv paradoksalni uzorak: endometrijski fokusi su smanjeni u veličini ili potpuno nestaju. Što je razlog, pokušajmo saznati.

  Koji su uzroci endometrioze?

  Postoje mnoge teorije ove bolesti. Njihova prisutnost samo potvrđuje multifaktorsku prirodu endometrioze. Međutim, niti jedna od teorija ne odgovara na sva pitanja vezana uz ovu patologiju. I upravo suprotno, pojavljuju se sve nove zagonetke i paradokse.

  Endometrioza je bolest u kojoj se razvoj i funkcioniranje endometriotskog tkiva događa na neobičnim mjestima.

  Normalno, endometrija je prisutna samo u unutarnjem podmetanju maternice, u vrijeme menstruacije, to je ovo tkivo koje se odbacuje i izlučuje u obliku krvnih ugrušaka.

  I nakon menstruacije, endometrij počinje oporavljati, što se naziva regeneracija. Ista ciklička priroda karakteristična je za ektopične endometrijske žarišta, koji se u većini slučajeva nalaze na jajnicima, jajovodi, crijevima, mezentariji. No postoje i slučajevi čak i takvih iznenađujućih lokalizacija endometrioze, poput pluća, pa čak i konjunktive oka.

  Najčešće hipoteze o mehanizmima razvoja ove patologije.

  • Kršenje hormonskog statusa.

  Ova je teorija danas najčešća. Pored razine spolnih hormona (estrogena, progesterona), druge endokrine patologije (pretilost, metabolički sindrom) također utječu na razvoj endometrioze.

  • Abnormalnosti u embrionalnom razvoju.

  Ta se teorija naziva diembriotski. Kaže da u procesu razvoja embrija, neke stanice iz unutarnje podstava maternice migriraju u susjedne organe i tkiva i tamo se prenose.

  Tijekom brojnih studija, pokazalo se da žene s opterećenom obiteljskom povijesti endometrioze imaju 60% šanse za razvoj ove bolesti. Dok je kod žena u općoj populaciji, učestalost pojavljivanja ove bolesti je 4 puta manja.

  Teorija prijenosa endometrijskih stanica je također vrlo česta. Dokazano je da neke žene imaju fenomen "retrogradne menstruacije". Što to znači?

  U ovoj kategoriji žena, tijekom menstruacije, dio menstrualne krvi se cijevi u trbušnu šupljinu. Kao što smo već saznali, ova krv sadrži stanice endometrija, od kojih se neke mogu povezati s trbušnim organima i početi razvijati tamo.

  Zbog toga su najkarakterističnije lokalizacije endometrijskih žarišta jajnici, cijevi, a također i dorzalni prostor gdje se nakuplja menstrualna krv.

  Osim toga, ponekad postoji prijenos stanica endometrija tijekom operacije na zdjeličnim organima. Na primjer, postoje slučajevi endometrioze nakon cezariannog dijela u postoperativnom ožiljku na koži.

  • "Reborn" stanice drugih organa u endometrioidu.

  Ova je teorija nastala nakon proučavanja endometrioze kod žena koje nemaju maternicu (različite anomalije). Detaljna studija o ovom pitanju potvrdila je mogućnost promjene stanica peritoneuma poput endometrijskog tkiva.

  Osim toga, ova teorija objašnjava mogućnost endometrioze kod muškaraca (to je također moguće!).

  Bolest u početnim fazama može biti asimptomatska. Međutim, sljedeći se simptomi mogu pojaviti kasnije:

  • Duga i bolna menstruacija.

  Ovaj simptom je osobito karakterističan za adenomyosis. Tzv uterinski oblik endometrioze, u kojem se endometrijske stanice uvode u mišićni zid maternice i stvaraju tzv. Kao rezultat ovog postupka, kontraktilna sposobnost maternice je smanjena, tako da menstruacija traje dugo i uzrokuje bol.

  • Pojava krvavog smećkastog iscjedka prije i poslije menstruacije.
  • Nastojanje za zatvorom i boli tijekom čišćenja, osobito ako su endometrijski žarišta smješteni u dorzalnom prostoru, u anatomskoj blizini rektuma.
  • Bol tijekom spolnog odnosa (dyspareunia). Oko 50% bolesnika s endometriozom podnosi tu žalbu.
  • Kronična bol u zdjelici vrlo je karakteristična za ovu bolest.

  Dijagnostičke metode

  Najsigurnije su sljedeće metode:

  • Ginekološki pregled je najjednostavnija, ali istovremeno učinkovita metoda za dijagnosticiranje nekih lokalizacija endometrioze, na primjer endometrioze na vratu maternice ili ožiljak kože nakon operacije.

  Izvana, endometriotički fokusi vidljivi su kao tamne mrlje tamne ljubičaste boje, one se najbolje vizualiziraju u razdoblju prije menstruacije.

  • Kolposkopija - pregled maternice i vagine pod mikroskopom.

  Ova metoda je također djelotvorna za vanjske oblike endometrioze.

  • Ultrazvuk je također vrlo informativan.

  Kada se adenomyoza karakterizira povećanjem veličine maternice, kao i heterogenosti mišićnog zida maternice, ponekad se može vidjeti gustoća patološkog tkiva u debljini miometrija. U prisutnosti endometrijskih cista, karakteristična je suspenzija u njihovoj šupljini.

  • Histeroskopija - pregled maternice uz pomoć optičkog sustava.

  Ova metoda pomaže otkriti adenomyosis.

  • Magnetna rezonancija i kompjutorska tomografija mogu temeljito ispitati lokalizaciju endometrijskih žarišta.
  • Laparoskopija je najsigurnija i učinkovitija metoda za dijagnozu endometrioze.

  Zahvaljujući ovoj metodi, moguće je ne samo vidjeti endometrioidne žarišta, nego i uzeti tkivo za histološku potvrdu, kao i istovremeno isključiti patološka područja. Trudnoća nakon laparoskopije endometrioze može doći vrlo brzo.

  • Biopsija i histološki pregled je konačna i najpreciznija metoda za dijagnozu.

  Nakon histološke potvrde može se propisati odgovarajući tretman.

  Je li trudnoća moguće s endometriozom maternice?

  Jedna od najozbiljnijih komplikacija ove bolesti je neplodnost. Zašto se to događa?

  Činjenica je da žarišta endometrioze u trbušnoj šupljini uzrokuju razvoj teških adhezija. Kao rezultat toga, prohodnost jajovoda može biti poremećena, uzrokujući neplodnost tubalne peritonejom.

  Pored toga, neravnoteža spolnih hormona također dovodi do endokrine sterilnosti.

  Dakle, u endometriozi, reproduktivni kapacitet je značajno smanjen. Međutim, imenovanje pravodobnog liječenja može poboljšati stanje.

  Štoviše, čak i opstrukcija jajovoda nije rečenica. Suvremene mogućnosti laparoskopije omogućuju Vam da vratite propusnost cijevi pomoću disekcije adhezija, uvođenja anti-adhezivnih gelova itd.

  U ovoj fazi razvoja medicine s izraženom endometriozom, IVF metoda se aktivno koristi. To omogućava ženama da nose i rađaju dijete čak i uklonjenim jajovodima.

  Kako se trudnoća nastavlja s endometriozom?

  Tijekom trudnoće dolazi do hormonskih promjena. Zahvaljujući jajnicima i posteljici, koncentracija progesterona značajno raste. S jedne strane, ovaj hormon pridonosi očuvanju trudnoće, as druge strane sprječava rast i razvoj endometrijskih žarišta. Dakle, tijek bolesti se poboljšava. Ponekad se lezije patološkog tkiva potpuno regresiraju.

  Međutim, to ne znači da nema rizika. Žene s endometriozom podložne su sljedećim komplctijama:

  • u ranoj fazi prijeti spontani pobačaj;
  • patologija vezanja posteljice (niska placentacija, previa);
  • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
  • placentalna insuficijencija;
  • prerano rođenje.

  S obzirom na to da se endometrioza razvija na pozadini hormonske neravnoteže, takve su žene opravdane propisivanjem Drug Duphastona ili utrogestana u prvom tromjesečju trudnoće.

  To vam omogućuje održavanje odgovarajuće razine progesterona i štiti ženu od neželjenih komplikacija.

  Značajke porođaja

  Važno je znati o sljedećim značajkama:

  • Žene s adenomyosis vjerojatno će razviti postpartum hemorrhage, kao maternica svibanj ugovor loše.
  • Također je moguće razviti rotaciju posteljice.

  U ovoj patologiji, placenta raste duboko u stijenku maternice, a njezino ručno razdvajanje može uzrokovati teške krvarenje. Ovo je vrlo ozbiljno stanje koje može zahtijevati operaciju.

  Što trebate zapamtiti liječnika:

  • Prije isporuke potrebno je izvršiti ultrazvučno skeniranje i provjeriti postoji li potkožje placente u maternicu (to je češće kod žena s prethodnim carskim rezom).
  • U žena koje su pokazale da imaju carski rez, endometrijsko tkivo ne smije dopustiti da uđe u trbušnu šupljinu.

  Da biste to učinili, tijekom operacije koristite sterilne maramice, koje priložite maternicu prije nego što pregledate njezin zid. Ovo sprečava širenje endometrioidnog tkiva tijekom operativne dostave.

  • Nakon razdvajanja posteljice, potrebno je davati lijekove za smanjenje maternice ("Oksitocin", "Metilergobrevin", "Pabal").

  Studija slučaja

  Žena je ušla u rodilište s kontrakcijama. Rođenje je drugo, prerano u trajanju od 35 tjedana (prvo rađanje bilo je operativno zbog placente previa).

  Anamneza je prikupljena: prije trudnoće pacijent je primio terapiju 6 mjeseci za endometriozu (Vizanna), međutim, bez pozitivnog učinka.

  Nakon toga je podvrgnuta laparoskopiji na kojoj je postalo jasno da su obje jajovodne cijevi bile neprohodne zbog izraženih prianjanja.

  Nakon operacije, pacijent je podvrgnut IVF-u, što je rezultiralo trudnoćom. Tijekom trudnoće pacijent je ležao s prijetnjom otkazivanja u bolnici, gdje je spasena trudnoća.

  Proveden je vaginalni pregled: otvaranje cerviksa je 4-5 cm, svjetlosna amnionska tekućina curi i glava fetusa je prisutna.

  Prema ultrazvučnim znakovima djelomične rotacije posteljice u zidu maternice.

  S obzirom na sumnju na rotaciju posteljice kod žene s ožiljkom na maternici, odlučeno je izvršiti operativnu isporuku. Eritrocitna masa i svježa smrznuta plazma pripremljena su unaprijed u slučaju krvarenja.

  Nakon uklanjanja djeteta tijekom operacije, kako se očekivalo, nastale su poteškoće tijekom odvajanja placente, počelo je krvarenje. Odlučeno je staviti šavove na placentni ležaj maternice, nakon čega se krvarenje zaustavilo.

  Daljnje faze operacije izvode se bez značajki. Zbog ispravne povijesti, kao i izbora operativnih taktika, bilo je moguće izbjeći ozbiljne komplikacije.

  Endometrioza je bolest koja je teško liječiti, međutim, tijekom trudnoće postoji pozitivan trend.

  Osim toga, ove se žene također potiču da dadu dojenje što je dulje moguće. Također pomaže poboljšati prognozu bolesti. Ali važno je znati da trudnoća i porođaj imaju neke značajke u ovoj patologiji koja se mora uzeti u obzir.