Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

Liječenje

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Što se može dati djetetu od 4 mjeseca od hrane: dijeta i jelovnik tijekom umjetnog i dojenja

U prvim mjesecima života djeteta, majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula u potpunosti omogućuju dijete sa svim potrebnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, kako dijete raste, povećavaju se njegove potrebe, a prethodno uobičajena hrana već 4-6 mjeseci nije dovoljan izvor energije i minerala. Potrebno je proširiti prehranu i uvođenje dodatnih elemenata u njega, što će povećati njegov kalorijski sadržaj.

Za mnoge roditelje važno je podučiti bebu da jede, ali je li moguće početi u četiri mjeseca?

Što bi trebalo biti dijeta u 4 mjeseca?

Bilo koji način uključuje san, hranu, buđenje, šetnje. Svako dijete je individualno i ima svoje osobitosti razvoja koje treba uzeti u obzir pri zakazivanju dana. Ispod je tablica opće dnevne rutine i prehrane za 4 mjeseca starog djeteta:
(više detalja u članku: pravilan razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca)

Privremeni pokazatelji su približni i mogu se razlikovati u oba smjera. Važno je hraniti dijete u ovom rasporedu i da su interni između obroka bili 3,5 - 4 sata.

Koliko treba beba jesti?

U izborniku djeteta u trajanju od 4 mjeseca glavna komponenta je majčino mlijeko s HB, prilagođenu formulu za umjetno hranjenje ili kombinaciju mješovitog hranjenja. Jedan obrok je obično 150-170 ml, što rezultira dnevnim volumenom koliko dijete treba jesti u rasponu od 900 do 1200 ml.

Dijeta i njezine komponente

Kada HBV tijekom 4 mjeseca nije uveden mamac. Prema WHO preporukama u dojenčadi na HB, treba početi u dobi od šest mjeseci. Preporučljivo je hraniti dijete i uvesti nove proizvode u prehranu u samo 4 mjeseca samo ako je mrvica već prenesena u umjetno hranjenje ili je miješana (više u članku: prvo hranjenje s umjetnim hranjenjem od A do Z). Međutim, postoje ograničenja u situaciji s umjetnicima. Provođenje ekspanzije izbornika nije vrijedno ako mališana:

 • postoji tendencija alergije;
 • postoje bolesti probavnog sustava;
 • je cijepljen u nedavnoj prošlosti ili će biti cijepljeni u bliskoj budućnosti.

Rani dodatci, koji pada na dob od četiri mjeseca, odnose se na djecu koja su u opasnosti. To su bebe koje pate od nedovoljnog povećanja težine ili funkcionalnih probavnih poremećaja, kao i kod onih koji razviju anemiju nedostatka željeza.

Postoje dvije mogućnosti za početak hranjenja. To su povrće ili prasadi. Uz povrće, oni počinju mamiti djecu koja pate od zatvora ili brzo udebljati. Iza njih, žitarice su prirodno uvedene. Dječje žitarice, obogaćene mikronutrijentom, idealne su za hranjenje beba s nestabilnim pokretima crijeva, slabim povećanjem težine ili visokom vjerojatnošću anemije, a već su iza njih povrće.

povrće

Treba unijeti prvo mjesto među povrćem:

 • tikvice;
 • bilo koje vrste kupusa, osim bijele;
 • krumpir.

Ti se proizvodi smatraju najmanjim alergenom. Nakon njih možete pokušati raznoliti izbornik povrća s mrkvom, repe ili rajčicama.

Moderni proizvođači dječje hrane nude širok izbor različitih povrća. Ovisno o stupnju mljevenja, postoje tri vrste pire krumpira:

 1. Homogenizirane. Dizajniran za djecu od 4,5 mjeseci.
 2. Pire. Djeca mogu jesti u 6-9 mjeseci.
 3. Krupnoizmelchennye. Za djecu u dobi od 9 do 12 mjeseci.

Nije potrebno kupiti gotove pire od krumpira, lako ga možete napraviti od svježeg ili zamrznutog povrća. Prvo, odabrano povrće treba kuhati, a zatim ispeći kaša običnim tolkushkom ili miješalicom. U gotovom kaši možete dodati povrće ili rastopljeni maslac ne više od 3-4 grama. Istodobno s povrćem i žitaricama, ulje se uvodi u dodatke kao novi proizvod. Dječjim uljem beba se može uvesti već 4,5 mjeseca, a s vrhnjem uljem ne prije 5-6 mjeseci. Ulje daje dijete hranjivim tvarima, vitaminima topivim masnoćama A, D, E i potrebnom količinom energije.

Načela ulaska kaše slična su pravilima uvođenja bilo kojeg novog proizvoda. Najprije morate upoznati dijete s jednom od vrsta žitarica. Nakon nekog vremena počnite davati drugu vrstu. Nakon normalnog poznanstva s nekoliko vrsta žitarica možete se prebaciti na njihove mješavine.

napici

Čim djetetu počne mamiti, voda bi se trebala pojaviti u njegovoj prehrani, ako se mrvice nisu hranile prije. Djeca koja su pili mlijeko prije hranjenja samo nauče piti novu hranu 1-2 mjeseca. Za razliku od onih koji su pili vodu prije ulaska u mamac. Oni uživaju u pitkoj vodi na kraju svakog hranjenja. Standardni dnevni unos vode koji preporučuje pedijatri ne smije prelaziti 100 ml po kilogramu tjelesne težine.

Što se tiče sokova, njihovo uvođenje je bolje odgoditi sve dok mrvica već nije okusila žitarice, povrće, voće i meso. Sadrže vitamine i minerale u malim količinama i stoga ne igraju najvažniju ulogu u rastu i razvoju djeteta.

Dnevne stope hranjenja za 4 mjeseca

Režim prehrane djeteta koji ima 4 mjeseca ima svoje osobine i norme. Tablica u nastavku prikazuje prehranu 4 mjeseca starog djeteta i koliko bi trebao jesti za hranjenje:

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

 • pire od povrća;
 • pire od voća;
 • sok;
 • sir;
 • kaša;
 • mješavina mlijeka.

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

 • riže;
 • heljda;
 • kukuruz.

Prvi sok koji 4-mjesečno dijete može pokušati jest jabuka. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Režim djeteta u 4 mjeseca

Dječak raste, svaki dan uči nešto novo, istodobno se mijenja životni režim jer će svaki dan sve manje i više naučiti o svijetu. Postoje određeni standardi, što i koliko treba dijete, ovisno o njegovoj dobi. U ovom članku ćemo pogledati dnevni režim 4-mjesečne bebe.

Djeca od 4 mjeseca su vrlo društvena, stalno "hodaju", reagiraju na igračke i ljude, sve je vrlo zanimljivo za njih u ovom dobu, i nastoje istražiti sebe i okolni prostor. Inovacije za ovo doba smatraju se početkom uvođenja komplementarne hrane i stvaranja vještina samostalnog sjedenja i preokreta.

Dnevna rutina djeteta na 4 mjeseca temelji se na činjenici da je potrebno pridržavati se režima hranjenja i spavanja, kao i promatrati njihov slijed:

Spavanje i budnost 4 mjeseca stara beba

U ovom dobu beba još uvijek spava 15-16 sati dnevno, od kojih bi većina (9-10 sati) trebala pasti noću, a obično 3-4 puta spavati tijekom dana, 1,5 do 2,5 sata. Noćni san će biti jak i dug samo ako dijete bude aktivno tijekom dana, dobiva nova pojavljivanja i šetnje na svježem zraku. Na ulici možete provesti oko dva sata, ovisno o vremenu.

Vrijeme budenja ili "hodanja" traje od 1,5 do 2 sata u djece već 4 mjeseca, a samo prije noći spavanje se preporučuje da se smanji na 1 sat, tako da dijete ne odjekuje snažno.

Ujutro i navečer beba treba vježbati ili gimnastiku (trajati najviše 5-6 minuta), ali samo 30-40 minuta nakon hranjenja. U ostatku vremena, dok beba ne spava, može igrati s igračkama u visećim tijelima, prelamati, zveckati, igrati se skrivačem sa sobom.

Svakog dana, bolje prije spavanja, dijete se mora okupati. Ako redovito to učinite, beba će već znati da će nakon kupanja uskoro otići u krevet i neće biti jako nestašan. Kupanje se može kombinirati s otvrdnjavanjem, pranje ju na kraju beba hladnom vodom.

Tijekom dana, dijete treba dati odmor od pelene: nakon kupanja, mijenjanja odjeće ili masiranja, ostavljajući ga goli 10-15 minuta.

Dijete dijete 4 mjeseca

Prema dnevnoj rutini 4-mjesečne bebe beba bi trebala jesti 6 puta tijekom dojenja: popodne u 3-3,5 sati, a noću - u 5-6 sati, a djeca na hrani za hranu jesti za 3,5-4 sata, i noću - u 7-8 sati.

Uvođenje dodataka u ovom dobu preporučuje se samo djeci - umjetnim sredstvima. Bolje ga je dati u prvoj polovici dana pola sata prije glavne hrane, a zatim razmakati jaz malo duže, budući da će nova hrana biti probrana puno duže od mješavine.

Približni dnevni režim za 4 mjeseca:

 • buđenje i hranjenje;
 • jutarnji tretmani (čišćenje, pranje nosa)
 • nesanica;
 • jutarnje vježbe i zračne kupke;
 • spavati (po mogućnosti na ulici);
 • hranjenja;
 • spavanje;
 • hranjenja;
 • nesanica;
 • hodati na ulici, spavati;
 • hranjenja;
 • budnost, večernja gimnastika;
 • kupanje, kupke za zrak;
 • hranjenja;
 • noćni san

Uz ovaj raspored, 4-mjesečno dijete koje je ustalo u 8 sati ujutro trebalo bi otići u krevet od 21.30-22.00.

Naravno, dijete u 4 mjeseca trebalo bi postupno proizvoditi određeni dnevni režim kako bi htio jesti, spavati i hodati u određenim satima. Ali budući da je svako dijete individualno i živi prema vlastitim biorhythmima, nemoguće ga je prisiliti da živi prema rasporedu koji ste sastavili, a bolje je režim koji se temelji na navikama i željama svoje bebe.

Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca

Prehrana djeteta svakog doba ima svoje pokazatelje. Prosječna prehrambena stopa ne ovisi o stopama pri rođenju i načinu prehrane djeteta. Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca lako je saznati.
Prema stručnjacima za istraživanje postoje sljedeće metode proračuna potrebna količina mlijeka ili mješavine.
Šararin je izračunao da dijete od 4 mjeseca života treba dobiti najmanje 800 ml mlijeka, do pola godine, svaki sljedeći mjesec, 50 ml mlijeka se dodaje tom iznosu.
Metoda Geibenera i Cherna temelji se na činjenici da je dnevna količina mlijeka određena težinom djeteta. Od dva do četiri mjeseca, prava količina mlijeka je jedna šestina težine djeteta.
Teorija MS Maslov temelji se na omjeru količine mlijeka i kalorija. Tako je u kilogramu kilograma prisutno u litru mlijeka. Dijete do 4 mjeseca treba 125 kilocalorija po 1 kg težine.
Reich sustav uzima u obzir odnos visine i težine djeteta s količinom mlijeka. Da biste to učinili, težina djeteta dijeli se visinom, a rezultat se pomnoži s 7.
Koliko mlijeka djetetu jede 4 mjeseca dojenja teško je izračunati. Vjeruje se da su bebe koje se hrane majčinim mlijekom sposobne kontrolirati potrebnu količinu. Djeca koja jedu prilagođenu smjesu trebaju jesti 800 ml dnevno. Jedan dio je oko 130 ml smjese. Koliko puta hraniti i koliko često četveromjesečno dijete jede tijekom dana lako je izračunati. Šest - sedam jela - najbolja opcija u ovoj dobi. Raspored hranjenja djeteta u trajanju od 4 mjeseca sugerira da interval između hranjenja treba biti oko 4 sata. Dijete koje ima dovoljno mlijeka je veselo, aktivno i društveno. On nije nestašan u intervalima između hranjenja, ne traži jesti prije određenog vremena. Ako postoji sumnja da je beba puna, trebate držati "test za mokre pelene". Da biste to učinili, morate izračunati upotrijebljenu pelenicu tijekom dana. Broj pelene dosiže dvanaest, što znači da mrvica nije gladna.

U slučaju nedostatka mlijeka, uvođenje komplementarne hrane stabilizira situaciju. Tablica koja hrani dijete u četvrtom mjesecu života pomoći će usmjeriti vrijeme i količinu hrane. Broj novih proizvoda označen je nakon adaptacije, tj. kada im se dijete koristi. Prva dva tjedna, novi proizvodi se uvode postupno, u iznosu od nekoliko žličica.

Točan režim dana djeteta na 4 mjeseca dojenja i hranjenja u bocama

Četvrtog mjeseca beba svladava roditelje s pojavom novih vještina i otkrića. Odrastao je i bio jak, postao je budan još tijekom dana. U svakodnevnoj rutini postoje neke promjene, u usporedbi s režimom u 3 mjeseca. I dalje se mijenja između razdoblja sna, hranjenja, dnevnih aktivnosti i higijene. Velike promjene utječu samo na trajanje ovih vremenskih intervala.

Približni dnevni režim u 4 mjeseca života

U dobi od četiri mjeseca, mali čovjek jasno razlikuje lica i glas odraslih. Među onima koji ga okružuju lako prepoznaje svoju majku. Vrijeme spavanja smanjilo se s 16 na 14 sati, a budnost je povećana za 1-2 sata. Dijete raste, dobiva težinu i rast u posebnom ritmu, programiranom prirodom.

Dnevna se rutina bebe mijenja, a na četiri mjeseca izgleda ovako:

Mrkva se već razlikuje od svjetlosnog i tamnog doba dana, a za njegovo hranjenje sve se rjeđe budi noću, preferirajući dovoljno spavanja do jutra. Tijekom dana, on može igrati i provoditi vrijeme bez spavanja oko 3 sata zaredom. Dijete više nije zainteresirano za laganje u praznom hodu, voli slušati razgovore s odraslima i oživljava se kada se obraćaju njemu. U danima buđenja, dijete proučava svijet kroz dodir, razmatra okolne objekte i sluša nove zvukove.

Dječji san na 4 mjeseca

Potreba za produljenim spavanjem kod djece u ovom dobu još uvijek je na visokoj razini. Nakon jela, beba dobrovoljno spava i može kratko drijemež u večernjim satima. Sam način spavanja bit će uspostavljen najkasnije u roku od šest mjeseci, ali u međuvremenu majka ne može uvijek točno predvidjeti vrijeme kada će njezino dijete zaspati. Sjetite se da je mrvica još uvijek premalena, a ne u svakoj situaciji preporuča se slijediti vremenski raspored. Dosta za udovoljavanje potrebnom ukupnom trajanju dnevnog sna.

Dnevne stope spavanja

Odgovarajući na pitanje koliko dijete od četiri mjeseca treba spavati, važno je napomenuti da u snu dijete treba provesti najmanje 14 do 15 sati dnevno. U tom slučaju, dnevni san traje najmanje 5 sati, preostalih 10 sati - noću. Trajanje dnevne budnosti povećava se svaki tjedan, a uz to se mijenja i uzorak mirovanja. Za neku djecu četiri razdoblja dnevnog odmora zamjenjuju se s tri.

Nutricionizam za bebe 4 mjeseca

Režim hranjenja uspostavljen na 4 mjeseca djeteta, pretpostavlja gladak prijelaz na hranu pet puta dnevno. Ovo je glavna razlika dnevne rutine od prethodnih tjedana. Danas majke imaju priliku odabrati hranu za bebu - kroz dojenje, miješanje ili umjetno hranjenje.

Snaga dojena

Najprikladnija hrana za djecu ove dobi je majčino mlijeko. Dijete se mora hraniti svakih 3-4 sata. Noću, interval između dojenja postaje dulji - oko 7 sati. Način dana dojenja često se poboljšava ne prije 5-6 mjeseci, jer beba još uvijek više ne voli jesti ni sat, već na zahtjev. U međuvremenu, broj obroka na GW-u se smanjuje u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Umjetno hranjenje

Umjetno hranjenje vrši se isključivo prilagođenom smjesom ili mješavinom i majčinim mlijekom čija količina ne prelazi 200 ml po danu. U to doba, početna (početna) smjesa s oznakom "1" prikladna je za dijete. Potrebna količina mješavine ovisi o težini i stanju zdravlja malog čada. Na temelju tih podataka liječnik izračunava približnu količinu i učestalost obroka dnevno.

Približna shema hranjenja za 4 mjeseca dojenčadi hranjena djetetom izgleda ovako:

(tjelesna težina)

500-700 ml smjese, ostatak je komplementarna hrana

Prvi feed na IV

Djeca koja hrane mješavinu, prva hrana se primjenjuje za 4 i pol mjeseca kako bi se tijelo popunilo sa svim nedostajućim tvarima. Pediatri preporučuju upoznavanje s "odraslom" hranom s oprezom, postupno uvodeći u dijetu jednosastavni pire od povrća, zatim žitarice bez mlijeka i glutena, a nakon toga voćni sokovi za dječju hranu.

Valjani proizvodi za uvođenje komplementarne hrane djeci starijoj od 4 mjeseca:

Reakcija djeteta na komplementarnu hranu je od najveće važnosti: proizvod bi trebao biti njegov ukus. Polazeći od ½ tsp. nova hrana, njegova količina raste svakodnevno za 1 tsp. Nakon deset dana volumen komponenata ubrizgavanja treba biti 120-150 ml. Dakle, četiri hranjenja dnevno ostaju isključivo mliječni proizvodi, a peti je zamijenjen novim proizvodom.

Dopunska beba od 4 mjeseca - što tražiti:

 • U pravilu, ova formula digestirala je djetetov želudac dulje od majčinog mlijeka. Zbog toga dobro hranjene bebe ostaju dulje, a lakše je postaviti raspored s takvim bebama.
 • U dojenčadi s pravilno odabranom smjesom, kolik se odvija 4-4,5 mjeseci, tako da djeca spavaju noću mnogo puta tiša od svojih vršnjaka.
 • Potrošnja dojenčadi može se razlikovati od prijema do prijema. Dijete je ujutro pojelo 160 ml, a nije pribavilo 120 ml na ručak? To je normalno i može biti posljedica nedostatka apetita, ali do doba dana ili čak raspoloženja mrvica.

Mješovita hranjenja

Prehrana na mješovitoj hrani podrazumijeva da dijete prima majčino mlijeko (najmanje 1/5 dnevnog volumena) i prilagođenu mješavinu. Ako je četveromjesečno beba na mješovitoj prehrani, trebalo bi ga hraniti na zahtjev. Pediatricians u ovom slučaju se savjetuje da daju razrijeđena smjesa žlice, a ne iz boce - navikavanje na njega može imati loš učinak na HS. Lakše je piti iz boce, a uskoro mnoga djeca odbijaju grudi.

Pješice s djetetom

Karapuz počinje pokazivati ​​aktivan interes za okolni svijet. Tijekom šetnje pokušajte mu ispričati sve što se događa na putu: djeca igraju s loptom, životinjama, biljkama i prijevozom. Potrebno je otići na svježi zrak s kćeri ili sina najmanje dva puta za 1,5-2 sata dnevno.

Način djeteta zimi i kasne jeseni može varirati ovisno o vremenskim uvjetima - bolje je ostati kod kuće u teškom mraku, vjetru i kišama. Također, dijete režim u ljeto može se podesiti na previše vrućim danima, koji su sigurniji za dojenčad koji će se održati u ventilacijskoj sobi.

Pro i kontra hodanja na različitim temperaturama mogu se vidjeti u donjoj tablici.

Fizički razvoj djeteta

Jačanje i razvoj mišića mladog djeteta je važno da se redovito uključe i dajemo vam vrijeme ne samo ujutro. Gimnastika s djetetom važan je korak ka pripremi i ovladavanju vještinama okretanja i puzanja. Pedijatri smatraju optimalnu opterećenost od 5-7 minuta, izvedeni uz pomoć mame ujutro, poslijepodne i večeri.

 • U 4 mjeseca, djeca se sklupčavaju u položaj "trbuščić". Jačanje leđa mišića, možete ubrzati proces učenja. Korisno je igrati s djetetom u "kuglici". Pomiče bebu na trbuhu i leđa, prateći lekciju s bajkom da je postao lopta i sada želi ići daleko, daleko. Takva vježba čini trbušne mišiće djece fleksibilnim.
 • Vježba za jačanje kralježnice i ruku pripremit će mrvice za umijeće sjedenja. Dijete dograđuje indeksne prste jedne odrasle osobe; onda roditelj nježno i nježno vuče dijete prema sebi. Brojeći do deset, spuštamo je natrag na ležeći položaj.
 • Kako bi stimulirala puzanje, odrasla osoba može staviti ruku pod pete djeteta dok položi na trbuh. Karapuz će upotrijebiti njegov dlan kao potporu, - pokušavajući gurnuti noge, pokušat će krenuti naprijed. Tako da napori vašeg potomstva nisu uzaludni, čine površinu ugodnom za puzanje - to može biti pod prekriven pokrivačem ili pokrivačem.

Gimnastika i moguće vježbe s bebom (video):

Igre i razvoj u 4 mjeseca

Četveromjesečna djeca su budna tijekom osam sati tijekom dana. Izbor zanimljivih obrazovnih aktivnosti za bebu može biti dobra pomoć za mladu majku za svaki dan.

„Izlet”

Dijete voli provoditi vrijeme s majkom u naručju i pogledati sve oko sebe. Organizirajte najmlađeg člana obitelji za šetnju po kući. "Putujući" sa svojim roditeljima u svojim rukama, nadovezuje svoj pasivni rječnik s imenima raznih predmeta. Sve informacije koje se čuju od odraslih postupno se pohranjuju u pamćenje djeteta, čim budete sigurni da će vaše dijete okrenuti glavu u smjeru subjekta koji je spomenut u razgovoru.

"Zujanje - zazvoni"

Fine motoričke vještine i taktilne senzacije pridonose razvoju inteligencije. Ostruge su korisne za upoznavanje s predmetima / igračkama koje imaju drugačiju teksturu. Djeca su sretna da šuškaju papir, skupljaju medvjediće i nauče zveckanje s rupama. Važno je da se usredotočite na materijal, a ne na boju - igračke zasićene nijansama raspršuju pozornost.

"Glazbena minuta"

Ritmička glazba uživa u četveromjesečnoj djeci. Jednostavno pljeskanje ruku u skladu s melodijom pomaže stvoriti osjećaj ritma "iz kolijevke". Samo uzmite dijete i plesajte s njim žarkom glazbom - takva vježba poboljšava raspoloženje, razvija pamćenje i koordinaciju.

"Četrdeset - bijela strana"

Djeca se zabavljaju prstima poput igre "Ladushki", "Sakrij i traži", "Goat Horned Goes" i razne igre s nogama i rukama. Zajedno s smiješnim licima, stroking prstima, centri za mozak su aktivirani - oni su odgovorni za pripremu artikulacije aparata, i, u budućnosti, govor.

Stvorite pravi izbornik i dijete za dijete u 4 mjeseca

Od rođenja, prehrana beba nije osobito raznolika - hrane novorođenčad s majčinskim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom ili koriste drugu kao dodatnu hranu za dojenčad, ako postoji takva potreba. Izbornik djeteta u trajanju od 4 mjeseca ne razlikuje se od brojnih jela, a obično djeca jedu iste stvari kao i prije. No, mnogi roditelji odluče nadoknaditi prehranu djeteta s novim proizvodima u toj dobi. Da, i bake inzistiraju na uvođenju prirodnih sokova, počevši od 2 mjeseca. No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se ne počne hraniti dok dijete ne bude pola godine.

Kako razumjeti da je već moguće upoznati bebu s novom hranom?

Po nekim znakovima moguće je utvrditi je li dijete spremno za prikorma ili ne

Postoji nekoliko ključnih točaka koje jasno govore da je beba spremna za uvođenje hrane:

 1. Nedostatak gag refleksa kada se hrani iz žlice. Kod djece do 4 do 6 mjeseci, povećani refleks povraćanja, tj. Napad povraćanja, javlja se kada se kruti predmet pada na sredinu jezika. Iako ovaj refleks neće nestati, uvođenje novih proizvoda je besmisleno.
 2. Interes hrane. U četveromjesečnoj bebi, vjerojatno se neće pojaviti takvi interesi, ali se pojavljuju rijetke iznimke. Zanimanje hrane znači da kada dijete vidi svoje roditelje kako jede, dopire do hrane, pokreće žvakanje ili otvara usta.
 3. Nema dovoljno težine. Jednostavno rečeno, beba nije hranjena s istom količinom majčinog mlijeka ili formule. U pravilu, beba će biti nemirna, često se probuditi noću, a da ne dobije težinu.
 4. Trudnost do konstipacije, nedostatak željeza u krvi (anemija). Kako ne bi mučili dijete s lijekovima, plinskim cijevima i svijećama, uvedeni su novi prehrambeni proizvodi koji će pomoći u prevladavanju tih problema.

Međutim, ako roditelji žele napuniti bebu novim proizvodima tako rano, a beba je prestala hraniti majčino mlijeko, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći da odaberete mješavinu koja se može hraniti djetetu. A onda se može početi punopravni mamac u šest mjeseci koje preporučuje WHO.

Bez obzira na to je li beba na umjetnom ili dojenju, ako nema posebnih razloga za rano popunjavanje prehrane s odraslom hranom, beba dobiva na težini, razvija se po dobi, onda ne biste trebali žuriti da se upoznate s novim proizvodima.

Gdje početi?

Mišljenja pedijatara o ovoj temi često se ne slažu - neki tvrde da biste trebali početi s žitaricama, drugi su sigurni da ćete svakako trebati s voćem, dok drugi kažu da su povrće idealni za susret s djetetom s odraslom hranom. I apsolutno sve ove prosudbe su istinite, osim toga, one se lako mogu objasniti. Uostalom, pedijatri preporučuju određenu vrstu prve hranjenja za pojedino dijete, temeljeno na problemima koje rano rješavanje novih proizvoda treba riješiti.

Ako je dijete na umjetnoj vrsti hranjenja, a ima problema s prekomjernom težinom, tada će biti korisno uvesti dodatke u roku od 4 mjeseca. Bolje je započeti s povrćem jer su manje kalorični i ne utječu na povećanje težine.

Ista načela upoznatosti s novom hranom primjenjuju se na djecu koja su dojena. Ako je do 4 mjeseca dojenčad primljeno kao mješavina dodataka, nakon dostizanja ove dobi možete ju zamijeniti kašom. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da prestanak dojenja beba je još uvijek nemoguće.

Počevanje prikorm s voćem potrebno je samo s tendencijom stvaranja konstipacije. Posebno dobro pomaže šljunak, koji se može uključiti u izbornik djeteta u ovom dobu. U drugim slučajevima, uvođenje prvog voća može igrati okrutnu šalu s roditeljima - ponekad dijete ne želi jesti svježe povrće nakon njih.

Kakve se proizvode mogu dati?

Domaći pire tikvice za prvo hranjenje beba

Ne mogu se koristiti svi povrće, voće i žitarice u prehrani djeteta. Popis takvih povrća je mali:

Ovo povrće je manje alergijsko i lakše je probaviti u želucu od drugih. Što se tiče žitarica, za prvu hranu koristite ne-mliječne žitarice koje ne sadrže gluten:

Smetnje 4 mjeseca starog djeteta mogu se mijenjati s voćem - prvi se obično daje probati jabukovače, a zatim možete dodati šljive, kruške ili breskve.

Napunimo prehranu: što da i koliko?

Ako ne poznajete glavna pravila uvođenja novih proizvoda u prehranu četveromjesečnog djeteta, možete izazvati pojavu alergija, koliku ili stolicu. Prva stvar koju treba zapamtiti je da beba u dobi od 4 mjeseca ne može jesti meso, ribu, egzotične i agrume, crveno povrće, slastice i čokoladu. Točno, to ne znači da se ostatak proizvoda može dati bebu u neograničenim količinama.

 • Ako nadopunjavanje prehrane započinje pirećim krumpirom, bilo voćem ili povrćem, važno je zapamtiti da se moraju sastojati od jedne komponente.
 • Kashi je bolje odabrati bez mlijeka i ne uključuje nikakve dodatke.
 • Multikomponentni kvas i kašica uvedeni su u dijete nakon 6 mjeseci.
 • Prvo hranjenje mora biti u polu-tekućem obliku i ponuditi djetetu iz žlice.

Od posebne je važnosti vrijeme ulaska novog proizvoda. Najbolje je probati novi u vrijeme ručka prije glavne hrane, tj. Prije dojenja ili mješavine. I prvi dan je pravo ponuditi bebu ne više od 1 žličice. Svakim sljedećim danom dio se povećava za 2 puta dok količina hrane koju dijete ne pojede ne dosegne 100 do 120 grama i zamijeni jedan puni hranjenje. Tek nakon što je jedan proizvod u potpunosti uveden može se početi uvoditi sljedeći, a ta shema je prikladna za svaki proizvod. Tako će izbornik djeteta u 4 mjeseca postati raznolik svaki tjedan.

Što je bolje: kupiti ili kuhati?

Dječja čista jabuka FrutNYANYA za hranjenje djeteta od 4 mjeseca

Sami možete napraviti pire krumpir ili kašu, ili ih možete kupiti u specijaliziranom odjelu. Ako roditelji odlučuju pripremiti hranu za dijete, onda je bolje koristiti povrće i voće samostalno uzgojeno. Kupljeni, posebno oni koji su kupljeni tijekom hladne sezone, vjerojatno su "punjeni" kemikalijama. Isto vrijedi i za kupljene smrznute povrće i mješavine povrća.

Dječja hrana ne smije biti masna, ne začinjena, ne slana i slatka. Zabranjeno je i prženje i pečenje jela za djecu. Prilikom pripreme pire krumpira za četveromjesečno dijete, biljno ulje i posebno maslac ne mogu se koristiti. To se može učiniti za nekoliko mjeseci, kada se bebino tijelo navikne na "drugu" hranu.

Svi se povrće i voćni kaše pripremaju prema jednom receptu:

 • 100 grama sirovih povrća;
 • 2 tbsp. l. vode, majčinog mlijeka ili formule.

Povrće ili voće kuha se do kuhanja, nije ni zastrašujuće probaviti (to će biti lakše mljeti). Također možete parati, ovdje je već više prikladan za roditelje. Nakon toga, dodajte tekućinu na povrće ili voće i samljeti s mješalicom (ili ga pržiti sa vilicom) sve dok homogena, gnjevna stanje.

Sol, papar i dodati šećer na jela za četveromjesečne bebe ne mogu. Receptori okusa u djeteta još nisu isti kao kod odraslih osoba. Zanemarujući ovo pravilo, sami roditelji ugrađuju netočne prehrambene navike u svom djetetu.

Način rada napajanja

Dojenčadi prehrane i umjetnost, u pravilu, vrlo su različiti. WHO preporučuje do 4 mjeseca da hrani dijete isključivo majčinim mlijekom i samo na zahtjev djeteta. Iako su prije 20 godina žene u bolnicama majki učile da hranjenje treba provesti prema režimu, postoji prekid tri sata između hranjenja. I umjetnici jedu u intervalima od 3,5 do 4 sata.

Približna shema prehrane, budnosti i spavanja bebe u 4 mjeseca:

Značajke razvoja 4-mjesečne bebe

Prva tri mjeseca, kada se debugging dogodio u radu trbuha, a zajedno s njima mučnati kolik nakon jela, već je bio iza. Vrijeme je za četvrti mjesec - vrijeme kada se promatraju velike promjene u psihološkom razvoju djeteta. Koje su vještine stečene tijekom tog razdoblja? Što uključuje razvoj djeteta u 4 mjeseca?

Fizički parametri

Beba pouzdano drži ne samo glavu, leži na trbuhu, već podiže prsa i oslanja se na polu otvorene dlanove. Kut između ramena i podlaktica, ako se izmjeri, normalno neće biti više od 90 O. Za četiri mjeseca, mrvica može držati glavu uspravno na minutu ili više.

Težina djeteta će se povećati za oko 500-600 grama. Takvo veliko povećanje težine uzrokovano je malom fizičkom aktivnošću. Svakim sljedećim mjesecima broj dijagrama koji se regrutira smanjuje se. Rast će se povećati za 2 cm.

Dakle, u prosjeku četiri mjeseca za ova dva pokazatelja, primjećuje se sljedeća slika:

 • Težina je od 6 do 6,8 kg;
 • Visina od 62 do 65 cm.

Ne brinite se ako se težina novorođenčeta ne podudara s općeprihvaćenim standardima i tablicama. U nizu ovih članaka već je posvećena pozornost na individualnost razvoja djece, kao i na način na koji se hrane. Uzbunjivanje znakova može se smatrati premalenom malom težinom (ili vrlo velikom silom).

Potreba za spavanjem ostaje visoka. U četiri mjeseca djeca spavaju 16 sati dnevno, od kojih 10 noću padne. Preostalo vrijeme se raspoređuje između trodnevnih snova. Neke bebe u ovom trenutku omogućuju svojim roditeljima da se odmaraju cijelu noć, ali u većini slučajeva majke se još uvijek moraju probuditi dva puta za noćno hranjenje.

Ako je dnevni režim djeteta postavljen na 4 mjeseca, neće biti problema s krevetom. Preporuča se položiti dijete u noći od 7 do 9 sati. Ako dijete ne dobro spava, treba analizirati situaciju. Sljedeći čimbenici mogu utjecati na loš san:

 1. Kasno vrijeme spavanja. Prekomjerno radno dijete teško je zaspati i ustajati ranije nego obično.
 2. Dijete je neprestano nestašno. Razlog može biti otezanje ili dugotrajan problem s trbuščićem, pogoršanim večerom. Ako je beba postala hirovita, otiđite na pedijatra.
 3. Nema rituala za spavanje, ili je slomljen. To uključuje iste redoslijedne akcije koje postavljaju dijete da spava: kupka, čitanje omiljene knjige, uspavanke.
 4. U krevetiću puno zbunjujućih detalja. Igračke koje se nalaze u krevetu u krevetu zadržavaju mrvice aktivne i ne pridonose zaspati.

hrana

U bebama koje se hrane isključivo na majčinom mlijeku prehrana ostaje nepromijenjena. Kroz majčino mlijeko dijete dobiva sve što je potrebno za rast i razvoj, tako da do 6 mjeseci u bilo kojem mamcima nije potrebno.

Trebao bih dati vodu za bebe? Vjeruje se da s mlijekom dobiva dovoljno tekućine i ne može biti žedan. Ali nema stroga pravila. Ako ponudite dojenčad piti i on ne odbije, onda, naravno, to je vrijedno, osobito ako je vruće na ulici. Dehidracija u ovoj dobi je vrlo opasna.

U procesu hranjenja, dijete počinje kušati majčinu dojku "po zubu". Premda sami zubi nisu još ili samo prednji mlazovi, stiskanje bradavice s desnima vrlo je bolno i neugodno za majku. Nemojte se bojati odbaciti mrvice od takvih akcija: strah od majke, krik će mu pomoći da shvati da ste u boli. Ako to ne pomogne, možete osigurati da je prignječenje bradavice povezano s neugodnim osjećajima za njega. Na primjer, preporučuje se da prsti zatvore nekoliko sekundi, tako da će shvatiti da radi pogrešnu stvar i da će bradavicu osloboditi "iz zatočeništva".

Nutricionizam djeteta u trajanju od 4 mjeseca uključuje još jednu osobinu: mrvica može biti omamljena tijekom hranjenja, gledajući okolo. Uzmi ovo spontano: uopće ne odustaje od prsa, već se jednostavno boji propustiti nešto zanimljivo.

Nutricionizam 4 mjeseca stara beba koja je na umjetnoj smjesi nešto je drugačija. Tijekom dana dobiva se oko 6-7 hranjenja, što je gotovo 1 litara u volumenu. Ponekad postoji potreba za ranim hranjenjem, ali to je prije iznimka od pravila nego norma. Ako pedijatar daje savjete za hranjenje djeteta s "odraslim" proizvodima, najbolje je početi s žitaricama.

Neki vjeruju da bi dijete trebalo sadržavati sokove gotovo svaki mjesec, a od četiri mjeseca - povrće, žumanjka. Međutim, ne zaboravite da sokovi sadrže kiseline koje nisu apsolutno neophodne u ovoj dobi za razvoj dječjeg probavnog trakta. Činjenica da su na prodaju s oznakom "od tri mjeseca", piše, naprotiv, o marketingu, promicanju određenog proizvoda, a ne skrbi. Prednosti žumanjka teško je primijetiti, ali je zla u obliku osipa i dermatitisa potpuno. Stoga nemojte žuriti, sve ima svoje vrijeme.

Plivanje i šetnju

Kupanje, kao i prije, donosi puno užitka, tek sada u toku postupka, dijete aktivno pomiče ruke i noge, radosno hodajući. Kupanje s igračkama donosi poseban užitak.

U načinu djeteta treba uključivati ​​dnevne šetnje na svježem zraku, najmanje 2 sata dnevno. I morate hodati u bilo kojem vremenu.

Osnovne vještine

 1. Udubljenja iz trbušne mišiće na stražnju stranu ili bok lako se javljaju i prirodno.
 2. Dijete diže u rukama, uspijeva dobro držati glavu.
 3. On puzne na trbuh na prljav način za igračku koji voli.
 4. Ako ga poduprujete za pazuha, možete vidjeti kako dijete počiva s prstima na površini i gura ga dalje.
 5. Već nema hipertona na rukama (on svibanj i dalje biti prisutan na nogama).
 6. Sjedi s sklonog položaja kada je zategnut ručkama. Ovaj se pokret može koristiti kao element napunjenosti, ali još uvijek nije moguće potpuno sletjeti zbog slabih mišića u leđima.
 7. Pa drži igračku u ruci, zna kako je zavija.
 8. Prsti u ustima - poznati fenomen.
 9. Tijekom hrane, mrvica zadržava majčinu dojku.
 10. Već prepoznaje svijetle boje, posebno žute i crvene. No igračke ne smiju biti zasićene boje. Dovoljno su tri ili četiri komponente po igrama. U ovom dobu, beba ne samo vidi, gleda pokretni objekt s izgledom.
 11. Krhotina okreće glavu nakon izvora buke, govora, prepoznaje rođake glasom. Ako čuje ritmičku glazbu, može odmahati glavom. Razvijte osjećaj ritma, pljeskajte pred bebom na vrijeme s glazbom u rukama.

Značajke psiho-emocionalnog razvoja

Moćne mrvice ne odnose se samo na njegov fizički razvoj, promjene se također promatraju iu drugim područjima njegova života:

 1. Komunikacijske vještine. U očima mame ili nekoga tko im je blizak, dijete postaje animirano, osmijeh, aktivno vuče ruke i noge. Gagging postaje jasniji, otvoreni su vokali "a", "o" dobro čuli, zvukovi slični su suglasnicima "m", "n", "b". Odgovara vašem imenu.
 2. U roku od 4 mjeseca dijete može izraziti čitav niz emocija: radost, ljutnja, strah, znatiželja.
 3. Zanimljivo je proučavanje vlastitog tijela. Dijete voli dotaknuti svoje lice, noge, pogledati se u ogledalu.
 4. Sposobnost uspostavljanja uzročnih odnosa prati se. Na primjer, u očima dojke moje majke, mrvica prestaje čekati, znajući da će sada biti hranjenja.
 5. Prva reakcija prema strancima je budnost. Zatim odlazi u bilo kako plakati ili prihvatiti stranca s neobičnom razmatranju. Ako majka promijeni, na primjer, obojši kosu, dramatično rezati kosu, staviti na naočale ili šešir, dijete ga možda neće prepoznati.

Igre s djetetom

Nastava s djetetom treba uključivati ​​igre koje razvijaju fine motoričke vještine i komunikacijske vještine.

 1. "Ladushki": majka stavlja dijete na koljena, pokazuje kako plješću rukama i izgovara pjesmu: "Ladoshi, dame, gdje si? U baku. ”. Ova igra pomaže u potpunosti otvaranje dlanova.
 2. "Četrdeset Raven". Ova igra uključuje kružne pokrete s prstom u središtu dlana, što ima blagotvoran učinak na rad gastrointestinalnog trakta.
 3. "Goat goat goes" također donosi radost malenima, uzrokujući im da se smiju.

Dakle, u 4 mjeseca, ponašanje djeteta postaje sve značajnije, donoseći radost drugim rođacima i roditeljima. Budući da se beba vješto okrene, stječe vještine puzanja, ni u kojem slučaju ne bi trebao ostati sam, čak i na velikem krevetu. U sljedećem mjesecu ćete morati vidjeti još veća postignuća i male pobjede na putu razvoja bebe.

Dnevna rutina i hranjenje djeteta u petom mjesecu

Dnevni režim djeteta u dobi od 4 mjeseca

Dnevni režim djeteta u 4 mjeseca mijenja se i vrlo snažno. Razdoblje aktivne budnosti raste. Raspored prehrane se mijenja. Broj hranjenja djeteta se smanjuje, a zbog smanjenja broja hranjenja, razdoblja budnosti postaju duža, a broj razdoblja dnevnog spavanja svodi se na tri. Ukupno trajanje spavanja dnevno je 16 sati. Dnevni režim djeteta u trajanju od 4 mjeseca najčešće se sastavlja na sljedeći način (vidi tablicu):

Način prehrane djeteta u 4 mjeseca

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca

Pri odabiru režima hranjenja za bebe u trajanju od 4 mjeseca potrebno je uzeti u obzir takav trenutak da se prehrambene potrebe bebe povećavaju. Jedno majčino mlijeko nije dovoljno za pružanje djeteta sa svim potrebnim i on može slomiti postojanost krvi. Postoji jaki nedostatak minerala.

Što je hraniti dijete u 4 mjeseca? Ako nastavite hraniti dijete u petom mjesecu života s jednim majčinskim mlijekom, to može uzrokovati anemiju. Stoga, zdrava djeca u ovoj dobi trebaju početi hraniti (djeca koja su umjetno hranjena, možete ući u hranjenje u četvrtom mjesecu života).

Prije toga, kao prva komplementarna hrana često je dala krupice. Takva kaša dobro je probavljena i brzo kuhana. Ali, kasnije je primijetio da su djeca, u kojima je velika količina okusa zauzeli griz, razviju "labav", često pate od prehlade, često imaju proljev i osip na koži. Osim toga, ova djeca teže za rakove.

Uspješnija opcija kao dodatno hranjenje za davanje bebe povrće. Povrće ima mnoge prednosti. Prvo, povrće sadrži mnogo minerala. Drugo, povrće sadrži vitamine i biostimulante. Treće, oni imaju vlakno, što poboljšava crijeva. Četvrto, zbog visokog sadržaja alkalnih soli, povrće poboljšava metabolizam, povoljno djeluje na živčani sustav djeteta, poboljšava disanje i izlučuje višak vode. Peto, povrće je nezaslađeno, a nakon njih, bebe imaju tendenciju jesti drugi slijed komplementarne hrane, na primjer, žitarice.

Dijete treba podučavati da se postupno mamacom. Da biste to učinili, prije dojenja djeteta, trebate mu ponuditi jednu ili dvije žlice pire od povrća. Do kraja petog mjeseca života, dijete treba dati 150 grama pire krumpira i čajnu žličicu biljnog ulja, koji sadrži vitamine i masne kiseline, koji poboljšavaju metabolizam. Nisu svi djeca vole povrće. Potrebno je razviti okus, ali ne prisilno i kažnjivo, ali nježno ustrajati, ponuditi s osmijehom novo jelo, pohvaliti ga, možete ga sami probati s djetetom i opet slaviti.

Ako je dijete bolesno, ne biste mu trebali dati mamac. Bolje, prvo pričekajte dok se ne oporavi.

Učestalost hranjenja djeteta u petom mjesecu života varira. Dijete je odraslo, a ritam unosa hrane treba promijeniti. Bolje je hraniti dijete rjeđe i dati mu više hrane. Najbolje je hraniti dijete u to doba pet puta dnevno s pauzom od četiri sata između hranjenja. Režim prehrane za dijete u trajanju od 4 mjeseca je kako slijedi (vidi tablicu):