8 preporuka o kupanju djeteta, Dr. Komarovsky

Liječenje

Dr. Komarovsky govori o suptilnosti kupanja novorođenčeta.

Mnoge moderne majke poznaju ime dr. Komarovskog, poznatog pedijatra i autor serije popularnih knjiga o zdravlju djeteta. Djevojke razmjenjuju svoje knjige, a na internetu mnogo pozitivnih povratnih informacija.

Pogledajmo njegove glavne preporuke o pravilnom kupanju novorođenčeta.

1. Mi razlikujemo kupanje od higijenskih postupaka.

Ne treba samo kupati dijete ako je prljavo. Glavni cilj vodnih postupaka je da vaše dijete bude zdravo sprečavanjem različitih bolesti, uključujući kožu i virusne.

2. Kupimo bebu u velikom kupku

Najčešće, roditelji opažaju zamisao o kupanju novorođenčadi u velikoj kupelji s oprezom i zato koriste malu kupelj. Kako se obično događa kupanje? U kuhinji su plamenici uključeni u punoj snazi, prozori su zatvoreni, vrata - Bog ne dopusti, dijete će puhati! I u atmosferi blizu vruće i prljave pustinje Sahare, držeći se rukama, malo dijete brzo se uranja u malu bebu. Dijete je još uvijek premalo za prosvjed. I o zdravstvenim prednostima takvog kupanja i nema sumnje.

Koje su prednosti kupanja u velikoj kupki?

Prije svega, kada se nalazite u odrasloj kupelji, dijete se nalazi u poznatom okruženju. I ne iznenađuje: na 9 mjeseci na sličan način "plivao" s majkom u trbuhu. U velikom kupku dijete nije ograničeno u pokretu i može slobodno kretati ruke i noge. I pokret je razvoj. Mišići su trenirani, izdržljivost srca je povećana, a cijelo tijelo je ojačano. Osim toga, nakon aktivnog plopiranja, dijete obično dobro jede i dobro spava na radost mame i tate.

3. Pripremite mjesto za kupanje unaprijed

Na podu kupaonice smo stavili gumenu podlogu tako da ne skliznete i držite dijete u rukama. Možete staviti malu stolicu i plivati ​​dok sjedite, bez zasjenjenja procesa bolova u leđima. Ali sve dok ga ne uhvatite, najprije je bolje bez visokog naslonjača i okupati se ustajući. Ne zatvaramo vrata kupaonice! Ovo je važno. Inače, dijete može imati problema s ušima kada ga izvadite iz kupaonice, jer će doći do snažnog pada vlage.

Prije kupanja morate pažljivo očistiti kupelj. Preporučljivo je ne koristiti nikakve kemikalije kako bi se izbjegle alergije u mrvicama. Najbolje je očistiti kupku običnom soda za pečenje. Dovoljno je temeljito obraditi kupku jednom tjedno, a ostale dane, ako nitko nije oprao ili namočio praonicu u kadi, možete isprati samo kipućom vodom.

Voda za kupanje odgovara najčešćim iz slavine, nije potrebno kuhati. U slučaju da kvaliteta vode nije važno - koristite filtere za slavinu. Sada razgovarajmo o temperaturi vode.

4. Voda treba biti hladna

Velika kupaonica idealna je za kaljenje djeteta. Mnogi roditelji znaju da je ovaj postupak dobar za njihovo zdravlje, ali ne znaju koliko će staro početi. Bolje je početi otvrdnjavati od ranog razdoblja beba života. Obično od trećeg tjedna, kada umbilikalna rana zaliječi i možete početi plivati. Nerazrješena djeca su manje vjerojatno da će se razboljeti, a majke su manje zabrinute i trčanje s njima kroz bolnice.

Prilikom određivanja optimalne temperature za kupanje, imajte na umu da je u novorođenčadi i odrasloj osobi fizička regulacija tjelesne topline drugačija, stoga nemojte se oslanjati na sebe. U tu svrhu koristimo alkoholni toplomjer koji pričvršćujemo na stranu kupke. Dakle, uvijek ćete znati temperaturu vode i, ako je potrebno, moći nadoknaditi toplo ili hladno. I sad smo došli do najvažnijih stvari i odredili temperaturu koju voda treba biti.

Novorođenče može plivati ​​na temperaturi od 26 do 37 ° C bez opasnosti za zdravlje. Ali odmah se uranja u vrlo hladnu vodu i dalje ne vrijedi. Inače, vaša beba se vjerojatno neće zaljubiti u plivanje, a sve vodene postupke će biti popraćene urlikom mrvica i živaca majke. Učite novorođenče postupno. Za početak, neka temperatura vode bude 33-34 ° C, a nakon nekoliko dana smo ga ohladili za stupanj itd.

Ako beba počne djelovati, a zatim varati, sipati vodu toplo, a zatim ga ohladiti tankim strujanjem. Važno je da ovaj postupak sviđaju svi sudionici procesa. Obratite se kupanju u igru. Pjevajte pjesme djetetu, igrajte se s njim. Zatim možete povećati vrijeme prskanja vode. Hladna voda neće dopustiti da se vaše dijete opusti, aktivno će pomicati ruke i noge. Osim toga, učinak hladnoće ima blagotvoran učinak na kožu, povećava protok krvi, tijelo postaje otpornije na zarazne bolesti.
"src =" http://woman-rules.ru/bitrix/images/1.gif "/>
5. Svakodnevno kupanje djeteta

Čak i ako ste isključili vruću vodu, nema snage, a želite se konačno sakriti u tamnom kutu i opustiti, umjesto da pijete maratone - morate svakodnevno kupati svoje dijete! U nedostatku vruće vode, kuhamo u kantu da napunimo kupku barem pola. Vaši napori neće biti uzaludni. Ulažete u zdravlje bebe.

Sada definiramo idealno vrijeme za tretiranje vode. Optimalno razdoblje je prije noći hranjenja. Nakon što je potrošila puno energije u hladnoj vodi, beba će jesti i spavati satima na kraju sa zadovoljstvom. A mama će imati priliku napokon spavati. Spavanje 5-6, a još više sati za redovite majke novorođenčeta je dar koji ste mogli samo sanjati prije.

Mi radimo masažu, bavimo se gimnastikom

Masaža i gimnastika prije kupanja dodatan je izvor zdravlja za bebu. Trajanje masaže je 10-15 minuta, pogodno mjesto je stol za presvlačenje.

Masažemo u sljedećem redu:

- položili smo gole novorođenče na leđa i udarali noge, a zatim ručice, ali bez napora;

- uključujemo trbuščić i ponovo glačamo noge i ručke, a zatim stražnjice;

- vratite leđa i trzaj trbuščić u smjeru kazaljke na satu s četiri prsta, osim velikog. Zbog toga je prikladno staviti dno ruku na pubis djeteta. Nakon toga, mi udaramo prsa, vrat i glavu;

- sad je sve isto, ali više ne miluje, već istezanje mišića.

Završenom masažom idite u teretanu. Trajanje je također 10-15 minuta. Polagano uvijte, ispravite, razvijajte zglobove nogu. Idite na ručke i učinite isto. To je sve, nastavite s vodenim postupcima.

7. Pravilno organizirati postupak kupanja

Uronite dijete u vodu tako da samo glava ostaje na površini. Ako voda dođe u uši - ne brinite, nema opasnosti u njemu. Obično kupajte dijete na sljedećim mjestima:

Plutamo na leđima. Držimo samo glavu mrvica: mali prst pod vratom, ostatak prstiju drži stražnji dio glave. Primjetit ćete da se na takvom položaju torzo djeteta ne potone, ali pluta na površinu. Stoga, druga ruka uranja tijelo u vodu.

Pluta na trbuhu. Mi dijelimo palac i indeks prstiju jedne ruke tako da brada djeteta odgovara. Držimo samo glavu.

Sjedimo. Iznenađujuće, ispada da u velikom kupku dijete može već sjediti u neonatalnom razdoblju.

Približno trajanje vodenih postupaka u početnoj fazi je 15 minuta, a do kraja 4 tjedna povećavamo se na 20-25 minuta. Ali nemojte zaboraviti slijediti reakciju bebe, ako beba mirno pliva više od dodijeljenog vremena, onda produžimo postupak, ali je besmisleno okupati više od 40 minuta. Također pogledajte kako novorođenče reagira na temperaturu vode. Ako leži opušteno, ne pomiče se i zijevava na cjenkanje, onda je voda za njega topla i stoga se i dalje može ohladiti.

U slučaju da beba ne voli plivati, a plakati, onda eksperimentirajte s trajanjem, temperaturom ili vremenom kupanja. Na primjer, okupajte sat vremena nakon što je dijete jede. Sjećamo se zlatnog pravila - bez nasilja, pa pokušavamo pronaći optimalne uvjete.

Obratimo se higijenskim postupcima. Moja beba na kraju kupanja. Sapun ga ravno u vodi s bebom šamponom ili sapunom, a onda je sve jednostavno. Jedan roditelj drži dijete pod rukama, a drugi naliježe na kantu vode. Vrijeme je za sušenje.

8. Ne obrišite bebu u kadi

Uzmemo prepone pazuha, stavimo pelenu na glavu i odnesemo mokro u dječju sobu na stol za presvlačenje. Pelena bi trebala biti dovoljno velika da omota bebu u njemu. Ovo je još jedno tajno otvrdnjavanje. I sada nemojte brisati i upijati kožu tako da se osuši.

Nakon što je novorođenče je presušio, biti tretirani s biljnim uljem, kuhana u vodenoj kupelji ili posebne djeca sve maslinovog kožni nabori na tijelo s blazinicom.

Sve! Pročitali ste osnovne savjete dr. Komarovskog o tome kako pravilno okupati i umiriti dijete. Sada zamislite sebe na mjestu mrvicama. On ima dosta napleskalsya i umorni, obrisao ga na suhom, a to je već zagrijati apetit, a to je ukusna Fed majčino mlijeko. Nakon tolikih stvari, možete spavati s čistom savješću i bebom i roditeljima!

Koliko često bi beba trebala biti okupana? Pravila za kupanje djece

Dr. Komarovsky će vam objasniti koliko često morate kupiti bebu i koje su vrste plivanja zapravo. Ovisi o svrsi ovog postupka gdje, kako i koliko dijete određene dobi treba biti u vodi. Također, Evgenij Olegovich će objaviti osnovna pravila za kupanje djece i savjetovati mlade majke.

komentari 2

Da biste ostavili komentar, molimo prijavite se ili se registrirajte.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Kako pravilno kupati bebe?

Kupanje beba je važan ritual koji, ako se provede ispravno, čini roditelje sretnim. Na koji način? Pravilno organizirane vodene postupke potiču dobar san za dijete, što znači da će odrasli ljudi također dobiti bolji san. Uostalom, koja je suština večernjih kupanja novorođenčadi? Učinite tako da je beba umorna, nakon čega će jesti s apetitom i čvrsto spavati.

Zašto je kupanje tako važno?

Problem svih majki je da njihove bake / majke malo izobličuju činjenice o majčinstvu. Dakle, od starijih žena često čujemo da nakon rođenja djeteta nema dovoljno vremena za bilo što, muž odlazi na zabavu, a možete zaboraviti na zdrav san. Ali, ako ste pronašli pravo pristupa odgoju djece, svaka nova majka će imati vremena za opuštanje, raditi kućanske poslove, podizati dijete, obratite pažnju na svog muža i svoju voljenu. A jedna od komponenti tako sretnog majčinstva je kupanje bebe.

Treba imati na umu da se dijete treba okupati samo u velikoj kupki. Na taj način dijete može lako premjestiti svoje ruke i noge, voda u velikoj kupelji ohladi sporije, ovo kupanje pomaže djetetu da troši puno energije. Još jedna vrlo važna stvar je da kada dijete potpuno uronjena u vodu, koja je vidljiva samo svojom glavom, prsima dijete provodi pritisak vode, koji mijenja tehniku ​​disanja. Uostalom, svi znaju da je sve pod vodom oko 6 puta lakše. Uz standardno udisanje, ljudski mišići rade učinkovitije. Stoga, kada je bebino tijelo potpuno uronjeno u vodu, on uzima standardni dah, no pluća se potpuno otvaraju. To pomaže ukloniti prašinu i male čestice koje su se u njima nakupile iz dišnih puteva. Ali što je najvažnije - za vrijeme dijete kupka će biti umorni, gladni i smrznuti, nakon čega on jede s užitkom i zaspati za dugo 8 sati.

Koliko je važna kvaliteta vode?

Kada se pripremate za roditelje, važno je unaprijed misliti kako vodu za dijete čistiti i sigurnije. Nije racionalno kuhati ogromnu količinu vode, pa je najbolja opcija instalirati posebne filtre na vodoopskrbni sustav.

Ako dijete pije vodu dok kupanje izravno iz kupke, trebali biste mu dati vodu prije postupaka s vodom, a zatim će se problem riješiti. U svakom slučaju, tijekom plivanja, mrvice se ne mogu spasiti od gutanja vode. Stoga je bolje voditi brigu o čišćenju s alternativnim metodama unaprijed.

Može li djeca roniti?

Ronjenje, kao dio plivanja, bezopasna je i sigurna procedura. Posebnost djetetovog organizma je da mala djeca imaju aktivni refleks koji uzrokuje grč u dišnom putu kada im voda uđe. To znači da dijete ne može ugušiti vodu, jer se dišni putovi preklapaju zbog tog grčeva. Ako dijete ne zaroni unutar dva mjeseca nakon rođenja, rizik od gušenja se povećava, jer se refleks postupno smanjuje.

Ronjenje s djetetom nužno je gotovo od rođenja, kada se umbilikalna rana odgađa. To bi trebalo biti učinjeno u velikoj kupelji, gdje postoji dovoljno prostora za takve postupke. Ako se roditelji boje eksperimentirati s ronjenjem, bolje je da to ne učinite - bilo koji postupak zahtijeva povjerenje u kretanje. Učenje za ronjenje potrebno je kako slijedi: drži dijete pod ručkom, morate glasno reći, a zatim uroniti mrvice s glavom pod vodom i odmah ga odvesti na površinu „Dive!”. U početku, dijete će plakati, ali nakon tjedan ili dva, ronjenje za bebu više neće biti novina. On će razviti uvjetovan refleks, a dijete će zadržati dah s naredbom "Dive!", Nakon toga će mirno i sa zadovoljstvom podnijeti ovaj postupak.

Je li se beba obrijati u bilju?

Kupanje u bilju je prilično potreba roditelja, a ne djeteta, jer beba može biti okupana u običnoj vodovodi. Osim toga, biljke se koriste za dermatološke probleme, a ako mrvice ih nemaju, onda nema potrebe za biljem bilo. Međutim, ako još uvijek odaberete koja biljna tinktura koja se koristi za kupku bebe, bolje je davati prednost seriji. Infuzija je napravljena prema sljedećem receptu:

 • ujutro se preporuča pripremiti infuziju, tako da u večernjim satima ima vremena za upijanje;
 • čašu sekvence koju morate uliti kipuću vodu u količini od 1 litre i pluto s poklopcem;
 • prije uporabe filtra za infuziju kroz gazu izravno u kupelj napunjenu toplom vodom;
 • Moguće je kupati djecu do dobi od dva mjeseca.

U kalij permanganatu, dr. Komarovsky preporučuje da djeca ne kupaju djecu, jer niska koncentracija je beskorisna, a visoko koncentrirana otopina uzrokuje opekline sluznice i kože.

Kada i kako se okupa novorođenčad?

Dijete koje je donijelo samo iz bolnice mora se okupati prema sljedećim pravilima:

 1. U maloj kupki beba se može okupati odmah nakon porodničke bolnice.
 2. Dok se umbilikalna rana ne izliječi, kupanje treba provesti u kuhanoj vodi.
 3. Optimalna temperatura vode za početak kupanja je 33-34 0 za veliku kupku i 36 0 za malu.
 4. Temperatura vode najbolje se mjeri fototermometrom.
 5. Kupanje bi trebalo trajati najmanje 15 minuta.
 6. Moguće je tjedno smanjiti temperaturu vode za kupanje na 10 ° C.

Ako voda uđe u uši, nemojte paničariti - ona će izliti iz ušnih kanala. Da biste se udobno kupali ne samo za dojenčad, već i za roditelje, možete upotrijebiti posebne napuhavajuće krugove za bebe ili kape s plastičnom pjenom koja podrľava bebu.

Potrebno je svakodnevno kupati dijete. Nakon kupanja, važno je liječiti kožu bebe: ako je suho, hidratizira se s posebnim sredstvom, ako je previše mokro, pojavljuje se pojava pelenskog oštećenja, tretirati ga dječjim prahom ili krema. Ako se beba već oporavlja, onda možete i trebate plivati. Samo temperatura vode trebala bi se povećati za nekoliko stupnjeva.

Razvijajte zdravo dijete, dok ste istinski sretni i puni energije. Dovoljno je promijeniti pristup djeci i svi će biti zadovoljni.

Kupanje novorođenčeta prema Komarovskom


Mnoge moderne majke poznaju ime dr. Komarovskog, poznatog pedijatra i autor serije popularnih knjiga o zdravlju djeteta. Djevojke razmjenjuju svoje knjige, a na internetu mnogo pozitivnih povratnih informacija.

Pogledajmo njegove glavne preporuke o pravilnom kupanju novorođenčeta.

1. Mi razlikujemo kupanje od higijenskih postupaka.

Ne treba samo kupati dijete ako je prljavo. Glavni cilj vodnih postupaka je da vaše dijete bude zdravo sprečavanjem različitih bolesti, uključujući kožu i virusne.

2. Kupimo bebu u velikom kupku

Najčešće, roditelji opažaju zamisao o kupanju novorođenčadi u velikoj kupelji s oprezom i zato koriste malu kupelj. Kako se obično događa kupanje? U kuhinji su plamenici uključeni u punoj snazi, prozori su zatvoreni, vrata - Bog ne dopusti, dijete će puhati! I u atmosferi blizu vruće i prljave pustinje Sahare, držeći se rukama, malo dijete brzo se uranja u malu bebu. Dijete je još uvijek premalo za prosvjed. I o zdravstvenim prednostima takvog kupanja i nema sumnje.

Koje su prednosti kupanja u velikoj kupki?

Prije svega, kada se nalazite u odrasloj kupelji, dijete se nalazi u poznatom okruženju. I ne iznenađuje: na 9 mjeseci na sličan način "plivao" s majkom u trbuhu. U velikom kupku dijete nije ograničeno u pokretu i može slobodno kretati ruke i noge. I pokret je razvoj. Mišići su trenirani, izdržljivost srca je povećana, a cijelo tijelo je ojačano. Osim toga, nakon aktivnog plopiranja, dijete obično dobro jede i dobro spava na radost mame i tate.

3. Pripremite mjesto za kupanje unaprijed

Na podu kupaonice smo stavili gumenu podlogu tako da ne skliznete i držite dijete u rukama. Možete staviti malu stolicu i plivati ​​dok sjedite, bez zasjenjenja procesa bolova u leđima. Ali sve dok ga ne uhvatite, najprije je bolje bez visokog naslonjača i okupati se ustajući. Ne zatvaramo vrata kupaonice! Ovo je važno. Inače, dijete može imati problema s ušima kada ga izvadite iz kupaonice, jer će doći do snažnog pada vlage.

Prije kupanja morate pažljivo očistiti kupelj. Preporučljivo je ne koristiti nikakve kemikalije kako bi se izbjegle alergije u mrvicama. Najbolje je očistiti kupku običnom soda za pečenje. Dovoljno je temeljito obraditi kupku jednom tjedno, a ostale dane, ako nitko nije oprao ili namočio praonicu u kadi, možete isprati samo kipućom vodom.

Voda za kupanje odgovara najčešćim iz slavine, nije potrebno kuhati. U slučaju da kvaliteta vode nije važno - koristite filtere za slavinu. Sada razgovarajmo o temperaturi vode.

4. Voda treba biti hladna

Velika kupaonica idealna je za kaljenje djeteta. Mnogi roditelji znaju da je ovaj postupak dobar za njihovo zdravlje, ali ne znaju koliko će staro početi. Bolje je početi otvrdnjavati od ranog razdoblja beba života. Obično od trećeg tjedna, kada umbilikalna rana zaliječi i možete početi plivati. Nerazrješena djeca su manje vjerojatno da će se razboljeti, a majke su manje zabrinute i trčanje s njima kroz bolnice.

Prilikom određivanja optimalne temperature za kupanje, imajte na umu da je u novorođenčadi i odrasloj osobi fizička regulacija tjelesne topline drugačija, stoga nemojte se oslanjati na sebe. U tu svrhu koristimo alkoholni toplomjer koji pričvršćujemo na stranu kupke. Dakle, uvijek ćete znati temperaturu vode i, ako je potrebno, moći nadoknaditi toplo ili hladno. I sad smo došli do najvažnijih stvari i odredili temperaturu koju voda treba biti.

Novorođenče može plivati ​​na temperaturi od 26 do 37 ° C bez opasnosti za zdravlje. Ali odmah se uranja u vrlo hladnu vodu i dalje ne vrijedi. Inače, vaša beba se vjerojatno neće zaljubiti u plivanje, a sve vodene postupke će biti popraćene urlikom mrvica i živaca majke. Učite novorođenče postupno. Za početak, neka temperatura vode bude 33-34 ° C, a nakon nekoliko dana smo ga ohladili za stupanj itd.

Ako beba počne djelovati, a zatim varati, sipati vodu toplo, a zatim ga ohladiti tankim strujanjem. Važno je da ovaj postupak sviđaju svi sudionici procesa. Obratite se kupanju u igru. Pjevajte pjesme djetetu, igrajte se s njim. Zatim možete povećati vrijeme prskanja vode. Hladna voda neće dopustiti da se vaše dijete opusti, aktivno će pomicati ruke i noge. Osim toga, učinak hladnoće ima blagotvoran učinak na kožu, povećava protok krvi, tijelo postaje otpornije na zarazne bolesti.

5. Svakodnevno kupanje djeteta

Čak i ako ste isključili vruću vodu, nema snage, a želite se konačno sakriti u tamnom kutu i opustiti, umjesto da pijete maratone - morate svakodnevno kupati svoje dijete! U nedostatku vruće vode, kuhamo u kantu da napunimo kupku barem pola. Vaši napori neće biti uzaludni. Ulažete u zdravlje bebe.

Sada definiramo idealno vrijeme za tretiranje vode. Optimalno razdoblje je prije noći hranjenja. Nakon što je potrošila puno energije u hladnoj vodi, beba će jesti i spavati satima na kraju sa zadovoljstvom. A mama će imati priliku napokon spavati. Spavanje 5-6, a još više sati za redovite majke novorođenčeta je dar koji ste mogli samo sanjati prije.

Mi radimo masažu, bavimo se gimnastikom

Masaža i gimnastika prije kupanja dodatan je izvor zdravlja za bebu. Trajanje masaže je 10-15 minuta, pogodno mjesto je stol za presvlačenje.

Masažemo u sljedećem redu:

 • položili smo gole novorođenče na leđa i rukama udarali noge, a zatim ručice, ali bez napora;
 • uključite trbuščić i ponovno udarite noge i ruke, zatim stražnjicu;
 • dalje leđa i trbušni trbuščić u smjeru kazaljke na satu s četiri prsta, osim velikog. Zbog toga je prikladno staviti dno ruku na pubis djeteta. Nakon toga, mi udaramo prsa, vrat i glavu;
 • sada je sve isto, ali više ne miluje, već istezanje mišića.

Završenom masažom idite u teretanu. Trajanje je također 10-15 minuta. Polagano uvijte, ispravite, razvijajte zglobove nogu. Idite na ručke i učinite isto. To je sve, nastavite s vodenim postupcima.

7. Pravilno organizirati postupak kupanja

Uronite dijete u vodu tako da samo glava ostaje na površini. Ako voda dođe u uši - ne brinite, nema opasnosti u njemu. Obično kupajte dijete na sljedećim mjestima:

 • Plutamo na leđima. Držimo samo glavu mrvica: mali prst pod vratom, ostatak prstiju drži stražnji dio glave. Primjetit ćete da se na takvom položaju torzo djeteta ne potone, ali pluta na površinu. Stoga, druga ruka uranja tijelo u vodu.
 • Pluta na trbuhu. Mi dijelimo palac i indeks prstiju jedne ruke tako da brada djeteta odgovara. Držimo samo glavu.
 • Sjedimo. Iznenađujuće, ispada da u velikom kupku dijete može već sjediti u neonatalnom razdoblju.

Približno trajanje vodenih postupaka u početnoj fazi je 15 minuta, a do kraja 4 tjedna povećavamo se na 20-25 minuta. Ali nemojte zaboraviti slijediti reakciju bebe, ako beba mirno pliva više od dodijeljenog vremena, onda produžimo postupak, ali je besmisleno okupati više od 40 minuta. Također pogledajte kako novorođenče reagira na temperaturu vode. Ako leži opušteno, ne pomiče se i zijevava na cjenkanje, onda je voda za njega topla i stoga se i dalje može ohladiti.

U slučaju da beba ne voli plivati, a plakati, onda eksperimentirajte s trajanjem, temperaturom ili vremenom kupanja. Na primjer, okupajte sat vremena nakon što je dijete jede. Sjećamo se zlatnog pravila - bez nasilja, pa pokušavamo pronaći optimalne uvjete.

Obratimo se higijenskim postupcima. Moja beba na kraju kupanja. Sapun ga ravno u vodi s bebom šamponom ili sapunom, a onda je sve jednostavno. Jedan roditelj drži dijete pod rukama, a drugi naliježe na kantu vode. Vrijeme je za sušenje.

8. Ne obrišite bebu u kadi

Uzmemo prepone pazuha, stavimo pelenu na glavu i odnesemo mokro u dječju sobu na stol za presvlačenje. Pelena bi trebala biti dovoljno velika da omota bebu u njemu. Ovo je još jedno tajno otvrdnjavanje. I sada nemojte brisati i upijati kožu tako da se osuši.

Nakon isušivanja novorođenčadi, potrebno je obraditi biljno ulje. kuhano u vodenoj kupelji, ili poseban beba sve pokrivače kože na tijelu s pamučnim slojem.

Sve! Pročitali ste osnovne savjete dr. Komarovskog o tome kako pravilno okupati i umiriti dijete. Sada zamislite sebe na mjestu mrvicama. On ima dosta napleskalsya i umorni, obrisao ga na suhom, a to je već zagrijati apetit, a to je ukusna Fed majčino mlijeko. Nakon tolikih stvari, možete spavati s čistom savješću i bebom i roditeljima!

Volim dr. Komarovskog, njegov je savjet općenito vrlo koristan.
Od prvih dana života našeg malog čuda, okupali su se u kuhanoj vodi, kada je pupak izliječen, počeo dodavati spavaće trave s kamilicom u kupaonicu. hmelj, ulje lavande, takve kupke smiruju bebu prije kreveta, olakšavaju iritaciju i ljuštenje kože.
Moj sin spava tako slatko, naravno, ako mu trbuščić ne smeta.

I bila sam prva kći u Komarovskom Kupali, voljela je i nije ozlijeđena, ali druga ne radi više - nema dovoljno vremena (:
Budite oprezni uljem lavande - može biti alergična.

Dobar dan, pažljivi čitatelji! Čini se da je kupanje takav jednostavan i razumljiv proces. Svi smo čuli da se bebe okupaju u posebnim malim kupkama. Činjenica da temperatura vode mora biti negdje oko 37 stupnjeva. No postoji alternativa o kupanju. I jako mi je žao što sam saznala o njemu tek nakon rođenja drugog djeteta!

U ovom članku ću govoriti o tome kako pravilno kupati dijete. Informacije su preuzete iz knjige dr. Komarovskog i uspješno me je upoznala u naš život. Moram reći, moj stav prema Komarovskom je nejasan. Ja kategorizirano ne podupiremo mnoga njegova uvjerenja (osobito glede odgoja i hranjenja). Na primjer, ovaj je liječnik siguran da djeca ne bi trebala biti ponovno na rukama. da je potreba za nošenjem samo djeca "trikovi". Općenito, autor je daleko od prirodnog roditeljstva. Ali u svemu što se tiče otvrdnjavanja i zdravlja - on je dobar autoritet.

Komarovskyova knjiga, Child Health i zajednički smisao njegovih rođaka pomogla mi je da shvatim kako se bolesti razvijaju, što je rinitis i kakva je funkcija. Kako liječiti akutne respiratorne infekcije, što je općenito. Postoji mnogo korisnih informacija, preporučujem svima čitanje ove knjige. Ne živimo "prema Komarovskom". Dakle, kako održavati temperaturu u stanu od 18-20 stupnjeva nije udobna. Za mene i za supružnika. Djeca se osjećaju sjajno u bilo kojem načinu rada temperature. Naravno, svjež zrak je dobar za zdravlje. Ali morate uzeti u obzir ne samo ovaj aspekt u obiteljskom životu. Pokušali smo nekoliko dana živjeti u "pravoj temperaturi". Ne, ovo nije za nas.

Ipak, načela pravilnog plivanja korijena su u našoj kući. Iako je malo promijenjen.

Što je kupanje?

Prvo što sam shvatio kad sam pročitao knjigu Komarovsky je da možete pristupiti kupanju drugačije. Za neke, to je opuštajuća vruća kupka. I za nekoga - bazen. S obzirom na mali rast vaše djece, možete ih napraviti bazenčićem u kadi. I bit će mnogo korisnije. nego samo da se opustite u ugodnoj vodi.

Dakle, glavna načela kupanja Dr. Komarovsky:

 • dijete se mora aktivno kretati u vodi;
 • voda mora biti hladna (od 27 do 35 stupnjeva, moguće je ispod);
 • vrata kupaonice moraju biti otvorena;
 • treba odmah kupati djecu u velikoj kupki;
 • treba se okupati 15 do 40 minuta;
 • bolje je provesti ove postupke prije spavanja, tako da je beba dobro umorna, dobro jede i onda dobro spava.

Osim toga, liječnik vjeruje da tijelo djeteta mora biti potpuno uronjeno u vodu, tako da je voda pritisnuta na prsima. Ali ovdje smo počeli odstupati od preporuka pedijatara. Činjenica je da je zadržavanje bebe cijelo vrijeme kupanje okrutan test za mame. Sve je to moguće samo ako dijete pliva s krugom. I nema starijih braće i sestara. U našem slučaju to je isključeno. Stoga ne ulijevam puno vode u kadu. No, dijete se može spriječiti tamo dok ja četkam zube u blizini i isprati šminka.

Kako se bebe mogu sami kupati?

Kad je kćer bila mala, nisam joj dopustio da se oko godinu gnjavi u vodi. Činilo mi se da pije vodu, da je još uvijek premalena. Svaki put kad sam je zadržao, ili sam upravo uredio "tuš" - oprao sam tijelo bez vode u kupku. S drugom djecom sve je bilo drukčije. Od dobi od 6 mjeseci lijepo kupuje bez moje pomoći (samo malo gledam sa strane). I sad shvaćam da je moguće početi to raditi još ranije. Najmanje 3 mjeseca.

Sve što je potrebno je dobiti dovoljno vode kako bi dijete moglo ležati na trbuhu (ili stajati na sve četiri) glave podignute i mirno disati. U prvoj kupelji, dijete je, naravno, pokušalo malo vode. Ali Komarovsky kaže: ako je voda ušla u dječji nos, i on je počeo kihati, to je sjajno. Tako on čisti sve.

Međutim, drugi ili treći put, moj sin je već prestao s pitkom vodom. Shvatio sam da je to neugodno. Shvatio sam što je voda i sada čuva glavu veću. Čak je i naučio prevaliti u kadi iz trbuha na leđa, a ne gušiti. Plivanje zaista voli. I imao sam još vremena za brigu za moje lice.

Naravno, morate shvatiti koliko vode ulijeva u kadu. Možda ćete slušati preporuke liječnika. Ili možda pronaći jednostavniju opciju. U prvom "neovisnom" plivanju manje vode. I sljedeći put možete povećati iznos. Beba nužno piju vodu. Ali nemoj se bojati! Inače, kako će shvatiti - što je voda?

Temperatura vode

Liječnik kaže da je voda 27-35 stupnjeva potpuno sigurna za dijete. Sada ne postavljam pitanje na kojoj temperaturi kupujete dijete. Uključujem hladnu vodu i ne stojim pored termometra. Imamo oko 25-28 stupnjeva, moja djeca su prilično udobna. Ali znam da su mnoge bebe navikle na toplinu i da je bolje da se postupno povuku u hladne kupke. U početku sam se također bojao zadržati bebu 20 minuta u takvoj vodi. Ali onda je vidjela da se ne pada i da se smiri. Već dva mjeseca plivamo. Ali s hladnom ili nekim drugim tegobama, učinio bih da voda toplija.

Kakvo je vrijeme za kupanje djeteta?

Preporučeno trajanje vodenih tretmana je pola sata. Ali opet, trebate pogledati dijete. Netko bi bio sretan što bi se mogao okupiti u kadi 40 minuta. Ali za moj osmomjesečni sin, granica je 20 minuta. Zatim se umori i počinje djelovati. U idealnom slučaju, trebate izvući djecu iz vode prije prvih hirovitosti. Pola sata u vodi je sasvim normalno. Ali za novorođenče i 5 minuta - cijelu vječnost! Komarovsky vjeruje da je potrebno već duže kupati bebe od prvih mjeseci. I samo vi možete utvrditi je li stvarnost za vas ili utopiju.

Je li potrebno svakodnevno kupati bebu?

Liječnik preporučuje dnevnu obradu vode. No, koliko često ćete kupiti bebu u stvarnim uvjetima života? Moje mišljenje: ako je to jedino dijete, onda je svakodnevno kupanje uopće teško. I ako ne, u skladu s okolnostima. Svakodnevno pokušavam organizirati plivanje. Ali to ne radi uvijek. Dogodilo se da se režimi djece ne podudaraju. Ta je kći jako umorna za taj dan i rano zaspati. Ili se sin odlučio zaustaviti u vrijeme kada se planiraju vodeni postupci. Ili dugo hodao. došla je kasno, večerala - i bilo je vrijeme da svi upaknu.

Kako napraviti kupanje zanimljivijim?

Ako beba ne voli plivati. Dajte mu više igračaka. I također - žlice, plastične čaše, kontejneri za transfuziju. Moja se djeca zajedno okupaju - a onda definitivno nisu dosadne. Nije potrebno kupiti posebnu "opremu", igračke štapove i plutajuće dupine s motorom. U mom iskustvu, posebne igračke za kupanje gotovo ne uzrokuju interes. No, uzimanje u kupanje vaših omiljenih lutki ili cijelog zoološkog vrta je još jedna stvar. Važno je - da su svi bili udobni i zabavni!

Ako imate bilo kakvih pitanja - pogledajte detaljan videozapis dr. Komarovskog. Također govori o tome koje biljke je bolje kupati bebe i druge detalje.

Recite nam kakvu vodu vaše dijete voli plivati?

Mislim da će majke skrbnike biti zainteresirane za upoznavanje s razvojnim programima "iz kolijevke".

Pretplatite se na ažuriranja bloga i podijelite vezu s člankom o društvenim mrežama. Vidimo se uskoro!

Ovaj je članak vrijedan dijeljenja s prijateljima. PUSH!

Pozdrav vama, većina brige za mame! Nedavno sam spotaknuo na YouTubeu na videu sljedećeg programa poznatog liječnika Komarovskog. On me, kao i uvijek, udario svojim inovativnim pristupom...

Ispalo je da sam znao o vodnim postupcima s bebama do godinu dana je potpuna glupost! Imam šok. Komarovsky o novorođenčadi za kupanje govori potpuno novi način. Možda i ne znate o svojim načelima? Ako da, pa se opustite i oprezno pozovite;)

Naše majke i bake nisu znale kako da nas okupaš...

Pitajte ljubljenu stariju djevojku (mamu ili brižnu baku) o tome kako oprati dijete. Već ste pitali? I ja sam jednom imala nezadovoljstvo slijediti njihov "sadistički" savjet.

U programu, usput, spomenuli su i ove poznate "obrede s tamburinom" preko mrvica. Sjećaš li gdje početi?

 1. Prethodno kuhati deset litara vode tako da je hladno i vruće;
 2. Toplina zraka u kuhinji s plinskim plamenicima tako da je topla;
 3. U bebenskoj kupelji dodajte nekoliko kristala kalijevog permanganata;
 4. Brzo isperite dijete i brzo ga isperite s kuhanom vodom;
 5. Temeljito drobite dijete i svakako nosite kapu za flanel na glavi.

Cijeli proces "kupanja" trebao bi trajati najviše 5 minuta!

Sramim se priznati da sam ja, napredna mlada majka, sudjelovala u takvim glupostima. Sjećam se kako sam stavio ovu neuobičajenu kupku u blizini kamina u sobi, trčala oko kante vode, izmjerila temperaturu mojim lakom, tako da sam bio "mlak" i učinio mnogo drugih glupih stvari.

Nisam ni sumnjao da je temperatura, topla i ugodna za moj lakat, za bebe, blago rečeno, nije baš ugodno. Komarovsky je čak razbio stereotipe o prvom vodenom postupku u mojoj glavi:

 • Voda ne bi smjela biti jednaka 37 ° C;
 • Soba ne smije se prethodno zagrijati;
 • Šamponi i sapuni ne smiju se koristiti više od jednom tjedno;
 • NIJE potrebno za kipuću vodu;
 • NEMOJTE dodati korov i kalijev permanganat u kupelj;
 • Posebna beba kupka NIJE potrebno.

Cijeli ovaj popis me u isto vrijeme učinio sretnim i tužnim. Uostalom, ispostavilo se da kupanje novorođenčadi nije tako težak zadatak kao što sam mislio. Ali istodobno je šteta što sam sve tako naučila tako kasno, jer je moja beba već veća od 4 godine.

No, ako je vaše dijete mlađe od godinu dana, onda imate svu priliku da uživate u večernjim "kupkama" sa svojim roditeljima.

Kako pravilno provoditi vodene postupke kako bi se riješili noćnih hranjenja - bilo je otkriveno nepoznato otajstvo

U svom videu, poznati pedijatar odbacuje stav da dijete treba biti oprano u toploj vodi, pa čak i da se treba probuditi noću za hranjenje!

Vidi također: Kolostrum nakon rođenja je nužna hrana za novorođenče!

Ispada da voda mora biti gotovo jednaka tjelesnoj temperaturi, čak i nešto hladnija - 35,5 ili 36 ° C.

Takva hladna voda je udobna za bebu. Kuhati vodu? - Ne, nemojte kuhati, bolje je postaviti filtar za čišćenje na slavinu.

Prije kupanja trebate laganu masažu, a zatim otkupi dijete, a zatim ga hranite noću. Tada će mladunčad dobro jesti i zaspati do jutra.

Ali pozornost! To bi trebalo biti učinjeno u oko 23 sata, ovo je vrijeme koje je optimalno za boravak u krevetiću. Možete zamisliti, a ne u 20.00 ili 21.00, trebate staviti djecu na spavanje, ali gotovo u ponoć. Još uvijek ne mogu vjerovati!

Također imajte na umu da nema potrebe prethodno zagrijavati zrak u sobi, ona bi trebala ostati udobna - u roku od 29C.

Znaš li zašto stvari nisu ono što smo navikli? Jer, prema Olegu Evgenicevichu, bebino kupanje se provodi ne da se očisti svoje tijelo prljavštine, nego da otvrdne i ojača imunološki sustav! Ispada da mi ne samo da lažemo svoju djecu na pogrešan način, već također ne razumijemo zašto bi to uopće trebalo učiniti.

Očistite dijete bez "deterdženta"

I vi, po izgledu vašeg nasljednika ili nasljednika, kupili ste polovicu ljekarne,

brišući "bez suza" šampona za bebe, tuš gelove koji ne iritiraju kožu, kreme, itd., iz prozora trgovine? Ja sam da!

Temeljito, u dan sam isprao moje nesretne raspasti sa svim tim skupim razvojima pedijatara.

Koliko je novca bačeno, strašno! Gdje je to bio Komarovsky?

Zašto naši lokalni pedijatri nisu rekli da nema sve potrebne potrebe?

Zapravo, zbog čistoće i zdravlja nježne kože bebe dovoljno je sljedeće:

 1. Univerzalni gel za tijelo za tijelo, koji možete prati i glave, i sve drugo, ili možete uzeti jednostavan baby sapun;
 2. Vlažni brisači;
 3. Krema ispod pelene, praha ili škroba;
 4. Dječja ulja za nabore.

Pogledajte bogat asortiman bebe kozmetike za kupanje i nakon toga. Pročitajte recenzije drugih mama i odaberite najbolje za bebu.

Šampon i sapun su dovoljni za uporabu jednom tjedno / dva, salvete mogu brisati magarca i genitalije, a kreme i ulja koristiti samo kada je to potrebno. Na primjer, ako primijetite pelenski osip u prepona ili suhoću u naborima nogu i rukama. Kao što vidite, brigu o djetetu nije tako složen proces, koji nam govore mudre majke i bake.

Odbijemo skupu ortopedsku kupelj i dajemo mladom "Ihtiandru" da osjeti pravu slobodu.

U svakom koraku marketingu oglašavaju male, super kupke koje su korisne i sigurne za krhku kralježnicu, imaju ergonomski oblik i poseban klizanje. Naravno, njihova najvažnija prednost je da su vrlo skupe.

Vidi također: Kada dijete treba držati glavu: norme koje trebate znati

Jeste li već željeli potrošiti dio svoje ušteđevine i pokrenuti nakon takvog korisnog modnog uređaja? Stop! "Škola doktora Komarovskog" ne preporučuje bacanje novca na beskorisne stvari.

Zapamtite slavnu izjavu: "Pokret je život!"? Ta je izjava apsolutno istinita, osobito glede rastućeg organizma. Mali čovjek mora naučiti osjećati svoje tijelo.

No, budući da još uvijek ne zna kako hodati i puzati do određene dobi, najlakši način za to je u vodi.

Utipkajte svoje dijete u pravilnu kupelj i vidjet ćete istinsku radost u njegovim očima kad može razgovarati svojim nogama i rukama.

Osim toga, postoje posebni uređaji s kojima proces kupanja postaje užitak za bebu i njegove roditelje.

Ovo je poseban krug oko vrata Baby Swimmera. Najvjerojatnije ste već čuli ili vidjeli ove: mali krugovi napuhavanja postavljeni su na vrat i podupiru glavu djeteta iznad površine vode. Pročitajte recenzije drugih mumija o tim krugovima i odaberite najbolje za svoj pupsika. Sa takvim krugom možete plivati ​​ne samo u kupaonici već iu moru, gdje će vam biti korisno do dvije godine!

Jedina šteta je da je kupaonica se može koristiti samo do 4 mjeseca, ali to nije zastrašujuće, jer tada možete kupiti niz Swimtrainer crveno - posebno dizajniran za kupanje trening (više o tome će reći u nekom drugom članku).

Pa, konačno, gledaj ovaj legendarni videozapis iz "Babe za kupanje" dr. Komarovskog. i onda sve samo jedan razgovor)

Kupujemo dijete s užitkom i zdravstvenim blagodatima.

Kao što možete vidjeti, proces kupanja može se pretvoriti u omiljeni večernji ritual koji će ujediniti cijelu obitelj. Čak se i tata ne može bojati ovog "životno ugrožavajućeg" događaja. Na primjer, naš mladi otac nije mogao nadoknaditi svog sina bez sudjelovanja.

Pristupite ovom pitanju bez fanatizma i bit ćete nagrađeni snažnim imunitetom vašeg djeteta. Zamislite kako ćete zavidjeti mame iz vrtića, u kojem su djeca bolesna svaka dva tjedna!

Dovoljno je smanjiti temperaturu vode za jedan stupanj svaki tjedan, postupno ga dovedu do 28 ° C (ta je temperatura prihvatljiva za šestogodišnje mladunče), a on će se osjećati ugodno čak iu zimskoj sezoni.

Na ovom krugu. Dođite na blog češće, pretplatite se na ažuriranja i naučit ćete mnogo korisnije informacije. U međuvremenu, podijelite ovaj članak s prijateljima na društvenim mrežama. Uostalom, mnoge majke i dalje poučavaju svoju djecu da se okupaju u kadi.

Oni stoje iznad kupke u "zanimljivoj" pozi dok se leđa ne počinje ozlijediti toliko da se zatamnjuje u očima. Usput, kako se nositi s tim nepodnošljivim bolovima može se naći u ovom članku.

Kako se okupati beba: alternativna ideja o kupanju

Dobar dan, pažljivi čitatelji! Čini se da je kupanje takav jednostavan i razumljiv proces. Svi smo čuli da se bebe okupaju u posebnim malim kupkama. Činjenica da temperatura vode mora biti negdje oko 37 stupnjeva. No postoji alternativa o kupanju. I jako mi je žao što sam saznala o njemu tek nakon rođenja drugog djeteta!

U ovom članku ću govoriti o tome kako pravilno kupati dijete. Informacije su preuzete iz knjige dr. Komarovskog i uspješno me je upoznala u naš život. Moram reći, moj stav prema Komarovskom je nejasan. Ja kategorizirano ne podupiremo mnoga njegova uvjerenja (osobito glede odgoja i hranjenja). Na primjer, ovaj liječnik je siguran da djeca još uvijek ne bi trebala biti nošena rukama, da je potreba za nošenjem samo djeca "trikovi". Općenito, autor je daleko od prirodnog roditeljstva. Ali u svemu što se tiče otvrdnjavanja i zdravlja - on je dobar autoritet.

Komarovskyova knjiga, Child Health i zajednički smisao njegovih rođaka pomogla mi je da shvatim kako se bolesti razvijaju, što je rinitis i kakva je funkcija. Kako liječiti akutne respiratorne infekcije, što je općenito. Postoji mnogo korisnih informacija, preporučujem svima čitanje ove knjige. Ne živimo "prema Komarovskom". Dakle, kako održavati temperaturu u stanu od 18-20 stupnjeva nije udobna. Za mene i za supružnika. Djeca se osjećaju sjajno u bilo kojem načinu rada temperature. Naravno, svjež zrak je dobar za zdravlje. Ali morate uzeti u obzir ne samo ovaj aspekt u obiteljskom životu. Pokušali smo nekoliko dana živjeti u "pravoj temperaturi". Ne, ovo nije za nas.

Ipak, načela pravilnog plivanja korijena su u našoj kući. Iako je malo promijenjen.

Što je kupanje?

Prvo što sam shvatio kad sam pročitao knjigu Komarovsky je da možete pristupiti kupanju drugačije. Za neke, to je opuštajuća vruća kupka. I za nekoga - bazen. S obzirom na mali rast vaše djece, možete ih napraviti bazenčićem u kadi. I bit će mnogo korisnije nego samo da se opustite u ugodnoj vodi.

Dakle, glavna načela kupanja Dr. Komarovsky:

 • dijete se mora aktivno kretati u vodi;
 • voda mora biti hladna (od 27 do 35 stupnjeva, moguće je ispod);
 • vrata kupaonice moraju biti otvorena;
 • treba odmah kupati djecu u velikoj kupki;
 • treba se okupati 15 do 40 minuta;
 • bolje je provesti ove postupke prije spavanja, tako da je beba dobro umorna, dobro jede i onda dobro spava.

Osim toga, liječnik vjeruje da tijelo djeteta mora biti potpuno uronjeno u vodu, tako da je voda pritisnuta na prsima. Ali ovdje smo počeli odstupati od preporuka pedijatara. Činjenica je da je zadržavanje bebe cijelo vrijeme kupanje okrutan test za mame. Sve je to moguće samo ako dijete pliva s krugom. I nema starijih braće i sestara. U našem slučaju to je isključeno. Stoga ne ulijevam puno vode u kadu. No, dijete se može spriječiti tamo dok ja četkam zube u blizini i isprati šminka.

Kako se bebe mogu sami kupati?

Kad je kćer bila mala, nisam joj dopustio da se oko godinu gnjavi u vodi. Činilo mi se da pije vodu, da je još uvijek premalena. Svaki put kad sam je zadržao, ili sam upravo uredio "tuš" - oprao sam tijelo bez vode u kupku. S drugom djecom sve je bilo drukčije. Od dobi od 6 mjeseci lijepo kupuje bez moje pomoći (samo malo gledam sa strane). I sad shvaćam da je moguće početi to raditi još ranije. Najmanje 3 mjeseca.

Sve što je potrebno je dobiti dovoljno vode kako bi dijete moglo ležati na trbuhu (ili stajati na sve četiri) glave podignute i mirno disati. U prvoj kupelji, dijete je, naravno, pokušalo malo vode. Ali Komarovsky kaže: ako je voda ušla u dječji nos, i on je počeo kihati, to je sjajno. Tako on čisti sve.

Međutim, drugi ili treći put, moj sin je već prestao s pitkom vodom. Shvatio sam da je to neugodno. Shvatio sam što je voda i sada čuva glavu veću. Čak je i naučio prevaliti u kadi iz trbuha na leđa, a ne gušiti. Plivanje zaista voli. I imao sam još vremena za brigu za moje lice.

Naravno, morate shvatiti koliko vode ulijeva u kadu. Možda ćete slušati preporuke liječnika. Ili možda pronaći jednostavniju opciju. U prvom "neovisnom" plivanju manje vode. I sljedeći put možete povećati iznos. Beba nužno piju vodu. Ali nemoj se bojati! Inače, kako će shvatiti - što je voda?

Temperatura vode

Liječnik kaže da je voda 27-35 stupnjeva potpuno sigurna za dijete. Sada ne postavljam pitanje na kojoj temperaturi kupujete dijete. Uključujem hladnu vodu i ne stojim pored termometra. Imamo oko 25-28 stupnjeva, moja djeca su prilično udobna. Ali znam da su mnoge bebe navikle na toplinu i da je bolje da se postupno povuku u hladne kupke. U početku sam se također bojao zadržati bebu 20 minuta u takvoj vodi. Ali onda je vidjela da se ne pada i da se smiri. Već dva mjeseca plivamo. Ali s hladnom ili nekim drugim tegobama, učinio bih da voda toplija.

Kakvo je vrijeme za kupanje djeteta?

Preporučeno trajanje vodenih tretmana je pola sata. Ali opet, trebate pogledati dijete. Netko bi bio sretan što bi se mogao okupiti u kadi 40 minuta. Ali za moj osmomjesečni sin, granica je 20 minuta. Zatim se umori i počinje djelovati. U idealnom slučaju, trebate izvući djecu iz vode prije prvih hirovitosti. Pola sata u vodi je sasvim normalno. Ali za novorođenče i 5 minuta - cijelu vječnost! Komarovsky vjeruje da je potrebno već duže kupati bebe od prvih mjeseci. I samo vi možete utvrditi je li stvarnost za vas ili utopiju.

Je li potrebno svakodnevno kupati bebu?

Liječnik preporučuje dnevnu obradu vode. No, koliko često ćete kupiti bebu u stvarnim uvjetima života? Moje mišljenje: ako je to jedino dijete, onda je svakodnevno kupanje uopće teško. I ako ne, u skladu s okolnostima. Svakodnevno pokušavam organizirati plivanje. Ali to ne radi uvijek. Dogodilo se da se režimi djece ne podudaraju. Ta je kći jako umorna za taj dan i rano zaspati. Ili se sin odlučio zaustaviti u vrijeme kada se planiraju vodeni postupci. Ili su dugo hodali, došli su kasno, imali su večeru - i došlo je vrijeme da se sve pokupimo.

Kako napraviti kupanje zanimljivijim?

Ako beba ne voli plivati. Dajte mu više igračaka. I također - žlice, plastične čaše, kontejneri za transfuziju. Moja se djeca zajedno okupaju - a onda definitivno nisu dosadne. Nije potrebno kupiti posebnu "opremu", igračke štapove i plutajuće dupine s motorom. U mom iskustvu, posebne igračke za kupanje gotovo ne uzrokuju interes. No, uzimanje u kupanje vaših omiljenih lutki ili cijelog zoološkog vrta je još jedna stvar. Važno je - da su svi bili udobni i zabavni!

Ako imate bilo kakvih pitanja - pogledajte detaljan videozapis dr. Komarovskog. Također govori o tome koje biljke je bolje kupati bebe i druge detalje.

Recite nam kakvu vodu vaše dijete voli plivati?

Mislim da će majke skrbnike biti zainteresirane za upoznavanje s razvojnim programima "iz kolijevke".

Pretplatite se na ažuriranja bloga i podijelite vezu s člankom o društvenim mrežama. Vidimo se uskoro!