Doktor Komarovsky o hranjenju dojenčadi za 1, 2 i 3 mjeseca

Rođenja

U današnjem članku ćemo govoriti o iznimno važnom i presudnom trenutku života novorođenčeta i majke - hranjenja bebe u prvim mjesecima života (0-3). I Yevgeny Komarovsky, liječnik najviše kategorije, koji je popularan u Rusiji, pomoći će nam u tome.

Koliko često hraniti bebu

Čim se dijete rodi, odmah se primjenjuje na majčinu dojku. Dok je žena u maternici, dijete jede po vlastitom zahtjevu, a majka ga je pažljivo promatra, reagira i proučava karakter djeteta.

Najbolje od svega, ako žena u radu bilježi kada i u kojem trenutku beba dobiva mlijeko. Nakon što pažljivo analizira svoje vitalne potrebe, sastavlja se raspored sati konzumiranja ljudskog mlijeka, koji treba slijediti kod kuće.

Prvi mjesec učestalost privrženosti dojki majke je 7 do 10 puta, ovisno o stanju zdravlja i individualnim karakteristikama male osobe. Interval između obroka iznosi 2, 5 - 3, 5 sati.

Ali ponekad se može smanjiti na 2 sata i povećati do 4 sata. To ovisi o stanju beba i uzoraka spavanja, što može biti poremećeno zbog različitih čimbenika: bolesti, privremenog lošeg zdravlja, pretjeranosti, produljenog sna.

Također, sadržaj masnoća majčinog mlijeka će utjecati na količinu hrane koju dijete uzima. "Mršaviji" je to, češće dijete želi jesti.

Noću je preporučljivo ne hraniti bebu, ali još uvijek staviti svoje zdravlje i preporuke liječnika u prioritete.
Neka djeca ne mogu podnijeti takvu pauzu noću. Pogotovo u prvim danima života, a ponekad i zbog zdravstvenih razloga, dijete dobiva dojku noću i kasnije, to se događa kada dijete smanjuje zube ili nakon emocionalne previše uzbuđenja.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati ruski pedijatar Evgeny Olegovich Komarovsky vjeruje da interval između hranjenja može biti od 2 do 3,5 sata, ili se majka može hraniti na zahtjev djeteta. Glavna stvar je da je obitelj sretna i svi su zdravi. Majka koja skriva odlučuje za sebe koliko često i kada hraniti svoje dijete.

Tijekom hranjenja, dojenčad često spava, a čini se da je majka koja je sam sebe gorjela, ali to nije tako. Pazite na trajanje aktivnog sisanja i probudite bebu. Lagano dodiruju obraz ili uzimaju mrvicu za dršku.

Koliko dojite mlijeko?

Na prvom hranjenju, beba pije 1,5 do 2 ml kolostruma. Prvih tjedana života, do 100 ml mlijeka mlijeka u isto vrijeme. Iznos ovisi o visini i težini. Redovito mjerite te parametre i pitajte svog liječnika. Smatra se normom ako beba peče u prvom mjesecu rođenja najmanje 11 puta dnevno, a zatim najmanje 12 puta do šest mjeseci rođenja

Što ako mama nema mlijeko

Najprije se posavjetujte s pedijatrom i probajte lijekove za laktaciju. Ako je potrebno, posvetite se umjetnoj ishrani. Dijete će jesti hranu manje puta. Ali bit će dobro hranjen. Iskusni stručnjak će vam pomoći pri odabiru formule za bebe. Trgovine imaju širok raspon nadomjestaka za majčino mlijeko za bilo kakvu novčanicu roditelja i starost djeteta.

Ako žena ima mlijeko, ali to nije dovoljno, dijete treba unijeti prilagođenu mješavinu štrcaljke ili žlicom. Glavna stvar - nemojte prestati s dojenjem i nemojte se previše uključiti u umjetnu dječju hranu. Postupak laktacije često se u potpunosti obnavlja nakon određenog vremenskog razdoblja.

Kada i koliko hraniti

Bebe koje su na umjetnoj prehrani počinju ih hraniti s povrćem, voćnim sirom i žitaricama mnogo ranije, od oko 4 mjeseca od beba koje su dojene i koje primaju dodatnu hranu od 6 mjeseci.

Ali ako dojenče slabo jede, dobije malu težinu i nestaje nakon hranjenja, možete ponuditi pire od mesa i mješavinu od 5 mjeseci ili čak ranije, nakon savjetovanja s liječnikom i utvrđivanja prave uzroke.

Za djecu koja jedu umjetne zamjene za majčino mlijeko, u prvom mjesecu života količina komplementarne hrane iznosi 550 do 650 ml, u drugom mjesecu 750 do 850 ml. Više od 8 tjedana možete povećati količinu mliječne formule u skladu s metodom Shkarin, tj. Dodati 50 ml svaki sljedeći mjesec.
Obratite pažnju na informacije o pakiranju proizvoda i savjetu svog liječnika.

Umjetno hranjenje

Sada razgovarajmo o tome što dr. Komarovsky razmišlja o umjetnom hranjenju djeteta. Nemoguće je proizvesti nešto slično majčinom mlijeku, čak i uz pomoć svih sredstava moderne znanosti. Jer u njemu prisutnost hormona, hranjivih tvari, enzima i imunoglobulina prisutna je u optimalnoj dovoljnoj količini.

No, dojenje ne može biti visoke kvalitete ako majka puši ili pije alkohol, u ovom slučaju, trebate se posvetiti kupnji novorođenčeta koja bi uvijek trebala biti na prodaji u trgovinama vaše lokacije. Na pakiranju u dobi do 6 mjeseci, bit će naveden broj 1. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim liječnikom prilikom odabira dječje hrane, a on vam može pružiti tablice za hranjenje mjesecima za bebu do 1 godinu starosti.

Koliko često hraniti novorođenče s majčinim mlijekom Komarovsky

Dojenje od Dr. Komarovsky - mitovi i stvarnost

Liječnik kaže: Čitam na jednom od foruma. da Komarovsky možda zna o dojenju ako nema dojku. Pokušajmo razumjeti ovo pitanje. Pa, pogledajmo ovo pitanje, kako dojiti, koliko često i za koliko dugo, kada je majčino mlijeko korisno i kada se može napustiti

Dojenje Kako? S kojim pravilnošću? Koliko često?

Dr. Komarovsky. guru svih mladih mumija, pedijatar, predavač i praktičar u jednoj osobi. Ako su naše majke učinile sve, prema Spocku, koji je, čini se, bio pobunjenik svih kanona inherentnih sovjetskim ženama u pitanjima vezivanja, hranjenja i podizanja djeteta, sada svi sjedimo na zaslonima slušajući ono što nam govori dr. Komarovsky.

I obično kaže lako, razumljivo za sve, uništava uspostavljenu dogmu. Što bobs dojenja, njegovo trajanje i učestalost hranjenja, Dr. Komarovsky se slaže sa svojim stranim kolegama.

Genetički čimbenici su prisutni, ali procesi u cerebralnom korteksu igraju veliku ulogu u proizvodnji mlijeka i njegovoj količini. Svaka žena je pojedinačno.

Glavni poticaj je iritacija bradavica tijekom sisanja. Čak i ako nema mlijeka u dojki, morate dati djetetu da pokuša sisati. Centar za kontrolu dojenja trebao bi se uključiti. Ali ako je majka pod stresom da dijete nije jedo i dugo plače, centar za laktaciju neće se uključiti.

Faze dojenja

Ako su prošla 3 dana, dijete izgubi težinu, mlijeko se ne pojavljuje, to je sve, to je signal da je potrebno prebaciti na umjetno hranjenje.

Faza 1 dojenja u prva dva mjeseca. U ovoj fazi se prikazuje crpka. Nemojte odmah davati umjetnu mješavinu.

Faza 2 - razvoj stabilnog hranjenja. U ovoj fazi pumpanje je već potrebno zaustaviti.

On kaže da ako žena doji bebu prije dobi od osam mjeseci, to je dobro za dijete da joj osiguraju potrebne elemente za rast i formiranje. Barem, kaže liječnik, hranjenje treba pokušati produžiti barem pola godine.

Ako dijete ima već 6 mjeseci, a majka još ima mlijeko. onda je u sadašnjim uvjetima jednostavno prekrasna i umnožava šanse bebe da izdrže mnoge bolesti. Mama može dodatno hraniti svoju bebu sve dok je sposobna za biološke razloge ili koliko god to želi.

Tu je i obrnuto proces, kada mali trogodišnji junak penje na koljena majke i traži hranjenje. No smatram da je ovo Komarovsky i drugi pedijatri bili suvišni, a liječnik savjetuje da ograniči na dvije godine hrane majčino mlijeko. Ako se dijete počne jako nervozno, onda mu se jednom dnevno može dati grudi. noću za poboljšanje spavanja. Moramo to zapamtiti

Dojenje - individualni proces

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je. Hranjenje djeteta po volji, a ne po satu. unutar 28 dana. Ovo je dobro rješenje i za dijete i za majku.

Dojenje i obitelj

Osim djeteta. Mame mame i mame imaju društvo. Cijena dojenja, počnemo baviti se majkom dojke, ali u supruzi moje majke. Žena vam omogućuje da postanete otac ovog tipa nakon prvog plesa. I ne misli o djetetu i njegovu hranjenju. Na kraju - beba ima majčino mlijeko, ali nema tata.

Velik broj obitelji razbio se zbog toga. Mama. nakon što je pročitao mnogo suvremenih knjiga, prešla je na hranjenje tijekom cijelog dana, a tata ne čita ove knjige. Čini mu se da je majka dosta sretna s djetetom u naručju danju i noću. na kraju izbije iz obiteljskog horizonta. Dijete treba mamu koju tata voli, a mama će biti u redu s mlijekom i sve će biti u redu.

O pumpanju i pitkoj vodi

Ako majka treba dugo napustiti, lako može izraziti mlijeko. Napetjeno mlijeko može se zamrznuti u hladnjaku, a onda će ga otac ili baka odmrzavati, ali samo na parnoj kupelji, ni u kojem slučaju u mikrovalnoj pećnici. Ovo je savršeno prihvatljivo.

I konačno, o boli: bebe piti ili ne piti vodu?

Važno: svakako pijete. I održavajte vlagu i temperaturu u sobi gdje je dijete.

Povezane vijesti

Regurgitiranje kod beba Komorowski

Bez obzira na to je li sprinkavanje u bebama opasno - Komarovsky je siguran da su strahovi oko regurgitacije uglavnom izmišljeni. Dijete može samo zagušiti ako leži leđa i ruke i noge su uske. Naravno, ne bismo trebali ovo podnijeti, ali u normalnoj skrbi za djecu, regurgitacija nije opasna za njegovo zdravlje.

Regurgitacija u dojenčadi: uzroci

Intenzitet regurgitacije ovisi o sili s kojom želuca gura hranu. Trbušni mišići nisu uključeni u ovaj proces. Komarovsky je siguran da je regurgitacija u novorođenčadi široko rasprostranjena pojava. S visokim intenzitetom izbacivanja hrane moguće je pljuvati kroz nos. Roditelji bi trebali razumjeti da ovo ne povraća. Znakovi potonjih su:

Dopuštena količina pražnjenja tijekom pljune - 2 žlice. Velika količina pražnjenja i visoki intenzitet istiskivanja hrane mogu ukazivati ​​na početak povraćanja, što ukazuje na opijenost tijela.

Komarovsky vjeruje da se regurgitacija kod beba događa zbog sljedećih razloga:

 • unos zraka tijekom hranjenja - kada zrak ulazi u jednjak, to je nadraženo;
 • prejedanje - kod jednog mjeseca staro dijete može jesti oko 100 ml hrane. Sve što jede iznad norme, javlja se u obliku iscrpljenosti;
 • prekomjerno djelovanje - tromi rad probavnog sustava izaziva regurgitaciju;
 • promjena prehrane - intenzivna regurgitacija može biti odgovor na uvođenje komplementarne hrane ili zamjenu smjese;
 • dojenje - tijekom tog razdoblja velika količina sline se oslobađa u bebi, koja ulazi u jednjak i iritira ga;
 • Colic - kršenje probave pomaže kod regurgitiranja nakon obroka.

Komarovsky o regurgitaciji u bebama

Unatoč činjenici da se regurgitacija smatra relativno bezopasnim fenomenom, roditeljima roditeljima daju bešiku veliku neugodnost i anksioznost. Komarovsky nudi sljedeće metode kako bi se smanjila regurgitacija nakon jela:

 • pravilno primijenjen na dojku - ako je tijekom hranjenja dijete u neugodnom položaju ili neispravno drži dojku, onda se vjerojatnost da se zrak uđe s mlijekom značajno povećava. Tehnika hranjenja djeteta prikazana je u lekcijama za trudnice u antenatalnim klinikama. Također, pravilno hranjenje se podučava u rodilištima bolnicama. Ako majka nije sigurna da dijete pravilno hrani, može se posavjetovati s pedijatrom;
 • vertikalno čuvanje - nakon hranjenja, dijete treba držati vertikalno, što će omogućiti izbjegavanje viška zraka i spriječiti njegovo gutanje. Komarovsky smatra da je ova metoda najučinkovitija;
 • ako je uzrok regurgitacije leži u koliku, a nedugo prije jela bebe, potrebno ga je staviti na trbuh kako bi se plinovi izbjegli, a nelagoda je nestala.

Prejedanje je čest uzrok obilne regurgitacije, kao što Komarovsky često spominje. Roditelji bi trebali razumjeti da je preopterećenje jednako opasno za zdravlje djeteta kao i iscrpljenost. Starija generacija često podučava mlade roditelje da hrane novorođenčad strogo po satu iu potrebnom iznosu. Zapravo, nemoguće je postaviti količinu hrane za dojenčad. Trebao bi jesti koliko mu treba, a onda kad to želi. Da biste se privikli na prehranu dijete, naravno, potrebno, ali malo kasnije. U prvim mjesecima svog života, njegovo tijelo govori mu kad treba primati hranu iu kojoj mjeri.

Uočljivo je da se djeca čvrsto omotana češće i obilnije, što ukazuje na visoki intra-abdominalni tlak, zbog čega se hrana gura natrag. Slobodno stanjivanje i česte polaganje na trbuhu će spasiti bebu od ovog problema.

Koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom?

Kad se dijete rodi, mlada majka ponekad postaje zbunjena. Okružena je asistentima i savjetnicima, ali njihova je mišljenja toliko kontradiktorna da se glava vrti. Jedna stvar je majka, majka je druga, liječnici su treći, a još uvijek postoje iskusni prijatelji... Kako se okupa. oblačiti, spavati. i, naravno, puno pričaju o hranjenju, osobito, koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

Novorođenčad i način - je li to potrebno?

Postoje dvije dijametralno suprotne točke gledišta o učestalosti hranjenja bebe: po satu i na zahtjev.

režim

U vrlo nedavnoj prošlosti, svaki liječnik savjetuje hranjenje svaka tri sata. Ukupno, bilo bi 7-8 feedova dnevno, ovisno o tome postoji li noćni feed. U idealnom slučaju, hranite se u ponoć i ne hranite do šest sati ujutro.

Koje su prednosti takve opcije?
 • Od prvog dana dijete, naviklo na prehranu prema satu, u određenoj će mjeri osloboditi majčinske ruke, moći će obaviti svoju zadaću, dolazeći isključivo za hranjenje.
 • Mama će moći ostaviti dijete s nekim za par sati, a u ovom trenutku dijete neće morati piti bocu ili mješavinu izraženog mlijeka iz boce. Šetnje su organizirane između hranjenja.
 • Dijete će identificirati dojku samo s unosom hrane i neće ga objesiti dan i noć.
Sada zbog nedostataka:
 • Postoje određene norme o tome koliko dojena mlijeka novorođenčad treba jesti - za dijete prvog mjeseca života, to je 500-700 ml dnevno ili oko 100 ml po hranjenju (u prvom tjednu stope su znatno niže). Ali kako saznati koliko dijete sranje iz dojke za hranjenje? Nemojte ga vagati svaki put. Možda je beba brzo umorna ili gubi interes za hranom, a za sat vremena je spreman jesti ponovno.
 • Vrlo je prirodno da u prvim tjednima majčino mlijeko za dijete nije samo hrana, nego i spavanje, mir i sigurnost. Ako između hranjenja plače. pokušavaju ga uvjeriti na sve moguće načine, a stavljanje dojke na grudi odmah će riješiti problem.
 • Šanse su visoke da dojenje ne bi bolje, i prehrana će biti potrebna uskoro.
 • Režim je korisno, ali ne u odnosu na novorođenče. Još nema osjećaja vremena.

Kada beba pita

Posljednjih godina sve više i više pedijatrijskih liječnika skloni su na hranidbu na zahtjev, koju široko promovira globalna medicinska zajednica.

Težina pozitivnih bodova:
 • dijete jede onoliko koliko mu treba;
 • on nije pod stresom;
 • stalna primjena potiče proizvodnju mlijeka;
 • uspostavlja se blizak emocionalni kontakt s majkom;
 • buđenje noću, dijete ponovno zaspati na prsima;
 • postavljen je imunitet.

Uz to hranjenje ne bi trebalo postaviti pitanje koliko puta hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom. Isprva je moguće i 15 hranjenja dnevno, pa čak i 25. Ponekad mrvice dovoljno da naprave samo nekoliko gutljaja.

Ne možemo reći o protivima:
 • Ponekad se beskrajan privitak pretvara u prisutnost djeteta u dojci tijekom cijelog dana, kad majka ne može ni ostaviti na trenutak, a kamoli spavati. Netko odluči ovo pitanje savjest savjest. ali ne odgovara svima;
 • Kada se naviknete na dojenje za svaki krik djeteta, možete pogledati situaciju kada je dijete zabrinuto zbog nečega ozbiljnog i ne poduzimati mjere na vrijeme;
 • Ponekad zahtjev za hranjenjem djeteta pronalazi majku iz kuće u neugodnim uvjetima za hranjenje, a dijete nije spremno čekati.

Naravno, tijekom vremena grudi će biti manje potrebne, ali u trenucima lošeg zdravlja ili tjeskobe beba se i dalje može primijeniti svakih šest mjeseci.

Intermedijarna opcija

Ne želeći postati ovisni o hranjenju, već shvaćajući da režim, ako ima prednosti, nije u odnosu na zdravlje djeteta. Mama može odabrati modu bezvrijednosti. Odlučuje za sebe koliko novorođenčad hraniti majčinim mlijekom, na primjer, nakon sat vremena ili pola, ne probudi ga za hranjenje, ali nakon dugog spavanja često se primjenjuje na ulici ili na javnom mjestu, prvo će stvoriti prikladne uvjete za hranjenje.

Općenito, dojenje je osjetljiva stvar. Svatko ima različite životne uvjete pa čak i ako žele hraniti na zahtjev, neke majke to ne mogu organizirati u praksi. Zbog mase agitacije ove metode hranjenja, oni svibanj imati osjećaj krivnje, koji će utjecati na dijete mnogo gore nego odbiti da se pridruže na njega. Mama je važnija od mira i sklada sa svojim unutarnjim svijetom od bolnih odražaja o tome koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

Koliko često trebate hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom i formulom, koliko dugo je potrebno za hranjenje djeteta?

Stručnjaci koji su uključeni u probleme s dojenjem, inzistiraju na tome da majka ne bi trebala odbiti djetetovo mlijeko, ako to želi. Ispada da dijete može biti hranjeno onoliko koliko on zahtijeva, ali mnogi pedijatri se ne slažu s tom izjavom, ukazujući na drugačiji režim prehrane tijekom prirodnog i umjetnog hranjenja. Neugodno pitanje u majkama očito je pitanje: koliko često hraniti novorođenče - prema režimu ili po njegovim željama?

Frekvencija hranjenja kolostruma

U prvim danima nakon rođenja majčinska dojka ispunjena je kolostrumom. Čista majčino mlijeko počinje se proizvoditi nakon 2-3 dana. Naravno, novorođenče dobiva samo kolostrum ovih dana. Preporučljivo je pričvrstiti bebu na grudi odmah nakon poroda, a tijekom cijelog razdoblja hranjenja s kolostrumom često prilije dijete na prsa. Njegova količina je mala, ali novorođenče se hrani zbog visoke prehrambene vrijednosti proizvoda.

Osim toga, postoji i odnos između potražnje (hranjenja djeteta) i opskrbe (mlijeko se nakuplja u dovoljnim količinama). Aktivno dajući mrvice njezinim grudima, mama potiče uspješnu laktaciju.

Dugotrajno je dojenje provedeno na sat, s jasnim intervalima. Pediatri su preporučili majke da primjenjuju bebu svaka 3-4 sata i neka sisa 10-15 minuta. Osim toga, preostalo mlijeko treba isušiti. Praktična zapažanja pokazala su pogrešnu primjenu takvog režima. Statistika proteklih godina obilježava česte slučajeve mastitisa kod majki i probavnih poremećaja kod djece.

Danas, stručnjaci su otišli iz krutog okvira i vjeruju da majka treba odrediti učestalost hranjenja na zahtjev djeteta. Što znači hraniti po volji? Dojka se daje novorođenčadi u bilo kojem trenutku na prvom zahtjevu i gdje god je majka u to vrijeme. Nova metoda hranjenja temelji se na određivanju učestalosti hranjenja prema ponašanju djeteta, a ne na točnom praćenju sata. Zapravo, način je postavljen od strane djeteta, a vi se prijavite na taj izbor.

Kako utvrditi da beba želi dojiti?

Slijedeći ovu metodu, majke daju grudi novorođenčadi na najmanje znakove tjeskobe, ako to ne odbije. Međutim, malo je vjerojatno da ćete moći pričvrstiti dijete na bradavicu kad plače ili je vrlo nestašan. Poželjno je da je majka naučila razumjeti njezino dijete i razlikovati ga je želja da sisanje grudi iz drugih uzroka njegovih hirovitosti. Zapamtite sljedeće znakove:

 • dječja usta smacking;
 • vaš "pilić" aktivno otvara usta i okreće glavu;
 • počinje sisati kut pelene ili vlastite brijale.

Način slobodnog hranjenja dopušta bebi da usisava dojku, ne samo kada je gladan. Dijete dopire do dojke za mir, prima zaštitu, psihološku udobnost od procesa, apsorbira ljubav i toplinu majke. Važno je da se mama također približava procesu s užitkom, primajući puno pozitivnih emocija iz bliskog kontakta s blagošću. Vrijeme dojenja neprocjenjivo je razdoblje kada se između majke i djeteta uspostavlja bliska veza, koja traje doživotno.

Najznačajnija stvar je da sudionici u procesu dobivaju uzajamne koristi. Besplatna metoda, kako su istraživanja pokazala, ima blagotvoran učinak na mentalno i fizičko stanje majki i bebe:

 • Razvoj novorođenčadi brzo i skladno dolazi. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, snažno rastu, manje su sklona bolestima, razlikuju se u ravnoteži živčanog sustava.
 • Žena brzo vraća prenatalne forme. Kontracepcijska zaštita prirodno je sačuvana. Mama izbjegava probleme s bradavicama, pod uvjetom da dijete dobro uhvatiti bradavicu.
 • Proizvedeno majčino mlijeko ima visok sadržaj hranjivih tvari, ima visok sadržaj masnoća i dolazi u velikim količinama.
Kod pravilnog dojenja, dojenje postaje prirodna prevencija laktozaze i mastitisa.

Kakva je uporaba česte vezanosti na prsa?

Neke majke izražavaju sumnju u ovu metodu hranjenja, brinući se o količini mlijeka koje dijete treba. Nered je povezan s mislima o prejedanju ili neishranjenosti djeteta. Nema potrebe brinuti jer se ta učestalost hranjenja uravnotežuje proizvodnjom mlijeka u dovoljnim količinama, a novorođenčad tako aktivno jede da nehotice izazivaju pravilnu dojenju (vidi također: kako razumjeti postoji li dovoljno majčino mlijeko za novorođenče kada se hrani?). Dijete ima određenu regulaciju količine mlijeka koje mu treba. Mali dodger, intuitivno kontrolira količinu hrane, dobro jede i osjeća se sretnim.

Usput, tijekom satnog hranjenja mlijeko nije u potpunosti pijan mrvica, što dovodi do stagnacije. Dojenje se pogoršava, prijeti da se potpuno zaustavi, što može gurnuti majku da prenese bebu na umjetno hranjenje. Osim toga, trenutak stagnacije izaziva formiranje mastitisa u mami. Hoćete li sumnjati nakon takvih zaključaka o tome kako najbolje hraniti dijete? Izaberite onu koja će odgovarati ne samo vama u svakom pogledu, već će također biti optimalna za dijete.

Kada promijeniti broj privitaka?

S obzirom da je učestalost hranjenja i punina grudi s metodom slobodnog hranjenja apsolutno individualna, nemoguće je dati precizne preporuke o broju privitaka. Postoje bebe koje brzo i energično sisaju, a ima i onih koji "bacaju" bradavicu u usta, polako povlačeći kap po kap. Očito je da je teško izračunati točan broj privitaka, no ne može se reći o razdobljima aktivnog rasta djeteta kad mu je potrebno više mlijeka.

Promatrajući ciklički razvoj djeteta, stručnjaci su identificirali četiri sjajna razdoblja do dobi od 1 godine, u kojima dijete dramatično povećava rast. Približne brojke su kako slijedi:

 • 7-10 dana života;
 • od 4 do 6 tjedana;
 • za 3 mjeseca;
 • za 6 mjeseci.

Približavajući se ovim uvjetima, majke misle da dijete nije pothranjeno, da je stalno gladan. Misleći da ima malo mlijeka, žena pokušava hraniti mrvice s mješavinama. Zato ne vrijedi. Trebat će 2-3 dana, a vaše će se tijelo prilagoditi potrebama mrvica, početi proizvoditi više mlijeka. Nestabilnost pokazatelja o učestalosti privrženosti povezana je s ukupnim razvojem djeteta i njegovim apetitom. Moms se ne bi trebao brinuti zbog takvih fluktuacija - samo dajte djetetu dojku kad mu treba.

Statistički podaci prikupljeni od strane pedijatara upućuju na to da dijete može tražiti dojke 8-12 puta dnevno. Brojevi su svakako nesigurni, oni ne odražavaju punu sliku. Normalno je da beba želi sisati mlijeko 20 puta dnevno. Majčino mlijeko se apsorbira vrlo brzo, tako da nema ničega za brigu o tome, ako vaše mrvice traže dojku pola sata nakon hranjenja. Prirodna prehrana ne utječe na funkcioniranje dojenačkog probavnog sustava.

Koliko vremena je potrebno za hranjenje?

Svako dijete odlučuje koliko mu treba sisati na dojci. Hustling se upravlja u kratkom vremenu, a zamišljen mali čovjek pruža užitak i jede više od pola sata. Uzgoj i usavršavanje sisanja, djeca povećavaju brzinu jedenja, odabiru potrebnu količinu mlijeka za nekoliko minuta. Vremenski indikatori koji preporučuju pedijatri su prosječni, stoga poduzmite sposobnosti vašeg blaga i hrane koliko god je potrebno - nema točne norme. Posebne preporuke utvrđene su samo za hranjenje s mješavinom.

Kako izmijeniti dojenje?

Alternating grudi kada hranjenje je dobro za mama, to pomaže ublažiti bolno oticanje mliječne žlijezde do vremena dijete jede. Trajanje zadržavanja na jednoj dojci ovisi o procesu proizvodnje mlijeka u majci i apetita koji je hranio beba. Neka beba kontrolira se s jednom dojkom za 5 minuta, a druga se proteže 10-15 minuta. Ako djelujete prema preporukama stručnjaka, potrebno je izvršiti promjenu dojke, podijelivši ukupno vrijeme hranjenja u pola.

Moms s konzervativnim pogledima vole dati jednu dojku po hranjenju. Oni koji su uzeli slobodan način voditi evidenciju kako bi pratili svoj raspored obroka. Djeca su također različita: neki vole sisati jednu dojku, drugi mirno mijenjaju bradavice, misleći samo na dobivanje dovoljno mlijeka. Pedijatri se slažu da je izmjena dojke u jednoj hranjenja prikladnija i ispravnija.

Preporuke Komarovsky

Dr. Komarovsky pozitivno osvrće na slobodan pristup prehrani, ali naglašava da zahtjevi djeteta trebaju biti zasnovani na gladi, a ne iz drugih razloga. Ako je dječja pelenica prepunjena ili mrvica pati od pregrijavanja, pati od žilave vrućine, može doći do prsa, pokušavajući pronaći u njemu uklanjanje nelagode. Dajte mu prsima ne smije biti. Važno je da majka točno zna kada beba stvarno želi jesti. Ispada da je moguće jesti dijete prema slobodnoj metodi, ali promatrajući interval od 2 sata.

Osim toga, poznati pedijatar snažno privlači pažnju na jednu bitnu točku: bez obzira na način na koji hranite bebu, i majka i dijete trebaju uživati.

Frekvencija hranjenja prilikom korištenja miješalica

Mliječna formula za bebe, unatoč uvjerenjima proizvođača da je što bliža sastavu majčinog mlijeka, značajno se razlikuje od njega. Dijete koje se hrani mješavinom treba više vremena da ga digesti, tako da raspored obroka nije prikladan. Mama bi trebala distribuirati mješavinu za hranjenje u fiksnim intervalima. Optimalno, pauza traje 3-4 sata dnevno i 6-7 sati noću.

Ispitivanje mogućnosti za hranjenje na bočicu, to treba imati na umu da pedijatri izračunata primjeran standardima, poželjno je da se pridržavaju. Dijete dobiva onoliko mješavina koliko mu treba u određenoj dobi. Nepravilno hranjenje djeteta s mješavinom može izazvati zdravstvene probleme mrvica. Probavni sustav djeteta posebno je osjetljiv na uporabu mješavina.

Hranjenje novorođenčadi Dr. Komarovsky

Kako hraniti novorođenče?

22. srpnja 2014 Pregleda: 10,387

Svaka majka želi svoje dijete, prije svega, zdravlje. Stoga, čak i tijekom trudnoće, razmišlja o tome što joj čeka nakon rođenja djeteta. Kako se brinuti za bebu? Kako ga okupati. Kako zadržati novorođenče? Ove i mnoga druga pitanja često se javljaju kod žena koje se pripremaju za majčinstvo. Ali prva poteškoća koja im se susreće odmah nakon rođenja bebe hrani se. Kako hraniti novorođenče koji je upravo rođen i jedva da mu otvori usta. Ali morate ga odmah podučiti, jer Prvo puno hranjenje djeteta treba biti najkasnije 6 sati nakon rođenja. I kako hraniti bebu izraženo mlijeko. A ako nije? Koliko puta morate hraniti novorođenče. Može biti mnogo više pitanja. Pokušajmo sve to shvatiti.

Hranjenje djeteta u rodilištu

U nekim bolnicama za majčinstvo, dijete je pričvršćeno na grudi odmah nakon rođenja. Međutim, često postoje slučajevi kada, iz bilo kojeg razloga, i majka i dijete to ne mogu učiniti. Stoga liječnici preporučuju prvi put da beba dojke dojke ne prije 5-6 sati nakon rođenja. U početku, bebe se stavljaju na majčinu dojku. Istovremeno, oni uvijek kontroliraju proces hranjenja i poučavaju majke kako pravilno hraniti novorođenče. Prvih 3-4 dana moja majka nema mlijeko. Ali postoji kolostrum, s nekoliko kapi od kojih se mrvica može dobro dobiti. Tada dolazi mlijeko, uzrokujući da grudi nabubre i boluju. Dijete još uvijek ne može jesti tako veliku količinu mlijeka, pa će se prvi put morati dekantirati.

Kako se prijaviti na prsa?

Najvažniji problem za majku je stavljanje djeteta na prsa. Mama će sigurno reći i reći medicinskoj sestri kako dojiti novorođenče. To jest, da ispravi, ona bi već trebala naučiti kako to učiniti. Zapravo, ovo nije ništa komplicirano. Važno je znati da ni u kojem slučaju ne bi trebalo omogućiti djetetu da uzme samo jednu bradavicu u usta. Prvo se brzo može naviknuti na to, a drugo, njegova će majka biti vrlo bolna. To jest, beba mora uhvatiti ne samo bradavicu, već i areolu, areolu. Stavljanje djeteta na prsa, trebate ga uhvatiti rukom, podignite je, uzmite ga palcem i kažiprstom bliže areoli i stavite bradavicu u usta. Zatim, nakon što se dijete pridržava, trebate držati gornju stranu dojke s prstom tako da može disati kroz nos. Što prije majka razumije kako ispravno hraniti novorođenče, manje će imati problema s grudima.

Najprije se hrani dijete najbolje leži. Majke se trebaju oporaviti od poroda i odmarati što je češće moguće. Kakav bi odmor mogao biti bolji od dojenja? Štoviše, dok dječji vrat nije snažan, bit će korisniji za ležanje na ravnoj i tvrdi površini nego na majčinim rukama. Iako je prikladno za mamu hraniti bebu dok sjedi, to nije zabranjeno. Važno je samo obratiti pažnju na činjenicu da su glava i vrat djeteta bili na istoj razini. I još nešto. Za jedno hranjenje, djetetu treba dati samo jednu dojku. Samo ako dijete ne dobije dovoljno, što je vrlo rijetko, možete ponuditi drugi. I najbolje od svega, mama bi trebala obratiti pozornost na njezinu prehranu, količinu potrošene tekućine, tj. kako povećati proizvodnju mlijeka.

Koliko često hraniti novorođenče?

Nedavno su liječnici preporučili da majke hrane svoju djecu svaka 3 sata. No sada pedijatri inzistiraju na hranjenju djeteta za svaki njegov zahtjev. To ne znači da je interval od tri sata premalen. Samo da dijete ne može dobiti dovoljno, a sljedeće hranjenje može biti tek nakon tri sata, tj. strogo na rasporedu. Kako biste to spriječili, trebali biste hraniti dijete kada ga pita. Međutim, ne biste mu trebali ponuditi da jede sa svakom njegovom plakom, jer to može biti uzrokovano drugim razlozima: mokre pelene, kolik. vrućina ili hladnoća, strah i još mnogo toga. Stoga, prije nego što hranite novorođenče, morate se pobrinuti da želi jesti, a ne plakati zbog nekog drugog razloga. Događa se da djeca ne jedu dovoljno i zaspaju, a za pola sata se probude od gladi. Ništa nije u redu s tim. Potrajat će dosta vremena kada će beba imati određenu prehranu. Koliko često hraniti novorođenče, odlučiti samo majku, koja na kraju uči prepoznati plačući dijete i hranit će ga kada je to potrebno.

Kako hraniti novorođenče s izraženim mlijekom?

Ponekad se dogodi da majka ne može dojiti dijete, ali ima sposobnost dati joj bebu mlijeko. U takvim slučajevima majka treba znati koliko dijete treba mlijeko za hranjenje. Možete ga izračunati na jednostavan način. U prvih 7 dana odjednom, dijete mora dobiti količinu mlijeka (u ml), koja je jednaka 10 × broj dana života. To jest, ako, primjerice, dijete ima 3 dana, a za jedno hranjenje treba dobiti 30 ml mlijeka. Od početka drugog tjedna do kraja prvog mjeseca, količina mlijeka koju dijete treba jesti dnevno je 1/5 njezine težine. Umjetna djeca trebaju biti hranjena prema tablici za hranjenje, što je uvijek naznačeno na pakiranjima prilagođenih smjesa.

Dr. Komarovsky: kako dijete ne uništi obitelj, trebate...

- Čak i za svog supruga, što god je voljen i divan, Komarovsky savjetuje u svojoj knjizi Child Health. - Bez pomoći drugih, bit će vam teško, ali morate učiniti sve kako bi ova pomoć ne postala neophodna i ne pretvara se u uslugu, nakon svega. Uvjeravam vas da pravilno organiziranjem režima možete sami postupati.

Kako trebate organizirati dan?

Počnimo ujutro

Dijete se budi za 5-7 sati i traži doručak. Pita? Dođi. Ako do kraja hranjenja beba počne početi drijemati, odmah ga poslati na balkon, spavati. Ako odmah ne zaspate, neka leži u svom krevetiću golu. Ali nakon pola sata - svakako spavajte na svježem zraku! To jest, na balkonu.

Feed tata. Ako je uspio jesti sam sebe - izvrsno, ali ako ne zna kako uključiti štednjak - nema ničega što bi se razljutilo. Bilo je potrebno podučiti i dovesti muža prije trudnoće. Vrlo lijepo dok hranim tati da jede i najviše.

Tata je puna? Želimo mu dobar dan - i ostajete sami s djetetom.

Čak i ako u kući postoji nered (ima prljavih jela u kuhinji, najstariji sin je ostao bez kreveta) - nije važno! Sada ne možete učiniti više od dvije stvari - sipati vodu djetetu koje će piti tijekom dana i pripremiti liniju za večernju plivati. Sve. Idi na spavanje. Preporučljivo je - u sobi pokraj balkona čuti kada vas dijete nazove. I to će se dogoditi u 9-10 sati.

Feed i prema prethodnoj shemi - spavajte na svježem zraku.

Ako u ovom trenutku još uvijek osjećate potrebu za snovima - nemojte to sami odbiti! Dok se potpuno ne opustite - nema zadaće!

podne

Do tog vremena, trebali biste se osjećati potpuno odmorni i spremni za sve kućanske poslove. Imate 4 do 7 sati za to. Ima dosta vremena za čišćenje kuće, kuhanje i čišćenje.

Posljednja akcija ni u kojem slučaju ne smije se podcijeniti. Pojava žene nije manje važna za obiteljsku dobrobit nego na pravovremeno kuhanu večeru. A beba nije razlog za poznanstva i susjeda da se sramežljivi od vas.

Čovjek bi trebao nastojati vratiti se kući gdje čeka miran, nasmiješen i privlačan suprug, obiteljsku večeru i odmor. Samo takva kuća potiče njegovu želju da učini nešto u ovoj kući. Istina je, bez obzira na to kako se čini odvratnom i nepravednom od ženskog gledišta.

Obiteljska večer

Ovaj put bi trebao biti oslobođen svih kućanskih poslova koji nemaju obveznu potrebu. Ako je otac koji je došao s posla mora obavljati kućanske poslove, za to su samo dva izlika - bolest djeteta ili bolest majke.

U 8-9 sati navečer je najbolje da svi zajedno obavljaju večernju vježbu, svatko treba svjež zrak.

U 22.30 dijete, ako spava, morate polako početi buđenje. To je jedini slučaj kada se zdravo dijete treba probuditi namjerno. Ali sada je bolje probuditi se nego spavati pola noći.
Probudio sam se - masaža, gimnastika, kupka. Potom hranite. Laku noć

Ova su pravila dosta dovoljna za preživljavanje prvog mjeseca nakon rođenja djeteta. Kako dijete raste, bit će potrebno manje vremena. Ali do tog vremena nećete biti tako mučeni trudnoćom i porođajem, kao i prije. Učinite to.

Dijete iz bilo koje dobi treba osobno ostaviti mamu!

Zanemarimo se od savjeta dr. Komarovskog i tražimo savjete od roditelja iskusnih, iskusnih:

- Našla sam vremena za knjige, kozmetičke maske, kućnu gimnastiku i druge stvari, dajući djeci potpunu slobodu djelovanja ", kaže Anna, majka dvoje djece, 7 i 3 godine.

- Mislio sam da jednogodišnje dijete ne bi trebalo ostati sama za minutu, da ga jednostavno moram držati u društvu u svojim igrama. Ali jednog dana bila je iznenađena kad je otkrio da može bez pomoći. Otkriće je bilo slučajno: Osjećao sam se nevažnim, ležao na sofi, postavljajući sve igračke moga sina u središtu prostorije.

Bio je iznenađen srećom - pripadam tjeskobnim mama i rijetko dopuštam sve odjednom. Sin je zakopan u svoje bogatstvo. I ja nisam primijetio kako je pola sata zalutao. Užasno sam se probudio: bio sam uvjeren da je moj naušnica već pojela neku vrstu stroja, koju je spustio medvjedić itd. Ali on je igrao mirno! Bez mene! Pola sata! I bez ikakvih problema.

Usput, moram reći da moderne igračke ne predstavljaju prijetnju zdravlju djeteta, nije tako lako odvojiti nešto od njih, staviti je u usta i zagušiti ga. Sve to - naši strahovi, rođeni i podržani od strane baka.

Eksperiment mi je iznenadio i prouzročio želju da ići dalje. Počela sam napustiti sobu, dajući bebu potpunu slobodu. Isprva je ostavila samo igračke. Kada sam malo stariji, počeo sam se baviti bojama, dajući um potpunu slobodu djelovanja. Ispalo je da pranje linoleuma nije tako opterećeno kao da sjedi s bebom pored nje, promatrajući svaki štetni pokret.

Slobodno vrijeme koje sam se posvetio i samo ja! Nema kućanskih poslova u ovom trenutku! Ovo je postalo moje pravilo željeza. Je li sin zauzet svojim poslom? Ja - moja: Kupio sam CD s fitnesom i bio je angažiran. Izrađene kozmetičke maske, pročitajte. I bio sam iznenađen: kako sam prethodno proveo toliko vremena apsolutno bezvrijedno! Zašto nije vjerovala u sposobnost djeteta da se sama zabavlja?

Kad se Shackle odrastao, počeo sam mu dati knjige s dugim pogledom: o životinjama, automobilima, biljkama, različitim mineralnim kamenjem i medicini. Gledajte što ga najviše zanima. Papa's geni su imali učinak odmah: čak i prije školovanja, moj sin je dobro poznavao ljudski cirkulacijski sustav. Dakle, s izborom zanimanja, mislim da nemamo nikakvih problema.

Prebacujem ovaj obrazovni sustav i mojoj kćeri. Zahvaljujući tome, u tri godine ona će dati izgledi nekoj šestogodišnjoj djeci: ona će ukloniti svoje stvari i pomoći mi da postavim stol.

Moj savjet svim mama: izbjegavajte nepotrebno skrbništvo nad djecom! Korisno je i za vas i za dijete.

Možete li uspjeti osmisliti vrijeme za sebe?

Gost prije 3 godine

Odmah je vidljivo da Komarovsky nikad nije bavio vlastitom djecom, vjerojatno mu je žena sve povlačila na ramenima.
Moj jedini dječak izvukao je sve vene od mene sve dok nije navršio 2 godine. Bio je strašno gušći (morao je nositi dva sata na rukama), imao je strašan kolik, povikao je 20 sati dnevno. Kad su zubi ušli, to je bilo nešto.
Spavala sam nekoliko puta dnevno 15 minuta. Moji roditelji i muž pomogli su mi pomalo nakon posla, a šest mjeseci bio sam potpuno iscrpljen, tanak i bolan.
Poznata djeca bila su mirnija, ali su se i cijelo vrijeme odveli i organizirali prema planu

Gost prije 4 godine

Da, ostaviti dijete je dobra ideja, ali postoje različite situacije.. moja beba često pljuva i 1-2 sata nakon hranjenja, a tijekom tih regurgitations ona pati od asfiksije, nije disao jednom na 5 minuta. A kako možete ostaviti? A ako nemate vremena reagirati, plakat ćete i žalite cijeli život. I na račun tata potpuno se ne slažem, učinili smo to zajedno i moramo zajedno rasti!

Gost prije 4 godine

Dođite, pomladite svoje muževe)), a onda će biti poput mog oca, vratiti se s posla i dati mu hranu, ne može ići, a zatim laži i laži, a mama sve radi.

Čolić je fenomen poznat gotovo svim roditeljima novorođenčadi. To je naziv boli koji se javlja kada se plin nakuplja u probavnom sustavu mrvica. Ako kolika ne daje dijete odmor, to je napeto, ima prošireni abdomen, piercing cry, a noge su obično izdvajali do trbuščić.

Obično, čak iu rodilištu, majkama je reklo da nakon svakog hranjenja bebu treba držati u "stupcu", lagano pritisnutom na sebe - nekoliko minuta prolazi i čuje se karakterističan zvuk. To je kroz usta ispušnih plinova koji bi akumulirati u trbuhu i da će ometati dijete. Ako takav postupak postane navika, dijete nakon hranjenja bit će mirno. Kao što dr. Komarovsky ističe, upravo nakon hranjenja - pola sata - počinje kolika.

Ponekad se problem nalazi u fiziološkim obilježjima tijela novorođenčeta, a onda morate biti strpljivi. Ponekad, u kritičnim trenucima, morate koristiti ventilacijske cijevi ili klistire iz tople vode (ali se najprije morate konzultirati sa svojim liječnikom). Promjena formule (ako je dijete hranjeno u bocama) rijetko daje željeni rezultat.

Dijete je posebno osjetljivo na kolike od oko 18 sati - mnoge majke primjećuju da su takve manifestacije najčešće u ovo doba dana. Mogu trajati do 3 mjeseca - za to vrijeme crijeva bebe konačno se formiraju, au normalnoj situaciji počinje potpuno apsorbirati primljenu hranu.

Ako nema drugih razloga, osim akumulacije plinova, unatoč činjenici da dijete može dugo plakati zbog bolova i nelagode, on dobiva na težini, razvija normalno, ima dobar apetit. Djeca koja rastu i dobro se oporave još su sklona koliku.

Vjerojatno, uzrok kolike može biti nedostatan razvoj živčanog sustava koji nastaje nakon rođenja djeteta i uskoro će se vratiti na normalu. Ponekad se čini da dijete samo treba snažno vikati, a tek nakon toga moći će čvrsto spavati.

Prema riječima dr. Komarovskog, djeca do 3 mjeseca trebaju milovati, mirno, roditelji ne smiju biti nervozni, a sve manipulacije bebom treba provoditi mjerljivo i polako. Zabavna zabava i igre su bolje za kasnije. Potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će propisati lijek za smirivanje djeteta tijekom "vrhunskih sati". Kolikom možete staviti bebu na trbuh na toplom grijaču umotanom ručnikom, a istodobno ga udariti preko leđa.

Prazna bradavica također može biti opcija za usirenost, ali svi roditelji ne prihvaćaju ovaj lijek. Ako se beba smiri s majkom ili tatom u naručju, onda ga je bolje pokupiti kad mu se poremeti plinovi.

Posebnu pažnju u takvim situacijama treba posvetiti raspoloženju majke ili osobi koja je pored novorođenčeta. Ne možete paničariti, ljutiti se na sebe, kriviti se da dijete plače i ne smiruje se. Neka djeca zapravo mogu plakati nekoliko sati bez ikakvih patoloških razloga, iako je to majke (posebno majka prvog djeteta) teško razumjeti, a ona želi smiriti svoje dijete dolje sa svojom moći.

Nakon 3 mjeseca, beba više ne boluje od kolike, kao i prije, a ovaj se trenutak preporučuje da se upotrebljava kako bi ga privukao režimu, organizirala svoj san i istovremeno ga nosio manje. Vrijeme je da se zaštitite od manipulacije malom lukavštinom, inače će i dalje tražiti sve što se želi s jakim vapajem. Tretirajte ove probleme s razumijevanjem i neka beba bude snažna i zdrava!

Dijete i briga za njega

Autori: Spock B.

* Što hranjenje znači za bebu *

60. On zna više nego što misliš.

Dijete, kao i svaka osoba, ima instinkt gladi. Ako je kronično pothranjen, vrisnut će, tražeći više mlijeka. Vjerujte ga i posavjetujte se s liječnikom. Ako nije dovršio svoj uobičajeni dio, nemoj inzistirati.
Razmislite da se budi jer je gladan i vrisne, najvjerojatnije, jer želi jesti. On pohlepno hvata svoju bradavicu sa svojim ustima (ili bradavicom). Usisavanje je ozbiljan posao za bebu. Čak se može znati od napora. Ako uzmete dude daleko prije nego što bude puna, to će vrištati. Kad ubije što više mlijeka, on će se razboljeti zbog sitosti i opet zaspati. Čak iu snu, on pokreće usisavanje, kao da sanja da mu se hrani, a lice mu je blaženo. Sve to sugerira da je hrana glavna radost u svom životu. Prve ideje o životu dobiva iz situacije u kojoj se hrani. Dobiva prve ideje o ljudima od osobe koja ga hrani.
Ako majka stalno inzistira na tome da dijete pijete više mlijeka nego što želi, postupno će izgubiti apetit. Pokušat će to izbjeći, zaspati svaki put ranije i ranije, ili će se prosvjedovati i ustrajati u njegovoj nespremnosti da jede. Ako se to nastavi, nestat će njegova živahna radosna radoznalost o životu; Čini se da misli na sebe: "Život je borba, ljudi koji ne daju mi ​​odmor, moram se boriti kako bih se zaštitio."
Nemojte tako učiniti da vaše dijete jede više nego što on želi. Neka hrana ostaje za njega užitak, a onda će osjetiti da ste njegov prijatelj. Vrlo je važno za razvoj samopouzdanja i veselja, čiji su temelji položeni u prvoj godini života.

61. Usisavanje instinkt.

Novorođenče snažno sranje zbog dva razloga. Prvo, jer je gladan, a drugo, jer voli sisati. Ako ga hranite dovoljno, ali ne dajte mu priliku da zadovolji potrebu sisanja, on će sisati šake ili palac ili odjeću. Vrlo je važno da hranjenje bude prilično dugo i da je dovoljan broj hranjenja (vidi odjeljke 296-309). Pokušajte ne dopustiti da se dijete navikne na sisanje na prst. Poduzmite akciju kada ga traži - što bi ga sisalo.

62. Prvih dana nakon rođenja, djeca gube na težini.

Neki roditelji su previše zabrinuti zbog ovog fenomena. Čini se neprirodnim i opasnim za njih. Također su mogli čuti o dehidraciji u slučaju iznenadnog gubitka težine. Ne brini. Ako se to dogodi, novorođenčad će se odmah izliječiti dajući mu vodu. U rodilištima, novorođenčad redovito zalijevaju kako bi se spriječila dehidracija, osobito ako majka još nije imala mlijeko.
Neke majke koje nepotrebno brinu o gubitku težine kod djeteta i misle da nemaju dovoljno mlijeka, odbacuju dojenje prije nego što pokušavaju pravilno upravljati njom (u nekim roditeljskim domovima majke jednostavno ne prikazuju težinu djeteta, no tada mogu zamisliti što Nešto strašno). Majke moraju shvatiti da je gubitak težine u novorođenčadi potpuno prirodno i povjerenje liječniku.

* Način rada *

Pedijatar će objasniti što dijete treba vašoj prehrani. To će ovisiti o težini djeteta, njegovu apetitu, rasporedu sna i potrebi za hranom. Dječji liječnik će vam pomoći uspostaviti takav režim koji će zadovoljiti i vas i vaše dijete. Zatim želim raspravljati samo o općim načelima prehrane.

63. Što se podrazumijeva pod strogim i fleksibilnim režimom.

Prije su djeca obično držana na vrlo strogoj prehrani. Novorođenčad težine 3,5 kg bilo je strogo hranjeno u 6,00, 10,00, 14,00, 18,00, 22,00 i 2,00, ni ranije niti kasnije, bez obzira na to je li gladan ili ne. Liječnici još nisu imali jasnu predodžbu o uzrocima teških želučanih bolesti koje godišnje utječu na desetke tisuća novorođenčadi. Vjerovalo se da su te bolesti uzrokovane ne samo bakterijama koje ulaze u mlijeko (na primjer, na farmama držanih u nehigijenskim uvjetima, ili zbog nedostatka hladnjaka ili pod nehigijenskim uvjetima kod kuće), već i zbog nepravilnosti u količini i vremenu jedenja.
Liječnici su se tako bojali nepravilne prehrane da su konačno došli do njegove osude s psihološkog stajališta. Osiguravale su majkama da nepravilnost u prehrani dovodi do pustošenosti djeteta. Najzadovoljniji zagovornici strogog režima savjetovali su majke da se približe djetetu samo u točno određenim satima hranjenja, a u svakom drugom trenutku ne obraćajući pažnju na njega. Neki su inzistirali da djeca ne budu poljubili i milovali, jer bi ih to moglo navodno pokvariti.
Većina djece se prilagodila strogom režimu, jer su mogli piti dovoljno mlijeka, tako da se ne bi osjećali gladni sljedećih 4 sata; pa obično probavni trakt novorođenčeta. Osoba se brzo navikla na sve u bilo kojoj dobi. Ako smo uvijek hranjeni u točno određeno vrijeme, onda je tijekom tih sati osjećaj gladi.
No bilo je uvijek djece koja su u prvim mjesecima bila vrlo teško prilagoditi se strogom režimu. Ova djeca, čiji stomak nije mogao zadržati dovoljno mlijeka za 4-satnu stanku, ili one koji su zaspali, a nisu imali vremena za dovoljno, ili nemirna djeca, ili oni kojima su bili mučeni plinovi. Oni su očajnički vrištali nekoliko sati dnevno, ali se njihove majke nisu usudile hraniti ili ih čak odnijeti iz svojih ruku. Siromašno dijete imalo je teškog života, ali je to bilo još teže za majku koja je slušala plač njezinog djeteta, ugušila nokte iz očaja, pokušala ga utješiti sa svojom dušom, ali se nije usudila ne poslušati liječniku koji je rekao da je strog režim ključ za zdravlje i sreću djeteta.
Sadašnje majke imale su sreću - liječnici su im dopustili da slijede svoje prirodne težnje.
Štoviše, teški poremećaji želuca postali su neuobičajeni zbog pasterizacije mlijeka, pravilnog skladištenja i higijene njege bebe. Prošlo je mnogo godina prije nego što su liječnici odlučili pokušati fleksibilni raspored hranjenja. Kada je proveden velik broj promatranja, pokazalo se da nepravilnost u prehrani nije dovela do poremećaja želuca ili probavne smrti, pa čak ni za pampered, koliko su se mnogi bojali.
Prve pokuse su vodili dr. Preston Maclendon i Francis Simsaryan sa svojim djetetom. Svrha eksperimenta bila je saznati kakav je način dijete dojen, ako se hrani, čim se čini da je gladan. U prvih nekoliko dana dijete se nije probudilo prečesto. Zatim, kako je majčino mlijeko stiglo, počeo se previše često probuditi, do 10 puta dnevno. Kad je imao 2 tjedna, prebacio se na šest ili sedam puta u nepravilnim intervalima. Do 10 tjedana, trebao je samo četiri obroka dnevno. Kad su rezultati ovog eksperimenta bili objavljeni, mnogi su roditelji udahnuti od olakšanja i prešli na fleksibilniji način koji je imao pozitivan učinak na djecu i roditelje.

64. Neki roditelji pogrešno razumiju fleksibilnost režima.

Neki mladi roditelji, koji misle da su vrlo progresivni, otišli su na suprotnu stranu. Hranili su svoje dijete svaki put kad se probudio i nikad ga nije probudio za slijedeću hranidbu, kao da provode znanstveni eksperiment, smatrajući sebe stručnjake za redovno hranjenje.
Ovaj pristup neće štetiti ako je dijete mirno, dobro probavljivo i ako ne krši režim majke i ne smeta da se diže dijete noću. No, ako je dijete nemirno i često plače, to može dovesti do previše hranjenja, tako da tijekom prvih nekoliko mjeseci roditelji neće znati ostatak. I neka djeca možda čak i zahtijevaju mlijeko noću na kraju prve godine. Takva situacija može uplašiti mladu majku i proklinjati fleksibilni režim.
Čula sam da majke govore o svojoj djeci, a jedan od njih je rekao u tonu koji nije dopuštao primjedbe: "Moje dijete je na fleksibilnom načinu, a drugi je rekao istim tonom:" Ali moje nije! "Kad roditelji tako razmišljaju, kao da je dijeta nešto poput političkih ili vjerskih uvjerenja, čini mi se da gube glavu.
No glavna je činjenica da je režim nužan za dobrobit djeteta, s jedne strane i za praktičnost roditelja, s druge strane. Način rada štedi vam vrijeme i trud. Fleksibilan način znači smanjenje broja hranjenja do razumnog u više ili manje određenih sati i zaustavljanje noćnih hranjenja čim je dijete spremno. Inače, roditelji će biti preumorni da daju djetetu nešto više od puke hrane. Ono što je dobro i prikladno za roditelje je dobro i prikladno za njihovo dijete, i obrnuto.
Jednom kada ne trebate poštivati ​​strog režim, moći ćete prvo ispuniti zahtjeve djeteta, a zatim postupno uspostaviti režim koji je prikladan i za vas i za njega.
Ako majka više voli hraniti svoje dijete bez režima već mjesecima, onda neće biti štete za probavu djeteta. Majka također nije zla ako uopće ne voli rasporede. Ali ako se drži na rasporedu u svemu drugom i ako ima puno drugih stvari osim brige za dijete, onda ona doista misli da što više odbije njezinu udobnost, to je bolje za dijete? Misli li da na taj način dokazuje da je ona dobra majka? Takva samo-žrtva može, na kraju, dovesti do drugih poteškoća.

65. Kako prilagoditi način rada.

Važno je da djetetu ne plačite predugo. Ne proturječi se probuditi 3-4 sata nakon posljednjeg hranjenja.
Svako dijete se može naviknuti na režim i to će se dogoditi uskoro ako mu majka pomaže. Osim toga, interval između hranjenja raste s povećanjem težine djeteta. Dijete s težinom od 2,5 kg do 3 kg obično treba hraniti s intervalom od 3 sata, a težine od 4-4,5 kg, djeca obično imaju dovoljno hrane sa 4 sata pauze. Većina beba počinje bez hranjenja tijekom 1-2 mjeseca. Između četvrtog i osmog mjeseca djeca počinju voljeti 5-satni interval, a istodobno prestanu buđenje za večernje hranjenje.
Majka može pomoći djetetu u svojoj želji za redovitim hranjenjem i smanjenjem broja. Nakon što ga je probudila 4 sata nakon posljednjeg hranjenja, majka uči djetetu naviku 4-satnog intervala u prehrani. Ako dva sata nakon posljednjeg hranjenja beba počinje cviljavati, ne dolazite k njemu neko vrijeme, pružite mu priliku ponovno zaspati. Ako nastavlja plakati, dajte mu vodu ili dude. Na taj ćete način pomoći njegovu želudcu prilagoditi se duljim intervalima hranjenja. Ako majka odmah počne hraniti dijete čim se kreće, čak i ako nakon posljednjeg hranjenja ne prođe više od dva sata, zadržat će svoju naviku malih dijelova i kratkih intervala.
Različita djeca trebaju drugačije vrijeme da se naviknu na redovite obroke. Većina djece odlazi na 4-satni interval hranjenja do dobi od jednog mjeseca i preskoči noć hranjenja ako dobiju dovoljno mlijeka tijekom dana i ako dobro sisaju i relativno su mirni. S druge strane, ako je dijete inertno u prvim danima i zaspalo usred hranjenja, ili, obrnuto, nemirno i često se budi uz plač ili ako majka nema dovoljno majčinskog mlijeka u početku, onda će vam biti bolje za vas i dijete ne žuriti da uspostavi strogi režim ( vidi odjeljke 111, 167-169, 249-251). Ali čak iu ovom slučaju, majke trebaju postupno i pažljivo podučiti dijete na redovitije dijete s intervalom od 4 sata.

66. Kako to učiniti.

Mirno dijete, težine 3,5-4 kg pri rođenju, obično podnosi 3,5-4 sata ako ima puni želudac i košta vam šest ili sedam hranjenja dnevno. Roditelji mogu imati na umu približan raspored obroka u trajanju od 4 sata (6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00, 2.00), no trebali bi biti spremni na rano hranjenje djeteta ako je očito gladan: sat vremena ranije s obiljem umjetnog hranjenja i čak i prije 2 sata prije dojenja, ako majci još nema majčino mlijeko.
Ako je vaš približan raspored hranjenja, a dijete još uvijek spava, možete ga probuditi. Ne morate ga prisiliti jesti. Dijete se probudilo četiri sata nakon posljednjeg obroka, a nakon nekoliko minuta osjećat će glad.
Ali pretpostavimo da se probudio sat vremena prije određenog vremena. Nema potrebe da ga hranite čim se počne cviljavati. On nije siguran hoće li jesti. Ali ako nakon 10-15 minuta mahnito vrišti od gladi, ne bih čekao ni minutu. Ali što je s načinom? Možda će sljedećeg puta spavati više i ponovno će ući u način rada ne tijekom dana, tako da noću. Ako se uvijek grije glad za sat vremena, možda ne bi dobio dovoljno mlijeka za interval od 4 sata. U tom slučaju, dojenje ga češće hrani, čak i nakon dva sata, ako je očito jako gladan. Češći pražnjenje dojke će stimulirati svoje veće punjenje, za nekoliko dana možete imati dovoljno mlijeka i beba će biti puna duže. Ako tijekom umjetnog hranjenja pije cijeli dio i još se redovito budi prije vremena, posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome hoće li povećati njegov dio mlijeka.

67. Kada sljedeći put hraniti bebu.

Već sam rekao da ako dijete obično mirno održava interval od 4 sata, ali ponekad se probudi nakon 3-3.5 sati, onda se može odmah hraniti, a da ne čeka na određeno vrijeme. Ali pretpostavimo da se probudio sat nakon posljednjeg obroka. Ako je usisan uobičajeni omjer mlijeka, onda je jedva gladan. Najvjerojatnije ga je probudila činjenica da je poremećen plinovima. Pomozite mu da ponovno utisne zrak ili da mu dade vodu ili dude. Ne bih ga hranio tako rano, ali možete pokušati ako mu ništa drugo ne smiruje. Ne možete biti sigurni da je dijete stvarno gladno ako pokuša sisati šaku ili piti maštovito mlijeko. Djeca koja pate od plina obično se ponašaju na taj način. Čini se da dijete ne može razlikovati gladne bolove i bolove uzrokovane plinom (vidi odjeljak 251).
Drugim riječima, nije uvijek potrebno hraniti dijete čim zavija. Ako često curi, pokušajte pronaći uzrok, razgovarajte sa svojim liječnikom.

68. Drugi način hranjenja.

Naravno, možete postaviti i druge satove hrane ako beba ne smeta. Na primjer, 7.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00 i 3.00. Problem je što većina djece počinje svoj dan između 5 i 6 ujutro, kad god se hrane noću. Postoje sretne majke čija djeca mirno čekaju prvu hranu do sedam sati ujutro, a zatim slijede uobičajeni režim: 10.00, 14.00, 18.00, 22.00. Ovo je također normalno.

69. Tri sata intervala.

Ako vaše dijete pije toliko mlijeka koliko želi i još uvijek se budi nakon 3 sata, ostavite ga u ovom načinu rada za sada. Obično je potreban interval od 3 sata za djecu mase manje od 3,5 kg. Ali to nije uvijek slučaj. Neka djeca mase oko 3 kg mirno stajati 4 sata. I drugi koji težine 4 kg u prva dva tjedna ne održavaju interval od više od 3 sata.
Većina djece koja trebaju 3-satni dnevni interval može
Za održavanje 4 sata noću s težinom od najmanje 2,5 kg. U tom će slučaju raspored biti otprilike sljedeći: 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 22.00, 2.00.

70. Noćno hranjenje.

Najvažnije pravilo - nemojte probuditi dijete za noćno hranjenje, neka vas probudi ako glad bude gladan. Dijete koje treba hraniti tijekom noći prvo će se probuditi gotovo točno u 2 sata ujutro. Onda će se jedan dan probuditi oko 3-3.30 noću. Uhvatite ga u ovom trenutku i smatrajte ga noćnom hranom. Ujutro će se vjerojatno probuditi u 6 i 7 sati. Sljedeće noći može spavati do 4.30 ili 5. ujutro. Hranite ga, ali razmislite o jutarnjem hranjenju od šest sati i nadate se da sljedeći put želi jesti oko 10 sati. Obično djeci trebaju dvije ili tri noći da razbiju noćno hranjenje. Kada se to dogodi, povećajte dnevni dio mlijeka tako da njezin ukupni iznos ostaje isti.

71. Preskočite noćne izvore.

Ako je beba već mjesec dana i težila oko 4,5 kg, ali se i dalje budi za hranom noću, mislim da bi bilo pametnije da mu se ne žuri s mlijekom čim se kreće i da mu 15-30 minuta plakati, a nakon toga on bi mogao ponovno zaspati. Ako se ne smiri, pokušajte mu dati toplom vodom. Ako za pola sata ponovo očajne, onda ga je lakše hraniti; ali pokušajte raditi istu stvar u tjedan ili dva. Općenito govoreći, dijete koje traje oko 4,5 kg i normalno jede tijekom dana ne treba noćno hranjenje.

72. Večernja hrana.

Hranite bebu kada se osjećate ugodno. Nekoliko tjedana nakon rođenja, bebe obično mirno čekaju do 23 ili 24 sata. Ako želiš rano u krevet, probudi se dijete u 22 ili ranije. Ako vam je više pogodno za kasnije hranjenje i dijete ne smeta, učinite što vam je draže.
Ako beba još uvijek buja u 2 ujutro, savjetujem da ne preskočite večernju hranu, čak i ako se ne probudi. Budući da je spreman napustiti jedan od hranjenja, bolje je da se pijete noćnom hranom, tako da vaš san ne bude prekinut.
Ako je dijete već odustalo od hranjenja noću, ali se još uvijek ne može naviknuti na redoviti dnevni raspored, nastavite ga probuditi u 10 i 11 ujutro (pod uvjetom da u ovom trenutku jede voljno). Dakle, barem će posljednja hranjenja biti na rasporedu, izbjeći ćete noćno hranjenje, a prvo jutro hranjenje postupno će se premjestiti na 5-6 sati ujutro (vidi odjeljak 195).

* Kako hraniti *

Za dojenje pogledajte odjeljke 86-98. Za novorođenčad koja ne dobro sisati u prvih tjedana života i ne navikavajte se na režim, pogledajte odjeljak 111. Informacije o tome kako dati mlijeko kroz bradavicu, pogledajte odjeljke 162, 169.
Ovo poglavlje govori o nekim poteškoćama koje se susreću u prvim tjednima života djeteta.

73. Ponekad se između 4. i 7. mjeseca života dijete ponaša čudno tijekom hranjenja.

Majka kaže da je pohlepno sisan na dojci ili bradavici nekoliko minuta, a zatim iznenada oslobodi i plače, kao da je u boli. Još je gladan, ali svaki put kad ponovno uzme bradavicu (ili bradavicu), on ranije otpusti i plače. Ali on voljno jede čvrstu hranu. Mislim da je to uzrokovano rastom zuba. Može se pretpostaviti da se u procesu sisanja guma, unutar kojega zubi već rastu, djelomično sudjeluju u općem kretanju mišića usta, što uzrokuje nepodnošljivo škakljanje. Stoga, kako biste pomogli djetetu, naizmjenično mu možete dati mlijeko i čvrstu hranu, dok je tiho srušio nekoliko minuta. Ako skoči iz boce, možete povećati rupicu u bradavici tako da u kratkom vremenu može sisati više mlijeka (ali nemojte koristiti bradavice s velikim rupama sve dok se sve ne namjesti, inače se djetetova potreba za sisanjem neće zadovoljavati). Ako počne plakati prerano nakon početka sisanja, nemojte mu dopustiti da sisati uopće na nekoliko dana. Voda iz šalice, ako to radi, ili iz žlice, ili dodati više mlijeka kaša i druge hrane. Ne brinite se da on ne prima svoj uobičajeni dio mlijeka. Naknadno nadoknađuje svoj nedostatak.
Događa se da dijete odbija uzeti prsa kad majka ima menstruaciju. Voda je ovih dana iz bradavice. No, majka mora sisati mlijeko s dojke, tako da njezina opskrba ne smanjuje. Ako se nakon završetka menstruacije majka odmah zaustavi od davanja djeteta bradavicu, vratit će se ponovno na dojku i vratit će se količina majčinog mlijeka.
Ušna bolest nakon prehlade može uzrokovati bol u cijeloj čeljusti, a zatim dijete će odbiti sisati, ali će moći jesti čvrstu hranu.

74. Burping.

Sva djeca, kad piju, progutaju zrak. Ovaj zrak skuplja u želucu i izaziva tjeskobu djetetu. Neka djeca su prisiljena prestati jesti zbog toga, dok drugi ne prestaju dok ne piju sav mlijeko. Postoje dva glavna načina da pomognete svom djetetu da se riješi gutanja zraka. Odaberite onu koja vam najbolje odgovara. Prvi put: stavite dijete na koljena, držeći leđa i lagano udarite njegov trbuh. Drugo, držite dijete u rukama tako da joj glava počiva na ramenu, i lagano ga udarajte ili ga udarite po leđima. Stavite ubrus ili pelenu preko ramena u slučaju da je prasnuo mlijeko. Neka djeca brzo i brzo puše zrak, dok drugi to čine teže. Ako zrak ne izađe odmah, stavite dijete na minutu, a zatim ponovno podignite - to ponekad pomaže.
Ako dijete proguta toliko zraka da mora prestati jesti, neka se pojavi i nastavlja hraniti. Na kraju svakog hranjenja potrebno je dati djetetu priliku da se pojavi. Ako ga stavite u krevet prije nego što je stezao, nakon nekog vremena zrak u trbuhu će ga početi gnjaviti. Neka djeca i pate od toga. S druge strane, ako se beba ne probudi loše, ali ga ne smeta, možete ga držati uspravno nekoliko minuta, a zatim ga staviti u krevet.
Ovdje želim spomenuti još jednu činjenicu koja brine mnoge mlade majke. Dijete koje je usisalo puni dio mlijeka ima želudac koji je snažno otečen. To je zato što količina mlijeka koje pije u isto vrijeme daleko prelazi veličinu trbuha.

* Jedi li dovoljno i dobiva na težini dobro *

75. Dijete obično zna koliko hrane treba.

Ako nema dovoljno mlijeka ili ako majka ima manje mlijeka zbog umora ili nervoze, dijete će se svaki put probuditi i plakati gladni, što već znate. Piti mlijeko do posljednje kapi i potražiti usta i pokušat će sisati šakom. Ako ga vagate, pobrinite se da dodaje manje težine nego prije. Kod nekih djece, konstipacija počinje od neadekvatne prehrane. Ako je dijete jako gladno, može početi plakati odmah nakon hranjenja.
Kada se susretnete s tim simptomima, pitajte svog liječnika ako trebate više mlijeka. Bit će mudro davati djetetu više mlijeka ako piju sve do kapi. Ali budite oprezni, nemojte inzistirati, ako on ne želi mlijeko više nego obično. Ako ga dojite i on se budi prije vremena, hranite ga, čak i ako dovede do dodatnog hranjenja tog dana. Češće pražnjenje dojke stimulira proizvodnju više mlijeka ako je majčino tijelo sposobno za to. Ako ste ranije dali dojke za hranjenje, dati oboje.

76. Koliko treba dijete dobiti na težini?

Najviše Točan odgovor je: dijete se poznaje kao što je na težini. Ako mu je dano više mlijeka nego što mu treba, on odbija. Ako on daje manje, onda sljedeći obrok prije nego što se probudi i sranje šakom. Kada ljudi govore o debljanju, srednja brojkama, ali svako dijete dobiva težinu drugačije. Izračun prosječne brojke, liječnici zbrojiti najveći porast težine s najmanjim i podjele. Neka djeca dobivaju veću težinu, drugi manje i to je normalno. Međutim, spor debljanje može značiti da je dijete pothranjeno ili bolesni. Ako vaše dijete polako dobivanjem na težini, koliko više morate pokazati da je liječnik redovito kako bi bili sigurni da je zdrav. Postoje djeca koja polako udebljati, ali ne pokazuju znakove gladi. Međutim, ako im dati više mlijeka će biti spremni da ga piju i dobivaju na težini brže. Drugim riječima, beba ne plače uvijek kad nema mlijeka. U prosjeku, djeca su rođena s težinom od 3,5 kg i 5 mjeseci njihova težina doseže 7 kg t. E. udvostručio. No, praktički djeca rođena s niskom porođajnom težinom, udebljati brže, kao da pokušava uhvatiti korak sa svojim većim kolegama. Veliko dijete ne smije udvostručiti svoju težinu za 5 mjeseci. Srednji dijete dodaje oko 900 grama mjesečno tijekom prva 3 mjeseca (160-200 g tjedno). Naravno, neke zdrave djece dobivaju manju težinu, ostale. Do 6 mjeseci prosječni dobitak težine smanjuje na 500 grama mjesečno (100-120 g tjedno). Od 9. do 12. mjeseca života prosječni dobitak težine dodatno je smanjena na 300 grama mjesečno (60-80 g po tjednu). A u drugoj godini života dijete obično dodati 200-250 grama mjesečno. Stariji dijete postaje sporiji i češće, dodaje težinu. Kada dijete raste zube, to je obično smanjen apetit, te u roku od nekoliko tjedana, on ne može staviti na težini. Kad je zdrav, apetit se vrati k njemu, a težina povećava brže.
Promjena težine djeteta iz tjedna u tjedan i dalje ne govori ništa. Njegova težina pri svakom vaganju ovisi o punini želuca, mjehura ili crijeva. Ako je izmjerite jedno jutro i uvjerite se da je dodao samo 100 grama tijekom prošlog tjedna, dok je prethodno dodao 200 grama, ne zaključuje da je pothranjen ili bolestan. Ako dijete ima potpuno zdravo, zadovoljstvo, pričekajte tjedan ili dva - možda će sljedeći tjedan dobiti veću težinu. Ali uvijek se sjetite da starija osoba dobiva, što sporije postiže težinu.

77. Koliko često morate vagati dijete.

Naravno, većina majki nema ljuske kod kuće, a djeca se vagaju samo kad posjete liječnika, što je sasvim dovoljno. Ako je dijete zdravo i veselo, onda nema smisla to mjeriti više od jednom mjesečno. Ako imate kuću kod kuće, nemojte ga vagati više od jednom tjedno ili bolje jednom svaka dva tjedna. Svakodnevno ga vagati, neopravdano ćete brinuti o svojoj težini. S druge strane, ako on plače previše ili ima povraćanje ili slabo varenje, često vaganje može pomoći liječniku u određivanju dijagnoze. Na primjer, ako dijete puno plače, ali dodaje dobru težinu, razlog plakanja je plin, a ne glad.