Koliko uzimati urozhestan tijekom trudnoće

Bol

Često se žene suočavaju s hormonskim problemima koji ometaju zanoktivanje djeteta ili ga nose. Najčešći uzrok pobačaja u prvom tromjesečju je nedostatak progesterona, koji se naziva hormon trudnoće. Proizvodi žuto tijelo. Urozhestan tijekom trudnoće u većini slučajeva koristi se posebno za liječenje ove patologije.

Utrozhestan se također propisuje za normalizaciju ciklusa, liječenje nekih benignih bolesti organa reproduktivnog sustava i podupiranje druge faze ciklusa. U ovom slučaju, žene su prirodno zainteresirane za pitanje koje je vjerojatnost trudnoće uzimanje Utrozhestana ili njegovog analoga - Duphaston, i koje daljnje radnje treba poduzeti ako se trudnoća ipak dogodila.

Karakteristike lijeka

Da bi se to riješilo, posebna pozornost treba posvetiti mehanizmu lijeka, indikacijama i kontraindikacijama, kao i načinima prijema i otkazivanju.

Sastav i mehanizam djelovanja

Aktivni sastojak je prirodni progesteron, čija je kemijska formula poboljšana kako bi se olakšala apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta ili vagine. Pripada grupi progestina. Progestogen (progesteron) je hormon koji proizvodi korpus luteum koji se stvara nakon ovulacije na mjestu sazrijevanja jaja. Pročitajte više o žutom tijelu →

Hormon priprema endometru (unutrašnje obloge) maternice kako bi u njega uvelo oplođeno jaje, smanjuje kontraktilnu aktivnost maternice, čime pridonosi očuvanju trudnoće. Također utječe na mliječne žlijezde, potičući pripremu za dojenje.

Apsorpcija lijeka brzo se javlja i iz gastrointestinalnog trakta i vagine. Glavna razlika je u tome što se intravaginalnom primjenom progesteron brzo nakuplja u maternici, a lokalni efekti su izraženije. Ako uvođenje lijeka prelazi 200 mg dnevno, koncentracija hormona u krvi odgovara prvome tromjesečju trudnoće.

Upozorenja za uporabu

Utrozhestan tijekom trudnoće iu drugim razdobljima propisuje se samo kada je manjak progesterona u tijelu. Postoje razlike indikacije za uzimanje lijeka oralno i vaginalno.

Utrozhestan se primjenjuje unutar:

 • neplodnost zbog neuspjeha druge faze ciklusa;
 • kršenje ciklusa zbog nedostatka ovulacije;
 • mastitis;
 • teškog predmenstrualnog sindroma (PMS);
 • premenopauzalna bolest;
 • zamjensku terapiju kod žena nakon menopauze.

Urozhestan kao vaginalni supozitoriji propisuju se za:

 • zamjensku terapiju i terapiju "podrške" u in vitro fertilizacijskim protokolima (IVF);
 • rani početak menopauze;
 • neplodnost zbog neuspjeha druge faze ciklusa;
 • sprečavanje spontanih pobačaja i prijevremenog poroda kod žena koje su izložene riziku;
 • prijetio pobačajem;
 • obični pobačaj zbog niskih razina progesterona.

Valja napomenuti da se Utrozhestan tijekom trudnoće može koristiti samo intravaginalno. Tijekom razdoblja dojenja lijek se ne može koristiti, jer prodire u majčino mlijeko i djelovat će na hormone djeteta.

Otpustite obrazac i analoge

Lijek je dostupan u posebnim želatinskim kapsulama koje sadrže 100 ili 200 mg prirodnog mikroniziranog progesterona. Pomoćni elementi - biljno ulje i sojino lecitin. Kapsule se mogu koristiti za oralnu primjenu i vaginalnu primjenu, ovisno o indikaciji. Paketi obično sadrže 7, 14 ili 30 kapsula, ovisno o proizvođaču i dozi.

Analogni Utrozhestan - Duphaston, dostupan je u tabletama za oralnu primjenu, za razliku od Utrogestana, sadrži sintetički analog progestogena.

Korištenje lijeka tijekom trudnoće

Utrozhestan može dodijeliti opstetričar za prevenciju pobačaja, ako je žena u opasnosti od pobačaja ili niske razine progesterona vlastite krvi. Hitno, lijek može biti propisano kada je prijetnja pobačaja ugrožena kako bi se spriječila.

Žene su u opasnosti ako:

 • u prošlosti su bili spontani pobačaji u prvom tromjesečju trudnoće povezani s gestagen deficiency;
 • Postignut je postupak in vitro oplodnje;
 • postojala je neplodnost zbog nedostatka lutealne faze;
 • žena je preuzela Duphaston ili Utrogestan u vrijeme začeća;
 • u drugom tromjesečju trudnoće bilo je ranije pretilih rađanja;
 • Postoji skraćenje cerviksa u sadašnjosti.

No, svaka trudnoća je individualna, pa se pitanje imenovanja lijeka mora odvesti ginekologu, uzimajući u obzir povijest žena, komorbiditeta, dobi i drugih važnih čimbenika.

Otkazivanje Utrozhestane tijekom trudnoće je dug proces, ne možete naglo prestati uzimati lijek, budući da pad razine progesterona može izazvati spontani pobačaj. Smanjenje doze obično traje 1-1,5 mjeseci. Vrijeme kada trebate početi smanjivati ​​dozu može odrediti samo liječnika.

Otkaz razdoblje pacijent bi trebao voditi brigu o njihovoj dobrobiti - označiti broj i prirodu ispuštanja u bolesnika koji primaju utrozhestan tijekom trudnoće, prisutnost boli ili osjećaj petrification u trbuhu, povlačenjem bolove u donjem dijelu leđa ili sacrum. Ako postoji krvavi iscjedak, kao i smeđa ili crna bol, onda je potrebno odmah otići u bolnicu.

Prednosti lijeka su očite - pomaže u podnošenju trudnoće, slabosti su nuspojave (i vrlo su česte) i potreba za postupnim povlačenjem.

Često su žene u situaciji kada je hormon propisan za potporu drugoj fazi ciklusa. Tijekom recepcije dolazi do trudnoće, ali žena još ne zna za to i otkazuje lijek kako bi izazvao još jednu menstruaciju. To može izazvati pobačaj ili propušteni pobačaj, što je nedostatak lijeka.

Oko 50% pobačaja u ranoj fazi su uzrokovane genetskim poremećajima i zaraznim bolestima. U takvim slučajevima, Utrozhestan ili Duphaston neće pomoći u očuvanju trudnoće, ali će odgoditi samo početak pobačaja. Stoga je imenovanje lijeka opravdano samo kada je dokazano nedostatak progesterona u ovoj trudnoći ili višestruka pobačaja zbog nedostatka progesterona u prošlosti.

Način primjene lijeka tijekom trudnoće

Urozhestan se tijekom trudnoće primjenjuje intravaginalno: kapsula je umetnuta duboko u vaginu, nakon WC-a vanjskih genitalnih organa.

Način korištenja:

 • Tijekom prijetnje pobačaja ili prevencije abortusa, doza utrozestana kreće se od 200 do 400 mg dnevno. Podijeljen je u dvije doze. Treba ga uzimati svakodnevno u 1 i 2 trimestrima. Do kraja drugog tromjesečja lijek se postupno otkazuje.
 • Kada se IVF doziranje određuje pojedinačno. Započnite s primanjem od dana injektiranja hCG i nastavite do kraja 2. trimestra. Maksimalna doza je 600 mg, podijeljena u 3 doze dnevno. Ova doza se postiže postupno prema individualnoj shemi, a postupno lijek otkazuje.
 • Profilaktička davanja kod žena kod kojih postoji rizik od prijevremenog poroda (skraćivanje cerviksa, nepovoljna povijest) - od 22. do 34. tjedna u dozi od 200 mg jednom dnevno noću.

U svim slučajevima liječnik može promijeniti dozu, jer to ovisi o razini hormona određenog pacijenta i problema koji postoje. Ne možete preskočiti metode lijeka i otkazati ga sami.

Kontraindikacije i nuspojave

Nuspojave se obično pojavljuju pri uzimanju lijeka u unutrašnjosti, a intravaginalnom primjenom zapažaju se samo lokalne alergijske reakcije na komponente kapsule - spaljivanje, svrbež, masni vaginalni iscjedak.

Međutim, neke žene se žale na pospanost, vrtoglavicu i povećanu toksikozu. Unatoč nepotvrđenim podacima, morate imati na umu takve sustavne nuspojave.

kontraindikacije:

 • komponenta netolerancije;
 • tromboza, tromboflebitis, moždani udar, infarkt miokarda u sadašnjosti ili prošlosti;
 • nepotpuni pobačaj;
 • raka dojke ili organa reproduktivnog sustava, kao i sumnja na rak;
 • porfirijom;
 • vaginalni krvarenje s neobjašnjivim uzrokom.

Lijek se uzima oprezno u bubrežnoj i jetrenoj insuficijenciji. Prije imenovanja se procjenjuje veličina rizika i moguće koristi. Tijekom recepcije potrebno je kontrolirati biokemijsku analizu krvi i urina.

Dakle, Utrozhestan - nezaobilazni lijek za pobačaj zbog nedostatka progesterona. Nažalost, mnogi liječnici to propisuju bez dovoljnog razloga. Ako postoje sumnje o tome je li lijeka propisno propisana, preporučljivo je otići na sastanak s drugim liječnikom.

Ako je imenovanje potvrđeno, potrebno je davati dulje vrijeme Utrozhestan, unatoč visokoj cijeni lijeka. Srećom, s intravaginalnom primjenom, vrlo rijetko uzrokuje nuspojave. Lijek se smatra sigurnim za fetus, iako se istraživanje još uvijek provodi.

Autor: Julianna Fry, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Urozhestan tijekom trudnoće

Hormonska neravnoteža često dovodi do pobačaja. Njihov glavni uzrok je nedostatak progesterona. Ovaj spolni hormon smanjuje kontraktilnost glatkih mišića maternice i pridonosi prijelazu endometrija u sekretornu fazu. Ginekolozi traže od žena da u obliku kapsula ili supozitorija, u skladu s uputama, droga Utrogestan tijekom trudnoće, ako postoji manjak progesterona.

Što je Utrozhestan

Ovaj lijek je biljni analog progesterona. Urozhestan tijekom trudnoće se poduzima kako bi se spriječio pobačaj. Progesteron hormona sadržan u lijekovima je mikroniziran, tj. tijelo potpuno apsorbira i gotovo ne uzrokuje nuspojave. Doze Utrozhestana izračunavaju liječnik pojedinačno za svaku ženu.

Sastav i oblici otpuštanja

Lijek je dostupan u kapsulama. Koriste se kao tablete i kao vaginalni supozitoriji. Glavni aktivni sastojak hormonskog lijeka je progesteron. Jedna kapsula, ovisno o koncentraciji, može sadržavati 100/200 mg korpus luteum hormona. Kao pomoćna sredstva koriste se lecitin i suncokretovo ulje. Kompletan sastav jedne kapsule lijeka prikazan je u donjoj tablici.

Prirodni mikronizirani progesteron

Farmakološko djelovanje

Lijek je gestageni (sadrži hormon korpus luteuma). Utrozhestan je propisan za prijetnju pobačaja u ranoj fazi i za početak trudnoće. Glavni aktivni sastojak lijeka je prirodni progesteron, dobiven iz biljnih ekstrakata. Brzo se veže na stanice ciljnog organa, stimulira sintezu pH aktiviranjem DNA.

Upozorenja za uporabu

Alat je analni ženski progesteron, pa je propisan zbog nedostatka tog hormona. Utrogestanske kapsule se ne koriste samo za ispravljanje poremećaja reproduktivnog sustava. Pri izradi ciklusa za korekciju predmenstrualnog sindroma, lijek se propisuje adolescentima. Indikacije za oralno davanje lijeka:

 • liječenje neplodnosti uzrokovano lutealnom insuficijencijom;
 • menstrualne nepravilnosti zbog problema s ovulacijom ili anovulacijom;
 • fibrocistična mastopatija;
 • premenopauzalnih;
 • hormonalni poremećaji uzrokovani viškom estrogena (fibroidi, krvarenje maternice, ciste);
 • bolna razdoblja;
 • hormonska nadomjesna terapija.

Urozhestan se ubrizgava vaginalno kako bi održao trudnoću, održao lutealnu fazu tijekom in vitro oplodnje (IVF) kako bi nadoknadio nedostatak progesterona tijekom prerane menopauze. Lijek se propisuje s oprezom ako se ženi dijagnosticira kronično zatajenje bubrega, bronhijalna astma, bolest jetre, dijabetes melitus, arterijska hipertenzija, bolesti kardiovaskularnog sustava.

Kako utrozhestan utječe na trudnoću

Lijek pomaže oplođeno jaje da dobije uporište na zidu maternice i podupire njegov razvoj u zametku. Trudnoća u Utrozhestanu je jednostavnija jer nadoknađuje manjak progesterona, smanjuje ton maternice. Lijek ne utječe na dijete. Prosječna cijena droge je 420 rubalja. Možete ga kupiti samo po receptu.

Pri planiranju

Ako žena ima problema s koncepcijom ili ima pobačaj, ginekolog može propisati terapiju progesteronom. U razvoju individualnog režima lijekova uzimajući u obzir rezultate ultrazvuka i biokemijske analize krvi. Progesteron je normalan prije nego što ovulacija ne bi smjela biti ispod 7 nmol / l. Kada jajnici proizvode manje hormona, žena ne može zatrudnjeti. Standardno, liječnik propisuje 200-300 mg oralno 2 puta dnevno.

U ranim fazama

U prvom tromjesečju, kapsule se injektiraju vaginalno. Urozhestan u ranoj trudnoći smanjuje ton maternice, pomaže opuštanju živčanog sustava. Na dijelu tijela može se osjetiti lagana reakcija u obliku mučnine i vrtoglavice. Nema jednolike preporuke za sve žene. Moguća dnevna doza znači - 300-600 mg. Kapsule ne uzrokuju nikakve hormonske poremećaje u fetusu.

Po kasnim uvjetima

Alat je propisan u drugom tromjesečju trudnoće, ako je dijagnosticirana nerazvijenost posteljice. Tijekom tog perioda, lijek je indiciran za žene nakon IVF-a. Ako je pacijent imao povijest problema s poremećajem ili propuštenom pobačaju, propisan je umjetni progesteron kako bi spriječio spontani pobačaj. Dnevna doza proizvoda ne smije prelaziti 600 mg.

Upute za uporabu utrozhestane tijekom trudnoće

Lijek se uzima oralno ili primjenjuje vaginalno. Standardna doza je 200 mg. Uzmite kapsule dva puta dnevno. To nije opasno za trudnice, ali može izazvati neke nuspojave (glavobolja, nadutost, svrbež, akne). Često, nakon korištenja lijekova, pojavljuju se pospanost i zbunjenost, pa liječnici preporučuju odustajanje od vožnje vozilom.

tablete

Oralni ingestije kapsula smanjuju rizik od spontanog pobačaja. Tablete propisane nakon začeća na 10-12 tjedana trudnoće. S prijetnjom pobačaja oralna primjena kapsula može se kombinirati s vaginalnom. Ukupna doza lijeka ne smije prelaziti 600 mg. Tablete se isperu čašom čiste vode. Kontrola je kontakta progesterona s gastrointestinalnim traktom u kroničnim bolestima jetre, gastritis i drugim problemima s probavnim sustavom.

svijeće

S tendencijom tromboze i tromboflebitisa za sprečavanje pobačaja, sredstvo se daje intravaginalno, ali istodobno se prati stanje bolesnika. Ako postoji vaginalni iscjedak, agent je odbačen. Ginekolog može propisati supozitorije s progesteronom, ako žena ima poteškoća u smišljanju. Unesite ih prije spavanja.

Farmakološka poduzeća proizvode kapsule za vaginalnu primjenu od 100 i 200 mg. Alat se brzo apsorbira u krv bez utjecaja na jetru. Ovaj oblik lijeka ide dobro s kompleksima vitamina za trudnice i sedative. Nakon začeća, lijek se otkazuje u drugom tromjesečju, smanjujući dozu od 50-100 mg tjedno.

Ukidanje utrozhestane tijekom trudnoće - shema

Doza se svaki tjedan smanjuje za 100 mg. Žena mora stalno pratiti da nema krvarenja iz genitalnog trakta. Nekim pacijentima se preporuča smanjiti dozu za 50 mg svaka 3 dana. Ginekolog planira plan za uklanjanje droga. Nemojte odstupati od toga, jer s oštrom promjenom količine progesterona u tijelu, može doći do pobačaja.

Urozhestan za trudnice - značajke ispravne uporabe

Utrogestan je hormonalni lijek iz skupine gestagena. Trudnice urozhestana propisane su za hormonalne poremećaje tijekom nošenja djeteta, što može dovesti do spontanog pobačaja (pobačaj). Utrogestan se također koristi kao glavni lijek za liječenje neplodnosti i kod umjetne oplodnje za održavanje hormonske ravnoteže u ženskom tijelu.

Urozhestan se proizvodi u obliku kapsula za oralno davanje, supozitorija (vaginalni supozitorije), s dozom od 100 i 200 mg. Ovaj oblik oslobađanja omogućuje vam jednostavno korištenje lijeka, odaberite potrebnu dozu pojedinačno za svaku trudnicu.

Urozhestan i trudnoća

Zašto su trudnice Utrozhestan propisane?

Utrozhestan je propisan za trudnice u slučajevima kada je glavni hormon trudnoće, progesteron, proizveden u nedovoljnoj količini u pacijentovom tijelu. Smanjenje razine progesterona dovodi do činjenice da se u unutrašnjem sloju maternice (endometrija) cirkulacija krvi pogoršava, fetus dobiva manje hranjivih tvari i kisik iz krvi majke i, prema tome, polako raste i razvija. Također, smanjenje progesterona može uzrokovati krvarenje, odbacivanje placente, povećanje kontraktilnosti maternice.

Trudnoća utrozhestana - za ono što je propisano:

 • produljiti trudnoću;
 • spriječiti pobačaj;
 • poboljšati protok krvi u maternicu i posteljicu;
 • spriječiti krvarenje;
 • smanjiti kontraktilnu aktivnost maternice;
 • spriječiti prijevremeni rad.

Propisano Utrozhestan od prvih dana trudnoće. Ovaj lijek može uzeti većinu žena s nedostatkom progesterona u tijelu. Ako žena pati od neplodnosti, tada se Utrozhestan propisuje u kombinaciji s drugim hormonskim lijekovima.

Mogu li trudnice uzeti utrozhestan?

Utrozhestan mogu uzeti trudnice, u čijem tijelu nema dovoljno progesterona. Međutim, treba paziti na bolesnike s poviješću kardiovaskularnih bolesti (tromboflebitis, moždani udar, miokardijalni infarkt), hormonalne maligne neoplazme, dijabetes, kronične bolesti jetre i bubrega.

Urozhestan tijekom trudnoće: učinak na fetus

Utrozhestan ne utječe nepovoljno na fetus. Međutim, postoje dokazi da će djeca koja su rođena trudnoća, spremljena i produljena uzimanjem progesteronskih lijekova u budućnosti, mogu doživjeti različite poremećaje genitourinarnog sustava. Dakle, ako se rodi jedna cura, tijekom puberteta može imati ciste jajnika, a ako je dječak urološka bolest. Učinak Utrozhestana na neplodnost u ovoj djeci nije dokazan.

Utrozhestan: kako se uzimati tijekom trudnoće?

Da biste znali kako pravilno uzeti trudnice Utrozhestan, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Potrebno je piti pripravak navečer, prije sna, pranje s malom količinom vode. Ako se koriste lijekovima u obliku svijeća, onda ih treba unijeti duboko u vaginu za noć.

Koje doze treba uzeti Utrozhestan tijekom trudnoće? Doziranje za trudnice je 100-600 mg. Ovo je dnevna stopa koja treba podijeliti na nekoliko tehnika.

Za trudnice, doza ovisi o bolesti i ozbiljnosti. Na primjer, za prevenciju prijevremenog porođaja, kod žena koje su pod rizikom propisane su 100-200 mg utrozestana (u obliku vaginalnih supozitorija). Koliko uzimati trudnice Utrozhestan također ovisi o trajanju trudnoće.

Utrozhestan koliko dugo treba poduzeti tijekom trudnoće? U većini slučajeva, lijek je propisan za trimestre I i II, međutim, moguće je produžiti liječenje nekoliko tjedana.

Utrozhestan tijekom trudnoće: kako otkazati lijek?

Kada otkazati lijek, odlučuje medicinski liječnik. Nakon značajnih poboljšanja i stabilnog stanja, doziranje se može smanjiti. Kako ne bi oštetili dijete i ne uzrokovale sindrom povlačenja, potrebno je smanjiti dozu za 100 mg tjedno ili 50 mg 1 puta u 3 dana. Treba prestati smanjiti lijek i vratiti se na početnu dozu ako se pojave sljedeći simptomi:

 • uočavanje, zamagljivanje;
 • mučnina;
 • vrtoglavica;
 • dobitak težine.

  Utrozhestan: prijetnja pobačaja

  Liječnici opstetričari i ginekolozi često propisuju Utrozhestan s prijetnjom pobačaja. Doziranje u takvim slučajevima je 200-600 mg. Lijek se uzima svaki dan noću. Doza lijekova može varirati ovisno o stupnju spontanog pobačaja. Urozhestan održava trudnoću, poboljšava cirkulaciju krvi u posteljici, smanjuje ton maternice i kontraktilnu aktivnost.

  Ako nema prijetnje pobačaja, tada se lijek Utrozhestan ne koristi za spašavanje trudnoće. Ako je progesteron normalan, ali postoje prijetnje pobačaja, onda je propisana druga hormonska terapija.

  Urozhestan i cerviks: značajke aplikacije

  Kratki cerviks je jedan od čimbenika rizika za razvoj spontanog pobačaja. Urozhestan za cerviks propisuje, jer ovaj lijek ima sljedeće učinke:

  • produžuje cerviks;
  • jača cerviks;
  • drži vrat.

  Ovaj učinak lijeka omogućuje vam da spasite i produljite trudnoću.

  Kako uzeti utrozhestan na početku trudnoće?

  Utrozhestan u prvim danima trudnoće propisan je onim ženama čije se progesteronske razine smanjuju od rođenja ili onima koji su bili in vitro oplodnja (IVF).

  Utroški recept na početku trudnoće provodi se u obliku vaginalnih supozitorija. Svakodnevno koristite jednu svijeću (100 ili 200 mg) noću. Korištenje ovog oblika otpuštanja može smanjiti negativni učinak lijeka na tijelo majke i fetusa (posebno - na jetri).

  Otpuštanje Utrozhestana u ranim danima trudnoće može se odvijati samo u slučajevima kada je stanje trudnice stabilizirano, a razina progesterona se oporavila na prethodne razine. Postupno ukidajte lijek, smanjujući dozu za 100 mg tjedno ili 50 mg svakog trećeg dana terapije.

  Utrozhestan u prvom tromjesečju trudnoće

  Što je propisano Utrozhestan u prvom tromjesečju trudnoće? Ovaj lijek je neophodan da spriječi pojavu novog jaja u folikuli i početku novog menstrualnog ciklusa. Također, uzimanje Utrozhestane u prvom tromjesečju smanjuje kontraktilnost maternice i poboljšava razvoj posteljice i cirkulacije krvi u svojim plovilima.

  Kako uzeti utrozhestan u prvom tromjesečju trudnoće? Nema jednokratne doze za sve trudnice. Za prevenciju pobačaja kod trudnica s manjkom progesterona propisuje se 100-200 mg utrogestana i 300-600 mg za liječenje spontanog pobačaja. U prvim tjednima trudnoće, posebno je važno uzeti optimalnu dozu lijekova, jer previše ili premalo mogu dovesti do komplikacija.

  Urozhestan tijekom trudnoće

  Urozhestan tijekom trudnoće koristi se kao hormonski lijek, koji je sintetički analog progesterona - hormon trudnoće. Njegova je razlika od ostalih analoga kompletno kemijsko ponavljanje molekule progesterona. Međutim, prirodni progesteron u crijevu se ne apsorbira pa su stvorili sintetički analog. Može se primijeniti i lokalno, u svijeće i iznutra, u kapsulama.

  Prema stupnju sigurnosti za trudnice, lijek pripada takozvanoj skupini B - potencijalno siguran, ali još uvijek nedovoljno proučavan. Spada u istu grupu kao i duphaston.

  Kada se tijekom trudnoće koristi urozhestan?

  Situacije kada manjak progesterona postaje uzrok pobačaja, pa čak i neplodnost, vrlo su česte. Općenito, u ne-trudnica, često se pojavljuju kršenja estrogenski-progesteronski omotač i manifestiraju se u različitim patološkim stanjima - od cista do endometrijske hiperplazije maternice. Trudnoća sa smanjenom količinom progesterona ne može se pojaviti, ili se brzo zaustavlja u obliku uobičajenih pobačaja. Da to spriječi, imenovan je urozhestan. Drugi lijekovi propisani prijetnjom prijevremenog prestanka trudnoće - antispazmodici i sedativi - svi se mogu koristiti zajedno s utrogestanom.

  Normalno, progesteroni proizvode jajnici, kasnije - posteljica i glavni su hormoni koji osiguravaju očuvanje i normalan razvoj jajovoda, kao i pravovremeni početak rada i njihov pravilan protok.

  Postoji jedna kategorija žena, upotreba koja od svih progesterona i posebno urozestana, ako nije potpuno kontraindicirana, tada nosi opasnost koja se mora uzeti u obzir prilikom propisivanja lijeka samo u beznadnoj situaciji ili pokušava zamijeniti drugu u skladu s mehanizmom djelovanja. To se odnosi na ozbiljnu oštećenu funkciju jetre (u takvim slučajevima sama je trudnoća opasna i problem je riješen na ozbiljnoj razini), kao i varikozna bolest komplicirana tromboflebitisom.

  Problem prekomjernog recepta (ne samo to, bilo koji lijek) postoji u našem medicini, a nemoguće ga je odbaciti. Od mnogih možete čuti da su imali i to, a ovo - nisam pio ništa - i sve je bilo u redu. Pa, ovdje se može odgovoriti. Prvo, sasvim je moguće - samo sreće, moglo bi biti gore. Odluka o propisivanju lijeka dolazi od želje da pomogne i da bude siguran, da. I ovo je jedna od bolesti našeg lijeka. Za neprikladan lijek, ako postoji, a nešto se dogodilo, bit će mu uvijek strože kazniti nego za prekomjerno propisanu - glavna stvar je da trebaju postojati formalni dokazi. I ovdje je pitanje kvalificiranja liječnika - jer ako je osoba pismena, posjeduje metode i ima dovoljno iskustva - uvijek će moći na bilo kojoj razini objasniti zašto je imenovao ili zašto je to odbio. I objasniti ženi i provjeriti u klinici. Stoga, pitanje odabira liječnika - kao i prije, nije riješeno i relevantno. I u smislu mira, mogu reći da, za razliku od, primjerice, deksametazona i drugih ne-spolnih hormona, slijedeće pravilo ne djeluje za utrozestan - strani hormoni "začepljuju" svoje, sve se razlikuje, a umjetno primijenjena droga jednostavno se dodaje vlastitim iz nekog razloga, nije bilo dovoljno.

  Stoga se ne trebate bojati imenovanja, a spolni hormoni ne utječu na dijete, ali je neophodno pratiti vaše osjećaje i kontrolirati ih.

  Svijeće i kapsule Utrozhestan tijekom trudnoće i pri planiranju

  Najčešći uzrok neplodnosti i pobačaja je odstupanje od norme hormonalnih razina, naime, manjak progesterona. Utrozhestan tijekom trudnoće je propisan da popuni ovaj nedostatak. Lijek sadrži mikronizirani progesteron, koji ima visoku biodostupnost i djeluje na isti način kao i prirodni hormon. Pozitivna dinamika kod bolesnika je uočena već drugi dan korištenja Utrozhestana.

  Kakva vrsta droga Utrozhestan

  Progesteron je jedan od najvažnijih ženskih hormona. On je koji regulira menstrualni ciklus, čak i prije početka trudnoće, priprema se za endometru, a zatim osigurava proces implantacije embrija u maternicu, podupire trudnoću, opušta maternicu. U ranoj fazi trudnoće, progesteron ima anti-abortivni učinak: potiskuje imuni odgovor na embrij.

  Nedostatak progesterona u ranoj trudnoći povećava rizik od spontanog pobačaja, tako da pri prijetnji pobačaja liječenje prvenstveno ima za cilj popunjavanje nedostatka tog hormona.

  Progesteron je prvi sintetiziran 1934. godine, ali njegova uporaba u trudnoći bila je ograničena zbog niske bioraspoloživosti. Štoviše, kad se uzme, brzo se srušio u jetri i jednostavno nije imao vremena za djelovanje. Upotreba progesterona zbog pobačaja postala je moguća tek nakon izuma mikroniziranog oblika, koji je u Rusiji bio registriran pod zaštitnim znakom Utrozhestan. Molekula aktivne tvari Utrozhestan potpuno se podudara s progesteronom, koji se formira u ženskom tijelu. Zbog male veličine čestica (do 10 mikrona), Utrogestan se brzo i potpuno apsorbira u krv i iz gastrointestinalnog trakta i od vaginalne sluznice.

  Prava na Utrozhestan pripadaju grupi tvrtki Bezek Helskea iz Belgije. Sam lijek proizvodi se u Španjolskoj i Tajlandu, a uskoro će ruska medicina biti proizvedena pod istim zaštitnim znakom.

  Što je Utrozhestan propisan tijekom trudnoće?

  Jedini pokazatelj za liječenje s Utrogestanom je nedostatak progesterona. Opseg lijeka je širok:

  1. Kada se ponavljaju pobačaji u ranoj trudnoći, lijek se može propisati profilaktički - čak i prije početka bilo kakvih simptoma. Pronađeno je da je endokrinska disfunkcija, što rezultira manjkom progesterona, pronađena kod 10-17% bolesnika s tim problemom.
  2. Ako je prvo dijete rođeno ispred vremena, ili je cerviks u žena manji od 2,5 cm, imenovanje trudnica utrozhestan za 35% smanjuje vjerojatnost prijevremenog porođaja.
  3. Pri visokom riziku od pobačaja u razdoblju od 7-20 tjedana trudnoće. Njegovi znakovi su bolovi u donjem dijelu leđa i abdomenu, povećani ton maternice, hematomi maternice i krvarenje.
  4. Žene koje prolaze IVF program, Utrozhestan se propisuje nakon stimulacije ovulacije, a zatim - kako bi se spriječio pobačaj.
  5. Za liječenje neplodnosti ako se utvrdi lutealna insuficijencija u prisustvu ovulacije. Ovaj poremećaj predstavlja loš učinak korpus luteuma, što rezultira manjkom progesterona, a maternica ne može prihvatiti i spasiti razvoj embrija. Nedostatak žutog tijela javlja se u 4% žena s neplodnosti.
  6. Zajedno s estrogenom, Utrozhestan je propisan za klimakterijumom. Prema uputama, nadomjesna terapija je indicirana za žene s ranom menopauzom, s visokim rizikom od osteoporoze, bolesti srca, Alzheimerove bolesti.

  Oblik ispuštanja i doziranje

  Urozhestan se proizvodi u obliku tankih želatinskih kapsula, unutar kojeg je progesteron. Kao pomoćne tvari se koristi biljno ulje i lecitin, dobiveno od soje ulja. Kapsule su univerzalne: mogu se piti kao tablete, injektirane u vaginu kao svijeće. Najracionalnija metoda liječenja odabire liječnik uzimajući u obzir kliničku situaciju i želje žene:

  1. Vaginalna primjena Utrozhestana je jedini mogući način za toksikozu. Mnogi liječnici mu preferiraju visoku vjerojatnost pobačaja i IVF-a. Progesteron se učinkovito apsorbira u vaginalnu mukozu i dostiže maternicu brže, čak i prije nego što se koncentracija u krvi poveća.
  2. Oralna primjena je moguća kada se Utrozhestan koristi kao dio hormonske nadomjesne terapije. Ako pijete drogu kao pilulu, utrozhestan će imati izraženiji smirujući učinak. Učinkovitost oralnog liječenja s Utrozhestanom nešto je niža nego kod vaginalne primjene.

  Pri odabiru, bolje je piti ili umetnuti vaginalno Utrozhestan treba dati prednost vaginalnoj primjeni, ako se lijek uzima pri planiranju trudnoće ili da ga spasi.

  Lijek ima 2 dozne opcije - 100, 200 mg. Po danu je propisano od 100 do 600 mg progesterona. Dnevna doza ovisi o vrsti i težini hormonalnih poremećaja. Maksimalna doza preporučuje se u odsustvu vlastitog progesterona ili spriječiti pobačaj. Kako bi se poboljšala učinkovitost uputa za liječenje, preporučuje se da se dnevna doza Utrogestana podijeli u dvije ili tri doze.

  Kako uzeti utrozhestan tijekom trudnoće

  Informacije iz uputa o pravilima upisa i preporučene doze Utrozhestana: