Kako masirati novorođenče

Zdravlje

O prednostima masažnih rasprava. Masaža za novorođenče je nužna! Nakon devet mjeseci embrionalnog, gotovo nepokretnog postojanja, dijete se još uvijek teško prilagođava našem svijetu. Stoga, ruke nježne majke, milujući, udarajući bebu, pomažu mu da prevlada stresno stanje prilikom prilagodbe. Taktični osjećaji donose radost i igraju važnu ulogu u komuniciranju dojenčadi i njihovim roditeljima.

Prednosti masaže

Masaža za novorođenče uključuje posebne tehnike koje utječu na unutarnje organe. Tehnike masiranja poznate su iscjeliteljima od davnina. Stroking, prigušivanje, brušenje, trnci, vibracije, profesionalni masažni terapeut radi na dubljim tkivima cijelim tijelom. Djelujući na receptorima kože, mišića, refleksnih točaka, stručnjak prenosi nadraženost središnjem živčanom sustavu. Kao rezultat, povećava ili opušta ton, poboljšava performanse tjelesnih sustava. To znači, kroz dodir kože, masaža utječe na cijelo tijelo.

Ovo je osobito korisno za dojenčad, jer aktivira fizički, senzorni, slušni, razvoj govora. Potaknuta je koordinacija kretanja i privlačenja pažnje, normalizacija sna i povećanje cirkulacije krvi.

U mrvicama do mjesec dana starosti, osjetljivi analizatori još uvijek nisu sazreli, a analizatori kože već su se pojavili. Stoga, dodir moje majke generira pokret i radosne emocije.

Tko može

Prije nego što razgovaramo o tome tko može napraviti masažu, valja napomenuti da postoje preventivne, terapijske i terapeutske i preventivne masaže.

Preventivan je dodijeljen svim dojenčadi koja nema kontraindikacije. Takvu masažu često rade sami roditelji kod kuće. Dakle, ako je vaše dijete zdravo i zabavno, onda u prvoj godini života, promatrački liječnik svakako će propisati dnevnu masažu.

Liječnik i liječnik-profilaktički djetetu daju profesionalni masažni terapeut, kako to propisuje liječnik. Ove su masaže usmjerene na ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Kada izvršiti postupak

Vrlo je važno razmotriti kada izvršiti masažu. Provedite postupak ujutro - od 8 do 15 sati. Poželjno je za jedan sat nakon hranjenja da beba probavlja hranu. Na prazan želudac, ne preporučuje se masaža, jer će mrvica biti hirovita. Postupci se izvode samo ako je beba u dobrom raspoloženju. S njegovim nezadovoljstvom, hirovima, otkazuje se masaža plača.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža se ne preporučuje djeci. Na primjer, pod takvim uvjetima:

 • visoka temperatura;
 • gastrointestinalni poremećaji;
 • akutne bolesti dišnog sustava i infekcije;
 • upale kože;
 • rahitis;
 • kile (pupčani, ingvinalni);
 • kongenitalne bolesti srca.

Prije nego što počnete

 1. Prije početka sesije, zrak i zagrijte sobu na ugodnu toplu temperaturu, jer će beba biti gola.
 2. Pripremite ravnu vodoravnu površinu, prekrite ga pelenama ili pokrivačem.
 3. Ako jedan od roditelja sami izvodi masažu kod kuće, onda morate ukloniti sve nakit iz vaših ruku, temeljito oprati, rezati i nanijeti nokte.

Pružite sve kako biste spriječili oštećenje djeteta tijekom postupaka.

Koliko puta?

Za bebe do jedne godine, masaža se obavlja 4 puta - svaki 3. mjesec. Razlog je jednostavan: tijekom određenih razdoblja života djeteta, u njegovom razvoju postoji kvalitativni skok. Masaža pomaže u konsolidiranju novih vještina.

Kako masirati novorođenče

Do tri mjeseca

Dok dijete ne stari 1 mjesec, masaža se ne preporuča.

U 1,5-2 mjesec je najlakši, nježan. Potrebno je započeti masažu novorođenčadi s milima, rukama, prstima, nogama, leđima, trbuhu. Pokreti su lagani, meki, bez uporabe sile i pritiska.

Polako, uz brzinu kretanja limfe 2 cm / s. prođite kroz linije masaže s vrhova prstiju do glave.

 • Ruke, noge i prsti milovati, lagano mijesiti, stimulirajući reflekse i umirujući dijete.
 • Stroking trbuha u smjeru kazaljke na satu pomaže probavu.
 • Natrag se masira na udaljenosti od 1 cm od kralježnice.

Šetnja regijom srca, jetre, limfnih čvorova u pazuhu i ispod koljena.

Preporučljivo je provesti tretmane masaže u zakazano vrijeme pet minuta. Tijekom sesije, razgovarajte tiho s djetetom, pjevajte pjesme, čitajte obične rijeke. Na kraju svakog postupka, nježno pohvaliti bebu.

Nakon 3-4 mjeseca

Masaža za novorođeno dijete od 3 mjeseca može biti komplicirana. Dodaju se udarci i gnječenje, a lagane mrlje uzrokuju da bebe vesele hodanje. Sada se trajanje sesije povećava za nekoliko minuta. Ako beba voli ove postupke, s vremenom ih se može odgoditi do pola sata.

Olovke i noge

Masaža počinje s rukama i nogama. Isprva, svi prsti na rukama su masirani, bregovi su odvojeni i stisnuti, wrists su lagano gumiran. Podsvjesnice nisu uključene.

Okrećemo se nogama: masiranje stopala, prstiju, diže se do prepona. Nemojte pritisnuti koljena, inače možete oštetiti zglobove. Ne preporuča se masaža pod koljenima i unutarnjim bedrima.

trbuščić

Tumija beba masira pomicanjem u smjeru kazaljke na satu. Iz srednjeg trbušastog tijela, glatko tijelo pokreti rukama klizanjem (jedan prema gore, a drugi dolje), ne dopiru do prepona.

Ribni kavez

Prsa u trajanju od 3-4 mjeseca još uvijek su vrlo krhka, pa mi masažu djetetu, lagano milovati ruku od strijca do ramena, a zatim na strane, bez dodira grudi.

Vrata djeteta do godine masiraju se kada se nalazi na trbuhu. S laganim potezima, vodite od gornje kralješnice do ramena, od vrata do leđa. Ako u ovom trenutku dijete podiže ili okrene glavu, zaustavi masažu.

natrag

Masažite leđa djeteta ne uzduž kralježnice, ali uz nju s leđima dlanova. Upute - uzduž i daleko. Zatim od kukova do stražnjice.

Druga vježba: kada mrvica leži na svakoj strani, klizite prstom duž kralježnice od zdjelice do vrata. Ne uzduž kralježnice, ali uz njega, lagano pritišćući prstom. To uzrokuje produženje leđa i trening leđa mišića.

glava

Glava bebe s djetetom masira se vrlo pažljivo, pažljivo, bez dodirivanja fontana. Uz glavu lagano trčite prste preko ušiju.

Povucite se

Kada beba uči držati glavu, hone grasping vještine. Iz sklonog položaja, neka ga zgrabite s indeksnim prstima i ispruži ih da sjednu.

Mali koraci

Podignite dijete ispod pazuha, nagnite malo prema naprijed tako da se noge odmaknu od vodoravne površine. Pogledajte kako mali čovjek počinje prelaziti noge i napraviti male korake.

Spustite se

Kada dijete leži na trbuhu, lagano ga podignite preko kukova naopako. To uzrokuje krvarenje krvi u glavu. Ako je dijete neugodno, nemojte ponoviti vježbu.

gimnastika

Masaža novorođenčadi u trećem mjesecu poboljšana je gimnastikom grudi koja pomaže u jačanju mišićnog sustava.

Leži na leđima:

 • križne olovke i raširene;
 • kutija s olovkama;
 • povucite ih gore i dolje;
 • koljena zajedno
 • Roll s jedne na drugu stranu.

3-mjesečno dijete treba proširiti na trbuščić. Potiče rad probave, brzo uklanja plinove, što je prevencija kolike.

Uključite trbuščić

Nakon masiranja trbuha i prsima, poučavamo dijete da se vrati natrag u trbuh.

Privlači pozornost mrvica na svijetlu igračku i stavlja ga na stranu, ponavljajući vježbe s obje strane. Neka beba dopre do igračke.

6-9 mjeseci

Opća masaža nakon šestog mjeseca mijenja i postaje složeniji zbog činjenice da je dijete odraslo i on sam već zna puno. Sada je učio puzati, koordinirati pokrete. Sjednica se produljuje.

Masaža se vrši pomoću starih tehnika, ali se dodaju i novi. Postupak započinje masažom ruku, stopala, stopala. Daljnje aktivne vježbe pridružuju se.

puzati

Kad beba, koja je stara šestog mjeseca, leži na trbuhu, stavlja svoju omiljenu igračku ispred sebe. Zatim, polako gurajući i ohrabrujući, pozovite ga da uzme igračku. Ako je površina dovoljno tvrda, mali teleći će se protežu i puzati po igračkama.

Postajemo na nogama

Vježba se naziva "hodanje s djetetom". Značenje vježbe je podučiti dijete da zadrži ravnotežu. Prvo držite mrvicu za dvije olovke, a zatim za jednu. Ruke bi trebale biti rame ili niže.

9. - 12. mjesec

Polazeći od devetog mjeseca, gimnastika je komplicirana. Sada je dopušteno podizanje nogu iz sklona položaja, čučanjati, nagnuti naprijed od stojećeg položaja, pa čak i naginjati zaokret da biste dobili svijetlu igračku.

Budući da je angažiran kod kuće, vrlo je dobro koristiti loptu za masažu. Na pitanje koje dobi djeca trebaju koristiti loptu, odgovorimo: "Od 2. mjeseca".

 • Dok je dijete malo, samo ga zamahnite na loptu na trbuhu.
 • Tri mjeseca vožnje sa strane i natrag.
 • Šestomjesečno dijete stavilo je loptu na noge.
 • I za 9-10 mjeseci, dijete može napraviti male korake, držeći loptu rukama.

zaključak

Bez sumnje, masaža za dijete učinkovito će i ispravno izvesti masažni terapeut-pro, no ako majka posjeduje jednostavnu tehniku ​​kako se masaža novorođenčadi i samom bebi radi, to će donijeti veću radost i zadovoljstvo međusobnog komuniciranja.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Kako masirati bebu

Da biste dobro podigli bebu, započnite s nogama. Nježni potezi s donje strane gore će se raspasti po okusu. Također morate utrljati stopalo, možete ih pritisnuti, glačati, utrljati. Zatim morate masirati ruke djeteta od zgloba do ramena, kao i prsti na rukama i nogama. Obratite pažnju na svaki dio tijela, kao i na zglobove koljena i gležnjeva - moraju se dobro masirati. Možete tresti trbuh i natrag, trljati strane. • Ne zaboravite da se neki dijelovi tijela djeteta tijekom masaže ne mogu dotaknuti. Ta područja uključuju armpite, bradavice, kralježnicu, prepone, lakat.
 • Prije masaže soba treba biti dobro prozračena, a tijekom toplog vremena prozor se može otvoriti tijekom postupka.
 • Prije nego što masažete bebu, trebali biste uskoro rezati nokte i ukloniti narukvice i prstene kako ne biste slučajno oštetili nježnu kožu djeteta. Masaža se obavlja toplim i suhim rukama.
 • Gledajte djetetovu reakciju na vaše pokrete. Zaustavi čim počne pokazati nezadovoljstvo. Pobrinite se da mrvice budu udobne. Masaža na mjestu koje je već poznato djetetu.
 • Počnite i završite masažu nježnim strokingom.
 • Tijekom masaže važno je uspostaviti psihički kontakt s djetetom. Možete pjevati malenu pjesmu, razgovarati s njim.
 • Koristite proizvode koji hidratiziraju kožu, ali ne i prašak. Također isključuju aromatska ulja koja mogu začepiti pore djeteta. Najbolje je koristiti alat koji svakodnevno primjenjujete.

Kako masirati bebu? 11 važnih pravila i tehnika masaže od pedijatra

Masaža je sjajan način pokazivanja ljubavi i njege djeteta. Pomoći će djeci da se opuste i zaspaju. Masaža za bebe ima mnoge prednosti, uključujući poboljšanje dobitka na težini, cirkulaciju krvi, pomoć u probavi i ublažavanje boli.

Kao dio postupka masaže, možete lagano manipulirati djetetovim gležnjevima, zglobovima i prstima, provodeći tako pasivne zajedničke vježbe. Tijekom masaže, govorite tiho, cvilite ili pjevajte svojoj bebi. To će vaše manipulacije učiniti još umirujućim za bebu.

Umirujuće ručne poteze aktiviraju proizvodnju hormona sreće, oksitocina, u svim sudionicima masaže.

Pozitivna svojstva masaže za bebe

Postoje mnoge prednosti bebe masaže, što može imati pozitivan utjecaj ne samo na novorođenče nego i na roditelje.

Masaža će pomoći vašem djetetu:

 • razvijati se fizički, kognitivno, društveno;
 • Ostanite opušteni i ne uzrujavajte se;
 • plakati i buniti manje;
 • bolje spavati.

Masaže su osobito korisne za prerane bebe, a kao rezultat toga bit će nekoliko poboljšanja:

 1. Brži porast tjelesne težine, osobito kod korištenja ulja. Masaža aktivira ključni živac, nazvan vagus, koji povezuje mozak s glavnim dijelovima tijela, uključujući želudac. Aktivirajući ovaj živac poboljšava probavu i pražnjenje crijeva, pomažući bebi da raste težinu.
 2. Stabilna brzina otkucaja srca. Masaža poboljšava funkcioniranje živčanog sustava, koja regulira funkcioniranje naših organa. Dakle, masaža može pomoći u održavanju konstantne brzine otkucaja srca.
 3. Opušteno ponašanje pod stresom i boli.
 4. Više stabilna aktivnost mozga. Prerano rođene bebe koje primaju masažu obično imaju normalno razvijanje aktivnosti mozga. U preuranjenim bebama koje nisu massaged, promatran je pad aktivnosti mozga.

Kako napraviti masažu?

Masaža za dijete od 0 do 3 mjeseca sastoji se prvenstveno od treninga djetetovog tijela za različite pokrete, smanjenje hipertoničnosti mišića nogu i ruku te aktivno razvijanje mišića vrata, jačanje gornjih prsnih, dorzalnih mišića i ramena.

Također se provodi i 1-mjesečna masaža s ciljem promicanja normalnog funkcioniranja unutarnjih organa, opuštanja mišića i poboljšanja metabolizma.

 • Masaža za bebe od 1 mjeseca uključuje meke poteze, postupno pretvarajući se u lagani pritisak;
 • Masaža djetetu u trajanju od 2 mjeseca sadrži meke poteze i može uključivati ​​i trljanje, gnječenje i vibracije. Masaža za 2 mjeseca staro dijete osmišljena je za ublažavanje kolike, opušta mišiće nogu, ruke, još uvijek u dobroj formi. Također, masaža bi trebala olakšati živčani sustav. Trljanje treba biti pažljivo, jer je koža djece još uvijek vrlo osjetljiva i tanka. Trebali biste se suzdržati od trljanja ako primijetite osip na koži bebe;
 • redovita masaža za dijete u 3 mjeseca pomaže spriječiti pojavu pupkovine, konstipacije i kolike, ima blagotvoran učinak na živčani sustav, jača mišiće i zglobove, poboljšava cirkulaciju krvi. Masiranje dlanova i ruku ima pozitivan učinak na razvoj fine motoričke sposobnosti, dakle, na djetetov govor i kognitivne sposobnosti u budućnosti. Opća masaža za beba od tri mjeseca uključuje meke njegu, trljanje i gimnastičke vježbe.

Kako napraviti masažu za novorođenče kod kuće?

Prije nego što odlučite kako masaža novorođenčeta, odaberite mjesto koje je beba sigurno za masažu. To bi trebalo biti udobno za vas, tako da je prikladno za masažu bebe i za bebu.

Do tada, dok se beba ne može prevrnuti ili premjestiti puno, trebate samo osigurati da leži na stabilnoj površini.

Čim se dijete može preokrenuti, bolje je odabrati površinu iz koje ne može pasti. Dojenčad se može prevrnuti u treptaju oka, osobito ako je dijete prekriveno uljem i sklisko.

Srednji krevet ili čak podu su u redu. Stavite čistu ručnik ili list ispod djeteta. I nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora.

Provjerite je li soba na ugodnoj temperaturi, nema izravnog protoka zraka ili crte. Ako je vrijeme vruće, nemojte masirajte dijete izravno ispod ventilatora ili pod izravnim udarcem klima uređaja. Dijete neće voljeti masažu ako se osjeća hladno.

Imati sve što vam je potrebno za masažu pri ruci.

Potrebno je pripremiti:

 • maslinovo ulje;
 • ručnici za brisanje viška ulja ili kreme;
 • odjeća za odijevanje djeteta;
 • uobičajeni kit za mijenjanje pelena;
 • kupka za kupanje i ručnik ako kupujete bebu nakon masaže.

Kako masirati novorođenče? Osnovne tehnike masaže

Bebe vole rutinu i ponavljanje.

Stoga, ako svaki put masirate svoje dijete na isti način, on zna što očekivati ​​i uživa u postupku.

 1. Pokrenite bebinu masažu s nogu, postupno se krećući do tijela, završavajući glavom. Noge su odlično mjesto za početak masaže, jer je dijete naviklo dotaknuti kada se pelena promijeni.
 2. Izlijte nekoliko kapi kreme ili ulja na svoje ruke. Zagrijte ulje ili vrhnje, trljajte ga između dlanova.
 3. Lagano ga trljati u kožu bebe, počevši od stopala.
 4. Pomakni noge. Zatim možete lagano udariti od kukova do prstiju.
 5. Slijedite isti slijed na rukama. Masirati ih od ramena do prstiju. Masaža je korisna za kombiniranje s laganim vježbama.
 6. Vježba za prste. Nježno stisnite prst između palca i kažiprsta i polako se savijte i razvijte. Ponovite s svakim prstom. Takve vježbe su korisne za pratiti peshekami.
 7. Vježbe za prsima i trbuhu uključuju kružne poteze u smjeru kazaljke na satu. Kružno pomicanje trbuha, napravljeno s blagim tlakom, pomaže hrani kretanje probavnog trakta.
 8. Držite noge djeteta ispod koljena i podignite noge, lagano pritisnite koljena na trbuh. To će vam pomoći izvući višak plinova.
 9. Dovršite masažu prednjeg dijela dječjeg tijela s opsežnim potezima od prsa do bokova.
 10. Obratite bebu na trbuh da biste masažu natrag. Koristite velika kružna kretanja u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, ide gore od svoje baze do ramena.

Nemojte nanositi pritisak na kralježnicu. To može naškoditi vašem djetetu.

 • Završite masažu s velikim amplitmom od ramena do kuka, kao što ste učinili na prednjoj strani tijela.
 • Masaža glave za bebe

  Neka djeca vole dodirivati ​​glave više nego bilo koji drugi dio tijela.

  Ako je vaše dijete jedan od onih koji ne vole dirati glavu, nemojte inzistirati na takvoj masaži. Pričekajte dok dijete ne postane malo, a zatim pokušajte ponovo. Kako dijete postaje upoznato s masažom, može voljeti i masažu glave.

  Kako se mamac glave masira?

  Potrebno je biti vrlo nježan s glavom novorođenčeta, budući da kosti lubanje još nisu uzgajali.

  Na pregledu možete vidjeti meke mrlje koje ponekad pulsiraju. Nazvani su izvorima. Postoje dvije fontane, jedna koja se nalazi na kruni (velika proljetna), a druga - na stražnjoj strani glave (male proljeće) djeteta. Povratna fontana zatvara se kada beba ima oko 6 tjedana, ali proljeće na vrhu glave zatvara se za 18 mjeseci.

  Tijekom prvih šest tjedana nemojte primjenjivati ​​tlačne pokrete dok izvodite masažu glave. Samo lagano pržite uljem sve dijelove glave, pustite da se natopi samim sobom.

  Čim se glava djeteta učvrsti, možete lagano pritisnuti prstima, stvarajući male kružne pokrete, krećući se oko glave djeteta.

  Ali nikad nemojte nanositi pritisak na gornji dio djetetove glave, gdje je veće proljeće još uvijek mekano.

  Springflows se zatvaraju i otvrdnu, jer kosti djetetove glave rastu i rastu zajedno.

  Ako vaša beba ima seborrheični dermatitis, nemojte češljati koru dok niste primijenili ulje. Naći ćete da ako ostavite ulje na glavi djeteta za noću, to će pomoći ublažiti koru, koja tada može padati sama po sebi kada kupanje, ili dok pranje glave ili češljanje djeteta kose.

  Čak i ako nije, seborrheični dermatitis ne utječe na bebu i vrlo je čest među djecom. Često prolazi kad dijete odrasta.

  Koliko često trebam napraviti masažu?

  Tradicionalno, dijete dobiva masažu svaki dan prije ili poslije kupanja. Neki roditelji imaju masažu dva puta dnevno tijekom prva tri mjeseca. No, idealni broj masaža nije.

  Koliko često to činite ovisi o vremenu koje je, kao i o djetetovoj dobrobiti tijekom masaže. Ako ste radna majka, najvjerojatnije će dijete biti teško za dnevnu masažu.

  Trajanje masaže

  Trajanje masaže varira s dobi djeteta. Neke bebe ga vole od rođenja, a potraje i do 30 minuta kako bi masaža cijelog tijela.

  Ako vaša beba u početku ne sviđa masazu, učinite sesije kratkim. Kada dijete počne puzati ili hodati, moći ćete primijetiti da on ne želi tako dugo ležati. Zatim morate dobiti masažu 5 do 10 minuta.

  Vrijeme je za masažu

  Masirajte bebu kad nije gladan i umoran. Zato voli više masaže. To se može dogoditi u bilo koje doba dana.

  Bebe vole predvidljivost, pa ako nešto u isto vrijeme i istim redoslijedom, osjećate se sigurno i sretno. Na primjer, ako počnete s masažom, nakon koje slijedi kupanje, hranjenje i, konačno, spavanje, dijete će naučiti prepoznati taj postupak i čekati ga.

  To može biti teško s novorođenčadi kada je potrebno češće hranjenje, a beba većinu vremena spava. Kada odraste i bude budan, ne možete se trzati.

  Ako dijete često plače noću, večernja masaža može pomoći smanjiti mogućnost plače. S vremenom ćete upoznati bolje dijete i moći ćete pronaći pravo vrijeme za masažu i kupanje. Neka beba postane vaš vodič.

  Kada je masaža kontraindicirana?

  Ako dijete ima osip, nemojte nanositi kremu ili ulje na koži bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

  Neki stručnjaci vjeruju da je bolje ne masaža kada dijete ima groznicu ili je bolestan. Drugi tvrde da nježna masaža tijekom virusne bolesti može pomoći u ublažavanju boli tijela.

  Uvijek prihvaćajte i objasnite signale od djeteta. U slučaju bolesti, može postati nervozan i odbiti masažu. S druge strane, ako vam dodir ublaži bol u tijelu, dijete će se moći umiriti, brže zaspati svojim nježnim potezima.

  Ako se dijete povećava, može se osjećati hladno. Dakle, možete samo udariti i trljati ga preko odjeće, a da ne biste odslušali. Međutim, ako se groznica smanji, dijete može osjetiti groznicu i radije skidati odjeću.

  Zimi također trebate masažu. Ali beba će se svidjeti samo ako ne osjeća hladnoću. Stoga, pobrinite se da je soba dovoljno topla prije nego što skinete dijete.

  Kako masirati dijete, u velikoj mjeri određuje dijete. Sposobnost čitanja signala njegova ponašanja najvažniji je trenutak masaže. Vaše dijete će se pokazati kad treba završiti, kakve su poteze dijete vole i koje - ne.

  Prava masaža za bebu u prva tri mjeseca života.

  Sve novorođene bebe dolaze na ovaj svijet s savijenim rukama i nogama i čvrsto stisnutim šakama. Pokreti udova djeteta su neobični. Ovaj fenomen je posve normalan i naziva se "fiziološkim tonom". Zadatak roditelja je eliminirati ovaj ton i pomoći svom malenom da shvati znanost svjesnih pokreta. Ovo će vam pomoći u masaži.

  Vrste masaže

  Ovisno o cilju, masaža se dijeli na sljedeće vrste:

  • ozdravljenje;
  • preventivno;
  • terapeutski i profilaktički.

  Terapeutsku masažu treba obaviti stručnjak. Može se propisati za sljedeće bolesti identificirane u bebi:

  • hipertonija ili hipotonija;
  • displazija kuka;
  • kongenitalna dislokacija zgloba;
  • stečena ili kongenitalna čembala;
  • umbilikalna kila;
  • Bolesti CNS-a;
  • ravne noge;
  • deformacija nogu (X- ili O-oblik).

  Za svaku bolest koriste se posebne tehnike masaže koje se, u pravilu, razlikuju jedna od druge.

  Preventivna masaža preporučuje se za sve novorođenčad, ako nema kontraindikacija. Sjednice takve masaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi i apetit, normalizirati metabolizam i normalizirati disanje. Kod djece s povećanom ekscitabilnošću, ponašanje se stabilizira i normalno se spava. Ispada da masaža može smanjiti sadržaj tijela hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa, s povećanim sadržajem, uništavaju se imunološka obrana tijela. Stoga, pod utjecajem masaže i poboljšava imunitet djeteta.

  Budući da je preventivna masaža u većini slučajeva izvedena od strane samih roditelja, njihova sjednica dodatan je način da beba kontaktira majku ili oca. Bez sumnje, ovo će poboljšati psihološko stanje mrvica.

  Terapeutska i profilaktička masaža, kao i terapija, propisuje liječnik, a provode stručnjaci. To uključuje masiranje cijelog tijela, s posebnom pažnjom na problematična područja. Ova vrsta masaže može normalizirati cirkulaciju krvi, poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, ispraviti neispravno stanje kostiju i mišića i eliminirati crijevnu koliku. Također se preporučuje za bolesti dišnih, genitourinarnih i probavnih sustava. Terapijska i profilaktička masaža blagotvorno utječe na motoričke sposobnosti djeteta. Dijete brzo uči da se prevrće, sjede i puze.

  Prednosti / prednosti masaže

  Na našoj koži postoje mnogi receptori koji, kada su razdraženi, šalju signale u mozak. Ovako se stimulira rad i razvoj cijelog živčanog sustava osobe, a masaža ovdje vodi vodeće položaje. Uostalom, tijekom masaže je većina nervoznih receptora nadražena.

  Kada masažu tijela, cirkulacija krvi je poboljšana, a to ima pozitivan učinak na stanje bilo kojeg unutarnjeg organa. Zato se preporučuju preventivne masaže za svu djecu prve godine života.

  Masaža zamjenjuje dojenčad s gimnastikom. Osim toga, novorođenčadi su još uvijek nerazvijene u slušnim i vizualnim sposobnostima, cijeli svijet osjeća se kroz dodir. Stoga je masaža koja razvija emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

  Pediatricians smatraju da je masaža pouzdano sredstvo za prevenciju raznih bolesti, kao i koordinirano djelovanje svih organa.

  Već smo spomenuli blagotvorni učinak postupaka masaže na imunitet novorođenčeta. Dakle, kao rezultat tog utjecaja, dijete će biti manje vjerojatno da će "pokupiti" različite infekcije i prehlade.

  Masaže su korisne za probavni sustav, uklanjaju crijevnu koliku i konstipaciju kod djece. Oni također imaju blagotvoran učinak na mišićno-koštani sustav, pomažući u formiranju ispravnog držanja tijela i po potrebi vraćaju tjelesnu kondiciju.

  Kada trebate masažu

  Masaža novorođenčadi obično je propisana za sljedeće bolesti:

  • pothranjenost;
  • rahitis;
  • mišićni hiperton;
  • valgus i ravna valgus deformacija stopala;
  • preostali refleksi novorođenčeta;
  • tremor različitih dijelova tijela;
  • lezije središnjeg živčanog sustava;
  • Cerebralna paraliza;
  • umbilikalna kila;
  • displazija kuka;
  • tortikolis;
  • klatna stopala, ravne noge, deformacija nogu;
  • skolioza;
  • deformacija prsa.

  Tijek masaže također se može propisati kao dio liječenja bronhijalne astme, upale pluća, prijeloma ekstremiteta, itd. Također je naznačeno u slučajevima povećanog tonskog ekstremiteta i zatvora.

  Međutim, ako dijete nije identificirano posebne indikacije za masažu, oni mogu i trebaju biti angažirani sami kod kuće. Naravno, promatrajući potrebne uvjete i, nakon savjetovanja s pedijatrom.

  kontraindikacije

  • Bilo koja vrsta masaže neće donijeti bilo kakvu korist ako beba ima visoku tjelesnu temperaturu. Kontraindicirana je u slučaju različitih ozljeda ili kožnih bolesti (osobito pustularnog karaktera), povećane krhke kostiju, bolesti cirkulacijskog sustava, ARVI.
  • Preporučljivo je napustiti postupke masaže usred akutne faze bilo koje bolesti.
  • U prisustvu umbilikalne kile, masaža se obavlja pod strogim nadzorom liječnika, jer je u ovom slučaju potrebno isključiti mogućnost klicanja.
  • U djece s bolestima srca, dječji kardiolog treba pratiti masaže.
  • Ne preporučuje se masaža čak i uz povećanu nervozu bebe jer takvo stanje uzrokuje povećani ton mišića.

  U svakom slučaju, tijek masaže treba propisati liječnik, "amaterski" je neprihvatljiv.

  Osnovna pravila

  Masaža se može početi obavljati ne prije nego što će mrvica "kucati" 20 dana. Kod djece mlađe od 3 mjeseca nemoguće je masaža površine fontana i ispod koljena, ulnarnog nabora, pazuha, unutarnjeg dijela bedara. Također je kontraindicirana za pritisak i šok pokreta, pljeskanje, tako da uzrokujete samo pretjeranu iritaciju receptora i povećanu nervoznu razdražljivost djeteta.

  1. Temperatura u sobi bi trebala biti između 18 i 23 stupnja. Najvažnije je temperatura u sobi. Nemojte zaboraviti da će beba neko vrijeme biti potpuno gola i može se zamrznuti. Nema potrebe da se uvjerite da se tijekom masaže tijelo zagrijava. Ovaj aksiom odnosi se na odraslu osobu. Za mrvice, krema za masažu su nježnija od one sile, pa je efekt zagrijavanja gotovo nula. Činjenica da je beba počela zujati i temperatura djeteta može vam reći da je beba hladno. Čitamo članke o najboljim pokazateljima temperature u sobi za novorođenče, a korisno je pročitati članak o postupku stvrdnjavanja, točnije, zračne kupke za dijete.
  2. Za masažu treba pripremiti stol za mijenjanje ili bilo koju ravnu površinu. Pokrijte ga tankim pokrivačem, platnom ili pelenama. Površina mora biti dovoljno široka, tako da slobodno možete uključiti bebu.
  3. Preporučljivo je opremiti mjesto za masažu unaprijed sa svim potrebnim. Pružite ono što vam može pomoći i osigurati da se ti alati nalaze u pristupačnoj blizini. Ne biste trebali biti omamljeni i ostavite mrvicu, pa čak stavite i mobilni telefon u blizini. Također je poželjno širenje apsorbirajuće reusable pelene, jer dijete još uvijek ne može kontrolirati proces mokrenja.
  4. Posebnu pozornost treba posvetiti njihovim rukama. Dugi nokti su nepoželjni ne samo za masažu, oni su suvišni i za svakodnevnu njegu djeteta. Ljepotu ruku i dobru manikuru moguće su s kratkim noktima, pa ih odsijecite dok je pijesak u nježnoj dobi. Također se preporučuje ukloniti sve nakit iz ruku. Višak mogućnosti ozljede je apsolutno beskoristan.
  5. Biti u stanju odabrati pravi trenutak za postupak. Možete približno izračunati kada dijete pita da jede i spava. Masaža je najbolja nakon pola do dva sata nakon hranjenja. Čak i uz malo nelagode na dijelu djeteta, proces neće dati pozitivne rezultate.
  6. Tijekom masaže, nemojte šutjeti, razgovarajte s djetetom. Bilo koja dječja pjesma i dječja pjesmica bit će korisna. Takve istodobne vježbe ne samo da postavljaju dijete za pozitivno, već i razvijaju slušne i govorne sposobnosti.
  7. Postupna komplikacija vježbanja i povećanje vremena tretmana masaže.
  8. Smjer pokreta masaže: strogo odozdo prema gore, od periferije do središta.
  9. Pokret bi trebao biti oprezan i ne dajte dijete nemir.
  10. Trajanje jedne sesije je 15-20 minuta.

  Korak-po-korak tehnika

  Odmah se sjetite da ne bi trebao biti nikakav pokret snage pri obavljanju masaže novorođenčadi. Samo lagani pomaknuti pokreti.

  • Uvijek počinjemo s mrvicama. Maskajemo svaki prst pojedinačno, šireći kamere i obraćamo pažnju na dlanove. Nježno nastavite do masaže ručnog zgloba i postepeno se podignite iznad. Podsuknje ne dodiruju.
  • Nježno idite na noge. Prvo masirati stopalo, ne zaboravite obratiti pažnju na svaki prst. Zatim, izvodite lagane masažne pokrete u smjeru od stopala do prepona. Pažljivo s koljenima, nikakav učinak na zglobove ne bi trebao biti. Nemojte dodirivati ​​područje pod koljenima.

  Važno je! Tijekom postupka masaže ruke i noge novorođenčeta moraju biti polu-savijene!

  • Postupno se prebacite na trbuščić i povucite ga iz pupka u smjeru kazaljke na satu. Zatim zatvorite ruke na sredini trbuha i počnite raditi kliznim pokretima: jedna ruka se pomiče prema gore, a druga prema dolje. U isto vrijeme pokušavamo izbjeći izloženost genitalijama.
  • Počnimo masažu djetetovog prsa u smjeru od strijca do ramena, a zatim od strijele do strane. Zglobne žlijezde zaobiđu stranu.
  • Obratimo bebu na trbuhu i nježno masažu vratom. U onim trenucima kada beba pokušava podići ili okrenuti glavu, preporučuje se zaustavljanje svih pokreta.
  • Zatim vratite masažu natrag. Ovdje postoje dva smjera kretanja - od struka do ramena, a zatim od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira. Udariti magarca u smjeru od strane bedara do površine koccige.
  • Širimo mrvicu na lijevoj strani i lagano crtimo ruku duž paravertebralnih linija u smjeru od sakrale do glave. U tom slučaju, dijete mora biti malo zakrivljeno naprijed. Nemojte više od tri pokreta i ponoviti istu stvar u poziciji s desne strane.
  • Stavljamo dijete u početni položaj i masimo glavu izbjegavajući područje fontana (vjerojatno ne biste trebali objasniti zašto). Ne zaboravite na uši. Također im dajemo malo vremena i ljubavi.

  Mi smo završili masažu pokretima koji se kreću cijelim tijelom.

  Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca na slikama

  Ovladavanje ovim "mudrošcu" nije tako teško kao što se čini na početku. Nadamo se da ćete uz našu pomoć postati profesionalni masažni terapeut za vašu mrvicu.

  Vježbe za mjesečno dijete odabiru se na temelju njegovog općeg stanja, kao i osobnih karakteristika.

  Osnovne tehnike masaže prema V. I. Vasichkin

  • Stroking - manipulacija u kojoj masažni terapeut, bez premještanja kože u nabore, klizi preko kože djeteta s različitim stupnjevima pritiska;
  • Trljanje - tehnika u kojoj ruka masera donosi zamjenu, istezanje temeljnih tkiva;
  • Mijesanje je tehnika u kojoj masaža masa obavlja tri faze: fiksiranje, cijeđenje ili cijeđenje, valjanje. Ova se tehnika rijetko koristi u beznoj masaži, po mogućnosti specijalistu.
  • Vibracija je manipulacija u kojoj masažni terapeut prenosi razne oscilirajuće pokrete djetetu. U dobi od mjesec dana obično je šamar.

  kompleks

  1. Udaranje ruku - 8-10 puta.
  2. Stroking noge - 10 puta.
  3. Trljanje nogama - 10 puta.
  4. Fleksija i produžetak nožnih prstiju - 6 puta.
  5. Gurnite torzo lijevo i desno - do 8 puta.
  6. Stroking abdomen - 6 - 8 puta. Ovaj skup vježbi treba provesti počevši od jednog mjeseca. Zatim mu možete dodati jednu od sljedećih vježbi svaki tjedan:
  7. Stroking back - do 8 puta.
  8. Mijesanje stopala - 6 puta.
  9. Stražnjice lupkaju - do 10 puta.
  10. Penjanje - 2-3 puta.
  Zagrijte ruke i nanesite nekoliko kapi ulja na njih. Možete koristiti ulje za bebe ili maslinovo ulje. Pokrenite masažu blagim masažama s prstima. Nježno, nježno, ali samouvjereno, pomičite prste od pete do prstiju. Zatim se kretamo po nogama djeteta. Kretanje od pete do koljena, gore i dolje uz milovanje pokreta. Za početak, stavite ruke na vješalice mrvica i učinite nježne poteze postupno krećući prema djetetovoj dojci. Sada trčimo rukama i pokrećemo ruke. Sada započnite kružnim pokretom da biste potegnuli trbuščić bebe. Ako je trbuh mekan, dijete je tek nedavno pojedeno, a zatim slušajte akcije djeteta, jer je trbuh vrlo osjetljiv. Ako primijetite da beba počinje brinuti o nečemu, idite na druge dijelove tijela. Prsti udaraju lice mrvica od sredine čela do hrama, a zatim do obraza. Ako nakon cijelog procesa dijete leži opušteno i mirno, onda ga prebaci na trbuh i udara leđa dugim pokretima, glatko, od glave do pete. Ako primijetite da se dijete vrti, ne sviđa se i ne opušta, ne nastavlja raditi masažu, bolje je zaustaviti. Možda je dijete zabrinuto zbog nečega. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/4/forum/post/2577/

  Masaža za dijete u prvom mjesecu nužan je način reguliranja rada mišića flexora i ekstenzora, aktivnosti živčanog sustava i ukupnog skladnog razvoja novorođenčeta.

  Na temu masaže i otvrdnjavanja:

  • Ako dijete često curi kolikom, ovdje je uputa o tome kako dobiti masažu za koliku bolest;
  • Osim masaže, vrlo je korisno primjenjivati ​​otvrdnjavanje novorođene djece, pogledati pravila i metode očvršćivanja;
  • Važno je voditi nastavu na fitballu s djetetom.

  Restorativna masaža za bebe i novorođenče

  Dijete, rođeno, treba posebnu pažljivu brigu. Mladi roditelji, zabrinuti zbog činjenice da beba razvija dobro, moraju naučiti mnoge stvari. Jedan od ovih korisnih postupaka je masaža novorođenčadi.

  Zašto se novorođenčadi trebaju masirati?

  Redovita masaža za novorođenčad kod kuće je vitalna potreba.

  Sjednice su potrebne za:

  1. Uzimajući osloboditi od prekomjernog mišićnog tonusa.
  2. Liječenje i prevencija različitih bolesti.
  3. Masaža je jedan od oblika poznavanja okolnog svijeta: dodir majke izaziva pozitivne emocije i radost u bebi.
  4. Opuštanje prije spavanja.
  5. Oslobađanje od boli.
  6. Poboljšati cirkulaciju krvi.
  7. Poboljšanje gastrointestinalnog trakta.
  8. Jačanje općeg tijela.
  9. Povećajte imunitet.

  Kako masirati bebu?

  Preporučuje se masaža za dojenčad od 1 mjeseca, kada umbilikalna rana iscjeljuje. Do tog vremena majka može samo udarati i lagano mazati dijelove tijela, na primjer, ruke i noge bebe.

  Zapamtite da masaža za novorođenčad ima svoje osobitosti, s obzirom na činjenicu da je djetetovo tijelo vrlo krhko i da neće izdržati previše intenzivne opterećenja. Da ne biste naškodili vašem djetetu, slijedite osnovna pravila ovog postupka:

  • Temperatura zraka u sobi bi trebala biti udobna. Ako je soba previše vruća ili hladno, beba će plakati: sesija će izazvati negativne emocije. Loše udruge će dovesti do činjenice da u budućnosti neće htjeti podvrći takvim postupcima, a to se ne može dopustiti.
  • Pogledajte bebu dobrotu i raspoloženje. Ako nije u duhu, bolje je odgoditi postupak na drugi dan.
  • Ne možete održavati masažu odmah nakon što hranite dijete ili ako je gladan. Najbolje vrijeme je sat ili dva nakon posljednje večeri hranjenja. Takav postupak će se opustiti i pripremiti za spavanje.
  • Mame bi trebale biti mekane, tople. Uklonite sve nakit kako biste izbjegli ogrebotinu nježne kože bebe.
  • Odaberite prikladno mjesto. Površina na kojoj dijete leži ne smije biti previše meka.
  • Tijekom postupka, možete dati djetetu zvuk ili neku vrstu igračke, tako da će biti zauzet i neće početi biti kapriciozan.
  • Ne možete mazati područje ispod koljena i pazuha, unutarnji dio bedara, unutarnjih organa (srce, jetra).
  • Trajanje je od nekoliko minuta do pola sata.
  • Možete masažu cijelog tijela ili pojedinih zona.
  • Možete koristiti posebnu masažu za bebe ulje ili vrhnje. Obavezno provjerite je li kompozicija sigurna!
  • Sjednice treba provoditi svaki dan. Bolje ako ih obavite u određeno vrijeme. Tako ćete razviti dnevni režim. Na primjer, mnogi roditelji obavljaju postupak nakon kupanja.

  Tehnika ili značajke masaže ne ovise o spolu djeteta. Novorođenčad treba isti postupak kao i dječak.

  • Milovati. S ovog prijema uvijek započinje sesija. Pokreti se izvode sa cijelim dlanom, lagano zagrijavaju kožu i pripremaju se za daljnje manipulacije.
  • Mljevenja. Dobro radili mišići, zglobovi. Takve akcije daju im fleksibilnost, elastičnost, jača mišićni korzet. Pokret je gore i dolje, u spirali. Posebna se pozornost posvećuje velikim područjima, kao što su natrag.
  • Miješenje. Pokret postaje intenzivan, utječući na dublje slojeve tkiva. Važno stanje: oni ne bi trebali donijeti bol! Ako vaša beba plače, odmah zaustavite sesiju. Ne preporučuje se masaža kralježnice jer još nije jaka. Ova tehnika ima dobar učinak na cirkulaciju krvi, što vam dozvoljava zasićenje tkiva s kisikom.
  • Vibracije i udaranje. Sjeti se da snažni pokreti pobuđuju živčani sustav, a osjetljiviji, naprotiv, mirno i opušteno.

  Masažite vrat djeteta vrlo pažljivo, gnječite i milovati samo mišiće - od ramena do kose. Ne bi trebalo biti utjecaja na kralježnicu! Obavite jednu i dvije ruke bez pondera. Pokret, u pravilu, ide u središte. Osim toga, bebe okreću i naginjaju glavu. Takva masaža vrlo je preporučljiva za upletene noge u dojenčadi i jedan je od načina da se riješite ove prilično česte bolesti.

  Masaža za kolike

  U slučaju probavnih poremećaja, kolike, nadutosti i zatvora, djeci se također savjetuje da imaju masažu. To će olakšati njihovo stanje, ublažiti nelagodu i uspostaviti prirodne procese. Također, ovaj postupak pomaže kod umbilikalne kile ili osjetljivosti na njegovu pojavu.

  • Soba bi trebala biti topla, oko 25-26 stupnjeva. Uključite grijač ako je potrebno.
  • Stavite dijete na trbuščić i pažljivo masažite područje sašumice laganim pokretima.
  • Zatim pazite na trbuščić bebe. Masira se u smjeru kazaljke na satu s mekim kružnim pokretima. Povremeno lagano pritisnite cijelu površinu dlana.
  • Glavna tehnika su udarci različitog intenziteta. Zamijenite ih. Moguće je trnce oko pupčanog područja.
  • Ni u kojem slučaju ne koristite točku i previše tlaka!

  Nakon takve masaže, vaša beba svibanj želite ići na zahod, pa budite spremni za to, pripremiti sve što je potrebno unaprijed.

  Za prevenciju kila, koristite sljedeće tehnike:

  • Podizanje nogu koje leže na leđima. Podignite jednu nogu ili oboje istovremeno. Povucite čarape na sebe, na strane. Ovo će ojačati trbušne mišiće.
  • Pomognite svojoj bebi da sjedne sam.
  • Zajedno čine okreće torzo.
  • Za liječenje ove bolesti ponekad se koristi točka pritiska oko pupka. Međutim, takvu tehniku ​​obično propisuje liječnik: bez njegova pristanka, bolje je ne koristiti takve tehnike.

  Masaža za bronhitis

  Ako je maloljetnik bio pogođen tim bolestom, uz liječenje lijekova koje propisuje pedijatar, možete koristiti i masažu. To će olakšati stanje djeteta, ubrzati oporavak. Možete to učiniti 3-5. Danu bolesti. Nemojte raditi na povišenoj tjelesnoj temperaturi!

  Zbog starosti, dijete ne može izlučivati ​​sluz samostalno, a ispravne operacije masera pomoći će ukloniti iskašljavanje iz pluća.

  Prednost ovog tipa postupka je da majka može sama provoditi sjednicu kod kuće. Ne zahtijeva posebne vještine ili posebnu opremu.

  • Prije sesije preporuča se djetetu davanje toplog napitka.
  • Tijekom postupka beba nikada ne smije zamrzavati, pa pazite na temperaturu u sobi.
  • Uz bronhitis, prsa i leđa masažu se.
  • Počnite s potezima. Zagrijte kožu. Nakon toga možete početi samljeti, mogu biti vrlo intenzivni.
  • Da biste započeli proces ispuštanja iskašljavanja, upotrijebite vibracijske pokrete: dodirnite prstima i rubu dlana.
  • Tehnika odvodnje je trnci, grabling kože u valovitim pokretima. Važna točka: glava djeteta treba biti samo ispod tijela. Nakon masiranja beba će imati kašalj koji će uzrokovati pražnjenje sluzi: budite spremni za to.
  • Cupping masaža se koristi za ozbiljne oblike bolesti i rijetko je propisana dojenčadi. Potrebna su posebna vakuumska stakla, koja se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni. Preduvjet je korištenje ulja ili vrhnja. Postupak povećava cirkulaciju krvi i smanjuje upalu. Banke su pričvršćene na kožu, i kreću u spiralu, gore i dolje, cik-cak. Ni u kojem slučaju ne možete mazati područje srca!
  • Honey masaža. Ako to radite po prvi put, provjerite jeste li alergični na ovaj proizvod! Tekući med (može se prethodno zagrijati malo u vodenoj kupci ili u mikrovalnoj pećnici) nanosi se na leđa i prsa bebe, a zatim lagano dodiruje kožu. Nakon toga, toplo dijete i dati mu odmor. Također, ova masaža uklanja toksine iz tijela.

  Nakon tretmana pazite da omotate bebu, prekrivate je toplim pokrivačem i pustite ga da leži.

  Zapamtite da je liječenje bronhitisa integrirani pristup, stoga koristite sve metode liječenja koje je preporučio vaš liječnik. Ako dijete ima komplikacije i počelo se osjećati još gore, svakako kontaktirajte specijaliziranu ustanovu za medicinsku pomoć.

  Kontraindikacije za masažu

  Kao i kod bilo kojeg postupka, masaža ima brojne kontraindikacije:

  1. Poremećaji s kataraklom uz groznicu.
  2. Osip kože, alergije.
  3. Loše raspoloženje. Ne biste trebali držati sjednicu dok dijete plače i ljuti.
  4. Bilo koja bolest u akutnoj fazi.
  5. Bolesti probavnog trakta.
  6. Hepatitis.
  7. Tuberkuloza.
  8. Loša zgrušavanje krvi.
  9. Tendencija za krvarenje.
  10. Poremećaji krvi.
  11. Rahitis.
  12. Kršenje cjelovitosti kože.

  Masaža je oblik interakcije između djeteta i majke. Taktički osjećaji daju veliki doprinos razvoju središnjeg živčanog sustava, emocionalnoj sferi, fizičkom obliku malog.

  Nemojte zaboraviti da se sjednice trebaju održavati redovito, ne propustite ih bez dobrog razloga.

  Učinite pravu masažu djetetu, pomažete mu da se brzo prilagodite vanjskom svijetu. Takva djeca počinju činiti sve brže: sjesti, hodati, razgovarati, komunicirati s drugim ljudima.

  Ovaj postupak trebao bi biti ne samo koristan, već i ugodan i za majku i za dijete.