Što bi trebalo biti težina i visina preranog beba: stolovi s postavljenim cijenama mjesecima i razlozi za niske stope

Bol

Nažalost, prijevremeni rad danas je daleko od rijetkih. No, moderna medicina može ostaviti dijete čak i ako njegova tjelesna težina ne prelazi 900 grama, a ako dijete teži od 1 do 2 kilograma, ima svaku mogućnost da odraste potpuno zdrav.

Takve bebe trebaju posebnu brigu i kontrolu. I važno je znati kako se prerane bebe trebaju razvijati, kako dobivaju i dodaju funte.

Analizirati kako bi takvo dijete trebalo dobiti težinu i visinu, na temelju tablica normi dobitka težine po mjesecu.

Kakva je novorođenčad takva?

Djeca rođena prije 37 tjedana trudnoće i imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, tj. Njihova težina rođenja je manja od 2500 grama i raste do 45 centimetara, smatra se preuranjenom.

Pokazatelji u gramima po mjesecu

Kako prerano novorođeno dijete dobiva na težini? Iz donje tablice možete shvatiti koja je brzina dobitka od mjesec dana za preuranjene bebe i koliko beba treba vagati do jedne godine, na primjer, u 4 ili 9 mjeseci.

Koliko beba treba zaposliti dnevno?

Nemoguće je točno reći koliko beba treba dobiti težinu dnevno, budući da sva djeca dobivaju različit broj grama dnevno. Sve ovisi o stupnju preuranjenosti djeteta i njegovom općem stanju. U prosjeku bi ta vrijednost trebala iznositi oko 50 grama dnevno. Ali to bi trebalo uzeti u obzir opće stanje djeteta, kao i broj hranjenja, mokrenje i tako dalje.

Ako vaše dijete dobije malo manje, ne biste trebali odmah paničariti. Glavna stvar nije bila velika mršavljenja.

kalkulator

Također, kako biste kontrolirali dobitak težine preranog beba, možete upotrijebiti posebni kalkulator ili formulu za izračunavanje. Kalkulator, prekomjerno dijete, može se koristiti: http://boyorgirl.ru/rasschitat-opredelit-onlajn-rost-i-ves-novorozhdennogo-rebjonka-do-goda-kalkuljator/ Ili na bilo kojem drugom mjestu koji lako ćete pronaći na internetu.

Stopa rasta po mjesecima

Kako djeca rastu u prvoj godini života? Iz donje tablice saznat ćete o stopi rasta broja djece po mjesecima:

Što određuje povećanje centimetara?

Porast rasta preuranjenih beba ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Stupanj prijevremenosti.
 2. Paul.
 3. Tjelesna težina pri rođenju.
 4. Uvjeti intrauterinog razvoja.

U prosjeku, tijekom prvih šest mjeseci, beba raste za 2,5-5,5 centimetara. I za prvu godinu života 27-38 centimetara. Stope rasta po godini čine 70-77 centimetara. Sve su vrijednosti dane u prosječnom razumijevanju i ne treba ih se doslovno shvatiti, ali se možete osloniti na njih.

Liječnički savjet

Zašto dijete ne dobiva visinu i težinu? I naravno, svi roditelji se brinu zbog te situacije. Pogledajmo što liječnici kažu o ovome. Razlozi zašto beba ne dobiva težinu:

 • Umjetno hranjenje.

Većina prvih beba su na IV, a razlog za to su mnogi razlozi. Mlijeko može nestati zbog činjenice da beba ima malo jesti ili žena ne može dojiti, a crpljenje nije uspjelo i tako dalje. Ali ne, čak i najbolji, miješa se ne podudaraju s mlijekom majke. Stoga je neophodno sve do posljednjeg trenutka ne prebaciti dijete u IV.

Pomoć! Ako majčino mlijeko nije dovoljno, hranite bebu s mješavinom. Ali to bi trebalo biti učinjeno tek kad dijete spava, tako da se ne navikne na bočicu.

 • Nije prikladna mješavina.

  Ako dijete jede smjesu, onda je potrebno pravilno odabrati. Činjenica je da je tijelo preranog djeteta vrlo različito od punoljetnih beba. Za njihovo hranjenje potrebno je odabrati kvalitetnu, posebno laganu smjesu.

 • Neodgovarajuća prehrana.

  Takve bebe su vrlo slabe i gotovo uvijek spavaju, bez potrebe za jelo. I u ovoj situaciji, majka mora uzeti jasnu kontrolu količine hrane koju jede. Liječnici preporučuju održavanje popisa hranjenja i raspoređivanje kako djeca povećavaju težinu i visinu. A ostaci mlijeka trebaju biti dekantirani, to će povećati razdoblje dojenja.

  Ako dijete odbija jesti, nemojte ga natjerati da ga hrani. U slučaju čestih neuspjeha, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

  Dijete i majka i nakon rođenja ostaju neodvojivi bliski odnos. Stoga, bilo koje od vašeg stanja odražava se u bebi. Također loše navike žene imaju jaki loš utjecaj.

 • Zdravstveni problemi djeteta.

  Oslabljeno tijelo se jako protivi infekcijama. U slučaju najmanjih znakova bolesti, odmah se obratite bolnici.

 • Majčinom snagom.

  Ako beba bude dojena, žena bi trebala obratiti veliku pažnju na vlastitu prehranu, jer je vrlo ovisna o tome kako dijete dobiva težinu.

 • Upravljanje težinom.

  Liječnici savjetuju da provode detaljno praćenje režima djeteta. Držite bilježnicu u kojoj zabilježite broj hranjenja, mokrenje i tako dalje. Činjenica je da za prerano dijete nedostatak barem jednog obroka dnevno može značajno utjecati na debljanje.

 • Klokan.

  Također, liječnici nude vrlo učinkovit način klokan. Leži u činjenici da prerana beba tijekom dana nije odvojena od majke. Da biste to učinili, stvorili ste i posebne majice. Dijete se osjeća toplo i zaštićeno od majke, što je vrlo važno jer se, budući da je rođen prerano, još nije bio spreman postojati izvan maternice. Kao i dijete ima stalan pristup majčinom mlijeku.

 • zaključak

  Sada znate pravila za dobivanje težine kod djece i zašto ponekad malo dijete ne dobiva vitalnu težinu. Važno je razumjeti da je prerano dijete isto dijete, samo rođeno u krivo vrijeme. Ako slijedite sva pravila skrbi i pružite adekvatnu, pravilnu prehranu, tada neće biti nikakvih posebnih problema. I takvo dijete za dvije godine neće se razlikovati od svojih vršnjaka. Moderna medicina omogućava brigu o takvoj djeci bez ikakvih problema, stoga ne brinite, jer vaše stanje utječe na dijete.

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

  Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

  Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

  Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

  Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

  Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

  Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

  Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

  U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

  U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

  U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

  Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

  Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

  Rođen je rano. Težina i visina, njegu, disanje

  Kako roditelji mogu sudjelovati u skrbi za prerano dijete?

  Počeli smo govoriti o preuranjenim bebama i njihovim fizičkim osobinama. Roditelji su prvenstveno zainteresirani za rast i razvoj bebe, kao i detalje praćenja njega i njegove skrbi.

  Kako se fizički razvija?

  Zbog činjenice da je dijete rođeno da se rodi, njegovu visinu i težinu dobit će drugačije, različite od punoljetnih beba. Obično prerano dijete raste brže nego punopravno, kao da se približava onome što nije imao vremena za sjedenje u utero. Međutim, ako je to vrlo prerano dijete - stupanj dobitka težine će biti poseban, težina neće biti dodana mnogo s obzirom na činjenicu da je mršavljenja pri rođenju će biti puno izraženiji nego u normalnim uvjetima.

  Prerano pri rođenju izgubi oko 15% tjelesne težine, treba ga vratiti na svoju prvobitnu težinu i kasnije udebljati. Osim toga, vrlo prerano bebe ne smiju imati usisavanje i gutanje refleksa, to nije dobro apsorbira prehrana. Obično se hrani u prvim danima kroz IV liniju - to se naziva parenteralna prehrana, a zatim se postupno prenosi na hranu kroz želučanu cijev, a čim počne digestirati hranu - prenosi se potpuno u sondu, a zatim i dojku ili umjetnu prehranu.

  Prvi mjesec je najteži i prijelaz iz intravenske na normalnu prehranu može povećati samo 200-300 g, djetetova težina udvostručuje se od drugog i trećeg mjeseca, beba trostruko poveća za pola godine, a dijete teži 4-10 puta godišnje od rođenja više od izvornika.

  Mjesečni porast pretilosti:

  • prvi mjesec - od 180 do 300 g,
  • u drugom - od 400 do 800 g,
  • u trećem - 600-800 g,
  • četvrti - 600-800 g,
  • peti - 550-700 g,
  • šesti - 700-750 g,
  • sedmi - 500-700 g,
  • osmi - 500-600 g,
  • deveti 500-550 g,
  • deset - 450-500 g,
  • jedanaesti - 300-400 g,
  • godišnje povećanje od 5900 do 7300

  Međutim, još uvijek ne morate usporediti preuranjeno bebe s punim radnim vremenom, ona će zaostajati za uobičajenim standardima za težinu i visinu: što je veća preuranjenost, to je naglašeni razvojni kašnjenje. Uzmite u obzir opće trendove porasta tjelesne težine i rasta vaše bebe, ne treba voditi prosječnim normama. Bez obzira na okolnosti, čak i uz duboku preuranentnost, beba će nadoknaditi svoje vršnjake od dobi od tri do šest godina: što je manje rođen, to će više vremena trebati nadoknaditi visinu i težinu punoljetnih vršnjaka. Globalne studije pouzdano pokazuju da u dobi od 10 do 18 godina nema razlike između punopravnih i preranih beba u fizičkom ili intelektualnom razvoju.

  Prirodni i trendovi rasta. Duljina tijela djeteta ovisi o njezinoj težini pri rođenju i težini dobitka po mjesecu. Prvi mjeseci života povećavaju se po najaktivnijoj stopi - 2-6 cm mjesečno, a godinu dana beba može rasti za 30-40 cm. U godini njegova rast može biti oko 70-80 cm, u drugoj godini rast neće biti toliko aktivan - 1-2 cm mjesečno.

  Opseg glave i prsima raste brže nego u punom trajanju, au prvih šest mjeseci povećava se za 2 cm mjesečno, dosegavši ​​dobitak od 12 cm u šest mjeseci. Od drugog polugodišta povećanje se javlja prema zakonima punoljetne djece. Trajanje dojenja bit će drugačije - obično se zubi zadržavaju sve dok dijete ne sjedi u trbuhu. Dakle, s predviđenim vremenom u dva do tri tjedna, datumi će se kretati za mjesec dana, a u smislu prijevremenosti manje od 30 tjedana, prvi zubi bit će bliži starijoj godini.

  Roditelji takvih mrvica

  Važno je razumjeti da rođenje preranog beba nije tvoja krivica, a okolnosti su ponekad nepredvidljive. Živjeti s krivnjom je teško, krši objektivnost percepcije stvarnosti, krši vaš mir - a to je apsolutno beskorisno vašem djetetu. Treba mirno i skupiti mamu i tatu. Ako se osjeća dobro, imat ćete dopuštenje da sami čuvate bebu, pod nadzorom liječnika, to je važno za djecu - oni najbolje odgovaraju majkama i ocima.

  Prvih nekoliko tjedana bit će najteže vrijeme - dok beba je slaba i treba pažnju, sve će biti lakše, dobit će težinu i jačati. Pokušajte se držati u ruci, održavati laktaciju, dati bebu najbolje što može biti iz prehrane - mlijeko. Trebat će vam pomoć i pomoć voljenih, jer još uvijek imate dom i obitelj, a morate se odvojiti od svih briga i razmišljati o bebi.

  Preuranjeno skrb

  Da bi dojenje bilo učinkovito i da dijete raste i razvija se normalno, potrebno je stvoriti neophodni medicinski režim i pravilnu njegu. Obično djeca s dubokom preuranjenom se njeguju u perinatalnim centrima ili preuranjenim odjelima u urbanim bolnicama, bolnicama majčinstva. Gdje god se to dogodilo, potreban je niz uvjeta za održavanje stabilne bebe. Dijete rođeno na vrijeme ima mehanizme koji će mu pomoći da se prilagodi. U prijevremenoj dobi ti su mehanizmi još uvijek nerazvijeni i nezreli.

  U bolnici se bebe obično odvajaju od majke, na njih utječu zvukovi, svjetlost, zrak, impulsi boli iz postupaka i tako dalje, što može poremetiti unutarnju ravnotežu tijela - koža je oštećena, razmjena tekućine i termoregulacija su poremećeni, a zarazne se lezije javljaju. Unutar inkubatora djeca su gotovo nepokretna i ne mogu signalizirati nelagodu, stoga danas odjeljeni preuranjeni pokušavaju što prije privući skrb djece majki i očeva.

  Jedan od učinkovitih načina u skrbi čak i vrlo preranih beba je metoda klokaneta. Roditelji nose dijete na golom tijelu, čvrsto ga pritišću, stvarajući tako uvjete blizu intrauterine. To sprječava djecu da izgube dragocjenu toplinu, koju još uvijek ne mogu proizvesti i održavaju stabilnu temperaturu u tijelu. Kod nošenja beba oko tijela, njihovi respiratorni i cirkulacijski pokazatelji poboljšavaju se, osjećaju se mirnijima. Za majku to je također važno, jer dodirni kontakt i miris djeteta potiču oslobađanje ljubavnih hormona u svom mozgu, koji proizvode vruće bljeskove mlijeka i stabilnu laktaciju.

  Sudjelovanje u njezi djeteta daje majci povjerenje u svoje sposobnosti i želju za borbom za zdravlje mrvica, a dijete u takvim uvjetima je stabilnije i brže dobiva na težini, raste i razvija. Mama stalno prati njegovo zdravlje i neće propustiti najmanju promjenu, hraniti ga samostalno ili uz pomoć medicinskih sestara. Ostati blizu beba pomaže održati laktaciju, tako da kao što dijete raste i razvija, počnite ga primjenjivati ​​na dojku.

  Značajke respiratornog sustava

  "I kako disati, da su čuli, imaju li problema s plućima, a oni su na stroj?" -Godine roditelji često pitaju kada je prijetila pretjeranom radnom snagom. Da, ako je dijete rođeno prerano, plućni sustav još nije spreman disati sam. Najosnovnije, od opasnog rođenja mrvica prije pojma - nedostatnost površinski aktivnog sredstva u plućima, koja se aktivno počinje formirati u trećem tromjesečju trudnoće. Zašto je to potrebno i zašto smo tako zabrinuti za njega?

  Činjenica je da tijekom prvog daha djeteta, njegova pluća su ispravljena, a alveoli su ispunjeni zrakom. Na unutrašnjoj površini svakog alveola (zračna vrećica, isprepletena mrežom posuda za izmjenu plinova), postoji lubrikant sličan masti - to je površinski aktivna tvar. Njegova je zadaća spriječiti da se ti isti alveoli ne lijepe zajedno tijekom isteka. Ako se to dogodi, više se neće moći raspasti, a pluća će se postupno isključiti u djetetu. Onda će dijete morati biti preneseno na umjetnu ventilaciju, drugim riječima, uređaj će disati za njega sve dok njegov surfaktant ne dozrijeva. Ovo stanje je također opasno zbog činjenice da slaba pluća s lošom ventilacijom daju mikrovalni zrak - upale pluća, bronhitisa se mogu pridružiti, što će otežati razvoj bebe.

  Roditelji se mogu brinuti da crv često diše, a rebra i trbuh sudjeluju u disanju - ali za prerano je normalno, ima vrlo intenzivan metabolizam i zahtijeva aktivnu razmjenu plinova. Između ostalog, dijete ima uske nosne prolaze, brzo se nabrekle, što otežava normalnu razmjenu plinova. Zbog toga bi zrak trebao biti hladan i vlažan kako bi spriječio isušivanje sluznice i oticanje.

  Dijete ima široki rebra, rebra su gotovo okomita na sternum, međusobni prostori su široki - tako da se povećava i respiratorni volumen prsnog koša. Roditelji se često uplašuju zbog povremenog disanja beba. Mogu imati praznine u tzv. Apneji - nedostatak disanja ili kratkotrajnih zaustavljanja. To je zbog nezrelosti respiratornog centra i živčanog sustava. Kada se za 10-20 sekundi smanji razina kisika u krvi, dolazi snažan signal i beba počne ponovno disati još češće. Tijekom vremena, to će proći - ali ako su udisanje čestih i dugo, više od 10-20 sekundi, to zahtijeva razgovor s liječnikom.

  Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

  Svetochka, recite mi koliko je beba u bolnici, vaša je situacija ravna, 32 tjedna 1300, 38 cm, dok su u intenzivnoj njezi, ali obećavaju prenijeti prerane bebe u odjel, još nema mjesta ((((

  Zašto tako rano? Što se dogodilo Neka beba raste i raste jača! Ime je cool, i ja sam ga htio nazvati ako čekam dječaka)

  preeclampsija (((((iako nije u njemu, naši su liječnici tako davno morali ići na doppler, ali svi su je odgodili, ali se ispostavilo da dijete nema kabel) ((((((((

  Kako zaraditi težinu prerano bebe

  Preuranjene bebe smatraju se bebama manje od 45 cm i težine manje od 2500 grama rođene prije 37 tjedna trudnoće. Njihovi respiratorni, kardiovaskularni i termoregulacijski sustavi još uvijek su nezreli, tako da ove bebe trebaju medicinski nadzor i posebnu njegu. Prije svega, majke razmišljaju o tome kako povećati težinu u preranom djetetu.

  Budući da prerane bebe imaju slabu težinu, glavni pokazatelj njihova razvoja i zdravstvenog stanja je dobitak na težini. U pravilu, prerane bebe povećavaju svoju težinu brže od onih rođenih u vremenu.

  Ovaj faktor utječe na stupanj prijevremenosti:

  • 1 - djeca su rođena 35-37 tjedna, mase od 2000 do 2500 g;
  • 2 - djeca su rođena 32-35 tjedna, težine od 1500 do 2000;
  • 3 - djeca su rođena 29-31. Tjedna, mase od 1000 do 1500 g;
  • 4 - djeca su rođena prije 29. tjedna težine manje od 1000 g.

  Na primjer, djeteta s punim radnim vremenom udvostručuje tjelesnu težinu za 4-5 mjeseci, a prerano dijete koje je izdržalo od rođenja 2000 do 2500 g - za 3-3,5 mjeseci.

  U prvom mjesecu života, bebe s 1 stupnjem preuranjenosti povećavaju težinu u 300g, s 2 i 3 stupnja - 190g, i bebe s 4 stupnja prijevremenosti - 180g. U drugom mjesecu, djeca iz skupine 1 dodaju 800 g, djeca iz skupine 2 - 700 g, iz skupine 3 - 650 g, iz skupine 4 - 400 g. Počevši od trećeg mjeseca života, prerane bebe počinju dobivati ​​na težini od 650 do 800 g.

  Ali to su samo približne brojke, na težinu dobitak također utječu:

  • kakvoća i korisnost prehrane;
  • učestalost i trajanje hranjenja;
  • obiteljska atmosfera;
  • nasljedni čimbenik;
  • hrana mama.

  Da biste utvrdili je li prerano beba dobila dobro ili dobro, samo stručnjak može. Ali ako se majci čini da dijete ne dobro jede, promatra česte kapsule bebe, onda je potrebno hitno kontaktirati pedijatra.

  Zadatak majke je pružiti preuranjeno dijete dobrom hranom, uključujući dovoljnu količinu kalorija i bitnih hranjivih tvari. Uostalom, važno je da se takvo dijete intenzivno razvija kako bi se uhvatili s vršnjacima. Za to vam je potrebna:

  1. Ako je moguće, hranite bebu samo s majčinim mlijekom, koja sadrži mnogo aminokiselina, proteina, oligosaharida, protutijela. Za razliku od majčinog mlijeka žene koja je rodila na vrijeme, mlijeko za prerano dijete sadrži manje laktoze.
  2. Kada hranite bebu kroz sondu u slučaju loše formiranog refleksa za usisavanje, važno je da žena pruži djetetu majčino mlijeko neprestano dekantiranjem. Da biste to učinili, morate kupiti crpku za prsa, budući da je vrlo teško ručno izraziti mlijeko u količini koja je potrebna za dojenčad.
  3. Pričvrstite na prsa na zahtjev djeteta. Važno je pravilno primjenjivati.
  4. Obavezno pijete dijete noću.
  5. Osigurajte konstantan fizički kontakt djeteta s majkom.

  Važno je zabilježiti broj uriniranja koje dijete ima kako bi utvrdilo koliko je potrebna prehrana. Kao dodatak, bolje je iskoristiti majčino mlijeko. Ali ako nije dovoljno, dodatak se izrađuje s posebnom smjesom za djecu s malom težinom. U djeteta prvog mjeseca života, broj uriniranja mora biti najmanje 16 dnevno.

  Dobitak težine je glavni pokazatelj zdravlja i razvoja preranog djeteta. Važno je za njega osigurati pravilno dojenje.

  Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

  Rana djeca uvijek su bila posebna. Oni su rođeni prije vremena. Stoga, još nisu spremni započeti svoj život izvan maternice majke. Zaista im je potrebna stalna pozornost odraslih, posebno majki. U najkraćem mogućem roku, oni moraju nadoknaditi svoje vršnjake. Najvažnije razdoblje smatra se prvom godina. U ovom trenutku, dobivanjem težine.

  Zašto prerane bebe loše slabe težine?

  Takve bebe rođene su slabe. Glavni pokazatelj njihova zdravlja smatra se da je razvoj postao težak. To se događa aktivnije nego u punoljetnim bebama.

  Lag se također promatra u razvoju živčanog sustava. Ako takvu djecu daju pažnju potrebnu, za dvije godine razlika postaje nevidljiva. Takva djeca više neće biti drugačija od svojih vršnjaka.

  Majčino mlijeko ima jedinstven sastav, u mnogočemu različit od majčinog mlijeka, čije su bebe rođene punopravno.

  Majčino mlijeko ima nekoliko prednosti:

  • po količini proteina. Potrebno je za ubrzani rast tijela;
  • visoki udio oligosaharida u mlijeku. Smatra se da stimuliraju rast crijevne mikroflore, pomažu uspješno probaviti hranu;
  • niski sadržaj laktoze;
  • visok sadržaj antitijela koji štite bebu od infekcija.

  Preuranjene bebe provode dosta vremena u snu. Inicijator prehrane, u ovom slučaju, bit će majka. Dijete se treba probuditi ili ga staviti u usta. Dijete sranje slabo, brzo se umori. Nakon tih hranjenja treba dekantirati. Takve akcije dugoročno će omogućiti dojenje.

  Upravljanje težinom. Ako preuranjeno dijete ne dobije dobro, dobit ćete knjigu privitaka na prsa, komplementarne hrane i zabilježite koliko je uriniranja bilo tamo. Bolje je hraniti dijete kada spava, tako da se ne može naviknuti na bočicu.

  Čini se da novorođenčad ne dobiva dobro u prva četiri tjedna nakon rođenja. U takvim slučajevima, trebali biste brzo identificirati uzrok manjka, donijeti pravu odluku da ga eliminirate.

  Razlozi zašto prerano bebe ne dobivaju težinu mogu biti kako slijedi:

  • pothranjenost. Kao rezultat male količine hrane koja ulazi u dječje tijelo, nema mjesta za uzimanje kalorija. Trebali biste biti sigurni da je beba pravilno pričvršćena na dojku, slušati ima li ždrijela kada se hrani;
  • apetit slabog djeteta;
  • stresno stanje majke, novorođenče. Dijete osjeća nedostatak ljubavi voljene osobe. Emocionalna percepcija svijeta je uznemirena;
  • zdravstvenih problema. U takvim slučajevima odmah obavijestite okrug pedijatara;
  • loše navike majke.

  Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

  Postupak se može brzo razmotriti ako je ishrana završena. Smatra se takvim kada čini savršene troškove energije. Pun skup tjelesne mase događa se kada dijete dobiva potrebne zaštitne tvari, elemente u tragovima s mlijekom. Dobitak težine u prerane bebe nije bez određenih poteškoća. Taj fenomen je posve prirodan.

  Prehrambeni problemi preranih beba:

  1. dijete se rodi kad se želudac i crijeva još uvijek nisu razvili;
  2. jelo je teško. Enzimi pokazuju nisku aktivnost;
  3. beba ne može pravilno sisati, gutati;
  4. često dolazi do regurgitacije hrane.

  Najbolja hrana za prerane bebe je majčino mlijeko.

  To je od vitalnog značaja za njih. Mlijeko prilagođava svoj sastav prema potrebama novorođenčeta, zadovoljava svoje potrebe.

  Kako ide tjelesna težina?

  Pojavljujući se ispred vremena, mrvica dobiva oko 120 grama tjedno. Stoga, kako bi se kontrolirala njegova težina, treba voditi evidenciju, znati, odnosno, što je bilo u vrijeme rođenja. Za tri mjeseca tjelesna težina takve bebe treba udvostručiti. Do godine ona će rasti tri puta. To su indikatori samo za prerane bebe.

  Treba imati na umu da dobitak težine neće početi bez stabiliziranja svojeg stanja. U prijevremenim bebama gubitak je mnogo veći. To zahtijeva posebnu prehranu.

  Dodavanje grama ovisi o učestalosti hranjenja. Takva djeca puno spavaju, proces jedenja traje duže. Međutim, to ne utječe na količinu mlijeka koja se jede.

  Prije prve godine života, tjelesna težina bebe može biti drugačija. Povezana je s:

  • nasljeđe;
  • hrana za majku sama;
  • okolna atmosfera u obitelji;
  • okolišni uvjeti.

  Postoji 4 stupnja prijevremene djece. Povežite ih s tjelesnom težinom pri rođenju, gestacijskom dobu.

  U tablici možete vidjeti kako prerane bebe svih četiriju stupnjeva preuranentnosti dobivaju težinu.

  Tabela dobitaka na težini kod preranog djeteta:

  Stupanj dobivanja težine preranog djeteta pokazuje da se takav fenomen ne može nazvati patologijom. Djeca dobivaju normu tijekom prve godine, prerastaju kolege rođene s normalnom težinom. Ne smijemo zaboraviti da tablica daje približne podatke, koji se mogu razlikovati u bilo kojem smjeru. Preuranjeno dijete, kada je počelo povećavati težinu, još uvijek mora pregledati pedijatar mjesečno.

  Nakon pregleda liječnik provodi:

  • procjena njegovog razvoja, zdravlja;
  • prilagođava prehrambene standarde;
  • će izračunati norme komplementarne hrane;
  • dati će određene preporuke za njegov unos;
  • će savjetovati koje vitaminske dodatke dati djetetu.

  Kako jutarnja beba povećavaju težinu u 25 tjedana? Dijete rođeno puno ispred vremena dobiva svoje gramove brže kroz izravni kontakt s majkom. Ako nema ozbiljnih problema, ta se djeca ispuštaju iz rodilišta s težinom od 2000 grama. Potrebna je pažljiva kontrola tjelesne težine tijekom prva dva tjedna. Svakodnevno bi trebalo povećati za 30 grama. Niska povećanja ukazuju na probavne probleme.

  Djeca koja su rođena prerano mogu zaostajati. Treba se približiti brigu o njima s velikom pažnjom, strpljenjem, odgovornošću. Za izazivanje prijevremenog porođaja može biti infekcija, patologija placente, bolest majke.

  Što ako prerano beba slabo poveća težinu?

  Važno je da bebe rastu zdrave i jake, pa dojenje igra značajnu ulogu u rješavanju ovog problema. Stručnjaci su pokazali da preuranjene bebe trebaju povećati težinu jer se ne hrane mješavinama, već majčinim mlijekom.

  Prema svom sastavu, majčino mlijeko je jedinstveno jer sadrži:

  • mnogo više proteina, aminokiselina. Bebe koje su rođene prerano preporučujemo da piju mlijeko samo da bi brže rasti;
  • Povećani sadržaj oligosaharida pomaže stabiliziranju rasta i poboljšanju probave.

  Dobitak težine prerane bebe po mjesecima započet će ako beba bude ispravno pričvršćena na dojku. Iz potpunosti apsorpcije mlijeka ovisi o daljnjem rastu djeteta. Dakle, uspostavljanje dojenja - glavni čimbenik koji vam omogućuje da uspješno podignete bebu. Postoji posebna tablica koja vam omogućuje praćenje doza koju dijete treba sisati svaki mjesec.

  Naša omiljena žurba

  Izbornik za navigaciju

  Prilagođene veze

  Korisničke informacije

  Vi ste ovdje »Naša omiljena žurba» Sve o težini »Weight Gain

  Dobitak težine

  Postovi 1. Stranica 20 od 31

  Share114.03.2013 21:57

  • Poslano od: Kamilica
  • Ime: Julia
  • Poruke: 718
  • Poštovanje: +4
  • medalje:

  Dobitak težine
  U neonatologiji, rasprava se nastavlja o tome kako brzo prerane bebe trebaju rasti. Većina liječnika vjeruje da je između 27. i 34. tjedna trudnoće normalno povećanje težine 16-20g / kg dnevno. Prvih dana nakon rođenja, dijete izgubi neku težinu zbog značajnog gubitka tekućine. Nakon 3-4 dana, gubitak težine u terminima bebe se zaustavlja, a oni počinju dobivati ​​na težini, u prerane bebe, to se događa nekoliko dana kasnije. U punoljetnim bebama gubitak težine ne smije prelaziti 10% mase rođenja. To znači da beba s težinom rođenja od 3,5 kg ne smije izgubiti više od 350 g, te prema tome težiti manje od 3,15 kg. Uz više mršavljenja treba sumnjati u neku bolest. U prvom tjednu života, djeteta s punim radnim vremenom ponovno dobiva na težini, što je imao kod rođenja.

  U prijevremenim bebama gubitak težine može biti 15-20% težine pri rođenju. Tako dijete s težinom od 1000 g može izgubiti težinu od 150-200 g. U roku od 2-3 tjedna života, dijete se nakon rođenja vraća na težinu. Kako brzo dijete prestaje gubiti težinu može ovisiti o stanju djeteta; zdravo dijete vraća svoju izvornu težinu brže od pacijenta. Gubitak težine je normalni fenomen, a ako gubitak nije prevelik, to ima pozitivan učinak na stanje djeteta.

  Kada govori o dobitku na težini, treba imati na umu da se u različitim danima povećava na različite načine. Krivulja dobitka težine vrlo je rijetko konstantna. Najčešće težina raste u koracima, tj. ostaje konstantna neko vrijeme, a zatim se povećava. Dakle, dobitak težine mora se procijeniti tijekom dugoročnog razdoblja. Ponekad se težina djeteta može smanjiti i to se brine roditeljima. Za osoblje u odjelu, to znači da dijete ne dobiva dovoljno kalorija, može imati infekciju, ili ne dobiva dovoljno pomoći da disanja. Dijete s nezrelim plućima ima puno energije za disanje, a većina hranjivih tvari koristi se za mišićni rad umjesto rasta.

  Važno je da dijete stalno dobiva na težini. Mišići rastu i to znači da dijete postupno uči samostalno disati. Često kod djece s BPD-om može se smanjiti pritisak dišnih putova i brzina disanja tijekom mehaničke ventilacije kada dijete dosegne 2 kg. U ovom trenutku, dijete postaje dovoljno jak da disanje na vlastitu. Moguće je da je točna kontrola težine najvažnija mjerenja. Dijete koje dobiva tjelesnu težinu gotovo je uvijek zdravo.

  Zbog slabe težine može doći do činjenice da mozak počinje rasti, a s druge strane brzu prirastu težine predisponira razvoj srčanih i krvožilnih bolesti u odrasloj dobi. Uvijek postoji ravnoteža između prebrzo i previše slabe težine.

  Preuranjene bebe: grupe, razvoj do godine do mjeseca, skrb

  Kako je razvoj preranog beba do mjesec dana po mjesecu? Za roditelje koji dijele skrb o takvoj mrvici često se radi o životu i smrti. Zdravlje i razvoj preranog djeteta uvelike ovisi o stupnju preuranjenosti. Primarna uloga koju pruža razina pružene medicinske skrbi. Međutim, ljubav i ustrajnost roditelja jednako su važni.

  Od preranih beba raste zdrav, snažan, inteligentni dječaci i djevojčice. Oni ne zaostaju u razvoju vještina, već se razvijaju prema vlastitoj shemi. Težina i duljina tijela u prerane bebe tijekom prve godine života brzo se povećavaju u usporedbi s punim novorođenčadi. Priroda ih je postavila kao zadatak "uhvatiti se", au nekim slučajevima "pretjecanje".

  Skupine preranih beba

  • Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom ispod 1000 g, naziva se "izuzetno preuranjeno". Bebe s tom težinom čine manje od 5% svih preranih beba. Jer se život takvog djeteta mora boriti teško i dugo. Sve vitalne funkcije njegovog tijela zahtijevaju umjetnu podršku. Uz suvremene napretke u neonatologiji, brine se čak i djeca mase 500 g, no u tim slučajevima postoji visok postotak komplikacija i invaliditeta. Usput, u Rusiji 2012. godine, zakon o obveznom upisu skrb i djece s težinom od 500 grama oko ove teme puno rasprava, uključujući i moralnog karaktera.
  • Posebna se pozornost posvećuje djeci rođenoj s tjelesnom težinom od 1000 g do 1500 g. Pozvani su "duboko prerano", ali imaju mnogo šansi ne samo preživljavati nego i biti cjeloviti, zdravi ljudi. Ova djeca trebaju umjetnu ventilaciju pluća, opskrbu kisikom, enteral (kroz probavu u želucu) i parenteralnu (putem vene) hrane. Hormoni, aminokiseline, enzimi, glukoza se dodaju u posebne prehrambene smjese, koje pridonose brzom rastu i razvoju djeteta.
  • Posebni uvjeti. Djeca do 1500 g ne pripremaju za neovisno funkcioniranje. Za njihovu skrb, morate stvoriti adekvatne intrauterine uvjete. Bebe se smještaju u inkubator (inkubator) - inkubatori za prerane bebe. Ovdje se održava potrebna temperatura i vlažnost zraka, provode se potrebna istraživanja i podrška. U inkubatoru nalaze se djeca do 1700 g, a zatim se nalaze u grijanom krevetu. S težinom od 2000 g, dijete, u pravilu, više ne treba posebnu toplinsku podršku.
  • Značajke razvoja prerane bebe u razdoblju od 34 tjedna. Dijete je u stanju sami sisati. Ovo je važan pokazatelj brige za prerane bebe. Bebe u ovoj skupini imaju rizik od apneje - naglo i prisilno prestanak disanja, najčešće u snu. Stoga ih je potrebno podvrgnuti dodatnim pregledima. Uzroci apneje slabo su poznati. Oni su povezani s mišićnim, respiratornim i neurološkim poremećajima. Ako nema komplikacija, beba brzo dobiva na težini i odlazi kući s sretnim roditeljima.
  • Razvoj preranog beba rođenog u 36 tjedana. Ova djeca, u pravilu, nemaju nikakve komplikacije. Oni mogu disati i sisati sami. Možda ne trebaju intenzivnu njegu. Međutim, takve se bebe moraju podvrgnuti dodatnim pregledima i, nakon iscrpljivanja, pod nadzorom pedijatra.
  • Stupanj preuranjenosti povezan je ne samo s pokazateljem težine, već s ukupnom zrelosti tijela. Događa se da su djeca rođena s težinom od 2500 g, ali u zrelosti organa, sustavi i funkcije su inferiorniji od onih koji imaju 2000 godina.

  Što izgleda prerano beba?

  Prerano rođene bebe imaju niz mogućnosti. Vanjski znakovi pojavljuju se u različitim stupnjevima.

  • Mala težina i visina. Duljina i tjelesna težina dojenčadi mogu biti impresivna s malom veličinom.
  • Neproporcionalnost u tijelu. Dijete ima veliku glavu. To je 1/3 duljine tijela (za usporedbu, u punom trajanju bebe - 1/4). Moždani dio lubanje je više lica. A trbuh s obzirom na cijelu dužinu je također velik i proširen. Navel je znatno niži od onih punoljetnih beba. Vrat, noge i ruke su kratki.
  • Mekoća i lomljivosti kosti lubanje. Springwell je otvoren. Kosti se mogu pomicati, kranijalne šavove se razilaze.
  • Mekoća ušiju. Uši su toliko nježne da se mogu savijati prema unutra, držati se zajedno.
  • Pljusak na tijelu. Leđa, ramena, bokovi, čelo, obrazi prekriveni su mekom kosom. U medicini se taj fenomen naziva lanugo.
  • Nedostatak potkožnog masnog tkiva. Koža bebe, kao da je prozirna. Ispod možete vidjeti krvne žile.
  • Slabost i letargija. Motorička aktivnost se smanjuje, slab krik, nedostatak gladi, hipotonija, nerazvijena refleksa sisanja - svi ti simptomi u medicini poznat kao adinamija. One su samo duboko prerane.
  • Slabi i kratki nokti. Simptom je manje uobičajen od ostalih.
  • Exophthalmia. Ne pojavljuje se odmah, ali dva tjedna nakon rođenja. Karakterističan za djecu s visokim stupnjem prijevremenosti.
  • Nerazvijenost genitalija. Djevojke mogu imati otvorenu genitaličnu rupu s nerazvijenim usnama majora. U duboko preranog dječaka - testisi nisu spuštali u skrotum.
  • Nedostatak otekline mliječnih žlijezda. Događa se duboko prerano.

  Navedeni znakovi mogu se prikazati u kompleksu ili djelomično. Neki od njih mogu se pojaviti čak iu punoljetnim bebama.

  Kad se mrvica vrati kući

  Ovisi o stupnju prijevremenosti. U bolnici može provesti od tjedan dana do šest mjeseci. Faze preranog beba u skrbi su: prva pomoć u bolnici; prijenos u jedinicu za intenzivnu njegu djece; zatim u jedinicu intenzivne skrbi; već odavde, s dobrom dinamikom, dijete je otpušteno kući. Mama može ostati u blizini djeteta u bolnici, pomno skrbiti sestrinskom osoblju i donijeti izraženo mlijeko. I čak uzmite dijete u svoje ruke. Usput, ovo je jedna od najutjecajnijih i najdjelotvornijih metoda skrbi. Naziva se metodom "klokan". Pod kojim uvjetima je dijete otpušteno kući?

  • Nema komplikacija, stalni napredak u ukupnom razvoju.
  • Dobro uspostavljena termoregulacija.
  • Dijete radi bez podrške i kontrole disanja, kardiovaskularnog sustava.
  • Može li sisati dojku ili bocu, dobitak težine porastao je do 2000. godine

  I još jedan, a ne manje važan uvjet: roditelji znaju kako hraniti prerano dijete, kako pružiti bebu pravilnu njegu i gdje se okrenuti ako je potrebno.

  Razvoj po mjesecima

  Tablica - Dobitak težine i rast prerane bebe po mjesecima i godinama.

  Tablica - Komparativna obilježja motoričkih sposobnosti punoljetnih i prijevremenih beba

  Što treba tražiti kada se s obzirom na stol?

  • Ne postoji grupa "ekstra preranog" djece. Stopa nataliteta takve djece je niska. Metode njihove skrbi usporedive su sa svemirskim tehnologijama, a faze razvoja mogu biti vrlo kasne.
  • Prosječne vrijednosti dane su po mjesecima. Potrebno je uzeti u obzir individualni razvoj, genetsku predispoziciju, opće stanje zdravlja.
  • Nakon šest mjeseci, pokazatelji preuranjenih beba postupno se usklađuju s razinom punog roka. Psihomotorske vještine se razvijaju u isto vrijeme, ako mrvice nemaju komplikacija.

  Razlika u razvoju vještina u usporedbi sa zrelim novorođenčima je 1-3
  u mjesecu. To ovisi o stupnju prijevremenosti djeteta.

  • 1 mjesec. Za razliku od punoljetnih beba, dijete ne dobiva na težini tijekom prvog mjeseca. To je zbog slabe aktivnosti sisanja, nerazvijenog refleksa gutanja. Ako je beba kod kuće, zadatak roditelja je da ih zaštiti od posljedica hladnoće, patogena i virusa. Kontakt s vanjskim svijetom trebao bi biti ograničen.
  • 2 mjeseca. Dodaje se snage, ali djetetu je još uvijek teško sisati. U tom razdoblju postoji značajna debljanje, što je glavni pokazatelj zdravog razvoja preranog djeteta. Od početka drugog mjeseca, bebe se mogu širiti na trbuhu.
  • 3 mjeseca. Spavanje i hrana su dvije osnovne stvari za mrvice u ovom dobu. Potrebno je samo osigurati da dijete ne okreće glavu u jednom smjeru i da promijeni svoj položaj. Također u ovom dobu pojavljuju se reakcije oponašanja, dijete popravlja oči na majčino lice, pokuša podići glavu. Iako se ne smiješi, ali odgovara na taktilni kontakt. Razvija se refleksna, vizualna i slušna pozornost. Tjelesna težina udvostručuje.
  • 4 mjeseca. Dječak diže i pouzdano drži glavu, čini zvukove. Grabbing igračku. Tijekom tog perioda moguće je povećati mišićni ton, koji je dobro uklonjen masažom i gimnastikom.
  • 5 mjeseci. Drži igračku u ruci. Smiješi, počinje pokazivati ​​zanimanje za okolni svijet. Zvučne i vizualne reakcije znatno su poboljšane. Dijete okreće glavu na zvuk i točno određuje svoj izvor.
  • 6 mjeseci. Tjelesna težina troje. Dijete pokuša prevrnuti s leđima u trbuh. Pri komunikaciji, on oštro živi, ​​prepoznaje svoje rođake, trese noge i ruke, i gulite. Ako držite mrvice pod rukama, noge na površinu, lagano čučnite. Nakon šest mjeseci, briga za prerano dijete ne razlikuje se od brige za bebe rođene na vrijeme.
  • 7 mjeseci. Pokazuje aktivnost, lako se prevrće na trbuhu, počinje puzati u trbuhu, dobro drži igračku u ruci. U ovom dobu prve se zube izrezuju, ako je dijete rođeno 35-37 tjedno.
  • 8 mjeseci. Prvi pokušaji da sjede sami, stoji na svim četveronožama, pokušavajući utjecati. Sve motorne vještine su svjesne i vješte. U ovom je dobu zainteresiran ne samo u njegovim poslovima, nego iu komunikaciji. On razumije kada ga je zamoljen da pokaže objekt. Dijete je zainteresirano za verbalne kontakte - riječi, intonacije, pjesme, tokene, bajke.
  • 9 mjeseci. Služi više pouzdano, pokušava puzati. Potreba za komunikacijom se još više povećava. Prvi zubi su izrezani ako je beba rođena 32-34 tjedna. Kaže prvo slogove.
  • 10 mjeseci. Sigurno stoji, krećeći, držeći podršku. No, prednost se daje puzanju. Voli gledati objekte koji se kreću. Brzo reagira na zvukove, sluša ih, zna svoje ime. U ovom dobu prve se zube rezaju ako se dijete rodi prije 31 tjedna.
  • 11 mjeseci. Traje se aktivno indeksiranje. Iako beba već može samopouzdano ustati i sjesti. Može stajati bez podrške dulje vrijeme, pa čak i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Tijekom tog razdoblja privlači kocke, piramide, sve pokretne igračke. U dobrom je kontaktu sa voljenima.
  • 12 mjeseci. Dijete može ići samostalno. To još jednom potvrđuje da prerane bebe "nadoknule" sa svojim vršnjacima u razvoju do godine. Ponekad se dogodi kasnije - za godinu i pol. Pedijatri napominju da prerane bebe više uspijevaju u fizičkom razvoju nego u neuropsihijskim. Dobna zrelost neuropsihijskih procesa u takvoj djeci može nastati za 2-3 godine. Ti su pokazatelji u granicama normalne granice.

  Značajke njege: 6 važnih bodova

  Preuranjeno bebe zahtijevaju više pažnje i brige. Što točno?

  1. Odjeća. Proizvodi za bebe i prerane bebe prodaju se u specijaliziranim dječjim trgovinama. Mogu se naručiti na mreži. Raspon stvari za takve mrvice je opsežan i raznolik. Koje su značajke odjeće? Mala veličina (od 32 do 50), prirodna i osjetljiva tkanina, pričvršćivači samo u obliku gumba, s mogućnošću spajanja medicinske opreme.

  Pelene za prerane bebe i djecu s malom težinom.

  Proizvodi za njegu. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu robe, uzimajući u obzir njihovu hipoalergenciju prema kategoriji djece. Koža preuranjenih beba je nježna i osjetljiva. U bolnici i kod kuće nakon izbijanja, trebate posebne pelene za prerane bebe. Postoje proizvođači koji proizvode pelene "nulte" veličine do 1 kg, od 1 kg do 3 kg.

 • Pokazatelji zraka u sobi. Vlaga u sobi bi trebala biti 50%, optimalna stopa - 70%. Temperatura zraka u sobi je 23-24 ° C, oko tijela djeteta - oko 28 ° C. Ako je potrebno, potrebno je stvoriti dodatno grijanje s grijačima. Takve toplinske mjere potrebne su samo tijekom prvog mjeseca.
 • Kupanje. Što je važno zapamtiti? Ne bi trebalo postojati jaka temperaturna razlika. Da bi to učinili, beba je umotana u tanku pelenu, staviti u kadu, razviti pelenu i oprati. Temperatura vode je najmanje 36 ° C, u sobi barem 25 ° C. Morate omotati bebu u grijanom ručniku. Poželjno je da se prva beba majka i tata prvo okupaju.
 • Pješačka. Oštra promjena temperature, hipotermija je kontraindicirana u mrvicama. Ako je rođen u ljeto, a zatim nakon iscjedka možete odmah hodati (s težinom iznad 2000 g). Prva mjesta trebala bi biti kratka - ne više od 15 minuta. Temperatura zraka izvan prozora trebala bi biti oko 25 ° C. U off-sezoni s dojenčadi dopušteno je hodati kada je dostigao težinu veću od 2500 g, po prvi puta izaći za 1,5 mjeseca. Zimi, možete hodati pod ovim uvjetima: tjelesna težina ne manje od 3000 g, vanjska temperatura nije niža od -10 ° C.
 • Masaža i gimnastika. Bez njih, ne mogu učiniti bilo koji beba rođen prerano. Bolje je da ove postupke provede stručnjak. Masaža i gimnastika pomoći će povećati mišićni tonus, ojačati sve mišiće i kosti, poboljšati metabolizam i probavu. Dijete će sjediti na vrijeme, stajati, puzati, hodati.
 • Roditelji trebaju zaliha ne samo znanja i vještina, nego i strpljenja, ljubavi i vjere u njihovu bebu.

  Odvojeno o hranjenju

  Hranjenje preuranjenih beba ima brojne značajke koje roditelji trebaju znati.

  • Dojenje. Nakon pražnjenja beba bi trebala moći samostalno uzeti i sisati dojku. U prvih mjeseci beba ima još malo snage, a troškovi energije za sisanje su izvrsni. Stoga se preporučuje da ga hranite iz žlice s izraženim mlijekom. Glavna zadaća majke je da zadrži dojenje i hrani dijete što je dulje moguće.
  • Umjetno hranjenje. Ako dojenje nije moguće, koriste se prilagođene smjese za prerane bebe s visokim sadržajem proteina, vitamina i masnih kiselina. Potrebno je savjetovati se s pedijatrom prilikom odabira mješavine za dijete.
  • Koliko puta hraniti bebu? Ovisno o stupnju prijevremenosti: od 10 do 20 puta dnevno, u frakcijskim dijelovima. Kada beba počne težiti od drugog mjeseca života, dovoljno je 8 hranjenja dnevno.
  • Mamac. Ušao tek nakon 7 mjeseci, to je zbog nezrelosti probavnog sustava. Zahvaća se s mamcem također nemoguće, jer tijelo djeteta treba vitamina i minerala. Prvi u mamcu bi trebao biti kaša (heljda, kukuruz, riža), zatim povrće i meso kvasca, svježi sokovi i najnoviji mliječni proizvodi. Šećer i slatki plodovi trebaju biti isključeni. Nakon svakog hranjenja trebate hraniti bebu s majčinim mlijekom ili formulom.

  Za prerano dijete svaki dodani gram je pobjeda. Kontrola tjelesne težine se strogo pridržava. Preporučljivo je kupovati elektronske ljestvice za novorođenčad i vaganje dnevno.

  Nakon izbijanja, roditelji dobivaju niz preporuka od neonatologa i pedijatara. Važno je ispuniti zahtjeve za skrb i ne baviti se amaterskim aktivnostima. Također je važno znati: razvoj preranog djeteta po mjesecu ovisi o stupnju preuranjenosti. Što je veći, to će više vremena biti potrebno razviti psihomotorske vještine.