Kako hraniti novorođenče s mješavinom?

Bol

Kad se dijete rodi, nitko nema pitanja: što ga hraniti? Svi znaju da je majčino mlijeko u prvoj godini života uravnotežena i dovoljna hrana za novorođenče i bebe.

Međutim, dogodilo se da majčino mlijeko nije dovoljno za hranjenje novorođenčeta. Ponekad se može prestati prerano ili uopće ne doživjeti. A onda se postavlja pitanje: što hraniti dijete?

U takvim slučajevima, umjetno hranjenje može biti puna ili djelomična zamjena majčinog mlijeka.

Razlozi za prebacivanje na IV

Razlozi prebacivanja na umjetno hranjenje mogu biti sljedeće situacije:

 1. Ozbiljno porođaj ili loše zdravlje majki, što uključuje uzimanje lijekova koji nisu kompatibilni s dojenčadi.
 2. Dijete ne dobiva na težini, broj privitaka na dojku je porastao, ali mrvica još uvijek nije dosta.
 3. Majka je prisiljena hraniti bebu s izraženim mlijekom iz boce, ali njegova količina nije dovoljna za puni razvoj novorođenčadi.

U svakom slučaju, potpuno odbacivanje majčinog mlijeka i prijelaz na IV moguće je tek nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da čak i mala količina majčinog mlijeka može donijeti neprocjenjivu korist za bebu i njegovo zdravlje.

Kako napraviti pravi izbor mješavine?

Prije kupnje novorođenčeta za mrvice trebate se posavjetovati s pedijatrom i obratiti pažnju na prisutnost djeteta:

 • predispozicija za alergije,
 • bolesti gušterače,
 • problemi s gastrointestinalnim traktom.

U tim slučajevima, pedijatar može propisati upotrebu bilo koje medicinske mješavine mlijeka.

Ako dijete nema zdravstvenih problema, pri odabiru dječje hrane treba obratiti pažnju na:

 • proizvođač (bolje je odabrati dokazano, dugo postoji na tržištu);
 • preporučena godina upotrebe (obično se nalazi na posudi s mješavinom);
 • vrsta smjese.

Vrste dječje hrane za IV

Mliječna formula za djecu su:

 • prilagođen,
 • koji nije prilagođen,
 • djelomično prilagođen.

Prilagođene mješavine mlijeka gotovo ponavljaju sastav majčinog mlijeka s brojem elemenata u tragovima i preporučuju se za umjetno hranjenje beba od rođenja.

Parcijalno prilagođene formulacije mogu se koristiti za umjetno hranjenje djece od 6 mjeseci. Neodgovarajuće formulacije mlijeka preporučuju se samo za djecu stariju od jedne godine.

Pravila i način prehrane tijekom IV

Na zahtjev ili po satu?

Ako se hranjenje novorođenčeta s majčinim mlijekom pojavljuje "na zahtjev", tada je potrebno hraniti bebu na umjetno hranjenje strogo prema rasporedu. Ova razlika je posljedica činjenice da mrvice traže više vremena za probavu umjetne mješavine.

Koliko puta dnevno i koliko sati hraniti novorođenče?

Obično, na IW, interval između hranjenja novorođenčeta je oko 3-3,5 sati, a noću - do 6,5 sati. Ukupni broj hranjenja je 6-7 puta dnevno.

Približne brojke prikazane su u donjoj tablici:

U nekim situacijama pedijatar može dopustiti slobodno hranjenje kada se 2 hranjenja bebe utvrde prema rasporedu, a ostatak, ovisno o želji djeteta.

Zbog umjetnog hranjenja pretpostavlja da će beba dobiti sve potrebne hranjive ga iz boce sa sastavom, potrebno je znati kako izračunati količinu mješavine potrebno ga je odjednom.

Kako izračunati stopu potrošnje mješavine za dijete?

Dnevna količina mješavine izračunava se na sljedeći način:

 • u prva dva mjeseca života, za hranjenje, dovoljno dječje hrane je jednako 1/5 tjelesne težine djeteta;
 • od 2 do 4 mjeseca potreban je volumen jednak 1/6 njezine težine za hranjenje djeteta;
 • od 4 do 6 mjeseci - 1/7 težine;
 • nakon šest mjeseci na dan, potrebno je dati samo 1/9 djetetove tjelesne težine.

Da biste izračunali jednokratnu stopu potrošnje dječje hrane od majke, dnevni se volumen treba podijeliti brojem hranjenja.

Pravila za uzgoj mliječne formule

 1. Razblaženi prašak mora biti strogo prema uputama i samo kuhanoj vodi.
 2. Djetetu uvijek hranite svježe pripremljenom mješavinom, možete spremiti sastav u gotovom obliku ne više od sat vremena, u hladnjaku - ne više od 6 sati.
 3. Temperatura razrijeđene formule za hranjenje djeteta treba biti oko 37 ° C.
 4. Za parcijalnu umjetnu hranidbu, hranjenje žlicom se obično koristi, tako da dojenčad uopće ne odustaje od dojke.
 5. Vrlo je važno ne zaboraviti sterilizirati bocu i bradavice na vrijeme. Da bi se to postiglo, upotrebljava se poseban sterilizator ili ključanje (sterilizacija je potrebna barem jednom tjedno, a drugim danima je dopušteno isprati bocu i bradavicu kipućom vodom).

Što ako novorođenče ne odgovara smjesi?

Ponekad postoje situacije u kojima mrvica ne želi jesti iz boce. U takvim situacijama nije neophodno hraniti novorođenčad silom.

Možda predložena struktura za IV on jednostavno nije svidjelo, a nakon savjetovanja s liječnikom, treba ga zamijeniti, ili probati neki drugi način hranjenja, na primjer, sa žlicom.

Također je vrijedno razmišljati o zamjeni dječje hrane kada beba često regurgitates tijekom hranjenja, često ima proljev ili obratno, zatvor, kao i ako potrošnja mliječne formule uzrokuje alergijske reakcije kod bebe.

U bilo kojoj od ovih situacija morate se obratiti svom pedijatru za prijenos bebe u drugu mješavinu.

Kako hraniti novorođenče s mješavinom: po vremenu i količini

Ako se dogodilo da beba postane umjetni umjetnik i bilo je lišeno majčino mlijeko iz nekog razloga, roditelji bi trebali preuzeti tu odgovornost sa svijom odgovornošću. Prvo, morate se upoznati s približnom dnevnom količinom hrane potrebne za djecu različitih dobnih skupina. Drugo, morat ćete se usredotočiti na određeni raspored unosa hrane po satu. Treće, postoje pravila o tome kako hraniti novorođenče s mješavinom: moraju se slijediti i moraju se pokušati ne odstupiti od njih.

Sve to će pomoći bebi da se brzo prilagodi novom svijetu, razvijati se normalno i rasti energično i zdravo.

Broj

Ako se ispostavilo da se novorođenčad treba hraniti mješavinom, prvo morate to ispravno podići. Suvremeno tržište dječjih jela nudi široku paletu mogućnosti: visoko ili djelomično prilagođen, mliječni i ne-mliječni, bez refluksa i glutena, tekućina i suha. Nakon pregleda ocjene i pregleda (recenzije, vrste i ocjene najboljih mikseva za novorođenče naći ćete u našem članku), nakon savjetovanja s pedijatrom, roditelji odabiru jednu od najoptimalnijih opcija.

Jednom kada se dobije željeni prašak (ili emulzija), jedan od glavnih zadataka je ne nadvladati dijete, ili obratno - ne ostaviti ga gladnima. I ovdje je tablica "Dnevne stope mješavine" velika pomoć.

Budući da tablica sadrži nekoliko parametara, svaki od njih detaljnije razmatramo.

Unatoč činjenici da je naš zadatak hraniti novorođenče s mješavinom (koja, po definiciji, treba biti od 0 do 1 mjesec), tablica također prikazuje podatke za kasnu dob. Tako će roditelji moći usporediti pokazatelje i usredotočiti se na njih u budućnosti, budući da odraste mrvice.

 • Količina smjese za 1 hranjenje

Ovi pokazatelji imaju prilično širok spektar opsega, što se može vidjeti iz podataka već u prvom retku. Koliko iznosi smjesu? 20 ml ili 60 Ovaj pokazatelj ovisit će o tome koji će raspored majka hraniti novorođenče. Ako je 7 puta, prema preporukama pedijatara, onda će ta brojka biti jedna. Ako je na zahtjev (tzv. Slobodno umjetno hranjenje) - broj obroka će biti više, a doza manje.

 • Količina smjese na dan

Ne postoji takav širok raspon. A ako se brojevi iz drugog stupca lako prilagode ovisno o tome koliko često hranite novorođenčad s mješavinom, onda na kraju uvijek trebate dobiti pokazatelje iz trećeg stupca - voditi ih.

Iako ovise o težini i stanju zdravlja novorođenčeta. Ako je preuranjen, ima patologiju, ionako neće jesti mnogo. Ali ako je bogatyr rođen s izvanrednim zdravlje i teške težine, on, u skladu s tim, treba više mix. No ta se razlika uzima u obzir u drugom, praktičnijem, s gledišta mnogih roditelja, tablice.

Postoje razni načini za izračunavanje količine mješavine koja vam je potrebna za hranjenje novorođenčeta, na temelju pojedinačnih pokazatelja (posebno težine). Možete koristiti ove formule. Oni će dati točnije brojeve. Čim odlučite o količini hrane, morat ćete zakazati hranjenje.

Korisni savjeti. Najčešće, sve ove tablice i formule su nepotrebne za roditelje iz jednog jednostavnog razloga. Većina umjetnih smjesa za novorođenčad sadrže detaljne upute o količini praha i količini vode koja se razrjeđuje u isto vrijeme. Za neke proizvođače, ove informacije su sadržane na kutiji, za druge - izravno na mjernoj bocu, koja je dio smjese.

raspored

Odmah odlučite kako ćete hraniti novorođenče s mješavinom - po vremenu ili na zahtjev.

U prvom slučaju će se razraditi određeni raspored, koji će se organski uklopiti u dnevni način rada. To je prikladno, omogućit će majci da obavlja kućanske poslove u intervalima, podučava bebu i želudac da naredi.

S druge strane, mnogi pedijatri kažu da je mnogo korisnije hraniti bebu na svoj prvi zahtjev, u skladu s prirodnim željama njegova tijela. Međutim, postoji rizik od prekomjernog opterećenja i daljnje pretilosti.

Ova dilema treba riješiti sami roditelji ili slušajući mišljenje lokalnog pedijatara. Ako je opcija rasporeda odabrana po satu, možete upotrijebiti sljedeću tablicu.

Ovo je indikativni raspored za umjetno hranjenje novorođenčadi po satu, koji se može prilagoditi prema volji, uzimajući u obzir dnevnu rutinu i pojedinačne karakteristike svake obitelji pojedinačno.

U dobi od 1 do 5 mjeseci daje se usporedba i praktičnost: nakon svega, vrlo je lako istegnuti interval između jela, ako odmah naučite dijete da jede na vrijeme, a ne na zahtjev. Zato odaberite shemu i vrijeme je da naučite pripremiti smjesu.

Potrebno je znati. Do danas, Svjetska zdravstvena organizacija (jedna od najpoželjnijih organa u medicini i pedijatriji) preporučuje mladim roditeljima da odustanu od strogog rasporeda sati u korist prehrane na zahtjev novorođenčadi.

Proces kuhanja

Dobrobit novorođenčeta, koje je na umjetnom hranjenju, izravno ovisi o tome kako pravilno majka priprema mješavinu.

Svi takvi proizvodi popraćeni su detaljnim uputama, koje se moraju pažljivo proučavati, a sve njegove točke se strogo provode. Među njima su nekoliko općih točaka.

 1. Za razrjeđivanje suhe mješavine upotrijebite bocu vode koja ne može kuhati kako bi sačuvala sve korisne osobine.
 2. Voda iz kuhanja nužno.
 3. Pratite točno doziranje navedeno u uputama za smjesu. Puno praha i nedostatka vode uzrokovat će koliku i dispepsiju. Previše mala količina suhe baze i puno vode jamče da će novorođenče djelovati i tražiti da se pojave izvan vremena.
 4. Razrijedite smjesu odmah u boci.
 5. Prvo, voda se predgrijava do 50 ° C. Ako je temperatura iznad ovog pokazatelja, uništit će korisne bakterije smjese.
 6. Nakon zalivši prašak u bočicu, dobro ga protresite, tako da nema grudica.
 7. Prije nego što hranite novorođenče ponovno provjerite temperaturu smjese: ne smije prijeći 37 ° C.
 8. Širina rupice u bradavici trebala bi prisiliti novorođenče da ulože napore kako bi filtrirala smjesu iz boce.

Proces izrade smjese - jedna od glavnih faza hranjenja. Ispravnost njegove primjene ovisit će o tome koliko je beba zadovoljna hranom, bez obzira na to će li biti potpuno zasićena, kao i njegovo zdravlje i daljnji fizički razvoj.

Nakon što ste savladali osnove kuhanja za takve bebe, morat ćete uzeti male "tečajeve" kako biste naučili kako ih pravilno hraniti.

Život sjeckanje. Da biste odredili temperaturu gotove mješavine za novorođenče, kapnite mliječnu tekućinu iz boce na zglob. Ako koža ne osjeti ništa - možete hraniti svog junaka. Ako se osjeća vruć ili hladan dodir - hrana mora biti ohlađena ili zagrijana.

Postupak hranjenja

Vrlo važan trenutak za sve mlade majke je naučiti pravilno hraniti novorođenčad mješavinom, jer je tehnika ovog procesa značajno različita od onog koji se koristi za dojenčad.

Što je brže svladan, manje će se problemi s prehranom i daljnjim razvojem pojaviti. Nekoliko korisnih savjeta pomoći će u tome.

Položaj novorođenčeta

 1. Ne smije ležati na leđima, jer će smjesa izlaziti iz boce. Zbog toga dijete može gušiti ili gušiti. Reflektirajuća usta također će biti formirana na pogrešan način.
 2. Glava bi se trebala nalaziti malo iznad tijela, na zavoju majčine ruke savijenog u lakat.
 3. Glava i kralježnica novorođenčeta trebaju biti ravna linija.
 4. Položaj djeteta tijekom hranjenja smjese mora biti isti kao u dojci.

Tehnika hranjenja

 1. Nemoguće je dati novorođenčetu da uz pomoć usana uzme bradavicu. Točan položaj: u ustima to bi trebao biti samo njegov duguljasti dio, ali na okruglim - leže usne.
 2. Pazite da se duguljasti dio bradavice neprestano napuni smjesom. Tako novorođenče neće progutati zrak, a zatim patiti od kolike.
 3. Nemojte trčati dijete dok hranite. On sam zna brzinu kojom je udobno sisan. Nemojte protresati bocu, nemojte vikati na nju i pokušati ne pokazati svoju nestrpljivost.
 4. Ako novorođenče odbija jesti, nemojte ga natjerati da pojede sve do kapi. Ako je doza manja od uobičajenog, pažljiviji pogled: možda se osjeća loše. U tom slučaju, obratite se pedijatru.
 5. Nakon hranjenja, lagano prati dijete na leđima - to će ga natjerati da prožme zrak, progutao je dok je sisao.

pauze

 1. Želite naučiti kako hraniti bebu s mješavinom? Zatim trebate uzeti kratke pauze tijekom jela.
 2. Činjenica je da usisavanje djeteta još uvijek proguta zrak, što stvara lažni osjećaj zasićenja. Da biste se riješili, trebate malo zaustaviti. Dopuštaju da se novorođenče rasplamsava, odnosno oslobađa od zraka i ponovno osjeća da još nije dovoljno.
 3. Čim se mrvica ukloni iz boce, držite je u polu-okomitom ili okomitom položaju sa stupom i pričekajte da se regurgitirate.
 4. S istom svrhom, možete staviti njegov trbuh - na ramenu, i ručke - na leđima.
 5. Drugi način da se riješite oteklih zraka je lagana masaža leđa, nježno udaranje na dnu.
 6. Ako ga stavite na trbuščić koljenima - rezultat će biti isti.
 7. Vježbajte na različite načine i odaberite tehniku ​​koja će vam omogućiti brzo postizanje željenog učinka.
 8. Nemojte zaboraviti zaštititi svoju i odjeću od pljuvanja.
 9. Ako ne uzmete pauzu i nemojte čekati za regurgitiranje, gutanje zraka će izazvati stomak i plin.

Majka i dijete veze

 1. Vrlo često, žene koje ne dojiti svoje bebe imaju osjećaj krivnje, budući da se vjeruje da djeca imaju mnogo bližu emocionalnu vezu s majkama. Međutim, također se može prilagoditi umjetnicima tijekom procesa hranjenja.
 2. Dok jedete, lagano ga povucite za bebu.
 3. Razgovarajte s njim: nazovite ga nježnim imenima, pokušajte prenijeti svu vašu ljubav i nježnost kroz glas.
 4. Stroke novorođenče tijekom hranjenja - to će vam omogućiti da stvorite bliski tjelesni kontakt, što nije dovoljno za umjetne žene.
 5. Jedna od prehrambenih prednosti mješavina je interakcija novorođenčadi s drugim rođacima, osobito s papom, koji mu također može dati miješanu bočicu. Međutim, za izgradnju emocionalne veze s majkom, ona mora hraniti bebu tijekom prvog mjeseca života.

Takva je tehnika hranjenja novorođenčadi s mješavinom. Ako naučite kako to ispravno raditi, izbjeći ćete mnoge neugodne trenutke koji se smatraju nedostatkom umjetne prehrane.

Prilagođena hrana je što je moguće bliža majčinom mlijeku. Emocionalna komunikacija i bliski fizički kontakt također se mogu postići. Tako da nema problema. Nekoliko dodatnih korisnih savjeta kako bi se to riješilo otklonit će posljednje sumnje.

Mala nijansa. Tijekom pauze usred hranjenja mješavine, kada pomažete djetetu da upali zrak, ne biste ga stavili na koljena sa svojim trbuščićem, iako je ova metoda prisutna i koristi se u praksi. Da, zrak će izaći, ali pritisak koji se vrši u takvom položaju na probavnom traktu djeteta može uzrokovati poremećaje u svom radu.

pravila

Slijedeći sve gore navedene savjete, možete brzo naučiti pravilno hraniti novorođenče s mješavinom boca. Ako imate bilo kakvih sumnji, uvijek se možete posavjetovati s liječnikom ili pogledati popis općih preporuka.

 1. Ne ostavljajte samo novorođenčad s bočicom.
 2. Povremeno promijenite bradavicu - kako deformira i nosi.
 3. Pratite rok trajanja mješavine.
 4. Ne hranite dijete u depresivnom ili nadraženom stanju. Prvo se trebate opustiti i smiriti. Novorođenčad vrlo suptilno osjećaju raspoloženje svoje majke. Bit ćete napeti - beba će također biti zabrinuta.
 5. Nemojte hraniti bebu ako vrišti ili plače, tako da ne guši. Pokušajte ga najprije smiriti.
 6. Imajte na umu da je mješavina teža i dulja probavljala djetetov trbuh nego majčino mlijeko. Stoga, interval između hranjenja mora biti najmanje 3 sata.
 7. Bočica i bradavica su dezinficirani za svaki obrok.
 8. Nemojte ostavljati mješavinu bez mlijeka do sljedećeg puta.

Sve te nijanse, kako hraniti novorođenče s mješavinom, vrlo su važne za njegov daljnji razvoj i zdravlje. Ako je sve učinjeno prema preporukama stručnjaka, oslanjajući se na individualne konzultacije dječjeg pedijatara, neće se pojaviti nikakvi problemi.

Ne biste se ni trebali brinuti da vam mrvica nema majčino mlijeko. Moderna dječja hrana je prilagođena novom probavnom traktu malog tijela i sadrži veliku količinu korisnih i hranjivih tvari potrebnih za normalan razvoj. Hranite djetetu pravu kvalitetu, pažljivo odabrane smjese - i on će vas oduševiti svojim dobrim zdravljem i neukrotivom energijom.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Umjetna hrana: kako hraniti mješavinu novorođenčadi

Umjetno hranjenje novorođenčadi preporučuje se u odsutnosti majčinog mlijeka ili nesposobnosti primjene prirodnog hranjenja. Kako ga pravilno organizirati kako biste umanjili rizik za tijelo bebe? Što hraniti i koliko? Kako napraviti psihički kontakt s mrvica? Odgovori u preporukama pedijatara i savjetnika za dojenje.

U suvremenom društvu, pitanje kako hraniti dijete odlučuje se nedvosmislenim izborom u korist dojenja. Prirodno hranjenje do dvije godine preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, kao jedina vrsta hrane koja je sto posto sukladna potrebama djetetovog tijela.

Brojne su studije potvrdile da samo majčino mlijeko ne opterećuje probavni sustav i ne uzrokuje poremećaje u svom radu. Njegov sastav je savršeno uravnotežen za određeno dijete s njegovim osobnim karakteristikama. Ona zadovoljava ne samo potrebu za hranjivim tvarima, nego također daje tijelu imunološke čimbenike, hormone, enzime koji se ne mogu umjetno dobiti i "izoštriti" u najsavršeniju mješavinu.

I konačno, majčino mlijeko i proces usisavanja postaju za bebu i način hranjenja te način da se riješe strahova i boli, mogućnost najbližeg i nužnog kontakta s majkom.

Ali postoje situacije u kojima dojenje nije uspjelo. To se olakšava objektivnim i subjektivnim razlozima.

Zašto nema mlijeka

Potpuno odsutnost majčinog mlijeka, u kojem se nužno uvodi umjetno hranjenje, naziva se agalaktija. Suprotno popularnom mišljenju da su mnoge žene osjetljive na agalaktiju, savjetnici HB kažu: nije. Stručnjaci međunarodne organizacije La Leche League tvrde da se pravi agalaktiju promatra u ne više od 1-2% mladih majki. To je uzrokovano ozbiljnim hormonalnim poremećajima u ženskom tijelu.

U drugim slučajevima, razlog za nemogućnost organiziranja dojenja leži na sasvim drugačiji način.

 • Odvojeni boravak majke i djeteta. Nedostatak slobodnog pristupa djeteta na prsa nakon rođenja ne dopušta pravilno stvaranje laktacije. Ako žena ne dekantira grudi, dolazak mlijeka u prirodna razdoblja i dovoljno volumena postaje nemoguć.
 • Medicinske preporuke. U nekim slučajevima, majci je zabranjeno dojenje. Često se takve preporuke daju ženama s metaboličkim poremećajima, bolesti srca, jetre i drugih patologija unutarnjih organa. Prema WHO, ovi uvjeti nisu apsolutne kontraindikacije na dojenje. Postoje samo dva istinska razloga zašto žena ne može prirodno hraniti: HIV infekciju i otvorenu tuberkulozu, pri čemu zdravlje majke predstavlja opasnost za zdravlje djeteta. U drugim slučajevima, kada je žena bolesna ili uzima lijekove, ona može organizirati dojenje nakon oporavka.
 • Mama je nevoljko. Može biti povezano s osobnim negativnim iskustvima, "dobrim" savjetom srodnih srodnika. Odluka se često pod utjecajem medija, potičući smjesu, kao prikladniju alternativu dojenju.

Izmiješajte odabir

Ako su svi prednosti i mane odmjereni, a umjetno hranjenje djeteta je neizbježno, potrebno ga je organizirati prema pravilima. Tri su od njih:

 • odabir miješanja;
 • određivanje režima i volumena hranjenja;
 • organizacija hranjenja.

Glavni kriterij za odabir proizvoda za hranjenje trebao bi biti preporuka pedijatra. Postoje mješavine prikladne za zdrave bebe i djecu s poremećajima probavnog sustava, alergijskom dijatezom, preranom mrvicama.

Prilagođene mješavine

Proizvedeno od kravljeg mlijeka u kojem se proteinski sadržaj dječjeg tijela smanjuje uvođenjem komponente sirutke. Za bebe prvog dana života namijenjene su mješavine primarne ili početne formule. Označeni su brojem 1 u naslovu, na primjer, "Nutrilon 1" ili "Baby 1".

Sadrže važne komponente: aminokiseline, taurin, polinezasićene kiseline. Proizvođači ih obogaćuju velikim "skupom" vitamina i elemenata u tragovima, kao i ugljikohidrata u obliku lako probavljivog šećera: laktozu ili saharozu.

Kada je beba stara pola godine, treba unijeti prilagođenu smjesu s oznakom "2" ili s "sljedećom formulom". Količina proteina u njemu je veća nego u primarnoj, a više ugljikohidrata da zadovolje energetske potrebe odraslog djeteta.

Proizvođači također nude univerzalno prilagođene mješavine za bebe od nula do dvanaest mjeseci. Kazein ili proteini sirutke dominiraju u njihovom "prosječnom" sastavu.

Prilagođene mješavine mlijeka

Od prilagođenih mliječnih formula oni se razlikuju po kvaliteti proteina. Podvrgava se bakterijskoj fermentaciji. Formulacija kiselo mlijeka je bliža majčinom mlijeku od mliječnih proizvoda, jer je protein u krvi.

Zahvaljujući ovom tretmanu, manje je opterećivanje nezrelog želuca mrvica i brzo se apsorbira u crijevu. Koštana komponenta pomaže u stvaranju pravilne crijevne mikroflore jer je zasićena bakterijama mliječne kiseline.

Pedijatri preporučuju uvođenje prilagođenih mješavina fermentiranih mlijeka u bebe s manifestacijama disbakterioze, slabije stolice, alergijske diateze. Možete ih koristiti kao trajnu snagu za slabe, prerane bebe. I periodično kako bi se spriječilo disbakterijsko djelovanje kod djece koja su primila prilagođenu mliječnu formulu.

Neupadljive mješavine mlijeka

Za pripremu tih smjesa koristite svježe i praškaste mlijeko životinja. Količina proteina u svom sastavu je mnogo puta veća nego u majčinom mlijeku. Prikazan je kazein, koji je strano djetetovom tijelu, koje probavni sustav bubrega ne može probaviti zbog nedostatka odgovarajućih enzima. Kao rezultat toga nastaju opasne situacije: od trajne disbakterioze s trajnim probavnim poremećajima do nedovoljnog porasta tjelesne težine u dojenčadi i njenim razvojnim kašnjenjem.

Pri odabiru mješavine za bebu, razmotrite sljedeće nijanse.

 • Kvalitetni proizvod ne može biti jeftin. Prilagođeno mlijeko i mliječne mješavine - rezultat ozbiljnih znanstvenih istraživanja. Njihove komponente su skupe pa je gotov proizvod skup. Na žalost, to često čini ih neprihvatljivim za obitelji s malim i srednjim primanjima. Ali da se spasi na kupnju mješavine je apsolutno nemoguće. Time se eliminira mogućnost zdravog rasta i razvoja vašeg djeteta.
 • Ugledna proizvođačka vrijednost ugleda. Odabirom mješavine obratite pažnju na poznate robne marke. Rizik za kupnju niskokvalitetnog proizvoda u ovom slučaju je niži.
 • Univerzalna mješavina apsorbira se još gore. Za dijete iz prvog mjeseca života više je poželjna "početna" formula prilagođena njegovim potrebama.
 • Smjesa nije izdržljiva. Pazite da je rok trajanja proizvoda dovoljan. Otvoreni spremnik može se čuvati na suhom i tamnom mjestu do tri tjedna. Ne možete staviti suhi proizvod u hladnjak jer će ga utisnuti.

Načelo "skuplje, bolje" u izboru smjesa za umjetno hranjenje radi u cijelosti. Najskuplji uzorci sadrže ne samo "standard set" komponenti već i dodatne sastojke, na primjer, linolensku kiselinu za razvoj mozga djeteta ili karnitina, koji potiče apsorpciju masti.

Tehnika umjetne hranidbe

Pitanje kako se hraniti mješavinom novorođenčeta određeno je povratnim informacijama i preporukama pedijatara. Nije preporučljivo pribjeći se tehnici slobodnog hranjenja, slijedeći primjer dojenja "na zahtjev".

Kompozicije proizvoda su u osnovi različite. A ako majčino mlijeko ne stvara opterećenje na probavnom sustavu, čak i uz čestu potrošnju, mješavina nije samo "lagana". Nakon jela, djetetovo tijelo treba vremena da probavi hranu.

režim

Pridržavajte se režima hranjenja za vrijeme bebe na umjetnoj hrani.

 • Od rođenja Svakih 3 sata dnevno s šest sati pauze noću. Broj hranjenja dnevno doseći će sedam.
 • Od tri mjeseca. Svakih 3,5 sati dnevno sa šest sati pauze noću. Tako će tijekom dana zahtijevati šest hranjenja.
 • Od šest mjeseci. Moderna pedijatrija ne preporučuje prebacivanje vremena uvođenja komplementarne hrane u dječjoj umjetnosti. Kao i kod dojenčadi, poznanstvo s prvim proizvodima djeteta treba započeti u dobi od šest mjeseci. Postupno, jedno hranjenje zamjenjuje kašu ili pire od povrća. A broj hranjenja dnevno bit će pet svaka četiri sata s osam sati pauze za spavanje.

Priprema mješavine

Za pripremu smjese za uporabu mora biti u skladu s preporukama proizvođača. Suha hrana zahtijeva vrenje ili uvođenje tople vode i miješanje dok se ne otopi. Također su prikazane tekuće smjese spremne za upotrebu, koje su dovoljne za zagrijavanje u vodenoj kupelji.

Pravila za umjetno hranjenje za bebe prve godine života.

 • Temperatura proizvoda treba biti 37-38 ° C. Ako se smjesa prethodno kuha, mora se ohladiti na prikladnu temperaturu. Za pripremu hrane za dijete trebao bi ga unaprijed hraniti na vrijeme.
 • Ulijte hranu treba biti u steriliziranim posudama. Prisutnost patogenih mikroorganizama u boci može potaknuti neispravnost gastrointestinalnog trakta djeteta.
 • Rupa u bradavici ne smije biti velika. Mješavina ne bi smjela slobodno izliti iz njega i ispadati kapljice. Idealno je koristiti dude s rupom prilagođenom dobi djeteta. One se mogu kupiti u ljekarnama.
 • Tijekom hranjenja stavite bocu pod kutom. Time se eliminira mogućnost da dijete proguta zrak, što dovodi do povraćanja i povraćanja.
 • Spremite smjesu 2 sata na sobnoj temperaturi i 24 sata u hladnjaku. U umjetnoj prehrani ne postoje komponente koje potiskuju rast patogenih mikroflora u kojima je bogato dojeno mlijeko. Stoga je vrijeme skladištenja ograničeno.

Kontaktirajte s mamom

Čini se da su bebe - umjetnici manje potrebni za majčinsku njegu nego bebe. Doista, svaki član obitelji može ih hraniti, a kad su mrvice loše, bradavica će ga utješiti.

Psiholozi upozoravaju da je ovaj pristup opasan. Boca s bradavicom može zamijeniti majčinu dojku, ali ne i majku. Inače, kada dijete odrasta, neće vam se pružiti za pomoć, pomoć i tražit će utjehu "sa strane". Bliska psihološka povezanost koju majke i bebe doživljavaju, redovito se primjenjuju na njihove grudi, također je moguće zajedno s mrvicama na umjetnoj hrani.

Dobro rješenje bilo bi beba masaža, koju majka može sami svladati. Dijete ne smije ostati sama kada je budan. Vrijeme je za blisku komunikaciju i šetnju. Taj pristup pomoći će djetetu da shvati da je sa svojom majkom povezana njegova radost, osjećaj sigurnosti, sigurnosti, topline.

"Djetetu ne treba da percipira bradavicu kao samostalan subjekt", nastavlja stručnjak AKEV Maria Gudanova. "Trebala bi biti povezana samo s mamom." Zato pridržavajte se sljedećih pravila pri hranjenju i organiziranju režima mrvica.

 • Služi samo mama. Nemojte davati hranjenje drugim rođacima. Što više ljudi sudjeluje u tome, to je niža razina povjerenja u bebu.
 • Mama nudi mačja. Ne ostavljajte dijete samo s bradavicom. Samo bi trebalo sisati ruke, okrećući se licem prema tebi.
 • Dijete spava u naručju. Nakon hranjenja, dajte bebu bečaku i pričekajte da zaspi. Izvadite bradavicu iz usta i stavite u krevetić.

Čak i ako nema mlijeka u dojci, dijete ga može sisati. Stručnjaci međunarodne organizacije o dojenju ukazuju na kombinaciju umjetnog hranjenja novorođenčadi s SNS sustavom. To je meka boca dizajnirana da se napuni smjesom. Na bočicu je pričvršćena cijev, čiji vrh je pričvršćen na majčinu bradavicu.

Postupak hranjenja smjese u isto vrijeme u potpunosti blizu prirodnog hranjenja. Crta je na rukama, u bliskom kontaktu s majkom, usisava dojku, istodobno prima mješavinu. Korištenje SNS sustava pruža još jednu veliku priliku - priliku za uspostavljanje punog dojenja.

Kada se dojka stimulira nekoliko mjeseci nakon isporuke, započinje proces opuštanja, tj. Obnavljanje dojenja. On će dopustiti bebi da se prebaci na miješano hranjenje. A onda potpuno ili bitno zamijenite umjetnu smjesu s majčinskim mlijekom, što je neprocjenjivo za zdravlje mrvica.

Sve o dječjoj hrani

Da bi dijete odraslo zdravo, razvijalo se ispravno, treba mu dobra ishrana od prvog dana njegova života. Idealna hrana za bebe je majčino mlijeko, pa biste trebali pokušati na svaki način produžiti razdoblje dojenja. Nažalost, to nije uvijek moguće.

Kada majka nema dovoljno ili nimalo mlijeka, potrebno je posezati u miješanu ili umjetnu hranu. Možete kuhati dječju hranu kod kuće, koristeći suhe proizvode od mlijeka, proizvedene posebno za dojenčad. Neka mame ne zbune gotovu skupu uvezenu dojilačku mliječnost na policama ljekarni i trgovinama. Domaća kuhana dječja hrana nije gora, u isto vrijeme jeftinija.

Ali čak i ako je dijete u potpunosti osigurano majčinim mlijekom, od pet mjeseci više ne može zadovoljiti potrebe rastućeg organizma. Morate početi krutu hranu i postupno uvodi u prehranu raznih biljnih purees, mlijeka kaša, a sa sedam mjeseci - od povrća i mesa juhe.

Osim toga, sva djeca, bez obzira na vrstu ishrane, sa 1-1,5 mjeseca trebao dobiti sokova: prvo jabuka, crni ribiz, nakon dva mjeseca mrkve, trešnje, marelice, sa tri mjeseca može dodati šljiva.

Provjerite dječja hrana kompletan, raznolika, ukusna pomoći suhe mliječnih proizvoda u izobilju nude trgovačkih lanaca, voća i povrća čuva. Sve je to napravljeno od visokokvalitetnih prirodnih proizvoda. Za sokove, pire krumpir, juhe koriste samo odabrane plodove, voće i povrće.

Tehnologija proizvodnje osigurava maksimalno očuvanje vrijednih kvaliteta proizvoda. Samo je količina vitamina ponešto smanjena, ali ti gubici su znatno manji nego kod kuće kuhanja. U konzerviranom voću i povrću, sastav vitamina nadopunjuje se askorbinskom kiselinom. Gubitak vitamina u mliječnim proizvodima može se nadoknaditi davanjem vitamina za dijete kao što je propisao liječnik.

Korištenje konzerviranog voća i povrća je posebno korisno u proljeće i rano ljeto, kada je nova žetva je još uvijek tamo, a stari voće i povrće su već dosta vitamina.

Također je vrlo važno da se konzervirani proizvodi protrljaju, a zatim u posebnim strojevima - homogenizatorima - dovedu do konzistencije kreme. Takva konzistencija olakšava apsorpciju i, prema tome, najpotpuniju apsorpciju. Suhi mlijeko i konzervirani proizvodi gotovo su jednako dobri kao i prirodni.

Čak i ako dijete jede samo konzerviranu hranu od rođenja, dijeta se ne smije razlikovati od hranjenja sa svježom hranom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada i koliko količina svakog novog tipa proizvoda treba dati, koje bi se vitamini trebali uzimati i u kojoj dozi.

O smjesama suhog mlijeka

Kod kuće, cijelo mlijeko u prahu, mlijeko s niskim sadržajem mlijeka, mliječne formule i žitarice mlijeka koriste se za dječju hranu.

Ako je suho mlijeko u prahu razrijeđeno vodom u određenom omjeru (1/7), dobit ćete tzv. Rekonstituirano mlijeko, tj. odgovara u sastavu uobičajene.

Kuhati, na primjer, 200 grama rekonstituiranog mlijeka, potrebno je uzeti jednu žlicu i jednu žličicu mlijeka u prahu i otopiti u čaši vode. Učinite to bi trebao biti sljedeći: prvo, ispuniti cijeli dio praha oko četvrtine šalice vruće vode i samljeti do kremaste mase, a zatim ulijte preostalu vodu i stalno miješajući, dovesti do kuhati.

Za dijete do tri mjeseca, rekonstituirano mlijeko, kao i prirodne krave, dano je samo u razrijeđenom obliku. To znači da za svaki dio praha ne smije pasti sedam, već više dijelova vode. Koliko točno - liječnik će naznačiti. Samo od tri mjeseca dijete može primati nerazrijeđeno (1/7) mlijeko.

Ponekad, očito nesvjesno, za hranjenje savršeno zdravih beba koriste smanjeno masno mlijeko. To se ne bi trebalo učiniti. Ovo mlijeko namijenjeno prehrani u prehrani u gastrointestinalnim traktima i koristi se samo na recept.

U sastavu mješavina suhog mlijeka tipa B postoji jedan dio izlučivanja žitarica, dva dijela mlijeka u prahu i malo šećera.

Da biste dobili 200 grama rekonstituirane mliječne mješavine, trebate sipati dvije i pol čajne žličice praha, uz miješanje, uz čašu tople vode, staviti na vatru, kuhati i kuhati tri minute. Smjesa se može pripremiti cijeli dan. Vrlo je pogodno odmah ga uliti u boce prema broju hranjenja i staviti je u hladnjak ili na drugo hladno mjesto i samo zagrijati prije uporabe.

Žitarice od suhog mlijeka također sadrže mlijeko u prahu i grizu ili heljdu, rižu, brašno od zobenog brašna, kao i šećer. Recept pripreme obično se navodi na pakiranju.

Pored suhih mliječnih prerađevina, industrija proizvodi i odvojeno brašno iz iste žitarice, redovne i utvrđene. U kaši od brašna, više bjelančevina, mineralnih soli i drugih tvari potrebnih za tijelo, nego u cijeli žitarice. Brašno se ne treba dugo kuhati i čistiti: nakon 5 minuta kuhanja, dobiva se kremasta masa koja djeca lako jedu.

Posuđe od suhih mliječnih proizvoda ne razlikuje se od hrane pripremljene od svježeg mlijeka.

Ponekad su majke zabrinute da se mliječne formule ne potpuno razgrađuju, oni se precipitiraju. To je zato što se suha hrana uskladištena nepropisno: sposobni su apsorbirati vlagu iz okoline, što smanjuje njihovu topljivost. Mogu se konzumirati takve smjese, ako naravno, rok trajanja naveden na pakiranju nije istekao. Kod kuće pokušajte držati smjese na suhom mjestu.

Voće i povrće konzervirana hrana.

Tijekom cijele godine, naročito zimi ili proljeća, kada ima malo svježeg povrća, možete ispravno napraviti dječji meni za prvu godinu života. To vam može pomoći u konzerviranju sokova od voća i povrća, voća i povrća, juhu od povrća i mesa.

Sokovi su nejasni, tj. koji je sadržavao drobljenu pulpu voća i bobičastog voća, i pojasnio. I u tim i na drugima postoje mineralne soli, mikroelementi, vitamini, ali u neklarificiranim sokovima postoji još nekoliko, stoga, ako postoji izbor, treba im dati prednost.

Želim upozoriti na jesti sok od jagoda i jagoda. U maloj djeci, ti sokovi mogu izazvati manifestacije exudativne diateze, stoga je bolje da ih ne daju do godinu dana, a zatim pažljivo ući u dijetu, počevši od jedne ili dvije žličice.

Sok od grožđa ne smije se davati do devet mjeseci: to uzrokuje povećanu fermentaciju u crijevima.

Konzervirane sireve voća i povrća korisne su kao prva komplementarna hrana, osobito za preranu djecu, koja pate od hipotrofije (težine ispod dobne norme), rakova, eksudativne diateze.

Za bebe koji primaju mješovitu ili umjetnu prehranu, kako bi se vratili nedostatak mineralnih soli i vitamina, voćni kaše mogu se dati od dobi od dva mjeseca, počevši od čajne žličice i povećavajući udio na 50 grama u otprilike tjedan dana.

Djeca koja pate od zatvora, korisno sačuvana pire krumpir od suhe šljive. Dio ne smije prijeći dva (do kraja godine - četiri) čajne žličice dnevno.

Pire od voća i povrća može se koristiti kao zasebna jela i u kombinaciji s drugim prehrambenim proizvodima. Na primjer, u bilo kojem kašu od mlijeka možete dodati jabukovače, pire od mrkve i pire od svježeg povrća, na primjer, krumpira, konzerviranog pire bilo kojeg povrća. Da bi dijete moglo jesti odgovarajući dio žitarice, ne dodajte previše voćnog kaše - ne više od 20 grama (puna žlica).

Za bebe koji su na mješovitoj ili umjetnoj hrani, odmah prije hranjenja korisno je dodati oko 10 grama (dvije žličice bez vrha) pire od voća ili povrća - jabuka, marelica, šljiva, mrkva u bocu s mlijekom ili mliječnom formulom.

Pire od povrća - dobar prilog za mljevenu govedinu

Posebno hranjiv i ukusan pire krumpir, u receptu koji uključuje razno povrće. Djeca ih jedu lakše od samog pecenog tikvica, grašak, zeleni grah. Grašak i grah su bogati proteinskim biljkama, mastima, pektinima, ali imaju specifičan okus. Da biste ga neutralizirali, možete dodati pire od jabuke ili mrkve na masline grašak ili grah.

Povrće i voćni kaše trebaju se zagrijati prije uporabe. Banka bi trebala biti odvojena, pokrivena istim poklopcem, stavljena u tavu s toplom vodom, stavljena na malu vatru i držala na njemu sve dok se sadržaj posude ne zagrije do oko 40.

Ako nema ulja konzerviranog povrća (formula se obično označava na pakiranju), dodaje se prije posluživanja (oko pola žličice, žlicu na 100 grama).

Konzervirane juhe od povrća i juhe od povrća i govedine, piletina, jetre su vrlo hranjive, jer kombiniraju povrće s mesnim proizvodima. Juha s jetrom je korisna, na primjer, za djecu koja pate od anemije (anemija), rakova. Preporuča se dati, počevši od sedam mjeseci, čak i ako je dijete hranjeno majčinim mlijekom.

Svaka juha, postavljena u staklenku u tavi, razrijeđena vrućim bujonom (meso, povrće) ili vodom po stopi od 150 grama tekućine na 200 grama konzervirane hrane i grijana, ali ne kuhana. Preporuča se staviti krutve ili krutonske bijelog kruha, izrezati na male komadiće u grijanoj juhi, tako da se brzo natopaju.

Juhe od povrća, nerazrijeđene, također se mogu koristiti kao prilog za jela od mesa.

Ponekad se majke, zahvaljujući svim prednostima homogeniziranog povrća, daju kao glavno jelo ili bočnu jelo i djeci starija od godinu dana. To je nepoželjeno to učiniti, budući da dijete ovog doba već treba žvakati hranu. Voćna homogenizirana konzervirana hrana može se dati trećoj djeci bilo koje dobi, pa čak i odraslih.

Koliko puta dnevno hraniti novorođenče s mješavinom?

Što je umjetno hranjenje?

Pravila odabira

 • sastav prehrane
 • odraslih beba
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.

Razlozi zamjene

 1. Alergija na pripravak (jak osip).
 2. Zahtijeva drugu prikladnu za dob.
 3. Zbog bolesti (zahtijeva poseban sastav s ljekovitim svojstvima).
 4. Prestanak porasta tjelesne težine.

Koliko često mogu mijenjati umjetne mješavine

 1. Osip može proći sljedeći dan.
 2. U večernjim satima poboljšana je disfunkcionalna stolica.
 3. Trbuh ne ozlijedi sljedećeg jutra.
 4. Nema regurgitacije i slično.

Umjetne mješavine za hranjenje - vrste i sorte

 • suho, tekuće,
 • svježe i fermentirano nadomjeske mlijeka za majčino mlijeko,
 • Redovita (u sastavu sliči malom majčinom mlijeku) i prilagođava se (što je sličnije moguće).

Sorte formule za umjetno hranjenje novorođenčadi

 1. Maksimalno prilagođeno: s najvećim stupnjem sličnosti s majčinim mlijekom.
 2. Vrlo prilagođeno: zahvaljujući prisutnosti taurinske kiseline, prehrana je idealna za preuranjene bebe.
 3. S manje prilagodbe: od suhog kravljeg mlijeka, bez sirutke, ali s ostalim parametrima prilagodbe.
 4. S djelomičnom prilagodbom: bez sirutke, s nepotpunom prilagodbom ugljikohidrata i masti, škroba i saharoze; neprihvatljivo za novorođenčad.
 5. Posebna: za posebne slučajeve kada je potrebna posebna prehrana (bebe s oslabljenim imunitetom, prerano).
 6. Liječenje (bez laktoze, soja, polu-elementarno, s zgušnjivačima - s alergijama, oštećena apsorpcija hrane u crijevima, mala težina, kršenja crijevne flore itd.).

Koliko često hraniti novorođenče s mješavinom - način hranjenja

Kako ući mješavina - pravila kuhanja

Pravila za pripremu mliječne formule i hranjenja

Kako izračunati potrebnu količinu mješavine hrane

 • u prva dva mjeseca života - 1/5 tjelesne težine,
 • u 2-4 mjeseca - 1/6,
 • u 4-6 mjeseci - 1/7,
 • nakon pola godine - 1 / 8-1 / 9.

Koliko hrane treba u jednoj hrani?

Kako hraniti mješavinu bebe

 1. Prije dovođenja praha ili tekućih proizvoda pomiješanih s dječjom vodom treba provjeriti temperaturu rezultirajuće mase (ne smije biti veća od 36,6-37 stupnja).
 2. Važno je napomenuti da beba ne proguta zrak tijekom usisavanja.
 3. Ne koristite neiskorištenu mješavinu.
 4. Dijete bi trebalo biti u polu-vertikalnom položaju.
 5. Nakon jela, jela i mačja trebaju sterilizirati kvalitetu.

Koliko puta na način hranjenja

Pravila za umjetno hranjenje - ostali savjeti

 1. Prilikom kuhanja uzmite smjesu čistom žlicom za mjerenje.
 2. U prvih dana žetve željene količine, dodajte na 10-20 ml. Kada se prehrambeni način bebe "umjetno" poboljšava, broj će biti lakši za podizanje.
 3. Da, mlijeko tijekom umjetnog hranjenja duže je u trbuhu, a stoga se uspostavlja režim. Ali ako je dijete jako zabrinuto oko 15-20 minuta prije hranjenja, nemojte mučiti - hraniti.
 4. Bradavica treba biti s normalnom, a ne velikom rupom - mlijeko ne teče u potocima, već kaplje.
 5. Držite bocu na takav način da mlijeko ispunjava vrat. Inače, gutanje zraka s mlijekom, dijete će zanositi.
 6. Ne ostavljajte ga samo s rogom - gužva može gušiti.
 7. Nemojte se hraniti tijekom spavanja.
 8. Otiđite na kliniku ako primijetite česte regurgitacije, nedovoljno povećanje težine i visinu, česte (više od tri puta dnevno) stolica s neprobavljenim grudima, bilo kakvu anksioznost prije ili poslije jela.

Plus umjetno hranjenje

 1. Možete povjeriti hranjenje vašeg muža ili nekoga iz vaše obitelji i ostaviti na poslu.
 2. Hranivši dijete na taj način, majka zna koliko hrane treba. Budući da odmah primijetite zdravstvene probleme.
 3. Možete, za razliku od majke koje dojite, i dalje jesti kao i prije.
 4. Nisu vam prijeti mastitis i drugi problemi koji proizlaze iz dojenja.
 5. Zbog duže probavljive smjese smanjuje se broj obroka. Dakle, možete posvetiti mnogo više vremena za sebe, svoju obitelj i vaš omiljeni posao!

Nove promocije

Popularni postovi

Kako uzeti goji bobice? Goji plodine - dokazani alat koji pomaže ne samo da poboljšava vid ili ojačava imunološki sustav, već i izgubi težinu. O tome koliko i kako ih piti, pročitajte naš članak.

Prednosti i mane kontracepcije IVF-a U našoj zemlji, problem neplodnosti postao je aktualno pitanje za mnoge parove. ECO je dostojan način izlaska. Saznajte glavne prednosti i nedostatke IVF-a.

Varanje: Nisam kriv, došao je! Govoreći o ljubavnom trokutu sa položaja ţrtve-ţene, naravno, prihvaća se prvo kriv "ovo" koje je privuklo vjernike u mreţu. Netko nadalje gradi logički lanac i počinje razumjeti

Ne smije se: Yevgeny Petrosyan i Elena Stepanenko razveli 65-godišnja Elena Stepanenko podnijela je sudu sudski spor o podjeli imovine koja je zajednički stekla u braku s 72-godišnjim Jevgenijem Petrosyanom. Khamovnichesky sud će razmotriti tvrdnju glumice. Elena namjerava dobiti pic

10 jednostavnih savjeta za sretne roditelje 10 riječi i radnji koje će vam pomoći u komunikaciji s djetetom. Često zaboravljamo na jednostavne radnje i riječi koje nam pomažu u izgradnji odnosa s djetetom, kao i sa voljenima.

Koliko često hraniti novorođenčad mješavinu: savjeti za mame

Postoji veliki plus u hranjenju novorođenčeta s mješavinom - dijete će uvijek biti zajamčeno pun. Roditelji bi trebali dobiti nešto poput časopisa s bilješkama - količini pijane mješavine i vremena. Budite strpljivi i sterilizatori. I zapamtite, vaša malena će odrasti vrlo brzo! Nakon nekoliko mjeseci to će biti sasvim drukčije, i bit će vam dosadno, prisjećajući se tih teških ali važnih dana.

Koliko puta dnevno preporučujemo upotrebu?

Paket već ima upute o tome koliko često možete dati smjesu, jasne preporuke na vrijeme, kao i količinu suhog praha i vode. No, unatoč tome kakvu vrstu proizvođača, sa svim moćima možete slijediti raspored ispod.

Umjetna prehrana

U prvih sedam dana

Dijete se hrani mješavinom od 8-10 puta, pauza je 2,5 sata danju i noću ne duže od tri sata. Ako trebate razumjeti broj, umnožite broj dana (dob) za 70 u slučaju da beba teži manje od 3200 g.

A ako je težina veća od 3200, pomnožite sa 80. Tako dobivate volumen mješavine potrebne za dnevno hranjenje.

Tjedan nakon rođenja

U drugom tjednu, broj obroka je smanjen na 7, pauza postupno doseže 3 sata. Nastojimo osigurati da noćni interval između hranjenja dosegne 6 sati. Volumen po danu je jedna petina težine djeteta, do kraja prvog mjeseca prosječna doza iznosi oko 100 ml.

Od drugog mjeseca

Broj hranjenja sada se smanjuje za još jednu, tako da interval između obroka doseže 3,5 sata, a dnevni volumen može se pronaći dijeljenjem težine djeteta za šest.

Kako dati bebu hranu na rasporedu?

Suha smjesa već je dizajnirana za težinu i starost bebe, ako točno slijedite preporuke, mrvica ne može biti gladna. Ako ste iz nekog razloga još uvijek uvjereni da je dijete pothranjeno, svakako se posavjetujte s liječnikom prije promjene rasporeda.

Nema problema s majčinim mlijekom jer je vrlo lako probaviti. To je sasvim druga stvarna mješavina. Suha mješavina za novorođenče prilično je teška. U usporedbi s majčinskim mlijekom, vrlo je teško probaviti. Pogreška mladih roditelja je da oni mogu odlučiti je li dijete gladno i dati će dio više od norme.

Ali ako dajete bebu dodatni dio ili povećate veličinu, dijete će postati hirovito, pojavit će se kolika i zatvor. Kao rezultat toga, skup viška težine.

Dijete ima dobro raspoloženje, dodaje se težina i povećava rast - to je glavni znak da hrana odgovara novorođenčadi prema pedijatru i roditeljima. Vlažna pelena 12-15 puta na dan također je dobar pokazatelj.

Visoki kvalitetni zdravi san ovisi o mnogim različitim pokazateljima, uključujući temperaturu u sobi i urođenu razinu anksioznosti mrvica. Pa ipak, ako dijete dobro spava, uživa sustinjava bocu, roditelji mogu biti apsolutno mirni - oni čine sve što je u redu.

S druge strane, loš san, nespremnost da jede u jednom ili drugom trenutku razlog je da se posavjetujte s liječnikom. Vjerojatnost je vrlo mala, ali možda je to vaše dijete rođeno s povećanom razinom metabolizma.

Vremenski interval između obroka

U prvim danima interval između hranjenja trajat će 2,5 do 3 sata. Do dva mjeseca povećat će se do šest sati sna. Čini se da beba budi noćni san, ako je njegova težina normalna ili ispod normalne, možete staviti dijete na svoju stranu i dati bočicu. Na taj će način moći piti njegov dio čak i bez napuštanja faze spavanja.

Ujutro, poslijepodne i večeri, interval između hranjenja se ne mijenja. Dopušteno je prebacivanje napajanja samo dvadeset minuta u jednom ili drugom smjeru. Osim toga, novorođenčad se često zbunjuje noću i danju, a neke mrvice spavaju dobro samo u ranim jutarnjim satima i prije ručka - u ovom slučaju prilagodite raspored djetetu.

Provjerite djeluje li mješavina dobro iz bradavice, ako je pravilno odabrano za novorođenče. Rupa su prevelika - dijete će se gušiti i neće sisati. Premalo - zahtijevaju puno truda od djeteta, može se umoriti.

Često, nesvjesno, roditelji žele davati više hrane, tako da maleni ne plače, bolje spavaju, a ne gladuju. Ponekad zbunjuju pojmove skrbi, ljubavi i hrane. Mišljenje rodbine koje stalno osjećaju da dijete želi jesti također ima učinak.

Smacking beba nije znak gladi, nego samo moguća refleksna djelovanja. Veća količina mješavine neće imati koristi ni njegov trbuh ni raspoloženje. Ako dobitak težine udovoljava standardima, vjerujte odabranom proizvođaču, a slobodno vrijeme s mrvicama za komuniciranje.

Nastava mrvica na hranjenje na sat

Kako naučiti bebu da jede na satu:

 1. Ako beba plače, dajte mu bocu vode.
 2. Nemojte odbijati koristiti dude - to će pokriti djetetu potrebu za refleksom usisavanja.
 3. Držite bocu vode malo toplije od sobne temperature. Dijete, s obzirom na sličnu temperaturu s mješavinom, bit će ometano neko vrijeme, ili čak imati vremena za zaspati.
 4. Nemojte žuriti da koristite lijekove za koliku bol i zatvor. Često imaju nuspojave, a zbog njih dijete može plakati i zatražiti bocu.
 5. Pokušajte biti mirni i odmarali. Djeca su vrlo osjetljiva na emocionalnu pozadinu svojih roditelja. Dijete će se smiriti samo zato što mu majka tiho i nježno govori, pjeva pjesmu. Tako je vrijeme za večeru smanjeno za njega.
 6. Dnevna je rutina pomogla mnogim roditeljima da se suoče s stresom prvog mjeseca.

Pridržavanje umjetnog hranjenja vrlo je važno. Možda u početku neće biti lako naviknuti se na raspored i pravila, ali rezultat vas neće čekati - zdravo i sretno dijete svi svuda oko sebe. Slobodno odaberite odgovarajuću kombinaciju bebe, ponudite mu novom čovjeku u razmacima od dva i pol sata, povećavajući dva do tri mjeseca do šest sati u glavnom snu, a onda se prvi smijeh nalazi odmah iza ugla!