Kako masirati novorođenče

Zasnivanje

O prednostima masažnih rasprava. Masaža za novorođenče je nužna! Nakon devet mjeseci embrionalnog, gotovo nepokretnog postojanja, dijete se još uvijek teško prilagođava našem svijetu. Stoga, ruke nježne majke, milujući, udarajući bebu, pomažu mu da prevlada stresno stanje prilikom prilagodbe. Taktični osjećaji donose radost i igraju važnu ulogu u komuniciranju dojenčadi i njihovim roditeljima.

Prednosti masaže

Masaža za novorođenče uključuje posebne tehnike koje utječu na unutarnje organe. Tehnike masiranja poznate su iscjeliteljima od davnina. Stroking, prigušivanje, brušenje, trnci, vibracije, profesionalni masažni terapeut radi na dubljim tkivima cijelim tijelom. Djelujući na receptorima kože, mišića, refleksnih točaka, stručnjak prenosi nadraženost središnjem živčanom sustavu. Kao rezultat, povećava ili opušta ton, poboljšava performanse tjelesnih sustava. To znači, kroz dodir kože, masaža utječe na cijelo tijelo.

Ovo je osobito korisno za dojenčad, jer aktivira fizički, senzorni, slušni, razvoj govora. Potaknuta je koordinacija kretanja i privlačenja pažnje, normalizacija sna i povećanje cirkulacije krvi.

U mrvicama do mjesec dana starosti, osjetljivi analizatori još uvijek nisu sazreli, a analizatori kože već su se pojavili. Stoga, dodir moje majke generira pokret i radosne emocije.

Tko može

Prije nego što razgovaramo o tome tko može napraviti masažu, valja napomenuti da postoje preventivne, terapijske i terapeutske i preventivne masaže.

Preventivan je dodijeljen svim dojenčadi koja nema kontraindikacije. Takvu masažu često rade sami roditelji kod kuće. Dakle, ako je vaše dijete zdravo i zabavno, onda u prvoj godini života, promatrački liječnik svakako će propisati dnevnu masažu.

Liječnik i liječnik-profilaktički djetetu daju profesionalni masažni terapeut, kako to propisuje liječnik. Ove su masaže usmjerene na ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Kada izvršiti postupak

Vrlo je važno razmotriti kada izvršiti masažu. Provedite postupak ujutro - od 8 do 15 sati. Poželjno je za jedan sat nakon hranjenja da beba probavlja hranu. Na prazan želudac, ne preporučuje se masaža, jer će mrvica biti hirovita. Postupci se izvode samo ako je beba u dobrom raspoloženju. S njegovim nezadovoljstvom, hirovima, otkazuje se masaža plača.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža se ne preporučuje djeci. Na primjer, pod takvim uvjetima:

 • visoka temperatura;
 • gastrointestinalni poremećaji;
 • akutne bolesti dišnog sustava i infekcije;
 • upale kože;
 • rahitis;
 • kile (pupčani, ingvinalni);
 • kongenitalne bolesti srca.

Prije nego što počnete

 1. Prije početka sesije, zrak i zagrijte sobu na ugodnu toplu temperaturu, jer će beba biti gola.
 2. Pripremite ravnu vodoravnu površinu, prekrite ga pelenama ili pokrivačem.
 3. Ako jedan od roditelja sami izvodi masažu kod kuće, onda morate ukloniti sve nakit iz vaših ruku, temeljito oprati, rezati i nanijeti nokte.

Pružite sve kako biste spriječili oštećenje djeteta tijekom postupaka.

Koliko puta?

Za bebe do jedne godine, masaža se obavlja 4 puta - svaki 3. mjesec. Razlog je jednostavan: tijekom određenih razdoblja života djeteta, u njegovom razvoju postoji kvalitativni skok. Masaža pomaže u konsolidiranju novih vještina.

Kako masirati novorođenče

Do tri mjeseca

Dok dijete ne stari 1 mjesec, masaža se ne preporuča.

U 1,5-2 mjesec je najlakši, nježan. Potrebno je započeti masažu novorođenčadi s milima, rukama, prstima, nogama, leđima, trbuhu. Pokreti su lagani, meki, bez uporabe sile i pritiska.

Polako, uz brzinu kretanja limfe 2 cm / s. prođite kroz linije masaže s vrhova prstiju do glave.

 • Ruke, noge i prsti milovati, lagano mijesiti, stimulirajući reflekse i umirujući dijete.
 • Stroking trbuha u smjeru kazaljke na satu pomaže probavu.
 • Natrag se masira na udaljenosti od 1 cm od kralježnice.

Šetnja regijom srca, jetre, limfnih čvorova u pazuhu i ispod koljena.

Preporučljivo je provesti tretmane masaže u zakazano vrijeme pet minuta. Tijekom sesije, razgovarajte tiho s djetetom, pjevajte pjesme, čitajte obične rijeke. Na kraju svakog postupka, nježno pohvaliti bebu.

Nakon 3-4 mjeseca

Masaža za novorođeno dijete od 3 mjeseca može biti komplicirana. Dodaju se udarci i gnječenje, a lagane mrlje uzrokuju da bebe vesele hodanje. Sada se trajanje sesije povećava za nekoliko minuta. Ako beba voli ove postupke, s vremenom ih se može odgoditi do pola sata.

Olovke i noge

Masaža počinje s rukama i nogama. Isprva, svi prsti na rukama su masirani, bregovi su odvojeni i stisnuti, wrists su lagano gumiran. Podsvjesnice nisu uključene.

Okrećemo se nogama: masiranje stopala, prstiju, diže se do prepona. Nemojte pritisnuti koljena, inače možete oštetiti zglobove. Ne preporuča se masaža pod koljenima i unutarnjim bedrima.

trbuščić

Tumija beba masira pomicanjem u smjeru kazaljke na satu. Iz srednjeg trbušastog tijela, glatko tijelo pokreti rukama klizanjem (jedan prema gore, a drugi dolje), ne dopiru do prepona.

Ribni kavez

Prsa u trajanju od 3-4 mjeseca još uvijek su vrlo krhka, pa mi masažu djetetu, lagano milovati ruku od strijca do ramena, a zatim na strane, bez dodira grudi.

Vrata djeteta do godine masiraju se kada se nalazi na trbuhu. S laganim potezima, vodite od gornje kralješnice do ramena, od vrata do leđa. Ako u ovom trenutku dijete podiže ili okrene glavu, zaustavi masažu.

natrag

Masažite leđa djeteta ne uzduž kralježnice, ali uz nju s leđima dlanova. Upute - uzduž i daleko. Zatim od kukova do stražnjice.

Druga vježba: kada mrvica leži na svakoj strani, klizite prstom duž kralježnice od zdjelice do vrata. Ne uzduž kralježnice, ali uz njega, lagano pritišćući prstom. To uzrokuje produženje leđa i trening leđa mišića.

glava

Glava bebe s djetetom masira se vrlo pažljivo, pažljivo, bez dodirivanja fontana. Uz glavu lagano trčite prste preko ušiju.

Povucite se

Kada beba uči držati glavu, hone grasping vještine. Iz sklonog položaja, neka ga zgrabite s indeksnim prstima i ispruži ih da sjednu.

Mali koraci

Podignite dijete ispod pazuha, nagnite malo prema naprijed tako da se noge odmaknu od vodoravne površine. Pogledajte kako mali čovjek počinje prelaziti noge i napraviti male korake.

Spustite se

Kada dijete leži na trbuhu, lagano ga podignite preko kukova naopako. To uzrokuje krvarenje krvi u glavu. Ako je dijete neugodno, nemojte ponoviti vježbu.

gimnastika

Masaža novorođenčadi u trećem mjesecu poboljšana je gimnastikom grudi koja pomaže u jačanju mišićnog sustava.

Leži na leđima:

 • križne olovke i raširene;
 • kutija s olovkama;
 • povucite ih gore i dolje;
 • koljena zajedno
 • Roll s jedne na drugu stranu.

3-mjesečno dijete treba proširiti na trbuščić. Potiče rad probave, brzo uklanja plinove, što je prevencija kolike.

Uključite trbuščić

Nakon masiranja trbuha i prsima, poučavamo dijete da se vrati natrag u trbuh.

Privlači pozornost mrvica na svijetlu igračku i stavlja ga na stranu, ponavljajući vježbe s obje strane. Neka beba dopre do igračke.

6-9 mjeseci

Opća masaža nakon šestog mjeseca mijenja i postaje složeniji zbog činjenice da je dijete odraslo i on sam već zna puno. Sada je učio puzati, koordinirati pokrete. Sjednica se produljuje.

Masaža se vrši pomoću starih tehnika, ali se dodaju i novi. Postupak započinje masažom ruku, stopala, stopala. Daljnje aktivne vježbe pridružuju se.

puzati

Kad beba, koja je stara šestog mjeseca, leži na trbuhu, stavlja svoju omiljenu igračku ispred sebe. Zatim, polako gurajući i ohrabrujući, pozovite ga da uzme igračku. Ako je površina dovoljno tvrda, mali teleći će se protežu i puzati po igračkama.

Postajemo na nogama

Vježba se naziva "hodanje s djetetom". Značenje vježbe je podučiti dijete da zadrži ravnotežu. Prvo držite mrvicu za dvije olovke, a zatim za jednu. Ruke bi trebale biti rame ili niže.

9. - 12. mjesec

Polazeći od devetog mjeseca, gimnastika je komplicirana. Sada je dopušteno podizanje nogu iz sklona položaja, čučanjati, nagnuti naprijed od stojećeg položaja, pa čak i naginjati zaokret da biste dobili svijetlu igračku.

Budući da je angažiran kod kuće, vrlo je dobro koristiti loptu za masažu. Na pitanje koje dobi djeca trebaju koristiti loptu, odgovorimo: "Od 2. mjeseca".

 • Dok je dijete malo, samo ga zamahnite na loptu na trbuhu.
 • Tri mjeseca vožnje sa strane i natrag.
 • Šestomjesečno dijete stavilo je loptu na noge.
 • I za 9-10 mjeseci, dijete može napraviti male korake, držeći loptu rukama.

zaključak

Bez sumnje, masaža za dijete učinkovito će i ispravno izvesti masažni terapeut-pro, no ako majka posjeduje jednostavnu tehniku ​​kako se masaža novorođenčadi i samom bebi radi, to će donijeti veću radost i zadovoljstvo međusobnog komuniciranja.

Da li djeci trebaju masažu do godinu dana?

Vrlo često roditelji postavljaju jednostavno pitanje: treba li dijete prije masaže masaže? Pokušajmo to shvatiti. Jasno je da će zdravo dijete rasti bez masaže, no ako organizam u razvoju dobije masažu, imat će razvijenije mišiće, jake kosti, otvrdnuli kardiovaskularni sustav, uravnoteženi živčani sustav i sustav endokrinih žlijezda.

Funkcija probavnog sustava prethodno je regulirana. Stoga, kompetentna masaža i gimnastika djeci, naprotiv, pomoć, i slabiji i nezdraviji, jednostavno su neophodni. Ali to postavlja pitanje kvalifikacije masera. Kako roditelji, koji su po prvi put naišli na bebu masažu, procjenjuju rad stručnjaka, da neće biti štete od postupka?

Jedna od kontraindikacija u postupku masaže je neprestani krik djeteta. Nije ni čudo o dobrom pedijatru ili dobrom dječjem maseru kažu: "Djeca ga vole!" A djeca osobe koja ih voli i tretira s poštovanjem je u ljubavi. No, to im ne daje nikakvu bol. S jednog od dječjih masera s iskustvom, čula je: "Kako sam umorna od dječjih krikova!" Rekla sam da ne povrijedi djecu. Bila je iznenađena jer je u dječjoj masaži, kao u odrasloj dobi, čudan stereotip: ako se masažni terapeut nije "znojio", onda je lažirao. Ovo je zabluda. Masaža treba biti bezbolna!

Kada dijete vrišti, njegovi mišići nisu opušteni. Ako se napeti mišići da se protežu, postoje mikronadrijska mišićna vlakna. Kasnije na tim mjestima pojavit će se ožiljci. U osteopatiji jedan od glavnih principa je poštivanje tijela i tkiva: tanje i mekše učinak, jači učinak, tijelo je zaštićeno od nasilja protiv nje. Samo nježni učinak kompetentne masaže može imati koristi dijete. Nasilno nasilje, koje je "maska ​​za vrištanje" šteti ne samo tkivu, to je osobito traumatsko za dječju psihu.

Maserka treba poštovati osobnost djeteta. Čak iu maternici majke, dijete ima svoj temperament, njegov karakter, navike koje su samo osobine. Žene koje ne prenose prvu trudnoću, prema ponašanju djeteta u želucu, mogu reći, na primjer: "Prvi je bio filozof, ali ovaj nestašan dječak!" Bebe u trbuhu majke osjećaju se dobro u raspoloženju svoje majke, doživljavaju stres s njom, vježbaju fizičke vježbe s njom (bebe sportaši koji i dalje prakticiraju rođeni su s dobro razvijenim mišićima). Već u ovom razdoblju formiranje osobnosti. Nasilje je neprihvatljivo. Glavna komponenta baby masaže je ljubav. Bez ove komponente, ono što se naziva masaža je fikcija.

Što treba učiniti kako dijete ne vikne? Potrebno je uzeti u obzir njegove interese. Što traži od vas? Možda želi jesti, ili možda ima bol u trbuhu ili glavobolja? Samo u miru morate napraviti masažu. Koliko je staro? Ne postoji dobno ograničenje za masažu. Ali, u pravilu, od mjesec dana. Kriterij ispravnosti je osmijeh djeteta.

Što vježbe? Od prvih dana života, blagi udarci od glave do vrhova prstiju i nožnih prstiju, kao da izravnavaju djetetovo tijelo, donose mnogo prednosti. Zamislite koji val živčanih impulsa dolazi od receptora kože do senzorskih središta mozga. Neka svaki od milijun ovih impulsa bude optužen za ljubav. Takva masaža može učiniti tata i mama. Nemojte inzistirati na vježbama koje dijete ne sviđa, ne pokušavajte uključiti cijeli skup vježbi u jednu lekciju.

Još jedno važno načelo dječje masaže je da je bolje da se ne prepustite, nego pretjerati: možete ga pretjerati i potisnuti mišiće, što je neprihvatljivo. Povjerite djecu samo na dokazane stručnjake i budite oprezni pri vježbanju. Jesu li djeca pokazala plivanje? Ne. Postoje djeca koja se ne vole plivati. Pokušajte s igrama u vodi. Ne, nemoj inzistirati. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti: Predavanja trebaju donijeti radost svima.

Tehnika masaže za djecu do godinu dana

Prema brojnim nedavnim istraživanjima, djeca, koja od rane dobi bave masaže i gimnastike, kao i otpornost na bolesti, tjelesni razvoj, visinu, opseg prsa na godinu značajno nadmašuju djece odrasta bez takvih volanima.

Uznemirujući i milujući dijete tijekom masaže, postajete neizmjerno bliži, naučite kontaktirati s njim bez riječi, samo jednim dodirom. U Indiji i Africi, stotine godina masira malu djecu, a ne samo uspostavljanje bliske veze između majke i djeteta. To znači da se riješite kolike, poboljšate probavu i razvijate mišićni sustav.

Obično masaža i gimnastika za najmanja kombiniraju se na principu "dva u jednom". Vježbe, naravno, dok su pasivne, samo bliže 8-10 mjeseci pipsqueak će u potpunosti sudjelovati u wellness postupcima. No, možete početi razrede za 3-4 tjedna, pod uvjetom da vaš pedijatar ne smeta. Trajanje "sjednice" u prva 2 mjeseca života ne prelazi 3-4 minute, zatim se postupno dodaje vrijeme, a do godine naplate za bebu mogu trajati 8-10 minuta. Ako dijete počinje plakati, morate zaustaviti masažu i umiriti ga.

Neka djeca imaju povećanu taktilnu osjetljivost, a za njih masaža je općenito neprihvatljiva. Osim toga, mrvica može biti samo u raspoloženju, gladna, umorna i tako dalje.

Najbolje je napraviti masažu sat i pol nakon hranjenja ili prije kupanja.

Ali u svakom slučaju, samo kad smatrate da to daje zadovoljstvo djetetu i da ima dobro raspoloženje. Prije nego što skinete dijete, provjerite je li soba topao i da u njemu nema skica. Ovo je vrlo važno jer djeca gube toplinu 10 puta brže od odraslih. I ne zaboravite da novorođenčad ne poduzima snažnu gimnastiku ruku i nogu.

Prije masaže, izvadite prstenove i narukvice od sebe, kratko rezati i nanesite nokte kako ne biste ogrebali i oštetili nježnu kožu djeteta. Opustite svoje ruke tako da ih spustite i tresti ih, a zatim ih zagrijte trljanjem dlanova zajedno. Lagano ih podmažite dječjim uljem i nježno počnite masirati bebu s prstima. Svaka masaža ili gimnastička prijem se izvode 4-6 puta na svakoj strani. Dodir ruku tijekom masaže trebao bi biti vrlo nježan i lagan, poput pera, pogotovo kada pomiče glavu i oko pupka koji još nije potpuno izliječen.

Neki stručnjaci savjetuju pokretanje masaže prsima i ramena, a drugi - s nogama. To nije tako važno, mnogo je važnije pristanak djeteta na "sesiju". U razredu pokušajte na trenutak ne prekidati fizički kontakt s djetetom, držeći ga toplim dlanom. I tijekom naknadnog kupanja nemojte stavljati dijete u plastičnu nosač, držite svoje blago u svojim rukama najmanje prvih minuta uranjanja u vodu.

Masaža stopala

 1. Twisting i milovanje
  To su glavni pokreti dječjih ruku i nogu. Kada vas milovati lagano pritisak, gurnite preko kože prstenom palca i indeksnim prstima. Kada se uvijate, vrlo lagano uvijate dječju nogu ili ručku, istovremeno izbacujući rublje.
  Stroking: mijesite korak po korak cijelu djetetu, od stopala. U tom slučaju jedna ruka zamjenjuje drugu.
  Uvijanje: držite stopalo objema rukama, započnite vrlo nježne rotacijske pokrete duž cijele duljine dječjih stopala.
 2. gležanj
  Prvi korak: Zatvorite palac i kazaljku iznad pete. Drugi korak: sa svojom drugom rukom lagano okrećite nogu, istezavši se zglobom gležnja u kružnim pokretima.
 3. krug
  Jednom rukom držite stopalo djeteta iza koljena, lagano udahnite zglob kružnim pokretima palca.
 4. Hip joint
  Držite bebu jednom rukom na trbuhu, uzmite drugu nogu odmah ispod koljena i zakrenite nogu savijena u koljenu u smjeru kazaljke na satu i protiv.
 5. noga
  Prvi korak: Masirajte bebe noge s spiralnim kretnjama palaca s pete do prstiju. Za regulaciju probave na desnoj nozi, masaža stopala od unutarnjeg ruba prema van, na lijevoj nozi - naprotiv, izvana prema unutra.

Drugi korak: pomoću palca, indeksnog prsta i srednjeg prsta lagano utrljajte prste djeteta od dna do kraja.

Budite oprezni s masažom i vježbama u zglobovima (koljenima i gležnjevima)! ako se dijete odupre, gura vas - pružite mu priliku da izbacite višak energije, a zatim nastavite s masažom. Nakon što popunite korake od 1 do 5 na jednoj nozi, idite na drugu.

Gimnastika za noge

 1. Ples je laganje
  Uzmite djetetove noge gležnja objema rukama, lagano savijte na koljenima. Lagano povucite prema naprijed i prema gore, tako da dječja magarica malo ustaje u zrak. Tresti noge malo gore i dolje.
 2. bicikl
  Savijte jednu od nogu djeteta u koljenu i pritisnite ga do trbuha. Druga noga je ravna. Zatim promijenite položaj nogu.
 3. Shpagatik
  Ispravite noge vašeg djeteta i podignite stopala. Širite noge što je više moguće. (budite oprezni!).
 4. Shalunishki noge
  Igrajte se s dječjim nogama: prekrižite stopalo do stopala, kao da dijete plješće nogama i protresi ga s jedne na drugu stranu. Gnječite noge (to se može učiniti uz pomoć očevog neobrađenog obrazu ili nježnog lica mame). Dosegnite male noge na lice djeteta i tako dalje.

Trbušna masaža

 1. Udarite bebino trbuh s otvorenim rukama, krećući se u krugovima u smjeru kazaljke na satu. Masaža se obavlja u intervalima od dijafragme do pubisa djeteta.
 2. Jedna ili naizmjence s dvije dlanove glačaju trbuh mrvica s membrane dolje. Ako želite, možete lagano podići djetetove noge s drugom rukom, tako da je trbuh lagano savijen.
 3. Nakon što ste stekli neke vještine masaže, možete pokušati masirati područje oko pupka s palcem, postepeno povećavajući promjer kruga.

Masaža dojki

 1. Iscijedite djetetovu dojku od sredine do bokova, kao da širi krilima leptira.
 2. Dijagonalno dijagonalno od donjih rebara do ramena.
 3. Gurnite ruku od kosti na donje rebra, na svakoj strani naizmjenično.

Ručna masaža

Stavite dijete na stranu. Masirajte ručke s istim pokretima kao i noge.

 1. Udarajte i uvijte djetetovu ručku iz pazuha do prstiju s nježnim pokretima.
 2. Masirati ruke (zglobove) prstima, presavijeni prsten.
 3. Razvijte lakat savijanjem i ispravljanjem bebe. Osim toga, možete ga tresti u zraku lijevo-desno i natrag i naprijed.
 4. Za masažu ramena, stavite palac u dlan vaše bebe, ostatak prstiju pokriti ruku. Stavite dlan druge ruke na dječje rame. Držeći rameni zglob napravite rotacijska pokreti rukom djeteta, premjestite ga natrag i naprijed.
 5. Masažite djetetov dlan iznutra s palcem. Nemojte zaboraviti da masirate prste od baze do noktiju.

Natrag masaža

Iz kralježnice živčana vlakna koja su odgovorna za kretanje cijelog tijela. Stoga masaža leđa može znatno poboljšati koordinaciju kretanja djeteta i stoga je vrlo korisna za fizički razvoj mrvica. Vrlo često masaža i stroking leđa ublažiti dijete plač, pomoći mu se opustiti i zaspati. Tijekom masaže budite oprezni: mi nikada ne masiramo bebinu kralježnicu!

 1. Stavite jednu ruku na dječju guzicu (kao da ga podupiru s dna), polako vodite s leđa i vratite se natrag. Pokušajte ne odnijeti ruke s kože djeteta. Izvršite ovu tehniku ​​do 10 puta.
 2. Udaranje leđa djeteta s masivnim pokretom, mijenjanje ruku.
 3. Držeći dječja stopala jednom rukom, s druge strane, uz lagani pritisak, pritisnite cijeli leđa i noge, gurnuti gležanj natrag i gležanj.
 4. Šećite prema dolje prema gore, uhvatite djetetovu kožu između palca i kažiprsta (kao da ga malo štipate).
 5. Savijte koljena na stopalima bebe koja leži na trbuhu i pritisne peta za magarca (obje noge zajedno ili naizmjenično).
 6. Povucite ručice za bebe i povucite pete zajedno s rukom. Otpustite svoje pete, samo držite ruku iza leđa nekoliko sekundi.
 7. Uzmite obje ruke djeteta u dlanove i nježno povucite prema sebi tako da se dječja glava i dojka podignu iznad površine.

učvršćivanje

 1. Stavite dijete na leđa. Stavite palce u dlan i širite ravne ručke mrvica na strane što je više moguće. Zatim stavite ruke tako da je jedan od njih veći od drugog. Promijenite položaj ruku tijekom ove vježbe.
 2. Uzmite bebu desnu ručku i lijevu nogu. Povucite nogu i ruku djeteta jedni prema drugima tako da jednom postoji noga na vrhu, drugi put - beba ruku.
 3. Objesite noge djeteta "na turskom". Alternativno, pritisnite koljena na želudac i pomaknite ih.
 4. U istoj pozi, zamahnite bebu s jedne na drugu i sa strane.

Kako masirati novorođenče?

Svako dijete rođeno je u svijetu s savijenim nogama i rukama, a njegovi bregovi čvrsto su komprimirani. Motorna aktivnost mrvica je neuredna i kaotična. Ovo stanje je sasvim normalno, zove se u pedijatrijskom "fiziološkom tonu". Da bi se dijete brzo uklonilo, mladi roditelji trebaju znati kako masažu novorođenčadi.

Masaža je dnevni postupak koji nadopunjuje potpunu brigu o novorođenčadi. To ima blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje i dobrobit bebe, jača emocionalni kontakt između djeteta i roditelja. Redovita masaža poboljšava uvjete za normalan razvoj djeteta.

Vrste masaže

Masaža za bebe, ovisno o njegovoj orijentaciji, može se podijeliti na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • terapeutski i profilaktički;
 • preventivno.

Kako pravilno i koliko često masažu novorođenčeta ovisi o dijagnozi. Ovisno o tome, specifične metode masaže koriste se za uklanjanje patologije. Ali dobri rezultati mogu se vidjeti jednostavno iz fizičkih učinaka na kožu djeteta i njegovih mišića nakon samo nekoliko trenutaka.

Terapijska i profilaktička masaža temelji se na utjecaju na cijelo područje tijela s obveznim fokusom na problematična područja. Kao rezultat postupka, poboljšavaju se cirkulacijski procesi, rad srca i krvnih žila se normalizira, te se ispravljaju patološka stanja mišićnih i koštanih sustava.

Ova vrsta masaže koristi se za probleme s probavnim sustavom, bolesti respiratorne i urogenitalne sfere. Ovakvu vrstu masaže prakticira isključivo stručnjak. Preventivna masaža doprinosi razvoju motoričke aktivnosti bebe.

Ovim postupkom dijete uči brže:

 • uključite trbuščić;
 • puzanje;
 • sjesti
 • ustani na noge;
 • hodati.

Preventivna masaža također je korisna za normalizaciju funkcionalne aktivnosti probavnog trakta jer može ukloniti crijevnu koliku u novorođenčadi, što je posljedica fiziološke nezrelosti dječjih crijeva.

Preventivna masaža obavlja sljedeće zadatke:

 • normalizira cirkulaciju krvi u tkivima;
 • poboljšava disanje;
 • stimulira metabolizam;
 • poboljšava apetit;
 • smiruje i poboljšava san u nemirnoj djeci.


Liječniku se dječji preporučuje liječenje i profilaktički tip masaže, takvi se postupci izvode unutar zidova medicinske ustanove ili na zahtjev roditelja kod kuće. Prevencijska masaža može se dati svakom djetetu, ako nema specifičnih kontraindikacija.

Prednosti masaže

Ljudska koža je prožeta raznim receptorima koji, u pozadini reakcije iritacije, šalju određene signale u mozak. Na taj način stimulira se aktivnost živčanih i drugih sustava u tijelu, budući da se masaža često pokriva.

Masaža poboljšava cirkulaciju krvi, pozitivno utječu na gotovo svaki organ djetetova tijela. Zato preventivne masaže snažno preporučuju pedijatri iz prve godine života.

U novorođenčadi viziju i sluh nisu u potpunosti formirani, stoga se primarno percipiraju okolnim taktilnim osjećajima. Ispada da masaža tvori primarno emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pedijatri smatraju da je masaža korisna kao profilaktički agens za mnoge bolesti. Masaža ima pozitivan učinak na imunološki sustav dojenčeta, štiteći ga od prehlade i virusnih infekcija.

Osim toga, masaža normalizira rad probavnog trakta, uklanjajući neugodne uvjete kao što su zatvor i kolik u djeteta. Valja napomenuti da je pozitivan učinak ovog postupka na mišićno-koštani sustav.

svjedočenje

Kada je potrebno početi masaža novorođenčadi, u kojim slučajevima je propisana?

Navodimo ove države:

 • pothranjenost;
 • hipertoničnost;
 • rahitis;
 • deformacija stopala (valgus, ravni valgus);
 • tremor bilo kojeg dijela tijela;
 • ostatne refleksne reakcije;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • zajednička displazija;
 • umbilikalna kila;
 • tortikolis;
 • deformacija prsnog koša;
 • deformacija nogu (zakrivljenost);
 • ravne noge, čembalo;
 • skolioza.

Također, masaža s terapeutskom i terapeutskom svrhom može se propisati u složenom liječenju bronhijalne astme, pneumonije, prijeloma i ozljeda ekstremiteta itd.

kontraindikacije

Nemoguće je provesti postupke za bilo kakve učinke masaže ako:

 • dijete ima visoku tjelesnu temperaturu;
 • kožu je pod utjecajem pustularne infekcije ili je oštećena;
 • povećana krhkost kostiju;
 • postoje bolesti krvi i kardiovaskularnog sustava;
 • beba je bolesna ARVI.

Preporuča se napustiti masažu u slučaju pogoršanja bilo koje bolesti.

Ako dijete ima umbilikalnu kerniju, masažu treba obaviti samo stručnjak, jer je rizik od štipanja kile visok. Djeca s bolestima srca moraju pratiti kardiolog tijekom masaže. Ne možete masažu ako je vaše dijete povećalo nervozu, jer se hipertoničnost mišićnog tkiva može povećati.

U kojoj dobi možete početi s masažom i koliko često to učiniti?

Mnoge mlade majke zainteresirane su za koliko je staro i što se masira za novorođenče? Prve preventivne masažne sesije mogu se započeti od dobi od dva tjedna. No, sve dok dijete ne stari najmanje 1,5 mjeseca, masaža se mora provesti u obliku jednostavnih poteza. Kasnije, kada dijete stari 3 mjeseca, nježno se uvode druge tehnike masaže - trljanje, gnječenje i udaranje.

Koliko često masiraju novorođenče? Sve ovisi o prisutnosti kontraindikacija. Ako je dijete zdravo, masažu mu daju tečajevi od 10 postupaka jednom u 3 mjeseca. Prema individualnim pokazateljima, liječnik može kompaktirati standardnu ​​shemu, smanjujući interval između tečajeva do jednog mjeseca.

Osnovna pravila i značajke

Nuanzi koje treba uzeti u obzir prilikom davanja masaže djetetu:

 • Tijekom postupka, temperatura u sobi bi trebala biti 18-22 °.
 • Masaža se provodi na ravnoj površini, prekrivena pokrivačem za flanelete, podlogu i pelene. Površina stola trebala bi biti dovoljno široka, tako da nema ograničenja kod okretanja djeteta.
 • Položaj postupka trebao bi biti opremljen sa svime potrebnim kako se ne bi ometao tijekom postupka za nedostajuće predmete.
 • Manikura, dugački nokti, nakit na rukama - sve to nije u skladu s obavljanjem masaže novorođenčadi. Nema potrebe za dodatnim rizikom od ozljede malom djetetu.
 • Kada mogu masirati novorođenče? Bolje je odabrati vrijeme 1-2 sata nakon hranjenja, a pobrinite se da beba nije umorna i pospana. Glad i umor će izazvati dijete samo negativne emocije pri obavljanju masaže.
 • Tijekom postupka morate razgovarati s djetetom, istodobno oblikujući njegove slušne i govorne sposobnosti.
 • Vrijeme masaže može se postupno povećavati, kao i komplicirati tehnike koje se koriste.
 • Pokret se treba izmjeriti i ne uzrokuje nelagodu djetetu. Dovoljno je 15 minuta za jednu sesiju.

Korak po korak

Kako masirati novorođenče? Razmislite o postupku masaže u fazama:

 • Prvi korak. Pokretamo pokret rukama djeteta. U međusobno smo masažom prstiju, blago otkopčajte kamere za masažu i udahnite dlanove. Zatim idite na zapešća i idite do podlaktica, bez utjecaja na pazuha.
 • Korak dva. Obratite pozornost na noge. U sebi samostalno masimo prste i noge. Zatim nastavite s laganim pokretima prema predjelu prepona. Koljena i područje ispod njih ne dodiruju.
 • Korak tri. Slijetanje trbuha pored pupka u kružnom gibanju. Zatvorimo ruke u sredini trbuha, pomičemo dlanove gore i dolje, ne dodirujmo intimne organe djeteta.
 • Četvrti korak. Mi masimo u smjeru od prsa do ramena, i natrag. Dojke se ne dodiruju.
 • Korak pet. Dijete se stavlja na trbuh i počinje masažu vratom. Pokret oprezan. Ako dijete želi podići ili okrenuti glavu - zaustavite masažu.
 • Šesti korak. S glatkim pokretima od lumbalne do ramena i iz kralježnice do strane, mi smo masažu leđa. Kralježnica ne dira. Plijen se pomiluje u smjeru od vanjskih bedara do koccige.
 • Sedmi korak. Širimo bebu na lijevoj strani, držeći se duž kralježnice od sakrale do glave. Nemojte više od 3 pokreta i ponoviti istu stvar s druge strane.
 • Korak osam. Dijete se vraća u početni položaj, započinjemo masažu glave, isključujući područje proljeća. Masažu smo završili laganim pomicanjem.

Masaža će biti korisna i za najsnažnije i najzdravije novorođene bebe. Doista, tijekom postupka, ne samo da je imunitet i opće zdravlje bebe ojačana, već i pažnja posvećena njegovoj komunikaciji i emocionalnim vještinama. A to znači da takvo dijete neće imati šanse zaostajati u fizičkom ili psiho-emocionalnom razvoju od svojih vršnjaka.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Čarobna snaga i značajke masaže u dojenčadi

Često liječnik propisuje bebu masažu. Kada je to potrebno? Koja je razlika između terapeutske masaže za bebe i wellness, a majka može sama provoditi ove postupke, bez pomoći stručnjaka?

Natalia Luskina
Pedijatar, St. Petersburg

Masaža je složeni ručni učinak na kožu i mišićno-koštani sustav - kosti, zglobovi i mišići. Bilo koja vrsta masaža poboljšava prokrvljenost i ishranu kože, kao i organa i tkiva, stimulira metabolizam. Kroz tretmane masaže može utjecati i psihološki razvoj djeteta, jer se tijekom sjednice na živčani sustav šalje veliki broj živčanih impulsa, što doprinosi njegovom optimalnom razvoju. Povoljni učinci masaže na mrvice tijela manifestiraju se poboljšanjem apetita, normalizacijom gastrointestinalnog trakta. Ovisno o tehnikama masaže uz pomoć mišićnog tonusa, ispravan koštano-zglobni deformacija može dovesti u normalu ili poremećaja motoričkog sustava.

Kada vam je potrebna masaža za bebe?

Masaža bebe je dvije vrste - wellness i iscjeljivanje.

Wellness se provodi radi održavanja zdravlja, a njegovi su zadaci jednaki onima gimnastike i tjelesnog odgoja za stariju djecu.

Terapeutska masaža je dodijeljena kako bi se uklonili postojeći nedostaci.

Postoje opće terapeutske masaže (tijekom postupka na koje je cijelo tijelo pogođeno) i lokalno (učinak se vrši na određenom području).

Kao snažan terapeutski učinak, masaža dojenja propisana je u sljedećim uvjetima:

 • Perinatalna patologija živčanog sustava (disfunkcija živčanog sustava i sazrijevanje kao rezultat traume rođenja, teške ili trudnoće u razdoblju nakon poroda, i drugih faktora). Česta manifestacija ove bolesti je kršenje mišićnog tonusa, usporeni razvoj motora.
 • Odgođeno razvoj motora.
 • Hypotrophy (underweight).
 • Plane-valgus zaustavlja instalaciju.
 • Zakrivljenost nogu - valgus (X-oblikovan) ili varus (O-oblik) deformacija nogu.
 • Dysplasia zglobova kuka, kongenitalna dislokacija hip - uvjeta povezanih s nerazvijenost zglobova kuka.
 • Kongenitalna mišićna tortikuloza.
 • Kongenitalne klupske noge.
 • Rakovi - bolest u kojoj postoji kršenje metabolizma kalcija i fosfora, nedostatka vitamina D. Nedostatak liječenja vodi do poremećaja nastanka kostiju i usporenog razvoja motora.

Ponovno ističemo da, bez iznimke, zdrava djeca ne trebaju terapijsku masažu. Unatoč svim njegovim prednostima, to je dodatni nefiziološki stresni učinak. Ako je beba zdrava, nema potrebe za prisilom razvoja psihomotora, povećanja dotoka krvi u organe i tkiva, da utječu na normalan ton mišića.

Da bi dijete moglo rasti i razvijati se normalno, dovoljno je svakodnevno provoditi zdravstvenu masažu, koja je primjerena dobi, sama majka to može učiniti. Wellness masaža, za razliku od terapeutske, je opće naravi, to jest, ima jedinstven učinak na cijelo tijelo, tijekom tog postupka se izvode fiziološki pokreti za određeno doba.

Kada ne mogu masaže bebe?

Kao i kod lijekova, beba masaža ima prilično širok popis kontraindikacija. Stoga samo liječnik treba propisati masažu djetetu, čak i za preventivne svrhe.

Masaža beba se ne provodi u slijedećim bolestima:

 1. Svi uvjeti popraćeni vrućicom (prehlade, gnojno upalne bolesti). Masaža će dodatno povećati temperaturu.
 2. Bilo koja bolest u akutnoj fazi, uključujući alergiju. Masaža je stresni učinak, koji je nepoželjno kada pogoršava bilo kakvu bolest.
 3. Teške bolesti jetre i bubrega, praćene disfunkcijom tih organa (na primjer, upala bubrega - nefritis, upala jetre - hepatitis). U tim je bolestima propisana najosobnija terapija, pa se tečajevi za masažu ne provode.
 4. Teški kongenitalni defekti srca s nedostatkom krvotoka koji se manifestiraju kao kratkoća daha, edem, kašalj. Postupci masaže predstavljaju dodatno opterećenje srcu, tako da masaža kod djeteta s teškom srčanom bolesti može uzrokovati značajno pogoršanje stanja.
 5. Velike kameje kada unutarnji organi (pupčani, pupčani, itd.) Padaju u sjeckani izbočina s rizikom od kršenja. Masaža može uzrokovati ugriz grlobolja, uzrokujući teške boli i neposrednu kiruršku intervenciju.
 6. Rakovi na vrhuncu bolesti. U ovoj fazi bolesti, djeca su posebno nemirna i uzbudljiva, održavajući masažu jer je dodatni stresni učinak nepoželjan, jer se preporučuje blagi režim.
 7. Teška hipotrofija (izražena manjak težine). Masaža se ne provodi u vezi sa slabim razvojem mišića, potkožnog masnog tkiva i, u pravilu, teškom općem stanju djeteta.
 8. Bolesti mišićno-koštanog sustava, koje se manifestiraju povećanom krhkom kostiju. Masaža u ovom slučaju može uzrokovati prijelome kostiju.

Značajke masaže za bebe

Pri obavljanju masaže za vrlo malu djecu važno je pridržavati se sljedećih načela:

 • Tijekom dana postoji samo jedna masaža.
 • Što je mlađa mrvica, primjenjuju se blagi režimi za masažu.
 • Genitalni organi se ne masiraju, prednja površina donje noge (zbog posebne mršavosti kože na ovom području i blizine kosti), područja jetre (desni hipohondrij), zbog opasnosti od ozljeda, udovi udaraca na zglobove koljena su ograničeni, a područje bubrega se ne aktivira prilikom palanja leđa (stražnji dio).
 • Beba se treba masirati na ugodnoj temperaturi (22-24 ° C), u dobro prozračenom prostoru na tvrdoj, toploj i ravnoj površini.
 • Beba bi trebala biti u dobrom raspoloženju. Treba imati na umu da dijete može reagirati na prve postupke s negativnim emocijama. Njegov plač je najvažniji signal za zaustavljanje masaže. U tom slučaju, trebate stati, pričekajte čak i raspoloženje djeteta i nastavite s postupkom u više benigni način, postupno povećavajući potrebne manipulacije.
 • Ne masaža odmah nakon ili prije jela ili spavanja. Interval između masaže i vremena spavanja ili prehrane mora biti najmanje 30-40 minuta.
 • Ruke osobe koja vodi masažu trebaju biti tople i čiste, nokti trebaju biti kratko ošišani.
 • Trajanje masažnih tečajeva može biti drugačije i obično je od 10 do 15 postupaka po tečaju, može se dodijeliti od 1 do 3 tečaja s 2-3 tjednom stanjem između njih.
 • Neželjeno je prekinuti tijek masaže započet bez određenih kontraindikacija. Treba podrazumijevati da se ne treba očekivati ​​neposredni učinak prvih postupaka, pozitivni učinci masaže mogu se procijeniti tek nakon punog tečaja.

Tko treba povjeriti bebu masažu?

Ako je pedijatar postavio dijete u tečaj masaže, ali majka ne želi svaki dan posjetiti kliniku i preferira privatni maser, pažljivo razmotriti izbor stručnjaka. To bi trebao biti medicinski stručnjak, posebno obučeni na području bebe masaže, uz radno iskustvo.

Majčinska masaža

Za djecu do 1 godine postoji 5 kompleksa wellness masaže za djecu. Mama se može naučiti učiniti sami. Ova masaža preporučuje se za sve zdrave djece u nedostatku gore spomenutih kontraindikacija. Obično se ovi kompleksi poučavaju medicinskom sestrom medicinskoj sestri zdravog dječjeg ureda u klinici, a dogovore se s pedijatrom.

Roditelji mogu pronaći ove pet standardnih kompleksa u bilo kojem priručniku za bebu masažu ili brigu o djeci. Oni odgovaraju dobi djeteta: prva - za djecu 1-3 mjeseca, drugi - za 3-4 mjeseca, treće - za 4-6 mjeseci, četvrti - za 6-9 mjeseci, peti - za 9-12 mjeseci. Prvi je najblaži; postupno, s razvojem bebe, raspon pokreta povećava. Na primjer, podizanje torza od sklonijeg položaja izvodi se samo u četvrtom kompleksu, kada beba počinje sjesti, uključivanje takvog kretanja u prvi kompleks bi bilo nefiziološko. Dakle, kompleksi su potpuno prilagođeni i usklađeni s razvojem bebe.

Specijalistički liječnik ili maser može, ako je potrebno, vježbati majku za određene elemente specijalizirane masaže. Na primjer, s displasičnošću zglobova kuka (nerazvijenosti zglobova kuka, koja se manifestira poteškoćama otmice bedara na leđima), neke vježbe specijalizirane masaže trebaju majstoriti majstor, budući da se ovaj set vježbi za ispravno stvaranje zgloba kuka treba ponoviti sa svakim djetetom.

Masaža za djecu do jedne godine: koliko često?

Pitanje od: Elizaveta Grishina

Dobro došli! Moje dijete ima 2 mjeseca. Planiramo napraviti niz masaža, kažu da je vrlo korisno za djecu. Recite mi koliko često masiramo dijete do godinu dana iu kojem mjesecima ponavljati tečajeve?

Odgovor od: Maser Matrosov Alexey Vladimirovich

Pozdrav Elizabeth! Ako nema hitnih medicinskih indikacija koje zahtijevaju početak liječenja bez čekanja 3 mjeseca, onda preporučujem da počnete s masažom u 2,5-3 mjeseca. Objasnit ću to činjenicom da je u ovom dobu dijete već jače od živčanog sustava i da je vrijeme da napusti fiziološki ton, a djeca u 3 mjeseca počnu svladati revoluciju od leđa u trbuh. Ako započinjete s 2,5 mjeseca, a nakon 10 sesija dijete do tri mjeseca starosti bit će puno bliže državnim udarima ili će se početi prevrnuti.

Beba masaža do godinu dana

Do 2,5-3 mjeseca, ako nema hitnosti, ne možete započeti masažu jer je za novorođenčad to opterećenje i znatno. Pored toga, dijete je ograničeno fiziološkim tonovima i neugodno će se umaknuti mišići i pokretati u zglobovima djeteta.

Bolesti koje zahtijevaju hitnu korekciju: torticollis, displazija, klatno, teški hiper-ton.

U kojim mjesecima ponavljati tečajeve masaže? Drugi tečaj može se obaviti u 5,5-6 mjeseci. U ovom dobu pripremit ćemo dijete za puzanje i naučiti sjesti. Ovo je srednja, ali vrlo važna vještina - sva četiri, morat će se svladati prije svega, inače, kako može beba puzati? Općenito, vrlo zanimljiva i važna faza u razvoju dojenčadi, u kratkom vremenu dijete počinje puzati, sjesti i ponekad stati na noge.

Sljedeća faza jačanja bebe u 9-10 mjeseci. Djeca po ovom dobu često već sama podupiru, ali njene noge još nisu posve poslušne i organi ravnoteže u procesu sazrijevanja. tj ovdje ćemo jačati mišiće na leđima i nogama, i trenirati ravnotežu, kao i naučiti kako se ispravno ustati na nogama.

Trebate bebu masažu

U 12 mjeseci (godinu dana) obratimo pažnju i na masažu mišića prtljažnika: trbušni tlak (flexors debla), ekstenzori debla (leđa), bočni mišići prtljažnika (provodeći smanjivanje torza u istom smjeru), mišići nogu i vježbe ravnoteže.

To je u vezi s tim.

Pa, ako beba ima medicinske indikacije, raspored masaže može biti drugačiji. Općenito, ako postoje dokazi, a zatim napišite što onda možemo odgovoriti koliko često masiramo dijete do godinu dana u vašem konkretnom slučaju.

Pitanje od: Elizaveta Grishina

Ne, hvala ti, hvala Bogu da nemamo bolesti. Hvala na odgovoru! A ako maser nazovemo iz vašeg centra, kada će biti moguće započeti, a koliko će masaža koštati, jesmo li u Golyanovu (metro Schelkovskaya)?

Odgovor od: Maser Matrosov Alexey Vladimirovich

Možete raspraviti datum i vrijeme početka pozivom na broj 84993941711 ili 89266057470, ili naručiti povratni poziv, nazvat ćemo vas, a cijena, kako je naznačeno na web stranici, navedena je u odjeljku cijene masaže.

Moram li masažu djecu? Razgovaramo s maserom

Mala je osoba rođena, prima prvi dah zraka, osjeća prve dotakne svoje majke. No, sada dijete postaje sve stariji, a pedijatar govori roditeljima da ih treba masirati. Tko bi to trebao učiniti? Treba li mu zdravlje? To i druga pitanja postavili smo iskusnom dječjem masažnom terapeutu.

- Je li potrebno bebu masažu za zdravu djecu?

- Vjerujem da je masaža potrebna za zdravu djecu. Beba masaža je vrlo korisna za pravilan razvoj djeteta, potiče razvoj motiliteta, jača mišiće, ima blagotvoran učinak na živčani i imunološki sustav djeteta, a također je učinio s profilaktičkom svrhom mnogih bolesti djetinjstva.

- Koliko puta je potrebno imati masažu za dijete prve godine života?

- Uobičajeno je 3-4 tečaja propisano zdravom djetetu. Ako postoje bilo kakvi odstupanja, događa se da oni rade od 8 do 10 masažnih tečajeva u prvoj godini. Zdrava djeca trebaju voditi tečajeve masaže dok ne budu tri godine. No, roditelji se često "smiruju" kada dijete okrene jednu godinu. To je zbog činjenice da starija djeca ne dobivaju masažu. Zatim, u nedostatku bilo kakvih patologija, vjerojatno ne trebate mučiti dijete.

- Koje su kontraindikacije za masažu?

- Ima ih puno. To su svi rakovi, srčani defekti, postoperativno razdoblje, bolne kožne bolesti. S oprezom morate napraviti masažu s povećanom jetrom. U svakoj djeci do određene dobi, jetra se povećava, pa se na tom području mora davati lagano opterećenje. To vrijedi za sve kolecistitisa, kolestaza - trebate ograničiti pritisak na ovo područje. Djeca u području trbuha trebaju uvijek imati nježnu masažu jer se trbušni organi još formiraju.

- pod kojim uvjetima je potrebna beba masaža?

- U osnovi, to su bolesti mišićno-koštanog sustava: displasia, torticollis, skolioza, neusklađenost zdjeličnih kostiju, sve vrste ravnih stopala (na primjer, ako ne izliječite ravne noge, onda će vam leđa patiti: bez skolioze bez ravnih stopala). Za neurološke bolesti, propisana je masaža. Neurološke abnormalnosti sada se stavljaju na vrlo mnogo djece. Gotovo svaka djeca imaju blagi stupanj "neurologije" - na primjer, kod svih djece prsti na nogama su savijeni, hipertoničnost.

Ako dijete okreće glavu samo u jednom smjeru, masaža je obvezna (to se često događa ako je beba cijelo vrijeme spavala u krevetiću na istoj strani). S crijevnom masnom kolikom značajno smanjuje anksioznost djeteta.

- Tko bi trebao napraviti bebu masažu? Može li ga majka bez posebnog obrazovanja primijeniti?

- Ni u kojem slučaju majke ne bi trebale sami raditi masažu. To se može završiti loše. Mama može napraviti gimnastiku, koju su joj stručnjaci pokazali (ali vrlo pažljivo) kako bi se potrudili. Malo dijete koje ne može prevrtati treba dnevno milovati, poboljšava cirkulaciju krvi. Dijete ima nekoliko pokreta do 3 mjeseca, a mišići bi se trebali razvijati. Ali stručnjacima treba pružiti intenzivnu masažu. U pravilu, mame rade najbolje da ruše dječje mišiće kako bi učinak bio veći. No, ipak, neke mišićne skupine trebaju jači teret, a druge, naprotiv, trebaju opuštajuće pokrete. Možete jednostavno nazvati pogrešnu mišićnu skupinu. Nakon takve "masaže" vrlo je teško ispraviti posljedice - dijete je svu toniranu, poput kamena, čak i nekoliko sjednica ne pomaže mišićima da se opuste.

- Kakvu vrstu obrazovanja treba imati maser?

- Maser mora imati medicinsko obrazovanje i certifikat masera. Bez certifikata, koji se potvrđuje svake 5 godine, masažni terapeut neće biti zaposlen u bilo kojoj medicinskoj ustanovi.

- Je li moguće kombinirati masažu s fizičkim tretmanima?

- Ovisi o tome. Ako je ovo toplinski postupak, najprije ih morate obaviti, a zatim masirati. Ako je dijete propisano elektroforezom, treba ga napraviti s pauzom nakon masaže oko 1,5 do 2 sata.

- Što bi trebali biti pravila predostrožnosti prije i poslije postupka masaže?

- Negdje 1 sat prije masaže, dijete treba biti hranjeno. Plivajte i hodajte samo 2 sata nakon masaže, ako nije vani hladno. U zimi, tijekom razdoblja jake mrazine, dijete čak i 2 sata kasnije može uhvatiti hladnoću. Potrebno je pratiti kožu. Ako se masaža vrši s kremom koja je često alergična na djecu, trebate kupiti dijete 2-3 sata nakon masaže, tako da nema osipa.

- Postoje li metode koje bi mogle poboljšati učinkovitost masaže?

Ovisno o tome što je s djetetom. Prvo morate pogledati dijagnozu. Također je potrebno pogledati dijete - svako dijete treba individualni pristup. Treba se opustiti, a druga bi trebala biti tonirana. Pokreti su klasični, ali svako dijete treba podići svoj intenzitet. Masaža može pomoći i dijete i naštetiti ako je to učinjeno neispravno. Stoga je vrlo važno povjerenje profesionalnog masažnog terapeuta koji će ispitati dijete, odrediti koje pokrete, koji bi intenzitet trebao biti primijenjen tijekom masaže ovom djetetu.

Maser treba znati ne samo mjesto unutarnjih organa osobe, već i razumjeti gdje se i što mišiće nalazi, koja njegova funkcionalna odgovornost. Ako dijete, na primjer, nije počelo hodati, a već je vrijeme za njega, trebate pravilno razumjeti koji mišići imaju problem - savitljivi ili ekstenzori. Prema tome, neki mišići toniraju, drugi se opuštaju. Mnogi roditelji očekuju da će nakon masaže, njihova beba ići nogama u 6-7 mjeseci. Ali dijete još uvijek ne mora hodati u ovo doba. Ako ga roditelji potaknu na to - stavili su ga na noge, u šetačima, oni mogu ozbiljno oštetiti bebinu kralježnicu. Sve se mora dogoditi u svoje vrijeme. U mojoj je praksi došlo do slučaja kada je dijete ustajalo u krevetu za 5 mjeseci, ali nije puzala (što bi, u principu, trebalo raditi u ovom dobu i vrlo je korisno za kralježnicu). Nakon masaže, prestao je hodati i počeo puzati. Roditelji su bili uzrujani.

- Kako se osjećaš o masaži na biološki aktivnim točkama?

- Ovo je vrlo bolan postupak, poznajem sam. Bilo je vrlo bolno kada su napravili takvu masažu. Zamislim što dijete doživljava. Uostalom, najprije morate pronaći željenu točku, a zatim postupajte na njemu 1-3 minute. Za dijete, mislim da će biti dovoljno teško kretati se. Ali možda netko ovu masažu vrši svom djetetu. Ako dobro poznajete točke i znate ih pronaći, naravno, to je korisno.

- Mogu li koristiti eterična ulja za masažu?

- Eterična ulja se najčešće koriste za masiranje odraslih osoba. U praksi djece, upotreba aromaterapije usmjerena je na opuštanje. Mnoga eterična ulja su kontraindicirana kod djece. Važno je ne štetiti. Djeca su često alergijske, pa je bolje čekati s eteričnim uljima sve dok dijete ne odraste.

- masažni terapeut koji izvodi masažu za odrasle može obaviti bebu masažu?

- Masaža bebe je teža. Djeca imaju svoje osobine tijela. povezane s različitim fazama razvoja. Postoje takve tehnike masaže kada bi osoba trebala osjetiti ogrebotinu. Ako odrasla osoba može reći je li to osjeća ili ne, onda dijete neće reći do određene dobi. Mislim da bi svatko trebao raditi vlastitu stvar, a beba masaža najbolje obavlja masaža na području pedijatrije.

Intervjuirano je dopisnik "Zdravlje Abecuda"